Browse through our Interesting Nodes on the Middle East Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 03-01-28

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Σε προσωρινή ύφεση η κακοκαιρία
  • [02] Η Κοινή Αγροτική Πολιτική στις Βρυξέλλες
  • [03] Δίχασε η έκθεση Μπλιξ για τα όπλα του Ιράκ
  • [04] Ανοιξαν οι κάλπες στο Ισραήλ
  • [05] Έκρηξη βόμβας στις Φιλιππίνες
  • [06] Περού: Σφοδρές βροχοπτώσεις με 6 νεκρούς
  • [07] Πολύνεκρο ατύχημα στην Κίνα
  • [08] Ινδία: Σύγκρουση λεωφορείου με φορτηγό
  • [09] Αφγανιστάν: Συγκρούσεις Αμερικανών-Αφγανών με αντάρτες
  • [10] Εγκρίθηκε το Σύνταγμα του νεόυ κράτους Σερβίας-Μαυροβουνίου
  • [11] Μεγάλη η ανταπόκριση επιχειρηματιών στο Γ' ΚΠΣ
  • [12] Επεσε η αυλαία στο Πόρτο Αλέγκρε με μεγάλη διαδήλωση
  • [13] Υποβολή φορολογικών δηλώσεων σε ευρώ
  • [14] ''Ελληνιάδα'' για τους νέους Ελληνες της διασποράς
  • [15] Βρετανοί Ολυμπιονίκες υπέρ των Γλυπτών του Παρθενώνα
  • [16] Το αλκοόλ και η άγνοια σκοτώνουν...

    [01] Σε προσωρινή ύφεση η κακοκαιρία

    28/1/2003 10:55:00 πμ

    Σε επιφυλακή παραμένει ο κρατικός μηχανισμός εν όψει νέου κύματος κακοκαιρίας, που αναμένεται από την Πέμπτη. Προς το παρόν η πρόσκαιρη ύφεση βοηθά στην καταγραφή κι αποκατάσταση των προβλημάτων που δημιουργήθηκαν στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας. Συνεχίζονται οι έρευνες στα Χανιά για τον εντοπισμό των δύο παιδιών, που αγνοούνται από το απόγευμα της Δευτέρας, όταν το αυτοκίνητο στο οποίο επέβαιναν δύο οικογένειες αλβανικής καταγωγής, παρασύρθηκε από τα κύματα και έπεσε στη θάλασσα με αποτέλεσμα μια γυναίκα να χάσει τη ζωή της. Δεμένα παραμένουν τα πλοία στα λιμάνια. Κλειστές οι περισσότερες πορθμιακές γραμμές.

    Μεγάλες καταστροφές

    Ακαρπες παραμένουν οι έρευνες για τον εντοπισμό δύο παιδιών από την Αλβανία που αγνοούνται όταν το αυτοκίνητο, στο οποίο επέβαιναν παρασύρθηκε από τους δυνατούς ανέμους και τα κύματα, ενώ βρισκόταν στο λιμάνι Καβονησίου της Κισσάμου Χανίων και έπεσε στη θάλασσα.

    Νεκρή ανασύρθηκε η Ντιάνα Γιάνινα 20 ετών, ενώ διασώθηκαν ο Τζέσνι Γιάνινας 27 ετών, η κόρη του Ελενα 5 ετών και ο Λάχερ Μποζάνι 34 ετών και η κόρη του Ιρένα 12 ετών. Από άνδρες της Λιμενικής Αρχής αναζητούνται τα αδέλφια Αργέν και Αρτεμίσα Μποζάνι 12 και 8 ετών αντίστοιχα.

    Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης παραμένει ο νομός Καρδίτσας, καθώς έχουν πλημμυρίσει χιλιάδες στρέμματα αγροτικών καλλιεργειών. Σημαντικές ζημιές σημειώθηκαν στην Πελοπόννησο, στις Κυκλάδες και στην Κρήτη.

    Κλειστό θα παραμείνει και σήμερα το δημοτικό σχολείο της Σκάλας Ωρωπού.

    Iσχυρός ανεμοστρόβιλος σάρωσε τη Δευτέρα τη Λεμεσό. Τουλάχιστον πενήντα σπίτια και καταστήματα καταστράφηκαν, αυτοκίνητα ανατράπηκαν, δέντρα ξεριζώθηκαν και πολλές συνοικίες έμειναν χωρίς ρεύμα. Τριάντα άνθρωποι τραυματίστηκαν, από τους οποίους οι δέκα σοβαρά.

    Σημειώνεται ότι ο υπουργός Εσωτερικών διαβεβαίωσε ότι θα δοθούν οι αποζημιώσεις.

    [02] Η Κοινή Αγροτική Πολιτική στις Βρυξέλλες

    27/1/2003 11:56:00 μμ

    Γιώργος Δρυς

    Mε βασικό θέμα την ενδιάμεση αναθεώρηση της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής (ΚΑΠ) άρχισαν τη Δευτέρα στις Βρυξέλλες οι εργασίες του πρώτου επί Ελληνικής Προεδρίας Συμβουλίου Υπουργών Γεωργίας της Ε.Ε. Κατά την έναρξη των εργασιών ο προεδρεύων του Συμβουλίου υπουργός Γιώργος Δρυς παρουσίασε αναλυτικά τις προτεραιότητες της Ελληνικής Προεδρίας ενώ στη συνέχεια ο αρμόδιος Επίτροπος Φράντς Φίσλερ παρουσίασε τις προτάσεις της Επιτροπής για την αναθεώρηση της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής.

    Εποικοδομητική η συζήτηση για την ΚΑΠ

    Ακολούθησαν οι τοποθετήσεις των εθνικών αντιπροσωπειών για το θέμα ενώ οι εργασίες θα συνεχιστούν κατά την αυριανή ημέρα με θέματα αλιείας και ασφάλειας τροφίμων. Σε δηλώσεις του, ο κ. Δρυς χαρακτήρισε "εποικοδομητική" τη συζήτηση για την ΚΑΠ η οποία, όπως τόνισε, "βοήθησε όλους μας να συνειδητοποιήσουμε ακόμη περισσότερο τις δυσκολίες που πρέπει να αντιμετωπίσουμε και τη δουλειά που πρέπει να γίνει προκειμένου να φτάσουμε στην επιθυμητή αναθεώρηση της ΚΑΠ μέχρι το τέλος της Ελληνικής Προεδρίας".

    Προς αυτή την κατεύθυνση, συνέχισε, δόθηκε εντολή στην ειδική επιτροπή γεωργίας να εξετάσει τις προτάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που θα εξεταστούν εκ νέου από το Συμβούλιο στην επόμενη συνεδρίασή του το Φεβρουάριο. Ακόμη, εξέφρασε την ελπίδα το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο να παρουσιάσει τη δική του γνωμοδότηση για την αναθεώρηση της ΚΑΠ μέχρι το Μάιο ώστε στα τέλη Ιουνίου να διαμορφωθεί "η απαραίτητη έντιμη συναίνεση στο μεγάλο αυτό πρόβλημα της ευρωπαϊκής γεωργίας".

    Για το ίδιο θέμα ο Επίτροπος Φράντς Φίσλερ ανέφερε ότι από τη συζήτηση που έγινε στο Συμβούλιο διαπίστωσε ότι διαμορφώνεται μια "ευρεία πλειονότητα" κρατών - μελών, που τάσσονται υπέρ των προτάσεων της Επιτροπής αναγνωρίζοντας ωστόσο την ύπαρξη διαμετρικά αντίθετων θέσεων σε επιμέρους ζητήματα.

    Υποστήριξε πάντως την ανάγκη να καταβληθεί κάθε προσπάθεια ώστε το θέμα να έχει κλείσει μέχρι τον Ιούνιο. Εξάλλου, πριν από την έναρξη των εργασιών του Συμβουλίου, ο κ. Δρυς είχε την ευκαιρία να συναντηθεί και να συζητήσει εκτενώς με τα προεδρεία των Ευρωπαϊκών Συνεταιριστικών και Συνδικαλιστικών Οργανώσεων Copa και Cogeca το θέμα της αναθεώρησης της ΚΑΠ.

    [03] Δίχασε η έκθεση Μπλιξ για τα όπλα του Ιράκ

    28/1/2003 12:03:00 μμ

    Η συνεργασία του Ιράκ ήταν μερική και όχι "επί της ουσίας", σύμφωνα με τον επικεφαλής των επιθεωρητών Χανς Μπλιξ, ο οποίος κατέθεσε την Δευτέρα την έκθεσή του σχετικά με το οπλοστάσιο της Βαγδάτης στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ. Τόσο ο ίδιος όσο και ο διευθυντής της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας, Μοχάμεντ Ελ Μπαραντέι, ζήτησαν περισσότερο χρόνο για να ολοκληρώσουν το έργο τους. Η Βαγδάτη δεν συμμορφώθηκε και ο χρόνος εξαντλείται, διαμηνύει την ίδια ώρα ο Λευκός Οίκος, ενώ συνέχιση των επιθεωρήσεων πρότειναν Γαλλία, Κίνα, Ρωσία, Καναδάς, Γερμανία και ο γ.γ. του ΟΗΕ, Κόφι Ανάν.

    Μπλιξ: Περισσότερα βιολογικά όπλα από όσα έχει δηλώσει διαθέτει το Ιράκ

    ''Το Ιράκ συνολικά συνεργάστηκε αρκετά καλά με τους επιθεωρητές. Επετράπη η πρόσβαση σε όλους τους χώρους που θέλαμε να επιθεωρήσουμε'', τόνισε ο Μπλιξ και πρόσθεσε ότι η έκθεση του Ιράκ για τα όπλα του μαζικής καταστροφής ''δεν περιλαμβάνει τίποτα νέο''. Στη συνέχεια, ο ίδιος ανέφερε ότι υπάρχουν ενδείξεις πως το Ιράκ έχει παρασκευάσει περισσότερα βιολογικά όπλα με τον βάκιλο του άνθρακα από όσα έχει δηλώσει.

    Στη συνέχεια ο κ. Μπλίξ ανέφερε ότι υπάρχουν ενδείξεις πως το Ιράκ έχει παρασκευάσει περισσότερα βιολογικά όπλα με τον βάκιλο του άνθρακα από όσα έχει δηλώσει.

    Ο επικεφαλής της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ) Μοχάμεντ Ελ Μπαραντέι δήλωσε μιλώντας στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ ότι ''στη διάρκεια των επιθεωρήσεων του δεν εντοπίστηκε καμία απαγορευμένη πυρηνική δραστηριότητα'' από την πλευρά του Ιράκ. Ωστόσο επισήμανε ότι το Ιράκ θα πρέπει να διευκρινίσει ορισμένα στοιχεία του προ του 1991 πυρηνικού του προγράμματος.

    Ο Κόφι Ανάν κάλεσε το Συμβούλιο Ασφαλείας να δώσει περισσότερο χρόνο στους επιθεωρητές του ΟΗΕ.

    Στενότερη συνεργασία με τους επιθεωρητές όπλων υπόσχεται η Βαγδάτη, μετά την παρουσίαση στο Συμβούλιο Ασφαλείας της έκθεσης επί της πορείας των δίμηνων επιθεωρήσεων στο οπλοστάσιό της.

    Ο αντιπρόεδρος της ιρακινής κυβέρνησης Ταρέκ Αζίζ υποσχέθηκε ότι το Ιράκ θα συνεργαστεί περαιτέρω με τους επιθεωρητές όπλων του ΟΗΕ.

    Ωστόσο, ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Κόλιν Πάουελ σημείωσε ότι ο χρόνος εξαντλείται για το καθεστώς του Σαντάμ Χουσεΐν, το οποίο κατηγόρησε για διασυνδέσεις με την Αλ Κάιντα.

    Απειλή για τις ΗΠΑ εξακολουθεί να βλέπει τον Σαντάμ Χουσεΐν η αμερικανική κυβέρνηση σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του Λευκού Οίκου Άρι Φλάισερ και πρόσθεσε ότι η αμερικανική ηγεσία θα συμβουλευτεί τις συμμάχους της όσον αφορά το Ιράκ.

    "Η Βαγδάτη απέτυχε να συμμορφωθεί με τις διαταγές αφοπλισμού των Ηνωμένων Εθνών", συμπλήρωσε ο Φλέισερ.

    Από την πλευρά τους, εικονική χαρακτήρισαν τη συνεργασία της Βαγδάτης με τον ΟΗΕ, Βρετανοι αξιωματούχοι. ''Συντριπτική'' χαρακτηρίζει την έκθεση των επιθεωρητών η Αυστραλία.

    Για απόκρυψη στοιχείων μίλησε και ο υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας, Τζακ Στρο χαρακτηρίζοντας εικονική τη συναργασία της Βαγδάτης.

    Από το Λονδίνο, ο Βρετανός υπουργός Αμυνας Τζεφ Χουν δήλωσε μιλώντας στη Βουλή των Κοινοτήτων ότι "δεν αποδέχεται την ιδέα", ότι η Βρετανία έχει απομονωθεί από την υπόλοιπη Ευρώπη εξαιτίας της στάσης της απέναντι στο Ιράκ. ''Δεν πιστεύω ότι η Βρετανία έχει απομονωθεί. Εξάλλου η μόνη χώρα, που σαφώς έχει δηλώσει ότι δεν συμφωνεί με τον πόλεμο κατά του Ιράκ είναι η Γερμανία'', τόνισε, απαντώντας σε ερώτηση βουλευτή των Εργατικών, που έκρινε ότι η χώρα απομονώνεται από την υπόλοιπη Ευρώπη, ακολουθώντας πιστά την Ουάσινγκτον.

    ''Στη διάρκεια όλων των συνεδριάσων που έχω παρακολουθήσει, είδα ότι υπάρχει συμφωνία για την αναγκαιότητα πλήρους εφαρμογής της απόφασης 1441 του Συμβουλίου Ασφαλείας'', πρόσθεσε ο κ. Χουν.

    Από τη μεριά του, ο υφυπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας, Γιούρι Φεντότοφ, δήλωσε ότι η έκθεση των Μπλιξ - Μπαραντέι προσανατολίζεται προς τη διενέργεια περαιτέρω επιθεωρήσεων. Ο ίδιος πρόσθεσε ότι δεν βλέπει επί του παρόντος την ανάγκη για υιοθέτηση ενός νέου ψηφίσματος.

    Στο μεταξύ, τόσο ο Γερμανός Καγκελάριος Γκέρχαρντ Σρέντερ όσο και ο υπουργός Εξωτερικών Γιόσκα Φίσερ αλλά και ο Γάλλος Πρόεδρος Ζακ Σιράκ επιμένουν ότι οι επιθεωρήσεις στο ιρακινό οπλοστάσιο πρέπει να συνεχιστούν, κάτι με το οποίο συμφώνησε και η Κίνα.

    Ο εκπρόσωπος της Κίνας στα Ηνωμένα Εθνη Ζανγκ Γισάν δήλωσε ότι τα περισσότερα μέλη του Συμβουλίου δεν βλέπουν κανένα λόγο για να σταματήσουν οι επιθεωρήσεις στο ιρακινό έδαφος τώρα και εξέφρασε την ευχή να συνεχιστούν.

    Να σημειωθεί ότι Γαλλία, Ρωσία και Κίνα αποτελούν τρία από τα πέντε μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας. Τα άλλα δύο είναι οι ΗΠΑ και η Βρετανία. Η Γερμανία αυτό τον καιρό εκτελέι χρέη μέλους στο Συμβούλιο.

    Αποδεικτικά στοιχεία για το παράνομο οπλοστάσιο του Ιράκ υποστηρίζει πως κατέχει και η Βρετανία, σύμφωνα με την οποία η Βαγδάτη έχει απαγορευμένα χημικά βιολογικά όπλα και πυραύλους. Επιπλέον, οι Βρετανοί υποστηρίζουν ότι οι Ιρακινοί επιστήμονες, απειλούνται με θάνατο αλλά και απαγωγές μελών των οικογενειών τους σε περίπτωση που δεχθούν να συνεργασθούν με τους επιθεωρητές.

    Ο Αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης κατηγόρησε τις ΗΠΑ για υποκρισία "καθώς το Ιράκ έχει ήδη υψώσει λευκή σημαία" όπως είπε. Ωστόσο, σύμφωνα με τουρκικές πηγές, η Αγκυρα συμφώνησε καταρχήν να επιτρέψει τη διέλευση 20.000 Αμερικανών από τα τουρκικά σύνορα με το Ιράκ έναντι οικονομικών ανταλλαγμάτων. Τη συμφωνία πάντως πρέπει να επικυρώσει η τουρκική βουλή.

    [04] Ανοιξαν οι κάλπες στο Ισραήλ

    28/1/2003 10:39:00 πμ

    Ξεκίνησε το πρωί η τρίτη εκλογική αναμέτρηση στο Ισραήλ τα τελευταία τέσσερα χρόνια, κάτω από αυξημένα μέτρα ασφαλείας. Σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις και τις πολιτικές αναλύσεις, νικητές αναμένονται το δεξιό κόμμα Λικούντ και ο πρωθυπουργός Αριέλ Σαρόν. Την ίδια στιγμή, τρεις Παλαιστίνιοι, δύο εξ αυτών μέλη της οργάνωσης Χαμάς, σκοτώθηκαν και τουλάχιστον 9 τραυματίστηκαν τις πρώτες πρωινές ώρες, όταν ισραηλινό ελικόπτερο εκτόξευσε πύραυλο εναντίον οικήματος στη βόρεια Λωρίδα της Γάζας. Εξάλλου, ένας Παλαιστίνιος σκοτώθηκε από ισραηλινά πυρά στο βόρειο τμήμα της Δυτικής Όχθης.

    Απαγόρευση κυκλοφορίας

    Στο μεταξύ, απαγόρευση κυκλοφορίας από και προς τις παλαιστινιακές περιοχές έχει επιβάλει η ισραηλινή κυβέρνηση ενόψει των σημερινών βουλευτικών εκλογών.

    Η εκλογική διαδικασία για τους 4.7 εκατ. ψηφοφόρους του Ισραήλ στα 7,996 εκλογικά τμήματα στη χώρα ξεκίνησε στις 07:00 ώρα Ελλάδος και θα διαρκέσει έως τις 22:00 ώρα Ελλάδος, όταν και θα μεταδοθούν τα αποτελέσματα των προβλέψεων (exit polls). Τα πρώτα ανεπίσημα αποτελέσματα θα μεταδοθούν νωρίς το πρωί της Τετάρτης.

    Κάθε ψηφοφόρος καλείται να επιλέξει ανάμεσα σε 28 διαφορετικά ψηφοδέλτια κομμάτων που συμμετέχουν στις εκλογές. Ο ηγέτης του κόμματος που έχει συγκεντρώσει τις περισσότερες ψήφους καλείται από τον πρόεδρο της χώρας να λάβει την εντολή για τον σχηματισμό κυβέρνησης.

    Αξιοσημείωτο είναι ότι ποτέ κανένα κόμμα στο Ισραήλ δεν έχει καταφέρει να κατακτήσει κοινοβουλευτική πλειοψηφία, κι αναμένεται πως ο Σαρόν θα χρειασθεί να περιμένει έως το τέλος Μαρτίου για να καταφέρει να συγκροτήσει κυβέρνηση συνεργασίας, καθώς το Λικούντ προβλέπεται να κερδίσει μόνο τις 30 -33 από τις 120 έδρες της Κνεσέτ.

    Συνεχίζονται τα ισραηλινά πυρά στα Παλαιστινιακά εδάφη

    Αλλος ένας Παλαιστίνιος έχασε τη ζωή του σήμερα το πρωί από πυρά ισραηλινών στρατιωτών που επιχειρούν στη Τζενίν, στο βόρειο τμήμα της Δυτικής Όχθης. Νεκρός είναι ο 25χρονος Νιντάλ Κιστόνι, ο οποίος δέχθηκε πυρά αυτομάτων όπλων από τους Ισραηλινούς που έχουν εισβάλει στην αυτοδιοικούμενη παλαιστινιακή περιοχή.

    Νωρίτερα, στην ίδια περιοχή, είχε σκοτωθεί ο 28χρονος Ρασίντ Αράμπι, ο οποίος βρισκόταν μέσα στο σπίτι του, όταν οι Ισραηλινοί άνοιξαν πυρ. Από ισραηλινή στρατιωτική πηγή έγινε γνωστό ότι η επιχείρηση στη Τζενίν αποφασίσθηκε με στόχο τη σύλληψη Παλαιστινιων εξτρεμιστών.

    Μετά τα μεσάνυχτα είχαν σκοτωθεί δύο μέλη της οργάνωσης Χαμάς κι ένας άλλος νεαρός Παλαιστίνιος από ισραηλινό πύραυλο, ο οποίος κατέστρεψε ένα οίκημα στη βόρεια Λωρίδα της Γάζας. Από την επίθεση αυτή τραυματίσθηκαν άλλοι 9 Παλαιστίνιοι.

    [05] Έκρηξη βόμβας στις Φιλιππίνες

    28/1/2003 9:41:00 πμ

    Φωτο αρχείου

    Τουλάχιστον 15 άνθρωποι τραυματίσθηκαν από έκρηξη βόμβας σε κτίριο στην πόλη Κινταπαουάν, στο νησί Μιντανάο των Φιλιππίνων. Οι αστυνομικές αρχές εκτιμούν ότι η βόμβα τοποθετήθηκε από μουσουλμάνους αντάρτες. Η βόμβα εξερράγη στα χέρια ενός αστυνομικού, καθώς προσπαθούσε να την εξουδετερώσει, με συνέπεια ο αστυνομικός να ακρωτηριασθεί. "Είναι πιθανό ότι αυτή η ενέργεια έγινε από στοιχεία που έχουν σχέσεις με το Ισλαμικό Απελευθερωτικό Μέτωπο Μόρο (MILF)," δήλωσε ο κυβερνήτης της επαρχίας του Βορείου Κοταμπάτο, Εμανουέλ Πινόλ. Η έκρηξη προκάλεσε πυρκαγιά στα γραφεία μίας μεταφορικής εταιρίας στο Κινταπαουάν, μία πόλη με πληθυσμό 200.000 ανθρώπων, από τους οποίους οι περισσότεροι είναι Χριστιανοί.

    Το MILF είναι ή μεγαλύτερη μουσουλμανική οργάνωση που μάχεται για τη δημιουργία ισλαμικού κράτους στις νότιες Φιλιππίνες.

    Οι μυστικές υπηρεσίες της χώρας υποστηρίζουν ότι οι μουσουλμάνοι αντάρτες έχουν διασυνδέσεις με το δίκτυο της Αλ Κάιντα.

    "Αυτοί είναι οι μόνοι που έχουν τη δυνατότητα και έχουν εκπαιδευθεί για τέτοιες επιθέσεις", δήλωσε στο Ρόιτερ ο κυβερνήτης της επαρχίας του Βορείου Κοταμπάτο.

    [06] Περού: Σφοδρές βροχοπτώσεις με 6 νεκρούς

    28/1/2003 9:26:00 πμ

    Φωτο αρχείου

    Χιλιάδες άνθρωποι αναγκάσθηκαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους, πολλές καλλιέργειες και ζώα χάθηκαν κι έξι άνθρωποι βρήκαν τον θάνατο, εξαιτίας των ραγδαίων βροχοπτώσεων που δημιουργήθηκαν από το φαινόμενο Ελ Νίνιο, στο νότιο Περού. Περίπου 74,130 στρέμματα με καλλιέργειες έχουν καταστραφεί, 7,000 ζώα χάθηκαν εξαιτίας των πλημμυρών. "Οι βροχές θα συνεχισθούν αυτήν την εβδομάδα και για τον λόγο αυτό κηρύξαμε σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης το Πούνιο και την Μάδρε ντε Ντίος'', δήλωσε ο πρωθυπουργός της χώρας Λούις Σολάρι.

    Περίπου 5,000 οικογένειες αναγκάσθηκαν να φύγουν από τα σπίτια τους, και οι αρχές της πολιτικής προστασίας δήλωσαν πως ανάμεσα στους έξι νεκρούς βρίσκονται δύο παιδιά.

    ''Προσπαθούμε να προετοιμασθούμε καλλίτερα για περισσότερες βροχοπτώσεις που απειλούν τους αγρότες και ενδέχεται να οδηγήσουν στην απομάκρυνση κι άλλων κατοίκων από τις κατοικίες τους, καθώς επίσης και γι'άλλες καταστροφές καλλιεργειών'', πρόσθεσε αρμόδια πηγή.

    [07] Πολύνεκρο ατύχημα στην Κίνα

    28/1/2003 8:54:00 πμ

    Φωτό Αρχείου

    Δεκαοχτώ άνθρωποι βρήκαν τραγικό θάνατο στη Νότια Κίνα, μετά την πτώση σε γκρεμό ενός μικρού 12-θέσιου λεωφορείου, στο οποίο είχαν στοιβαχθεί 34 άτομα, αναφέρει σημερινό δημοσίευμά της κρατική εφημερίδα. Αλλοι 16 επιβάτες βρίσκονται σε κρίσιμη κατάσταση μετά την πτώση του λεωφορείου σε γκρεμό 40 μ, την περασμένη Κυριακή, στην επαρχία Γκουανγκζί, προσθέτει η εφημερίδα "Κινεζική Ημερησία". Το περασμένο έτος, υπολογίζεται πως περίπου 40 εκατ. Κινέζοι εξέδραμαν με κάθε τρόπο, οδικώς, σιδηροδρομικώς κι αεροπορικώς, καθημερινά, για τις διάφορες εορταστικές εκδηλώσεις, διαρκείας μίας εβδομάδας, για την Κινεζική Πρωτοχρονιά, που φέτος ξεκινά την 1η Φεβρουαρίου.

    [08] Ινδία: Σύγκρουση λεωφορείου με φορτηγό

    28/1/2003 8:49:00 πμ

    Τουλάχιστον 30 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους κι άλλα δύο τραυματίσθηκαν, σε σύγκρουση ανάμεσα σε ένα τουριστικό λεωφορείο και ένα φορτηγό, που σημειώθηκε σήμερα το πρωί στο κρατίδιο της Δυτικής Βεγγάλης, στην ανατολική Ινδία, όπως ανακοινώθηκε από την τοπική αστυνομία. Το λεωφορείο μετέφερε 60 παραθεριστές και μετέβαινε στην Μπαριπάντα (στην επαρχία της Ορίσα), όταν συγκρούσθηκε με το λεωφορείο στηνκ πόλη Πανιάρα, περίπου 25 χλμ από την Καλκούτα.

    Σύμφωνα με το τηλεοπτικό δίκτυο Ααζ Τακ, έχουν χάσει τη ζωή τους 40 άτομα.

    Το λεωφορείο αμέσως μετά τη σύγκρουση πήρε φωτιά, καθώς το φορτηγό μετέφερε εύφλεκτα προϊόντα, κατά πάσα πιθανότητα χρώματα, τόνισε ο εκπρόσωπος της αστυνομίας, ενώ πολλά μέσα ενημέρωσης τόνισαν πως το φορτίο ήταν βενζίνη.

    [09] Αφγανιστάν: Συγκρούσεις Αμερικανών-Αφγανών με αντάρτες

    28/1/2003 11:32:00 πμ

    Φωτό αρχείου

    Αμερικανοί και Αφγανοί στρατιώτες έχουν εμπλακεί σε σφοδρές συγκρούσεις με αντάρτες στα βουνά του νοτίου Αφγανιστάν, κοντά στα σύνορα με το Πακιστάν, όπως έγινε γνωστό από τοπικό κυβερνητικό αξιωματούχο. Ο Χαλίντ Χαν Ατσακζάι, αξιωματούχος του υπουργείου Εξωτερικών στην αφγανική μεθοριακή πόλη Σπιν Μπόλντακ, δήλωσε ότι αμερικανικά αεροσκάφη βομβαρδίζουν τοποθεσίες στα βουνά, στην περιοχή Αταγκάρ, κοντά στο Σπιν Μπόλντακ, όπου δρουν ομάδες ανταρτών.

    Κατά τη διάρκεια των συγκρούσεων σκοτώθηκε τουλάχιστον ένας Αφγανός στρατιώτης και ένας τραυματίσθηκε. Οι κυβερνητικές δυνάμεις συνέλαβαν δύο αντάρτες.

    Οι κοινές αμερικανο-αφγανικές επιχειρήσεις στην περιοχή άρχισαν με αφορμή τη σύλληψη, στις αρχές του μήνα, ενός αξιωματούχου του καθεστώτος των Ταλιμπάν. Οι αφγανικές αρχές πιστεύουν ότι κοντά στο Σπιν Μπόλντακ έχει καταφύγει ένας από τους διοικητές των Ταλιμπάν, ο Χαφίζ Αμπντούρ Ραχίμ και γι' αυτό αποφασίσθηκε η ευρείας κλίμακας επιχείρηση για τη σύλληψή του.

    [10] Εγκρίθηκε το Σύνταγμα του νεόυ κράτους Σερβίας-Μαυροβουνίου

    28/1/2003 11:22:00 πμ

    Με απλή πλειοψηφία ενέκρινε τη Δευτέρα η σερβική Βουλή το Σύνταγμα του μελλοντικού κράτους Σερβίας-Μαυροβουνίου και το νομοσχέδιο για την εφαρμογή της σύστασης της νέας κρατικής οντότητας. Ο συνταγματικός χάρτης και ο νόμος για την εφαρμογή του αποτελούν το τελευταίο στάδιο υλοποίησης της συμφωνίας που υπεγράφη στις 14 Μαρτίου του 2002 στο Βελιγράδι, υπό την αιγίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης και προβλέπει την ανασυγκρότηση της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γιουγκοσλαβίας σε ένα ενιαίο κράτος,

    Τα δύο συστατικά μέρη του ενιαίου κράτους, η Σερβία και το Μαυροβούνιο, θα διατηρήσουν μία ευρεία αυτονομία.

    Βάσει της συμφωνίας, μετά την παρέλευση τριών ετών η Σερβία και το Μαυροβούνιο μπορούν να χωρίσουν εάν επιθυμούν κάτι τέτοιο.

    Για να τεθούν σε ισχύ ο συνταγματικός χάρτης και ο νόμος πρέπει να εγκριθούν από τη Βουλή της Σερβίας και του Μαυροβουνίου και στη συνέχεια από την ομοσπονδιακή Βουλή της Γιουγκοσλαβίας. Οι δύο ιδρυτικές νομοθετικές πράξεις του μελλοντικού κράτους θα τεθούν σήμερα Τρίτη στην κρίση της Βουλής του Μαυροβουνίου στην πρωτεύουσα Ποτγκόριτσα.

    [11] Μεγάλη η ανταπόκριση επιχειρηματιών στο Γ' ΚΠΣ

    28/1/2003 9:22:00 πμ

    Την ικανοποίησή του εξέφρασε ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών Νίκος Χριστοδουλάκης για την ανταπόκριση που έδειξαν 4.000 επιχειρηματίες για την υπαγωγή τους στα προγράμματα του Γ' ΚΠΣ για τη μεταποίηση και τον τουρισμό. Αυτό προκύπτει από δηλώσεις του υπουργού μετά από τη σύσκεψη που είχε τη Δευτέρα με εκπροσώπους του ΣΕΒ, της ΓΕΣΕΒΕ και άλλων φορέων των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, στην οποία εξετάστηκε το θέμα αυτό.

    Από την πλευρά τους πάντως, οι εκπρόσωποι των μικρομεσαίων δήλωσαν ότι πρέπει να αλλάξουν οι όροι που έχουν τεθεί για τη συμμετοχή μιας επιχείρησης στα προγράμματα αυτά, καθώς αυτοί δεν επιτρέπουν τη συμμετοχή σε μεγάλο αριθμό επιχειρήσεων που απασχολούν κάτω από 8 εργαζόμενους στην Αθήνα και στη Θεσσαλονίκη.

    [12] Επεσε η αυλαία στο Πόρτο Αλέγκρε με μεγάλη διαδήλωση

    28/1/2003 9:19:00 πμ

    Με μία μαζική πορεία ενάντια στον πόλεμο στο Ιράκ και στη δημιουργία της Ελεύθερης Ζώνης Εμπορίου στην Αμερική (ΑLCA) έκλεισε το βράδυ της Δευτέρας τις εργασίες του το 3ο Παγκόσμιο Κοινωνικό Φόρουμ, στο Πόρτο Αλέγκρε της Βραζιλίας, που αποτελεί τον αντίποδα του Οικονομικού Φόρουμ στο Νταβός, συγκεντρώνοντας τις δυνάμεις που αντιτίθενται στην παγκοσμιοποίηση. Με συνθήματα, όπως ''Οχι στη ALCA, όχι στον πόλεμο, ειρήνη και δικαιοσύνη για όλη την Αμερική'', περίπου 20.000 άνθρωποι διαδήλωσαν, οι οποίοι συμμετείχαν στις εκδηλώσεις του Φόρουμ. Επίσης, πολλοί κρατούσαν πανό που έγραφαν συνθήματα εναντίον της δημιουργίας της Ζώνης, η οποία θα εκτείνεται από τη Γη του Πυρός ίσαμε την Αλάσκα.

    Ο αντίποδας του Φόρουμ στο Νταβός

    Στις εργασίες του έλαβαν μέρος αντιπροσωπείες από όλο τον κόσμο, με προεξάρχουσα την αμερικανική αντιπροσωπεία, που με 1000 πρόσωπα ήταν η πολυπληθέστερη στο Φόρουμ.

    Η κατάργηση της ζώνης υποστηρίχθηκε όχι μόνον από τους Λατινοαμερικάνους, αλλά κι από τους ίδιους τους Αμερικανούς συνέδρους. Τα συνθήματα εξέφραζαν επίσης αλληλεγγύη στην Αργεντινή, στη Βραζιλία, στην Ουρουγουάη, καθώς και στην Παλαιστίνη και στο Ιράκ.

    Το Φόρουμ διατύπωσε ένα ηχηρό όχι τόσο στον πόλεμο κατά του Ιράκ, όσο και κατά του αχαλίνωτου φιλελευθερισμού, που βρισκόταν στη διάταξη του Οικονομικού Φόρουμ στο Νταβός.

    Συνοψίζοντας μία από τις κυρίαρχες ιδέες στο Κοινωνικό Φόρουμ, η Νόρμα Ενρίκες, της Κοινωνικής Συνέλευσης για την Ειρήνη στην Κολομβία, υπογράμμισε πως ''ο πόλεμος δεν είναι μονάχα στρατιωτική υπόθεση, αλλά επίσης μεταφράζεται επίσης από τη λεηλασία των πλουτοπαραγωγικών πηγών μας, που διευκολύνει τους δυνατούς να διατηρούν στην ανέχεια πολυάριθμες χώρες''.

    Κατά τη διάρκεια των εργασιών του Κοινωνικού Φόρουμ, πολλές διαδηλώσεις που είχαν οργανωθεί από αριστερές οργανώσεις, αξίωναν από τον οικοδεσπότη της διοργάνωσης, πρόεδρο της Βραζιλίας Λούλα ''να διοργανωθεί ένα επίσημο δημοψήφισμα για την ALCA''.

    error 'ASP 0113'

    Script timed out

    /site/news/newsbody_eu.asp

    The maximum amount of time for a script to execute was exceeded. You can change this limit by specifying a new value for the property Server.ScriptTimeOut or by changing the value in the IIS administration tools.

    [13] Υποβολή φορολογικών δηλώσεων σε ευρώ

    28/1/2003 11:01:00 πμ

    Για πρώτη φορά φέτος οι φορολογικές δηλώσεις θα υποβληθούν σε ευρώ. Στις 3 Μαρτίου αρχίζει η παραλαβή δηλώσεων των ελεύθερων επαγγελματιών, ενώ από τις 5 Μαΐου μπορούν να καταθέτουν τις δηλώσεις τους και οι μισθωτοί. Οι φορολογούμενοι πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, να συμπληρώσουν και τα δεκαδικά ψηφία, γιατί τα λεπτά έχουν αξία, τόνισε στη ΝΕΤ 105,8 ο υφυπουργός Οικονομικών.

    Ο κ. Φωτιάδης βεβαίωσε ότι φέτος δεν θα υπάρξουν ουρές γιατί η παραλαβή των δηλώσεων θα γίνεται και από τα 500 Κέντρα Εξυπηρέτησης Πολιτών και ζήτησε από όλους την έγκαιρη προσέλευση.

    [14] ''Ελληνιάδα'' για τους νέους Ελληνες της διασποράς

    28/1/2003 10:23:00 πμ

    Ενας νέος θεσμός δημιουργείται τον ερχόμενο Ιούνιο για τους νέους ομογενείς στην Αυστραλία. Πρόκειται για την παγκόσμια γιορτή των νέων του Ελληνισμού, την ΕΛΛΗΝΙΑΔΑ και έχει ως στόχο την ανάπτυξη των σχέσεων σε αθλητικό και πολιτιστικό επίπεδο. Για το λόγο αυτό την Κυριακή, 2 Φεβρουαρίου, θα γίνει στην αίθουσα της Ελληνικής Κοινότητας Μελβούρνης ανοικτή συγκέντρωση με θέμα την "ΕΛΛΗΝΙΑΔΑ", που θα οργανωθεί για πρώτη φορά τον Ιούνιο του 2003 στη Θεσσαλονίκη. Η επιλογή των συμμετεχόντων θα γίνει σε συνεργασία με το δίκτυο πολιτισμού του ΣΑΕ. Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να βρουν περισσότερες πληροφορίες και αίτηση συμμετοχής στην ιστοσελίδα www.elliniada.gr.

    Πολιτιστική και αθλητική συνάντηση νέων

    Οπως δήλωσε ο συντονιστής του ΣΑΕ Ωκεανίας Κώστας Βερτζάγιας "η Eλληνιάδα είναι η συνάντηση των νέων Ελλήνων της διασποράς που μέσω του αθλητισμού και του πολιτισμού ισχυροποιούν τους δεσμούς τους με την Ελλάδα και αναδεικνύουν τη δύναμη και τη δημιουργικότητα του Ελληνισμού".

    "Πρόκειται για ένα νέο, πολύ σημαντικό σταθμό, που θα συγκεντρώσει σε ένα παγκόσμιο Ελληνικό φεστιβάλ όλο το αθλητικό και το καλλιτεχνικό δυναμικό των αποδήμων Ελλήνων", υπογράμμισε ο κ. Βερτζάγιας προσθέτοντας ότι θα διοργανώνεται κάθε δύο χρόνια στη Θεσσαλονίκη, την πρωτεύουσα του οικουμενικού Ελληνισμού και περιλαμβάνει τους παγκόσμιους αθλητικούς αγώνες των νέων απόδημων Ελλήνων και το πολιτιστικό φεστιβάλ του Ελληνισμού.

    Στόχοι της Ελληνιάδας είναι μεταξύ άλλων:

    Η ενίσχυση των δεσμών μεταξύ των νέων του Ελληνισμού Η γνωριμία των νέων που ζουν στην Ελλάδα με Ολυμπιακά αθλήματα που δεν είναι διαδεδομένα Η ανάδειξη και αξιοποίηση αθλητικών ταλέντων Η ανάδειξη της καλλιτεχνικής δημιουργίας της νέας γενιάς Η ενίσχυση του ρόλου της Θεσσαλονίκης ως πρωτεύουσας του οικουμενικού Ελληνισμού.

    Κάθε δύο χρόνια η διεξαγωγή του θεσμού

    Σε μήνυμά του, αναφερόμενος στο νέο θεσμό, ο υφυπουργός Εξωτερικών Γιάννης Μαγκριώτης, τόνισε ότι "ένα χρόνο πριν από τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004, τον Ιούνιο του 2003 το Υπουργείο Εξωτερικών μέσω της ΓΓ Απόδημου Ελληνισμού, το Υπουργείο Πολιτισμού και το Συμβούλιο Απόδημου Ελληνισμού, οργανώνουν από κοινού στην πρωτεύουσα του Οικουμενικού Πολιτισμού, στη Θεσσαλονίκη, την πρώτη ΕΛΛΗΝΙΑΔΑ, την παγκόσμια γιορτή των νέων του Ελληνισμού". "Θέλησή μας, είπε ο υφυπουργός, είναι να γίνει η ΕΛΛΗΝΙΑΔΑ ο κορυφαίος αθλητικός και πολιτιστικός θεσμός των νέων του Ελληνισμού με αθλητικά και πολιτιστικά γεγονότα υψηλού κύρους και επιπέδου.

    "Οραμα μας είναι η δημιουργία ενός ζωντανού δικτύου νέων Ελλήνων, οι οποίοι θα επικοινωνούν μεταξύ τους, θα αναλαμβάνουν πρωτοβουλίες, θα αναπτύσσουν δράσεις και θα παρεμβαίνουν στα δρώμενα της σύγχρονης Ελλάδας και των χωρών εγκατάστασής τους. Είναι η στιγμή να αναδείξουμε το ρόλο της νεολαίας, του δυναμικότερου κομματιού του Ελληνισμού, γιατί τα νέα αγόρια και κορίτσια είναι οι συνεχιστές του ταξιδιού στο λαμπρό γαλαξία του Ελληνισμού".

    Ο κ. Μαγκριώτης επεσήμανε ότι νέοι Ελληνες από ολόκληρο τον κόσμο θα βρίσκονται κάθε δύο χρόνια στη Θεσσαλονίκη, θα παίρνουν μέρος σε αθλητικούς αγώνες, θα συμμετέχουν σε πολιτιστικά γεγονότα, θα έρχονται σε επαφή και θα γνωρίζουν τη σύγχρονη Ελλάδα.

    Στην ΕΛΛΗΝΙΑΔΑ θα συμμετέχουν νέοι απόδημοι Έλληνες αθλητές με σημαντικές επιδόσεις στα αθλήματα που δραστηριοποιούνται και νέοι απόδημοι καλλιτέχνες αναγνωρισμένης αξίας με αξιόλογη καλλιτεχνική δραστηριότητα.

    Για τη διεξαγωγή της πρώτης ΕΛΛΗΝΙΑΔΑΣ θα επιλεγεί ένας αριθμός ατομικών και ένας αριθμός ομαδικών αθλημάτων από τα παραπάνω αθλήματα.

    Στην πρώτη ''ΕΛΛΗΝΙΑΔΑ'' το πολιτιστικό σκέλος θα περιλαμβάνει συμμετοχή μουσικών σχημάτων της ομογένειας, κινηματογραφικό αφιέρωμα ταινιών απόδημων σκηνοθετών και έκθεση βιβλίων Ελλήνων απόδημων λογοτεχνών.

    [15] Βρετανοί Ολυμπιονίκες υπέρ των Γλυπτών του Παρθενώνα

    28/1/2003 9:49:00 πμ

    Η κίνηση του Φιλελεύθερου Δημοκράτη βουλευτή Ρίτσαρντ Αλεν ''Παρθενώνας 2004'', η οποία αποβλέπει στην επιστροφή των γλυπτών του Παρθενώνα ενισχύεται σημαντικά τώρα κερδίζοντας την υποστήριξη γνωστών Βρετανών Ολυμπιονικών. Τα ονόματά τους τα ανακοίνωσε ο Ρίτσαρντ Αλεν σε ειδική εκδήλωση το βράδυ της Δευτέρας, στην οποία παρουσιάστηκε το νέο Μουσείο της Ακρόπολης. Οι ολυμπιονίκες γνωρίζουν καλύτερα από οποιονδήποτε άλλον το αληθινό πνεύμα των ολυμπιακών αγώνων και αναγνωρίζουν ότι το 2004 προσφέρει την καλύτερη ευκαιρία για τη Βρετανία να κάνει τη χειρονομία επιστροφής των Γλυπτών του Παρθενώνα.

    Οι Βρετανοί ολυμπιονίκες: Ντέιλι Τόμπσον, χρυσό μετάλλιο στο δέκαθλο στις Ολυμπιάδες του 1980 και 1984, Λίνφορντ Κρίστι, χρυσό μετάλλιο στην Ολυμπιάδα της Βαρκελώνης το 1992, Τζόναθαν Εντουαρντς, χρυσό μετάλλιο στο τριπλούν στην Ολυμπιάδα του Σίδνεϊ το 2000, Τέσσα Σάντερσον, χρυσό μετάλλιο στο ακόντιο γυναικών στην Ολυμπιάδα του Λος Αντζελες το 1984, Ντέιβιντ Εμερι χρυσό μετάλλιο στα 400 μετ' εμποδίων στην Ολυμπιάδα του Μεξικού το 1968, Τζέιν Τόρβιλ και Κρίστοφερ Ντιν, χρυσό μετάλλιο στο χορευτικό πατινάζ στο Σεράγεβο το 1984, Κρις Χου, αργυρό μετάλλιο στην ποδηλασία στην Ολυμπιάδα του Σίνδεϊ το 2000 και Αλαν Γουέλς, χρυσό μετάλλιο στο δρόμο των 100 μέτρων στην Ολυμπιάδα της Μόσχας, το 1980.

    Στην εκδήλωση παραβρέθηκε επίσης και η μεγάλη προσωπικότητα του βρετανικού κινηματογράφου η Βανέσα Ρεντγκρέιβ, η οποία υποστηρίζει ενεργά την κίνηση ''Παρθενώνας 2004''. Σε δηλώσεις της εκφράστηκε με βεβαιότητα ότι η δύναμη της κοινής γνώμης στη Βρετανία θα υποχρεώσει την κυβέρνηση και το Μουσείο να επιστρέψουν τα γλυπτά του Παρθενώνα εκεί που ανήκουν, στην Ακρόπολη και στον Παρθενώνα.

    [16] Το αλκοόλ και η άγνοια σκοτώνουν...

    28/1/2003 11:12:00 πμ

    Ο αλκοολισμός και η άγνοια σε σχέση με τη οδήγηση "σκοτώνουν". Η χώρα μας έχει θλιβερή πρωτιά ανάμεσα στις 18 χώρες του ΟΟΣΑ, με 2.500 νεκρούς και 32.000 τραυματίες (16-25 ετών) ετησίως, ενώ μεγάλο ποσοστό μένει ανάπηρο. Το ποσοστό φέρνει την Ελλάδα στην 3η θέση στην Ε.Ε, μετά την Δανία και Βρετανία. Ειδική επιτροπή προτείνει δέσμη μέτρων για την πρόληψη και καταπολέμηση της κατάχρησης αλκόολ, που περιλαμβάνει την απαγόρευση της διαφήμισης αλλά και πώλησης οινοπνευματωδών σε νέους κάτω των 18 ετών, έως και τη δημιουργία πανελλαδικά μονάδων απεξάρτησης στα ψυχιατρικά νοσοκομεία, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας "ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ". Τις προτάσεις για την αντιμετώπιση του αλκοολισμού, επεξεργάζεται το Υπουργείο Υγείας, με στόχο τη γρηγορότερη νομοθετική ρύθμιση και έναρξη υλοποίησης συνολικού σχεδίου.

    Υψηλό το ηλικιακό όριο αλκοολισμού

    "Οι αλλαγές στον παραδοσιακό τρόπο κατανάλωσης αλκόολ όσον αφορά την ποσότητα και τον τύπο που καταναλισκόμενου αλκόλ και μελέτες γενικών νοσοκομείων που παρουσιάζουν σημαντικό ποσοστό κατάχρησης και αυξημένες τις επιπτώσεις (σωματικές ασθένειες, νοσηλείες, τροχαία), δεν επιτρέπουν τον εφησυχασμό που μέχρι τώρα επικρατούσε", αναφέρει η επιτροπή.

    Η Υφυπουργός Υγείας, Ελπίδα Τσουρή τόνισε ότι "βασική μας κατεύθυνση δεν είναι τα μέτρα απαγορευτικού χαρακτήρα αλλά ρυθμιστικές παρεμβάσεις, για την ύπαρξη κανόνων, που πρέπει να τηρούνται καθώς και παρεμβάσεις προληπτικού χαρακτήρα, οι οποίες θα αντιμετωπίζουν στην ουσία το πρόβλημα".

    Στην έκθεση του Εθνικού Κέντρου Τεκμηρίωσης-Πληροφόρησης για τα Ναρκωτικά και την Τοξικομανία (ΕΚΤΕΠΝ) αναφέρεται ότι η αύξηση της αντίληψης επικινδυνότητας της χρήσης οινοπνευματωδών μεταξύ 1984 και 1998, έχει σημαντική αύξηση κατανάλωσης ουίσκι, βότκας, τζιν και μείωση των παραδοσιακών ποτών.

    Η Ελλάδα έχει θλιβερή πρωτιά ανάμεσα στις 18 χώρες του ΟΟΣΑ με 2.500 νεκρούς και 32.000 τραυματίες (16-25 ετών) ετησίως, ενώ μεγάλο ποσοστό μένει ανάπηρο.

    Σύμφωνα με το ΕΚΤΕΠΝ, το 40% θανάτων (1.100) από τροχαία οφείλεται στο αλκόολ.

    Επίσης, προτείνεται η μείωση του ορίου αλκοτέστ, υποχρεωτικά μαθήματα στην απόκτηση διπλώματος, υποχρέωση στον παραβάτη να παρακολουθεί σεμινάρια, αφαίρεση διπλώματος και ψυχιατρική περίθαλψη.

    Το 97% των μαθητών δήλωσαν κατανάλωση τουλάχιστον μια φορά στην στη ζωή τους και το 42% δήλωσε κατανάλωση 40 και περισσότερες φορές.

    Το 32% των ερωτηθέντων δήλωσε κατανάλωση 20 η περισσότερες φορές το 12μηνο, κατατάσσοντας μας 4η θέση ευρωπαϊκά.

    Το ποσοστό φέρνει την Ελλάδα στην 3η θέση στην Ε.Ε, μετά την Δανία και Βρετανία.

    Η συνολική κατάταξη της χώρας, είναι η 13η σε 20 Ευρωπαϊκές, ενώ υψηλό είναι το ηλικιακό όριο.

    Απαγόρευση ποτών κάτω των 18

    Αυστηρό περιορισμό των διαφημίσεων αλκοολούχων προτείνει η επιτροπή των οκτώ επιστημόνων (νευρολόγοι-ψυχίατροι).

    Την απαγόρευση της διαφήμισης σε κινηματογράφους, αθλητικές, μουσικές κ.λ.π, που απευθύνονται σε παιδιά.

    Το μέτρο προτείνεται να συνοδευτεί από την σύνταξη κώδικα δεοντολογίας από παραγωγούς, παρασκευαστές, διαφημιστές, ΜΜΕ, ανάλογο με αυτόν των φαρμακευτικών εταιρειών.

    Τον έλεγχο θα αναλάβει Ανεξάρτητη Αρχή όπως το ΕΣΡ.

    Την απαγόρευση της πώλησης οινοπνευματωδών σε ανηλίκους κάτω 18 ετών.

    Μια ολοκληρωμένη αντιμετώπιση των επακόλουθων της χρόνιας χρήσης οινοπνεύματος, είτε σε επίπεδο συμπεριφοράς, είτε σε επίπεδο οργανικών, σωματικών βλαβών είναι εφικτή με την ίδρυση μονάδων απεξάρτησης που πλαισιώνονται από επανενταξιακά εργαστήρια, ομάδες αυτοβοήθειας, τμήματα σχεδιασμού πρόληψης, γραφεία εύρεσης εργασίας, κέντρα συμβουλευτικής, ψυχολογικής απεξάρτησης.

    Οι μονάδες απεξάρτησης θα περιλαμβάνουν δραστηριότητες παρέμβασης στην κρίση και πρόληψης της υπότροπης.

    Οι μονάδες κλινικής νοσηλείας θα είναι μικρής, 4-6 εβδομάδες, μεσαίας 6-12 και μεγάλης διάρκειας 6 μήνες.

    Προβλέπεται ένα έτος εξωκλινικής παρακολούθησης και χορήγηση ναλτρεξόνης.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Tuesday, 28 January 2003 - 11:23:44 UTC