Browse through our Interesting Nodes on the Greek Dining & Food Industry Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 25 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 03-03-06

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Συνάντηση Τάσσου Παπαδόπουλου-Κώστα Σημίτη
  • [02] Απεργούν οι γιατροί του ΙΚΑ
  • [03] Επεισόδιο με ελληνικά και τουρκικά F-16 στην Αλεξανδρούπολη
  • [04] Πρόσβαση σελεωφορειολωρίδες ζητούν οδηγοί ταξί
  • [05] Τρεις μήνες νεκρή χωρίς να το αντιληφθεί κανείς
  • [06] Πολύνεκρο τροχαίο στη Θεσσαλονίκη
  • [07] Η ΕΕ στηρίζει τον Παγκόσμιο Κώδικα Αντι-ντόπινγκ
  • [08] Συνέχεια ενστάσεων
  • [09] Σκληρά ισραηλινά αντίποινα με 15 Παλαιστίνιους νεκρούς
  • [10] Στις φλόγες το Κοινοβούλιο του Εκουαδόρ
  • [11] Επανεκλογή του προέδρου της Αρμενίας, Ρόμπερτ Κοτσαριάν
  • [12] Ωρες αποφάσεων
  • [13] Απέλαση μελών αποστολής Ιράκ από τον ΟΗΕ
  • [14] ΗΠΑ: Αντιπολεμικές κινητοποιήσεις μαθητών και φοιτητών
  • [15] Στο β' γύρο του Ιντιαν Ουέλς η Δανιηλίδου
  • [16] Ξεκινά το 31ο πρωτάθλημα Αρσης Βαρών της Ε.Ε

    [01] Συνάντηση Τάσσου Παπαδόπουλου-Κώστα Σημίτη

    6/3/2003 10:58:00 πμ

    Οι τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό θα βρεθούν σήμερα Πέμπτη στο επίκεντρο της συνάντησης, του Κ. Σημίτη και του Τ. Παπαδόπουλου ενόψει της συνάντησης της Χάγης τη Δευτέρα όπου αναμένεται να δοθεί η απάντηση για τα δημοψηφίσματα. Η τελική απόφαση της ελληνοκυπριακής πλευράς για την αποδοχή, ή όχι του αναθεωρημένου σχεδίου Ανάν θα ληφθεί το Σάββατο από το Εθνικό Συμβούλιο της Κύπρου. Αμεση εμπλοκή των τριών εγγυητριών δυνάμεων της Κύπρου επιδιώκει ο Ανάν ζητώντας από τους πρωθυπουργούς Ελλάδας, Τουρκίας και Βρετανίας να στείλουν υψηλού επιπέδου αντιπροσώπους στη συνάντηση της Χάγης.

    Ο Ανάν καλεί Ελλάδα, Τουρκία και Βρετανία στη Χάγη

    Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, ο κ. Ανάν επιδιώκει να μεταβούν στην ολλανδική πρωτεύουσα οι υπουργοί Εξωτερικών των τριών χωρών. Η δήλωση του εκπροσώπου του γγ είναι η ακόλουθη: "Ο γενικός γραμματέας ικανοποιήθηκε από την υποστήριξη που είχε στο Συμβούλιο Ασφαλείας για τις προσπάθειές του να βοηθήσει τα δυο μέρη στην Κύπρο να οδηγηθούν σε συνολική λύση. Και συνεχίζει: "O γενικός γραμματέας έχει γράψει επιστολές στους πρωθυπουργούς της Ελλάδας, της Τουρκίας και της Ηνωμένου Βασιλείου (εγγυήτριες δυνάμεις) προσκαλώντας τους να αντιπροσωπευθούν στη συνάντηση της Χάγης την ερχόμενη Δευτέρα, 10 Μαρτίου, σε επίπεδο ανάλογο με τη σημασία του γεγονότος.

    Επιπλέον να μην απορρίψουν την πρότασή του για ταυτόχρονα δημοψηφίσματα επί του σχεδίου λύσης του Κυπριακού, κάλεσε την Τετάρτη τις δύο πλευρές ο γ.γ. του ΟΗΕ. Ο Κόφι Ανάν επισήμανε ότι τα μέλη του Συμβουλίου Ασφάλειας, τα οποία και ενημέρωσε για τις εξελίξεις, ευελπιστούν σε μία θετική απάντηση.

    Αρνητικός και πάλι ο Ντενκτάς - Δημοσίευμα τον φέρει ''ιδιοκτήτη'' κατεχόμενου νησιού

    Στη Λευκωσία το Εθνικό Συμβούλιο αποφάσισε να επαναλάβει τη συνεδρίαση του το Σάββατο σχετικά με τη θέση της ελληνοκυπριακής πλευράς.

    Την ίδια ώρα πλήρως απορρίπτει ο Ραούφ Ντενκτάς όλες τις προτάσεις του νέου αναθεωρημένου σχεδίου Ανάν και δηλώνει ότι η απάντηση του για τη διενέργεια δημοψηφίσματος θα είναι αρνητική, λέγοντας ότι επιθυμεί λύση, αλλά όχι με οποιοδήποτε τίμημα.

    Εν τω μεταξύ, η τουρκοκυπριακή εφημερίδα "Γενί Ντουζέν", αποκαλύπτει ότι ο Ραούφ Ντενκτάς έχει "περάσει" στο όνομά του το κατεχόμενο νησί των Εχιδνών, που βρίσκεται στη θαλάσσια περιοχή πέντε χιλιόμετρα δυτικά της Κερύνειας, όπου έγινε η απόβαση των τουρκικών στρατευμάτων το 1974. Σύμφωνα με τη "Γενί Ντουζέν", η οποία δημοσιεύει αντίτυπο του λεγόμενου τίτλου ιδιοκτησίας, το κατοχικό καθεστώς άρχισε να διανέμει λεγόμενους τίτλους ιδιοκτησίας το 1986.

    Η εφημερίδα σημειώνει πως οι "τίτλοι" εκδόθηκαν παρά το ότι το κατοχικό καθεστώς γνώριζε πως μια τέτοια ενέργεια ήταν αντίθετη με τις πρόνοιες του διεθνούς δικαίου και ότι οι "τίτλοι" ήταν άκυροι και θα προκαλούσαν σημαντικά προβλήματα στο μέλλον.

    Η εφημερίδα επισημαίνει ότι ένας από τους πρώτους που πήραν τέτοιους "τίτλους" ήταν ο Ραούφ Ντενκτάς, ο οποίος μόλις πήρε τον "τίτλο" στο χέρι δήλωσε πως στους Ελληνοκυπρίους "δεν θα επιστραφεί σπιθαμή γης".

    Η τουρκοκυπριακή εφημερίδα ανακοίνωσε πως θα συνεχίσει να δημοσιοποιεί παρόμοιες υποθέσεις που σχετίζονται με παράνομη έκδοση "τίτλων".

    [02] Απεργούν οι γιατροί του ΙΚΑ

    6/3/2003 9:02:00 πμ

    Μόνο τα έκτακτα περιστατικά θα αντιμετωπίζονται σήμερα Πέμπτη και την Παρασκευή από τα ιατρεία του ΙΚΑ, λόγω της 48ωρης απεργίας των γιατρών του Ιδρύματος. Τα αιτήματα του κλάδου είναι η μονιμοποίηση 5.500 συμβασιούχων γιατρών του ΙΚΑ, καθώς και η καταβολή επιδομάτων.

    [03] Επεισόδιο με ελληνικά και τουρκικά F-16 στην Αλεξανδρούπολη

    6/3/2003 10:14:00 πμ

    Μπλόκο στο πρωθυπουργικό αεροσκάφος που μετέφερε τον κ. Σημίτη στην Αλεξανδρούπολη την Τρίτη, είχαν στήσει έξι τουρκικά F-16. Την κίνηση των τουρκικών ανέκοψαν τέσσερα ελληνικά F-16 που ενεπλάκησαν σε αερομαχία με τα τουρκικά, σε απόσταση 20 μιλίων από το σημείο που περνούσε το πρωθυπουργικό αεροσκάφος και καθ' όλη τη διάρκεια της διέλευσης του από την περιοχή μεταξύ Σκύρου και Λήμνου.

    Κυβερνητικές πήγες ανέφεραν ότι δεν επρόκειτο για παρενόχληση και ότι το πρωθυπουργικό αεροσκάφος πάντα συνοδεύεται από μαχητικά.

    [04] Πρόσβαση σελεωφορειολωρίδες ζητούν οδηγοί ταξί

    6/3/2003 11:33:00 πμ

    Αποφασισμένοι να κλιμακώσουν την αντιπαράθεσή τους με το υπουργείο Μεταφορών για το θέμα των λεωφορειολωρίδων, φέρονται οι ιδιοκτήτες ταξί της Αθήνας. Το ΣΑΤΑ (Συνδικάτο Αυτοκινητιστών Ταξί Αττικής) προσανατολίζεται σε 24ωρη απεργία την άλλη Παρασκευή, 14 Μαρτίου, χωρίς να αποκλείει κλιμάκωση των κινητοποιήσεων. Οι οδηγοί ταξί της Αττικής ζητούν ελεύθερη πρόσβαση στις λεωφορειολωρίδες, ουσιαστική αναβάθμιση του επαγγέλματος και των αυτοκινήτων και τη δημιουργία σημείων επιβίβασης και αποβίβασης επιβατών στο κέντρο της Αθήνας.

    [05] Τρεις μήνες νεκρή χωρίς να το αντιληφθεί κανείς

    6/3/2003 11:28:00 πμ

    Νεκρή στο κρεβάτι του σπιτιού της στο Βόλο βρέθηκε ηλικιωμένη γυναίκα, η οποία είχε αφήσει την τελευταία της πνοή τρεις μήνες πριν, χωρίς να το αντιληφθεί κανείς. Ο γιος της που διέμενε στον κάτω όροφο της διπλοκατοικίας με την οικογένειά του, δεν είχε καταλάβει τίποτα, μέχρι τις 23 Φεβρουαρίου όπου απλώς δήλωσε την εξαφάνιση της, έπειτα από τηλεφώνημα συγγενή του που την έψαχνε. Η 89χρονη γυναίκα τελικά εντοπίστηκε από τη δυσοσμία και τις μύγες που έβγαιναν από το σπίτι της, ενώ ο θάνατος της αποδίδεται σε παθολογικά αίτια και προσδιορίζεται μέσα στο Δεκέμβριο, καθώς έχει αποκλειστεί η εγκληματική ενέργεια. Σημειώνεται δε ότι διέμενε στο κέντρο σχεδόν του Βόλου.

    [06] Πολύνεκρο τροχαίο στη Θεσσαλονίκη

    6/3/2003 9:41:00 πμ

    Φωτό Αρχείου

    Τρεις νεκροί και δύο βαριά τραυματισμένοι είναι ο τραγικός απολογισμός τροχαίου δυστυχήματος που σημειώθηκε τη νύχτα στη στροφή Ωραιοκάστρου Θεσσαλονίκης. Το δυστύχημα έγινε όταν το αυτοκίνητο που οδηγούσε ο Αστέριος Γερομιχαλός, 35 χρόνων, παραβίασε ερυθρό σηματοδότη, πέρασε στο αντίθετο ρεύμα και συγκρούστηκε πλαγιομετωπικά με το όχημα που οδηγούσε ο 26χρονος Ιάκωβος Τζαννίδης. Κατά τη σύγκρουση σκοτώθηκαν ο οδηγός του δεύτερου οχήματος και οι επιβάτες Γιούρι Τζαννίδης, 33 χρόνων και μία γυναίκα αγνώστων στοιχείων, ηλικίας 20-25 χρόνων. Βαριά τραυματίστηκαν ο Αστέριος Γερομιχαλός και μία γυναίκα αγνώστων στοιχείων, ηλικίας 20-25 χρόνων, η οποία επέβαινε στο όχημα που οδηγούσε ο Τζαννίδης.

    [07] Η ΕΕ στηρίζει τον Παγκόσμιο Κώδικα Αντι-ντόπινγκ

    6/3/2003 8:05:00 πμ

    Τα 15 κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης και οι 10 υπό ένταξη χώρες, υπέγραψαν, τη δήλωση στήριξης του Παγκόσμιου Κώδικα Αντι-ντόπινγκ στην συνδιάσκεψη που έγινε στην Κοπεγχάγη. Ο Γενικός Γραμματέας Αθλητισμού, Νίκος Εξαρχος, αφού συγκέντρωσε τις παρατηρήσεις-διαφωνίες των κρατών-μελών στο σχέδιο της δήλωσης για τη στήριξη του Παγκόσμιου Κώδικα Αντι-ντόπινγκ συγκάλεσε σύσκεψη των εκπροσώπων των κρατών-μελών της Ε.Ε. Στη σύσκεψη αυτή η ελληνική πλευρά κατόρθωσε να αρθούν οι επιμέρους επιφυλάξεις που είχαν διατυπωθεί και να συμφωνήσουν όλες οι χώρες ότι θα υπογράψουν τελικά το κείμενο της δήλωσης, παρά τα 6 σημεία-διαφωνίες που επισημάνθηκαν.

    Χαιρετίστηκε η ελληνική πρωτοβουλία

    Αμέσως μετά, αντιπροσωπεία υπό την Ελληνική Προεδρία, μετέφερε τις διαφωνίες των έξι σημείων στην αρμόδια επιτροπή του Παγκόσμιου Οργανισμού Αντι-ντόπινγκ (WADA) και με ιδιαίτερη ικανοποίηση διαπιστώθηκε ότι έγιναν όλα αποδεκτά και ενσωματώθηκαν στο τελικό κείμενο της δήλωσης. Κατόπιν αυτού, υπογράφθηκε το τελικό κείμενο από εκπροσώπους περισσοτέρων από 50 κυβερνήσεων, ενώ όλες οι υπόλοιπες παρευρισκόμενες δήλωσαν ότι θα υπογράψουν τη δήλωση αυτή στο προσεχές χρονικό διάστημα.

    Εκτιμάται, ότι σημαντικό ρόλο στην υπογραφή της δήλωσης από τόσο μεγάλο αριθμό κρατών έπαιξε η ανακοίνωση από την Ελληνική Προεδρία της ομοφωνίας των χωρών της Ε.Ε. Η ελληνική πρωτοβουλία αυτή χαιρετίστηκε τόσο από τους Ευρωπαίους εταίρους μας, όσο και από το Δ.Σ του WADA.

    Σημαντικότερα σημεία της Δήλωσης

    Για τη χώρα μας, που κατέχει μια θέση στο Δ.Σ. της WADA για το 2003, από τις πέντε θέσεις που αντιστοιχούν στην Ευρώπη, ψήφισε θετικά, εκπροσωπώντας τον Υπουργό Πολιτισμού Ευάγγελο Βενιζέλο, ο Αχιλλέας Μαυρομάτης.

    Τα σημαντικότερα σημεία της δήλωσης που υπέγραψε η ελληνική αντιπροσωπεία, είναι τα εξής:

    Ακολουθώντας όλες τις παραγράφους αυτής της Δήλωσης, οι ενέργειες των Συμμετεχόντων μέσα στα όρια των Συνταγματικών και άλλων νομικών προβλέψεων, αναγνωρίζουν τη διαφοροποίηση σε Συνταγματικά και Νομικά Συστήματα μεταξύ των Κυβερνήσεων, συνδυαζόμενα με διαφορετικές προσεγγίσεις στον Αγώνα κατά του Ντόπινγκ στον Αθλητισμό. Σκοπός της Δήλωσης της Κοπεγχάγης είναι να διατυπωθεί μια πολιτική και ηθική επικοινωνία μεταξύ των συμμετεχόντων ώστε, μεταξύ άλλων, να αναγνωρίσουν το ρόλο και να υποστηριχθεί ο WADA και να στηρίξει τη Διεθνή Διακυβερνητική Συνεργασία προωθώντας τις πολιτικές και πρακτικές του Αντι-ντόπινγκ στον Αθλητισμό. Κάθε Συμμετέχων αναγνωρίζει και υποστηρίζει τον ρόλο του WADA και υπόκειται σε τροποποιήσεις μέσω κατάλληλης διακυβερνητικής συνεργασίας. Παράλληλα, υποστηρίζει τον ακόλουθο επιμερισμό των εκπροσώπων των δημοσίων αρχών στο ιδρυτικό συμβούλιο του WADA σύμφωνα με τις Ολυμπιακές περιοχές: 4 εκπρόσωποι από την Αμερική, 3 από Αφρική, 5 από Ευρώπη, 4 από Ασία και 2 από Ωκεανία. Κάθε Συμμετέχων θα παρέχει, μέσα στις δυνατότητές του, οικονομική υποστήριξη για ένα εθνικό πρόγραμμα Αντι-ντόπινγκ που θα συμπεριλαμβάνει δραστηριότητες για Έλεγχο Ντόπινγκ, Επιμόρφωση, Έρευνα και πληροφόρηση. Αναγνωρίζοντας ότι η πάλη κατά του ντόπινγκ μπορεί να είναι αποτελεσματική μόνο όταν οι αθλητές εξετάζονται χωρίς προηγούμενη ειδοποίηση και τα δείγματα που αποκτούνται από τη Συλλογή Δείγματος μεταφέρονται έγκαιρα στα εργαστήρια για ανάλυση, κάθε Συμμετέχων πρέπει να συνεργάζεται με τον WADA και άλλους Οργανισμούς Αντι-Ντόπινγκ που λειτουργούν κάτω από την εποπτεία του.

    [08] Συνέχεια ενστάσεων

    6/3/2003 11:34:00 πμ

    Θέμα αρμοδιότητας δικαστηρίου και χαρακτηρισμού των πολιτικών ή ποινικών αδικημάτων που φέρεται να διέπραξαν οι κατηγορούμενοι έθεσε με την έναρξη της σημερινής διαδικασίας ο εισαγγελέας κ. Λάμπρου.

    Αντίθετες υπεράσπιση και πολιτική αγωγή

    Ο κ. Λάμπρου τόνισε πως "είναι συναφή θέματα η σύνθεση του δικαστηρίου και το αν τα εγκλήματα είναι πολιτικά ή του κοινού ποινικού δικαίου, που έχουν ως στόχο να κηρυχθεί το δικαστήριο αναρμόδιο και να παραπέμψει την υπόθεση στο Μικτό Ορκωτό δικαστήριο". "Δεν είναι δυνατόν το δικαστήριο να εξαντλείται επί των ίδιων θεμάτων, η ουσία είναι να εκδοθεί μια ορθή και δίκαιη απόφαση", είπε, χαρακτηριστικά, ο εισαγγελέας.

    Επικαλούμενος την κόπωση από "ατέρμονες συζητήσεις για συναφή θέματα και τον κίνδυνο συμπλήρωσης του ανωτάτου ορίου προφυλάκισης των κατηγορουμένων", ο εισαγγελέας ζήτησε "να τεθεί τώρα οποιαδήποτε άλλη ένσταση στοχεύει στην αρμοδιότητα του δικαστηρίου".

    Τόσο η υπεράσπιση όσο και η πολιτική αγωγή αντέτειναν ότι θα πρέπει πρωτίστως να συζητηθεί το θέμα της νομιμότητας της σύνθεσης, να αποφανθεί το δικαστήριο επί του συγκεκριμένου και εν συνεχεία να συζητηθούν οι υπόλοιπες ενστάσεις.

    Εν μέσω αμφισβητήσεων

    Οι συνήγοροι υπεράσπισης αμφισβητούν τον τρόπο ορισμού των μελών του δικαστηρίου, καθώς προέκυψε από προεπιλογή 30 εφετών και στη συνέχεια με κλήρωση για τους τακτικούς και αναπληρωματικούς δικαστές. Οι συνήγοροι υπεράσπισης τόνισαν ότι ο σχετικός νόμος -3090/2002- που εφαρμόστηκε στην υπόθεση και ψηφίστηκε διαρκούσης της ανάκρισης είναι αντισυνταγματικός, καθώς παραβαίνει το άρθρο 8 περί του δικαιώματος των κατηγορουμένων να δικάζονται από τον φυσικό τους δικαστή.

    Ωστόσο, επεσήμαναν ότι δεν βάλλουν κατά των προσώπων της έδρας, αλλά διατυπώνουν τον προβληματισμό τους για τη νομιμότητα της διαδικασίας που ακολουθήθηκε, αφού ο προγενέστερος νόμος όριζε κλήρωση των δικαστών απευθείας από το Σώμα της ολομέλειας εφετών.

    Επίσης έκαναν λόγο για ''εξατομικευμένη ρύθμιση'' που δημιουργήθηκε για τη συγκεκριμένη υπόθεση και τόνισε ότι η σύνθεση αυτή ακόμη και με τις αγαθότερες προθέσεις δεν είναι η αρμόδια να δικάσει.

    Η ακροαματική διαδικασία συνεχίζεται με τις αγορεύσεις των συνηγόρων πολιτικής αγωγής, οι οποίοι διαφωνούν με τους ισχυρισμούς της υπεράσπισης.

    Οι συνήγοροι της πολιτικής αγωγής υπογραμμίζουν ότι η προεπιλογή έγινε από τους φυσικούς δικαστές με σαφέστερα και ειδικά κριτήρια σε σχέση με αυτά που θα εξασφάλιζε μια γενική κλήρωση.

    [09] Σκληρά ισραηλινά αντίποινα με 15 Παλαιστίνιους νεκρούς

    6/3/2003 10:51:00 πμ

    Επίθεση ισχυρών ισραηλινών δυνάμεων το πρωί της Πέμπτης προκάλεσε το θάνατο 15 Παλαιστινίων και τον τραυματισμό 140 στον προσφυγικό καταυλισμό Τζαμπαλίγια της Γάζας. Τα περισσότερα θύματα παρακολουθούσαν κατάσβεση φωτιάς από εισβολή Ισραηλινών η οποία είχε πραγματοποιηθεί νωρίτερα, σε αντίποινα για την επίθεση αυτοκτονίας Παλαιστίνιου καμικάζι σε λεωφορείο στη Χάιφα την Τετάρτη και η οποία είχε προκαλέσει το θάνατο 15 ανθρώπων και τον τραυματισμό 40. Την επίθεση αυτοκτονίας καταδίκασε τόσο η Παλαιστινιακή Αρχή (στην οποία ωστόσο αποδίδει ευθύνες η κυβέρνηση Σαρόν), όσο και η ελληνική προεδρία της ΕΕ και η αμερικανική ηγεσία. Ακόμα ένας Παλαιστίνιος έπεσε νεκρός από Ισραηλινά πυρά στη Βηθλεέμ.

    Και δημοσιογράφοι ανάμεσα στους τραυματίες

    φωτο αρχείου

    Οι οκτώ από τους Παλαιστίνιους έχασαν τη ζωή τους το πρωί της Πέμπτης, όταν ένα άρμα έβαλε εναντίον τους με οβίδα για να μπορέσει να αποχωρήσει καθώς οι ισραηλινές δυνάμεις εγκατέλειπαν τον καταυλισμό. Αλλοι τρεις είχαν σκοτωθεί κατά τη διάρκεια της νύχτας.

    Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές μεταξύ των τραυματιών είναι και τέσσερις Παλαιστίνιοι δημοσιογράφοι που εργάζονταν για το πρακτορείο Ρόιτερ και χτυπήθηκαν από την οβίδα. Περίπου 30 τραυματίες νοσηλεύονται σε σοβαρή κατάσταση.

    Ο ισραηλινός στρατός που είχε εισβάλει στον καταυλισμό τη νύχτα της Τετάρτης προς την Πέμπτη άρχισε να αποσύρεται μετά από πέντε ώρες παραμονής του στην περιοχή. Σύμφωνα με πηγές της παλαιστινιακής ασφάλειας, δεκάδες άρματα και τεθωρακισμένα, υποστηριζόμενα από ελικόπτερα, μπήκαν στον πιο πυκνοκατοικημένο καταυλισμό των παλαιστινιακών εδαφών.

    Εξάλλου, Ισραηλινοί στρατιώτες πυροβόλησαν και σκότωσαν στέλεχος της ισλαμικής Τζιχάντ στη διάρκεια ανταλλαγής πυρών το πρωί στη Βηθλεέμ.

    [10] Στις φλόγες το Κοινοβούλιο του Εκουαδόρ

    6/3/2003 9:00:00 πμ

    Μεγάλη πυρκαγιά ξέσπασε το βράδυ της Τετάρτης, στο εσωτερικό του κοινοβουλίου του Ισημερινού, στο Κίτο και για την κατάσβεσή της έχουν κινητοποιηθεί όλες οι πυροσβεστικές μονάδες της πρωτεύουσας, όπως ανέφερε ένας εκπρόσωπος της πυροσβεστικής υπηρεσίας. Ο εκπρόσωπος δεν διευκρίνισε εάν υπάρχουν θύματα. Οπως είπε, η φωτιά ξεκίνησε προφανώς από τη βιβλιοθήκη, στον πρώτο όροφο του κτιρίου του Κογκρέσου. Ακολούθησαν εκρήξεις, ενώ πυκνός καπνός κάλυψε την περιοχή.

    [11] Επανεκλογή του προέδρου της Αρμενίας, Ρόμπερτ Κοτσαριάν

    6/3/2003 9:39:00 πμ

    Ο απερχόμενος πρόεδρος Ρόμπερτ Κοτσαριάν επανεκλέγεται με μεγάλη πλειοψηφία σύμφωνα με τα σχεδόν τελικά αποτελέσματα του δεύτερου γύρου των προεδρικών εκλογών στην Αρμενία. Με καταμετρημένες τις ψήφους σε 1849 από τα 1865 εκλογικά τμήματα ο Κοτσαριάν εξασφαλίζει το 67,5% των ψήφων έναντι 32,5% του αντιπάλου του, Στεπάν Ντερμιτσιάν, ανακοίνωσε η κεντρική εφορευτική επιτροπή. Στον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών στις 19 Φεβρουαρίου, ο Κοτσαριάν είχε αποσπάσει το 49,4% έναντι 28,2% του Ντερμιτσιάν. Η αντιπολίτευση και οι διεθνείς παρατηρητές είχαν καταγγείλει παρατυπίες υπέρ του Κοτσαριάν στον πρώτο γύρο των εκλογών.

    [12] Ωρες αποφάσεων

    Δημήτρης Αλεξόπουλος 6/3/2003 10:58:00 πμ

    Σε δρόμους αντίθετους κινούνται πλέον ΗΠΑ και διεθνής κοινότητα, όσον αφορά τη κρίση στο Ιράκ. Την ώρα που ο Χανς Μπλιξ δήλωνε ότι η καταστροφή των πυραύλων Αλ Σαμούντ 2, αποτελεί ενέργεια ''πραγματικού αφοπλισμού, η Ουάσιγκτον εξέταζε πολεμικά σενάρια. Μέτωπο κατά του πολέμου από Γαλλία-Γερμανία-Ρωσία με συνδρομή της Κίνας.

    Πολεμικό Συμβούλιο στην Ουάσιγκτον

    Ο αμερικανός πρόεδρος εξέτασε μαζί με τα μέλη του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας τα πολεμικά σχέδια και τη διπλωματική και στρατιωτική στρατηγική που θα ακολουθήσει η Ουάσινγκτον. Στη συνάντηση πήραν μέρος ο στρατηγός Τόμι Φρανκς, ο οποίος διοικεί τις δυνάμεις που έχουν αναπτυχθεί στον Κόλπο, ο υπουργός Αμυνας, Ντόναλντ Ράμσφελντ, ο πτέραρχος Ρίτσαρντ Μάγιερς, αρχηγός του Γενικού Επιτελείου των αμερικανικών Ενόπλων Δυνάμεων και ο αναπληρωτής υπουργός Αμυνας, Πολ Γούλφοβιτς.

    Η γραμμή της Ουάσινγκτον, έρχεται σε αντίθεση με τους επιθεωρητές του ΟΗΕ, όπως διαφαίνεται από τις δηλώσεις του επικεφαλής των επιθεωρητών, Χανς Μπλίξ, ο οποίος κατέστησε σαφές ότι η καταστροφή των πυραύλων Αλ Σαμούντ 2 από το Ιράκ αποτελεί ενέργεια ''πραγματικού αφοπλισμού''.

    Ο Χανς Μπλιξ δήλωσε επίσης ότι στην προσεχή συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας, την Παρασκευή, θα παρουσιάσει έγγραφο στο οποίο θα καταγράφονται οι εκκρεμείς στόχοι για τον αφοπλισμό του Ιράκ. Θέματα στα οποία η Βαγδάτη είναι υποχρεωμένη να δώσει απαντήσεις, αν θέλει να ανταποκριθεί πλήρως στα αιτήματα που αναφέρονται στις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας, πρόσθεσε ο Χανς Μπλιξ.

    Αντιπολεμικό μέτωπο Γαλλίας-Γερμανίας-Ρωσίας-Κίνας

    Αντίθετα με τα λεγόμενα του επικεφαλή των επιθεωρητών, ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Κόλιν Πάουελ, μιλώντας χθες στο ''Κέντρο Στρατηγικών και Διεθνών Μελετών'' στην Ουάσινγκτον κατηγόρησε το Ιράκ ότι συνεχίζει να εξαπατά τον ΟΗΕ, επικαλούμενος πληροφορίες των αμερικανικών υπηρεσιών πληροφοριών, που δείχνουν ότι οι ιρακινοί ηγέτες διέταξαν την εξακολούθηση της κατασκευής πυραύλων Αλ Σαμούντ 2.

    Επίσης ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, υποστήριξε ότι οι διαφωνίες στους κόλπους του 15μελούς Συμβουλίου Ασφάλειας του ΟΗΕ ευνοούν τα σχέδια του προέδρου του Ιράκ.

    Γαλλία, Ρωσία, Κίνα και Γερμανία από την άλλη πλευρά εμμένοντας στην ειρηνική επίλυση της κρίσης συντονίζουν τις κινήσεις τους προειδοποιώντας ότι ''δεν θα επιτρέψουν να εγκριθεί από το Συμβούλιο Ασφαλείας απόφαση που θα εξουσιοδοτεί την προσφυγή στη βία'', όπως τόνισε ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών, Ντομινίκ Ντε Βιλπέν.

    Στη χθεσινή συνάντησή τους στο Παρίσι, οι υπουργοί εξωτερικών των τριών χωρών συμφώνησαν να υποστηρίξουν την ενίσχυση των επιθεωρήσεων στο Ιράκ. Χθες, ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών είχε προειδοποιήσει πως η χώρα του μπορεί να χρησιμοποιήσει το δικαίωμα του βέτο. Τη θέση τους υποστήριξε ένθερμα και η Κίνα.

    Στην αναγκαιότητα της αποτροπής του πολέμου στο Ιράκ συμφώνησαν στη διάρκεια τηλεφωνικής συνομιλίας και οι πρόεδροι της Γαλλίας Ζακ Σιράκ και της Συρίας Μπασάρ αλ Ασαντ. Η Συρία είναι ένα από τα 10 μη-μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας.

    Λονδίνο-Ουάσιγκτον μαζεύουν ψήφους

    Ουάσινγκτον και Λονδίνο παρόλα αυτά ελπίζουν να αποσπάσουν την ψήφο τουλάχιστον εννιά μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας σε μία νέα απόφαση που θα εγκρίνει την ανάληψη στρατιωτικής δράσης, ενώ ο Ισπανός πρωθυπουργός Χοσε Μαρία Αθνάρ διαβεβαίωσε ότι η έγκριση μιας νέας απόφασης θα είναι η εγγύηση της αξιοπιστίας του ΟΗΕ.

    Η Βρετανία εξετάζει μια τροποποίηση στο σχέδιο ψηφίσματος για το Ιράκ που θα έδινε στη Βαγδάτη περισσότερο χρόνο για να συμμορφωθεί με τις επιταγές του ΟΗΕ και θα έπειθε τα αμφιταλαντευόμενα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείς για την ανάγκη ανάληψης στρατιωτικής δράσης, όπως ανέφεραν διπλωμάτες.

    Σε αντίθετη περίπτωση πάντως η Ουάσινγκτον αφήνει ανοικτό το ενδεχόμενο να προχωρήσει σε πολεμικές ενέργειες. Οπως δήλωσε ο Στίβεν Ρέιντμέικερ, ανώτατος αξιωματούχος του Στέητ Ντηπάρτμεντ, οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν χρειάζονται νομικά μια δεύτερη απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας για να εξαπολύσουν επίθεση κατά του Ιράκ.

    Ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Αρι Φλέισερ επανέλαβε όμως ότι ο πρόεδρος Μπους δεν έχει λάβει ακόμη οποιαδήποτε απόφαση για μια στρατιωτική επιχείρηση αφοπλισμού της Βαγδάτης. ''Εφόσον ο πρόεδρος αποφασίσει να δράσουμε, είμαστε σε θέση να προχωρήσουμε στην στρατιωτική επιλογή'' τόνισε πάντως ο αρχηγός των αμερικανικών δυνάμεων στον Κόλπο,στρατηγός Τόμι Φρανκς.

    [13] Απέλαση μελών αποστολής Ιράκ από τον ΟΗΕ

    6/3/2003 9:47:00 πμ

    Οι Ηνωμένες Πολιτείες απέλασαν δύο μέλη της διπλωματικής αποστολής του Ιράκ στα Ηνωμένα Εθνη και τους διέταξαν να εγκαταλείψουν το αμερικανικό έδαφος μέσα σε 72 ώρες, κατηγορώντας τους για ενέργειες που θεωρούνται ''επιβλαβείς για την ασφάλεια των ΗΠΑ'', όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

    Δεν είναι διπλωμάτες

    Ο πρεσβευτής του Ιράκ στον ΟΗΕ, Μοχάμεντ Αλντούρι, υποστήριξε ωστόσο ότι οι δύο απελαθέντες, μολονότι φέρουν τον τίτλο του ''διπλωματικού ακόλουθου'' δεν είναι διπλωμάτες, αλλά φύλακες ασφαλείας.

    Οι δύο άνδρες, Νάτζι Αμπντελατίφ Ραχμάν και Γιάχια Ναίμ Σουαούντ, διατάχθηκαν να φύγουν από τις ΗΠΑ μέχρι τα μεσάνυχτα της Παρασκευής, διότι προέβησαν σε ενέργειες πέρα από τα επίσημα καθήκοντα τους, μια ορολογία που συνήθως, αλλά όχι πάντα, αναφέρεται στην κατασκοπεία.

    ''Οι Αμερικανοί αξιωματούχοι λένε ότι οι δραστηριότητες τους ήταν αντίθετες με τα διπλωματικά καθήκοντα τους όμως βρίσκονται συνεχώς μέσα στην αποστολή και πώς βρίσκουν το χρόνο να το κάνουν αυτό;'' διερωτήθηκε ο Αλντούρι.

    [14] ΗΠΑ: Αντιπολεμικές κινητοποιήσεις μαθητών και φοιτητών

    5/3/2003 11:57:00 μμ

    Φωτό αρχείου

    Αφησαν τα θρανία και βγήκαν στους δρόμους χιλιάδες μαθητές στις ΗΠΑ, στο πλαίσιο μίας σειράς αντιπολεμικών κινητοποιήσεων με κεντρικό σύνθημα "βιβλία και όχι βόμβες". Στο Λύκειο της πόλης Εβανστον, βόρεια του Σικάγο, περίπου 1.000 από τους 3.600 μαθητές έκαναν πορεία γύρω από το κτιριακό συγκρότημα του σχολείου, απέχοντας από τα μαθήματα για μία διδακτική περίοδο. Στους χιονισμένους δρόμους βγήκαν και εκατοντάδες μαθητές από το Λύκειο Λίνκολν, στο Σικάγο, φωνάζοντας αντιπολεμικά συνθήματα. Οι διοργανωτές ανακοίνωσαν ότι πρόκειται για την αρχή μίας σειράς κινητοποιήσεων στα σχολεία και τα πανεπιστήμια των Ηνωμένων Πολιτειών, με στόχο να εγκαταλείψει ο Λευκός Οίκος τα σχέδια για εισβολή στο Ιράκ.

    ''Ρίξτε βιβλία, όχι βόμβες''

    Η Εθνική Συμμαχία Νέων και Μαθητών και την Ειρήνη, που έχει την πρωτοβουλία γι' αυτές τις κινητοποιήσεις, ανακοίνωσε ότι αποχές από τα μαθήματα και αντιπολεμικές πορείες έχουν προγραμματισθεί σε περισσότερα από 200 λύκεια και κολέγια σ' όλη τη χώρα.

    "Νομίζουμε ότι ένας πόλεμος στο Ιράκ θα καταστήσει λιγότερο ασφαλή την Αμερική και ενισχύει τα αντιαμερικανικά αισθήματα στο εξωτερικό, υποδαυλίζοντας κατ αυτό τον τρόπο και την τρομοκρατία. Νομίζουμε ότι οι ΗΠΑ δεν θα αποδειχθούν καλός παγκόσμιος πολίτης αν δράσουν μονομερώς", δήλωσε η Τέρα Λόουσον-Ρέμερ, μία 24χρονη φοιτήτρια νομικής στο Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης.

    Αντιπολεμικές εκδηλώσεις έχουν γίνει επίσης στα Πανεπιστήμια του Σινσινάτι και του Μαϊάμι, στην Πενσιλβάνια, στη Βόρεια και στη Νότια Καρολίνα.

    Στο Γκέινεσβιλ της Φλόρινα, δεκάδες μαθητές έκαναν αποχή από τα μαθήματά τους και βγήκαν στους δρόμους με πλακάτ που έγραφαν "Ρίξτε βιβλία και όχι βόμβες", κάνοντας πορεία μέχρι τη φοιτητική εστία του Πανεπιστημίου της Φλόριντα, όπου είχε διοργανωθεί μεγάλη αντιπολεμική συγκέντρωση.

    [15] Στο β' γύρο του Ιντιαν Ουέλς η Δανιηλίδου

    6/3/2003 9:09:00 πμ

    Χωρίς αγώνα πέρασε η Λένα Δανιηλίδου στον δεύτερο γύρο του τουρνουά τένις αξίας 2,1 εκατομμυρίων δολαρίων στο Ιντιαν Ουέλς. Η Θεσσαλονικιά τενίστρια, που είναι Νο 12 στο ταμπλό της διοργάνωσης, θα αντιμετωπίσει τη Γαλλίδα Στεφανί Φορέτζ (Νο 62 στην παγκόσμια κατάταξη) ή την Γερμανίδα Ανκα Μπάρνα (Νο 53), οι οποίες θα διασταυρώσουν τα "ξίφη" τους στον πρώτο γύρο του τουρνουά.

    [16] Ξεκινά το 31ο πρωτάθλημα Αρσης Βαρών της Ε.Ε

    6/3/2003 8:10:00 πμ

    Στη Φερόλ της Γαλικίας βρίσκεται η Εθνική Ομάδα Αρσης Βαρών, που θα εκπροσωπήσει τη χώρα μας στο 31ο πρωτάθλημα Ευρωπαϊκής Ενωσης. Οι ομοσπονδιακοί τεχνικοί Παύλος Σαλτσίδης, Σεραφείμ Γραμματικόπουλος και Αλέξανδρος Πολιτίδης εμφανίζονται αισιόδοξοι για την τύχη των νεαρών αθλητών και αθλητριών στη διοργάνωση που ξεκινά σήμερα, αφού η προετοιμασία όλο αυτό το διάστημα κύλησε θαυμάσια.

    Την ελληνική ομάδα συγκροτούν οι Δ. Κυριλλίδης (56κ.), Αλεξ. Χατζίδης (62κ.), Σπ. Σταματιάδης (69κ.), Χρ. Χριστοφορίδης (77κ.), Μαρκούλας (85κ.), Δ. Βελλιανίτης (94κ.), Κ. Γκαρίπης (105κ.), Ρ. Ρωμανίδης (+105κ.), Πιπιλιαρίδου (48κ.), Κυρ. Βαμβακίδου (53κ.), Ολ. Τόκα (58κ.), Μ. Παναγιωτίδου (6κ.), Ζ. Αργυρού (69κ.), Κ. Ροδίτη (+75κ.) και Θ. Κατσίδη (+75κ.).

    Κοντά στην ομάδα βρίσκονται οι εκπρόσωποι της ομοσπονδίας, Νίκος Σκιαδάς και Σίμος Μαμτσαδέλης, καθώς και ο Ιατρός Γιώργος Τσικούρης.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Thursday, 6 March 2003 - 10:25:27 UTC