Browse through our Interesting Nodes on Social Issues in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 03-02-28

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Δριμεία επίθεση Καραμανλή κατά της κυβέρνησης
  • [02] Συγκέντρωση για τις φυλακές στον Κορυδαλλό
  • [03] Έκρηξη σε εργοστάσιο φρουτοχυμών στο Γύθειο
  • [04] Ευθυμίου -Ρέντινγκ σε γυμνάσιο της Νίκαιας
  • [05] Τα τελευταία 13 δραματικά λεπτά του Columbia
  • [06] Μπλερ: Ατελή ατομική βόμβα ίσως ετοιμάσει η αλ Κάιντα
  • [07] Στο Συμβούλιο Ασφαλείας η νέα έκθεση Μπλιξ

    [01] Δριμεία επίθεση Καραμανλή κατά της κυβέρνησης

    28/2/2003 8:04:00 μμ

    Σε προεκλογική ετοιμότητα κάλεσε τα μέλη και στελέχη της Νέας Δημοκρατίας ο Κώστας Καραμανλής, από το βήμα της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος. Εξαπέλυσε οξύτατη επίθεση στην κυβέρνηση, κάνοντας λόγο "για ανεύθυνους σχολιαστές", ενώ κατηγόρησε και προσωπικά τον πρωθυπουργό, ότι αδυνατεί να συντονίσει τους υπουργούς του. "Ο κ. Καραμανλής, δεν σκέπτεται σε χρόνο μέλλοντα, είναι κολλημένος στο παρελθόν, ενώ δημιουργεί κλίμα παρατεταμένης προεκλογικής περιόδου, αδιαφορώντας για τα προβλήματα που δημιουργεί στην οικονομία" απάντησε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος. Απάντηση στους ισχυρισμούς Καραμανλή, έδωσε και ο υπουργός Οικονομίας, Νίκος Χριστοδουλάκης ο οποίος κατηγόρησε τον πρόεδρο της ΝΔ για αστήρικτη επίθεση σε βάρος της ελληνικής οικονομίας για ανεύθυνη τακτική και απαξιωτική κριτική που δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα.

    Κριτική κατά της κυβέρνησης

    Σε διάταξη μάχης έθεσε τη Νέα Δημοκρατία ο Κώστας Καραμανλής, μιλώντας σήμερα στην Κεντρική Επιτροπή του κόμματος.

    Τόνισε ότι η περίοδος που ακολουθεί απαιτεί εθνική επαγρύπνηση και πολιτικό συναγερμό κάνοντας λόγο για ανεύθυνους σχολιαστές, εθνικούς εργολάβους και διεφθαρμένους κρατικούς μηχανισμούς, ενώ ανέφερε 5 πληγές από τις οποίες -όπως είπε - πάσχει η ελληνική οικονομία.

    Ο Κώστας Καραμανλής περιέγραψε με μελανά χρώματα την κατάσταση της οικονομίας, ενώ αναφέρθηκε και στους Ολυμπιακούς Αγώνες, σημειώνοντας ότι υπάρχουν καθυστερήσεις και αδιαφανείς διαδικασίες και μόλις πριν από λίγες ημέρες γι' αυτό το λόγο η ΔΟΕ έδειξε άλλη μία κίτρινη κάρτα.

    Παράλληλα, επέκρινε με δριμύτητα την κυβέρνηση για το ''έγκλημα'' του Χρηματιστηρίου, τον υπερβολικό δανεισμό των νοικοκυριών, την αδυναμία να αντιμετωπιστεί το θέμα των πανωτοκίων, την ακρίβεια και την ανεργία.

    Αναφερόμενος στο Κυπριακό, έκανε λόγο για αδιαλλαξία της τουρκικής πλευράς, με αποτέλεσμα να εξαντλούνται τα περιθώρια και σημείωσε ότι η ευθύνη πέφτει στην ηγεσία των Τουρκοκυπρίων και την Αγκυρα, που οφείλουν να αντιληφθούν τις υποχρεώσεις τους στη διεθνή νομιμότητα.

    Το Σάββατο οι εκλογές για το νέο πολιτικό συμβούλιο

    Ο πρόεδρος της ΝΔ αναφέρθηκε επί μακρόν στα φαινόμενα διαφθοράς και διαπλοκής, στα καθημερινά προβλήματα αλλά και στην κατάσταση που επικρατεί στο δημόσιο τομέα. Όπως ανέφερε, το κόμμα του καταρτίζει ολοκληρωμένο σχέδιο δράσης κατά της διαφθοράς, με πρώτο βήμα την κατάργηση των διατάξεων που θεσμοθετούν τη διαπλοκή, την αδιαφάνεια και την ασυδοσία.

    Το Σάββατο θα διεξαχθούν οι εκλογές για την ανάδειξη νέου πολιτικού συμβουλίου της ΝΔ. Για τις πέντε θέσεις των κοινοβουλευτικών μελών έχουν θέσει υποψηφιότητα οι κύριοι Κασίμης, Μιχαλολιάκος, Ορφανός, Σπηλιωτόπουλος και οι κυρίες Πετραλιά, Φουντουκίδου και Παπαδημητρίου.

    Για τις επτά θέσεις εξωκοινοβουλευτικών μελών έχουν θέσει υποψηφιότητα οι κύριοι Βούτος, Ζαγορίτης, Τουσιάκης, Κωστούλας, Σούρλας, Βαλακούρας, Πατσόγιαννης, Μανώλης, Μοσχονάς, Παπαϊωάννου, Τζίμας και οι κυρίες Ντόρα Μπακογιάννη και Μερόπη Καλδή.

    Και στις δύο κατηγορίες εκλέγονται λόγω της ποσόστωσης δύο γυναίκες

    [02] Συγκέντρωση για τις φυλακές στον Κορυδαλλό

    28/2/2003 9:50:00 μμ

    Με αίτημα την τήρηση από τη μεριά της κυβέρνησης του χρονοδιαγράμματος απομάκρυνσης των φυλακών, πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή συγκέντρωση στον Κορυδαλλό, έξω από τις φυλακές, με πρωτοβουλία του Δήμου της πόλης. Το μνημόνιο, που έχει υπογραφεί ανάμεσα στο δήμο Κορυδαλλού, το υπουργείο Δικαιοσύνης και το ΥΠΕΧΩΔΕ προβλέπει την απομάκρυνση των φυλακών το έτος 2006 μετά την ολοκλήρωση του προγράμματος ανέγερσης νέων σωφρονιστικών καταστημάτων από το υπουργείο Δικαιοσύνης. Σε επαγρύπνηση προκειμένου να τηρηθεί το χρονοδιάγραμμα απομάκρυνσης κάλεσε τους δημότες ο δήμαρχος Κορυδαλλού Στέφανος Χρήστου.

    ''Θα τηρηθεί το μνημόνιο''

    Στο μεταξύ διαβάστηκε μήνυμα του υπουργού Δικαιοσύνης Φίλιππου Πετσάλνικου ο οποίος διαβεβαίωνε ότι το πρόγραμμα δημιουργίας νέων σωφρονιστικών καταστημάτων προχωράει κανονικά και οι φυλακές θα απομακρυνθούν, όπως προβλέπεται στο μνημόνιο.

    Στη συγκέντρωση μίλησαν ακόμα ο γραμματέας του ΠΑΣΟΚ Κώστας Λαλιώτης και ο νομάρχης Πειραιά Γιάννης Μίχας. Παρόντες ήταν οι βουλευτές κ.κ. Κρητικός, Καψής, Νιώτης, Διαμαντίδης (ΠΑΣΟΚ), Νεράντζης (ΝΔ), Λαφαζάνης (ΣΥΝ).

    Παρόντες επίσης ήταν και οι δήμαρχοι Κερατσινίου Δ. Σαράφογλου και Περάματος Γ. Λαγουδάκος. Μετά τις ομιλίες ακολούθησε συναυλία του Δ. Τσακνή.

    [03] Έκρηξη σε εργοστάσιο φρουτοχυμών στο Γύθειο

    28/2/2003 5:22:00 μμ

    Τρεις εργάτες - δύο Έλληνες και ένας Ρουμάνος - τραυματίστηκαν από την έκρηξη που σημειώθηκε λίγο μετά τις τέσσερις το απόγευμα στο εργοστάσιο παραγωγής φρουτοχυμών "Σπάρτη Ελλάς", έξω από το Γύθειο. Σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, η έκρηξη προκλήθηκε σε έναν από τους λέβητες του εργοστασίου. Η κατάσταση ενός εκ των τραυματιών, του 25χρονου Ρουμάνου Ροτάρου Ντανιέλ, κρίνεται σοβαρή, και για το λόγο αυτό διακομίστηκε στο νοσοκομείο της Τρίπολης, ενώ οι άλλοι δύο, ο 43χρονος Βασίλης Κάτσιος από τη Σπάρτη και ο Αναστάσιος Γκουβούσης, 35 χρονών, έχουν τραυματιστεί ελαφρότερα και νοσηλεύονται στο νοσοκομείο Σπάρτης. Την ώρα της έκρηξης βρίσκονταν στο εργοστάσιο τουλάχιστον τριάντα εργαζόμενοι, ενώ προκλήθηκαν μεγάλες ζημιές στο κτίριο, αλλά και σε σταθμευμένα αυτοκίνητα.

    [04] Ευθυμίου -Ρέντινγκ σε γυμνάσιο της Νίκαιας

    28/2/2003 10:09:00 μμ

    Βίβιαν Ρέντινγκ

    Το 5ο γυμνάσιο Νίκαιας επισκέφθηκαν την Παρασκευή ο υπουργός Παιδείας Πέτρος Ευθυμίου και η επίτροπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αρμόδια για τα θέματα Παιδείας κ. Βίβιαν Ρέντινγκ, η οποία βρίσκεται στη χώρα μας, για την άτυπη συνάντηση των υπουργών Παιδείας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, και των υπό ένταξη χωρών, που θα διεξαχθεί αύριο και μεθαύριο στον Αστέρα της Βουλιαγμένης. Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης τόσο ο κ. Ευθυμίου, όσο και η κυρία Ρέντινγκ, μίλησαν με τους μαθητές, άκουσαν τους προβληματισμούς τους και απάντησαν στα ερωτήματα, που τους έθεσαν σχετικά με την εκπαίδευση στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

    ''Κοινές πολιτικές για την εκπαίδευση''

    Ο κ. Ευθυμίου και η κ. Ρέντινγκ παρακολούθησαν το μάθημα της πληροφορικής μαζί με τους μαθητές και αμέσως μετά συμμετείχαν σε τηλεδιάσκεψη που πραγματοποιήθηκε μεταξύ μαθητών του 5ου γυμνασίου Νίκαιας με συμμαθητές τους από το 1ο λύκειο Σύρου και το 8ο λύκειο Πάτρας, με θέμα το περιβάλλον.

    Ο κ. Ευθυμίου τόνισε ιδιαίτερα, ότι "σκοπός της Ελληνικής Προεδρίας, είναι να ενθαρρύνει και να ενισχύσει ακόμη περισσότερο τις κοινές πολιτικές στην εκπαίδευση".

    [05] Τα τελευταία 13 δραματικά λεπτά του Columbia

    28/2/2003 9:18:00 μμ

    Τα τελευταία λεπτά των επτά αστροναυτών του Columbia, πριν από την καταστροφή του διαστημικού λεωφορείου, την 1η Φεβρουαρίου, έχουν αποτυπωθεί σε βίντεο, που βρέθηκε στις 6 Φεβρουαρίου στο Τέξας ανάμεσα στα συντρίμμια. Η NASA έδωσε για πρώτη φορά, στη δημοσιότητα αυτό το βίντεο, αφού προηγουμένως, το έδειξε στους συγγενείς των θυμάτων.

    Ανυποψίαστοι για το τέλος που ερχόταν

    Η βιντεοκασέτα εντοπίστηκε στην πόλη Παλεστάιν του Τέξας, κατά τη διάρκεια ερευνών για τα συντρίμμια του Κολούμπια, στις αρχές της εβδομάδας.

    Η βιντεοσκόπηση, σύμφωνα με τους επιστήμονες της ΝΑΣΑ δεν δίνει στοιχεία για τα αίτια του δυστυχήματος.

    Αντίθετα, είναι αποκαλυπτική του πόσο χαρούμενοι και ανυποψίαστοι για όλα όσα θα ακολουθούσαν ήταν οι αστροναύτες.

    Κάποιοι αστειευόντουσαν ενώ κάποιοι άλλοι έσπευδαν να κοιτάξουν προς τα παράθυρα και να θαυμάσουν τη θέα καθώς το διαστημόπλοιο έμπαινε στην ατμόσφαιρα.

    [06] Μπλερ: Ατελή ατομική βόμβα ίσως ετοιμάσει η αλ Κάιντα

    28/2/2003 7:57:00 μμ

    Η οργάνωση αλ Κάιντα επιδιώκει να κατασκευάσει μια ατελή ατομική βόμβα, ανέφερε την Παρασκευή ο Βρετανός πρωθυπουργός Τόνι Μπλερ, απευθύνοντας έκκληση για να αναληφθεί ταχεία δράση και ένα τέτοιο όπλο μαζικής καταστροφής "να μην πέσει σε κακά χέρια", κατά την ομιλία του σε κομματικό όργανο που συγκλήθηκε στο Σουάνσι της Ουαλλίας. "Εξουδετερώθηκε η οργάνωση που είχε η αλ Κάιντα στο Αφγανιστάν, παραμένουν όμως πυρήνες της στα μεγάλα κράτη και σε σημεία της Ευρώπης, πυρήνες επικίνδυνοι και άθικτοι", προειδοποίησε ο Μπλερ. Ανέφερε εξάλλου ότι η αλ Κάιντα διαθέτει για ''χρήση βιολογικά και χημικά όπλα''.

    Στη συνέχεια είπε ότι αν δεν αναληφθεί γρήγορα δράση, τότε όχι μόνον η Βρετανία αλλά και ο κόσμος όλος θα βυθιστεί σε έναν εφιάλτη, από τον οποίο θα μπορέσει να ξεφύγει μόνον με σκληρό πόλεμο.

    "Καθημερινά λαμβάνω ενδείξεις των απελπισμένων προσπαθειών που κάνουν οι τρομοκράτες ώστε να παραβιάσουν τα συστήματα ασφάλειας στη Βρετανία ή αλλού", πρόσθεσε ο Βρετανός πρωθυπουργός.

    "Ορισμένοι διερωτώνται γιατί τα παίρνω κατάκαρδα όλα αυτά. Θα σας πω την αλήθεια. Φοβάμαι'', δήλωσε στη συνέχεια ο Μπλερ στην ίδια ομιλία του στα κομματικά στελέχη.

    ''Φοβάμαι'', πρόσθεσε, ''όχι ότι ο Χουσεΐν θα επιτεθεί σε μία βρετανική πόλη, αλλά ότι μία ημέρα διεθνής τρομοκρατία και όπλα μαζικής καταστροφής από κοινού θα προξενήσουν κάπου στον κόσμο μία καταστροφή'' υπογράμμισε. ''Και νοιώθω ντροπή που δεν κάνουμε τίποτε για να αποφευχθούν αυτά'', τόνισε επίσης.

    [07] Στο Συμβούλιο Ασφαλείας η νέα έκθεση Μπλιξ

    Πηγή: ΑΠΕ 28/2/2003 7:48:00 μμ

    Χανς Μπλιξ

    Η νέα τριμηνιαία έκθεση του επικεφαλής των επιθεωρητών του ΟΗΕ Χανς Μπλιξ θα υποβληθεί σήμερα Παρασκευή, το απόγευμα (ώρα Νέας Υόρκης), στα δεκαπέντε μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, ανακοίνωσαν συγκλίνουσες διπλωματικές πηγές. Η έκθεση αυτή, από την οποία τις τελευταίες 48 ώρες έχουν διαρρεύσει κάποια αποσπάσματα, θα δημοσιοποιηθεί τη Δευτέρα, σύμφωνα με τη διαδικασία του ΟΗΕ. Το Συμβούλιο Ασφαλείας θα πρέπει να αποφασίσει ως την Δευτέρα το πρωί πότε θα συνέλθει, παρουσία του Χανς Μπλιξ, για να συζητήσει για την έκθεση αυτή. Σύμφωνα με τις ημερομηνίες που αναφέρονται πιο συχνά, το Συμβούλιο θα συνέλθει στις 6 ή στις 7 Μαρτίου.

    Η επιλογή μιας ημερομηνίας περιπλέκεται από το γεγονός ότι η προεδρία του Συμβουλίου περνάει απόψε τα μεσάνυχτα από τη Γερμανία στη Γουϊνέα. Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, το Συμβούλιο εξετάζει επίσης το ενδεχόμενο να ζητήσει από τον Μοχάμεντ Ελ Μπαραντέι, γενικό διευθυντή της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ), να είναι παρών κατά την παρουσίαση της έκθεσης του Μπλιξ.

    Σύμφωνα με τις ενδείξεις διπλωματών των χωρών που τάσσονται υπέρ της χρήσης βίας στο Ιράκ, ο Μπλιξ αναφέρει στην έκθεσή του ότι ''τα αποτελέσματα σχετικά με τον αφοπλισμό (του Ιράκ) είναι μέχρι στιγμής πολύ περιορισμένα''.

    Επίσης, σύμφωνα με αποσπάσματα που εξασφάλισε το γαλλικό πρακτορείο, υπογραμμίζει ότι η δήλωση του Ιράκ για τα όπλα του μαζικής καταστροφής ''είναι διαφωτιστική για τις εξελίξεις στον πυραυλικό τομέα και στον τομέα των μη απαγορευμένων βιολογικών δραστηριοτήτων του''.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Friday, 28 February 2003 - 21:55:01 UTC