Visit our Archive of Documents from NATO Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 03-02-15

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Διπλωματικές κινήσεις για επίλυση του Κυπριακού
  • [02] Αιφνιδιαστική επίσκεψη του τέως στην Αθήνα
  • [03] Και το ''Θέτις'' στις έρευνες για το ελικόπτερο
  • [04] Νέα επιστολή Γιωτόπουλου
  • [05] Θετική η εικόνα της Ελλάδας για τους Αμερικάνους
  • [06] Οικουμενικό μέτωπο κατά του πολέμου
  • [07] Ισχυρή έκρηξη σε πόλη της ΠΓΔΜ
  • [08] Έκτακτη Σύνοδος Κορυφής Αραβικών χωρών
  • [09] Υπεγράφη συλλογική σύμβαση μεταξύ υπ. Εσωτερικών-ΠΟΕ ΟΤΑ
  • [10] Προχωρούν ικανοποιητικά τα ολυμπιακά έργα στη Θεσ/νίκη
  • [11] Δεύτερος ο Γκαβέλας στα 60μ στο Κλειστό Στίβου
  • [12] Δεύτερη η Βασδέκη στο τριπλούν στο Ευρωπαϊκό Κλειστού Στίβου
  • [13] Ο Βιρτσς παραμένει πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας
  • [14] Η Αρσεναλ νίκησε την Μάντσεστερ Γιουάιτεντ
  • [15] Ο Κεχαγιάς στον αγώνα της Ξάνθης με την ΑΕΚ
  • [16] Ευρωλίγκα: Η κλήρωση της φάσης των ''16''
  • [17] Δέκατος ο Γεωργαλής στο Παγκόσμιο Ποδηλασίας

    [01] Διπλωματικές κινήσεις για επίλυση του Κυπριακού

    15/2/2003 4:51:00 μμ

    Κρίσιμες είναι οι επόμενες δύο εβδομάδες για την επίλυση του Κυπριακού. Την ερχόμενη Δευτέρα 17 Φεβρουαρίου, πρόκειται να συναντηθούν αντιπροσωπείες της Ελλάδας και της Τουρκίας για να συζητήσουν τα θέματα ασφαλείας που αφορούν την Κύπρο. Στις 25 και 26 Φεβρουαρίου θα επισκεφθεί ο γγ του ΟΗΕ Κόφι Ανάν την Αθήνα, τη Λευκωσία και την Αγκυρα, σε μια προσπάθεια να βοηθήσει τις δύο κοινότητες στην εξεύρεση λύσης, μέσα στις προθεσμίες που είχε θέσει. Στη Λευκωσία θα βρεθεί στις 21 Φεβρουαρίου και ο Αμερικανός ειδικός συντονιστής για το Κυπριακό, πρέσβης Τόμας Γουέστον, ο οποίος θα έχει συνάντηση με τον Γλαύκο Κληρίδη και τον Ραούφ Ντενκτάς.

    Ο Κόφι Ανάν ζητά μια συνολική διευθέτηση του θέματος

    "Τα πράγματα θα είναι πολύ διαφορετικά για το Κυπριακό αν δεν βρεθεί λύση έως τις 28 Φεβρουαρίου" δήλωσε ο Αλβάρο ντε Σότο την Παρασκευή, μετά τη συνάντηση Κληρίδη-Ντενκτάς. Ωστόσο τόνισε ότι ο Κόφι Αναν εκτιμά πως υπάρχουν πιθανότητες για λύση έως το τέλος του τρέχοντος μηνός.

    Ο εκπρόσωπος του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ, Φρεντ Εκχαρτ είχε δηλώσει ότι η επίσκεψη Ανάν στην περιοχή γίνεται με την προοπτική να φέρει την αναζήτηση μιας συνολικής διευθέτησης του Κυπριακού σε αποφασιστική ολοκλήρωση, έως τις 28 Φεβρουαρίου, όπως προβλέπεται στο αναθεωρημένο του σχέδιο της 10ης Δεκεμβρίου.

    Απαντώντας στην ερώτηση ποιό είναι το σοβαρότερο εμπόδιο για να υπογραφεί συμφωνία πριν από τις 28 Φεβρουαρίου, ο κ. Εκχαρτ απέφυγε να εισέλθει σε λεπτομέρειες, χαρακτηρίζοντας την υπόθεση "σύνθετη". Επίσης, ανέφερε ότι ο Κόφι Αναν αναμένει από την τουρκική ηγεσία την οριστική της απάντηση, στις 25 Φεβρουαρίου.

    Εξάλλου, οι Ηνωμένες Πολιτείες φαίνονται αποφασισμένες να παρέμβουν προκειμένου να υπάρξει αποτέλεσμα κατά την επίσκεψη του Κόφι Ανάν στην περιοχή. Σύμφωνα με καλά ενημερωμένες πηγές που επικαλείται από την Ουάσινγκτον η εφημερίδα "Φιλελεύθερος" αναφέρεται πως επίκειται παρέμβαση του ιδίου του Προέδρου Μπους, αυξάνοντας την πίεση προς τα εμπλεκόμενα μέρη για να προχωρήσει η διαδικασία προς την κατεύθυνση συμφωνίας λύσης του Κυπριακού.

    Από αμερικανικής πλευράς μάλιστα, θα υπάρξει και δημόσια στήριξη προς τον Κόφι Ανάν για την αποστολή του στο τρίγωνο Αθήνα- Λευκωσία- Αγκυρα.

    Η Ουάσινγκτον, αναφέρουν διπλωματικές πηγές, παρουσιάζεται αποφασισμένη να εργασθεί για να ξεκαθαρίσει το σκηνικό στο Κυπριακό πριν αρχίσουν στρατιωτικές επιχειρήσεις κατά του Ιράκ.

    Συνάντηση Μπους-Γιακίς, Παρέμβαση ΗΠΑ για επίλυση Κυπριακού

    Επίσης, ο Αμερικανός πρόεδρος στη συνάντηση που είχε στον Λευκό Οίκο με τον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών Γιασάρ Γιακίς, επεσήμανε ότι η Αγκυρα και ο Ραούφ Ντενκτάς θα πρέπει να αντιμετωπίσουν με διάθεση συμβιβασμού το σχέδιο Ανάν για επίλυση του Κυπριακού και να κάνουν ότι είναι δυνατόν, ώστε να υπάρξει διευθέτηση στο πλαίσιο που έχει θέσει ο Κόφι Ανάν.

    Η συνάντηση Τζορτζ Μπους- Γιασάρ Γιακίς έγινε στο πλαίσιο συνάντησης με θέμα το Ιράκ και στην οποία παρίστατο και η σύμβουλος του προέδρου Μπους επι θεμάτων εθνικής ασφαλείας Κοντολίζα Ράις.

    Ο Γιασάρ Γιακίς εκμεταλλεύθηκε την ευκαιρία και έθεσε το Κυπριακό, ζητώντας τη συνδρομή των Ηνωμένων Πολιτειών για αλλαγές στο σχέδιο Ανάν, οι οποίες θα ικανοποιούν τις ανησυχίες, όπως αυτός τις ερμηνεύει, της τουρκικής πλευράς.

    Ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες, η αμερικανική πλευρά κατέστησε σαφές στην Αγκυρα ότι, αν και κατανοεί αυτές τις ανησυχίες, θα πρέπει να υπάρξουν και παραχωρήσεις στο εδαφικό από την τουρκική πλευρά και εν πάση περιπτώσει θα πρέπει ο Ραούφ Ντενκτάς να εμπλακεί με σοβαρότητα και με πνεύμα εποικοδομητικό στη διαπραγμάτευση επί του σχεδίου Ανάν.

    Κατά την έξοδό του από το Λευκό Οίκο ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών είπε ότι η τουρκική κυβέρνηση θεωρεί σημαντικό να επιλυθεί το Κυπριακό και προς αυτήν την κατεύθυνση συνεργάζεται με τις Ηνωμένες Πολιτείες.

    Αδιάλλακτος ο Ρ. Ντενκτάς

    Ο Ραούφ Ντενκτάς, από την άλλη, συνεχίζει την αδιαλλαξία του με δηλώσεις εναντίον του σχεδίου Ανάν.

    Μετά τη συνάντηση του με τον Πρόεδρο Κληρίδη την Παρασκευή, επανέλαβε ότι δεν πρόκειται να υπογράψει το σχέδιο Ανάν ως έχει, γιατί κάτι τέτοιο θα σήμαινε, όπως είπε, τον αφανισμό των Τουρκοκυπρίων. Επίσης, απέκλεισε για άλλη μια φορά το ενδεχόμενο επίτευξης συμφωνίας για λύση του Κυπριακού, έως τις 28 Φεβρουαρίου, λέγοντας ότι απομένει ακόμη πολύ δουλειά να γίνει.

    Ο Τουρκοκύπριος ηγέτης αναφερόμενος και στις συνομιλίες Ελλάδας-Τουρκίας είπε πως δεν πρέπει να δημιουργείται η εντύπωση ότι συζητούνται θέματα που άπτονται της ασφάλειας.

    Το θέμα, τόνισε, είναι πολύ πιο ευρύ και το μόνο που θα συζητηθεί είναι ο αριθμός των στρατιωτών που θα παραμείνουν στο νησί, οι περιοχές που θα σταθμεύουν και ο οπλισμός τους.

    Σε ερώτηση εάν εγκρίνει τον προτεινόμενο αριθμό των χιλίων πεντακοσίων στρατιωτών, ο Ντενκτάς κάλεσε το δημοσιογράφο να ρωτήσει καλύτερα τον τουρκικό στρατό. Ο ίδιος πάντως παρουσιάστηκε βέβαιος ότι ο αριθμός αυτός δεν θα γίνει αποδεκτός.

    Κασουλίδης: Πρόκληση η ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ

    Ο Κύπριος υπουργός Εξωτερικών Ιωάννης Κασουλίδης σε συνέντευξή του στη γαλλική τηλεόραση, δήλωσε, ότι η ένταξη της Κύπρου αποτελεί πρόκληση, γεωγραφική και πολιτιστική και έχει δημιουργήσει πρωτόγνωρες καταστάσεις για τον τόπο.

    Ο κ. Κασουλίδης ήταν φιλοξενούμενος, κατά την πρόσφατη επίσκεψή του στο Παρίσι, σε εκπομπή της γαλλικής τηλεόρασης, μαζί με τη Γαλλίδα υπουργό υπεύθυνη για Ευρωπαϊκά Θέματα, Νοέλ Λενουάρ. Στη διάρκεια της εκπομπής συζητήθηκε το θέμα του Ιράκ και το Κυπριακό.

    Ο κ. Κασουλίδης επισήμανε ότι η Κοπεγχάγη δημιούργησε νέες καταστάσεις για την Κύπρο. Επίσης, έκανε ειδική αναφορά στις διαδηλώσεις των δεκάδων χιλιάδων Τουρκοκυπρίων, οι οποίοι βγήκαν στους δρόμους για να διαδηλώσουν για την επανένωση του νησιού και την ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ενωση, ζητώντας από τον Ντενκτάς ή να βρει ειρηνική λύση, ή να παραιτηθεί.

    Απαντώντας στην ερώτηση τι σημαίνει για την Κύπρο η ένταξή της στην ευρωπαϊκή οικογένεια, ο κ. Κασουλίδης είπε ότι είναι σημαντική, γιατί η Κύπρος θα μπορεί να συμβάλει στο έργο των θεμελιωτών της Ευρωπαϊκής Ενωσης, που μεταμόρφωσαν την ευρωπαϊκή ήπειρο από θέατρο πολέμου σε θέατρο ειρήνης, ευημερίας, και σταθερότητας. Παράλληλα, τόνισε ότι η Κύπρος θα είναι μέλος της Ενωμένης Ευρώπης, γεγονός που αποτελεί γεωγραφική και πολιτιστική πρόκληση.

    Η Γαλλίδα υπουργός Νοέλ Λενουάρ παρενέβη για να σημειώσει ότι η Κύπρος είναι μέρος του ευρωπαϊκού πολιτισμού.

    Ολα τα στοιχεία που συνθέτουν αυτό τον πολυποίκιλο πολιτισμό της Ευρώπης, είπε, εκδηλώθηκαν στην Κύπρο από τα βάθη των αιώνων, από την ελληνορωμαϊκή αρχαιότητα μέχρι τις μέρες μας. Η Κύπρος, πρόσθεσε, είναι περίπου το σύμβολο αυτού που είναι η σύγχρονη Ευρώπη.

    [02] Αιφνιδιαστική επίσκεψη του τέως στην Αθήνα

    15/2/2003 3:52:00 μμ

    Με δανέζικο διαβατήριο και με ονοματεπώνυμο "Κωνσταντίνος ντε Γκρέτσια", έφθασε στις 12.15 το μεσημέρι στο "Ελευθέριος Βενιζέλος", ο τέως βασιλιάς Κωνσταντίνος, μαζί με την σύζυγό του, τα παιδιά του και τις οικογένειές τους, οι οποίοι χρησιμοποίησαν και αυτοί το ίδιο επώνυμο. Ο τέως έφθασε με πτήση της " Alitalia " από το Μιλάνο και του έγινε έλεγχος στην Ιταλία, βάσει της συνθήκης Σένγκεν. Αμέσως μετά την άφιξή του, κατευθύνθηκε στο Τατόι, όπου βρίσκονται οι τάφοι των γονέων του, όπου τέλεσε μνημόσυνο. Τον τέως υποδέχθηκαν στο αεροδρόμιο οι ναύαρχοι εν αποστρατεία κύριοι Γιαννακός και Καραμήτσος και λίγοι φίλοι της οικογενείας.

    Πρωτόπαπας: Βρίσκεται στην Ελλάδα ως επισκέπτης

    Ο Κ. Γλύξμπουργκ περπάτησε για περίπου μία ώρα μαζί με τα μέλη της οικογένειάς του στο κτήμα του Τατοΐου και μετά επιβιβάστηκε σε λεωφορείο και αναχώρησε προς άγνωστη κατεύθυνση. Εξω από το Τατόι ανέμεναν τον τέως μερικοί οπαδοί του, οι οποίοι και τον επευφήμησαν.

    Εκπρόσωπος του Κ. Γλύξκμπουργκ είχε ενημερώσει την ελληνική πρεσβεία στο Λονδίνο για την επίσκεψη και αυτή με τη σειρά της ενημέρωσε την ελληνική κυβέρνηση.

    Η επίσκεψη της οικογένειας Γλύξμπουργκ αναμένεται να διαρκέσει 24 ώρες.

    Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος δήλωσε ότι ο Κ. Γλύξμπουργκ εισήλθε κανονικά στη χώρα μας ως Ευρωπαίος πολίτης με βάση τη συνθήκη Σένγκεν. Ο κ. Πρωτόπαπας τόνισε ότι δεν υπάρχει κανένας λόγος σχολιασμού καθώς τηρήθηκαν όλες οι διαδικασίες που προβλέπονται με βάση τις διεθνής συνθήκες. Είναι ένας από τα εκατομμύρια των επισκεπτών που έρχονται στην χώρα μας κάθε χρόνο, είπε χαρακτηριστικά.

    Εντονες αντιδράσεις

    Ο υπουργός Πολιτισμού ερωτηθείς για την αιφνιδιαστική επίσκεψη του τέως, δήλωσε ότι "η καλύτερη απάντηση είναι η αδιαφορία'' και τόνισε: ''είναι προφανές, ότι ο τέως θέλει να προκαλεί. Να προκαλεί ενδιαφέρον, να προκαλεί πολιτικά προβλήματα, να στρέφει το ενδιαφέρον επάνω του κι αυτό δεν νομίζω ότι είναι κάτι που συνδέεται με τα πραγματικά προβλήματα της χώρας, με τα πραγματικά προβλήματα των Ελλήνων πολιτών''.

    Ο κ. Βενιζέλος επεσήμανε ότι ''το ζήτημα έχει κλείσει οριστικά και έχει κλείσει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο για τη δημοκρατική συνταγματική τάξη της χώρας και για τις ιστορικές μνήμες και ευαισθησίες του ελληνικού λαού.

    Ο πρόεδρος του ΔΗΚΚΙ Δημήτρης Τσοβόλας, σε ανακοίνωσή του, δηλώνει πως ''είναι πρόκληση προς τη Δημοκρατία και προς τον ελληνικό λαό, να επιλέξει την ώρα και τη μέρα που όλος ο ελληνικός λαός διαδηλώνει την αντίθεση στον πόλεμο και την παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων για να έρθει στην Ελλάδα''.

    [03] Και το ''Θέτις'' στις έρευνες για το ελικόπτερο

    15/2/2003 12:08:00 μμ

    Απο τις πρώτες πρωινές ώρες το ωκεανογραφικό σκάφος ''Αιγαίο'' με το βαθυσκάφος ''Θέτις'', βρίσκονται στη θαλάσσια περιοχή του Φάρου Ικαρίας, για να βοηθήσει στις έρευνες και τον εντοπισμό του μοιραίου ελικοπτέρου του ΕΚΑΒ, που κατέπεσε πριν πέντε ημέρες στην Ικαρία, παρασύροντας στο θάνατο και τους τέσσερις επιβαίνοντες. Παρουσία εμπειρογνωμόνων και αξιωματικών του Λιμενικού Σώματος πραγματοποιούνται οι έρευνες στη θαλάσσια περιοχή. Μέχρι αυτή την ώρα δεν έχει εντοπιστεί η άτρακτος του ελικοπτέρου.

    [04] Νέα επιστολή Γιωτόπουλου

    15/2/2003 7:46:00 μμ

    Τηρώντας την ίδια άκαμπτη στάση που έχει κρατήσει από την πρώτη μέρα της σύλληψής του, αρνούμενος τις κατηγορίες που του αποδίδονται, παρουσιάζοντας τον εαυτό του ως δήθεν θύμα των μυστικών υπηρεσιών, απαντά στον παλαιό συνεργάτη του Ανδρέα Στάικο ο φερόμενος ως καθοδηγητής της "17Ν" Αλ. Γιωτόπουλος , με επιστολή του στην Κυρ. Ελευθεροτυπία. Με ύφος προκλητικό, ενίοτε ειρωνικό, αμφισβητεί τα όσα είπε γι' αυτόν ο Στάικος--τον οποίο τώρα κάνει ότι σχεδόν δεν τον ξέρει--και τον χαρακτηρίζει εν ολίγοις πράκτορα των "Αγγλοαμερικανών"

    Γιωτόπουλος: ''Πράκτορας των Αγγλοαμερικανών ο Στάικος''

    "Κάποιοι αυτοπροβαλλόμενοι στα ΜΜΕ σαν πρώην φίλοι και σύντροφοί μου προσπαθούν να συμβάλουν με τον τρόπο τους στη δημιουργία του προφίλ του αναγκαίου ενόχου...που κατασκευάζουν οι Αγγλοαμερικανοί πράκτορες εδώ και δύο χρόνια." δηλώνει ο Γιωτόπουλος.

    Υποστηρίζει ότι ο Ανδρέας Στάικος προσπαθεί να στηρίξει με τα λεγόμενά του σκευωρίες των μυστικών υπηρεσιών εναντίον του καθώς η 17Ν έπρεπε να έχει έναν αρχηγό του δικού του προφίλ, όπως λέει, ξεχνώντας ίσως τις μαρτυρίες παλαιών συντρόφων του που τον κατονομάζουν ως αρχηγό της οργάνωσης αλλά και τα τόσα επιβαρυντικά στοιχεία που έχουν προκύψει εις βάρος του.

    "Ο Ανδρέας Στάικος ξεπέρασε το χώρο του ευτράπελου και μπήκε σε αυτόν της ανοιχτής και ύποπτης κακοήθειας. Όπως υποστηρίζει όλα όσα λέει ο Στάικος για τη μανία του με τα ψευδώνυμα---τα οποία χρησιμοποιούσε ως και την ημέρα της σύλληψής του χωρίς πλέον λόγο--ή με την παρανομία, εντάσσονται σε ένα συγκεκριμένο επικοινωνιακό πλάνο για να κατασκευαστεί στη κοινή γνώμη μια πλαστή εικόνα του Γιωτόπουλου, ενώ αμφισβητεί την συμμετοχή του σε αντιστασιακές οργανώσεις.

    Στόχος είναι, όπως υποστηρίζει ο φερόμενος ως καθοδηγητής της 17Ν ,να γίνει αποδεκτή από την κοινή γνώμη η θεωρία ότι ο Γιωτόπουλος είναι ο αρχηγός της Οργάνωσης και να καταδικαστεί. Και καταλήγει στην επιστολή του "Με το ψέμα και τη συκοφαντία δεν θα καταφέρουν να ξαναγράψουν την ιστορία μας."

    Μερικές εβδομάδες απομένουν για τη δίκη της ''17Ν''

    Σε λίγες ημέρες πάντως ο Γιωτόπουλος και οι άλλοι 19 κατηγορούμενοι ως μέλη της 17Ν θα καθίσουν στο εδώλιο, καθώς στις 3 Μαρτίου αρχίζει μία από τις πιο πολυσυζητημένες δίκες της Μεταπολίτευσης, η δίκη της 17Ν. Ήδη οι εργασίες στο χώρο των γυναικείων φυλακών Κορυδαλλού που θα γίνει η δίκη, έχουν σχεδόν ολοκληρωθεί και αναμένεται να αρχίσουν οι δοκιμές εντός της ερχόμενης εβδομάδας ώστε να είναι όλα έτοιμα στις 3 Μαρτίου.

    [05] Θετική η εικόνα της Ελλάδας για τους Αμερικάνους

    Πηγή: ΑΠΕ 15/2/2003 1:25:00 μμ

    Η καταπολέμηση της τρομοκρατίας, η διοργάνωση των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004 και η βελτίωση της ελληνικής οικονομίας, φαίνεται ότι συνέβαλαν καθοριστικά ώστε να βελτιωθεί η εικόνα της Ελλάδας στις Ηνωμένες Πολιτείες και τον Καναδά. Αυτό ήταν το κύριο συμπέρασμα της δεύτερης επιστημονικής ημερίδας που πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή στο Ελληνικό Γραφείο Τύπου Νέας Υόρκης, με θέμα: "Η εικόνα της Ελλάδας στα ΜΜΕ της Αμερικής".

    Προσπάθεια καθιέρωσης θεσμού

    Η ημερίδα διοργανώθηκε, όπως και το 2001, από τη Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης του υπουργείου Τύπου και ΜΜΕ και συμμετείχαν αρκετοί ελληνικής καταγωγής καθηγητές αμερικανικών και καναδικών πανεπιστημίων από το χώρο των Επικοινωνιών (Δημοσιογραφίας, Πολιτικής Επικοινωνίας, Δημοσίων Σχέσεων και Διαφήμισης), οι προϊστάμενοι των ελληνικών Γραφείων Τύπου σε ΗΠΑ και Καναδά, ο προϊστάμενος του ΕΟΤ Νέας Υόρκης, καθώς και υπηρεσιακοί παράγοντες του υπουργείου Τύπου και ΜΜΕ.

    Ο Γενικός Γραμματέας Ενημέρωσης του υπουργείου Τύπου και ΜΜΕ, Δημήτρης Γέρου, προήδρευσε της συνάντησης και παρουσίασε αρκετά "ενδιαφέροντα στοιχεία", όπως υποστήριξαν οι σύνεδροι, για την ενίσχυση και καλύτερη αξιοποίηση της προσπάθειας που θα καθιερωθεί πιθανόν ως ετήσιος ή ακόμη ως εξάμηνος θεσμός.

    Ο κ. Γέρου, μιλώντας στο ΑΠΕ, είπε ότι τέτοιου είδους ημερίδες και συνέδρια "είναι αναγκαία, χρήσιμα και αποτελεσματικά προκειμένου να σχεδιάσουμε μια συνεκτική πολιτική και μια στρατηγική που θα εξυπηρετεί και θα προβάλει τη νέα εικόνα της χώρας μας σε όλο τον κόσμο".

    Μεταξύ των εισηγήσεων που συζητήθηκαν, ήταν και "η πραγματοποίηση επισκέψεων στην Ελλάδα Αμερικανών φοιτητών σε κλάδους επικοινωνίας, δημιουργώντας έτσι μελλοντική υποδομή "φιλελλήνων" στα ΜΜΕ της Αμερικής". Επίσης, παρουσιάστηκαν πολύ ενδιαφέρουσες απόψεις και προτάσεις, κυρίως σε θέματα επικοινωνιακής συμπεριφοράς, ύφους, τρόπου προσέγγισης κλπ.

    [06] Οικουμενικό μέτωπο κατά του πολέμου

    15/2/2003 6:58:00 μμ

    Την αντίθεσή τους στον πόλεμο εξέφρασαν εκατομμύρια άνθρωποι σε περισσότερες από 500 πόλεις του κόσμου. Από την Ιαπωνία και τις Φιλιππίνες έως τη Μόσχα και το Καζακστάν, αλλά και σε όλη την Ευρώπη, πραγματοποιήθηκαν μεγάλες διαδηλώσεις εκατομμυρίων ατόμων που ζητούν να δοθεί μια ευκαιρία στην ειρήνη. Οι μεγαλύτερες κινητοποιήσεις με τη συμμετοχή εκατοντάδων χιλιάδων διαδηλωτών έγιναν στην Ιταλία, τη Βρετανία και τη Γερμανία, ενώ ιδιαίτερα μαζική αναμένεται και η διαδήλωση στη Νέα Υόρκη.

    Οι Ευρωπαίοι στους δρόμους

    Περισσότεροι από 500.000 άνθρωποι, σύμφωνα με μία πρώτη εκτίμηση της αστυνομίας, και ένα εκατομμύριο, σύμφωνα με τους διοργανωτές, διαδήλωσαν στο Λονδίνο όπου πραγματοποιήθηκε η μεγαλύτερη μεταπολεμική διαδήλωση στη Βρετανία, ανακοίνωσε η αστυνομία. Η πιο μεγάλη διαδήλωση για τον ''κεφαλικό φόρο'' είχε συγκεντρώσει 350.000 ανθρώπους το Μάρτιο του 1990 και εκείνη εναντίον του πολέμου στο Βιετνάμ 400.000 ανθρώπους τη δεκαετία του ΄70, δήλωσε εκπρόσωπος της Σκότλαντ Γιαρντ στο Γαλλικό Πρακτορείο. Την ίδια ώρα ο πρόεδρος των σιδηροδρομικών της αγγλικής πρωτεύουσας δήλωσε ότι υπάλληλοι του συνδικάτου στο σταθμό του Μάδεργουελ αρνήθηκαν να μεταφέρουν με το τρένο στρατιωτικά οχήματα τα οποία επρόκειτο να μεταφερθούν στην περιοχή του Περσικού Κόλπου για να ενισχύσουν τις εκεί υπάρχουσες δυνάμεις.

    Περισσότεροι από 250.000 άνθρωποι συγκεντρώθηκαν στο Βερολίνο για τη μεγαλύτερη από τις πολλές διαδηλώσεις σε ολόκληρη τη Γερμανία που πραγματοποιήθηκαν το Σάββατο εναντίον ενός πολέμου στο Ιράκ. Οι διαδηλωτές, που κρατούσαν μπαλόνια και πλακάτ με συνθήματα κατά ενός ενδεχόμενου πολέμου στο Ιράκ, μετείχαν σε δύο μεγάλες πορείες ειρήνης που ξεκίνησαν από τα ανατολικά και δυτικά της πόλης για να συγκλίνουν σε ένα συλλαλητήριο στο κεντρικό Βερολίνο. Η διαδήλωση στην πρωτεύουσα της Γερμανίας οργανώθηκε από συμμαχία 40 ειρηνευτικών οργανώσεων, συνδικάτων και κομμάτων.

    Η στιγμή που οι εθνικοί ήρωες κρατούν τις σημαίες των σημερινών αγώνων φαίνεται ότι έφτασε στην Ιταλία, όπου περισσότεροι από ένα εκατομμύριο διαδηλωτές ήρθαν σε ανοιχτή και δυναμική αντιπαράθεση με την κυβέρνησή τους.

    Περισσότεροι από 25.000 διαδηλωτές, σύμφωνα με την ολλανδική αστυνομία, πραγματοποίησαν νωρίς το απόγευμα πορεία στο κέντρο του Αμστερνταμ εναντίον ενός ενδεχόμενου πολέμου στο Ιράκ. ''Όχι αίμα για το πετρέλαιο'', ''να αφοπλίσουμε το Ιράκ χωρίς πόλεμο'', ''όχι πόλεμος στο όνομά μου'', ήταν τα συνθήματα που χρησιμοποιήθηκαν περισσότερο.

    Στην Κοπεγχάγη δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι έλαβαν μέρος στη μεγαλύτερη διαδήλωση υπέρ της ειρήνης που πραγματοποιήθηκε στην πρωτεύουσα της Δανίας από την εποχή του πολέμου του Βιετνάμ, απευθύνοντας έκκληση για ειρηνική λύση στη διένεξη με το Ιράκ. Οι ομιλητές στο συλλαλητήριο έξω από την πρεσβεία των Ηνωμένων Πολιτειών κατηγόρησαν τα ''γεράκια'' της Ουάσινγκτον ότι σχεδιάζουν να επιτεθούν στο Ιράκ υπό οποιεσδήποτε συνθήκες και χωρίς να σκεφθούν τα δεινά που θα προκαλέσουν στον πληθυσμό του Ιράκ. Η διαδήλωση στην Κοπεγχάγη ήταν ειρηνική, ενώ δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι συμμετείχαν επίσης στις διαδηλώσεις έξω από τις αμερικανικές πρεσβείες στη Στοκχόλμη, το Όσλο και το Ελσίνκι.

    Στη Νέα Υόρκη, οι διαδηλωτές θα πραγματοποιήσουν πορεία προς τα κεντρικά γραφεία των Ηνωμένων Εθνών, όπου μία ημέρα πριν παρουσίασε την πολυαναμενόμενη έκθεσή του ο επικεφαλής των επιθεωρητών όπλων, Χανς Μπλιξ. Ανάμεσα σε αυτούς που θα συμμετάσχουν στις διαδηλώσεις είναι η Σούζαν Σάραντον και ο Ντάνι Γκλόβερ, ο Αρχιεπίσκοπος της Καθολικής Εκκλησίας της Νοτίου Αφρικής, Ντέσμοντ Τούτου και η γνωστή για τους αγώνες της υπέρ των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, Αντζελα Ντέιβις.

    Πεντακόσιοι, περίπου, διαδηλωτές, συγκεντρώθηκαν νωρίς το απόγευμα στη βρετανική βάση Δεκέλειας της Κύπρου για να διαμαρτυρηθούν εναντίον ενός ενδεχομένου πολέμου στο Ιράκ. Οι διαδηλωτές, Ελληνοκύπριοι, Τουρκοκύπριοι και αλλοδαποί απέκλεισαν για μια ώρα το δίαυλο της βάσης. Οι πεντακόσιοι βάδισαν στη συνέχεια προς το μικτό χωριό Πύλα, που εφάπτεται της βάσης, υπό την εποπτεία περιπολικών της αστυνομίας Δεκέλειας και των Ηνωμένων Εθνών. Ακολούθως έγινε δορυφορική σύνδεση με το Λονδίνο, για μετάδοση των μαζικών κινητοποιήσεων στις διάφορες πόλεις του κόσμου.

    Μεγαλειώδη συλλαλητήρια πραγματοποιήθηκαν στη Βαρσοβία, στην Πράγα στα Σκόπια, στο Δουβλίνο, στη Βέρνη στην Κωνσταντινούπολη και σε δεκάδες ακόμη πόλεις της Γηραιάς Ηπείρου.

    Δυναμικά συλλαλητήρια σε ολόκληρη την Απω Ανατολή

    Το πρωί δεκάδες χιλιάδες διαδηλωτές πραγματοποίησαν σε πόλεις της Αυστραλίας και της Νέας Ζηλανδίας, συλλαλητήρια με αίτημα την ειρηνική επίλυση της ιρακινής κρίσης, εγκαινιάζοντας την ημέρα της αντιπολεμικής διαμαρτυρίας που πραγματοποιείται σε ολόκληρο τον κόσμο.

    Στην Αυστραλία, περίπου 16.000 διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν στην πρωτεύουσα Καμπέρα, μια ημέρα μετά τη μεγάλη διαδήλωση στη Μελβούρνη όπου είχαν πάρει μέρος 150.000 άνθρωποι.

    Η διαδήλωση κατά του πολέμου στο Ιράκ στη Μελβούρνη ήταν η μεγαλύτερη από την εποχή του πολέμου στο Βιετνάμ, πριν 30 χρόνια.

    Δέκα χιλιάδες διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν στο Περθ, 15.000 στο Νιούκαστλ και 10.000 στην πρωτεύουσα της Τασμανίας, Χόμπαρτ, φωνάζοντας συνθήματα κατά του σχεδιαζόμενου πολέμου στο Ιράκ, αλλά και της συμμετοχής της Αυστραλίας.

    Στη Νέα Ζηλανδία, χιλιάδες άνθρωποι πραγματοποίησαν αντιπολεμικές συγκεντρώσεις στο Οκλαντ και στην πρωτεύουσα Ουέλλινγκτον.

    Οι διαδηλωτές κρατούσαν πανώ που έγραφαν: "Μπους, Μπλερ, Χάουαρντ -ο άξονας του Κακού".

    Στο Τόκιο εκατοντάδες άτομα συγκρότησαν αντιπολεμική πορεία στους κεντρικούς δρόμους της πόλης.

    Στην Μπανγκόκ, περίπου 2.000 άτομα-στην πλειοψηφία τους Μουσουλμάνοι- πραγματοποίησαν πορεία μπροστά από τις πρεσβείες των Ηνωμένων Πολιτειών και της Βρετανίας.

    Περισσότεροι από 2.000 διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν και στην πρωτεύουσα της Νότιας Κορέας, Σεούλ φωνάζοντας συνθήματα κατά του προέδρου Μπους.

    Αντιπολεμικές διαδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν ακόμη στην Κουάλα Λουμπούρ και στην Τζακάρτα, μπροστά από τις πρεσβείες των Ηνωμένων Πολιτειών.

    Αντιπολεμικές διαδηλώσεις σε Ιράκ και Δαμασκό

    Χιλιάδες Ιρακινοί συγκεντρώθηκαν το Σάββατο στη Βαγδάτη για να εκφράσουν την αντίθεσή τους σε ενδεχόμενο αμερικανικό πόλεμο κατά του Ιράκ.

    Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των οργανωτών, στη διαδήλωση μετείχαν ένα εκατομμύριο άτομα, που κατέκλυσαν τους δρόμους των συνοικιών Αλ Ρουσάφα και Αλ Κάρχ, σχηματίζοντας μια τεράστια συγκέντρωση μήκους αρκετών χιλιομέτρων.

    Οι διαδηλωτές, στην πλειοψηφία τους νέοι άνθρωποι, φώναζαν συνθήματα εναντίον των Ηνωμένων Πολιτειών και του Ισραήλ.

    Περισσότεροι από 200.000 διαδηλωτές πραγματοποίησαν πορεία στη Δαμασκό, εκφράζοντας την αντίθεσή τους στο ενδεχόμενο ενός πόλεμου στο Ιράκ. ''Όχι στις αμερικανικές απειλές'', ''Σήμερα το Ιράκ, ποιος έχει σειρά αύριο;'', ''’ξονας του κακού: ΗΠΑ, Βρετανία, Ισραήλ'', ''Μπους, Μπλερ όχι πόλεμος για το πετρέλαιο'', ήταν τα συνθήματα που αναγράφονταν στα πανό που κρατούσαν δημόσιοι υπάλληλοι και φοιτητές.

    Οι διαδηλωτές ανέμιζαν συριακές, ιρακινές και παλαιστινιακές σημαίες καθώς και σημαίες της Χεζμπολάχ, του σιιτικού κινήματος του Λιβάνου και αιχμή του δόρατος της αντίστασης στην ισραηλινή κατοχή στο νότιο Λίβανο.

    [07] Ισχυρή έκρηξη σε πόλη της ΠΓΔΜ

    15/2/2003 6:32:00 μμ

    Φωτό Αρχείου

    Ισχυρή έκρηξη σημειώθηκε την περασμένη νύχτα στην πόλη Στρούγκα της ΠΓΔΜ. Ο εκρηκτικός μηχανισμός είχε τοποθετηθεί στο δικαστικό μέγαρο της πόλης, το οποίο υπέστη σοβαρές υλικές ζημιές, ενώ από την έκρηξη θρυμματίστηκαν και τα παράθυρα των γειτονικών κτιρίων. Η αστυνομία διεξάγει έρευνα για την υπόθεση, τα κίνητρα της οποίας και οι δράστες παραμένουν άγνωστοι.

    Εξάλλου, πριν μερικές ημέρες, η αστυνομία συνέλαβε στην πόλη της Στρούγκα, τον Ντιλαβέρ Μπόικου, με την κατηγορία της παράνομης διακίνησης γυναικών τις οποίες εξωθούσε σε πορνεία. Ο συλληφθείς είναι ένας από τους πλουσιότερους κατοίκους της Στρούγκα και θεωρείται ως ένας από τους μεγαλύτερους "σωματέμπορους" των Βαλκανίων, με διασυνδέσεις σε όλες τις βαλκανικές χώρες, καθώς και σε χώρες της Δυτικής Ευρώπης.

    [08] Έκτακτη Σύνοδος Κορυφής Αραβικών χωρών

    15/2/2003 3:01:00 μμ

    Μια έκτακτη αραβική Σύνοδος Κορυφής για την κρίση στο Ιράκ και την Παλαιστίνη, θα διεξαχθεί στην Αίγυπτο την εβδομάδα που ξεκινά από το Σάββατο 22 Φεβρουαρίου, ανακοίνωσε το κέντρο τύπου της αιγυπτιακής κυβέρνησης. ''Η σύνοδος κορυφής θα διεξαχθεί την επόμενη εβδομάδα στο Σαρμ Ελ-Σέιχ'', στην ανατολική Αίγυπτο, αναφέρει το ανακοινωθέν του κέντρου τύπου, χωρίς να προσδιορίζει την ακριβή ημερομηνία της συνόδου κορυφής. Η εβδομάδα στην Αίγυπτο και στις μουσουλμανικές χώρες ξεκινά το Σάββατο. ''Η ημερομηνία θα καθοριστεί σήμερα ή αύριο'', κατά την επείγουσα σύνοδο των αράβων υπουργών Εξωτερικών, δήλωσε διπλωμάτης του Αραβικού Συνδέσμου.

    [09] Υπεγράφη συλλογική σύμβαση μεταξύ υπ. Εσωτερικών-ΠΟΕ ΟΤΑ

    15/2/2003 4:29:00 μμ

    Ειδική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας υπογράφτηκε μεταξύ του υπουργείου Εσωτερικών και του προέδρου της ΠΟΕ-ΟΤΑ. Η υπογραφή της σύμβασης που αποτελεί μέρος των αιτημάτων των εργαζομένων στους δήμους. Η σύμβαση έχει ισχύ από 31.12.02 και προβλέπει 32 ώρες εργασίας εβδομαδιαίως για τους εργαζόμενους στις χωματερές, στην αποκομιδή απορριμμάτων, στην ταφή και εκταφή νεκρών, στην αφαλτόστρωση, στην αποχέτευση, στα αφοδευτήρια, στα συνεργεία συντήρησης απορριμματοφόρων οχημάτων, στις οικοδομικές εργασίες.

    [10] Προχωρούν ικανοποιητικά τα ολυμπιακά έργα στη Θεσ/νίκη

    15/2/2003 6:11:00 μμ

    Ικανοποιημένοι εμφανίστηκε η ηγεσία του υπουργείου Πολιτισμού από την πορεία των έργων στο Καυτατζόγλειο στάδιο της Θεσσαλονίκης για τους Ολυμπιακούς Αγώνες το 2004. Ο κ. Βενιζέλος μάλιστα επεσήμανε ότι με την ευκαιρία των Ολυμπιακών Αγώνων θα ανακαινιστεί ριζικά το "Αλεξάνδρειο" κλειστό γήπεδο μπάσκετ. Ο υπουργός Πολιτισμού σε δηλώσεις του τόνισε ότι οι Ολυμπιακοί Αγώνες και τα ολυμπιακά έργα δεν αφορούν μόνο την Αθήνα. Το όφελος για την ελληνική περιφέρεια είναι τεράστιο. Ειδικά στην Θεσσαλονίκη, καθώς ο προϋπολογισμός των ολυμπιακών έργων ξεπερνάει τα 160 δισ. δραχμές. Ο κ. Βενιζέλος, υπογάμμισε ότι τόσο το Καυτατζόγλειο όσο και τα άλλα γήπεδα της Θεσσαλονίκης θα είναι έτοιμα μέσα στο χρονοδιάγραμμα.

    Θα ολοκληρωθούν εγκαίρως

    Ο κ. Βενιζέλος, που ρωτήθηκε και για την πρόθεση μερικών ΠΑΕ να μετατραπούν σε ομάδες "λαϊκής βάσης" είπε πως ο νόμος που ψήφισε η κυβέρνηση προβλέπει και την ενεργοποίηση των ερασιτεχνικών συλλόγων. Ετσι, λοιπόν, κάθε ενέργεια των φιλάθλων, της κοινωνίας, ή πρωτοβουλία των ερασιτεχνικών συλλόγων, είναι ευπρόσδεκτη, τόνισε ο υπουργός Πολιτισμού.

    Ο υφυπουργός Ολυμπιακών έργων Νάσος Αλευράς εξέφρασε την ικανοποίηση του για την πορεία των έργων της Ολυμπιάδας στη Θεσσαλονίκη λέγοντας ότι θα ολοκληρωθούν εγκαίρως. Ο κ. Αλευράς ανέφερε ότι η ανακαίνιση του Καυτατζόγλειου θα έχει ολοκληρωθεί τον Απρίλιο του 2004.

    Ο κ. Αλευράς ξεκαθάρισε επίσης ότι "αμέσως μετά τη λήξη των Ολυμπιακών Αγώνων θα αποκατασταθεί το ταρτάν του Καυτατζογλείου", καθησυχάζοντας έτσι τους ανθρώπους του στίβου.

    [11] Δεύτερος ο Γκαβέλας στα 60μ στο Κλειστό Στίβου

    15/2/2003 5:58:00 μμ

    Τη δεύτερη θέση στα 60μ. στο Ευρωπαϊκό Κύπελλο κλειστού στίβου της Λειψίας πήρε ο Αρης Γκαβέλας. Ο Έλληνας σπρίντερ σημείωσε 6.61, μόλις ένα εκατοστό του δευτερολέπτου, περισσότερο από το ατομικό του ρεκόρ. Νικητής στο αγώνισμα αναδείχθηκε ο Βρετανός Γκάρντενερ με 6.55

    [12] Δεύτερη η Βασδέκη στο τριπλούν στο Ευρωπαϊκό Κλειστού Στίβου

    15/2/2003 5:53:00 μμ

    Τη δεύτερη θέση στο τριπλούν των Γυναικών στο πρώτο Ευρωπαϊκό Κύπελλο κλειστού στίβου κατέλαβε η Oλγα Βασδέκη με 14.07μ. Η Eλληνίδα πρωταθλήτρια επανεμφανίστηκε σε αγώνες κλειστού στίβου ύστερα από περίπου τρία χρόνια, ενώ η εμφάνισή της στους αγώνες της Λειψίας ήταν η πρώτη με τα χρώματα της Εθνικής ομάδας, μετά από τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Σίδνεϊ.

    Πολύ η εμφάνιση και των άλλων Ελληνίδων αθλητριών

    Στα 60μ. εμπόδια των Γυναικών η Φλώρα Ρεντούμη ήταν 3η με 8.17, πραγματοποιώντας πολύ καλή εμφάνιση. Νικήτρια στο αγώνισμα αναδείχθηκε η Ισπανίδα Αλοζί με 7.94.

    Στα 3.000μ. των Γυναικών η Μαρία Τσίρμπα πραγματοποίησε ικανοποιητική εμφάνιση. Πήρε την 5η θέση με 9.01.47, επίδοση που είναι ατομικό της ρεκόρ και η δεύτερη όλων των εποχών στη χώρα μας στον κλειστό στίβο.

    Καλή εμφάνιση πραγματοποίησε και η Νάντια Εφεντάκη στα 1.500μ. των Γυναικών. Τερμάτισε στην 6η θέση με 4.17.34, επίδοση που είναι ατομικό της ρεκόρ και η τρίτη καλύτερη όλων των εποχών στη χώρα μας στον κλειστό στίβο.

    [13] Ο Βιρτσς παραμένει πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας

    15/2/2003 6:35:00 μμ

    Ο Ελβετός πρώην πρωταθλητής των 400μ. Χανς Βιρτσς θα είναι ο μοναδικός υποψήφιος για τη θέση του προέδρου της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Στίβου. Η προθεσμία υποβολής υποψηφιοτήτων τελείωσε και ο Βιρτς που είναι πρόεδρος της ΕΑΑ τα τελευταία τέσσερα χρόνια θα παραμείνει στη θέση του για ακόμη μία τετραετία μιας και δεν έχει αντίπαλο.

    Οι εκλογές για την ανάδειξη νέου ΔΣ της ΕΑΑ θα γίνουν στις 12 Απριλίου στην Αθήνα και για τρίτη συνεχόμενη φορά μία θέση στο συμβούλιο θα διεκδικήσει και ο εκπρόσωπος της χώρας μας στην Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Γιώργος Κωνσταντόπουλος, ενώ υποψήφιος θα είναι και ο Κύπριος Αντώνης Δράκος. Συνολικά τις 13 θέσεις των μελών του συμβουλίου της ΕΑΑ διεκδικούν 23 άτομα.

    [14] Η Αρσεναλ νίκησε την Μάντσεστερ Γιουάιτεντ

    15/2/2003 6:07:00 μμ

    Φωτό Αρχείου

    Οι "κανονιέρηδες" της Αρσεναλ πέρασαν από το "Ολντ Τράφορντ" με νίκη 2-0 επί της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ και πήραν το εισητήριο για τους προημιτελικούς του κυπέλλου Αγγλίας, ενώ πήραν γλυκιά εκδίκηση για την ήττα τους στο πρωτάθλημα, στο ίδιο γήπεδο, με το ίδιο σκορ. Το σκορ άνοιξε ο Βραζιλιάνος Εντου Σιλβα στο 35' με φάουλ, ενώ ο Σιλβέν Βιλτόρ διαμόρφωσε το τελικό 2-0 στο 52', σ'αυτόν τον αγώνα με τον οποίο άνοιξε η αυλαία του 5ου γύρου της διοργάνωσης.

    [15] Ο Κεχαγιάς στον αγώνα της Ξάνθης με την ΑΕΚ

    15/2/2003 6:04:00 μμ

    Ο προπονητής της Ξάνθης, Νίκος Καραγεωργίου, μετά την πρωινή προπόνηση του Σαββάτου, ανακοίνωσε τους 18 ποδοσφαιριστές που θα αποτελέσουν την αποστολή για την κυριακάτικη συνάντηση με την ΑΕΚ στο πλαίσιο της 19ης αγωνιστικής του Πρωταθλήματος της Α' εθνικής.

    Στην αποστολή συμπεριλήφθηκε ο αρχηγός της ομάδας Νίκος Κεχαγιάς που ξεπέρασε τον τραυματισμό του, ενώ αντίθετα ο Δημήτρης Γελαδάρης δοκίμασε να προπονηθεί με την υπόλοιπη ομάδα, αλλά δεν κατέστη εφικτό με αποτέλεσμα να μείνει εκτός αποστολής.

    Αναλυτικά οι 18 ποδοσφαιριστές έχουν ως εξής:

    Μπούτσεκ, Τσακωνάκης, Λάιτνερ, Λαμπριάκος, Λίπα, Παπαδημητρίου, Καζάκης, Φρίζενμπίχλερ, Μπαικαρά, Σφακιανάκης, Πρίττας, Ραμπαριβονί, Πέτρου, Ζωγραφάκης, Μπα, Βάλλας, Ζαπρόπουλος και Κεχαγιάς.

    [16] Ευρωλίγκα: Η κλήρωση της φάσης των ''16''

    15/2/2003 1:36:00 μμ

    Αντιμέτωπος με τις Ουλκερ, Σκίπερ Μπολόνια, καθώς και τη Σιένα του Μιχάλη Κακιούζη, θα τεθεί ο Παναθηναϊκός, στην προσπάθειά του να υπερασπιστεί το "στέμμα" του πρωταθλητή Ευρώπης που κατέκτησε πέρυσι στο "Παλαμαλαγκούτι". Στην κλήρωση για την φάση των "16" της Ευρωλίγκα που πραγματοποιήθηκε στο "Παλαου Σαντ Τζόρντι" της Βαρκελώνης, οι "πράσινοι" κληρώθηκαν στον Ε' όμιλο, ενώ ο Ολυμπιακός "έπεσε" στον Ζ' Όμιλο. Εκεί, η ομάδα του Σλόμπονταν Σούμποτιτς θα αναμετρηθεί με τις Μπαρτσελόνα, Ολίμπια Λιουμπλιάνας και Βιλερμπάν. Η φάση των "16" της διοργάνωσης θα διεξαχθεί το διάστημα 26 Φεβρουαρίου-17 Απριλίου, ενώ ο πρώτος από κάθε όμιλο παίρνει το "εισιτήριο" για το Final-four της διοργάνωσης που θα διεξαχθεί 9-11 Μαϊου στη Βαρκελώνη.

    Οι όμιλοι της Ευρωλίγκα αναδείχθηκαν από τη σημερινή κλήρωση:

    Δ' Όμιλος

    ΤΣΚΚΑ Μόσχας Εφές Πίλσεν Μάλαγα Τσιμπόνα

    Ε' Όμιλος

    Παναθηναϊκός Ουλκερ Σκίπερ Μπολόνια Σιένα

    ΣΤ' Όμιλος

    Μπενετόν Τρεβίζο Ταουγκρές Βίρτους Μπολόνια Μακάμπι Τελ Αβίβ

    Ζ' Όμιλος

    Μπαρτσελόνα Ολίμπια Λιουμπλιάνας Ολυμπιακός Βιλερμπάν

    [17] Δέκατος ο Γεωργαλής στο Παγκόσμιο Ποδηλασίας

    15/2/2003 6:43:00 μμ

    Μακριά από τον καλό του εαυτό έμεινε ο Δημήτρης Γεωργαλής, στον αγώνα ατομικής χρονομέτρησης ενός χιλιομέτρου, στο παγκόσμιο κύπελλο ποδηλασίας πίστας της Μόσχας. Ο Ελληνας αθλητής, που στο αγώνισμα αυτό ήταν έκτος στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Σίδνεϊ, περιορίστηκε στην 10η θέση (ανάμεσα σε 21 ποδηλάτες) με χρόνο 1:05.720, στον πρώτο αγώνα του φετινού παγκοσμίου κυπέλλου. Νικητής αναδείχθηκε ο Γερμανός Στέφαν Νίμκε με 1:03.42.

    Ο Λάμπρος Βασιλόπουλος κατέλαβε τελικά την 11η θέση στο κέριν, καθώς τερμάτισε πέμπτος στον τελικό για τις θέσεις 7-12.

    Τέλος, η Ελευθερία Ελληνικάκη δεν κατάφερε να διακριθεί στον αγώνα πόντων των γυναικών και κατετάγη 18η σε σύνολο 25 αθλητριών.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Saturday, 15 February 2003 - 17:52:46 UTC