Visit the Philhellenic Perspective Homepage Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 03-02-28

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Νέα συνάντηση Ανάν-Παπαδόπουλου-Ντενκτάς
  • [02] Προσπάθειες απεγκλωβισμού σορών στην Ικαρία
  • [03] Ασκηση ποινικής δίωξης εναντίον Μιχαλόπουλου
  • [04] Αναιρεί ο Αρειος Πάγος βούλευμα για το Σάμινα
  • [05] Συλλαλητήριο για την Παιδεία
  • [06] Επίσημη υποδοχή του νέου προέδρου στην Κύπρο
  • [07] Επίσκεψη κυβερνητικού κλιμακίου σε Τρίπολη-Καλαμάτα
  • [08] Αυτοκτονία κρατουμένου σε κρατητήριο
  • [09] Τέλος η πίστωση, λένε οι φαρμακοποιοί
  • [10] Οι διεθνείς εξελίξεις στη συνάντηση Παπανδρέου-Πάουελ
  • [11] Χιονοστιβάδα σκορπά το θάνατο στο Β. Ιράν
  • [12] Επίθεση σε προξενείο των ΗΠΑ στο Ν. Πακιστάν
  • [13] Διπλωματικές ακροβασίες ΗΠΑ-Ιράκ
  • [14] Παραιτήθηκε Αμερικανός διπλωμάτης
  • [15] Πρόκριση-θρίλερ για τον Παναθηναϊκό
  • [16] Η ζήλια... χρήμα δεν κοιτά

    [01] Νέα συνάντηση Ανάν-Παπαδόπουλου-Ντενκτάς

    28/2/2003 11:18:00 πμ

    Νέα συνάντηση έχει αυτή την ώρα ο Γ.Γ του ΟΗΕ με τον Τάσσο Παπαδόπουλο και τον Ραούφ Ντενκτάς, στην οποία παρίσταται και ο απερχόμενος Πρόεδρος της Δημοκρατίας Γλαύκος Κληρίδης. Στη συνάντηση, αναμένεται ότι οι δύο πλευρές να απαντήσουν στην πρόταση που ο Γενικός Γραμματέας υπέβαλε την Πέμπτη, για πενταμερή διάσκεψη στη Χάγη, στις 10 Μαρτίου, κατά την οποία θα υπογραφεί συνυποσχετικό για παραπομπή του σχεδίου Ανάν σε χωριστά δημοψηφίσματα, στις 30 Μαρτίου.

    Εγγυήσεις ζητά ο Κόφι Ανάν για ''θεμελιακή συμφωνία''

    Ο Κόφι Ανάν έχει επίσης δώσει προθεσμία μέχρι τις 25 Μαρτίου για ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων με βάση το σχέδιό του. Ο Γενικός Γραμματέας αποφάσισε την αλλαγή στη διαδικασία, μετά τη διαπίστωση ότι δεν πρόκειται να εξασφαλίσει τις υπογραφές των δύο πλευρών επί του σχεδίου του, κατά την παραμονή του στην Κύπρο. Πάντως, έχει δώσει προθεσμία μέχρι τις 7 Μαρτίου για υπογραφή του σχεδίου του.

    Στο τρίτο σχέδιο ο ΓΓ του ΟΗΕ έχει συμπεριλάβει και μια δήλωση δέσμευσης των δύο πλευρών, για υποβολή της ''θεμελιακής συμφωνίας'' προς έγκριση σε χωριστά δημοψηφίσματα στις 30 Μαρτίου.

    Η δισέλιδη δήλωση δέσμευσης, προβλέπεται να υπογραφεί από τους ηγέτες των δύο κοινοτήτων και επίσης από τις τρεις εγγυήτριες δυνάμεις, Ελλάδα, Ηνωμένο Βασίλειο και Τουρκία.

    Το κείμενο προτάσσεται της θεμελιακής συμφωνίας, η οποία και χαρακτηρίζεται ως ''προσάρτημα'' στο νέο σχέδιο Ανάν και έχει τίτλο ''Δέσμευση για υποβολή της θεμελιακής συμφωνίας προς έγκριση σε χωριστά ταυτόχρονα δημοψηφίσματα προς το σκοπό επίτευξης συνολικής διευθέτησης του κυπριακού προβλήματος''.

    Στο κείμενο, τα δύο κρατίδια, που στα προηγούμενα σχέδια λύσης του ΓΓ των ΗΕ ονομάζονταν ''συστατικά'', αναφέρονται τώρα ως "συνιστώντα". Υπάρχει επίσης πρόνοια, σύμφωνα με την οποία, ο ίδιος ο ΓΓ των ΗΕ μπορεί να ενσωματώσει τις δικές τους εισηγήσεις για συμπλήρωση των προσαρτημάτων της Θεμελιακής Συμφωνίας, εάν αυτά δεν συμπληρωθούν έως τις 25 Μαρτίου.

    Σύμφωνα με το σχέδιο, για τα στρατεύματα προτείνεται πλαφόν 6 χιλιάδων ανδρών για την κάθε πλευρά έως ότου ενταχθεί η Τουρκία στην ΕΕ, ενώ για την επιστροφή των Ελληνοκυπρίων προσφύγων, από το αρχικό ποσοστό του 28% θα επιστρέψουν για εγκατάσταση το 21%.

    Για τα εδάφη που θα είναι υπό τουρκοκυπριακό έλεγχο θα είναι περίπου το 29% της επικράτειας και θα περιλαμβάνουν και την Καρπασία. Σημειώνεται ότι στο σχέδιο γίνεται αναφορά σε Ομοσπονδία που θα αποτελείται από τα δύο συνιστώντα κράτη, δηλαδή τα δύο ιδρυτικά κράτη που υπάρχουν αυτή τη στιγμή στην Κύπρο.

    Οταν υπάρχει θέληση, πολλά μπορούν να γίνουν και αυτό ισχύει και για την ειρήνη, δήλωσε ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ, κατά τη διάρκεια επίσκεψής του την Πέμπτη, σε δικοινοτική έκθεση στο ξενοδοχείο ''Χίλτον''.

    Νέος χάρτης

    Σύμφωνα με το νέο χάρτη του σχεδίου Ανάν δεν περιλαμβάνεται το τμήμα της χερσονήσου της Kαρπασίας που είχε ο προηγούμενος χάρτης. Περιλαμβάνει, ωστόσο, υπό ελληνοκυπριακή διοίκηση νέες περιοχές.

    Περιλαμβάνονται συγκεκριμένα νέες κοινότητες που είναι οι ακόλουθες: Γαϊδουράς, Πραστειό, Πυργά, Αγιος Bασίλειος, Σκυλλούρα, Πεντάγυια, Ξερός, Kαραβοστάσι, Ποταμός Kάμπου, Λιμνίτης, Aμμαθκιές, Ξερόβουνο, Αγιος Iωάννης, Σελέμανι και Kόκκινα, Σόλοι, και Πέτρα. H περιοχή Kαρπασίας ( Αγιος Ανδρόνικος, Γιαλούσα και Ριζοκάρπασο) που παραμένει υπό τουρκοκυπριακή διοίκηση, θα έχει το καθεστώς που συμφωνήθηκε στη Γ' Bιέννη και δεν υπόκειται στις ποσοστώσεις της επιστροφής.

    Η συμφωνία της Γ' Βιέννης προνοεί για την επιστροφή όλων των κατοίκων που είχαν εκδιωχθεί από το κατοχικό καθεστώς, δηλαδή κάπου 20.000, υπό συνθήκες ασφάλειας και ευημερίας.

    Στο Χάρτη περιλαμβάνονται και τα τμήματα των Βρετανικών Βάσεων Ακρωτηρίου και Δεκέλειας που θα παραχωρηθούν από τη Βρετανία σε περίπτωση λύσης.

    Πάουελ: Μοναδική ευκαιρία για την Κύπρο

    Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών στη συνάντησή του με τον Ελληνα ομόλογό του, επεσήμανε ότι παρουσιάζεται μια μοναδική ευκαιρία για την Κύπρο, για "μια ιστορική διευθέτηση τις επόμενες ημέρες, ευελπιστώντας στην ένταξη μιας ενωμένης Κύπρου στην ΕΕ".

    Ο κ. Πάουελ ανέφερε ότι είχε τηλεφωνική συνομιλία με τον κ. Ανάν, τον οποίο διαβεβαίωσε για την αμερικανική υποστήριξη των προσπαθειών του και πως θα βρίσκεται σε επικοινωνία μαζί του τις επόμενες ημέρες, ώστε να βρεθεί τρόπος να ενθαρρυνθούν οι δύο κοινότητες σε αμοιβαίες παραχωρήσεις για την πολυπόθητη επίτευξη συμφωνίας.

    Από την πλευρά του ο κ. Παπανδρέου μίλησε για στενή συνεργασία ΗΠΑ-ΕΕ στο Κυπριακό και πρόσθεσε ότι "ο Κόφι Ανάν, που βρίσκεται στην Κύπρο, μας δίνει μεγάλες ελπίδες για πιθανή επίλυσή του μετά από πολλές δεκαετίες αδιεξόδων και αποτυχημένων προσπαθειών". Ο κ. Παπανδρέου, εξέφρασε την εκτίμηση ότι είναι μια μεγάλη στιγμή τόσο για τους Τουρκοκύπριους όσο και για τους Ελληνοκύπριους, ενώ είναι ιδιαίτερα σημαντική και για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, καθώς και για τις σχέσεις Τουρκίας-ΕΕ.

    "Παρουσιάζεται μια μεγάλη ευκαιρία η Κύπρος να γίνει ένα παράδειγμα πολυπολιτισμού, όπου μουσουλμάνοι και χριστιανοί, Ελληνες και Τούρκοι, μπορούν να ζήσουν ειρηνικά, ο ένας δίπλα στον άλλον", υπογράμμισε ο κ. Παπανδρέου.

    Ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης, κατά τη διάρκεια του υπουργικού συμβουλίου την Πέμπτη, αναφερόμενος στο Κυπριακό είπε ότι "το πιθανότερο είναι οι δυο πλευρές να μην καταλήξουν σε συμφωνία, παρά μόνο αν είναι πεπεισμένες ότι δεν υπάρχουν αλλά περιθώρια διαπραγματεύσεων''. Ο κ. Σημίτης παρατήρησε, εξάλλου, πως το σχέδιο έχει κάποια θέματα που απαιτούν περαιτέρω συζήτηση.

    Ο Τάσσος Παπαδόπουλος, κληθείς να σχολιάσει πληροφορίες ότι ο Κόφι Ανάν αναμένει σήμερα να του απαντήσουν οι δύο πλευρές αν αποδέχονται ή όχι το νέο αναθεωρημένο σχέδιο, ανέφερε ότι αυτό δεν είναι αλήθεια. Σε ερώτηση αν πρέπει να απαντήσουν μέχρι τις 10 Μαρτίου, κατά πόσο θα στείλουν το σχέδιο σε δημοψήφισμα, ανεξαρτήτως αν το αποδέχονται ή όχι, ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος απάντησε ότι αυτό θα συζητηθεί σήμερα με τον κ. Ανάν.

    Ο Ραούφ Ντενκτάς, παραμένοντας πάντα αρνητικός έναντι του αναθεωρημένου σχεδίου Ανάν απέρριψε και την πρόταση για δημοψηφίσματα, χαρακτηρίζοντας το έγγραφο ως ''ταχυδακτυλουργία και τέχνασμα''.

    Μιλώντας μετά τη κοινή συνάντησή του με τον Πρόεδρο Παπαδόπουλο και τον Κόφι Ανάν την Πέμπτη, τόνισε ότι τα Ηνωμένα Εθνη επιζητούν τη δέσμευση των δύο πλευρών ότι θα διεξαγάγουν δημοψηφίσματα, υποστήριξε όμως ότι θα ήταν μεγάλο λάθος να προκηρυχθεί δημοψήφισμα κατά τρόπο που να παρακάμπτεται η λεγόμενη κυβέρνησή του.

    Νέο, μεγάλο συλλαλητήριο στα Κατεχόμενα

    Το ογκωδέστερο συλλαλητήριο που έγινε ποτέ στα κατεχόμενα, πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη στην πλατεία Ινονού στην κατεχόμενη Λευκωσία. Το κατοχικό καθεστώς, προσπάθησε να το ματαιώσει, χωρίς ωστόσο να πετύχει το στόχο του.

    Οι διαδηλωτές, στην πλειονότητά τους νέοι, κρατώντας σημαίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και φωνάζοντας συνθήματα υπέρ της ειρήνης, κάλεσαν τον Ραούφ Ντενκτάς να παραιτηθεί, προκειμένου να ανοίξει ο δρόμος προς τη λύση του πολιτικού ζητήματος.

    Ο αριθμός των διαδηλωτών υπολογίζεται μεταξύ 45.000-50.000, ενώ το παρόν στην συγκέντρωση έδωσαν όλοι σχεδόν οι ηγέτες των τουρκοκυπριακών κομμάτων, καθώς και ο ηγέτης του Τουρκικού κόμματος Ελευθερίας και Αλληλεγγύης, Χαϊρί Κοζάνογλου.

    [02] Προσπάθειες απεγκλωβισμού σορών στην Ικαρία

    28/2/2003 10:46:00 πμ

    Φωτό Αρχείου

    To Ωκεανογραφικό σκάφος "Αιγαίο" βρίσκεται από χθες το βράδυ στη θαλάσσια περιοχή ανοιχτά της Ικαρίας όπου βρίσκεται βυθισμένη η άτρακτος του μοιραίου ελικοπτέρου και με τη βοήθεια του γερανού που φτάνει σε λίγη ώρα στο σημείο, θα επιχειρηθεί παρουσία του αντεισαγγελέα Σάμου, των εμπειρογνωμόνων και εκπροσώπων της HELITALIA, η ανέλκυση της ατράκτου του μοιραίου ελικοπτέρου που πριν 18 ημέρες κατέπεσε στην περιοχή παίρνοντας στο βυθό και τέσσερα άτομα. Η διαδικασία ανέλκυσης είναι αρκετά δύσκολη, οι καιρικές συνθήκες, όμως, είναι καλές και βοηθούν τις όποιες εργασίες.

    Στην Αθήνα η σορός ενός εκ των τεσσάρων άτυχων επιβατών

    Με C-130 και με ειδική πτήση μεταφέρθηκε από την Ικαρία στην Αθήνα η σορός του Παλαιστίνιου γιατρού Μακίντ Σαφάντι, ο οποίος ανασύρθηκε χθες το μεσημέρι από το Ωκεανογραφικό ''Αιγαίο''.

    Οι αρμόδιοι των ερευνών έκριναν ότι θα πρέπει να προχωρήσουν στον απεγκλωβισμό και την ανάσυρση και των υπολοίπων τριών μελών, καθώς μέχρι στιγμής οι καιρικές συνθήκες είναι καλές, αν και σύμφωνα με την ΕΜΥ οι άνεμοι τις επόμενες ώρες θα ενισχυθούν.

    Τραγικές φιγούρες οι συγγενείς των τεσσάρων νεκρών που ήλπιζαν μέχρι σήμερα σε κάποιο θαύμα: να βρεθούν ζωντανοί οι άνθρωποι τους.

    Αυλαία στην τραγωδία

    Η άτρακτος μοιραίου ελικοπτέρου του ΕΚΑΒ εντοπίστηκε αργά το βράδυ την Τετάρτη, από το ωκεανογραφικό σκάφος "Αιγαίο" σε βάθος 70 μέτρων, ένα μίλι νοτιανατολικά του αεροδρομίου της Ικαρίας. Αν και η ουρά του ελικοπτέρου είχε αποκολληθεί, η άτρακτος κράτησε μέσα της τα τέσσερα μέλη του πληρώματος.

    Το τέλος της αγωνίας σήμανε όμως και το τέλος της ελπίδας. Πρώτα εντοπίστηκε η σορός του Σαφαντί Μακεντ, γιατρού της αποστολής. Με συντονισμένες προσπάθειες δύτες ανέσυραν τον νεκρό και τον μετέφεραν με κάθε σεβασμό στην στεριά. Για τους στενούς συγγενείς του που ήρθαν από την Συρία για να τον παραλάβουν, ο γιατρός ήταν, είναι και θα είναι ήρωας.

    Με πτήση της Ολυμπιακής έφτασαν στην Ικαρία και οι υπόλοιποι συγγενείς των αγνοουμένων.

    Τα άλλα τρία μέλη του πληρώματος, ο κυβερνήτης Ευστράτιος Φωτιάδης, ο συγκυβερνήτης Ηλίας Λέντης και ο νοσηλευτής Ιωάννης Κουρέλης, εξακολουθούν να βρίσκονται στην καρδιά της ατράκτου, σε βάθος 78 μέτρων.

    [03] Ασκηση ποινικής δίωξης εναντίον Μιχαλόπουλου

    28/2/2003 10:31:00 πμ

    Ποινική δίωξη, σε βαθμό κακουργήματος, άσκησε κατά του εκδότη Γρηγόρη Μιχαλόπουλου ο εισαγγελίας Πρωτοδικών, Δημήτρης Παπαγγελόπουλος κατόπιν παραγγελίας του προϊσταμένου του, Σωτήρη Μπάγια. Η ποινική δίωξη αφορά τα αδικήματα της εκβίασης τετελεσμένης και σε απόπειρα κατά συρροή, καθώς και της απόπειρας απάτης κατά συρροή. Η δίωξη θα αφορά και κάθε άλλον υπεύθυνο που ενδεχομένως προκύπτει από την κύρια ανάκριση. Ο Γρηγόρης Μιχαλόπουλος αναμένεται να κληθεί σε απολογία.

    Το αδίκημα της εκβίασης, αφορά πέντε παθόντες, οι οποίοι κατέθεσαν στοιχεία στον κ. Παπαγγελόπουλο και είναι ο Θεόδωρος Αγγελόπουλος, ο Γιάννης Λάτσης, ο Αργύρης Σαλιαρέλης, ο μητροπολίτης Ζακύνθου Χρυσόστομος και ένα ακόμη πρόσωπο του οποίου τα στοιχεία μετά από δικό του αίτημα δεν έχουν γίνει γνωστά.

    Το αδίκημα της απόπειρας απάτης, διαπράχτηκε σύμφωνα με τα στοιχεία της έρευνας Παπαγγελόπουλου σε βάρος δυο προσώπων, τα στοιχεία των οποίων επίσης δεν γίνονται γνωστά αλλά σύμφωνα με πληροφορίες δεν πρόκειται περί επιχειρηματιών. Σύμφωνα με πληροφορίες τα αδικήματα φέρονται να έχουν τελεστεί σε διάστημα που αφορά και το 2003.

    Στο πλαίσιο της έρευνας εξετάστηκαν περίπου 15 μάρτυρες.

    Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες, μέχρι στιγμής δεν έχουν ανακύψει στοιχεία που να συνδέουν φερόμενους ως δράστες εκβιασμών με μέλη της τρομοκρατικής οργάνωσης.

    Η δικογραφία για την υπόθεση Μιχαλόπουλου διαβιβάστηκε για τη διενέργεια κύριας ανάκρισης στον 22ο τακτικό ανακριτή κ. Νικόλαο Μήλιο.

    [04] Αναιρεί ο Αρειος Πάγος βούλευμα για το Σάμινα

    28/2/2003 10:05:00 πμ

    Ο πλοίαρχος του "Σάμινα"

    Ο Aρειος Πάγος με απόφασή του αναίρεσε το βούλευμα του Συμβουλίου Εφετών Αιγαίου με το οποίο παραπέμπονταν σε βαθμό πλημμελήματος να δικαστούν οι υπεύθυνοι του ναυαγίου του "Εξπρές Σάμινα" έξω από το λιμάνι της Πάρου. Σύμφωνα με το βούλευμα του Αρείου Πάγου, παραπέμπονται σε δίκη για αδικήματα κακουργηματικού χαρακτήρα ο πλοίαρχος Β. Γιαννακής, ο υποπλοίαρχος Αν. Ψυχογιός, ο ύπαρχος Γ. Τριαντάφυλλος και ο πρώτος μηχανικός Γερ. Σκιαδαρέσης, οι εκπρόσωποι της πλοιοκτήτριας εταιρείας του Σάμινα (MINOAN FLYING DOLPHINS) Κ. Κληρονόμος και Ν. Βικάτος, όπως και ο ασυρματιστής Δ. Τμούμας. Παράλληλα, παραπέμπονται οι δύο πλοιοκτήτες και για πλημμέλεια.

    Πρέπει να επισημανθεί ότι οι πλοιοκτήτες και ο ασυρματιστής είχαν απαλλαγεί από κάθε κατηγορία αρχικώς.

    Ακόμα, ο Αρειος Πάγος ζητά να εξετασθεί από το Συμβούλιο Εφετών Αιγαίου (καθώς δεν είναι αρμοδιότητα των δικαστικών αρχών του Πειραιά), η παραπομπή σε δίκη σε βαθμό πλημμελήματος των επιθεωρητών των πλοίων Θ. Ζυγουρίτσα και Γ. Μακράκη για τις αξιόποινες πράξεις της παράβασης καθήκοντος και των Β. Θεολόγου, Π. Τσόρβα, Δ. Φωκά, Σταμ. Ράπτη, Δ. Λυγνού και Ηλ. Σαμπατάκη για την αξιόποινη πράξη της ψευδούς βεβαιώσεως.

    [05] Συλλαλητήριο για την Παιδεία

    28/2/2003 9:56:00 πμ

    Κινητοποιήσεις στο χώρο της Παιδείας θα πραγματοποιηθούν σήμερα και αύριο, με αφορμή την άτυπη σύνοδο των υπουργών Παιδείας της Ευρωπαϊκής Ενωσης, που πραγματοποιείται το Σαββατοκύριακο στην Αθήνα. Σήμερα, κλειστά θα είναι τα πανεπιστήμια, ενώ θα υπολειτουργήσουν δημοτικά, γυμνάσια και λύκεια. Στη 1 το μεσημέρι πραγματοποιείται πανελλαδικό πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο στην πλατεία Συντάγματος με σύνθημα να είναι δωρεάν η δημόσια παιδεία σε όλη την Ευρώπη. Στο συλλαλητήριο συμμετέχει και η ΑΔΕΔΥ, που έχει κυρήξει τρίωρη στάση εργασίας στην Αττική από τις δώδεκα το μεσημέρι έως τις τρεις το απόγευμα.

    [06] Επίσημη υποδοχή του νέου προέδρου στην Κύπρο

    28/2/2003 9:03:00 πμ

    Σήμερα θα γίνει εγκατάσταση του νέου προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας, Τάσσου Παπαδόπουλου, σε ειδική συνεδρία της Βουλής. Ήδη ολοκληρώθηκαν όλες οι διευθετήσεις όσον αφορά στην υποδοχή του νέου προέδρου, αλλά και τη συνεδρία της Ολομέλειας της Βουλής. Τον Τάσσο Παπαδόπουλο θα υποδεχθεί στις 4 το απόγευμα ο πρόεδρος της Βουλής Δημήτρης Χριστόφιας. Ακολούθως θα έχουν ολιγόλεπτη συνομιλία και μετά θα αρχίσει η συνεδρία. Ο νέος πρόεδρος της Δημοκρατίας θα δώσει τη νενομισμένη διαβεβαίωση και θα συνεχίσει με την κατάθεση των προγραμματικών του θέσεων για τη διακυβέρνηση του τόπου ενώπιον του νομοθετικού σώματος. Στην ομιλία του κ. Παπαδόπουλου αποδίδεται μεγάλη βαρύτητα, ενόψει του γεγονότος ότι είναι η πρώτη ενώπιον των εκπροσώπων του λαού, καθώς και του διπλωματικού σώματος. Ο νέος πρόεδρος της Δημοκρατίας της Κύπρου, μετά το πέρας της συνεδρίας θα δεχθεί τα συγχαρητήρια των μελών του κοινοβουλίου.

    Το Σάββατο η ανακοίνωση του νέου Υπουργικού Συμβουλίου

    Η σύνθεση του νέου Υπουργικού Συμβουλίου θα ανακοινωθεί το πρωί του Σαββάτου, ενώ το μεσημέρι της ίδιας ημέρας, ο Τάσσος Παπαδόπουλος θα δεχθεί στο Προεδρικό Μέγαρο τα συγχαρητήρια του διπλωματικού σώματος και θα ακολουθήσει δεξίωση.

    Την Κυριακή, στις 3 το απόγευμα, οι πύλες του Προεδρικού Μεγάρου θα ανοίξουν για τρεις ώρες, για να δοθεί η ευκαιρία στο κοινό να συγχαρεί τον νέο πρόεδρο της Δημοκρατίας.

    [07] Επίσκεψη κυβερνητικού κλιμακίου σε Τρίπολη-Καλαμάτα

    28/2/2003 11:21:00 πμ

    Το κλιμάκιο θα επισκεφθεί

    τις πληγείσες περιοχές

    Πολυμελές κυβερνητικό κλιμάκιο αποτελούμενο από την υπουργό ΠΕ.ΧΩ.Δ.Ε. Βάσω Παπανδρέου, τον υπουργό Εργασίας Δημήτρη Ρέππα, τους υφυπουργός Εσωτερικών Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης Σταύρο Μπένο, Μεταφορών Μανώλη Στρατάκη, Εργασίας Ροβέρτο Σπυρόπουλο, Γεωργίας Βαγγέλη Αργύρη, Ανάπτυξης Αλέξανδρο Καλαφάτη, το γενικό γραμματέα Πελοποννήσου Αντώνη Ματσίγκο, γενικούς γραμματείς Υπουργείων και υπηρεσιακά στελέχη θα επισκεφθεί σήμερα την Τρίπολη και αύριο (Σάββατο) την Καλαμάτα. Στις 5 το απόγευμα το κλιμάκιο θα επισκεφθεί το σημείο του δρόμου Κορίνθου - Τρίπολης, στο οποίο έχει σημειωθεί καθίζηση και αργότερα στα γραφεία της Περιφέρειας Πελοποννήσου θα έχει συνάντηση με τους εκπροσώπους της Αυτοδιοίκησης, των παραγωγικών τάξεων και τους βουλευτές Αρκαδίας.

    Το Σάββατο στις 10:30 το πρωί το κλιμάκιο θα βρεθεί στο δρόμο Παραδεισίων-Τσακώνας στο σημείο της κατολίσθησης και στις 12 το μεσημέρι, στη Νομαρχία Μεσσηνίας θα συναντηθεί με τους εκπροσώπους της Αυτοδιοίκησης, των παραγωγικών τάξεων και τους βουλευτές.

    Στις συναντήσεις τόσο στην Τρίπολη όσο και στην Καλαμάτα αναμένεται να γίνουν ανακοινώσεις για το χρονοδιάγραμμα αποκατάστασης των ζημιών σε τμήματα του εθνικού δρόμου Κορίνθου-Τρίπολης-Καλαμάτας, για τις οποίες η Κυβέρνηση ανακοίνωσε ήδη τη διάθεση 100 εκατομμυρίων ευρώ από το πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων του 2003. Επίσης, αναμένονται ανακοινώσεις και για άλλα ζητήματα και αιτήματα των φορέων της Αρκαδίας και της Μεσσηνίας.

    [08] Αυτοκτονία κρατουμένου σε κρατητήριο

    28/2/2003 10:50:00 πμ

    Τριανταεξάχρονος Σέρβος αυτοκτόνησε μέσα σε κρατητήριο της αστυνομίας στη Θεσσαλονίκη, λίγες ώρες μετά τη σύλληψή του από άνδρες της ασφάλειας με την κατηγορία ότι απείλησε με όπλο και χτύπησε συνομήλικό του. Πρόκειται για τον Γκόραν Τόπιτς, ο οποίος κρεμάστηκε στο κελί όπου κρατούνταν, ενώ από την αστυνομία δεν ανακοινώθηκε, μέχρι στιγμής, για ποιο λόγο αυτοκτόνησε.

    Συνελήφθησαν επειδή ξυλοκόπησαν έναν άνθρωπο

    Ο 36χρονος μαζί τον 26χρονο ομοεθνή του Α.Κ. πήγαν την περασμένη Τρίτη στο διαμέρισμα του 36χρονου Γ.Δ. (τα ονόματά τους δεν ανακοινώθηκαν από την αστυνομία) στη Θεσσαλονίκη και με την απειλή όπλου ζήτησαν να τους παραδώσει 50.000 ευρώ τα οποία πίστευαν ότι τους τα είχε κλέψει.

    Οι δύο Σέρβοι συνελήφθησαν από την αστυνομία με την κατηγορία ότι απείλησαν και ξυλοκόπησαν τον Γ.Δ., ενώ στην κατοχή του αυτόχειρα βρέθηκαν και κατασχέθηκαν, ένα πιστόλι με σφαίρες, ένα δίκαννο όπλο, με κομμένη την κάνη και το κοντάκιο, 12 φυσίγγια, ένα πτυσσόμενο μαχαίρι και ένα διαβατήριο Ο. Δ. Σερβίας, χωρίς φωτογραφία, με στοιχεία άλλου ατόμου.

    [09] Τέλος η πίστωση, λένε οι φαρμακοποιοί

    28/2/2003 10:12:00 πμ

    Tην αναστολή χορήγησης φάρμακων με πίστωση στους δημόσιους υπαλλήλους, εν ενεργεία και συνταξιούχους, από το τέλος Μαρτίου, αποφάσισαν την Πέμπτη, οι φαρμακοποιοί της χώρας. Ετσι μετά από ένα μήνα οι ασφαλισμένοι του δημοσίου θα πρέπει να πληρώνουν τα φάρμακά τους και στη συνέχεια, με την απόδειξη λιανικής από το φαρμακείο θα εισπράττουν τα χρήματά τους από τον ΟΠΑΔ. Οι φαρμακοποιοί λένε ότι καταφεύγουν αναγκαστικά στο μέτρο αυτό, επειδή συνεχίζουν να μένουν απλήρωτοι επί μήνες.

    [10] Οι διεθνείς εξελίξεις στη συνάντηση Παπανδρέου-Πάουελ

    28/2/2003 11:34:00 πμ

    Η κρίση στο Ιράκ, το Κυπριακό, η κατάσταση στη Μ. Ανατολή και το ζήτημα της Β. Κορέας ήταν τα κύρια θέματα στα οποία αναφέρθηκαν ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Κόλιν Πάουελ και ο Ελληνας ομόλογος του Γιώργος Παπανδρέου, (με την ιδιότητά ως πρόεδρος του Συμβουλίου Υπουργών της Ε.Ε.) μετά την συνάντηση που είχαν αργά το βράδυ ώρα Ελλάδος στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ με τη συμμετοχή του αρμοδίου για την Ασφάλεια και την Αμυνα στην Ε.Ε. Χαβιέ Σολάνα και τον επίτροπο Εξωτερικών Υποθέσεων Κρις Πάτεν, στο πλαίσιο της καθιερωμένης εξαμηνιαίας υπουργικής συνάντησης ΗΠΑ-ΕΕ. Μετά τη συνέντευξη Τύπου στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ, ο Γιώργος Παπανδρέου και ο Επίτροπος για Εξωτερικές Υποθέσεις Κρις Πατεν ενημέρωσαν Ευρωπαίους και Αμερικανούς δημοσιογράφους στην Διπλωματική Αντιπροσωπεία της Ε.Ε. στην Ουάσιγκτον, για τις συνομιλίες τους με την Σύμβουλο Εθνικής Ασφάλειας Κοντολίζα Ράις και τον Κόλιν Πάουελ. Ο κ. Παπανδρέου τόνισε τη σημασία των συνομιλιών ΕΕ-ΗΠΑ που έδωσαν την ευκαιρία ανταλλαγής απόψεων για θέματα κοινού ενδιαφέροντος, και ότι στις συναντήσεις καλύφθηκε ένα ευρύ φάσμα θεμάτων.

    Δηλώσεις Πάουελ

    Στη κοινή συνέντευξη Τύπου, οι κ.κ. Παπανδρέου και Πάουελ τόνισαν ότι κοινός στόχος είναι ο αφοπλισμός της Βαγδάτης βάσει του ψηφίσματος 1441 του ΣΑ του ΟΗΕ.

    Σχετικά με το Ιρακινό, ο Κόλιν Πάουελ δήλωσε ικανοποιημένος από την απόφαση της Συνόδου Κορυφής της Ε.Ε. της 17ης Φεβρουαρίου που, όπως είπε, ενδυνάμωσε την ανάγκη συμμόρφωσης και αφοπλισμού του Σαντάμ Χουσεΐν ενώ εκτίμησε ότι ΗΠΑ και ΕΕ ελπίζουν στην ειρηνική επίλυση αλλά αναγνωρίζουν παράλληλα πως το ψήφισμα 1441 προβλέπει σοβαρές συνέπειες σε μη συμμόρφωση του Σαντάμ Χουσεΐν.

    Για το θέμα της επίλυσης του πολιτικού ζητήματος της Κύπρου, ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών επεσήμανε ότι παρουσιάζεται μια μοναδική ευκαιρία για "μια ιστορική διευθέτηση τις επόμενες ημέρες, ευελπιστώντας στην ένταξη μιας ενωμένης Κύπρου στην Ε.Ε".

    Για τη Μέση Ανατολή τόνισε την κοινή δέσμευση για την ταχύτερη δυνατή προώθηση του "οδικού χάρτη του Κουαρτέτου" προς σύσταση ενός δημοκρατικού Παλαιστινιακού κράτους.

    Τέλος, για τη Β. Κορέα εξέφρασε την βαθύτατη ανησυχία αμφότερων των πλευρών για την παραβίαση των διεθνών υποχρεώσεων της χώρας και επεσήμανε την ανάγκη περιορισμού της διάδοσης όπλων και αναστολή του πυρηνικού της προγράμματος.

    Δηλώσεις Παπανδρέου

    Από την πλευρά του ο κ. Παπανδρέου μίλησε για στενή συνεργασία ΗΠΑ- Ε.Ε. στο Κυπριακό και πρόσθεσε ότι είναι πολύ σημαντική στιγμή για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, καθώς και για τις σχέσεις Τουρκίας-ΕΕ. Παρουσιάζεται μια μεγάλη ευκαιρία η Κύπρος να γίνει ένα παράδειγμα πολυπολιτισμού, όπου μουσουλμάνοι και χριστιανοί, Ελληνες και Τούρκοι, μπορούν να ζήσουν ειρηνικά, ο ένας δίπλα στον άλλον".

    Για το θέμα του Ιράκ σημείωσε ότι "ανησυχούμε πολύ για το θέμα όπλων μαζικής καταστροφής και τη διάδοσή τους, όχι μόνο στο Ιράκ, αλλά ανά τον κόσμο. Γι αυτό είμαστε και έτοιμοι να βοηθήσουμε με κάθε δυνατό τρόπο και στο θέμα της Βορείου Κορέας. Ο κ. Παπανδρέου συμπλήρωσε ότι "χωρίς να αποκλείουμε τη χρήση βίας, πρέπει να εξαντλήσουμε όλα τα διπλωματικά μέσα, κάθε παράθυρο ευκαιρίας, στην προσπάθειά μας να επιλύσουμε αυτή την κρίση ειρηνικά, έστω και την τελευταία στιγμή".

    Ο Ελληνας υπουργός Εξωτερικών για τη Μέση Ανατολή σημείωσε ότι "είχαμε μια πολύ εποικοδομητική συζήτηση και θα συνεχίσουμε να συνεργαζόμαστε στενά. Στις συζητήσεις μας στην ΕΕ, θεωρούμε το θέμα αυτό ως πολύ σημαντικό για την ευρύτερη σταθερότητα της περιοχής της Μέσης Ανατολής. Η Ευρώπη, με τη διεύρυνση της ΕΕ, βρίσκεται όλο και πιο κοντά στη Μέση Ανατολή".

    [11] Χιονοστιβάδα σκορπά το θάνατο στο Β. Ιράν

    28/2/2003 9:11:00 πμ

    Φωτό Αρχείου

    Μια χιονοστιβάδα σκότωσε 20 ανθρώπους και τραυμάτισε άλλους τέσσερις στο Κανταβάν, του βόρειου Ιράν, μετέδωσε το ιρανικό πρακτορείο ειδήσεων IRNA. Η χιονοστιβάδα δημιουργήθηκε στην οδό Χαλούς, η οποία συνδέει την Τεχεράνη με την Κασπία Θάλασσα. Οπως αναφέρι το πρακτορείο ειδήσεων, στο δρόμο αυτό σχηματίζονται συχνά χιονοστιβάδες από τις σφοδρές χιονοπτώσεις.

    [12] Επίθεση σε προξενείο των ΗΠΑ στο Ν. Πακιστάν

    28/2/2003 11:41:00 πμ

    Αγνωστοι οπλοφόροι άνοιξαν πυρ κατά προξενείου των Ηνωμένων Πολιτειών στο νότιο Πακιστάν τραυματίζοντας τέσσερις αστυνομικούς. Αστυνομία και αυτόπτες μάρτυρες δήλωσαν ότι δεν μπόρεσαν να προσδιορίσουν τον αριθμό των δραστών. Σύμφωνα με άλλες πληροφορίες οι δράστες βρίσκονταν σε κοντινό προς το προξενείο πάρκο, από όπου και εξαπέλυσαν την επίθεσή τους. Και αυτό συνέβη ενώ τα μέτρα ασφαλείας γύρω από το προξενείο έχουν αυξηθεί μετά τη βομβιστική επίθεση του Ιουνίου έξω από αμερικανικό προξενείο κατά την οποία είχαν σκοτωθεί 12 άνθρωποι, όλοι πακιστανικής καταγωγής.

    [13] Διπλωματικές ακροβασίες ΗΠΑ-Ιράκ

    28/2/2003 10:45:00 πμ

    Σε αύξηση των στρατιωτικών της δυνάμεων στο Περσικό κόλπο προχωρούν οι ΗΠΑ, την ώρα που οι ιρακινές αρχές αποφάσισαν να καταστρέψουν τους πυραύλους Αλ Σαμούντ-2 που θεωρείται ότι παραβιάζουν το επιτρεπόμενο από τον ΟΗΕ βεληνεκές. Χθες ακόμα μία συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας, έληξε χωρίς να επιτευχθεί συμφωνία μεταξύ των χωρών-μελών για την αντιμετώπιση της ιρακινής κρίσης. Την ανάγκη συμμόρφωσης του Σαντάμ Χουσέιν με τις απαιτήσεις του ψηφίσματος 1441, επισήμαναν οι Κόλιν Πάουελ και Γιώργος Παπανδρέου μετά την 90λεπτη συνάντηση που είχαν.

    Το Ιράκ έτοιμο να καταστρέψει τους Αλ-Σαμούντ

    Με τις αμερικανικές δυνάμεις να σφίγγουν το κλοιό γύρω του, ο Σαντάμ Χουσεΐν αποφάσισε σήμερα, να καταστρέψει τα αποθέματα πυραύλων που θεωρείται ότι παραβιάζουν το επιτρεπόμενο από τον ΟΗΕ βεληνεκές, με τις Ηνωμένες Πολιτείες παρόλα αυτά να επιμένουν ότι η Βαγδάτη δεν συνεργάζεται με τους επιθεωρητές των Ηνωμένων Εθνών.

    Αξιωματούχος του ΟΗΕ δήλωσε πως η Βαγδάτη ενημέρωσε τους επιθεωρητές ότι συμφωνεί ''επί της αρχής'' να καταστρέψει τους πυραύλους Αλ Σαμούντ που διαθέτει, αλλά πρόσθεσε ότι πρέπει να μεταβούν ορισμένοι επιθεωρητές στην ιρακινή πρωτεύουσα για ορισμένες διευκρινίσεις.

    Ωστόσο, oι Ηνωμένες Πολιτείες απέρριψαν την προσφορά του Ιράκ.H αμερικανική ηγεσία επιμένει ότι η καταστροφή των πυραύλων Αλ Σαμούντ, είναι απλά ''η κορυφή του παγόβουνου'' του παράνομου οπλοστασίου της Βαγδάτης και υποστηρίζει ότι με τη νέα πρότασή του ο Σαντάμ Χουσέιν επιχειρεί να ξεγελάσει για μίαν ακόμα φορά τη διεθνή κοινότητα.

    Η απόφαση της Βαγδάτης για την καταστροφή των πυραύλων γνωστοποιήθηκε με επιστολή στον επικεφαλής των επιθεωρητών, Χανς Μπλιξ, την οποία υπογράφει ο στρατηγός Αμερ αλ-Σαάντι, σύμβουλος του Σαντάμ Χουσέιν.

    Οι ΗΠΑ ήδη έδωσαν εντολή να καταπλεύσει στην περιοχή του Κόλπου το αεροπλανοφόρο Νίμιτς, μέσα στην επόμενη εβδομάδα σε μια μαζική στρατιωτική κινητοποίηση στα πλαίσια ενός πιθανού πολέμου με το Ιράκ. Ηδη υπάρχουν πέντε αμερικανικά αεροπλανοφόρα στον Κόλπο και τη Μεσόγειο σε απόσταση βολής απο το Ιράκ και όπως ανακοίνωσε ο Τρίτος Στόλος το Νίμιτς θα αναχωρήσει απο το Σαν Ντιέγκο τη Δευτέρα "για να ενισχύσει τον παγκόσμιο πόλεμο κατά της τρομοκρατίας".

    Την Πέμπτη, αμερικανικά και βρετανικά μαχητικά, που συμμετέχουν στις περιπολίες στη ζώνη απαγόρευσης πτήσεων του βορείου Ιράκ, βομβάρδισαν τρεις στόχους τηλεπικοινωνιών της ιρακινής αντιαεροπορικής άμυνας, σε αντίποινα για αντιαεροπορικά πυρά, όπως ανακοίνωσαν οι αμερικανικές δυνάμεις.

    Συνεχίζονται οι διαφωνίες στο Συμβούλιο Ασφαλείας

    Την ίδια ώρα, την αντίδραση των λεγόμενων και μικρών χωρών-μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας, προκάλεσε η χθεσινή συζήτηση για το ψήφιση μίας νέας απόφασης που θα επιτρέπει την χρήση στρατιωτικής βίας στο Ιράκ, οι οποίες κάλεσαν τις αντιμαχόμενες πλευρές να γεφυρώσουν το χάσμα μεταξύ τους. Από τη μία πλευρά οι ΗΠΑ και η Βρετανία απειλούν με τη χρήση βίας και από την άλλη η Γαλλία, η Ρωσία και η Κίνα ζητούν τη συνέχιση των επιθεωρήσεων.

    ''Κανένας δεν κάνει ένα βήμα για τη γεφύρωση του χάσματος. Ολοι ερχόμαστε (στο Συμβούλιο Ασφαλείας) με νέες προτάσεις για να υπερασπισθούμε τις δικές μας θέσεις. Δεν υπάρχει ατμόσφαιρα για να αναρωτηθούμε πού πηγαίνουμε από αυτές τις θέσεις'', δήλωσε χαρακτηριστικά ο πρεσβευτής της Χιλής στον ΟΗΕ, Γκαμπριέλ Βάλντες.

    Λίγο αργότερα, η Χιλή αποφάσιζε όπως και το Μεξικό να προσεγγίζει τις θέσεις της Ουάσινγκτον για να διασωθεί η νομιμότητα του σώματος και να ορισθεί ένα χρονοδιάγραμμα για τον τερματισμό των επιθεωρήσεων στο Ιράκ.

    Η πλειοψηφία του Συμβουλίου Ασφαλείας, εκτιμά ότι δεν ήρθε ακόμα η ώρα του πολέμου και επιμένει ότι ο αφοπλισμός του Ιράκ μπορεί να γίνει με ειρηνικά μέσα, τόνισε ο Γάλλος πρεσβευτής στον ΟΗΕ αμέσως μετά τη συνεδρίαση.

    Η Ρωσία θα κάνει χρήση του δικαιώματος του βέτο αν χρειαστεί ,για να διαφυλάξει την σταθερότητα στον κόσμο, προειδοποίησε ο υπουργός Εξωτερικών Ιγκόρ Ιβανόφ, προσθέτοντας ότι στην παρούσα φάση δεν βλέπει αναγκαία μια δεύτερη απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας για το Ιράκ.

    "Ο πόλεμος θα αναστατώσει την ειρήνη και την σταθερότητα στην περιοχή του Κόλπου και θα προκαλέσει σοβαρή ανθρωπιστική κρίση, ενώ θα έχει αρνητική επίδραση στην παγκόσμια οικονομία και συνεπώς θα πρέπει να αποφευχθεί" τόνισε ο Κινέζος υπουργός Εξωτερικών Τανγκ Τζιάχουαν σε τηλεφωνικές επικοινωνίες που είχε με τους ομολόγους του της Ιαπωνίας και του Καναδά.

    Στη σκιά των διαφωνιών που εκφράσθηκαν στην κεκλεισμένων των θυρών συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας ο Βρετανός πρωθυπουργός, Τόνι Μπλερ επισκέπτεται την Ισπανία για να συζητήσει με τον Χοσέ Μαρία Αθνάρ τις εξελιξεις στην κρίση του Ιράκ. Οι πρωθυπουργοί της Ισπανίας και της Βρετανίας αναμένεται να εξετάσουν τις διπλωματικές κινήσεις που πρέπει να γίνουν για να πεισθούν τα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας να εγκρίνουν την υποστηριζόμενη από τις ΗΠΑ βρετανική πρόταση για νέα απόφαση.

    Ο επικεφαλής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Κόλιν Πάουελ από την πλευρά του μιλώντας με τον Γενικό Γραμματέα του Αραβικού Συνδέσμου, Αμρ Μούσα, επανέφερε στο προσκήνιο την ιδέα την εξορία του Σαντάμ Χουσέιν από το Ιράκ, υποδεικνύοντας στους Αραβες ηγέτες, που θα συναντηθούν το Σάββατο στην Αίγυπτο, να προτείνουν αυτή τη λύση στη Βαγδάτη.

    Συνάντηση Πάουελ με την ευρωπαική τρόικα

    Ο Κόλιν Πάουελ, εξάλλου συναντήθηκε χθες και με την ευρωπαϊκή τρόικα, (Παπανδρέου, Σολάνα, Πάτεν), στο πλαίσιο της καθιερωμένης εξαμηνιαίας υπουργικής συνάντησης ΗΠΑ-ΕΕ.

    Παρά τις διαφορετικές προσεγγίσεις μεταξύ των ευρωπαϊκών κρατών οι κ. Παπανδρέου και Πάουελ προσπάθησαν να εμφανίσουν ως ένα βαθμό κοινή στάση, ενώ ο Ελληνας υπουργός εξωτερικών εξήγησε τις διαφορετικές προσεγγίσεις στους κόλπους της ΕΕ ως φυσική απόρροια της δημοκρατικής λειτουργίας των ελευθέρων κρατών.

    Για το Ιράκ ο κ. Πάουελ υπογράμμισε ότι κοινός στόχος είναι ο αφοπλισμός της Βαγδάτης βάσει του ψηφίσματος 144, δηλώνοντας ικανοποιημένος από την απόφαση της συνόδου κορυφής της ΕΕ της 17ης Φεβρουαρίου που, όπως είπε, ενδυνάμωσε την ανάγκη συμμόρφωσης και αφοπλισμού του Σαντάμ Χουσεΐν.

    Από την πλευρά του ο κ. Παπανδρέου μίλησε για στενή συνεργασία ΗΠΑ ΕΕ στο θέμα του Ιράκ, σημειώνοντας ότι η ΕΕ και οι ΗΠΑ συμφώνησαν ότι ο Σαντάμ δεν έχει συμμορφωθεί με το ψήφισμα 1441 του ΟΗΕ, ότι ανησυχούν για τα όπλα μαζικής καταστροφής τα οποία πρέπει να καταστραφούν, και ότι μπορεί να επιτευχθεί μια ειρηνική λύση του προβλήματος.

    [14] Παραιτήθηκε Αμερικανός διπλωμάτης

    28/2/2003 9:36:00 πμ

    Εκπληξη προκάλεσε στους διπλωματικούς κύκλους των ΗΠΑ η παραίτηση Αμερικανού διπλωμάτη καριέρας που υπηρετούσε στην πρεσβεία της χώρας στην Ελλάδα. Η "Νιου Γιορκ Τάιμς", αναφέρθηκε στην επιστολή παραίτησης του Τζον Μπρέιντι Κίσλινγκ προς τον Κόλιν Πάουελ, ο οποίος επικαλέστηκε λόγους αρχής, εκφράζοντας την αντίθεσή του στην πολιτική της κυβέρνησής του για την ιρακινή κρίση. Επίσης, έκανε λόγο για απεμπόληση της διεθνούς νομιμότητας, τονίζοντας ότι αυτή ήταν το πιο δυνατό αμυντικό και επιθετικό όπλο της Αμερικής από τις ημέρες του προέδρου Γουίλσον.

    Τη λύπη του για την απόφαση του πολιτικού συμβούλου της πρεσβείας των ΗΠΑ στην Αθήνα, Τζον Μπρέιντι Κίσλινγκ, να αποχωρήσει από την αμερικανική διπλωματική υπηρεσία, εξέφρασε ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Ρίτσαρντ Μπάουτσερ, ο οποίος έκανε γνωστό ότι ενημερώθηκε σχετικά και ο υπουργός Εξωτερικών Κόλιν Πάουελ, ο οποίος έλαβε την επιστολή του κ. Κίσλινγκ πριν δυο ημέρες.

    "Δεν νομίζω ότι μπορώ να πω πολλά για το θέμα, πέρα από το ότι διαβάσαμε φυσικά την επιστολή. Αυτό είναι ένα μέρος όπου οι άνθρωποι έχουν διάφορους τρόπους να εκφράζουν τις απόψεις τους. Είναι λυπηρό ότι ο κύριος αισθάνθηκε πως δεν μπορούσε να συνεχίσει στη διπλωματική υπηρεσία με δεδομένες τις απόψεις του. Αλλά, αυτά συμβαίνουν", δήλωσε ο Ρίτσαρντ Μπάουτσερ.

    Ο Κίσλινγκ ήταν πολιτικός σύμβουλος στην αμερικανική πρεσβεία στην Αθήνα και προηγουμένως είχε υπηρετήσει στις πρεσβείες των ΗΠΑ στο Τελ Αβίβ, την Καζαμπλάνκα, την Υεμένη. Θεωρείται ένας από τους καλούς γνώστες των προβλημάτων της Μέσης Ανατολής και του αραβικού κόσμου.

    [15] Πρόκριση-θρίλερ για τον Παναθηναϊκό

    27/2/2003 11:51:00 μμ

    Αγώνας για σκληρά νεύρα πραγματοποιήθηκε στις Βρυξέλες, με τον Παναθηναϊκό να παίρνει την πρόκριση με την "ψυχή στο στόμα". Οι "πράσινοι" γνώρισαν την ήττα με 2-0 από την Αντερλεχτ, ωστόσο το σκορ του πρώτου αγώνα στη Λεωφόρο τους έδωσε την πρόκριση στην επόμενη φάση του κυπέλλου ΟΥΕΦΑ. Τα γκολ για τους Βέλγους πέτυχε ο Γέστροβιτς στο 71ο και 82ο λεπτό. Στην επόμενη φάση η ομάδα του Σέρζιο Μακαριάν θα κληθεί να ξεπεράσει το εμπόδιο της Πόρτο.

    Αντεξε στο ''σφυροκόπημα'' της Αντερλεχτ

    Η πρώτη φάση του αγώνα για την Αντερλεχτ έγινε στο 33' όταν ο Λοβρ έκανε την σέντρα, ο Ιλιτς έπιασε την κεφαλιά όμως ο Νικοπολίδης με εντυπωσιακή απόκρουση έδιωξε σε κόρνερ.

    Στην επόμενη φάση του πρώτου ημιχρόνου για τον Παναθηναϊκό έγινε στο 43' όταν ο Βόκολος εισέπραξε την δεύτερη κίτρινη από τον Χαντελ και άφησε την ομάδα του με δέκα παίκτες για τα υπόλοιπα περίπου 47 λεπτά την αναμέτρησης.

    Στο δεύτερο ημίχρονο η αποβολή του Βόκολου ανάγκασε τον Σέρχιο Μαρκαριάν να αλλάξει τα πλάνα του και να χρησιμοποιήσει τον Φύσσα ως σέντερ μπακ.

    Οι Βέλγοι όπως ήταν λογικό εκμεταλλεύτηκαν την αριθμητική υπεροχή τους και άρχισαν να "σφυροκοπούν" την ελληνική εστία όμως πάντα έπεφταν πάνω στον Αντώνη Νικοπολίδη, ο οποίος ήταν πραγματικά συγκλονιστικός.

    Μάλιστα, στο 56' ο τερματοφύλακας του Παναθηναϊκού πραγματοποίησε την απόκρουση της ημέρας σε ανάποδο ψαλίδι του Ντινταν.

    Ωστόσο, οι Βέλγοι συνέχισαν να πιέζουν ασφυκτικά τους «πρασινους και οι κόποι τους ανταμείφθηκαν όταν στο 71' όταν ο Γέστροβιτς με φάουλ έστειλε την μπάλα στην αριστερή γωνία του ανήμπορου να αντιδράσει Νικοπολίδη.

    Έντεκα λεπτά αργότερα ο Γέστροβιτς και πάλι εκμεταλλεύτηκε το μοναδικό λάθος του Νικοπολίδη στο παιχνίδι και διπλασίασε τα τέρματα της ομάδας του.

    Σαν να μην έφτανε αυτό ο διαιτητής Χαντελ έδειξε την κόκκινη κάρτα στον Παντελή Κωνσταντινίδη στο 85', για σκληρό φάουλ, δυσκολεύοντας ακόμα περισσότερο το έργο του Παναθηναϊκού.

    Όμως οι παίκτες του Μαρκαριάν κατάφεραν να κρατήσουν και πλέον ετοιμάζουν βαλίτσες για το Οπόρτο, όπου θα αντιμετωπίσουν την Πόρτο στην επόμενη φάση της διοργάνωσης.

    Διαιτητής της αναμέτρησης ήταν ο Γερμανός Χέρμπερ Χαντέλ, που έδειξε την κίτρινη κάρτα στους Νιντάν, Κόλαρ, Βαντερχάεγκε και Λυμπερόπουλο, Κυργιάκο, Βόκολο, που αποβλήθηκε στο 42' με δεύτερη κίτρινη και Κωνσταντινίδη, που αποβλήθηκε στο 85' με απευθείας κόκκινη.

    Οι συνθέσεις των δύο ομάδων:

    ΑΝΤΕΡΛΕΧΤ: Ζίτκα, Ιλιτς, Βαντερχάεγκε, Ντε Μποκ, Γέστροβιτς, Μπασέτζιο, Κόλαρ (80' Μορναρ), Ντολ, Ντιντάν, Τίχινεν, Λοβρ (53' Σεολ).

    ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ: Νικοπολίδης, Κυργιάκος, Βόκολος, Σεϊταρίδης, Μπασινάς, Λυμπερόπουλος, Καραγκούνης (89' Σάριτς), Φύσσας, Ολισαντέμπε (77' Κωνσταντίνου), Μικάελσεν (58' Κωνσταντινίδης), Γκούμας.

    [16] Η ζήλια... χρήμα δεν κοιτά

    Πηγή: ΑΠΕ 28/2/2003 11:40:00 πμ

    Μια ζηλιάρα σύζυγος στην Κίνα έβαλε αγγελία στην εφημερίδα και προσέφερε αμοιβή 1.200 δολάρια, σε όποιον τη βοηθούσε να βρεί την ερωμένη του συζύγου της. Η γυναίκα που διευθύνει ένα εστιατόριο μαζί με τον συζυγό της στην πόλη Χουμπέι, ανακάλυψε την παράνομη σχέση του όταν βρήκε ένα ''ραβασάκι'' την ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου στο οποίο υπήρχε το μήνυμα '' Αγάπη μου, σήμερα είναι η Ημέρα των Ερωτευμένων. Εχω ένα πολύτιμο δώρο για σένα''. Όταν ο σύζυγος επέστρεψε σπίτι του πολύ αργά το βράδυ, η σύζυγος ήταν πλέον σίγουρη ότι εκείνος διατηρεί εξωσυζυγική σχέση, έτσι πήρε την απόφαση να βάλει την αγγελία για τον εντοπισμό της ερωμένης.

    Η γυναίκα, που δεν θέλησε να αποκαλύψει το όνομά της δήλωσε στην εφημερίδα ότι δεν θέλει να έλθει σε σύγκρουση με το σύζυγο της για την ερωμένη του γιατί έτσι θα διαλύσει την οικογένεια της.

    "Ελπίζω να εντοπίσω την αντίζηλο της και να την πείσω να τον αφήσει ήσυχο", δήλωσε η ''αφοσιωμένη'' σύζυγος στην εφημερίδα "Τσάινα Ντέιλι".


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Friday, 28 February 2003 - 9:59:34 UTC