Browse through our Interesting Nodes on Telecommunications in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 25 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 03-01-27

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Στα ανατολικά μετατοπίζεται η κακοκαιρία
  • [02] Σειρά συναντήσεων για το Κυπριακό
  • [03] Κρατούμενος νεκρός στις φυλακές Κορυδαλλού
  • [04] Κρίσιμη ημέρα για το Ιράκ
  • [05] 6,5 Ρίχτερ στην Τουρκία
  • [06] Βία ενόψει ισραηλινών εκλογών
  • [07] ΗΠΑ: 'Θρησκευτικό χάρτη' με τεμένη φτιάχνει το FBI
  • [08] Κολομβία: Εκρηξη παγιδευμένου ΙΧ-Επτά νεκροί

    [01] Στα ανατολικά μετατοπίζεται η κακοκαιρία

    27/1/2003 8:32:00 πμ

    Στην Πελοπόννησο, τις Κυκλάδες, την Κρήτη και τα Δωδεκάνησα μετατοπίζεται το κύμα κακοκαιρίας. Οι ισχυρές καταιγίδες προκάλεσαν σοβαρά προβλήματα στην Ιεράπετρα με αποτέλεσμα πολλά σπίτια και καταστήματα να πλημμυρίσουν ενώ σοβαρές ζημιές έχουν υποστεί θερμοκήπια και καλλιέργειες. Στην Αττική, τα μεγαλύτερα προβλήματα από τις καταρρακτώδεις βροχές των προηγούμενων ημερών εντοπίζονται στην περιοχή του Ωρωπού, όπου με απόφαση του Νομάρχη Ανατολικής Αττικής δεν θα λειτουργήσουν σήμερα τα σχολεία.

    Θυελλώδεις οι άνεμοι

    Αργά χθες το απόγευμα αποκαταστάθηκε η κυκλοφορία των οχημάτων στην παραλιακή οδό, που συνδέει τον Ωρωπό με το Δήλεσι και το Χαλκούτσι.

    Λόγω των θυελλωδών ανέμων εντάσεως 9 έως 10 μποφόρ ξεριζώθηκαν δένδρα στην Αττική, ενώ δεμένα παραμένουν τα πλοία στα λιμάνια του Πειραιά και της Ραφήνας. Δεν λειτουργούν επίσης οι πορθμειακές γραμμές Καβάλας-Θάσου, Καβάλας-Πρίνου, Πρίνου-Κεραμωτής, Ωρωπού-Ερέτριας, Αρκίτσας-Αιδηψού, και Αιγίου-Αγίου Νικολάου.

    Εν τω μεταξύ "ελεγχόμενη", χαρακτήρισε την κατάσταση στην Καρδίτσα, ο νομάρχης, Βασίλης Αναγνωστόπουλος, τονίζοντας ότι από την σφοδρή κακοκαιρία οι καλλιέργειες στους δήμους Παμίσσου, Σελανών, Αρνης, και Παλαμά υπέστησαν τεράστιες καταστροφές.

    Μεγάλες είναι και οι καταστροφές σε καλλιέργειες, στην περιοχή της Φαρκαδόνας στα Τρίκαλα. Με αντιολισθητικές αλυσίδες διεξάγεται η κίνηση των οχημάτων στο μεγαλύτερο τμήμα του επαρχιακού ορεινού δικτύου στη Μακεδονία

    [02] Σειρά συναντήσεων για το Κυπριακό

    27/1/2003 9:04:00 πμ

    Νέα απ' ευθείας συνάντηση έχουν σήμερα ο πρόεδρος της Κύπρου Γλαύκος Κληρίδης με τον κατοχικό ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς, παρουσία του ειδικού συμβούλου του ΟΗΕ Αλβάρο ντε Σότο. Οι δύο άνδρες αναμένεται να συναντηθούν και με τον Βρετανό απεσταλμένο Ντέιβιντ Χάνεϊ, ο οποίος βρίσκεται στην Μεγαλόνησο. Εν τω μεταξύ, από την Κυριακή βρίσκεται στα Κατεχόμενα ο υπουργός εξωτερικών της Τουρκίας Γιασάρ Γιακίς, για συνομιλίες με τον Ραούφ Ντεκτάς.

    Συναντήσεις Χάνεϊ στην Κύπρο

    Στην Κύπρο βρίσκεται ο Βρετανός απεσταλμένος λόρδος Ντέιβιντ Χάνεϊ ο οποίος σήμερα συναντάται με τον πρόεδρο Κληρίδη.

    Στη συνέχεια ο κ. Χάνεη θα έχει διαδοχικές συναντήσεις με τον Κύπριο υπουργό Εξωτερικών Γιαννάκη Κασουλίδη και τον πρόεδρο της Βουλής Δημήτρη Χριστόφια, ενώ αναμένεται να συναντηθεί και με τον Ραούφ Ντενκτάς.

    Ανοιχτή κόντρα Ερντογάν-Ντενκτάς

    Στα Κατεχόμενα βρίσκεται από την Κυριακή ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Γιασάρ Γιακίς, ο οποίος θα συναντηθεί με το Ραούφ Ντενκτάς.

    Ο Τουρκοκύπριος ηγέτης δεν φαίνεται πάντως, να εγκαταλείπει τη θέση του ενώ κάλεσε την Τουρκία να ξεκαθαρίσει τη θέση της στο Κυπριακό και αν συμφωνεί με το σχέδιο Ανάν, να τον αντικαταστήσει.

    Ο Ντενκτάς, είπε πως θα ζητήσει από τον κ. Γιακίς να του εξηγήσει κατά πόσον η Αγκυρα έχει αλλάξει την πολιτική της στο Κυπριακό.

    Από την πλευρά του, ο Ταγίπ Ερντογάν επανέλαβε ότι η Αγκυρα επιθυμεί λύση του Κυπριακού έως τις 28 Φεβρουαρίου και επέκρινε τον Τουρκοκύπριο ηγέτη για τη στάση του.

    [03] Κρατούμενος νεκρός στις φυλακές Κορυδαλλού

    27/1/2003 8:34:00 πμ

    Χωρίς τέλος φαίνεται να είναι το φαινόμενο των θανάτων στις φυλακές Κορυδαλλού από την υπερβολική χρήση ψυχοφαρμάκων. Αυτή τη φορά θύμα ήταν ο 37χρονος Ηρακλής Μιχαϊλίδης, ο οποίος βρέθηκε νεκρός στο ψυχιατρείο των φυλακών, στις 2:30 τα ξημερώματα της Δευτέρας, από συγκρατούμενό του. Ο Μιχαϊλίδης εξέτειε ποινή ισοβίων και 20 χρόνια κάθειρξης για ανθρωποκτονία και απόπειρα ανθρωποκτονίας. Σύμφωνα με αστυνομικές πηγές η αιτία θανάτου φέρεται να είναι η υπερβολική δόση ψυχοφαρμάκων. Μέχρι στιγμής δεν υπάρχει επίσημη ανακοίνωση από τη διοίκηση των φυλακών Κορυδαλλού.

    [04] Κρίσιμη ημέρα για το Ιράκ

    27/1/2003 10:39:00 πμ

    Hans Blix

    Χωρίς εκπλήξεις αναμένεται η κατάθεση τη Δευτέρα στο Συμβούλιο Ασφαλείας της έκθεσης των επιθεωρητών του ΟΗΕ για το ιρακινό οπλοστάσιο, ενώ όλα δείχνουν ότι θα τους δοθεί παράταση λίγων εβδομάδων. Στις Βρυξέλλες συνέρχονται οι υπουργοί Εξωτερικών των 15, με την ελληνική προεδρία να επιδιώκει ενιαία στάση στην κρίση του Περσικού. "Οι ΗΠΑ θα δώσουν στη δημοσιότητα την επόμενη εβδομάδα τα στοιχεία που αποδεικνύουν ότι το Ιράκ διαθέτει όπλα μαζικής καταστροφής" δήλωσε ο Κόλιν Πάουελ, σε συνέντευξη που παραχώρησε στην εφημερίδα Corriere de la Sera.

    Απειλητικές ΗΠΑ-Βρετανία

    Νωρίτερα, από το Νταβός της Ελβετίας, ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας, διαμήνυσε ότι οι ΗΠΑ διατηρούν το δικαίωμα για μονομερή κήρυξη πολέμου, αφήνοντας παράλληλα να εννοηθεί πως θα δοθεί παράταση στην αποστολή του ΟΗΕ να ολοκληρώσει την έρευνα του για όπλα μαζικής καταστροφής στο Ιράκ.

    Από την πλευρά του ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Τόνι Μπλερ δήλωσε ότι ο πόλεμος μπορεί να ξεκινήσει-- με, ή χωρίς την έγκριση του Συμβουλίου Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών--αν οι επιθεωρητές όπλων δηλώσουν ότι το Ιράκ δεν συνεργάζεται μαζί τους.

    "Δεν έχουμε σχέσεις με την Αλ Κάιντα και δεν χρησιμοποιούμε την τρομοκρατία για να πετύχουμε τους στόχους μας", επανέλαβε χθες ο Ιρακινός αντιπρόεδρος Τάρεκ Αζίζ, υποστηρίζοντας ότι η χώρα του δεν θα χρησιμοποιήσει χημικά όπλα διότι δεν διαθέτει.

    Την πεποίθηση ότι η Ευρώπη μπορεί να συμβάλει σε ακόμα μία προσπάθεια ειρηνικής διευθέτησης της κρίσης, εξέφρασε από το Νταβός-- μετά τη συνάντησή του με τον Κόλιν Πάουελ-- ο υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Παπανδρέου.

    "Η ελληνική προεδρία της ΕΕ θα λάβει όλες τις απαραίτητες πρωτοβουλίες ώστε η Ευρώπη να έχει τη δική της ενιαία φωνή στο θέμα του Ιράκ'', διαβεβαίωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Χρήστος Πρωτόπαπας.

    [05] 6,5 Ρίχτερ στην Τουρκία

    27/1/2003 9:06:00 πμ

    Ισχυρή σεισμική δόνηση, μεγέθους περίπου 6,5 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, συγκλόνισε το πρωί της Δευτέρας την περιοχή του Τουντσελί, στη νοτιοανατολική Τουρκία, όπως μεταδίδει το πρακτορείο ειδήσεων Ανατολή. Μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν πληροφορίες για θύματα, αλλά η αστυνομία ανέφερε ότι ορισμένα κτίρια έχουν καταστραφεί. Η δόνηση έγινε αισθητή σε αρκετές μεγάλες πόλεις στην ευρύτερη περιοχή.

    [06] Βία ενόψει ισραηλινών εκλογών

    27/1/2003 9:37:00 πμ

    Αυτοσυγκράτηση ζητεί από Ισραηλινούς και Παλαιστίνιους ο γ.γ. του ΟΗΕ Κόφι Ανάν μετά την επίθεση που έκαναν την Κυριακή, οι πρώτοι στη Λωρίδα της Γάζας από την οποία έχασαν τη ζωή τους τουλάχιστον 12 Παλαιστίνιοι. Η εισβολή των Ισραηλινών έγινε αφού είχε προηγηθεί εκτόξευση πυραύλωναπό την πλευρά των Παλαιστινίων, κατά του Ισραήλ. Κι ενώ στο Ισραήλ η ατμόσφαιρα είναι τεταμένη ενόψει των αυριανών εκλογών, οι 12 Παλαιστινιακές παρατάξεις που συνήλθαν στην Αίγυπτο δεν κατόρθωσαν να καταλήξουν σε συμφωνία τερματισμού των επιθέσεων κατά ισραηλινών στόχων.

    ''Αντιπαραγωγική'' η κλιμάκωση της βίας

    Τη θλίψη του για την "απότομη κλιμάκωση της βίας" μετά τις ισραηλινές εισβολές στη Λωρίδα της Γάζας και την εκτόξευση πυραύλων κατά του Ισραήλ, εξέφρασε χθες ο ΓΓ του ΟΗΕ, Κόφι Ανάν, και κάλεσε τις δύο πλευρές να επιδείξουν αυτοσυγκράτηση.

    " Ο ΓΓ καλεί τις δύο πλευρές να δράσουν με τη μέγιστη αυτοσυγκράτηση, σεβόμενες τις υποχρεώσεις τους έναντι της διεθνούς ανθρωπιστικής νομοθεσίας", τόνισε ο εκπρόσωπος του Αναν, Φρεντ Εκχαρντ, προσθέτοντας πως "το μόνο μέσο είναι να συνομολογηθεί μία διαδικασία που θα εξετάζει εκ του παραλλήλου τα πολιτικά, οικονομικά προβλήματα και τα ζητήματα ασφαλείας, όπως προβλέπει και ο "χάρτης" του Κουαρτέτου (ΗΠΑ, ΕΕ, Ρωσία, ΟΗΕ) για τη Μέση Ανατολή".

    Ο Εκχαρντ μετέφερε τα αισθήματα θλίψης του Αναν για τις ισραηλινές επιχειρήσεις μέσα στη Γάζα και τις παλαιστινιακές επιθέσεις με πυραύλους, χαρακτηρίζοντας και τις δύο πράξεις ως "αντί-παραγωγικές για ειρηνευτικές προσπάθειες, όπως ο ενδοπαλαιστινιακός διάλογος για την κατάπαυση του πυρός, στο Κάιρο".

    Δώδεκα νεκροί από Ισραηλινή επιχείρηση στη Γάζα

    Τα ισραηλινά στρατεύματα αποχώρησαν το πρωί της Κυριακής από την πόλη της Γάζας στην οποία εξελίχθηκε κατά την διάρκεια της νύκτας η σημαντικότερη επιχείρησή τους από την δημιουργία, το 1994, της Παλαιστινιακής Αρχής.

    Σύμφωνα με απολογισμό που έδωσε παλαιστινιακή νοσοκομειακή πηγή, τουλάχιστον 12 Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν και 64 τραυματίστηκαν, έξι σοβαρά, κατά την διάρκεια της επιχείρησης αυτής. Ο ισραηλινός στρατός κατέστρεψε ακόμη τρία κτίρια και τουλάχιστον τέσσερις επιχειρήσεις.

    Ο ισραηλινός υπουργός Αμυνας Σαούλ Μοφάζ δικαιολόγησε προς τον κρατικό ισραηλινό ραδιοσταθμό την επιχείρηση εξηγώντας ότι έγινε σε δύο φάσεις. Στην πρώτη φάση στόχος ήταν η περιοχή Μπείτ Χανούν,στο βόρειο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας από την οποία πύραυλοι Κασαμ είχαν εκτοξευθεί κατά του Ισραήλ και στην δεύτερη φάση υποδομές τρομοκρατών στην Γάζα όπου κατασκευάζονται οι πύραυλοι, ανέφερε.

    Ρουκέτες του τύπου αυτού εκτοξεύθηκαν την Παρασκευή από την Μπείτ Χανούν, χωρίς να προκαλέσουν θύματα, κατά της πόλης Σντερότ, στην έρημο Νεγκέβ (νότιο Ισραήλ).

    [07] ΗΠΑ: 'Θρησκευτικό χάρτη' με τεμένη φτιάχνει το FBI

    27/1/2003 9:49:00 πμ

    Ζωηρή ανησυχία στους κόλπους των μουσουλμάνων των ΗΠΑ προκάλεσε η απόφαση του FBI να ζητήσει από τα 56 περιφερειακά γραφεία του να καταγράψουν τα μουσουμανικά τεμένη της περιοχής τους για μία δημογραφική μελέτη που θα πραγματοποιηθεί στο πλαίσιο του πολέμου κατά της τρομοκρατίας, σύμφωνα με δημοσίευμα του αμερικανικού περιοδικού Newsweek. Οπως αναφέρεται στο σχετικό άρθρο, ο διευθυντής του FBI Ρόμπερτ Μίλερ ζήτησε από τα κατά τόπους γραφεία της υπηρεσίας να προβούν στη μελέτη αυτή, με σκοπό να χρησιμοποιηθεί στην επιλογή των στόχων της αντιτρομοκρατικής έρευνας και των υποκλοπών στις επικοινωνίες των υπόπτων.

    Φόβοι για δαιμονοποίηση του μουσουλμανισμού

    Οι ιθύνοντες του FBI υπεραμύνθηκαν της απόφασης αυτής δηλώνοντας στο Νιούσγουικ πως υπάρχουν ανησυχητικές ενδείξεις ότι ορισμένα τζαμιά χρησιμεύουν ως καμουφλάζ για τρομοκρατικές δραστηριότητες.

    Οι εκπρόσωποι των μουσουλμάνων της Αμερικής κατήγγειλαν αυτή την ενέργεια κρίνοντας ότι τα κίνητρά της είναι ρατσιστικά.

    ''Είναι τρομακτικό να πληροφορούμαστε ότι πρόκειται για μία επίσημη πολιτική'', δήλωσε στο περιοδικό ο Ιμπραΐμ Χούπερ, εκπρόσωπος του Συμβουλίου Αμερικανο-ισλαμικών Σχέσεων. ''Αυτό δείχνει καθαρά ότι αντιμετωπίζουν όλες τις ισλαμικές κοινότητες με καχυποψία'', πρόσθεσε.

    [08] Κολομβία: Εκρηξη παγιδευμένου ΙΧ-Επτά νεκροί

    27/1/2003 9:07:00 πμ

    Εξι στρατιωτικοί και ένας πολίτης έχασαν τη ζωή τους την Κυριακή όταν παγιδευμένο αυτοκίνητο εξερράγη τη στιγμή που περνούσε μία περίπολος του κολομβιανού στρατού σε δρόμο της Αράουκα, στη βορειοανατολική Κολομβία. Σύμφωνα με επίσημες πηγές, κατά την έκρηξη, η οποία αποδόθηκε στην μαρξιστική ανταρτική οργάνωση Επαναστατικές Ενοπλες Δυνάμεις της Κολομβίας (FARC), τραυματίστηκαν ακόμα τουλάχιστον εννέα στρατιώτες.

    Το τέταρτο παγιδευμένο αυτοκίνητο σε ένα μήνα

    Σύμφωνα εκπρόσωπο του στρατού, οι έξι νεκροί από την έκρηξη είναι στρατιώτες της επίλεκτης Δύναμης Ταχείας Επέμβασης (FUDRA) κι ένας πολίτης.

    Εκπρόσωπος της επαρχιακής διοίκησης δήλωσε ότι διεξάγονται ανακρίσεις προκειμένου να διαπιστωθεί εάν ο πολίτης που σκοτώθηκε ήταν ο οδηγός του παγιδευμένου αυτοκινήτου, ή κάποιος περαστικός που είχε την ατυχία να βρίσκεται τη στιγμή εκείνη κοντά στο σημείο της έκρηξης.

    Πρόκειται για την τέταρτη έκρηξη παγιδευμένου αυτοκινήτου που σημειώνεται μέσα σε διάστημα ενός μήνα στο νομό της Αράουκα, ο οποίος τελεί υπό τον έλεγχο των κυβερνητικών στρατευμάτων.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Monday, 27 January 2003 - 9:53:47 UTC