Visit the Cyprus Press & Information Office (CYPIO) Archive Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 03-03-11

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Συνεδρίαση διυπουργικής για τους Ολυμπιακούς
  • [02] Δεν εγκαταλείπει τις προσπάθειες για το Κυπριακό η Ελλάδα
  • [03] Στον ανακριτή την Πέμπτη οι ''ταραξίες'' της Πάτρας
  • [04] Χωρίς ταξί η Αττική την Παρασκευή
  • [05] Τουρκικά μαχητικά παρενόχλησαν ισραηλινό C-130
  • [06] Παραμένει προφυλακισμένος ο Έλληνας φοιτητής
  • [07] Εντατικοί έλεγχοι από την Τρίτη στα μπλε λεωφορεία
  • [08] Εφυγε ο Νίκος Γεωργακόπουλος
  • [09] Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στην Ποσειδώνος
  • [10] Σύγκρουση πλοίων στο Ρίο-Αντίρριο
  • [11] Διορισμοί καθηγητών Μουσικής
  • [12] Αγκάθι το Κυπριακό στην ένταξη της Τουρκίας
  • [13] Στο επίκεντρο τα συστήματα συνταξιοδοτησης
  • [14] Συζητήσεις περί ''αναρμοδιότητας''
  • [15] Αναλαμβάνει την πρωθυπουργία ο Ερντογάν
  • [16] Ρωσία: Για ειρηνικούς σκοπούς τα πυρηνικά του Ιράν
  • [17] Παλαιστίνη: Προς τον διορισμό πρωθυπουργού
  • [18] Κακλαμάνης: ''Ο ΟΗΕ έχει τον πρώτο λόγο''
  • [19] Εσωκομματική αμφισβήτηση Μπλερ
  • [20] Μπεγλίτης: ''Συμφωνούμε με τον Ανάν''
  • [21] Σε μονοψήφιο ποσοστό υποχώρησε η ανεργία
  • [22] Έκτακτη συνάντηση Σημίτη-Χριστοδουλάκη
  • [23] Ο ΣΕΓΑΣ βραβεύει τους κορυφαίους αθλητές
  • [24] Ζέτερμπεργκ-Καρεμπέ στο παιχνίδι με τον ΠΑΟΚ
  • [25] Ο Μεσίνα διαιτητής στο Πόρτο-Παναθηναϊκός
  • [26] Εισαγγελική παρέμβαση για επεισόδια στον αγώνα ΟΣΦΠ-ΑΕΚ
  • [27] Αθλητικές υποδομές σε προσφυγικούς καταυλισμούς
  • [28] Με περικοπές η αποστολή της Αυστραλίας το 2004
  • [29] Σε έξαρση οι ιώσεις
  • [30] Μαχητικός ειρηνιστής ο νέος γείτονας του Μπους

    [01] Συνεδρίαση διυπουργικής για τους Ολυμπιακούς

    11/3/2003 6:54:00 μμ

    Ο προγραμματισμός του 2004 για τις ολυμπιακές προσαρμογές, η πρόοδος του προγράμματος εθελοντισμού, η ενίσχυση των Ολυμπιακών Δήμων και η συμμετοχή της Τοπικής Αυτοδιοίκησης στους Αγώνες του 2004, ήταν τα βασικά θέματα που εξετάστηκαν στη συνεδρίαση της διυπουργικής επιτροπής για τους Ολυμπιακούς Αγώνες, υπό τον πρωθυπουργό. Ο πρωθυπουργός αναφερομένος ειδικά στο θέμα των προσαρμογών τόνισε πως πρέπει να συνεργαστούν στενά όλοι οι φορείς έτσι ώστε να ακολουθηθούν κατά γράμμα τα χρονικά περιθώρια που έχει θέσει η ΔΟΕ.

    Αναγκαία η στενή συνεργασία ''Αθήνα 2004'' - ΟΠΕ

    Ο πρωθυπουργός, όπως ανακοίνωσε ο υφυπουργός Τύπου Τηλέμαχος Χυτήρης, έχει στα χέρια του μία έκθεση του προέδρου της Συντονιστικής Επιτροπής της ΔΟΕ Ντένις Οσβαλντ, στην οποία γίνεται λόγος για ενέργειες, αποφάσεις και χρονικά όρια που αφορούν τις προσαρμογές.

    Ο κ. Σημίτης στη σύσκεψη επεσήμανε την ανάγκη στενής συνεργασίας του ''Αθήνα 2004'' με την Ομάδα Παρακολούθησης Εργου (ΟΠΕ) για το θέμα των προσαρμογών, ενώ υπενθύμισε ότι η Συντονιστική Επιτροπή της ΔΟΕ θα βρίσκεται στην Αθήνα στις 7, 8 και 9 Απριλίου για το σχετικό έλεγχο και επισήμανε ότι όλα τα προγράμματα των προσαρμογών πρέπει να προχωρήσουν με ταχύτατους ρυθμούς.

    Από την πλευρά της η κ. Αγγελοπούλου ενημέρωσε για την πορεία των προγραμμάτων των Ολυμπιακών προσαρμογών και ακολούθησε διάλογος, που βασίστηκε σε μία έκθεση, την οποία έχει στείλει η ΔΟΕ.

    Ο υπουργός Πολιτισμού Ευάγγελος Βενιζέλος αναφερόμενος στο θέμα της ενίσχυσης των ολυμπιακών Δήμων και τη συμμετοχή της Τοπικής Αυτοδιοίκησης στους αγώνες τόνισε πως πρέπει να υπάρξει ένας συντονισμός εργασιών μεταξύ των κατασκευαστών και των αναδόχων που θα κληθούν αναλάβουν τις προσαρμογές των σταδίων.

    Επίσης σημείωσε πως η διαπραγμάτευση για την ασφάλεια των αγώνων θα εξελιχθεί με τέτοιο τρόπο έτσι ώστε μέχρι την Πέμπτη να έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία.

    Προχωρά ικανοποιητικά το πρόγραμμα Εθελοντισμού

    Ο υφυπουργός Τύπου Τηλέμαχος Χυτήρης ανέφερε ότι στην ολυμπιακή προετοιμασία εμπλέκονται πολλοί δήμοι, ενώ υπενθύμισε ότι έχουν υπογραφεί μνημόνια συνεργασίας με την Οργανωτική Επιτροπή. Παράλληλα, πρόσθεσε ότι το ΥΠΕΧΩΔΕ έχει προχωρήσει στην ανάπλαση διαφόρων χώρων, κτιρίων, πρασίνου και στην επισκευή του οδικού δικτύου, ενώ υπάρχουν και ειδικά προγράμματα ενίσχυσης στα θέματα καθαριότητας και υποδομών, οι οποίες είναι απαραίτητες για την πρόσβαση του κοινού.

    Στη διυπουργική, εξετάστηκε και το πρόγραμμα Εθελοντισμού, το οποίο προχωρά ικανοποιητικά, ενώ από την Οργανωτική Επιτροπή ειπώθηκε ότι υπάρχει προσφορά, η οποία συνεχώς κλιμακώνεται και αυξάνεται.

    Κατά την Οργανωτική Επιτροπή, η έναρξη των προσωπικών συνεντεύξεων έχει αρχίσει από τις 30 Ιανουαρίου, ενώ θα υπάρξουν περίπου 75.000 συνεντεύξεις μέσα στους επόμενους 17 μήνες. Υπάρχουν 30 λειτουργικοί τομείς, στους οποίους θα απασχοληθούν οι εθελοντές και το καλοκαίρι του 2003 αρχίζει η εκπαίδευσή τους.

    Μέχρι σήμερα, οι υποβληθείσες αιτήσεις ανέρχονται στις 63.000, αναμένεται να φτάσουν τις 100.000, ενώ θα χρησιμοποιηθούν τελικά 60.000 εθελοντές.

    Τέλος, συζητήθηκε και το πρόβλημα που υπάρχει με την κατασκευή του Κέντρου Υψηλής Τάσης στην Αργυρούπολη και την αντίδραση του δήμου. Ο υπουργός Ανάπτυξης Ακης Τσοχατζόπουλος ''έφερε μία πρόταση-λύση καταργώντας τη μελλοντική χρήση του Σταθμού ισχύος 400 kv μετά τους Αγώνες, ώστε να παραμείνει ο Σταθμός με την υπάρχουσα ισχύ των 150 kv.

    [02] Δεν εγκαταλείπει τις προσπάθειες για το Κυπριακό η Ελλάδα

    11/3/2003 6:10:00 μμ

    Απογοήτευση και λύπη εκφράζει η χώρα μας για το αδιέξοδο στην επίλυση του Κυπριακού ζητήματος, που διαπιστώθηκε στη Χάγη. Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Πάνος Μπεγλίτης, τόνισε ότι την ευθύνη για την κατάρρευση των διαπραγματεύσεων, φέρει ακέραια η τουρκοκυπριακή πλευρά. Ωστόσο, η Χάγη δεν μπορεί να αποτελέσει το τέλος της προσπάθειας, δήλωσε στη ΝΕΤ 105,8 FM ο κ. Μπεγλίτης. Για "ρεσιτάλ" αδιαλλαξίας της Τουρκίας και της Τουρκοκυπριακής πλευράς κάνει λόγο ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Χρήστος Πρωτόπαπας, ο οποίος στέλνει μήνυμα προς την Αγκυρα, ότι η στάση της στο Κυπριακό θα δημιουργήσει προβλήματα στην ευρωπαϊκή της προοπτική.

    Οι ευθύνες βαραίνουν τόσο τον Ντενκτάς, όσο και την Αγκυρα

    Την απογοήτευση της Ελλάδας εξέφρασε σήμερα ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Πάνος Μπεγλίτης, για τις εξελίξεις των διαπραγματεύσεων στη Χάγη.

    "Όλη αυτή την περίοδο, πρόσθεσε, διαπιστώθηκε καλή θέληση και εποικοδομητική στάση της ελληνοκυπριακής πλευράς. Ο κ. Παπαδόπουλος έδειξε ότι επιθυμεί την επίλυση του προβλήματος", είπε ο κ. Μπεγλίτης, "η ελληνική πλευρά ευχαριστεί τον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ για τις προσπάθειες που κατέβαλε και πιστεύει ότι η Χάγη δεν είναι το τέλος του δρόμου, δεν είναι το τέλος της προσπάθειας", συμπλήρωσε.

    Απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων ο κ. Μπεγλίτης είπε ότι η διαδικασία δεν τερματίστηκε και ότι από τα λεγόμενα του κ. Ανάν στη Χάγη, συνάγεται ότι ο ίδιος ο Γενικός Γραμματέας παραμένει στη διάθεση των δύο κοινοτήτων για τη συνέχιση των προσπαθειών.

    Η συνέχιση της διαδικασίας είναι για την ελληνική πλευρά στρατηγικός στόχος, είπε.

    Απαντώντας σε ερώτημα σχετικά με την ενταξιακή πορεία της Κύπρου στην ΕΕ, ο κ. Μπεγλίτης απέρριψε τις αιτιάσεις ότι η πορεία αυτή απειλείται και τόνισε ότι η διαδικασία θα εξελιχθεί ομαλά και θα κορυφωθεί με την υπογραφή στην Αθήνα της πράξης προσχώρησης της Κύπρου στην ΕΕ. ''Παραμένουμε σταθεροί με σύμπνοια και συνεργασία στο πλευρό της ελληνοκυπριακής πλευράς, με την οποία συνεχίζουμε να συνεργαζόμαστε στενά'', είπε.

    Απαντώντας σε άλλο ερώτημα σχετικά με την στάση της Αγκυρας, ο κ. Μπεγλίτης είπε ότι η τουρκική πλευρά έχει τις δικές της ευθύνες, τόνισε ωστόσο ότι η διαπραγμάτευση έγινε από τον ίδιο τον Ραούφ Ντενκτάς. Πρόσθεσε επίσης ότι η αρνητική εξέλιξη που σημειώθηκε στη Χάγη, δεν συμβάλει στην προώθηση των ελληνοτουρκικών σχέσεων, αλλά εξέφρασε την εκτίμηση ότι οι σχέσεις Αθήνας-Αγκυρας έχουν φτάσει σε ένα τέτοιο επίπεδο, που λειτουργούν αποτρεπτικά στις εντάσεις.

    Αναφερόμενος επί του θέματος ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Χ. Πρωτόπαπας τόνισε ότι ''η ευθύνη ανήκει εξ ολοκλήρου στην αδιαλλαξία της τουρκοκυπριακής και τουρκικής πλευράς, η οποία υπονόμευσε τη δυνατότητα μιας θετικής εξέλιξης'', υπογραμμίζοντας πως ο Τουρκοκύπριος ηγέτης σαφώς πήγε στη Χάγη ''για να μη συμφωνήσει, ενισχυμένος από τη στάση της τουρκικής πλευράς. Η Ελλάδα επιδιώκει λύση και θα συνεχίσει να εργάζεται ως ότου αλλάξει στάση η τουρκική πλευρά, δεδομένου ότι η ίδια η ευρωπαϊκή πορεία της Τουρκίας περνά από τη λύση του Κυπριακού. Δεν είναι δυνατόν η Τουρκία να ελπίζει ότι θα μπορέσει να ενταχθεί στην ΕΕ χωρίς λύση του Κυπριακού'' συμπλήρωσε ο κ. Πρωτόπαπας.

    Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος αναφέρθηκε και στο περιεχόμενο της τηλεφωνικής συνομιλίας που είχε χθες ο κ. Σημίτης με τον Ρατζέπ Ερντογάν με την ευκαιρία της εκλογής του ως βουλευτή.

    ''Ουδέποτε συσχετίσαμε την πολιτική μας με χρονοδιαγράμματα, θέλουμε λύση στο Κυπριακό και για το λόγο αυτό συνεργαστήκαμε και συνεχίζουμε να συνεργαζόμαστε με την κυπριακή κυβέρνηση'', υπογράμμισε ακόμη ο κ. Πρωτόπαπας.

    Στο ίδιο μήκος κύματος οι αντιδράσεις των κομμάτων της αντιπολίτευσης

    Στο ίδιο μήκος κύματος και οι σχετικές αντιδράσεις των κομμάτων της αντιπολίτευσης.

    Οι προσπάθειες πρέπει να συνεχιστούν, δήλωσε ο εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ, Θοδωρής Ρουσόπουλος, εκφράζοντας τη λύπη του κόμματός του γιατί, παρά την εποικοδομητική στάση της κυπριακής κυβέρνησης, η αδιαλλαξία, τόσο της τουρκικής πλευράς, όσο και του κ. Ντενκτάς, ματαιώνουν την προσπάθεια εξεύρεσης λειτουργικής λύσης του Κυπριακού. "Ελπίζουμε ότι, παρά το αδιέξοδο των συνομιλιών στη Χάγη, οι προσπάθειες του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ και της διεθνούς κοινότητας θα συνεχιστούν. Σε κάθε περίπτωση, η ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να προχωρήσει απρόσκοπτα. Πιστεύουμε ότι η εμμονή της Τουρκίας στη στείρα αδιαλλαξία της, θα πρέπει να προβληματίσει όλους και ιδιαίτερα την Κυβέρνηση, τους εταίρους και τους συμμάχους μας".

    Στην αδιαλλαξία του Ντενκτάς αλλά και την Τουρκία που δεν συνέβαλε στην εξεύρεση λύσης επιρρίπτει τις ευθύνες για την αποτυχία των συνομιλιών ο ΣΥΝ σε σχετική ανακοίνωσή του. Παρόλα αυτά, συνεχίζει η ανακοίνωση του ΣΥΝ, η ελληνική κυβέρνηση καθώς και οι πολιτικές δυνάμεις σε Ελλάδα και Κύπρο οφείλουν να συνεχίσουν τις προσπάθειές τους για την επίτευξη μιας δίκαιης και βιώσιμης λύσης και προς την κατεύθυνση αυτή πρέπει να αξιοποιηθεί και η ένταξη της Κυπριακής Δημοκρατίας στην ΕΕ.

    Παράλληλα, ο ΣΥΝ τονίζει την ανάγκη να εξευρεθούν τρόποι οικονομικής βοήθειας προς τους Τουρκοκυπρίους.

    Κατά τον ΣΥΝ, η ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας, αλλά και η βελτίωση των ελληνοτουρκικών σχέσεων συνδέεται με τις προσπάθειες, που πρέπει να καταβάλλει η Τουρκία για να εξευρεθεί λύση στο Κυπριακό.

    Ο πρόεδρος του ΔΗΚΚΙ Δ. Τσοβόλας πρότεινε τη σύγκληση σύσκεψης σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών, υπό την Προεδρία του προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας, για να συζητηθεί και να επανεξεταστεί η εξωτερική πολιτική της χώρας.

    [03] Στον ανακριτή την Πέμπτη οι ''ταραξίες'' της Πάτρας

    11/3/2003 4:27:00 μμ

    Την Πέμπτη το πρωί θα απολογηθούν στον ανακριτή οι 15 από τους 30 νεαρούς που συνελήφθησαν κατά τη διάρκεια επεισοδίων στο καρναβάλι της Πάτρας για κλοπή, διακεκριμένη φθορά, σωματικές βλάβες και εμπρησμό. Οι νεαροί οδηγήθηκαν την Τρίτη στον εισαγγελέα, o οποίος διέταξε την κράτησή τους μέχρι την Πέμπτη που θα απολογηθούν, ενώ για τους υπόλοιπους δεκαπέντε δεν προέκυψαν επιβαρυντικά στοιχεία και αφέθηκαν ελεύθεροι.

    Τα επεισόδια σημειώθηκαν τα ξημερώματα της Καθαράς Δευτέρας, στην Πάτρα, μετά την ολοκλήρωση του καρναβαλιού. Ομάδα περίπου 100 ατόμων, στην πλειοψηφία τους φοιτητές από την Αθήνα, προέβησαν σε επιθέσεις εναντίον αστυνομικών και πολιτών, σε βανδαλισμούς και λεηλασίες καταστημάτων, τραπεζών και αυτοκινήτων. Η αστυνομία συνέλαβε 30 άτομα, τα οποία προσήχθησαν στον εισαγγελέα.

    Ζημιές προκλήθηκαν τουλάχιστον σε δέκα καταστήματα στην πλατεία Γεωργίου, ενώ καταστράφηκε και ένα βαν κινητής τηλεφωνίας.

    Από τα πρωτοφανή επεισόδια τραυματίστηκαν ελαφρά πέντε αστυνομικοί.

    [04] Χωρίς ταξί η Αττική την Παρασκευή

    11/3/2003 7:16:00 μμ

    Χωρίς ταξί θα μείνει την Παρασκευή το λεκανοπέδιο Αττικής, καθώς το Συνδικάτο Αυτοκινητιστών Ταξί Αττικής (ΣΑΤΑ), εξήγγειλε 24ωρη απεργία, διεκδικώντας την ικανοποίηση θεσμικών κυρίως, αιτημάτων του κλάδου. Συγκεκριμένα το ΣΑΤΑ διαμαρτύρεται για το γεγονός ότι δεν έχουν δημιουργηθεί πιάτσες Ταξί, τις οποίες, όπως υποστηρίζουν, είχαν υποσχεθεί οι αρμόδιοι παράγοντες εδώ και δέκα χρόνια και εκφράζει την αντίθεσή του στην άρνηση του υπουργείου Μεταφορών να επιτρέψει να χρησιμοποιούν τα Ταξί τις λεωφορειολωρίδες. Παράλληλα, οι ιδιοκτήτες Ταξί κάνουν λόγο για ανελέητο κυνηγητό της Τροχαίας εις βάρος τους και για πλήρη αδιαφορία του κράτους για την επίλυση των προβλημάτων του κλάδου τους. Η απεργία των Ταξί θα αρχίσει στις 5 τα ξημερώματα της Παρασκευής, 14 Μαρτίου, ενώ στις 10 το πρωί θα πραγματοποιηθεί συγκέντρωση έξω από τα γραφεία του ΣΑΤΑ και πορεία, μέσω των λεωφορειολωρίδων σε κεντρικούς δρόμους της Αθήνας.

    [05] Τουρκικά μαχητικά παρενόχλησαν ισραηλινό C-130

    11/3/2003 6:27:00 μμ

    Δύο τουρκικά αεροσκάφη τύπου F-16 προσέγγισαν και παρενόχλησαν στις 11.11 το πρωί της Τρίτης ισραηλινό αεροσκάφος τύπου C-130, ενώ πετούσε 15 ναυτικά μίλια ανατολικά της Ρόδου, εντός του FIR Αθηνών, στα 24.000 πόδια. Το ισραηλινό αεροσκάφος είχε καταθέσει σχέδιο πτήσεως και είχε απογειωθεί από το αεροδρόμιο της Ρόδου πραγματοποιώντας εκπαιδευτική πτήση προσγείωσης-απογείωσης στο πλαίσιο της διμερούς αμυντικής συμφωνίας Ελλάδας - Ισραήλ. Τα τουρκικά μαχητικά αναγνωρίστηκαν και αναχαιτίστηκαν από αντίστοιχα ελληνικά αεροσκάφη. Αρμόδιες πηγές απέδιδαν τη νέα προκλητική ενέργεια είτε σε τυχαίο γεγονός, είτε σε λάθος εκτίμηση αναφορικά με την εθνικότητα του αεροσκάφους, δηλαδή να θεώρησαν ότι πρόκειται για ελληνικό.

    Αναφερόμενος στις συνεχιζόμενες παραβιάσεις του εθνικού εναέριου χώρου από τουρκικά αεροσκάφη ο υπουργός Εθνικής Αμυνας Γιάννος Παπαντωνίου επανέλαβε ότι οι δυσάρεστες ενέργειες της γείτονος ενέχουν πάντοτε τον κίνδυνο του ατυχήματος, η συμπεριφορά της δεν συνάδει με τη συμπεριφορά των πολιτισμένων χωρών και αντιτίθεται στις δηλώσεις της ηγεσίας της γείτονος για βούληση βελτίωσης των διμερών σχέσεων.

    Ο κ. Παπαντωνίου πρόσθεσε ότι ακόμα δεν έχει λάβει απάντηση από τον Τούρκο ομόλογό του στο θέμα.

    Ο κ. Παπαντωνίου αφού διευκρίνισε ότι δεν υπάρχει η λεγόμενη ''κόκκινη γραμμή'' τόνισε ότι τέτοια θέματα δεν επιλύονται μέσω τηλεφωνικών συνδιαλέξεων.

    [06] Παραμένει προφυλακισμένος ο Έλληνας φοιτητής

    11/3/2003 6:19:00 μμ

    Σε δευτεροβάθμιο δικαστήριο παρέπεμψε την Τρίτη το Πρωτοβάθμιο Δικαστήριο του Μπέρλιγκτον της Αγγλίας, την εκδίκαση της υπόθεσης του 25χρονου Έλληνα φοιτητή Χαράλαμπου Δουσεμετζή, που κατηγορείται για παράβαση διάταξης του βρετανικού αντιτρομοκρατικού νόμου. Παράλληλα, το ίδιο δικαστήριο απέρριψε την αίτηση του συνηγόρου του νεαρού να αφεθεί προσωρινά ελεύθερος με εγγύηση. Η πολιτική αγωγή υποστήριξε ότι οι ενέργειες του Έλληνα φοιτητή δεν αποτελούν απειλή για τη δημόσια τάξη και για τη ζωή ατόμων, αλλά οι έμμονες ιδέες του για τις τρομοκρατικές οργανώσεις και η συμπάθειά του για τους σκοπούς της ''17Ν'', μπορούσαν να προκαλέσουν αδικήματα στο μέλλον. Η πολιτική αγωγή ανέφερε, επίσης, ότι ο Έλληνας φοιτητής είχε ταξιδέψει στο Λίβανο και είχε επαφές με τις οργανώσεις Χεζμπολάχ, Αλ Φατάχ και Χαμάς.

    Η ελληνική πλευρά παρακολουθεί με προσοχή τη διαδικασία

    Να θυμίσουμε ότι η σύλληψη του Χαράλαμπου Δουσεμετζή, στις 25 Φεβρουαρίου, στο Νιουκάστλ, με την κατηγορία της κατοχής εγγράφων με αναφορές στη 17Ν, έχει προκαλέσει την αντίδραση της Ελλάδας, δεδομένου ότι οι προξενικές αρχές της χώρας μας στο Λονδίνο δεν ενημερώθηκαν εγκαίρως.

    Τα αντικείμενα τα οποία ενοχοποιούν τον Έλληνα φοιτητή, όπως ανέφερε η πολιτική αγωγή, είναι δύο σφραγίδες με το αστέρι και το λογότυπο της ''17Ν'', και μία προκήρυξη της ''17Ν' στην οποία ο Έλληνας φοιτητής είχε προσθέσει δική του εισαγωγή.

    Ο δικηγόρος του φοιτητή υποστήριξε ότι ο Χαράλαμπος Δουσεμετζής συγκέντρωνε υλικό για τη ''17Ν'' για τη διατριβή του και για να εντυπωσιάσει την Αγγλίδα φίλη του.

    Εν τω μεταξύ τη λύπη της εξέφρασε τις προάλλες η ''Σκότλαντ Γιάρντ'' προς την ελληνική πρεσβεία του Λονδίνου για το γεγονός ότι δεν ενημέρωσε την ελληνική διπλωματική αποστολή για τη σύλληψη του Έλληνα φοιτητή στο Νιουκάστλ.

    Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Χ. Πρωτόπαπας απαντώντας σε σχετική ερώτηση παρατήρησε πως ούτε η αντιτρομοκρατική υπηρεσία είχε ενημερωθεί σχετικά. Ενώ τόνισε πως στην προδικαστική φάση που βρίσκεται η υπόθεση και που ξεκίνησε την Τρίτη, ο Έλληνας πρόξενος Αλέξης Χατζημιχάλης παρίσταται στο δικαστήριο προκειμένου να παρέχει όλη την αναγκαία συνδρομή στον Έλληνα πολίτη.

    Ο κ. Χατζημιχάλης, είχε μάλιστα ημίωρη συνάντηση με τον Έλληνα φοιτητή και τον ρώτησε αν χρειάζεται κάποια προξενική βοήθεια. Ο Χαράλαμπος Δουσεμετζής, σύμφωνα με τον κ. Χατζημιχάλη, δεν έχει κανένα παράπονο και πρόβλημα με τις συνθήκες κράτησής του.

    [07] Εντατικοί έλεγχοι από την Τρίτη στα μπλε λεωφορεία

    11/3/2003 12:11:00 μμ

    Σε εντατικοποίηση των ελέγχων που γίνονται στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς προς τους επιβάτες για να διαπιστωθεί αν έχουν αγοράσει εισιτήριο, προχωρεί η διοίκηση του ΟΑΣΑ. Στόχος είναι να διαμορφωθεί στο επιβατικό κοινό η συνείδηση της υποχρέωσης καταβολής του κομίστρου, καθώς και να περιοριστούν τα διαφυγόντα έσοδα του Οργανισμού.Οι ελεγκτές είναι εύκολα αναγνωρίσιμοι διότι φορούν μπλε γιλέκα και έχουν ταυτότητα σε εμφανές σημείο με την φωτογραφία και τα στοιχεία τους. Επίσης είναι εφοδιασμένοι με κινητά τηλέφωνα για άμεση ενημέρωση σε έκτακτες περιπτώσεις και με εξοπλισμό για τον έλεγχο των πλαστών εισιτηρίων.

    Η διοίκηση του ΟΑΣΑ ανακοίνωσε ότι προσελήφθησαν 100 νέοι ελεγκτές κομίστρου που ανέλαβαν ήδη τα καθήκοντά τους. Τα άτομα αυτά έχουν παρακολουθήσει ένα σύντομο εκπαιδευτικό σεμινάριο σε θέματα εξυπηρέτησης πελατών και διαχείρισης παραπόνων και θα πραγματοποιούν ελέγχους σε όλα τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς (ΕΘΕΛ-ΗΛΠΑΠ-ΗΣΑΠ-ΜΕΤΡΟ).

    Η διοίκηση του ΟΑΣΑ παρακαλεί το επιβατικό κοινό να συνεργασθεί με τους ελεγκτές, σε κάθε περίπτωση να συμμορφώνεται με τις υποδείξεις τους και γενικώς να προσφέρει κάθε δυνατή βοήθεια στο δύσκολο έργο που καλούνται να επιτελέσουν.

    [08] Εφυγε ο Νίκος Γεωργακόπουλος

    11/3/2003 7:04:00 μμ

    Ένας από τους τελευταίους ''πιονιέρους'' της ελληνικής ραδιοφωνίας, ο Νίκος Γεωργακόπουλος, έφυγε πλήρης ημερών σε ηλικία 89 ετών. Ο Νίκος Γεωργακόπουλος, υπηρέτησε την κρατική ραδιοφωνία από το 1948 έως το 1983, γράφοντας και παρουσιάζοντας 6000 εκπομπές. Οι γνωστότερες -και μακροβιότερες- ήταν η ''Ωρα της Υπαίθρου'' από το τότε ΕΙΡ, με συμβουλές και απαντήσεις προς τους αγρότες και ''Η εκπομπή των παλαιμάχων'' από την τότε ΥΕΝΕΔ, με συνεντεύξεις επιζώντων πολεμιστών από το 1897 και μετά. Παράλληλα, έγραψε βιβλία με το ψευδώνυμο ''Δωράνθης'', με πιο σημαντικό από αυτά , ''Τα Χριστούγεννα της Χρυσαυγής'', που αποτελείτο από λαογραφικά διηγήματα τα οποία είχαν παρουσιαστεί και ως ραδιοφωνικά σκετς.

    Η κηδεία του θα γίνει την Τετάρτη στις 3 και τέταρτο από το Πρώτο Νεκροταφείο, ενώ θα ταφεί στις Σειρές Καλαβρύτων, το χωριό από το οποίο καταγόταν.

    [09] Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στην Ποσειδώνος

    11/3/2003 4:57:00 μμ

    Μειώνονται οι λωρίδες κυκλοφορίας στη λεωφόρο Ποσειδώνος, στο ύψος του σταδίου Ειρήνης και Φιλίας για την κίνηση από Γλυφάδα προς Πειραιά από τέσσερις σε τρεις και από Πειραιά προς Γλυφάδα από τέσσερις σε δύο. Οι ρυθμίσεις αυτές θα διαρκέσουν 3 μήνες και είναι απαραίτητες για την κατασκευή του ανισόπεδου κόμβου μεταξύ Ποσειδώνος-Κηφισού. Παράλληλα, από σήμερα μέχρι και την Πέμπτη τις νυχτερινές ώρες από 8 το βράδυ ως 6 το πρωί, θα γίνονται εργασίες αποκατάστασης των αρμών διαστολής στη γέφυρα Ασπροπύργου στο ρεύμα προς Κόρινθο, ενώ από σήμερα και ως την Κυριακή τις ίδιες ώρες θα γίνονται ανάλογες εργασίες στη γέφυρα του σταδίου Καραϊσκάκη στο ρεύμα προς παραλία.

    [10] Σύγκρουση πλοίων στο Ρίο-Αντίρριο

    11/3/2003 4:25:00 μμ

    Ενας 24χρονος, μέλος πληρώματος του επιβατηγού "Μιαούλης", τραυματίστηκε το βράδυ της Κυριακής, έπειτα από σύγκρουση του πλοίου, με το υπό σημαία Καμπότζης φορτηγό πλοίο "Ροξολανα", εντός του διαύλου Ρίου-Αντιρρίου και σε απόσταση 700 μέτρα από το Ρίο. Πρόκειται για τον Τάκη Λιανο, ο οποίος μεταφέρθηκε στο Νοσοκομείο του Ρίου και παραμένει για νοσηλεία, ενώ από τη σύγκρουση προκλήθηκαν υλικές ζημιές και στα δυο πλοία.

    [11] Διορισμοί καθηγητών Μουσικής

    11/3/2003 3:58:00 μμ

    Με απόφαση του Υπουργού Παιδείας και Θρησκευμάτων κ. Πέτρου Ευθυμίου, διορίζονται ως μόνιμοι 277 εκπαιδευτικοί του κλάδου Μουσικής από τους πίνακές διοριστέων του διαγωνισμού του ΑΣΕΠ έτους 2001, εκ των οποίων 196 σε σχολεία της Πρωτοβάθμιας και 81 σε σχολεία της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης. Οι διοριζόμενοι πρέπει να παρουσιαστούν στους προϊσταμένους των Διευθύνσεων Εκπαίδευσης για ορκωμοσία και ανάληψη από 12 μέχρι 18 Μαρτίου 2003,έχοντας μαζί τους την αστυνομική ταυτότητα, πρόσφατο πιστοποιητικό υγείας και αντίγραφο πανικού μητρώου.

    [12] Αγκάθι το Κυπριακό στην ένταξη της Τουρκίας

    11/3/2003 3:22:00 μμ

    Τη λύπη της για το αδιέξοδο στο οποίο κατέληξαν οι διαπραγματεύσεις της Χάγης για το Κυπριακό εξέφρασε την Τρίτη η Ευρωπαϊκή Επιτροπή η οποία παράλληλα ξεκαθάρισε ότι η διαδικασία για την ένταξη της Κύπρου συνεχίζεται ως έχει σύμφωνα με το ισχύον χρονοδιάγραμμα, ενώ θα είναι προβληματικές οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την Τουρκία. Κατά την τακτική ενημέρωση των δημοσιογράφων, ο εκπρόσωπος του αρμόδιου για τη διεύρυνση επιτρόπου Γκίντερ Φερχόιγκεν δήλωσε ότι η Επιτροπή εκφράζει τη λύπη της για το γεγονός ότι οι προσπάθειες του γενικού γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών για συνολική λύση του Κυπριακού δεν ήταν επιτυχείς. Υποστήριξε, δε, ότι εάν μέχρι τα τέλη του 2004, οπότε θα παρουσιαστεί η νέα έκθεση προόδου για την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας, δεν έχει λυθεί το Κυπριακό θα είναι πολύ δύσκολη η έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Τουρκία.

    Ο κ. Φερχόιγκεν τόνισε επίσης ότι η Επιτροπή υποστήριξε πλήρως τη διαδικασία που ακολούθησε ο γενικός γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών και επανέλαβε τη βούληση της ΕΕ για διευθέτηση του προβλήματος σύμφωνα με τις αρχές της ΕΕ.

    Ο ίδιος εκπρόσωπος, αφού επανέλαβε ότι αποτελούσε προτίμηση της ΕΕ η ένταξη της επανενωμένης Κύπρου στην ΕΕ, κατέστησε σαφές ότι η ενταξιακή διαδικασία της Κύπρου θα συνεχιστεί όπως έχει προβλεφθεί σύμφωνα με το ισχύον χρονοδιάγραμμα και προς αυτή την κατεύθυνση έχουν ήδη ληφθεί όλες οι προκαταρτικές νομικές ρυθμίσεις για την εφαρμογή του κοινοτικού κεκτημένου στο ελληνικό τμήμα.

    Ο εκπρόσωπος συμφώνησε με τη δήλωση του γενικού γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών σύμφωνα με την οποία παραμένει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων το σχέδιο λύσης και επισήμανε την πρόθεση της Επιτροπής να συμβάλει στην επίτευξη λύσης. Ανέφερε ακόμη ότι η Επιτροπή ενθαρρύνει όλες τις ενδιαφερόμενες πλευρές και, όπως τόνισε κυρίως την Τουρκία, να συμβάλει στην επίλυση του Κυπριακού.

    Σύμφωνα ακόμη με τον ίδιο εκπρόσωπο, η Επιτροπή εκφράζει την αλληλεγγύη της προς όλους τους Κυπρίους σημειώνοντας το "κουράγιο" με το οποίο οι Τουρκοκύπριοι εξέφρασαν τις ευρωπαϊκές πεποιθήσεις τους. Τόνισε ότι η Επιτροπή θα συνεχίζει να υποστηρίζει τη διαδικασία με προγράμματά της στην Κύπρο που θα είναι προς όφελος των δύο κοινοτήτων ώστε να μειωθούν οι οικονομικές διαφορές και να υπάρξει οικοδόμηση εμπιστοσύνης μεταξύ τους.

    [13] Στο επίκεντρο τα συστήματα συνταξιοδοτησης

    11/3/2003 7:22:00 μμ

    Αναφορές στην ευελιξία των αγορών εργασίας και τη βιωσιμότητα των συστημάτων συντάξεων των κρατών-μελών της ΕΕ θα υπάρχουν μεταξύ των άλλων στα συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου των Βρυξελλών, που θα πραγματοποιηθεί το τελευταίο δεκαήμερο του Μαρτίου. Αυτό προκύπτει από τις συνομιλίες που πραγματοποιούνται για την προετοιμασία του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. Τα περισσότερα κράτη-μέλη της ΕΕ εκδηλώνουν άμεσο ενδιαφέρον για τα δύο αυτά θέματα. Μάλιστα ειδικά για το δεύτερο, πρόσφατα το Συμβούλιο υπουργών εξέδωσε Γνώμες για τα επικαιροποιημένα προγράμματα σύγκλισης της Βρετανίας, της Ιρλανδίας, της Ισπανίας και του Βελγίου, στα οποία γίνονται αναφορές στη βιωσιμότητα των συστημάτων συνταξιοδότησης.

    Αντέχουμε τις δημοσιονομικές επιπτώσεις, αλλά...

    Για τη Βρετανία η γνώμη του Συμβουλίου αναφέρει ότι η χώρα αυτή είναι σε καλή θέση για να ανταποκριθεί στις δημοσιονομικές δαπάνες που συνδέονται με τη γήρανση του πληθυσμού.

    Ωστόσο, προστίθεται, η οικονομική βιωσιμότητα του συστήματος συντάξεων εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τις επιδόσεις των ιδιωτικών συνταξιοδοτικών φορέων. Αν η κάλυψη από ιδιωτικούς φορείς είναι πολύ χαμηλότερη από τη προσδοκώμενη κάλυψη ή το προσδοκώμενο επίπεδο συντάξεων, οι μελλοντικές κυβερνήσεις ενδέχεται να αντιμετωπίσουν προβλήματα σε σχέση με τις ανάγκες κάλυψης των συντάξεων.

    Για την Ιρλανδία η γνώμη του Συμβουλίου αναφέρει μεταξύ άλλων ότι η χώρα αυτή είναι σε θέση να αντιμετωπίσει με σχετικά ικανοποιητικό τρόπο τις δημοσιονομικές επιπτώσεις της γήρανσης του πληθυσμού. Αλλά και εδώ αναφέρεται ότι μακροπρόθεσμα υπάρχει κίνδυνος να εμφανιστούν δημοσιονομικές ανισορροπίες, λόγω των τρεχουσών πολιτικών.

    Για την Ισπανία αναφέρεται ότι υπάρχει κίνδυνος δημοσιονομικών ανισορροπιών, ο οποίος προκύπτει από τη μεγάλη αύξηση που προβλέπεται στις συναφείς προς την ηλικία δαπάνες για τις δημόσιες συντάξεις. Η ενίσχυση της μακροπρόθεσμης βιωσιμότητας του συνταξιοδοτικού συστήματος πρέπει να παραμείνει πρωταρχικό μέλημα της Ισπανικής κυβέρνησης.

    Τέλος, στη γνώμη του Συμβουλίου για το επικαιροποιημένο πρόγραμμα σταθερότητας του Βελγίου, αναφέρεται ότι είναι απαραίτητη η μείωση του χρέους να συνοδεύεται από μέτρα με στόχο την αύξηση των ποσοστών απασχόλησης, ιδίως μεταξύ των εργαζομένων μεγαλύτερης ηλικίας, δεδομένου ότι η πραγματική ηλικία συνταξιοδότησης είναι από τις χαμηλότερες στο σύνολο των χωρών της ΕΕ.

    [14] Συζητήσεις περί ''αναρμοδιότητας''

    11/3/2003 4:07:00 μμ

    Την απόρριψη της ένστασης περί αναρμοδιότητας του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων να εκδικάσει την υπόθεση της "17Ν" πρότεινε ο Εισαγγελέας Εφετών Χρήστος Λάμπρου χαρακτηρίζοντάς την αβάσιμη. Ο Εισαγγελέας υποστήριξε ότι υπάρχει νόμος που είναι σύμφωνος με το Σύνταγμα, ενώ τόνισε ότι σε καμία περίπτωση τα εγκλήματα της "17Ν" δεν μπορούν να χαρακτηριστούν ως πολιτικά. Η συνεδρίαση θα συνεχιστεί την Τετάρτη με τις αγορεύσεις των συνηγόρων πολιτικής αγωγής.

    Χ. Λάμπρου: Η δημοκρατία δεν δίνει προνόμια σε αυτούς που εγκληματούν

    Ο Εισαγγελέας Εφετών Χ.Λάμπρου

    Την απόρριψη της έντασης για την υπαγωγή της υπόθεσης που αφορά την ''17Ν'' ενώπιον του Μικτού Ορκωτού Δικαστηρίου ως πολιτικό αδίκημα, ζήτησε ο Εισαγγελέας έδρας του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων κ. Χρήστος Λάμπρου.

    Ο Εισαγγελέας υποστήριξε ότι ο νόμος 2928/2001 -περί οργανωμένου εγκλήματος- είναι σύμφωνος με το Σύνταγμα, ενώ τόνισε ότι σε καμία περίπτωση τα εγκλήματα της "17 Νοέμβρη" δεν μπορούν να χαρακτηριστούν ως πολιτικά.

    ''Το πολιτικό έγκλημα, ανέφερε ο κ. Λάμπρου, είναι προνομιακό. Ένα δημοκρατικό Σύνταγμα είναι δυνατό να αναγάγει σε προνομιούχο ένα έγκλημα που αποσκοπεί στην κατάλυσή του; Όχι βέβαια και οποιαδήποτε άλλη σκέψη παραβιάζει την Δημοκρατία''.

    Ο Εισαγγελέας αναφέρθηκε και στην περίπτωση των πρωταιτίων του πραξικοπήματος, της 21ης Απριλίου 1967 οι οποίοι δικάστηκαν ως ποινικοί και όχι ως πολιτικοί εγκληματίες.

    ''Σ' αυτόν που παραβιάζει την Δημοκρατία και επιχειρεί να την καταλύσει, η Δημοκρατία δεν δίνει προνόμια, δεν τον χαϊδεύει. Τον τιμωρεί''.

    Ο κ. Λάμπρου τόνισε επίσης ότι ''οι κατηγορούμενοι υποστηρίζουν ότι η δια βίαιων μέσων κατάλυσης της Δημοκρατίας είναι πολιτικό έγκλημα. Υπό το κράτος του ισχύοντος δημοκρατικού Συντάγματος ενέργειες που στρέφονται κατά της αναμφισβητήτως ισχυούσης Δημοκρατίας δεν μπορείτε να τους χαρακτηρίσετε πολιτικές. Είναι κοινό και ποταπό έγκλημα''.

    Υπέρ της απόρριψης της ένστασης τάχθηκε και ο αναπληρωτής Εισαγγελέας κ. Βασίλης Μαρκής.

    Στην αγόρευσή του ο αναπληρωτής εισαγγελέας έδρας κ. Βασίλης Μαρκής χαρακτήρισε τις ενστάσεις της υπεράσπισης των κατηγορουμένων για αναρμοδιότητα του δικαστηρίου περισσότερο ιδεολογικές παρά νομικές.

    Διευκρίνισε επίσης ότι δεν μπορεί να παραλληλίζεται από τους συνηγόρους υπεράσπισης η δράση της ''17Ν'' με τη δράση του ΚΚΕ όταν ήταν παράνομο.

    Συνεχίζονται την Τετάρτη οι τοποθετήσεις των συνηγόρων πολιτικής αγωγής επί του θέματος

    Εν τω μεταξύ, ένταση σημειώθηκε στο δικαστήριο κατά τη διάρκεια της αγόρευσης του συνηγόρου πολιτικής αγωγής κ. Ηλία Αναγνωστόπουλου.

    Ο συνήγορος που εκπροσωπεί τους Αμερικανούς υπηκόους θύματα της ''17Ν'' και τη χήρα του Βρετανού ταξίαρχου Στίβεν Σοντερς προκάλεσε τη διαμαρτυρία του Δημήτρη Κουφοντίνα, όταν κάποια στιγμή αναφερόμενος στον ισχυρισμό των κατηγορουμένων ότι η δράση της ''17Ν'' αποτελεί πολιτικό έγκλημα είπε:

    ''Δεν ντρεπόμαστε; Εγώ θα ντρεπόμουνα''.

    Όπως είπε ο κ. Αναγνωστόπουλος δεν θα μπορούσε να είναι πολιτικό έγκλημα η δολοφονία του οδηγού του Ρομπερτ Τσάντς, Βελούτσου ή η ληστεία στο ''Μαρινόπουλο''.

    ''Κι αν κάποιοι είχαν το θράσος να τις κάνουν τώρα, γιατί δεν έχουν το θάρρος να το πούν;"

    Κουφοντίνας: Μα δεν ακούσατε για παράπλευρες απώλειες;.

    Ι. Κούρτοβικ (συνήγορος Δ. Κουφοντίνα): Εμείς προσπαθήσαμε να κρατήσουμε χαμηλούς τόνους.

    Αναγνωστοπουλος: Εσείς δεν έχετε νεκρούς. Τί υψηλούς τόνους να έχετε.

    Χρυσικόπουλος (συνήγορος Αλ. Γιωτόπουλου): Μονοπώλιο στον ανθρωπισμό δεν έχει κανένας σ' αυτή τη δίκη.

    Ο συνήγορος πολιτικής αγωγής Ηλίας Αναγνωστόπουλος στην αγόρευσή του αναφέρθηκε στους Απριλιανούς οι οποίοι με συντακτική πράξη υπάχθηκαν για το αδίκημα της εσχάτης προδοσίας ενώπιον του Πενταμελούς Εφετείου.

    ''Το γεγονός αυτό καταρρίπτει τον ισχυρισμό της υπεράσπισης κατ' εξοχήν υπάγει το πολιτικό έγκλημα ενώπιον του Μικτού Ορκωτού Δικαστηρίου'', τόνισε μεταξύ άλλων ο κ. Αναγνωστόπουλος.

    Το δικαστήριο διέκοψε για το πρωί της Τετάρτης, οπότε θα συνεχιστούν οι αγορεύσεις των συνηγόρων πολιτικής αγωγής σε ό,τι αφορά την ένσταση περί αναρμοδιότητας του δικαστηρίου.

    Αναρμόδιο το δικαστήριο, λένε οι συνήγοροι υπεράσπισης

    Οι συνήγοροι του Αλέξανδρου Γιωτόπουλου, Κώστας Χρυσικόπουλος και Γιάννης Ραχιώτης, ταυτίστηκαν με τις θέσεις των υπολοίπων υπερασπιστών των κατηγορουμένων και υποστήριξαν ότι το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων είναι αναρμόδιο να εκδικάσει την υπόθεση, η οποία θα έπρεπε να κριθεί από το Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο.

    Και οι δύο διευκρίνισαν ότι ο εντολέας τους δεν υποβάλει αυτοτελή την ένσταση, αλλά στηρίζει το αίτημα των υπολοίπων κατηγορουμένων.

    Ο κ. Ραχιώτης, επιχειρηματολογώντας, ενέταξε τη 17Ν στο χώρο της ευρύτερης Αριστεράς θεωρώντας την "Επιτιθέμενη Αριστερά". Ο κ. Ραχιώτης κατέληξε ότι πρόκειται για μια οργάνωση με πλήρη πολιτική δράση.

    Όπως υποστήριξε κατά την ολοκλήρωση της αγόρευσής του, ''οι ενέργειες της 17Ν ήταν αντίθετες με την κλασική αριστερή αντίληψη για την ένοπλη βία. Και εκεί διαφωνεί ο Αλέξανδρος Γιωτόπουλος με τη στάση της οργάνωσης.

    Επίσης, ο κ. Ραχιώτης υποστήριξε ότι καμία ευρωπαϊκή νομοθετική τάξη δεν έχει τολμήσει να καταργήσει την έννοια του πολιτικού εγκλήματος, γιατί δεν θέλει να απεκδυθεί το φιλελεύθερο μανδύα.

    Ο συνήγορος υπεράσπισης του Βασίλη Τζωρτζάτου, Ιπποκράτης Μυλωνάς, υποστήριξε στην αγόρευσή του ότι είναι αντισυνταγματικό το άρθρο 4 του νόμου 2928/2001 που παραπέμπει ενώπιον του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων υποθέσεις ανθρωποκτονιών που διαπράττονται από εγκληματικές οργανώσεις. Επιπλέον, όπως ισχυρίστηκε ο εντολέας του, φέρεται να διέπραξε ανθρωποκτονίες μέχρι το 1992, περίοδο που είχε αρμοδιότητα να δικάσει τα εγκλήματα αυτά το Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο. Ο συνήγορος τόνισε επίσης ότι δεν μπορεί να εφαρμόζεται αναδρομικά νόμος δυσμενέστερος για τον κατηγορούμενο και ιδιαίτερα αν τον στερεί από τον φυσικό του δικαστή.

    Την ίδια στάση κράτησαν επίσης η Αγγελική Σωτηροπούλου και ο Ανέστης Παπαναστασίου.

    [15] Αναλαμβάνει την πρωθυπουργία ο Ερντογάν

    11/3/2003 6:49:00 μμ

    Εντολοδόχος πρωθυπουργός ορίστηκε ο ηγέτης του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, αφού προηγουμένως ο πρωθυπουργός Αμπντουλάχ Γκιουλ υπέβαλε την παραίτηση της κυβέρνησής του στον πρόεδρο της Τουρκίας Αχμέτ Νετζντέτ Σεζέρ. Ο Ερντογάν εξελέγη βουλευτής στις επαναληπτικές εκλογές που πραγματοποιήθηκαν την περασμένη Κυριακή στο νομό Σίιρτ της νοτιοανατολικής Τουρκίας, λαμβάνοντας με αυτόν τον τρόπο και τυπικά το πράσινο φως για την ανάληψη, και επισήμως, της πρωθυπουργίας. Σύντομα θα ακολουθήσει και ο σχηματισμός της νέας κυβέρνησης.

    Ο Αμπντουλάχ Γκιουλ είχε οριστεί στις 16 Νοεμβρίου εντολοδόχος πρωθυπουργός για να σχηματίσει μετά από δύο μέρες κυβέρνηση, η οποία πήρε ψήφο εμπιστοσύνης στις 28 Νοεμβρίου.

    Να θυμίσουμε ότι ο Ερντογάν, 49 ετών, είχε καταδικασθεί σε φυλάκιση τεσσάρων μηνών το 1998 με την κατηγορία της ''αναμόχλευσης θρησκευτικού μίσους'' και είχε χάσει το δικαίωμα του εκλέγεσθαι.

    Ωστόσο, μετά τη θριαμβευτική νίκη του κόμματός του στις εκλογές, η εθνοσυνέλευση τροποποίησε τη νομοθεσία έτσι ώστε να καταστεί δυνατή η εκλογή του ως βουλευτή στην επαρχία Σιίρτ.

    Παράλληλα, δεν θα αργήσει ο σχηματισμός της νέας κυβέρνησης, ωστόσο οι αλλαγές που θα υπάρξουν στο υπουργικό συμβούλιο, θα δείξουν και τις ισορροπίες που διαμορφώνονται στο εσωτερικό του κόμματος, αλλά και τη δυσαρέσκεια της ηγεσίας εξαιτίας της στάσης κάποιων υπουργών στο ζήτημα της ψηφοφορίας που είχε πραγματοποιηθεί πρόσφατα στην εθνοσυνέλευση για την παροχή άδειας στις αμερικανικές δυνάμεις να αναπτυχθούν στο τουρκικό έδαφος για τις ανάγκες της επικείμενης επιχείρησης στο Ιράκ. Κάποιοι από τους υπουργούς είχαν ταχθεί ξεκάθαρα εναντίον της κυβερνητικής πρότασης.

    Το αποτέλεσμα ήταν να μην "περάσει" η πρόταση. Υπενθυμίζεται ότι κατά το σχηματισμό της κυβέρνησης Γκιουλ, ο πρόεδρος Σεζέρ είχε ζητήσει αλλαγές στον κατάλογο των υπουργών, πράγμα που δεν αποκλείεται να επαναληφθεί.

    [16] Ρωσία: Για ειρηνικούς σκοπούς τα πυρηνικά του Ιράν

    11/3/2003 4:02:00 μμ

    Ιγκόρ Ιβανόφ

    Επισήμως διαβεβαίωσε σήμερα ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Ιγκόρ Ιβανόφ από την Τεχεράνη ότι το Ιράν δεν επιδιώκει να αποκτήσει ατομική βόμβα, αντίθετα με τις σχετικές κατηγορίες που διατυπώνουν οι ΗΠΑ. ''Το Ιράν δεν διαθέτει πρόγραμμα κατασκευής πυρηνικών όπλων. Αυτή είναι η αλήθεια. Το Ιράν σέβεται τις δεσμεύσεις του'', τόνισε ο Ιβανόφ ο οποίος μετέβη στην Τεχεράνη για να ενημερωθεί από τον Ιρανό ομόλογό του για το πυρηνικό πρόγραμμα της χώρας. ''Το Ιράν έχει αποδεχθεί πλήρη έλεγχο των πυρηνικών του προγραμμάτων από τη Διεθνή Υπηρεσία Ατομικής Ενεργείας (ΙΑΕΑ), γεγονός που δείχνει ότι οι σκοποί της χώρας αυτής είναι ειρηνικοί και όχι στρατιωτικοί'', δήλωσε ο Ιβανόφ.

    ''Απρόσκοπτη πρόσβαση στα προγράμματα''

    Το Ιράν απέρριψε τη Δευτέρα τις κατηγορίες που επανέλαβε ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Κόλιν Πάουελ ότι οι πυρηνικές δραστηριότητες της Τεχεράνης είναι στην ουσία προσπάθειες να αποκτήσει ατομικά όπλα. Το Ιράν αντέτεινε ότι η ΙΑΕΑ και όχι οι ΗΠΑ είναι ο διεθνώς αναγνωρισμένος οργανισμός αρμόδιος για την επίβλεψη εθνικών πυρηνικών προγραμμάτων.

    Ο Ιρανός υπουργός Εξωτερικών Καμάλ Χαραζί υπογράμμισε ότι η ΙΑΕΑ έχει ελεύθερη και απρόσκοπτη πρόσβαση σε όλα τα πυρηνικά προγράμματα στο Ιράν.

    ''Σήμερα κερδίζουμε 18 δολάρια για κάθε βαρέλι πετρέλαιο, όμως πρέπει να διαθέσουμε το ήμισυ και πλέον από τα λιγότερο από 4.000.000 βαρέλια την ημέρα που παράγουμε για εγχώρια κατανάλωση, συνεπώς είναι οικονομικά λογικό να θέλουμε να αυξήσουμε τα έσοδά μας με εναλλακτικές πηγές ενέργειας'', τόνισε ο Χαραζί.

    Η ΙΑΕΑ προσκάλεσε σήμερα ομάδα ξένων δημοσιογράφων να επισκεφθούν το πρώτο πυρηνικό εργοστάσιο που οι Ιρανοί κτίζουν μαζί με τους Ρώσους στο Μπουσέρ του νοτίου Ιράν.

    Το 2004 θα λειτουργήσει ο πρώτος πυρηνικός αντιδραστήρας

    Ο πρώτος πυρηνικός αντιδραστήρας του Ιράν θα δεχτεί το πρώτο φορτίο εμπλουτισμένου ουρανίου από την Ρωσία τον Μάιο, ανακοίνωσαν σήμερα Ιρανοί αξιωματούχοι.

    Ο ρωσικής κατασκευής αντιδραστήρας, κοντά στο λιμάνι Μπουσέρ του νοτιοδυτικού Ιράν προγραμματίζεται να αρχίσει την λειτουργία του το δεύτερο εξάμηνο του 2004, ανέφεραν αξιωματούχοι από την Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας του Ιράν προς τους δημοσιογράφους.

    ''Περίπου 90 τόνοι καυσίμων για το Μπουσέρ είναι έτοιμοι να μεταφερθούν στην περιοχή τον Μάιο του 2003'', ανέφερε προς τους δημοσιογράφους ο Ασαντολάχ Σαμπoυρί, αναπληρωτής διευθυντής της υπηρεσίας.

    Αξιωματούχοι στο Ιράν, παρατήρησαν ότι το εμπλουτισμένο ουράνιο για το Μπουσέρ δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την κατασκευή πυρηνικών όπλων και το χρησιμοποιημένο ουράνιο από τον αντιδραστήρα των χιλίων MW θα επιστραφεί στην Ρωσία.

    [17] Παλαιστίνη: Προς τον διορισμό πρωθυπουργού

    11/3/2003 3:12:00 μμ

    Εντός των προσεχών 48 ωρών αναμένεται να υπογράψει ο Γιάσερ Αραφάτ τον νόμο για την δημιουργία της θέσης του πρωθυπουργού, ''Ο πρόεδρος Αραφάτ αναμένει ότι η Νομοπαρασκευαστικη Επιτροπή του κοινοβουλίου θα δώσει το πράσινο φώς για τον νόμο. Αυτό θα δώσει το δικαιώμα στον πρόεδρο να διορίσει τον -υπ' αριθμό δύο στην ιεραρχία της ΟΑΠ- Μαχμούντ Αμπάς πρωθυπουργό μέσα στις επόμενες 48 ώρες'', υπογράμμισε ο Ναμπίλ Αμπού Ρουντέινα, ο κυριότερος πολιτικός σύμβουλος του Παλαιστίνιου προέδρου. Ωστόσο, φανατικοί ισλαμιστές απέρριψαν την δημιουργία θέσης πρωθυπουργού των Παλαιστινίων θεωρώντας την ως τέχνασμα των ΗΠΑ και του Ισραήλ και υποσχέθηκαν ότι θα συνεχίσουν τις επιθέσεις τους εναντίον του εβραϊκού κράτους.

    Σε ανακοίνωση των οργανώσεων Τζιχάντ και Χαμάς, απορρίπτεται η πολιτική αλλαγή και χαρακτηρίζεται κόλπο των ΗΠΑ και του Ισραήλ που αποβλέπει στην συντριβή της ''αντίστασης στην κατοχή''. ''Θα συνεχίσουμε την αντίσταση στον σιωνιστή εχθρό με όλα τα μέσα και οπουδήποτε'', τόνισε προς το πρακτορείο Ρόιτερ ο Αμπντάλα αλ-Σαμί, ανώτερο στέλεχος της ισλαμικής Τζιχάντ. Ο ίδιος τόνισε ότι ο ''Μαχμούντ Αμπάς (γνωστός και ως Αμπού Μάζεν) πρόκειται να εφαρμόσει ένα αμερικανικό και σιωνιστικό σχέδιο''.

    ''Η επιλογή της Χαμάς είναι η αντίσταση και θα συνεχίσουμε αυτή την αντίσταση'', δήλωσε απο την πλευρά του στο πρακτορείο ο Αμπτέν-Αζίζ αλ-Ραντίσι, ανώτερο πολιτικό στέλεχος της Χαμάς και πρόσθεσε ότι ένας Παλαιστίνιος πρωθυπουργός θα έχει ως μοναδική αποστολή να ''σταματήσει την εξέγερση''.

    [18] Κακλαμάνης: ''Ο ΟΗΕ έχει τον πρώτο λόγο''

    11/3/2003 2:55:00 μμ

    Σε 600.000 άτομα υπολογίζεται να φτάσει το κύμα των προσφύγων, αν αρχίσει ο πόλεμος στο Ιράκ. Αυτό δήλωσε ο ύπατος αρμοστής του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες, πρώην πρωθυπουργός της Ολλανδίας Ruud Lubbers στον πρόεδρο της Βουλής Απ. Κακλαμάνη κατά τη μεταξύ τους συνάντηση. Σύμφωνα με σχετικό δελτίο Τύπου της Βουλής, ο κ. Κακλαμάνης υπογράμμισε ότι ο ΟΗΕ, και όχι οποιαδήποτε χώρα μονομερώς, έχει τον πρώτο λόγο και την ευθύνη για την εφαρμογή των αποφάσεών του και την τήρηση της διεθνούς νομιμότητας.

    Ο κ. Κακλαμάνης ευχήθηκε αποφευχθεί τελικά η πολεμική σύγκρουση και να αφοπλιστεί ο Σαντάμ Χουσεϊν με ειρηνικά μέσα "εφ' όσον βέβαια οι επιθεωρητές του ΟΗΕ βεβαιώσουν ότι διαθέτει όπλα μαζικής καταστροφής".

    Ο κ. Lubbers ενημέρωσε τον κ. Κακλαμάνη για το έργο της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ και αναφέρθηκε στις προσπάθειες που καταβάλλει ο διεθνής οργανισμός για αποτελεσματική λύση του προβλήματος στο Ιράκ, που συνίσταται στον αφοπλισμό του με ειρηνικά μέσα, χωρίς χρήση ένοπλης βίας. Τόνισε, δε, το σημαντικό ρόλο που έχει αναλάβει η Ελλάδα, ως προεδρεύουσα στην ΕΕ, προκειμένου να καταλήξουν τα κράτη-μέλη σε κοινή θέση υπέρ της ειρηνικής διευθέτησης της κρίσης.

    [19] Εσωκομματική αμφισβήτηση Μπλερ

    11/3/2003 2:18:00 μμ

    Τον κίνδυνο ανοικτής αμφισβήτησης της ηγεσίας του στους κόλπους του κυβερνώντος Εργατικού Κόμματος αντιμετωπίζει ο Βρετανός πρωθυπουργός Τόνι Μπλερ για την πολιτική του στο θέμα του Ιράκ, μετέδωσε σήμερα το BBC. Σύμφωνα με το σχετικό ρεπορτάζ, απλοί βουλευτές μέλη του Εργατικού Κόμματος και συνδικαλιστές σκοπεύουν να ζητήσουν τη σύγκληση έκτακτης συνδιάσκεψης των Εργατικών, αμφισβητώντας τους χειρισμούς του βρετανού πρωθυπουργού στην ιρακινή κρίση.

    Η εν δυνάμει αυτή πρωτοβουλία εκδηλώνεται μετά τη δημοσιοποίηση σφυγμομέτρησης της κοινής γνώμης, η οποία δείχνει ότι οι Βρετανοί ψηφοφόροι θα ήταν διατεθειμένοι να υποστηρίξουν ενδεχόμενη στρατιωτική επιχείρηση στο Ιράκ, μόνον εάν αυτή είχε την έγκριση του ΟΗΕ.

    Το BBC πάντως προσθέτει ότι η πρωτοβουλία αυτή δεν φαίνεται να συγκεντρώνει μεγάλη υποστήριξη των μελών του κόμματος. Η σφυγμομέτρηση διενεργήθηκε πριν η υπουργός Διεθνούς Ανάπτυξης Κλερ Σορτ, διακεκριμένο στέλεχος της αριστερής πτέρυγας του υπουργικού συμβουλίου, διατυπώσει την απειλή της να παραιτηθεί εάν η χώρα της προχωρήσει σε πολεμικές ενέργειες κατά του Ιράκ χωρίς τη ρητή υποστήριξη του ΟΗΕ.

    [20] Μπεγλίτης: ''Συμφωνούμε με τον Ανάν''

    11/3/2003 1:35:00 μμ

    Σχολιάζοντας τη δήλωση του Κόφι Ανάν, ο οποίος προειδοποίησε ότι χωρίς τη στήριξη του Συμβουλίου Ασφαλείας οποιαδήποτε στρατιωτική επιχείρηση κατά του Ιράκ δεν θα είναι νόμιμη, ο εκπρόσωπος του ΥΠΕΞ τόνισε ότι αυτή είναι μια δήλωση που συναντά τις θέσεις της ελληνικής προεδρίας. Πρόσθεσε, δε, ότι το Συμβούλιο Ασφαλείας είναι ο μόνος νομιμοποιητικός θεσμός που μπορεί να αποφασίσει για το αν θα γίνει πόλεμος, ή όχι. "Από την πλευρά μας συνεχίζουμε τις διαβουλεύσεις, η εβδομάδα που περνάμε είναι ιδιαίτερα κρίσιμη" επισήμανε ο κ. Μπεγλίτης.

    Διαψεύδει το ΥΠΕΞ δημοσιεύματα περί απελάσεων Ιρακινών

    Δεν έχει υποβληθεί αίτημα για απέλαση Ιρακινών πολιτών στο υπουργείο Εξωτερικών, ωστόσο το θέμα παρακολουθείται στενά, δήλωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Πάνος Μπεγλίτης σχετικά με τα δημοσιευματα περί απελάσεων 300 Ιρακινών έπειτα από αμερικανικό αίτημα των ΗΠΑ σε 60 χώρες. Ο κ. Μπεγλίτης πρόσθεσε ότι το ΥΠΕΞ θα έχει στοιχεία για το θέμα εντός της ημέρας.

    Σε ερώτηση αν θα σταλούν ελληνικά στρατεύματα στο Ιράκ ο κ. Μπεγλιτης ξεκαθάρισε ότι η ελληνική κυβέρνηση ούτε στρατό στέλνει, ούτε προτίθεται να παράσχει στρατιωτικές δυνάμεις. Η Σούδα παραμένει πάντα ενεργοποιημένη στο πλαίσιο των διμερών ελληνοαμερικανικών συμφωνιών, τόνισε ο εκπρόσωπος του ΥΠΕΞ, ενώ επισήμανε ότι είναι ανοιχτό το ενδεχόμενο να μεταβεί ο κ. Παπανδρέου στη Ν. Υόρκη για τη σύνοδο του Συμβουλείου Ασφαλείας στις 14 Μαρτίου

    [21] Σε μονοψήφιο ποσοστό υποχώρησε η ανεργία

    11/3/2003 12:50:00 μμ

    Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας, η ανεργία το 2002 μειώθηκε στο 9,9% του εργατικού δυναμικού, έναντι 10,5% που ήταν το 2001. Συνολικά, από το 1999 η ανεργία έχει μειωθεί κατά 2 ποσοστιαίες μονάδες που αντιστοιχεί σε μείωση κατά 18% του μέσου ετήσιου αριθμού των ανέργων. Στο τέταρτο τρίμηνο του 2002 το ποσοστό της ανεργίας διαμορφώθηκε στο 9,7%. Το ποσοστό ανεργίας για τους άνδρες μειώθηκε σε 6,4% από 7,5%, ενώ για τις γυναίκες σε 14,6% από 16,1%. Το μεγαλύτερο ποσοστό ανεργία, 14,5% καταγράφεται στη Δυτική Μακεδονία και το μικρότερο 6,9% στην Πελοπόννησο. Όσον αφορά στην απασχόληση, στο τέταρτο τρίμηνο του 2002 αυξήθηκε κατά 2,7% σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2001 που είναι το υψηλότερο ποσοστό από το 1998 που διεξάγεται η έρευνα της Στατιστικής Υπηρεσίας.

    [22] Έκτακτη συνάντηση Σημίτη-Χριστοδουλάκη

    11/3/2003 12:45:00 μμ

    Η δυσμενής εξέλιξη από το μέτωπο του πληθωρισμού, ο οποίος ανέβηκε στο 4,3% τον Φεβρουάριο, έχει θέσει σε συναγερμό το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, σχετικά με την πορεία της οικονομίας. Εκτάκτως, ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης, συναντάται το απόγευμα της Τρίτης στο Μέγαρο Μαξίμου με τον υπουργό Οικονομίας και Οικονομικών Νίκο Χριστοδουλάκη, εν όψει και της συνεδρίασης του Υπουργικού Συμβουλίου για την οικονομία την προσεχή Πέμπτη.

    [23] Ο ΣΕΓΑΣ βραβεύει τους κορυφαίους αθλητές

    11/3/2003 6:02:00 μμ

    Οι αθλητές και αθλήτριες που πρωταγωνίστησαν το 2002 στα αθλητικά δρώμενα εντός και εκτός Ελλάδας καθώς και οι προπονητές τους, βραβεύθηκαν στην καθιερωμένη ετήσια εκδήλωση του ΣΕΓΑΣ. Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν ο Γενικός Γραμματέας Αθλητισμού, Νίκος Έξαρχος, ο Δημάρχος Ηρακλείου και πρώην υφυπουργός Αθλητισμού, Γιάννης Κουράκης, βουλευτές, εκπρόσωποι της "Αθήνα 2004", πρόεδροι και εκπρόσωποι αθλητικών ομοσπονδιών.

    Στο δρόμο των διακρίσεων η Ελλάδα

    Ο πρόεδρος του ΣΕΓΑΣ, Βασίλης Σεβαστής στην ομιλία του τόνισε ότι "ο ελληνικός στίβος προχωρά με στόχους προς το 2004 και οι επιτυχίες των νέων αθλητών μας δείχνουν ότι η ελληνική ομάδα που θα κατεβεί στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας, θα είναι όχι μόνο η πιο πλήρης που έχει κατεβάσει ποτέ ο στίβος, αλλά που θα έχει ελπίδες για μεγάλες επιτυχίες. Οι αθλητές μας απέδειξαν μέσα στο 2002 ότι βρίσκονται στο σωστό δρόμο και ότι συγκαταλέγονται μεταξύ των κορυφαίων του κόσμου".

    Ο Γενικός Γραμματέας Αθλητισμού, Νίκος Έξαρχος, από την πλευρά του υπογράμμισε ότι "το 2002 ήταν μια δύσκολη χρονιά για την ελληνική Πολιτεία σε σχέση με το στίβο". Ο κ. Έξαρχος επεσήμανε ότι η καλή συνεργασία με τον ΣΕΓΑΣ κατάφεραν να βρεθούν λύσεις στα όποια προβλήματα παρουσιάστηκαν. Επίσης, εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι το 2004 θα έχουμε πολλές διακρίσεις, ενώ υπογράμμισε ότι η Πολιτεία θα βρίσκεται συνεχώς δίπλα στην Ελληνική Ομοσπονδία και στους αθλητές.

    Οι κορυφαίοι

    Οι αθλητές που βραβεύτηκαν είναι οι:

    Κώστας Κεντέρης (για το χρυσό μετάλλιο στο ευρωπαϊκό πρωτάθλημα του Μονάχου στα 200μ), Κατερίνα Θάνου (χρυσό μετάλλιο στο Μόναχο στα 100μ), Μιρέλα Μανιάνι (χρυσό μετάλλιο στο Μόναχο στον ακοντισμό), Κατερίνα Βόγγολη (χρυσό μετάλλιο στο Μόναχο στο δίσκο), Νίκη Ξάνθου (χρυσό στο ευρωπαϊκό κλειστού της Βιέννης στο μήκος), Αναστασία Κελεσίδου (χάλκινο μετάλλιο στο Μόναχο στο δίσκο), Αλέξανδρος Παπαδημητρίου (χάλκινο μετάλλιο στο Μόναχο στη σφύρα), Γεωργία Κοκλώνη (χάλκινο μετάλλιο στη Βιέννη στα 60μ), Σταύρος Κουρουπάκης (4ος στο παγκόσμιο εφήβων-νεανίδων του Κίνγκστον στο επί κοντώ), Δήμητρα Εμμανουήλ (4η στο παγκόσμιο εφήβων-νεανίδων στο επί κοντώ), Περικλής Ιακωβάκης (5ος στα 400μ εμπόδια και 6ος με την ομάδα σκυταλοδρομίας 4x400μ στο Μόναχο), Στέλλα Πιλάτου (5η στο Μόναχο και στη Βιέννη στο μήκος), Αγγελική Τσιολακούδη (5η στο Μόναχο στον ακοντισμό), Αρετή Αμπατζή (6η στο Μόναχο στο δίσκο), Φλώρα Ρεντούμη (5η στη Βιέννη στα 60μ εμπόδια), Αριστοτέλης Γκαβέλας (7ος στο Μόναχο στα 100μ), Αλεξάνδρα Παπαγεωργίου (7η στο Μόναχο στη σφύρα), Χρυσοπηγή Δεβετζή (7η στο Μόναχο στο μήκος), Κώστας Ζαλαγκίτης (8ος στο Μόναχο στο τριπλούν), Στέλιος Δημότσιος (6ος με την ομάδα σκυταλοδρομίας 4x400μ στο Μόναχο), Γιώργος Οικονομίδης (6ος με την ομάδα 4x400μ στο Μόναχο), Τάσος Γκούσης (6ος με την ομάδα 4x400μ στο Μόναχο), Χρυσούλα Γκουντενούδη (8η με την ομάδα σκυταλοδρομίας 4x400μ γυναικών στο Μόναχο), Δήμητρα Ντόβα (8η με την ομάδα 4x400μ στο Μόναχο), Μαρία Παπαδοπούλου (8η με την ομάδα 4x400μ στο Μόναχο) και Χαρίκλεια Μπουντά (8η με την ομάδα 4x400μ στο Μόναχο).

    Μαζί με τους αθλητές βραβεύτηκαν και οι προπονητές τους.

    Πρόκειται για τους: Χρήστο Τζέκο, Βασίλη Κοκκόλη, Μιχάλη Ζησόπουλο, Κώστα Σπανίδη, Γιώργο Γεωργιάδη, Δημήτρη Χατζόπουλο, Γιώργο Σταμπολάκη, Ανδρέα Τσώνη, Μαρία Σωτηρακοπούλου, Γιώργο Κόκκινο, Θανάση Περιστέρη, Στέλιο Μπίσμπα, Μανώλη Μανωλόπουλο, Σοφία Μπακατσάκη, Γιώργο Παναγιωτόπουλο, Γιώργο Πομάσκι, Πλούταρχο Σαρασλανίδη και Δημήτρη Ευαγγελόπουλο.

    Για την προσφορά τους στο στίβο τιμητικές διακρίσεις απονεμήθηκαν στον πρώην υφυπουργό Αθλητισμού, Γιάννη Κουράκη για την πολύτιμη προσφορά του στην ομοσπονδία κατά τη διάρκεια της θητείας του, στο ίδρυμα Λεβέντη για τις σημαντικές παροχές σε υποτροφίες αθλητών και αθλητριών του στίβου, στον τέως Ειδικό Γραμματέα Αθλητισμού, Στέλιο Αγγελούδη, στην κυρία Δομνίτσα Λανίτου-Καρβουνίδου, την πρώτη Ελληνίδα που πήρε μέρος σε Ολυμπιακούς Αγώνες, αλλά και στους χορηγούς του ΣΕΓΑΣ που στήριξαν την προσπάθεια της Ομοσπονδίας κατά την διάρκεια της χρονιάς και οι ADIDAS, Φοίνιξ Metrolife, ΕΚΟ, COCA COLA, ΕΥΔΑΠ, ΕΡΤ και SUPER SPORT.

    [24] Ζέτερμπεργκ-Καρεμπέ στο παιχνίδι με τον ΠΑΟΚ

    11/3/2003 5:52:00 μμ

    Φωτό Αρχείου

    Mε τον Παρ Ζέτερμπεργκ που ξεπέρασε το πρόβλημα τραυματισμού και τον Κριστιάν Καρεμπέ που εξέτισε την τιμωρία του, αλλά χωρίς τους τραυματίες Ελευθερόπουλο, Τζιοβάνι, Ζε Ελίας και Πατσατζόγλου, θα υποδεχθεί ο Ολυμπιακός τον ΠΑΟΚ στον επαναληπτικό του 1-3 της Τούμπας, την Τετάρτη, για τα προημιτελικά του Κυπέλλου Ελλάδας. Η προετοιμασία των "ερυθρολεύκων" ολοκληρώθηκε το πρωί και στη συνέχεια ο Ολεγκ Προτάσοφ ανακοίνωσε την αποστολή για το ματς με τον "δικέφαλο".

    Σε αυτήν συμπεριλαμβάνονται συνολικά 18 παίκτες και συγκεκριμένα οι: Γεωργίου, Κατεργιαννάκης, Αμανατίδης, Ανατολάκης, Αντζας, Κωστούλας, Μαυρογενίδης, Νόβακ, Βενετίδης, Καστίγιο, Τζόρτζεβιτς, Γιαννακόπουλος, Καρεμπέ, Νινιάδης, Πουρσανίδης, Ζέτερμπεργκ, Χούτος και Οφορίκουε.

    [25] Ο Μεσίνα διαιτητής στο Πόρτο-Παναθηναϊκός

    11/3/2003 5:34:00 μμ

    Φωτό Αρχείου

    Ο Ιταλός Ντομένικο Μεσίνα θα διευθύνει το παιχνίδι Πόρτο-Παναθηναϊκού την Πέμπτη το βράδυ στο "Ντας Αντας". Διευθυντής Τράπεζας στο επάγγελμα, ο 42χρονος Μεσίνα, θεωρείται από τους πλέον έμπειρους Ευρωπαίους διαιτητές. Ο Μεσίνα έχει "σφυρίξει" ακόμη αγώνες των "πρασίνων" στο Τσάμπιονς Λιγκ και συγκεκριμένα το 3-1 με τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ στο Ολντ Τράφορντ (φάση ''16") την περίοδο 2000-2001 και το 2-2 με τη Ρεάλ Μαδρίτης στο Απόστολος Νικολαΐδης (φάση "16") για την περίοδο 2001-2002, οπότε με την ισοπαλία αυτή είχε πάρει το εισιτήριο για τα προημιτελικά. Βοηθοί του θα είναι οι συμπατριώτες του Μάρκο Ιβάλντι και Αλεσάντο Γκρισέλι. Τέταρτος διαιτητής θα είναι ο επίσης Ιταλός Ντιέγκο Πρέσκερν. Παρατηρητής του αγώνα ορίστηκε ο Ρουμάνος Μπιβολάρου και παρατηρητής διαιτησίας ο Αγγλος Ρίντεν.

    [26] Εισαγγελική παρέμβαση για επεισόδια στον αγώνα ΟΣΦΠ-ΑΕΚ

    11/3/2003 5:01:00 μμ

    Ποινική δίωξη για διακεκριμένη περίπτωση βιαιοπραγίας άσκησε ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Σωτήρης Μπάγιας κατά παντός υπευθύνου για τα επεισόδια που σημειώθηκαν κατά τη διάρκεια του ποδοσφαιρικού αγώνα Ολυμπιακού-ΑΕΚ όταν φίλαθλοι της γηπεδούχου ομάδας βιαιοπράγησαν κατά παραγόντων της ΑΕΚ. Ο κ. Μπάγιας διέταξε τη διενέργεια κατεπείγουσας προκαταρκτικής εξέτασης, την οποία ανέθεσε στην Ασφάλεια με την εντολή να μελετήσει τα βίντεο του αγώνα, ώστε να εντοπιστούν οι δράστες. Η κατηγορία είναι σε συνδυασμό με τις επιβαρυντικές περιστάσεις που προβλέπονται στο νέο αθλητικό νόμο.

    [27] Αθλητικές υποδομές σε προσφυγικούς καταυλισμούς

    11/3/2003 3:48:00 μμ

    Μία πολύ σημαντική ελληνική πρωτοβουλία, η οποία αφορά τη δημιουργία αθλητικών υποδομών σε ορισμένους προσφυγικούς καταυλισμούς, ανά τον κόσμο, υπογράφηκε σήμερα στην Αθήνα, μεταξύ του υπουργού Πολιτισμού, Ευάγγελου Βενιζέλου, και του Ύπατου Αρμοστή του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες και τέως πρωθυπουργού της Ολλανδίας, Ρούουντ Λούμπερς. Επίσης, με το Βραβείο του Βίου της Διεθνούς Οργάνωσης Βιοπολιτικής τιμήθηκε ο κ. Λούμπερς.

    Μήνυμα πολιτισμού και ειρήνης

    ''Η Ελλάδα είναι χώρα προσφύγων και γειτνιάζει με περιοχές που έχουν πρόσφυγες'', ανέφερε ο κ. Βενιζέλος, για να επισημάνει, στη συνέχεια, ότι ''ως χώρα που θα διοργανώσει τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004 αναλάβαμε την πρωτοβουλία για την δημιουργία ελαφρών υποδομών αθλητισμού σε προσφυγικούς καταυλισμούς, ώστε να προβληθεί και η διαφορετική πλευρά των Αγώνων, πλήν της εμπορικής, που επικρατεί σήμερα, και οι πρόσφυγες να λάβουν το μήνυμα του πολιτισμού και της ειρήνης''.

    Ο κ. Βενιζέλος, είπε, επίσης, ότι η σημερινή υπογραφή του σχετικού μνημονίου με την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ θα επιτρέψει την εξειδίκευση και εφαρμογή της ελληνικής πρωτοβουλίας, στα πλαίσια της οποίας θα περιληφθούν και επισκέψεις Ολυμπιονικών και άλλων σημαντικών αθλητικών προσωπικοτήτων στους προσφυγικούς καταυλισμούς.

    Την ευχή του η ελληνική πρωτοβουλία να βρει μιμητές, εξέφρασε ο κ. Λούμπερς, τονίζοντας ότι οι πρόσφυγες ''είναι άνθρωποι που έχουν βιώσει δραματικές καταστάσεις και ως εκ τούτου ο αθλητισμός, και ειδικά η διάστασή του που επιτρέπει την 'ανάμειξη' ανθρώπων είναι πολύ σημαντική''.

    ''Ζούμε σε μια πολύ δύσκολη εποχή, ειδικά τώρα με το Ιράκ'', ανέφερε χαρακτηριστικά ο Ύπατος Αρμοστής του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, ''γι' αυτό είναι πολύ καλό το μήνυμα των Ολυμπιακών Αγώνων της επόμενης χρονιάς, καθώς οι Αγώνες μπορούν ως γεγονός να ξεπεράσουν τις μαύρες σκιές του κόσμου και να δώσουν στους λαούς ένα μήνυμα ειρήνης''.

    Το Βραβείο του Βίου στον Λούμπερς

    Η απονομή του βραβείου στον κ. Λούμπερς έγινε από την ιδρύτρια και πρόεδρο της Διεθνούς Οργάνωσης Βιοπολιτικής, Αγνή Βλαβιανού-Αρβανίτη, και με το βραβείο αυτό, όπως επεσήμανε η ίδια, τιμάται η ανθρωπιστική και περιβαλλοντική δράση του κ. Λούμπερς, ο οποίος έχει δώσει ιδιαίτερη σημασία στην προστασία του περιβάλλοντος ως θεμελιώδους δικαιώματος των προσφύγων.

    [28] Με περικοπές η αποστολή της Αυστραλίας το 2004

    11/3/2003 5:46:00 μμ

    Η αποχώρηση ενός από τους μεγαλύτερους χορηγούς της Αυστραλιανής ομάδας που προετοιμάζεται ενόψει των Ολυμπιακών Αγώνων της Αθήνας, προβληματίζει έντονα τους υπεύθυνους, καθώς το ενδεχόμενο να μην υπάρξει πλήρης αποστολή στους Αγώνες του 2004, είναι πλέον ορατό.

    Η αρμόδια επιτροπή, καλείται να μειώσει τον σχετικό προϋπολογισμό κατά περίπου 1,19 εκατομμύρια ευρώ, γεγονός που ενδέχεται να δημιουργήσει σοβαρά προβλήματα στον καταρτισμό της αποστολής.

    Οι αρμόδιοι φορείς στην Αυστραλία, υπολόγιζαν να στείλουν στην Αθήνα 535 αθλητές και αθλήτριες, καθιστώντας την αποστολή, μία από τις σημαντικότερες των Αγώνων, μαζί μ' αυτές των ΗΠΑ, της Κίνας και της Μεγάλης Βρετανίας.

    Υπενθυμίζεται ότι η Αυστραλία στους Αγώνες του Σίδνεϊ κατέκτησε 58 μετάλλια, εκ των οποίων 16 χρυσά, ενώ όσον αφορά στους Αγώνες της Αθήνας, οι σχετικοί υπολογισμοί φτάνουν στην κατάκτηση περίπου 40 μεταλλίων.

    [29] Σε έξαρση οι ιώσεις

    11/3/2003 5:30:00 μμ

    Εξαρση παρατηρείται τις τελευταίες ημέρες στις ιώσεις αλλά και στα κρούσματα γρίπης στα παιδιά. Τα περιστατικά, ωστόσο, αντιμετωπίζονται χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα. Σύμφωνα με τους γιατρούς πρέπει, ειδικά τα άτομα που ανήκουν στις ομάδες υψηλού κινδύνου, όπως είναι οι ηλικιωμένοι και κυρίως παιδιά μικρής ηλικίας, να προσέχουν ιδιαίτερα και συνιστούν ξεκούραση, κατανάλωση υγρών και, όχι αντιβίωση.

    Κρούσματα γρίπης παρατηρήθηκαν στην Καβάλα και για το λόγο αυτό δόθηκαν οδηγίες από τις διευθύνσεις Εκπαίδευσης του νομού προς τους δασκάλους και τους καθηγητές.

    [30] Μαχητικός ειρηνιστής ο νέος γείτονας του Μπους

    11/3/2003 2:00:00 μμ

    Έναν μαχητικό ειρηνιστή έκανε γείτονα ο Αμερικανός πρόεδρος Τζορτζ Μπους στο Κρόουφορντ του Τέξας, ο οποίος μάλιστα προτίθεται να χρησιμοποιήσει το σπίτι του-- που είναι κοντά στο ράντσο του προέδρου-- ως εφαλτήριο για ειρηνιστικές εκδηλώσεις και τόπο δημόσιων ομιλιών για θέματα όπως ο πόλεμος στο Ιράκ.

    Ο Τζον Γουλφ από το Ντάλας, ένθερμος υποστηρικτής της ειρήνης ολοκλήρωσε πρόσφατα τις διαδικασίες αγοράς οικήματος στο Κρόουφορντ, μια πόλη με λιγότερους από 1.000 κατοίκους, το οποίο σχεδιάζει να χρησιμοποιήσει ως σπίτι της ειρήνης που θα λειτουργεί ως ορμητήριο ειρηνιστικών διαδηλώσεων. Ο ιδιοκτήτης του σπιτιού είπε ότι άνθρωποι πολλών διαφορετικών θρησκευτικών δογμάτων όπως Μουσουλμάνοι, Καθολικοί και Κουάκεροι θα έχουν έδρα τους για ειρηνικές εκδηλώσεις το οίκημα αυτό που πωλήθηκε αντί 54.000 δολαρίων και απέχει επτά μίλια (11 χιλιόμετρα) από τη είσοδο του ράντζου του προέδρου.

    Το ράντσο του Τζορτζ Μπους του νεότερου που ονομάζεται και Δυτικός Λευκός Οίκος βρίσκεται κοντά στο δημαρχείο και είναι ένα από τα πρώτα κτίρια που βλέπουν οι επισκέπτες του Κρόουφορντ μόλις περάσουν την πινακίδα στην εθνική οδό που καλωσορίζει τους τουρίστες στην πόλη υπενθυμίζοντάς τους παράλληλα ότι είναι ''η κατοικία του προέδρου Τζορτζ Γουόκερ Μπους''.

    Ο δήμαρχος του Κρόουφορντ Ρόμπερτ Κάμπελ δήλωσε στην εφημερίδα ''Dallas Morning News'' ότι οι δημοτικές αρχές θα επιτηρούν στενά το σπίτι της ειρήνης. ''Δεν θα τους αφήσουμε να μετατρέψουν την πόλη μας σε μεγάλο τσίρκο. Εάν θέλουν να διαμαρτυρηθούν, ας πάνε στην Ουάσινγκτον'', προειδοποίησε.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Tuesday, 11 March 2003 - 17:53:30 UTC