Browse through our Interesting Nodes on the Balkan Peninsula Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 03-02-23

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Σε ''λευκό'' κλοιό η χώρα
  • [02] Σαντάμ: ''Το Ιράκ έτοιμο για πόλεμο''
  • [03] Πετάει ο Παναθηναΐκός
  • [04] Αγγλία: Ξέφυγε και άλλο η Αρσεναλ
  • [05] Ιντέρ και Γιουβέντους μαζί στη κορυφή
  • [06] Αποτελέσματα Γ΄Εθνικής
  • [07] Αποτελέσματα Β΄Εθνικής
  • [08] Αποτελέσματα Ισπανικού πρωταθλήματος

    [01] Σε ''λευκό'' κλοιό η χώρα

    23/2/2003 8:21:00 μμ

    Αποκλεισμένα παραμένουν δεκάδες χωριά από τα αλλεπάλληλα κύματα κακοκαιρίας που σάρωσαν τη χώρα. Σε 19 κομβικά σημεία του εθνικού και επαρχιακού οδικού δικτύου, στην κεντρική Ελλάδα και την Πελοπόννησο, η κυκλοφορία έχει διακοπεί, λόγω καθιζήσεων και κατολισθήσεων, ενώ σε μεγάλο τμήμα του υπόλοιπου δικτύου η κυκλοφορία διεξάγεται με αντιολισθητικές αλυσίδες. Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης παραμένουν 8 δήμοι στην Εύβοια. Ύφεση της κακοκαιρίας αναμένουν οι μετεωρολόγοι από την Τετάρτη. Κυβερνητικό κλιμάκιο, με επικεφαλή τον υπουργό των εσωτερικών Κώστα Σκανδαλίδη, περιόδευσε την Κυριακή στις Κυκλάδες, για να διαπιστώσει από κοντά τα προβλήματα που δημιουργήθηκαν από την κακοκαιρία στα νησιά.

    Προβλήματα σε όλη τη χώρα

    Έντονες χιονοπτώσεις σημειώνονται και στην Κρήτη όπου τα κυριότερα προβλήματα εστιάζονται στο επαρχιακό οδικό δίκτυο, ενώ στη Σαμοθράκη, η οποία έχει μείνει χωρίς ακτοπλοϊκή συγκοινωνία τις τελευταίες δέκα ημέρες, το χιόνι στα ορεινά έχει ξεπεράσει τα 3 μέτρα.

    Στην Πάρνηθα, κλειστός παραμένει ο δρόμος από το τελεφερίκ και πάνω και από τη Μαλακάσα προς Αγιο Μερκούριο, ενώ απαραίτητες είναι οι αλυσίδες από τη Χασιά προς τα Δερβενοχώρια και από το Καπανδρίτι προς Κάλαμο. Στην υπόλοιπη χώρα, τουλάχιστον 50 χωριά παραμένουν αποκλεισμένα στους νομούς Αχαϊας, Αρκαδίας, Αργολίδας, Ευρυτανίας, Καρδίτσας, Καστοριάς, Μαγνησίας και Φθιώτιδας.

    Τη σκληρή απόφαση να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους πήραν οι κάτοικοι του χωριού Φρίξα στην Ηλεία, μετά τις μεγάλες ζημιές που υπέστησαν οι περιουσίες τους από τις έντονες καθιζήσεις των τελευταίων εβδομάδων. Το έδαφος υποχωρεί, η πλαγιά του βουνού καταρρέει προς τον Αλφειό. Αλλες 10 περιοχές στο νομό Ηλείας αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα από τις καθιζήσεις.

    Κυβερνητικό κλιμάκιο στις Κυκλάδες

    Τις καταστροφές που προκάλεσε η πρόσφατη βαρυχειμωνιά κατέγραψε σήμερα στη Νάξο, την Πάρο, την Τήνο και τη Σύρο, κυβερνητικό κλιμάκιο, με επικεφαλής τον Κώστα Σκανδαλίδη. Οι ζημιές, όπως είχαν τη δυνατότητα να διαπιστώσουν και μέσα από επιτόπιες αυτοψίες οι υπουργοί, είναι μεγάλες και κοινές, αλλά αφορούν σε διαφορετικό βαθμό και έμφαση όλα τα νησιά.

    Ζημιές στο οδικό δίκτυο αλλά και στο δίκτυο ύδρευσης και αποχέτευσης, όπως και ζημιές στον αγροτικό και κτηνοτροφικό τομέα, καθώς επίσης και ζημιές στον επιχειρηματικό και ιδιωτικό κόσμο που απαιτούν το συντομότερο δυνατό συγκεκριμένες απαντήσεις, ώστε να μην πληγούν τα νησιά και από μια κακή τουριστική περίοδο, λόγω ελλείψεων στοιχειωδών υποδομών.

    Το υπουργείο Εσωτερικών, όπως τόνισε ο κ. Σκανδαλίδης, θα δώσει απόλυτη προτεραιότητα στην αποκατάσταση των ζημιών, τόσο όσον αφορά αυτές του δημόσιου τομέα, όσο και τις ζημιές που αφορούν τις περιουσίες των κατοίκων. Οπως τόνισε ο υπουργός Εσωτερικών, ο κρατικός μηχανισμός μπήκε σε κίνηση από την πρώτη στιγμή και με τις πρώτες εκτιμήσεις αποφασίστηκαν και τα πρώτα κονδύλια.

    Το κυβερνητικό κλιμάκιο, δεν έγινε αποδέκτης παραπόνων, αλλά αντιθέτως όλοι οι τοπικοί παράγοντες δεν παρέλειψαν μαζί με τα αιτήματά τους να υπογραμμίσουν και την αποτελεσματικότητα με την οποία αμέσως αντιμετωπίστηκε η κατάσταση εκτάκτου ανάγκης.

    Για μεγαλύτερη δε ευελιξία και αποτελεσματικότητα, όπως είπε ο ίδιος, ήδη την προσεχή εβδομάδα πρόκειται να οριστικοποιηθεί το ''σχέδιο εκτάκτου ανάγκης'' για άμεση απάντηση σε ό,τι αφορά τα έργα υποδομών στις Κυκλάδες, μετά από σύσκεψη που θα έχει ο ίδιος με την υπουργό ΠΕΧΩΔΕ Βάσω Παπανδρέου και τον υπουργό Οικονομίας Νίκο Χριστοδουλάκη.

    Ο υπουργός Γεωργίας Γ. Δρυς, που συμμετείχε στο κλιμάκιο, άκουσε και απάντησε στα προβλήματα που δημιούργησε η θεομηνία σε αγρότες και κτηνοτρόφους, καθώς και οι απώλειες ζωικού κεφαλαίου είναι ιδιαίτερα υψηλές κυρίως στη Νάξο και τη Σύρο. Ελλείψει μητρώου αιγοπροβάτων, όπως εξήγησε ο κ. Δρυς, θα υπάρξει για τα απολεσθέντα ζώα η δυνατότητα στους κτηνοτρόφους να υποβάλουν μια υπεύθυνη δήλωση ώστε κανείς να μη χάσει ούτε ένα ζώο.

    Σημειώνεται ότι την άμεση εκταμίευση 600 εκατομμυρίων από τον κρατικό προϋπολογισμό για την αποκατάσταση των υποδομών και αποζημιώσεις στους πληγέντες, αποφάσισε την Παρασκευή η διυπουργική επιτροπή. Στο κυβερνητικό σχέδιο ανακούφισης των πληγέντων περιλαμβάνονται η χορήγηση έκτακτης οικονομικής ενίσχυσης 200.000 δραχμών σε νοικοκυριά, καθώς και επιχορηγήσεις και άτοκα δάνεια σε επιχειρήσεις.

    [02] Σαντάμ: ''Το Ιράκ έτοιμο για πόλεμο''

    23/2/2003 9:38:00 μμ

    Αποφασισμένες να προχωρήσουν σε στρατιωτική επέμβαση στο Ιράκ με ή χωρίς δεύτερη απόφαση του ΟΗΕ, φέρονται οι ΗΠΑ, μετά και τις χθεσινές δηλώσεις του πρόεδρου Μπους, που τόνισε ότι δεν είναι διατεθειμένος να περιμένει δύο μήνες για ένα νέο ψήφισμα. Ο Σαντάμ Χουσεΐν από την άλλη πλευρά, δηλώνει έτοιμος να απαντήσει σε κάθε προκλητική ενέργεια εναντίον της χώρας του. Γαλλία και Συρία εμμένουν στη συνέχιση των επιθεωρήσεων.

    Μπους: ''Τελευταία ευκαιρία''

    Ο Τζορτζ Μπους κατά τη διάρκεια της κοινής συνέντευξη Τύπου που έδωσε με τον Ισπανό πρωθυπουργό Χοσέ Μαρία Αθνάρ, στο Τέξας το βράδυ του Σαββάτου, ξεκαθάρισε ότι στο νέο αμερικανο-βρετανικό σχέδιο που θα κατατεθεί στο Συμβούλιο Ασφαλείας την ερχόμενη εβδομάδα θα επισημαίνεται η μη συμμόρφωση της Βαγδάτης με την απόφαση 1441 και θα αποτελεί την τελευταία ευκαιρία για τον ΟΗΕ να λάβει μέτρα για τον αφοπλισμό του Σαντάμ Χουσεΐν.

    "Μπορούν να καταστρέψουν κτίρια, αλλά δεν μπορούν να ταπεινώσουν το Ιράκ", απαντά ο Ιρακινός πρόεδρος Σαντάμ Χουσέιν, που επανέλαβε την Κυριακή ότι η χώρα του είναι σε θέση να νικήσει σε οποιαδήποτε αμερικανική επίθεση. "Το Ιράκ θα εξέλθει θριαμβευτής με την θέληση του Θεού, επειδή αμύνεται όχι μόνο για το ίδιο αλλά για ολόκληρο το αραβικό έθνος, την ασφάλειά και ανεξαρτησία του", υπογράμμισε ο ιρακινός πρόεδρος και επέπληξε άραβες ηγέτες για την μη συμφωνία τους σε μία έκτακτη αραβική σύνοδο κορυφής για την ιρακινή κρίση,που πρότεινε η Αίγυπτος.

    Την ίδια ώρα, η Συρία απέρριπτε αίτημα του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών Κόλιν Πάουελ για να υποστηρίξει μία νέα απόφαση στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, καθώς όπως τόνισε σε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Αμερικανό ομόλογό του, ο Σύρος υπουργός εξωτερικών Φαρούκ αλ-Σάρα, δεν βλέπει να υπάρχει καμία δικαιολογία για να γίνει αυτό.

    Εκτός της Συρίας και η Γαλλία από την πλευρά της εξακολουθεί να είναι αντίθετη, για τώρα, σε μία δεύτερη απόφαση στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ για το Ιράκ, όπως ανακοίνωσε σήμερα διπλωματική πηγή, σημειώνοντας ότι ο πρόεδρος Ζακ Σιράκ πιστεύει ότι οι επιθεωρητές όπλων έχουν ανάγκη από περισσότερο χρόνο.

    Η νέα απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας δεν θα πρέπει να αναμένεται πριν από τις 7 Μαρτίου, διευκρίνισε πάντως ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Κόλιν Πάουελ.

    [03] Πετάει ο Παναθηναΐκός

    23/2/2003 10:09:00 μμ

    Που θα σταματήσει ο φετινός Παναθηναϊκός; Αυτό είναι το ερώτημα που βασανίζει την ποδοσφαιρική Ελλάδα μετά και την 20η ημέρα του πρωταθλήματος της Α΄ εθνικής. Οι "πράσινοι" συνέχισαν την εκπληκτική φετινή τους πορεία, περνώντας και από το γήπεδο Χαριλάου όπου επικράτησαν εύκολα του Αρη με 3-1. Στη Ριζούπολη όσοι τυχεροί φίλαθλοι βρέθηκαν στις κερκίδες του γηπέδου, είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν μοναδικό θέαμα, στο ντέρμπι του Ολυμπιακού με τον ΠΑΟΚ. Οι "ερυθρόλευκοι", πανηγύρισαν τη σημαντική νίκη με 4-3, η οποία κράτησε τον Ολυμπιακό στη δεύτερη θέση της βαθμολογίας και σε απόσταση βολής από τον πρωτοπόρο Παναθηναϊκό, αλλά όλοι γεύτηκαν το πλούσιο ποδοσφαιρικό θέαμα. Στην Καλλιθέα, με τον Βασίλη Τσάρτα να κάνει ένα εκπληκτικό ματς και να πετυχαίνει τρία γκολ, η ΑΕΚ κατάφερε να πάρει μία σπουδαία εκτός έδρας νίκη.

    Τα αποτελέσματα και η βαθμολογία

    ΟΦΗ-Προοδευτική 2-0

    Πανιώνιος-Αιγάλεω 1-0

    Ακράτητος-Ηρακλής 0-2

    Παναχαϊκή-Γιάννινα 0-2

    Ξάνθη-Ιωνικός 0-0

    Αρης-Παναθηναϊκός 1-3

    Καλλιθέα-ΑΕΚ 1-3

    Ολυμπιακός-ΠΑΟΚ 4-3

    ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ (σε 20 αγώνες)

    Παναθηναϊκός 47

    Ολυμπιακός 45

    ΠΑΟΚ 39

    ΑΕΚ 38

    Πανιώνιος 37

    Αρης 32

    Ηρακλής 31

    ΟΦΗ 27

    Ξάνθη 27

    Αιγάλεω 23

    Προοδευτική 22

    Γιάννινα 17

    Καλλιθέα 16

    Ιωνικός 16

    Ακράτητος 12

    Παναχαϊκή 8

    [04] Αγγλία: Ξέφυγε και άλλο η Αρσεναλ

    23/2/2003 9:48:00 μμ

    Σε αγώνες για την 28η ημέρα της πρέμιερ λιγκ στην Αγγλία σημειώθηκαν τα εξής αποτελέσματα: Μπόλτον-Μάντσεστερ Γ. 1-1, Τσάρλτον-Αστον Βίλα 3-0, Τσέλσι-Μπλάκμπερν 1-2, Εβερτον-Σαουθάμπτον 2-1, Λιντς-Νιούκαστλ 0-3, Μάντσεστερ Σίτι-Αρσεναλ 1-5, Σάντερλαντ-Μίντλεσμπρο 1-3, Γουέστ Μπρομ-Γουέστ Χαμ 1-2, Μπέρμιγχαμ-Λίβερπουλ 2-1, Τότεναμ-Φούλαμ 24/2 Βαθμολογία (Σε 28αγ.): Αρσεναλ 60, Μάντσεστερ Γ. 55, Νιούκαστλ 52-27αγ, Τσέλσι 48, Εβερτον 48, Τσάρλτον 45, Λίβερπουλ 43, Τότεναμ 42-27αγ....

    [05] Ιντέρ και Γιουβέντους μαζί στη κορυφή

    23/2/2003 9:44:00 μμ

    Δεν άλλαξε τίποτα στην κορυφή του βαθμολογικού πίνακα μετά και τους αγώνες της 22ης ημέρας του ιταλικού πρωταθλήματος. Η Ιντερ με ένα πολύ καλό δεύτερο ημίχρονο κατάφερε να πάρει την νίκη με 3-1 κόντρα στην Πιατσέντσα και παρέμεινε στην κορυφή μαζί με την Γιουβέντους που χθες πέρασε από την έδρας της Κόμο με το ίδιο σκορ. Στα υπόλοιπα ματς ξεχώρισε η νίκη της Ουντινέζε επί της Ρόμα με 2-1 αλλά και αυτή της Μόντενα επί της Κίεβο.

    Αποτελέσματα και βαθμολογία

    ΣΑΒΒΑΤΟ

    Κόμο-Γιουβέντους 1-3

    Τορίνο-Μίλαν διεκόπη

    ΚΥΡΙΑΚΗ

    Μπολόνια-Εμπολι 2-0

    Μπρέσια-Ρετζίνα 2-1

    Ιντερ-Πιατσέντσα 3-1

    Λάτσιο-Αταλάντα 0-0

    Μόντενα-Κιέβο 1-0

    Ουντινέζε-Ρόμα 2-1

    Περούτζια-Πάρμα έναρξ 21.30

    ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ (σε 22 αγώνες), Γιουβέντους 48, Ιντερ 48, Μίλαν 43-21αγ., Λάτσιο 40, Κιέβο 37, Ουντινέζε 36, Πάρμα 31-21αγ., Μπολόνια 31....

    [06] Αποτελέσματα Γ΄Εθνικής

    23/2/2003 10:01:00 μμ

    Σε αγώνες για την 25η ημέρα του ποδοσφαιρικού πρωταθλήματος της Γ΄ Εθνικής κατηγορίας σημειώθηκαν τα εξής αποτελέσματα: Θρασύβουλος-Κιλκισιακός 1-0, Ναυπακτιακός-Εθνικός 1-1, Χανιά-Ποσειδών Νέων Πόρων 2-1, Λεβαδειακός-Εργοτέλης 3-2, Νίκη Βόλου-Αγιος Δημήτριος 1-0, Λάρισα-Βύζας 0-2, Λύκοι-Καστοριά 0-0, Αχαρναϊκός-Τρίκαλα 1-0, Λεωνίδιο-Μαρκό 1-1, Αγροτ.Αστέρας-Αγ.Νικόλαος 2-1 ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ (σε 25 αγώνες): Ποσειδών Νέων Πόρων 55, Λεβαδειακός 49, Εργοτέλης 46, Νίκη Βόλου 45, Θρασύβουλος 41, Αγιος Δημήτριος 40, Κιλκισιακός 40, Λύκοι 40, Λεωνίδιο 39, Αγροτικός Αστέρας 39, Μαρκό 36, Αχαρναϊκός 36, Καστοριά 33, Λάρισα 25, Βύζας 25, Χανιά 25 Εθνικός 23, Αγιος Νικόλαος 21, Τρίκαλα 19, Ναυπακτιακός 8. Η Λάρισα έχει ένα μηδενισμό και μείον τρεις βαθμούς.

    [07] Αποτελέσματα Β΄Εθνικής

    23/2/2003 9:59:00 μμ

    Σε αγώνες για την 20η ημέρα του ποδοσφαιρικού πρωταθλήματος της Β` Εθνικής, σημειώθηκαν τα εξής αποτελέσματα: Χαλκηδόνα-Κασσάνδρα 1-0, Πατραϊκός-Ολυμπιακός Βόλου 2-1, Ατρόμητος Αθηνών-Κέρκυρα 0-0, Καλαμάτα-Εθνικός Αστέρας 2-0, βΦωστήρας-Καβάλα 3-1, Παναιγιάλειος-Πανσερραϊκός 1-0, Πανηλειακός-Απόλλων Αθηνών 4-3, Απόλλων Καλαμαριάς-Αθηναϊκός 1-0. ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ (σε 20 αγώνες): Χαλκηδόνα 43, Καλαμαριά 38, Πανηλειακός 38, Φωστήρας 35, Κέρκυρα 32, Κασσάνδρα 28, Πατραϊκός 27, Καλαμάτα 27, Εθνικός Αστέρας 25, Απόλλων Αθ. 24, Πανσερραϊκός 24, Ατρόμητος 23, Αθηναϊκός 22, Ολυμπιακός Βόλου 22, Παναιγιάλειος 21, Καβάλα 7.

    [08] Αποτελέσματα Ισπανικού πρωταθλήματος

    23/2/2003 7:00:00 μμ

    Σε αγώνες για την 23η ημέρα της πριμέρα ντιβιζιόν σημειώθηκαν τα εξής αποτελέσματα: Ρεάλ Μαδρίτης-Βαγιαδολίδ 3-1, Λα Κορούνια-Αλαβές 6-0, Μπαρτσελόνα-Μπέτις 4-0, Μαγιόρκα-Αθλέτικ Μπιλμπάο 1-1, Σοσιεδάδ-Οσασούνα 2-0, Ουέλβα-Ατλέτικο Μαδρίτης 3-0, Σεβίλη-Εσπανιόλ 1-0, Βιγιαρεάλ-Ρασίνγκ Σανταντέρ 0-3, Μάλαγα-Θέλτα εναρξ 19.00Ράγιο Βαγιεκάνο-Βαλένθια εναρξ 21.30. Βαθμολογία (Σε 23 αγώνες): Σοσιεδάδ 47, Ρεάλ Μαδρίτης 45, Βαλένθια 42-22αγ., Λα Κορούνια 42, Θέλτα 36-22αγ., Μπέτις 36Ατλ. Μαδρίτης 32, Μπαρτσελόνα 30, Αθλ. Μπιλμπάο 30....


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Sunday, 23 February 2003 - 21:54:51 UTC