Browse through our Interesting Nodes for Greek Language Instruction, Studies & Services Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 03-02-14

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Mεγάλο συλλαλητήριο αύριο κατά του πολέμου
  • [02] Νέα μαρτυρία για τη ''17Ν''
  • [03] Επίθεση Καραμανλή για τα δημόσια έργα
  • [04] Αυτοσχέδιο μαχαίρι βρέθηκε σε σκάφος της Ολυμπιακής
  • [05] Οξεία κριτική Πρωτόπαπα στη ΝΔ για το ασυμβίβαστο
  • [06] Ατυπη υπουργική διάσκεψη για θέματα ανταγωνιστικότητας
  • [07] Η Ελλάδα πρώτη στις αυξήσεις κοινωνικών δαπανών
  • [08] Η Ευρώπη της φτώχειας...
  • [09] Διεύρυνση... μόνο με 10 ευρώ το χρόνο ανά Ευρωπαίο
  • [10] Έκθεση φωτογραφιών Τάκη Τλούπα στο Λουξεμβούργο
  • [11] Συζητήσεις για τους πρόσφυγες σε περίπτωση πολέμου στο Ιράκ
  • [12] Έκρηξη σε πολυκατοικία στις Βρυξέλλες
  • [13] Κολομβία: Πολύνεκρη έκρηξη βόμβας
  • [14] Έγκριση Αραφάτ για διορισμό πρωθυπουργού
  • [15] Γαλλία: Σκληρό νομοσχέδιο για την πάταξη του εγκλήματος
  • [16] Μεικτές αντιδράσεις για τη νέα έκθεση
  • [17] Παράταση επιθεωρήσεων ζήτησε ο Χανς Μπλιξ
  • [18] Ιρακινό διάταγμα κατά των όπλων μαζικής καταστροφής
  • [19] Ράμσφελντ: Θα μείνουμε στο Ιράκ όσο χρειάζεται
  • [20] Το Λονδίνο θα ζητήσει δεύτερη απόφαση από τον ΟΗΕ
  • [21] Λίγες οι πιθανότητες αποτροπής του πολέμου λέει το Βέλγιο
  • [22] Πρωτοσέλιδα για τον ιρακινό στο διεθνή τύπο
  • [23] Καμπανάκι Μπους για τον ρόλο του ΟΗΕ
  • [24] Ταξιδιωτικές Οδηγίες Ιαπωνίας - Καναδά για Ιράκ και Κουβεϊτ
  • [25] Πόλεμος δηλώσεων πριν τη στρατιωτική δράση
  • [26] Ιρακινοί κατέρριψαν αμερικανικό αεροσκάφος
  • [27] Συμφωνία ΟΗΕ-Ιράκ για διευκόλυνση επιθεωρητών
  • [28] Διάσταση απόψεων για το θέμα του Ιράκ
  • [29] Μειώνεται η δημοτικότητα του Αμερικανού προέδρου
  • [30] Η οικονομία στη συνάντηση Σημίτη-Χριστοδουλάκη
  • [31] Νέος Ολυμπιακός με νέο γήπεδο
  • [32] Ευρωμπάσκετ: Σε όμιλο ''φωτιά'' η εθνική ομάδα
  • [33] Λάτιν τζαζ φιέστα από τον Hilton Ruiz Trio
  • [34] Πέφτει αύριο η αυλαία της έκθεσης πολιτικού βιβλίου
  • [35] Πρώτα συμπεράσματα για την πτώση του Κολούμπια
  • [36] Σε εκκλησία του Δουβλίνου τα λείψανα του Αγίου Βαλεντίνου

    [01] Mεγάλο συλλαλητήριο αύριο κατά του πολέμου

    14/2/2003 5:27:00 μμ

    Συλλαλητήρια διαμαρτυρίας κατά της ενδεχόμενης εισβολής των ΗΠΑ εναντίον του Ιράκ έχουν προγραμματιστεί για αύριο σε περισσότερες από 350 πόλεις του κόσμου. Στην Αθήνα, θα γίνουν τέσσερις διαφορετικές συγκεντρώσεις με κοινό προορισμό την αμερικανική πρεσβεία. Το συλλαλητήριο έχει προγραμματιστεί για τις 12.30 το μεσημέρι στην πλ. Συντάγματος και θα συμμετάσχουν συνδικαλιστικοί φορείς και άλλες κοινωνικές ομάδες, ενώ έχουν προγραμματιστεί και καλλιτεχνικές αντιπολεμικές εκδηλώσεις. Αντίστοιχο συλλαλητήριο θα γίνει στη Θεσσαλονίκη και σε άλλες πόλεις της χώρας.

    Πληθαίνουν οι δηλώσεις συμμετοχής για το συλλαλητήριο

    Με συνθήματα "Οχι στον πόλεμο" και "Καμία εμπλοκή της Ελλάδας" πληθαίνουν οι δηλώσεις συμμετοχής από συλλόγους καθηγητών στα Πανεπιστήμια, φοιτητικούς συλλόγους, ενώσεις εργαζομένων, καλλιτεχνών και ανθρώπων των γραμμάτων.

    Στα Προπύλαια δίνει στις 12 το μεσημέρι το αντιπολεμικό της ραντεβού η Ελληνική Επιτροπή για την Ύφεση και την Ειρήνη (ΕΕΔΥΕ) μαζί με τη "Δράση Θεσσαλονίκη 2003", το ΠΑΜΕ, την "Νεανική Δράση για την Ειρήνη" κ.α. που προετοιμάζονται πυρετωδώς για την επιτυχία του συλλαλητηρίου.

    Η πρωτοβουλία "Αγώνα Θεσσαλονίκη 2003" καλεί σε συμμετοχή στο αντιπολεμικό συλλαλητήριο με χωριστή συγκέντρωση στις 12 το μεσημέρι μπροστά στην παλαιά Βουλή, ενώ η Πρωτοβουλία για ένα αντιπολεμικό αντιιμπεριαλιστικό μπλοκ ''Θεσσαλονίκη-Αντίσταση 2003'' οργανώνει προσυγκέντρωση στις 12 το μεσημέρι στην πλατεία Κλαυθμώνος.

    Ταυτόχρονα, αντιπολεμικά τρένα της ''Συμμαχίας Σταματήστε τον πόλεμο'' ξεκινούν για την Αθήνα από τη Θεσσαλονίκη, την Ξάνθη και την Πάτρα, τρία πλοία από το λιμάνι της Σούδας, τη Σύρο και τη Μυτιλήνη, πούλμαν από τα Γιάννενα, το Βόλο, τα Γιαννιτσά, τη Ζάκυνθο, το Ναύπλιο και τη Χαλκίδα.

    Το ΠΑΣΟΚ, η ΚΕΔΑ, η ΑΚΟΑ, αλλά και η ΟΝΝΕΔ από κοινού με τις νεολαίες του ΠΑΣΟΚ και του ΣΥΝ θα στηρίξουν τη συγκέντρωση στο Σύνταγμα.

    Η ΝΔ επίσημα δεν μετέχει στο συλλαλητήριο, ενώ δεν αποκλείεται η εμφάνιση κάποιων στελεχών ή μελών της στο Σύνταγμα.

    Παράλληλα αύριο όλα τα θέατρα θα διακόψουν για 10 λεπτά τις παραστάσεις τους προκειμένου να διαβαστεί μήνυμα συμπαράστασης για τις αντιπολεμικές διαδηλώσεις.

    Στις 11 το πρωί του Σαββάτου, στην Ακρόπολη, καλεί σε συγκέντρωση εναντίον του πολέμου και η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ενώσεων Συντακτών.

    Από τις 12.00 το μεσημέρι έως τις 4.00 το απόγευμα, η Αθήνα θα μείνει χωρίς ταξί λόγω της στάσης εργασίας που θα πραγματοποιήσουν οι οδηγοί τους, προκειμένου να συμμετάσχουν στο αντιπολεμικό συλλαλητήριο.

    Πικετοφορία διοργανώνει αύριο και η ΕΕΔΥΕ, στις 5 το απόγευμα στην Ομόνοια.

    Ογκώδες αναμένεται το Σάββατο το αντιπολεμικό συλλαλητήριο που θα πραγματοποιηθεί στις 12 το μεσημέρι στα Χανιά.

    Παγκόσμια ημέρα δράσης η 15η Φεβρουαρίου και ήδη διοργανώνονται πορείες και αντιπολεμικές διαδηλώσεις σε περισσότερες από 70 χώρες.

    Από σήμερα βγήκαν στους δρόμους

    Συμβολική κατάληψη των γραφείων του ΟΗΕ στην Αθήνα πραγματοποίησαν την Παρασκευή τα μέλη του ΠΑΜΕ, της ΕΕΔΥΕ και της Πρωτοβουλίας "Θεσσαλονίκη 2003" με στόχο να διαμαρτυρηθούν για τον επικείμενο πόλεμο στο Ιράκ. Οι καταληψίες ζήτησαν να μεταφερθεί προς τον γ.γ. του ΟΗΕ το μήνυμα ότι οι Έλληνες είναι κατά οποιουδήποτε πολέμου.

    Την αντίθεση τους στα πολεμικά σχέδια των ΗΠΑ κατά του Ιράκ διαδήλωσαν σήμερα το πρωί στην Ακρόπολη δημοσιογράφοι και άλλοι εργαζόμενοι στα ΜΜΕ από την Ελλάδα και την Ευρώπη. Την συγκέντρωση διοργάνωσε η ΠΟΕΣΥ.

    Περίπου 100 άτομα- εκπρόσωποι συνδικάτων, σωματείων και συλλόγων εργαζομένων συγκεντρώθηκαν σήμερα λίγο μετά τις 11 το πρωί μπροστά από το άγαλμα του Ε. Βενιζέλου στη Θεσσαλονίκη. Στη συνέχεια συγκρότησαν πορεία και χωρίς να δημιουργήσουν κυκλοφοριακό πρόβλημα κατευθύνθηκαν προς το αμερικανικό προξενείο στην οδό Τσιμισκή, όπου θυροκόλλησαν ψηφίσματα, εκφράζοντας την αντίθεσή τους στον επικείμενο πόλεμο κατά του Ιράκ. Η συγκέντρωση και η πορεία έγινε στο πλαίσιο της 2ωρης στάσης εργασίας (10 π.μ- 12 μ.) που πραγματοποίησαν σήμερα οι εργαζόμενοι της πόλης ύστερα από απόφαση του ΕΚΘ και της ΕΔΟΘ ως προπομπός των αυριανών εκδηλώσεων διαμαρτυρίας ενάντια στον πόλεμο.

    Στις 6 το απόγευμα, επίσης, σήμερα, ο Δήμος Καισαριανής διοργανώνει πικετοφορία στο Πνευματικό κέντρο της πόλης και λαμπαδηδρομία ώστε να ενημερωθεί ο κόσμος για το συλλαλητήριο του Σαββάτου.

    Μια μαντινάδα για την ειρήνη θα τραγουδήσουν απόψε οι Χανιώτες της Κρήτης που θα δώσουν το παρών στην αντιπολεμική συναυλία που πραγματοποιείται στα Νεώρια της Παλιάς Πόλης. Στην συναυλία, μουσικοί και τραγουδιστές από το Σύλλογο Μουσικών ''Ο Χάρχαλης'', θα αποδώσουν τις 20 καλύτερες μαντινάδες που διακρίθηκαν στο διαγωνισμό τον οποίο οργάνωσε το Ελληνικό Κοινωνικό Φόρουμ.

    Χθες, με μηχανές και κρατώντας σημαίες έγινε πορεία από την Ομόνοια προς το Πεντάγωνο. Συμμετείχε η Επιτροπή για τη διεθνή ύφεση και Ειρήνη, η Θεσσαλονίκη 2003 και η Νεανική δράση για την Ειρήνη.

    [02] Νέα μαρτυρία για τη ''17Ν''

    14/2/2003 6:49:00 μμ

    Μια γυναίκα, τα στοιχεία της οποίας δεν έχουν γίνει γνωστά μέχρι αυτή τη στιγμή, κατέθεσε για την υπόθεση της "17Ν" στον εφέτη-ανακριτή. Η μάρτυρας, η οποία σύμφωνα με πληροφορίες έχει μπει σε πρόγραμμα προστασίας μαρτύρων, φέρεται να διαθέτει στοιχεία για ασύλληπτο μέλος της "17Ν", που μάλιστα ήταν αστυνομικός, ενώ φέρεται και να γνωρίζει γυναίκα, που συνδεόταν με τα θύματα της "17Ν", Μιχάλη Βρανόπουλο και Κωστή Περατικό, αλλά και με τον Αλέξανδρο Γιωτόπουλο. Την ίδια ώρα, οι έρευνες των Αρχών για την τρομοκρατία συνεχίζονται με εντατικούς ρυθμούς. Μετά τις συλλήψεις των φερόμενων ως μέλη της 17Ν και της τρομοκρατικής οργάνωσης Ε.Λ.Α., στο μεγεθυντικό φακό της Αντιτρομοκρατικής βρίσκονται τώρα δυο ακόμα τρομοκρατικές οργανώσεις: η "1η Μάη" και οι "Επαναστατικοί Πυρήνες".

    Στο στόχαστρο

    Σειρά έχει τώρα η εξάρθρωση και των υπόλοιπων τρομοκρατικών οργανώσεων.

    Μέσα από καταθέσεις και στοιχεία που έχει συλλέξει η αστυνομία, οι επικεφαλής των ερευνών γνωρίζουν όχι μόνο τα πρόσωπα που μετείχαν στις τρομοκρατικές οργανώσεις "1η Μάη" και "Επαναστατικοί Πυρήνες" αλλά και τη σύνθεση με την οποία πραγματοποίησαν τα χτυπήματα.

    Υπό στενή παρακολούθηση έχουν τεθεί τα μέλη της "1η Μάη"

    Τα στοιχεία που οδηγούν στον "Πάρκινσον" επεξεργάζονται τα τελευταία 24ωρα οι αξιωματικοί της Aντιτρομοκρατικής Yπηρεσίας. Πρόκειται για το πρώην μέλος του Ε.Λ.Α., που κινήθηκε στην περιφέρεια της 17Ν και πρωτοστάτησε στην ίδρυση και τη δράση της "1ης Μάη". Στο πρόσωπο του συμπυκνώνεται ολόκληρη η γνώση των πεπραγμένων της εγχώριας τρομοκρατίας.

    Ακόμα τρία πρόσωπα που φέρονται ως μέλη της οργάνωσης βρίσκονται σε στενό κλοιό από την αστυνομία.

    "Επαναστατικοί Πυρήνες"

    Εδώ και καιρό έχει διαρρεύσει η πληροφορία ότι τα "τέσσερα Π.", τα άτομα των οποίων το αρχικό γράμμα στο επίθετο είναι κοινό, απαρτίζουν τους Επαναστατικούς Πυρήνες και βρίσκονται υπό παρακολούθηση.

    Για να προχωρήσει όμως η Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία σε συλλήψεις θα πρέπει τα ενοχοποιητικά στοιχεία που θα έχει συγκεντρώσει να είναι αρκετά για να στοιχειοθετηθούν απόλυτα οι κατηγορίες από τη Δικαιοσύνη.

    Και νέες συμπληρωματικές διώξεις στους ''4'' του Ε.Λ.Α

    Μετά τη μεταγωγή στον Κορυδαλλό των τεσσάρων που κατηγορούνται για συμμετοχή στον Ε.Λ.Α., οι έρευνες των Διωκτικών Αρχών στρέφονται και στον εντοπισμό του αρχείου της τρομοκρατικής οργάνωσης καθώς και τυχόν κρυμμένων εκρηκτικών ή όπλων, αφού υπάρχουν πληροφορίες για ύπαρξη μυστικού οπλοστασίου.

    Εάν βρεθούν θα προσφέρουν πλούσιο υλικό στα χέρια του ειδικού εφέτη ανακριτή Λεωνίδα Ζερβομπεάκου, ο οποίος αναμένεται σύντομα να ασκήσει νέες συμπληρωματικές διώξεις σε κάθε έναν από τους κρατούμενους για συμμετοχή στον Ε.Λ.Α. μετά την εξέταση παλαιών δικογραφιών που έχουν σχηματιστεί για χτυπήματα της οργάνωσης.

    Στο πλαίσιο αυτό εξετάζονται και οι σχέσεις, οι επαφές αλλά και οι αντιθέσεις που είχαν ο Αλέξανδρος Γιωτόπουλος με τον Κώστα Αγαπίου και τον Χρήστο Τσιγαρίδα, οι οποίες καθόρισαν σε μεγάλο βαθμό την πορεία των οργανώσεων που μετείχαν.

    Τις επόμενες ημέρες εξάλλου αναμένεται να καταθέσουν παράσταση πολιτικής αγωγής συγγενείς και θύματα του Ε.Λ.Α.

    Τέλος, η Ειρήνη Αθανασάκη προτίθεται σύμφωνα με πληροφορίες να καταθέσει αίτηση αποφυλάκισης με περιοριστικούς όρους.

    Η δημοσιογραφική κάλυψη της δίκης

    Ο τρόπος της δημοσιογραφικής κάλυψης της επικείμενης δίκης των κατηγορουμένων για τρομοκρατικές ενέργειες, που ξεκινά στις 3 Μαρτίου, απασχόλησε την συνάντηση του υπουργού Τύπου Χρήστου Πρωτόπαπα με τους διευθυντές ειδήσεων των τηλεοπτικών καναλιών.

    Ανάμεσα στα θέματα που συζητήθηκαν, ήταν η απαγόρευση χρήσης τόσο δημοσιογραφικών κασετοφώνων όσο και κρυφής κάμερας.

    Σε κάθε περίπτωση και σύμφωνα με το νόμο, το δικαστήριο είναι το αρμόδιο όργανο που θα επιτρέψει ή όχι κάμερες μέσα στην αίθουσα, όπου θα διεξαχθεί η δίκη.

    [03] Επίθεση Καραμανλή για τα δημόσια έργα

    14/2/2003 6:33:00 μμ

    Τον τρόπο με τον οποίο εκτελούνται τα δημόσια έργα κατήγγειλε την Παρασκευή ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κώστας Καραμανλής, κατά τη διάρκεια ομιλίας του στη νομαρχία Μεσσηνίας. Ο κ. Καραμανλής, που επισκέφθηκε τα τμήματα της εθνικής οδού Κορίνθου-Τριπόλεως-Καλαμάτας στα οποία σημειώθηκαν καθιζήσεις, τόνισε ότι το κόμμα του ως κυβέρνηση, θα επανεξετάσει όλες τις συμπληρωματικές συμβάσεις, που έχουν υπογραφεί από τη σημερινή κυβέρνηση και θα καταργήσει τον ισχύοντα μαθηματικό τύπο, στην ανάθεση των δημοσίων έργων.

    Την ριζική αναδιοργάνωση του τομέα ελέγχου μελετών και επίβλεψης του ΥΠΕΧΩΔΕ, ζήτησε ο Κώστας Καραμανλής, μιλώντας στο αμφιθέατρο της Νομαρχίας Μεσσηνίας, παρουσία εκπροσώπων φορέων του νομού.

    Όσον αφορά στις ζημιές στην εθνική οδό, ζήτησε την προώθηση βραχυπρόθεσμων ασφαλών λύσεων και να αρχίσουν μελέτες για την οριστική αποκατάσταση των προβλημάτων που έχουν δημιουργηθεί,

    Επίσης, ο κ. Καραμανλής ζήτησε να εξασφαλισθεί η αποκατάσταση των ζημιών στον εθνικό δρόμο με χρηματοδότηση από το εθνικό σκέλος του Γ' ΚΠΣ.

    Μάλιστα, ο πρόεδρος της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης δεσμεύτηκε ότι ως κυβέρνηση θα προβεί στη θεσμοθέτηση σταθερού πλαισίου εκτέλεσης έργων με κυρώσεις για τους μελετητές, τους εργολάβους και τα εντεταλμένα όργανα της Πολιτείας, όπου υπάρξουν κακοτεχνίες και παρανομίες.

    Για ανέξοδες κραυγές, μιλά η Β. Παπανδρέου

    Για λαϊκίστικη πολιτική και προσπάθεια απαξίωσής των έργων, έκανε λόγο η υπουργός ΠΕΧΩΔΕ, Βάσω Παπανδρέου, με αφορμή τις δηλώσεις του προέδρου της Νέας Δημοκρατίας για τις κατολισθήσεις στην Εθνική Οδό Κορίνθου-Καλαμάτας.

    Η κ. Παπανδρέου τόνισε ότι είναι καιρός η Ν.Δ. να σταματήσει τις ανέξοδες κραυγές και κατηγόρησε τον κ. Καραμανλή ότι αντί να ζητήσει να ενημερωθεί επισήμως για το πρόβλημα με τις κατολισθήσεις στις Εθνικές Οδούς, προτίμησε να μεταβεί επί τόπου για να ενημερωθεί από τον κομματικό του εκπρόσωπο στο ΤΕΕ.

    Η κ. Παπανδρέου υπογράμμισε ότι αν ο κ. Καραμανλής αναζητά ευθύνες να ψάξει κοντά του, στον θείο του Αχιλλέα Καραμανλή για να του πει γιατί σαν υπουργός ΠΕΧΩΔΕ άλλαξε σε μία νύχτα τη μελέτη για την Εθνική Οδό στην Τσακώνα και από μία λωρίδα ανά κατεύθυνση την έκανε δύο λωρίδες ανά κατεύθυνση.

    Η υπουργός ΠΕΧΩΔΕ σημείωσε ότι το σύστημα παραγωγής δημοσίων έργων με τη μέθοδο του μαθηματικού τύπου λειτουργεί καλά, ωστόσο χρειάζεται βελτιώσεις, τις οποίες μελετά η κυβέρνηση.

    [04] Αυτοσχέδιο μαχαίρι βρέθηκε σε σκάφος της Ολυμπιακής

    14/2/2003 5:52:00 μμ

    Αυτοσχέδιο μαχαίρι μήκους 15 εκατοστών εντοπίστηκε από συνεργείο καθαρισμού κάτω από κάθισμα αεροσκάφους της Ολυμπιακής Αεροπορίας το οποίο το απόγευμα πραγματοποίησε την πτήση 269 από Αθήνα προς Λονδίνο. Όταν το αεροσκάφος προσγειώθηκε στη βρετανική πρωτεύουσα και αφού αποβιβάστηκαν οι επιβάτες το συνεργείο καθαρισμού ανέλαβε τον καθαρισμό του αεροσκάφους. Υπάλληλος του συνεργείου εντόπισε το μαχαίρι καλά κρυμμένο κάτω από κάθισμα του αεροσκάφους. Το αυτοσχέδιο μαχαίρι είχε ως λαβή περιτύλιγμα χαρτοταινίας που έγραφε ''θάνατος στους ρουφιάνους''. Εύλογα ερωτηματικά προκαλεί το πώς πέρασε το μαχαίρι από τα μηχανήματα έλεγχου του Ελευθέριος Βενιζέλος. Η διοίκηση του αεροδρομίου θεωρεί σοβαρό το γεγονός, ενώ άρχισαν έρευνες.

    [05] Οξεία κριτική Πρωτόπαπα στη ΝΔ για το ασυμβίβαστο

    14/2/2003 3:09:00 μμ

    Για συνταγματική διγλωσσία, για αστάθεια πολιτικών θέσεων και οπορτουνιστική τακτική κατηγόρησε την άξιωματική αντιπολίτευση ο κυβερνητικός εκπρόσωπος και κάλεσε τη ΝΔ, αν πιστεύει ότι υπάρχει πολιτική αστάθεια ή ζήτημα με τη δεδηλωμένη, να καταθέσει πρόταση μομφής κατά της κυβέρνησης. Αναφερόμενος στην καταψήφιση του νομοσχεδίου και από κυβερνητικούς βουλευτές, ο κ. Πρωτόπαπας επισήμανε ότι η κυβέρνηση δεν έθεσε θέμα κομματικής πειθαρχίας και ξεκαθάρισε ότι οι εκλογές θα γίνουν στο τέλος της τετραετίας επικεφαλής τον Κώστα Σημίτη.

    Κρίσεις και επικρίσεις

    Το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας της Πέμπτης σχολίασαν μέσω της ΝΕΤ 105,8 εκπρόσωποι όλων των κομμάτων.

    Για παραλογισμό ορισμένων βουλευτών έκανε λόγο ο αντιπρόεδρος της Βουλής, Κώστας Γείτονας.

    Το αποτέλεσμα είναι απάντηση των βουλευτών απ' όλα τα κόμματα στην αλαζονεία, τον "ετσιθελισμό" της κυβέρνησης και το πείσμα του πρωθυπουργού, δήλωσε ο Δημήτρης Σιούφας.

    Το αποτέλεσμα και η εξέλιξη επηρεάζει αρνητικά την αξία της πολιτικής, τόνισε η Μαρία Δαμανάκη.

    Για σοβαρό πλήγμα στο προφίλ της κυβέρνησης έκανε λόγο ο βουλευτής του ΚΚΕ Αντώνης Σκυλλάκος.

    Υπενθυμίζεται ότι το νομοσχέδιο για το ασυμβίβαστο βουλευτικής ιδιότητας και επαγγελματικής δραστηριότητας καταψηφίστηκε την Πέμπτη με ψήφους 149 κατά και 140 υπέρ. Όλοι οι παρόντες βουλευτές της ΝΔ καταψήφισαν το νομοσχέδιο, ενώ κατά του ασυμβίβαστου ψήφισαν και οκτώ βουλευτές του ΠΑΣΟΚ.

    [06] Ατυπη υπουργική διάσκεψη για θέματα ανταγωνιστικότητας

    14/2/2003 7:24:00 μμ

    Περισσότερα κονδύλια για έρευνα, μεγαλύτερη αξιοποίηση των νέων τεχνολογιών από τις επιχειρήσεις και ενσωμάτωση της επιχειρηματικότητας στα εκπαιδευτικά προγράμματα των χωρών μελών της ΕΕ είναι οι τρεις βασικοί στόχοι που πρέπει να πετύχει η Ευρωπαϊκή Ένωση, ώστε να καλύψει το έλλειμμα επιχειρηματικότητας που εμφανίζει σε σχέση με τις ΗΠΑ. Οι στόχοι αυτοί υιοθετήθηκαν από τη άτυπη υπουργική διάσκεψη που πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή στη Θεσσαλονίκη, υπό την προεδρία του υπουργού Ανάπτυξης Ακη Τσοχατζόπουλου, ως προεδρεύοντος του Συμβουλίου Ανταγωνιστικότητας της ΕΕ και με την παρουσία του αρμόδιου Επιτρόπου Ερκι Λίκανεν. Η επίτευξή των στόχων αυτών υπαγορεύεται και από τις αναφορές σχετικά με το έλλειμμα επιχειρηματικότητας που περιλαμβάνονται στην "Πράσινη Βίβλο για την Επιχειρηματικότητα", την οποία επίσημα πρωτοπαρουσίασε ο κ. Λίκανεν στο συνέδριο που πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη στη Θεσσαλονίκη για "το Επιχειρηματικό Μέλλον την Ευρώπης".

    Στόχος η υποστήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων

    Erkki Liikanen

    Οι κ. Τσοχατζόπουλος και Λίκανεν, παρουσιάζοντας τα αποτελέσματα της υπουργικής διάσκεψης, μετέφεραν την κοινή εκτίμηση των κρατών μελών της ΕΕ ότι οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις που αντιστοιχούν στο 95% των επιχειρήσεων στην Ευρώπη, είναι η ραχοκοκαλιά της ευρωπαϊκής οικονομίας και πρέπει να υποστηριχθούν.

    Εξάλλου αυτό απαιτείται και βάσει του μεγάλου στόχου που τέθηκε πέρσι στη Λισαβόνα, σύμφωνα με τον οποία το 2010 η ευρωπαϊκή οικονομία πρέπει να είναι η πλέον ανταγωνιστική και ευέλικτη οικονομία διεθνώς.

    Στην κατεύθυνση αυτή οι συμμετέχοντες συμφώνησαν στη διαμόρφωση ενός ολοκληρωμένου σχεδίου δράσης, το οποίο, όπως είπε ο κ. Τσοχατζόπουλος, θα είναι έτοιμο εντός του πρώτου εξαμήνου, προκειμένου να τεθεί προς συζήτηση στο επόμενο συμβούλιο και να γίνει το νέο μόνιμο εργαλείο υποστήριξης των επιχειρήσεων.

    Ερωτηθείς ο κ. Λίκανεν ειδικότερα για τα μέτρα που θεωρούνται άμεσης προτεραιότητας για την επίτευξη του στόχου του 2010, είπε ότι στους στόχους που έχουν τεθεί είναι:

    α) να αυξηθούν τα κονδύλια για την έρευνα (υπολογίζονται σε 3% του ΑΕΠ της ΕΕ),

    β) να γίνει αποδεκτό και να καθιερωθεί το κοινοτικό δίπλωμα ευρεσιτεχνίας, κάτι που --όπως συμπλήρωσε ο κ.Τσοχατζόπουλος--θα επιδιωχθεί να ολοκληρωθεί επί ελληνικής προεδρίας,

    γ) να αυξηθεί το επίπεδο διείσδυσης του Ιντερνετ στις επιχειρήσεις και

    δ) να προωθηθεί το πνεύμα τις επιχειρηματικότητας μέσα από το εκπαιδευτικό σύστημα των χωρών, δίνοντας έμφαση στις επιστήμες και τα μαθηματικά.

    Πολύ σημαντικό θεωρείται και το ζήτημα της απλοποίησης των διαδικασιών που απαιτούνται για την ίδρυση και λειτουργία μιας επιχείρησης. "Οσο πιο πολλούς νόμους οδηγήσουμε σε ενοποίηση και απλοποίηση, ώστε να εξαφανίσουμε μία σειρά από εγκυκλίους και οδηγίες για το δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, τόσο πιο αποτελεσματικοί θα είμαστε", είπε χαρακτηριστικά ο κ.Τζοχατζόπουλος.

    Πρωτότυπος διαγωνισμός

    Ο κ.Λίκανεν ανέφερε ότι στη διάρκεια της σημερινής διάσκεψης έγινε και ένας διαγωνισμός σχετικά με τους χρόνους που απαιτούνται σε κάθε χώρα για την ίδρυση μιας εταιρίας. Όπως είπε, η Δανία έρχεται πρώτη, καθώς για την έναρξη μιας εταιρίας μέσω Ιντερνετ απαιτούνται μόλις 15 λεπτά της ώρας, ακολουθεί η Βρετανία με 24 ώρες, και η Ολλανδία-Βέλγιο (Κάτω Χώρες) με 48 ώρες.

    Για την Ελλάδα απάντησε ο κ.Τσοχατζόπουλος, ο οποίος είπε ότι έχει μειωθεί σημαντικά ο χρόνος σε σχέση με το παρελθόν, καθώς σήμερα για να ενταχθεί μια επιχείρηση στο μητρώο και να καταγραφεί απαιτούνται περίπου πέντε ημέρες. Συμπλήρωσε, ωστόσο, ότι με τις προωθούμενες τροποποιήσεις για τα Επιμελητήρια, η εγγραφή των νέων επιχειρήσεων θα γίνεται αυθημερόν.

    Οσον αφορά την εκπαίδευση για την επιχειρηματικότητα, σύμφωνα με τον κ.Λίκανεν, η Ελλάδα καταλαμβάνει την τέταρτη θέση στον κατάλογο των 15 χωρών με τις τρεις πρώτες θέσεις να καταλαμβάνουν αντίστοιχα οι Ιρλανδία, Σουηδία και Φιλανδία. Επ΄αυτού ο κ.Τσοχατζόπουλος σημείωσε ότι στη Ελλάδα εφαρμόζεται πιλοτικά, προς το παρόν, ένα σχετικό πρόγραμμα και ότι το υπουργείο Ανάπτυξης βρίσκεται αυτό το διάστημα σε στενή συνεργασία με το υπουργείο Παιδείας, προετοιμάζοντας κάτι καινούργιο προς αυτή την κατεύθυνση.

    Όλα τα επιμέρους συμπεράσματα της υπουργικής διάσκεψης θα προωθηθούν στο Συμβούλιο Ανταγωνιστικότητας, το οποίο, αφού τα επεξεργαστεί, θα στείλει την τελική πρόταση προς συζήτηση στο Εαρινό Συμβούλιο των αρχηγών των κρατών της ΕΕ για τη λήψη των σχετικών αποφάσεων.

    [07] Η Ελλάδα πρώτη στις αυξήσεις κοινωνικών δαπανών

    14/2/2003 12:39:00 μμ

    Tη σημαντικότερη αύξηση στις κατά κεφαλήν κοινωνικές δαπάνες εμφανίζει η Ελλάδα μεταξύ των κοινοτικών της εταίρων την περίοδο 1995-2000, σύμφωνα με στοιχεία της κοινοτικής στατιστικής υπηρεσίας Eurostat, που δόθηκαν στη δημοσιότητα στις Βρυξέλλες. Ειδικότερα, την περίοδο 1995-2000 οι κατά κεφαλήν κοινωνικές δαπάνες στην Ελλάδα αυξήθηκαν κατά 42,6% με μέσο κοινοτικό όρο 8,7%. Την Ελλάδα ακολουθούν η Πορτογαλία (27,1%) και η Ιρλανδία (21,4%), ενώ στη Φινλανδία έχει σημειωθεί μείωση στις δαπάνες αυτές (-0,1%).

    Σημαντική πρόοδος, αλλά υπάρχει δρόμος ακόμα...

    Αποτέλεσμα της αύξησης αυτής είναι οι κοινωνικές δαπάνες στην Ελλάδα να αυξηθούν από 22,9% του ΑΕΠ το 1996 σε 26,4% το 2000.

    Ο κοινοτικός μέσος όρος είναι 27,3%.

    Προηγείται η Σουηδία με 32,3% και ακολουθεί η Γαλλία με 29,7%, ενώ τα χαμηλότερα ποσοστά παρατηρούνται στην Ιρλανδία με 14,1% και την Ισπανία με 20,1%.

    Ωστόσο, παρά την πρόοδο που έχει σημειωθεί προκύπτει ότι οι κατά κεφαλήν κοινωνικές δαπάνες στην Ελλάδα εκφρασμένες σε Μονάδες Αγοραστικής Δύναμης δεν ξεπερνούν το 66% του μέσου κοινοτικού όρου με την Ισπανία και την Πορτογαλία (60%) να κατέχουν τις τελευταίες θέσεις μεταξύ των "15".

    Για την Ελλάδα, το μεγαλύτερο ποσοστό των κοινωνικών δαπανών απορροφάται από τις συντάξεις 49,4% (46,4% για τους 15), και την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη 26,6% (27,3% για τους 15), ενώ ακολουθούν η πολιτική για την οικογένεια και το παιδί 7,4% (8,2% για τους 15), η στήριξη των ανέργων 6,2% (6,3% για τους 15) και οι πολιτικές στέγασης και καταπολέμησης του κοινωνικού αποκλεισμού 5,4% (3,7% για τους 15) και η πολιτική στήριξης των ατόμων με αναπηρίες 5,1% (8,1% για τους 15).

    [08] Η Ευρώπη της φτώχειας...

    14/2/2003 1:29:00 μμ

    Το 40% του πληθυσμού της ΕΕ θα αντιμετώπιζε τον κίνδυνο φτώχειας αν δεν υπήρχαν τα επιδόματα κοινωνικής πρόνοιας, σύμφωνα με τα τελευταία κοινοτικά στοιχεία, ενώ ήδη σήμερα το 15% του πληθυσμού -δηλ. 56 εκατομ. άνθρωποι- διατρέχει αυτόν τον κίνδυνο και το 9% αντιμετωπίζει μόνιμη απειλή φτώχειας, ευρισκόμενο στο όριο κατά τα δύο τουλάχιστον έτη της προηγούμενης τριετίας. Τα παραπάνω στοιχεία περιλαμβάνονται στην τρίτη ετήσια έκθεση προόδου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την Ατζέντα Κοινωνικής Πολιτικής, στην οποία διαπιστώνεται ότι η τελευταία στη δημιουργία 2,5 εκατομμυρίων νέων θέσεων το 2001-2002, αλλά χρειάζεται να επιταχυνθούν οι μεταρρυθμίσεις προκειμένου να δημιουργηθούν περισσότερες από 15 εκατομ. νέες θέσεις έως το 2010.

    Στόχος-''κλειδί'' η δημιουργία νέων θέσεων εργασίας

    Τα προαναφερθέντα "καταδεικνύει το ρόλο και συγχρόνως τα όρια της αναδιανομής του εισοδήματος'', αναφέρει επίσης η εν λόγω έκθεση.

    Για το 2003 προβλέπεται η δημιουργία 500.000 περίπου νέων θέσεων εργασίας.

    Η Επιτροπή επικρίνει ιδιαίτερα τα κράτη μέλη για το μη καθορισμό εθνικών στόχων για την απασχόληση, γεγονός που θεωρεί ότι μπορεί να υπονομεύσει την υλοποίηση των στόχων της Λισσαβόνας και καλεί να αναληφθούν πρωτοβουλίες για μείωση των ποσοστών ανεργίας που έχουν εξαιτίας της οικονομικής ύφεσης ανέλθει στο 7,8% στην ΕΕ και στο 8,5% στην ευρωζώνη.

    Προσθέτει επίσης ότι οι αδυναμίες της αγοράς εργασίας ευθύνονται εν μέρει και για την παραμονή των ανθρώπων σε συνθήκες κοινωνικού αποκλεισμού.

    Η αρμόδια Επίτροπος Αννα Διαμαντοπούλου ανέφερε ότι η Ατζέντα Κοινωνικής Πολιτικής αποτελεί το εργαλείο που χρησιμοποιεί η ΕΕ για να επιτύχει το στόχο των ''περισσότερων και καλύτερων θέσεων εργασίας'' και της ''κοινωνικής συνοχής'', παρατηρώντας ότι τα κράτη μέλη, οι επιχειρήσεις και τα συνδικάτα είναι πολύ διστακτικά σήμερα όσον αφορά τις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις και κρύβονται ο ένας πίσω από τον άλλο σχετικά με τους στόχους της Λισσαβόνας.

    ''Πρέπει να αναλάβει ο καθένας τις ευθύνες του προκειμένου να επιτύχει η ΕΕ εγκαίρως τους διακηρυγμένους στόχους'', σημειώνει η Ελληνίδα Επίτροπος, τονίζοντας ότι η Ατζέντα αποτελεί την πυξίδα της ΕΕ για τον εκσυγχρονισμό και τη βελτίωση του ευρωπαϊκού κοινωνικού προτύπου, με επένδυση στους ανθρώπους και οικοδόμηση ενός ενεργού κράτους πρόνοιας.

    [09] Διεύρυνση... μόνο με 10 ευρώ το χρόνο ανά Ευρωπαίο

    14/2/2003 12:57:00 μμ

    Στο χρονικό διάστημα 2004-2006 η διεύρυνση της ΕΕ με 10 νέα μέλη θα κοστίσει στον κάθε κάτοικο της ΕΕ ετησίως το ποσό των 10 ευρώ, εκτίμησε η αντιπρόεδρος της Επιτροπής της ΕΕ (αρμόδια για τις Μεταφορές και την Ενέργεια), Λογιόλα ντε Παλάθιο. Στο συνολικό ποσό -περίπου 10 δισ. ευρώ για την παραπάνω τριετία- συμπεριλαμβάνονται όλα τα κονδύλια που θα εγγραφούν στους ετήσιους κοινοτικούς προϋπολογισμούς ώστε να υλοποιηθεί η διεύρυνση, αφαιρούνται όμως τα έκτακτα έξοδα που θα καταβληθούν απο τους φορολογούμενους των 10 νέων κρατών μελών της ΕΕ μετά την Πρωτομαγιά του 2004.

    Συζητήσεις επί των θετικών, αλλά και των αρνητικών διαστάσεων

    Η Επίτροπος, που μιλούσε στο πλαίσιο εκδήλωσης των Ισπανών εργοδοτών με θέμα ''την αντιμετώπιση των προκλήσεων της ενωμένης Ευρώπης των 25'' κρατών-μελών, τόνισε στην παρέμβασή της ότι χάρη στη διεύρυνση οι βιομηχανίες των 10 νέων μελών θα "ενισχυθούν" με εξειδικευμένο εργατικό δυναμικό, ενώ βαρύτητα έδωσε στην παράμετρο οτι με τη διεύρυνση ''ο συνολικός αριθμός των καταναλωτών της ΕΕ από 375 εκατομμύρια θα περάσει πλέον στα 450 εκατομμύρια''.

    Προέβλεψε επίσης ότι 90 δισ. ευρώ πρέπει να δοθούν στο χρονικό ορίζοντα μέχρι το 2010 και απο τους 10 ώστε να εναρμονίσουν τις υποδομές τους με τη σημερινή ΕΕ, ενώ ανέφερε οτι θα παρουσιαστεί σύντομα ένα συνολικό πρόγραμμα κατανομής επενδύσεων στους 10 νέους εταίρους.

    Τέλος η ντε Παλάθιο έκρινε οτι διογκώνονται υπερβολικά απο πολλούς αναρμοδίους οι φόβοι οτι μετά τη διεύρυνση η ΕΕ θα ''πλημμυρίσει'' απο εργατικό δυναμικό με συνέπεια οι δείκτες της ανεργίας στα 25 κράτη μέλη να πάρουν την άνοδο.

    [10] Έκθεση φωτογραφιών Τάκη Τλούπα στο Λουξεμβούργο

    14/2/2003 12:17:00 μμ

    Μέχρι και σήμερα θα είναι ανοιχτή για το κοινό, η έκθεση φωτογραφιών του Τάκη Τλούπα, στο Λουξεμβούργο. Η έκθεση εντάσσεται στο πλαίσιο των εκδηλώσεων που διοργανώνονται σε όλη την Ευρώπη από τη χώρα μας με την ευκαιρία ανάληψης της προεδρίας της Ε.Ε. Αποτελείται από 32 ασπρόμαυρες φωτογραφίες της περιόδου 1940-1978 που προέρχονται από το πλούσιο αρχείο του καλλιτέχνη.

    Τάκης Τλούπας: Ένας ποιητής της φωτογραφίας

    Έναν από τους σημαντικότερους εκπροσώπους της σύγχρονης ελληνικής φωτογραφίας, επέλεξε για να κάνει αισθητή την παρουσίαση της στο Λουξεμβούργο, η Ελλάδα.

    Ο Τάκης Τλούπας, ή αλλιώς, ποιητής της φωτογραφίας, όπως συνηθίζουν να τον αποκαλούν πολλοί, παρευρέθηκε στα εγκαίνια της έκθεσης στις 3 Φεβρουαρίου.

    Την έκθεση διοργανώνουν από κοινού ο Σύλλογος Ελληνικών Χορών και Πολιτισμού στο Λουξεμβούργο και το υπουργείο Πολιτισμού.

    [11] Συζητήσεις για τους πρόσφυγες σε περίπτωση πολέμου στο Ιράκ

    14/2/2003 12:33:00 μμ

    Στις εξακόσιες χιλιάδες περίπου υπολογίζει η Υπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ τους πρόσφυγες που θα προκύψουν από έναν ενδεχόμενο πόλεμο στο Ιράκ. Τα σενάρια και οι πιθανές καταστάσεις που μπορεί να προκύψουν σε ότι αφορά το θέμα των προσφύγων και των μετακινήσεων πληθυσμού στην περίπτωση που δεν αποφευχθεί ο πόλεμος αποτέλεσαν το αντικείμενο της συνάντηση του Υπατου Αρμοστή του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες κ. Ρούντ Λούμπερς με τον αναπληρωτή υπουργό Εξωτερικών κ. Τ. Γιαννίτση. Ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών σημείωσε ότι η ελληνική πλευρά εργάζεται προς μία κατεύθυνση, προς μία λύση που να αποτρέψει αυτές τις καταστάσεις και εξήγησε τις προσπάθειες που καταβάλλει η ελληνική προεδρία για την επίλυση της κρίσης στο Ιράκ σε σχέση και με το ζήτημα των προσφύγων.

    Τον ακριβή αριθμό των προσφύγων κανείς δεν τον ξέρει, σημείωσε σε δηλώσεις του το απόγευμα της Πέμπτης 13 Φεβρουαρίου ο κ. Ρούντ Λούμπερς (πρώην πρωθυπουργός της Ολλανδίας) ο οποίος επισκέφθηκε την Πέμπτη 13 Φεβρουαρίου στο γραφείο του στο υπουργείο Εξωτερικών τον αναπληρωτή υπουργό κ. Τ. Γιαννίτση με τον οποίο συζήτησε το ενδεχόμενο των επιπτώσεων μιας ένοπλης σύρραξης στο Ιράκ, σε ότι αφορά το ζήτημα των προσφύγων. Ειδικότερα μετά την συνάντηση μιας ώρας περίπου που είχαν οι κ.κ. Γιαννίτσης και Λούμπερς, προέβησαν σε δηλώσεις.

    Ο κ. Λούμπερς απαντώντας σε ερώτηση ανέφερε μεταξύ άλλων ότι η Υπατη αρμοστεία του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες προετοιμάζεται να αντιμετωπίσει την κατάσταση που ενδεχομένως προκύψει εάν δεν αποτραπεί ο πόλεμος στο Ιράκ, κατάσταση που έχει να κάνει τόσο με την οικονομική διάσταση του προβλήματος των προσφύγων όσο και με το ζήτημα της υποδοχής τους ενδεχομένως στις γειτονικές χώρες.

    Ο κ. Λούμπερς κατέστησε σαφές ότι απεύχεται το ενδεχόμενο μιας σύρραξης στο Ιράκ ωστόσο επισήμανε ότι θα πρέπει να υπάρξει συνεργασία και διεθνής αλληλεγγύη για το θέμα των προσφύγων όχι μόνο για σήμερα αλλά και γενικότερα. Επίσης εξέφρασε την ελπίδα να ανεβρεθεί λύση στην έκτακτη σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες την προσεχή Δευτέρα προκειμένου να αποφευχθεί ο πόλεμος.

    Ο κ. Λούμπερς ανέφερε επίσης ότι η Υπατη Αρμοστεία προσπαθεί να βρει λύσεις για τα θέματα των προσφύγων και σημείωσε το παράδειγμα του Αφγανιστάν όταν ένα εκατομμύριο άτομα μετακινήθηκαν πέρυσι από τις εστίες τους και πρόσθεσε ότι οι χώρες οι οποίες φιλοξενούν πρόσφυγες θα πρέπει να επιδείξουν μεγαλύτερη γεναιοδωρία.

    Ωστόσο πρόσθεσε ότι πρόσφυγες αυτή τη στιγμή δεν βρίσκονται στις ευρωπαϊκές χώρες αλλά μακριά από την Ευρωπαϊκή Ενωση, υπογράμμισε όμως την ανάγκη μιας ευρωπαϊκής προσέγγισης για την αντιμετώπιση του θέματος αυτού.

    Ο κ. Λούμπερς σημείωσε ακόμα ότι η συζήτησή του με τον κ. Γιαννίτση είχε ως αντικείμενο τόσο θέματα διμερούς συνεργασίας με την Υπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ όσο και λόγω του γεγονότος της προεδρίας της Ελλάδος στην Ευρωπαϊκή Ενωση.

    Ο κ. Γιαννίτσης τόνισε τις πιέσεις που κάτι τέτοιο μπορεί να δημιουργήσει στην Ευρωπαϊκή Ενωση αλλά και στην Ελλάδα και ανέφερε ότι παρόμοια προβλήματα δημιουργήθηκαν στο παρελθόν τόσο από τον πόλεμο στα Βαλκάνια αλλά και στο Κόσοβο.

    Ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών σημείωσε ότι η ελληνική πλευρά εργάζεται προς μία κατεύθυνση, προς μία λύση που να αποτρέψει αυτές τις καταστάσεις και εξήγησε τις προσπάθειες που καταβάλλει η ελληνική προεδρία για την επίλυση της κρίσης στο Ιράκ σε σχέση και με το ζήτημα των προσφύγων.

    [12] Έκρηξη σε πολυκατοικία στις Βρυξέλλες

    14/2/2003 4:57:00 μμ

    Τουλάχιστον 17 είναι οι τραυματίες--τέσσερις εκ των οποίων με σοβαρά τραύματα--από έκρηξη που έγινε στη 1.30 τοπική ώρα σε τετραώροφη πολυκατοικία του Αντερλεχτ, στα περίχωρα των Βρυξελλών. Η πυρκαγιά που ακολούθησε κατέστρεψε ολοσχερώς το κτίριο, ενώ σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες η έκρηξη οφείλεται σε διαρροή γκαζιού. Ιατρική υπηρεσία εγκαταστάθηκε σε ξενοδοχείο που βρίσκεται στον ίδιο δρόμο για να προσφέρει τις πρώτες βοήθειες στα θύματα, πολλά από τα οποία έχουν ήδη μεταφερθεί σε νοσοκομεία των Βρυξελλών. Να σημειωθεί ότι οι εγκαταστάσεις της Κομισιόν είναι αρκετά μακριά από το σημείο της έκρηξης, ενώ δεν υπήρξε φόβος για τρομοκρατική ενέργεια.

    [13] Κολομβία: Πολύνεκρη έκρηξη βόμβας

    14/2/2003 5:01:00 μμ

    Δεκαπέντε άνθρωποι σκοτώθηκαν και περίπου 30 τραυματίστηκαν από έκρηξη βόμβας που σημειώθηκε την Παρασκευή στα περίχωρα της πόλης Νέιβα της νοτιοδυτικής Κολομβίας, σύμφωνα με νεότερο επίσημο απολογισμό. Η έκρηξη σημειώθηκε την παραμονή της επίσκεψης του προέδρου Αλμπέρτο Ουρίμπε και σε περιοχή όπου η αστυνομία έκανε έρευνες για τον εντοπισμό, ενδεχομένως, εκρηκτικών ή κρησφύγετων ανταρτών. Μεταξύ των νεκρών είναι επτά αστυνομικοί και ένα επτάχρονο κοριτσάκι.

    Η έκρηξη σημειώθηκε στις 12:45 (ώρα Ελλάδας) σε σπίτι στην περιοχή Βίλα Μαγκνταλένα, βόρεια της πόλης Νέϊβα, 325 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά της πρωτεύουσας Μπογκοτά και ήταν τόσο ισχυρή που είχε αποτέλεσμα να καταστραφούν αρκετά σπίτια.

    Στις 7 Φεβρουαρίου αντάρτες των Επαναστατικών Ενόπλων Δυνάμεων της Κολομβίας, σύμφωνα με την αστυνομία, είχαν προκαλέσει την έκρηξη παγιδευμένου αυτοκινήτου στην Μπογκοτά με αποτέλεσμα να σκοτωθούν 35 άνθρωποι.

    [14] Έγκριση Αραφάτ για διορισμό πρωθυπουργού

    14/2/2003 12:42:00 μμ

    Έδωσε και επισήμως την έγκρισή του ο Παλαιστίνιος ηγέτης, σήμερα Παρασκευή, για τον διορισμό πρωθυπουργού, υπό τον κράτος των διεθνών πιέσεων για την εφαρμογή μεταρρυθμίσεων στους κόλπους της παλαιστινιακής ηγεσίας. ''Υπό το φως των επαφών με μέλη του κουαρτέτου, αποφάσισα να διορίσω έναν πρωθυπουργό'', δήλωσε ο Γιάσερ Αραφάτ στους δημοσιογράφους στο αρχηγείο του στη Ραμάλα της Δυτικής Όχθης, χωρίς να αναφερθεί σε συγκεκριμένο πρόσωπο υποψήφιο για το αξίωμα.

    Ο Αραφάτ διευκρίνισε ότι θα συγκαλέσει το παλαιστινιακό νομοθετικό συμβούλιο και το κεντρικό συμβούλιο ''για να λάβει την συγκατάθεσή τους για τα αναγκαία μέτρα'' που πρέπει να ληφθούν για τον διορισμό πρωθυπουργού.

    Το κουαρτέτο, το οποίο απαρτίζεται άπο τις Ηνωμένες Πολιτείες την Ευρωπαϊκή Ένωση, τα Ηνωμένα Έθνη και τη Ρωσία ασκεί πιέσεις στον Παλαιστίνιο ηγέτη να προωθήσει δημοκρατικές μεταρρυθμίσεις στην Παλαιστινιακή Αρχή στο πλαίσιο ενός σχεδίου πορείας για τον τερματισμό της παλαιστινο-ισραηλινής βίας. Μέχρι σήμερα ο Αραφάτ είχε αντισταθεί στις πιέσεις για τον διορισμό πρωθυπουργού φοβούμενος ότι αυτό θα αποδυνάμωνε την εξουσία του.

    Ωστόσο σύμφωνα με δυτικές διπλωματικές πηγές, κατά το τελευταίο διάστημα ο Γιάσερ Αραφάτ δέχθηκε εξαιρετικά έντονες διεθνείς πιέσεις για τον διορισμό ενός αξιόπιστου πρωθυπουργού, ώστε να διασφαλίσει την πολιτική του επιβίωση.

    [15] Γαλλία: Σκληρό νομοσχέδιο για την πάταξη του εγκλήματος

    Μπέττυ Σαβούρδου 14/2/2003 12:34:00 μμ

    Η γαλλική βουλή υπερψήφισε την Πέμπτη νομοσχέδιο κατά του εγκλήματος, με σκληρά μέτρα για τους ζητιάνους, τους αργόσχολους και τις πόρνες, ενώ καθίσταται παράνομο να αποδοκιμάζει κανείς τον εθνικό ύμνο. Προωθημένος από τη δεξιά κυβέρνηση, ο καινούριος νόμος καταδικάστηκε από την αντιπολίτευση και οργανισμούς για τα πολιτικά δικαιώματα ως υπερβολικός. Το Σοσιαλιστικό Κόμμα απέρριψε το νόμο ως αναποτελεσματικό και δήλωσε πως θα ασκήσει έφεση στο Συνταγματικό Συμβούλιο. Σύμφωνα με τον βουλευτή του Κομμουνιστικού Κόμματος, Αντρέ Ζερίν, ο νέος νόμος στοχεύει κατά των μειονοτήτων, των φτωχών και αδυνάμων. Ωστόσο, οι υποστηρικτές του τον θεωρούν σημαντικό βήμα για τον αγώνα κατά του εγκλήματος. Ο υπουργός Εσωτερικών Νίκολας Σαρκόζι, δήλωσε πως θα συντελέσει στο να επιτευχθεί κλίμα ασφάλειας στη χώρα.

    Με το νέο νομοσχέδιο, διευρύνονται οι δικαιοδοσίες της αστυνομίας ενώ, μεταξύ άλλων, προβλέπεται:

    οι πόρνες που προσελκύουν πελάτες με τη συμπεριφορά ή το ντύσιμο τους, θα αντιμετωπίζουν ποινή φυλάκισης δύο μηνών και χρηματικό πρόστιμο ύψους 3.750 ευρώ, νέοι που "τεμπελιάζουν" σε κλιμακοστάσια ή εισόδους πολυκατοικιών θα αντιμετωπίζουν ποινή φυλάκισης δύο μηνών, εγκληματική πράξη θεωρείται πλέον η προσβολή της γαλλικής σημαίας ή του εθνικού ύμνου, κάτι που μπορεί να επιφέρει ποινή φυλάκισης έξι μηνών και χρηματικό πρόστιμο ύψους 7.500 ευρώ, και οι "επιθετικοί" ζητιάνοι και καταληψίες επίσης αντιμετωπίζουν χρηματικά πρόστιμα και φυλάκιση.

    Πηγή: BBC

    [16] Μεικτές αντιδράσεις για τη νέα έκθεση

    14/2/2003 7:44:00 μμ

    Υπέρ της θέσης των Χανς Μπλιξ και Μοχάμεντ Ελ Μπαραντέι για την συνέχιση των επιθεωρήσεων στο Ιράκ, τάχθηκαν Γαλλία, Ρωσία, Κίνα και Συρία μετά την παρουσίαση της νέας έκθεσης για το οπλοστάσιο της Βαγδάτης. "Το Ιράκ παίζει με τον ΟΗΕ", η απάντηση Πάουλ. Η έκθεση των επικεφαλής των αποδεικνύει τη συνεργασία της Βαγδάτης βάσει της απόφασης 1441, δήλωσε ο ιρακινός βουλευτής Μοχάμαντ Μουζάφαρ αλ-Αντάμι, στην πρώτη ιρακινή αντίδραση. Νέα σύνοδο του Συμβουλίου Ασφαλείας στις 14 Μαρτίου για να ''εκτιμηθεί η κατάσταση'' στο Ιράκ, ζήτησε ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών.

    [17] Παράταση επιθεωρήσεων ζήτησε ο Χανς Μπλιξ

    Δημήτρης Αλεξόπουλος 14/2/2003 7:00:00 μμ

    Την παράταση των ελέγχων στο Ιράκ, ζήτησε ο επικεφαλής των επιθεωρητών κατά τη σημερινή παρουσίαση της δεύτερης εκθεσής του για το ιρακινό οπλοστάσιο αφού όπως τόνισε ως τώρα τίποτα άξιο λόγου δεν έχει εντοπιστεί. Ο Χ. Μπλιξ, τόνισε ότι το Ιράκ συνεργάζεται πλήρως ως προς τη διαδικασία των επιθεωρήσεων, ενώ αμφισβήτησε την έκθεση Πάουελ. Δεν βρήκαμε στοιχεία ότι το Ιράκ έχει στην κατοχή του πυρηνικά, τόνισε ο επικεφαλής της Διεθνούς Επιτροπής Ατομικής Ενέργειας, Μοχάμεντ Ελ Μπαραντέι.

    Ο Μπλιξ αμφισβητεί τον Παουελ

    Ο Χάνς Μπλίξ, απαντώντας ουσιαστικά στην έκθεση Πάουελ της 5ης Φεβρουαρίου για το ότι το Ιράκ ήξερε εκ των προτέρων που θα πάνε οι επιθεωρητές, και φρόντιζε να κρύβει τα στοιχεία για την ύπαρξη όπλων μαζικής καταστροφής δήλωσε ότι δεν "υπάρχουν αποδείξεις" ότι το Ιράκ γνώριζε τον τόπο που θα μεταβούν.

    Ο επικεφαλής των επιθεωρητών, εξέφρασε επίσης τις αμφιβολίες του και για τις φωτογραφίες από δορυφόρο, που παρουσιάστηκαν από τον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ, ως ''απόδειξη ύποπτης δραστηριότητας'' σε στρατιωτική τοποθεσία στο Ιράκ. ''Μπορεί κάλλιστα οι φωτογραφίες να απεικονίζουν στρατιωτικές κινήσεις ρουτίνας, και όχι μετακινήσεις απαγορευμένου οπλισμού ενόψει των επιθεωρήσεων από τον ΟΗΕ'', δήλωσε ο Μπλιξ.

    Ωστόσο παραδέχτηκε, ότι το Ιράκ διαθέτει πυραύλους μεγαλύτερου βεληνεκούς από αυτούς που επιτρέπεται, από τον ΟΗΕ, και ειδικά οι δύο παραλλαγές των πυραύλων Αλ-Σαμούντ 2 ξεπερνούν το βεληνεκές των 150 χιλιομέτρων, ενώ επισήμανε ότι για πολλά απαγορευμένα όπλα η Βαγδάτη θα πρέπει να δώσει περισσότερες εξηγήσεις.

    Από το βήμα του ΟΗΕ, ο Χανς Μπλιξ, κάλεσε το Ιράκ να πει τι έγιναν τα ύποπτα αποθέματα άνθρακα και αερίου VX και οι μεγάλου βεληνεκούς πύραυλοί του, θεωρώντας το ως το πιο σημαντικό πρόβλημα που αντιμετώπισε ως τώρα. "Το Ιράκ θα πρέπει το ίδιο να αντεπεξέλθει με ακρίβεια στον σκοπό αυτόν και να αποφεύγει να υποτιμά τις ερωτήσεις αυτές'', σημείωσε ο Μπλιξ.

    Ο επικεφαλής των επιθεωρητών τέλος τόνισε, ότι η χρονική περίοδος που είναι αναγκαία για τον αφοπλισμό του Ιράκ μέσω των επιθεωρήσεων μπορεί να είναι σύντομη και εξαρτάται από την άμεση, δραστήρια και άνευ όρων συνεργασία της Βαγδάτης, ενώ διευκρίνισε ότι το Ιράκ αποδέχθηκε την προσφορά από τη Νότια Αφρική για την αποστολή ομάδας ειδικών για περαιτέρω συνομιλίες για τους τρόπους αφοπλισμού του.

    Ο διευθυντής της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας (ΙAΕΑ), Μοχάμεντ Ελ Μπαραντέι, από την πλευρά του τόνισε οι επιθεωρητές του ΟΗΕ δεν ανακάλυψαν απαγορευμένη πυρηνική δραστηριότητα στο Ιράκ. "Δεν έχουμε μέχρι σήμερα βρει καμιά απόδειξη πυρηνικής δραστηριότητας ή δραστηριότητας που να συνδέεται με απαγορευμένα πυρηνικά στο Ιράκ", υπογράμμισε ο Ελ Μπαραντέι.

    Ο Μοχάμεντ Ελ Μπαραντέι, επισήμανε επίσης πως η υιοθέτηση από το ιρακινό κοινοβούλιο νόμου που απαγορεύει τα όπλα μαζικής καταστροφής είναι ''ένα βήμα προς την σωστή κατεύθυνση''.

    Παρών και ο Γιώργος Παπανδρέου

    Τη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας, παρακολούθησε και ο υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Παπανδρέου, ως προεδρεύων του Συμβουλίου Υπουργών Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

    Κατά τη διάρκεια της παρουσίας του στην έδρα του Διεθνούς Οργανισμού, ο κ. Παπανδρέου δεν έχει προγραμματισμένες συναντήσεις, αλλά στο διάλειμμα, καθώς και στο τέλος της συνεδρίασης, αναμένεται να έχει συνομιλίες με αρκετούς υπουργούς Εξωτερικών που βρίσκονται στον ΟΗΕ, καθώς και με το γενικό γραμματέα του ΟΗΕ, Κόφι Αναν.

    Μετά την ανοικτή συνεδρία του Συμβουλίου Ασφαλείας, θα ακολουθήσει ενημέρωση και συζήτηση κεκλεισμένων των θυρών.

    Ο κ. Παπανδρέου αναχωρεί απόψε από τη Νέα Υόρκη.

    Επεσε η τιμή του Μπρεντ-Ανοδος στα χρηματιστήρια

    Στο τέλος της ομιλίας του Χανς Μπλιξ, η τιμή σποτ του Μπρεντ στη βρετανική αγορά υποχώρησε στα 32,27 δολάρια το βαρέλι, ενώ στο ξεκίνημα της συνεδρίασης σήμερα ήταν 32,64 δολάρια το βαρέλι. Το χθεσινό κλείσιμο έγινε στα 32,46 δολάρια το βαρέλι.

    Την ίδια ώρα, η τιμή σποτ του ελαφρού αργού πετρελαίου στη Νέα Υόρκη, ήταν κατώτερη κατά 24 σεντς σε σύγκριση με την τιμή του ανοίγματος σήμερα 36,12 δολάρια το βαρέλι.

    Μετά την έναρξη της ομιλίας Μπλιξ, οι μεγάλοι αμερικανικοί δείκτες, βρέθηκαν τουλάχιστον κατά 1% υψηλότερα, ενώ το αμερικανικό νόμισμα δεν διαφοροποιήθηκε ουσιαστικά έναντι του ευρώ και του γεν.

    Ανοδο σημείωσαν και οι ευρωπαϊκές αγορές, με τον FTSE 100 στο Λονδίνο στο 1,3%, τον CAC 40 στο Παρίσι στο 2,5% και τον DAX της Φραγκφούρτης στο 4,5%, σύμφωνα με τους Financial Times.

    [18] Ιρακινό διάταγμα κατά των όπλων μαζικής καταστροφής

    14/2/2003 6:11:00 μμ

    Προεδρικό Διάταγμα με το οποίο απαγορεύει την παραγωγή και εισαγωγή στη χώρα όπλων μαζικής καταστροφής, εξέδωσε την Παρασκευή, το καθεστώς της Βαγδάτης. Ο Σαντάμ Χουσεϊν διατάσσει τους υπουργούς του, να λάβουν όλα τα απαραίτητα μέτρα, ώστε να εφαρμοσθεί κατά γράμμα η απόφασή, ενώ αργότερα θα συνέλθει και το κοινοβούλιο της χώρας για να επικυρώσει το σχετικό νομοθέτημα. Το διάταγμα, αμφισβήτησε ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Αρι Φλέισερ ο οποίος σχολιάζοντας την απόφαση του Σαντάμ Χουσέιν τόνισε ότι είναι αδύνατο να έχουν την ελάχιστη αξιοπιστία οι νόμοι της ιρακινής δικτατορία.

    [19] Ράμσφελντ: Θα μείνουμε στο Ιράκ όσο χρειάζεται

    14/2/2003 3:41:00 μμ

    Ο αμερικανικός στρατός θα παραμείνει στο Ιράκ, όσον καιρό χρειαστεί. Αυτό ανέφερε, ο επικεφαλής της αμερικανικής Αμυνας, Ντόναλντ Ράμσφελντ, τονίζοντας ότι στόχος δεν είναι μόνο η ανατροπή του Σαντάμ Χουσεΐν και η εξάλειψη των τρομοκρατικών δικτύων που δρουν στη χώρα. Όπως είπε, απώτερος στόχος είναι μετά την στρατιωτική επέμβαση, να οργανωθεί η διοίκηση της χώρας, με τρόπο παρόμοιο με μοντέλο του Αφγανιστάν. Διέψευσε επίσης τα σενάρια που θέλουν τις ΗΠΑ να κάνουν πόλεμο κατά του Ιράκ, για να ελέγξουν το πετρέλαιό της.

    Η πρόταση των ΗΠΑ για τη μετά Σαντάμ εποχή

    "Πρέπει να βρούμε έναν τρόπο ώστε η ιρακινή αντιπολίτευση στο εξωτερικό και οι ιρακινοί στο εσωτερικό της χώρας, που δεν έχουν συμβιβαστεί με το καθεστώς του Σαντάμ Χουσείν να συμμετάσχουν στο νέο μοντέλο διοίκησης" είπε χαρακτηριστικά, περιγράφοντας την αμερικανική πρόταση για τη διοίκηση της χώρας τη μετά Σαντάμ εποχή.

    Σε ότι αφορά το πρόγραμμα ανοικοδόμησης του Ιράκ μετά τον πόλεμο, ο επικεφαλής του αμερικανικού Πενταγώνου, έκανε λόγο για πολλές χώρες που είναι έτοιμες να παράσχουν τη συνδρομή τους, κυρίως την ανθρωπιστική.

    [20] Το Λονδίνο θα ζητήσει δεύτερη απόφαση από τον ΟΗΕ

    14/2/2003 3:25:00 μμ

    Η Βρετανία θα ζητήσει μία δεύτερη απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για το Ιράκ, εάν θεωρήσει ότι ''η ανάληψη στρατιωτικής δράσης είναι αναγκαία και δικαιολογημένη'', δήλωσε ο υπουργός Eξωτερικών της Βρετανίας Τζακ Στρο, μιλώντας στο ραδιοφωνικό δίκτυο του BBC λίγες ώρες πριν από την παρουσίαση το απόγευμα της Παρασκευής της νέας έκθεσης των επιθεωρητών αφοπλισμού του ΟΗΕ. Ο Βρετανός ΥΠΕΞ δεν παρέλειψε να επαναλάβει ότι η προηγούμενη έκθεση των επιθεωρητών αφοπλισμού, αποδείκνυε κατά τη γνώμη του ότι το Ιράκ παραβιάζει εμπράκτως την απόφαση 1441 του ΟΗΕ.

    Εκτιμά ότι θα υπάρξει συναίνεση στους κόλπους του ΟΗΕ

    Ο Τζακ Στρο έδωσε τη διαβεβαίωση ότι δεν έχει δει την έκθεση των επιθεωρητών. ''Αυτό που αποφασίσαμε να κάνουμε, και θα ήταν κακό να κάνουμε κάτι διαφορετικό, είναι να περιμένουμε να ακούσουμε τους επιθεωρητές, να σκεφτούμε και να συγκεντρώσουμε αυτά που έχουν να πουν και στη συνέχεια να λάβουμε μία απόφαση για δεύτερη απόφαση''.

    Ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών τόνισε για μία ακόμη φορά ότι η τελευταία έκθεση των επιθεωρητών αφοπλισμού, η οποία παρουσιάσθηκε στις 27 Ιανουαρίου, αποδείκνυε κατά τη γνώμη του ότι το Ιράκ παραβιάζει εμπράκτως την απόφαση 1441 του ΟΗΕ.

    Ωστόσο επανέλαβε ότι η χώρα του παραμένει ''απολύτως προσηλωμένη στην αναζήτηση ειρηνικής λύσης στην κρίση αυτή'', πράγμα το οποίο απαιτεί όμως ''την πλήρη συνεργασία του Σαντάμ Χουσέιν''.

    Ερωτηθείς για τις γαλλο-γερμανο-ρωσικές προτάσεις σύμφωνα με τις οποίες πρέπει να δοθεί περισσότερος χρόνος στους επιθεωρητές, ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών ο οποίος χθες τις είχε χαρακτηρίσει ''ανεδαφικές'', απάντησε ότι ''το κρίσιμο ζήτημα είναι η εντατική συνεργασία του ιρακινού καθεστώτος και όχι ο χρόνος των επιθεωρήσεων''.

    Παρά τη διάσταση απόψεων που υπάρχει στο πλαίσιο του Συμβουλίου Ασφαλείας, ο Τζακ Στρο θεωρεί ότι θα υπάρξει συναίνεση για μία δεύτερη απόφαση για το Ιράκ.

    Κάθε ένα από τα πέντε μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας ενέκρινε την απόφαση 1441 που προβλέπει την προσφυγή στη στρατιωτική βία εναντίον του Ιράκ εάν παραβιάσει τις υποχρεώσεις του, υπενθύμισε ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών.

    Σε ερώτηση για το αν έχει να απευθύνει μήνυμα προς τους διαδηλωτές που θα συγκεντρωθούν αύριο στις τέσσερις γωνιές του πλανήτη για να καταδικάσουν τον πόλεμο ο Τζακ Στρο δήλωσε: ''Ποιά είναι η εναλλακτική λύση εάν έχουμε να αντιμετωπίσουμε ένα καθεστώς σαν το ιρακινό που- δεν πρόκειται για υπόθεση αλλά για γεγονός- εκτόξευσε πυραύλους εναντίον πέντε γειτόνων του, εισέβαλε σε δύο από αυτούς, επετέθη με αέρια και δηλητηρίασε εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους από τον ίδιο του τον λαό και παραμένει απειλή για την ειρήνη και την ασφάλεια στον κόσμο;''.

    [21] Λίγες οι πιθανότητες αποτροπής του πολέμου λέει το Βέλγιο

    14/2/2003 2:17:00 μμ

    Η αμερικανική στρατιωτική επιχείρηση στο Ιράκ είναι ουσιαστικά αναπόφευκτη εκτός εάν η Βαγδάτη σταματήσει να παίζει το κρυφτό με τους επιθεωρητές του ΟΗΕ, δήλωσε ο Βέλγος πρωθυπουργός Γκι Φερχοφστάτ μετά τις συνομιλίες του με τον επικεφαλής των επιθεωρητών του ΟΗΕ. Το Βέλγιο, μαζί με τη Γαλλία και τη Γερμανία έχουν ταχθεί κατά οιασδήποτε στρατιωτικής ενέργειας στο Ιράκ και άσκησαν βέτο στα σχέδια του ΝΑΤΟ για υποστήριξη της Τουρκίας στην περίπτωση που το Ιράκ προβεί σε αντίποινα. Μάλιστα ο Βέλγος πρωθυπουργός εξέφρασε την ελπίδα ότι η Ε.Ε. να υιοθετήσει κοινή στάση στις Βρυξέλλες τη Δευτέρα, παρά τις σημαντικές διαφορές που υπάρχουν στους κόλπους της για την ανάληψη ή μη στρατιωτικής δράσης κατά του Ιράκ.

    ''Οι ΗΠΑ μας έχουν παρεξηγήσει...''

    ''Οι πιθανότητες αποτροπής του πολέμου κατά του Ιράκ είναι εξαιρετικά μικρές εάν το Ιράκ συνεχίσει να παίζει κρυφτό'', δήλωσε ο Φερχοφστάτ σε συνέντευξή του την οποία δημοσιεύει σήμερα η εφημερίδα De Morgen, μετά τις συνομιλίες που είχε στη Νέα Υόρκη με τον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ Κόφι Αναν και με τον επικεφαλής των επιθεωρητών Χανς Μπλιξ.

    ''Μόνον εάν δοθεί περισσότερος χρόνος στους επιθεωρητές και το ιρακινό καθεστώς συνεργαστεί πλήρως ώστε να υπάρξουν εγγυήσεις ότι όλα τα όπλα μαζικής καταστροφής θα καταστραφούν σύντομα, μπορεί ακόμα να αποφευχθεί ο πόλεμος. Ομως, το σενάριο αυτό έχει πολύ λίγες πιθανότητες'', τόνισε.

    Ο Βέλγος πρωθυπουργός υποστήριξε ότι οι ΗΠΑ παρερμήνευσαν τη στάση του Βελγίου στο ΝΑΤΟ όσον αφορά την υποστήριξη προς την Τουρκία. ''Οι Αμερικανοί δεν μας κατάλαβαν. Κατά βάση δε διαφωνούμε. Σκοπός μας παραμένει ο αφοπλισμός του Σαντάμ. Αλλά πρώτα πρέπει να εξαντλήσουμε όλα τα περιθώρια για ειρηνική επίλυση. Οι προσπάθειες αυτές πρέπει να γίνουν στο πλαίσιο του ΟΗΕ'', τόνισε ο Φερχοφστάτ στην de Morgen.

    [22] Πρωτοσέλιδα για τον ιρακινό στο διεθνή τύπο

    14/2/2003 3:16:00 μμ

    Η καθοριστική σημερινή συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας στην έδρα του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη απασχολεί τον διεθνή τύπο. Οι διαιρέσεις στο εσωτερικό του Συμβουλίου Ασφαλείας θα δυσκολέψουν την Ουάσινγκτον να αποσπάσει απόφαση υπέρ της κήρυξης πολέμου στο Ιράκ, εκτιμούν οι βρετανικές εφημερίδες λίγες ώρες πριν την παρουσίαση της αναφοράς των επιθεωρητών του ΟΗΕ.

    Οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Βρετανία θα καταστήσουν σαφές ότι υπάρχουν πλέον όλο και περισσότερες αποδείξεις ότι ο Σαντάμ Χουσείν αρνείται να εξαλείψει τα όπλα μαζικής καταστροφής, γράφουν οι Financial Times.

    "Αλλά η Γαλλία, η Γερμανία και η Ρωσία θα ζητήσουν να δοθεί περισσότερος χρόνος στους επιθεωρητές για να διαπιστώσουν επακριβώς τι οπλικά συστήματα διαθέτει το Ιράκ", προσθέτει η εφημερίδα.

    "Η διαίρεση, που οδήγησε σε ολέθριες διαφωνίες στους κόλπους του ΝΑΤΟ και της Ευρωπαϊκής Ενωσης, δημιουργεί αμφιβολίες για την ικανότητα της Ουάσινγκτον να αποσπάσει μία νέα απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας για ένα πόλεμο κατά του Ιράκ" σημειώνει η βρετανική εφημερίδα.

    Πηγή του Συμβουλίου Ασφαλείας δηλώνει πάντως στην εφημερίδα Guardian ότι μία νέα απόφαση ενδέχεται να δώσει στο Ιράκ προθεσμία 48 ή 72 ωρών για να συμμορφωθεί πλήρως με τις υποχρεώσεις του.

    Σύμφωνα με την Independent, οι διαφωνίες ανάμεσα στα δύο στρατόπεδα θα τεθούν "με δυσάρεστο τρόπο" στη διάρκεια της συνόδου, ενώ οι Times εκτιμούν ότι όλα θα κριθούν από το περιεχόμενο της έκθεσης του Χανς Μπλίξ για τον αφοπλισμό της Βαγδάτης.

    "Ολα εξαρτώνται τώρα από την 20λεπτη αναφορά του Χανς Μπλίξ" σημειώνουν οι Times.

    Από την πλευρά της, η Daily Telegraph υποστηρίζει ότι μόνο μια θεαματική στροφή του Σαντάμ Χουσεΐν θα εμπόδιζε την Ουάσινγκτον και το Λονδίνο να ζητήσουν τις επόμενες ημέρες τη λήψη απόφασης για την ανάληψη στρατιωτικής δράσης.

    Η γαλλική Liberation χαρακτηρίζει ως "μητέρα όλων των διπλωματικών μαχών" τη σημερινή συνεδρίαση στο Συμβούλιο Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, ενώ, παράλληλα, κατηγορεί τον πρόεδρο των ΗΠΑ Τζορτζ Μπους για εμμονή να προχωρήσει σε πόλεμο εναντίον του Ιράκ.

    Την κρισιμότητα της σημερινής ημέρας επισημαίνει και μια άλλη γαλλική εφημερίδα - η Le Figaro - που αναφέρει ότι το χάσμα μεταξύ των διαφόρων χωρών για τους χειρισμούς της κρίσης με το Ιράκ συνεχώς διευρύνεται.

    Η γερμανική εφημερίδα Frankfurter Allgemeine Zeitung αναφέρει ότι, πλέον, η Γερμανία έπαψε να αποτελεί "γέφυρα" ανάμεσα στις Ηνωμένες Πολιτείες και στην Ευρώπη μετά από την οργή των Αμερικανών, που την κατηγορούν για "προδοσία".

    Η ισπανική εφημερίδα El Mundo απευθύνει έκκληση στον πρωθυπουργό της Ισπανίας Χοσέ Μαρία Αθνάρ, να αλλάξει στρατόπεδο και να επιδιώξει την ειρηνική διευθέτηση της κρίσης.

    ''Ελάχιστα εντυπωσιασμένος'' από τη συνεργασία της Βαγδάτης θα δηλώσει απόψε στο Συμβούλιο Ασφαλείας ο επικεφαλής των επιθεωρητών Χανς Μπλιξ, σύμφωνα με την αμερικανική εφημερίδα Washington Post.

    Επικαλούμενη ανώτατους αξιωματούχους του ΟΗΕ που δεν κατονομάζονται, η σημειώνει πάντως ότι ο επικεφαλής των επιθεωρητών θα αποφύγει να δηλώσει ότι η Βαγδάτη αρνείται παντελώς τη συνεργασία με τα Ηνωμένα Εθνη.

    Οι ίδιες πηγές τόνισαν στην εφημερίδα ότι ο Χανς Μπλιξ θα εκφράσει την ικανοποίησή του για την απόφαση συγκρότησης στο Ιράκ επιτροπής που θα εξετάσει τα στοιχεία που επιβεβαιώνουν την καταστροφή των όπλων μαζικής καταστροφής.

    Ο Μπλιξ θα τονίσει ακόμη ότι υπήρξε πρόοδος με την άδεια που έδωσε η Βαγδάτη σε Ιρακινούς επιστήμονες να δώσουν συνεντεύξεις στους επιθεωρητές του ΟΗΕ, αλλά θα σημειώσει ότι μόνο τρεις συνεντεύξεις έγιναν ως τώρα χωρίς την παρουσία ιρακινών αξιωματούχων από τις πολλές που έχουν ζητηθεί, αναφέρει η Washington Post.

    Συνέντευξη Παπανδρέου στη Le Monde

    Η γαλλική εφημερίδα Le Monde δημοσιεύει συνέντευξη με τον υπουργό Εξωτερικών της Ελλάδας Γιώργο Παπανδρέου στην οποία ο Υπουργός εξηγεί ότι η Ελλάδα, ως προεδρεύουσα της Ευρωπαϊκής Ενωσης, αποφάσισε να συγκαλέσει έκτακτη Σύνοδο Κορυφής της Ε.Ε. την Δευτέρα για το θέμα του Ιράκ με στόχο "να διαπιστώσουμε αν οι διαφορές μας είναι πραγματικές". Στη συνέντευξή του ο κ. Παπανδρέου λέει ότι οι 15 χώρες-μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης πρέπει να δουν με δημιουργικό τρόπο την κρίση με το Ιράκ.

    "Είναι μια δοκιμασία για την Ευρώπη, αλλά όχι η τελική δοκιμασία της", αναφέρει ο Ελληνας υπουργός, που εκφράζει την επιθυμία η κρίση να λυθεί με ειρηνικό τρόπο.

    [23] Καμπανάκι Μπους για τον ρόλο του ΟΗΕ

    14/2/2003 12:25:00 μμ

    Τον κίνδυνο να μετατραπεί ο ΟΗΕ σε μία ανεπαρκή και άχρηστη εταιρεία συζητήσεων, η οποία δεν εμπνέει κανένα σεβασμό, υπογράμμισε ο Αμερικανός πρόεδρος Τζορτζ Μπους, μιλώντας σε στρατιωτικούς στη Φλόριντα. "Ο ΟΗΕ οφείλει να δείξει αποφασιστικότητα και θάρρος στο θέμα του Ιράκ" είπε χαρακτηριστικά και εμφανίσθηκε αισιόδοξος ότι τελικά η διεθνής κοινότητα δεν θα επιτρέψει να περιέλθει σε ανυποληψία το Συμβούλιο Ασφαλείας.

    [24] Ταξιδιωτικές Οδηγίες Ιαπωνίας - Καναδά για Ιράκ και Κουβεϊτ

    14/2/2003 3:43:00 μμ

    Ταξιδιωτική οδηγία προς τους υπηκόους της, να εγκαταλείψουν το Ιράκ, εξέδωσε η ιαπωνική κυβέρνηση. Τη Δευτέρα, το Τόκιο, είχε προβεί σε αντίστοιχη οδηγία για το Κουβέιτ, ορισμένες περιοχές της Σαουδικής Αραβίας, το Ισραήλ και τα Παλαιστινιακά Εδάφη, επικαλούμενο την αυξανόμενη ένταση στη Μέση Ανατολή. Ταξιδιωτική οδηγία για τους πολίτες του που ζουν στο Κουβέιτ, εξέδωσε και ο Καναδάς.

    Η οδηγία του Καναδά

    Να εγκαταλείψουν το Κουβέιτ, λόγω του ενδεχόμενου πολέμου στο Ιράκ, καλεί τους πολίτες της η κυβέρνηση του Καναδά.

    "Δεν είμαστε ενημερωμένοι για συγκεκριμένη απειλή εις βάρος των Καναδών πολιτών. Εντούτοις, η διεθνείς εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή, δείχνουν ότι κινδυνεύουν" τόνισε η εκπρόσωπος του υπουργείου εξωτερικών του Καναδά Μαρί Κριστίν Λιλκόφ.

    Αξίζει να σημειωθεί ότι στο Κουβέιτ ζουν περίπου 3.222 καναδοί πολίτες.

    [25] Πόλεμος δηλώσεων πριν τη στρατιωτική δράση

    12/2/2003 4:15:00 μμ

    Ισχυρό μέτωπο κατά του πολέμου, συγκροτείται στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ. Μετά τον άξονα Γαλλίας - Γερμανίας, η Ρωσία και η Κίνα, υποστηρίζουν ότι θα πρέπει να καταβληθεί κάθε δυνατή προσπάθεια προκειμένου να αποφευχθεί ο πόλεμος. "Οι ΗΠΑ δεν μπορούν να δράσουν μόνες τους κατά του Ιράκ" δήλωσε ο Κόλιν Πάουελ, αφήνοντας παράλληλα ανοιχτό το ενδεχόμενο ανάληψης στρατιωτικής δράσης χωρίς δεύτερη απόφαση των Ηνωμένων Εθνών. "Δεν υπάρχει σοβαρός λόγος για επίθεση κατά του Ιράκ" δήλωσε από την Αθήνα, ο Ιγκόρ Ιβάνοφ.

    Τα ισχυρά διπλωματικά μέτωπα

    Νωρίτερα, σε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Τζορτζ Μπους, ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν, χαρακτήρισε κλειδί των εξελίξεων την 27η Ιανουαρίου, ημερομηνία που ο Χανς Μπλιξ, θα παραδώσει το πόρισμα για τις επιθεωρήσεις που έγιναν επί ιρακινού εδάφους.

    Από την Αθήνα όπου βρέθηκε για επαφές, ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών, Ιγκόρ Ιβάνοφ, δήλωσε ότι δεν συντρέχει σοβαρός λόγος για ανάληψη στρατιωτικής δράσης κατά του Ιράκ και εξέφρασε την ελπίδα ότι καμία χώρα δε θα κινηθεί εκτός των αποφάσεων των Ηνωμένων Εθνών. Παρά τη ρωσική θέση, ο Κόλιν Πάουελ, δήλωσε σε κοινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε με τον Βρετανό ομόλογό του Τζακ Στρο, ότι οι ΗΠΑ διατηρούν το δικαίωμα να επιτεθούν εναντίον του Ιράκ, σε περίπτωση που θιγούν τα συμφέροντα τους.

    Παρόλα αυτά, εξέφρασε την ελπίδα ότι με την αμερικανική θέση θα συμφωνήσουν και άλλες χώρες. Από την πλευρά τους τόσο ο Γάλλος πρόεδρος Ζακ Σιράκ όσο και ο Γερμανός Καγκελάριος Γκέρχαρντ Σρέντερ, διακήρυξαν την κατηγορηματική αντίθεση τους σε έναν πόλεμο κατά του Ιράκ, σε μία "επίδειξη σύμπνοιας" του γαλλογερμανικού άξονα.

    "Γαλλία και Γερμανία δημιουργούν προβλήματα και αντιπροσωπεύουν τη γηραιά Ευρώπη" δήλωσε ο Αμερικανός υπουργός Αμυνας Ντόναλντ Ράμσφελντ. Την ίδια ώρα και σε μία σπάνια παρέμβαση η Κίνα εξέφρασε την ανησυχία της για τις στρατιωτικές προετοιμασίες στον περσικό κόλπο.

    "Συνιστούμε την επίλυση του ιρακινού ζητήματος δια της πολιτικής και διπλωματικής οδού' δήλωσε εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών.

    [26] Ιρακινοί κατέρριψαν αμερικανικό αεροσκάφος

    12/2/2003 4:15:00 μμ

    Ένα μη επανδρωμένο αμερικανικό αεροσκάφος τύπου Predator, προερχόμενο από το Κουβέιτ, κατερρίφθη σήμερα από την ιρακινή αντιαεροπορική άμυνα, όπως ανακοίνωσε στρατιωτικός εκπρόσωπος της χώρας. "Το κατασκοπευτικό αεροπλάνο παραβίασε το διεθνή εναέριο χώρο του Ιράκ, τον οποίο χρησιμοποιεί ο αμερικανός εχθρός για να κατασκοπεύει τις στρατιωτικές και μη στρατιωτικές εγκαταστάσεις μας", αναφέρει η σχετική ανακοίνωση. Χθες, ο Αμερικανός πρόεδρος Μπους απέρριψε το αίτημα των επιθεωρητών του ΟΗΕ για περισσότερο χρόνο. Παράλληλα, επέκρινε Γερμανία και Γαλλία, που αντιδρούν στην ανάλήψη στρατιωτικής δράσης και τους κατηγόρησε ότι δεν έχουν διδαχθεί από τα παθήματα του παρελθόντος.

    Στα μέσα Φεβρουαρίου ο πόλεμος, παρά τις αντιδράσεις

    Την αίσθηση που δημιούργησαν οι δηλώσεις του κ. Μπους, επιβεβαίωσαν σήμερα πληροφορίες του πρακτορείου Ιντερφαξ ότι η Ουάσινκτον έχει ήδη πάρει απόφαση να επιτεθεί και το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Φεβρουαρίου.

    Σύμφωνα με την υπηρεσία στρατιωτικών πληροφοριών του ρωσικού πρακτορείου, που επικαλείται πληροφορίες που εξασφάλισαν οι ρωσικές ένοπλες δυνάμεις, η αμερικανο-βρετανική επιχείρηση κατά του Ιράκ θα διεξαχθεί από τον αέρα, την ξηρά και τη θάλασσα και θα διαρκέσει περίπου ένα μήνα. Ωστόσο, η αποφασιστικότητα των Ηνωμένων Πολιτειών και της Βρετανίας να αναλάβουν δράση προκαλεί την έντονη αντίδραση της Γαλλίας και της Γερμανίας που δηλώνουν ότι θα καταψηφίσουν ενδεχόμενη απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας που θα ανάβει πράσινο φως στον πόλεμο.

    Σε άρθρο του σε γερμανική εφημερίδα, ο καγκελάριος Σρέντερ προειδοποιεί ότι η Γερμανία δεν θα συμφωνήσει με μια απόφαση που θα νομιμοποιεί τον πόλεμο και δηλώνει ότι η χώρα του και η Γαλλία θα συντονιστούν για να τον αποτρέψουν. Και στην Ευρώπη, όμως εντείνονται οι διπλωματικές προσπάθειες για την αποτροπή του πολέμου, ενώ παράλληλα διογκώνονται οι λαϊκές αντιδράσεις με αντιπολεμικά συλλαλητήρια.

    Στη Βρετανία εκατοντάδες διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν έξω από το Κοινοβούλιο και εξέφρασαν την αντίθεσή τους σε ένα πιθανό πόλεμο με το Ιράκ. Ανάμεσά τους ήταν και βουλευτές του κυβερνώντος Εργατικού κόμματος και ο θεατρικός συγγραφέας Χάρολντ Πίντερ. Η Ιταλία, αντιθέτως, είναι έτοιμη να υποστηρίξει μια στρατιωτική επιχείρηση αν ο ΟΗΕ δώσει το πράσινο φως δήλωσε ο Ιταλός Υπουργός Εξωτερικών, Φράνκο Φρατίνι.

    Ο Ιρακινός αντιπρόεδρος, Γιασίν Ραμαντάν, δήλωσε, πως παρότι ότι η χώρα του συνεργάζεται με τους επιθεωρητές, η ανάπτυξη στρατιωτικών δυνάμεων συνεχίζεται και τα τύμπανα του πολέμου εξακολουθούν να χτυπούν.

    [27] Συμφωνία ΟΗΕ-Ιράκ για διευκόλυνση επιθεωρητών

    12/2/2003 4:15:00 μμ

    Σε συμφωνία δέκα σημείων για τη διευκόλυνση των έργου των επιθεωρητών κατέληξαν ΟΗΕ και Ιράκ, σύμφωνα με δηλώσεις του επικεφαλής των επιθεωρητών του ΟΗΕ στο Ιράκ, Χανς Μπλιξ. Παράλληλα ο Αμίρ αλ Σαάντι, σύμβουλος του ιρακινού προέδρου Χουσεΐν, δήλωσε ότι οι συνομιλίες των εκπροσώπων της ιρακινής ηγεσίας με τον Χανς Μπλιξ και τον διευθυντή της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας (IAEA) Μοχάμεντ Ελ Μπαραντέι ήταν εποικοδομητικές. Στο μεταξύ, την Ελληνική Προεδρία θα ενημερώσουν σήμερα οι Μπλιξ και ελ Μπαραντέι, σχετικά με την πορεία των ελέγχων του ιρακινού οπλοστασίου.

    Δεσμεύεται να συνεργαστεί το Ιρακ

    Ο επικεφαλής των επιθεωρητών του ΟΗΕ Χανς Μπλιξ ανακοίνωσε σήμερα την επίτευξη συμφωνίας δέκα σημείων ανάμεσα στον ΟΗΕ και το Ιράκ, η οποία θα διευκολύνει το έργο των επιθεωρητών στο Ιράκ. Η συμφωνία προβλέπει πρόσβαση των επιθεωρητών σε όλους τους τόπους, περιλαμβανομένων των ιδιωτικών κατοικιών, δήλωσε στους δημοσιογράφους ο Χανς Μπλιξ ολοκληρώνοντας την 24ωρη επίσκεψή του στο Ιράκ. Η συμφωνία προβλέπει επίσης την ενθάρρυνση των ιρακινών επιστημόνων να έχουν κατ' ιδίαν, χωρίς την παρουσία ιρακινών αξιωματούχων, συνομιλίες με τους επιθεωρητές και τη δημιουργία ομάδας που θα ερευνήσει το θέμα των χημικών κεφαλών που ενδεχομένως κατέχει το Ιράκ. Νωρίτερα ο σύμβουλος του Ιρακινού προέδρου, Αμερ αλ Σαάντι ανακοίνωσε την υπογραφή κοινού ανακοινωθέντος με το οποίο η Βαγδάτη δεσμεύεται να ενισχύσει τη συνεργασία της με τους επιθεωρητές αφοπλισμού. Στο κείμενο αναφέρεται επίσης ότι το Ιράκ παρέδωσε και άλλα έγγραφα στους επιθεωρητές, ότι έδωσε διευκρινίσεις για το περιεχόμενο ορισμένων εγγράφων και ότι συγκροτεί ιρακινές ομάδες εμπειρογνωμόνων για την αναζήτηση ύποπτων κεφαλών πυραύλων. Η Βαγδάτη δήλωσε ότι οι κενές χημικές κεφαλές πυραύλων που ανακαλύφθηκαν την περασμένη εβδομάδα ''είχαν ξεχαστεί''

    [28] Διάσταση απόψεων για το θέμα του Ιράκ

    12/2/2003 4:15:00 μμ

    Η ενδεχόμενη πολεμική σύρραξη εναντίον του Ιράκ, διχάζει το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, την ώρα που με εξαιρετικό ενδιαφέρον αναμένεται στις 27 Ιανουαρίου το πόρισμα των επιθεωρητών τους επί του ιρακινού οπλοστασίου. Εκκληση στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ να σταθεί στο ύψος των ευθυνών του σε ότι αφορά το θέμα του Ιράκ, απηύθυνε χθες ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Κόλιν Πάουελ. Για πρόοδο επί πρακτικών θεμάτων αλλά και για άλυτα προβλήματα έκανε λόγο χθες από την Αθήνα όπου βρέθηκε για να ενημερώσει την ελληνική προεδρία ο Χανς Μπλιξ.

    Σύνοδος για το Ιρακινό ζήτημα στην Κωνσταντινούπολη

    Κατά 37.000 περισσότερους στρατιώτες αυξάνονται οι αμερικανικές δυνάμεις, στην περιοχή του Κόλπου, ενώ χθες η Βρετανία ανακοίνωσε την αποστολή στον Περσικό Κόλπο 26.000 στρατιωτών και 120 αρμάτων μάχης για μια πιθανή επέμβαση στο Ιράκ.

    Το ιρακινό ζήτημα διχάζει το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, καθώς επικρατεί διχογνωμία σχετικά με το κατά πόσο θα πρέπει να επιτραπεί επίθεση κατά του Ιράκ. Νωρίτερα χθες, Κίνα, Γερμανία και Γαλλία επανέλαβαν την αντίθεση τους στην ανάληψη στρατιωτικής δράσης εναντίον της Βαγδάτης. Τίποτα δεν δικαιολογεί μια στρατιωτική ενέργεια κατά του Ιράκ, δήλωσε ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών, Ντομινίκ Ντε Βιλπέν ενώ αισιόδοξος εμφανίσθηκε ο Γερμανός ομόλογός του Γιόσκα Φίσερ. "Το Ιράκ συνεργάζεται βρισκόμαστε σε καλή κατεύθυνση" είπε χαρακτηριστικά.

    Με στόχο την αποφυγή ενός στρατιωτικού πλήγματος κατά του Ιράκ, συνέρχονται την Πέμπτη στην Κωνσταντινούπολη οι υπουργοί Εξωτερικών της Τουρκίας, της Συρίας, της Αιγύπτου, της Σαουδικής Αραβίας, της Ιορδανίας και του Ιράν.

    [29] Μειώνεται η δημοτικότητα του Αμερικανού προέδρου

    12/2/2003 4:15:00 μμ

    Για διχασμό της Αμερικής στο θέμα του πολέμου εναντίον του Ιράκ επέκρινε τον Τζωρτζ Μπους ο γερουσιαστής Εντουαρντ Κέννεντυ, ενώ σύμφωνα με τελευταία δημοσκόπηση μειώνεται συνεχώς στις ΗΠΑ τόσο η δημοτικότητα του προέδρου Μπους όσο και η λαϊκή υποστήριξη στον πόλεμο. Η δημοτικότητα του Αμερικανού προέδρου έπεσε στο 50 από το 58% πριν ένα μήνα, ενώ η υποστήριξη στον πόλεμο υποχώρησε στο 50% ενώ έφτανε το 62% τον περασμένο Δεκέμβριο.

    Εξάλλου, το σαββατοκύριακο αναχωρεί από το Λονδίνο για το Ιράκ το πρώτο κύμα δυτικών εθελοντών του αντιπολεμικού κινήματος "Εμείς οι άνθρωποι", που σκοπεύουν να σχηματίσουν ανθρώπινη ασπίδα κατά των αμερικανικών βομβαρδισμών. Πολλοί από τους εθελοντές είναι αμερικανοί, βρετανοί, Ιρλανδοί, Ελβετοί και Ισπανοί.

    Ένας από τους επικεφαλής της αποστολής, ο Αμερικανός βετεράνος πεζοναύτης Κεν Νίκολς που πολέμησε στον Κόλπο το 1991, δήλωσε ότι η προοπτική των διαμελισμένων πτωμάτων λευκών δυτικών δίπλα στις σορούς των Ιρακινών θα πρέπει να προβληματίσει τους Αμερικανούς που ηγούνται αυτού του νέου ιμπεριαλιστικού πολέμου για το πετρέλαιο. Εξάλλου, σήμερα οι εξελίξεις στο Ιράκ θα τεθούν επί τάπητος και στο δείπνο που θα έχουν στον Λευκό Οίκο ο Τζορτζ Μπους και ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Κόφι Ανάν.

    [30] Η οικονομία στη συνάντηση Σημίτη-Χριστοδουλάκη

    14/2/2003 2:23:00 μμ

    Η πορεία της ελληνικής οικονομίας, αλλά και η διεθνή κατάσταση, ιδιαίτερα μάλιστα εν όψει ενός ενδεχόμενου πολέμου στο Ιράκ, βρέθηκαν στο επίκεντρο της συνάντησης που είχε την Παρασκευή ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών Νίκος Χριστοδουλάκης με τον Πρωθυπουργό, στο Μέγαρο Μαξίμου. Ο κ. Χριστοδουλάκης τόνισε ότι βασικός στόχος της κυβερνητικής πολιτικής είναι να δώσει την απαραίτητη ώθηση στην ελληνική οικονομία, ώστε να αντεπεξέλθει στο κλίμα αβεβαιότητας, που επικρατεί στις διεθνείς αγορές.

    Προσπάθεια να ξεπεραστούν οι πληθωριστικές πιέσεις

    Ο υπουργός Οικονομίας υποστήριξε ότι την περασμένη χρονιά η ελληνική οικονομία πέτυχε τους στόχους της όσον αφορά στον ρυθμό ανάπτυξης και η κυβέρνηση συνεχίζει την προσπάθεια να φέρει το επίπεδο ευημερίας του Έλληνα πολίτη πιο κοντά στον ευρωπαϊκό μέσο όρο.

    "Η μάχη που δίνουμε κατά του πληθωρισμού είχε σημαντική επιτυχία τον περασμένο μήνα", τόνισε ο υπουργός Οικονομίας, που επισήμανε ότι αυτό θα βοηθήσει την ελληνική οικονομία να αντεπεξέλθει στις ισχυρότερες πληθωριστικές πιέσεις που υπάρχουν αυτό το μήνα λόγω των καιρικών φαινομένων, αλλά και της συνεχιζόμενης ανόδου της τιμής του πετρελαίου.

    Όσον αφορά στην ανεργία, ο κ. Χριστοδουλάκης σημείωσε ότι συνεχίστηκε η μείωσή της και η αύξηση των θέσεων απασχόλησης, ολοκληρώνοντας έτσι μια χρονιά διαρκούς μείωσης ανεργίας και περισσότερων ευκαιριών απασχόλησης, ιδιαίτερα στους νέους.

    [31] Νέος Ολυμπιακός με νέο γήπεδο

    14/2/2003 4:22:00 μμ

    Το νέο μοντέλο διοίκησης του Ολυμπιακού παρουσίασε την Παρασκευή στον Οργανισμό Λιμένος Πειραιώς ο Σωκράτης Κόκκαλης. Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Ολυμπιακού οι φίλαθλοι της Πειραϊκής ομάδας θα έχουν τη δυνατότητα να συμμετέχουν πιο ενεργά στα εσωτερικά του συλλόγου. Εν τω μεταξύ, ευχάριστα είναι τα νέα για τους φίλους της ομάδας, όσον αφορά στο στάδιο Καραϊσκάκη. Ο υπουργός Πολιτισμού Ευάγγελος Βενιζέλος ανακοίνωσε ότι σύντομα θα υπογραφεί η σύμβαση παραχώρησης του σταδίου στον Ολυμπιακό.

    ''Ένας ενιαίος Ολυμπιακός στα χέρια του λαού του''

    Τη διάλυση της διοίκησης του ερασιτέχνη Ολυμπιακού, προανήγγειλε ο Σωκράτης Κόκκαλης, προκειμένου να δημιουργηθεί τον Οκτώβριο νέα διοίκηση ερασιτέχνη και με μέλη από τους οπαδούς του Ολυμπιακού.

    Μέχρι τις εκλογές του ερχόμενου Οκτώβρη, θα αναλάβει προσωρινή διοίκηση υπό τον δήμαρχο Πειραιά Χρήστο Αγραπίδη.

    Τρεις οπαδοί της ομάδας θα συμμετέχουν στο διοικητικό συμβούλιο της ΠΑΕ και τρεις θα είναι μέλη του διοικητικού συμβουλίου της ΚΑΕ.

    Ο κ. Κόκκαλης ονόμασε το σχέδιο:"ένας ενιαίος Ολυμπιακός στα χέρια του λαού του", τονίζοντας πως η ομάδα θα ανήκει στο λαό της από τη βάση ως την κορυφή.

    Ο ισχυρός άνδρας της ΠΑΕ δεσμεύτηκε ότι "όσο ζω θα παραμένω στον Ολυμπιακό και θα προσφέρω ό,τι πρόσφερα μέχρι σήμερα, μόνο που θα υπάρχει μια βασική διαφορά. Ακόμα και οι δικές μου αποφάσεις που αφορούν την ΠΑΕ και την ΚΑΕ θα υπόκεινται στην έγκριση των διοικητικά εκλεγμένων οργάνων".

    Στόχος αυτής της κίνησης, σύμφωνα με τον κ. Κόκκαλη, είναι ο μαζικός και ισχυρός Ολυμπιακός μπορεί να αναλάβει πρωτοβουλίες, όχι μόνο για τη βοήθεια στην προετοιμασία για το 2004, αλλά και για την εξυγίανση και την ανάπτυξη του αθλητισμού, την καταπολέμηση της βίας και την επιστροφή του κόσμου στα γήπεδα.

    Όσον αφορά στο Στάδιο Καραϊσκάκη, ο μεγαλομέτοχος της ομάδας δήλωσε ότι "όλα τελείωσαν, τα βρήκαμε με την πολιτεία, σύντομα θα υπογραφεί η σύμβαση και θα περάσει από τη Βούλη για κύρωση".

    Ο υπουργός Πολιτισμού σημείωσε ότι έχει επέλθει συμφωνία σε όλους τους όρους και το στάδιο θα ανακατασκευαστεί πλήρως με βάση τις προδιαγραφές της FIFA πριν τους Ολυμπιακούς Αγώνες και με δαπάνη του Ολυμπιακού.

    [32] Ευρωμπάσκετ: Σε όμιλο ''φωτιά'' η εθνική ομάδα

    14/2/2003 6:21:00 μμ

    Δύσκολη μπορεί να χαρακτηριστεί η κλήρωση της εθνικής ομάδας μπάσκετ για το Ευρωμπάσκετ 2003, που θα διεξαχθεί από τις 5 έως τις 14 Σεπτεμβρίου, στην Σουηδία. Το αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα κληρώθηκε στον Β' όμιλο, όπου θα κληθεί να ξεπεράσει τα εμπόδια των Τουρκία, Κροατία και Ουκρανία. Να σημειώσουμε ότι η εθνική μας έχει βρεθεί 49 φορές αντιμέτωπη με την Τουρκία, έχοντας 27 νίκες και 22 ήττες. Στις 8 φορές που έχει αναμετρηθεί με την Κροατία, η χώρας μας έχει κερδίσει μόλις μία φορά.

    Αναλυτικά οι τέσσερις όμιλοι του Ευρωμπάσκετ 2003

    Α' Ομιλος: Γερμανία, Λιθουανία, Λετονία, Ισραήλ

    Β' Ομιλος: Ελλάδα, Τουρκία, Κροατία, Ουκρανία

    Γ' Ομιλος: Σερβία/Μαυροβούνιο, Ισπανία, Ρωσία, Σουηδία

    Δ' Ομιλος: Γαλλία, Ιταλία, Σλοβενία, Βοσνία/Ερζεγοβίνη

    Οι αγώνες του Β' ομίλου, όπου θα αγωνιστεί η εθνική μας ομάδα, θα διεξαχθούν στην πόλη Μπόρας, ενώ οι υπόλοιποι τρεις θα διεξαχθούν στο Νόρκεπινγκ (Α'), Σοντερντάλιε (Γ') και Λούλεα (Δ').

    [33] Λάτιν τζαζ φιέστα από τον Hilton Ruiz Trio

    14/2/2003 1:12:00 μμ

    Έναν από τους καλύτερους πιανίστες της αφροκουβανέζικης τζαζ, τον Hilton Ruiz φιλοξενεί από σήμερα και μέχρι τις 20 Φεβρουαρίου, το Half Note Jazz Club. O γνωστός από τη συνεργασία του με τον Chico Freeman επιστρέφει στη χώρα μας, αυτή τη φορά μαζί με τον Babatude Lee στη ντραμς και τα κρουστά, αλλά και τον Orlando Marin Jr. στο μπάσο.

    Γεννημένος στο Πουέρτο Ρίκο, ο Ruiz έκανε μια εντυπωσιακή εμφάνιση στη δεκαετία του '70, σε μόνιμη συνεργασία με τον πολυσαξοφωνίστα Rahsaan Roland Kirk.

    Έχοντας σαν ιδανικό μουσικό σχήμα το τρίο με πιάνο, μπάσο, ντραμς (ή κρουστά) ο Hilton Ruiz δίνει νέες διαστάσεις στον όρο λάτιν τζαζ ενώ, παράλληλα, συνεργάζεται με κορυφαίους μουσικούς του χώρου, όπως ο Charles Mingus, ο George Coleman, η Betty Carter, ο Archie Shepp, ο Clark Terry, ο Chico Freeman κ.ά.

    Στη δεκαετία του '80 - και πρακτικά, μέχρι σήμερα - ο Hilton Ruiz αναπτύσσει συνεχώς την ανάμειξη των λάτιν ρυθμών και του τζαζ ρεπερτορίου δίνοντας πάντα ερμηνείες γεμάτες ρυθμό και φρεσκάδα.

    [34] Πέφτει αύριο η αυλαία της έκθεσης πολιτικού βιβλίου

    14/2/2003 12:52:00 μμ

    Μέχρι και αύριο θα είναι ανοιχτή για το αθηναϊκό κοινό η έκθεση πολιτικού βιβλίου "Για Πολιτικούς &amp; Πολίτες" που διοργανώνει από τις 10 Φεβρουαρίου η Στοά του Βιβλίου. Η έκθεση εστιάζεται φέτος στο συνταγματικό βιβλίο και περιλαμβάνει τα Συντάγματα της Ελλάδας, από τα πρώτα μετεπαναστατικά χρόνια μέχρι σήμερα, τα οποία παραχώρησε η Βουλή των Ελλήνων. Παρουσιάζει επίσης βιβλία από την προσωπική βιβλιοθήκη του Ελευθέριου Βενιζέλου, τα οποία εκτίθενται για πρώτη φορά στο κοινό και πλαισιώνεται από σειρά φωτογραφιών για τη ζωή και το έργο του.

    [35] Πρώτα συμπεράσματα για την πτώση του Κολούμπια

    14/2/2003 6:24:00 μμ

    Κομμάτια του Columbia

    Το αριστερό φτερό του διαστημικού λεωφορείου Κολούμπια πιθανόν να παρουσίασε ρωγμές στο ύψος του συστήματος προσγείωσης κατά τη διάρκεια της επανόδου του στην ατμόσφαιρα την 1η Φεβρουαρίου, κάτι που προκάλεσε την καταστροφή του, σύμφωνα με τα πρώτα συμπεράσματα της ανεξάρτητης επιτροπής έρευνας. Κατά την επάνοδό του στην ατμόσφαιρα, το διαστημικό λεωφορείο τυλίχτηκε σε μια πύρινη σφαίρα, την οποία οι μηχανικοί ονομάζουν πλάσμα, δηλαδή αέρια της ατμόσφαιρας που θερμαίνονται σε πάρα πολύ υψηλές θερμοκρασίες (περισσότερους από 1.100 βαθμούς). Το διαστημικό λεωφορείο δεν προστατεύεται από αυτό παρά μόνο από τα ειδικά πλακίδια της θερμικής του ασπίδας.

    ''Οι πρώτες αναλύσεις που έγιναν από την ομάδα της ΝΑΣΑ δείχνουν πως μόνο η παρουσία πλάσματος (στο εσωτερικό του φτερού) μπορεί να εξηγήσει τις θερμοκρασίες που παρατηρήθηκαν στο αριστερό σύστημα προσγείωσης'', επισημαίνουν οι ερευνητές σε κοινή τους ανακοίνωση που δόθηκε στη δημοσιότητα την Παρασκευή.

    Την Πέμπτη πιλότοι της ολλανδικής πολεμικής αεροπορίας έδωσαν στη δημοσιότητα βίντεο- ντοκουμέντο από την τραγωδία του Κολούμπια, στο οποίο είχε καταγραφεί το διαστημικό αεροσκάφος ελάχιστα δευτερόλεπτα πριν διαλυθεί στον αέρα.

    [36] Σε εκκλησία του Δουβλίνου τα λείψανα του Αγίου Βαλεντίνου

    14/2/2003 2:47:00 μμ

    Μια όχι και τόσο γνωστή εκκλησία, κρυμμένη στα δρομάκια του Δουβλίνου, --στην οδό Ουάιτφραϊερ-- γίνεται το καταφύγιο για τα νέα ζευγάρια που επιζητούν πνευματική καθοδήγηση στην τελευταία κατοικία του Αγίου Βαλεντίνου. Επί τουλάχιστον 160 χρόνια καλόγεροι του Τάγματος των Καρμελιτών φροντίζουν τα λείψανα του αγίου στο μοναστήρι που βρίσκεται στο κέντρο της πόλης. Την ημέρα του αγίου Βαλεντίνου, ένας χείμαρρος από ερωτευμένα ζευγάρια, παντρεμένα και μη, περνούν από την εκκλησία για να ευλογηθούν οι βέρες του. Τα λείψανα του μάρτυρα που έζησε τον 3ο αιώνα, που εργάστηκε και πέθανε εκεί όπου σήμερα βρίσκεται η Ιταλία, κατέληξαν στο Δουβλίνο ως δώρο προς έναν τοπικό ιερέα του Πάπα Γρηγόριου Η'.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Friday, 14 February 2003 - 17:52:49 UTC