Read the Bulletin of New Terminology for the Greek Language (by the Academy of Athens) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 16 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 03-01-16

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Η κάμερα πρόδωσε Αλβανό ληστή τραπεζών
  • [02] Ηράκλειο Κρήτης: Το ΙΚΑ της οργής. . . διχάζει
  • [03] Σημίτης-Σολάνα: Στο επίκεντρο Ιράκ και Κυπριακό
  • [04] Οι ελληνικές προοπτικές του e-business
  • [05] Ταχύτερες διαρθρωτικές αλλαγές στην Οικονομία εν όψει Λισσαβόνας
  • [06] Λάθος η ρήψη βόμβας σε Καναδικό στρατόπεδο
  • [07] Γονιδιακή θεραπεία προκαλεί λευχαιμία

    [01] Η κάμερα πρόδωσε Αλβανό ληστή τραπεζών

    16/1/2003 7:51:00 μμ

    Φωτο αρχείου

    Νεαρός Αλβανός ληστής τραπεζών συνελήφθη σήμερα στις 11.40 το πρωί από αστυνομικούς της Ασφάλειας Αττικής, στη λεωφόρο Κηφισίας 60 στο Μαρούσι, μετά τη ληστεία σε υποκατάστημα της Εμπορικής τράπεζας, απ' όπου απέσπασε 30.000 ευρώ. Όπως βεβαιώνει η καταγραφή του προσώπου του από τις κάμερες ασφαλείας στις 13,14 και 15 Ιανουαρίου, είχε διαπράξει ληστείες σε άλλα τρία υποκαταστήματα της ίδιας τράπεζας.

    Τον περίμεναν...

    Ο 31χρονος Αρσέλ Ντοντάζ ακινητοποίησε πελάτες και υπαλλήλους με την απειλή όπλου. Μετά τη ληστεία βγήκε από την τράπεζα και κατευθυνόταν προς μοτοσυκλέτα μεγάλου κυβισμού.

    Εγινε όμως αντιληπτός από αστυνομικούς της Ασφάλειας Αττικής, με τη συνδρομή αστυνομικών που επέβαιναν σε περιπολικά και μοτοσυκλέτες της Αμεσης Δράσης και επόπτευαν υποκαταστήματα τραπεζών μετά τις συνεχείς ληστείες.

    Ο Αλβανός προσπάθησε να αντισταθεί αλλά ακινητοποιήθηκε από τους αστυνομικούς και συνελήφθη.

    Είχε μπει νόμιμα στη χώρα μας, στις 12 Ιανουαρίου, μέσω ελέγχου διαβατηρίων Κακαβιάς και είχε αποσπάσει από τις ληστείες που είχε στα υποκατάστημα τραπεζών της Εμπορικής συνολικά 124.800 ευρώ.

    Τα τρία άλλα υποκαταστήματα της Εμπορικής που είχε ληστέψει ο Αλβανός είναι:

    στην Αγίου Αλεξάνδρου 2 στο Π. Φάληρο στην οδό Αρχιπελάγους 37 στην Ανω Γλυφάδα και στην οδό Κατεχάκη 44 στο Νέο Ψυχικό

    Ο νεαρός Αλβανός, με την σε βάρος του σχηματισθείσα δικογραφία θα οδηγηθεί στον εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Αθηνών, ενώ η έρευνα συνεχίζεται για τυχόν συμμετοχή του και σε άλλες αξιόποινες πράξεις.

    [02] Ηράκλειο Κρήτης: Το ΙΚΑ της οργής. . . διχάζει

    16/1/2003 9:30:00 μμ

    Η απόφαση του Μ. Νεκτάριου

    προκαλεί την οργή

    Στα υποκαταστήματα του ΙΚΑ οι ουρές καλά κρατούν, παρά τις διαβεβαιώσεις της Πολιτείας ότι θα δοθεί λύση. Η απόφαση του διοικητή του ΙΚΑ Μιλτιάδη Νεκτάριου να παραπέμψει στο πειθαρχικό του Ιδρύματος τον διευθυντή των Υγειονομικών Υπηρεσιών του ΙΚΑ Ηρακλείου Κώστα Τουτουντζάκη, για τις εξετάσεις αναπήρων στο πεζοδρόμιο, έχει προκαλέσει την έντονη αντίδραση των ασφαλισμένων, οι οποίοι τού εκφράζουν με κάθε τρόπο τη συμπαράστασή τους.

    Συμπαράσταση στο διευθυντή

    Ο Νομάρχης Ηρακλείου Δημήτρης Σαρρής σε σημερινές του δηλώσεις χαρακτήρισε τον κ. Τουτουντζάκη έντιμο και επαρκή επιστήμονα που περιβάλλεται από την εμπιστοσύνη του. Οποιαδήποτε κίνηση σε βάρος του, πρόσθεσε ο ίδιος, θα είναι άδικη και πρέπει να αποτραπεί.

    Ο κ. Σαρρής και το Νομαρχιακό Συμβούλιο θα θέσουν θέμα υπέρ του προϊσταμένου του ΙΚΑ Ηρακλείου γνωρίζοντας πως τα προβλήματα υποδομών που υπάρχουν στο Ίδρυμα τοπικά δεν είναι δική του ευθύνη.

    Το Εργατικό Κέντρο Ηρακλείου με ανακοίνωση του καταγγέλλει το διοικητή του ΙΚΑ που, όπως τονίζεται, θεωρεί ότι με δικαστικές διώξεις κατά συνδικαλιστών και πειθαρχικές διώξεις εναντίον στελεχών του ΙΚΑ που έχουν δώσει τη ζωή τους, όπως ο κ. Τουτουντζάκης, θα καλύψει την αδιαφορία, την αδυναμία και τις ευθύνες του να δώσει λύση στα χρονίζοντα οξυμένα προβλήματα του Ιδρύματος στο Νομό Ηρακλείου (κτιριακό, στελέχωση, υποδομές, οργάνωση) με συνέπεια οι ασφαλισμένοι να ταλαιπωρούνται καθημερινά.

    Τέλος παρέμβαση στο θέμα έκαναν οι τοπικοί βουλευτές ενώ το ΔΣ του Συλλόγου Ιατρών του ΙΚΑ με ανακοίνωση του εκφράζει τη συμπαράσταση των μελών του προς τον κ. Τουτουντζάκη για την άδικη επίθεση που δέχεται.

    [03] Σημίτης-Σολάνα: Στο επίκεντρο Ιράκ και Κυπριακό

    16/1/2003 11:24:00 μμ

    Πρέπει οι επιθεωρητές στο Ιράκ να έχουν επαρκές προσωπικό και χρόνο για να δώσουν πειστικές απαντήσεις στα ερωτήματα δήλωσε σήμερα ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης, μετά τη συνάντηση που είχε με τον Υπατο Εκπρόσωπο για Εξωτερική Πολιτική και Πολιτική Ασφάλειας της ΕΕ Χαβιέ Σολάνα. Ερωτηθείς για την ανακοίνωση ανεύρεσης 11 κεφαλών που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν σε βιοχημικό πόλεμο, ο κ. Σημίτης είπε ότι αυτή η ανακοίνωση των επιθεωρητών επιβεβαιώνει ότι κάνουν καλά τη δουλειά τους και ότι πρέπει να συνεχίσουν και να κάνουν ότι είναι απαραίτητο για να διαπιστώσουν εάν υπήρξε ή όχι παραβίαση των όρων του Συμβουλίου Ασφαλείας. Ο κ. Σολάνα από την πλευρά του, προέβλεψε ότι η ελληνική προεδρία θα είναι μια επιτυχημένη προεδρία παρά τη διεθνή αρνητική συγκυρία ενώ υπογράμμισε ότι υπάρχουν πολλοί σημαντικοί άνθρωποι που διαχειρίζονται τα θέματα και θα τα καταφέρουν.

    Την ανάγκη επίλυσης του Κυπριακού τόνισε ο Πρωθυπουργός

    Ο κ. Σημίτης υπενθύμισε επίσης ότι στα συμπεράσματα της Κοπεγχάγης γίνεται αναφορά στην ανάγκη επίλυσης του Κυπριακού και τόνισε την ανάγκη να γίνει ότι είναι δυνατόν για να δοθεί λύση το συντομότερο δυνατόν.

    Ο κ. Σημίτης εξέφρασε την ελπίδα να ολοκληρωθεί έως τη 1η Μαρτίου το θεσμικό πλαίσιο για την ευρωπαϊκή δύναμη ώστε να αναλάβει μετά από αυτή την ημερομηνία την αποστολή της ΠΓΔΜ. Ο κ. Σολάνα αναμένει και τις απαντήσεις των Σκοπίων γι' αυτό το ζήτημα.

    Για τη Μέση Ανατολή είναι κρίσιμη η ημερομηνία των ισραηλινών εκλογών. Και θα είναι καθοριστική για τις εξελίξεις υπογράμμισε ο κ. Σημίτης.

    [04] Οι ελληνικές προοπτικές του e-business

    16/1/2003 8:39:00 μμ

    Η διείσδυση της τεχνολογίας στη μικρομεσαία επιχείρηση και η διασύνδεση της με το διαδίκτυο καταγράφεται ως πρώτη προτεραιότητα του υπουργείου Ανάπτυξης προκειμένου αυτές να καταστούν ανταγωνιστικές στο νέο διευρυμένο επιχειρηματικό περιβάλλον. Ο υπουργός Ανάπτυξης κ. Ακης Τσοχατζόπουλος, στο πλαίσιο ευρωπαϊκού σεμιναρίου στο Ζάππειο Μέγαρο, σχετικά με το ηλεκτρονικό επιχειρείν (e-business), υπογράμμισε ότι κυβερνητική φιλοδοξία είναι η αύξηση των δαπανών για την έρευνα και τεχνολογία στην Ελλάδα από 0,7% που είναι σήμερα στο 1,5% του ΑΕΠ στη διάρκεια της δεκαετίας.

    Εμφαση στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις

    Παρά την τελευταία ευρωπαϊκή θέση της Ελλάδας, όσον αφορά την προώθηση των νέων τεχνολογιών στην επιχειρηματική δραστηριότητα, ο κ.Τσοχατζόπουλος κατέδειξε τις προσπάθειες που καταβάλλονται σε εθνικό επίπεδο για την αντιστροφή αυτής της εικόνας, αναφέροντας ότι τα τελευταία πέντε χρόνια αυξήθηκε το ποσοστό για την έρευνα κατά 11% - 12%, ενώ η μόνη χώρα που παρουσίασε μεγαλύτερο ρυθμό αύξησης από την Ελλάδα είναι η Φιλανδία.

    Το βάρος των ενεργειών του υπουργείου, με στόχο την είσοδο τους στο χώρο της νέας τεχνολογίας, αναμένεται να απορροφήσουν οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις, για τις οποίες ο υπουργός τόνισε ότι μόνο το ένα τρίτο εξ αυτών κάνει χρήσης της νέας τεχνολογίας.

    Η χρήση του internet στην Ελλάδα

    Εξάλλου μακρύς φαίνεται να είναι ακόμα ο δρόμος της εξάπλωσης του διαδικτύου στον τελικό καταναλωτή. Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα που πραγματοποιήθηκε σε 6.000 ελληνικά νοικοκυριά, τη στιγμή που ένας στους δύο Ελληνες κάνει χρήση κινητού τηλεφώνου, μόλις ένας στους πέντε κάνει χρήση Η/Υ, ενώ μόλις ένας στους δέκα κάνει χρήση Ιντερνετ. Σημαντικό στοιχείο της έρευνας είναι το γεγονός ότι αυξήθηκε το ποσοστό των νέων έως 17 ετών που κάνει χρήση του Ιντερνετ (από 10% πήγε στο 15%).

    e-Business: Σημείο-κλειδί η υπέρβαση των στερεοτύπων

    Για την Ευρώπη, όπως επισημάνθηκε στο σεμινάριο, λόγω του μεγάλου ποσοστού των μικρομεσαίων επιχειρήσεων (ΜΜΕ), ο "δρόμος" του e-business δημιουργεί ένα νέο δυναμικό κλίμα επιχειρηματικότητας και οδηγεί σε ένα διεθνές ανταγωνιστικό πλεονέκτημα, που αποτελεί την ειδοποιό διαφορά στο σύγχρονο παγκοσμιοποιημένο περιβάλλον.

    Το e-business αποτελεί βασικό κομμάτι της στρατηγικής του αναπτυξιακού προσανατολισμού και, όπως τονίστηκε, η σταδιακή κωδικοποίηση των εμπορικών συναλλαγών και η διεύρυνση των ηλεκτρονικών δικτύων έχουν συγκλίνει τα τελευταία χρόνια συμβάλλοντας στη σημαντική αύξηση του ηλεκτρονικού εμπορίου.

    Εντοπίζοντας τα υφιστάμενα προβλήματα που παρατηρούνται στην χρήση του e-business, επισημάνθηκε ότι οι λόγοι που αποτελούν ανασταλτικό παράγοντα, διαφέρουν από χώρα σε χώρα και συνήθως σχετίζονται με τις προτιμήσεις που οι επιχειρήσεις διατηρούν προς τα υπάρχοντα επιχειρηματικά μοντέλα αλλά και την αβεβαιότητα του καινούριου.

    Ο κύριος ισχυρισμός των επιχειρήσεων για τη μη υιοθέτηση του e-business είναι η ακαταλληλότητα του για το συγκεκριμένο είδος δραστηριότητας τους. Μια πρόσφατη έρευνα μεταξύ μικρομεσαίων επιχειρήσεων με λιγότερους από 250 υπαλλήλους σε 19 ευρωπαϊκές χώρες δείχνει ότι το 40% των ερωτηθέντων δεν χρησιμοποιούν το ηλεκτρονικό επιχειρείν για το λόγο που αναφέρθηκε.

    Οι περισσότερες ΜΜΕ δεν χρησιμοποιούν το ηλεκτρονικό επιχειρείν αν δεν είναι φανερό πως τα οφέλη υπερκαλύπτουν το κόστος ανάπτυξης και συντήρησης του απαραίτητου συστήματος, ενώ ένας ακόμα σοβαρός ανασταλτικός παράγοντας έχει σχέση με τις δυσκολίες γρήγορης και ασφαλούς διανομής των προϊόντων που αγοράσθηκαν μέσω διαδικτύου.

    Στο σεμινάριο συμμετείχαν περίπου 50 εμπειρογνώμονες, οι οποίοι εκπροσωπούν κράτη-μέλη, ποικίλες πρωτοβουλίες για τη στήριξη του ηλεκτρονικού επιχειρείν σε εθνικό και περιφερειακό επίπεδο, την ακαδημαϊκή κοινότητα, ευρωπαϊκές οργανώσεις, δίκτυα ΜΜΕ και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

    [05] Ταχύτερες διαρθρωτικές αλλαγές στην Οικονομία εν όψει Λισσαβόνας

    16/1/2003 10:00:00 μμ

    Ταχύτερη ανάπτυξη και επίσπευση των διαρθρωτικών αλλαγών χρειάζεται η ελληνική οικονομία για να ανταποκριθεί στις προκλήσεις της Λισσαβόνας. Αυτό τόνισε την Πέμπτη ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών Νίκος Χριστοδουλάκης, μετά τη συνάντησή του με τον πρωθυπουργό Κώστα Σημίτη, στην οποία συζητήθηκαν οι στόχοι της Λισσαβόνας, καθώς και οι προτεραιότητες στην οικονομική πολιτική της ελληνικής προεδρίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

    Το 2015 η πραγματική σύγκλιση της ελληνικής οικονομίας

    Ο κ. Χριστοδουλάκης επανέλαβε ότι η πραγματική σύγκλιση της ελληνικής οικονομίας με το μέσο όρο των χωρών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα επιτευχθεί το 2015 υπό την προϋπόθεση ότι η Ελλάδα θα συνεχίσει να αναπτύσσεται με ρυθμούς 2-2,5% υψηλότερους από τις άλλες χώρες της Ε.Ε.

    [06] Λάθος η ρήψη βόμβας σε Καναδικό στρατόπεδο

    Πηγή: ΝΕΤ 16/1/2003 10:51:00 μμ

    Τον Απρίλιο του 2002 αμερικανικό μαχητικό έβαλε εναντίον Καναδικού στρατοπέδου στο Αφγανιστάν, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν τέσσερις στρατιώτες και να τραυματιστούν άλλοι οκτώ. Στην ακροαματική διαδικασία, όπου θα κριθεί αν οι πιλότοι θα παραπεμφθούν στο αεροδικείο, εξετάστηκε το πιο κρίσιμο πειστήριο: το βίντεο που κατέγραψε όσα έγιναν στο πιλοτήριο εκείνο το βράδυ. Ένα ολιγόλεπτο βίντεο που δείχνει καθαρά τους δύο άνδρες στο πιλοτήριο να αποφασίζουν εν θερμώ για την ρίψη μιας βόμβας 225 κιλών, χωρίς να μπορούν να πουν με σιγουριά για το ποιος θα είναι ο τελικός "προορισμός" της. Οπως προέκυψε τα "εχθρικά πυρά" που είχαν διακρίνει τα όργανα του αεροσκάφους, δεν ανήκαν παρά στη νυχτερινή άσκηση στρατιωτών των συμμαχικών δυνάμεων.

    Το χρονικό λεπτό προς λεπτό

    Στις 17 Απριλίου του 2002, το πλήρωμα του αμερικανικού Ef-16 που περιπολούσε πάνω από την περιοχή της Κανταχάρ εντόπισε λάμψεις πυρών από το έδαφος. Ο πιλότος Χάρι Σμιτ αμέσως προέβη στα αναγκαία:

    - "Βλέπω. . . κάτι άντρες στο δρόμο και φαίνεται σαν το πυροβολικό να βάλει εναντίον μας. Βάλλω εν αμύνη".

    Η βόμβα των 225 κιλών βρήκε το στόχο. Χωρίς κανείς από τους δύο πιλότους να ξέρει ποιος ακριβώς ήταν αυτός. Προτού αντεπιτεθούν στα υποτιθέμενα εχθρικά πυρά είχαν ζητήσει τη σχετική άδεια αλλά οι ανώτεροι τους τούς διέταξαν να περιμένουν.

    Ο ένας πιλότος, ο Γουίλιαμ Αμπαχ, εξέφρασαν το φόβο ότι τα πυρά δεν προέρχονταν από το στρατόπεδο του εχθρού. Λίγα λεπτά αργότερα η βόμβα ήταν στον αέρα.

    Ο διάλογος κατεγράφη:

    Πιλότος Χάρι Σμιτ: "Ελπίζω να κάναμε καλά".

    Πιλότος Γουίλιαμ Αμπαχ: "Κι εγώ"

    Η μοιραία αβεβαιότητα που κυριάρχησε στο πιλοτήριο αποτυπώθηκε στο βίντεο που προβλήθηκε ως πειστήριο κατά την ακροαματική διαδικασία στην αεροπορική βάση Μπάρσκντεϊλ.

    Τα μοιραία λάθη

    Τόσο το αμερικανικό όσο και το καναδικό στρατόπεδο ευθύνονται για μεγάλα λάθη τα οποία φαίνεται πως οδήγησαν στην τραγωδία:

    α) Οι Αμερικανοί πιλότοι δεν εξακρίβωσαν αν υπήρχαν συμμαχικές δυνάμεις στην περιοχή, κάτι που τους καταλογίζει η υπηρεσία τους, η οποία ωστόσο δεν τους βοήθησε μέσω του επιτελείου.

    β) Σχεδόν όλοι οι Καναδοί που πραγματοποιούσαν νυκτερινή άσκηση με πραγματικά πυρά είχαν καλύψει τα φώτα ασφαλείας στα κράνη τους.

    γ) Επιπλέον οι Αμερικανοί πιλότοι είχαν πάρει αμφεταμίνες, πρακτική, που αν και εγκρίνει η διοίκησή τους ως ενισχυτικό της αντοχής, μπορεί να αλλοιώσει την δυνατότητα της κρίσης τους.

    [07] Γονιδιακή θεραπεία προκαλεί λευχαιμία

    16/1/2003 9:12:00 μμ

    Ακριβώς τα αντίθετα από τα αναμενόμενα αποτελέσματα φαίνεται ότι έχει γονιδιακή θεραπεία για την αντιμετώπιση ασθένειας που πλήττει το ανοσοποιητικό σύστημα μικρών παιδιών, κυρίως αγοριών. Σύμφωνα με Γάλλο ερευνητή από το νοσοκομείο Νεκέρ του Παρισιού, η συγκεκριμένη θεραπεία προκαλεί λευχαιμία στους ασθενείς. Την αναστολή της πειραματικής εφαρμογής της θεραπείας αυτής σε 27 ασθενείς αποφάσισε η Υγειονομική Αρχή των ΗΠΑ.

    Οι κίνδυνοι για τη γονιδιακή θεραπεία της ασθένειας SCID, μιας μορφής ανεπάρκειας του ανοσοποιητικού συστήματος, που πλήττει μικρά παιδιά, κατά κύριο λόγο αγόρια, έχουν υποτιμηθεί.

    Αυτό δήλωσε, μιλώντας στο πρακτορείο ειδήσεων Reuters, ο Αλέν Φισέρ, διακεκριμένος Γάλλος επιστήμονας.

    Ο Γάλλος ερευνητής, δήλωσε ότι το περιστατικό παρουσιάζει ομοιότητες με μια άλλη περίπτωση ενός παιδιού στο οποίο επίσης εμφανίσθηκε λευχαιμία, τρία χρόνια μετά από τη γονιδιακή θεραπεία στην οποία υποβλήθηκε όταν ήταν μωρό.

    Τα δυο περιστατικά στη Γαλλία, οδήγησαν σε πάγωμα των σχετικών πειραματικών εφαρμογών της θεραπείας σε 27 ασθενείς στις ΗΠΑ.

    Μια σπάνια ασθένεια

    Η SCID οφείλεται σε μια γενετική ανωμαλία, η οποία καταστρέφει το ανοσοποιητικό σύστημα των παιδιών, αφήνοντας τα εκτεθειμένα σε μολύνσεις που μπορεί να αποβούν μοιραίες για εκείνα.

    Παιδιά που πάσχουν από αυτήν την ασθένεια, πρέπει να ζουν σε αποστειρωμένο περιβάλλον.

    Συνήθως πεθαίνουν πριν από την ηλικία των 2 ετών.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Thursday, 16 January 2003 - 21:53:59 UTC