Browse through our Interesting Nodes of Greek News Agencies Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 03-01-23

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Οι προτεραιότητες της κυβέρνησης στο υπουργικό
  • [02] Διαγωνισμός για σημαία και ύμνο της Κύπρου
  • [03] Ο Ρώσος υπ. Εξωτερικών στην Αθήνα
  • [04] Παπανδρέου: ''Στην ώρα τους τα έργα''
  • [05] Τροπολογία για συνένωση των ΚΤΕΛ Ηρακλείου-Χανίων
  • [06] Οι βασικές κατευθύνσεις για το Μεταναστευτικό
  • [07] Επίσκεψη Καραμανλή στον ΟΑΕΔ
  • [08] Ατύχημα με σχολικό λεωφορείο έξω από τη Λάρισα
  • [09] Κοινοτική οδηγία για αγορά ηλεκτρικής ενέργειας
  • [10] Το Ιράκ διχάζει τη διεθνή κοινότητα
  • [11] 'Εναρξη του 3ου Παγκόσμιου Κοινωνικού Φόρουμ
  • [12] Ολλανδία: Νίκη Χριστιανοδημοκρατών
  • [13] ''Οχυρό'' το Νταβός για το Οικονομικό Φόρουμ
  • [14] ''Εκτός ελέγχου'' οι πυρκαγιές στην Αυστραλία
  • [15] Επανεκλογή Ερντογάν στην ηγεσία του κόμματος
  • [16] Ισχυρή έκρηξη βόμβας στο Περού
  • [17] Τέξας: Συντριβή δύο στρατιωτικών ελικοπτέρων
  • [18] Συμφωνία της ΤτΕ με την Εθνική Τράπεζα Ρουμανίας
  • [19] Εντοπισμός πλαστών ευρώ από ΕΚΤ-ευρωπαϊκές τράπεζες
  • [20] Η αναγραφή των τιμών επί τάπητος
  • [21] Δίωξη κατά του Μάκη Ψωμιάδη
  • [22] Ριβάλντο: ''Θέλω να παίξω στο Μουντιάλ του 2006''
  • [23] Τένις: Στον ημιτελικό διπλού μικτού η Δανιηλίδου
  • [24] Ελεύθερος ο Τσάρτας
  • [25] Αυστραλιανό Όπεν: Στο τελικό ο Αντρέ Αγκασι
  • [26] Ντοπαρισμένοι οι Κορδονούρης-Μουζαουί-Κόλα
  • [27] Ο Δήμος Θεσ/νίκης βράβευσε τον Σεμπ. Κόε
  • [28] Βόλεϊ: Κληρώθηκε το πρόγραμμα του Final-8
  • [29] Αγρίτης και Βάλλας στην Εθνική ποδοσφαίρου
  • [30] Εφενμπεργκ: ''Θα παραμείνω για δυο χρόνια ακόμα''
  • [31] Φωτογραφική Εμπειρία Μνημείων στη Στοά Βιβλίου
  • [32] Online παρατηρητήριο Ουρανού!
  • [33] Τον σκότωσε για μια θέση στο λεωφορείο
  • [34] Συνελήφθη ο παραγωγός Στίβεν Τζόλεϊ

    [01] Οι προτεραιότητες της κυβέρνησης στο υπουργικό

    Πηγή: NET 105,8 fm 23/1/2003 4:38:00 μμ

    Ο προγραμματισμός της κυβέρνησης για το πρώτο εξάμηνο του 2003 που συμπυκνώνεται σε δώδεκα άμεσες προτεραιότητες αποφασίστηκε κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης του Υπουργικού Συμβουλίου. Ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης τόνισε πως αυτό δεν σημαίνει ότι δεν θα ολοκληρωθούν και άλλες πολιτικές εφόσον ωριμάσουν στο πρώτο εξάμηνο του 2003, επισημαίνοντας, παράλληλα με κατηγορηματικό τρόπο ότι η ολοκλήρωση του κυβερνητικού έργου έχει ορίζοντα τις εθνικές εκλογές που θα πραγματοποιηθούν στο τέλος της τετραετίας, την Ανοιξη του 2004.

    Σημίτης: ''Πλήρη εξυγίανση χωρίς δισταγμούς''

    Οι 12 προτεραιότητες της κυβέρνησης για το πρώτο εξάμηνο του 2003 εστιάζονται στην προετοιμασία των Ολυμπιακών Αγώνων, στην προώθηση των πρωτοβουλιών στο πλαίσιο της ελληνικής προεδρίας, στην οικονομική ανάπτυξη με έμφαση στα θέματα της φορολογικής μεταρρύθμισης και της απασχόλησης, στην εξυπηρέτηση του πολίτη και την καταπολέμηση της γραφειοκρατίας, στην καταπολέμηση της διαφθοράς, στην επιτάχυνση της απονομής της δικαιοσύνης, στον εκσυγχρονισμό των ενόπλων δυνάμεων, στον εκσυγχρονισμό της παιδείας, στη βελτίωση της υγείας - πρόνοιας με έμφαση στην αναβάθμιση των υπηρεσιών του ΙΚΑ και στην ολοκλήρωση των μεγάλων έργων.

    Αναφερόμενος στην υπόθεση των εκβιασμών, ο πρωθυπουργός, τόνισε ότι ο κοινωνικός χώρος που ανέχεται και καλλιεργεί αυτά τα φαινόμενα είναι εκείνος ο οποίος κάποτε στήριξε την δικτατορία.

    Υπογράμμισε την αποφασιστικότητα της κυβέρνησης να πατάξει αυτά τα φαινόμενα και έκανε λόγο "για πλήρη εξυγίανση χωρίς δισταγμούς, καθυστερήσεις και ταλαντεύσεις".

    Οσον αφορά τις εξελίξεις στο Κυπριακό εκτίμησε ότι λόγω της στάσης των Τουρκοκυπρίων είναι πιθανό να μην υπάρχει συμφωνία ως τις 28 Φεβρουαρίου, όπως προβλέπει το σχέδιο Ανάν. Επίσης εξέφρασε την εκτίμηση ότι είναι πιθανό να υπάρξει ένα τρίτο βελτιωμένο σχέδιο Ανάν, το οποίο θα περιέχει κάποιες οριακές αλλαγές και να κατατεθεί πριν ή μετά τις προεδρικές εκλογές στην Κύπρο. Όπως τόνισε ο κύριος Σημίτης, το θέμα είναι πώς θα διατηρηθεί η δυναμική για επίλυση του Κυπριακού, αν δεν υπάρξει αποτέλεσμα ως τις 28 Φεβρουαρίου και τόνισε ότι "πρέπει να είμαστε έτοιμοι και να δουλεύουμε για εξεύρεση λύσης του Κυπριακού, αλλά και να προετοιμαζόμαστε για την πιθανότητα να υπάρξει και νέο σχέδιο".

    Αναφερόμενος στο θέμα του Ιράκ τόνισε ότι υπάρχει πιθανότητα πολέμου, όπως υπάρχει και πιθανότητα για ειρηνική επίλυση της διαφοράς. Ο πρωθυπουργός επεσήμανε ότι με πρωτοβουλία της Ελλάδας το θέμα θα έρθει στο Συμβούλιο Γενικών υποθέσεων των "15" στις 27 Ιανουαρίου, στο πλαίσιο της προσπάθειας για κοινή θέση της ΕΕ στο όλο θέμα.

    Ο κ. Σημίτης ενημέρωσε ότι είχε τηλεφωνική συνομιλία και με το Βρετανό ομόλογό του Τόνι Μπλερ, ο οποίος του επεσήμανε ότι θα προσπαθήσει να διατυπωθεί ενιαία γραμμή της ΕΕ στο Ιράκ, αν και διατηρεί επιφυλάξεις για τη Μέση Ανατολή και το Ιράκ, σε σχέση με τις απόψεις που διατυπώνουν άλλα κράτη- μέλη της ΕΕ.

    Επίσης, τόνισε ότι η Αθήνα παλεύει για ειρηνική επίλυση της κρίσης, ότι υπάρχει κινητικότητα και πως η προσοχή επικεντρώνεται πλέον σε δύο δυνατότητες για ειρηνική επίλυση του θέματος.

    Πρώτη είναι η αλλαγή καθεστώτος στο Ιράκ, δηλαδή με απομάκρυνση του Σαντάμ Χουσεΐν και μετάβασή του σε άλλη χώρα και δεύτερη δυνατότητα ένα αυστηρό πλαίσιο ελέγχου για τον οπλισμό του Ιράκ. Όπως είπε, χρειάζεται σοβαρή αλλαγή στην κατάσταση στο Ιράκ για να πεισθούν οι ΗΠΑ ότι δεν χρειάζεται η λύση του πολέμου.

    Πρωτόπαπας: Απέκλεισε το ενδεχόμενο ανασχηματισμού

    Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Χρήστος Πρωτόπαπας επισήμανε ότι με βάση το σχέδιο αυτό κρίνεται το σύνολο της κυβέρνησης. Απέκλεισε ωστόσο το ενδεχόμενο ανασχηματισμού στις αρχές του καλοκαιριού, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι πρόκειται για ένα στοίχημα για όλα τα μέλη της κυβέρνησης, καθώς έχει τη δύναμη, τη θέληση και την ικανότητα να καθορίσει την πολιτική ατζέντα.

    Βενιζέλος: Δουλεύουμε μαζί με την Οργανωτική για 2004

    "Δεν υπάρχει καμία κρίση στις σχέσεις της Κυβέρνησης με την Οργανωτική Επιτροπή και με την κ. Αγγελοπούλου. Δεν είναι δύο διαφορετικά πράγματα η Κυβέρνηση και η Οργανωτική" απάντησε την Πέμπτη μετά τη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου, ο υπουργός Πολιτισμού αναφορικά με την φερόμενη κρίση μεταξύ των δύο πλευρών. Ο κ. Βενιζέλος επισήμανε ότι η Οργανωτική Επιτροπή είναι μία ανώνυμη εταιρεία του Δημοσίου, αποκλειστικός μέτοχός της οποίας είναι το Δημόσιο, υπογραμμίζοντας ότι και την Οργανωτική Επιτροπή και την πρόεδρό της την έχει διορίσει και την έχει επιλέξει ο πρωθυπουργός.

    [02] Διαγωνισμός για σημαία και ύμνο της Κύπρου

    23/1/2003 6:51:00 μμ

    Δημόσιος διαγωνισμός θα διεξαχθεί στην Κύπρο για την επιλογή νέας σημαίας και ύμνου, όπως προβλέπεται στο σχέδιο Ανάν, ανακοινώθηκε από τα Ηνωμένα Εθνη στη Μεγαλόνησο. Την εξουσιοδότηση έδωσαν στα Ηνωμένα Εθνη ο Γλαύκος Κληρίδης και ο Ραούφ Ντενκτάς κατά τη χθεσινή τους συνάντηση, στο πλαίσιο των απευθείας συνομιλιών για το Κυπριακό. Οπως προστίθεται στην ανακοίνωση, τα δύο μέρη συμφώνησαν ότι η διαδικασία αυτή πρέπει να αρχίσει, προκειμένου η σημαία και ο ύμνος να είναι έτοιμοι για να περιληφθούν σε μια πιθανή ολοκληρωμένη συμφωνία μέχρι τις 28 Φεβρουαρίου.

    Στην ανακοίνωση επισημαίνεται ότι η σημαία και ο ύμνος θα υιοθετηθούν μόνο ως μέρος μια συνολικής διευθέτησης, εάν ολόκληρο το σχέδιο εγκριθεί στα χωριστά δημοψηφίσματα και δημιουργηθεί μια νέα κατάσταση πραγμάτων. Επίσης, υπογραμμίζεται ότι η απόφαση δεν πρέπει να εκληφθεί ως ένδειξη της πορείας των συνεχιζόμενων διαπραγματεύσεων.

    [03] Ο Ρώσος υπ. Εξωτερικών στην Αθήνα

    23/1/2003 6:39:00 μμ

    Επίσκεψη εργασίας στην Ελλάδα πραγματοποιεί ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας, Ιγκόρ Ιβανόφ, ο οποίος συναντήθηκε νωρίς το απόγευμα με τον πρωθυπουργό Κώστα Σημίτη και το πρωί με τον πρόεδρο της Βουλής Απόστολο Κακλαμάνη. Οι κ.κ Σημίτης και Ιβανόφ συζήτησαν για το θέμα της τρομοκρατίας, θέματα διμερών σχέσεων, την κατάσταση στα Βαλκάνια, καθώς και την αποχώρηση των ρωσικών δυνάμεων από τα Βαλκάνια, η οποία όπως είπε ο Ρώσος υπουργός δεν είναι μονομερής ενέργεια της Μόσχας, αλλά γενικότερη μείωση των ρωσικών στρατιωτικών δυνάμεων στην περιοχή. Οσον αφορά στο θέμα του Ιράκ, ο κ. Ιβανόφ είπε ότι η Ρωσία τάσσεται υπέρ του να δοθεί χρόνος στους επιθεωρητές του ΟΗΕ και εκτιμά ότι υπάρχουν πολιτικά και διπλωματικά αποθέματα για να επιλυθεί το ζήτημα.

    Σε εξαιρετικό επίπεδο οι ελληνορωσικές σχέσεις

    Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών κατά την ημίωρη συνάντησή του με τον πρόεδρο της Βουλής συζήτησε θέματα διμερών σχέσεων, αλλά και τις εξελίξεις στο Ιράκ, όπου διαπιστώθηκε σύμπτωση απόψεων.

    Όπως επεσήμανε ο κ. Κακλαμάνης, αμέσως μετά, ολόκληρη η ανθρωπότητα επιθυμεί την ειρήνη και παράλληλα απαιτεί από το Ιράκ να σεβαστεί τις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας και να συμβάλλει στο έργο των Επιθεωρητών του ΟΗΕ. Ο πόλεμος όμως, πρέπει να αποφευχθεί με κάθε τρόπο. Ο κ. Κακλαμάνης εξέφρασε την ευχή, η Ρωσία και τα υπόλοιπα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας που συμμερίζονται την ίδια άποψη, "να ενεργήσουν σταθερά, ώστε να αποτραπεί οποιοσδήποτε πολεμικός σχεδιασμός".

    Ο κ. Ιβανόφ, στις δηλώσεις του, τόνισε ότι η Ρωσία θεωρεί πως υπάρχουν πολιτικά και διπλωματικά αποθέματα που θα επιτρέψουν την πολιτική επίλυση του προβλήματος. "Αυτό ανταποκρίνεται και στην προσπάθεια για την πλήρη εξάλειψη των όπλων μαζικής καταστροφής στο Ιράκ και την εγκαθίδρυση ειρήνης στην ευρύτερη περιοχή. Η Ρωσία θεωρεί ότι δεν υπάρχουν τα στοιχεία εκείνα που επιτρέπουν τον πόλεμο στο Ιράκ και η διεθνής Κοινότητα επικεντρώνει τις προσπάθειές της για την υποβοήθηση του έργου των επιθεωρητών του ΟΗΕ, ώστε να ολοκληρώσουν την αποστολή τους. Προς αυτή την κατεύθυνση, εργαζόμαστε με τους Ευρωπαίους συμμάχους μας", υπογράμμισε ο Ρώσος υπουργός.

    Σε ότι αφορά τις διμερείς σχέσεις, οι δύο άνδρες συμφώνησαν ότι κινούνται σε "εξαιρετικό επίπεδο", ενώ ο κ. Ιβανόφ εξήρε τη θετική συμβολή της ελληνικής προεδρίας για την περαιτέρω σύσφιξη και αναβάθμιση των σχέσεων ΕΕ-Ρωσίας.

    Ο κ. Ιβανόφ συναντήθηκε και με τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης Κώστα Καραμανλή, όπου τάχθηκαν υπέρ της εξάντλησης κάθε διπλωματικού μέσου στο πλαίσιο των αποφάσεων του ΟΗΕ για το θέμα του Ιράκ, τονίζοντας παράλληλα ότι ο πόλεμος δεν είναι αναπόφευκτος.

    Κατά τη συνάντηση με τον υπουργό Εξωτερικών της Ρωσίας συζητήθηκαν και οι διμερείς σχέσεις και τονίστηκε η ανάγκη περαιτέρω ενδυνάμωσης των παραδοσιακών δεσμών των δύο χωρών.

    [04] Παπανδρέου: ''Στην ώρα τους τα έργα''

    23/1/2003 4:14:00 μμ

    Τη διαβεβαίωση ότι θα ολοκληρωθούν έγκαιρα και αποτελεσματικά τα έργα υποδομής για την Ολυμπιάδα του 2004, και ως το τέλος του 2006 τα υπόλοιπα, έδωσε σήμερα Πέμπτη η υπουργός ΠΕΧΩΔΕ Βάσω Παπανδρέου. Παράλληλα η κ. Παπανδρέου, απέδωσε τις κατηγορίες που εκτοξεύονται τις τελευταίες ημέρες για υπερβάσεις και κακή ποιότητα των δημοσίων έργων σε πολιτικές σκοπιμότητες.

    Χαμηλό το κόστος των έργων

    Η κυρία Παπανδρέου χαρακτήρισε υπερβολή, τις αναφορές του τελευταίου καιρού, για υπερβάσεις στο κόστος κατασκευής των μεγάλων έργων, αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι το κόστος ανά χιλιόμετρο για την κατασκευή της Εγνατίας Οδού, είναι κατά ένα τρίτο χαμηλότερο, απ΄ ότι στη Γαλλία.

    Η υπουργός Περιβάλλοντος, κάλεσε τη ΝΔ να αντιληφθεί ότι ο δρόμος που ακολουθεί είναι αδιέξοδος, αποδίδοντας τις επιθέσεις της αξιωματικής αντιπολίτευσης στο γεγονός ότι τα έργα παραδίδονται, όπως το τμήμα της Αττικής οδού από Μεταμόρφωση στο Γέρακα στο τέλος του μήνα και του μετρό από Σύνταγμα-Μοναστηράκι, στο τέλος Μαρτίου.

    Η κ. Παπανδρέου τέλος, έκανε και ειδική αναφορά και στο θέμα που έχει ανακύψει τις τελευταίες ημέρες, με προβλέψεις επικείμενου σεισμού στη Δυτική Ελλάδα κάνοντας λόγο για ανταγωνισμούς των σεισμολόγων.

    [05] Τροπολογία για συνένωση των ΚΤΕΛ Ηρακλείου-Χανίων

    23/1/2003 6:39:00 μμ

    Στη Βουλή μεταφέρθηκε η βεντέτα των ΚΤΕΛ Ηρακλείου και Χανίων που εδώ και ημέρες έχει προκαλέσει προβλήματα στις συγκοινωνίες του νησιού. Ο υπουργός Μεταφορών Χρίστος Βερελής κατέθεσε τροπολογία με την οποία προβλέπεται ότι μέχρι το τέλος Μαΐου οι δύο Οργανισμοί θα πρέπει να έχουν προχωρήσει σε συνένωση, διαφορετικά μετά από έναν χρόνο και συγκεκριμένα μετά τον Μάρτιο του 2004 δεν θα έχουν κανένα δικαίωμα στις συγκοινωνιακές γραμμές των δύο νομών.

    Πάγωμα πιστώσεων για αντικατάσταση στόλων των ΚΤΕΛ

    Παράλληλα, ο κ. Βερελής ανακοίνωσε ότι παγώνει τις πιστώσεις των 20 εκ. ευρώ που έχουν προβλεφθεί για την αντικατάσταση του στόλου των δύο ΚΤΕΛ.

    Η τροπολογία είχε χωρίσει στα δύο τους βουλευτές της Κρήτης και από τη μία πλευρά βρίσκονταν οι Χανιώτες Μητσοτάκης, Σκουλάκης, Βαλυράκης, Δαμιανάκης και από την άλλη οι Ηρακλειώτες Ματζαπετάκης, Σχοιναράκη με συμμάχους τους Ιωαννίδη και Καχριμάκη από το Λασίθι.

    Το ΚΤΕΛ Χανίων συμφωνεί στη συνένωση των δύο ΚΤΕλ και τη συνεκμετάλλευση, ενώ το ΚΤΕΛ Ηρακλείου συναινεί στη συνένωση, αλλά να μην υπάρχουν διανομαρχιακές γραμμές.

    [06] Οι βασικές κατευθύνσεις για το Μεταναστευτικό

    23/1/2003 5:27:00 μμ

    Η οικογενειακή επανένωση των μεταναστών και η χορήγηση μόνιμης άδειας διαμονής στους επί μακρόν διαμένοντες στη χώρα μας, είναι οι δύο προτεραιότητες της κυβέρνησης και του υπουργείου Εσωτερικών που θα προωθηθούν στη χώρα μας. Ο υφυπουργός Λ. Παπαδήμας παρουσιάζοντας το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα για τους Μετανάστες στην Ελλάδα είπε πως σύμφωνα με εκτιμήσεις της ΕΕ, 50 εκατομμύρια λαθρομετανάστες αναμένονται τα επόμενα χρόνια να εισρεύσουν στην ΕΕ από τις χώρες της πρώην Σοβιετικής Ένωσης, ενώ από τα στοιχεία του ΟΗΕ, προκύπτει πως το 2015 θα κατοικούν στην Ελλάδα 14,2 εκατομμύρια άτομα από τα οποία 3 έως 3,5 εκατομμύρια θα είναι αλλοδαποί μη προερχόμενοι από την ΕΕ, δηλαδή περίπου ο ένας στους 4 Έλληνες θα είναι αλλοδαπός.

    Η μεταναστευτική ροή στην Ελλαδα από τις υψηλότερες στην ΕΕ

    Την έρευνα για αυτό το πρόγραμμα, στο οποίο περιλαμβάνονται οι αρχές, οι στόχοι και οι βασικές κατευθύνσεις για το Μεταναστευτικό, εκπόνησε το Ινστιτούτο Αστικού Περιβάλλοντος και Ανθρώπινου Δυναμικού του Πάντειου Πανεπιστημίου, επιστημονικοί υπεύθυνοι του οποίου είναι ο καθηγητής Παν. Γετίμης και η καθηγήτρια Φωτ. Τσαλίκογλου.

    Σύμφωνα με τα στοιχεία της μελέτης που παρουσιάστηκε σήμερα, το μέγεθος της αύξησης των μεταναστών τα τελευταία χρόνια είναι μεγάλο: το 1991 ο αριθμός των μεταναστών στην Ελλάδα ήταν 167.276 και το 2001 ανήλθε σε 797.093.

    Ενδεικτικό επίσης είναι πως από τις 100.000 περίπου γεννήσεις ανά έτος, οι 15.000 αφορούν γεννήσεις σε οικογένειες αλλοδαπών, ενώ σε πολλά χωριά της χώρας η πλειονότητα των μαθητών είναι παιδιά μεταναστών.

    Η Ελλάδα - με εξαίρεση το Λουξεμβούργο - έχει το υψηλότερο ποσοστό μεταναστευτικού πληθυσμού (περίπου το 7-7,5%), το υψηλότερο ποσοστό παράνομων μεταναστών και το χαμηλότερο ποσοστό αποθεμάτων νόμιμων μεταναστών.

    Οι στόχοι

    Δημιουργία υπηρεσιών πληροφόρησης, συμβουλευτικής και εξυπηρέτησης των μεταναστών, τόσο στην Ελλάδα όσο και στις πρεσβείες και τα προξενεία στις χώρες προέλευσης των μεταναστών. Ανάπτυξη και προώθηση ευκαιριών επαγγελματικής ένταξης στην ελληνική αγορά εργασίας. Πολιτισμική προσέγγιση της ελληνικής κοινωνίας με τις ομάδες των μεταναστών με σκοπό την καταπολέμηση των στερεοτύπων, της ξενοφοβίας και του ρατσισμού. Βελτίωση της παροχής υπηρεσιών εκπαίδευσής τους. Αναβάθμιση της παροχής υπηρεσιών υγείας. Δημιουργία υποστηρικτικών δομών αντιμετώπισης εκτάκτων αναγκών για την υποδοχή και προσωρινή στέγαση των μεταναστών, και Εξειδικευμένη γνώση και συλλογή πληροφοριών για τις μεταναστευτικές ροές.

    [07] Επίσκεψη Καραμανλή στον ΟΑΕΔ

    23/1/2003 12:55:00 μμ

    Φωτο Αρχείου

    Για τη λειτουργία και τα προβλήματα του ΟΑΕΔ ενημερώθηκε την Πέμπτη ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κώστας Καραμανλής, ο οποίος επισκέφτηκε την Κεντρική Διοίκηση του Οργανισμού. Ο κ. Καραμανλής υποστήριξε ότι ο ρόλος του ΟΑΕΔ είναι πολύ σημαντικός, καθώς η ανεργία είναι το μεγαλύτερο κοινωνικό πρόβλημα, που πλήττει σχεδόν κάθε ελληνική οικογένεια και αποτελεί την πηγή της μεγαλύτερης ανασφάλειας για τους πολίτες.

    Ο πρόεδρος της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης σημείωσε ότι ο ΟΑΕΔ έχει συσταθεί, για να προωθεί και να υλοποιεί δράσεις για την απασχόληση, την επαγγελματική κατάρτιση και την ασφάλιση κατά της ανεργίας, αλλά υποστήριξε ότι μέχρι σήμερα δεν έχει μπορέσει να ανταποκριθεί, όπως θα έπρεπε, στην αποστολή του.

    Ο κ. Καραμανλής τόνισε ότι η μέχρι σήμερα πορεία του ΟΑΕΔ είναι απόδειξη του ότι η κυβέρνηση δεν μπορεί να χτυπήσει την ανεργία στη ρίζα της και επισήμανε ότι το κόμμα του θα στηρίξει την προσπάθεια αναβάθμισης του Οργανισμού.

    Ρέππας: Μειώνεται η ανεργία-Αναδιοργανώνεται ο ΟΑΕΔ

    Με αφορμή την επίσκεψη Καραμανλή στον ΟΑΕΔ, ο υπουργός Εργασίας τόνισε ότι η Νέα Δημοκρατία επιχειρεί την εκμετάλλευση του ενδιαφέροντος των πολιτών με σκοπό μικροκομματικά κέρδη.

    Ο κ. Ρέππας πρόσθεσε ότι το πρόβλημα της ανεργίας είναι υπαρκτό και ανησυχητικό στην Ελλάδα και την Ευρώπη, ωστόσο η προσπάθεια της κυβέρνησης αποδίδει και το ποσοστό της ανεργίας σημειώνει σταθερά πτωτική τάση.

    Τέλος, ο υπουργός Εργασίας υποστήριξε ότι η αναδιοργάνωση του ΟΑΕΔ προχωρεί και θα ολοκληρωθεί με επιτυχία, ενώ όσοι ονειρεύονται τη διάλυσή του και την υποκατάστασή του από ιδιωτικά συμφέροντα, θα απογοητευτούν για μια ακόμη φορά.

    [08] Ατύχημα με σχολικό λεωφορείο έξω από τη Λάρισα

    23/1/2003 12:28:00 μμ

    φωτό Αρχείου

    Τραγική κατάληξη παραλίγο να είχε σχολική εκδρομή το πρωί στην εθνική οδό Αθηνών-Θεσσαλονίκης, στα διόδια Μοσχοχωρίου στη Λάρισα. Τουριστικό λεωφορείο, που μετέφερε μαθητές Λυκείου της Κατερίνης με προορισμό το Βόλο, λόγω της πυκνής ομίχλης, που επικρατούσε στην περιοχή, έπεσε πάνω σε τσιμεντένιο προστατευτικό κιγκλίδωμα του σταθμού των διοδίων, με αποτέλεσμα 15 από τα παιδιά να τραυματισθούν ελαφρά. Οι μαθητές μεταφέρθηκαν για προληπτικούς λόγους στο Γενικό Νοσοκομείο Λάρισας, όπου αφού τους παρασχέθηκαν οι πρώτες βοήθειες, πήραν το δρόμο της επιστροφής, αφού τα τραύματα τους κρίθηκαν επιπόλαια.

    [09] Κοινοτική οδηγία για αγορά ηλεκτρικής ενέργειας

    23/1/2003 3:05:00 μμ

    Τον Απρίλιο και στο πλαίσιο της ελληνικής προεδρίας της ΕΕ, αναμένεται να αλλάξει η κοινοτική οδηγία για την απελευθέρωση της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας. Αυτό τόνισε ο υπουργός Ανάπτυξης Ακης Τσοχατζόπουλος, απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή Μαγνησίας της ΝΔ Αθ. Νάκου σχετικά με την "καθυστέρηση της απελευθέρωσης της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας". Ο υπουργός Ανάπτυξης υπογράμμισε ότι γίνεται διαβούλευση στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για τη νέα οδηγία και πως υπάρχει ανάγκη να συμπληρωθεί ο υφιστάμενος νόμος, με τον οποίο είχε προβλεφθεί η απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας στην Ελλάδα.

    Σε εξέλιξη νέα μονάδα στο Λαύριο

    Ο κ. Τσοχατζόπουλος υπογράμμισε μάλιστα ότι οι συμπληρώσεις του θεσμικού πλαισίου γίνονται σε συνεννόηση με τους ενδιαφερόμενους φορείς (συνδικαλιστές, εκπρόσωποι κομμάτων κλπ) για να υπάρξει το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα.

    Παράλληλα, συμμερίστηκε την ανησυχία του κ. Νάκου για τις διασυνδέσεις με άλλες χώρες και για τις ανάγκες ασφαλούς λειτουργίας της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας στην Ελλάδα.

    Συγκεκριμένα, επισήμανε ότι η σύνδεση με την Ιταλία λειτουργεί από το 2000, ότι το φθινόπωρο του 2003 ολοκληρώνεται η επισκευή της Αδριατικής γραμμής, ότι προχωρά η γραμμή Φλώρινα-Μπίτολα και πως ξεκινά η δεύτερη σύνδεση ηλεκτρισμού με Τουρκία και Βουλγαρία.

    Για τις νέες ανάγκες της χώρας, είπε ο κ. Τσοχατζόπουλος, ότι προχωρεί η κατασκευή μονάδας παραγωγής ηλεκτρισμού από φυσικό αέριο στη Θεσσαλονίκη, ότι βρίσκεται σε εξέλιξη η διαδικασία αδειοδότησης νέας μονάδας στο Λαύριο "και επιπλέον, προχωρούμε στη διαδικαστική ρύθμιση, που στη βάση του ν. 2773/99 και του νέου θεσμικού πλαισίου, θα επιτρέψει την κατασκευή τριών νέων μονάδων ιδιωτικής παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, χωρίς καμία ιδιαίτερη διαδικασία".

    Τέλος, είπε ότι προχωρούμε στην απελευθέρωση της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας με τέτοιο ρυθμό ώστε να μπορέσει να παίξει και στο μέλλον το ρόλο της η ΔΕΗ, ως δημόσιος, κοινωνικού χαρακτήρα φορέας.

    Από την πλευρά του, ο κ. Νάκος είπε ότι η κυβέρνηση καθυστερεί να προωθήσει το νέο νόμο για τη δεύτερη φάση της απελευθέρωσης της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας με στόχο να κερδίσει "πολιτικό χρόνο". Επίσης, με το σκεπτικό ότι η νέα κοινοτική οδηγία "θα προβλέπει ακόμα μεγαλύτερη απελευθέρωση", εξέφρασε τον προβληματισμό για το πώς θα επιτύχει η χώρα μας τη μεγαλύτερη απελευθέρωση όταν δεν έχει επιτύχει τη μικρότερη απελευθέρωση.

    Οσο για το έλλειμμα της ηλεκτρικής ενέργειας είπε ότι θα είναι "σημαντικό" στα επόμενα δύο χρόνια και ζήτησε απαντήσεις από τον υπουργό για το πώς θα καλυφθεί.

    [10] Το Ιράκ διχάζει τη διεθνή κοινότητα

    Δημήτρης Αλεξόπουλος 23/1/2003 7:41:00 μμ

    Κοινό μέτωπο κατά μίας επιχείρησης στο Ιράκ, διαμορφώνεται μετά την χθεσινή κοινή θέση Γαλλίας-Γερμανίας που υποστηρίζει και η Κίνα, ότι πρέπει να καταβληθεί κάθε προσπάθεια για να αποτραπεί ο πόλεμος. Αντιδρώντας οι ΗΠΑ εξέφρασαν την αντίθεσή τους, με δήλωση του υπουργού Αμυνας Ντόναλντ Ράμσφελντ ότι Γαλλία και Γερμανία, δεν αντιπροσωπεύουν πια παρά ''τη γηραιά Ευρώπη''. Ανοιχτό άφησε ο Κόλιν Πάουελ το ενδεχόμενο να αναλάβουν οι ΗΠΑ στρατιωτική δράση εναντίον του Ιράκ δίχως έγκριση από το συμβούλιο ασφαλείας του ΟΗΕ.

    Αρνητική η στάση Γαλλίας-Γερμανίας

    Η δήλωση Ράμσφελντ, προκάλεσε την έντονη γαλλογερμανική αντίδραση, με τον υπουργό Εξωτερικών της Γαλλίας Ντομινίκ ντε Βιλπέν να δηλώνει κατά τη διάρκεια κοινής σύσκεψης των κοινοβουλευτικών επιτροπών εξωτερικών υποθέσεων που πραγματοποιείται στο Βερολίνο στο πλαίσιο της 40ής επετείου της Συνθήκης των Ηλυσίων, ότι είμαστε μέλη μίας Ευρώπης που ατενίζει το μέλλον.

    ''Ο Ράμσφελντ δεν είναι πραγματικά διπλωμάτης'', είπε από την πλευρά του ο πρόεδρος της κοινοβουλευτικής επιτροπής εξωτερικών υποθέσεων της Μπούντεσταγκ Χριστιανοδημοκράτης Φόλκερ Ρίε αντιδρώντας στη δήλωση του αρχηγού του Πενταγώνου.

    Το Παρίσι και το Βερολίνο επιθυμούν ''να πρυτανεύσει η λογική και το δίκαιο. Προκειμένου να αναζητηθεί, μέχρι τέλους, μία ειρηνική λύση των συγκρούσεων μέσω διαπραγματεύσεων, που παραμένει πάντοτε προτιμότερη από τη χρήση της βίας και των καταστροφικών συνεπειών της'', τόνισε ο Γάλλος πρόεδρος Ζακ Σιράκ, χωρίς να κατονομάσει την κρίση στο Ιράκ.

    Η Γερμανία που το Φεβρουάριο θα αναλάβει για ένα μήνα την Προεδρία του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, φοβάται ότι ο Αμερικανός πρόεδρος Τζορτζ Μπους θα χρησιμοποιήσει την έκθεση του επικεφαλής των επιθεωρητών Χανς Μπλιξ, την ερχόμενη Δευτέρα, για να κηρύξει τον πόλεμο, όπως αναφέρεται σε σημερινό άρθρο της εφημερίδας "Τάιμς".

    Γι΄αυτό το λόγο, προτίθεται να ζητήσει και μία δεύτερη έκθεση για το Ιράκ από τους επιθεωρητές αφοπλισμού του ΟΗΕ, προκειμένου να εξασφαλισθεί ότι αυτοί θα είναι σε θέση να ''εξακολουθήσουν να εργάζονται'' όσον καιρό απαιτείται.

    Ο Λευκός Οίκος υποβάθμισε την αντίθεση που εξέφρασαν Γαλλία και Γερμανία επισημαίνοντας πως σε περίπτωση πολέμου, αρκετές ευρωπαϊκές χώρες θα συμπαραταχθούν με τις Ηνωμένες Πολιτείες. Σχετικά με τη Γαλλία και τη Γερμανία ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Αρι Φλέισερ δήλωσε ότι, "είναι δικαίωμά τους, αν το επιλέξουν, να παραμείνουν στο περιθώριο".

    Παρά τις αυξανόμενες αντιδράσεις, αισιόδοξος εμφανίστηκε σήμερα Πέμπτη ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Τζορτζ Ρόμπερτσον όπου από τις Βρυξέλλες εξέφρασε την ''πεποίθηση'' ότι οι σύμμαχοι θα ξεπεράσουν τις διαφορές τους σε ό,τι αφορά την υποστήριξη σε μια αμερικανική επιχείρηση κατά του Ιράκ και ότι η μόνη διαφωνία που υπάρχει αφορά το πότε θα πρέπει να ληφθούν τα μέτρα υποστήριξης.

    ''Δεν έχω απολύτως καμία αμφιβολία ότι η Συμμαχία θα σταθεί, όπως έχει υποσχεθεί, στο πλευρό της Τουρκίας'', τόνισε ο Ρόμπερτσον.

    Διάσκεψη στη Κωνσταντινούπολη

    Στην Κωνσταντινούπολη, οι υπουργοί Εξωτερικών της Τουρκίας του Ιράν, της Σαουδικής Αραβίας, της Συρίας, της Αιγύπτου και της Ιορδανίας, που συμμετάσχουν στην περιφερειακή διάσκεψη με θέμα το Ιράκ, αναμένεται να καλέσουν τον Σαντάμ Χουσεΐν να συνεργαστεί πλήρως με το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ ώστε να αποφευχθεί ο πόλεμος στην περιοχή.

    Την ίδια ώρα, περίπου πενήντα μέλη φιλο-ισλαμικών οργανώσεων διαδήλωναν έξω από το ανάκτορο Τσιραγάν, όπου πραγματοποιείται η διάσκεψη, διαμαρτυρόμενοι για την ενδεχόμενη αμερικανική επίθεση εναντίον του Ιράκ.

    Επίσης άλλη μια αντιαμερικανική διαδήλωση πραγματοποιήθηκε στο φυλάκιο Χαμπούρ, στα τουρκο-ιρακινά σύνορα με τη συμμετοχή συνδικαλιστών και μελών οργανώσεων για τα ανθρώπινα δικαιώματα.

    [11] 'Εναρξη του 3ου Παγκόσμιου Κοινωνικού Φόρουμ

    23/1/2003 1:37:00 μμ

    Με το σύνθημα "το Πόρτο Αλέγκρε αγκαλιάζει όλον τον κόσμο", το τρίτο Παγκόσμιο Κοινωνικό Φόρουμ ξεκινάει σήμερα τις εργασίες του στο Πόρτο Αλέγκρε της Βραζιλίας, όπου αναμένεται να συμμετάσχουν χιλιάδες πολέμιοι του νεοφιλελευθερισμού, την ώρα που τα σύννεφα ενός ενδεχόμενου πολέμου στο Ιράκ πυκνώνουν στον ορίζοντα. Τουλάχιστον 100.000 εκπρόσωποι κοινωνικών κινημάτων και κομμάτων της αριστεράς, διανοούμενοι, οικολόγοι, ακτιβιστές για τα δικαιώματα, βουλευτές, αλλά και κυρίως απλοί πολίτες από 157 χώρες του πλανήτη, αναμένονται στο Πόρτο Αλέγκρε, για να ανταλλάξουν απόψεις και εμπειρίες από τη δράση τους για τη δημιουργία ενός "άλλου κόσμου" όπου ο άνθρωπος θα βρίσκεται στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος.

    Ο πόλεμος και η φτώχεια, ''πρωταγωνιστές'' των συζητήσεων

    Η απειλή ενός πολέμου στο Ιράκ πάντως αναμένεται ότι θα βρεθεί στο επίκεντρο των συζητήσεων και των διαδηλώσεων. Στο τέλος της πρώτης ημέρας των εργασιών έχει προγραμματιστεί να γίνει μια πορεία για την ειρήνη. Σε γενικότερο πλαίσιο οι συμμετέχοντες θα αναζητήσουν τις αιτίες των συγκρούσεων στον κόσμο, με πρώτη τη φτώχεια. Μια φτώχεια που περιγράφεται ως έλλειψη πόσιμου νερού, καλλιεργήσιμης γης, φαρμάκων, εργασίας ή κατοικίας.

    Την έναρξη των εργασιών που θα διαρκέσουν μέχρι τις 28 Ιανουαρίου, θα κηρύξει ο πρόεδρος της Βραζιλίας Ινάθιο Λούλα, ο οποίος κατόπιν θα πάει στο Νταβός, όπου λαμβάνει χώρα το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ, με στόχο να καλέσει τους εκεί ηγέτες να δεσμευτούν στον αγώνα για την καταπολέμηση της πείνας και των κοινωνικών ανισοτήτων.

    Επίσης, με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένεται και η τοποθέτηση του Νόαμ Τσόμσκι στο πλαίσιο των εργασιών του Κοινωνικού Φόρουμ.

    Ο Πρόεδρος του ΣΥΝ Νίκος Κωνσταντόπουλος βρίσκεται από χθες στο Πόρτο Αλέγκρε, επικεφαλής αντιπροσωπεία του ΣΥΝ που θα λάβει μέρος στις εργασίες. Κατά την εκεί παραμονή του ο Πρόεδρος του ΣΥΝ αναμένεται να συναντηθεί και με τον νεοεκλεγέντα πρόεδρο της χώρας κ. Λούλα.

    Τέλος να αναφέρουμε ότι περίπου 30.000 νέοι ανέλαβαν τις προκαταρκτικές εργασίες στο κέντρο της πόλης, που θα υποδεχθεί τους επισκέπτες.

    Τα τρόφιμα που θα καταναλωθούν προέρχονται από βιολογικές καλλιέργειες, ενώ με την ευκαιρία του Φόρουμ δημιουργήθηκε και ένα κοινό νόμισμα, σύμβολα του οποίου είναι ο ήλιος και η σελήνη.

    [12] Ολλανδία: Νίκη Χριστιανοδημοκρατών

    23/1/2003 3:20:00 μμ

    Αύξηση της κοινοβουλευτικής τους δύναμης κατά μία έδρα (44 από 43) και διατήρηση της θέσης του πρώτου κόμματος, επέτυχαν οι Χριστιανοδημοκράτες κατά τις γενικές εκλογές που έγιναν χθες Πέμπτη, στην Ολλανδία. Παρόλα αυτά, οι κατά ουσία νικητές των εκλογών είναι οι Εργατικοί που παρότι κατέλαβαν τη δεύτερη θέση σχεδόν διπλασίασαν την κοινοβουλευτική τους δύναμή τους και από 23 έδρες που είχαν στην προηγούμενη βουλή, τώρα έχουν 42. Τρίτοι αναδείχτηκαν οι Φιλελεύθεροι με 28 έδρες οι οποίοι επίσης συμμετείχαν στην κυβέρνηση.

    Προς κυβέρνηση Χριστιανοδημοκρατών και Σοσιαλιστών;

    Στα αξιοσημείωτα των εκλογών ο καταποντισμός της Λίστας του Πιμ Φορτάιν που εξασφάλισε μόλις 8 έδρες από 26 που είχε το Μάιο, όταν αναδείχτηκαν δεύτερο κόμμα και μετείχαν στον κυβερνητικό συνασπισμό.

    Ο πρωθυπουργός Γιαν Πέτερ Μπαλκενέντε, ο οποίος έχει υποσχεθεί τη σταθερότητα λείπει εδώ και περίπου ένα χρόνο από την πολιτική ζωή της Ολλανδίας, αναμένεται να ξεκινήσει επαφές για το σχηματισμό κυβέρνησης συνασπισμού.

    Πολιτικοί αναλυτές δεν αποκλείουν να υπάρξει και πάλι μια μεγάλη συμμαχία Χριστιανοδημοκρατών και Σοσιαλιστών όπως αυτή που κυβέρνησε την Ολλανδία από το 1989 έως το 1994.

    [13] ''Οχυρό'' το Νταβός για το Οικονομικό Φόρουμ

    23/1/2003 2:44:00 μμ

    Υπό δρακόντεια μέτρα ασφαλείας αρχίζουν σήμερα οι εξαήμερες εργασίες του 33ου Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ στο χειμερινό θέρετρο του Νταβός, στην Ελβετία. Ο φόβος της επανάληψης ταραχών, όμοιων με εκείνες του 2000 και του 2001, αλλά και η συμμετοχή περίπου δύο χιλιάδων πολιτικών προσωπικοτήτων και επιχειρηματικών παραγόντων από όλο τον κόσμο οδήγησε τις ελβετικές αρχές στη λήψη ιδιαίτερα αυστηρών μέτρων. Την Κυριακή, στο πλαίσιο των εργασιών ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικων Κόλιν Πάουελ αναμένεται να απευθύνει στους παρευρισκόμενους ομιλία σχετικά με την εξωτερική πολιτική των ΗΠΑ. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Πάουελ θα διαβεβαιώσει τους ξένους ηγέτες ότι κατανοεί τις ανησυχίες τους στο θέμα του Ιράκ, ωστόσο η διατήρηση της παγκόσμιας ασφάλειας αποτελεί ζήτημα πρώτης προτεραιότητας.

    Απαγόρευση πτήσεων πάνω από το Νταβός

    Τα ειδικά μέτρα ασφαλείας μεταφράζονται στην ανάπτυξη 2.000 στρατιωτών και ανδρών της αστυνομίας, γύρω από τους χώρους των συνεδρίων, ενώ κατόπιν μεγάλων πιέσεων των ΗΠΑ απαγορεύτηκαν οι πτήσεις στον εναέριο χώρος του Νταβός. Έτσι αποφασίστηκε να καταρρίπτεται κάθε αεροπλάνο, αερόστατο, αλεξίπτωτο ή οποιοδήποτε άλλο ιπτάμενο αντικείμενο, που εντοπίζεται σε ακτίνα 50 χλμ γύρω από τους χώρους του συνεδρίου.

    Ο αρχηγός του ελβετικού Γενικού Επιτελείου Στρατού Κριστόφ Κεϊκές έδωσε διαταγή στα μαχητικά αεροπλάνα F/A 18 να βάλλουν με πυραύλους εναντίον κάθε αεροπλάνου που εισέρχεται στο χώρο του Νταβός χωρίς ειδική άδεια. Τα μέτρα ασφαλείας θα κοστίσουν 14 εκ. ελβετικά Φράνκα στην Ελβετική Ομοσπονδία.

    Επίσης αποφασίστηκε απαγόρευση της εισόδου στο ελβετικό έδαφος σε περίπου 100 άτομα, τα στοιχεία των οποίων είναι γνωστά στις αρχές, μέσω του ελέγχου στα αεροδρόμια, στον αυτοκινητόδρομο Α3 Ζυρίχης - Λαντγουάρτ καθώς και στους σιδηροδρομικούς σταθμούς και όπου οι επισκέπτες θα αλλάζουν δρομολόγια τρένων για να μεταβούν στο Νταβός.

    ''Αποκαθιστώντας την εμπιστοσύνη''

    Ο πρόεδρος της ελβετικής κυβέρνησης Πασκάλ Κουσπέν επικεφαλής της ελβετικής αντιπροσωπείας θα κηρύξει την έναρξη των εργασιών της 33ης Συνόδου με θέμα "Rebuilding the Trust" ("Αποκαθιστώντας την εμπιστοσύνη"), η οποία φέρεται να είναι ελλειμματική τη παρούσα χρονική περίοδο.

    Συνήθως, ο υπουργός των Εξωτερικών της Ελβετίας λαμβάνει μέρος και ομιλεί στην ολομέλεια του φόρουμ. Ετσι, φέτος, για πρώτη φορά συμμετέχει στη παρθενική της παρουσία σε διεθνές συνέδριο η νέα Ελβετίδα υπουργός Εξωτερικών, σοσιαλίστρια από τη Γενεύη, Μισελίν Καλμί-Ρέ, η οποία ζήτησε να έχει συνάντηση με τον Αμερικανό ομόλογο της Κόλιν Πάουελ και κατόπιν παρέμβασης του Αμερικανού πρέσβη της Βέρνης Μέρσερ Ρέϊνολντς επιτεύχθηκε αυτό το ραντεβού, το οποίο αναμένεται με μεγάλο ενδιαφέρον.

    Η αμερικανική αντιπροσωπεία θα αποτελείται εκτός από τον Κόλιν Πάουελ, τον υπουργό δικαιοσύνης Τζον Ασκροφτ, τον υπουργό Εμπορίου Ντόναλτν Εβανς και τον πρώην Πρόεδρο των ΗΠΑ, Μπιλ Κλίντον.

    Εν τω μεταξύ, πολλά από τα περίπου 300 στρογγυλά τραπέζια και σεμινάρια που θα πραγματοποιηθούν στο Νταβός θα είναι αφιερωμένα στο Ιράκ, στους κινδύνους ενός πολέμου και στις συνέπειές του για την περιοχή. Πολιτικοί αξιωματούχοι της ιρακινής αντιπολίτευσης θα μεταβούν την Τρίτη στο Νταβός για να συζητήσουν για τον εκδημοκρατισμό της χώρας τους.

    Η συμμετοχή των δημοσιογράφων φτάνει στα 534 άτομα ενώ 2.150 κορυφαίες προσωπικότητες από τον χώρο της οικονομίας και της πολιτικής θα συμμετέχουν στη Σύνοδο, εκ των οποίων οι 500 από χώρες υπό ανάπτυξη. Ο οργανωτής του φόρουμ Κλαους Σβαμπ δήλωσε "η 33η συνάντηση θα είναι ιστορική". Εν τούτοις από τους ευρωπαίους ηγέτες δεν αναμένεται να παραβρεθεί κανείς.

    Για πρώτη φορά εφέτος, στην ιστορία του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ επιτράπηκε σε 6.000 διαδηλωτές να παραβρεθούν στο Φόρουμ στις 25 Ιανουαρίου για να ανακοινώσουν τις θέσεις τους. Όπως επίσης, εκλήθησαν να αντιπροσωπευθούν οργανώσεις των πολιτών, μη-κυβερνητικών οργανώσεων και φιλανθρωπικών ιδρυμάτων.

    Συμμετοχή στις εργασίες του Φόρουμ έχουν δηλώσει μεταξύ άλλων οι: Carly Fiorina (Hewlett Packard), Henry McKinnell (Pfizer), Philip Condit (Boeing), William Gates III, Marcel Ospel (UBS), Peter Brabeck-Letmathe (Νestle), Daniel Vasella (Novartis), οι οποίοι θα συναντιούνται εκτός συνεδριάσεων στα υπερπολυτελή ξενοδοχεία του Νταβός, όπου θα συζητήσουν και θα αποφασίσουν τα διεθνή επιχειρηματικά σχέδια τους.

    Σύμφωνα με μια μελέτη του πανεπιστημίου του Σαν Γκαλ της Ελβετίας, το Νταβός αποφέρει 42 εκ ελβετικά φράγκα, από τα οποία επωφελούνται πολύ λίγοι, ενώ το δημόσιο και οι κοινότητες υποβάλλονται σε τεράστια έξοδα.

    [14] ''Εκτός ελέγχου'' οι πυρκαγιές στην Αυστραλία

    Πηγή: ΑΠΕ 23/1/2003 2:12:00 μμ

    Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης έχει κηρυχθεί η κωμόπολη Μπούνταρμπεργκ του νότιου Κουίσλαντ, της Αυστραλίας, καθώς μια τεράστια φωτιά βρίσκεται εκτός ελέγχου. Η επιχείρηση της κατάσβεσης είναι ιδιαίτερα δύσκολη λόγω των ισχυρών ανέμων, που πνέουν στην περιοχή και των υψηλών θερμοκρασιών. Σε επιφυλακή εξακολουθούν να βρίσκονται και δεκάδες κωμοπόλεις της Βικτώριας, γύρω από τις Αυστραλιανές Αλπεις, όπου πολλές φωτιές εξακολουθούν να μαίνονται, εκτός ελέγχου, για 3η συνεχή εβδομάδα.

    Λόγω των υψηλών θερμοκρασιών υπάρχει κίνδυνος νέων πυρκαγιών

    Επίσης, αρκετές πόλεις στη Βικτόρια απειλούνται από τις φλόγες, που έχουν απανθρακώσει περισσότερα από 50.000 στρέμματα θαμνώδους έκτασης, στη διάρκεια της περασμένης νύχτας.

    Οι πυροσβέστες αγωνίζονται να συγκρατήσουν τα πύρινα μέτωπα, 270 χλμ βορειοανατολικά της Μελβούρνης.

    Πολλές μικρές πόλεις γύρω από τις Αυστραλιανές Αλπεις βρίσκονται επί ποδός, καθώς έχουν γίνει στάχτη περισσότερα από 250.000 στρέμματα του εθνικού πάρκου και απειλούνται χειμερινά θέρετρα του σκι.

    Σε επιφυλακή βρίσκονται και οι ορεινές πόλεις στην Πολιτεία της Νέας Νότιας Ουαλίας, όπου οι φλόγες έχουν καταστρέψει μεγάλες εκτάσεις από το εθνικό πάρκο Κοτσιούσκο, στα νότια της Πολιτείας.

    Για την ώρα δεν απειλούνται κατοικημένες περιοχές στη βορειανατολική Βικτόρια, αλλά οι κάτοικοι της περιοχής ετοιμάζονται να περάσουν ένα ακόμη εφιαλτικό Σαββατοκύριακο καθώς αναμένονται ισχυροί άνεμοι και υψηλές θερμοκρασίες.

    Από την Παρασκευή το θερμόμετρο αναμένεται να ξεπεράσει τους 40 βαθμούς Κελσίου.

    Ο πολιτειακός πρωθυπουργός της Βικτώριας, Στιβ Μπρακς, κάλεσε τους "πολίτες να είναι προετοιμασμένοι για όλα το Σαββατοκύριακο".

    "Λόγω της παρατεταμένης ανομβρίας και των υψηλών θερμοκρασιών που θα επικρατήσουν ο κίνδυνος εκδήλωσης νέων πυρκαγιών και αναζωπύρωσης των εστιών που ήδη πολεμάμε θα είναι πολύ μεγάλος. Πρέπει όλοι να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί και να πάρουμε όλα τα απαραίτητα μέτρα για να προστατεύσουμε τις ζωές μας και τις περιουσίες μας", τόνισε ο κ. Μπρακς.

    Μέχρι στιγμής έχουν αποτεφρωθεί τέσσερα σπίτια και αρκετές αποθήκες και υπόστεγα ζώων.

    Η πύρινη λαίλαπα, απειλεί τουλάχιστον δώδεκα περιφερειακές πόλεις, στις Αυστραλιανές Αλπεις.

    Υπό έλεγχο οι φωτιές στην πρωτεύουσα Καμπέρα

    Σύμφωνα πάντως με πόρισμα της αστυνομίας οι φωτιές δεν οφείλονται σε εμπρησμό, όπως γράφτηκε σε σημερινά πρωτοσέλιδα του Αυστραλιανού τύπου.

    Οι τουρίστες έχουν εγκαταλείψει την περιοχή, ενώ οι αρχές καλούν τους κατοίκους της πόλης Γιακανταράχ, να βράζουν το νερό πριν το καταναλώσουν γιατί μπορεί να έχει μολυνθεί από τη στάχτη.

    Φωτιές εξακολουθούν να μαίνονται και στο Γκίπσλαντ της Βικτώριας όπου σήμερα, για προληπτικούς λόγους, εκκενώθηκε το νοσοκομείο της κωμόπολης Ομέο.

    Στη Νέα Νότια Ουαλία οι πυροσβέστες εκμεταλλευόμενοι τις ήπιες σημερινές καιρικές συνθήκες προσπαθούν να περιορίσουν τις διάφορες εστίες εν όψει του "δύσκολου Σαββατοκύριακου".

    Εξάλλου υπό έλεγχο φέρονται να είναι, για την ώρα, και οι φωτιές της Τασμανία.

    Για την ώρα φαίνεται να έχει απομακρυνθεί ο κίνδυνος στην πρωτεύουσα Καμπέρα, που πνίγεται από τον καπνό, αλλά πυροσβέστες και κάτοικοι βρίσκονται σε επιφυλακή, αφού οι φωτιές δεν έχουν σβήσει ολοκληρωτικά. Συνολικά έχασαν τη ζωή τους τέσσερα άτομα και κάηκαν στην Καμπέρα 530 κατοικίες το συνολικό κόστος των οποίων εκτιμάται ότι ανέρχεται στα 150 εκατομμύρια δολάρια Αυστραλίας.

    Μεταξύ αυτών που έχασαν ολοκληρωτικά τα σπίτια τους είναι και πέντε Έλληνες.

    Στο μεταξύ ένας 20χρονος, ο Ντένις Γκράϊ, οδηγήθηκε σήμερα στη δικαιοσύνη, κατηγορούμενος για εμπρησμό στην Καμπέρα.

    Ο κατηγορούμενος ομολόγησε πως πριν δέκα χρόνια ήταν "πυρομανής" αλλά ισχυρίζεται ότι τώρα είναι αθώος.

    Συνολικά του απαγγέλθηκαν 20 κατηγορίες και κρίθηκε προφυλακιστέος.

    [15] Επανεκλογή Ερντογάν στην ηγεσία του κόμματος

    23/1/2003 9:48:00 πμ

    Την επανεκλογή του στην ηγεσία του κυβερνώντος Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης εξασφάλισε σήμερα Πέμπτη ο Ταγίπ Ερντογάν, 24 ώρες αφότου το Συνταγματικό Δικαστήριο της Τουρκίας αρνήθηκε να τον αναγνωρίσει κατάλληλο για ηγέτη του κόμματος. Ο Ερντογάν που επανεξελέγη κατά τη διάρκεια ψηφοφορίας μεταξύ των μελών της ιδρυτικής επιτροπής και της κοινοβουλευτικής ομάδας του κόμματος, άσκησε δριμεία κριτική στη νέα απόφαση, κάνοντας λόγο για φραγμούς στο δρόμο προς τη δημοκρατία, καθώς συνεχίζονται τα νομικά εμπόδια που του παρεμβάλλονται στην προσπάθεια κατάκτησης του πρωθυπουργικού θώκου.

    ''Οι φραγμοί που ορθώνονται ακόμα απέναντι στη δημοκρατία στη χώρα μου με λυπούν'', δήλωσε μιλώντας σε οπαδούς του.

    Με χθεσινή του απόφαση, το Συνταγματικό Δικαστήριο έκρινε ότι ο Ερντογάν δεν είναι ηγέτης του κόμματος, επειδή τον περασμένο Οκτώβριο αποποιήθηκε, έπειτα από αίτημα του εισαγγελέα, την ιδιότητά του ως ιδρυτικού μέλους του κόμματος και κατά συνέπεια και την ιδιότητα του ηγέτη του κόμματος.

    [16] Ισχυρή έκρηξη βόμβας στο Περού

    23/1/2003 7:37:00 μμ

    Τουλάχιστον έξι άτομα έχασαν τη ζωή τους, ενώ πάνω από 40 τραυματίστηκαν από ισχυρή έκρηξη βόμβας που συγκλόνισε σήμερα τη στρατιωτική βάση Ελ Ταμπλάζο στο Περού στο βόρειο τμήμα της πόλης Τουμπές. Εκπρόσωπος της αστυνομίας εξέφρασε το φόβο ότι ο αριθμός των νεκρών ενδέχεται να ανέβει. Ο ίδιος πρόσθεσε ότι από την έκρηξη--που μέχρι στιγμής δεν έγινε γνωστό τι την προκάλεσε--προκλήθηκαν και μεγάλες ζημιές στις εγκαταστάσεις της βάσης. Η πόλη Τουμπές βρίσκεται μόλις 25 χιλιόμετρα από τα σύνορα της χώρας με τον Ισημερινό και παραδοσιακά στρατοκρατείται, λόγω των χρόνιων συνοριακών διαφορών, οι οποίες ωστόσο μειώθηκαν αισθητά μετά από την ειρηνευτική συμφωνία μεταξύ Περού-Ισημερινού που υπεγράφη το 1998.

    [17] Τέξας: Συντριβή δύο στρατιωτικών ελικοπτέρων

    23/1/2003 4:51:00 μμ

    Φωτο αρχείου

    Τέσσερις Αμερικανοί πεζοναύτες βρήκαν το θάνατο, όταν τα δύο ελικόπτερα στα οποία επέβαιναν, συνετρίβησαν κοντά στα σύνορα της Πολιτείας του Τέξας με το Μεξικό. Τα ελικόπτερα, είχαν απογειωθεί από τη βάση Πέντλετον της Καλιφόρνια, και μετείχαν σε αποστολή δίωξης ναρκωτικών. Οι τέσσερις νεκροί είναι οι δύο πιλότοι και οι συγκυβερνήτες των ελικοπτέρων τα ονόματα των οποίων δεν έχουν γίνει ακόμη γνωστά. Τα αίτια της πτώσης ερευνώνται.

    [18] Συμφωνία της ΤτΕ με την Εθνική Τράπεζα Ρουμανίας

    23/1/2003 2:35:00 μμ

    Μνημόνιο συνεργασίας μεταξύ της Τράπεζας της Ελλάδος και της Εθνικής Τράπεζας της Ρουμανίας θα υπογραφεί στις 24 Ιανουαρίου, στο πλαίσιο της ενίσχυσης της αποτελεσματικότητας της ασκούμενης εποπτείας του τραπεζικού συστήματος από το ελληνικό χρηματοπιστωτικό ίδρυμα. Τη συμφωνία θα συνυπογράψουν στο Βουκουρέστι, ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Νίκος Γκαργκάνας και ο ομόλογός του Mugur Constantin Isarescu διοικητής της Εθνικής Τράπεζας της Ρουμανίας.

    Σημαντική η παρουσία των ελληνικών τραπεζών στη Ρουμανία

    Το μνημόνιο συνεργασίας των κεντρικών Τραπεζών Ελλάδος και Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Ρουμανίας, αφορά στην αμοιβαία ανταλλαγή πληροφοριών και στη συνδρομή των εποπτικών αρχών της χώρας υποδοχής των πιστωτικών ιδρυμάτων που εγκαθίστανται σε αυτήν με τη μορφή υποκαταστήματος, θυγατρικής ή γραφείου αντιπροσωπείας.

    Έτσι, διασφαλίζεται πλέον ολοκληρωμένη εικόνα ως προς τη λειτουργία των ελληνικών Τραπεζών στη Ρουμανία, όπου υφίσταται σημαντική παρουσία και αντίστοιχα των τραπεζών της Ρουμανίας στη χώρα μας (στην περίπτωση που υπάρξει αντίστοιχη εγκατάσταση). Η σημαντική επέκταση της δραστηριότητας των ελληνικών τραπεζών σε χώρες της Βαλκανικής συνοδεύεται από την υπογραφή αναλόγων συμφωνιών, όπως ήδη έγινε με την Αλβανία, τη Βουλγαρία και πρόσφατα τη Γιουγκοσλαβία, ενώ επίκειται υπογραφή αντίστοιχης συμφωνίας με τη Τουρκία κ.ά.

    [19] Εντοπισμός πλαστών ευρώ από ΕΚΤ-ευρωπαϊκές τράπεζες

    23/1/2003 5:27:00 μμ

    H Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και οι κεντρικές τράπεζες της ευρωζώνης κατά τη διάρκεια του δεύτερου εξαμήνου τους 2002 εντόπισε και απέσυρε από την κυκλοφορία συνολικά 145.153 πλαστά τραπεζογραμμάτια ευρώ, έναντι των 21.965 πλαστών τραπεζογραμματίων που είχαν αποσυρθεί στη διάρκεια του πρώτου εξαμήνου. Η ΕΚΤ αναφέρει σε ανακοίνωση της ότι ο αριθμός πλαστών ευρώ που είχε επισημανθεί στο πρώτο εξάμηνο ήταν εξαιρετικά χαμηλός και οφειλόταν στο γεγονός ότι το νέο νόμισμα είχε μόλις κυκλοφορήσει, ενώ ποικίλες εκστρατείες ενημέρωσης για τα τραπεζογραμμάτια και τα κέρματα ευρώ είχαν πραγματοποιηθεί το 2001 και τους πρώτους μήνες του 2002, με αποτέλεσμα η επαγρύπνηση των καταναλωτών να κυμαίνεται σε υψηλά επίπεδα.

    Μολονότι ο συνολικός αριθμός των πλαστών τραπεζογραμματίων ευρώ που καταγράφηκαν το δεύτερο εξάμηνο του 2002 αυξήθηκε αισθητά, η Τράπεζα εμφανίζεται καθησυχαστική ότι δεν παύει να αντιπροσωπεύει για το σύνολο του έτους λιγότερο από το ένα τέταρτο του συνόλου των πλαστών εθνικών τραπεζογραμματίων που είχαν καταγραφεί από τις εθνικές κεντρικές τράπεζες της ζώνης του ευρώ το 2001.

    Επιπλέον, η ΕΚΤ ενημερώθηκε για την ύπαρξη 414 πλαστών τραπεζογραμματίων ευρώ σε χώρες οι οποίες δεν ανήκουν στη ζώνη του ευρώ. Ωστόσο, κατά την Τράπεζα, η έκταση της παραχάραξης των τραπεζογραμματίων ευρώ είναι πολύ περιορισμένη, αν ληφθεί υπόψη ότι στα τέλη του 2002 κυκλοφορούσαν περίπου 8,2 δισεκατομμύρια γνήσια τραπεζογραμμάτια ευρώ.

    Τα πλαστά τραπεζογραμμάτια ευρώ εντοπίζονται μάλλον γρήγορα λόγω της γενικά χαμηλής τους ποιότητας και του αυξημένου ενδιαφέροντος που δείχνει το κοινό. Για κάθε εκατομμύριο γνήσια τραπεζογραμμάτια σε κυκλοφορία καταγράφηκαν περίπου 20 πλαστά τραπεζογραμμάτια.

    [20] Η αναγραφή των τιμών επί τάπητος

    23/1/2003 2:33:00 μμ

    Η εφαρμογή της αγορανομικής διάταξης, η οποία προβλέπει την αναλυτική αναγραφή των τιμών για προϊόντα και υπηρεσίες, θα αποτελέσει αύριο Παρασκευή, αντικείμενο σύσκεψης της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Ανάπτυξης και των εμπλεκομένων φορέων. Ο υφυπουργός Ανάπτυξης Χρήστος Θεοδώρου, θα συζητήσει με τους εκπροσώπους του εμπορίου τα προβλήματα που ενδεχομένως αντιμετωπίζουν στην προετοιμασία τους και θα ακούσει τις απόψεις τους. Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του οργανωμένου λιανεμπορίου μια μεσαία επιχείρηση μέχρι τις αρχές Φεβρουαρίου που ξεκινάει η εφαρμογή του μέτρου, θα πρέπει να τυπώσει 3 εκατομμύρια ετικέτες. Ιδιαίτερα έντονο είναι το πρόβλημα που αντιμετωπίζουν με την εφαρμογή του νέου τρόπου αναγραφής των τιμών τα πρατήρια υγρών καυσίμων.

    [21] Δίωξη κατά του Μάκη Ψωμιάδη

    23/1/2003 6:30:00 μμ

    Ποινική δίωξη για εξύβριση λόγω και έργω, αλλά και για απειλή, άσκησε σήμερα ο εισαγγελέας Αθ. Ψαράκης, εναντίον του Μάκη Ψωμιάδη για τα όσα συνέβησαν κατά την επίσκεψή του, στο σπίτι του ποδοσφαιριστή Ντέμη Νικολαΐδη. Δίωξη για απλή συνέργια στην απειλή ασκήθηκε και κατά των συνοδών του Μάκη Ψωμιάδη. Παράλληλα, έχει διαταχθεί προανάκριση, προκειμένου να ερευνηθεί αν έχουν διαπραχθεί και άλλες αξιόποινες πράξεις, καθώς και να ζητηθεί κατάθεση από έναν μάρτυρα που προτείνει ο Ντέμης Νικολαϊδης. Η κυβέρνηση δεν κάνει διάλογο με κανέναν παράγοντα του ποδοσφαίρου, ενώ θα εφαρμοστεί άμεσα ο νόμος, ξεκαθάρισε ο υπουργός Πολιτισμού, Ευάγγελος Βενιζέλος.

    Καμπανάκι κινδύνου από την FIFA

    Ενός κακού μύρια έπονται. Με αφαίρεση έξι βαθμών μέχρι υποβιβασμό στην αμέσως επόμενη κατηγορία, κινδυνεύει πλέον άμεσα η ΠΑΕ ΑΕΚ, μετά την αποστολή έγγραφου από την FIFA προς την ΕΠΟ που ενημερώνει την ομοσπονδία σχετικά με τα χρέη που έχει η ΠΑΕ, αλλά και τις κυρώσεις που θα υποστούν εφόσον δεν καταβάλουν τις οφειλές τους.

    Η ΠΑΕ ΑΕΚ καλείται μέσα σε τριάντα ημέρες να καταβάλει στον Γκρέγκορζ Μιελκάρσκι 5.869 Ευρώ, 6.028 δολάρια ΗΠΑ και 347.678 Ευρώ, καθώς και 15.000 ελβετικά φράγκα στην διεθνή ομοσπονδία ως πρόστιμο για την μη συμμόρφωση της σε προγενέστερη απόφαση.

    Σε περίπτωση που η ΠΑΕ ΑΕΚ δεν καταβάλει αυτά τα χρήματα, θα της αφαιρεθούν έξι βαθμοί από την κατάταξη, ενώ εάν εξακολουθήσει να είναι ασυνεπής, θα υποβιβασθεί στην Β΄ εθνική κατηγορία.

    Κάτι ανάλογο συμβαίνει και με την ΠΑΕ ΠΑΟΚ, η οποία οφείλει στην Ζελέζνικ 541.791 ευρώ για την απόκτηση του Σλάτζιαν Σπάσιτς. Η διαφορά με την περίπτωση της ΠΑΕ ΑΕΚ, είναι ότι η διεθνής ομοσπονδία δίνει την δυνατότητα στον ΠΑΟΚ να καταβάλει την οφειλή της σε δύο δόσεις (15/2 και 15/3). Σε περίπτωση που δεν συμμορφωθεί, η ΠΑΕ ΠΑΟΚ θα υποστεί τις ίδιες κυρώσεις που προβλέπονται και για την ΠΑΕ ΑΕΚ, όπως και για την ΠΑΕ Ολυμπιακός Βόλου, που οφείλει 5.224 ευρώ στον Κριστιάν Στογιάνοφ, 26.863 ευρώ στον Λέαντρο Μαγκαλιάες (δύο δόσεις 15/2 και 15/3) και 15.000 ευρώ ως πρόστιμο στην διεθνή ομοσπονδία.

    Εν τω μεταξύ, στις αρχές της άλλης εβδομάδας αναμένεται το πόρισμα του Ελεγκτικού Συμβουλίου μετά τον έλεγχο που διενεργήθηκε στα βιβλία της ΠΑΕ ΑΕΚ, όπου εντοπίστηκαν χρέη προς το δημόσιο ύψους 18 εκατομμυρίων ευρώ.

    Την ίδια ώρα, το Σώμα Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος έδωσε στη δημοσιότητα κατάλογο με δέκα ΠΑΕ και ΚΑΕ, στις οποίες έγινε φορολογικός έλεγχος και σε όλες διαπιστώθηκαν παραβάσεις. Πρόκεται για τις ΠΑΕ Προοδευτική, Αρης, Καλαμάτα, Παναθηναϊκός, ΠΑΟΚ, Ιωνικός, Πανηλειακός, Πανιώνιος και Απόλλων Σμύρνης και την ΚΑΕ Ηρακλής.

    [22] Ριβάλντο: ''Θέλω να παίξω στο Μουντιάλ του 2006''

    23/1/2003 5:21:00 μμ

    Την επιθυμία του να συνεχίσει να αγωνίζεται στην Εθνική Βραζιλίας και να λάβει μέρος στο Παγκόσμιο Κύπελλο του 2006, δήλωσε την Πέμπτη 23 Ιανουαρίου, ο μεσοεπιθετικός της Μίλαν Ριβάλντο. Ο 30χρονος Βραζιλιάνος σούπερ σταρ πρόσθεσε ότι έχω ακόμη πολλές δυνάμεις και μπορώ ακόμη να κάνω πολλά για την Σελεσάο. Ξέρω ότι πολλοί νέοι παίκτες κάνουν την εμφάνισή τους στη Βραζιλία, αλλά δεν έχω... πεθάνει ακόμη. Θα παίζω κάθε φορά που ο προπονητής Κάρλος Αλμπέρτο Παρέιρα, θα με καλεί στην Εθνική. Το 2002 έκανα ένα θαυμάσιο Κύπελλο και ξέρω ότι μπορώ να παίξω.

    [23] Τένις: Στον ημιτελικό διπλού μικτού η Δανιηλίδου

    23/1/2003 12:24:00 μμ

    Φωτο αρχείου

    Το άστρο της Λένας Δανιηλίδου, συνεχίζει να λάμπει στη Μελβούρνη. Η Ελληνίδα τενίστρια, μαζί με τον Αυστραλό Τοντ Γούντμπριτζ, προκρίθηκαν στα ημιτελικά του διπλού μικτού στο Αυστραλιανό Όπεν, αφού μετά από αγώνα διάρκειας 68 λεπτών, επικράτησαν 6-3, 6-2 των Ρόμπι Κένινγκ (Ν. Αφρική) και Ελς Κάλενς (Βέλγιο). Στα ημιτελικά, το δίδυμο Δανιηλίδου/Γούντμπριτζ θα αντιμετωπίσει τους Ντόναλντ Τζόνσον (ΗΠΑ)/Ρενέ Στάμπς (Αυστραλία), που είναι Νο4 στο ταμπλό, οι οποίοι στα προημιτελικά της διοργάνωσης νίκησαν 6-4, 6-4 τους Τζάρετ Πάλμερ (ΗΠΑ)/Τζάνετ Λι (Ταϊβάν).

    Το έτερο ζευγάρι των ημιτελικών, αποτελείται από τους Κέβιν Ούλγετ (Ζιμπάμπουε)/Ντανιέλα Χαντούτσοβα (Σλοβακία), που είναι Νο5 στο κυρίως ταμπλό και Λάντερ Πες (Ινδία)/Μαρτίνα Ναβρατίλοβα (ΗΠΑ).

    [24] Ελεύθερος ο Τσάρτας

    23/1/2003 6:27:00 μμ

    Ο Βασίλης Τσάρτας κέρδισε την ελευθερία του. Η ΕΕΟΔΕΠ όπως αναμενόταν έκανε δεκτή την προσφυγή του Ναουσαίου μέσου, ενώ παράλληλα του επιδίκασε και ποσό που πλησιάζει τα 450.000 ευρώ. Ο διεθνής μέσος είχε προσφύγει στα αρμόδια γιατί δεν του είχαν καταβληθεί αρκετά από τα οφειλόμενα χρήματα και επειδή η διοίκηση της Ενωσης, τον είχε αποκλείσει από την υπόλοιπη ομάδα με ρητή εντολή να προπονείται μόνος του στις 9 το πρωί! Οσον αφορά το ποδοσφαιρικό του μέλλον, δεδομένη θα πρέπει να θεωρείται η παραμονή του εντός των συνόρων, καθώς προτιμά να μείνει στην Ελλάδα από μία μεταγραφή στο εξωτερικό. Τα σχετικά σενάρια οργιάζουν με επικρατέστερους μνηστήρες τον Παναθηναϊκό και τον Ηρακλή, χωρίς ωστόσο να αποκλείεται κάποια έκπληξη από την πλευρά του Ολυμπιακού ή του ΠΑΟΚ.

    [25] Αυστραλιανό Όπεν: Στο τελικό ο Αντρέ Αγκασι

    23/1/2003 5:30:00 μμ

    Νίκη-πρόκριση εξασφάλισε ο Αμερικανός τενίστας Αντρέ Αγκασι, στον τελικό του Αυστραλιανού Όπεν που διεξάγεται στη Μελβούρνη. Ο Αμερικανός τενίστας, που είναι Νο-2 στην παγκόσμια κατάταξη, στον ημιτελικό της διοργάνωσης επικράτησε (6-2, 6-2, 6-3) του Νοτιοαφρικανού Γουέιν Φερέιρα (Νο-39) και πήρε το "εισιτήριο" για τον τελικό όπου θ' αντιμετωπίσει το νικητή της συνάντησης Αντι Ρόντικ (ΗΠΑ)-Ρέινερ Σέτλερ (Γερμανία). Ο Αγκασι, στην καριέρα του, έχει κατακτήσει επτά φορές τον τίτλο σε γκραν σλαμ, τρεις εκ των οποίων στο Όπεν της Αυστραλίας (1995, 2000, 2001).

    [26] Ντοπαρισμένοι οι Κορδονούρης-Μουζαουί-Κόλα

    23/1/2003 5:30:00 μμ

    Νέο "σοκ" στο πολύπαθο ελληνικό ποδόσφαιρο. Μετά τις ποινικές διώξεις, σήμερα προστέθηκε και η χρήση απαγορευμένων ουσιών και μάλιστα της ουσίας ναδρολόνη, που κάνει "θραύση" στο παγκόσμιο αθλητικό στερέωμα. Πιο συγκεκριμένα, το αρμόδιο εργαστήριο του ΟΑΚΑ, με έγγραφο που έστειλε σήμερα στην ΕΠΑΕ, κάνει γνωστό ότι οι Κορδονούρης (Ξάνθη), Μουζαουί (Πανιώνιος) και Κόλα (Καλλιθέα), έκαναν χρήση ναδρολόνης σε αγώνες του ελληνικού πρωταθλήματος. Ο πρώτος "συνελλήφθη" μετά το παιχνίδι της Ξάνθης με τον Ηρακλή, ο Μουζαουί στον αγώνα Ακράτητος-Πανιώνιος και ο Αλβανός μέσος στην συνάντηση της Καλλιθέας με την Ξάνθη. Σε περίπτωση επιβεβαίωσης και των δεύτερων δειγμάτων, οι τρεις ποδοσφαιριστές θα κληθούν από την αθλητική δικαιοσύνη, ενώ σύμφωνα με την διεθνή νομοθεσία, κινδυνεύουν μέχρι και με διετή αποκλεισμό.

    [27] Ο Δήμος Θεσ/νίκης βράβευσε τον Σεμπ. Κόε

    23/1/2003 4:35:00 μμ

    Τον Βρετανό Ολυμπιονίκη του στίβου Σεμπάστιαν Κόε υποδέχτηκε και βράβευσε την Πέμπτη 23 Ιανουαρίου, στο Δημαρχείο Θεσσαλονίκης με το αργυρό μετάλλιο της πόλης, ο Δήμαρχος της πόλης Βασίλης Παπαγεωργόπουλος. Κομμάτι από τον ελαστικό τάπητα του Σταδίου Καραϊσκάκη ως αναμνηστικό ενθύμιο, ζήτησε από τον πρόεδρο του ΣΕΓΑΣ Βασίλη Σεβαστή, ο Βρετανός Ολυμπιονίκης και πρώην παγκόσμιος ρέκορντμαν των 800μ, Σεμπάστιαν Κόε. Η παράκληση αυτή διατυπώθηκε στη διάρκεια επίσημου δείπνου που παρέθεσε ο ΣΕΓΑΣ προς τιμήν του την Τετάρτη το βράδυ. Ο κ. Σεβαστής υποσχέθηκε στον κ. Κόε ότι θα ικανοποιηθεί το αίτημά του και προέβη άμεσα στις ανάλογες ενέργειες.

    Στο δείπνο του ΣΕΓΑΣ παρέστη ο ΓΓΑ Νίκος Εξαρχος και αντιπροσωπεία του 2004, με επικεφαλής τον Σπύρο Καπράλο, αλλά και τον γενικό διευθυντή αθλημάτων Μάκη Ασημακόπουλο.

    Επίσης, ο κ. Κόε ανέφερε ότι θα διεκδικήσει την εκλογή του το καλοκαίρι στο Παρίσι στο ΔΣ της IAAF.

    Ο Βρετανός Ολυμπιονίκης και πρώην παγκόσμιος ρέκορντμαν των 800μ, Σεμπάστιαν Κόε είχε αγωνιστεί το 1975 στο Στάδιο Καραϊσκάκη, το οποίο φιλοξένησε το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα εφήβων και τότε ήταν τρίτος στα 1.500μ με 3:45.2.

    Τέλος, επεσήμανε ο κ. Κόε ότι πριν από δύο μήνες στη Φλωρεντία, όπου μετέβη για τον καταρτισμό του ετήσιου προγράμματος της IAAF, αναζήτησε κομμάτι ελαστικού τάπητα απ' το τοπικό στάδιο, αλλά δεν βρήκε λόγω ανακατασκευής του σταδίου.

    Δηλώσεις Παπαγεωργόπουλου-Κόε

    Ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης Βασίλης Παπαγεωργόπουλος δήλωσε ότι "αισθάνομαι ιδιαίτερη συγκίνηση που έχουμε σήμερα ανάμεσα μας τον Σεμπάστιαν Κόε, τον μεγάλο αθλητή, τον μεγάλο πρωταθλητή, Ολυμπιονίκη που τιμά με την παρουσία του την αθλητομάνα Θεσσαλονίκη, που αντιπροσωπεύει μια προσωπικότητα συνυφασμένη με την ταχύτητα, αλλά και τις αξίες του αθλητισμού. Μια ζωή αγώνες και διακρίσεις, μια ζωή προσφορά και επιτυχίες, ένας άνθρωπος με στόφα αριστοκράτη και πείσμα λαϊκού, μια ψυχή καθαρή και ασυμβίβαστη. Μετά την προσφορά του στον αθλητισμό ακολούθησε η δεκαετία της κοινωνικής προσφοράς, των κοινωνικών αγώνων και της πολιτικής σταδιοδρομίας, με έντονο αθλητικό προσανατολισμό. Μετέφερε στην πολιτική το ήθος του μεγάλου πρωταθλητή. Τιμήθηκε όσο κανένας άλλος αθλητής στίβου, όχι άδικα, και όχι μόνο από Βρετανούς φορείς και αρχές".

    Από την πλευρά του ο Βρετανός Ολυμπιονίκης και πρώην παγκόσμιος ρέκορντμαν των 800μ, Σεμπάστιαν Κόε τόνισε ότι: "ποτέ δεν ένιωσα τόσο τιμημένος και ευχαριστώ θερμά γι' αυτό. Με κάνετε να νιώθω κοντά στην πόλη σας και σκοπεύω να το διατηρήσω αυτό για να μάθω περισσότερο πράγματα για σας. Με τιμάτε σήμερα και με τις δύο μου ιδιότητες, αυτήν του πολιτικού και αυτήν του αθλητή. Η τιμή αποκτά ιδιαίτερη σημασία από τη στιγμή που προέρχεται από την Ελλάδα, τη κοιτίδα της Δημοκρατίας, μια χώρα με μεγάλη προσφορά στον αθλητισμό. Τις τελευταίες τρεις μέρες βρέθηκα στην Αθήνα, όπου έμεινα εντυπωσιασμένος από την προσπάθεια που καταβάλετε για να κερδίσετε το μεγάλο στοίχημα για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004. Οι αρμόδιοι έχουν έμπνευση και όραμα. Θα αναφέρω για παράδειγμα το ολυμπιακό χωριό, ένα μεγάλο επίτευγμα, το οποίο είναι σημαντικό ότι μετά τους αγώνες θα παραχωρηθεί για να το κατοικήσουν 10.000 άνθρωποι. Από τους Ολυμπιακούς αγώνες θα ευεργετηθεί όλη η Ελλάδα".

    [28] Βόλεϊ: Κληρώθηκε το πρόγραμμα του Final-8

    23/1/2003 4:10:00 μμ

    Φωτο αρχείου

    Το πρόγραμμα της προημιτελικής φάσης για το Final-8 του Κυπέλλου Ελλάδος στο Βόλεϊ ανδρών, το οποίο θα διεξαχθεί στο κλειστό "Τέντα" στην Καλαμάτα, κληρώθηκε την Πέμπτη 23 Ιανουαρίου, στα γραφεία της ΕΟΠΕ. Οι αγώνες θα αρχίσουν την Τετάρτη 29 Ιανουαρίου και ο τελικός της διοργάνωσης θα γίνει το Σάββατο 1 Φεβρουαρίου, στις 16.30 το απόγευμα, που θα μεταδοθεί ζωντανά από την ΕΤ-1.

    Το πρόγραμμα της προημιτελικής φάσης για το Final-8 του Κυπέλλου Ελλάδος στο βόλεϊ ανδρών, έχει ως εξής:

    Τετάρτη 29 Ιανουαρίου 18.00

    Ορεστιάδα-ΠΑΟΚ (1) 20.00 Ολυμπιακός-Παναθηναϊκός (2)

    Πέμπτη 30 Ιανουαρίου 18:00

    Αρης-ΑΕ Νίκαια (3) 20.00 Ηρακλής-ΕΑ Πατρών (4)

    Το πρόγραμμα των ημιτελικών:

    Παρασκευή 31 Ιανουαρίου

    18.00 Νικητής (1)-Νικητής (2) 20.00 Νικητής (3)-Νικητής (4)

    [29] Αγρίτης και Βάλλας στην Εθνική ποδοσφαίρου

    23/1/2003 2:25:00 μμ

    Δύο νέα πρόσωπα, συμπεριλαμβάνονται στη λίστα των ποδοσφαιριστών, που κλήθηκαν από τον Οτο Ρεχάγκελ, να συμμετάσχουν στην αποστολή της εθνικής μας ομάδας ποδοσφαίρου των ανδρών, για το φιλικό ματς με την αντίστοιχη της Κύπρου την Τετάρτη 29 Ιανουαρίου ("Γ.Σ.Ζ." Λάρνακας, ώρα 17:30). Πρόκειται για τους Τάσο Αγρίτη του Αιγάλεω και Σπύρο Βάλλα της Ξάνθης, ενώ θα πρέπει να σημειωθεί ότι ο ομοσπονδιακός τεχνικός δεν θα έχει στη διάθεσή του κάποιον από τους "λεγεωνάριους". Οι παίκτες που κλήθηκαν είναι: Αγρίτης Τάσος, Αντζας Παρασκευάς, Βάλλας Σπύρος, Βενετίδης Στέλιος, Γεωργιάδης Γιώργος, Γιαννακόπουλος Στέλιος, Γκούμας Γιάννης, Καραγκούνης Γιώργος, Καφές Παντελής, Κυργιάκος Σωτήρης, Κωνσταντινίδης Παντελής, Μπασινάς Αγγελος, Νικολαϊδης Ντέμης, Νικοπολίδης Αντώνης, Πατσατζόγλου Χρήστος, Τσάρτας Βασίλης, Φύσσας Τάκης, Χούτος Λάμπρος.

    [30] Εφενμπεργκ: ''Θα παραμείνω για δυο χρόνια ακόμα''

    23/1/2003 12:47:00 μμ

    Δύο ακόμη χρόνια θα αγωνίζεται στην Βόλφσμπουργκ, ο Στέφαν Εφενμπεργκ και μετά θα αποσυρθεί από την ενεργό δράση. Ο διάσημος άσος της Βόλφσμπουργκ με δηλώσεις του στην "Bild", τόνισε πως συζήτησε με την οικογένεια του και θα συνεχίσει την καριέρα του για δύο ακόμη χρόνια. "Αν η οικογένεια μου και ειδικά τα παιδιά μου, μου ζητούσαν να αποσυρθώ στο τέλος της σεζόν θα το έκανα. Μίλησα όμως μαζί τους και δεν έχουν πρόβλημα να συνεχίσω την καριέρα μου", τόνισε ο 34χρονος άσος, που το καλοκαίρι έμεινε ελεύθερος από τη Μπάγερν Μονάχου και υπέγραψε συμβόλαιο συνεργασίας με τη Βόλφσμπουργκ.

    [31] Φωτογραφική Εμπειρία Μνημείων στη Στοά Βιβλίου

    23/1/2003 4:42:00 μμ

    Διεθνής Φωτογραφική Εμπειρία Μνημείων ονομάζεται η έκθεση φωτογραφίας που οργανώνει το Υπουργείο Πολιτισμού, με τη συμμετοχή 175 νέων από 22 χώρες. Πρόκειται για ένα φωτογραφικό διαγωνισμό που διοργανώνεται για έβδομη χρονιά φέτος στο πλαίσιο του θεσμού Ευρωπαϊκών Ημερών Πολιτιστικής Κληρονομιάς και προσκαλεί νέους από όλο τον κόσμο σε ένα ταξίδι εξερεύνησης του παρελθόντος. Δεκατρείς χιλιάδες νέοι αναζήτησαν φέτος τις δικές τους απαντήσεις στην ερώτηση "τι είναι η πολιτιστική κληρονομιά" και οι φωτογραφίες που παρουσιάζονται στην έκθεση, που θα εγκαινιαστεί τη Δευτέρα 27 Ιανουαρίου, στις 20.00, στην Αίθουσα Τέχνης της Στοάς του Βιβλίου προτείνουν μια εύγλωττη απάντηση.

    Οπτική συνάντηση πολιτισμών

    Είτε αιχμαλωτίζοντας απόψεις πανοραμικές, είτε φωτίζοντας απρόσμενες λεπτομέρειες, αναπαριστούν το "τότε" των μνημείων μέσα από το "τώρα" των νέων ανθρώπων.

    Στην έκθεση συμμετέχουν νέοι και νέες από το Αζερμπαϊτζάν, την Ανδόρα, το Βέλγιο, τη Βουλγαρία, τη Γαλλία, τη Γερμανία, τη Γεωργία, την Ελβετία, την Ελλάδα, την Ισπανία, τον Καναδά, την Κροατία, την Κύπρο, τη Λετονία, τη Λιθουανία, το Μαρόκο, την Ολλανδία, την Π.Γ.Δ.Μ., την Πολωνία, την Πορτογαλία, τη Σλοβακία και τη Σλοβενία με φωτογραφίες που διακρίθηκαν στο πλαίσιο του διαγωνισμού της 7ης Διεθνούς Φωτογραφικής Εμπειρίας Μνημείων.

    Στην Ελλάδα, η Διεθνής Φωτογραφική Εμπειρία Μνημείων προσκάλεσε μαθητές και σπουδαστές Ενιαίων Λυκείων, Τεχνικών Επαγγελματικών Εκπαιδευτηρίων και Ινστιτούτων Επαγγελματικής Κατάρτισης να ρίξουν "μια ματιά στις αγορές του κόσμου".

    Σκοπός του διαγωνισμού ήταν να προκαλέσει σκέψεις για την έννοια της αγοράς, μέσα από ένα οδοιπορικό στους χώρους και τους τρόπους των εμπορικών συναλλαγών του χθες και του σήμερα, να παραπέμψει σε μια γενικευμένη και αφηρημένη διάσταση της αγοράς πέρα από την παραδοσιακή, συγκεκριμένη και τοπικά περιορισμένη έννοια του όρου.

    Στην πρόκληση του θέματος ανταποκρίθηκαν 500 νέοι "φωτογράφοι". Επιστρατεύοντας την ευαισθησία, την ειλικρίνεια και την καθαρότητα του βλέμματος τους, δημιούργησαν 7000 εικόνες, συγκροτώντας μια γλώσσα ικανή να αναπαραστήσει σύνθετες, αφηρημένες οικονομικές έννοιες.

    Οι ελληνικές φωτογραφίες που διακρίθηκαν και παρουσιάζονται στην έκθεση μάς προσκαλούν να περιπλανηθούμε σε αρχαίες αγορές, παζάρια, λαϊκές αγορές, εμπορικούς δρόμους και καταστήματα. Καταγράφουν συμβάντα, αποτυπώνουν μια στάση επιτηδευμένη ή προβάλλουν ανησυχίες εικαστικές. Αφηγούνται μικρές ιστορίες για τις ιδιαιτερότητες της καθημερινής ζωής.

    Μια συναλλαγή που αιχμαλωτίζει ο φακός ή κάποια που δεν έχει γίνει ακόμη, οι έμποροι που περιμένουν, τα εμπορεύματα που έχουν σκηνοθετηθεί, ένας μικροπωλητής μάρτυρας της ακατάπαυστης εμπορικής δραστηριότητας σε ένα σταυροδρόμι, η αδιατάρακτη ησυχία μιας αρχαίας στοάς, οι θόρυβοι μιας σύγχρονης αγοράς κατάμεστης από κόσμο αποτελούν θραύσματα εμπειριών καθημερινών.

    Απεικονίζουν το συγκεκριμένο, το τοπικό, το αποσπασματικό, ως ιδιαίτερο τμήμα ενός ευρύτερου όλου. Υποστηρίζουν πως είναι αδύνατο να κατανοήσουμε παγκόσμια μεγέθη χωρίς πρώτα να έχουμε συνειδητοποιήσει την πολιτισμική και γεωγραφική μας ταυτότητα.

    Η έκθεση θα διαρκέσει έως το Σάββατο, 1 Φεβρουαρίου 2003 και θα λειτουργεί καθημερινά.

    [32] Online παρατηρητήριο Ουρανού!

    23/1/2003 2:45:00 μμ

    Τέλος, στις μακροχρόνιες παρατηρήσεις των αστρονόμων. Ένα online παρατηρητήριο που ονομάστηκε Εικονικό Τηλεσκόπιο Παρακολούθησης του Ουρανού (SkyView Virtual Telescope), μπορεί να παρέχει τη δυνατότητα μελετών και στοιχείων των αστρονόμων, τις οποίες οι ενδιαφερόμενοι δεν θα μπορούσαν αλλιώς να πραγματοποιήσουν. Ο επιστήμονας της ΝΑΣΑ Τόμας ΜακΓκλίν, ερευνητής στο Κέντρο Αεροδιαστημικής Γκόταρντ, "πέρασε" την προηγούμενη δεκαετία συντάσσοντας μία συνοπτική βάση δεδομένων για ουράνια σώματα, η οποία είναι διαθέσιμη με λίγα κλικ του ποντικιού.

    Η σχετική ιστοσελίδα είναι χρήσιμη όχι μόνο για τους ερευνητές αλλά, παρέχει προσβάσιμη πληροφόρηση σε φοιτητές και χομπίστες-αστρονόμους, από χάρτες του ουρανού και στοιχεία για σχολικές εργασίες, μέχρι πληροφορίες για διαστημικά ταξίδια και δορυφόρους.

    Μέχρι τώρα, οι πληροφορίες αυτές βρίσκονταν διάσπαρτες σε πολλούς υπολογιστές σε όλες τις ΗΠΑ, χωρίς καμία διασύνδεση μεταξύ τους.

    Πηγές:

    onlinejournalism.com

    http://www.wired.com/,

    http://www.nasa.gov/,

    http://www.gsfc.nasa.gov/

    http://skyview.gsfc.nasa.gov/

    http://www.sonoma.edu/

    [33] Τον σκότωσε για μια θέση στο λεωφορείο

    Πηγή: ΑΠΕ 23/1/2003 2:28:00 μμ

    Ένας μεθυσμένος έπεσε νεκρός μέσα σε λεωφορείο, στη Μανίλα μετά από έντονη λογομαχία με έναν άλλο επιβάτη για μια θέση. "Ο 42χρονος Ντανίλο Μπουένα πυροβολήθηκε αργά το βράδυ της Τρίτης από έναν άνδρα αγνώστων στοιχείων, με τον οποίο συνεπλάκη μέσα σε λεωφορείο που εκτελούσε το δρομολόγιο Μανίλα-Μακάτι", ανακοίνωσε ο αστυνομικός Ρίο Μπουσαλάν. Το θύμα εξέπνευσε αμέσως μετά τη μεταφορά του στο ιατρικό κέντρο του Μακάτι

    Σύμφωνα με τις αστυνομικές αρχές ο Μπουένα που είχε πιει πολύ ανέβηκε στο λεωφορείο στο Μακάτι και προσπάθησε να καθίσει δίπλα στον δράστη.

    Ο δράστης αρνείτο να μετακινηθεί και είπε στο θύμα να καθίσει οπουδήποτε αλλού υπήρχε κενό.

    Το θύμα νευρίασε και όπως δήλωσαν αυτόπτες μάρτυρες μίλησε άσχημα στον δράστη και μετά τον κλώτσησε.

    Ο δράστης τράβηξε όπλο.

    Ωστόσο ο Μπουένα δεν ησύχασε και τότε ο δράστης τον πυροβόλησε και κατέβηκε αμέσως από το λεωφορείο.

    Ο εκπρόσωπος της αστυνομίας δήλωσε ότι συνεχίζονται οι έρευνες για τον εντοπισμό του δράστη.

    [34] Συνελήφθη ο παραγωγός Στίβεν Τζόλεϊ

    23/1/2003 12:48:00 μμ

    Ένας από τους μεγαλύτερους μουσικούς παραγωγούς της δεκαετίας του 1980 στη Βρετανία, ο Στίβεν Τζόλεϊ, συνελήφθη χθες και ανακρίνεται από την αστυνομία για σεξουαλική κακοποίηση ανηλίκων, στο πλαίσιο μεγάλης έρευνας των διωκτικών αρχών, ανακοίνωσε σήμερα αστυνομική πηγή. Ο Στίβεν Τζόλεϊ, 52 ετών, παραγωγός αρκετών επιτυχιών, αφέθηκε ελεύθερος υπό όρους. Αναμένεται να προσαχθεί για ν' ανακριθεί εκ νέου στο αστυνομικό τμήμα του Στέινς, στη νότια Αγγλία, στις 12 Μαρτίου 2003. Αλλες δυο προσωπικότητες του θεάματος συνελήφθησαν την περασμένη εβδομάδα για την ίδια υπόθεση. Ο παρουσιαστής τηλεοπτικών εκπομπών Μάθιου Κέλι, 52 ετών και ο πρώην μάνατζερ του σκοτσέζικου ποπ συγκροτήματος ''The Bay City Rollers'' Ταμ Πάτον, 64 ετών, ανακρίθηκαν από την αστυνομία της κομητείας του Σάρεϊ στο νότιο Λονδίνο.

    Οι τρείς άνδρες θεωρούνται ύποπτοι ότι εμπλέκονται σε υπόθεση σεξουαλικής κακοποίησης αγοριών μικρότερων των 16 ετών τη δεκαετία του 1970.

    Οι συλλήψεις τους, ωστόσο, δεν έχουν σχέση με την επιχείρηση ''Minerai'' που ξεκίνησε στις Ηνωμένες Πολιτείες, για εξάρθρωση κύκλων παιδεραστίας στο Ιnternet, υπογράμμισε ο εκπρόσωπος της αστυνομίας.

    Ο πρώην κιθαρίστας του συγκροτήματος "The Who" Πιτ Τάουνσεντ συνελήφθη, ανακρίθηκε και αφέθηκε ελεύθερος υπό όρους την περασμένη εβδομάδα για φερόμενες παραβάσεις του νόμου περί παιδικής πορνογραφίας στο πλαίσιο της επιχείρησης αυτής.

    Ο 57χρονος μουσικός θεωρείται ύποπτος για την κατοχή και την παραγωγή άσεμνων εικόνων με παιδιά και για προτροπή διανομής πορνογραφικού υλικού με παιδιά.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Thursday, 23 January 2003 - 17:53:00 UTC