Browse through our Interesting Nodes on the Balkan Peninsula Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 03-02-03

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ''Παράθυρο'' για αλλαγές στο ασυμβίβαστο βουλευτών
  • [02] Μάλτα: Δημοψήφισμα για την ένταξη στην Ε.Ε.
  • [03] Πυρκαγιά σε ξενοδοχείο της Κίνας
  • [04] Αγονος ο διαγωνισμός για πώληση μετοχών της ΕΛΠΕ
  • [05] Κανονικά στην κυκλοφορία το Τ4
  • [06] ''Κάσπαρ'' ο γιος της Σίφερ

    [01] ''Παράθυρο'' για αλλαγές στο ασυμβίβαστο βουλευτών

    3/2/2003 10:40:00 μμ

    Περιθώρια αλλαγών στο νομοσχέδιο για το "επαγγελματικό ασυμβίβαστο των βουλευτών" αφήνει η σχετική έκθεση του Επιστημονικού Συμβουλίου της Βουλής. Από την έκθεση προκύπτει ότι οι βουλευτές επιτρέπεται να ασκούν ορισμένες επαγγελματικές δραστηριότητες, ακόμη και επ' αμοιβή. Σύμφωνα με τους συντάκτες της έκθεσης, σκοπός της κρίσιμης συνταγματικής διάταξης είναι η διασφάλιση των συνθηκών απερίσπαστης άσκησης των βουλευτικών καθηκόντων και υπ' αυτή την έννοια πρέπει να νοούνται και οι επιτρεπόμενες δραστηριότητες. Σύμφωνα με την έκθεση, ως επάγγελμα μπορεί να θεωρηθεί η σταθερή και διαρκής δραστηριότητα, η οποία ασκείται για λόγους βιοπορισμού, ενώ δραστηριότητα η οποία δεν προσπορίζει ούτε αποσκοπεί να προσπορίσει οικονομικό όφελος σε αυτόν που την ασκεί, δεν θεωρείται επαγγελματική.

    Τετάρτη και Πέμπτη η συζήτηση στην ολομέλεια της Βουλής

    Υπενθυμίζεται ότι το νομοσχέδιο αποτελεί τον εκτελεστικό νόμο του άρθρου 57 του Συντάγματος που προβλέπει ότι "τα καθήκοντα του βουλευτή είναι ασυμβίβαστα με την άσκηση οποιουδήποτε επαγγέλματος. Νόμος ορίζει τις δραστηριότητες που είναι συμβατές με το βουλευτικό αξίωμα".

    Σύμφωνα με την έκθεση, το επαγγελματικό ασυμβίβαστο είναι ο κανόνας, ενώ ο κοινός νομοθέτης εισάγει εξαιρέσεις που δεν τον ανατρέπουν.

    Στην έκθεση υπάρχει αναφορά και στις δραστηριότητες που εκ της φύσεώς τους "ανάγονται στο πεδίο της ελεύθερης ανάπτυξης της προσωπικότητας" (άρθρο 5 του Συντάγματος), τις οποίες, και η εισηγητική έκθεση του νομοσχεδίου αναφέρει ως "οιονεί" (σ.σ. σαν, κατά κάποιο τρόπο) επαγγελματικές δραστηριότητες.

    Επίσης, κατά τη συζήτηση στην ολομέλεια της Βουλής, την Τετάρτη και την Πέμπτη, αναμένεται να αναλυθεί από τους βουλευτές η εξής φράση της έκθεσης του επιστημονικού συμβουλίου: "Ευνόητο είναι ωστόσο, ότι και μη αμειβόμενη, διαρκώς ασκούμενη, δραστηριότητα, θα προσέκρουε στη λογική του συνταγματικού κανόνα περί επαγγελματικού ασυμβιβάστου, εφόσον στόχος της τελευταίας είναι η διασφάλιση της ενασχόλησης του βουλευτή με τα βουλευτικά καθήκοντα".

    [02] Μάλτα: Δημοψήφισμα για την ένταξη στην Ε.Ε.

    3/2/2003 10:25:00 μμ

    Το Σάββατο 8 Μαρτίου θα κληθούν οι πολίτες της Μάλτας να απαντήσουν με ένα ναι ή με ένα όχι στο ενδεχόμενο ένταξης της χώρας τους στην Ε.Ε. Αυτό ανακοίνωσε σήμερα ο πρωθυπουργός της Μάλτας Εντουαρντ Φένες Αντάμι, μετά από συνάντηση που είχε με τον πρόεδρο της χώρας, Γκουίντο Ντε Μάρκο, ο οποίος υπέγραψε διάταγμα για τη διεξαγωγή του. Αξίζει να σημειωθεί, ότι η Μάλτα, η πιο μικρή υποψήφια για ένταξη στην ΕΕ χώρα - με πληθυσμό μικρότερο από 400.000 κατοίκους - είναι η πρώτη που διοργανώνει δημοψήφισμα, καθώς έτσι προβλέπεται από το Σύνταγμά της.

    [03] Πυρκαγιά σε ξενοδοχείο της Κίνας

    3/2/2003 10:07:00 μμ

    Φωτο αρχείου

    Τουλάχιστον 33 άνθρωποι βρήκαν τραγικό θάνατο σε πυρκαγιά που εκδηλώθηκε την Κυριακή σε ξενοδοχείο στην πόλη Χαρμπίν της βορειοανατολικής Κίνας. Η φωτιά ξέσπασε στις 18:00 το απόγευμα (τοπική ώρα) από άγνωστη μέχρι στιγμής αιτία στο ξενοδοχείο Τιαντάν και οι πυροσβέστες κατάφεραν να τη θέσουν υπό έλεγχο μισή ώρα αργότερα.

    Τα συνεργεία διάσωσης μετέφεραν εκατό ανθρώπους έξω από το ξενοδοχείο και δέκα από αυτούς νοσηλεύονται με ελαφρά εγκαύματα.

    [04] Αγονος ο διαγωνισμός για πώληση μετοχών της ΕΛΠΕ

    3/2/2003 9:26:00 μμ

    Αγονος κηρύχθηκε ,όπως ανακοινώθηκε, ο διαγωνισμός για την πώληση του 23,5% των μετοχών των ΕΛΠΕ-Ελληνικά Πετρέλαια. Σε σχετική ανακοίνωση των υπουργείων Ανάπτυξης και Οικονομίας τονίζεται ότι η τελική πρόταση της κοινοπραξίας "Lukoil-Λάτσης", που παρελήφθη την Δευτέρα, δεν κρίθηκε τελικά αποδεκτή με γνώμονα το δημόσιο συμφέρον, γεγονός που επέβαλλε την κήρυξη του διαγωνισμού ως άγονου. Η κυβέρνηση θα προχωρήσει σε εξέταση εναλλακτικών και νέων δυνατοτήτων διεθνούς συνεργασίας της εταιρίας.

    [05] Κανονικά στην κυκλοφορία το Τ4

    3/2/2003 9:58:00 μμ

    Κανονικά θα συνεχίσουν να κυκλοφορούν και οι επτά τύποι του φαρμάκου Τ4 για τις παθήσεις του θυρεοειδούς. Το Συμβούλιο της Επικρατείας με απόφαση του έκρινε ότι δεν υπάρχει κίνδυνος για την υγεία όλων όσοι πάσχουν από θυρεοειδή και απέρριψε την αίτηση του Εθνικού Οργανισμού Φαρμάκων. Έκρινε ότι τα στοιχεία που επικαλείται ο ΕΟΦ δεν είναι καινούργια και δεν επιφέρουν καμία επιβολή των δεδομένων στα οποία είχε στηριχθεί προγενέστερη απόφασή του, το 2002

    [06] ''Κάσπαρ'' ο γιος της Σίφερ

    Μπέττυ Σαβούρδου 3/2/2003 8:06:00 μμ

    Το πολυφωτογραφημένο σούπερ μόντελ Κλόντια Σίφερ ονόμασε το νεογέννητο μωρό της Κάσπαρ, ακολουθώντας την τάση που θέλει τους διάσημους να δίνουν ασυνήθιστα ονόματα στα παιδιά τους. Το μοντέλο, που παντρεύτηκε τον Βρετανό παραγωγό ταινιών Μάθιου Βον, γέννησε με καισαρική τομή στο νοσοκομείο Πόρτλαντ του Λονδίνου την προηγούμενη Πέμπτη. Η Σίφερ και ο Βον, ο οποίος ήταν ο παραγωγός του φιλμ "Δύο καπνισμένες κάνες", παντρεύτηκαν τον περασμένο Μάιο σε μια μικρή επαρχιακή εκκλησία κοντά στην ελισαβετιανού ρυθμού βίλα τους στο Σάφολκ, στην Ανατολική Αγγλία.

    Πολλοί είναι οι επώνυμοι που έχουν ασπαστεί την τάση να δίνουν περίεργα ονόματα στα παιδιά τους. Για παράδειγμα, ο δημοφιλής ποδοσφαιριστής Ντέιβιντ Μπέκαμ και η γυναίκα του Βικτόρια, πρώην μέλος των Spice Girls, ονόμασαν τους γιους τους Μπρούκλιν και Ρομέο, ενώ ο Λίαμ Γκάλαχερ, ο τραγουδιστής των Oasis, ονόμασε το γιο του Λένον, όπως το αγαπημένο του "σκαθάρι".

    Αλλά και η Σίντι Κρόφρντ έδωσε το όνομα Πρίσλει στο γιο της για ευνόητους λόγους και η Έλενα Κρίστενσεν ονόμασε το παιδί της Μίνγκους, όπως τον μουσικό της τζαζ Τσάρλι Μίνγκους.

    Η Γερμανίδα Σίφερ, που έχει κάνει πάνω από 700 εξώφυλλα, έχει αποκομίσει περιουσία ύψους 55.000.000 δολαρίων από την 15χρονη καριέρα της, που ξεκίνησε όταν την... "εντόπισαν" σε μία ντίσκο της χώρας της το 1987, ενώ ήταν ακόμη μαθήτρια.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Monday, 3 February 2003 - 21:52:35 UTC