Check our bulletin board of Hellenic Public Events Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Saturday, 20 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 03-01-20

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Εντυπωσιασμένος ο Κ. Σημίτης από έργα ζεύξης Ρίου-Αντιρρίου
  • [02] Μία νεκρή από τις πλημμύρες στην Κω
  • [03] Επίθεση Καραμανλή στην κυβέρνηση για τη διαφθορά
  • [04] Τραγωδία με λαθρομετανάστες ανοιχτά της Ιταλίας
  • [05] Για το Πόρτο Αλέγκρε αναχωρεί αύριο ο πρόεδρος του ΣΥΝ
  • [06] Στις Βρυξέλλες η Β. Παπανδρέου
  • [07] Συμφωνία ΟΗΕ-Ιράκ για διευκόλυνση επιθεωρητών
  • [08] Παραδόθηκε στη Χάγη ο Μιλουτίνοβιτς
  • [09] Ισχυρός σεισμός στα Νησιά του Σολομώντα
  • [10] Μονοκομματικές εκλογές στην Κούβα
  • [11] Δεκάδες νεκροί σε τροχαίο στη Βολιβία
  • [12] Στις ακριβότερες πόλεις του κόσμου η Αθήνα
  • [13] Ελληνικές διακρίσεις στον μαραθώνιο του Χιούστον
  • [14] Χαμένο στα αζήτητα το σεξ στις γυναίκες....
  • [15] Το μυστικό της τύχης
  • [16] Οι Νορβηγοί βραβεύουν την Ελλάδα

    [01] Εντυπωσιασμένος ο Κ. Σημίτης από έργα ζεύξης Ρίου-Αντιρρίου

    20/1/2003 2:46:00 μμ

    "Η Ολυμπιακή Φλόγα θα περάσει τον Αύγουστο του 2004 από τη νέα γέφυρα Ρίου-Αντιρρίου, καθώς θα έχει ολοκληρωθεί το τμήμα από το οποίο θα μπορούν να διέρχονται οι πεζοί". Τη δήλωση αυτή έκανε ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης που επισκέφθηκε σήμερα τον πυλώνα Μ3 της γέφυρας συνοδευόμενος από την υπουργό ΠΕΧΩΔΕ, Βάσω Παπανδρέου, τον υπουργό Μεταφορών Χρίστο Βερελή, το Γραμματέα του ΠΑΣΟΚ, Κώστα Λαλιώτη και πολυμελές κυβερνητικό κλιμάκιο. Ο πρωθυπουργός, που πραγματοποιεί σήμερα επίσκεψη στα μεγάλα αναπτυξιακά έργα της Πάτρας και της περιοχής, θα μιλήσει το μεσημέρι σε συγκέντρωση φορέων σε κεντρικό ξενοδοχείο.

    ''Πρωτοποριακό το έργο'' δηλώνει ο πρωθυπουργός

    Ο Κ. Σημίτης σε σύντομη δήλωσή του χαρακτήρισε πρωτοποριακό τεχνολογικά έργο για όλη την Ευρώπη τη ζεύξη Ρίου-Αντιρρίου και επισήμανε ότι τα τεχνικά χαρακτηριστικά είναι ιδιαίτερα λόγω σεισμογένειας, γεωλογικής μορφής και μεγάλου βάθους.

    Η γέφυρα είπε ο κ. Σημίτης, είναι πολύ σημαντικό έργο για τη δυτική Ελλάδα, αφού συνδέει το λιμάνι της Πάτρας με την Ηγουμενίτσα. Ο πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι θα αναπτυχθεί η Ιόνια Οδός και θα δοθεί η δυνατότητα σε επιχειρήσεις να δραστηριοποιηθούν, ενώ θα δημιουργηθούν χιλιάδες θέσεις εργασίας. Επίσης, δήλωσε ο κ. Σημίτης προβλέπεται μεγάλη ανάπτυξη της περιοχής γύρω από τη γέφυρα με την αξιοποίηση του χερσαίου χώρου 70 στρεμμάτων του εργοταξίου. "Δουλεύουμε με κόπο, προχωρούμε με επιτυχία", κατέληξε ο πρωθυπουργός.

    Η συμβατική υποχρέωση της κοινοπραξίας ''Γέφυρα'' είναι το έργο να τελειώσει το Δεκέμβριο του 2004, αλλά ελπίζεται ότι πριν τον Αύγουστο θα περάσουν από την γέφυρα πεζοί οι δρομείς με την Ολυμπιακή Φλόγα.

    Ανάσα για τους κατοίκους της δυτικής Πελλοποννήσου η ευρεία παράκαμψη της Πάτρας

    Η ευρεία παράκαμψη της Πάτρας, ένα όνειρο δεκαετιών των κατοίκων της Δυτικής Πελοποννήσου, είναι πλέον μια χειροπιαστή πραγματικότητα, τόνισε ο Πρωθυπουργός, κατά την επίσκεψή του στο Κέντρο Ελέγχου του έργου.

    Ο κ. Σημίτης εξέφρασε το θαυμασμό του και έδωσε συγχαρητήρια στους τεχνικούς κατασκευαστές και το προσωπικό, που εργάστηκε για το έργο.

    Το 2004 θα έχουμε μια καλύτερη Ελλάδα, σημείωσε ο κ. Σημίτης, που πρόσθεσε ότι θα δείξουμε σε όλο τον κόσμο, στις εκατοντάδες χιλιάδες ξένους επισκέπτες των Ολυμπιακών Αγώνων ότι η Ελλάδα είναι μια σύγχρονη χώρα.

    Ο Πρωθυπουργός κατηγόρησε τη Νέα Δημοκρατία ότι προσπαθεί να αμαυρώσει αυτή την πραγματικότητα, επειδή ακριβώς γνωρίζει ότι τους επόμενους μήνες θα ολοκληρώνονται και θα παραδίδονται πολλά μεγάλα και σημαντικά έργα.

    Το συνολικό μήκος της περιμετρικής οδού είναι 18,5 χλμ. αυτοκινητόδρομου μέσου πλάτους 24,5 μέτρων με 12 σήραγγες συνολικού μήκους πέντε χιλιομέτρων, οχτώ κοιλαδογέφυρες μήκους 2,6 χλμ., εννέα γέφυρες κόμβων, πέντε ανισόπεδους κόμβους, 63 χλμ. παράπλευρο οδικό δίκτυο, τρία κτίρια εξυπηρέτησης συνολικής επιφάνειας 1.771 τ.μ.

    Για την κατασκευή της χρησιμοποιήθηκαν ενάμιση εκατ. μέτρα καλωδιώσεων οπτικών ινών και δικτύων χαλκού καθώς και 350.000 μέτρα δικτύων σωληνώσεων πυρόσβεσης, άρδευσης και διέλευσης καλωδίων.

    Με τη νέα περιμετρική οδό ο χρόνος διέλευσης από την Πάτρα περιορίζεται σε 15 με 20 λεπτά από μία ώρα, που ήταν σε ώρες αιχμής.

    [02] Μία νεκρή από τις πλημμύρες στην Κω

    20/1/2003 12:43:00 μμ

    Τραγικές συνέπειες είχε καταρρακτώδης βροχή που έπληξε χθες την Κω, καθώς μία 44χρονη γυναίκα, η Αγγελική Χατζηθέμελη, πνίγηκε, όταν το αυτοκίνητό της παρασύρθηκε από τα ορμητικά νερά χειμάρρου, που την παρέσυραν σε απόσταση ενός χιλιομέτρου. Έντονη βροχόπτωση σημειώθηκε κατά τη διάρκεια της νύχτας και στη Χίο, με αποτέλεσμα να προκληθούν σημαντικές ζημιές στις περιοχές Θυμιανά και Κοντάρι. Από τα ορμητικά νερά του χειμάρρου Κοκαλλά πλημμύρισαν πολλά σπίτια και υπόγεια. Η πυροσβεστική υπηρεσία δέχθηκε περισσότερες από 50 κλήσεις για άντληση υδάτων, ενώ ένα παρκαρισμένο αυτοκίνητο παρασύρθηκε από τα ορμητικά νερά και βρέθηκε στη θάλασσα.

    [03] Επίθεση Καραμανλή στην κυβέρνηση για τη διαφθορά

    20/1/2003 7:34:00 μμ

    Φωτο Αρχείου

    Επίθεση κατά της κυβέρνησης εξαπέλυσε σήμερα ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κώστας Καραμανλής με αφορμή τα όσα συμβαίνουν τον τελευταίο καιρό στο δημόσιο βίο, με τις καταγγελίες εκβιασμούς επιχειρηματιών, αλλά και τις εξελίξεις στο χώρο του ποδοσφαίρου. Ο κ. Καραμανλής, μιλώντας σε εκδήλωση της Γραμματείας Γυναικών, υποστήριξε ότι το κράτος έχει γίνει εστία διαφθοράς και ασυδοσίας και έχει αιχμαλωτιστεί σε μικρά και μεγάλα συμφέροντα, που συγκροτούν παράκεντρα εξουσίας και δρουν με την ανοχή και υπό την προστασία της κυβέρνησης.

    Το πρόγραμμα της Ν.Δ. για τη στήριξη της πολύτεκνης οικογένειας

    Ο πρόεδρος της Ν.Δ. σημείωσε ότι χρειάζονται πρωτοβουλίες που θα διασφαλίζουν την τήρηση της νομιμότητας, υπογραμμίζοντας ότι το κόμμα του δεν πρόκειται να διαψεύσει τις ελπίδες που έχει εναποθέσει πάνω του η κοινωνία.

    Ο κ. Καραμανλής δήλωσε ότι η κυβέρνηση έχει ξεπεραστεί από τα ίδια της τα λάθη, αλλά και από τις αυξημένες ανάγκες της κοινωνίας, σημειώνοντας πως από τη διαχείριση της συντήρησης, έχει περάσει στη διαχείριση του αποπροσανατολισμού.

    Παρουσιάζοντας πτυχές του κυβερνητικού προγράμματος της Νέας Δημοκρατίας για τις γυναίκες, ο κ. Καραμανλής ανακοίνωσε τη στήριξη της πολύτεκνης οικογένειας με την καθιέρωση του πολυτέκνου για τις οικογένειες με τρία παιδιά, την επέκταση του θεσμού του ολοήμερου σχολείου και της απογευματινής λειτουργίας των παιδικών σταθμών, τη δημιουργία σύγχρονων προγραμμάτων επαγγελματικής κατάρτισης για τις άνεργες, τη θεσμοθέτηση μέτρων και κινήτρων στην αγορά εργασίας όπως μερική απασχόληση και ελαστικά ωράρια, τη συγκρότηση φορέα αντιμετώπισης του δημογραφικού, τη συγκρότηση ανεξάρτητης αρχής για την ισότητα των δύο φύλων και τη δημιουργία υπηρεσίας χρηματοδότησης της γυναικείας δραστηριότητας.

    Η γραμματέας Γυναικών Φάνη Πάλλη-Πετραλιά τόνισε ότι το 2002 ήταν κακή χρονιά για τους εργαζόμενους και τις οικογένειες, ενώ εκτίμησε ότι η Ν.Δ. θα κερδίσει τις προσεχείς εκλογές.

    Τέλος, ο κ. Καραμανλής υποσχέθηκε εκπλήξεις στο ψηφοδέλτιο του κόμματός του, με ιδιαίτερα αυξημένη συμμετοχή γυναικών.

    [04] Τραγωδία με λαθρομετανάστες ανοιχτά της Ιταλίας

    20/1/2003 3:47:00 μμ

    Φωτο Αρχείου

    Νέα τραγωδία με λαθρομετανάστες, αυτή τη φορά στα ανοιχτά των ιταλικών ακτών, με έξι νεκρούς και πέντε διασωθέντες, οι οποίοι επέβαιναν σε ταχύπλοο. Το σκάφος, με το όνομα "Σάκης" και κυβερνήτη τον 28χρονο Παναγιώτη Λιόλιο, εντοπίστηκε χθες το βράδυ από ρωσικό πλοίο. Σύμφωνα με τις λιμενικές αρχές του Μπάρι το ταχύπλοο είχε αποπλεύσει από την Ελλάδα ή την Αλβανία, μεταφέροντας 30 άτομα. Το σκάφος υπέστη μηχανική βλάβη με αποτέλεσμα να παραμείνει στη θάλασσα ένα τριήμερο και κάτω από δυσμενείς καιρικές συνθήκες. Σημειώνεται, ότι την περασμένη Πέμπτη ο ιδιοκτήτης του σκάφους είχε δηλώσει στις λιμενικές αρχές της Πρέβεζας την εξαφάνισή του, ενώ και ο κυβερνήτης είχε δηλωθεί ως αγνοούμενος. Ο Παναγιώτης Λιόλιος ανακρίνεται από την αστυνομία του Λέτσε.

    [05] Για το Πόρτο Αλέγκρε αναχωρεί αύριο ο πρόεδρος του ΣΥΝ

    20/1/2003 12:47:00 μμ

    Αναχωρεί αύριο για το Πόρτο Αλέγκρε της Βραζιλίας στο πλαίσιο των εργασιών του Παγκόσμιου Κοινωνικού Φόρουμ ο πρόεδρος του ΣΥΝ επικεφαλής αντιπροσωπείας του κόμματος. Στη Βραζιλία αναμένεται να συναντηθεί και με τον νεοεκλεγέντα πρόεδρο της χώρας κ. Λούλα. Σε σημερινή συνέντευξη Τύπου, ο κ. Κωνσταντόπουλος άσκησε αυστηρή κριτική κατά της ηγεσίας του ΚΚΕ για την απόφασή της να οργανώσει ξεχωριστές κινητοποιήσεις στο Ναύπλιο στις 23-24 και στην Αθήνα στις 15 Φεβρουαρίου.

    ''Αυστηρός'' ο Κωνσταντόπουλος

    Η ηγεσία του ΚΚΕ, τόνισε ο κ. Κωνσταντόπουλος, δεν μπορεί να συλλάβει την εξέλιξη των σύγχρονων κοινωνικών κινημάτων και να απαλλαγεί από το δογματικό της παρελθόν.

    Αναφερόμενος στο σχεδιαζόμενο πόλεμο κατά του Ιράκ κάλεσε την κυβέρνηση να πάρει πρωτοβουλίες αποτροπής του πολέμου, ενώ επισήμανε την ανάγκη να μην συμμετέχει καμία ελληνική δύναμη στα στρατιωτικά σχέδια και να μη γίνει η Ε.Ε. "πολιτικός κλώνος" των ΗΠΑ.

    [06] Στις Βρυξέλλες η Β. Παπανδρέου

    20/1/2003 6:59:00 μμ

    Η υπουργός Περιβάλλοντος, Χωροταξίας και Δημοσίων Έργων Βάσω Παπανδρέου, μετέβη σήμερα στις Βρυξέλλες προκειμένου να συμμετάσχει εκ μέρους της ελληνικής Προεδρίας άτυπη σύσκεψη μεταξύ της Επιτρόπου Περιβάλλοντος κας Wallstrom και των υπουργών Περιβάλλοντος των υπό ένταξη χωρών.

    Τα θέματα της συνάντησης θα είναι:

    Η εφαρμογή της ευρωπαϊκής περιβαλλοντικής νομοθεσίας στα νέα Κράτη-Μέλη της ΕΕ και στις υπόλοιπες υπό ένταξη χώρες, η χρηματοδότηση της εφαρμογής της ευρωπαϊκής αυτής περιβαλλοντικής νομοθεσίας στις υπό ένταξη χώρες και η μετάβασή τους από την προενταξιακή διαδικασία χρηματοδότησης στα χρηματοδοτικά ταμεία της ΕΕ και, τέλος, η οριστικοποίηση του ευρωπαϊκού δικτύου προστατευόμενων περιοχών NATURA 2000 και οι μηχανισμοί χρηματοδότησής του.

    [07] Συμφωνία ΟΗΕ-Ιράκ για διευκόλυνση επιθεωρητών

    20/1/2003 2:36:00 μμ

    Σε συμφωνία δέκα σημείων για τη διευκόλυνση των έργου των επιθεωρητών κατέληξαν ΟΗΕ και Ιράκ, σύμφωνα με δηλώσεις του επικεφαλής των επιθεωρητών του ΟΗΕ στο Ιράκ, Χανς Μπλιξ. Παράλληλα ο Αμίρ αλ Σαάντι, σύμβουλος του ιρακινού προέδρου Χουσεΐν, δήλωσε ότι οι συνομιλίες των εκπροσώπων της ιρακινής ηγεσίας με τον Χανς Μπλιξ και τον διευθυντή της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας (IAEA) Μοχάμεντ Ελ Μπαραντέι ήταν εποικοδομητικές. Στο μεταξύ, την Ελληνική Προεδρία θα ενημερώσουν σήμερα οι Μπλιξ και ελ Μπαραντέι, σχετικά με την πορεία των ελέγχων του ιρακινού οπλοστασίου.

    Δεσμεύεται να συνεργαστεί το Ιρακ

    Ο επικεφαλής των επιθεωρητών του ΟΗΕ Χανς Μπλιξ ανακοίνωσε σήμερα την επίτευξη συμφωνίας δέκα σημείων ανάμεσα στον ΟΗΕ και το Ιράκ, η οποία θα διευκολύνει το έργο των επιθεωρητών στο Ιράκ.

    Η συμφωνία προβλέπει πρόσβαση των επιθεωρητών σε όλους τους τόπους, περιλαμβανομένων των ιδιωτικών κατοικιών, δήλωσε στους δημοσιογράφους ο Χανς Μπλιξ ολοκληρώνοντας την 24ωρη επίσκεψή του στο Ιράκ.

    Η συμφωνία προβλέπει επίσης την ενθάρρυνση των ιρακινών επιστημόνων να έχουν κατ' ιδίαν, χωρίς την παρουσία ιρακινών αξιωματούχων, συνομιλίες με τους επιθεωρητές και τη δημιουργία ομάδας που θα ερευνήσει το θέμα των χημικών κεφαλών που ενδεχομένως κατέχει το Ιράκ.

    Νωρίτερα ο σύμβουλος του Ιρακινού προέδρου, Αμερ αλ Σαάντι ανακοίνωσε την υπογραφή κοινού ανακοινωθέντος με το οποίο η Βαγδάτη δεσμεύεται να ενισχύσει τη συνεργασία της με τους επιθεωρητές αφοπλισμού. Στο κείμενο αναφέρεται επίσης ότι το Ιράκ παρέδωσε και άλλα έγγραφα στους επιθεωρητές, ότι έδωσε διευκρινίσεις για το περιεχόμενο ορισμένων εγγράφων και ότι συγκροτεί ιρακινές ομάδες εμπειρογνωμόνων για την αναζήτηση ύποπτων κεφαλών πυραύλων. Η Βαγδάτη δήλωσε ότι οι κενές χημικές κεφαλές πυραύλων που ανακαλύφθηκαν την περασμένη εβδομάδα ''είχαν ξεχαστεί''

    Ενδεχόμενη επίσκεψη Παπανδρέου στη Βαγδάτη

    Ανοιχτό άφησε το ενδεχόμενο να επισκεφθεί τη Βαγδάτη ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Παπανδρέου, εφόσον μια τέτοια απόφαση είναι αντικείμενο διαβουλεύσεων με τους κοινοτικούς εταίρους.

    Στο μεταξύ, σενάρια άμυνας απέναντι στην επαπειλούμενη σύρραξη στο Ιράκ, θα αναζητηθούν κατά τη συνεδρίαση του Συμβουλιου Γιουρογκρούπ, που θα πραγματοποιηθεί το βραδυ στις Βρυξέλλες, υπο το Νίκο Χριστοδουλάκη.

    Ψάχνουν τον Σαντάμ οι Αμερικάνοι

    Την ίδια στιγμή οι προετοιμασίες για έναν πόλεμο στο Ιράκ κλιμακώνονται, ενώ σύμφωνα με σημερινό δημοσίευμα της εφημερίδας USA Today, oι αμερικανικές δυνάμεις εντείνουν τις προσπάθειες για τον εντοπισμό του Σαντάμ.

    Στις προσπάθειες εντοπισμού του ιρακινού προέδρου μετέχουν μιά μικρή ομάδα των αμερικανικών ειδικών δυνάμεων και άνδρες της CIA ,που βρίσκονται στο Ιράκ, όπως επίσης και κατασκοπευτικοί δορυφόροι, γράφει η αμερικανική εφημερίδα επικαλούμενη πηγές των μυστικών υπηρεσιών.

    Η "USA Today" σημειώνει ότι οι προσπάθειες για τον εντοπισμό του Σαντάμ εντάσσονται στην πολιτική της Ουάσινγκτον για την άσκηση πίεσης εναντίον του ώστε να εγκαταλείψει τη χώρα ή να αφοπλιστεί.

    Ο Αμερικανός υπουργός Αμυνας, Ντόναλντ Ράμσφελντ εμφανίστηκε μάλιστα χθες να υποστηρίζει την ιδέα να επιτραπεί στον Σαντάμ Χουσεΐν να εγκαταλείψει το Ιράκ για να αποτραπεί ο πόλεμος.

    Πάντως ειδικός απεσταλμένος του ιρακινού προέδρου Σαντάμ Χουσεΐν στο Λίβανο διέψευσε σήμερα ότι γίνονται συζητήσεις για αυτοεξορία του Σαντάμ και τόνισε ότι όλοι οι Ιρακινοί, παιδιά και ενήλικες, θα αγωνιστούν για να υπερασπιστούν τον ηγέτη τους σε περίπτωση ξένης εισβολής.

    Αντιπολεμικό κλίμα

    Κλίμα υπέρ της αποτροπής του πολέμου διαμορφώνουν οι μεγάλες διαδηλώσεις σε όλο τον κόσμο, αλλά και δηλώσεις ηγετικών μορφών της ΕΕ, όπως ο Χαβιε Σολάνα και ο Γιόσκα Φίσερ.

    Ο Ζακ Σιράκ τονίζει ότι μια αμερικανική επίθεση που δεν θα στηρίζεται σε απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας θα είναι παράνομη, όμως την ίδια στιγμή ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών ερμηνεύει την απόφασης 1441 του Συμβουλίου Ασφαλείας ως σαφέστατη προειδοποίηση προς το Ιράκ για πόλεμο αν αποτύχει να συμμορφωθεί πλήρως με τις απαιτήσεις του ΟΗΕ.

    Εντωμεταξύ, σενάρια άμυνας απέναντι στην επαπειλούμενη σύρραξη στο Ιράκ, θα αναζητηθούν κατά τη συνεδρίαση του Συμβουλίου Γιουρογκρούπ, που θα πραγματοποιηθεί το βράδυ στις Βρυξέλλες, υπό τον Νίκο Χριστοδουλάκη.

    [08] Παραδόθηκε στη Χάγη ο Μιλουτίνοβιτς

    20/1/2003 4:17:00 μμ

    Μίλαν Μιλουτίνοβιτς

    Στις φυλακές του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου βρίσκεται από σήμερα το μεσημέρι ο πρώην πρόεδρος της Σερβίας Μίλαν Μιλουτίνοβιτς, που κατηγορείται για εγκλήματα πολέμου στο Κόσοβο. Ο 60χρονος Μιλουτίνοβιτς κατηγορείται από το ΔΠΔ για τον διωγμό 800.000 Αλβανών του Κοσόβου και για το θάνατο τουλάχιστον 900 από αυτούς το 1999. Η εισαγγελέας του ΔΠΔ Κάρλα Ντελ Πόντε θα συναντηθεί με τον Μιλουτίνοβιτς σήμερα το απόγευμα, όπως διευκρίνισε η εκπρόσωπός της Φλόρενς Χάρτμαν.

    Απορρίπτει τις κατηγορίες

    Ο Σέρβος πολιτικός, που εξακολουθούσε να ήταν Πρόεδρος της Σερβίας, απολάμβανε διπλωματικής ασυλίας, μέχρι την ολοκλήρωση της θητείας του στο τέλος του 2002.

    Ο Μιλουτίνοβιτς έχει απορρίψει τις κατηγορίες, ενώ είχε αφήσει να εννοηθεί ότι θα παραδινόταν οικειοθελώς στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο της Χάγης.

    [09] Ισχυρός σεισμός στα Νησιά του Σολομώντα

    20/1/2003 4:13:00 μμ

    Μετά τους κυκλώνες, τα Νησιά του Σολομώντα στον Ειρηνικό, επλήγησαν και από τον εγκέλαδο. Ισχυρή σεισμική δόνηση, μεγέθους 7,2 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, συγκλόνισε σήμερα τους κατοίκους των νησιών. Μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν πληροφορίες για ζημιές ή τραυματισμούς, όπως ανέφεραν τοπικοί αξιωματούχοι. Κάτοικοι της πρωτεύουσας της νησιωτικής χώρας, Χονιάρα, ανέφεραν ότι τα κτίρια ταρακουνήθηκαν από την σεισμική δόνηση, που διήρκεσε περίπου ένα λεπτό.

    Το Αμερικανικό Γεωδυναμικό Ινστιτούτο ανακοίνωσε ότι το επίκεντρο του σεισμού, που σημειώθηκε στις 10:43 (ώρα Ελλάδας), ήταν 197 χλμ. ανατολικά-βορειοανατολικά της νήσου Μπουγκενβίλ, της Παπούας Νέας Γουϊνέας.

    Το Παρατηρητήριο των Επιστημών της Γης, στο Στρασβούργο, ανακοίνωσε ότι ο σεισμός είχε μέγεθος 7,8 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ.

    Πρόκειται για τον ισχυρότερο σεισμό που σημειώνεται στην περιοχή από το 1990.

    Ο προηγούμενος είχε σημειωθεί στις 9 Φεβρουαρίου 1991 και είχε μέγεθος 6,4 βαθμούς της κλίμακας Ρίχτερ.

    [10] Μονοκομματικές εκλογές στην Κούβα

    20/1/2003 1:08:00 μμ

    Φιντέλ Κάστρο

    Με το μήνυμα "Στηρίξτε τον σοσιαλισμό και τη χώρα μας, αντισταθείτε στις Ηνωμένες Πολιτείες", καλεί ο Φιντέλ Κάστρο τους Κουβανούς να προσέλθουν στις κάλπες προκειμένου να αναδειχθούν τα 609 μέλη της Εθνοσυνέλευσης και οι 1119 αντιπρόσωποι των επαρχιακών συνελεύσεων, από όπου και θα προκύψει το Συμβούλιο του Κράτους, που ορίζει και τον Πρόεδρο.

    Χαρακτηριστικό είναι όμως το γεγονός ότι οι εκλογές είναι μονοκομματικές και ο αριθμός των εδρών είναι ο ίδιος με αυτόν των υποψηφίων, κάτι που δεν αφήνει ουσιαστικά κανένα περιθώριο επιλογής στους ψηφοφόρους, με αποτέλεσμα η αντιπολίτευση να μιλά για μία ακόμη απάτη του Κάστρο και να προσπαθεί να αποτρέψει τους Κουβανούς από το να ψηφίσουν.

    [11] Δεκάδες νεκροί σε τροχαίο στη Βολιβία

    20/1/2003 6:21:00 μμ

    Φωτογραφία αρχείου

    Περισσότεροι από 28 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και 32 τραυματίστηκαν από ανατροπή λεωφορείου, σε επαρχιακό δρόμο ορεινής περιοχής των Ανδεων της Βολιβίας. Το δυστύχημα, τα αίτια του οποίου αποδίδονται στις κακές καιρικές συνθήκες συνέβη, ανάμεσα στις πόλεις Ορούρο και Κοτσαμπάμπα, 380 χιλιόμετρα έξω από την πρωτεύουσα της Βολιβίας Λα Παζ.

    Πηγή:Reuters

    [12] Στις ακριβότερες πόλεις του κόσμου η Αθήνα

    20/1/2003 12:20:00 μμ

    Στην 70η θέση των ακριβότερων πόλεων του κόσμου, σκαρφαλώνει η Αθήνα, σε σύγκριση με πέρυσι (84η θέση), σύμφωνα με την τελευταία έρευνα του περιοδικού "The Economist". Στην δεύτερη θέση της λίστας των φθηνότερων χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, κατατάσσεται η Αθήνα, μετά τη Λισσαβόνα της Πορτογαλίας, σύμφωνα με σημερινό δημοσίευμα της εφημερίδας "ΤΑ ΝΕΑ". Υψηλό είναι το κόστος ζωής για το 2003, σε 134 πόλεις του κόσμου, σε σύγκριση με πέρυσι. Η έρευνα διεξάγεται δυο φορές τον χρόνο, τον Μάρτιο και τον Σεπτέμβριο.

    Οι στρογγυλοποιήσεις αύξησαν τον πληθωρισμό της Ελλάδας

    Στην λίστα με την κατάταξη των 134 πόλεων του κόσμου που περιλαμβάνει αναλυτικές τιμές σε Αθήνα, Παρίσι, Λονδίνο, Ρώμη, Μιλάνο, Μαδρίτη και Νέα Υόρκη, συνυπολογίστηκαν 167 προϊόντα, έτσι ώστε να βγουν τα αποτελέσματα της έρευνας.

    Το Λονδίνο, που δεν είναι στη ζώνη του Ευρώ, έχασε έδαφος στην Παγκόσμια κατάταξη.

    Η Αθήνα είναι κατά 28% φθηνότερη από τη Νέα Υόρκη.

    Ένας από τους επιμελητές της έρευνας του "Economist", ο Τζον Κοπστέικ τόνισε ότι "η ενίσχυση του Ευρώ έναντι του δολαρίου, για τους τελευταίους 12 μήνες, ανέβασε όλες τις χώρες της ζώνης του ευρώ, στην Παγκόσμια κατάταξη των πόλεων για το κόστος ζωής".

    Οι στρογγυλοποιήσεις που έγιναν σε όλα τα αγαθά αύξησαν τον πληθωρισμό της χώρας μας.

    "Το κόστος ζωής σε σύγκριση με άλλες πόλεις εκτός ζώνης του Ευρώ παρουσίασε αλματώδη αύξηση", τόνισε ο επιμελητής της έρευνας.

    Η έρευνα διεξάγεται λαμβάνοντας υπόψη περίπου 50.000 τιμές προϊόντων.

    Σε δέκα κατηγορίες χωρίζονται τα αγαθά και οι παροχές, ανάλογα με το είδος τους (π.χ το καλάθι της νοικοκυράς, τσιγάρα, αλκοόλ, διασκέδαση, ένδυση, ενοικίαση σπιτιών, αγορά αυτοκινήτου κ.λ.π).

    [13] Ελληνικές διακρίσεις στον μαραθώνιο του Χιούστον

    20/1/2003 12:50:00 μμ

    Πολύ καλή εμφάνιση πραγματοποίησαν οι δύο Eλληνες αθλητές, οι οποίοι πήραν μέρος στο διεθνή Μαραθώνιο του Χιούστον. Στους άνδρες, ο Λάμπρος Ζάραγκας τερμάτισε δεύτερος σε 2:25':42'', ενώ στις γυναίκες, η Ευαγγελία Βατικιώτη ήταν πέμπτη με 2:59':47''. Την πρώτη θέση στους άνδρες πήρε ο Αμερικανός Σιν Γουέιτ με 2:24':43'', ενώ στις γυναίκες πρώτευσε η Αλμπίνα Γκαλιάμοβα (ΗΠΑ) με 2:42':37''.

    [14] Χαμένο στα αζήτητα το σεξ στις γυναίκες....

    20/1/2003 7:27:00 μμ

    Ασχημα τα νέα για τους άνδρες του πλανήτη. Ελεύθερη πτώση, φαίνεται να σημειώνει, σύμφωνα με Αμερικανούς ερευνητές, η σεξουαλική δραστηριότητα στις γυναίκες. Το φαινόμενο, σύμφωνα με τους επιστήμονες, αποδίδεται, στον σύγχρονο τρόπο ζωής των δυο φύλων. Δεν γνωρίζει γεωγραφικά σύνορα και είναι, όπως όλα δείχνουν, καθαρά, θέμα χρόνου.

    Με τη ψυχή στο στόμα...

    Στη λίστα των προτεραιοτήτων της σύγχρονης γυναίκας...το σεξ βρίσκεται κυριολεκτικά στα αζήτητα....

    Σε αντίθεση με τη δεκαετία του 1950 η γυναίκα του σήμερα, βρίσκεται με το ένα πόδι στο χώρο εργασίας της, το άλλο στο σπίτι και το μυαλό της στα παιδιά και την οικογένεια.

    Σύμφωνα με την έρευνα που διεξήγαγε το ινστιτούτο Κίνσλεϊ, το σπίτι η οικογένεια, η καριέρα, αλλά ακόμα και η τηλεόραση φαίνεται να κερδίζουν τη μάχη της ερωτικής συνεύρεσης και να στερούν από άνδρες και γυναίκες την απόλαυση του σεξ.

    "Υπάρχει ελάχιστος ελεύθερος χρόνος", δηλώνει ο επικεφαλής του ινστιτούτου και αποδίδει το φαινόμενο στο σύγχρονο τρόπο ζωής μας.

    Η έρευνα βασίστηκε σε 853 τηλεφωνικές συνεντεύξεις γυναικών ηλικίας από 20-65 ετών.

    [15] Το μυστικό της τύχης

    20/1/2003 3:41:00 μμ

    Οι άνθρωποι δεν γεννιούνται τυχεροί, αλλά δημιουργούν και θέλγουν την εύνοια της τύχης στη διάρκεια της ζωής τους, σύμφωνα με μία νέα έρευνα του ψυχολόγου Ρίχαρντ Βάισμαν, ο οποίος πέρασε 10 χρόνια για να μελετήσει τον ''άπιαστο'' παράγοντα τύχη και προσπάθησε να κατανοήσει τη ψυχολογία πίσω από την καλοτυχία. Ο δρ. Βάισμαν, επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας στο πανεπιστήμιο Χερτφορντσάιρ, μελέτησε τη ζωή 400 ατόμων, των πιο τυχερών και των πιο κακότυχων, χρησιμοποιώντας ψυχομετρικά ερωτηματολόγια, εργαστηριακά πειράματα και πάμπολλες συνεντεύξεις. Βρήκε λοιπόν ότι αυτοί με τη συναρπαστική ζωή, χωρίς να το συνειδητοποιούν, χρησιμοποιούν τέσσερις βασικές αρχές για να δημιουργούν καλοτυχία για τους εαυτούς τους.

    Η θετική σκέψη βοηθά

    Η πρώτη αρχή των τυχερών ανθρώπων είναι ότι μεγιστοποιούν τις ευκαιρίες που τους δίνονται. Είναι προικισμένοι για να δημιουργούν, να παρατηρούν και να χρησιμοποιούν τις ευκαιρίες με τις διασυνδέσεις τους, την υιοθέτηση μιας άνετης συμπεριφοράς απέναντι στη ζωή και είναι ανοικτοί σε νέες εμπειρίες.

    Κατά δεύτερον, οι άνθρωποι που μοιάζουν να είναι καλότυχοι σύμφωνα με τον δρ. Βάισμαν, έχουν την τάση να παίρνουν δραστικές αποφάσεις ενεργώντας με τη διαίσθηση και τα συναισθήματά τους. Κάνουν επίσης βήματα για να ενισχύσουν το χάρισμα της διαίσθησής τους, όπως το να έχουν καθαρό μυαλό μακριά από σκέψεις και συλλογισμούς.

    Τρίτον, οι τυχεροί διάγουν το βίο τους περιμένοντας καλοτυχία και με τη σιγουριά ότι το μέλλον θα είναι ευμενές. Αυτές οι προσδοκίες γίνονται προφητείες που εκπληρώνονται βοηθώντας τους τυχερούς ανθρωπους να επιμένουν σε περίπτωση αποτυχίας τους και να διαμορφώνουν τις αλληλεπιδράσεις τους με τους συνανθρώπους τους με θετικό τρόπο.

    Ως τέταρτη αρχή ο δρ. Βάισμαν βρήκε ότι αυτοί οι καλορίζικοι άνθρωποι έχουν την ικανότητα να μετατρέπουν την κακοτυχία σε καλοτυχία. Συνήθως χρησιμοποιούν ποικίλες ψυχολογικές μεθόδους για να αντιμετωπίζουν, ακόμη και να εξουδετερώνουν την κακοτυχία που μπαίνει στο δρόμο τους. Για παράδειγμα, αυτομάτως φαντάζονται πώς τα πράγματα θα ήταν χειρότερα και δεν στέκονται σε μια κακοτυχία, αλλά παίρνουν τον έλεγχο της κατάστασης.

    Η επιστημονική έρευνα δημοσιεύεται στο βιβλίο ''The Luck Factor'' (O Παράγοντας Τύχη) από τις εκδόσεις ''Century Books'' και όπως δήλωσε ο δρ. Βάισμαν ''πρόκειται για την πρώτη εκτενή έρευνα για την τύχη. Δείχνει ότι η τύχη έχει καίρια σημασία για την επιτυχία και την ευτυχία μας και δωρίζει στους ανθρώπους ευκαιρίες να δοκιμάσουν περισσότερη ευδαιμονία στη ζωή τους''.

    [16] Οι Νορβηγοί βραβεύουν την Ελλάδα

    20/1/2003 2:29:00 μμ

    Καλύτερη τουριστική χώρα για τους Νορβηγούς επιχειρηματίες του κλάδου θεωρείται η Ελλάδα, για το λόγο αυτό της απένειμαν το βραβείο ''Grand Award 2003'', το πιο σημαντικό για τον τουριστικό κλάδο. Η Ελλάδα έλαβε ποσοστό 24% και ακολούθησαν η Ταϊλάνδη και η Ισπανία, οι οποίες έλαβαν ποσοστό 21% και 18% αντίστοιχα.

    Εν τω μεταξύ με διαφημιστική καταχώρηση της Ελλάδας με τίτλο ''Ελάτε μέσα στα χρώματα του Αιγαίου'' κυκλοφόρησε το τεύχος Ιανουαρίου 2003, του Ιαπωνικού περιοδικού "Art magazine".

    Παράλληλα η εφημερίδα "Sky News" του ταξιδιωτικού πρακτορείου Nikko Travel, το οποίο εκδίδει για τους πελάτες καταναλωτές των τουριστικών του προϊόντων, περιλαμβάνει εκτεταμένη αρθρογραφία, σε συνεργασία με τον ΕΟΤ, για την Αθήνα 2004, το Σούνιο, τα Αιγαιοπελαγίτικα νησιά, τα Μετέωρα και τα Πασχαλιάτικα ήθη και έθιμα μας, με τίτλο ''Ταξιδέψτε στην ανοιξιάτικη Ελλάδα''.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Monday, 20 January 2003 - 17:53:00 UTC