Browse through our Interesting Nodes of the Cyprus Government Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Wednesday, 24 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 03-01-31

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Κακοκαιρία σε όλη την Ελλάδα
  • [02] Εκβιασμοί: Δεύτερη κατάθεση Αγγελόπουλου
  • [03] Συναντώνται Κληρίδης-Ντενκτάς
  • [04] Ναυτική τραγωδία στο Βόλο
  • [05] Ληστεία σε υποκατάστημα Εμπορικής Τράπεζας
  • [06] Το όραμα Σημίτη για την Ε.Ε στο ''European Affairs''
  • [07] ''Ρήγμα'' στην Ευρώπη για το Ιράκ
  • [08] Εκρηξη μυστήριο στην πόλη Κανταχάρ
  • [09] Δύο Παλαιστίνιοι νεκροί στη Τζενίν
  • [10] Σε ισόβια ο ''βομβιστής με το παπούτσι''
  • [11] Σιδηροδρομικό δυστύχημα στο Σίδνεϊ
  • [12] Εργα πνοής για το αεροδρόμιο της Θεσσαλονίκης
  • [13] Δραματική ήττα για τον Ολυμπιακό στη Λιόν
  • [14] Συμπόσιο για την Ιστορία της Μουσικής της Μεσογείου
  • [15] H Microsoft υποκύπτει στην E.E
  • [16] Αυστραλία: Βιομετρικός έλεγχος διαβατηρίων
  • [17] Ο ''κρυφός έρωτας'' της Wallis Simpson
  • [18] Θα παντρευτεί από έρωτα, ο πρίγκιπας Φελίπε

    [01] Κακοκαιρία σε όλη την Ελλάδα

    31/1/2003 9:51:00 πμ

    Νέο κύμα κακοκαιρίας πλήττει την κεντρική και βόρεια χώρα, τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου και τα Δωδεκάνησα, όπου εκδηλώνονται βροχές και καταιγίδες. Τα έντονα φαινόμενα θα επεκταθούν σήμερα στα δυτικά, το Αιγαίο και πιθανόν τη Θράκη. Χιόνια θα πέσουν στις βόρειες και κεντρικές ορεινές περιοχές. Εντονη βροχόπτωση σημειώνεται από το πρωί στην Αθήνα, η οποία έχει προκαλέσει έντονα κυκλοφοριακά προβλήματα στους περισσότερους δρόμους του Λεκανοπεδίου. Μερική ύφεση των φαινομένων αναμένεται από το απόγευμα, ωστόσο οι θυελλώδεις άνεμοι θα συνεχιστούν.

    Κατολισθήσεις και υπερχείλιση χειμάρρων

    Κυκλοφοριακά προβλήματα έχουν δημιουργηθεί στην περιφερειακή Λαυρίου -Μαρκοπούλου στο ύψος της περιοχής Κουβαρά, εξαιτίας κατολίσθησης. Στο σημείο αυτό η κυκλοφορία διεξάγεται μόνον από το ένα ρεύμα. Κακοκαιρία με έντονες βροχοπτώσεις επικρατεί από το πρωί στην Πάτρα, χωρίς να έχουν παρουσιαστεί προβλήματα.

    Η συνεχής βροχόπτωση έχει προκαλέσει ορισμένα προβλήματα στην ευρύτερη περιοχή του νομού Αχαΐας. Σύμφωνα με πληροφορίες από την αστυνομία λόγω κατολισθήσεων στην επαρχιακή οδό Πούντας-Διακοπτού-Καλαβρύτων δυσχεραίνεται η κυκλοφορία των οχημάτων. Προβλήματα έχουν δημιουργηθεί και στο Αίγιο από υπερχείλιση του χειμάρρου Κερυνίτης. Επίσης από υπερχείλιση άλλου χειμάρρου έχει διακοπεί η κυκλοφορία στο δρόμο που οδηγεί από τα Λουσικά προς τα Σπαλιαρέϊκα.

    Δεμένα παραμένουν τα πλοία στα λιμάνια του Πειραιά και της Ραφήνας. Κλειστές παραμένουν οι πορθμειακές γραμμές Καβάλας-Κεραμωτής-Θάσου και Αλεξανδρούπολης-Σαμοθράκης, τα δρομολόγια της γραμμής Ρίου - Αντιρρίου διεξάγονται κανονικά.

    [02] Εκβιασμοί: Δεύτερη κατάθεση Αγγελόπουλου

    Τζένη Χαραλαμπίδου 31/1/2003 8:11:00 πμ

    Περισσότερες από τέσσερις ώρες παρέμεινε στο γραφείο του εισαγγελέα κ. Δ. Παπαγγελόπουλου ο επιχειρηματίας Θεόδωρος Αγγελόπουλος, που έδωσε συμπληρωματική κατάθεση για την υπόθεση των εκβιασμών. Σύμφωνα με δικαστικές πηγές, ο κ. Αγγελόπουλος έδωσε πολλά στοιχεία για συγκεκριμένα άτομα που εμπλέκονται στην υπόθεση. Το περιεχόμενο της κατάθεσης του μεγαλοεπιχειρηματία, σε συνδυασμό με στοιχεία που είχαν δώσει προηγούμενοι μάρτυρες, και κυρίως η σύζυγος του Γιάννα καθώς και η Μαριάννα Λάτση, οδηγεί στην ποινική δίωξη εναντίον συγκεκριμένων προσώπων από τον δημοσιογραφικό και εκδοτικό χώρο.

    Συμπληρώνεται το παζλ της υπόθεσης

    Πληροφορίες αναφέρουν ότι ο Θεόδωρος Αγγελόπουλος στην δεύτερη κατάθεση του δεν αναφέρθηκε μόνο στην περίπτωση του Γρηγόρη Μιχαλόπουλου, αλλά αποκάλυψε και άλλα ονόματα ατόμων που έχουν εκβιάσει τον ίδιο και την οικογένεια του στο παρελθόν.

    Ο κ. Αγγελόπουλος απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφων για το περιστατικό που υποστηρίζει ότι συνέβη πριν χρόνια ο Μάκης Τριανταφυλλόπουλος, δήλωσε κατηγορηματικά ότι ουδέποτε συνέβη κάτι τέτοιο.

    Ο επιχειρηματίας χαρακτήρισε επίσης φανταστικά τα ποσά που εμφανίζονται σε δημοσιεύματα στον Τύπο να έχει δώσει για υποθέσεις όπως οι αυτές που ερευνώνται την περίοδο αυτή από τη Δικαιοσύνη.

    ''Εδειξε'' τους εκβιαστές η Μαριάννα Λάτση

    Η Μαριάννα Λάτση έμμεινε στο εισαγγελικό γραφείο για περίπου τέσσερις ώρες την περασμένη Τρίτη. Οι πρώτες κουβέντες της κα. Λάτση στον εισαγγελέα φανέρωσαν και την πρόθεσή της να βοηθήσει λέγοντας όλα όσα γνώριζε. "Ήταν καιρός να ξεκινήσει η εισαγγελική έρευνα για την υπόθεση αυτή. Το απόστημα των εκβιασμών πρέπει να σπάσει. Θα πρέπει να αποδοθούν ευθύνες όπου υπάρχουν", φέρεται να έχει δηλώσει η κα. Λάτση στον εισαγγελέα.

    Το ότι προσκόμισε σημαντικά στοιχεία η Μαριάννα Λάτση επιβεβαιώνεται και από δικαστικές πηγές: "Έδωσε μια πάρα πολύ θαρραλέα κατάθεση. Τα στοιχεία που προσκόμισε κατονομάζουν νέα πρόσωπα και δίνουν μια ολοκληρωμένη εικόνα της υπόθεσης των εκβιασμών".

    ''Καίει'' πολλούς η κατάθεση Αγγελοπούλου

    Τα στοιχεία που παρέδωσε η Μαριάννα Λάτση έρχονται να προστεθούν σε αυτά της Γιάννας Αγγελοπούλου που κατέθεσε την περασμένη Κυριακή.

    Η κατάθεση της Γιάννας Αγγελοπούλου στον εισαγγελέα, σύμφωνα με όσες πληροφορίες έγιναν γνωστές την Δευτέρα το βράδυ, επιβεβαιώνει πλήρως τους καταγγελλόμενους εκβιασμούς σε βάρος του συζύγου της Θόδωρου και άλλα μέλη της οικογενείας, ενώ η πρόεδρος του 2004 αναφέρθηκε με λεπτομέρειες σε όλες τις πλευρές της υπόθεσης και στα εμπλεκόμενα πρόσωπα από τον εκδοτικό αλλά και το δημοσιογραφικό χώρο.

    Η κατάθεση της που έγινε μετά την επιστροφή της προέδρου του 2004 από το Νταβός της Ελβετίας και κρατήθηκε μυστική μετά από σχετικό προφορικό αίτημα της ιδίας προς τον ανακριτή, αξιολογείται κατ' αρχήν ως ιδιαίτερα διαφωτιστική και ακριβής σε σχέση με το ρόλο των προσώπων που εμπλέκονται στην υπόθεση.

    Ο εκδότης της εφημερίδας "Ελεύθερη Ωρα" Γρηγόρης Μιχαλόπουλος, το όνομα του οποίου έχει εμπλακεί στην υπόθεση των εκβιασμών, επιμένει ότι ναι μεν δεχόταν χρήματα από την οικογένεια Αγγελοπούλου, όχι όμως ως αποτέλεσμα εκβιασμού. Σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες, είναι θέμα ημερών- ίσως και ωρών- η άσκηση ποινικής δίωξης κατά του Μιχαλόπουλου για εκβίαση επιχειρηματιών.

    Ερευνα για εκβιασμούς σε κάθε τομέα

    Εκτός από τους επιχειρηματίες, ο εισαγγελέας κ. Παπαγγελόπουλος έχει καλέσει έναν χρηματιστή και έναν εκδότη, ενώ με ενδιαφέρον αναμένεται η κατάθεση των κληρικών που φέρονται να έχουν πέσει εκβιασμού.

    Πάντως, σύμφωνα με ανώτερες εισαγγελικές πηγές, η εμπλοκή ονομάτων μητροπολιτών ως θύματα εκβιασμού από το συγκεκριμένο κύκλωμα, δεν αξιολογείται ως υπόθεση προτεραιότητας και δεν αναμένεται για το λόγο αυτό να εξεταστούν άμεσα.

    Την περασμένη εβδομάδα είχε κληθεί από τον εισαγγελέα ο επιχειρηματίας Δ. Κοντομηνάς, ο οποίος σύμφωνα με πληροφορίες αρνήθηκε ότι έχει πέσει θύμα εκβίασης. Αλλά και ο ιδιοκτήτης του Ιατρικού Κέντρου Γ. Αποστολόπουλος που κατέθεσε την προηγούμενη Δευτέρα σε ερωτήσεις δημοσιογράφων εάν υπήρξε θύμα εκβιασμών απάντησε κατηγορηματικά "όχι".

    Ακόμα κι όταν θα κλείσει, πάντως, το κομμάτι αυτό της έρευνας που αφορά στους εκβιασμούς στο όνομα της 17Ν, η εισαγγελική έρευνα θα συνεχιστεί, καθώς οι καταγγελίες που έχουν γίνει από τις 13 Ιανουαρίου 2003 -οπότε ξεκίνησε η προκαταρκτική εξέταση- ακουμπούν κι άλλους χώρους, πέραν του επιχειρηματικού, και έχουν σχέση με εκβιασμούς που έγιναν όχι μόνο στο όνομα της 17Ν.

    Αποφασισμένος να ρίξει άπλετο φως στις υποθέσεις διαφθοράς εμφανίστηκε ο πρωθυπουργός στο υπουργικό συμβούλιο την Πέμπτη. "Η κυβέρνηση θέλει να χυθεί άπλετο φως σ' αυτή την υπόθεση", επανέλαβε ο Κώστας Σημίτης.

    [03] Συναντώνται Κληρίδης-Ντενκτάς

    Τζένη Χαραλαμπίδου 31/1/2003 11:03:00 πμ

    Νέα συνάντηση έχουν σήμερα στη Λευκωσία για το σχέδιο Ανάν ο Γλάυκος Κληρίδης και ο Ραούφ Ντενκτάς. Χθες το βράδυ ο ειδικός σύμβουλος του γγ των Ηνωμένων Εθνών Αλβαρο ντε Σότο, ύστερα από συνάντηση με τον πρόεδρο Κληρίδη διαβεβαίωσε ότι ''δε θα υπάρξουν αλλαγές στην διαδικασία των διαπραγματεύσεων''. Σε ερώτηση αν τα Ηνωμένα Εθνη ετοιμάζουν νέο αναθεωρημένο σχέδιο, ο Αλβαρο ντε Σότο απάντησε πως θα αναμένει την έκβαση των απευθείας συνομιλιών. Εξάλλου, ο πρόεδρος Κληρίδης δήλωσε ότι, αν η νέα τουρκική κυβέρνηση κατορθώσει να νικήσει το πολιτικοστρατιωτικό κατεστημένο της χώρας και να επιβληθεί, τότε υπάρχουν πολλές ελπίδες για επίλυση του Κυπριακού αυτό το χρόνο. Από την Ουάσιγκτον, ο ειδικός συντονιστής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ για το Κυπριακό Τομ Γουέστον, τόνισε ότι το σχέδιο Ανάν είναι λειτουργικό και συνάδει με το ευρωπαϊκό κεκτημένο.

    Διαξιφισμοί για το εδαφικό

    Eξ άλλου, ο σύμβουλος του γ.γ δήλωσε ότι επιδιώκει λύση της εδαφικής πτυχής του Κυπριακού με βάση το χάρτη που επισυνάπτεται στο σχέδιο Ανάν. Σε συνέντευξη σε ιδιωτικό τουρκικό τηλεοπτικό σταθμό, ο κ. Ντε Σότο δήλωσε ότι στο σχέδιο Ανάν περιέχεται μόνο ένας χάρτης και πως το αναθεωρημένο σχέδιο Ανάν επιδέχεται μόνο επουσιώδεις και αμοιβαία συμφωνημένες αλλαγές.

    Ο ηγέτης του κυβερνώντος κόμματος στην Τουρκία, του Kόμματος Δικαιοσύνης και Aνάπτυξης, Pετζέπ Tαγίπ Ερντογάν, χαρακτήρισε τον χάρτη απαράδεκτο και αποκάλυψε ότι κυκλοφορούν τουλάχιστον 16 χάρτες σε αναζήτηση συμβιβασμού.

    Ο Ραούφ Ντενκτάς δήλωσε ότι το χάρτη δεν τον αποδέχεται ούτε αυτός, ούτε η Τουρκία, ούτε ο στρατός και κάλεσε τους δημοσιογράφους να ξεχάσουν τον χάρτη. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο ηγέτης των Tουρκοκυπρίων ζητά διαφορετική ρύθμιση στο ζήτημα της κυριαρχίας και νέο κράτος που θα προκύψει από δύο ξεχωριστές κυριαρχίες. Aπορρίπτει επίσης τη συμμετοχή ξένων δικαστών στο Ανώτατο Δικαστήριο που θα ενεργεί και ως εκτελεστικό όργανο σε περίπτωση αδιεξόδου.

    Στο ζήτημα της επιστροφής των προσφύγων, Ο Ραούφ Ντενκτάς ζητά πιο μικρές ποσοστώσεις και πιο μακρά χρονικά διαστήματα.

    Κληρίδης: ''Kλειδί του Κυπριακού η Αγκυρα''

    Σε συνέντευξη στην Αγγλόφωνη εφημερίδα ''Σάϊπρους Γουίκλι'', ο πρόεδρος Κληρίδης επαναλαμβάνει ότι ''το κλειδί του Κυπριακού βρίσκεται στην Αγκυρα''.

    Εκτιμά πως, παρά το γεγονός ότι ο Ραούφ Ντενκτάς είναι μια ισχυρή προσωπικότητα, αιχμάλωτος, όμως, στο παρελθόν και περιχαρακωμένος στις πεποιθήσεις του, είναι υποχρεωμένος να υπακούσει, τελικά, στην Αγκυρα.

    ''Εάν διαφωνεί'', πρόσθεσε, ''μπορεί να προσπαθήσει να κάνει μια ''ηρωική'' έξοδο με την παραίτησή του, αλλά δε θα αντισταθεί στη θέληση της Αγκυρας. ''Η νέα εκλεγμένη τουρκική κυβέρνηση'', επεσήμανε ο πρόεδρος Κληρίδης, ''δεν έχει οποιαδήποτε σχέση με τα κόμματα, που συγκροτούσαν τις προηγούμενες κυβερνήσεις και γνωρίζει πολύ καλά ότι το Κυπριακό, αν δε λυθεί, θα είναι εμπόδιο στο δρόμο της Τουρκίας προς την Ευρωπαϊκή Ενωση''.

    Ντενκτάς κατά Ντε Σότο

    Στο μεταξύ, ο Τουρκοκύπριος ηγέτης, Ραούφ Ντενκτάς, επέκρινε τον κ. Nτε Σότο, επειδή στην Αγκυρα δήλωσε πως ''Ο Ντενκτάς δε διαπραγματεύεται''.

    ''Αν όντως'', παρατήρησε, ''είπε κάτι τέτοιο, είναι ντροπή'', για να προσθέσει τα εξής: ''Εχω υποβάλλει έγγραφα, που μπορούν να γεμίσουν δωμάτια. Θα του ζητήσω διευκρινήσεις''.

    Ο Ντε Σότο διέψευσε, πάντως, ότι προέβη σε παρόμοιες δηλώσεις.

    Εξάλλου, ο Ντενκτάς χαρακτήρισε απειλή τις δηλώσεις του επιτρόπου Φερχόϊγκεν ότι, μετά την υπογραφή της προσχώρησης, δε θα υπάρχει ευκαιρία για επίτευξη συμφωνίας στο Κυπριακό, προσθέτοντας πως ''και αν επιτευχθεί συμφωνία, είναι δύσκολο να συμβιώσουν οι δύο λαοί''.

    ''Η Ελλάδα και η Τουρκία δεν είναι κηδεμόνες της Κύπρου''

    Ο υπουργός Εξωτερικών Γ. Παπανδρέου απηύθυνε την Τετάρτη σαφές μήνυμα προς τους στρατηγούς της Αγκυρας, πως η Κύπρος πρέπει να αποφασίσει μόνη της. "Η Ελλάδα και η Τουρκία δεν είναι κηδεμόνες της Κύπρου" είπε χαρακτηριστικά.

    Ο υπουργός Εξωτερικών, κάλεσε τους στρατιωτικούς της Τουρκίας να ξεφύγουν από ιδεοληψίες και στερεότυπα, σημειώνοντας ότι η Ελλάδα και η Τουρκία έχουν κάνει λάθη στο Κυπριακό και ότι οι δύο χώρες θα πρέπει να ανοίξουν ένα δρόμο προς το μέλλον, εκφράζοντας την ανάγκη να λυθεί ακόμα νωρίτερα το Κυπριακό εξαιτίας της κρίσης στο Ιράκ.

    Επίσης, ο κ. Παπανδρέου τάχθηκε υπέρ ενός περιορισμένου αριθμού στρατευμάτων στην Κύπρο, λέγοντας ότι δεν έχει λογική και είναι σπατάλη χρημάτων η διατήρηση σημαντικού αριθμού στρατευμάτων στο νησί, μετά την επίλυση του Κυπριακού.

    [04] Ναυτική τραγωδία στο Βόλο

    31/1/2003 9:01:00 πμ

    Φωτο αρχείου

    Ενας ναυτικός πνίγηκε και ένας ακόμη αγνοείται όταν η λέμβος που επέβαιναν ανατράπηκε λόγω της κακοκαιρίας στο Βόλο. Πρόκειται για τον Νικόλαο Βογιατζή, 45 ετών, ο οποίος ανασύρθηκε νεκρός και τον Δημήτρη Αραπαντζή, 46 ετών, ο οποίος αγνοείται. Σώος είναι ο τρίτος ναυτικός που επέβαινε στη λέμβο, ο Ιωάννης Μπόλας, 49 ετών. Και οι τρεις πλήρωμα στο δεξαμενόπλοιο ''Ιόνιον'' που είναι αγκυροβολημένο στο λιμάνι του Βόλου, επέστρεφαν με τη λέμβο από το λιμάνι στο πλοίο τα ξημερώματα. Λόγω της κακοκαιρίας όμως η βάρκα ανατράπηκε. Προς βοήθειά τους έσπευσε σκάφος του Λιμενικού όπου ανέσυρε τον έναν σώο και τον άλλο νεκρό, ενώ έρευνες διεξάγονται για τον εντοπισμό του τρίτου που αγνοείται.

    [05] Ληστεία σε υποκατάστημα Εμπορικής Τράπεζας

    31/1/2003 9:22:00 πμ

    Δύο οπλοφόροι ακινητοποίησαν πελάτες και υπαλλήλους του υποκαταστήματος της Εμπορικής Τράπεζας στο Βύρωνα στην οδό Φορμίωνος 104 στις 08.45 και αφού απέσπασαν άγνωστο χρηματικό ποσό εξαφανίστηκαν. Σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες διέφυγαν με μοτοσικλέτα μεγάλου κυβισμού που ήταν σταθμευμένη κοντά στην τράπεζα. Από την αστυνομία γίνονται έρευνες για τον εντοπισμό των δραστών, ενώ ιδιαίτερη βαρύτητα αποδίδεται στην αξιοποίηση βιντεοταινίας στην οποία μέσω κλειστού κυκλώματος έχουν καταγραφεί οι σκηνές της ληστείας.

    [06] Το όραμα Σημίτη για την Ε.Ε στο ''European Affairs''

    31/1/2003 9:33:00 πμ

    Σε άρθρο του, το οποίο δημοσιεύεται στο περιοδικό "European Affairs", που εκδίδεται στην Ουάσιγκτον από το Ευρωπαϊκό Ινστιτούτο, και τιτλοφορείται "Μία μεγαλύτερη Ευρώπη πρέπει να είναι αποτελεσματικότερη και δημοκρατικότερη", ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης υπογραμμίζει ότι το όραμα της Ελλάδος είναι μια Ε.Ε. μεγαλύτερη, διευρυνόμενη με τα νέα 10 μέλη, καλύτερη, πλησιάζοντας περισσότερο τον ευρωπαίο πολίτη, και ισχυρότερη, ενισχύοντας το ρόλο της στο διεθνές σύστημα, μια Ευρώπη που θα αποτελεί τεράστια περιοχή σταθερότητας, δημοκρατίας και ευημερίας και παράγοντα διεθνούς συνεργασίας, δικαιοσύνης και βιώσιμης ανάπτυξης.

    Το οκτασέλιδο άρθρο, που δημοσιεύεται στο τεύχος "Χειμώνας 2003" που μόλις κυκλοφόρησε, ο κ. Σημίτης αναφέρεται στο όραμά του για την Ε.Ε. και αναπτύσσει τις πέντε βασικές προτεραιότητες της ελληνικής Προεδρίας και τις συζητήσεις για το νέο σύνταγμα της Ε.Ε., όπως τον ρόλο των εθνικών κοινοβουλίων, τη μεταρρύθμιση του θεσμού της προεδρίας της Ε.Ε., την χρήση της ενισχυμένης πλειοψηφίας και την ενδυνάμωση της ευρωπαϊκής πολιτικής για την ασφάλεια και άμυνα.

    [07] ''Ρήγμα'' στην Ευρώπη για το Ιράκ

    31/1/2003 9:09:00 πμ

    Την έντονη αντίδραση όλων των θεσμικών οργάνων της ΕΕ προκάλεσε η κοινή διακήρυξη 8 Ευρωπαίων ηγετών που τάχθηκαν στο πλευρό των ΗΠΑ στο ζήτημα του Ιράκ. Τη δυσαρέσκειά του για τον τρόπο με τον οποίο εκδηλώθηκε η πρωτοβουλία των "8", εξέφρασε ο πρωθυπουργός και προεδρεύων της ΕΕ, Κ. Σημίτης. Την ικανοποίησή του για την επιστολή, εξέφρασε ο Τ.Μπους, ωστόσο προειδοποίησε ότι η διπλωματική προσπάθεια θα διαρκέσει εβδομάδες και όχι μήνες. Το Ιράκ προσκάλεσε τους Χανς Μπλιξ και Μοχάμεντ Ελ Μπαραντέι, για συνομιλίες στη Βαγδάτη, πριν από την ενημέρωση του Συμβουλίου Ασφαλείας, στα μέσα Φεβρουαρίου.

    Σημίτης: Δεν συμβάλλει στην κοινή αντιμετώπιση

    Η επιστολή αντικατοπτρίζει την προσωπική άποψη των οχτώ και όχι την πολιτική της Ενωσης, ανακοίνωσε χθες η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στις Βρυξέλλες.

    Ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης, με την ιδιότητα του προεδρεύοντος της ΕΕ, δήλωσε ότι, η πρωτοβουλία των "8", δεν συμβάλλει στην κοινή αντιμετώπιση του θέματος. Επιδιώκουμε κοινή εξωτερική πολιτική και ως εκ τούτου χρειάζεται συνεννόηση και στο θέμα του Ιράκ, όπως ακριβώς έγινε στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της περασμένης Δευτέρας.

    Η Προεδρία θα συνεχίσει να εργάζεται για μια κοινή στάση. Ο τρόπος που ακολούθησαν οι οκτώ χώρες είναι εκτός των διαδικασιών της ΕΕ και δημιουργεί δυνατότητα παρερμηνειών'', σχολίασε από την Τουρκία όπου έχει συναντήσεις με την ηγεσία της χώρας, ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Παπανδρέου, εκφράζοντας την πεποίθηση ότι ''πρέπει να ξεκαθαριστεί ότι με την κοινή θέση που υιοθέτησαν οι "15" στο Συμβούλιο υπουργών τη Δευτέρα ζητούν τον αφοπλισμό του Ιράκ και υποστηρίζουν τις προσπάθειες των κ. Μπλιξ και Ελ Μπαραντέι.

    Στη διακήρυξη, η οποία ήταν ιδέα του Ισπανού πρωθυπουργού Χοσέ Μαρία Αθνάρ, οι ηγέτες της Βρετανίας, της Ισπανίας, της Πορτογαλίας, της Ιταλίας, της Ουγγαρίας, της Πολωνίας και της Τσεχικής Δημοκρατίας, προειδοποιούν ότι στη σημερινή κρίση, διακυβεύεται η αξιοπιστία των Ηνωμένων Εθνών και καλούν το Συμβούλιο Ασφαλείας να αναλάβει τις ευθύνες του. Παράλληλα, καλούν το Ιράκ, να σεβαστεί την απόφαση 1441 του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.

    Ο Αυστραλός πρωθυπουργός, Τζον Χάουαρντ, δήλωσε ότι συμφωνεί απόλυτα με την ανοικτή επιστολή των "8" που συντάσσονται με την πολιτική των Ηνωμένων Πολιτειών έναντι του Ιράκ.

    Συνομιλίες Μπους-Μπλερ στο Καμπ Ντέιβιντ

    Ο πρόεδρος Μπους κατά τη συνάντησή του χθες στο Λευκό Οίκο με τον πρωθυπουργό της Ιταλίας, εξέφρασε την ικανοποίησή του για την επιστολή, τονίζοντας ότι η κρίση με το Ιράκ θα διαρκέσει ''εβδομάδες, όχι μήνες'', επισημαίνοντας ότι ''η εξορία του Χουσεΐν και των άμεσων συνεργατών του θα ήταν καλοδεχούμενη''.

    Σήμερα, ο Τζορτζ Μπους θα συναντηθεί με τον Τόνι Μπλερ, ο οποίος έφθασε στην Ουάσινγκτον σήμερα, για να συζητήσουν για τα επόμενα βήματα που θα γίνουν στο θέμα του Ιράκ.

    Ενα από τα θέματα που θα εξετάσουν είναι εάν θα πρέπει να καθορισθεί ένα αυστηρό χρονοδιάγραμμα προς τον Σαντάμ Χουσεΐν για να συμμορφωθεί με τις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για τον αφοπλισμό του Ιράκ."Θα συζητήσουν τα επόμενα βήματα που θα γίνουν, σε περίπτωση που το Ιράκ δεν αφοπλισθεί εγκαίρως και δεν συμμορφωθεί με την απόφαση 1441 του Συμβουλίου Ασφαλείας", δήλωσε ο εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ, Σον Μακόρμακ.

    Ο γγ του ΟΗΕ Κόφι Ανάν, εξέφρασε την πεποίθηση ότι η μεγάλη πλειοψηφία του Συμβουλίου Ασφαλείας επιθυμεί να συνεχιστούν οι επιθεωρήσεις για να φτάσουμε σε έναν ειρηνικό αφοπλισμό του Ιράκ.

    Εν τω μεταξύ, οι ΗΠΑ προσπαθούν να βρουν μια συμβιβαστική λύση για να πείσουν την Τουρκία να επιτρέψει τη χρησιμοποίηση του εδάφους της για να περάσουν αμερικανικά στρατεύματα στο Ιράκ σε διαρκή βάση, όπως ανέφεραν Αμερικανοί αξιωματούχοι.

    Οι ΗΠΑ σε αντάλλαγμα προς την Τουρκία προσφέρουν πακέτο οικονομικής βοήθειας ύψους 14 δισ. δολαρίων. Πηγή του αμερικανικού Κογκρέσου ανέφερε ότι η εξασφάλιση της τουρκικής συνεργασίας αποδεικνύεται σήμερα πιο δύσκολος στόχος, σε σχέση με τον πόλεμο του 1991, διότι ο τουρκικός στρατός δεν πείθεται από τις αμερικανικές διαβεβαιώσεις ότι στο βόρειο Ιράκ δεν θα δημιουργηθεί ανεξάρτητο κουρδικό κράτος.

    Επίσης, η αμερικανική κυβέρνηση προσφέρει δωρεάν εισιτήρια στους συγγενείς των διπλωματών της που υπηρετούν στις πρεσβείες στο Κουβέιτ και τη Σαουδική Αραβία για να εγκαταλείψουν τις χώρες αυτές. Παράλληλα, προειδοποιεί τους Αμερικανούς πολίτες να εξετάσουν το ενδεχόμενο αναχώρησής τους εξαιτίας ''των αυξανόμενων ανησυχιών για θέματα ασφάλειας''.

    Πρόσκληση Ιράκ προς Μπλιξ και Ελ Μπαραντέι

    Οι κ.κ. Μπλιξ, Ελ Μπαραντέι

    Το Ιράκ προσκάλεσε τον επικεφαλής των επιθεωρητών του ΟΗΕ για συνομιλίες στη Βαγδάτη, πριν από την ενημέρωση που θα κάνει στα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας, στα μέσα Φεβρουαρίου.

    Η πρόσκληση δόθηκε στον Χανς Μπλιξ, αλλά και στον Μοχάμεντ Ελ Μπαραντέι, από τον σύμβουλο του Σαντάμ Χουσεΐν, Αμίρ αλ-Σαάντι.

    Οι κ.κ Μπλιξ και Ελ Μπαραντέι στις 14 Φεβρουαρίου θα κληθούν και πάλι να ενημερώσουν το Συμβούλιο Ασφαλείας για την πορεία των ερευνών στο ιρακινό οπλοστάσιο.

    Ο Χανς Μπλιξ δήλωσε ότι αφού συζητήσει με τον Ελ Μπαραντέι θα απαντήσει στην ιρακινή πρόσκληση.

    Σε ανακοίνωση που εκδόθηκε από την ιρακινή ηγεσία επισημαίνεται ότι οι συζητήσεις με τους επικεφαλής της ομάδας των επιθεωρητών θα καλύψουν τα θέματα αφοπλισμού που έθεσαν οι δύο, ενώπιον του Συμβουλίου Ασφαλείας, στις 27 Ιανουαρίου.

    [08] Εκρηξη μυστήριο στην πόλη Κανταχάρ

    31/1/2003 10:10:00 πμ

    Φωτογραφία αρχείου

    Δεκα οκτώ άνθρωποι σκοτώθηκαν στο Αφγανιστάν, όταν το λεωφορείο στο οποίο επέβαιναν έπεσε πάνω σε νάρκη. Το περιστατικό, συνέβη, στην περιοχή Ραμπάχα, είκοσι χιλιόμετρα έξω από την πόλη Κανταχάρ. Οι πρώτες πληροφορίες, κάνουν λόγο για έργο της Αλ Κάιντα. Από την έκρηξη δημιουργήθηκε στο δρόμο κρατήρας βάθους ενός μέτρου.

    [09] Δύο Παλαιστίνιοι νεκροί στη Τζενίν

    31/1/2003 9:23:00 πμ

    Ενας Παλαιστίνιος, μέλος της οργάνωσης Χαμάς, και ένας πυροσβέστης σκοτώθηκαν σήμερα από τα πυρά των ισραηλινών δυνάμεων στην πόλη Τζενίν της Δυτικής Oχθης. Οι Iσραηλινοί στρατιώτες εισήλθαν στην πόλη καταδιώκοντας το στέλεχος της Χαμάς και περικύκλωσαν ένα κτήριο που στεγάζει την Πυροσβεστική Υπηρεσία της Τζενίν, όπου και είχε καταφύγει. Οι Ισραηλινοί στρατιώτες ζήτησαν από όλους όσοι βρίσκονταν στο κτήριο να το εγκαταλείψουν. Οταν οι πυροσβέστες άρχισαν να βγαίνουν από το κτίριο με τα χέρια ψηλά το στέλεχος της Χαμάς άνοιξε πυρ εναντίον των Ισραηλινών στρατιωτών, οι οποίοι απάντησαν σκοτώνοντας τον ίδιο και ένα πυροσβέστη.

    Eπιχείρηση ''Θερμός Χειμώνας''

    Παλαιστινιακές πηγές δήλωσαν ότι ο πυροσβέστης σκοτώθηκε από ισραηλινά πυρά, ενώ ισραηλινές στρατιωτικές πηγές ανακοίνωσαν ότι επλήγη από παλαιστινιακά πυρά.

    Παράλληλα οι ισραηλινές δυνάμεις συνεχίζουν για δεύτερη ημέρα τις επιχειρήσεις τους στην πόλη της Χεβρόνας πραγματοποιώντας έρευνες, συλλήψεις και κατεδαφίσεις κτιρίων.

    Ισραηλινή στρατιωτική πηγή δήλωσε στο ισραηλινό ραδιόφωνο ότι η επιχείρηση που φέρει την κωδική ονομασία "Θερμός Χειμώνας" θα διαρκέσει "όσο χρειαστεί".

    [10] Σε ισόβια ο ''βομβιστής με το παπούτσι''

    31/1/2003 8:54:00 πμ

    Δικαστήριο της Βοστόνης καταδίκασε σε ισόβιο κάθειρξη τον Ρίτσαρντ Ριντ, που είχε προσπαθήσει να ανατινάξει ένα αεροπλάνο των Αμερικανικών Αερογραμμών, που πετούσε πάνω από τον Ατλαντικό τον Δεκέμβριο του 2001, με εκρηκτικά τα οποία είχε κρύψει στα παπούτσια του. Ο καταδικασθείς, που είναι βρετανικής καταγωγής, μόλις άκουσε την ποινή που του επεβλήθη, άρχισε να χειρονομεί και να κραυγάζει κατά του δικαστή.

    Αμετανόητος ο δράστης

    Νωρίτερα, ο Ριντ είχε δηλώσει στο δικαστήριο πως δεν πρόκειται να απολογηθεί για τις πράξεις του και πως θεωρεί ότι βρίσκεται σε πόλεμο με τις ΗΠΑ. Όπως είχε τονίσει, ήταν οπαδός του δικτύου Αλ Κάιντα του Οσάμα μπιν Λάντεν.

    Ο Ρίτσαρντ Ριντ είχε ακινητοποιηθεί από τους επιβάτες της πτήσης των Αμερικανικών Αερογραμμών όταν προσπάθησε να πυροδοτήσει τα πλαστικά εκρηκτικά που είχε τοποθετήσει στα παπούτσια του.

    Εκατό ενενήντα επτά άνθρωποι επέβαιναν στο αεροσκάφος.

    [11] Σιδηροδρομικό δυστύχημα στο Σίδνεϊ

    31/1/2003 8:07:00 πμ

    Φωτό Αρχείου

    Εννέα άνθρωποι σκοτώθηκαν όταν αμαξοστοιχία εκτροχιάσθηκε έξω από το Σίδνεϊ και άλλοι 15 νοσηλεύονται σοβαρά τραυματισμένοι, σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες από άνδρες των σωστικών συνεργείων. Από τους 80 επιβαίνοντες στην αμαξοστοιχία, 39 ανασύρθηκαν από τα συντρίμμια και μεταφέρθηκαν σε νοσοκομεία. Ο Μάικλ Γκλίσον, εκπρόσωπος της εταιρίας CityRail, δήλωσε ότι η αμαξοστοιχία, που είχε τέσσερα βαγόνια, εκτροχιάσθηκε μόλις πέρασε τον σταθμό Γουότερφολ, έχοντας αναχωρήσει από το Σίδνεϊ με προορισμό το Πορτ Κεμπλα. Μεταξύ των νεκρών είναι ο μηχανοδηγός της αμαξοστοιχίας. Μέχρι στιγμής δεν έχουν εξακριβωθεί τα αίτια του δυστυχήματος, αλλά οι άνδρες των σωστικών συνεργείων ανέσυραν το "μαύρο κουτί" της αμαξοστοιχίας, που αναμένεται να δώσει απαντήσεις.

    [12] Εργα πνοής για το αεροδρόμιο της Θεσσαλονίκης

    31/1/2003 10:36:00 πμ

    Το στρατηγικό σχέδιο και τα έργα που βρίσκονται σε εξέλιξη στο αεροδρόμιο Θεσσαλονίκης, παρουσίασε ο υπουργός Μεταφορών και Επικοινωνιών, Χρίστος Βερελής. Σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε ο υπουργός τα σημαντικότερα έργα που συγκροτούν το ολοκληρωμένο σχέδιο του αεροδρομίου, είναι δεκαεπτά, από τα οποία τα οκτώ έχουν ήδη ολοκληρωθεί και αποδοθεί σε χρήση.

    Τα έργα συνολικού προϋπολογισμού 114.274.000 ευρώ και αφορούν:

    Στην επέκταση του κτιρίου του Αεροσταθμού μέχρι τον πύργο Ελέγχου Στην κατασκευή παράλληλου τροχόδρομου στο διάδρομο 10/28 Στη νέα κυκλοφοριακή ρύθμιση του Αεροσταθμού Στη βελτίωση και επέκταση του Εμπορευματικού Σταθμού Στην κατασκευή δαπέδου στάθμευσης αεροσκαφών μπροστά της ΑΛΘ του Κρατικού Αερολιμένα Θεσσαλονίκης "Μακεδονία". Στην κατασκευή δαπέδου στάθμευσης αεροσκαφών εμπορευματικού σταθμού. Στην ενοποίηση των Κεντρικών Χώρων.

    [13] Δραματική ήττα για τον Ολυμπιακό στη Λιόν

    31/1/2003 10:06:00 πμ

    Φωτό Αρχείου

    Ο Ολυμπιακός γνώρισε την ήττα χθες βράδυ στη Λιόν από τη Βιλερμπάν με 85-74 (ημίχρονο 46-37) σε αγώνα για τη 12η ημέρα του Γ' Ομίλου της ευρωλίγκα. Το αποτέλεσμα αυτό θέτει πλέον σε κίνδυνο την πρόκριση των "ερυθρολεύκων" στην επόμενη φάση της διοργάνωσης. Το ξεκίνημα ήταν κάκιστο, ιδίως αμυντικά, και οι γηπεδούχοι, πότε με τρίποντα και πότε περνώντας τη μπάλα κοντά στο καλάθι στον Γκούλιας, πήραν από νωρίς σημαντικό προβάδισμα (15-5 στο 5', 28-14 στο 10', 35-20 στο 13').

    Το χειρότερο όμως για τον Σλόμπονταν Σούμποτιτς ήταν ότι είδε έντρομος, πρώτα τον Ντε Μάρκο Τζόνσον και ύστερα τον Νέναντ Μάρκοβιτς, να αποχωρούν με διάστρεμα από το παρκέ.

    Η Βιλερμπάν διατηρεί ελπίδες για πρόκριση

    Τα περιθώρια αντίδρασης έμοιαζαν να λιγοστεύουν απελπιστικά για τους "ερυθρόλευκους", που όμως βρήκαν τα ψυχικά αποθέματα και με ένα σερί 11-0 μείωσαν σε 35-31.

    Ομως, η Βιλερμπάν -έστω κι αν άργησε λίγο-βρήκε τις λύσεις στην πιεστική άμυνα των Πειραιωτών και αύξησε ξανά τη διαφορά, κλείνοντας το ημίχρονο με 46-37.

    Οταν ο Μορίς Εβανς κουράστηκε και φορτώθηκε με φάουλ, ο Ολυμπιακός κατέρρευσε. Οι Γάλλοι ξέφυγαν με 18 πόντους (70-52 λίγο πριν τη λήξη της τρίτης περιόδου) και μετέτρεψαν το τελευταίο δεκάλεπτο σε τυπική διαδικασία. Η Βιλερμπάν έφτασε (μετά από επτά συνεχόμενες ήττες) στη νίκη με 85-74 και διατήρησε κάποιες ελάχιστες ελπίδες πρόκρισης, ενώ οι "ερυθρόλευκοι" έχασαν για τρίτο σερό παιχνίδι στη διοργάνωση και μπήκαν σε περιπέτειες.

    [14] Συμπόσιο για την Ιστορία της Μουσικής της Μεσογείου

    31/1/2003 11:06:00 πμ

    Το πρώτο συμπόσιο για την Ιστορία της Μουσικής της Μεσογείου, διοργανώνει στο Λονδίνο, ο πολιτιστικός οργανισμός «Εν Χορδαίς». Το συμπόσιο, αντικείμενο του οποίου θα είναι η μελέτη των συγγενών μουσικών παραδόσεων της Μεσογείου (ελληνικής, εβραϊκής, τουρκικής, περσικής και αραβικής) πραγματοποιείται από σήμερα μέχρι την Κυριακή 2 Φεβρουαρίου. Στις εργασίες του, θα λάβουν μέρος ειδικοί επιστήμονες, μουσικοί αλλά και εκπρόσωποι όλων των μουσικών παραδόσεων της Μεσογείου.

    Στο πλαίσιο του project MediMuses

    Το συμπόσιο διοργανώνεται στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού προγράμματος MediMuses και φιλοξενείται στο Hellenic Center του Λονδίνου.

    Θα λάβουν μέρος μεταξύ άλλων, οι Δρ Θωμάς Αποστολόπουλος, Dr. Bulent Aksoy, Prof. Ruhi Ayangil, Dr. Walter Feldman, Dr. Mahmoud Guettat, Dr. Toufic Kerbage, Καθηγητής Γρηγόριος Στάθης, Dr. Dariush Talai, Kiya Tabassian, Κυριάκος Καλαϊτζίδης, Μάρκος Σκούλιος, Sakher Hattar, Sheherazade Qasim Hasam, Fikret Karakaya, Omar Mettioui και Saifallah Ben Abderrazak.

    [15] H Microsoft υποκύπτει στην E.E

    31/1/2003 10:02:00 πμ

    Η Microsoft αποφάσισε να προβεί σε ριζικές αλλαγές όσον αφορά στο πρόγραμμα αναγνώρισης για πρόσβαση στο Ίντερνετ προκειμένου αυτό να είναι σύμφωνο με τη νομοθεσία της Ευρωπαϊκής Ενωσης για την προστασία προσωπικών δεδομένων. Η έκκληση για αλλαγές στο σύστημα της Microsoft έγινε μετά από έρευνα που πραγματοποίησε η Ε.Ε. στο πρόγραμμα αναγνώρισης της εταιρείας για να ελέγξει την αποτελεσματικότητα της προστασίας προσωπικών δεδομένων. Σύμφωνα με το νέο πρόγραμμα, οι χρήστες του Ίντερνετ θα έχουν τη δυνατότητα να αποφασίζουν οι ίδιοι τα προσωπικά δεδομένα που θα εμπιστεύονται στην Μicrosoft, αντί να γνωστοποιούν όλα τα στοιχεία που τους ζητούνται. Οι αλλαγές στο σύστημα αναμένεται να γίνουν μέσα στους επόμενους 18 μήνες.

    Ασφαλής κωδικός

    Η υπηρεσία Αναγνώρισης για πρόσβαση στο Ίντερνετ επιτρέπει στους χρήστες να εγγραφούν στο πρόγραμμα μία φορά και στη συνέχεια, χρησιμοποιώντας τον ίδιο κωδικό, να έχουν πρόσβαση σε υπηρεσίες στο Ίντερνετ που προσφέρουν διαφορετικές εταιρείες.

    Μέχρι πρόσφατα, οι ειδικοί της Ε.Ε. είχαν σοβαρές ανησυχίες ότι τα προσωπικά στοιχεία που έπρεπε να καταθέσουν οι χρήστες για να τους χορηγηθεί πρόσβαση στο πρόγραμμα δεν ήταν επαρκώς προστατευμένα.

    Η νομοθεσία της Ε.Ε. επιβάλλει περιορισμούς στις εταιρείες που διαθέτουν προσωπικές πληροφορίες για τους πελάτες τους, προκειμένου να αποφευχθεί η κατάχρηση.

    [16] Αυστραλία: Βιομετρικός έλεγχος διαβατηρίων

    31/1/2003 8:34:00 πμ

    Η Αυστραλιανή Υπηρεσία Τελωνείων (ACS) θέτει σε λειτουργία το σύστημα βιομετρικού ελέγχου διαβατηρίων, μειώνοντας δραστικά την περίοδο δοκιμών και χωρίς ακόμα να έχει διασκεδάσει τις ανησυχίες για το πώς θα το "εφαρμόσει" σε όλους τους Αυστραλούς. Το σύστημα Smartgate, αρχικά είχε προγραμματιστεί να δοκιμαστεί επί ένα εξάμηνο, σε κανονικές συνθήκες. Ενώ, το ACS εκτίμησε ότι τα πρώτα αποτελέσματα ήταν αρκετά ενθαρρυντικά για να επισπεύσουν την όλη διαδικασία. Το Smartgate "σαρώνει" το πρόσωπο ενός ανθρώπου και το συγκρίνει με μία μαθηματική αναραπάσταση των χαρακτηριστικών του, τα οποία έχουν προέλθει από τέσσερις φωτογραφίες του ανθρώπου αυτού. Η αναπαράσταση "αποθηκεύεται" στο διαβατήριο.

    Το σύστημα έχει ελεγχθεί σε πάνω από 6.000 διαβατήρια εργαζομένων σε αεροσκάφη, που προθυμοποιήθηκαν για τη δοκιμή των πρώτων έξι εβδομάδων, με επιτυχία 80%.

    Το ACS επιδιώκει επιτυχία άνω του 90%, εκτιμώντας πως η τεχνολογία φωτογραφικού συνταιριάσματος, δεν ευθύνεται για τις περιπτώσεις που το σύστημα απέτυχε.

    Πηγή: Infonomics ICT Weekly / Silicon.com / ZDNet Australia

    [17] Ο ''κρυφός έρωτας'' της Wallis Simpson

    Aννα Κούρτη 31/1/2003 8:34:00 πμ

    Κρυφό ερωτικό δεσμό διατηρούσε η Wallis Simpson, με έναν μηχανικό, την ίδια περίοδο που ενέδιδε στο φλερτ του πρίγκιπα της Ουαλίας και μετέπειτα Βασιλιά της Βρετανίας Εδουάρδος Η'. Σύμφωνα με έγγραφα που δόθηκαν την Πέμπτη στη δημοσιότητα από τη βρετανική κυβέρνηση, που είχαν χαρακτηριστεί άκρως εμπιστευτικά, η κ.Simpson για τα μάτια της οποίας ο Εδουάρδος εγκατέλειψε τον θρόνο, διατηρούσε ερωτική σχέση, την οποία έκρυβε από το γαλαζοαίματο θαυμαστή της, με τον Guy Marcus Trundle, έναν μηχανολόγο μηχανικό που πουλούσε αυτοκίνητα της εταιρίας Ford.

    Η μεγαλύτερη ιστορία αγάπης του 20ου αιώνα

    Σύμφωνα με έκθεση της 3ης Ιουλίου του 1935, ''η Wallis Simpson έδωσε χρήματα στον εραστή της και του αγόρασε ακριβά δώρα''. ''Η ταυτότητα του κρυφού εραστή της κ. Simpson επιβεβαιώθηκε οριστικά. Πρόκειται για τον Guy Marcus Trundle", αναφέρεται χαρακτηριστικά.

    Ο Guy Marcus Trundle, περιγράφεται ως ένας πολύ γοητευτικός τυχοδιώκτης, ιδιαίτερα εμφανίσιμος, καλοαναθρεμμένος και εξαίρετος χορευτής.

    Συναντά την κ. Simpson δημοσίως σε ανεπίσημες κοινωνικές συγκεντρώσεις ως προσωπικός φίλος, καθώς επίσης και σε μυστικά ραντεβού που δίνουν για πολύ στενές σχέσεις. Ο Trundle παίρνει χρήματα από την κ. Simpson και ακριβά δώρα. Το έχει παραδεχτεί ο ίδιος. Σύμφωνα με τη αναφορά της υπηρεσίας, ο Trundle είχε σύζυγο την οποία παντρεύτηκε το 1932.

    ''Η Wallis Simpson φοβάται μήπως χάσει την αφοσίωση του πρίγκιπα της Ουαλίας, κάτι το οποίο αδημονεί ν'αποφύγει για οικονομικούς λόγους. Είναι λοιπόν εξαιρετικά προσεκτική και περνά όσο το δυνατόν περισσότερο χρόνο με τον πρίγκιπα της Ουαλίας, κρατώντας στο παρασκήνιο τον κρυφό εραστή της'', γράφει ο αστυνομικός της Scotland Yard στην αναφορά.

    Οι επίσημοι φάκελοι που δόθηκαν στη δημοσιότητα από τις λονδρέζικες αρχές δείχνουν επίσης ότι ο Εδουάρδος απομακρύνθηκε από την κυβέρνηση γιατί ήθελε ν' απευθύνει έκκληση από το ραδιόφωνο προκειμένου να κερδίσει την υποστήριξη του κόσμου στη διάρκεια της κρίσης παιραίτησής του από το θρόνο το 1936.

    Ο Εδουάρδος ήθελε να μιλήσει μέσω ραδιοφώνου στο λαό του με την ελπίδα ότι θα μπορούσε να παντρευτεί την Wallis Simpson παραμένοντας στο θρόνο.

    Ο Εδουάρδος έγινε βασιλιάς το Δεκέμβριο του 1936, διαδεχόμενος τον πατέρα του Γεώργιο Ε'.

    Παρέμεινε στο θρόνο μόλις 11 μήνες, πριν τελικά γραφεί στην ιστορία ως ο άνδρας που εγκατέλειψε τα πάντα για την αγάπη μιας γυναίκας. Παντρεύτηκε τη Wallis Simpson τον Ιούνιο του 1937.

    Το γεγονός αυτό προκάλεσε μεγάλη συνταγματική κρίση στη Βρετανία και χαρακτηρίστηκε ως μια από τις μεγαλύτερες ιστορίες αγάπης του 20ου αιώνα.

    Το ζευγάρι πήρε τον τίτλο του δούκα και της δούκισσας του Windsor.

    Πηγή: BBC, Reuters

    [18] Θα παντρευτεί από έρωτα, ο πρίγκιπας Φελίπε

    31/1/2003 8:32:00 πμ

    Ο πρίγκιπας Φελίπε και διάδοχος του ισπανικού θρόνου δήλωσε ότι θα παντρευτεί από έρωτα, ακόμη κι αν ''σκεφτεί προσεκτικά τη δέσμευσή του στο στέμμα'' όσον αφορά την επιλογή της μέλλουσας συζύγού του. Δεν υπάρχει τίποτε καινούργιο, ούτε σχέδια, ούτε ονόματα για την αισθηματική του ζωή, επεσήμανε ο πρίγκιπας σε συνέντευξή του στο ισπανικό πρακτορείο ειδήσεων EFE, χθες, παραμονή των 35 γενεθλίων του. Ο Φελίπε παραδέχτηκε ότι υπάρχει ''τεράστιο ενδιαφέρον'' αναφορικά με την επιλογή της νύφης, αλλά επέμεινε ότι ''θεσμικές αξιώσεις'' δεν θα τον αποτρέψουν από το να διαλέξει ''ένα πρόσωπο με το οποίο είναι ερωτευμένος''.

    Δεν είναι γνωστό αν ο Φελίπε είχε άλλο δεσμό μετά το χωρισμό του από τη νορβηγή καλλονή Εβα Σάνουμ, το Δεκέμβριο του 2001.

    Η μεγάλη πίεση που του ασκήθηκε όμως, πιστεύεται ότι συνέβαλε στο χωρισμό αυτό, καθώς η Σάνουμ, φωτομοντέλο στο επάγγελμα, είχε κριθεί η πλέον κατάλληλη για μέλλουσα βασίλισσα της Ισπανίας.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Friday, 31 January 2003 - 10:28:16 UTC