Read about Turkey's early 20th Century Genocides (by R.J. Rummel) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 16 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 03-02-16

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Στο Κάιρο ο Γ. Παπανδρέου
  • [02] Προεδρικές εκλογές στην Κύπρο σήμερα

    [01] Στο Κάιρο ο Γ. Παπανδρέου

    16/2/2003 11:03:00 πμ

    Σε αναζήτηση σχεδίου κοινής δράσης Ευρωπαϊκής Ενωσης και αραβικού κόσμου στο θέμα του Ιράκ, ενόψει και της Ατυπης Συνόδου Κορυφής των "15", έφθασε στο Κάιρο ο υπουργός Εξωτερικών και προεδρεύων του Συμβουλίου των υπουργών Εξωτερικών της Ε.Ε Γιώργος Παπανδρέου. Ο Ελληνας υπουργός Εξωτερικών, προσκεκλημένος από τον αραβικό σύνδεσμο, θα ανοίξει τις εργασίες της Ολομέλειας των υπουργών Εξωτερικών του Συνδέσμου, η οποία συνέρχεται ενόψει της κρίσιμης επικείμενης αραβικής Συνόδου Κορυφής.

    Στόχος η ενιαία έκφραση της ΕΕ

    Μετά την ολοκλήρωση των εργασιών ο κ. Παπανδρέου θα έχει κατ' ιδίαν συναντήσεις με τον γενικό γραμματέα του Αραβικού Συνδέσμου Αμρ Μούσα, τους ομολόγους του από το Ιράκ, τη Σαουδική Αραβία, το Μαρόκο και την Παλαιστινιακή Αρχή.

    Τον κ. Παπανδρέου συνοδεύει ο αρμόδιος Ευρωπαίος Επίτροπος αρμόδιος για την εξωτερική πολιτική Κρις Πάτεν.

    Ο κ. Παπανδρέου μετά τη συνάντησή του με τον πρωθυπουργό το Σάββατο, δήλωσε ότι σκοπός της ελληνικής προεδρίας της Ευρωπαϊκής Ενωσης είναι η ενιαία έκφραση της κοινότητας στο θέμα του Ιράκ, με στόχο την αποφυγή του πολέμου, μέσω της εφαρμογής του ψηφίσματος 1441 του Συμβουλίου Ασφαλείας.

    Επίσης, ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης σε επιστολή του προς τους ηγέτες της ΕΕ τονίζει την ανάγκη διασφάλισης μίας κοινής στάσης των ''15'' στο θέμα του Ιράκ.

    [02] Προεδρικές εκλογές στην Κύπρο σήμερα

    16/2/2003 11:11:00 πμ

    Φωτό Αρχείου

    Στις κάλπες προσέρχονται από τις 7 το πρωί οι Κύπριοι για την εκλογή νέου προέδρου. Η ψηφοφορία, που είναι υποχρεωτική, θα διακοπεί για μία ώρα στις 12 το μεσημέρι, ενώ οι κάλπες θα σφραγιστούν στις 5 το απόγευμα. Τα πρώτα αποτελέσματα θα δοθούν από τις 46 μικρές κοινότητες που αριθμούν λιγότερους από εκατό κατοίκους, μία ώρα περίπου μετά το τέλος της ψηφοφορίας, ενώ το τελικό αποτέλεσμα αναμένεται γύρω στις δέκα το βράδυ. Εάν κανένας υποψήφιος δεν εξασφαλίσει το 50% συν μία ψήφο θα διεξαχθεί επαναληπτική εκλογή μεταξύ των δύο επικρατέστερων, στις 23 Φεβρουαρίου.

    Χωρίς προβλήματα η διεξαγωγή της ψηφοφορίας

    Ο Γενικός Εφορος Εκλογών Κυριάκος Τριανταφυλλίδης δήλωσε ότι η ψηφοφορία θα ολοκληρωθεί στις πέντε το απόγευμα και ακολούθως θα γίνει η καταμέτρηση και η διαλογή των ψήφων, για πρώτη φορά φέτος, στα εκλογικά κέντρα. Με τον τρόπο αυτό, πρόσθεσε, θα αποφευχθεί ο συνωστισμός που γινόταν τις προηγούμενες φορές, όταν όλες οι κάλπες κάθε επαρχίας έπρεπε να μεταφερθούν σε επαρχιακό συγκεντρωτικό κέντρο διαλογής.

    Οι Κύπριοι που ζουν στα κατεχόμενα κυρίως την Καρπασία και το Μαρωνιτικό χωριό Κορμακίδης, της Κερύνειας, άρχισαν να ασκούν από τις 7 π.μ. το εκλογικό τους δικαίωμα. Στις ελεύθερες περιοχές θα έρθουν για να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα περίπου 100 Καρπασίτες και 50 Μαρωνίτες.

    Σύμφωνα με ανακοίνωση της Συντονιστικής Επιτροπής Καρπασίας, οι εγγεγραμμένοι ψηφοφόροι Καρπασίτες και Μαρωνίτες είναι 405, αλλά δεν προβλέπεται να συμμετάσχουν όλοι στην εκλογική διαδικασία, είτε λόγω ηλικίας και ασθενειών, είτε γιατί φοβούνται να αφήσουν τα σπίτια τους για το φόβο της λεηλασίας από τους εποίκους.

    Οι Κύπριοι από την κατεχόμενη Καρπασία πέρασαν στις 10 π.μ. το οδόφραγμα του "Λήδρα Πάλας" και μεταφέρθηκαν στα ειδικά εκλογικά κέντρα. Στη συνέχεια θα παρακαθήσουν σε γεύμα στο οίκημα του Ερυθρού Σταυρού και γύρω στις 2 μ.μ. θα αναχωρήσουν και πάλι για τα κατεχόμενα χωριά τους.

    Δηλώσεις υποψηφίων

    Ο Τάσσος Παπαδόπουλος, ασκώντας το εκλογικό του δικαίωμα, διαβεβαίωσε τους χιλιάδες εθελοντές που εργάστηκαν για την εκλογή του ότι η υπόσχεση του για αλλαγή παραμένει σαφής και αποφασιστική και εξέφρασε την πεποίθηση ότι με ακόμη λίγη προσπάθεια μπορεί να κερδίσει από τον πρώτο γύρο.

    Πρόκειται για εκλογές για την Κύπρο, σημείωσε ο κ. Παπαδόπουλος, τονίζοντας ότι ο ίδιος και τα κόμματα που τον στηρίζουν μπορούν να φτιάξουν μια Κύπρο καλύτερη, να φέρουν την αλλαγή, την ειρήνη και την λύση, με καλή θέληση και ευελιξία, με βάση τις διαπραγματεύσεις που διεξάγονται.

    Επίσης, έστειλε ειδικό μήνυμα προς τους Τουρκοκυπρίους, μέσω των δημοσιογράφων που ήρθαν από τα κατεχόμενα για να καλύψουν τις εκλογές. Τους ζητά να μην ακούν τα όσα λένε οι άλλοι για τον ίδιο, αλλά να τον κρίνουν γι' αυτό που είναι, τονίζοντας ότι η προσπάθεια είναι για μια Κύπρο ευτυχισμένη, στην οποία να μετέχουν ισότιμα Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι και να μοιράζονται την ευημερία και την ευτυχία στo πλαίσιo μιας Ενωμένης Ευρώπης, όπου η ενωμένη Κύπρος θα καταστεί σύντομα μέλος της.

    Ερωτηθείς εάν είναι έτοιμος να υπογράψει λύση μέχρι τις 28 Φεβρουαρίου, δεδομένου ότι τα Ηνωμένα Εθνη πιέζουν, ο κ. Παπαδόπουλος ανέφερε ότι δεν είναι τα Ηνωμένα Εθνη που πιέζουν. Ολος ο λαός και εμείς, πρόσθεσε, θέλουμε μια γρήγορη λύση, η οποία να είναι βιώσιμη και λειτουργική.

    Ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ Νίκος Αναστασιάδης άσκησε το εκλογικό του δικαίωμα νωρίς το πρωί στη Λεμεσό και χαρακτήρισε τις σημερινές προεδρικές εκλογές τις πιο κρίσιμες που έχουν διεξαχθεί από την εγκαθίδρυση της Κυπριακής Δημοκρατίας.

    Βρισκόμαστε, είπε, ένα βήμα πριν από τη λύση, πριν από την επανένωση της πατρίδας μας και την κατάργηση της λέξης κατοχή.

    Οι Κύπριοι ψηφοφόροι, πρόσθεσε, καλούνται σήμερα να επιλέξουν μεταξύ του ιστορικού χρέους ολιγομήνου εντολής του Προέδρου Κληρίδη προκειμένου να διαχειριστεί τις κρίσιμες εξελίξεις όπως διαμορφώνονται με την κάθοδο Ανάν και την ενδεχόμενη κάθοδο Πάουελ, ή την άλλη επιλογή, όπως είπε, που ικανοποιεί απλώς προσωπικές φιλοδοξίες. Απαντώντας σχετικό ερώτημα, ο κ. Αναστασιάδης εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι θα είναι εκλογές δύο γύρων γιατί, όπως είπε, δεν έχει καμιά αμφιβολία πως όταν ο κάθε Κύπριος πατριώτης καλείται να πάρει απόφαση, επιλέγει την πατρίδα του.

    Ο υποψήφιος για την Προεδρία Αλέκος Μαρκίδης, σε δηλώσεις του μετά την άσκηση του εκλογικού του δικαιώματος, ανέφερε ότι η ψηφοφορία γίνεται κατά συνείδηση, χωρίς εξαρτήσεις, με αποκλειστικό γνώμονα το τι υπαγορεύει η λογική του καθενός, για το μέλλον του τόπου μας.

    Ο κ. Μαρκίδης ευχαρίστησε παράλληλα τα στελέχη της πολιτικής του κίνησης, αλλά και τις χιλιάδες πολίτες που έχουν αγκαλιάσει την υποψηφιότητά του, δείχνοντας έτσι την θέλησή τους για σωστή ανανέωση και ταυτόχρονα σωστή συνέχεια, όσον αφορά τη στρατηγική στο Κυπριακό. Απαντώντας με σχετική ερώτηση, είπε ότι το προεκλογικό διάστημα ήταν σύντομο, αλλά έγινε κάθε προσπάθεια, ώστε να φθάσουν τα μηνύματα στο λαό.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Sunday, 16 February 2003 - 9:53:22 UTC