Browse through our Interesting Nodes on Greek Advertizing & Production Services Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 03-02-17

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Μεγάλα τα προβλήματα από την κακοκαιρία
  • [02] Πλήθος καταγγελιών για κακοτεχνίες στους δρόμους
  • [03] Καταθέτει αύριο ο Γρηγόρης Μιχαλόπουλος
  • [04] Συνάντηση Παπαντωνίου- Μολυβιάτη
  • [05] Κινητοποιήσεις δημοσιογράφων στην ΕΡΤ
  • [06] Αστυνομικοί έσωσαν γυναίκα από πνιγμό
  • [07] Επιβράδυνση της ευρωπαϊκής οικονομίας επισημαίνει η ΕΕ
  • [08] Στην Αθήνα την Τετάρτη ο Giscard d' Estaing
  • [09] Σικάγο: Δυστύχημα σε νυχτερινό κέντρο με 21 νεκρούς
  • [10] Βυθίστηκε τουρκικό πλοίο μεταξύ Σικελίας-Μάλτας
  • [11] Σφοδρή κακοκαιρία πλήττει τις ΗΠΑ
  • [12] Μήνυμα του Μουλά Ομάρ για ιερό πόλεμο
  • [13] Διόδια στο κέντρο του Λονδίνου
  • [14] ΝΑΤΟ: Αμυντικά μέτρα για προστασία Τουρκίας
  • [15] Προσπάθειες για αναστροφή του αρνητικού κλίματος
  • [16] Ανταλλάγματα ζητά η Τουρκία για το Ιράκ
  • [17] Αρχισαν οι εγγραφές για τα λαϊκά ομόλογα
  • [18] Επιστροφή... στα σαλόνια
  • [19] WE-ALL-PEOPLE: μια συρραφή βίντεο-έργων
  • [20] Διαπραγματεύσεις της ΠΟΥ για το κάπνισμα
  • [21] Κρούσματα γρίπης στον παιδιατρικό πληθυσμό
  • [22] Ο Χάρι Πότερ υπάρχει και ... ζει στην Ουκρανία

    [01] Μεγάλα τα προβλήματα από την κακοκαιρία

    17/2/2003 5:31:00 μμ

    Χειμωνιάτικο το σκηνικό σε όλη την Ελλάδα, με βροχές, χιόνια και θυελλώδεις ανέμους. Σημαντικά προβλήματα στην συγκοινωνία έχουν δημιουργήσει οι χιονοπτώσεις στην Αττική αλλά και στην υπόλοιπη κεντρική και νότια Ελλάδα, κυρίως στην Πελοπόννησο. Ολα τα πλοία παραμένουν δεμένα στα λιμάνια του Πειραιά και της Ραφήνας καθώς και στα πορθμεία Ρίου-Αντιρρίου, Θάσου-Πρίνου και Θάσου-Καβάλας. Στην Αττική έχει διακοπεί η κυκλοφορία των αυτοκινήτων στο δρόμο προς Πάρνηθα από το τελεφερίκ και πάνω και από Μαλακάσα προς Αγιο Μερκούριο. Κατολισθήσεις στο Ηράκλειο Κρήτης.

    Καθιζήσεις στη Λ. Βάρης-Κορωπίου και στο Παγκράτι

    Αλυσίδες χρειάζονται όσα οχήματα κινούνται στην παλαιά εθνική οδό ΑΘηνών-Θηβών στη λεωφόρο Τιτάν στην Ελευσίνα και μέχρι τα Δερβενοχώρια και από Παλαιά Πεντέλη προς Αγιο Πέτρο.

    Επίσης κατά διαστήματα χιονίζει στην Μαλακάσα αλλά δεν υπάρχει πρόβλημα στην κυκλοφορία σε όλο το μήκος της εθνικής Αθηνών-Θεσσαλονίκης.

    Το πρωί έπαθε καθίζηση το οδόστρωμα της λεωφόρου Βάρης- Κορωπίου 200 μέτρα από το φανάρι προς το αεροδρόμιο γι' αυτό έχει τοποθετηθεί λαμαρίνα προκειμένου να μην διακοπεί η κυκλοφορία.

    Επίσης, το ΥΠΕΧΩΔΕ διαψεύδει κατηγορηματικά δημοσιεύματα ότι υπήρξε καθίζηση στη λεωφόρο Βάρης-Κορωπίου.

    Όπως διευκρινίζεται σε σχετική ανακοίνωση, υπήρξε μια εγκάρσια τομή στο οδόστρωμα, πλάτους δυο μέτρων, για τη διέλευση δικτύου της ΔΕΗ, στο σημείο πριν από το φωτεινό σηματοδότη της παράκαμψης προς το αεροδρόμιο ''Ελευθέριος Βενιζέλος''.

    Η τομή αυτή στη συνέχεια έκλεισε με σκυρόδεμα και στην επιφάνειά της τοποθετήθηκε χοντρή λαμαρίνα μέχρι να πήξει το μπετόν.

    Η λαμαρίνα αυτή μετακινήθηκε λόγω της βαριάς κυκλοφορίας σήμερα το πρωί και επανατοποθετήθηκε αμέσως στην αρχική της θέση. Έτσι, η κυκλοφορία διεξάγεται κανονικά.

    Καθίζηση έγινε και στην οδό Δαμαγείτου 50 στο Παγκράτι λόγω έργων της ΕΥΔΑΠ, με αποτέλεσμα να πέσει το πρωί μέσα στην τρύπα ένα φορτηγό.

    Λόγω των θυελλωδών ανέμων έχει απαγορευθεί ο απόπλους των πλοίων από το λιμάνι του Πειραιά για τα νησιά του Αιγαίου και την Κρήτη, ενώ από το λιμάνι της Ραφήνας τα πλοία πηγαίνουν μόνο μέχρι το Μαρμάρι. Κλειστό είναι και το πορθμείο Ρίου-Αντιρρίου.

    Αποκλεισμένα πολλά χωριά

    Στην υπόλοιπη Ελλάδα δεκάδες χωριά έχουν αποκλειστεί από τα χιόνια στην Αρκαδία και στην υπόλοιπη ορεινή Πελοπόννησο, αλλά και τη Στερεά Ελλάδα.

    Η κυκλοφορία έχει διακοπεί σε όλο το ορεινό δίκτυο της επαρχίας Καλαβρύτων και Αιγιαλείας και σε πολλούς επαρχιακούς δρόμους των Νομών Αρκαδίας, Αργολίδας, Κορινθίας, Λακωνίας, Βοιωτίας, Αιτωλοακαρνανίας, Ευρυτανίας και στην εθνική οδό Αργοστολίου-Σάμης στην Κεφαλονιά.

    Επίσης έχει διακοπεί η κυκλοφορία στην εθνική οδό Ιωαννίνων-Τρικάλων στο 74ο χιλιόμετρο, στην εθνική Βόλου-Ζαγοράς και στη Φθιώτιδα από Αμφίκλεια προς χιονοδρομικό κέντρο Παρνασσού.

    Αντιολισθητικές αλυσίδες χρειάζονται επίσης τα οχήματα στην εθνική Κορίνθου-Τρίπολης στην σήραγγα του Αρτεμισίου, Τρίπολης-Σπάρτης, Τρίπολης-Καλαμάτας, Τρίπολης-Πύργου, Καλαμάτας-Σπάρτης, Καλαβρύτων-Πατρών μέσω Χαλανδρίτσας, Καλαβρύτων-Αιγίου, Καρπενησίου-Αγρινίου και Λαμίας-Καρπενησίου από το 40ο χλμ έως τη σήραγγα Τυμφρηστού.

    Επίσης χρειάζονται αλυσίδες τα αυτοκίνητα σε όλο το επαρχιακό οδικό δίκτυο της Πελοποννήσου, της Καρδίτσας, των Γρεβενών, μεγάλο μέλος της Δυτικής Μακεδονίας, στα Τρίκαλα, στη Χαλκιδική και στη Χίο.

    Προβλήματα έχουν δημιουργηθεί επίσης στο Νομό Εβρου και στην Σαμοθράκη.

    [02] Πλήθος καταγγελιών για κακοτεχνίες στους δρόμους

    17/2/2003 5:35:00 μμ

    Περίπου 800 πολίτες τηλεφώνησαν σήμερα στον τετραψήφιο τηλεφωνικό αριθμό 1521 του ΥΠΕΧΩΔΕ, καταγγέλλοντας κακοτεχνίες και λακκούβες στο εθνικό, νομαρχιακό και δημοτικό δίκτυο των πόλεων. Τα περισσότερα τηλεφωνήματα προήλθαν από την περιοχή του λεκανοπεδίου. Ο υφυπουργός ΠΕΧΩΔΕ, Γιάννης Τσακλίδης δήλωσε ότι το υπουργείο θα επιλαμβάνεται εντός τεσσάρων ημερών στα έργα που είναι δικής του αρμοδιότητας και θα ενημερώνει αμέσως για τα προβλήματα που παρουσιάζονται στα έργα που ανήκουν στους δήμους. Το ΥΠΕΧΩΔΕ έχει διαθέσει σημαντικές οικονομικές πιστώσεις στις νομαρχίες, για αποκατάσταση των ζημιών στα οδικά δίκτυα.

    Παράπονα κυρίως για καθιζήσεις και λακκούβες

    Όπως είπε ο κ. Τσακλίδης, τα περισσότερα τηλεφωνήματα για λακούβες και κακοτεχνίες που έγιναν σήμερα αφορούσαν το δήμο Αθηναίων, το Γαλάτσι, του Ζωγράφου, την Κηφισιά, αλλά και τις λεωφόρους Μαραθώνος, Μαρκοπούλου και Λαυρίου.

    Πολλές καταγγελίες έγιναν και για τις Εθνικές οδούς Αθηνών-Πατρών και Αθηνών-Λαμίας.

    Σύμφωνα με τα στοιχεία, το 99% των περιπτώσεων κακοτεχνιών αφορά καθιζήσεις και λακκούβες.

    Οι γραμμές που λειτουργούν στο τετραψήφιο 1521 είναι πέντε.

    Επίσης, το ΥΠΕΧΩΔΕ διαψεύδει κατηγορηματικά δημοσιεύματα ότι υπήρξε καθίζηση στη λεωφόρο Βάρης-Κορωπίου.

    Όπως διευκρινίζεται σε σχετική ανακοίνωση, υπήρξε μια εγκάρσια τομή στο οδόστρωμα, πλάτους δυο μέτρων, για τη διέλευση δικτύου της ΔΕΗ, στο σημείο πριν από το φωτεινό σηματοδότη της παράκαμψης προς το αεροδρόμιο ''Ελευθέριος Βενιζέλος''.

    Η τομή αυτή στη συνέχεια έκλεισε με σκυρόδεμα και στην επιφάνειά της τοποθετήθηκε χοντρή λαμαρίνα μέχρι να πήξει το μπετόν.

    Η λαμαρίνα αυτή μετακινήθηκε λόγω της βαριάς κυκλοφορίας σήμερα το πρωί και επανατοποθετήθηκε αμέσως στην αρχική της θέση. Έτσι, η κυκλοφορία διεξάγεται κανονικά.

    [03] Καταθέτει αύριο ο Γρηγόρης Μιχαλόπουλος

    17/2/2003 3:46:00 μμ

    Στον εισαγγελέα Πρωτοδικών Δημήτρη Παπαγγελόπουλο καταθέτει αύριο το πρωί για την υπόθεση των εκβιασμών εις βάρος επιχειρηματιών, ο εκδότης της εφημερίδας "Ελεύθερη Ωρα" Γρηγόρης Μιχαλόπουλος.

    Ο κ. Μιχαλόπουλος εμπλέκεται στην υπόθεση καθώς φέρονται να τον καταγγέλουν ως τον άνθρωπο που τους εκβίαζε το ζεύγος Αγγελόπουλου, ο Αργύρης Σαλιαρέλης, η Μαριάννα Λάτση και ο μητροπολίτης Ζακύνθου Χρυσόστομος. Υπενθυμίζεται ότι ο κ. Παπαγγελόπουλος έλαβε εντολή για τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης πριν περίπου ένα μήνα μετά τη δημοσιοποίηση αποσπάσματος από το ημερολόγιο του δολοφονηθέντος από τη ''17Ν'' Δημήτρη Αγγελόπουλου. Ο επιχειρηματίας υποστήριζε στο ημερολόγιο ότι ο κ. Μιχαλόπουλος τον είχε ενημερώσει το 1985 πως ήταν υποψήφιος στόχος της ''17Ν'' και ότι ο ίδιος θα μεσολαβούσε για να απαλειφθεί το όνομά του από τη λίστα της οργάνωσης. Ενα χρόνο αργότερα ο Δημήτρης Αγγελόπουλος δολοφονήθηκε από μέλη της Οργάνωσης.

    [04] Συνάντηση Παπαντωνίου- Μολυβιάτη

    17/2/2003 1:55:00 μμ

    Σύμπτωση απόψεων ως προς το θέμα της αντιμετώπισης των θεμάτων Αμυνας και Ασφάλειας της χώρας διαπιστώθηκε κατά τη σημερινή συνάντηση του υπουργού Εθνικής Αμυνας Γιάννου Παπαντωνίου με τον τομεάρχη Εξωτερικών και Αμυνας της ΝΔ, πρέσβη Πέτρο Μολυβιάτη, στην οποία εξετάστηκε η κρίση στο Ιράκ. "Στα θέματα Αμυνας και Ασφάλειας πρέπει να υπάρχει η μέγιστη δυνατή συναίνεση από τις πολιτικές δυνάμεις της χώρας και να ασκείται ο έλεγχος από την αντιπολίτευση, καθώς αυτός αποτελεί στοιχείο της δημοκρατίας μας", δήλωσε ο κ. Παπαντωνίου. Η ΝΔ περιβάλλει με εκτίμηση τις Ένοπλες Δυνάμεις και πιστεύει ότι στα θέματα ασφάλειας της χώρας πρέπει να υπάρχει ενιαία μακροπρόθεσμη στρατηγική, που να μην αλλάξει όταν αλλάζουν οι κυβερνήσεις και η κριτική να ασκείται όπου και όταν κρίνεται απαραίτητο, δήλωσε από την πλευρά του ο κ. Μολυβιάτης.

    Περί Κυπριακού και πιθανού πολέμου στο Ιράκ

    Αναφορικά με το αποτέλεσμα των εκλογών στην Κύπρο, τόσο ο κ. Παπαντωνίου όσο και ο κ. Μολυβιάτης συμφώνησαν ότι είναι απόλυτα σεβαστή η ετυμηγορία του κυπριακού λαού και τόνισαν ότι ο νέος πρόεδρος θα συμβάλλει στην εξεύρεση βιώσιμης λειτουργικής και δίκαιης λύσης στο Κυπριακό με κύριο γνώμονα το συμφέρον της Κύπρου.

    Όσον αφορά στις εξελίξεις στην κρίση με το Ιράκ, ο κ. Παπαντωνίου επανέλαβε την πάγια θέση της κυβέρνησης για τη δημιουργία ενός ευρύτατου μετώπου ανάμεσα στις ευρωπαϊκές δυνάμεις για την εξάντληση των περιθωρίων για ειρηνική διευθέτηση της κρίσης.

    Σε ερώτηση αν η ΝΔ συμμερίζεται ότι θα πρέπει να ενισχυθεί στρατιωτικά η Τουρκία στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ για να αντιμετωπίσει τον κίνδυνο από το Ιράκ, αν αυτός υπάρξει, ο κ. Μολυβιάτης δήλωσε ότι η ΝΔ πιστεύει ότι όλα τα θέματα που έχουν σχέση με την κρίση του Ιράκ, πρέπει να στηρίζονται στο σεβασμό της διεθνούς νομιμότητας και των αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας. Εάν αυτό το μέτρο είναι μέσα στο πνεύμα των αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας, τότε βεβαίως η ΝΔ δεν μπορεί να έχει αντίρρηση, πρόσθεσε. Σε ερώτηση αν υπάρχει αυτή η διεθνής νομιμότητα, ο κ. Μολυβιάτης απάντησε:"Δεν το ξέρω αυτό".

    [05] Κινητοποιήσεις δημοσιογράφων στην ΕΡΤ

    17/2/2003 2:45:00 μμ

    Στάσεις εργασίας στη δημόσια ραδιοτηλεόραση για σήμερα και αύριο από τις 9 το πρωί έως τις 3 το μεσημέρι για το ραδιόφωνο και από τις 6 έως τις 12 το βράδυ για την τηλεόραση κήρυξαν οι δημοσιογραφικές ενώσεις, με αίτημα την εφαρμογή του άρθρου πέντε της συλλογικής σύμβασης εργασίας, που αφορά την αντιμετώπιση του θέματος των συμβασιούχων.

    Το δικαστήριο κήρυξε παράνομη την κινητοποίηση που εξήγγειλε η πανελλήνια Ομοσπονδία Ενωσεων Συντακτών.

    Ωστόσο, η Ενωση Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων Αθηνών κήρυξε νέα στάση, τις ίδιες ώρες και ημέρες.

    Η διοίκηση της ΕΡΤ εκφράζει τη λύπη της, που οι Ενώσεις αγνοούν την απόφαση του δικαστηρίου, και τονίζει ότι τίθενται ερωτήματα για την επιλογή του χρόνου των κινητοποιήσεων αποκλειστικά στη δημόσια Ραδιοτηλεόραση, σε περίοδο εξαιρετικά κρίσιμη για τα θέματα πολέμου και ειρήνης.

    Η ανακοίνωση της ΕΡΤ ΑΕ

    Η Διοίκηση της ΕΡΤ-Α.Ε., με λύπη της, είναι υποχρεωμένη να καταγγείλει τις μεθοδευμένες ενέργειες των Διοικητικών Συμβουλίων της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συντακτών (ΠΟΕΣΥ), της Ενωσης Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων Αθηνών (ΕΣΗΕΑ) και της Ενώσεως Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων Μακεδονίας- Θράκης (ΕΣΗΕΜΘ), να αγνοήσουν προκλητικά τη σημερινή απόφαση του δικαστηρίου που κήρυξε παράνομες τις στάσεις εργασίας για τις 17 και 18 Φεβρουαρίου 2003.

    Θέτοντας εαυτούς υπεράνω του νόμου προχώρησαν αιφνιδιαστικά και κατά περέγκλιση των νομίμων διαδικασιών στην κήρυξη στάσεων εργασίας για το ίδιο χρονικό διάστημα 17 και 18 Φεβρουαρίου 2003 προβάλλοντας λόγους και αιτήματα που ουδεμία σχέση έχουν με την πραγματικότητα.

    Η Διοίκηση της ΕΡΤ-Α.Ε. καλεί για μία ακόμη φορά τους συνδικαλιστικούς εκπροσώπους των δημοσιογράφων να προσέλθουν στο τραπέζι του δημόσιου διαλόγου αναστέλλοντας τις κινητοποιήσεις. Τα ερωτηματικά πάντως εγείρονται για την επιλογή του χρόνου επιλεκτικών κινητοποιήσεων αποκλειστικά στη δημόσια ραδιοτηλεόραση σε μια περίοδο εξαιρετικά κρίσιμη για τα θέματα του πολέμου και της ειρήνης.

    Η δημόσια ραδιοτηλεόραση έδωσε καθαρό δείγμα ποιότητας το Σαββατοκύριακο αναδεικνύοντας ως κορυφαίο θέμα τις φιλειρηνικές διαδηλώσεις για την προάσπιση της ειρήνης σ' ολόκληρο τον κόσμο.

    Οι εργαζόμενοι και οι πολίτες θα κρίνουν πλέον τη σκοπιμότητα συνδικαλιστικών αποφάσεων που επιμένουν να φιμώνουν σε κρίσιμες ώρες τα δημόσια ραδιοτηλεοπτικά μέσα χωρίς ουσιαστικό λόγο. Η Διοίκηση της ΕΡΤ θα υπερασπισθεί με κάθε νόμιμο μέσο τα δικαιώματα της εταιρείας και των Ελλήνων πολιτών.

    [06] Αστυνομικοί έσωσαν γυναίκα από πνιγμό

    17/2/2003 3:02:00 μμ

    Θέτοντας σε άμεσο κίνδυνο τη ζωή τους, δύο αστυνομικοί περιπολικού της ΕΛΑΣ, ενώ περιπολούσαν το πρωί στην περιοχή της Πειραϊκής ''έπεσαν'' στη φουρτουνιασμένη θάλασσα και έσωσαν από βέβαιο πνιγμό την 54χρονη Γεωργία Μπιτσίκαλη, την οποία λίγο νωρίτερα είχε ληστέψει και σπρώξει άγνωστος αλλοδαπός άνδρας που διέφυγε τρέχοντας. Πρόκειται για τους Παναγιώτη Μπεσίρη 37 χρόνων, αστυφύλακα και τον 43χρονο αρχιφύλακα Παύλο Μπαμπίλια, οι οποίοι ενώ εκινούντο με το αστυνομικό όχημα στην παραθαλάσσια περιοχή ''Σταυρού'' της Πειραϊκής, αντελήφθησαν την 54χρονη γυναίκα στη θάλασσα. Χωρίς να σκεφθούν καν την φουρτουνιασμένη θάλασσα, βούτηξαν και την ανέσυραν σώα. Στη συνέχεια την μετέφεραν με το περιπολικό όχημα στο νοσοκομείο της Νίκαιας, όπου η 54χρονη καθαρίστρια παρέμεινε για νοσηλεία.

    [07] Επιβράδυνση της ευρωπαϊκής οικονομίας επισημαίνει η ΕΕ

    17/2/2003 5:01:00 μμ

    H παρατεταμένη διεθνής αβεβαιότητα δημιουργεί αρνητικές πιέσεις στην ευρωπαϊκή οικονομία. Αυτό δήλωσε από τις Βρυξέλλες ο υπουργός Οικονομίας Νίκος Χριστοδουλάκης, επιβεβαιώνοντας τις εκτιμήσεις περί επιβράδυνσης των ρυθμών ανάπτυξης της ευρωπαϊκής οικονομίας το πρώτο τρίμηνο του 2003, τις οποίες δημοσιοποίησε σήμερα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, λίγες ώρες πριν τη συνεδρίαση των Υπουργών Οικονομίας των χωρών του ευρώ (Eurogroup) το βράδυ της Δευτέρα και της ΕΕ (Ecofin), το πρωί της Τρίτης. Σε ό,τι αφορά τα περί χαλάρωσης του Συμφώνου Σταθερότητας που διέπει τις χώρες του ευρώ, ο υπουργός Οικονομίας σημείωσε ότι το Σύμφωνο περιέχει προβλέψεις ως προς το τι μέλλει γενέσθαι σε περιπτώσεις απρόβλεπτων εξελίξεων, παράλληλα όμως ανέφερε ότι, προς το παρόν, δεν τίθεται θέμα χαλάρωσης των εθνικών δημοσιονομικών πολιτικών.

    Παράλληλα όμως ο υπουργός Οικονομίας εξέφρασε την ικανοποίηση του για την ισχύ που επιδεικνύει το ευρώ, επισημαίνοντας πως σε ό,τι αφορά τουλάχιστον την Ελλάδα, είναι η πρώτη φορά που η επιδείνωση του διεθνούς οικονομικού κλίματος δεν οδηγεί σε μείωση της ισοτιμίας του νομίσματός της.

    Ακόμη ο κ. Χριστοδουλάκης τόνισε πως δεν αναμένει δυσμενείς επιπτώσεις στον ελληνικό τουρισμό λόγω της διεθνούς αβεβαιότητας, υπογραμμίζοντας ότι ''η Ελλάδα είναι μια ασφαλής χώρα''.

    Τέλος, ο υπουργός Οικονομίας ανέφερε ότι το πρωί συναντήθηκε με την ιδιότητα του προεδρεύοντος της ΕΕ με τον Ελβετό ομόλογο του για το θέμα της φορολόγησης των καταθέσεων των κοινοτικών πολιτών στην Ελβετία, ενώ σε ό,τι αφορά την αυριανή συνεδρίαση του Συμβουλίου, ανέφερε πως θα δεσπόσει το ζήτημα της φορολόγησης της ενέργειας.

    Η συνεδρίαση των Υπουργών του Eurogroup θα ασχοληθεί με τις επιπτώσεις στην ευρωπαϊκή οικονομία και ειδικότερα στις χώρες μέλη της ευρωζώνης από τις γεωπολιτικές εξελίξεις και το ενδεχόμενο πολέμου στο Ιράκ.

    Το πρωί της Παρασκευής το Συμβούλιο του Ecofin θα συνεδριάσουν με θέμα τις Γενικές Κατευθυντήριες Γραμμές Οικονομικής Πολιτικής και θα παρουσιασθεί το σχέδιο Συμπερασμάτων του Συμβουλίου σχετικά με την εφαρμογή τους κατά το 2002.

    Το Σχέδιο Εφαρμογής των Κατευθυντήριων Γραμμών Οικονομικής Πολιτικής για το 2002 εκτιμάται από το Συμβούλιο ότι ανταποκρίνεται στην εντολή που έδωσε πέρυσι το Συμβούλιο της Βαρκελώνης. Το Συμβούλιο επισημαίνει την πρόοδο που έχει γίνει σε πολλούς τομείς, όπως είναι η αναδιάρθρωση της αγοράς εργασίας, ο εναρμονισμός των πολιτικών ανταγωνισμού και η εφαρμογή του Σχεδίου Δράσης για τις Χρηματοπιστωτικές Υπηρεσίες. Όμως απαιτούνται να γίνουν περαιτέρω προσπάθειες στα δημόσια οικονομικά. Το Συμβούλιο θα λάβει υπόψη τα στοιχεία του Σχεδίου Εφαρμογής, όταν θα ετοιμάσει την έκθεση με τα κύρια θέματα της Εαρινής Συνόδου Κορυφής.

    [08] Στην Αθήνα την Τετάρτη ο Giscard d' Estaing

    17/2/2003 4:02:00 μμ

    Η Ελληνική Επιτροπή για την ΕΕ υποδέχεται στην Αθήνα το Διεθνές Συνέδριο της Ευρωπαϊκής Κίνησης, με τίτλο: "Οικοδομώντας την Ευρωπαϊκή Συνείδηση-Ποια Ευρώπη ζητάμε", το οποίο θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη 20 Φεβρουαρίου 2003, στο Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Αθηνών. Προσκεκλημένος ομιλητής θα είναι ο πρώην πρόεδρος της Γαλλικής Δημοκρατίας Valery Giscard d' Estaing, ο οποίος ως Πρόεδρος της Συνέλευσης για το Μέλλον της Ευρώπης θα παρουσιάσει τα πρώτα συμπεράσματα της Συνέλευσης σε συνέδρους που θα εκπροσωπούν 25 ευρωπαϊκές χώρες. Θα παρευρεθούν ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ο προεδρεύων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης, ο αρχηγός της ΝΔ Κώστας Καραμανλής, και ο Γκι Ρόμπλες, πρώην πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

    Επισημαίνεται ότι οι Σύνεδροι - Μέλη της Ευρωπαϊκής Κίνησης, θα είναι πολλοί Ευρωβουλευτές, Μέλη της Συνέλευσης για το Μέλλον της Ευρώπης, εκπρόσωποι ευρωπαϊκών κυβερνήσεων καθώς και των υπό ένταξη κρατών, πολιτικοί, πανεπιστημιακοί, δημοσιογράφοι και προσωπικότητες που διακρίνονται για την προσφορά τους στην πορεία της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης.

    Ο κ. d' Estaing θα βρίσκεται στην Αθήνα από την Τετάρτη 19 Φεβρουαρίου και θα αναχωρήσει από την Ελλάδα την Παρασκευή 21 Φεβρουαρίου.

    [09] Σικάγο: Δυστύχημα σε νυχτερινό κέντρο με 21 νεκρούς

    17/2/2003 3:54:00 μμ

    Είκοσι ένας άνθρωποι σκοτώθηκαν σήμερα τα ξημερώματα, όταν πανικόβλητοι προσπάθησαν να βγούν από νυχτερινό κέντρο ''Εpitome'' του Σικάγου, ανακοίνωσε η αστυνομία. Ο πανικός δημιουργήθηκε όταν κάποιος χρησιμοποίησε σπρέι πιπεριού για να διαλύσει θαμώνες που καυγάδιζαν. Τα θύματα, όπως δήλωσαν μέλη των συνεργείων διάσωσης, φαίνεται πως ποδοπατήθηκαν στην προσπάθειά τους να βγούν από το κτίριο. Όπως ανακοίνωσε η αστυνομία ορισμένοι από τους θαμώνες πέθαναν από ασφυξία, οι περισσότεροι όμως συνεθλίβησαν. Σύμφωνα με την αστυνομία, 19 άνθρωποι έχουν τραυματιστεί σοβαρά. Ο επικεφαλής της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Γουίλ Νάιτ δήλωσε πως μέσα στο διόροφο κτίριο που στεγάζεται το νυχτερινό κέντρο ''Εpitome'' βρίσκονταν περίπου 1.500 άτομα.

    [10] Βυθίστηκε τουρκικό πλοίο μεταξύ Σικελίας-Μάλτας

    17/2/2003 2:45:00 μμ

    Φωτο αρχείου

    Τουρκικό εμπορικό πλοίο βυθίστηκε, αργά χθες, μεταξύ Σικελίας και Μάλτας, ανακοίνωσαν αξιωματούχοι της ιταλικής ακτοφυλακής. Οκτώ μέλη πληρώματος εκφράζονται φόβοι ότι έχουν χάσει τη ζωή τους. Αεροσκάφη της ακτοφυλακής και αρκετά παραπλέοντα πλοία, συμπεριλαμβανομένου ενός του αμερικανικού Πολεμικού Ναυτικού, λαμβάνουν μέρος, στις έρευνες για τον εντοπισμό επιζώντων μελών του πληρώματος. Το πλοίο είχε αρχίσει να βυθίζεται αργά χθες 160 ναυτικά μίλια νότια της Σικελίας και περίπου 150 μίλια απο τις ακτές της Μάλτας. Το μήκους 75 μέτρων τουρκικό πλοίο ''Tor-1'' με σημαία των νησιών Τόνγκα, είχε ναυπηγηθεί το 1972 και μετέφερε φορτίο ξυλείας στην Ιταλία. Το σήμα κινδύνου είχε εκπέμψει αργά χθες το δίδυμό του πλοίο ''Tor II'', το οποίο κατευθυνόταν σε ιταλικό λιμάνι, μετέδωσε το πρακτορείο ANSA.

    [11] Σφοδρή κακοκαιρία πλήττει τις ΗΠΑ

    17/2/2003 1:07:00 μμ

    Τουλάχιστον δέκα νεκροί είναι ο μέχρι στιγμής απολογισμός της σφοδρής κακοκαιρίας που πλήττει τις ανατολικές πολιτείες των ΗΠΑ, από την Παρασκευή. Κύριο χαρακτηριστικό της, οι πολύ χαμηλές θερμοκρασίες, οι σφοδρές χιονοπτώσεις, ο παγετός αλλά και οι πολύ ισχυρές βροχοπτώσεις στο Βόρειο Αρκανσας και στην Αλαμπάμα από τον Τενεσί μέχρι το ανατολικό Κεντάκι. Σε κατάσταση ανάγκης, έχουν κηρυχθεί οι πολιτείες της Κολούμπια, της Δ. Βιρτζίνια, της Ντελαγουέρ, του Μέριλαντ, της Πενσυλβάνια και της Βιρτζίνια.

    Κλειστά αεροδρόμια-κρατικές υπηρεσίες -σχολεία

    Κλειστά παραμένουν από χθες, το εθνικό αεροδρόμιο Ronald Reagan της Washington και το διεθνές αεροδρόμιο Baltimore-Washington. Εντός της ημέρας, αναμένεται να τεθούν εκ νέου σε λειτουργία.

    Ανοιχτό παραμένει το Διεθνές αεροδρόμιο Dulles, αλλά λειτουργεί μόνο ο ένας του αεροδιάδρομος.

    Κλειστά παραμένουν και όλα τα αεροδρόμια της Φιλαδέλφια.

    Στις πληγείσες από την κακοκαιρία, κλειστές παραμένουν επίσης οι κρατικές υπηρεσίες τα σχολεία, τα εμπορικά κέντρα, οι επιχειρήσεις και τα μουσεία.

    Σε πολλές περιοχές παρατηρήθηκαν διακοπές στην υδροδότηση και ηλεκτροδότηση.

    Οι αρχές απευθύνουν έκκληση στους πολίτες να αποφεύγουν τις άσκοπες μετακινήσεις.

    Θυελλώδεις άνεμοι πλήττουν τη Νέα Υόρκη, όπου το χιόνι φθάνει τις 18 ίντσες.

    Τα θύματα

    Μέχρι στιγμής, δυο άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους στο Ιλινόις, ένας στη Νέμπρασκα, δυο στις Δυτική Βιρτζίνια έξι στο Μισούρι και ένας στην Ιόβα.

    Στη Δυτική Βιρτζίνια, μία γυναίκα έχασε τη ζωή της, όταν το όχημα στο οποίο επέβαινε παρασύρθηκε από χείμαρρο κοντά στην πόλη Χάντινκγτον.

    Το Σάββατο ακόμα μία γυναίκα έχασε τη ζωή της, κοντά στο Ντονβίλ, όταν το αυτοκίνητο της έπεσε πάνω σε ένα τρένο, ενώ στην νοτιανατολική Νέμπρασκα ένα αυτοκίνητο ανετράπη εξαιτίας του παγετού, με αποτέλεσμα να βρουν τραγικό θάνατό και οι δυο επιβαίνοντες.

    Στο Νιου Τζέρσει, Ντελαγουέρ και Νέα Υόρκη,οι αρχές έχουν εκδώσει έκτακτα δελτία για την περιορισμένη ορατότητα που επικρατεί στους δρόμους.

    Εθελοντές με τζιπ ώστε να μεταφέρουν γιατρούς και νοσηλευτικό προσωπικό στα νοσοκομεία, αναζητούν οι αρχές της Βιρτζίνια, του Μέριλαντ και της Πενσυλβάνια.

    Πηγές:CNN, ABCnews, MSNBC

    [12] Μήνυμα του Μουλά Ομάρ για ιερό πόλεμο

    17/2/2003 12:39:00 μμ

    Καλώντας τους Αφγανούς σε ιερό πόλεμο εναντίον της Ουάσινγκτον και της κυβέρνησης της Καμπούλ, ο αρχηγός των Ταλιμπάν, Μουλάς Ομάρ επανεμφανίσθηκε στο προσκήνιο με ανυπόγραφο μήνυμα που έστειλε στις εφημερίδες της Πεσαβάρ, πρωτεύουσα της βορειοδυτικής επαρχίας του Πακιστάν που συνορεύει με το Αφγανιστάν. Η δημοσίευση του μηνύματος του Μουλά Ομάρ έρχεται μετά τα δύο ηχογραφημένα μηνύματα του αρχηγού της Αλ Κάιντα, Οσάμα μπιν Λάντεν, ο οποίος επίσης κάλεσε τους Μουσουλμάνους να ξεκινήσουν ιερό πόλεμο εναντίον των ΗΠΑ και των συμμάχων τους.

    Ανυπόγραφο το μήνυμα

    Στο μήνυμα του Μουλά Ομάρ, αναφέρεται ότι ο ιερός πόλεμος είναι αναγκαίος, καθώς οι ΗΠΑ ευθύνονται για ''αγριότητες'' εναντίον του αφγανικού λαού, ενώ προειδοποιεί ότι όποιος Αφγανός δεν λάβει αποστάσεις από την κυβέρνηση Καρζάι, που υποστηρίζεται από τις ΗΠΑ, θα πρέπει να αντιμετωπίζεται ως σύμμαχος των σταυροφόρων και να τιμωρείται με βάση το ισλαμικό δίκαιο.

    Το μήνυμα, δημοσιεύεται λίγες ημέρες μετά τις αεροπορικές επιδρομές που εξαπέλυσαν αμερικανικά αεροσκάφη με στόχο θέσεις των Ταλιμπάν στην επαρχία Χελμάντ, στο νοτιοδυτικό Αφγανιστάν, όπου σκοτώθηκαν 17 άμαχοι, οι περισσότεροι γυναίκες και παιδιά.

    Το πρακτορείο ειδήσεων ''ΑΙΡ'' (Αφγανικός Ισλαμικός Τύπος), που εδρεύει στο Πακιστάν, μετέδωσε ότι το μήνυμα αυτό αν και δεν φέρει την υπογραφή του, έχει συνταχθεί από τον Μουλά Μοχάμαντ Ομάρ.

    Είναι το πρώτο μήνυμα που αποδίδεται στον αρχηγό των Ταλιμπάν, μετά την ανατροπή του καθεστώτος, στο τέλος του 2001.

    [13] Διόδια στο κέντρο του Λονδίνου

    17/2/2003 1:22:00 μμ

    Από τη Δευτέρα το πρωί Λονδρέζοι αλλά και ξένοι τουρίστες πληρώνουν 5 στερλίνες (περίπου 8 Ευρώ) την ημέρα για να οδηγούν στο κεντρικό Λονδίνο, μια περιοχή 21 τετραγωνικών χιλιομέτρων, που ορίζεται από τα ορόσημα της πόλης, όπως το Χάιντ Παρκ δυτικά, η γέφυρα του Πύργου ανατολικά, το Σεντ Πάνκρας προς βορρά και το Βόξολ προς νότο. Οι συγκοινωνιολόγοι υπολογίζουν πως με τα διόδια, ο όγκος της κυκλοφορίας θα μειωθεί μέχρι και 15%, η κυκλοφοριακή συμφόρηση ως και 30%, ενώ παράλληλα θα συγκεντρώνονται 130 εκατομμύρια στερλίνες το χρόνο, ποσό που θα επενδύεται στις δημόσιες συγκοινωνίες.

    Ρισκάρει την καριέρα του ο δήμαρχος της πόλης

    Πριν ακόμη εφαρμοστεί το νέο σύστημα, προκάλεσε έντονες αντιδράσεις τόσο από τους υποστηρικτές όσο και από τους επικριτές του.

    Ο δήμαρχος του Λονδίνου ευελπιστεί, πάντως, σε μια κυκλοφοριακή αποσυμφόρηση παίρνοντας ωστόσο στους ώμους του το βάρος μιας πιθανής αποτυχίας που δεν αποκλείεται να έχει επιπτώσεις στην πολιτική του καριέρα.

    Οι οδηγοί θα μπορούν να αγοράζουν ημερήσιες, εβδομαδιαίες, μηνιαίες ή ετήσιες άδειες εισόδου με πιστωτική κάρτα, μέσω Ιντερνετ, ή τηλεφωνικά ή με καταβολή χρημάτων σε ταχυδρομικά γραφεία και ορισμένα καταστήματα αναφέροντας τον αριθμό των πινακίδων τους.

    Ένα δίκτυο από 800 κάμερες που θα συνδέεται με μια ηλεκτρονική τράπεζα δεδομένων, θα αστυνομεύει τη ζώνη, φωτογραφίζοντας από τις 7 το πρωί ως τις 6.30 το απόγευμα από τη Δευτέρα ως την Παρασκευή τις πινακίδες των αυτοκινήτων.

    Οι επικριτές του σχεδίου επιμένουν πως τα λεωφορεία και το μετρό δεν πρόκειται να αντέξουν την επιπλέον πίεση όταν χιλιάδες αυτοκινητιστές επιλέξουν τα μέσα μαζικής μεταφοράς. Οι εργαζόμενοι στο δημόσιο τομέα υποστηρίζουν πάντως πως πρέπει να εξαιρεθούν από την καταβολή των διοδίων αυτών καθώς θα επιβαρυνθεί κατά πολύ η τσέπη τους.

    [14] ΝΑΤΟ: Αμυντικά μέτρα για προστασία Τουρκίας

    17/2/2003 4:57:00 μμ

    Σε συμφωνία κατέληξε η σύνοδος της Επιτροπής Αμυντικού Σχεδιασμού του ΝΑΤΟ για το σχεδιασμό αμυντικών μέτρων για την προστασία της Τουρκίας, σε περίπτωση πολέμου στο Ιράκ. Ο γενικός γραμματέας του Οργανισμού Τζορτζ Ρόμπερτσον τόνισε ότι, τα μέτρα που θα λάβει το ΝΑΤΟ για να υποστηρίξει την Τουρκία θα είναι καθαρά αμυντικά, προσθέτοντας ότι ο Οργανισμός υποστηρίζει τη διαδικασία που έχουν αναλάβει τα Ηνωμένα Εθνη για την ιρακινή κρίση. Η Αγκυρα εξέφρασε την ικανοποίηση της για τα πρώτα μέτρα που πήρε το ΝΑΤΟ για την άμυνα της Τουρκίας σε περίπτωση επίθεσης εναντίον του Ιράκ.

    Χαιρετίζουν Γερμανία, Γαλλία και Βέλγιο

    Στη συνεδρίαση της Επιτροπής του ΝΑΤΟ δεν συμμετείχε η Γαλλία.

    Η Γερμανία, η Γαλλία και το Βέλγιο, με κοινή δήλωσή τους υπογραμμίζουν ότι, η συμφωνία που επιτεύχθηκε στο ΝΑΤΟ σχετικά με την ιρακινή κρίση δεν προδικάζει επ΄ουδενί τις προσπάθειες που διεξάγονται στο πλαίσιο της απόφασης 1441 του ΟΗΕ.

    Ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών Ντομινίκ ντε Βιλπέν χαιρέτισε από τις Βρυξέλλες το ''θάρρος'' του Βελγίου που έδωσε μάχη μέχρι το τέλος στις διαπραγματεύσεις στο ΝΑΤΟ για τα μέτρα προστασίας της Τουρκίας σε περίπτωση πολέμου με το Ιράκ.

    Η Γερμανία ανακοίνωσε πως η απόφασή της να εγκρίνει στο ΝΑΤΟ τα μέτρα προστασίας της Τουρκίας σε περίπτωση επίθεσης εναντίον του Ιράκ δεν σημαίνει πως αλλάζει την πολιτική της σχετικά με την ιρακινή κρίση.

    Την ευαρέσκειά τους για την απόφαση του ΝΑΤΟ σχετικά με την ασφάλεια της Τουρκίας εξέφρασαν οι Ηνωμένες Πολιτείες μέσω του πρεσβευτή τους στη Συμμαχία Νίκολας Μπερνς.

    Στο μεταξύ, οι επιθεωρητές του ΟΗΕ θα συνεχίσουν με εντατικούς ρυθμούς τους ελέγχους για το ιρακινό οπλοστάσιο και την 1η Μαρτίου θα υποβάλουν νέα έκθεση στο Συμβούλιο Ασφαλείας.

    Ικανοποίηση της Αγκυρας

    Ικανοποιημένη είναι η Αγκυρα από τα πρώτα μέτρα που πήρε το ΝΑΤΟ για την άμυνα της Τουρκίας δήλωσε ο εκπρόσωπος του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών Γιουσούφ Μπουλούτς.

    Η απόφαση της Συμμαχίας, τόνισε ο κ. Μπουλούτς, επιτρέπει σε στρατιωτικούς εμπειρογνώμονες του ΝΑΤΟ να αρχίσουν το σχεδιασμό αμυντικών μέτρων υποστήριξης της Τουρκίας, ανάμεσά τους την ανάπτυξη συστοιχιών πυραύλων Πάτριοτ και αεροσκαφών ηλεκτρονικής παρακολούθησης τύπου AWACS. Για να αρχίσει όμως η ανάπτυξη αυτών των στρατιωτικών μέτρων απαιτείται και μια δεύτερη ψηφοφορία στο ΝΑΤΟ, υπογράμμισε ο κ. Μπουλούτς.

    Στο μεταξύ, τουρκική διπλωματική πηγή δήλωσε πως τα μέλη του ΝΑΤΟ έδειξαν ότι υποστηρίζουν την ασφάλεια της Τουρκίας και πρόσθεσε πως η Αγκυρα δεν τρέφει κανένα αίσθημα δυσαρέσκειας απέναντι στις χώρες που είχαν αρχικά θέσει βέτο στα μέτρα του ΝΑΤΟ.

    Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Γιασάρ Γιακίς δήλωσε από τις Βρυξέλλες, ότι η Αγκυρα δεν θα επιτρέψει στα αμερικανικά στρατεύματα να περάσουν απο το έδαφός της, σε περίπτωση πολέμου στο Ιράκ, αν δεν υπάρξει συμφωνία για οικονομική βοήθεια που θα συμβάλλει στην κάλυψη του κόστους μιας τέτοιας σύγκρουσης.

    Οι ΗΠΑ θέλουν επειγόντως την έγκριση της Τουρκίας στα σχέδιά τους να δημιουργήσουν ένα ''βόρειο μέτωπο'' εναντίον της Βαγδάτης στα νότια σύνορα της Τουρκίας, όμως η Αγκυρα επιμένει και εκφράζει φόβους ότι δεν θα αποζημιωθεί επαρκώς για την υποστήριξή της.

    ''Το θέμα αν θα στείλουμε ή όχι την πρόταση στη Βουλή θα συμπεριληφθεί στην ατζέντα μόνο μετά τη συμφωνία. Δεν μπορώ να ορίσω το πότε γιατί πρώτα πρέπει να καταλήξουμε σε συμφωνία'', επισήμανε ο Γιακίς στο πρακτορείο Ανατολή.

    [15] Προσπάθειες για αναστροφή του αρνητικού κλίματος

    17/2/2003 1:43:00 μμ

    Συνεχίζονται οι διπλωματικές προσπάθειες ΗΠΑ και Βρετανίας, για την εξασφάλιση μιας δεύτερης απόφασης του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ που θα δίνει το πράσινο φως για την χρήση στρατιωτικής βίας εναντίον του Ιράκ. Οι μεγάλες αντιπολεμικές διαδηλώσεις που έγιναν το Σάββατο, έχουν προβληματίσει τους ηγέτες των δύο χωρών που επιδιώκουν με κάθε μέσον να αντιστρέψουν το αρνητικό κλίμα. Την Δευτέρα, ο υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας Τζακ Στρο, παραδέχθηκε ότι θα είναι δύσκολο να ξεκινήσει ένας πόλεμος εναντίον του Ιράκ χωρίς την υποστήριξη της κοινής γνώμης.

    Η συμμετοχή ενός περίπου εκατομμυρίου ανθρώπων στην αντιπολεμική διαδήλωση του Σαββάτου στο Λονδίνο, αύξησε την πίεση προς τη βρετανική κυβέρνηση για την φιλοπόλεμη στάση της απέναντι στη Βαγδάτη.

    Σε ερώτηση από βρετανικό ραδιοφωνικό δίκτυο εάν η Βρετανία θα συμμετάσχει σε έναν πόλεμο, εάν η πλειοψηφία της κοινής γνώμης είναι αντίθετη, ο Τζακ Στρο απάντησε: ''Είναι πολύ δύσκολο υπό τις συνθήκες αυτές''.

    Ο ίδιος, αναφερόμενος στις σφυγμομετρήσεις της κοινής γνώμης, εξέφρασε την πεποίθηση ότι η πλειοψηφία θα υποστηρίξει την ανάληψη στρατιωτικής δράσης εάν υπάρξει εξουσιοδότηση των Ηνωμένων Εθνών, ''όπως φυσικά επιθυμούμε να συμβεί''.

    [16] Ανταλλάγματα ζητά η Τουρκία για το Ιράκ

    17/2/2003 2:20:00 μμ

    Δεν θα επιτρέψει την ανάπτυξη αμερικανικών στρατευμάτων στα εδάφη της η Τουρκία, πριν την ικανοποίηση των αιτημάτων της για χρηματική αποζημίωση σε περίπτωση που γίνει πόλεμος εναντίον του Ιράκ. Αυτό άφησε να εννοηθεί την Δευτέρα, ο πρωθυπουργός της Τουρκίας, Αμπντουλάχ Γκιουλ ενόψει της ψηφοφορίας του τουρκικού κοινοβουλίου που θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη για το θέμα αυτό, ενώ παράλληλα υπογράμμισε ότι η χώρα του "αποδίδει μεγάλη σημασία στα πολιτικά, στρατιωτικά και οικονομικά θέματα".

    Κρίσιμη η ψηφοφορία της Τρίτης

    ''Έχουμε ορισμένες ανησυχίες. Θα είναι δύσκολο να πείσουμε τους βουλευτές χωρίς να έχει υπάρξει συμβιβαστική λύση ως προς τα θέματα αυτά'', δήλωσε ο Αμπντουλάχ Γκιουλ στο αεροδρόμιο της Αγκυρας αναχωρώντας για τις Βρυξέλλες όπου πραγματοποιείται η έκτακτη σύνοδος κορυφής της ΕΕ για την ιρακινή κρίση.

    Να σημειωθεί ότι την Κυριακή επέστρεψαν από την Ουάσινγκτον οι υπουργοί Εξωτερικών και Οικονομίας της Τουρκίας Γιασάρ Γιακίς και Αλί Μπαμπατζάν έπειτα από διήμερες συνομιλίες για την αμερικανική οικονομική βοήθεια.

    Σήμερα το πρωί πάντως δύο αμερικανικά στρατιωτικά μεταγωγικά αεροπλάνα C-130 προσγειώθηκαν στην τουρκική βάση του Ντιγιάρμπακιρ, μεταφέροντας περίπου 200 αμερικανοί στρατιώτες και στρατιωτικό υλικό, ενώ χθες άλλα πέντε άλλα αεροπλάνα του ίδιου τύπου είχαν φθάσει χθες στην ίδια βάση, με 500 αμερικανούς στρατιωτικούς.

    Ο τουρκικός στρατός δεν έκανε καμιά δήλωση σχετικά με την άφιξη των δυνάμεων αυτών.

    [17] Αρχισαν οι εγγραφές για τα λαϊκά ομόλογα

    17/2/2003 1:05:00 μμ

    Ξεκίνησε σήμερα από τις Τράπεζες και το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο και θα ολοκληρωθεί την Παρασκευή η εγγραφή για τους ειδικούς τίτλους αποταμίευσης. Το επιτόκιο που προσφέρουν είναι 3,6% σαφώς υψηλότερο από το μέσο πληθωρισμό, που εκτιμάται ότι το 2003 θα διαμορφωθεί μεταξύ 2,5% και 3%. Η εγγραφή θα γίνεται με τον Αριθμό Φορολογικού Μητρώου και το ανώτατο όριο που έχει μπει για κάθε ενδιαφερόμενο, είναι τα 10.000 ευρώ. Σημαντικό πλεονέκτημα αποτελεί το γεγονός ότι αν οι τίτλοι κρατηθούν μέχρι τη λήξη τους, θα είναι αφορολόγητοι.

    [18] Επιστροφή... στα σαλόνια

    17/2/2003 12:19:00 μμ

    Υποσχόμενο πλούσιο θέαμα και δυνατές συγκινήσεις, το Champions League ξαναπαίρνει φωτιά από αύριο, μετά τη χειμερινή διακοπή. Το πρόγραμμα της 3ης ημέρας της διοργάνωσης ξεκινά με τους αγώνες των δύο πρώτων ομίλων της Β' φάσης και το... μενού περιλαμβάνει σπουδαία παιχνίδια, χωρίς ασφαλή προγνωστικά. Το μεγάλο παιχνίδι θα γίνει στο ''Νου Καμπ'' μεταξύ της Μπαρτσελόνα και της Ιντερ. Και οι δύο ομάδες έχουν από έξι βαθμούς και η μεταξύ τους αναμέτρηση θα κρίνει πολλά στην προσπάθεια των ομάδων για την πρόκριση στην επόμενη φάση της διοργάνωσης.

    Η ομάδα της Καταλωνίας, με τον Ράντομιρ Αντιτς στον πάγκο της μετά την απομάκρυνση του Λούις Φαν Γκάαλ, θέλει να συνεχίσει την εκπληκτική πορεία στη διοργάνωση, για να διασκεδάσει τις εντυπώσεις από την κακή παρουσία στο ισπανικό πρωτάθλημα.

    Στο άλλο παιχνίδι του Α' ομίλου, η Λεβερκούζεν θα υποδεχθεί στο "Μπάι Αρίνα" τη Νιούκαστλ και πρέπει να ξεπεράσει τα πολλά προβλήματα που την ταλαιπωρούν για να μπορεί να ελπίζει σε κάτι καλό.

    Στο Β' όμιλο, η Αρσεναλ θα παίξει στο Λονδίνο κόντρα στον Αγιαξ, χωρίς τον τραυματία Φρέντι Λιούνγκμπεργκ στη διάθεση του Αρσέν Βενγκέρ, ενώ η Ρόμα θα υποδεχθεί στο "Ολίμπικο" τη Βαλένθια.

    [19] WE-ALL-PEOPLE: μια συρραφή βίντεο-έργων

    Τζένη Χαραλαμπίδου 17/2/2003 5:48:00 μμ

    ο Φούρνος παρουσιάζει το project με τον τίτλο "WE-ALL-PEOPLE", στις 24 και 25 Φεβρουαρίου. Το project προέκυψε από μια ανάγκη επικοινωνίας μεταξύ καλλιτεχνών, που ασχολούνται με την τέχνη του βίντεο.

    To "W.A.P.", είναι η πρώτη προσπάθεια συρραφής έργων βίντεο, τα οποία θα προβληθούν στο χώρο του Φούρνου, Κέντρο για την Τέχνη και τις Νέες Τεχνολογίες.

    Κεντρικός άξονας οι ανθρώπινες σχέσεις

    Έχει σαν άξονα τις ανθρώπινες σχέσεις και αποτελείται από 10 βίντεο συνολικής διάρκειας 55 λεπτών. Ο κύκλος προβολών θα συνεχιστεί στον ίδιο χώρο με διαφορετικές θεματικές.

    "Think twice" - Ανδρέας Σιτορέγκο 2.40min

    "The beach" - Τερέζα Παπαμιχάλη 7.00min

    "Looking for my Valentine" - Άννα Τσίχλη 7.40min

    "Lolita" - Νίκος Παπαδημητρίου 6.43min

    "Adam &amp; Eve" - Νίκος Γιαβρόπουλος 5.50min

    "Shall we dance?" - Μαργαρίτα Σταυράκη 2.50min

    "T00.14.29.01" - Κώστας Βαβυλουσάκης 8.10min

    "Birth" - Γιώργος Κτενίδης 1.45min

    "Βorn" - Γιώργος Βαβυλουσάκης 5.00min

    "Sleeping beauty" - Νίκος Ποδιάς 4.00min

    Επιμέλεια: Νίκος Παπαδημητρίου-Μαργαρίτα Σταυράκη

    Περισσότερες Πληροφορίες

    Θέατρο Φούρνος, Κέντρο για την Τέχνη και τις Νέες Τεχνολογίες, Μαυρομιχάλη 168, Αθήνα

    Τηλ.: 210 6460748 - 210 6420451

    Ε-mail: info@fournos-culture.gr

    [20] Διαπραγματεύσεις της ΠΟΥ για το κάπνισμα

    17/2/2003 5:57:00 μμ

    Εκκληση απεύθυνε η Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας προς όλες τις χώρες να υποστηρίξουν τη σχεδιαζόμενη συνθήκη κατά του καπνίσματος, η οποία θα μπορούσε να σώσει τις ζωές εκατοντάδων εκατομμυρίων ανθρώπων σε όλον τον κόσμο. Τα 192 μέλη της ΠΟΥ άρχισαν τον τελικό γύρο διαπραγματεύσεων για το πλαίσιο της Συνθήκης Ελέγχου του Καπνίσματος τον Οκτώβριο του 1999 σε μια προσπάθεια να περιορίσουν τους θανάτους από τις ασθένειες που σχετίζονται με το κάπνισμα, ο αριθμός των οποίων είναι σήμερα περίπου πέντε εκατομμύρια το χρόνο.

    Κατά την έναρξη των συζητήσεων η γενική διευθύντρια της οργάνωσης Γκρο Χάρλεμ Μπρούντλαντ προειδοποίησε αυτούς που μάχονται για τα θέματα υγείας, οι οποίοι καταδικάζουν το προτεινόμενο κείμενο της συνθήκης ως πολύ αδύναμο. ''Μπορούμε να πιστεύουμε πως οι βιομηχανίες καπνού θα ήθελαν μια ήπια και καθόλου φιλόδοξη συνθήκη... αλλά σίγουρα θα ενθουσιαστούν με μια συνθήκη που δεν θα επικυρωθεί ποτέ από μεγάλο αριθμό χωρών''.

    Στα 38 της άρθρα η συνθήκη ορίζει τα βήματα που πρέπει να γίνουν από τις χώρες για να απαγορεύσουν τις διαφημίσεις τσιγάρων, να καταπολεμήσουν το λαθρεμπόριο και να κρατήσουν τους νέους μακρυά από αυτήν τη συνήθεια.

    Το τελικό σχέδιο της συνθήκης αναμένεται να είναι έτοιμο στις 28 Φεβρουαρίου.

    [21] Κρούσματα γρίπης στον παιδιατρικό πληθυσμό

    17/2/2003 3:59:00 μμ

    Τα πρώτα κρούσματα γρίπης στον παιδιατρικό πληθυσμό, κατέγραψε από την Δευτέρα, η παιδιατρική κλινική του Πανεπιστημίου ΑΘηνών. Όπως ανακοίνωσε ο Καθηγητής Ανδρέας Κωνσταντόπουλος, από 20 ύποπτα για γρίπη περιστατικά, απομονώθηκε ο ιός σε 8. Οι μικροί ασθενείς είναι ηλικίας 6 μηνών έως 5 ετών και μόνο ένας χρειάστηκε να παραμείνει στο νοσοκομείο για νοσηλεία. Ο τύπος του ιού δεν έχει ακόμα ταυτοποιηθεί, αλλά όπως επισημαίνεται η ασθένεια μέχρι στιγμής δεν συνοδεύεται από επιπλοκές.

    [22] Ο Χάρι Πότερ υπάρχει και ... ζει στην Ουκρανία

    17/2/2003 2:11:00 μμ

    Ένας Ουκρανός πρώην ψυχίατρος που άλλαξε επάγγελμα και στράφηκε προς τη συγγραφή μυθικών ιστοριών, άλλαξε μαζί και όνομα επιλέγοντας εκείνο του Χάρι Πότερ, του νεαρού ήρωα της βρετανής συγγραφέως Τζόαν Κάθλιν Ρόουλινγκ, που έχει καταγοητεύσει μικρούς και μεγάλους σε όλο τον κόσμο. ''Ένας βρετανός ιδιωτικός αστυνομικός ήρθε για να εξακριβώσει εάν η διαδικασία αλλαγής του ονόματος στο διαβατήριό μου είναι νόμιμη'', δήλωσε ο 41χρονος Χάρι Πότερ που ζει στην πόλη Χαρβίκ της ανατολικής Ουκρανίας.

    ''Υπάρχουν τόσοι Πότερ στη Βρετανία όσοι Ιβανόφ στη Ρωσία'', πρόσθεσε για να καταστήσει σαφές ότι δεν φοβάται ενδεχόμενη δικαστική δίωξή του.

    Ο Ουκρανός Χάρι Πότερ, του οποίου η πρώτη ταυτότητα δεν έγινε γνωστή, ετοιμάζει αυτή την περίοδο δύο βιβλία.

    Επίσης, είναι και συγγραφέας μιας ''εγκυκλοπαίδειας για τη μαγεία''.

    Τα βιβλία και οι κινηματογραφικές ταινίες με τις περιπέτειες του νεαρού μάγου Χάρι Πότερ, γνωρίζουν πρωτοφανή επιτυχία σε όλο τον κόσμο.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Monday, 17 February 2003 - 17:53:26 UTC