Browse through our Interesting Nodes on Economics Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 03-03-08

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Κυπριακό: Ραντεβού στη Χάγη τη Δευτέρα
  • [02] Σέρρες: Κηδεία μητροπολίτη Μαξίμου
  • [03] Βαρυποινίτης επιχείρησε να εισάγει ναρκωτικά στον Κορυδαλλό
  • [04] Επεισοδιακή σύλληψη μετά από καταδίωξη
  • [05] Παρανάλωμα πυρός το αθλητικό κέντρο Ξάνθης
  • [06] Εγκλημα στον Ασπρόπυργο
  • [07] Δημοψήφισμα για την ένταξη της Μάλτας στην Ε.Ε.
  • [08] Ανοικτό το θέμα αναφοράς της θρησκείας στο νέο ''Σύνταγμα''
  • [09] Την Τρίτη οι πρώτοι μάρτυρες
  • [10] Νεκρός ένας από τους ιδρυτές της Χαμάς
  • [11] Σε τροχιά πολέμου
  • [12] Η Ξάνθη ''έκανε βόλτα'' στην Πάτρα
  • [13] Μετά το συνθέτη πέθανε και ο μόδιστρος της Ελισάβετ!

    [01] Κυπριακό: Ραντεβού στη Χάγη τη Δευτέρα

    Τζένη Χαραλαμπίδου 8/3/2003 4:45:00 μμ

    Με στόχο την τελική απάντηση στο νέο έγγραφο Ανάν, για την επίλυση του κυπριακού προβλήματος, μεταβαίνουν τη Δευτέρα στη Χάγη οι αντιπροσωπείες της ελληνοκυπριακής και τουρκοκυπριακής πλευράς. Ο ειδικός απεσταλμένος του γ.γ. του ΟΗΕ Αλβάρο Ντε Σότο δήλωσε ότι δεν υπάρχουν πολλά περιθώρια για αλλαγές στο σχέδιο Ανάν. Το Εθνικό Συμβούλιο συνεδρίασε για τρεις ώρες, εν όψει της συνάντησης τη Δευτέρα στη Χάγη, του Τάσσου Παπαδόπουλου με το γ.γ. των Ηνωμένων Εθνών, Κόφι Ανάν, αλλά δεν πήρε απόφαση ως προς τη στάση της ελληνικής πλευράς.

    Συνεδρίαση Εθνικού Συμβουλίου: Χωρίς αποφάσεις αλλά με πολλές εκτιμήσεις

    Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Κύπρος Χρυσοστομίδης δήλωσε ότι η συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου δεν απέβλεπε στη λήψη συγκεκριμένης και οριστικής απόφασης.

    Η απόφαση, είπε, θα ληφθεί στη Χάγη, σε συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου, πριν από τη συνάντηση με τον Κόφι Ανάν. Ανέφερε επίσης ότι αντηλλάγησαν σε βάθος απόψεις και συνεκτιμήθηκαν όλες οι εξελίξεις και οι παράγοντες.

    Την ίδια ώρα, αναβρασμός επικρατεί στο εσωτερικό των κατεχομένων στην Κύπρο. Η σκληρή αντιπαράθεση που απειλεί το καθεστώς Ντενκτάς, εκδηλώθηκε την Παρασκευή στους δρόμους με μία διαδήλωση και μία αντιδιαδήλωση: Μία υπέρ τού Ντενκτάς και άλλη μία υπερ της λύσης του κυπριακού με δημοψήφισμα.

    Στο μεταξύ, ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Ιακώβου απέρριψε επικρίσεις ότι δηλώσεις που έχει κάνει για το σχέδιο Ανάν και τα προτεινόμενα δημοψηφίσματα είναι εκτός της γραμμής που ακολουθείτο μέχρι τώρα. Οταν ρωτήθηκε εάν συζητήθηκαν στο Εθνικό Συμβούλιο οι δηλώσεις του, απάντησε ''θίχτηκαν απλώς και δεν έγινε συζήτηση''. Πρόσθεσε πως οι δηλώσεις του ''δεν ήταν εκτός γραμμής'' και ότι παρόμοιες δηλώσεις έκαμαν ο Ελληνας πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης και ο πρόεδρος της Κύπρου Τάσσος Παπαδόπουλος.

    Με την ελπίδα για καταρχήν συμφωνία

    Ο Τάσος Παπαδόπουλος και ο Ραούφ Ντενκτάς μεταβαίνουν στη Χάγη, ο μέν ένας με την ελπίδα ότι έστω και την τελευταία στιγμή η τουρκοκυπριακή πλευρά θα επιδείξει θετική στάση, ο δε άλλος δίχως ακόμα να δείχνει τέτοια δείγματα.

    Ο Κόφι Ανάν συγκάλεσε τη συνάντηση στη Χάγη για την ερχόμενη Δευτέρα, για να εξασφαλίσει τη συγκατάθεση των δύο πλευρών για διεξαγωγή χωριστών δημοψηφισμάτων επί του σχεδίου του, στις 30 Μαρτίου.

    Η Τουρκία θα εκπροσωπηθεί στη συνάντηση της Χάγης με το μόνιμο υφυπουργό Εξωτερικών Ουγούρ Ζιγιάλ. Πληροφορίες αναφέρουν ότι η απόφαση ελήφθη σήμερα, ενώ είχε προηγηθεί τηλεφωνική επικοινωνία του υπουργού Εξωτερικών της Ελλάδας Γιώργου Παπανδρέου με τον υπουργό Εξωτερικών της Τουρκίας, Γιασάρ Γιακίς.

    Μετά την εξέλιξη αυτή η Ελλάδα θα εκπροσωπηθεί στη Χάγη με το γενικό γραμματέα του υπουργείου Εξωτερικών, πρέσβη Αναστάσιο Σκοπελίτη.

    Το Φόρειν Όφις θα εκπροσωπήσει ο ειδικός απεσταλμένος για το Κυπριακό λόρδος Χάνει.

    Ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Α. Παπανδρέου, ο οποίος συναντήθηκε την Παρασκευή στην Νέα Υόρκη με τον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ Κόφι Ανάν, θα μεταβεί την Κυριακή στη Χάγη, όπου θα συναντηθεί με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Τάσσο Παπαδόπουλο, ωστόσο σύμφωνα με το πρόγραμμα, αναμένεται να επιστρέψει στην Αθήνα το ίδιο βράδυ.

    Ντε Σότο: ''Δεν υπάρχει άλλη ευκαιρία''

    Ο ειδικός αντιπρόσωπος του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ, Αλβάρο ντε Σότο, σε συνέντευξη στο Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων επανέλαβε ότι θα υπάρξει σκοτεινό χάσμα αβεβαιότητας, αν η Κύπρος υπογράψει τη Συνθήκη Προσχώρησης στην Ευρωπαϊκή Ένωση, στις 16 Απριλίου, χωρίς λύση.

    Ο Αλβάρο ντε Σότο είπε ότι περαιτέρω διαπραγμάτευση επί του σχεδίου Ανάν ενδεχομένως να μη οδηγήσει σε περισσότερη πρόοδο για λύση, στα υφιστάμενα χρονοδιαγράμματα.

    Ο κ. Ντε Σότο είπε ακόμα ότι η συνέχιση του έργου των δύο τεχνικών επιτροπών, για τη νομοθεσία και τις συνθήκες, αποτελεί τη μόνη πιθανότητα για αντιμετώπιση εκ μέρους των Ηνωμένων Εθνών, μιας απάντησης του τύπου ''ναι μεν αλλά'' από τις δύο πλευρές, στο αίτημα του Κόφι Ανάν για χωριστά δημοψηφίσματα. Εάν υπογραφεί η συνθήκη προσχώρησης από μια διαιρεμένη Κύπρο, είπε, τα Ηνωμένα Εθνη, θα πρέπει να αναθεωρήσουν τα πάντα εάν αυτό δεν γίνει.

    Ο ειδικός αντιπρόσωπος του ΟΗΕ απέρριψε επικρίσεις ότι ο διεθνής οργανισμός εφαρμόζει εκβιαστική τακτική για επίτευξη συμφωνίας, τονίζοντας πως το μόνο που μπορεί να πράξει ο ΟΗΕ είναι να προειδοποιήσει για τους κινδύνους που ελλοχεύουν εάν τα μέρη δεν αδράξουν την παρούσα ευκαιρία που τους προσφέρεται. ''Εάν η απάντηση, ελπίζουμε, είναι ναι, τότε υπάρχει πολλή δουλειά να γίνει στο νησί γιατί σύμφωνα με το σχέδιο είναι απαραίτητο να επισπευσθεί και να εντατικοποιηθεί η δουλειά των δύο τεχνικών επιτροπών ώστε να ολοκληρωθεί μέχρι τις 25 Μαρτίου και αυτό σημαίνει ευθύνες για το γενικό γραμματέα και την ομάδα εργασίας μου να βοηθήσουν με οτιδήποτε απομένει να διευθετηθεί,'' είπε ο κ. ντε Σότο.

    Σε ερώτηση εάν προσφέρεται μια τρίτη εναλλακτική λύση εκτός από το ''ναι'' ή το ''όχι'', είπε πως ο γ.γ. ζητά από τους δύο ηγέτες τη σύμφωνη γνώμη τους να υποβάλουν το σχέδιό του σε χωριστά δημοψηφίσματα για έγκριση. Ο γ.γ. αναμένει ''υπογραφές από τους δύο ηγέτες και τις τρεις εγγυήτριες δυνάμεις'', είπε.

    Κληθείς να αναφερθεί στα πιθανά σενάρια που μελετούν τα Ηνωμένα Εθνη σε περίπτωση απάντησης του τύπου ''ναι μεν αλλά'' από τα δύο μέρη τη Δευτέρα, σημείωσε ότι η πιθανότητα αυτή αντιμετωπίζεται στο ίδιο το σχέδιο. ''Το σχέδιο αναφέρει ότι η εργασία των τεχνικών επιτροπών μπορεί να συνεχιστεί μέχρι τις 25 Μαρτίου ώστε να ολοκληρωθεί το έργο που πρέπει να γίνει. Αυτό είναι το μόνο σενάριο αντιμετώπισης που μπορώ να φανταστώ, εάν είτε ο ένας είτε και οι δύο ηγέτες απαντήσουν αρνητικά,'' εξήγησε. Δεν υπάρχει στην ουσία άλλο σενάριο στο οποίο μπορούμε να στηριχθούμε, αφού όπως πολλές φορές ο γ.γ. έχει εξηγήσει δεν υπάρχει στην πραγματικότητα ο χρόνος, πρόσθεσε ο κ. ντε Σότο.

    Κληθείς να σχολιάσει δηλώσεις του Κόφι Ανάν που χαρακτηρίστηκαν από κάποιους κύκλους ως σοβαρές προειδοποιήσεις ή ακόμα και εκβιαστική τακτική, ότι θα φθάσουμε στο τέρμα του δρόμου εάν απορριφθεί το σχέδιό του σε δημοψηφίσματα, ο κ. ντε Σότο απάντησε: ''Ουσιαστικά, η πλευρά που θα πει όχι θα κλείνει την ευκαιρία για λύση αόριστα.'' ''Μιλούμε για το τέρμα του δρόμου στις εντατικές προσπάθειες που τα Ηνωμένα Εθνη καταβάλλουν εδώ και 38 ως 40 μήνες, θα πρέπει να αναθεωρήσουμε τα πάντα,'' είπε.

    Τα οφέλη των δύο πλευρών από το σχέδιο Ανάν

    Απαντώντας σε ερώτηση για τα οφέλη που θα έχουν οι δύο πλευρές από τη λύση που προτείνεται στο σχέδιο Ανάν, ο κ. Ντε Σότο είπε ότι όσο πιο γρήγορα οι ηγέτες εξηγήσουν τις πρόνοιες του σχεδίου και όσο πιο γρήγορα το υποστηρίξουν, όπως ελπίζουν τα Ηνωμένα Εθνη ότι θα πράξουν, τόσο το καλύτερο θα είναι για τον λαό ώστε να κατανοήσει τα οφέλη που θα έχει.

    Συγκεκριμένα, ο κ. Ντε Σότο αναφέρθηκε στο σύστημα διακυβέρνησης που, όπως είπε, σε αντίθεση με προηγούμενα σχέδια διασφαλίζει ''την πιο αρμονική δυνατή λειτουργία ενώ παράλληλα εξασφαλίζει ότι η πιο μικρή αριθμητικά ομάδα δεν θα υπερκαλυφθεί''.

    Για την εδαφική πτυχή, είπε πως μεγάλος αριθμός Ελληνοκυπρίων θα επιστρέψει στις εστίες τους ενώ θα μετακινηθεί ο μικρότερος δυνατός αριθμός Τουρκοκυπρίων, στους οποίους θα δοθεί βοήθεια ώστε να μετακινηθούν θεληματικά.

    Στο θέμα των περιουσιών, ο Αλβάρο ντε Σότο είπε πως υπάρχει αρκετή προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων όλων των ενδιαφερομένων. Ενα άλλο όφελος στο οποίο αναφέρθηκε σχετίζεται με το θέμα της ασφάλειας, σημειώνοντας πως το σύστημα εγγυήσεων του 1960 θα παραμείνει και σε κάποιους τομείς θα επεκταθεί ώστε να ενσωματώσει τα συνιστώντα κρατίδια, ενώ παράλληλα θα υπάρχει για μακρά περίοδο παρουσία των Ηνωμένων Εθνών σε όλο το νησί.

    ''Ο γενικός γραμματέας κ. Κόφι Ανάν θεωρεί ότι το σχέδιό του είναι ένας δίκαιος και ισοζυγισμένος συμβιβασμός και ελπίζουμε ότι και ο λαός θα το δει με αυτό τον τρόπο και να αντιληφθεί ότι τα όνειρά του δεν εκπληρώνονται πλήρως, είναι απλά αδύνατο να εκπληρωθούν τα όνειρα και των δύο πλευρών και να επιτευχθεί συμβιβασμός,'' είπε ο κ. Ντε Σότο.

    ΠΗΓΕΣ: ΑΠΕ, ΝΕΤ

    [02] Σέρρες: Κηδεία μητροπολίτη Μαξίμου

    8/3/2003 7:40:00 μμ

    Θρήνος και κορυφωμένη συγκίνηση σήμερα χιλιάδων κατοίκων των Σερρών και της Νιγρίτας-και όχι μόνο-που όλες αυτές τις μέρες από την Τετάρτη με θλίψη αποχαιρέτισαν τον μητροπολίτη Μάξιμο, που κοιμήθηκε ξαφνικά από ανακοπή καρδιάς, ενώ κατευθυνόταν οδικώς στη Φλώρινα, μαζί με τον Αγιο Καστοριάς Σεραφείμ, για να ευχηθεί στον μητροπολίτη Θεόκλητο. Η σορός του μητροπολίτη Μαξίμου εκτέθηκε σε λαϊκό προσκύνημα όλες αυτές τις ημέρες, ενώ εψάλει η εξόδιος Ακολουθία στο μητροπολιτικό ναό των Μεγάλων Ταξιαρχών Σερρών, προεξάρχοντος του Αρχιεπισκόπου Χριστόδουλου και παρουσία πολλών μητροπολιτών.

    Το τελευταίο αντίο

    Ο Μάξιμος ετάφη κοντά στο ναό των Αγίων Θεοδώρων, ύστερα από άδεια που παραχώρησε το υπουργείο Πολιτισμού, σε χώρο δικής του επιλογής. Κατά τη διάρκεια της Ακολουθίας και συγκεκριμένα από τις 11.30 έως τη 1 μμ όλα τα καταστήματα των Σερρών παρέμειναν κλειστά, ενώ σε ένδειξη πένθους και τιμής προς τον εκλιπόντα ιεράρχη δεν λειτούργησαν τα σχολεία σε ολόκληρο το νομό Σερρών.

    Στάλθηκαν ψηφίσματα από πολιτικά κόμματα, ιδρύματα, συλλόγους, οργανώσεις, ενώσεις, ομοσπονδίες κ.λ.π., τόσο από τη χώρα μας, όσο και από το εξωτερικό.

    Στη σορό του δεν κατατέθηκαν στεφάνια και αποφασίστηκε τα χρήματα να διατεθούν στο Μαξίμειο Πνευματικό και Πολιτιστικό Κέντρο, που ίδρυσε ο ίδιος.

    Μεγάλη η προσφορά του

    Ο μακαριστός μητροπολίτης Σερρών και Νιγρίτας κατά κόσμο Γεώργιος Ξύδας γεννήθηκε το 1942 στην Πρίγκιπο της Κωνσταντινούπολης. Ηταν ο αγαπημένος ιεράρχης των Σερραίων και των Νιγριτών.

    Αποφοίτησε από τη Θεολογική Σχολή της Χάλκης, το 1964, οπότε χειροτονήθηκε διάκονος. Τρία χρόνια αργότερα έγινε πρεσβύτερος, και υπηρέτησε την περίοδο 1966 - ' 74 ως διάκονος και ιερέας στη μητρόπολη Πειραιώς.

    Το 1972 και '73 χρημάτισε στρατιωτικός ιερέας. Διετέλεσε επίσης διευθυντής στο ιδιαίτερο γραφείο του Αρχιεπισκόπου Σεραφείμ ως πρωτοσύγκελος της Αρχιεπισκοπής Αθηνών.

    Την περίοδο ΄74 - ΄84 ήταν προϊστάμενος του Αγίου Παντελεήμονα Αχαρνών, ενώ το 1984 εξελέγη μητροπολίτης Σερρών και Νιγρίτας.

    Αποτέλεσε ένας από τους στενούς συνεργάτες του κ. Χριστόδουλου, όταν ο τελευταίος εξελέγη ως προκαθήμενος της ελληνικής Εκκλησίας.

    Πολλοί ιεράρχες εκτιμούν πως ο εκλιπών διαδραμάτισε σημαντικό ρόλο στην εκλογή του Αρχιεπισκόπου Χριστόδουλου, με τον οποίο ''αναθέρμανε' τις σχέσεις του το τελευταίο χρονικό διάστημα, ενώ υπηρέτησε ως συνοδικό μέλος στην παρούσα Διαρκή Ιερά Σύνοδο. Τοποτηρητής στη μητρόπολη Σερρών έχει οριστεί ο μητροπολίτης Ιερισσού Αγίου Ορους και Αρδαμερίου κ. Νικόδημος.

    [03] Βαρυποινίτης επιχείρησε να εισάγει ναρκωτικά στον Κορυδαλλό

    8/3/2003 4:17:00 μμ

    Συνελήφθη ο Σπύρος Ζαβραδινός, 38 ετών, γιατί ενώ επέστρεφε στις δικαστικές φυλακές Κορυδαλλού μετά από πενθήμερη άδεια, αποπειράθηκε να βάλει στη φυλακή ηρωίνη την οποία θα πωλούσε σε τοξικομανείς κρατούμενους. Κατασχέθηκαν έξι αυτοσχέδια δέματα με περιτύλιγμα μονωτικής ταινίας με ηρωίνη, συνολικού βάρους 56 γραμμαρίων. Επίσης, όπως διαπιστώθηκε ο Ζαβραδινός είχε καταπιεί άλλα τρία δεματάκια με υπολείμματα ηρωίνης. Στην αστυνομία παρασχέθηκαν πληροφορίες ότι ο Ζαβραδινός που εξέτιε ποινή καθείρξεως κατά την επάνοδό του στις δικαστικές φυλακές Κορυδαλλού από τακτικές άδειες που λαμβάνει εισάγει και διακινεί σημαντικές ποσότητες ηρωίνης. Το ίδιο θα επιχειρούσε και στις 4 του μηνός κατά την επάνοδό του από την άδεια που του είχε χορηγηθεί. Μετά από σχετική έρευνα, διαπίστωσαν οι φρουροί των φυλακών Κορυδαλλού, ότι ο Σπύρος Ζαβραδινός προσπάθησε στο θυρωρείο των φυλακών να εισάγει την ηρωίνη που είχε καταπιεί.

    Νοσηλευόμενος υπό φρούρηση

    Μεταφέρθηκε στο Γενικό Κρατικό νοσοκομείο Νίκαιας και με επιστημονικό τρόπο απέβαλε την ηρωίνη το μεσημέρι στις 5 του μηνός.

    Ο Ζαβραδινός παρέμεινε νοσηλευόμενος υπό φρούρηση, λόγω της μεγάλης ποσότητας ηρωίνης που είχε διαρρεύσει στο στομάχι του, από τη διάλυση τριών εκ των εννέα με ηρωίνη δεματιδίων που είχε καταπιεί.

    Σε βάρος του εξεδόθη ένταλμα σύλληψης μετά την έξοδό του από το νοσοκομείο και οδηγήθηκε στον εισαγγελέα πλημμελειοδικών Πειραιά.

    [04] Επεισοδιακή σύλληψη μετά από καταδίωξη

    8/3/2003 3:12:00 μμ

    Συνελήφθη μετά από καταδίωξη στον εθνικό δρόμο Δράμας- Θεσσαλονίκης (κοντά στην Αμφίπολη) ο Φ.Θ. 49 χρόνων επειδή στο χωριό Χωριστή Δράμας αρνήθηκε να συμμορφωθεί με εισαγγελική παραγγελία σχετική από εξέτασή του από ψυχιάτρους, ύστερα από αυτεπάγγελτη διαδικασία και απείλησε τους αστυνομικούς με κυνηγετική καραμπίνα που είχε κομμένη την κάνη. Οι αστυνομικοί ήταν εντεταλμένοι για την εκτέλεση της εισαγγελικής παραγγελίας. Εξάλλου, ο Φ. Θ. ενώ βρισκόταν υπό διακριτική επιτήρηση αστυνομικών στο σπίτι του επιβίβασε στο ΙΧ αυτοκίνητό του τους γονείς του ηλικίας 75 και 71 χρόνων και με ιλιγγιώδη ταχύτητα κινήθηκε κατ΄ αρχήν στον εθνικό δρόμο Δράμας-Καβάλας και στη συνέχεια μέσω της Ελευθερούπολης Παγγαίου βγήκε στον εθνικό δρόμο Δράμας-Θεσσαλονίκης. Αρχισαν και πάλι να τον καταδιώκουν περιπολικά αυτοκίνητα της Δράμας και της Καβάλας μέχρι που τον ακινητοποίησαν και τον συνέλαβαν. Ο 49χρονος θα οδηγηθεί σήμερα στον εισαγγελέα Δράμας.

    [05] Παρανάλωμα πυρός το αθλητικό κέντρο Ξάνθης

    8/3/2003 11:29:00 πμ

    Τεράστιες υλικές ζημιές, οι οποίες σύμφωνα με μια πρώτη ανεπίσημη εκτίμηση ανέρχονται στα δυο δισεκατομμύρια δραχμές, προκλήθηκαν από την πυρκαγιά που ξέσπασε χθες το απόγευμα στο αθλητικό πολιτιστικό κέντρο της Ξάνθης. Από τη φωτιά καταστράφηκε το ξενοδοχείο και οι εσωτερικές εγκαταστάσεις του κέντρου, οι περισσότερες από τις οποίες ήταν ξύλινες. Το αθλητικό κέντρο είχε εγκαινιαστεί πριν από ένα μήνα. Αγνωστα παραμένουν για την ώρα τα αίτια της πυρκαγιάς.

    Θλίψη και απογοήτευση για τους κατοίκους της Ξάνθης

    Ο πρόεδρος της ακριτικής ομάδας, αρνήθηκε να κάνει οποιαδήποτε δήλωση για την καταστροφή, ήταν όμως εξαιρετικά απογοητευμένος με ότι συνέβη, καθώς η κατασκευή του έργου ήταν όνειρο ζωής για τον ίδιο, με σχεδιασμούς για την μετάκληση ξένων ομάδων σε περιόδους προετοιμασίας.

    Το έργο κόστισε περίπου 4 δισ. δραχμές, οι εγκαταστάσεις αναπτύχθηκαν σε έκταση 120 στρεμμάτων συνολικά και εμπνευστής, αλλά και χρηματοδότης της πρότυπης αυτής κατασκευής, είναι ο μεγαλομέτοχος της ποδοσφαιρικής ομάδας SΚODA Ξάνθης, κ. Χρ. Πανόπουλος.

    Τα εγκαίνια των εγκαταστάσεων αυτών έγιναν στις 7 Φεβρουαρίου, από τον Αρχιεπίσκοπο Χριστόδουλο.

    Μέχρι αργά τη νύχτα έδιναν μάχη με τις φλόγες δεκάδες πυροσβέστες από την Ξάνθη, την Καβάλα, την Κομοτηνή και από άλλες περιοχές της Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης.

    [06] Εγκλημα στον Ασπρόπυργο

    8/3/2003 10:38:00 πμ

    Aγνωστοι, τριανταπέντε λεπτά μετά τα μεσάνυχτα πυροβόλησαν και αρχικά τραυμάτισαν 42χρονο, ο οποίος αργότερα εξέπνευσε στο Γενικό Κρατικό Πειραιά. Πρόκειται για τον Γεώργιο Τσακλοβ του Ευκλείδη, που γεννήθηκε στη Ρωσία. Ο τραυματισμός του 42χρονου έγινε στη θέση Ανω Φούσα Ασπροπύργου, τη στιγμή που περνούσε πεζός από την περιοχή. Προανάκριση για το έγκλημα διενεργεί η Ασφάλεια Αττικής.

    [07] Δημοψήφισμα για την ένταξη της Μάλτας στην Ε.Ε.

    8/3/2003 12:01:00 μμ

    Στις κάλπες προσέρχονται από τις οκτώ το πρωί, οι Μαλτέζοι, προκειμένου να αποφασίσουν με ένα "ναι" ή με ένα "όχι" για την ένταξη της χώρας στην Ευρωπαϊκή Ενωση. Η Μάλτα, η οποία αναμένεται να υπογράψει τη συνθήκη ένταξης της στην Ε.Ε. στις 16 Απριλίου στην Αθήνα, είναι η πρώτη από τις 10 υποψήφιες χώρες που θέτει στην κρίση των περίπου 300.000 ψηφοφόρων της την ενταξιακή της πορεία. Τα αποτελέσματα θα γίνουν γνωστά το βράδυ της Κυριακής.

    [08] Ανοικτό το θέμα αναφοράς της θρησκείας στο νέο ''Σύνταγμα''

    8/3/2003 1:47:00 μμ

    Ευρεία συζήτηση γίνεται στην Ευρώπη τον τελευταίο καιρό για την αναφορά ή όχι της θρησκείας στο ''Σύνταγμα'' της ΕΕ το οποίο βρίσκεται υπό διαμόρφωση. Ο Πάπας σε συνάντησή του στο Βατικανό με τον πρόεδρο της Συνέλευσης κ. Βαλερί Ζισκάρ ντ' Εστέν εξέφρασε την επιθυμία του να συμπεριληφθεί αναφορά της. Και μάλιστα του γνωστοποίησε ότι το Μάιο θα μεταβεί στο Στρασβούργο ώστε να θέσει το ζήτημα στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Υπέρ της αναφοράς της θρησκείας στο ''Σύνταγμα'' έχει ταχθεί και ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος Χριστόδουλος. Αναφορά του Θεού στο Σύνταγμα επιθυμεί απ' ότι φαίνεται και η Γερμανία, ενώ η Γαλλία και οι σκανδιναβικές χώρες υποστηρίζουν ότι πρέπει να διαχωρίζεται η Εκκλησία από το κοσμικό κράτος και κατά συνέπεια είναι άτοπο να υπάρχει αναφορά στο Θεό στο ''Σύνταγμα''. Στο μεταξύ από τις μέχρι τώρα εργασίες της Συνέλευσης προκύπτει ότι υπάρχει ευρεία συναίνεση των συμμετεχόντων στις εργασίες της Συνέλευσης σε δέκα αλλαγές σε ό,τι αφορά τη διάρθρωση και λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

    Αυτά τα δέκα σημεία είναι:

    -Η "προικοδότηση" της Ένωσης με Συνταγματική Συνθήκη: Ηδη σχέδια συντάγματος έχουν υποβληθεί από πολλές πλευρές και ο τελικός στόχος φαίνεται να είναι η συνταγματική συνθήκη να ενσωματώνει ως νομικά δεσμευτικό κείμενο το χάρτη των θεμελιωδών δικαιωμάτων.

    -Η εκλογή προέδρου Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Έως τώρα γίνεται ευρύτατα αποδεκτή η εκλογή του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και η επιβεβαίωσή του από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο.

    -Η δημιουργία θέσης υπουργού Εξωτερικών για την Ένωση: Προτείνεται η δημιουργία θέσης υπουργού Εξωτερικών της ΕΕ με τη συγχώνευση των θέσεων του ύπατου εκπροσώπου για την ΚΕΠΠΑ και του επιτρόπου υπεύθυνου για τις εξωτερικές σχέσεις.

    -Η αλλαγή συστήματος προεδρίας στο Συμβούλιο: Διαπιστώνεται ευρύτατη συμφωνία για την κατάργηση της εκ περιτροπής εξάμηνης προεδρίας στο Συμβούλιο Υπουργών της ΕΕ και φαίνεται να υπερισχύει η άποψη της καθιέρωσης άσκησης των καθηκόντων της Προεδρίας για ένα χρόνο.

    -Η επέκταση ειδικής πλειοψηφίας: Προτείνεται η γενίκευση της αρχής της ειδικής πλειοψηφίας στη διαδικασία λήψης αποφάσεων της ΕΕ με ελάχιστες εξαιρέσεις για θέματα ζωτικής σημασίας.

    -Η ενίσχυση του ρόλου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, μέσω της επέκτασης της διαδικασίας της ''συναπόφασης''.

    -Η ενίσχυση του ρόλου των εθνικών κοινοβουλίων. Προτείνεται η ''αναβάθμιση'' των εθνικών κοινοβουλίων στην ενοποιητική διαδικασία.

    -Η δημιουργία συμβουλίου νομοθετικών υποθέσεων: Το ''Σώμα'' αυτό θα συγκροτείται από μονίμους υπουργούς ευρωπαϊκών υποθέσεων. Ορισμένοι προτείνουν οι συνεδριάσεις αυτές να είναι ανοιχτές στους πολίτες της ΕΕ.

    -Η ενίσχυση της αρχής της επικουρικότητας: Η αρχή αυτή επιβάλλει τη γνώμη των αποφάσεων στη διαδικασία άσκησης των εξουσιών της ΕΕ ''οσο το δυνατόν πλησιέστερα προς τον Ευρωπαίο πολίτη'' και

    -Η κατάργηση δομής πυλώνων: Προτείνεται οι δυο πυλώνες (ΚΕΠΑ, συνεργασία σε αστυνομικά και ποινικά θέματα) να συγχωνευθούν στον πρώτο πυλώνα (Ευρωπαϊκή Κοινότητα).

    Εξάλλου διαπιστώνεται ότι υπάρχουν και πέντε σημεία όπου υπάρχουν σημαντικές διαφωνίες όπως η διαδικασία επικύρωσης της συνταγματικής συνθήκης, η διεύρυνση των κοινωνικών στόχων, η ενίσχυση της κοινής άμυνας, η εκλογή του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και οικονομική διακυβέρνηση.

    Ο διάλογος συνεχίζεται.

    [09] Την Τρίτη οι πρώτοι μάρτυρες

    8/3/2003 7:03:00 μμ

    Με τη συζήτηση επί της ενστάσεως για αναρμοδιότητα του δικαστηρίου, που έχουν καταθέσει οι συνήγοροι υπεράσπισης, οι οποίοι χαρακτηρίζουν πολιτικές τις εγκληματικές πράξεις της οργάνωσης, συνεχίζεται την Τρίτη η δίκη για τη 17Ν. Θα αγορεύσουν επί της ένστασης οι συνήγοροι Πολιτικής Αγωγής, ενώ αναμένεται να κληθούν κι οι πρώτοι μάρτυρες. Με δικονομικά ζητήματα κύλησε η 1η βδομάδα της δίκης που σφραγίστηκε από την απόρριψη των ενστάσεων περί τηλεοπτικής κάλυψης.

    Ποια πρόσωπα της δίκης ξεχώρισαν

    Τριάντα τρεις ώρες συνεδρίασης του δικαστηρίου. Πέντε ημέρες ακροαματικής διαδικασίας γεμάτη ενστάσεις αλλά και εντάσεις. Τα θέματα που εξετάστηκαν ήταν πολλά σε μια διαδικασία που ξεκίνησε μουδιασμένα. Αλλωστε η τακτική της αναγνώρισης του αντίπαλου πριν από την επίθεση είναι πάντα η καλύτερη.

    Τα πρόσωπα της δίκης άρχισαν ήδη να ξεχωρίζουν:

    Ο Πρόεδρος της έδρας με την έντονη προσωπικότητα, εύστοχα σχόλια ευγένεια αλλά και χιούμορ είναι ένας από τους πρωταγωνιστές.

    Ο Δημήτρης Κουφοντίνας είναι ο άνθρωπος από την πλευρά του κατηγορούμενων που σχεδόν καθημερινά δίνει δυναμικό παρόν. Έχει ανοίξει τα χαρτιά του από την αρχή, αμφισβητεί το δικαστήριο αλλά και την σύνθεση του, έχει αρχηγική εμφάνιση αν και υποστηρίζει πως εκπροσωπεί τον εαυτό του.

    Ο Αλέξανδρος Γιωτόπουλος, ο θεωρητικός και φερόμενος ως αρχηγός δεν έχει δικαιολογήσει των τίτλο που του αποδίδεται μέσα στην δικαστική αίθουσα. Απόμακρος με σοβαρή παρουσία κατηγόρησε την διαδικασία ως στημένο παιχνίδι, αρνείται τις κατηγορίες και κατηγορεί τους δημοσιογράφους.

    Εφυγε το γυάλινο ''κλουβί''

    Όσον αφορά στην διαδικασία στις τρεις ενστάσεις οι οποίες τέθηκαν από την υπεράσπιση μόνο η μια έγινε δεκτή από το δικαστήριο.

    Η πρώτη ένσταση αφορούσε το γυάλινο "κλουβί" που είχε στηθεί μέσα στη δικαστική αίθουσαν. Η ένσταση αυτή από την πλευρά των κατηγορουμένων έγινε δεκτή από το Προεδρείο κι έτσι αφαιρέθηκαν τα αλεξίσφαιρα κρύσταλλα από το κουβούκλιο μέσα στο οποίο έπρεπε να βρίσκονται οι κατηγορούμενοι κατά τη διάρκεια της δίκης.

    Με τον τρόπο αυτό έγινε εφικτή και η φωτογράφιση των κατηγορουμένων πλην της Αγγελικής Σωτηροπούλου, η οποία συνεχίζει να αρνείται κάτι τέτοιο.

    Χωρίς κάμερες η δίκη, μόνο με φωτογραφίες

    Η ένσταση για την τηλεοπτική ή όχι κάλυψη της διαδικασίας δίχασε τους παράγοντες της δίκης.

    Ο εισαγγελέας ήταν κατά, ενώ διαφορετικές ήταν οι απόψεις των συνηγόρων της Πολιτικής Αγωγής. Έτσι το αποτέλεσμα ήταν αναμενόμενο με την τηλεοπτική κάμερα να μένει έξω από τη δίκη.

    Οι διαπιστευμένοι δημοσιογράφοι για την κάλυψη της δίκης αλλά και το προεδρείο της Ενωσης Συντακτών από την πρώτη στιγμή της δίκης εξέφρασαν τα παράπονα τους στις δικαστικές Αρχές σχετικά με τις συνθήκες της εργασίας τους στην αίθουσα: Δεν επιτρεπόταν η χρήση δημοσιογραφικού κασετοφώνου, η χρήση κινητού τηλεφώνου αλλά και η μαγνητοσκόπηση αποσπασμάτων της διαδικασίας. Τελικά, η δεύτερη μέρα της δίκης ξεκίνησε με αλλαγές που διευκόλυναν το έργο των δημοσιογράφων.

    Ο πρόεδρος της ΕΣΗΕΑ εξέφρασε την ικανοποίηση του για τις νέες ρυθμίσεις. Παρόλα αυτά, οι περισσότεροι δημοσιογράφοι εξακολουθούν να ζητούν την ύπαρξη κάμερας μέσα στη δικαστική αίθουσα, έστω μόνο μίας, αυτή της Δημόσιας Τηλεόρασης. Ομως, το Προεδρείο του δικαστηρίου ήταν σαφές: Οι κάμερες μένουν έξω από τη δίκη!

    Πολιτικές οι διώξεις; Αρμόδιο ή αναρμόδιο το δικαστήριο;

    Οσον αφορά στην σύσταση του δικαστηρίου η ένσταση συζητήθηκε έντονα με πολλές αιχμές από την πλευρά της υπεράσπισης.

    Μάλιστα, ο ο Δημήτρης Κουφοντίνας ζητά την παραίτηση του Προέδρου.

    Το δικαστήριο αποσύρεται και στην συνέχεια απορρίπτει την ένσταση.

    Ποιό δικαστήριο είναι αρμόδιο να δικάσει την υπόθεση της 17Ν; Προκειται για πολιτικά εγκλήματα ή για πράξεις που εμπίπτουν στον ποινικό κώδικα; Η συνήγορος του Κουφοντίνα και της Αγγελικής Σωτηροπούλου κάνει λόγο για ενέργειες ενταγμένες σε μια στρατηγική ανατροπής του πολιτεύματος.

    Για πολιτικές πράξεις κάνει λόγο και ο συνήγορος των αδελφών Ξηρών Γιώργος Αγιοστρατίτης.

    Οι αγορεύσεις τόσο των συνηγόρων υπεράσπισης όσο και της Πολιτικής Αγωγής θα συνεχιστούν με την έναρξη της συνεδρίασης στις 9 το πρωί της ερχόμενης Τρίτης.

    ΠΗΓΗ: ΝΕΤ, ΑΠΕ

    [10] Νεκρός ένας από τους ιδρυτές της Χαμάς

    8/3/2003 12:27:00 μμ

    Τον επικεφαλής των υπηρεσιών ασφαλείας και ιδρυτικό στέλεχος της Χαμάς, Ιμπραϊμ Αλ-Μακάντμα, αλλά και ακόμα τρία μέλη της οργάνωσης, σκότωσαν οι Ισραηλινοί στη λωρίδα της Γάζας. Ισραηλινό ελικόπτερο, γάζωσε με ρουκέτες το αυτοκίνητο στο οποίο επέβαιναν. Με σκληρά αντίποινα, απειλεί η Χαμάς τους Ισραηλινούς.

    Απειλεί με εκδίκηση η Χαμάς

    Ότι έμεινε από το αυτοκίνητο

    "Η δολοφονία του Ιμπραήμ Αλ Μακαντμά σηματοδοτεί την έναρξη νέας φάσης πολέμου κατά των Εβραίων" δήλωσε στο Reuters, ο Αμπντέλ Αζίζ Αλ Ραντίσι, ανώτατος αξιωματούχος της οργάνωσης.

    "Όλοι οι αρχηγοί του Ισραήλ βρίσκονται πλέον στο στόχαστρο μας" είπε χαρακτηριστικά.

    Αμέσως μετά το περιστατικό, εξοργισμένοι οπαδοί της Χαμάς, έσπευσαν στο νοσοκομείο της πόλης της Γάζας όπου διεκομίσθηκε νεκρός ο Ιμπραήμ Αλ Μακαντμά.

    Νωρίτερα, η Χαμάς, ανέλαβε την ευθύνη για τη χθεσινή επίθεση στον ισραηλινό οικισμό εποίκων του Κιριάτ Αρμπά, κατά την οποία σκοτώθηκαν δύο Ισραηλινοί έποικοι και δύο Παλαιστίνιοι.

    Δυο τα ελικόπτερα που πήραν μέρος στην επίθεση

    Αυτόπτες μάρτυρες κάνουν λόγο, για συντονισμένη επίθεση δυο ελικοπτέρων εναντίον του αυτοκινήτου στο οποίο επέβαιναν τα μέλη της Χαμάς.

    "Πρώτα άρχισε να ρίχνει ρουκέτες το ένα ελικόπτερο και στη συνέχεια το άλλο" δήλωσε κάτοικος της Γάζας.

    Μετά την επίθεση, η οποία μετέτρεψε σε άμορφη μάζα, το αυτοκίνητο στο οποίο επέβαινε ο συνιδρυτής της Χαμάς, τα ισραηλινά ελικόπτερα, συνέχισαν να πετούν πάνω από την περιοχή.

    Με το φόβο νέας αεροπορικής επιδρομής, τα παιδιά που βρίσκονταν στα γύρω σχολεία, σταμάτησαν το μάθημα και επέστρεψαν στα σπίτια τους.

    [11] Σε τροχιά πολέμου

    8/3/2003 6:22:00 μμ

    Η αντίστροφη μέτρηση για την έναρξη του πολέμου στο Ιράκ έχει αρχίσει. Οι ΗΠΑ δηλώνουν έτοιμες να προχωρήσουν σε χρήση στρατιωτικής βίας ακόμα και αν δεν γίνει δεκτό στο Συμβούλιο Ασφαλείας το ψήφισμα τελεσίγραφο προς τον Σαντάμ Χουσείν να αφοπλισθεί μέχρι τις 17 Μαρτίου. Ρωσία Γαλλία και Κίνα δηλώνουν αποφασισμένες να πράξουν ό,τι είναι δυνατό για να αποτραπεί ο πόλεμος αυτός. Την ίδια ώρα όμως Αμερικανοί στρατιώτες στον Κόλπο βρίσκονται σε πλήρη επιχειρησιακή ετοιμότητα.

    Διχάζει το Σ.Α. ο πόλεμος στο Ιράκ

    Στόχος των συντακτών του τροποποιημένου δεύτερου σχεδίου ψηφίσματος ήταν να κερδίσουν οι ΗΠΑ τις αναποφάσιστες χώρες μέλη του Συμβουλίου. Με εννέα ψήφους συνολικά υπέρ και κανένα βέτο, η όποια στρατιωτική επιλογή θα είχε την έγκριση του ΟΗΕ.

    Ομως καμία από τις άλλες χώρες, δηλαδή η Ανγκόλα, το Καμερούν, η Χιλή, η Γουινέα, το Μεξικό και το Πακιστάν δεν έχουν ταχθεί σαφώς υπέρ της αμερικανοβρετανικής στάσης και οι περισσότερες ελπίζουν σε συμβιβασμό.

    Η Ρωσία, η Κίνα, η Γαλλία, οι τρεις χώρες που ως μόνιμα μέλη του Συμβουλίου έχουν δικαίωμα βέτο δεν αποδέχονται το νέο σχέδιο. Η Συρία και η Γερμανία επίσης.

    Για τις χώρες αυτές, η δήλωση των επικεφαλής των επιθεωρητών ότι οι επιθεωρήσεις θα χρειαστούν μήνες ώστε να έχουμε ασφαλή συμπεράσματα, ήταν άλλη μια επιβεβαίωση ότι δεν πρέπει να εφαρμοστεί η στρατιωτική λύση.

    Ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών Ντομινίκ Ντε Βιλπέν δήλωσε ότι η χώρα του δεν θα επιτρέψει να εγκριθεί ψήφισμα που να εξουσιοδοτεί την αυτόματη χρήση βίας, ενώ επεσήμανε ότι η επιβολή τελεσιγράφου μόλις ολίγων ημερών για αφοπλισμό του Ιράκ αποτελεί πρόσχημα για πόλεμο.

    Χαρακτηριστική η αποστροφή της ομιλίας του Χιλιανού μονίμου αντιπροσώπου, που είπε ότι μέσα σε 10 ημέρες ένας διπλωμάτης έχει περισσότερες πιθανότητες να συνάψει ερωτικό δεσμό με τη διάσημη ηθοποιό Τζούλια Ρόμπερτς, παρά το Ιράκ να αφοπλισθεί.

    Ο Ιρακινός εκπρόσωπος στα Ηνωμένα Έθνη προέβλεψε ότι κατά τα φαινόμενα ο επιθετικός πόλεμος κατά της χώρας του πρόκειται να γίνει, οποιαδήποτε κι αν είναι η απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας.

    ''Η διαδικασία του αφοπλισμού του Ιράκ συνεχίζεται''

    Ο Μοχάμεντ Ελ Μπαραντέι και ο Χανς Μπλιξ, επικεφαλής των επιθεωρητών του ιρακινού οπλοστασίου υποστήριξαν, την Παρασκευή, ότι υπάρχουν πολλά κρίσιμα ερωτήματα στα οποία πρέπει να ανταποκριθεί το Ιράκ, αλλά διαβεβαίωσαν ότι η διαδικασία του αφοπλισμού συνεχίζεται καθώς άλλοι έξι πύραυλοι Αλ Σαμούντ καταστράφηκαν στο Ιράκ.

    Οι δύο επιθεωρητές είπαν ακόμη ότι δεν υπάρχουν στοιχεία που να αποδεικνύουν ότι το Ιράκ προσπαθεί να επαναφέρει το πυρηνικό του πρόγραμμα.

    Ανεξάρτητα πάντως από το αποτέλεσμα της διπλωματικής μάχης, 250.000 στρατιώτες, στην περιοχή του Περσικού, περιμένουν εντολές για δράση.

    Εξάλλου, ο Πρόεδρος Μπους σε διάγγελμα του τα ξημερώματα της Παρασκευής τόνισε ότι "θα μπορούσε να επιχειρηθεί (μια επέμβαση) και χωρίς την έγκριση του ΟΗΕ".

    Διπλωματικός πυρετός

    Ετσι, η διπλωματική μάχη, η μητέρα των διπλωματικών μαχών, όπως έχει χαρακτηριστεί αυτό που τώρα συμβαίνει στους κόλπους του Συμβουλίου Ασφαλείας, κορυφώνεται.

    Ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών σχεδιάζει ταξίδια στη Γουινέα, το Καμερούν και την Ανγκόλα.

    Ο Πρόεδρος Τζωρτζ Μπους, ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών και η σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας των Ηνωμένων Πολιτειών θα επικοινωνήσουν τηλεφωνικά με τις ηγεσίες των αναποφάσιστων χώρων.

    Κατά του πολέμου

    Στην Αθήνα, ο Ελληνας πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης, μιλώντας την Παρασκευή στο συνέδριο των Ευρωπαϊκών Συνδικάτων, τάχθηκε κατά των μονομερών ενεργειών.

    Το κόστος ενός πολέμου χωρίς την έγκριση του ΟΗΕ θα ήταν βαρύ επισήμανε και ο πρώην γ.γ. του Οργανισμού Μπούτρος Μπούτρος Γκάλι.

    Το κόστος της απαλλαγής από τον Σαντάμ θα είναι πολύ μεγαλύτερο από τα οφέλη, δήλωσε ο Τζον Μπρέιντι Κίσλινγκ, ο Αμερικανός διπλωμάτης που σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την αμερικανική πολιτική, παραιτήθηκε από την θέση του στην αμερικανική πρεσβεία στην Αθήνα. "Το αποτέλεσμα του πολέμου θα είναι να ψάχνουμε να κολλήσουμε τα κομμάτια", πρόσθεσε ο ίδιος και κατέληξε: "Θα χρειαστεί να αποκαταστήσουμε όλες τις σχέσεις που είχαμε πριν από τον πόλεμο."

    [12] Η Ξάνθη ''έκανε βόλτα'' στην Πάτρα

    Πηγή: ΑΠΕ 8/3/2003 6:46:00 μμ

    Φαίνεται πως στην Παναχαϊκή έχουν αποδεχθεί το "πεπρωμένο" και κάνουν τον προγραμματισμό τους για την νέα χρονιά. Οι Πατρινοί υποδέχθηκαν το Σάββατο την Ξάνθη και σε κανένα σημείο του αγώνα δεν προέβαλαν αντίσταση, με αποτέλεσμα η ομάδα της ακριτικής πόλης να επικρατήσει με 2-0 προσθέτοντας τρεις βαθμούς στην συγκομιδή της. Οι παίκτες του κ. Καραγεωργίου επέβαλαν σε όλη τη διάρκεια του αγώνα τον ρυθμό τους και δεν απειλήθηκαν στο ελάχιστο.

    Με απόλυτη υπεροχή της Ξανθής

    Μετά το πρώτο αναγνωριστικό δεκάλεπτο, οι φιλοξενούμενοι βγήκαν στην επίθεση και χωρίς να δυσκολευτούν ιδιαίτερα, πήραν νωρίς-νωρίς, σαφές προβάδισμα στο σκορ.

    Ο Πρίττας με ατομική προσπάθεια και κοντινό πλασέ στο 15΄ έκανε το 1-0.

    Τρία λεπτά αργότερα, στο 18΄, με δυνατό συρτό σουτ, δεν άφησε περιθώρια αντίδρασης στον Κλάεβιτς και το 2-0 ήταν γεγονός.

    Στο δεύτερο μέρος, το σκηνικό δεν άλλαξε, με την Ξάνθη να διατηρεί σε απόλυτο βαθμό τον έλεγχο του αγώνα και να κρατά με μεγάλη άνεση το αποτέλεσμα.

    Χωρίς προβλήματα έβγαλε το παιχνίδι ο διαιτητής κ. Κεμπαρίδης, που παρατήρησε με κίτρινη κάρτα τον Λάιτνερ.

    Οι συνθέσεις των ομάδων:

    ΠΑΝΑΧΑΪΚΗ: Κλάεβιτς, Γκούτισα, Μορίνι (73΄ Ιστιόλ), Λουμπαρδέας, Μπονάνι, Γκουζιώτης, Βούκσεβιτς, Σκαρμούτσος (60΄Κουτσοσπύρος), Αρτ. Καραμιάν, Αρμ. Καραμιάν (46΄ Ιωάννου), Μπαντάς.

    ΞΑΝΘΗ: Μπούτσεκ, Ραμπαριβονί, Πρίττας, Ζαπρόπουλος, Λάιτνερ, Πέτρου, Γελαδάρης (65΄ Καζάκης), Φριζενμπίχλερ, Παπαδημητρίου, Μπα (86΄ Σίσκοφ), Βάλλας.

    [13] Μετά το συνθέτη πέθανε και ο μόδιστρος της Ελισάβετ!

    8/3/2003 2:33:00 μμ

    Πέθανε την περασμένη Τετάρτη, σε ηλικία 93 ετών, ο αγαπημένος, μόδιστρος της βασίλισσας Ελισάβετ, Σερ Χάρντι Αμις. Ο άνθρωπος που κρυβόταν επί σειρά ετών, πίσω από την ενδυματολογική εμφάνιση της βασίλισσας της Αγγλίας, έντυνε επίσης την πριγκίπισσα Νταϊάνα και τη βρετανίδα ηθοποιό Βίβιαν Λι. Κάθε χρόνο δημιουργούσε για τη βασίλισσα εκατοντάδες μοντέλα, για διαφορετικές περιστάσεις, από βραδινές τουαλέτες μέχρι απλά καθημερινά σύνολα. Τη θλίψη για το χαμό του αγαπημένου της μόδιστρου, εξέφρασε η βασίλισσα Ελισάβετ. Αξίζει να σημειωθεί, ότι μόλις πριν από μια εβδομάδα, η Ελισάβετ, έχασε ακόμα ένα αγαπημένο της πρόσωπο, τον Μάλκολμ Ουίλιαμσον, τον επί 27 συναπτά έτη, επίσημο συνθέτη της!


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Saturday, 8 March 2003 - 17:53:25 UTC