Read the Joint Statement of the Heads of State & Government of Southeastern European Nations (Crete, 4 November 1997) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 25 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 03-03-01

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Έφτασε η ώρα της κρίσης για την ''17Ν''
  • [02] Πρώτη ημέρα της Ατυπης Συνόδου των υπουργών Παιδείας
  • [03] Πακιστάν: Συνελήφθη μέλος της Αλ Κάιντα
  • [04] Δεύτερη εκτός έδρας νίκη για τον Αρη

    [01] Έφτασε η ώρα της κρίσης για την ''17Ν''

    1/3/2003 9:15:00 μμ

    Η ώρα της κρίσης για τους κατηγορούμενους ως μέλη της τρομοκρατικής οργάνωσης "17Ν" φτάνει και τη Δευτέρα το πρωί θα καθίσουν στο εδώλιο για να απολογηθούν για τις πράξεις που τους αποδίδονται. Εν τω μεταξύ, ο τρόπος της δημοσιογραφικής κάλυψης της δίκης αποτελούν τα βασικό θέμα συζήτησης μεταξύ των νομικών, δημοσιογράφων και της κυβέρνησης. Λίγα 24ωρα πριν την έναρξη της μητέρας των δικών, οι κατηγορούμενοι με συνεντεύξεις και δηλώσεις τους στις κυριακάτικες εφημερίδες υπερασπίζονται τις απόψεις και τη δράση τους.

    Αγνωστο το δημοσιογραφικό τοπίο της δίκης

    Υπό πλήρες καθεστώς δημοσιότητας, γίνεται η δίκη της 17Ν, όπως υποστηρίζει σε δήλωση του ο υπουργός Τύπου Χρήστος Πρωτόπαπας.

    Ειδικότερα, ο κ. Πρωτόπαπας τόνισε ότι τη δίκη θα παρακολουθήσουν 400 δημοσιογράφοι με όλα τα αναγκαία μέσα στη διάθεσή τους και με απομαγνητοφωνημένα κείμενα για το σύνολο όσων λεχθούν κατά τη διάρκεια της ακροαματικής διαδικασίας.

    Ωστόσο, στάση αναμονής κρατά η ΕΣΥΕΑ, το Δ.Σ της οποίας θα εξετάσει από κοντά τις συνθήκες εργασίας των δημοσιογράφων στο δικαστήριο.

    Πάντως, την τελευταία λέξη θα έχει το δικαστήριο, στην αρμοδιότητα του οποίου είναι να αποφασίσει τον τρόπο με τον οποίο θα καλυφθεί δημοσιογραφικά η δίκη.

    Σύμφωνα με δικαστικές πηγές και παράγοντες τις δίκης δεν έχουν αποκλείσει πλήρως το ενδεχόμενο της εξεύρεσης μιας μέσης λύσης ανάμεσα στην πλήρη απουσία της κάμερας και της διαρκούς παρουσίας της.

    Συνεντεύξεις των κατηγοουμένων

    Λίγες ώρες μείνανε μέχρι την έναρξη της πολυσυζητημένης δίκης για τη «17Ν» και οι κατηγορούμενοι εκφράζουν τις απόψεις και τις θέσεις τους μέσα από τα φύλλα των κυριακάτικων εφημερίδων.

    Ο κατηγορούμενος ως αρχηγός, συνιδρυτής και καθοδηγητής της «17Ν», Αλέξανδρος Γιωτόπουλος, σε αποκλειστική του συνέντευξη στη Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία και τη συνάδελφο Γιάννα Παπαδάκου επαναλαμβάνει την άποψη που έχει δώσει και στο παρελθόν για στημένη υπόθεση σε βάρος του από ξένες μυστικές υπηρεσίες.

    Από την πλευρά του, ο Δημήτρης Κουφοντίνας, με δήλωσή του επίσης στην Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία, εξακολουθεί να αναλαμβάνει την πολιτική ευθύνη για τη δράση της οργάνωσης και υπερασπίζεται τις επιλογές του και την πρακτική του ως πολιτικές.

    Ο "Λουκάς" της οργάνωσης εκτιμά ότι η δίκη της 17Ν θα σταθεί δίπλα στις δίκες των αγωνιστών του '21, δίπλα στις μαζικές δίκες κομμουνιστών μετά τον εμφύλιο και δίπλα στις δίκες των αγωνιστών κατά της χούντας και επιμένει στην υπεράσπιση της ένοπλης βίας αμφισβητώντας εκ νέου τη δυνατότητα της δίκαιης δίκης.

    Ο Σάββας Ξηρός σε επιστολή που προτίθεται να καταθέσει στο δικαστήριο και παρουσιάζει το ΒΗΜΑ της Κυριακής, συμπλέοντας σταθερά με τη γραμμή Κουφοντίνα χαρακτηρίζει το δικαστήριο "αναρμόδιο, προκατειλημμένο και άρα μη δίκαιο και παράνομο και αναφέρει ότι θα απαντήσει σε ερωτήσεις μόνο όταν αφορούν το πολιτικό μέρος των ενεργειών της οργάνωσης."

    Εκτός από τους Γιωτόπουλο, Κουφοντίνα και Σάββα Ξηρό, που με τις συνεντεύξεις τους παραμονές τις δίκης επιμένουν να θεωρούν πολιτική τη διάσταση της υπόθεσης, δύο ακόμη κατηγορούμενοι, ο Παύλος Σερίφης και ο Ανέστης Παπαναστασίου, επίσης μέσω συνεντεύξεων αρνούνται ότι υπήρξαν μέλη της τρομοκρατικής οργάνωσης.

    Στον αντίποδα, ο εισαγγελέας Ιωάννης Διώτης, που έζησε λεπτό προς λεπτό την εξάρθρωση της οργάνωσης, συνοψίζει με μια φράση του στο πολυσέλιδο αφιέρωμα στο ΒΗΜΑ της Κυριακής την εντύπωση που του άφησαν οι απόψεις των συλληφθέντων: "Μου έχουν δώσει την εντύπωση πως ιδέα δεν έχουνε για το νερό που κύλησε στο αυλάκι. Μου φάνηκαν πολιτικά στην εποχή του Λίθου".

    [02] Πρώτη ημέρα της Ατυπης Συνόδου των υπουργών Παιδείας

    1/3/2003 8:12:00 μμ

    Την ικανοποίησή του για την πρώτη ημέρα της συνεδρίασης της Ατυπης Συνόδου των υπουργών Παιδείας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, εξέφρασε ο κ. Πέτρος Ευθυμίου. Ο Έλληνας υπουργός Παιδείας ανακοίνωσε ότι πρόκειται να προωθηθεί στην Ε.Ε. πρόταση, ώστε να υπάρξει κοινό μάθημα πολιτισμού σε όλα τα σχολεία της, ενώ θα υπάρξει και πρόταση για να πραγματοποιηθεί Σύνοδος Κορυφής της Ε.Ε., που θα ασχοληθεί με θέματα Παιδείας. Ο κ. Ευθυμίου εξέφρασε την πεποίθηση ότι οι προτάσεις θα υλοποιηθούν και σε αυτό θα συμβάλει το υπουργείο Παιδείας και η Ελλάδα, φυσικά, με όλες τους δυνάμεις. Να σημειώσουμε ότι οι εργασίες της Ατυπης Συνόδου ολοκληρώνονται την Κυριακή.

    [03] Πακιστάν: Συνελήφθη μέλος της Αλ Κάιντα

    1/3/2003 9:34:00 μμ

    Κορυφαίο στέλεχος της Αλ Κάιντα, τον Χαλίντ Σέιχ Μοχάμεντ, συνέλαβαν το Σάββατο οι Αρχές του Πακιστάν. Το αμερικανικό δίκτυο CNN μετέδωσε ότι πρόκειται πιθανώς για τον εγκέφαλο των επιθέσεων της 11ης Σεπτεμβρίου. "Δεν θα ήθελα να υπεισέλθω σε λεπτομέρειες, όμως ο ένας από τους ξένους που συνελήφθησαν είναι οπωσδήποτε στον κατάλογο του FBI με τους δέκα πλέον καταζητούμενους" τρομοκράτες, δήλωσε στο Ρόιτερ ο υπουργός Εσωτερικών του Πακιστάν Φάισαλ Σάλεχ Χάγιατ. Η ανακοίνωση αυτή από το Πακιστάν έγινε έπειτα από τη σύλληψη και την κράτηση τριών ανθρώπων σε επιδρομή της αστυνομίας κοντά στο Ισλαμαμπάντ.

    [04] Δεύτερη εκτός έδρας νίκη για τον Αρη

    1/3/2003 9:28:00 μμ

    Φωτο Αρχείου

    Σπουδαία νίκη με 2-0 στην Ξάνθη με αντίπαλο την ομώνυμη ομάδα, κατάφερε να πάρει ο Αρης. Τα γκολ για την ομάδα του Γιώργου Φοιρού πέτυχαν ο Ντεμπά (67') και ο Κούσσα (77'), αυξάνοντας έτσι τις ελπίδες για συμμετοχή στο κύπελλο ΟΥΕΦΑ της επόμενης περιόδου. Από την άλλη πλευρά, οι παίχτες τις ακριτικής ομάδας συνέχισαν τις κακές εμφανίσεις των τελευταίων αγωνιστικών.

    Νίκη στην Ξάνθη μετά από 7 χρόνια

    Στο ξεκίνημα του αγώνα και έως το ημίχρονο το παιχνίδι ήταν μοιρασμένο και για τις δύο ομάδες, με ελάχιστες φάσεις μπρος στις δύο εστίες. Η Ξάνθη φάνηκε να έχει μπει πιο κεφάτη ψάχνοντας από τα πρώτα λεπτά τρόπους για να καταφέρει να πλησιάσει την εστία του Δέλλιου.

    Από την πλευρά τους, οι παίκτες του Αρη δεν είχαν καταφέρει να κυκλοφορούν καλά την μπάλα στην μεσαία γραμμή, ενώ και η αναγκαστική αλλαγή του Σκέντζου, ο οποίος αντικαταστάθηκε από τον Επαλέ, ανάγκασε τον Γιώργο Φοιρό να αλλάξει τα σχέδιά του.

    Οι γηπεδούχοι συνέχισαν να έχουν την κατοχή της μπάλας, χωρίς όμως να απειλήσουν την εστία του Δέλλιου, την ώρα που οι επιθέτικές ενέργειες της ομάδας της Θεσσαλονίκης ήταν σχεδόν ανύπαρκτες.

    Στην επανάληψη οι γηπεδούχοι μπήκαν πιο αποφασισμένοι στον αγώνα και άρχισαν να πιέζουν με μεγαλύτερος πάθος την άμυνα του Αρη. Δημιούργησαν κάποιες φάσεις, αλλά η συνέχεια ήταν δυσάρεστη για την ομάδα του Καραγεωργίου, καθώς οι Θεσσαλονικείς με ξαφνικές αντεπιθέσεις ''καθάρισαν'' τον αγώνα.

    Στο 68' ο Ντεμπά Νιρέν με κεφαλιά άνοιξε το σκορ και σαν μην έφθανε αυτό για τους γηπεδούχους, ο Κούσσας στο 77' με κοντινό σουτ νίκησε τον Μπούτσεκ και έβαλε τους τρεις βαθμούς της νίκης στις αποσκευές της ομάδας του.

    Να σημειώσουμε πως ήταν η πρώτη νίκη του Αρη στη Ξάνθη μετά από επτά χρόνια.

    Διαιτητής της συνάντησης ήταν ο Ζωγράφος (Αθήνας), που έδειξε την κίτρινη κάρτα στους Λαμπριάκο, Καπάνταη και Ζαπρόπουλο.

    Οι συνθέσεις των δύο ομάδων:

    ΞΑΝΘΗ: Μπούτσεκ, Παπαδημητρίου, Ζωγραφάκης, Λαμπριάκος, Μπα, Πρίττας, Ζαμπρόπουλος, Φριζενμπίχλερ, Γελαδάρης, Λίπα (72' Μπαϊκαρά), Λέτνερ (72' Κεχαγιάς). ΑΡΗΣ: Δέλλιος, Παπαδόπουλος, Μπράγκα, Σκέντζος (11' Επαλέ), Μορίς, Σελάντερ, Νιρέν, Κνόπερ (80' Κατσιαρός), Καπάνταης (63' Κούσας), Διγκόζης, Κολτσίδας.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Saturday, 1 March 2003 - 21:54:09 UTC