Read about The Loizidou vs Turkey Case of the European Court of Human Rights (18 December, 1996) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 16 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 03-01-18

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Επίθεση κουκουλοφόρων κατά Παπαχελά-Τέλογλου
  • [02] Επίσκεψη Στεφανόπουλου στα Γρεβενά
  • [03] Εκρηξη αυτοσχέδιας βόμβας στη Ν. Σμύρνη
  • [04] Ανεστάλη η απεργία στις ΠΟΕ-ΟΤΑ
  • [05] Θύμα τροχαίου 17χρονος
  • [06] Πυρκαγιά σε λεωφορείο στα Χανιά
  • [07] Θεσσαλονίκη: Στο κενό βρέθηκε 33χρονος
  • [08] Συνάντηση Σημίτη-Φίσερ
  • [09] Βραζιλία: Καταρρακτώδεις βροχές με 33 νεκρούς
  • [10] Επίθεση σε εβραϊκό οικισμό στη Χεβρώνα
  • [11] Ινδία: Δοκιμή πυραύλου μεσαίου βεληνεκούς
  • [12] Τσεχία: Ο Ζέμαν υποψήφιος των Σοσιαλδημοκρατών
  • [13] ΗΠΑ: Μαζικός εμβολιασμός ευλογιάς
  • [14] Ελεγχος στην ΠΑΕ ΑΕΚ με παρέμβαση Γ. Λιάνη
  • [15] Προκρίθηκε στους ''16'' η Δανιηλίδου
  • [16] Κολύμβηση: Στον τελικό 200μ πεταλούδα η Μελαχροινού
  • [17] Ποδόσφαιρο: Παίκτης της χρονιάς ο Φρίντελ
  • [18] ''Επικείμενη'' γέννηση κλωνοποιημένου παιδιού

    [01] Επίθεση κουκουλοφόρων κατά Παπαχελά-Τέλογλου

    18/1/2003 3:25:00 μμ

    Επίθεση από περίπου 15 κουκουλοφόρους δέχθηκαν στη 1.00 το μεσημέρι οι δημοσιογράφοι Αλέξης Παπαχελάς και Τάσος Τέλογλου, μέσα στο βιβλιοπωλείο ''ΕΣΤΙΑ'' στην οδό Σόλωνος, όπου παρουσίαζαν το βιβλίο τους "17", το οποίο αναφέρεται στην ίδρυση και δράση της τρομοκρατικής οργάνωσης ''17Ν''. Οι δράστες εισέβαλαν στο βιβλιοπωλείο, το οποίο ήταν κατάμεστο απο κόσμο, την ώρα που οι δύο δημοσιογράφοι-συγγραφείς του βιβλίου υπέγραφαν αντίγραφα. Από την αστυνομία γίνεται έρευνα για τον εντοπισμό και τη σύλληψή τους.

    Δηλώσεις Πρωτόπαπα- Ρουσόπουλου

    Οι άγνωστοι εισβολείς πέταξαν παντού μπογιές, έσπασαν μια βιτρίνα, έριξαν κάτω βιβλία και αφού προξένησαν αρκετές φθορές στο εσωτερικό του βιβλιοπωλείου, τράπηκαν σε φυγή και εξαφανίστηκαν.

    Ο Υπουργός Τύπου και Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Χρήστος Πρωτόπαπας, δήλωσε ότι η κυβέρνηση καταδικάζει με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο την απρόκλητη και απαράδεκτη επίθεση κατά των δημοσιογράφων Α. Παπαχελά και Τ. Τέλογλου. "Η ενέργεια αυτή στρέφεται ευθέως κατά της ελευθεροτυπίας και της ελεύθερης διακίνησης των ιδεών και αποκαλύπτει τις ακραίες και αντιδημοκρατικές αντιλήψεις των δραστών κουκουλοφόρων. Είμαστε βέβαιοι ότι οι διωκτικές αρχές θα πράξουν στο ακέραιο το καθήκον τους'', υπογράμμισε ο κ. Πρωτόπαπας.

    Ο εκπρόσωπος Τύπου της Νέας Δημοκρατίας Θ. Ρουσόπουλος δήλωσε ότι "καταδικάζουμε απερίφραστα την επίθεση κατά των δημοσιογράφων Τέλογλου και Παπαχελά. Η αποτρόπαια αυτή επίθεση στρέφεται κατά της Ελευθερίας του Τύπου, η οποία αποτελεί θεμέλιο της Δημοκρατίας μας. Οι αρμόδιες αρχές οφείλουν, το συντομότερο δυνατό, να διαλευκάνουν την υπόθεση. Η τυφλή βία και οι εκφραστές της είναι απομονωμένοι και καταδικασμένοι από την συντριπτική πλειοψηφία του ελληνικού λαού".

    [02] Επίσκεψη Στεφανόπουλου στα Γρεβενά

    18/1/2003 7:39:00 μμ

    Διήμερη επίσκεψη στα Γρεβενά πραγματοποιεί από σήμερα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας. Ο Κωνσταντίνος Στεφανόπουλος αρχικά παρέστη στη δοξολογία που εψάλλει στον ιερό ναό του Αγίου Γεωργίου του Νεομάρτυρα στο δημοτικό διαμέρισμα Aγιος Γεώργιος του δήμου Ηρακλειωτών. Στη συνέχεια μετέβη στο Πνευματικό Κέντρο του δήμου όπου ανακηρύχθηκε ομόφωνα από το δημοτικό συμβούλιο επίτιμος δημότης Ηρακλειωτών.

    Επίτιμος δημότης

    Στην ομιλία του ο κ. Στεφανόπουλος αναφέρθηκε στη ζωή και τα μηνύματα που έστειλε μέσα από τις πράξεις του ο Νεομάρτυρας Aγιος Γεώργιος. ''Προσκυνάμε το Νεομάρτυρα Γεώργιο, όχι μόνο επειδή άγιασε, αλλά και για τον πατριωτισμό που επέδειξε κατά το βίο του'', τόνισε ο πρόεδρος της Δημοκρατίας και διερωτήθηκε αν και σήμερα υπάρχουν τέτοιοι πατριώτες. ''Όλοι κοιτάμε να πλουτίσουμε εις βάρος των άλλων και του κράτους'', είπε ο κ. Στεφανόπουλος επισημαίνοντας ότι ''θα πρέπει κάποια στιγμή να θυσιάσουμε μέρος της ελπίδας μας και των προσωπικών προσδοκιών μας για την ευημερία του τόπου''.

    Ο πρόεδρος της Δημοκρατίας κατά την ανακήρυξή του σε επίτιμο δημότη δέχτηκε από το δήμαρχο Ηρακλειωτών, Γιώργο Δρόσο μία εικόνα του Νεομάρτυρα Αγίου Γεωργίου που αγιογράφησε μοναχός του Αγίου Όρους, ο οποίος κατάγεται από τον Aγιο Γεώργιο Γρεβενών.

    Στη συνέχεια κάτοικοι της περιοχής έψαλαν ύμνους και τραγούδησαν και χόρεψαν τραγούδια της περιοχής.

    Αργά το απόγευμα ο κ. Στεφανόπουλος επισκέφθηκε τη νομαρχία Γρεβενών και το δημαρχείο της πόλης και θα παραστεί σε δεξίωση που θα παραθέσει προς τιμήν του ο υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων Ελευθέριος Τζιόλας, προσκεκλημένος του οποίου είναι ο πρόεδρος της Δημοκρατίας.

    Κατά τη διάρκεια της διήμερης παραμονής του ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα επισκεφθεί και το χιονοδρομικό κέντρο της Βασιλίτσας.

    Προβλήματα λόγω καιρού

    Μετ' εμποδίων, λόγω κακοκαιρίας έφτασε ο προέδρος της Δημοκρατίας Κωνσταντίνος Στεφανόπουλος στα Γρεβενά.

    Το στρατιωτικό αεροπλάνο τύπου C-130 στο οποίο επέβαινε ο πρόεδρος της Δημοκρατίας και η συνοδεία του δεν κατέστη δυνατό να προσγειωθεί στο αεροδρόμιο της Κοζάνης, εξαιτίας των άσχημων καιρικών συνθηκών που επικρατούσαν στην περιοχή.

    Έτσι, ο πιλότος αποφάσισε να προσγειώσει το αεροσκάφος στο αεροδρόμιο της Λάρισας.

    Από εκεί ο πρόεδρος της Δημοκρατίας ξεκίνησε οδικώς για τα Γρεβενά, προκειμένου να ακολουθήσει το υπόλοιπο πρόγραμμα της επίσκεψής του.

    Ο Νεομάρτυρας Αγιος Γεώργιος

    Ο Νεομάρτυρας Αγιος Γεώργιος (''Φουστανελάς'') εκ Τσουρχλίου Γρεβενών, βασανίστηκε και μαρτύρησε στα Ιωάννινα και αναδείχθηκε στη συνέχεια πολιούχος τους.

    Η γενέτειρά του και ο τόπος όπου ανδρώθηκε, το Τσούρχλι Γρεβενών, μετονομάσθηκε σε Αγιο Γεώργιο και αποτελεί σήμερα την έδρα του Δήμου Ηρακλεωτών. Ο Αη-Γιώργης, ο ''Φουστανελάς'', ήταν και είναι μια ισχυρή, ιερή μορφή στην πατριωτική και θρησκευτική παράδοση αλλά και στη σημερινή ζωντανή πραγματικότητα όλων των περιοχών της Δυτικής Μακεδονίας και της Ηπείρου και άλλων γειτονικών περιοχών από τις όμορες χώρες.

    [03] Εκρηξη αυτοσχέδιας βόμβας στη Ν. Σμύρνη

    18/1/2003 6:28:00 μμ

    Βόμβα ήταν το δώρο που έστειλαν άγνωστοι σε έναν 27χρονο που γιορτάζει σήμερα στην οδό Μύριοφύτου 14 στη Νέα Σμύρνη. Ο 27χρονος Θανάσης Τσούμας έλαβε από αγνώστους στις 5 το απόγευμα ένα δέμα στο σπίτι του, όταν όμως το άνοιξε, πιστεύοντας ότι ήταν δώρο για τη ονομαστική γιορτή του, αυτό εξερράγη με αποτέλεσμα να τραυματιστεί στα χέρια, στα πόδια και στο σώμα. Αμέσως μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο "Γ. Γεννηματάς" όπου διαπιστώθηκε ότι είναι εκτός κινδύνου και δέχθηκε τις πρώτες βοήθειες απο τους γιατρούς. Στον τόπο της έκρηξης βρίσκονται πυροτεχνουργοί της Ασφάλειας που περισυλλέγουν υπολείμματα του δέματος για να διαπιστωθεί το είδος του εκρηκτικού μηχανισμού. Παράλληλα αναμένεται η κατάθεση του 27χρονου με την ελπίδα ότι θα δώσει κάποια στοιχεία για την υπόθεση.

    [04] Ανεστάλη η απεργία στις ΠΟΕ-ΟΤΑ

    18/1/2003 6:54:00 μμ

    Ανεστάλη η απεργία των εργαζομένων στους δήμους που είχε προκηρύξει η ΠΟΤ/ΟΤΑ διεκδικώντας οικονομικά και θεσμικά αιτήματα. Στη σημερινή συνεδρίαση των προέδρων όλων των ομοσπονδιών των εργαζομένων στους ΟΤΑ της Ελλάδας δεν συγκεντρώθηκε πλειοψηφία για τη συνέχιση της απεργίας μετά τις διαβεβαιώσεις που έδωσε ο υφυπουργός Εσωτερικών Λάμπρος Παπαδήμας για την επίλυση των προβλημάτων τους. Ηδη απο τις 6.30 το απόγευμα απορριμματοφόρα των δήμων άρχισαν να βγαίνουν από τα αμαξοστάσια για την αποκομιδή των σκουπιδιών.

    [05] Θύμα τροχαίου 17χρονος

    18/1/2003 3:10:00 μμ

    Σε κρίσιμη κατάσταση νοσηλεύεται σε νοσοκομείο της Θεσσαλονίκης 17χρονος που έπεσε τα ξημερώματα θύμα τροχαίου ατυχήματος. Ο άτυχος νεαρός που κινούνταν με τη μοτοσικλέτα του στη συμβολή των οδών Λαγκαδά και Αγίου Γεωργίου, παρασύρθηκε από ΙΧ αυτοκίνητο, που οδηγούσε άγνωστος. Η μοτοσικλέτα εκτράπηκε της πορείας της και συγκρούστηκε με άλλο, αγνώστων στοιχείων Ι.Χ. αυτοκίνητο, που οδηγούσε άγνωστος. Οι οδηγοί των αυτοκινήτων εγκατέλειψαν το νεαρό στον τόπο του ατυχήματος και αναζητούνται, ενώ από την αστυνομία διαπιστώθηκε, ότι ο ανήλικος δεν έχει άδεια οδήγησης.

    [06] Πυρκαγιά σε λεωφορείο στα Χανιά

    18/1/2003 1:13:00 μμ

    Φωτο αρχείου

    Στις φλόγες τυλίχτηκε σήμερα το πρωί το υπεραστικό λεωφορείο ''124'' πενήντα θέσεων, που εκτελούσε εσωτερικά δρομολόγια στα χωριά του Ανατολικού Σελίνου Χανίων, από τους οδηγούς και ιδιοκτήτες λεωφορείων των ΚΤΕΛ Δυτικής Κρήτης. Έκαψαν το λεωφορείο σε μία κίνηση διαμαρτυρίας απειλώντας μάλιστα ότι αν δεν ανασταλεί η απόφαση, κάθε μέρα θα κάνουν κάτι ανάλογο. Το λεωφορείο βρισκόταν στο μπλόκο Σισσών μαζί με άλλα του υπεραστικού ΚΤΕΛ Δυτικής Κρήτης, που έχουν ακινητοποιηθεί σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την απόφαση συνεκμετάλλευσης της γραμμής προς Ρέθυμνο και Χανιά απο τα ΚΤΕΛ της Ανατολικής Κρήτης.

    Η απόφαση για συνεκμετάλλευση των γραμμών, πρακτικά μέχρι σήμερα είναι ανενεργή αφού οι οδηγοί της Δυτικής Κρήτης δεν επιτρέπουν στους συναδέλφους τους της Ανατολικής να εκτελέσουν τα δρομολόγια που προβλέπει η συγκεκριμένη απόφαση.

    Την ίδια ώρα πάντως, που το λεωφορείο ''124'' είχε παραδοθεί στις φλόγες στο Επιμελητήριο Χανίων γινόταν σύσκεψη φορέων του νομού που ομόφωνα ζήτησαν να ανασταλεί η απόφαση του Περιφερειάρχη Κρήτης για συνεκμετάλλευση των γραμμών.

    Παράλληλα, από την Δευτέρα αποφασίστηκε η ναύλωση ταξί και άλλων ιδιωτικών μέσων για μεταφορά των μαθητών της υπαίθρου στα σχολεία τους καθώς λόγω της απεργίας των ΚΤΕΛ της Δυτικής Κρήτης, ένας μεγάλος αριθμός μαθητών κινδυνεύει να χάσει το έτος λόγω απουσιών.

    Το θέμα της διαμάχης των δύο ΚΤΕΛ της Κρήτης θα συζητηθεί την Πέμπτη στη Βουλή όπου σε νομοσχέδιο του υπουργείου Μεταφορών-Επικοινωνιών για τα ταξί θα προστεθεί τροπολογία που θα ορίζει τους όρους της συνένωσης των ΚΤΕΛ του νησιού, σε μία προσπάθεια εκτόνωσης της κρίσης.

    [07] Θεσσαλονίκη: Στο κενό βρέθηκε 33χρονος

    Πηγή: ΑΠΕ 18/1/2003 1:25:00 μμ

    Από τον πέμπτο όροφο του ξενοδοχείου ''Γαλαξίας'' της Καβάλας, έπεσε και σκοτώθηκε χθες το βράδυ ο Μιχάλης Γιαντζόγλου του Βασιλείου, 33 χρόνων. Ο νέος άνδρας που ήταν ιδιωτικός υπάλληλος, διέμενε στο 524 δωμάτιο του ξενοδοχείου και σε κάποια στιγμή βρέθηκε στο κενό απο παράθυρο του δωματίου του και πέφτοντας στον ακάλυπτο από ύψος περίπου 25 μέτρων βρήκε το θάνατο. Το πτώμα του μεταφέρθηκε για νεκροψία και νεκροτομή στην Ιατροδικαστική Υπηρεσία Σερρών, ενώ η αστυνομία της Καβάλας ερευνά τις συνθήκες του θανάτου του και έχει αποκλειστεί η εγκληματική ενέργεια.

    [08] Συνάντηση Σημίτη-Φίσερ

    18/1/2003 3:55:00 μμ

    Η κρίση στο Ιράκ, η γαλλο-γερμανική πρόταση για τη νέα ηγετική δομή της Ευρωπαϊκής Ένωσης, το Μεσανατολικό και η Ελληνική Προεδρία βρέθηκε στο επίκεντρο της συνάντησης του πρωθυπουργού Κώστα Σημίτη με τον Γερμανό υπουργό Εξωτερικών Γιόσκα Φίσερ, παρουσία και του υπουργού Εξωτερικών Γιώργου Παπανδρέου, στο Μέγαρο Μαξίμου. Ο Γιόσκα Φίσερ αμέσως μετά δήλωσε ότι "δεν θέλουμε στρατιωτική εμπλοκή της Γερμανίας σε ενδεχόμενο πόλεμο με το Ιράκ". Επίσης, τόνισε ότι πρέπει να συντονίσουμε τις προσπάθειές μας για την εφαρμογή των αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας, του ΟΗΕ, ώστε να αποφευχθεί ο πόλεμος.

    Η ΕΕ στηρίζει τις προσπάθειες των επιθεωρητών του ΟΗΕ

    Από την πλευρά του ο κ. Παπανδρέου είπε ότι υπάρχει ευρύτερη συναίνεση από την ΕΕ, στο θέμα του Ιράκ και επεσήμανε ότι στηρίζουμε τις προσπάθειες του επικεφαλής των επιθεωρητών του ΟΗΕ, καθώς και την εφαρμογή των αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας. Εκτός των εξελίξεων του Ιράκ οι δυο υπουργοί Εξωτερικών δήλωσαν ότι συζητήθηκαν και θέματα του μέλλοντος της Ευρώπης, θεσμικά κυρίως θέματα και στο πλαίσιο αυτό εξετάστηκε και η γαλλογερμανική πρόταση.

    Παράλληλα, ο κ. Παπανδρέου επισήμανε ότι δεν έχει κανονιστεί συνάντηση του πρωθυπουργού Κώστα Σημίτη με τον επικεφαλής των επιθεωρητών του ΟΗΕ Χανς Μπλιξ, καθώς δεν είναι έτοιμη ακόμη η έκθεση. Ο υπουργός Εξωτερικών πρόσθεσε ότι ο ίδιος πρόκειται να επισκεφθεί τη Μέση Ανατολή όπως και ο κ. Φίσερ και γίνονται συντονισμένες προσπάθειες της ΕΕ προς διάφορες χώρες για την ειρηνική επίλυση του προβλήματος του Ιράκ.

    [09] Βραζιλία: Καταρρακτώδεις βροχές με 33 νεκρούς

    18/1/2003 3:13:00 μμ

    Φωτο αρχείου

    Τουλάχιστον 33 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στη Βραζιλία από τις κατολισθήσεις που προκάλεσαν οι καταρρακτώδεις βροχές. Τα περισσότερα θύματα ήταν παιδιά, τα οποία παγιδεύτηκαν μέσα σε σπίτια. Οι καταρρακτώδεις βροχές ξέσπασαν την Πέμπτη με αποτέλεσμα να τραυματιστούν δεκάδες άνθρωποι ενώ τουλάχιστον 7.000 κάτοικοι της περιοχής δεν μπορούν να επιστρέψουν στις κατοικίες τους. Περίπου 3.000 σπίτια υπέστησαν ζημιές ή καταστράφηκαν ολοσχερώς.

    Η κυβέρνηση της Βραζιλίας έχει κηρύξει περισσότερους από 30 δήμους σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης και έχει ήδη δεσμευτεί ότι θα προσφέρει οικονομική βοήθεια της τάξεως των περίπου έξι εκατομμυρίων ευρώ.

    Οι μετεωρολόγοι εκτιμούν ότι τα φαινόμενα κακοκαιρίας θα συνεχιστούν. Οι μεγαλύτερες καταστροφές σημειώθηκαν στο Μπέλο Οριζόντε, το τέταρτο μεγαλύτερο αστικό κέντρο της Βραζιλίας, όπου τουλάχιστον 15 άνθρωποι σκοτώθηκαν.

    Ο αντιπρόεδρος της Βραζιλίας, Ζοζέ Αλενσάρ, μετέβη στις πληγείσες περιοχές.

    Πηγή: BBC Greek

    [10] Επίθεση σε εβραϊκό οικισμό στη Χεβρώνα

    18/1/2003 12:01:00 μμ

    Ένας Παλαιστίνιος, ο οποίος είχε διεισδύσει χθες σε παράνομο εβραϊκό οικισμό κοντά στη Χεβρώνα της Δυτικής Όχθης και σκότωσε εβραίο έποικο πριν καταφέρει να διαφύγει, έχασε την ζωή του σήμερα, ανακοίνωσαν ισραηλινές στρατιωτικές πηγές. Ένας ακόμη Παλαιστίνιος, ο οποίος είχε συμμετάσχει στην ίδια επίθεση σκοτώθηκε χθες το βράδυ από εβραίο έποικο.

    Οι δύο ένοπλοι Παλαιστίνιοι κατόρθωσαν χθες να διεισδύσουν σε συγκρότημα παράνομων κατοικιών που έχουν κτισθεί από εβραίους εποίκους κοντά στον οικισμό Κιριάτ Αρμπα.

    Χτύπησαν την πόρτα ενός σπιτιού, σκότωσαν με αυτόματο όπλο τον εβραίο έποικο που τους άνοιξε και τραυμάτισαν την τρίχρονη κόρη του και έναν ακόμη Ισραηλινό.

    Ένας Ισραηλινός που βρισκόταν στο σπίτι άνοιξε πυρ και σκότωσε τον έναν από τους δύο Παλαιστίνιους.

    Ο δεύτερος κατόρθωσε να διαφύγει προς την πόλη της Χεβρόνας. Ισραηλινοί στρατιώτες τον αναζήτησαν, τον εντόπισαν σήμερα και τον σκότωσαν.

    [11] Ινδία: Δοκιμή πυραύλου μεσαίου βεληνεκούς

    18/1/2003 3:47:00 μμ

    Η Ινδία προχώρησε σήμερα στη δοκιμή του πυραύλου εδάφους-αέρος μεσαίου βεληνεκούς Ακάς, ο οποίος εκτοξεύθηκε από το Τσαντιπούρ, στα ανατολικά της επικράτειάς της, μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Press Trust of India. Ο πύραυλος εκτοξεύθηκε από κινητή βάση στις 15.25 τοπική ώρα (11.55 ώρα Ελλάδας). Στις 9 Ιανουαρίου, η Ινδία είχε κάνει δοκιμή ενός βαλλιστικού πυραύλου ικανού να μεταφέρει πυρηνικό φορτίο.

    [12] Τσεχία: Ο Ζέμαν υποψήφιος των Σοσιαλδημοκρατών

    18/1/2003 3:32:00 μμ

    Ο Τσέχος πρώην πρωθυπουργός, Μίλος Ζέμαν, ορίστηκε υποψήφιος του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος (CSSD) στην επαναληπτική ψηφοφορία που θα διεξαχθεί στις 24 Ιανουαρίου για την ανάδειξη του νέου προέδρου της χώρας, ανακοίνωσε ο πρόεδρος της κοινοβουλευτικής ομάδας των Σοσιαλδημοκρατών, Μίλαν Ούρμπαν.

    Η υποψηφιότητα του 58χρονου Ζέμαν, που αποχώρησε επισήμως από την πολιτική τον Ιούνιο του 2002, έλαβε το πράσινο φως από την κεντρική επιτροπή του κόμματος, που συνήλθε σήμερα στην Πράγα, προκειμένου να συζητήσει την κατάσταση που δημιουργήθηκε μετά την αποτυχία, την Τετάρτη, του Γιάροσλαβ Μπούρες, υποψηφίου του CSSD στην πρώτη ψηφοφορία.

    Την Παρασκευή η εκλογική αναμέτρηση

    Κατά τη διάρκεια αυτής της πρώτης ψηφοφορίας που δεν κατάφερε να εκλέξει διάδοχο του Βάτσλαβ Χάβελ παρότι διεξήχθησαν τρεις γύροι, ο Μπούρες αποκλείστηκε από τον πρώτο γύρο, αφού δεν κατάφερε να συγκεντρώσει υποστήριξη μεγαλύτερη από το 50% των βουλευτών του κόμματός του.

    Ο Ζέμαν θα έχει ως κύριο αντίπαλό του την Παρασκευή το φιλελεύθερο πρώην πρωθυπουργό Βάτσλαβ Κλάους, υποψήφιο του Δημοκρατικού Κόμματος Πολιτών (ODS, δεξιά). Ο τελευταίος εξασφάλισε το μεγαλύτερο αριθμό ψήφων μεταξύ των τεσσάρων υποψηφίων κατά την πρώτη ψηφοφορία. Η δεύτερη και τελευταία θητεία του προέδρου της Τσεχικής Δημοκρατίας, Βάτσλαβ Χάβελ, λήγει στις 2 Φεβρουαρίου

    [13] ΗΠΑ: Μαζικός εμβολιασμός ευλογιάς

    18/1/2003 11:56:00 πμ

    Ο μαζικός εμβολιασμός μισού εκατομμυρίου εργαζομένων στο χώρο της υγείας μπορεί να ξεκινήσει από την ερχόμενη εβδομάδα, ανακοίνωσαν χθες τα αμερικανικά Κέντρα για τον Έλεγχο των Ασθενειών και την Πρόληψη (CDC). Η διευθύντρια των CDC, δρ Τζούλι Γκέρμπερντινγκ τόνισε ότι 11 πολιτείες έχουν ζητήσει να τους αποσταλούν εμβόλια ευλογιάς την ερχόμενη εβδομάδα, αφήνοντας να εννοηθεί ότι θα μπορούσαν να αρχίσουν τους εμβολιασμούς αμέσως μετά. Κατόπιν εντολής του Αμερικανού προέδρου, τα CDC σχεδιάζουν να εμβολιάσουν εναντίον της ευλογιάς 400.000 εργαζόμενους στον τομέα της υγείας και της αντιμετώπισης εκτάκτων καταστάσεων, ώστε να μπορέσουν να βοηθήσουν όσους αρρωστήσουν σε περίπτωση που ο ιός χρησιμοποιηθεί σε βιολογική επίθεση.

    ''Θα αρχίσουμε την αποστολή ήδη από την Τρίτη'', δήλωσε σε τηλεφωνική διάσκεψη Τύπου η Γκέρμπερντινγκ.

    ''Πιστεύουμε ότι είναι μια σαφής ένδειξη ότι οι πολιτείες σκοπεύουν να χρησιμοποιήσουν το εμβόλιο''.

    Η Γκέρμπερντινγκ αρνήθηκε να κατονομάσει τις πολιτείες ή να πει πόσοι εργαζόμενοι στον τομέα της υγείας αναμένεται να καλυφθούν.

    Ο εμβολιασμός 500.000 αμερικανών στρατιωτών άρχισε τον περασμένο Δεκέμβριο.

    [14] Ελεγχος στην ΠΑΕ ΑΕΚ με παρέμβαση Γ. Λιάνη

    18/1/2003 4:51:00 μμ

    Εκτακτο έλεγχο στα οικονομικά της ΑΕΚ διενεργεί τη Δευτέρα το Ελεγκτικό Συμβούλιο, έπειτα από παρέμβαση του υφυπουργού Αθλητισμού Γιώργου Λιάνη και μετά τα όσα διαδραματίστηκαν μεταξύ του Μάκη Ψωμιάδη και του διεθνή επιθετικού Ντέμη Νικολαΐδη. Ο κ. Λιάνης χρησιμοποίησε "σκληρή γλώσσα" για τον Mάκη Ψωμιάδη, ενώ άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο σύλληψής του, λέγοντας ότι μετά τη μήνυση Νικολαΐδη, δίνεται η δυνατότητα να ελεγχθεί ξανά η πρωτόδικη ποινή που είχε επιβληθεί στον ισχυρό παράγοντα της ΑΕΚ. Ο υπουργός Τύπου, Χρήστος Πρωτόπαπας δήλωσε ότι είναι πολιτική απόφαση της κυβέρνησης να μπει τάξη στο χώρο του ποδοσφαίρου.

    Εντονη η αντίδραση της κυβέρνησης

    Ο κ. Πρωτόπαπας τονίζει ότι άτομα που ενέχονται σε κολάσιμες πράξεις, δεν μπορούν να εκπροσωπούν ομάδες. Επίσης ο Κώστας Λαλιώτης, δήλωσε ότι δεν είναι δυνατόν ο κ. Ψωμιάδης να έχει καταδικαστεί τόσες φορές ως συκοφάντης και ως πλαστογράφος και ταυτοχρόνως με πιστοποιητικά γιατρών, αλλά και με αποφάσεις δικαστικών οργάνων να κυκλοφορεί ελεύθερος".

    Παράλληλα, ο γραμματέας του ΠΑΣΟΚ είπε: "αυτή τη στιγμή και χαίρομαι, αλλά ταυτοχρόνως και ντρέπομαι, γιατί, μετά από τόσα χρόνια, βλέπω βουλευτές, κόμματα, υπουργούς, δημοσιογράφους, φιλάθλους και ποδοσφαιριστές να ανακαλύπτουν μέσα σε μια νύχτα το βίο και την πολιτεία του κ. Ψωμιάδη''.

    Στο σχετικό έγγραφο που έστειλε ο Υφυπουργός Αθλητισμού ζητά να γίνει έλεγχος για την διαπίστωση της τήρησης των διατάξεων του Ν.2725/1999 και των σε εκτέλεση αυτού κανονιστικών πράξεων από την εταιρία και τα φυσικά πρόσωπα που ενεργούν με οποιοδήποτε τρόπο για λογαριασμό της.

    Τον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, ο οποίος θα κινηθεί σύμφωνα με το νόμο, ενημέρωσε ο υπουργός Πολιτισμού Ευάγγελος Βενιζέλος, για το πολύκροτο επεισόδιο. "Τα ζητήματα αυτά δεν αφορούν την εφαρμογή της αθλητικής νομοθεσίας, αλλά το κοινό ποινικό δίκαιο", τόνισε χαρακτηριστικά ο υπουργός Πολιτισμού στην κοινή συνέντευξη Τύπου, που έδωσε με τον υφυπουργό Αθλητισμού, στο ΥΠΠΟ. "Δεν έχω λόγο για να υποθέσω, ότι μπορεί να καθυστερήσει η επέμβαση των εισαγγελικών Αρχών", πρόσθεσε ο κ. Βενιζέλος.

    Ντέμης: ''Δεν παίζω στην ΑΕΚ των μπράβων''

    ''Καλοστημένο σενάριο'' λέει ο Ψωμιάδης

    Ο διεθνής ποδοσφαιριστής Ντέμης Νικολαΐδης απάντησε σε όσα τον κατηγόρησε ο Μάκης Ψωμιάδης, λέγοντας ότι "η προσφυγή υπάρχει όσο υπάρχει αυτή η διοίκηση" και πως θα παραμείνει στην ΑΕΚ μέχρι το καλοκαίρι.

    Ο Ντέμης Νικολαΐδης, αλλά και ο Βασίλης Τσάρτας, δήλωσαν μεταξύ άλλων ότι επιθυμούν να επιστρέψουν στην ΑΕΚ υπό τον όρο ότι θα απομακρυνθεί τελείως ο Μάκης Ψωμιάδης, ενώ χρησιμοποίησαν σκληρότατες εκφράσεις και χαρακτηρισμούς για τον σημερινό ισχυρό άνδρα της ΠΑΕ ΑΕΚ, αλλά και την κατάσταση που επικρατεί σ' αυτήν.

    Συγκεκριμένα, ο Ν. Νικολαΐδης μιλώντας σε ιδιωτικό ραδιοφωνικό σταθμό, είπε: "Οσο υπάρχει, εγώ θα πολεμήσω να την κερδίσω, να μείνω ελεύθερος, να περιμένω αν υπάρχουν εξελίξεις, μέχρι το καλοκαίρι και μετά να συμφωνήσω και πάλι με την ΑΕΚ με τους ίδιους όρους. Δεν υπάρχει θέμα τώρα να συμφωνήσω με άλλη ομάδα. Ομως, αν τα καταφέρει και πάλι να τα βγάλει πέρα αυτός ο καημένος κύριος που λέει ότι όλοι ραδιουργούν εναντίον του, τότε έχω υποχρέωση στον εαυτό μου να παίξω μπάλα". Παράλληλα, τόνισε ότι δεν μπορεί να παίζει στην ΑΕΚ των μπράβων, των μεθόδων και των ανθρώπων σαν τον Ψωμιάδη, επισημαίνοντας ότι έχει κάνει ήδη υπομονή ενάμιση χρόνο και έχει τσακωθεί πολλές φορές για αυτό. "Εγώ θέλω μεταγραφή όσο υπάρχει αυτή η διοίκηση. Δεν θέλω, αν υπάρξουν στην ΑΕΚ κανονικοί άνθρωποι. Αλλωστε, δεν έχω ψάξει καθόλου για ομάδα", υπογραμμίζει ο διεθνής επιθετικός.

    Από την άλλη, ο πρόεδρος της ΑΕΚ διέψευσε τα όσα καταγγέλλει ο Ν. Νικολαΐδης εις βάρος του, λέγοντας πως ο παίκτης έστησε την υπόθεση για να φύγει από την ΑΕΚ". Ο Μάκης Ψωμιάδης τόνισε ότι σύμφωνα με την άποψη του ο διεθνής παίκτης έχει δημιουργήσει ολόκληρη την ιστορία, προκειμένου να κατορθώσει να απελευθερωθεί από τις υποχρεώσεις του και να πάρει το δρόμο για ιταλική ομάδα.

    Τέλος, ο Μάκης Ψωμιάδης υπογράμμισε πως "η κυβέρνηση τον πολεμάει γιατί δεν είναι του κόμματος".

    [15] Προκρίθηκε στους ''16'' η Δανιηλίδου

    18/1/2003 2:59:00 μμ

    Η Ελληνίδα πρωταθλήτρια Λένα Δανιηλίδου επιβεβαίωσε τα προγνωστικά και τον εαυτό της και κατάφερε να πάρει την πρόκριση για τη φάση των ''16'' του Όπεν της Αυστραλίας, μετά τη νίκη της επί της Γαλλίδας Ναταλί Ντεσί με 2-0 σετ (6-3, 6-4). Επόμενη αντίπαλος της ελληνίδας τενίστριας, θα είναι το Νο 1 της παγκόσμιας κατάταξης, Σερένα Γουίλιαμς, που επιβλήθηκε άνετα της Ταμαρίνε Τανασουγκάρν από την Ταϊλάνδη με 2-0 σετ (6-1, 6-1).

    Στο περσινό Οπεν, η Δανιηλίδου (Νο 18 του ταμπλό) δεν είχε καταφέρει να προκριθεί στη φάση των ''16'', αφού είχε χάσει από την τότε κορυφαία τενίστρια, Τζένιφερ Καπριάτι.

    Φέτος, όμως, η Ναταλί Ντεσί (Νο 16) δεν της στάθηκε εμπόδιο και έτσι η 20χρονη ελληνίδα τενίστρια ισοφάρισε την καλύτερή της εμφάνιση σε τουρνουά Γκραν Σλαμ, αφού είχε φτάσει το 2002 στην ίδια φάση του Γουίμπλεντον.

    Απέναντι στην γαλλίδα αντίπαλό της, η Δανιηλίδου χρειάστηκε 75 λεπτά για να πάρει την πρόκριση.

    [16] Κολύμβηση: Στον τελικό 200μ πεταλούδα η Μελαχροινού

    18/1/2003 2:54:00 μμ

    Φωτο αρχείου

    Σημαντική επιτυχία για την Ζαμπία Μελαχροινού, η οποία πήρε την 8η θέση στα 200μ. πεταλούδα και εξασφάλισε τη συμμετοχή της στον τελικό, στα σημερινά προκριματικά, στο πλαίσιο του μίτινγκ του Παρισιού, του Παγκοσμίου Κυπέλλου. Αποκλείστηκαν όλοι οι υπόλοιποι έλληνες που συμμετείχαν στα προκριματικά, ενώ το απόγευμα θα αγωνιστεί στο α' γκρουπ των 1500μ. ελεύθερο ο Γιώργος Διαμαντίδης. Η Ζαμπία Μελαχροινού αγωνίστηκε στην 2η προκριματική σειρά και πέτυχε χρόνο 2:15.11, καταλαμβάνοντας, έτσι, την 8η θέση στο σύνολο.

    Τον καλύτερο χρόνο πέτυχε η κινέζα Ξου Γιαν Βέι (2:09.81), ενώ την πρώτη οκτάδα συμπληρώνουν οι Γιούριε Γιάνο (Ιαπωνία, 2:11.00), Φραντσέσκα Σεγκάτ (Ιταλία, 2:11.30), Πέτρα Τσάρλ (Αυστρία, 2:12.90), Λι Γίε (Κίνα, 2:13.20), Μέτε Γιάκομπσεν (Δανία, 2:13.39) και Ορόρ Μονγκέλ (Γαλλία, 2:13.39). Καλές εμφανίσεις πραγματοποίησαν η Κάτια Σαρακατσάνη στα 100μ. μικτή ατομική και η Αννα Μαρία Πολύζου στα 50μ. πρόσθιο, μένοντας, ωστόσο, εκτός τελικών.

    Η πρώτη πήρε την 12η θέση στο σύνολο με 1:04.82 και η δεύτερη την 13η με 34.41.

    Δυο έλληνες κολυμβητές συμμετείχαν στα προκριματικά των 50μ. ύπτιο. Ο λόγος για τον Αρη Γρηγοριάδη, που με 27.19 πήρε την 18η θέση και τον Θανάση Φαρμάκη που με 28.29 πήρε την 21η.

    Οι δυο τους πήραν μέρος και σε άλλα δυο αγωνίσματα, ο Γρηγοριάδης στα 50μ. ελεύθερο, όπου ήταν 34ος με 23.66 και ο Φαρμάκης στα 200μ. ύπτιο, όπου ήταν 23ος με 2:05.47.

    Στα προκριματικά των 100μ. ελεύθερο έπεσαν στην πισίνα τέσσερις ελληνίδες.

    Την καλύτερη επίδοση πέτυχε η Νέρι Νιαγκουάρα, που ήταν 19η με 56.82, ακολούθησε στην 27η θέση η Μελαχροινού (57.80), στην 38η η Ελεν-Δομινίκη Μυλώση (59.04) και στην 41η η Αθηνά Μποχώρη (1:00.40).

    Ο Γιάννης Δρυμωνάκος, που χθες είχε πάρει την 4η θέση στον τελικό των 200μ. πεταλούδα, συμμετείχε σε δυο προκριματικούς, αλλά αποκλείστηκε, αφού στα 100μ. πεταλούδα ήταν 29ος με 57.01 και στα 200μ. μικτής ατομικής 20ος με 2:05.97. Στο τελευταίο αγώνισμα συμμετείχαν επίσης οι Πέτρος Πετρόπουλος (22ος με 2:07.04) και ο Χρήστος Παπαδόπουλος (28ος με 2:09.27).

    Ο Παπαδόπουλος πήρε μέρος και στα προκριματικά των 100μ. πρόσθιο, πετυχαίνοντας την 32η επίδοση, με 1:04.50.

    Εκτός 20αδας έμειναν οι τρεις Ελληνίδες που συμμετείχαν στα 400μ. ελεύθερο, με την Ολγα Στρούμπα να παίρνει την 21η θέση (4:22.57) την Αννη Μπουρουτζή την 22η (4:25.02) και την Εύη Τσάγκα την 26η (4:29.42). Τέλος, στα 100μ. ύπτιο η Ειρήνη Καραστεργίου πήρε την 25η θέση με 1:04.74.

    [17] Ποδόσφαιρο: Παίκτης της χρονιάς ο Φρίντελ

    18/1/2003 2:26:00 μμ

    Ποδοσφαιριστής της χρονιάς αναδείχθηκε ο τερματοφύλακας Μπραντ Φρίντελ, ανακοίνωσε σήμερα η ποδοσφαιρική ομοσπονδία των ΗΠΑ. Ο 31χρονος τερματοφύλακας της Μπλάκμπερν ήταν από τους βασικούς συντελεστές στην εντυπωσιακή παρουσία των Ηνωμένων Πολιτειών στο Μουντιάλ της Απω Ανατολής και συγκέντρωσε τους περισσότερους ψήφους, αφήνοντας πίσω του τους Λάνγκτον Ντόνοβαν και Μπράιαν ΜακΜπράιαντ.

    [18] ''Επικείμενη'' γέννηση κλωνοποιημένου παιδιού

    18/1/2003 11:45:00 πμ

    Ένα ακόμη μωρό προϊόν κλωνοποίησης θα γεννηθεί την Δευτέρα ανακοίνωσε στην ιαπωνική τηλεόραση, η αμερικανική εταιρεία Clonaid, η οποία συνδέεται με την αίρεση των Ραελιανών. Η πρόεδρος της Clonaid Μπριζίτ Μπουασελιέ δήλωσε στο ιδιωτικό τηλεοπτικό δίκτυο Tokyo Broadcasting System ότι το μωρό κλωνοποίηθηκε από κύτταρα ενός παιδιού δύο ετών που σκοτώθηκε σε τροχαίο δυστύχημα. Δεν γνωστοποίησε τον ακριβή τόπο όπου θα γεννηθεί το παιδί. Η Ιαπωνία υιοθέτησε το 2000 νομοθεσία που απαγορεύει την κλωνοποίηση ανθρώπων.

    Η Ιαπωνία υιοθέτησε το 2000 νομοθεσία που απαγορεύει την κλωνοποίηση ανθρώπων.

    Ο νόμος προβλέπει ποινή κάθειρξης μέχρι και δέκα ετών για απόπειρα κλωνοποίησης ανθρώπου και πρόστιμο 10 εκατομμυρίων γεν (85.000 δολαρίων).

    Η αίρεση των Ραελιανών αριθμεί 55.000 μέλη σε ολόκληρο τον κόσμο.

    Τα 6.000 από αυτά βρίσκονται στην Ιαπωνία.

    Καμμία από τις γεννήσεις κλωνοποιημένων παιδιών που ανακοίνωσε η Clonaid δεν έχει μέχρι στιγμής επιβεβαιωθεί από ανεξάρτητους εμπειρογνώμονες.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Saturday, 18 January 2003 - 17:53:41 UTC