Browse through our Interesting Nodes on the Environment Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 03-01-19

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ''Ολυμπιακό'' ωράριο το 2004
  • [02] Ο χιονιάς ματαίωσε το πρόγραμμα του Κ. Στεφανόπουλου
  • [03] Χιονιάς και παγωνιά στη Βόρεια Ελλάδα
  • [04] Συνάντηση αστυνομικών νοτιο-ανατολικής Ευρώπης
  • [05] Επίσκεψη Αποστολίδη στην Τυνησία
  • [06] Πιλοτικό πρόγραμμα για νέους αγρότες
  • [07] Διπλό έγκλημα στο Παλαιό Φάληρο
  • [08] Οι προτεραιότητες Υπουργείου Ανάπτυξης
  • [09] Κλιμάκωση της κρίσης στο Ιράκ
  • [10] Αποστολή Αμερικανών κομάντος στην Κολομβία
  • [11] Επίσκεψη Αγγελοπούλου στο Βερολίνο την Τρίτη
  • [12] Χάντμπολ: Ελλάδα-Ιταλία 24-21
  • [13] Βρετανία: ''Μασκότ'' του Ιnternet... ένας γάτος!
  • [14] Αράχνες στο... διάστημα
  • [15] Ξάνθη: Οικογενειακή επίθεση σε τροχονόμο

    [01] ''Ολυμπιακό'' ωράριο το 2004

    19/1/2003 1:37:00 μμ

    Ελευθερο ολυμπιακό ωράριο για τρεις μήνες το 2004, προωθεί με ρύθμιση το υπουργείο Εργασίας. Στην Αθήνα, αλλά και στις τουριστικές περιοχές της χώρας τα καταστήματα και οι δημόσιες υπηρεσίες θα παραμένουν ανοιχτά για 16 ώρες, δηλαδή από τις 8 το πρωί έως τις 12 τα μεσάνυχτα.

    Το ωράριο αυτό θα ισχύσει μέχρι το τέλος των Παραολυμπιακών Αγώνων και θα αφορά το σύνολο των καταστημάτων, όλες τις Τράπεζες , τις δημόσιες υπηρεσίες, τα τουριστικά γραφεία και όλες οι επιχειρήσεις που έχουν άμεση ή έμμεση σχέση με την εξυπηρέτηση των επισκεπτών. Σύμφωνα με την ηγεσία του υπουργείου Εργασίας, για την εύρυθμη λειτουργία των καταστημάτων και των υπηρεσιών την περίοδο των Ολυμπιακών Αγώνων, θα δημιουργηθούν δύο οκτάωρες βάρδιες (8.00-16.00 η πρώτη και 16.00-24.00 η δεύτερη).

    Παράλληλα κατά την περίοδο των Ολυμπιακών Αγώνων θα ληφθούν περιοριστικά μέτρα στην κυκλοφορία, ενώ θα υπάρξει ολυμπιακή "εκεχειρία", όσον αφορά απεργίες, διαδηλώσεις και συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας.

    Σύμφωνα με τις ρυθμίσεις που έχουν επεξεργαστεί η Οργανωτική Επιτροπή ΑΘΗΝΑ 2004, τα αρμόδια υπουργεία και οι εμπλεκόμενοι φορείς, θα υπάρχουν περιορισμοί στην κυκλοφορία και τη στάθμευση, ειδικά γύρω από τις ολυμπιακές εγκαταστάσεις, πρόστιμα παράνομης στάθμευσης ως και 500 ευρώ και εκτεταμένοι έλεγχοι για λόγους ασφαλείας και υγείας από σώματα με αυξημένες αρμοδιότητες.

    Οι ρυθμίσεις αυτές αναμένεται να κατατεθούν είτε σε ένα ενιαίο νομοσχέδιο, είτε εμβόλιμες σε περισσότερα στη Βουλή, μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2003.

    Οι απαγορεύσεις θα ισχύσουν στους Ολυμπιακούς Αγώνες (13-30 Αυγούστου) και στους Παραολυμπιακούς Αγώνες, οι οποίοι θα διαρκέσουν 15 ημέρες.

    [02] Ο χιονιάς ματαίωσε το πρόγραμμα του Κ. Στεφανόπουλου

    19/1/2003 1:06:00 μμ

    Οι άσχημες καιρικές συνθήκες που επικρατούν στη Βόρεια Ελλάδα δεν επέτρεψαν στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να πραγματοποιήσει το σημερινό του πρόγραμμα στα Γρεβενά. Μετά τη Θεία Λειτουργία που παρακολούθησε το πρωί, στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό της πόλης, αναχώρησε οδικώς για τη Λάρισα και από εκεί με στρατιωτικό αεροσκάφος C-130 θα επιστρέψει στην Αθήνα. Από χθες το βράδυ στην περιοχή πέφτει πυκνό χιόνι. Το ύψος του χιονιού έφτασε τα 30 εκατοστά στο δρόμο προς το χιονοδρομικό κέντρο της Βασιλίτσας, στο οποίο και θα πραγματοποιούσε επίσκεψη σήμερα ο κ. Στεφανόπουλος και έτσι αποφασίστηκε να ματαιωθεί η επίσκεψη του προέδρου, καθώς η χιονόπτωση συνεχίζεται με αμείωτο ρυθμό.

    Νωρίτερα, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, μαζί με τον υφυπουργό Εργασίας Ελευθέριο Τζιόλα, το νομάρχη Δημήτρη Ρίγκο, το δήμαρχο Σάκη Ζιώγα και άλλους εκπροσώπους των τοπικών αρχών, παρακολούθησαν τη Θεία Λειτουργία στο Μητροπολιτικό Ναό της πόλης, όπου χειροτονήθηκαν και δύο νέοι ιερείς.

    Σημειώνεται ότι ο κ. Στεφανόπουλος ταλαιπωρήθηκε και χθες εξαιτίας των άσχημων καιρικών συνθηκών. Το αεροσκάφος που τον μετέφερε δεν κατόρθωσε να προσγειωθεί στο αεροδρόμιο Κοζάνης, λόγω της πυκνής ομίχλης, και προσγειώθηκε στο αεροδρόμιο της Λάρισας. Το αποτέλεσμα ήταν να φτάσει με καθυστέρηση τριών ωρών στα Γρεβενά.

    Υπενθυμίζεται ότι η επίσκεψη του προέδρου της Δημοκρατίας, στα Γρεβενά έγινε με την ευκαιρία του πανηγυρικού εορτασμού του Αγίου Γεωργίου του Νεομάρτυρα, ο οποίος είναι ο προστάτης της προεδρικής φρουράς, ύστερα από πρόσκληση του κ. Τζιόλα.

    [03] Χιονιάς και παγωνιά στη Βόρεια Ελλάδα

    19/1/2003 12:58:00 μμ

    Φωτό Αρχείου

    Πυκνό χιόνι πέφτει σε όλους τους νομούς της Δυτικής Μακεδονίας, χωρίς ωστόσο να έχουν δημιουργηθούν προβλήματα στην κίνηση των οχημάτων, αν και η χρήση των αντιολισθητικών αλυσίδων είναι απαραίτητες, τόσο στο επαρχιακό όσο και το εθνικό οδικό δίκτυο της περιοχής. Στα πεδινά της Κεντρικής Μακεδονίας βρέχει, ενώ στα ορεινά χιονίζει και οι οδηγοί θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, εξαιτίας της ολισθηρότητας των δρόμων. Στη Θεσσαλονίκη από το πρωί βρέχει κατά διαστήματα, ενώ η θερμοκρασία στο κέντρο της πόλης φτάνει στους 8 βαθμούς Κελσίου.

    [04] Συνάντηση αστυνομικών νοτιο-ανατολικής Ευρώπης

    19/1/2003 6:55:00 μμ

    Ολοκληρώθηκε σήμερα η δεύτερη συνάντηση των αστυνομικών των χωρών της νοτιο-ανατολικής Ευρώπης, που πραγματοποιήθηκε σε κεντρικό ξενοδοχείο της Θεσσαλονίκης, με θέμα "Εξέταση-αντιμετώπιση του διασυνοριακού εγκλήματος". Στη συνάντηση μετείχαν 10 αστυνομικοί διευθυντές από ισάριθμες χώρες, καθώς και αστυνομικοί διευθυντές από τις περιφέρειες Ηπείρου, Δυτικής, Κεντρικής και Ανατολικης Μακεδονίας και Θράκης.

    [05] Επίσκεψη Αποστολίδη στην Τυνησία

    19/1/2003 6:53:00 μμ

    Επίσκεψη στην Τυνησία πραγματοποίησε ο υφυπουργός Εθνικής Αμυνας Λουκάς Αποστολίδης, μετά από πρόσκληση του υπουργού Εθνικής Αμυνας της χώρας Ντάλι Τζάζι. Ο κ. Αποστολίδης συναντήθηκε εκτός του κ.Τζάζι και με την υφυπουργό Εξωτερικών Σαίτα Στιούι. Οι συνομιλίες που είχε διεθήχθησαν σε φιλικό και παραγωγικό κλίμα και επικεντρώθηκαν σε θέματα που αφορούν τα ζητήματα ασφαλείας στη Μέση Ανατολή και την ευρύτερη περιοχή, με ιδιαίτερη έμφαση στο θέμα του Ιράκ και την συνεχιζόμενη κρίση γύρω από το Παλαιστινιακό, τις εξελίξεις στον ευρωμεσογειακό διάλογο και την μεσογειακή διάσταση της ΚΕΠΑΑ, καθώς την ευρύτερη διμερή συνεργασία.

    [06] Πιλοτικό πρόγραμμα για νέους αγρότες

    19/1/2003 6:46:00 μμ

    Ένα πιλοτικό πρόγραμμα στήριξης δημιουργίας Ομάδας Παραγωγών Βιολογικών Φυτικών και Κτηνοτροφικών προϊόντων, εξήγγειλε ο υφυπουργός Γεωργίας Βαγγέλης Αργύρης. Το πρόγραμμα αυτό αφορά ολόκληρη τη χώρα και έχει στόχο να συνενώσει τους βιοκαλλιεργητές σε βιώσιμα μεγέθη. Η εφαρμογή του θα ξεκινήσει από την περιοχή της Ηπείρου και των Ιονίων Νήσων. Φορείς υλοποίησης του πιλοτικού προγράμματος, θα είναι η Ενωση Νέων Αγροτών και η Αναπτυξιακή Εταιρεία των Συνεταιριστικών Επιχειρήσεων της Ηπείρου και Κέρκυρας (ΑΣΗΚ).

    Η Ελληνική Γεωργία & πρωτοβουλίες Ανάπτυξης

    Ο υφυπουργός Γεωργίας Βαγγέλης Αργύρης ανέφερε ότι με το πρόγραμμα αυτό οι παραγωγοί βιολογικών προϊόντων, αφήνουν το μοναχικό δρόμο και τη γεωργία της μοναξιάς και μπαίνουν στο δρόμο της συλλογικής δράσης, μεγιστοποιώντας και απολαμβάνοντας τα πραγματικά οφέλη της βιολογικής παραγωγής και της διαφορετικής στάσης ζωής σε μια βιώσιμη και ελκυστική ύπαιθρο.

    Επίσης, Ο Υφυπουργός Γεωργίας παραβρέθηκε σήμερα στις εργασίες του διήμερου συνεδρίου με θέμα ''Η Ελληνική Γεωργία και καινοτόμες πρωτοβουλίες Ανάπτυξης'', που οργάνωσε το Υπουργείο Γεωργίας και η Ένωση Νέων Αγροτών Ελλάδος στα Ιωάννινα.

    Το Συνέδριο στέφτηκε απ μεγάλη επιτυχία, τόσο απο πλευράς προσέλευσης νέων αγροτών, της Ηπείρου, που ανταποκρίθηκαν θετικά στο κάλεσμα των διοργανωτών, όσο και απο πλευράς έντονου προβληματισμού που απασχολούν τους Νέους Αγρότες (βιολογική γεωργία, ομάδες παραγωγών, οργάνωση νέων αγροτών, Γ.ΚΠΣ).

    Σχετικά με τις εργασίες του συνεδρίου ο κ. Αργύρης, δήλωσε εντυπωσιασμένος από την τεκμηρίωση και επαγγελματική συμπεριφορά των νέων αγροτών, που δημιουργεί.

    "Αίσθημα αισιοδοξίας για τους νέους που εισέρχονται στο δύσκολο αγροτικό επάγγελμα, αλλά και υποχρέωση επιτάχυνσης όλων των υποστηρικτικών μέτρων και εργαλείων του υπουργείου Γεωργίας για τους νέους αγρότες και γενικότερα για την ανάπτυξη της υπαίθρου", πρόσθεσε ο Υφυπουργός Γεωργίας.

    Παρόμοια διοργάνωση με αντικείμενο τις Ομάδες Παραγωγών θα πραγματοποιηθεί και στα πλαίσια της έκθεσης αγροτικών προϊόντων και εξοπλισμού AGROTICA, που γίνεται κάθε χρόνο στη Θεσσαλονίκη.

    [07] Διπλό έγκλημα στο Παλαιό Φάληρο

    19/1/2003 3:10:00 μμ

    Διπλό έγκλημα με κίνητρο πιθανότατα τη ληστεία, αποκαλύφθηκε το μεσημέρι στη διαστάυρωση Ήβης και Αθανασιάδου στο Π. Φάληρο. Θύματα είναι Θεία και Ανηψιός ηλικίας περίπου 75 χρόνων και 45 αντίστοιχα, τα στοιχεία των οποίων δεν εχουν ανακοινωθεί ακόμα από στην Αστυνομία. Η ηλικιωμένη γυναίκα και ο ανηψιός της έμεναν στο ισόγειο και τον 1ο όροφο διώροφης κατοικίας. Συγγενείς τους ανησύχησαν και ειδοποίησαν γύρο στις 11 σήμερα το πρωί την Αστυνομία η οποία μπήκε στα σπίτια με τη βόηθεια κλειδαρά. Αστυνομικοί βρήκαν τα θύματα δεμένα και φιμωμένα, ενώ εφεραν πολλαπλά χτυπήματα με άγνωστο αντικείμενο. Προανάκριση για την υπόθεση διενεργεί η ασφάλεια Αττικής.

    [08] Οι προτεραιότητες Υπουργείου Ανάπτυξης

    19/1/2003 7:35:00 μμ

    Τις προτεραιότητες του Υπουργείου Ανάπτυξης στο πλαίσιο της Ελληνικής Προεδρίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, θα παρουσιάσει ο αρμόδιος υπουργός Ακης Τσοχατζόπουλος ενώπιον των αρμοδίων Επιτροπών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, κατά τη διήμερη επίσκεψή του στις Βρυξέλλες, στις 21 και 22 Ιανουαρίου. Αύριο με την ιδιότητα του προεδρεύοντος του Συμβουλίου Ανταγωνιστικότητας, ο κ. Τσοχατζόπουλος θα κάνει την εναρκτήρια ομιλία της "Διάσκεψης για τη Βιομηχανική Πολιτική στη Διευρυμένη Ένωση", στην οποία θα συμμετάσχει μεταξύ άλλων και ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ρομάνο Πρόντι.

    Την Τρίτη 22 Ιανουαρίου ο Υπουργός Ανάπτυξης θα παρουσιάσει τις θέσεις και τους στόχους της Ελληνικής Προεδρίας συμμετέχοντας στην ειδική συνεδρίαση της Επιτροπής Βιομηχανίας, Ενέργειας, Έρευνας και Τεχνολογίας, που θα συνέλθει στις 9 το πρωί, καθώς και στην αντίστοιχη της Επιτροπής Νομικών Θεμάτων και Εσωτερικής Αγοράς, στις 4 το απόγευμα.

    Επιπλέον θα παρευρεθεί και θα μιλήσει σε συνεδρίαση της Οικονομικής και Κοινωνικής Επιτροπής (ΟΚΕ) στις 5:30 το απόγευμα.

    Ο κ. Τσοχατζόπουλος, ο οποίος είναι και αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος (ΕΚΣ) παρουσίασε τις θέσεις του ΠΑΣΟΚ και τις προτεραιότητες της ελληνικής κυβέρνησης στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Προεδρίας, μιλώντας στο διήμερο φόρουμ για την Ευρωπαϊκή Συνέλευση, που διοργάνωσε, την Παρασκευή και το Σάββατο, το ΕΣΚ στη Φλωρεντία της Ιταλίας και στη συνεδρίαση του Προεδρείου του ΕΣΚ που ακολούθησε.

    Επίσης, ο Υπουργός Ανάπτυξης τόνισε ότι "η Ελληνική Προεδρία θα είναι η τελευταία της σοσιαλιστικής οικογένειας. Γι' αυτό ζητούμε τη στήριξη από όλες τις σοσιαλιστικές και σοσιαλδημοκρατικές κυβερνήσεις και κόμματα της ΕΕ προς την Ελληνική Προεδρία και τον Έλληνα Πρωθυπουργό, ώστε να υπάρξει αποτελεσματική προώθηση της ολοκλήρωσης της κοινωνικής πολιτικής των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών, που αναδείχθηκε ως κεντρική ευρωπαϊκή πολιτική, τόσο στη Λισσαβόνα και τη Βαρκελώνη, όσο στη Νίκαια και τη Στοκχόλμη. Πρώτον, για μια αποτελεσματική, δημοκρατική, προοδευτική και κοινωνικά δίκαιη ΕΕ. Δεύτερον, για μια βιώσιμη ανάπτυξη στην ΕΕ με οικονομική μεγέθυνση, πλήρη απασχόληση και κοινωνική συνοχή. Τρίτον, για μια νέα παγκόσμια ευθύνη της διευρυμένης Ευρώπης, που μαζί με τα νέα δέκα μέλη, μεταξύ των οποίων και η Κύπρος, θα αποτελέσουν τη νέα Ευρώπη του 21ου αιώνα".

    Από την πλευρά του προεδρείου του ΕΣΚ εκφράστηκε πλήρης υποστήριξή προς την ελληνική κυβέρνηση και το ΠΑΣΟΚ για μια επιτυχή Ελληνική Προεδρία.

    [09] Κλιμάκωση της κρίσης στο Ιράκ

    19/1/2003 6:38:00 μμ

    Η κρίση στον Περσικό κλιμακώνεται μέρα με τη μέρα και οι Aμερικανοί παρά τη στάση των περισσοτέρων χωρών της Ε.Ε. που ζητούν ειρηνική διευθέτηση, αλλά και των αντιπολεμικών διαδηλώσεων που πραγματοποιήθηκαν ενισχύουν τις στρατιωτικές δυνάμεις τους στην περιοχή. Μέχρι τώρα 45.000 άνδρες της πρώτης Εκστρατευτικής Δύναμης Πεζοναυτών, συγκεντρώνονται στην περιοχή και σύμφωνα με Αμερικανούς αξιωματούχους πρόκειται για τη μεγαλύτερη στρατιωτική επιχείρηση μετά τον πόλεμο του Κόλπου το '91. Ο κ. Μπλιξ τόνισε ότι ένας πόλεμος εναντίον του Ιράκ δεν είναι αναπόφευκτος.

    Εποικοδομητικές συνομιλίες Μπλιξ-ΕλΜπαραντέι

    Στη Βαγδάτη βρίσκονται από σήμερα ο επικεφαλής των επιθεωρητών όπλων του ΟΗΕ, Χανς Μπλιξ και ο επικεφαλής της Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας, Μοχάμεντ Ελ Μπαραντέι, για τις πλέον κρίσιμες συνομιλίες με την ιρακινή ηγεσία από την οποία θα ζητήσουν να επιδείξει μεγαλύτερη συνεργασία στο έργο των επιθεωρητών.

    Λίγο πριν από την αναχώρησή του ο επικεφαλής της Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας ανακοίνωσε ότι οι επιθεωρητές όπλων ανακάλυψαν 3000 έγγραφα σε κατοικία Ιρακινού επιστήμονα, τα οποία δεν συμπεριλήφθησαν στην έκθεση που παρέδωσε το Ιράκ στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ πριν από ένα μήνα.

    ''Έχουμε καλές εποικοδομητικές συναντήσεις'', δήλωσε ο επικεφαλής της Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας, Μοχάμεντ Ελ Μπαραντέι, μετά τις συνομιλίες που είχε ο ίδιος και ο επικεφαλής των επιθεωρητών του ΟΗΕ Χανς Μπλιξ, με τους υψηλόβαθμους ιρακινούς αξιωματούχους Αμίρ αλ-Σάαντι, επιστημονικό σύμβουλο του προέδρου Σαντάμ Χουσέιν και το στρατηγό Χουσάμ Μουχάμαντ Αμίν στο ιρακινό υπουργείο Εξωτερικών.

    ''Θα συναντηθούμε και αύριο. Σημειώνουμε πρόοδο'', πρόσθεσε χωρίς να πει περισσότερα.

    Οι κ.κ Μπλιξ και Ελ Μπαραντέι θα επισκεφθούν αύριο την Αθήνα, όπου θα ενημερώσουν την ελληνική κυβέρνηση ως προεδρεύουσα της Ευρωπαϊκής Ενωσης για την πρόοδο των επιθεωρήσεων.

    Ο Ιρακινός επιστήμονας, δρ. Φαλέχ Χαμζά, υποστήριξε ότι τα έγγραφα που ανακάλυψαν οι επιθεωρητές είναι κατά κύριο λόγο οι προσωπικές του σημειώσεις πάνω σε μια έκθεση, η οποία έχει ήδη παραδοθεί στον ΟΗΕ.

    Την ίδια ώρα, αμερικανικά και βρετανικά αεροσκάφη έριξαν δεκάδες χιλιάδες προπαγανδιστικές προκηρύξεις στη ζώνη αεροπορικού αποκλεισμού στο νότιο Ιράκ.

    Στις προκηρύξεις αυτές δίνονται πληροφορίες στους Ιρακινούς για το πώς να πιάνουν τις αμερικανοβρετανικές ραδιοφωνικές εκπομπές που μεταδίδουν πληροφορίες για την απόφαση 1441 του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ αναφορικά με τον αφοπλισμό του Ιράκ, για το ρόλο των επιθεωρητών του Οργανισμού, για το καθεστώς του Σαντάμ Χουσέιν και για άλλα ζητήματα.

    Επιστολή Γκιουλ προς τον Μπους

    Ο πρωθυπουργός της Τουρκίας Αμπντουλάχ Γκιουλ απηύθυνε επιστολή προς τον πρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών Τζορτζ Μπους στην οποία εξηγεί τις προσπάθειες που καταβάλλει η τουρκική κυβέρνηση για την εξεύρεση ειρηνικής διεξόδου απο την ιρακινή κρίση, αναφέρεται σε σημερινό δημοσίευμα της εφημερίδας Χουριέτ.

    Στην επιστολή, η οποία εστάλη "πολύ πρόσφατα", δίνονται λεπτομερή στοιχεία για την πρωτοβουλία που έχει αναλάβει η Τουρκία για τη σύγληση διεθνούς περιφερειακής διάσκεψης με τη συμμετοχή της Τουρκίας, της Συρίας, του Ιράν, της Αιγύπτου και της Σαουδικής Αραβίας. Η διάσκεψη θα διεξαχθεί την ερχόμενη εβδομάδα στην Τουρκία.

    Ο Αμπτνουλάχ Γκιουλ υπογραμμίζει στην επιστολή του τη σημασία των τουρκο-αμερικανικών σχέσεων σε μία περίοδο που οι Ηνωμένες Πολιτείες ασκούν πιέσεις στην Αγκυρα για να εξασφαλίσουν τη χρήση των τουρκικών βάσεων και των λιμένων κατά τη διάρκεια ενδεχόμενης στρατιωτικής επιχείρησης εναντίον του Ιράκ.

    Ο Τούρκος πρωθυπουργός υπενθυμίζει ωστόσο στην επιστολή του τη θέση της Αγκυρας, σύμφωνα με την οποία είναι απαραίτητη μία δεύτερη απόφαση του Συμβουλίου Ασφαελάις του ΟΗΕ, η οποία θα δίνει εξουσιοδότηση για τη χρήση στρατιωτικής βίας εναντίον του Ιράκ.

    Από τουρκικές πηγές διευκρινίζεται ότι η περιφερειακή διάσκεψη κορυφής θα διεξαχθεί μάλλον στην Κωνταντινούπολη σε επίπεδο υπουργών Εξωτερικών των έξι χωρών.

    Αντιπολεμικές διαδηλώσεις σε όλο τον κόσμο

    Eκδηλώσεις διαμαρτυρίας εναντίον ενός πολέμου στο Ιράκ πραγματοποιήθηκαν σ'ολόκληρο τον κόσμο, από τη Βραζιλία μέχρι το Πακιστάν, από τη Μέση Ανατολή μέχρι τη Ρωσία και από την Ευρώπη μέχρι τις Ηνωμένες Πολιτείες.

    Η αντιπολεμική διαδήλωση στην Ουάσινγκτον μάλιστα θεωρείται η μεγαλύτερη που έγινε από τον πόλεμο στο Βιετνάμ. Οι εκδηλώσεις διαμαρτυρίας γίνονται τη στιγμή που η αμερικανική ηγεσία δηλώνει ότι γίνεται ολοένα και πιο ξεκάθαρο ότι το Ιράκ δεν προτίθεται να αφοπλιστεί.

    Επίσης, χιλιάδες Τούρκοι πραγματοποίησαν εκδήλωση διαμαρτυρίας κατά ενός πιθανού πολέμου στο γειτονικό Ιράκ, ενώ ένας ανώτατος αμερικανός στρατηγός επισκέπτεται τη μοναδική μουσουλμανική χώρα-μέλος του ΝΑΤΟ, η οποία δεν έχει αποφασίσει για την παροχή υποστήριξης στην επίθεση.

    Η αστυνομία συνέλαβε περίπου 22 αντιπολεμικούς διαδηλωτές στην Κωνσταντινούπολη, οχυρό της νέας συντηρητικής κυβέρνησης της Τουρκίας η οποία πιέζει για την ειρηνική επίλυση της κρίσης με αφορμή τα όπλα μαζικής καταστροφής, που η Ουάσινγκτον ισχυρίζεται ότι το Ιράκ δεν έχει δηλώσει.

    Οι δυνάμεις ασφαλείας χρησιμοποίησαν δακρυγόνα και γκλομπ για να διαλύσουν τη συγκέντρωση στην οποία μετείχαν περίπου 250 άνθρωποι. Περίπου 2.000 διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν επίσης στην πρωτεύουσα Αγκυρα και άλλοι 700 στην παραλιακή νότια πόλη Αττάλεια.

    Ο αρχηγός του γενικού επιτελείου των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων, στρατηγός Ρίτσαρντ Μάγερς, έφθασε σήμερα στην Τουρκία προκειμένου να επιθεωρήσει τις εγκαταστάσεις τις οποίες ελπίζει ότι η Τουρκία θα επιτρέψει στην Ουάσινγκτον να χρησιμοποιήσει σε περίπτωση πολέμου, ενδεχόμενο που κατά τις Ηνωμένες Πολιτείες μπορεί να αποφευχθεί αν το Ιράκ συμμορφωθεί με τα αιτήματα του ΟΗΕ.

    ''Είμαι σίγουρος ότι θα καταλήξουμε στις συνομιλίες μας για την υποστήριξη της Τουρκίας σε διάφορες στρατιωτικές επιλογές'', δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου ο Μάγερς στη Ρώμη, πριν από την άφιξή του στην Τουρκία.

    ''Η Τουρκία είναι σπουδαίος σύμμαχος και έχει προσφέρει μεγάλη υποστήριξη στον πόλεμο κατά της τρομοκρατίας''.

    Η Τουρκία έχει καλέσει τους περιφερειακούς ηγέτες σε μια Σύνοδο Κορυφής για την έκδοση κοινής δήλωσης με θέμα το Ιράκ.

    Συνέντευξη Ρόμπερτσον

    O γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Τζόρτζ Ρόμπερτσον σε συνέντευξή του στην ''Καθημερινή της Κυριακής'' υποστηρίζει ότι ''δεν είναι δεδομένο πως θα γίνει πόλεμος στο Ιράκ.

    Οι Αμερικανοί και οι Βρετανοί μεταφέρουν δυνάμεις στην περιοχή για την περίπτωση που θα χρειαστεί να παρέμβουν, επισημαίνει ο κ. Ρόμπερτσον, προσθέτοντας ότι "έχουμε διδαχθεί από το παρελθόν ότι ο Σαντάμ συμμορφώνεται, όταν γνωρίζει ότι πρόκειται να πληρώσει το τίμημα''.

    Αναφορικά με τα δημοσιεύματα σε συντηρητικές ευρωπαϊκές εφημερίδες ότι ο πόλεμος γίνεται για το πετρέλαιο, ο κ. Ρόμπερτσον τονίζει πως δεν πιστεύει πως έχει να κάνει με το πετρέλαιο, αλλά κυρίως με τα όπλα μαζικής καταστροφής.

    Οσον αφορά τη δυσπιστία της ευρωπαϊκής κοινής γνώμης επισημαίνει οτι ''τέτοια δυσπιστία υπήρχε και όταν ξέσπασε ο Α' και Β' Παγκόσμιος Πόλεμος, όταν υπήρχε μια τάση να μείνουν οι ΗΠΑ έξω από τον πόλεμο παρά τις αγριότητες που διέπραττε ο Χίτλερ''.

    Ο γγ του ΝΑΤΟ υπογραμμίζει ότι η δική του δουλειά, όπως και η δουλειά όλων όσοι γνωρίζουν τις συνέπειες της χρήσης όπλων μαζικής καταστροφής είναι να προλάβουν τον κίνδυνο.

    Σε ερώτηση για το αν η Κύπρος θα μπορούσε να γίνει μέλος του ΝΑΤΟ απαντά ότι ''δεν έχουν υποβάλει αίτηση για ένταξη, δεν είναι στη συνεργασία για την ειρήνη, κατά συνέπεια αυτή είναι μία ακαδημαϊκή συζήτηση'' και τάσσεται υπέρ της ένταξης μιας ενωμένης Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση.

    Για το μέλλον των στρατηγείων το εμφανίζει δυσοίωνο και δηλώνει ότι δεν μπορεί να πει τι θα αποφασιστεί τελικά, αλλά ''δεν υπάρχουν αρκετά χρήματα για να συντηρούνται στρατηγεία που δεν χρειάζονται και αυτό αφορά πολλές χώρες. Γι' αυτό πρέπει να ληφθούν δύσκολες αποφάσεις.

    Αναφορικά με την Ελληνική Προεδρία υπογραμμίζει ότι έχει τη μοναδική ευκαιρία να ανοίξει μια νέα σελίδα στις σχέσεις ΝΑΤΟ - Ευρωπαϊκής Ενωσης, ενώ για τον όρο ''ευρωπαϊκός στρατός'' δηλώνει σαφώς ότι ''δεν υπάρχει, θα υπάρξει όμως ευρωπαϊκή δύναμη ταχείας επέμβασης, η οποία μπορεί να λειτουργήσει με πρόσβαση στις νατοϊκές υποδομές και τον αμυντικό σχεδιασμό του ΝΑΤΟ''.

    Τέλος, αναφέρει οτι προσβλέπει στη συνεργασία Ελλάδας -Τουρκίας για την αντιμετώπιση σοβαρών κινδύνων, είτε πρόκειται για ανθρωπιστικές, είτε για ειρηνευτικές επιχειρήσεις.

    Ισραήλ: Προετοιμασίες για τον πόλεμο του Ιράκ

    Το Ισραήλ θα πρέπει να είναι έτοιμο για μια επίθεση των Ηνωμένων Πολιτειών εναντίον του Ιράκ τις επόμενες εβδομάδες, δήλωσε ο υπουργός Αμυνας Σαούλ Μοφάζ, ενώ ο πρωθυπουργός Αριέλ Σαρόν πρόσθεσε ότι δεν είναι πιθανόν η επίθεση των ΗΠΑ να προκαλέσει επίθεση της Βαγδάτης εναντίον του εβραϊκού κράτους.

    Οι δύο άνδρες έκαναν τις δηλώσεις αυτές κατά την εβδομαδιαία συνεδρίαση του ισραηλινού υπουργικού συμβουλίου στην Ιερουσαλήμ, ανέφεραν τα ισραηλινά ΜΜΕ.

    ''Προετοιμαζόμαστε για το ενδεχόμενο να δεχθούμε επίθεση. Πιστεύω ότι αυτό δεν θα συμβεί, ωστόσο έχουμε πάρει όλα τα απαραίτητα μέτρα για να προστατεύσουμε τους πολίτες και το κράτος του Ισραήλ'', γράφει η Χααρέτζ, επικαλούμενη δηλώσεις του Σαρόν κατά τη συζήτηση για τις προετοιμασίες του Ισραήλ ενόψει του ενδεχομένου πολέμου.

    Σύμφωνα με την εφημερίδα, ο Μοφάζ πιστεύει πως η αμερικανική επίθεση εναντίον του Ιράκ θα είναι σύντομη και το Ισραήλ δεν θα κινδυνεύσει σοβαρά, καθώς οι Αμερικανοί θα προσπαθήσουν να εξουδετερώσουν την ικανότητα του Ιράκ να εξαπολύσει πυραύλους ή μαχητικά αεροσκάφη.

    Εν τω μεταξύ, ισραηλινές και αμερικανικές δυνάμεις ξεκίνησαν σήμερα κοινές ασκήσεις αεράμυνας, δοκιμάζοντας την ικανότητα των πυραύλων Πάτριοτ να καταρρίψουν πυραύλους Σκουντ.

    [10] Αποστολή Αμερικανών κομάντος στην Κολομβία

    19/1/2003 12:35:00 μμ

    Οι Ηνωμένες Πολιτείες έστειλαν στην Κολομβία, λόγω της κρίσης στο Ιράκ, αλλά και της κρίσης στη Βενεζουέλα, όπου συνεχίζεται η απεργία στον πετρελαϊκό τομέα, τουλάχιστον 70 κομάντος. Συγκεκριμένα, η στρατιωτική δύναμη εστάλη στην περιοχή Αραούκα, η οποία είναι πλούσια σε κοιτάσματα πετρελαίου αλλά και προπύργιο των ανταρτών, με σκοπό να εκπαιδεύσουν άνδρες των κυβερνητικών δυνάμεων, για την προστασια του αγωγού πετρελαίου της περιοχής.

    [11] Επίσκεψη Αγγελοπούλου στο Βερολίνο την Τρίτη

    19/1/2003 1:01:00 μμ

    Την Τρίτη, η πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής ''Αθήνα 2004'' Γιάννα Αγγελοπούλου θα έχει συνάντηση στο Βερολίνο με τον Γερμανό Καγκελάριο Γκέρχαρντ Σρέντερ, προκειμένου να τον ενημερώσει για την πορεία της Ολυμπιακής προετοιμασίας. Η επίσκεψη της κ. Αγγελοπούλου στο Βερολίνο εντάσσεται σε μία σειρά διεθνών πρωτοβουλιών, οι οποίες ξεκίνησαν τον περασμένο Οκτώβριο, με την επίσκεψή της στο Παρίσι και τη συνάντησή της στο Μέγαρο των Ηλυσίων με τον Γάλλο πρόεδρο Ζακ Σιράκ, ενώ τον περασμένο Νοέμβριο η πρόεδρος του ''Αθήνα 2004'' προσκεκλημένη της Ενωσης Ξένων Ανταποκριτών Λονδίνου έκανε γνωστές τις ελληνικές θέσεις και έστειλε το σημαντικό μήνυμα της επιστροφής των Ολυμπιακών Αγώνων στη γενέτειρά τους.

    Εντονο το ενδιαφέρον του Σρέντερ

    Ο Γκέρχαρντ Σρέντερ, μετά τον Ζακ Σιράκ, αναμένεται να εκφράσει το ζωηρό ενδιαφέρον της χώρας του για τους Αγώνες της Αθήνας, την πρώτη ευρωπαϊκή Ολυμπιάδα που διεξάγεται σε συνθήκες ΟΝΕ και ευρώ και σε μία περίοδο που η Ευρωπαϊκή Ενωση μετά τη διεύρυνσή της, ταυτόχρονα, αναζητεί και τη δική της ενιαία ταυτότητα στον 21ο αιώνα.

    Η κ. Αγγελοπούλου, από την πλευρά της, θα ενημερώσει τον Γερμανό Καγκελάριο για τη σημαντική πρόοδο που έχει συντελεστεί στο πλαίσιο της προετοιμασίας των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004, ενώ αναμένεται, όπως και με τον πρόεδρο Σιράκ, να καλέσει τον Σρέντερ να παραβρεθεί στην Τελετή Εναρξης των Αγώνων, στις 13 Αυγούστου.

    Κατά τη συνάντηση Σρέντερ-Αγγελοπούλου αναμένεται να συζητηθεί και όλο το φάσμα των πρωτοβουλιών και δράσεων της Οργανωτικής Επιτροπής, με δεδομένο τις σημαντικές εμπορικές συναλλαγές μεταξύ Ελλάδας και Γερμανίας, καθώς και το έντονο επιχειρηματικό ενδιαφέρον γερμανικών ομίλων για επενδύσεις στη χώρα μας ενόψει του 2004, κάτι που εκφράστηκε τελευταία και με τη συμμετοχή τους στο διαγωνισμό για το πρόγραμμα ασφαλείας των Αγώνων.

    Στην Ελλάδα ο λόρδος Σεμπάστιαν Κόε

    Εν τω μεταξύ, αύριο θα επισκεφθεί την Ελλάδα, ο λόρδος Σεμπάστιαν Κόε, δύο φορές χρυσός ολυμπιονίκης και στη συνέχεια με διακρίσεις στην πολιτική ζωή της Αγγλίας, προσκεκλημένος της οργανωτικής επιτροπής του ''Αθήνα 2004''. Ο λόρδος Κόε θα δώσει δύο ομιλίες στην Αθήνα την Τετάρτη και στη Θεσσαλονίκη την Πέμπτη στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο. Τα βασικά θέματα στις ομιλίες του Σεμπάστιαν Κόε θα είναι οι Ολυμπιακοί Αγώνες, το ντόπινγκ και η προετοιμασία των αθλητών για τους Ολυμπιακούς Αγώνες.

    Ο Σεμπάστιαν Κόε είχε αναδειχθεί χρυσός ολυμπιονίκης στις Ολυμπιάδες της Μόσχας το 1980 και Λος Αντζελες το 1984 και στο αγώνισμα του δρόμου 1500 μέτρων. Στις ίδιες Ολυμπιάδες είχε κερδίσει το αργυρό μετάλλιο στο αγώνισμα του δρόμου των 800 μέτρων. Ο λόρδος Σεμπάστιαν Κόε έχει τιμηθεί με πολλές διεθνείς αθλητικές διακρίσεις και το 1991 η βασίλισσα της Αγγλίας Ελισάβετ του απένειμε τον τίτλο της ''Τάξης της Βρετανικής Αυτοκρατορίας''.

    Από το 1994 ο Σεμπάστιαν Κόε έχει ενεργοποιηθεί στην πολιτική ζωή της Αγγλίας με το Συντηρητικό Κόμμα, διετέλεσε διευθυντής του πολιτικού γραφείου του πρώην υπουργού Μάικλ Χεσελταιν και ήταν ο επικεφαλής της προεκλογικής εκστρατείας του Συντηρητικού Κόμματος στις τελευταίες εκλογές. Πριν δύο χρόνια ο Σεμπάστιαν Κόε έγινε μέλος της Βουλής των Λόρδων. Ο λόρδος Σεμπάστιαν Κόε έχει σήμερα και δημοσιογραφική δραστηριότητα. Εχει δική του στήλη στις αθλητικές σελίδες της έγκυρης εφημερίδας ''Ντέιλι Τελεγκραφ'' και είναι αθλητικός σχολιαστής στο ραδιόφωνο του BBC και στο τηλεοπτικό κανάλι 7 της Αυστραλίας.

    [12] Χάντμπολ: Ελλάδα-Ιταλία 24-21

    19/1/2003 6:15:00 μμ

    Φωτο αρχείου

    Ονειρεμένο ήταν το φινάλε της Εθνικής χάντμπολ στα προκριματικά του Ευρωπαϊκού πρωταθλήματος των ανδρών. Το αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα επικράτησε της Ιταλίας στο κλειστό γυμναστήριο "Δαϊς" των Εκπαιδευτηρίων Δούκα με 24-21. Ενώ, η Σλοβακία γνώρισε την ήττα από τη Λιθουανία στο Κάουνας, με αποτέλεσμα η ομάδα του Ουλφ Σέφερτ να καταλάβει τη δεύτερη θέση του πρώτου ομίλου και να πάρει το "εισιτήριο" για τα πλέι-οφ της διοργάνωσης.

    Η βαθμολογία έχει ως εξής:

    Λιθουανία 9 Ελλάδα 6 Σλοβακία 5 Ιταλία 4

    [13] Βρετανία: ''Μασκότ'' του Ιnternet... ένας γάτος!

    Aννα Κούρτη 19/1/2003 5:06:00 μμ

    Ένας μικρός γάτος, ο Φρανκ, που πέρυσι το Φεβρουάριο έπεσε θύμα τροχαίου, έγινε μια από τις "βεντέτες" του βρετανικού Ιnternet, καθώς η ιστοσελίδα που έγινε και αφιερώθηκε στη θεραπεία του δέχτηκε περισσότερα από τέσσερα εκατομμύρια επισκέπτες το 2002, σύμφωνα με το Yahoo. Ο γάτος είχε τραυματιστεί στη λεκάνη, καθώς χτυπήθηκε από ένα αυτοκίνητο κοντά στο Λίντον, στην ανατολική Αγγλία. Περισσότερα από 4,6 εκατομμύρια άτομα επισκέφθηκαν την ιστοσελίδα αυτή μέσα στο 2002.

    Το αφεντικό του Φρανκ, ο Ντέιβιντ Ντόναν, δημιούργησε μετά το ατύχημα, μια ηλεκτρονική διεύθυνση όπου οι φιλόζωοι επισκέπτες της θα συγκινούνταν βλέποντας τις βιντεοσκοπημένες εικόνες του μικρού γάτου: από την εγχείρισή του που μεταδόθηκε απευθείας, τις περιστασιακές αφηγήσεις, τα νέα για την εξέλιξη της υγείας του έως την ανάρρωσή του.

    Ο Ντόναν, νεαρό στέλεχος εταιρίας του διαδικτύου, ήλπιζε ότι με αυτό το μέσο θα μπορούσε να βρει το ζευγάρι που είχε προσφέρει βοήθεια στο κατοικίδιό του μετά το ατύχημα, όπως και έγινε, για να τους εκφράσει τις ευχαριστίες του.

    Πηγή: ΑΠΕ

    [14] Αράχνες στο... διάστημα

    Aννα Κούρτη 19/1/2003 4:19:00 μμ

    Μετά από μακροχρόνιες προσπάθειες, που κράτησαν τρία χρόνια με πολλές καθυστερήσεις και αναβολές, οι αράχνες της Αυστραλίας βρίσκονται στο διάστημα από χθες. Έντεκα μαθητές του γυμνασίου του Γλεν Γουέβερλι της Μελβούρνης, έλαβαν μέρος στο πρόγραμμα παρακολούθησαν από κοντά την εκτόξευση του διαστημόπλοιου "Κολούμπια". Συνολικά στο διάστημα, μαζί με τους αστροναύτες εκτοξεύθηκαν και οκτώ αράχνες που προερχόταν από το ζωολογικό κήπο της Μελβούρνης.

    Μελέτη για την κατασκευή του ''ιστού'' σε συνθήκες έλλειψης βαρύτητας

    Οι αράχνες εκτοξεύθηκαν στο διάστημα για να δώσουν την ευκαιρία στους επιστήμονες να μελετήσουν την συμπεριφορά τους και τον τρόπο που θα κατασκευάσουν τον ιστό τους σε συνθήκες παντελούς έλλειψης βαρύτητας.

    Τρεις δάσκαλοι που συνόδευσαν τους μαθητές παρακολούθησαν από απόσταση πέντε χιλιομέτρων.

    [15] Ξάνθη: Οικογενειακή επίθεση σε τροχονόμο

    Πηγή: ΑΠΕ 19/1/2003 4:03:00 μμ

    Φωτο αρχείου

    "Οικογενειακή επίθεση" δέχθηκε τροχονόμος της Ξάνθης όταν έδωσε κλήση, για παράνομη στάθμευση στον Θεοφύλακτο Χριστοφορίδη 22 χρόνων, ο οποίος είχε παρκάρει το ΙΧ αυτοκίνητο του σε πεζοδρόμιο από το οποίο δεν μπορούσε να διέλθει κανένα άτομο. Ο οδηγός αρνήθηκε να πάρει την κλήση, ενώ στο περιστατικό συνεπλάκη και ο αδελφός του Γιάννης 21 ετών ο οποίος άρχισε να βρίζει χυδαία τον τροχονόμο. Λίγο αργότερα προσέτρεξαν σε βοήθεια και άλλα μέλη της οικογένειας, μεταξύ των οποίων και η μητέρα του οδηγού, η οποία μάλιστα δεν παρέλειψε να χειροδικήσει σε βάρος του τροχονόμου.

    Στο επεισόδιο συνεπλάκη και ο φίλος της οικογένειας Δημήτριος Χρυσοστομίδης 18 χρόνων.

    Αστυνομικοί της Ξάνθης, που πληροφορήθηκαν από διερχόμενος το τι συνέβαινε αλλά και από τον ίδιοι τον παθόντα τροχονόμο έσπευσαν στον τόπο του επεισοδίου, συνέλαβαν τους δράστες, ενώ αναζητείται η οξύθυμη μητέρα. Θα παραπεμφθούν στον εισαγγελέα Ξάνθης.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Sunday, 19 January 2003 - 19:06:59 UTC