Browse through our Interesting Nodes on Greek Foreign Affairs Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 25 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 03-01-25

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Οχι του ΠΑΣΟΚ στον πόλεμο του Ιράκ
  • [02] O Γλύξμπουργκ ζήτησε τα λεφτά, αλλά...
  • [03] Σύλληψη αντιδημάρχου για αποπείρα δωροδοκίας
  • [04] Εξιχνιάστηκε δολοφονία νεαρής στη Θεσσαλονίκη
  • [05] Ετος Ατόμων με Αναπηρίες: ''Τίποτα για εμάς χωρίς εμάς''
  • [06] Ιράκ: Μπους και Μπλερ δεν κάνουν πίσω
  • [07] Δύο Παλαιστίνιοι νεκροί από ισραηλινή επιδρομή
  • [08] Νέα επίθεση Ερντογάν κατά Ντενκτάς
  • [09] Ραγδαία η αύξηση της ανεργίας παγκοσμίως
  • [10] Επιστροφή Νικολαίδη στην ΑΕΚ
  • [11] Πρώτη ήττα αλλά πρωτιά στον όμιλο για την Εθνική
  • [12] ΠΑΟΚ: Μοναξιές στη Λεωφόρο
  • [13] Νίκη ανάσα για τον ΟΦΗ
  • [14] Σημαντική νίκη του Ακρτητου στη Ξάνθη

    [01] Οχι του ΠΑΣΟΚ στον πόλεμο του Ιράκ

    25/1/2003 3:33:00 μμ

    Την αντίθεση του κόμματός του, σε μια ενδεχόμενη στρατιωτική επιχείρηση στο Ιράκ, εξέφρασε σήμερα ο γραμματέας της ΚΕ του κυβερνώντος κόμματος Κώστας Λαλιώτης σε συνέντευξη Τύπου γραμματέας της κεντρικής επιτροπής του ΠΑΣΟΚ Κώστας Λαλιώτης, κάνοντας ταυτόχρονα έκκληση στα στελέχη τα μέλη αλλά και τους φίλους του κυβερνώντος κόμματος, να πάρουν μαζικά μέρος στις αντιπολεμικές εκδηλώσεις που θα γίνουν στις 15 Φεβρουαρίου στην Αθήνα, αλλά και σε όλο τον κόσμο. Τα συνθήματα με τα οποία το ΠΑΣΟΚ θα συμμετέχει στις εκδηλώσεις αυτές είναι ''Ναι στην ειρήνη, όχι στον πόλεμο, όχι αίμα για το πετρέλαιο''.

    Λαλιώτης: ''Ο πόλεμος δεν είναι αναπόφευκτος''

    Οπως τόνισε ο κ. Λαλιώτης ο πόλεμος δεν είναι αναπόφευκτος μπορούν και πρέπει να δοθούν ευκαιρίες αλλά και ο χρόνος για την εξεύρεση ειρηνικών λύσεων οι οποίες θα στηρίζονται στις αποφάσεις του ΟΗΕ για τον αφοπλισμό του Ιράκ από τα όπλα μαζικής καταστροφής, αλλά δεν θα αγνοούν τα δικαιώματα του λαού του Ιράκ στην ειρήνη, τη ζωή, τη δημοκρατία και την ελευθερία.

    Ο κ. Λαλιώτης τόνισε επίσης ότι είναι καιρός να αφυπνιστούν και να κινητοποιηθούν οι κυβερνήσεις, οι λαοί και οι πολίτες, ενώ χαρακτήρισε την τακτική των ΗΠΑ ως συμπεριφορά αυτοκρατορίας ''έξω από κάθε πλαίσιο δικαίου, έξω από τους διεθνείς κανόνες'' και πρόσθεσε ότι προωθούν το δικό τους Imperium και τα δικά τους συμφέροντα.

    [02] O Γλύξμπουργκ ζήτησε τα λεφτά, αλλά...

    25/1/2003 4:38:00 μμ

    Οι πρώτες προσπάθειες του τέως να εισπράξει τα 13 εκατομμύρια ευρώ που επιδίκασε πρόσφατα το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, στέφθηκαν με αποτυχία. Διότι ναι μεν φρόντισε να στείλει μέσω δικηγόρου του πληρεξούσιο για την είσπραξη, ωστόσο υπολόγισε χωρίς τη ...διαδικασία. Σύμφωνα με πληροφορίες, μεταξύ των προβλημάτων που παρουσιάστηκαν ήταν και η αμέλεια του Κωνσταντίνου Γλύξμπουργκ να υποβάλλει φορολογική δήλωση κατά το περασμένο έτος.

    Θα χρειαστεί περισσότερο χρόνο απ' όσο υπολόγιζε

    Τα δύο πληρεξούσια έγγραφα που προσκόμισε ο δικηγόρος, ένα από τον ίδιο τον Κωνσταντίνο Γλύξμπουργκ και ένα εκ μέρους της αδελφής του Ειρήνης, η οποία πρέπει να λάβει 900.000 ευρώ δεν ήταν μεταφρασμένα από την επίσημη αρμόδια υπηρεσία του υπουργείου Εξωτερικών. Συνεπώς δεν μπορούσαν εκληφθούν ως νόμιμα έγγραφα. Αυτό ήταν η πρώτη παράλειψη.

    Το δεύτερο εμπόδιο παρουσιάστηκε όταν η αρμόδια ΔΟΥ επιχείρησε να διασταυρώσει τα ΑΦΜ τους. Όπως φαίνεται η Ειρήνη έχει τη φορολογική της μερίδα στη ΔΟΥ κατοίκων εξωτερικού, οπότε η διαδικασία αναβλήθηκε για την ερχόμενη εβδομάδα.

    Τέλος να σημειώσουμε ότι ο Προϊστάμενος της αρμόδιας Εφορίας προέβη, όπως προβλέπεται, σε έλεγχο όσον αφορά στην υποβολή των φορολογικών δηλώσεων του Κωνσταντίνου Γλύξμπουργκ. Όπως προέκυψε ο τέως αμέλησε να εκπληρώσει τη συγκεκριμένη υποχρέωση κατά το περασμένο έτος, γεγονός που σημαίνει ότι ο έλεγχος θα επεκταθεί και στα προηγούμενα χρόνια.

    [03] Σύλληψη αντιδημάρχου για αποπείρα δωροδοκίας

    25/1/2003 3:34:00 μμ

    Την κατηγορία της απόπειρας δωροδοκίας αντιμετωπίζει ο αντιδήμαρχος Γιαννιτσών, Γιώργος Παπαδόπουλος που συνελήφθη χθες και θα οδηγηθεί στον εισαγγελέα κατηγορούμενος ότι πρόσφερε ως ''δώρο'' στον οικονομικό διευθυντή του νοσοκομείου Γιαννιτσών το ποσό των 3.000 ευρώ προκειμένου να αποσιωπήσει καταγγελίες για υπερτιμολογήσεις στην προμήθεια καυσίμων.

    ''Δώρο'' ύψους 3.000 ευρώ

    Ο αντιδήμαρχος που είναι και πρόεδρος της τοπικής ''Βασιλικής Ενωσης'', είναι ιδιοκτήτης πρατηρίου υγρών καυσίμων το οποίο προμήθευε το νοσοκομείο της πόλης.

    Σύμφωνα με την καταγγελία υπαλλήλου του νοσοκομείου ο αντιδήμαρχος υπερτιμολογούσε τις τιμές των καυσίμων με αποτέλεσμα να ζημιώνεται το δημόσιο. Για την αποσιώπηση των υπερτιμολογήσεων - σύμφωνα πάντα με την καταγγελία του υπαλλήλου - ο αντιδήμαρχος του πρότεινε "αμοιβή" 3.000 ευρώ τα οποία και συνελήφθη να του παραδίδει.

    Ο αντιδήμαρχος και πρόεδρος της "Βασιλικής Ενωσης" ισχυρίζεται ότι επρόκειτο περί δανεικών που όφειλε στον υπάλληλο και όχι για δωροδοκία.

    [04] Εξιχνιάστηκε δολοφονία νεαρής στη Θεσσαλονίκη

    25/1/2003 12:18:00 μμ

    Δυο Ελληνες από τον Αίγειρο της Ροδόπης με αποκλειστικό κίνητρο τη ληστεία ήταν η δολοφόνοι της νεαρής ιδιοκτήτριας ενεχυροδανειστηρίου Λευκοθέας Τσενεκίδου πριν από δύο χρόνια στη Θεσσαλονίκη.

    Το στυγερό έγκλημα απασχολούσε επι διετία τις αστυνομικές αρχές της πόλης και εξιχνιάστηκε μόλις σήμερα Σάββατο με τη σύλληψη και ομολογία των δύο δραστών. Πρόκειται για τους: Αλέξανδρο Αλεξούδη 41 ετών και Αργύρη Σκουτέλα, 31 ετών, στα σπίτια των οποίων στη Ροδόπη βρέθηκαν και κατασχέθηκαν ποσότητες χρυσαφικών.

    Οι δύο δράστες στα σπίτια των οποίων στη Ροδόπη βρέθηκαν και κατασχέθηκαν ποσότητες χρυσαφικών (τα οποία εξετάζεται αν είναι μέρος όσων αφαίρεσαν από το ενεχυροδανειστήριο της άτυχης κοπέλας ή προιόντα και άλλων ληστειών στις οποίες πιθανόν ενέχονται) ομολόγησαν ότι δολοφόνησαν την Τσενεκίδου προκειμένου να τη ληστέψουν.

    Σύμφωνα μάλιστα με την ομολογία τους είχαν προσχεδιάσει τη δολοφονία, την είχαν επισκεφθεί και το πρωί της ίδιας μέρας ενώ επέστρεψαν το απόγευμα προκειμένου δήθεν να αγοράσουν κοσμήματα τα οποία τους υποδείκνυε το ανυποψίαστο θύμα.

    Το έγκλημα έγινε το απόγευμα της 22ας Φεβρουαρίου του 2001 στο ενεχυροδανειστήριο της 26χρονης Λευκοθέας Τσενεκίδου στην οδό Εγνατία 12 της Θεσσαλονίκης. Οι δράστες χτύπησαν με μαχαίρι την κοπέλα, αφαίρεσαν μέρος των κοσμημάτων που είχε στο ανοιχτό χρηματοκιβώτιο της και έφυγαν ανενόχλητοι παραμένοντας επι δύο χρόνια ασύλληπτοι.

    Σε βάρος τους σχηματίστηκε δικογραφία και θα οδηγηθούν στον εισαγγελέα.

    [05] Ετος Ατόμων με Αναπηρίες: ''Τίποτα για εμάς χωρίς εμάς''

    25/1/2003 4:12:00 μμ

    Με το σύνθημα ''συνυπάρχουμε-συμπορευόμαστε'' τα άτομα με αναπηρίες βρίσκονται στην καρδιά της κοινωνίας, της πολιτικής, του πολιτισμού και αναδεικνύουν τις ικανότητές τους διεκδικώντας ίσα δικαιώματα. Αυτό τόνισαν από κοινού ο υπουργός Υγείας Κώστας Στεφανής και η επίτροπος κυρία Αννα Διαμαντοπούλου αρμόδια για θέματα απασχόλησης και κοινωνικών υποθέσεων. Η επίσημη εναρκτήρια εκδήλωση για το "Ευρωπαϊκό Έτος Ατόμων με Αναπηρίες" το οποίο έχει προβλεφθεί να είναι το 2003, θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 26 Ιανουαρίου στις 6 το απόγευμα στο Μέγαρο Μουσικής.

    Μια εκδήλωση γεμάτη δύναμη και χαρά για τη ζωή

    Την τελετή θα τιμήσει ο πρόεδρος της Δημοκρατίας Κων. Στεφανόπουλος και θα παρακολουθήσουν πολλοί Έλληνες και Ευρωπαίοι υπουργοί οι οποίοι θα στείλουν το μήνυμα του έτους για τα άτομα με αναπηρίες το οποίο συμπυκνώνεται σε πέντε λέξεις. ''Τίποτα για εμάς χωρίς εμάς''.

    Η Ελλάδα στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Προεδρίας φωτίζει δρόμους μακριά από το περιθώριο για τους ανθρώπους που αντιπροσωπεύουν το 14,5% του πληθυσμού και πρέπει να τύχουν της προσοχής όλων μας και τη συμπαράστασή μας, τόνισε ο κ. Στεφανής.

    Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης την Κυριακή στο Μέγαρο Μουσικής θα ακουστούν πολλές απόψεις γύρω από τη συμμετοχή των ατόμων με αναπηρίες στη σύγχρονη κοινωνία ενώ παράλληλα ομάδες καλλιτεχνών με ειδικές ανάγκες θα παρουσιάσουν μουσικές και θεατρικές παραστάσεις. Το πιο συγκινητικό και ενδιαφέρον κομμάτι της εκδήλωσης θα αφορά τις μαρτυρίες ατόμων με αναπηρίες τα οποία θα καταθέσουν τις απόψεις τους και θα επισημάνουν την ανάγκη για νέες δράσεις και νέες συμμαχίες.

    Την εκδήλωση θα ''ντύσει'' η φωνή της Μαρίας Φαραντούρη και του Γάλλου τραγουδιστή Γκίλμπερτ Μοντανιέ.

    Αξίζει να σημειωθεί ότι στο πλαίσιο των εκδηλώσεων για το Ευρωπαϊκό Έτος Αναπήρων ένα αλλιώτικο λεωφορείο ξεκινά την πορεία του από την Αθήνα την Κυριακή 26 Ιανουαρίου και αναμένεται να την ολοκληρώσει στην Ιταλία το Δεκέμβριο του 2003.

    Το λεωφορείο θα ταξιδέψει σε ολόκληρη την Ευρώπη, με επιβάτες άτομα με αναπηρίες τους φίλους και τις οικογένειές τους και μεταφέροντας από χώρα σε χώρα το μήνυμα της ίσης συμμετοχής των ανθρώπων αυτών στην κοινωνία.

    [06] Ιράκ: Μπους και Μπλερ δεν κάνουν πίσω

    25/1/2003 7:25:00 μμ

    Την δέσμευσή τους να αφοπλιστεί το Ιράκ, ακόμη και με την βία εάν παραστεί ανάγκη επαναβεβαίωσαν σήμερα Σάββατο, ο Αμερικανός πρόεδρος Μπους κι ο Βρετανός πρωθυπουργός Τόνι Μπλερ σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν. Παρότι Γαλλία, Ρωσία και Κίνα, χώρες με δικαίωμα βέτο στο Συμβούλιο Ασφαλείας, μαζί με τη Γερμανία συνεχίζουν να εκφράζουν έντονες αντιρρήσεις στην επίσπευση ενός πολέμου, δημοσιεύματα του ξένου Τύπου αναφέρονται στα αμερικανικά πολεμικά σχέδια και σε σενάρια που τοποθετούν την έναρξη των επιχειρήσεων τις επόμενες βδομάδες.

    Πάουελ: ''Δώδεκα κυβερνήσεις στηρίζουν την επέμβαση''

    Tο αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο CBS, αποκάλυψε ένα αμερικανικό σχέδιο πολέμου εναντίον του Ιράκ προβλέπει την έναρξη επίθεσης τον Μάρτιο, με την εξαπόλυση 300-400 πυραύλων "κρουζ" ημερησίως, περισσότερους απ' όσους είχαν χρησιμοποιηθεί σε ολόκληρο τον πρώτο Πόλεμο του Κόλπου. Το CBS ανέφερε ότι το σχέδιο, που αποκαλείται ''Κρούση και Τρόμος'', στοχεύει στην ''ψυχολογική καταστροφή της επιθυμίας του εχθρού να πολεμήσει παρά στη φυσική καταστροφή των στρατιωτικών του δυνάμεων''.

    Οι αντιρρήσεις Γαλλίας, Γερμανίας, Ρωσίας και Κίνας σε μια ενδεχόμενη στρατιωτική επιχείρηση συνάντησαν τις επικρίσεις του υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ Κ. Πάουελ, ο οποίος από το Νταβός δήλωσε ότι τουλάχιστον δώδεκα κυβερνήσεις είναι έτοιμες να στηρίξουν μια επέμβαση κατά του Ιράκ, ακόμη και χωρίς την έγκριση του ΟΗΕ.

    Ο Κόλιν Πάουελ, σε ομιλία του στο πλαίσιο του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ που πραγματοποιείται αυτές τις ημέρες στο Νταβός της Ελβετίας, προέβη στις παραπάνω δηλώσεις, χωρίς ωστόσο να κατονομάσει τις εν λόγω χώρες, λέγοντας ότι τόσο οι κυβερνήσεις τους, όσο και η Ουάσινγκτον, θα προτιμούσαν την έκδοση νεώτερης απόφασης του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ που θα νομιμοποιούσε την επέμβαση στο Ιράκ, ωστόσο η μη έκδοση της δεν θα αποτελούσε εμπόδιο.

    Πάντως, ανώτερος Αμερικανός αξιωματούχος δήλωσε ότι η κυβέρνηση Μπους εξετάζει το ενδεχόμενο να αποδεχτεί μία παράταση της αποστολής των επιθεωρητών του ΟΗΕ στο Ιράκ, υπό την προϋπόθεση, όμως, ότι οι επιθεωρήσεις στο ιρακινό οπλοστάσιο θα αποδειχθούν, όπως τόνισε χαρακτηριστικά, παραγωγικές. Διπλωμάτες στον ΟΗΕ υποστήριξαν ότι εάν δοθεί στους επιθεωρητές παράταση ενός μήνα θα μπορέσουν να ολοκληρώσουν σωστά την έρευνα τους.

    Στο μεταξύ εκπρόσωπος των επιθεωρητών χαρακτήρισε ικανοποιητική τη μέχρι τώρα συνεργασία της Βαγδάτης. Παρόλα αυτά, οι ιρακινές αρχές δεν επέτρεψαν σήμερα Σάββατο, την εξέταση τριών ιρακινών επιστημόνων από εμπειρογνώμονες του ΟΗΕ, εξαιτίας διαφωνιών σχετικά με τους τρόπους εξέτασης. Οι επιστήμονες ήθελαν να παρευρίσκονται και ιρακινοί εκπρόσωποι, αλλά αυτό δεν το ήθελαν οι επιθεωρητές, ανέφερε ο Χοσαμ Μοχάμαντ Αμιν, επικεφαλής του Εθνικού Οργανισμού Ελέγχου (NMD) που είναι επιφορτισμένος με τον συντονισμό της συνεργασίας με τους επιθεωρητές.

    Η Τουρκία υπέρ τη ειρηνικής επίλυσης

    Στην ιρακινή κρίση, αναφέρθηκε και ο πρόεδρος του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, εκφράζοντας την ελπίδα να ''βρεθεί ειρηνική λύση''. Οσον αφορά την τουρκική θέση ''η τελική απόφαση θα ληφθεί από την τουρκική εθνοσυνέλευση'', πρόσθεσε ο ίδιος, ενώ επέκρινε τις ΗΠΑ λέγοντας πως ορισμένες χώρες ζητούν από τη Βαγδάτη να καταστρέψει τα όπλα μαζικής καταστροφής, ενώ οι ίδιες διατηρούν τα δικά τους.

    Ο Τούρκος πρωθυπουργός Αμπντουλάχ Γκιουλ από την πλευρά του δήλωσε από το Νταβός όπου συμμετέχει στις εργασίες του ετήσιου οικονομικού φόρουμ ότι ο ίδιος και η κυβέρνησή του ευελπιστούν πως ένας νέος πόλεμος στο Ιράκ μπορεί να αποφευχθεί.

    Ο Γκιουλ απέφυγε να δώσει συγκεκριμένες απαντήσεις στα ερωτήματα περί τυχόν χρήσης των στρατιωτικών αεροδρομίων της Τουρκίας κοντά στο Ιράκ, ή χερσαίων επιχειρήσεων αμερικανών στρατιωτών με ορμητήρια σε παραμεθόριες περιοχές της Τουρκίας, περιοριζόμενος να απαντήσει : ''αυτά αποφασίζονται στο κοινοβούλιο, ... μετά, βέβαια, βλέπουμε''.

    Τόνισε πάντως ότι η χώρα του δεν έχει βλέψεις στο βόρειο Ιράκ, ούτε στα πετρελαϊκά κοιτάσματα της περιοχής του Κιρκούκ, ενώ διέψευσε, τέλος, οτι οι ΗΠΑ παρέχουν ως αντάλλαγμα οικονομική βοήθεια 14 δισ.δολ. στην Αγκυρα δηλώνοντας ''ακούγονται πολλά νούμερα, αλλά είναι σκέτες φήμες''.

    [07] Δύο Παλαιστίνιοι νεκροί από ισραηλινή επιδρομή

    25/1/2003 1:41:00 μμ

    Δύο Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν τις βραδινές ώρες από ισραηλινά πυρά σε δύο ξεχωριστά επεισόδια στη βόρεια και κεντρική Λωρίδα της Γάζας. Πρόκειται για έναν 16χρονο, ο οποίος σκοτώθηκε στην είσοδο της Μπέιτ Χανούν, στη βόρεια λωρίδα της Γάζας, όπου ο ισραηλινός στρατός διεξήγαγε πολύωρες επιχειρήσεις, ανταπαντώντας στην εκτόξευση ρουκετών από τον τομέα εναντίον της ισραηλινής περιοχής Σντερότ. Αλλοι 20 Παλαιστίνιοι τραυματίστηκαν στην ίδια περιοχή. Το δεύτερο θύμα είναι ένας 24χρονος ο οποίος έπεσε νεκρός από ισραηλινά πυρά.

    Τις βραδινές ώρες η Μπέιτ Χανούν ήταν πλήρως αποκομμένη από την υπόλοιπη λωρίδα της Γάζας, αφού ο στρατός κατέστρεψε τους δρόμους που συνέδεαν την περιοχή με το οδικό δίκτυο που οδηγεί στη Γάζα.

    Το δεύτερο θύμα, ένας 24χρονος Παλαιστίνιος που έπασχε από διανοητικές διαταραχές, σκοτώθηκε από ισραηλινά πυρά σε έναν τομέα κοντά στο φράχτη ασφαλείας που χωρίζει την περιοχή του καταυλισμού Μαγκάζι από το ισραηλινό έδαφος.

    Χθες το πρωί παλαιστινιακές ρουκέτες τύπου Κασάμ εκτοξεύτηκαν από το βόρειο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας, εξερράγησαν στο ισραηλινό έδαφος στην κοινότητα Σντερότ, χωρίς να σημειωθούν θάνατοι. Η επίθεση αποτελούσε απάντηση στην από αέρος επιδρομή που εξαπέλυσαν τα ξημερώματα της Παρασκευής ισραηλινά ελικόπτερα στην πόλη της Γάζας με αποτέλεσμα να τραυματιστούν τρεις Παλαιστίνιοι.

    [08] Νέα επίθεση Ερντογάν κατά Ντενκτάς

    25/1/2003 1:23:00 μμ

    Ο αρχηγός του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης Ταγίπ Ερντογάν επανέλαβε ότι η Αγκυρα επιθυμεί λύση του Κυπριακού έως τις 28 Φεβρουαρίου και επέκρινε το Ραούφ Ντενκτάς για τις δηλώσεις του, ότι δεν θα υπογράψει το σχέδιο Ανάν, εάν δεν ικανοποιηθούν οι όροι που θέτει. Μιλώντας σε τουρκικό τηλεοπτικό κανάλι, ο Ερντογαν υπέδειξε ότι για να παύσουν τα προβλήματα, πρέπει να υπάρξουν προϋποθέσεις για λύση. Υπέδειξε ακόμη ότι η ένταξη των Τουρκοκυπρίων στην Ευρωπαϊκή Ενωση θα έχει θετικές επιπτώσεις στα οικονομικά τους, ενώ από την άλλη θα ανακουφίσει την Τουρκία.

    Διαβουλεύσεις στα κατεχόμενα

    Ο Ερντογαν υποστήριξε επίσης ότι στην Κοπεγχάγη τα Ηνωμένα Εθνη πήγαν με εννέα χάρτες και στη συνέχεια ο Αλβαρο ντε Σότο παρουσίασε 16.

    Στο μεταξύ, ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Γιασάρ Γιακίς έρχεται αύριο στην κατεχόμενη Κύπρο για συνομιλίες με το Ραούφ Ντενκτάς.

    Θα ακολουθήσει τη Δευτέρα επίσκεψη του αρχηγού στρατού των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων, στρατηγού Αυτάτς Γιαλμάν.

    Η τουρκοκυπριακή εφημερίδα ''Κύπρις'' υπό τον τίτλο ''Μπηχτή του Ντενκτάς στον Ερντογαν'' προβάλλει τις δηλώσεις του κατοχικού ηγέτη, σύμφωνα με τις οποίες, με τους δύο Τούρκους επισήμους θα συζητήσει τις τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό, γιατί συνεχίζουν να ακούγονται από την Τουρκία κάποιες ασαφείς φωνές.

    Σύμφωνα με τον τουρκοκυπριακό τύπο τη Δευτέρα θα πραγματοποιηθεί σύσκεψη των επιτροπών Τουρκίας-ψευδοκράτους.

    [09] Ραγδαία η αύξηση της ανεργίας παγκοσμίως

    25/1/2003 3:45:00 μμ

    Εκατόν ογδόντα εκατομμύρια ανέργους αριθμούσε ο κόσμος στα τέλη του 2002, ένας αριθμός που θεωρείται άνευ προηγουμένου, καθώς εμφανίζεται αυξημένος κατά 20 εκατομμύρια σε σχέση με το 2001, όπως τονίζεται σε έκθεση του Διεθνούς Οργανισμού Εργασίας (ΟΙΤ), στη Γενεύη. Το 1990, σύμφωνα με τον Διεθνή Οργανισμό, ο συνολικός αριθμός των ανέργων ανερχόταν σε 100 εκατομμύρια ανθρώπους. Συνολικά, 730 εκατομμύρια άνθρωποι είναι άνεργοι ή υποαπασχολούνται κερδίζοντας λιγότερο από ένα δολάριο την ημέρα), κυρίως στον τομέα της παραοικονομίας, που προσφέρει κακοπληρωμένες, και κακής ποιότητας, θέσεις εργασίας.

    Ανησυχία για τις επιπτώσεις

    "Η κατάσταση στον τομέα της εργασίας είναι ανησυχητική. Επειτα από μία διετία ύφεσης στην οικονομία και μία βραδεία ανάκαμψη, η ανεργία έχει φθάσει σε άνευ προηγουμένου επίπεδα. Υπάρχει κίνδυνος μήπως η επιδείνωση της κατάστασης αυτής οδηγήσει σε κοινωνική αστάθεια στον κόσμο'', τόνισε η Σαντάλ Χαράστι, μία από τους συντάκτες της έκθεσης, στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.

    "Σε πολλές περιοχές του κόσμου, η επιβράδυνση της οικονομίας σημαίνει πως οι άνθρωποι δεν μεταπίπτουν στην ανεργία - κάτι που δεν μπορούν να το επιτρέψουν - αλλά ότι το είδος της εργασίας και οι μισθοί τους τους ωθούν μαζικά κάτω από όρια της φτώχειας'', υπογραμμίζει ο Ρασίντ Αμτζάντ, υπεύθυνος του τομέα εργασίας του ΟΙΤ.

    Οι γυναίκες και οι έφηβοι συνηθέστερα είναι εκείνοι που απασχολούνται σε εργασίες εκτεθειμένες στις οικονομικές εκπλήξεις.

    Λατινική Αμερική, Καραϊβική και Κεντρική-Ανατολική Ευρώπη, ''πρώτες'' στον κατάλογο

    Σύμφωνα με την Χαράστι, η αύξηση της ανεργίας το 2001 και το 2002 αφορά όλες τις Ηπείρους, όμως έχει γίνει ιδιαίτερα αισθητή στην Λατινική Αμερική και στην Καραϊβική.

    Στη ζώνη αυτή, ο δείκτης της ανεργίας έφθασε μέσα στο 2002 το 10%, κατά μέσον όρο (9.7% το 2001).

    Στην Αργεντινή, έχει ξεπεράσει το 20% το 2002. Στο σύνολο των βιομηχανικών κρατών, ο δείκτης της ανεργίας έχει αυξηθεί σταδιακά, περνώντας από το 6.1% το 2000 στο 6.9% το 2002.

    Στα τέλη του 2002 ο δείκτης στην ΕΕ ήταν 7.6% (7.8% το 2000), ενώ στις ΗΠΑ ο δείκτης αυξήθηκε από 4% στο 5.6% το 2002.

    Οσον αφορά τις χώρες της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης, ο δείκτης της ανεργίας που είχε πέσει στο 12.6% το 2001, ξαναβρέθηκε στα επίπεδα του 2000, διαμορφούμενος στο 13.5%, κυρίως λόγω της κατάργησης θέσεων εργασίας στον δημόσιο τομέα, και της εγκατάλειψης από τις εταιρείες τεχνολογιών που βασίζονται κυρίως στο ανθρώπινο δυναμικό.

    Εκείνη που κυρίως έχει πληγεί από την ανεργία είναι η Ασία, όπου ''η παιδική εργασία και η μεταχείριση των ανθρώπων παραμένουν ανησυχητικές'', τονίζεται στην έκθεση του ΟΙΤ. Ο δείκτης ανεργίας στη νοτιανατολική Ασία έχει αυξηθεί μέσα σε δύο χρόνια από το 6% στο 6.5%.

    [10] Επιστροφή Νικολαίδη στην ΑΕΚ

    25/1/2003 4:08:00 μμ

    Το είπε και το έκανε ο Ντέμης Νικολαϊδης. Ο διεθνής επιθετικός μετά την φυγή της οικογένειας Ψωμιάδη από την ΑΕΚ επέστρεψε στην ομάδα και σήμερα Σάββατο πήγε στο στάδιο "Νίκος Γκούμας", για την τελευταία προπόνηση της ΑΕΚ πριν τον αυριανό παιχνίδι με το Αιγάλεω. Ο Νικολαΐδης έθεσε εαυτόν στην διάθεση του Ντούσαν Μπάγεβιτς, ενώ αναμένεται να ακολουθήσει την αποστολή της Ενωσης στο ξενοδοχείο. Το αν θα χρησιμοποιηθεί στον αυριανό αγώνα είναι καθαρά θέμα του Μπάγεβιτς, καθώς ο παίκτης βρίσκεται εκτός προπονήσεων εδώ και δέκα μέρες αλλά σίγουρα θα τον συμπεριλάβει στη 18αδα για τον αυριανό αγώνα.

    Μπάγεβιτς: ''Ειμαστε μόνοι μας''

    Χθες Παρασκευή, ο προπονητής της ΑΕΚ ιδιαίτερα απογοητευμένος από τις διοικητικές εξελίξεις και την παραίτηση του ΔΣ της ΠΑΕ, τόνισε με δηλώσεις του ότι η βαδίζει πλέον μόνη της και ζήτησε τη συμπαράσταση του κόσμου,στις δύσκολες αυτές ημέρες. Πρέπει να μείνουμε ενωμένοι. Δεν έχουμε πολλά περιθώρια. "Εχουμε πολλή δουλειά. Οτι καινούργιο έρθει για την ΑΕΚ, θα είναι θετικό, αλλά θα είναι την επόμενη εβδομάδα", συμπλήρωσε ο Σερβοέλληνας προπονητής.

    Σε διοικητικό επίπεδο τώρα, την ερχόμενη Δευτέρα ο πρόεδρος της ερασιτεχνικής ΑΕΚ Γιάννης Γρανίτσας αναμένεται να προσφύγει στο Πρωτοδικείο, ζητώντας τον ορισμό προσωρινής διοίκησης στην ΠΑΕ. Ο κ. Γρανίτσας παραδέχθηκε, ότι οι εξελίξεις των τελευταίων ημέρων αιφνιδίασαν τους παράγοντες της ερασιτεχνικής ΑΕΚ, τόνισε όμως ότι η τελευταία δεν πρόκειται να μείνει αδιάφορη στα όσα συμβαίνουν στην ΠΑΕ.

    Σχετικά με τις ENIC και NETMED, ο κ. Γρανίτσας είπε: "Δεν έχω καμία συνεννόηση μαζί τους. Αν θέλουν να βοηθήσουν, ας το κάνουν".

    Οσον αφορά τα οικονομικά ανοίγματα της ΠΑΕ, ο πρόεδρος της ερασιτεχνικής ΑΕΚ επεσήμανε: "Δεν υπάρχει καμία ενημέρωση για τα οικονομικά, όμως προκύπτει ένα τεράστιο οικονομικό άνοιγμα".

    Οικονομικές ατασθαλίες στην ΑΕΚ

    Στο μεταξύ, πέντε ώρες κράτησε συνολικά ο αιφνιδιαστικός έλεγχος που έκαναν από το μεσημέρι τρεις "Ράμπο" του ΣΔΟΕ στην ΠΑΕ ΑΕΚ, για να ελέγξουν αν υπάρχουν παραστατικά για έξοδα που έχουν γίνει από την ΠΑΕ για έργα στις εγκαταστάσεις των Θρακομακεδόνων. Οι "Ράμπο" που βρήκαν κλειδωμένη την πόρτα του Λογιστηρίου και αφού περίμεναν για αρκετή ώρα, βρέθηκε τελικά κάποιος υπάλληλος της ΠΑΕ για να τους ανοίξει.

    Οι εκπρόσωποι του ΣΔΟΕ βρήκαν δύο τιμολόγια ύψους 22 εκατομμυρίων ευρω για έργα στους Θρακομακεδόνες, χωρίς, όμως, να υπάρχουν τα ανάλογα παραστατικά. Απαντώντας σε ερώτηση που τους τέθηκε απο δημοσιογράφο κατά την αποχώρησή τους σχετικά με τα αποτελέσματα του ελέγχου, απάντησαν: "Για ό,τι θέλετε να απευθυνθείτε στον ΣΔΟΕ".

    Παρέμβαση στα όσα γίνονται στην ΑΕΚ τις τελευταίες ημέρες έκανε και ο γραμματέας του ΠΑΣΟΚ Κώστας Λαλιώτης, όπου με δηλώσεις του από το Ναύπλιο σήμερα Σάββατο, τόνισε ότι οι νονοί της νύχτας και του υποκόσμου δεν μπορεί να είναι τα αφεντικά σε μία ιστορική ομάδα όπως είναι η ΑΕΚ. Ο κ. Λαλιώτης , κάλεσε επίσης φίλους και οπαδούς της ΑΕΚ να συμπαρασταθούν στην ομάδα για να κλείσει η μαύρη τρύπα Ψωμιάδη , ενώ διέψευσε ότι ήταν στο σπίτι του Νικολαίδη , το βράδυ της εφόδου του Ψωμιάδη.

    [11] Πρώτη ήττα αλλά πρωτιά στον όμιλο για την Εθνική

    25/1/2003 5:22:00 μμ

    Την πρώτη θέση του δεύτερου προκριματικού ομίλου για το ευρωμπάσκετ του 2003 κατέλαβε η εθνική ομάδα, παρά τη σημερινή ήττα της με 94-91 από την Ισπανία στη Λεόν. Το αντιπροσωπευτικό συγκρότημα ισοβάθμησε με τους Ιβηρες, τους οποίους όμως είχε κερδίσει με 13 πόντους διαφορά στο πρώτο παιχνίδι που είχε γίνει στο Περιστέρι. Η ήττα αυτή ήταν η μοναδική της ελληνικής ομάδας στα δέκα παιχνίδια της ημιτελικής φάσης. Τα δεκάλεπτα: 20-23, 44-47, 71-73, 94-91. ΙΣΠΑΝΙΑ: Καμπέθας 8 (1), Κορνεγκέι 7, Μάρκο 5 (1), Ναβάρο 30 (3), Φελ. Ρέγιες 18, Γκιμάου 12 (3), Ανγκούλο 7 (1), Μούμπρου 3 (1), Αλφ. Ρέγιες 4. ΕΛΛΑΔΑ: Διαμαντίδης, Χατζηβρέττας 9 (1), Παπαλουκάς 12 (1), Σιγάλας 3 (1), Φώτσης 22 (5/7 τίποντα), Αλβέρτης 16 (2), Ντικούδης 20 (1τρ., τους 16 στο δεύτερο ημίχρονο), Τσαρτσαρής 2, Κακιούζης 7.

    [12] ΠΑΟΚ: Μοναξιές στη Λεωφόρο

    25/1/2003 2:41:00 μμ

    Χωρίς την παρουσία οπαδών του, θα δώσει τελικά ο ΠΑΟΚ τον αγώνα του με τον Παναθηναϊκό, για την 16η ημέρα και τελευταία του πρώτου γύρου του πρωταθλήματος ποδοσφαίρου, που θα γίνει αύριο στο γήπεδο της Λεωφόρου Αλεξάνδρας (19.00). Την απόφαση αυτή πήρε ο υφυπουργός Αθλητισμού, Γιώργος Λιάνης, μετά από το σχετικό αίτημα που είχε υποβάλλει η Αστυνομική Διεύθυνση Αττικής, επειδή 2.000 αστυνομικοί θα βρίσκονται στο Ναύπλιο για την Σύνοδο των Ευρωπαίων Υπουργών Εργασίας και έτσι δεν μπορούσε να εγγυηθεί την ομαλή διεξαγωγή του παιχνιδιού. Πάντως, να σημειωθεί, ότι τόσο ο υπουργός Πολιτισμού, Ευάγγελος Βενιζέλος, όσο και ο υφυπουργός Αθλητισμού είχαν αλλεπάλληλες επαφές με την ηγεσία του Υπουργείου Δημόσιας Τάξης, προκειμένου να βρεθεί λύση στο πρόβλημα που προκλήθηκε, αλλά αυτό δεν κατέστη δυνατό, αφού η Αστυνομία επέμενε, ότι δεν μπορούσε να διασφαλιστεί η ομαλή διεξαγωγή του αγώνα.

    [13] Νίκη ανάσα για τον ΟΦΗ

    25/1/2003 7:15:00 μμ

    Σπουδαίας βαθμολογικής σημασίας νίκη, πέτυχε σήμερα ο ΟΦΗ, που επικράτησε στο "Θεοδωρος Βαρδινογιάννης" του Ηρακλή με 3-1. Τα τέρματα των γηπεδούχων σημείωσαν οι Αδάμος (44΄), Σολίς (52΄ πέναλτι) και Ντεγιάνοφ (68΄), ενώ για τον Ηρακλή σκόραρε ο Στολτίδης στο τελευταίο λεπτό των καθυστερήσεων του πρώτου ημιχρόνου.

    [14] Σημαντική νίκη του Ακρτητου στη Ξάνθη

    25/1/2003 7:13:00 μμ

    Την σημαντικότερη -μέχρι τώρα- νίκη του στο πρωτάθλημα, πέτυχε σήμερα ο Ακράτητος. Η ομάδα του Ντουμίτρου Ντουμιτρίου, πήρε τους τρεις βαθμούς στην Ξάνθη, καθώς κέρδισε την ομώνυμη ομάδα με 2-1. Τα τέρματα των νικητών σημείωσαν οι Γκίτσης (24`) και Ζιάκας (40`), ενώ η Ξάνθη είχε προηγηθεί στο 8ο λεπτό με τον Βάλλα.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Saturday, 25 January 2003 - 17:52:50 UTC