Visit the Athens News Agency (ANA) Archive Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 03-01-24

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Αρνητικός και πάλι ο Ντενκτάς
  • [02] Εξελίξεις στην υπόθεση της 17 Νοέμβρη
  • [03] Αντιπαράθεση ΝΔ - κυβέρνησης για το ΙΚΑ
  • [04] Συνάντηση Σημίτη με τον Νορβηγό ομόλογό του
  • [05] Ακόμα 800 ολοήμερα σχολεία από τον Σεπτέμβριο 2003
  • [06] Βρέθηκε ο ιερέας στο Κορωπί
  • [07] Υπουργική τρόικα για Ιράκ
  • [08] Επικριτική στη διπλή προεδρία η Ευρωπαϊκή Συνέλευση
  • [09] Προσφυγή κατά της Ελλάδας για φορολόγηση αυτοκινήτων
  • [10] Προτεραιότητες σε θέματα ισότητας
  • [11] ''Αθλητισμός και Γυναίκα''- Ευρωπαϊκό Συνέδριο στη Θεσσαλονίκη
  • [12] Αμερικανικές πιέσεις για στρατιωτική δράση
  • [13] Απόπειρα αεροπειρατείας στην Κίνα
  • [14] Συντριβή αεροσκάφους στην Κένυα - Νεκρός υπουργός
  • [15] Πέθανε ο Τζιάνι Ανιέλι
  • [16] Πρόοδος στις συνομιλίες Βόρειας-Νότιας Κορέας
  • [17] Συλλήψεις ύποπτων ως μέλη της Αλ Κάιντα στην Ισπανία
  • [18] Κόντρα υπ. Ανάπτυξης και εμπόρων για την αναγραφή των τιμών
  • [19] Παραίτηση του Δ.Σ. της ΠΑΕ ΑΕΚ
  • [20] Αυστραλιανό Όπεν: Στο τελικό μικτού η Δανιηλίδου
  • [21] Μακεδονικό Μουσείο: ''322+1 καλλιτέχνες & δωρητές''
  • [22] ''2 0 0 2'' στο Ιδρυμα ΔΕΣΤΕ
  • [23] Εργα ζωγραφικής ατόμων με αναπηρία στο Μετρό
  • [24] Η ''Σούπα'' της τηλεοπτικής καθημερινότητας
  • [25] Καρδιοπάθειες και εμφράγματα αυξήθηκαν στην Ελλάδα
  • [26] Επικίνδυνα τα ''ανακυκλωμένα'' σάντουιτς

    [01] Αρνητικός και πάλι ο Ντενκτάς

    24/1/2003 6:45:00 μμ

    Η εμμονή στους δύο χάρτες που περιλαμβάνονται στο σχέδιο Ανάν θα καταστήσει αδύνατη τη λύση του Κυπριακού, παρά τις όποιες θετικές πτυχές περιλαμβάνονται σε αυτό, τόνισε την Παρασκευή ο κατοχικός ηγέτης Ραούφ Ντενκτάς, ο οποίος το απόγευμα είχε νέα συνάντηση με τον πρόεδρο Γλαύκο Κληρίδη. Την εκτίμησή του ότι όσο περνούν οι μέρες θα εντείνονται οι πιέσεις προς τις δύο πλευρές, προκειμένου να αποδεχθούν κάποιες οριακές αλλαγές στο σχέδιο Ανάν, εξέφρασε ο κ. Σημίτης, σχολιάζοντας τα αποτελέσματα της συνάντησης που είχε με τον Αλβάρο Ντε Σότο.

    Δεν δέχεται νέα σημαία και ύμνο

    Ο Τουρκοκύπριος ηγέτης υποστήριξε ότι η λύση είναι αδύνατη, εάν δεν υπάρξει συμφωνία επί όλων των θεμάτων που συζητούνται χωριστά, όπως η διοίκηση, το σύνταγμα και το εδαφικό.

    Ο Ντενκτάς προέβαλε και πάλι τον ισχυρισμό ότι η εφαρμογή του σχεδίου Αναν ως έχει θα οδηγήσει σε αφανισμό των Τουρκοκυπρίων σε πέντε με δέκα χρόνια.

    Ο κατοχικός ηγέτης αναφέρθηκε και στο διαγωνισμό που προκήρυξαν τα Ηνωμένα Έθνη για νέα σημαία και νέο ύμνο και είπε ότι η ιδέα απορρίφθηκε από την τουρκοκυπριακή πλευρά, λέγοντας ότι ουδέποτε θα σταματήσει να χρησιμοποιεί τη σημαία της Τουρκίας και του ψευδοκράτους του.

    Σειρά διαβουλεύσεων στην Αθήνα για το Κυπριακό

    Την εκτίμησή του ότι όσο περνούν οι μέρες θα εντείνονται οι πιέσεις προς τις δύο πλευρές, προκειμένου να αποδεχθούν κάποιες οριακές αλλαγές στο σχέδιο Ανάν, εξέφρασε ο κ. Σημίτης, σχολιάζοντας τα αποτελέσματα της συνάντησης που είχε με τον Αλβάρο Ντε Σότο.

    Ο Πρωθυπουργός υποστήριξε ότι δεν συζήτησε με τον κ. Ντε Σότο την τακτική που θα ακολουθήσει ο ΟΗΕ στο Κυπριακό, ωστόσο, σε κάθε περίπτωση, τόνισε, η πλευρά μας θα πρέπει να δείξει στην διεθνή κοινότητα, ότι είναι σταθερά υπέρμαχη, μιας λειτουργικής και βιώσιμης λύσης στο Κυπριακό.

    Από την πλευρά του, ο κ. Ντε Σότο εξέφρασε τη βούλησή του να συνεχίσει τις προσπάθειες των διαπραγματεύσεων στο χρονικό διάστημα που έχει τεθεί, ενώ η Αθήνα διαβεβαίωσε τον ειδικό απεσταλμένο του ΟΗΕ ότι θα έχει την απόλυτη στήριξή της.

    Τις εξελίξεις στο Κυπριακό συζήτησε την Παρασκευή το απόγευμα ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Παπανδρέου, με τον ειδικό απεσταλμένο της βρετανικής κυβέρνησης για το Κυπριακό, σερ Ντέιβιντ Χάνεη. Μετά το τέλος της συνάντησης, οι δύο άνδρες δεν έκαναν δηλώσεις.

    Nωρίτερα, ο κ. Χάνεη είχε συνάντηση για το ίδιο θέμα με τον πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας Κώστα Καραμανλή.

    Ο κ. Καραμανλής επανέλαβε πως το ζητούμενο είναι η διαπραγμάτευση να καταλήξει στην επίτευξη μιας βιώσιμης και λειτουργικής λύσης, σύμφωνης με το ευρωπαϊκό κεκτημένο.

    Το ΡΙΚ προβλέπει ήττα του Κληρίδη στις εκλογές

    Υπεροχή του Τάσου Παπαδόπουλου έναντι του Γλαύκου Κληρίδη, τόσο στον πρώτο όσο και στο δεύτερο γύρο των κυπριακών εκλογών, δίνει δημοσκόπηση του ΡΙΚ, που δόθηκε στη δημοσιότητα.

    Εν τω μεταξύ, η κυβέρνηση Γκιουλ-Eρντογάν, που εξακολουθεί να συναντά κάθε είδους εμπόδια στο δρόμο της, επανέλαβε τη θέση της ότι δεν συνιστά λύση η μη επίλυση του Κυπριακού.

    Για το Σάββατο προγραμματίζεται νέο συλλαλητήριο στα κατεχόμενα κατά της πολιτικής Ντενκτάς.

    [02] Εξελίξεις στην υπόθεση της 17 Νοέμβρη

    24/1/2003 5:15:00 μμ

    Στον ειδικό εφέτη ανακριτή Λεωνίδα Ζερβομπεάκο, ο οποίος χειρίζεται το φάκελο της 17 Νοέμβρη, κατέθεσε, σύμφωνα με πληροφορίες, ο πρώην υπουργός Δημόσιας Τάξης Θεόδωρος Αναγνωστόπουλος για την υπόθεση της Λουίζης Ριανκούρ. Την ίδια ώρα, το Συμβούλιο Εφετών, απέρριψε την αίτηση των Καρατσώλη, Κωστάρη και Παύλου Σερίφη, οι οποίοι ζητούσαν την εξαίρεση του εισαγγελέα εφετών κ. Κυριάκου Καρούτσου από την υπόθεση της τρομοκρατίας, επικαλούμενοι προηγούμενη ενασχόληση του εισαγγελικού λειτουργού με αντίστοιχες υποθέσεις.

    Πρόταση για αποφυλάκιση του Ανέστη Παπαναστασίου

    Το Συμβούλιο έκρινε απαράδεκτη την αίτηση καθώς, όπως αποφάνθηκε, δεν προσκομίστηκαν στοιχεία που να αποδεικνύουν την ενασχόληση του εισαγγελέα στο παρελθόν με υπόθεση της τρομοκρατίας.

    Στο μεταξύ, την παραπομπή του Ανέστη Παπαναστασίου για ένταξη και συμμετοχή στην ''17 Ν'' και την συνεκδίκαση της υπόθεσης με αυτή των υπόλοιπων 18 κατηγορουμένων για τη δράση της Οργάνωσης, ζητεί ο Εισαγγελέας Κυριάκος Καρούτσος, με πρότασή του προς το Συμβούλιο Εφετών.

    Παράλληλα, ζητεί να γίνει δεκτή η αίτηση αποφυλάκισης του κρατούμενου τραπεζικού υπαλλήλου.

    Ο εισαγγελέας κρίνει σύμφωνα με πληροφορίες, ότι ο Παπαναστασίου δεν είναι ύποπτος φυγής ούτε ύποπτος για τη διάπραξη νέων αδικημάτων και ζητά να του επιβληθεί χρηματική εγγύηση 3.000 ευρώ, απαγόρευση εξόδου από τη χώρα και υποχρεωτική εμφάνιση σε αστυνομικό τμήμα ανά τακτά χρονικά διαστήματα.

    Για την υπόθεση θα αποφανθεί σε λίγες μέρες το Συμβούλιο Εφετών.

    [03] Αντιπαράθεση ΝΔ - κυβέρνησης για το ΙΚΑ

    24/1/2003 4:00:00 μμ

    Για αναξιοπρεπή συμπεριφορά προς τους ασφαλισμένους του και για καθημερινές εικόνες ντροπής κάνει λόγο το κόμμα της Νέας Δημοκρατίας αναφερόμενο στο ΙΚΑ. Μετά από σύσκεψη του τομέα κοινωνικών υποθέσεων του κόμματος υπό τον Κώστα Καραμανλή, ο εκπρόσωπος Τύπου Θοδωρής Ρουσόπουλος χαρακτήρισε το Ίδρυμα ως τον μεγάλο ασθενή του ασφαλιστικού μας συστήματος. "H ΝΔ υποτιμά τη νοημοσύνη του ελληνικού λαού όταν προσπαθεί να εμφανιστεί ως προστάτης των εργαζομένων και των συνταξιούχων" απάντησε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος και κατηγόρησε την Αξιωματική Αντιπολίτευση για πολιτική επικοινωνιακών τρικ.

    Χρ. Πρωτόπαπας: Η κυβέρνηση απαντά με έργα

    Ο κ. Πρωτόπαπας κάλεσε τον εκπρόσωπο Τύπου της ΝΔ και τον αρμόδιο τομεάρχη της ΝΔ Νικήτα Κακλαμάνη να δουν τα έργα βελτίωσης που έχουν γίνει για τον εκσυγχρονισμό του ασφαλιστικού μας φορέα.

    "Εμείς απαντάμε με έργα" είπε χαρακτηριστικά και αναφέρθηκε σε συγκεκριμένα βήματα προόδου που έχουν γίνει και αποδεικνύουν τη βελτίωση στη λειτουργία του ΙΚΑ.

    Όπως ανέφερε, έχει ήδη μειωθεί ο χρόνος αναμονής για τις συντάξεις, έχουν εγκατασταθεί νέες μονάδες υγείας, γίνονται προσπάθειες πάταξης της φοροδιαφυγής, θεωρούνται αυτόματα τα βιβλιάρια ενώ επεκτείνεται σταδιακά ο θεσμός των τηλεφωνικών ραντεβού.

    [04] Συνάντηση Σημίτη με τον Νορβηγό ομόλογό του

    24/1/2003 3:16:00 μμ

    Θέματα που αφορούν την Ευρωπαϊκή Ένωση και τη συνεργασία των δύο χωρών, βρέθηκαν στο επίκεντρο της συνάντησης του Κώστα Σημίτη με τον Νορβηγό ομόλογό του Χιέλ Μάγκνε Μπούντεβικ. Ο Πρωθυπουργός υποστήριξε ότι οι οικονομικές και πολιτικές σχέσεις είναι πολύ καλές, οι δύο χώρες έχουν τους μεγαλύτερους εμπορικούς στόλους στον κόσμο και τις απασχολούν θέματα, όπως η προστασία του θαλασσίου περιβάλλοντος αλλά και η οργάνωση των παγκόσμιων μεταφορών, στα πλαίσια των διεθνών οργανισμών.

    Πρόταση για συμφωνία Ευρωπαϊκού Οικονομικού Φόρουμ και Ε.Ε.

    Ο κ. Σημίτης διευκρίνισε την ιδιότυπη σχέση που έχει η Νορβηγία με την Ευρωπαϊκή Ένωση καθώς δεν είναι μέλος της, αλλά συμμετέχει στον οικονομικό τομέα.

    Η Νορβηγία, είπε ο πρωθυπουργός, πρότεινε να υπογραφεί η συμφωνία μεταξύ των μελών του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Φόρουμ και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στις 16 Απριλίου, στην Αθήνα.

    Ο κ. Μπούντεβικ είπε ότι είναι η πρώτη φορά που επισκέπτεται την Ελλάδα και χαρακτήρισε χρήσιμες τις επαφές που είχε για τα ευρωπαϊκά θέματα και τη στενή συνεργασία των δύο χωρών.

    [05] Ακόμα 800 ολοήμερα σχολεία από τον Σεπτέμβριο 2003

    24/1/2003 2:42:00 μμ

    Περαιτέρω επέκταση του θεσμού του ολοήμερου σχολείου ανακοίνωσε ο υπουργός Παιδείας, Πέτρος Ευθυμίου αμέσως μετά τη συνάντησή του την Παρασκευή με τον πρωθυπουργό στο Μέγαρο Μαξίμου. Ο κ. Ευθυμίου ανακοίνωσε την πρόθεση του υπουργείου να δημιουργήσει 800 επιπλέον ολοήμερα νηπιαγωγεία και δημοτικά από το Σεπτέμβριο του 2003 που θα ανεβάσουν το σύνολο των ολοήμερων σχολείων στα 5.200 σε όλη τη χώρα.

    Πρωταρχικός στόχος η Παιδεία για την κυβέρνηση

    Ο υπουργός Παιδείας συζήτησε για μιάμιση ώρα περίπου με τον πρωθυπουργό του ανέλυσε τις προτεραιότητες της ελληνικής Προεδρίας σε θέματα Παιδείας με στόχο όπως είπε οι ελληνικές πολιτικές να γίνουν και ευρωπαϊκές όπως επίσης και τις προγραμματικές δράσεις του υπουργείου έως το 2004.

    Ο κ. Ευθυμίου τόνισε πως έλαβε τη στήριξη του πρωθυπουργού σε όλα τα θέματα και επανέλαβε πως η Παιδεία αποτελεί πρωταρχικό στόχο για την κυβέρνηση.

    [06] Βρέθηκε ο ιερέας στο Κορωπί

    24/1/2003 2:38:00 μμ

    Ζωντανός αλλά ελαφρά τραυματισμένος και πολύ ταλαιπωρημένος, βρέθηκε στις 12.30 ο 70χρονος ιερέας Ελευθέριος Χαλικιόπουλος, που είχε χαθεί από χθες στην περιοχή Σέσι Κορωπίου. Κλιμάκιο της ΕΜΑΚ που τον αναζητούσε με δύο εκπαιδευμένα σκυλιά τον βρήκε πεσμένο σε χαράδρα στην περιοχή Προφήτη Ηλία και αμέσως ξεκίνησε επιχείρηση για την ανάσυρσή του και την μεταφορά του σε νοσοκομείο. Ο ιερέας αναζητείτο από χθες, όταν στην περιοχή Σέσι, βρέθηκε το αυτοκίνητό του, αλλά ο ίδιος δεν είχε δώσει σημεία ζωής στο σπίτι του. Οπως έχει γίνει γνωστό από τους οικείους του πάσχει από διαβήτη και είχαν εκφραστεί φόβοι για τη ζωή του. Τελικά όμως η περιπέτειά του είχε αίσιο τέλος.

    [07] Υπουργική τρόικα για Ιράκ

    24/1/2003 4:12:00 μμ

    Κοινή έκκληση για συνεργασία και ενότητα του Συμβουλίου Ασφαλείας και της Διεθνούς κοινότητας στο θέμα του Ιράκ, απηύθυναν από την Αθήνα ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Παπανδρέου, ο ύπατος εκπρόσωπος της κοινής εξωτερικής πολιτικής της Ε.Ε., Χαβιέ Σολάνα και ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Ιγκόρ Ιβανόφ, μετά το τέλος της συνεδρίασης της τρόικας των υπουργών Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με τη ρωσική αντιπροσωπεία. Στη συνάντηση, όπου μετείχε και ο Ευρωπαίος Επίτροπος για τις εξωτερικές σχέσεις, Κρίς Πάτεν, τέθηκαν επίσης θέματα, όπως οι σχέσεις της Ε.Ε. και της Ρωσίας, αλλά και η συνάντηση κορυφής, που θα γίνει το Μάρτιο στην Πετρούπολη.

    Σολάνα: Η Βαγδάτη ευθύνεται για τον πόλεμο

    Η Ρωσία είναι υπέρ της πλήρους συμμόρφωσης όλων με τις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών Ιγκόρ Ιβανόφ, επισημαίνοντας παράλληλα ότι η Ιρακινή κυβέρνηση πρέπει να συνεργαστεί με τους επιθεωρητές και να δίνει πληροφορίες.

    Από την πλευρά του, ο ύπατος εκπρόσωπος της κοινής εξωτερικής πολιτικής Χαβιέρ Σολάνα σημείωσε ότι η Ε.Ε. θέλει να στηρίξει το έργο των επιθεωρητών και να στείλει μήνυμα στη Βαγδάτη ότι είναι δική της η ευθύνη για τον πόλεμο.

    Κληθείς ο κ. Σολάνα να σχολιάσει τη διαφοροποίηση των ΗΠΑ στο θέμα του Ιράκ και τις δηλώσεις Ράμσφλεντ, υποστήριξε ότι η Ε.Ε. είναι σύμμαχος των ΗΠΑ και οι δύο πλευρές θα πρέπει να καταβάλουν κάθε προσπάθεια για να διατηρήσουν τις καλές σχέσεις.

    Όσον αφορά για το πόσο χρόνο χρειάζονται οι επιθεωρητές να μείνουν στο Ιράκ, ο κ. Ιβανόφ είπε ότι την απάντηση αυτή πρέπει να τη δώσει το Συμβούλιο Ασφαλείας και θα πρέπει να ακούσουν προσεκτικά την άποψη των επιθεωρητών.

    Ωστόσο, ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών υποστήριξε ότι τις τελευταίες μέρες παρατηρείται αυξημένη πίεση προς τους επιθεωρητές, γεγονός που μπορεί να περιπλέξει την κατάσταση.

    Επί τάπητος το Μεσανατολικό και το Κυπριακό

    Ο κ. Παπανδρέου χαρακτήρισε στρατηγικής σημασίας τη σχέση της Ευρωπαϊκής Ένωσης με τη Ρωσία, σχέση η οποία συμβάλει, όπως τόνισε, στην ευημερία, τη σταθερότητα και την ειρήνη σε παγκόσμιο επίπεδο.

    Σχετικά με τη Μέση Ανατολή, ο κ. Ιβανόφ σημείωσε ότι γίνονται προσπάθειες να υπάρξει κοινή προσέγγιση Ε.Ε.-Ρωσίας για την κρίση, η Ρωσία είναι υπέρ της ταχείας εφαρμογής του σχεδίου του κουαρτέτου.

    Αναφερόμενος ο Ρώσος υπουργός στο Κυπριακό, είπε ότι συνομίλησε με τον ειδικό απεσταλμένο του γ.γ. του ΟΗΕ Άλβαρο ντε Σότο, οποίος του ανέφερε τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει.

    Ο κ. Ιβανόφ υποστήριξε ότι είναι αποφασιστική η στιγμή αυτή για το Κυπριακό και ζήτησε εποικοδομητική προσέγγιση και από τις δυο πλευρές.

    Τέλος, ο Γιώργος Παπανδρέου τόνισε ότι υπήρξε ταύτιση απόψεων της Ε.Ε. με τη Ρωσία, για την επανέναρξη της ειρηνευτικής διαδικασίας στη Μέση Ανατολή.

    [08] Επικριτική στη διπλή προεδρία η Ευρωπαϊκή Συνέλευση

    Πηγή: ΑΠΕ 24/1/2003 9:19:00 πμ

    "Tο αν θα υπάρξει μονή ή διπλή προεδρία της EE σημαίνει τελικά λίγα για το μέσο ευρωπαίο πολίτη, που περιμένει ένα Διάλογο για τις αρχές στις οποίες πρέπει να στηρίζεται το Mέλλον της Eυρώπης και όχι για το πως θα διατηρηθούν τα προνόμοια ορισμένων χωρών ή ομάδων". Αυτό δήλωσε ο πρόεδρος της Eυρωπαϊκής Συνέλευσης, Bαλερί Zισκάρ Nτε Στεν στην Oλομέλεια του Σώματος, στην οποία αντιμετωπίστηκε επικριτικά η ''περίφημη'' γαλλογερμανική πρόταση στην πρώτη συνεδρίασή της για το 2003 (20-21/1).

    Εκτιμήσεις

    Θέμα της τελευταίας Oλομέλειας της Eυρωπαϊκής Συνέλευσης ήταν οι λειτουργίες (αρμοδιότητες, νομοθετικά μέσα και διαδικασίες) που αφορούν τα 5 βασικά θεσμικά όργανα της Ένωσης (Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, Ευρωπαϊκή Επιτροπή, Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, Συμβούλιο, Ευρωπαϊκό Δικαστήριο) και οι αλλαγές που θα πρέπει να επέλθουν ιδιαίτερα μετά τη διεύρυνση. Στο πλαίσιο αυτό οι υπουργοί-αντιπρόσωποι της Γαλλίας Nτομινίκ Nτε Bαλπέν και της Γερμανίας Γιόσκα Φίσερ, με την επικουρία και του Bρετανού Πίτερ Xάιν και της Iσπανίδας Aννας Παλάθιο, υπερασπίστηκαν την εν λόγω πρόταση, αλλά αυτή συνάντησε την αντίδραση των περισσοτέρων μελών της Συνέλευσης, στα οποία συμπεριλήφθηκαν ακόμη και κοινοβουλευτικοί αντιπρόσωποι και ευρωβουλευτές των προαναφερομένων χωρών.

    Ωστόσο, η πλειονότητα των σχολιαστών των Κοινοτικών πραγμάτων θεωρεί ότι γαλλογερμανική πρόταση θα αποτελέσει τελικά τη βάση της θεσμικής μεταρρύθμισης της EE και της υπό διαμόρφωσης νέας Συνταγματικής Συνθήκης. Kαι τούτο όχι μόνο διότι οι ασχολούμενοι με τα κοινοτικά θέματα θεωρούν εκ παραδόσεως πως "όταν η Γαλλία και η Γερμανία συμφωνούν σ' ένα ζήτημα μεγάλης σημασίας για το μέλλον της ευρωπαϊκής ενοποίησης μπορεί κανείς να είναι βέβαιος ότι πλησιάζει η ώρα της αλήθειας"

    H εκτίμηση ότι η γαλλογερμανική πρόταση στο τέλος θα γίνει σε μεγάλο βαθμό αποδεκτή στηρίζεται στην ανάλυση ότι περιέχει τα στοιχεία για τον απαραίτητο συμβιβασμό μεταξύ των υποστηρικτών του ομοσπονδιακού και του διακυβερνητικού μοντέλου. Kι αυτό διότι καμιά από τις δύο πλευρές δεν διαθέτει ούτε μπορεί να αποκτήσει υπέρ των απόψεων της μια ευρεία πλειοψηφία στη Συνέλευση, το Συμβούλιο, ή σε οποιαδήποτε σχετική Κοινοτική διαδικασία.

    Τι προβλέπει η γαλλογερμανική πρόταση

    Ποιά είναι η γαλλογερμανική πρόταση, ποιοί την υποστηρίζουν και ποιοί αντιδρούν; H γαλλογερμανική πρόταση δεν ήρθε, βεβαίως, από μόνη της, μια και σειρά από παρόμοιες ιδέες διατυπωνόταν προηγουμένως από πολιτικές προσωπικότητες στην Iσπανία, Bρετανία και Γαλλία.

    Mάλιστα, μέχρι μια ορισμένη στιγμή οι σχολιαστές μιλούσαν για τον άξονα ABC (από τα αρχικά των ονομάτων Aθνάρ, Mπλερ, Σιράκ) που φαινόταν να συγκροτείται και να αναζητεί--μέσω προτάσεων για την προεδρία της EE--τρόπους αναβάθμισης του διακυβερνητικού μοντέλου και ενίσχυσης του θεσμικού ρόλου των μεγάλων χωρών μελών.

    Στη δε αντίπερα όχθη υπήρχαν για καιρό οι θέσεις του Γερμανού υπουργού Eξωτερικών, Φίσερ, που προβλέπαν έναν ενισχυμένο πρόεδρο της Eπιτροπής που θα προεδρεύει και του Eυρωπαϊκού Συμβουλίου και οι οποίες κινούνταν στη φιλοσοφία προώθησης του ομοσπονδιακού μοντέλου για την EE και διατήρησης της "κοινοτικής μεθόδου".

    Tελικά η γαλλογερμανική πρόταση διατυπώθηκε επισήμως με αφορμή τις τελετές για τα 40 χρόνια από την υπογραφή της Συνθήκης του Eλιζέ. Tα δε κυριότερα σημεία της πρότασης --που δεν αφορούν μόνο το θέμα της Προεδρίας αλλά ευρύτερα τη μεταρρύθμιση των θεσμικών λειτουργιών της Eνωσης-- είναι τα εξής:

    -Διατηρείται ένας πρόεδρος της Eυρωπαϊκής Eπιτροπής που θα εκλέγεται πλέον από το Eυρωπαϊκό Kοινοβούλιο και δημιουργείται ένας μόνιμος Πρόεδρος του Eυρωπαϊκού Συμβουλίου (με θητεία 2,5 χρόνων που μπορεί να ανανεωθεί άλλη μια φορά) ο οποίος προεδρεύει των Eυρωπαϊκών Συμβουλίων, επιβλέπει την προώθηση και υλοποίηση των πολιτικών κατευθύνσεων που αποφασίζουν αυτά και εκπροσωπεί την Eνωση διεθνώς

    -Kατά το ίδιο σύστημα δημιουργείται μια μόνιμη προεδρία και για ορισμένα από τα Συμβούλια, όπως αυτά των Γενικών Yποθέσεων και Eξωτερικών Yποθέσεων (τα οποία πιθανότατα διαχωρίζονται), του ECOFIN και των Eσωτερικών Yποθέσεων. Eπίσης, στα διάφορα Συμβούλια γενικεύεται η λήψη αποφάσεων με ειδική πλειοψηφία, το δε Eυρωπαϊκό Kοινοβούλιο "συναποφασίζει" πλέον σε όλες αυτές τις περιπτώσεις

    -Δημιουργείται ένας "υπουργός Eξωτερικών" της EE, ο οποίος συνδέεται με το Συμβούλιο αλλά έχει και ειδικό καθεστώς ως μέλος της Eπιτροπής

    -Oι αποφάσεις για τα θέματα KEΠΠA μπορούν πλέον κι αυτές να λαμβάνονται με ειδική πλειοψηφία στο Συμβούλιο, πλην των περιπτώσεων που αφορούν την ασφάλεια και άμυνα των κρατών μελών για τις οποίες διατηρείται η ομοφωνία

    -Tα εθνικά κοινοβούλια αποκτούν αυξημένο ρόλο ελέγχου της "επικουρικότητας" κατά τη νομοθετική διαδικασία στην Eνωση (μέσω ενός μηχανισμού έγκαιρης προειδοποίησής τους για την προώθηση μιας νομοθεσίας και την εξέταση εκ μέρους τους του κατά πόσον αυτή αφορά το Κοινοτικό, εθνικό ή τοπικό επίπεδο).

    Κρίσεις και επικρίσεις

    Oι αντιδράσεις στη γαλλογερμανική πρόταση υπήρξαν μέχρι στιγμής ποικίλες. Oι κυβερνήσεις των υπολοίπων τριών μεγάλων χωρών (Bρετανίας, Iταλίας, Iσπανίας), αλλά και ορισμένων μικρών όπως της Δανίας και Σουηδίας έδειξαν να συμφωνούν ζητώντας μόνο δευτερεύουσες αλλαγές.

    Eπιφυλακτικές έως αρνητικές υπήρξαν οι περισσότερες από τις μικρές χώρες και κυρίως η Oλλανδία (στην οποία όμως στο μεταξύ άλλαξε η κυβέρνηση), το Bέλγιο, το Λουξεμβούργο και η Aυστρία. H ελληνική κυβέρνηση υπήρξε επίσης επικριτική, τηρώντας, όμως, μια πιο ουδέτερη στάση λόγω προεδρίας.

    Aντίθετες εμφανίστηκαν, ακόμη, η Eυρωπαϊκή Eπιτροπή αλλά και οι περισσότερες από τις υποψήφιες για ένταξη χώρες που βλέπουν να λαμβάνεται ελάχιστα υπόψιν ο λόγος τους στη διαμόρφωση ενός θεσμικού συστήματος στο οποίο συντόμως θα μετέχουν. Tέλος, επικριτική στη γαλλογερμανική πρόταση υπήρξε, όπως προαναφέρεται, η μεγάλη πλειοψηφία της Eυρωπαϊκής Συνέλευσης.

    Σε ότι αφορά την ουσία και το περιεχόμενο των αντιδράσεων: αυτοί που επικρίνουν την πρόταση και ιδίως την πρόβλεψη της Διπλής Προεδρίας μιλούν για τη δημιουργία ενός "δικέφαλου τέρατος" που θα προκαλεί περισσότερες δυσκολίες παρά ευκολίες για τις θεσμικές λειτουργίες της EE.

    Δεν παραλείπουν, επίσης, να κατακρίνουν και άλλα προβληματικά σημεία της πρότασης, όπως είναι ο ορισμός στο μέλλον των Eπιτρόπων με γεωγραφικά και πληθυσμιακά κριτήρια και όχι με το σύστημα του ενός Eπιτρόπου ανά χώρα, η ασάφεια για το αν θα διατηρηθεί η εξάμηνη "κυλιώμενη" προεδρία για τα υπόλοιπα Συμβούλια, τα ρευστά όρια μεταξύ θεμάτων Eξωτερικής Πολιτικής και θεμάτων Aσφάλειας κλπ.

    Oι υποστηρικτές της πρότασης υπογραμμίζουν κυρίως τον αναγκαίο συμβιβασμό που περιέχει προκειμένου να ολοκληρωθεί η θεσμική μεταρρύθμιση και να συνεχίσει να κινείται προς τα μπρος η κοινοτική μηχανή.

    [09] Προσφυγή κατά της Ελλάδας για φορολόγηση αυτοκινήτων

    24/1/2003 12:40:00 μμ

    Στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο κατά της Ελλάδας θα προσφύγει Ευρωπαϊκή Επιτροπή για το θέμα της φορολόγησης των αυτοκινήτων όσων κοινοτικών πολιτών αποφασίζουν να μεταφέρουν την "συνήθη" κατοικία τους στην Ελλάδα. Η Επιτροπή έκρινε την Πέμπτη ότι ο τρόπος φορολόγησης αυτών των αυτοκινήτων δεν είναι συμβατός με την οδηγία 83/183/ΕΟΚ που προβλέπει απαλλαγή από τον φόρο κύκλου εργασιών, τους σχετικούς φόρους κατανάλωσης και τους άλλους φόρους κατανάλωσης, οι οποίοι συνήθως επιβάλλονται κατά την οριστική εισαγωγή, από ιδιώτες, προσωπικών ειδών προελεύσεως άλλου κράτους μέλους.

    Απόλυτα εσφαλμένες οι ελληνικές πρακτικές

    Συγκεκριμένα η Επιτροπή αναφέρει ότι η Ελλάδα, αντί να παρέχει στα αυτοκίνητα αυτών των πολιτών τη ''φορολογική απαλλαγή'' που προβλέπεται από την Οδηγία, επιβάλλει φόρους στα οχήματα τους, οι οποίοι ανέρχονται στο ένα πέμπτο (20%) του φόρου που θα καταβαλλόταν κανονικά για την ταξινόμηση οχήματος στην Ελλάδα.

    Επίσης, η Επιτροπή επισημαίνει ότι στην Ελλάδα το πλεονέκτημα της μειωμένης φορολόγησης αναγνωρίζεται μόνο για ένα όχημα ανά οικογένεια, ενώ η Οδηγία προβλέπει φορολογική ατέλεια για κάθε χρησιμοποιούμενο αυτοκίνητο στον τόπο της προηγούμενης συνήθους κατοικίας από μέλος της εν λόγω οικογένειας που μεταφέρει τη ''συνήθη κατοικία'' της σε άλλο κράτος μέλος.

    Η Επιτροπή επισημαίνει ακόμη ότι οι ελληνικές αρχές εφαρμόζουν περιοριστική ερμηνεία της έννοιας της ''συνήθους κατοικίας'' επισημαίνοντας δύο--κατά τη γνώμη της-- εσφαλμένες πρακτικές. Η πρώτη αφορά τα πρόσωπα ελληνικής ιθαγένειας που εγκατέλειψαν τη χώρα και παρέμειναν ως εργαζόμενοι σε άλλο κράτος μέλος επί πολλά έτη. Τα πρόσωπα αυτά, όπως αναφέρει η Επιτροπή, θεωρούνται από την ελληνική διοίκηση ως κάτοικοι Ελλάδας, αν και το κέντρο των συμφερόντων τους έχει μετακινηθεί σε άλλο κράτος μέλος. Επομένως, συνεχίζει η Επιτροπή, όταν επιστρέψουν για να κατοικήσουν στην Ελλάδα, υπόκεινται στους ελληνικούς φόρους για εισαγόμενο αυτοκίνητο, εφόσον θεωρείται ότι δεν ισχύει η Οδηγία 83/183.

    Η δεύτερη εσφαλμένη πρακτική αφορά, κατά την Επιτροπή, τα πρόσωπα που δεν αποτελούν κατοίκους Ελλάδας. Σε ορισμένες περιπτώσεις, επισημαίνει η Επιτροπή, η ελληνική διοίκηση ζητά από τα πρόσωπα αυτά, ως απόδειξη της πραγματικής μεταφοράς της συνήθους κατοικίας, την προσκόμιση άδειας παραμονής μακράς διάρκειας στην Ελλάδα. Η έκδοση όμως άδειας παραμονής απαιτεί συχνά πάνω από έξι μήνες και, σ'αυτή την περίπτωση, αναφέρει η Επιτροπή, η ελληνική διοίκηση, αντί να καταλογίσει την καθυστέρηση στις δικές της υπηρεσίες, την καταλογίζει στον ενδιαφερόμενο, απαγορεύοντας την κυκλοφορία του οχήματός του πέρα από τους έξι μήνες, ή και πραγματοποιώντας συντηρητική κατάσχεση του οχήματος για μη καταβολή των φόρων.

    Καταλήγοντας η Επιτροπή αναφέρει ότι προσφεύγει στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο επειδή οι ελληνικές αρχές δεν συμμορφώθηκαν προς το επίσημο αίτημα της Επιτροπής να τροποποιήσουν την νομοθεσία τους και τις πρακτικές τους που υπεβλήθη την 11η Ιουλίου 2002.

    [10] Προτεραιότητες σε θέματα ισότητας

    24/1/2003 8:17:00 πμ

    H ενσωμάτωση της ισότητας των ευκαιριών των γυναικών στο σύνολο των πολιτικών και δράσεων της ΕΕ, η ένταξη της διάστασης του φύλου στην Κοινωνία της Πληροφορίας, ο αγώνας κατά της βίας που ασκείται στις γυναίκες και η συμμετοχή τους στα οικονομικά κέντρα λήψης αποφάσεων, είναι από τις βασικές προτεραιότητες της ελληνικής προεδρίας στον τομέα αυτό. Αυτά ανέπτυξε η Γενική Γραμματέας Ισότητας Εφη Μπέκου την Πέμπτη, στην Επιτροπή Δικαιωμάτων και Ισων Ευκαιριών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, στις Βρυξέλλες.

    Αναγγελία συνάντησης στελεχών της Επιτροπής στην Αθήνα

    Απευθυνόμενη στην Επιτροπή -- της οποίας πρόεδρος είναι η ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ Αννα Καραμάνου -- η Γενική Γραμματέας Ισότητας τόνισε ότι η ένταξη της διάστασης του φύλου σε όλους τους τομείς, που έχει κατοχυρωθεί από το 1996, δεν αποκλείει την εφαρμογή ειδικών ενεργειών υπέρ των γυναικών.

    Η κ. Μπέκου ανήγγειλε συνάντηση υψηλόβαθμων στελεχών της Ευρωπαϊκής Επιτροπής το Φεβρουάριο στην Αθήνα με αυτό το αντικείμενο, το οποίο θα συζητηθεί επίσης στο Συμβούλιο Απασχόλησης της 6ης Μαρτίου, ενώ η ελληνική προεδρία θα προτείνει ετήσια επισκόπηση του θέματος σε κάθε Εαρινό Ευρωπαϊκό Συμβούλιο.

    Η ΓΓ Ισότητας έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στη συνέχιση των προγραμμάτων που αφορούν ''την ενδοοικογενειακή βία και τη διακίνηση των γυναικών με σκοπό τη σεξουαλική τους εκμετάλλευση'', την παρακολούθηση των σχετικών δεικτών και την προώθηση συγκεκριμένων δράσεων σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο για την προστασία των θυμάτων με τη συνεργασία μη κυβερνητικών οργανισμών.

    Τόνισε ότι η εμπορία ανθρώπων πέρα από τον καθ' εαυτό απεχθή χαρακτήρα, επιφέρει βαρύτατες ψυχικές και σωματικές βλάβες στα θύματα, ιδιαίτερα στα ευάλωτα λόγω της κοινωνικής τους κατάστασης, όπως τα παιδιά, οι γυναίκες και οι αλλοδαποί, ενώ ανακοίνωσε ότι τα συμπεράσματα ομάδας εμπειρογνωμόνων γι' αυτά τα θέματα θα συζητηθούν στο Συμβούλιο απασχόλησης του Ιουνίου.

    Γυναίκες και κέντρα λήψης αποφάσεων

    Όσον αφορά τη συμμετοχή γυναικών στα κέντρα λήψης αποφάσεων η κ. Μπέκου ανέφερε ότι η ελληνική προεδρία ανέλαβε τη διεξαγωγή μελέτης, συνεχίζοντας την αντίστοιχη πρωτοβουλία της Δανίας, προκειμένου να υπάρξει το δεύτερο εξάμηνο του έτους (στην ιταλική προεδρία) καθιέρωση συγκεκριμένων δεικτών για τον έλεγχο και την αξιολόγηση της προόδου σ΄ αυτόν τον τομέα.

    Υπογράμμισε ότι η προαγωγή της ισότητας είναι σημαντικό στοιχείο των εξωτερικών σχέσεων της ΕΕ και των πολιτικών της αναπτυξιακής συνεργασίας με τρίτες χώρες, προσθέτοντας ότι για το σκοπό αυτόν υπάρχει στενή συνεργασία με το υπουργείο Εξωτερικών και Ειδική Επιτροπή για την ενσωμάτωση στις σχετικές αποφάσεις της διάστασης του φύλου για την αποτροπή ένοπλων συγκρούσεων (όπως στο Ιράκ, την Παλαιστίνη κλπ) και την ειρηνική επίλυση των διαφορών.

    ''Τώρα με τη διεύρυνση, τις αλλαγές που συντελούνται σε παγκόσμιο επίπεδο σε βασικούς τομείς της ζωής και τις απειλές που δέχεται η ειρήνη, η ΕΕ είναι μπροστά σε νέες προκλήσεις και ο ρόλος της είναι πολύτιμος στην εδραίωση και διαφύλαξη θεμελιωδών αρχών και αξιών, όπως η αρχή της ισότητας των φύλων'', κατέληξε η κ. Μπέκου.

    [11] ''Αθλητισμός και Γυναίκα''- Ευρωπαϊκό Συνέδριο στη Θεσσαλονίκη

    24/1/2003 4:20:00 μμ

    Με την παρουσία λαμπρών προσωπικοτήτων από το χώρο του αθλητισμού, της τέχνης αλλά και της ευρύτερης πολιτικής και κοινωνικής ζωής, θα πραγματοποιηθεί το διήμερο 7-8 Μαρτίου στη Θεσσαλονίκη ευρωπαϊκό συνέδριο με θέμα «Αθλητισμός και Γυναίκα». Στο συνέδριο το οποίο εντάσσεται στο πλαίσιο της ελληνικής προεδρίας θα συμμετάσχουν μεταξύ άλλων, οι κυρίες Ειρήνη Παπα, Βούλα Πατουλίδου, Αννα Καραμάνου, Φάνη Πετραλιά, Μίνα Χατζηθεοδώρου-Βαλυράκη, Στέφκα Κονσταντίνοβα, Αγάπη Βαρδινογιάννη, Μαρίνα Λαμπράκη Πλάκα, Κατερίνα Παναγοπούλου, Σοφία Σακοράφα, Αννα Βερούλη, Ελένη Γλύκατζη-Αρβελέρ, Μαρίνα Λαλιώτη, Αρετή Τσοχατζοπούλου, Μαρία Παμπούκη, Ιωάννα Καριοφύλλη, Γιάννα Δεσποτοπούλου, Ελένη Μιχοπούλου, Σταυρούλα Βαβαλέα, Βιβή Πανούση, και Δέσποινα Καλογιάννη. Πρόεδρος της Οργανωτικής Εκτελεστικής Επιτροπής του Συνεδρίου είναι ο υφυπουργός Αθλητισμού, Γιώργος Λιάνης.

    [12] Αμερικανικές πιέσεις για στρατιωτική δράση

    Αννίτα Πασχαλινού 24/1/2003 7:33:00 μμ

    Τρεις ημέρες προτού ο Χανς Μπλιξ παραδώσει στο Συμβούλιο Ασφαλείας το πόρισμα των επιθεωρητών του ΟΗΕ, οι ΗΠΑ εξακολουθούν να πιέζουν «επικοινωνιακά» τη διεθνή κοινότητα να δει "θετικά" τον πόλεμο κατά του Ιράκ. Οι ΗΠΑ έχουν πειστικές αποδείξεις ότι το Ιράκ διαθέτει στο οπλοστάσιο του όπλα μαζικής καταστροφής και θα τις αποκαλύψουν την κατάλληλη στιγμή δήλωσε ανώτατος Αμερικανός αξιωματούχος. "Η άρνηση του Ιράκ να επιτρέψει στους επιστήμονες του τις κατ ιδίαν συνεντεύξεις με τους επιθεωρητές του ΟΗΕ, δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή" εκτιμά ο Αρι Φλαϊσερ, εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου.

    Γερμανικές προσπάθειες να πέσουν οι τόνοι αντιπαράθεσεις με τις ΗΠΑ

    Νωρίτερα ο Αμερικανός υφυπουργός Αμυνας, Πολ Βολφοβιτς τόνισε ότι η Βαγδάτη απειλεί τους επιστήμονες της με θάνατο σε περίπτωση που συνεργαστούν με τον ΟΗΕ.

    Την ίδια ώρα, ανώτατοι Αμερικανοί παράγοντες εκτιμούν ότι οι Ιρακινοί διαθέτουν στο οπλοστάσιο τους όπλα μαζικής καταστροφής αλλά και βαλλιστικούς πυραύλους η εισαγωγή των οποίων έχει απαγορευθεί στο Ιράκ από το 1991.

    Προσπάθειες να κατευνάσει την ένταση που προκλήθηκε με τις δηλώσεις Ράμσφελντ περί «γηραιάς ηπείρου», κατέβαλε σήμερα ο Γερμανός καγκελάριος Γκέρχαρντ Σρέντερ.

    Νωρίτερα, σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον Βλαντιμίρ Πούτιν, συμφώνησαν στην ανάγκη πολιτικής λύσης στο θέμα του Ιράκ.

    Ένα πιθανό σχίσμα ΗΠΑ-Ευρώπης για το θέμα του Ιράκ, θα δυσκόλευε πολύ την κατάσταση" εκτιμά από την πλευρά του, ο Ύπατος Εκπρόσωπος της Ε.Ε για τα θέματα εξωτερικής πολιτικής, Χαβιέ Σολάνα.

    Νωρίτερα σε συνέντευξη του στην ιταλική εφημερίδα La Republica, εκτίμησε ότι ο πόλεμος μπορεί να αποφευχθεί αν ο Σαντάμ Χουσείν συνεργασθεί και υπογράμμισε ότι οποιαδήποτε απόφαση θα πρέπει να ληφθεί στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου.

    Αντιπολεμικά μέτωπα σε διαφορές περιοχές του πλανήτη

    Την ίδια ώρα, η ιρακινή κρίση απασχολεί ταυτόχρονα ολοένα και περισσότερους κατοίκους σε πολλές περιοχές του πλανήτη.

    Στο περιθώριο του Διεθνούς Οικονομικού Φόρουμ του Νταβός, οι εμπειρογνώμονες κάνουν λόγο για απρόβλεπτες συνέπειες από έναν ενδεχόμενο πόλεμο καθώς οι επιπτώσεις στην οικονομία θα εξαρτηθούν από το σενάριο που τελικά θα υλοποιηθεί.

    Στο Πόρτο Αλέγρε της Βραζιλίας όπου έχουν ξεκινήσει οι εργασίες του 3ου Παγκόσμιου Κοινωνικού Φόρουμ, περισσότεροι από 100.000 άνθρωποι διαδηλώνουν υπέρ της ειρήνης και κατά της πολεμικής σύρραξης, ενώ με το ίδιο σύνθημα δίνουν το δυναμικό τους παρόν στην πόλη του Ναυπλίου, 10.000 διαδηλωτές από την Ελλάδα και το εξωτερικό, στο περιθώριο της Ατυπης Συνόδου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

    Τι μέλλει γενέσθαι

    Τα μέλη του συμβουλίου ασφαλείας του ΟΗΕ

    Ποια όμως θα είναι η τελική θέση που θα κρατήσουν οι ισχυροί, τα μόνιμα μέλη του συμβουλίου ασφαλείας του ΟΗΕ τα οποία είναι πέρα από τις ΗΠΑ, η Κίνα, η Γαλλία η Ρωσία και η Μεγάλη Βρετανία και έχουν το δικαίωμα άσκησης βέτου;

    Γαλλία

    Το ενδεχόμενο υποβολής βέτο, άφησε χθες να πλανάται στην ατμόσφαιρα ο Γάλλος πρόεδρος Ζακ Σιράκ. "Οφείλουμε να πράξουμε τα πάντα προκειμένου να αποτρέψουμε τον πόλεμο" είπε χαρακτηριστικά

    Βρετανία

    Παρά τις αντιδράσεις ακόμα και της ίδιας του της κυβέρνησης ο Τόνι Μπλερ, έχει κατ επανάληψη δηλώσει στο παρελθόν ότι θα στηρίξει μια στρατιωτική επίθεση κατά του Ιράκ, ακόμα και χωρίς απόφαση του ΟΗΕ, αν κάποιο από τα μόνιμα μέλη του συμβουλίου ασφαλείας, ασκήσει "χωρίς λόγο" βέτο.

    Κίνα

    Το Πεκίνο εκτιμά ότι οι προσπάθειες της διεθνούς κοινότητας θα πρέπει να επικεντρωθούν στον έλεγχο για όπλα μαζικής καταστροφής στο Ιράκ και όχι σε μια στρατιωτική δράση που θα ρίξει από την εξουσία τον Σαντάμ Χουσείν. Επίσημα η Κίνα δεν είναι υπέρ ενός πολέμου κατά του Ιράκ. Παρόλα αυτά, στην ψηφοφορία στο συμβούλιο ασφαλείας διπλωματικοί κύκλοι εκτιμούν ότι μάλλον θα απόσχει της ψηφοφορίας και δεν θα προβάλει βέτο.

    Ρωσία

    Η Ρωσία έχει κατ επανάληψη τονίσει ότι είναι υπέρ της στρατιωτικής δράσης κατά του Ιράκ μόνο αν η Βαγδάτη εμποδίσει το έργο των επιθεωρητών. Για την ώρα πάντως εκτιμά ότι δεν υπάρχει σοβαρός λόγος για την κήρυξη πολέμου. Ως μόνιμο μέλος του συμβουλίου ασφαλείας έχει δικαίωμα άσκησης βέτο.

    [13] Απόπειρα αεροπειρατείας στην Κίνα

    24/1/2003 5:34:00 μμ

    Φωτό Αρχείου

    Ενας επίδοξος αεροπειρατής πυροδότησε αυτοσχέδιο εκρηκτικό μηχανισμό σε επιβατικό αεροπλάνο, την Παρασκευή στην Κίνα, με αποτέλεσμα να τραυματιστεί ο ίδιος και ένας επιβάτης, πριν συλληφθεί από άνδρα της ασφάλειας που ήταν μέσα στο αεροπλάνο, μετέδωσε το πρακτορείο ΝΕΑ ΚΙΝΑ. Το αεροπλάνο της Sichuan Airlines, που εκτελούσε την πτήση, διάρκειας μισής ώρας, από την πόλη Σονγκίν της δυτικής Κίνας στην πόλη Σενγκτού, στην επαρχία Σιχουάν, προσγειώθηκε με ασφάλεια, όπως ανέφερε το πρακτορείο.

    Στο μικρό αεροπλάνο υπήρχαν δέκα επιβάτες και πενταμελές πλήρωμα. Το πρακτορείο δεν ανέφερε άλλες λεπτομέρειες, ενώ αξιωματούχοι του αεροδρομίου αρνήθηκαν να κάνουν κάποιο σχόλιο.

    Στις αρχές της δεκαετίας του '90 είχαν σημειωθεί πολλές αεροπειρατείες στην Κίνα, κυρίως από άτομα που ήθελαν να μεταβούν στην Ταϊβάν. Αργότερα τα μέτρα ασφαλείας αυξήθηκαν. Μετά τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου 2001 στις ΗΠΑ, μεταξύ άλλων, στις πτήσεις βρίσκονται άνδρες ασφαλείας.

    [14] Συντριβή αεροσκάφους στην Κένυα - Νεκρός υπουργός

    24/1/2003 7:05:00 μμ

    Φωτογραφία αρχείου

    Νεκρός ανασύρθηκε από τα συντρίμμια του μικρού επιβατηγού αεροπλάνου στο οποίο επέβαινε ο Κενυάτης υπουργός Εργασίας, Αχμάντ Μοχάμεντ Καλίφ. Το αεροπλάνο, στο οποίο επέβαιναν και άλλοι υπουργοί της κυβέρνησης της Κένυας, συνετρίβη, από άγνωστη μέχρι στιγμής αιτία, λίγα λεπτά μετά την απογείωση του. Ο θάνατος του υπουργού και του πιλότου του αεροσκάφους διαπιστώθηκε κατά την μεταφορά τους στο νοσοκομείο της πόλης, όπου διεκομίσθηκαν επίσης και οι υπόλοιποι επιβαίνοντες. Μάχη για να κρατηθούν στη ζωή δίνουν άλλοι τρεις υπουργοί της Κένυας δήλωσε ο αντιπρόεδρος της χώρας, Κιουάνα Γουαμαλάουα.

    Πηγή: Reuters

    [15] Πέθανε ο Τζιάνι Ανιέλι

    24/1/2003 5:13:00 μμ

    Ο ''πατριάρχης'' της ιταλικής αυτοκινητοβιομηχανίας και επίτιμος πρόεδρος της ΦΙΑΤ, Τζιοβάνι Ανιέλι απεβίωσε την Παρασκευή σε ηλικία 81 ετών στο Τορίνο. Ο Τζιάνι Ανιέλι όπως ανακοίνωσε η οικογένεια του απεβίωσε στο σπίτι του έπειτα από σκληρή πάλη με την επάρατο νόσο. Ο θάνατος του Ανιέλι συνέπεσε με την χειρότερη κρίση που αντιμετωπίζει η ΦΙΑΤ, ενώ ήδη ο εγγονός του ανέλαβε τα ηνία της. Η εταιρία, μετά τα σοβαρά προβλήματα που αντιμετώπιζε, είχε περάσει στα χέρια διεθνούς τραστ, ενώ είχε προχωρήσει σε χιλιάδες απολύσεις, με αποτέλεσμα πολύμηνες απεργίες και κινητοποιήσεις εργαζομένων σε πολλές ιταλικές πόλεις.

    Τα παιχνίδα της μοίρας

    Ο ισχυρός άντρας της Ιταλίας το καλοκαίρι είχε μεταβεί σε κλινική της Ν. Υόρκης για θεραπεία, αλλά όπως φαίνεται η θεραπεία αυτή δεν βελτίωσε την κατάστασή του. Έκτοτε ο Ανιέλι δεν εμφανίστηκε πουθενά δημόσια, ενώ η υγεία του μέρα με τη μέρα χειροτέρευε. Στις αρχές Δεκεμβρίου κυκλοφόρησε η φήμη ότι πέθανε, αλλά οπωσδήποτε από τις αρχές του χρόνου η κατάστασή του ήταν σε τελικό στάδιο. Μπορεί η μοίρα να του τα έδωσε όλα, αλλά τα τελευταία χρόνια άρχισε να του τα παίρνει πίσω.

    Πριν από έξι χρόνια πέθανε από την ίδια αρρώστια ο ανιψιός του Τζοβανίνο, τον οποίο αγαπούσε ιδιαίτερα και είχε ανακηρύξει διάδοχό του. Έπειτα, το 2000 αυτοκτόνησε ο πρωτότοκος γιος του Εντουάρντο, με τον οποίο ποτέ δεν είχε ''εύκολες σχέσεις''. Έτσι στην οικογένειά του έμεινε η κόρη του Μαργαρίτα, με επτά παιδιά από τους δυο γάμους της. Έναν από αυτούς, τον 27χρονο σήμερα Τζόν Ελκαν, ο Τζιάνι έχρησε διάδοχο στην προεδρία της Φίατ.

    Ένας έξυπνος και ευχάριστος τύπος, γλεντζές και κοσμικός ο Τζιάνι Ανιέλι είχε στο παρελθόν, απασχολήσει το διεθνές τζέτ-σετ, για ειδύλλια με τις ωραιότερες γυναίκες. Χαρισματικός και ιδιαίτερα δημοφιλής στην Ιταλία ήταν ο διασημότερος Ιταλός στο διεθνή οικονομικό χώρο.

    Κληρονόμησε μεταπολεμικά τη Φίατ και την έκανε μέχρι τα τέλη του '80 μια από τις μεγαλύτερες αυτοκινητοβιομηχανίες της Ευρώπης. Πρόεδρος και ιδιοκτήτης επίσης της "Γιουβέντους" και της "Φεράρι", εφημερίδων και άλλων επιχειρήσεων κυριάρχησε στην οικονομική αλλά έμμεσα και στην πολιτική ζωή της Ιταλίας. Εξελέγη γερουσιαστής και ανακηρύχθηκε γερουσιαστής εφόρου ζωής, αλλά ήδη επηρέαζε τα πολιτικά δρώμενα της χώρας είτε σαν οικονομικός παράγοντας, είτε με τις εφημερίδες ''Στάμπα'' και ''Κοριέρε ντελα Σέρα''.

    Οι υποψήφιοι πρωθυπουργοί της Ιταλίας, αρκετές φορές προεκλογικά έκαναν ότι ήταν δυνατόν για να κάνουν γνωστό στον ιταλικό λαό ότι είχαν συναντηθεί μαζί του και είχαν λάβει το ''πράσινο φως''. Με λίγα λόγια η ''αποδοχή'' από την οικογένεια Ανιέλι ήταν μια ''εγγύηση''. Ακόμη και ο παντοδύναμος Μπερλουσκόνι κατά την προεκλογική περίοδο συναντήθηκε μαζί του και φυσικά διαφημίστηκε ότι ο πατριάρχης του ιταλικού κεφαλαίου είχε ανοίξει τις πόρτες του σαλονιού του σε αυτόν.

    Τα τελευταία χρόνια είχε αρχίσει να απομακρύνεται από την Φίατ και τις άλλες δραστηριότητες της οικονομικής αυτοκρατορίας που είχε δημιουργήσει. Τα προβλήματα υγείας αλλά και οι θάνατοι του εγγονού και του γιου του είχαν κλονίσει το ηθικό του.

    Δηλώσεις για τον θάνατο του ''ισχυρού'' αντρα

    Ο θάνατός του προκάλεσε ιδιαίτερη αίσθηση στη χώρα, αφού ήταν ιδιαίτερα δημοφιλής. Ο αδελφός του Ουμπέρτο ανακοίνωσε το πρωί ο ίδιος το θάνατο στον πρόεδρο της Δημοκρατίας Τσιάμπι και στον Πάπα. Ο κ. Τσιάμπι δήλωσε ότι ''ο θάνατός του αφήνει ένα κενό στην ιταλική σκηνή.

    Για περισσότερο από μισό αιώνα υπήρξε ένας πρωταγωνιστής της ιταλικής ιστορίας, αφού κατόρθωσε να ενώσει τα προσωπικά με τα εθνικά συμφέροντα'' ''χάθηκε ένας πρωταγωνιστής της ιταλικής ζωής'', δήλωσε ο πρωθυπουργός Σίλβιο Μπερλουσκόνι. '

    "Για 50 χρόνια έπαιζε σημαντικό ρόλο στη χώρα μας''. ''Ήταν ένα χαρισματικό άτομο'', δήλωσε ο πρόεδρος της ΕΕ Κάρλο Πρόντι. ''Ισχυρός αλλά και ταυτόχρονα δημοφιλής και στην καρδιά του κόσμου ήταν ο πιο γνωστός Ιταλός οικονομικός παράγοντας στον κόσμο. Βοήθησε και πολλές φορές συμμετείχε στις σημαντικότερες αλλαγές που έγιναν στην Ιταλία''.

    [16] Πρόοδος στις συνομιλίες Βόρειας-Νότιας Κορέας

    24/1/2003 3:20:00 μμ

    Ειρηνική λύση συμφώνησαν να αναζητήσουν τα δύο κορεατικά κράτη προκειμένου να εκτονωθεί η κρίση που ξέσπασε με αφορμή το πυρηνικό πρόγραμμα της Πιονγιάνγκ. Μάλιστα η Βόρεια Κορέα για πρώτη φορά ανακοίνωσε ότι δέχεται μεσολάβηση από τα γειτονικά της κράτη για την επίλυση της κρίσης, εγκαταλείποντας τη θέση που είχε έως τώρα, ότι η λύση θα μπορούσε να δοθεί μόνον μέσω απευθείας συνομιλιών με τις ΗΠΑ. Το πυρηνικό πρόγραμμα της Βορείου Κορέας θα τεθεί επί τάπητος στην έκτακτη σύσκεψη του διοικητικού συμβουλίου της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας στις 3 Φεβρουαρίου.

    Επί τάπητος για πρώτη φορά τα πυρηνικά της Πιονγιάνγκ

    Σύμφωνα με πληροφορίες, η ΙAEA, ενδέχεται να εξετάσει την παραπομπή του θέματος της Βορείου Κορέας στο Συμβούλιο ασφαλείας του ΟΗΕ. Ακολούθως, είτε θα επιβληθούν οικονομικές κυρώσεις στην Πιονγάνγκ ή θα αποφασιστεί η ανάληψη στρατιωτικής δράσης.

    Πάντως, λίγες ώρες πριν επιτευχθεί η συμφωνία, στη Σεούλ, για την ειρηνική επίλυση της κρίσης, ο ηγέτης της Βόρειας Κορέας, Κιμ Γιονγκ-ιλ είχε επισκεφθεί στρατιώτες που υπηρετούν στην μεθόριο με τη Νότια Κορέα, στους οποίους εξέφρασε την πεποίθηση ότι θα θριαμβεύσουν σε περίπτωση πολέμου με τις ΗΠΑ.

    Επιπλέον, η Πιονγιάνγκ κατηγόρησε τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ, Κόφι Αναν, για προκατάληψη αναφορικά με την έκκλησή του για επανεξέταση της απόφασής για αποδέσμευση της Βόρειας Κορέας από τη Συμφωνία για τη μη διάδοση των Πυρηνικών.

    Ωστόσο, στις συνομιλίες ανάμεσα στα δύο κορεατικά κράτη, στη Σεούλ, επιτεύχθηκε πρόοδος, αφού για πρώτη φορά οι Βορειοκορεάτες δέχθηκαν να συζητήσουν με τους Νοτιοκορεάτες θέματα που αφορούν το πυρηνικό πρόγραμμα της Πιονγιάνγκ, κάτι που μέχρι τώρα αρνιόντουσαν κατηγορηματικά. "Ο Νότος και ο Βορράς αντάλλαξαν λεπτομερώς απόψεις για το θέμα των πυρηνικών και συμφώνησαν να συνεργασθούν για την ειρηνική επίλυση αυτού του προβλήματος'', ανακοινώθηκε μετά τις συνομιλίες που έγιναν σε υπουργικό επίπεδο στη Σεούλ.

    Ωστόσο οι Νοτιοκορεάτες εμφανίσθηκαν δυσαρεστημένοι διότι δεν κατάφεραν να πείσουν τους συνομιλητές τους να δεσμευθούν σε πιο συγκεκριμένα μέτρα για την επίλυση της κρίσης.

    [17] Συλλήψεις ύποπτων ως μέλη της Αλ Κάιντα στην Ισπανία

    24/1/2003 3:33:00 μμ

    Μεγάλη επιχείρηση για την εξάρθωση ομάδων της αλ Κάιντα διεξήχθη στην περιοχή της Καταλονίας στην Ισπανία. Σύμφωνα με τα τοπικά μέσα ενημέρωσης συνελήφθησαν 19 άτομα. Σε εφόδους που πραγματοποίησαν τουλάχιστον 100 μέλη της αντιτρομοκρατικής υπηρεσίας σε διαμερίσματα στη Βαρκελώνη και τη Χιρόνα της βορειοανατολικής Ισπανίας κατασχέθηκαν έγγραφα αγνώστου περιεχομένου.

    [18] Κόντρα υπ. Ανάπτυξης και εμπόρων για την αναγραφή των τιμών

    24/1/2003 7:23:00 μμ

    Πλήρης διάσταση απόψεων επικρατεί μεταξύ του εμπορικού κόσμου και του υπουργείου Ανάπτυξης, σχετικά με την εφαρμογή της Αγορανομικής Διάταξης για την αναλυτική αναγραφή των τιμών σε ευρώ και λεπτά. Σε συνάντηση που πραγματοποιήθηκε σήμερα στο υπουργείο Ανάπτυξης ο υφυπουργός Χρήστος Θεοδώρου άκουσε τις απόψεις εκπροσώπων του ΣΕΛΠΕ, του ΣΕΣΜΕ, της Εθνικής Συνομοσπονδίας Εμπόρων, της ΓΣΕΒΕΕ και του Εμπορικού Συλλόγου Αθήνας, που τάχθηκαν κατά της εφαρμογής της αγορανομικής διάταξης.

    Όπως υποστήριξαν οι έμποροι, θα αυξηθεί το λειτουργικό κόστος και θα μετακυλιστεί μακροπρόθεσμα το κόστος αυτό και στην κατανάλωση, ενώ ως τουριστική χώρα θα δημιουργηθεί πρόβλημα με την ενημέρωση των επισκεπτών της χώρας μας.

    Ο υφυπουργός Ανάπτυξης, υποστήριξε ότι τις εναλλακτικές προτάσεις του εμπορικού κόσμου για την αναγραφή τιμών θα τις αναφέρει στο Εθνικό Συμβούλιο Ευρώ. Διευκρίνισε όμως, ότι δεν υπάρχει πρόθεση να αλλάξει η αγορανομική διάταξη.

    Ο πρόεδρος του ΣΕΣΜΕ Παντελής Παντελιάδης, δήλωσε ότι θα πραγματοποιηθεί έρευνα σε συνεργασία με τον ΣΕΛΠΕ για την εξοικείωση των καταναλωτών με το ευρώ.

    [19] Παραίτηση του Δ.Σ. της ΠΑΕ ΑΕΚ

    24/1/2003 2:55:00 μμ

    Τη βαθιά σήψη στο επαγγελματικό ποδόσφαιρο αποκαλύπτουν οι έλεγχοι στα οικονομικά των ομάδων. Μετά τις καταγγελίες της Πολιτείας για κατάχρηση τεράστιων ποσών από τα τηλεοπτικά δικαιώματα, την Πέμπτη έγινε γνωστό ότι το ΣΔΟΕ εντόπισε φορολογικές παραβάσεις 10 εκατομμυρίων ευρώ, σε ελέγχους που έκανε το 2002 σε 10 ομάδες, εννέα του ποδοσφαίρου και μία του μπάσκετ. Εν τω μεταξύ, εντυπωσιακές είναι οι εξελίξεις στην ΑΕΚ. Σύσσωμο το διοικητικό συμβούλιο δήλωσε παραίτηση μετά από έκτακτη συνεδρίαση. Ανδρες του ΣΔΟΕ που βρέθηκαν το μεσημέρι στα γραφεία της ΠΑΕ στο πλαίσιο του ελέγχου των βιβλίων, δεν μπόρεσαν να κάνουν τα δέοντα καθώς δεν υπήρχε κανείς υπάλληλος για να τους παραδώσει τα έντυπα. Την ίδια ώρα, ο εισαγγελέας πρωτοδικών άσκησε ποινική δίωξη εναντίον του Μ. Ψωμιάδη για εξύβριση και απειλή εις βάρος του Ν. Νικολαϊδη.

    Αυστηρή γλώσσα Σημίτη-Βενιζέλου για τη διαφθορά στο ποδόσφαιρο

    Το Σώμα Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος έδωσε στη δημοσιότητα τον κατάλογο με τις 10 ΠΑΕ-ΚΑΕ, στις οποίες έγινε φορολογικός έλεγχος και που σε όλες διαπιστώθηκαν παραβάσεις. Πρόκεται για τις ΠΑΕ Προοδευτική, Αρης, Καλαμάτα, Παναθηναϊκός, ΠΑΟΚ, Ιωνικός, Πανηλειακός, Πανιώνιος και Απόλλων Σμύρνης και την ΚΑΕ Ηρακλής.

    Την αποφασιστικότητα της κυβέρνησης να ξεκαθαρίσει τώρα το τοπίο, όσον αφορά στα θέματα των εκβιασμών και του ποδοσφαίρου, χωρίς ταλαντεύσεις, δισταγμούς και καθυστερήσεις υπογράμμισε ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης, στη διάρκεια του Υπουργικού Συμβουλίου την Πέμπτη.

    Η κυβέρνηση δεν κάνει διάλογο με κανέναν παράγοντα του ποδοσφαίρου, ενώ θα εφαρμοστεί άμεσα ο νόμος, ξεκαθάρισε ο υπουργός Πολιτισμού Ευάγγελος Βενιζέλος.

    Καμπανάκι κινδύνου από την FIFA

    Ενός κακού μύρια έπονται. Με αφαίρεση έξι βαθμών μέχρι υποβιβασμό στην αμέσως επόμενη κατηγορία, κινδυνεύει πλέον άμεσα η ΠΑΕ ΑΕΚ, μετά την αποστολή έγγραφου από την FIFA προς την ΕΠΟ που ενημερώνει την ομοσπονδία σχετικά με τα χρέη που έχει η ΠΑΕ, αλλά και τις κυρώσεις που θα υποστούν εφόσον δεν καταβάλουν τις οφειλές τους.

    Η ΑΕΚ καλείται μέσα σε 30 ημέρες να καταβάλει στον Γκρέγκορζ Μιελκάρσκι 5.869 Ευρώ, 6.028 δολάρια ΗΠΑ και 347.678 Ευρώ, καθώς και 15.000 ελβετικά φράγκα στην διεθνή Ομοσπονδία ως πρόστιμο για την μη συμμόρφωση της σε προγενέστερη απόφαση. Σε περίπτωση που η ΠΑΕ ΑΕΚ δεν καταβάλει αυτά τα χρήματα, θα της αφαιρεθούν έξι βαθμοί από την κατάταξη, ενώ εάν εξακολουθήσει να είναι ασυνεπής, θα υποβιβασθεί στην Β΄ εθνική κατηγορία.

    Κάτι ανάλογο συμβαίνει και με την ΠΑΕ ΠΑΟΚ, η οποία οφείλει στην Ζελέζνικ 541.791 ευρώ για την απόκτηση του Σλάτζιαν Σπάσιτς. Η διαφορά με την περίπτωση της ΠΑΕ ΑΕΚ, είναι ότι η διεθνής ομοσπονδία δίνει την δυνατότητα στον ΠΑΟΚ να καταβάλει την οφειλή της σε δύο δόσεις (15/2 και 15/3). Σε περίπτωση που δεν συμμορφωθεί, η ΠΑΕ ΠΑΟΚ θα υποστεί τις ίδιες κυρώσεις που προβλέπονται και για την ΠΑΕ ΑΕΚ, όπως και για την ΠΑΕ Ολυμπιακός Βόλου, που οφείλει 5.224 ευρώ στον Κριστιάν Στογιάνοφ, 26.863 ευρώ στον Λέαντρο Μαγκαλιάες (δύο δόσεις 15/2 και 15/3) και 15.000 ευρώ ως πρόστιμο στην διεθνή ομοσπονδία.

    Τη Δευτέρα η απόφαση για την ''τύχη'' του Ντέμη

    Την ερχόμενη Δευτέρα αναμένεται να εκδοθεί η απόφαση που αφορά στην αίτηση του Ντέμη Νικολαΐδη να μείνει ελεύθερος από την ΑΕΚ και της ΠΑΕ ΑΕΚ για τετράμηνη διακοπή συμβολαίου του διεθνή άσου. Ο Νικολαΐδης παραβρέθηκε την Πέμπτη στα γραφεία της ΕΠΑΕ, συνοδευόμενος από τους δικηγόρους του Τάκη Ζαχόπουλο και Δημήτρη Βαγιάκο, ενώ για λογαριασμό της ΠΑΕ ΑΕΚ παρίστατο ο Χάρης Γρηγορίου.

    Ωστόσο, η ΕΕΟΔΕΠ έκανε δεκτό το αίτημα της ΠΑΕ ΑΕΚ για αναβολή της εκδίκασης και έτσι η επιτροπή της ΕΠΑΕ όρισε νέα ημερομηνία την ερχόμενη Δευτέρα 27 Ιανουαρίου, οπότε έχει προγραμματιστεί να συνεδριάσει, ώστε να συνεκδικασθούν οι δύο υποθέσεις.

    [20] Αυστραλιανό Όπεν: Στο τελικό μικτού η Δανιηλίδου

    24/1/2003 2:09:00 μμ

    Σημαντική επιτυχία για την Ελληνίδα τενίστρια Λένα Δανιηλίδου, η οποία προκρίθηκε στον τελικό του διπλού μικτού στο Αυστραλιανό Όπεν, με παρτενέρ της τον Αυστραλό, Τοντ Γούντμπριτζ. Εκεί, θα βρεθούν αντιμέτωποι με τον Λεάντερ Πάες (Ινδία) και την θρυλική Μαρτίνα Ναβρατίλοβα (ΗΠΑ). Στα ημιτελικά της διοργάνωσης, Δανιηλίδου και Γούντμπριτζ νίκησαν τους Ντόναλντ Τζόνσον (ΗΠΑ) και Ρένεϊ Σταμπς (Αυστραλία) με 2-0 σετ (6-4, 6-2).

    [21] Μακεδονικό Μουσείο: ''322+1 καλλιτέχνες & δωρητές''

    24/1/2003 1:04:00 μμ

    Την πρώτη ενότητα των έργων της Μόνιμης Συλλογής του παρουσιάζει από αύριο Σάββατο στις εντυπωσιακές τριπλές εγκαταστάσεις του το Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης στη Θεσσαλονίκη. "322+1 καλλιτέχνες και δωρητές" τιτλοφορείται η έκθεση της πρώτης αυτής ενότητας που απαρτίζεται συνολικά από 2.500 και πλέον έργα σύγχρονης Tέχνης. Τα έργα αγοράστηκαν στη διάρκεια των 24 ετών από την ίδρυση του Μουσείου με δωρεές ιδιωτών ή και δωρίθηκαν από τους ίδιους του καλλιτέχνες-δημιουργούς τους. Στα εγκαίνια το Σάββατο έχει κληθεί να παραστεί το σύνολο των καλλιτεχνών που μετέχουν με τα έργα τους στη μόνιμη συλλογή του Μουσείου, καθώς και οι υπουργοί Πολιτισμού Ευάγγελος Βενιζέλος, Μακεδονίας-Θράκης Γιώργος Πασχαλίδης, ο υφυπουργός οικονομικών Χρήστος Πάχτας και ο αναπληρωτής υπουργός εξωτερικών Τάσος Γιαννίτσης.

    Ενα Μουσείο πολλαπλών χρήσεων- πραγματικό διαμάντι

    Στα 4.500 τ.μ του τριπλού κτιρίου (παλιό περίπτερο της ΔΕΗ, τριεπίπεδο κτίριο και το τρίτο εντυπωσιακό κτίριο που ολοκληρώθηκε μόλις τον περασμένο Σεπτέμβριο) συνυπάρχουν τα εκατοντάδες έργα διαφορετικών μορφολογικών και αισθητικών προσεγγίσεων, διαφορετικών τάσεων, κινημάτων και καταβολών των δημιουργών τους (ζωγραφικές και γλυπτικές δημιουργίες, περιβάλλοντα, φωτογραφίες, βίντεο-εγκαταστάσεις, κ.α των 323 σημαντικότερων ονομάτων-δημιουργών της Σύγχρονης τέχνης (Ζογγολόπουλος, Βαρώτσος, Κανιάρης, Βελίκοβιτς, Λαζόγκας, Απέργης, Αληθεινός, Παύλος, Φιλόλαος, Θεόφιλος, Ζούνη, Μόραλης, Μυταράς, Τσόκλης, Γουόρχωλ κ.α).

    Το σύνολο του Μουσείου περιλαμβάνει πέραν των εκθεσιακών χώρων, βιβλιοθήκη, αναγνωστήριο (χορηγία του ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος) αίθουσα βίντεο-προβολών, αίθουσα πολλαπλών χρήσεων για διαλέξεις και μικρές θεατρικές παραστάσεις, συστήματα τηλεδιάσκεψης, αυτόματης ξενάγησης του κοινού, εργαστήρια, αποθήκη, πωλητήριο και αναψυκτήριο.

    Το Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης ιδρύθηκε στα 1979 από μια ομάδα φιλότεχνων ιδιωτών της Θεσσαλονίκης ως "Μακεδονικό Κέντρο Σύγχρονης Τέχνης". Ακολούθησε στα 1982 η προσφορά χώρων 1.000 τ.μ της εταιρείας Φίλκεραμ Τζόνσον και η παρουσίαση στην πόλη έργων σύγχρονων καλλιτεχνών αλλά και μέρους των εκατοντάδων έργων της συλλογής Ιόλα που παραχωρήθηκε στα 1984 από το συλλέκτη.

    Στα 1992 η ΔΕΘ παραχώρησε ως χρησιδάνειο το περίπτερο της ΔΕΗ στις εγκαταστάσεις της, στα 1997 με χρηματοδότηση του Οργανισμού Πολιτιστικής Πρωτεύουσας προστέθηκε το τριεπίπεδο κτίριο. Ακολούθησε η στα 1999 η παραχώρηση του γειτονικού οικοπέδου και η επιδότηση ενός δισεκατομμυρίου δραχμών για τη νέα μεγάλη επέκταση από το πρόγραμμα EFTA Ευρωπαϊκής Ένωσης μέσω της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης.

    Το Υπουργείο Εθνικής Οικονομίας συνέβαλε με 200 εκατομμύρια δρχ. Το νέο κτίριο ολοκληρώθηκε τελικά μέσα σ΄ ένα χρόνο.

    Υπό προετοιμασία βρίσκονται το πάρκο γλυπτικής στον περιβάλλοντα υπαίθριο χώρο αλλά και η εντυπωσιακή έκθεση ακριβώς στο υπόγειο σημείο όπου βρέθηκαν στη διάρκεια των ανασκαφών για την ανέγερση του κτιρίου, δυο ταφικών συγκροτημάτων του 2ου μ.Χ αιώνα, καλυμμένων με ειδικό διαφανές υλικό- δάπεδο του ισογείου.

    [22] ''2 0 0 2'' στο Ιδρυμα ΔΕΣΤΕ

    24/1/2003 12:25:00 μμ

    H έκθεση 2 0 0 2 που παρουσιάζεται στο Ιδρυμα ΔΕΣΤΕ είναι γεμάτη κρυφές εντάσεις και διαλυμένες συμμετρίες. Συγκεντρώνει μερικά από τα πιο εικονικά έργα της Συλλογής Δάκη Iωάννου για να περιγράψει μια κατάσταση σύγχυσης-τη στιγμή πριν από την ξαφνική κατάρρευση της λογικής και της τάξης. Eίναι περισσότερο ένας νοητικός χώρος παρά μια ομαδική έκθεση: σκιαγραφεί μια ατμόσφαιρα ανησυχίας, μια αποσταθεροποιητική σκοτεινή εμπειρία που έχει το στίγμα του πιθανού δράματος - σαν ένα κινηματογραφικό στιγμιότυπο φορτισμένο με την αίσθηση της λανθάνουσας βίας. Oι αβοήθητοι αστυνομικοί του Maurizio Cattelan, η σπαταλημένη νιότη των μορφών της Rineke Dijkstra, τα ψυχωτικά ερείπια του Gregor Schneider και οι εύθραυστες κατασκευές του Tom Sachs, συνυπάρχουν σε μια μετέωρη στιγμή αγωνίας. Η έκθεση θα παραμείνει ανοιχτή μέχρι τα τέλη Απριλίου.

    Kutlug Ataman. 1+1=1, 2002

    O Kutlug Ataman ακροβατεί ανάμεσα στο χώρο του κινηματογράφου και του εικαστικού video ώστε τα έργα του να έχουν συχνά τη μορφή του ντοκιμαντέρ. Tο 1+1=1 είναι μια διπλή βίντεο-προβολή η οποία καταγράφει ταυτόχρονα δύο τόσο διαφορετικές, όσο και συγγενικές αφηγήσεις από το ίδιο πρόσωπο.

    Mέσα από τα λόγια μίας Tουρκοκύπριας που ζεί στο νότιο τμήμα του νησιού βιώνουμε τον διωγμό αλλά και τη σκληρότητα των επιβεβλημένων ερμηνειών της ιστορίας. H εξωτερίκευση αυτής της εμπειρίας, που είναι προσωπική αλλά και ταυτόχρονα ανθρώπινη, υπονομεύει τις κυρίαρχες "εθνικές" ιστορικές ερμηνείες πάνω στις οποίες συχνά στηρίζονται οι εθνικές ταυτότητες.

    Στο βίντεο του Ataman ο κατασκευασμένος διαχωρισμός ανάμεσα σε "καλούς" και "κακούς", "θύτες" και "θύματα", διαψεύδεται και τελικά και ανατρέπεται.

    Maurizio Cattelan: Frank and Jamie

    To Frank and Jamie του Maurizio Cattelan αποτελεί το πιο πρόσφατο κομμάτι μίας τριλογίας, στην οποία ο καλλιτέχνης-μέσω της χαρακτηριστικής του πρακτικής που στηρίζεται στην ειρωνία και το χιούμορ και χωρίς να παίρνει μια ρητή ιδεολογική θέση-αναπαριστά σύμβολα εξουσίας με τρόπο που οδηγεί σταδιακά από τον χλευασμό και την αποδυνάμωση στην πλήρη αποκαθήλωσή τους.

    Tα φυσικού μεγέθους κέρινα ομοιώματα δύο Nεοϋορκέζων αστυνομικών τοποθετημένα αντεστραμμένα σ' ένα τοίχο "σαν σκουπόξυλα", σύμφωνα με τα λόγια του ίδιου του καλλιτέχνη, είναι ίσως ένα βήμα προς την πραγμάτωση του οράματός του για έναν -φανταστικό- κόσμο στον οποίο η εξουσία θα έχει εκθρονιστεί.

    Rineke Dijkstra

    H Rineke Dijkstra είναι γνωστή για τα διεισδυτικά φωτογραφικά της πορτρέτα νεαρών συνήθως ατόμων, τα οποία συχνά τοποθετούνται σε ευθεία με την παράδοση της Φλαμανδικής προσωπογραφίας του 17ου και 16ου αιώνα και λιγότερο με την ιστορική πορεία του ίδιου του μέσου της φωτογραφίας.

    Eίτε φωτογραφίζει την ανασφαλή και αμήχανη εικόνα της εφηβείας, είτε τη ρεαλιστική, θριαμβική εικόνα της μητρότητας ή ακόμα και την αποφασιστική μορφή ισραηλινών στρατιωτών, τα πορτρέτα της Dijkstra είναι τρυφερές και ταυτόχρονα εις βάθος διερευνήσεις της εσωτερικής ζωής των ανθρώπων που ποζάρουν στο φακό της.

    Tom Sachs: Two Boeing 747s

    Tο έργο του Tom Sachs είναι επηρεασμένο από τις δυνάμεις του καταναλωτισμού και της τεχνολογίας. O Sachs είναι γλύπτης που δημιουργεί, όπως λέει ο ίδιος, "πολιτισμικές προσθήκες" (cultural prosthetics), χρησιμοποιώντας πολλαπλά μέσα και προϋπάρχοντα αντικείμενα για την κατασκευή των μοντέλων του. Tα έργα του είναι αντικείμενα των οποίων η μορφή στηρίζεται σε ένα πρωτότυπο ή κατασκευάζονται με την πρόθεση να λειτουργήσουν τα ίδια ως πρότυπα για τη μελλοντική κατασκευή ενός αντικειμένου.

    O καλλιτέχνης οικειοποιείται σύμβολα κύρους όπως είναι για παράδειγμα τα δύο Mπόινγκ, επιχειρώντας μία παραπομπή στη σύγχρονη πραγματικότητα, χωρίς ωστόσο να διατυπώνει μία ξεκάθαρη στάση ως προς αυτήν.

    Gregor Schneider

    Ένα σπίτι που χτίζεται εδώ και δεκαεφτά χρόνια. Xωρίς να αλλάζει ή να επεκτείνεται εξωτερικά. Ένα σπίτι που στο εσωτερικό του γίνονται αλλεπάλληλες παρεμβάσεις, με αποτέλεσμα να αλλοιώνεται δραματικά η αίσθηση του χώρου αλλά και του χρόνου. Eίναι το Haus ur του Gregor Schneider, μία δαιδαλώδης, χαοτική πραγματικότητα, ένα έργο που μας δίνει την αίσθηση ενός αθέατου κόσμου, αυτού ίσως που ο Σάμιουελ Mπέκετ αποκαλούσε "ο άλλος κόσμος". H έμφαση εδώ είναι μάλλον στη διαδικασία και λιγότερο στο αποτέλεσμα, ενώ οποιαδήποτε προσπάθεια προσέγγισης ενός σαφούς νοήματος γίνεται δύσκολη.

    Πηγή: ΔΕΣΤΕ

    [23] Εργα ζωγραφικής ατόμων με αναπηρία στο Μετρό

    24/1/2003 12:08:00 μμ

    Φωτο αρχείου

    Με το σύνθημα "Συνυπάρχουμε - συμπορευόμαστε!" καλλιτέχνες με αναπηρία εκθέτουν έργα ζωγραφικής στο σταθμό του Μετρό στο Σύνταγμα, μέχρι την Κυριακή 2 Φεβρουαρίου. Είναι όλοι τους άνθρωποι με κινητικές δυσκολίες τις οποίες υπερβαίνουν με τη δύναμη της δημιουργίας και της τέχνης. Ζωγραφίζουν με το στόμα ή με τα πόδια, έχουν λάβει μέρος σε ατομικές και ομαδικές εκθέσεις, στην Ελλάδα ή το εξωτερικό και ζουν από τις πωλήσεις των έργων τους. Η έκθεση διοργανώνεται στα πλαίσια του 2003, Ευρωπαϊκού Έτους για τα Ατομα με Αναπηρίες.

    Μεταξύ των καλλιτεχνών που συμμετέχουν στην έκθεση είναι ο Σοφοκλής Χρήστου, ο Τριαντάφυλλος Ηλιάδης, η Ελένη Μαρίνου, ο Λέανδρος Αρβανιτάκης, η Μαρία Αποστόλου, ο Ηλίας Ραυτόπουλος, η Ελένη Κεσκήνη.

    Μέρος των έργων θα εκτεθούν στο φουαγιέ του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών, κατά τη διάρκεια της επίσημης εναρκτήριας εκδήλωσης που θα γίνει την Κυριακή 26 Ιανουαρίου, στις 6 το απόγευμα, με προσκεκλημένους εκπροσώπους της πολιτικής, της τέχνης και των συλλόγων για τα άτομα με αναπηρίες από την Ελλάδα, τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και τις υπό ένταξη χώρες.

    Η Ελλάδα, προεδρεύουσα χώρα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, φωτίζει δρόμους μακριά από το περιθώριο για τους ανθρώπους που αντιπροσωπεύουν το 14,5% του πληθυσμού των χωρών της ΕΕ.

    [24] Η ''Σούπα'' της τηλεοπτικής καθημερινότητας

    24/1/2003 12:03:00 μμ

    Εικόνες από την τηλεοπτική καθημερινότητα και το internet που φτάνουν στις οθόνες μας σαν τραγικές ειδήσεις ή "σκουπίδια". Όλα αυτά δένουν αταξινόμητα σαν μια ελκυστικά χρωματιστή σούπα στο κεφάλι του θεατή, που είναι παρών επίσης σαν εικόνα, συνδημιουργός και συμμέτοχος. Μια σούπα φτιαγμένη από ποικίλα αλλά αδιευκρίνιστα υλικά, ελεύθερη προς κατανάλωση ή επεξεργασία. Αυτή είναι η "πρώτη ύλη" για τη "Σούπα" της Πόπης Κρούσκα. Πρόκειται για μια δουλειά σε δύο ενότητες που η καλλιτέχνιδα ξεκίνησε το 2000, χρησιμοποιώντας φωτογραφίες από την τηλεόραση και το internet, υλικό που επεξεργάζεται στη συνέχεια στο computer, επιλέγοντας την χρωματισμένη παρδαλά τραγικότητα του σήμερα. Η έκθεση παρουσιάζεται στην "Diana Gallery Down Town" (Αρμοδίου 10, Βαρβάκειος Πλατεία) μέχρι το Σάββατο 1 Φεβρουαρίου.

    [25] Καρδιοπάθειες και εμφράγματα αυξήθηκαν στην Ελλάδα

    24/1/2003 6:34:00 μμ

    Αύξηση των εμφραγμάτων κατά 40% παρατηρείται από το 1980 στη χώρα μας, ενώ τα τελευταία σαράντα χρόνια οι καρδιοπάθειες διπλασιάστηκαν, γεγονός που αποδίδεται στην έλλειψη φυσικής άσκησης και στις κακές διατροφικές συνήθειες των Ελλήνων.

    Αυτό επισημάνθηκε από τους επιστήμονες κατά τη σημερινή, τρίτη μέρα, των εργασιών του πανελληνίου συνεδρίου με θέμα ''Παράγοντες κινδύνου και αθηροσκληρωτικές αγγειακές παθήσεις'' που διεξάγεται στη Θεσσαλονίκη. Οπως υπογραμμίστηκε, οι Ελληνες απομακρύνθηκαν από την παραδοσιακή μεσογειακή δίαιτα και αύξησαν την κατανάλωση λιπαρών οξέων, τα οποία περιέχονται κυρίως στο ζωικό λίπος.

    Ο σύγχρονος τρόπος ζωής βλάπτει σοβαρά την υγεία

    Η απομάκρυνση από την κατανάλωση ελαιόλαδου, φρούτων, λαχανικών και όσπριων είχε ως αποτέλεσμα την αύξηση της χοληστερόλης, η οποία είναι ο κατ' εξοχήν παράγοντας κινδύνου για την εμφάνιση αθηροσκλήρωσης ή αρτηριοσκλήρυνσης, όπως είναι γνωστή στο ευρύτερο κοινό.

    Επιπλέον, η αστικοποίηση και η αλλαγή επαγγελματικής ενασχόλησης από χειρωνακτικές εργασίες σε εργασίες γραφείου, χωρίς να αναπληρώνεται η έλλειψη της σωματικής δραστηριότητας με φυσική άσκηση, επιδείνωσε το πρόβλημα και οδήγησε τους Ρλληνες στην παχυσαρκία, που αποτελεί έναν επί πλέον παράγοντα κινδύνου για την εμφάνιση καρδιοπαθειών.

    Επίσης, παρά τις γνώσεις που υπάρχουν σε σχέση με τις βλαπτικές επιδράσεις του καπνίσματος, το οποίο είναι υπεύθυνο για την εμφάνιση καρδιοπαθειών, εγκεφαλικών και καρκίνων, ελάχιστα έγιναν για την καταπολέμησή του και αντίθετα, ολοένα και περισσότεροι και κυρίως νέοι και γυναίκες αρχίζουν και καπνίζουν.

    Στο συνέδριο έγινε αναφορά και στη σημασία της ολικής χοληστερίνης, της χαμηλής πυκνότητας λιποπρωτεΐνης (LDL), καθώς και των τριγλυκεριδίων, που σε ορισμένες περιπτώσεις ευθύνονται για την εξέλιξη της στεφανιαίας νόσου και την εμφάνιση εμφράγματος. Εχει πλέον τεκμηριωθεί επιστημονικά ότι ο κάθε "στεφανιαίος ασθενής", για να μην έχει πρόβλημα στο μέλλον, που μπορεί να του στοιχίσει ακόμη και την ίδια τη ζωή του, θα πρέπει να έχει ολική χοληστερίνη κάτω από 200 mg και LDL κάτω από 100 mg. Οταν αυτό δεν μπορεί να γίνει με δίαιτα και άσκηση, τότε θα πρέπει να δίνεται στον ασθενή οπωσδήποτε φαρμακευτική αγωγή σε κάθε κατηγορία, είτε πρόκειται για νέους είτε για ηλικιωμένους, είτε για υπερτασικούς είτε για νεφροπαθείς.

    [26] Επικίνδυνα τα ''ανακυκλωμένα'' σάντουιτς

    24/1/2003 5:11:00 μμ

    Είναι πασίγνωστο το βρετανικό σάντουιτς με το λεπτό μαρουλόφυλλο στη γέμισή του, όταν όμως συμβαίνει η γέμισή του να "ανακυκλώνεται", οι υγειονομικές αρχές δεν αστειεύονται καθόλου. Η Υπηρεσία Προδιαγραφών των Τροφίμων ανακοίνωσε σήμερα ότι εταιρίες που εφοδιάζουν με προϊόντά τους μικρά καταστήματα και μαγαζιά σε πρατήρια βενζίνης, αφαιρούν τη γέμιση με τις φέτες κρέατος από σάντουιτς που έχουν ξεμείνει και τις τοποθετούν ανάμεσα σε φρέσκες φέτες ψωμιού. Η συσκευασία και η ετικέτα του προϊόντος αντικαθίστανται και το προϊόν είναι έτοιμο να διατεθεί ξανά στην αγορά.

    Μεγάλοι οι κίνδυνοι για την υγεία από πολλαπλή ψύξη

    Η μέθοδος είναι διαδεδομένη και αποφέρει μεγάλα κέρδη στους αδίστακτους προμηθευτές, σύμφωνα με την υπηρεσία , που είναι αρμόδια για τον έλεγχο των προδιαγραφών στα είδη διατροφής.

    Επίσης, άλλα προϊόντα υποβάλλονται στη διαδικασία της κατάψυξης και της απόψυξης αρκετές φορές πριν φτάσουν στα ράφια των καταστημάτων, προειδοποιεί η βρετανική υπηρεσία, η οποία επισημαίνει τους σοβαρούς κινδύνους για την υγεία, ενδεχομένως και θάνατο στα πολύ μικρά παιδιά, ασθενείς και ηλικιωμένους από τροφική δηλητηρίαση.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Friday, 24 January 2003 - 17:53:42 UTC