Browse through our Interesting Nodes Collection Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 03-01-15

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Αρχισαν οι καταθέσεις για τους εκβιασμούς
  • [02] Η κακοκαιρία έφυγε. . . Η παγωνιά έμεινε
  • [03] Παρουσίαση της δάδας του 2004
  • [04] Δεκατέσσερις προσωπικότητες τίμησε ο Κ. Στεφανόπουλος
  • [05] Προς το ΕΣΥ οι θεραπευτικές μονάδες φυλακών
  • [06] Απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων για παρατυπίες
  • [07] Συρρικνώνεται ο χρόνος των ποινικών διαδικασιών
  • [08] Απεργούν και οι οδοντίατροι
  • [09] Ευρωπαίος Διαμεσολαβητής ο Ν. Διαμαντούρος
  • [10] EURODAC: Η ηλεκτρονική τράπεζα αποτυπωμάτων της ΕΕ
  • [11] Στόχος της Ελλάδας η δημοσιονομική σταθερότητα
  • [12] Όχι στο άβατο του Αγίου Όρους λέει το Ευρωκοινοβούλιο
  • [13] Επίσκεψη Σημίτη στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο
  • [14] Στα Σαράγιεβο ο Παπανδρέου
  • [15] Προτεραιότητες της Ελληνικής Προεδρίας για την Υγεία
  • [16] Αποτελεσματική αντιμετώπιση της ανεργίας ζητούν οι Ευρωπαίοι
  • [17] ''Τελειώνει ο χρόνος σας κ. Χουσεΐν'' λέει ο Μπους
  • [18] Παραδοχή προβλημάτων στο ΙΚΑ
  • [19] Ανοιχτή ρήξη Ντέμη-Ψωμιάδη
  • [20] Ακάθεκτη η Δανιηλίδου στο Οπεν Αυστραλίας
  • [21] Ανθίζουν οι νεοελληνικές σπουδές στη Μαδρίτη
  • [22] Βραβείο βιοϊατρικής σε 'Ελληνα επιστήμονα
  • [23] Aπρόσεκτη οδηγός η Queen Latifah
  • [24] Θα χορέψουν γυμνές για να... βρέξει

    [01] Αρχισαν οι καταθέσεις για τους εκβιασμούς

    Πηγή: ΝΕΤ 15/1/2003 7:45:00 μμ

    Στον εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Δημήτρη Παπαγγελόπουλο κατέθεσε σχετικά με την υπόθεση των εκβιασμών, ο επιχειρηματίας Θόδωρος Αγγελόπουλος. Πρόκειται για τον πρώτο ουσιαστικό μάρτυρα, ενώ αύριο αναμένεται να εξεταστεί από τον εισαγγελέα η Γιάννα Αγγελοπούλου και στη συνέχεια να κληθούν ο Βαρδής Βαρδινογιάννης, ο Αργύρης Σαλιαρέλης, ο Γρηγόρης Μιχαλόπουλος, δημοσιογράφοι και όσα άλλα πρόσωπα κριθεί αναγκαίο για τη διαλεύκανση της σκοτεινής υπόθεσης των εκβιασμών.

    Αρνείται ο Μιχαλόπουλος τις κατηγορίες

    Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες της ΝΕΤ, ο κ. Αγγελόπουλος παρέδωσε στον εισαγγελέα και άλλα έγγραφα πλέον των δύο ήδη γνωστών σελίδων από το ημερολόγιο του δολοφονηθέντος από τη 17Ν Δημήτρη Αγγελόπουλου. Ακόμη, περιέχονται επιπρόσθετες αποδείξεις για τα πρόσωπα, αλλά και τις πρακτικές που εφάρμοζαν για να επιτύχουν το επιδιωκόμενο αποτέλεσμα. Τα στοιχεία που παρέδωσε στον εισαγγελέα ο επιχειρηματίας φωτογραφίζουν και άλλα πρόσωπα που συμμετείχαν στους εκβιασμούς.

    Πάντως, ο κ. Μιχαλόπουλος αρνείται όσα του καταμαρτυρούν και απειλεί με αγωγές και μηνύσεις.

    "Κάθε πολίτης κρίνει πότε και σε ποιες αρχές θα απευθυνθεί," σχολίασαν οι υπουργοί Τύπου και Δικαιοσύνης για την επίδοση στον Πρωθυπουργό από την οικογένεια Αγγελόπουλου του ημερολογίου του δολοφονηθέντος βιομηχάνου.

    Στη Βουλή, ο Μιλτιάδης Εβερτ κάλεσε τον υπουργό Δημόσιας Τάξης Μιχάλη Χρυσοχοΐδη να επιβεβαιώσει ή να διαψεύσει αν υπάρχουν δύο υπηρεσιακά σημειώματα πρώην υπουργών Δημόσιας Τάξης, με τα οποία ζητείται να σταματήσει ο έλεγχος για τον εντοπισμό δακτυλικών αποτυπωμάτων σε δύο προκηρύξεις του ΕΛΑ.

    Εξάλλου, στις φυλακές Κορυδαλλού μετέβη σήμερα ο εφέτης ανακριτής Λεωνίδας Ζερβομπεάκος, προκειμένου να πάρει κατάθεση από τον κρατούμενο Παύλο Σερίφη για την υπόθεση της Λουίζης Ριανκούρ.

    [02] Η κακοκαιρία έφυγε. . . Η παγωνιά έμεινε

    15/1/2003 7:11:00 μμ

    Καλύτερος είναι σήμερα ο καιρός, η παγωνιά όμως είναι ακόμα έντονη σε αρκετές περιοχές της χώρας. Κατέβηκε 15 πόντους η στάθμη της κοίτης του ποταμού Έβρου. Οι Βούλγαροι μείωσαν σημαντικά τις ποσότητες του νερού που έπεφταν στον Αρδα και από κει στον ποταμό Έβρο, με αποτέλεσμα να ελέγχεται το νερό που κατεβάζει το ποτάμι. Το πρόβλημα θα είναι έντονο αν λιώσουν γρήγορα τα χιόνια πριν πέσει αισθητά η στάθμη του νερού, προειδοποιούν οι ειδικοί.

    Δρόμοι ''δολοφόνοι'' λόγω ψύχους

    Σε μεγάλο μέρος του εθνικού και επαρχιακού οδικού δικτύου ο πάγος έχει σχηματίσει "παγίδες" και η Τροχαία συνιστά διαρκώς στους οδηγούς να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να μην αναπτύσσουν υπερβολική ταχύτητα.

    Οι Υπηρεσίες Πολιτικής Σχεδίασης Έκτακτης Ανάγκης των νομαρχιών της Βορειοανατολικής Ελλάδας βρίσκονται σε επιφυλακή για να αντιμετωπίσουν κάθε πρόβλημα, γίνεται διαρκώς ρίψη αλατιού και θαλασσινού νερού σε δρόμους που παρουσιάζουν επικινδυνότητα λόγω του παγετού.

    Η κακοκαιρία υποχώρησε αλλά παραμένει το τσουχτερό κρύο και ο παγετός κυρίως στην Μακεδονία και την Θράκη.

    [03] Παρουσίαση της δάδας του 2004

    15/1/2003 1:15:00 μμ

    Από ξύλο ελιάς είναι κατασκευασμένη η δάδα των Ολυμπιακών αγώνων που αποκαλύφθηκε σήμερα το μεσημέρι σε πανηγυρική τελετή στο νέο συνεδριακό κέντρο του Αθήνα 2004 στη Νέα Ιωνία παρουσία της προέδρου της οργανωτικής επιτροπής, Γιάννας Αγγελόπουλου και του προέδρου της Ολυμπιακής Επιτροπής Ζακ Ρογκ. Η κ. Αγγελόπουλου χαρακτήρισε τη δάδα αγγελιοφόρο των Ολυμπιακών Αγώνων που θα ταξιδέψει σε πέντε ηπείρους μεταφέροντας το μήνυμα της ελληνικής ολυμπιάδας. Ο Ζακ Ρογκ, από την πλευρά του, τόνισε ότι αποτελεί μέγιστη τιμή για τη ΔΟΕ η παρουσίαση της δάδας των αγώνων της Ελλάδας, εκεί που γεννήθηκαν οι ολυμπιακοί αγώνες. Νωρίτερα ο Ζακ Ρογκ είχε συνάντηση μίας περίπου ώρας με τον πρόεδρο της Ν..Δ κ.Καραμανλή, παρουσία της προέδρου της οργανωτικής επιτροπής.

    Δηλώσεις Καραμανλή

    Η προετοιμασία των Ολυμπιακών αγώνων βρίσκεται στην τελική και καθοριστική φάση, δήλωσε μετά τη συνάντηση του με τον Ζακ Ρογκ και την Γιάννα Αγγελοπούλου ο πρόεδρος της ΝΔ, Κώστας Καραμανλής. Ο κ. Καραμανλής τόνισε ότι το 2003 κρίνονται πολλά, ενώ έκανε λόγο για ολιγωρίες και καθυστερήσεις, καθώς και για εκτίναξη του κόστους των έργων. Κατέληξε λέγοντας ότι οι Ολυμπιακοί του 2004 είναι εθνική υπόθεση και ότι η ΝΔ το 2004 ως αυριανή κυβέρνηση θα κάνει τους καλύτερους Ολυμπιακούς.

    Σχετικά με το θέμα που δημιουργήθηκε με τη Δήμαρχο Αθηναίων ο κ. Ρόγκ απέδωσε σε παρανόηση το γεγονός ότι δεν επισκέφθηκε χθες την κ. Μπακογιάννη.

    [04] Δεκατέσσερις προσωπικότητες τίμησε ο Κ. Στεφανόπουλος

    15/1/2003 7:54:00 μμ

    Το χειροκρότημα και η συγκίνηση περίσσεψαν το πρωί στο Προεδρικό Μέγαρο, όταν 14 προσωπικότητες της δημόσιας ζωής της χώρας από το χώρο της πολιτικής, της διπλωματίας, του πολιτισμού και του επιχειρηματικού κόσμου, τιμήθηκαν από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για την προσφορά τους στην εθνική ζωή του τόπου. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έκανε ειδική αναφορά στο δικαίωμα της κριτικής, τονίζοντας ότι είναι προσόν της Δημοκρατίας που ωφελεί τον τόπο και επιτρέπει τη διόρθωση σφαλμάτων. Στη λιτή τελετή του Προεδρικού Μεγάρου οι τιμητικές διακρίσεις ήταν μία μικρή προσφορά της Ελληνικής Πολιτείας στις θετικές πλευρές της εθνικής μας ζωής.

    Από το χώρο της πολιτικής ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας απένειμε το μεγαλόσταυρο του Φοίνικος στο ιστορικό στέλεχος της Αριστεράς Λεωνίδα Κύρκο και στον τέως υπουργό και τέως διοικητή της Τραπέζης της Ελλάδος Γιάννη Μπούτο.

    Υπόδειγμα ανώτατου κριτικού λειτουργού χαρακτήρισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας τον Πρέσβη επί τιμή Βύρωνα Θεοδωρόπουλο.

    Από το χώρο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης τιμώμενα πρόσωπα ήταν οι κύριοι Κατριβάνος και Κουλουμπής.

    Την αρχιτεκτονική προσφορά του καθηγητή Χαράλαμπου Μπούρα επαίνεσε με τον ταξιάρχη του Φοίνικος ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

    Τις υπηρεσίες του ακαδημαϊκού δασκάλου Μαρωνίτη για την υπηρεσία του στην ελληνική γλώσσα εξήρε επίσης ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

    Από τον επιχειρηματικό κόσμο τιμήθηκαν ο βιομήχανος Ελευθέριος Μουζάκης των κλωστών "ΠΕΤΑΛΟΥΔΑ" και ο επιχειρηματίας Γεράσιμος Βασιλόπουλος της ομώνυμης αλυσίδας των σούπερ μάρκετ.

    Ο συλλέκτης Βλάσσης Φρυσίρας τιμήθηκε ως παράδειγμα κοινωνικής προσφοράς στο χώρο της Τέχνης.

    Τη μεγάλη προσφορά του Γρηγόρη Μπιθικώτση στην ελληνική μουσική εξήρε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

    Αλλά και το θέατρο είχε την τιμητική του με τις δύο κυρίες του, την Αννα Καλουτά και τη Ρένα Βλαχοπούλου.

    Τέλος την τιμητική της στο χώρο του Απόδημου Ελληνισμού είχε η διευθύντρια του ελληνικού σχολείου Σαχέτι στη Νότιο Αφρική, κυρία Αναστασίου Κρυσταλλίδου.

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας υποδέχτηκε σήμερα με θερμά λόγια τους μικρούς Ρώσους ηθοποιούς που συμμετείχαν στην μοιραία παράσταση τον περασμένο Οκτώβριο στο Θέατρο της Μόσχας. Έμειναν όμηροι των Τσετσένων τρομοκρατών και έγιναν μάρτυρες φρικιαστικών σκηνών.

    [05] Προς το ΕΣΥ οι θεραπευτικές μονάδες φυλακών

    15/1/2003 6:16:00 μμ

    Τη συμπαράσταση της Βουλής ώστε να ενταχθούν στο ΕΣΥ οι θεραπευτικές μονάδες των φυλακών ζήτησε ο υπουργός Δικαιοσύνης Φ. Πετσάλνικος, μιλώντας προς τα μέλη της επιτροπής "για τη μελέτη και αντιμετώπιση του προβλήματος των ναρκωτικών" σχετικά με τις υγειονομικές υπηρεσίες των φυλακών και τα θεραπευτικά προγράμματα φυλακισμένων τοξικομανών. Όπως είπε ο κ. Πετσάλνικος, η ένταξη στο ΕΣΥ θα αποτελέσει κίνητρο για την προσέλκυση γιατρών, ψυχιάτρων και οδοντιάτρων στα ιατρεία των φυλακών, σημειώνοντας μάλιστα ότι οι τελευταίες εννέα σχετικές προκηρύξεις έχουν κηρυχθεί άγονες.

    Πετσάλνικος: Αυτό που χρειάζεται είναι η επίλυση

    Κατά τη συζήτηση, η οποία έγινε με αφορμή τον πρόσφατο θάνατο τριών γυναικών κρατουμένων από ναρκωτικά, ο πρόεδρος της επιτροπής Μ. Σκουλάκης μετέφερε στον υπουργό την επιθυμία των βουλευτών να επισκεφθούν τις φυλακές. Ο κ. Πετσάλνικος είπε ότι δεν είναι αρνητικός, αν και όπως σημείωσε, "οι διαπιστώσεις είναι γνωστές και αυτό που χρειάζεται είναι η επίλυση". Τα μέλη της κοινοβουλευτικής επιτροπής ενημέρωσε και η υφυπουργός Υγείας και Πρόνοιας Ε. Τσουρή.

    Η υφυπουργός αναφέρθηκε σε υπουργική απόφαση, που είναι στο στάδιο της κατάρτισης, σύμφωνα με την οποία, θα προβλέπεται η χορήγηση υποκαταστάτων -επί 12ήμερο- σε όσους συλλαμβάνονται για την τέλεση αδικήματος, ενώ συμμετέχουν ήδη σε θεραπευτικά προγράμματα. Ερωτηθείς από τους δημοσιογράφους, ο κ. Πετσάλνικος είπε ότι δεν του έχει γνωστοποιηθεί ακόμα η υπό κατάρτιση απόφαση.

    [06] Απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων για παρατυπίες

    15/1/2003 5:34:00 μμ

    Πενήντα δύο απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων για υποθέσεις λαθρεμπορίου, δωροδοκίας, πλαστογραφίας και υπεξαιρέσεων έγιναν το 2002. Τα στοιχεία παρουσίασε ο Υπουργος Εσωτερικών και ανακοίνωσε το σχεδιο του υπουργείου για το πόθεν εσχες των δημοσίων υπαλλήλων. Περίπου 150.000 στελέχη και υπάλληλοι του δημοσίου υποχρεούνται από φέτος και κάθε δύο χρόνια να υποβάλλουν δηλώσεις στο ΚΕΠΥΟ. Ο γενικός επιθεωρητής Δημόσιας Διοίκησης Κωνσταντίνος Δαφέρμος ανακοίνωσε οτι αρχίζει ελέγχους στους τομείς της υγείας και του οικονομικού εγκλήματος.

    Υπό τον έλεγχο του ΚΥΠΕΟ

    Με πρόταση του κ. Σκανδαλίδη, το σύστημα υποβολής του ''πόθεν έσχες'' των δημοσίων υπάλλήλων περνά πλέον στον έλεγχο του ΚΕΠΥΟ, έτσι ώστε να υπάρχει μόνο ένας φορέας στον οποίο θα υποβάλλονται και θα ελέγχονται με ηλεκτρονικό τρόπο οι δηλώσεις ώστε να αποφευχθεί το χάος των φορέων που εμπλέκονταν σε αυτή τη διαδικασία.

    Στο εξής από το 2003 και κάθε δυο χρόνια, περίπου 150.000 από τις 600.000 δημοσίων υπαλλήλων υποχρεούνται να καταθέσουν δηλώσεις ''πόθεν έσχες''. Πρόκειται για στελέχη του δημοσίου, τμηματάρχες, διευθυντές και γενικούς διευθυντές.

    Ωστόσο, όλοι οι υπάλληλοι Πολεοδομιών, δήμων, οι υπάλληλοι των υπουργείων Οικονομικών, Εξωτερικών, ΠΕΧΩΔΕ και της ΕΥΠ είναι υποχρεωμένοι και αυτοί να υποβάλλουν δηλώσεις όπως και όσοι εμπλέκονται σε υπηρεσίες ανάθεσης κρατικών προμηθειών, καθώς και τα μέλη επιτροπών που συμμετέχουν σε διαγωνισμούς.

    Δηλώσεις ''πόθεν έσχες'' θα πρέπει να υποβάλλουν επίσης καθηγητές της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, υπάλληλοι με αρμοδιότητες διαχείρισης κοινοτικών προγραμμάτων και όσοι εμπλέκονται σε δημόσια έργα, μελέτες, προμήθειες και επιβλέποντες μηχανικοί, καθώς επίσης και δασικοί υπάλληλοι, υπάλληλοι σωφρονιστικών ιδρυμάτων, γιατροί νοσηλευτικών ιδρυμάτων και μέλη υγιειoνομικών επιτροπών του δημοσίου, υπάλληλοι του ΙΚΑ και ασφαλιστικών ταμείων, υπάλληλοι νομαρχιακής αυτοδιοίκησης στους τομείς Μεταφορών και Επικοινωνίας (ΚΤΕΟ), αστυνομικοί, συνοριακοί φύλακες και δημοτική αστυνομία.

    [07] Συρρικνώνεται ο χρόνος των ποινικών διαδικασιών

    15/1/2003 2:59:00 μμ

    Ο χρόνος που απαιτείται για την ολοκλήρωση των ποινικών διαδικασιών εκτιμάται ότι θα μειωθεί στον μισό με το νέο σχετικό νομοσχέδιο που παρουσίασε ο υπουργός Δικαιοσύνης Φίλιππος Πετσάλνικος. Οι νέες ρυθμίσεις προβλέπουν μεταξύ άλλων δραστικό περιορισμό των αναβολών, σύντομη προανάκριση και προκαταρκτική εξέταση, κατάργηση της ανάκρισης για τα πλημμελήματα και κατάργηση του δικαιώματος των διαδίκων να ασκούν αναίρεση κατά βουλεύματος του Αρείου Πάγου, καθώς και αλλαγές στον τρόπο ασκήσεως ποινικής δίωξης ώστε να αρχειοθετούνται οι υποθέσεις για τις οποίες δεν προκύπτουν από την εξέταση επαρκείς ενδείξεις. Το νομοσχέδιο θα κατατεθεί προς ψήφιση στη Βουλή αρχές Φεβρουαρίου.

    Ρυθμίσεις σε καίρια σημεία

    Κατ' αρχάς επιχειρείται με το νομοσχέδιο η αποσυμφόρηση της διαδικασίας στο αρχικό της στάδιο, δηλαδή της ποινικής δίωξης, η οποία αποτρέπεται σε περιπτώσεις που δεν υπάρχουν στοιχεία τέτοια, ώστε να τύχουν περαιτέρω αξιολόγησης.

    Αναθεωρούνται τα επιτρεπόμενα ένδικα μέσα στην προδικασία, έτσι ώστε και τα δικαιώματα των διαδίκων να μη θίγονται αλλά και μεγάλη καθυστέρηση απο την άσκησή τους, που πολλές φορές είναι καταχρηστική και παρελκυστική της δίκης, να αποφευχθεί.

    Προς την ίδια κατεύθυνση συμβάλει και η δυνατότητα που παρέχεται στον κατηγορούμενο να εκπροσωπείται στο ακροατήριο απο δικηγόρο για όλα τα πλημμελήματα, τόσο στο Πλημμελειοδικείο όσο και στο Εφετείο.

    Σύμφωνα με διατάξεις του νομοσχεδίου, προκειμένου να ασκηθεί η ποινική δίωξη για κακούργημα ή πλημμέλημα, που υπάγεται στην αρμοδιότητα του Τριμελούς Πλημμελειοδικείου, απαιτείται να έχει προηγηθεί η διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης.

    Διευρύνεται επίσης το δικαίωμα του Εισαγγελέα να αρχειοθετεί τη μήνυση ή να απορρίπτει την έγκριση όχι μόνο όταν αυτές είναι αβάσιμες στην ουσία τους ή δεν στηρίζονται στο νόμο ή είναι ανεπίδεκτες δικαστικής εκτίμησης αλλά και όταν απο την εξέταση δεν προκύπτουν επαρκείς ενδείξεις.

    Επίσης, ορίζεται ρητά ότι τόσο η προανάκριση όσο και η προκαταρκτική εξέταση, είναι συνοπτικές και δεν επιτρέπεται να υπερβαίνουν τους έξι και τέσσερις μήνες, χωρίς έγκριση του Εισαγγελέα Εφετών στην πρώτη περίπτωση και εκείνου που την πάρήγγειλε στην δεύτερη περίπτωση.

    Παράλληλα, κύρια ανάκριση ενεργείται πλέον μόνο σε κακουργήματα και όχι σε πλημμελήματα. Στα πλημμελήματα δίνεται η δυνατότητα στον Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών να αρχειοθετεί υποθέσεις όταν απο την προανάκριση ή την προκαταρκτική εξέταση δεν προκύπτουν επαρκείς ενδείξεις για την παραπομπή του κατηγορουμένου σε δίκη.

    Σημαντική είναι η διάταξη του νομοσχεδίου που περιορίζει τις αναβολές των δικών. Συγκεκριμένα επιτρέπονται οι αναβολές μέχρι δύο, ενώ παρέχεται η δυνατότητα το δικαστήριο να διακόψει τη δίκη μέχρι και οκτώ ημέρες.

    Πηγές: ΝΕΤ 105,8, ΑΠΕ

    [08] Απεργούν και οι οδοντίατροι

    15/1/2003 2:53:00 μμ

    24ωρη απεργία πραγματοποιούν την Παρασκευή 13.000 οδοντίατροι σε όλη τη χώρα με απόφαση της Ομοσπονδίας τους. Αιτήματα τους είναι να αυξηθούν οι δημόσιες δαπάνες για τη δημόσια υγεία και να αποσυρθεί το βιβλίο πελατών. Την ίδια ημέρα στις 11 το πρωί θα πραγματοποιηθεί συγκέντρωση τους στο υπουργείο Υγείας και το υπουργείο Οικονομικών στην Αθήνα, ενώ στη Θεσσαλονίκη έξω από το υπουργείο Μακεδονίας-Θράκης.

    [09] Ευρωπαίος Διαμεσολαβητής ο Ν. Διαμαντούρος

    15/1/2003 5:24:00 μμ

    Ο 'Ελληνας Συνήγορος του Πολίτη, καθηγητής κ. Νικηφόρος Διαμαντούρος είναι πλέον ο νέος Ευρωπαίος Διαμεσολαβητής, συγκεντρώνοντας 293 ψήφους κατά το σημερινό δεύτερο γύρο της μυστικής ψηφοφορίας που διεξήχθη στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης εξέφρασε την ικανοποίηση του για την εκλογή του κ. Διαμαντούρου επισημαίνοντας ότι η επικράτησή του αποτελεί δικαίωση του ιδίου αλλά και αναγνώριση της αναβάθμισης της Ελλάδας στη διεθνή πολιτική σκηνή.

    Ειδικότερα, ο κ. Σημίτης σε δηλώσεις του προς τους εκπροσώπους του Τύπου, λίγο μετά τη συνάντηση που είχε με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Πατ Κόξ ανέφερε ότι ο Νικηφόρος Διαμαντούρος έχει όλα τα προσόντα, τις γνώσεις και την εμπειρία για να ανταποκριθεί στο έργο του Ευρωπαίου Συνηγόρου του Πολίτη.

    Ο Πρωθυπουργός σημείωσε ότι ο θεσμός του Συνηγόρου του Πολίτη λειτουργεί με απόλυτη επιτυχία εδώ και μερικά χρόνια στην Ελλάδα και ότι έχει αποκτήσει ιδιαίτερη αξία στη συνείδηση των Ελλήνων πολιτών.

    Συγχαρητήρια προς τον κ. Διαμαντούρο απηύθυνε και ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου κ. Πατ Κόξ.

    Συγχαρητήριο τηλεγράφημα απέστειλε και ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας κ. Κώστας Καραμανλής. Ο κ. Καραμανλής επισημαίνει ότι η εκλογή του κ. Διαμαντούρου αποτελεί επιβράβευση της επιστημονικής του κατάρτισης, της επιτυχούς του πορείας και της προσωπικότητάς του. Ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας εύχεται κάθε επιτυχία στο δύσκολο έργο του, τονίζοντας ότι ο ρόλος του Διαμεσολαβητή είναι ιδιαίτερα κρίσιμος. Ιδίως, δε, σε μια περίοδο, κατά την οποία η Ευρώπη καλείται να προχωρήσει με γρήγορα και αποφασιστικά βήματα προς την κατεύθυνση της ολοκλήρωσής της.

    Ο δεύτερος διεκδικητής της θέσης, ο Βρετανός πανεπιστημιακός κ. Roy Perry συγκέντρωσε 205 ψήφους. Η θητεία του κ. Διαμαντούρου θα είναι για 2,5 χρόνια, σε αντικατάσταση του Φινλανδού κ. Jacob Soderman ο οποίος αποχωρεί οικειοθελώς από τη θέση για λόγους ηλικίας. Οι υπόλοιποι τρεις υποψήφιοι που συμμετείχαν κατά τον χθεσινό πρώτο γύρο απέσυραν την υποψηφιότητά τους μέσα στο πρωινό. Πρόκειται για το Βέλγο κ. Pierre-Yves Monette, τον ιταλό κ.Giuseppe Fortunato, και τον Βέλγο κ. Herman Wuyts.

    [10] EURODAC: Η ηλεκτρονική τράπεζα αποτυπωμάτων της ΕΕ

    15/1/2003 6:22:00 μμ

    Την έναρξη λειτουργίας του πρώτου Ηλεκτρονικού Συστήματος Αναγνώρισης Δακτυλικών Αποτυπωμάτων (AFIS) στο χώρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ανακοίνωσε στις Βρυξέλλες η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Το νέο σύστημα με την ονομασία EURODAC παρέχει στα συμβαλλόμενα κράτη τη δυνατότητα αντιπαραβολής των δακτυλικών αποτυπωμάτων των αιτούντων άσυλο και ορισμένων κατηγοριών παράνομων μεταναστών. Ετσι από σήμερα η ΕΕ άρχισε να κρατάει αρχεία με τα αποτυπώματα όλων όσων ζητούν άσυλο σε χώρα μέλος της Ενωσης, σε μια προσπάθεια να μην γίνονται τέτοιες αιτήσεις από τους ίδιους ανθρώπους σε πολλές διαφορετικές χώρες.

    Χρήσιμο προς αποφυγή κατάχρησης των αιτήσεων χορήγησης ασύλου λέει η ΕΕ

    Αν ένας ξένος φτάσει σε χώρα της ΕΕ χωρίς έγκυρα χαρτιά ταυτότητας ή για να ζητήσει άσυλο, τα δακτυλικά του αποτυπώματα θα στέλνονται ηλεκτρονικά σε μια κεντρική βάση δεδομένων στο Λουξεμβούργο, η οποία ονομάστηκε Eurodac.

    ''Η Eurodac θα επιτρέψει στην Ευρωπαϊκή Ένωση να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά τις καταχρήσεις του συστήματος χορήγησης ασύλου'', δήλωσε ο Γερμανός υπουργός Εσωτερικών Ότο Σίλι.

    ''Η σύγκριση δακτυλικών αποτυπωμάτων καταχωρισμένων σε μια κεντρική τράπεζα δεδομένων θα καταστήσει ευκολότερο να εντοπίζονται εκείνοι που κάνουν παράλληλες ή διαδοχικές αιτήσεις και θα καταστήσει ευκολότερο να εντοπίζεται η χώρα που ασχολήθηκε πρώτη με την αίτηση'', πρόσθεσε ο Σίλι.

    Σύμφωνα με τους νόμους της ΕΕ, η πρώτη χώρα στην οποία φτάνει κάποιος που ζητεί άσυλο είναι υπεύθυνη για το αίτημά του τον πρώτο χρόνο. Αν το πρόσωπο αυτό πάει σε μια δεύτερη χώρα για να ζητήσει άσυλο μέσα σε 12 μήνες από την άφιξή του στην ΕΕ, η δεύτερη χώρα μπορεί να τον στείλει πίσω στην πρώτη.

    Περισσότερα για το EURODAC

    Το EURODAC, το οποίο από σήμερα αφορά όλα κράτη μέλη της ΕΕ, πλην της Δανίας, καθώς και τη Νορβηγία και την Ισλανδία, αποτελείται από μια κεντρική μονάδα στο πλαίσιο της Επιτροπής, εξοπλισμένη με ηλεκτρονική κεντρική βάση για την αντιπαραβολή των δακτυλικών αποτυπωμάτων των αιτούντων άσυλο και με ένα σύστημα ηλεκτρονικής διαβίβασης δεδομένων μεταξύ συμμετεχόντων κρατών και κεντρικής μονάδας.

    Σκοπός της εν λόγω βάσης δεδομένων, είναι να διευκολύνει τον προσδιορισμό του κράτους που είναι υπεύθυνο για την εξέταση αίτησης παροχής ασύλου.

    Πρόκειται επίσης για ένα εργαλείο στο πλαίσιο της προοπτικής ανάπτυξης ενός Κοινού Ευρωπαϊκού Συστήματος Ασύλου που ζητήθηκε από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο στο Τάμπερε της Φινλανδίας, τον Οκτώβριο του 1999.

    Σύμφωνα με την Επιτροπή, έχουν ληφθεί όλα τα αναγκαία μέτρα για τη διαφύλαξη της ασφάλειας και την προστασία των δεδομένων που καταχωρούνται στο EURODAC.

    Συγκεκριμένα, το νέο σύστημα δεν περιέχει δεδομένα προσωπικού χαρακτήρα, όπως το ονοματεπώνυμο του ατόμου, αλλά βασίζεται αποκλειστικά και μόνο σε βιομετρική σύγκριση, την ασφαλέστερη και ακριβέστερη διαθέσιμη μέθοδο αναγνώρισης.

    Κάθε συμμετέχον κράτος μεριμνά ώστε η εθνική εποπτική αρχή για την προστασία των δεδομένων, να παρακολουθεί με πλήρη ανεξαρτησία τη νομιμότητα της επεξεργασίας των δεδομένων. Επιπλέον, συστήνεται μια ανεξάρτητη κοινή εποπτική αρχή προκειμένου να διασφαλίζονται τα δικαιώματα των ατόμων, των οποίων τα δεδομένα θα εξετάζονται.

    [11] Στόχος της Ελλάδας η δημοσιονομική σταθερότητα

    15/1/2003 5:54:00 μμ

    Η πολιτική της προσήλωσης στη δημοσιονομική σταθερότητα και της έμφασης στις διαρθρωτικές αλλαγές που έβαλε την Ελλάδα στο ευρώ, είναι η πολιτική στην οποία θα συνεχίσουμε για πετύχουμε πλήρως τη σύγκλιση το 2015, τόνισε ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών Νίκος Χριστοδουλάκης σε σημερινή συνέντευξή του αναφερόμενος στην έκθεση της Eυρωπαϊκής Επιτροπής για τη σύγκλιση. Ο κ. Χριστοδουλάκης τόνισε ότι σημασία δεν έχει μόνο η απόσταση, αλλά και η αποφασιστικότητα με την οποία προχωρεί κανείς για να την καλύψει.

    Ταχεία η πορεία σύγκλισης της Ελλάδας

    Συγκεκριμένα, ο κ. Χριστοδουλάκης αναφέρθηκε σε μια σειρά δείκτες που πιστοποιούν την ταχεία πορεία σύγκλισης, και ειδικότερα τους δείκτες που αφορούν το κατά κεφαλήν εισόδημα, την παραγωγικότητα της εργασίας, τις περιφερειακές ανισότητες και την ανταγωνιστικότητα των τιμών.

    Σε όλα τα παραπάνω τα ποσοστά σύγκλισης της Ελλάδας είναι τα μεγαλύτερα στην ΕΕ.

    Σημαντικά βήματα έγιναν επίσης όσον αφορά τις δαπάνες για την εκπαίδευση, τις δαπάνες του ιδιωτικού τομέα για έρευνα - τεχνολογία και την πρόσβαση των νοικοκυριών σε νέες τεχνολογίες.

    Ο κ. Χριστοδουλάκης αναφέρθηκε επίσης στο Γ' Κοινοτικό Πλαίσιο Στήριξης, όπου όπως είπε, σύμφωνα με τα στοιχεία μέχρι τέλους Δεκεμβρίου διαπιστώνεται τόσο η διασφάλιση των πόρων όσο και ουσιαστική πρόοδος στα έργα. Περισσότερο από το 77% του συνολικού προϋπολογισμού του ΚΠΣ έχει ενεργοποιηθεί, ενώ έχει εγκεκριμένη χρηματοδότηση περίπου το 50% του συνολικού προϋπολογισμού και έχουν συμβολαιοποιηθεί έργα και δράσεις που αντιστοιχούν στο 28% του συνολικού προϋπολογισμού του.

    [12] Όχι στο άβατο του Αγίου Όρους λέει το Ευρωκοινοβούλιο

    15/1/2003 2:54:00 μμ

    Yπερψηφίστηκε σήμερα το μεσημέρι στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο η Κατάσταση για τα Θεμελιώδη Δικαιώματα στην Ευρωπαϊκή Ενωση, στην οποία συμπεριλαμβάνεται και το άρθρο σχετικά με την κατάργηση του άβατου των γυναικών στο Αγιο Ορος. Η επίμαχη αυτή έκθεση έλαβε 274 ψήφους υπέρ, 269 κατά, ενώ 14 ευρωβουλευτές απήχαν απο την ψηφοφορία. Το άρθρο δε για την κατάργηση του άβατου στο Αγιο Όρος υπερψηφίστηκε από 277 ευρωβουλευτές ενώ 255 το καταψήφισαν.

    ''Δεν είναι δεσμευτική η κατάσταση''

    "Δεν έχει δεσμευτικό χαρακτήρα η Κατάσταση για τα Θεμελιώδη Δικαιώματα, αποτελεί την θέση, την γνώμη της Ευρωπαϊκής Ενωσης και δεν επιβάλλεται σε κανέναν". Αυτό δήλωσε στην ΕΡΤonline, η Ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ, Αννα Καραμάνου, επισημαίνοντας ότι το θέμα του αβάτου του Αγίου Όρους εναπόκειται στην θέληση της Ελλάδας να το καταργήσει, ή όχι. "Το σημαντικό είναι ότι το θέμα επιτέλους τέθηκε και μάλιστα υπερψηφίστηκε" συμπλήρωσε η κ. Καραμάνου.

    Η Ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ, επισήμανε ότι στο κοινοβούλιο οι απόψεις διίσταντο, κάτι που φάνηκε και από το αποτέλεσμα, με τη δεξιά να καταψηφίζει την έκθεση, ενώ και ανάμεσα στους σοσιαλιστές και τους πρασίνους υπήρχαν διαφοροποιήσεις.

    Η ψηφοφορία ήταν ονομαστική και κατά συνέπεια, όπως σημείωσε χαρακτηριστικά η κ.Καραμάνου, όσον αφορά τα ανθρώπινα δικαιώματα "ο κάθε ένας γράφει την ιστορία του".

    [13] Επίσκεψη Σημίτη στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο

    15/1/2003 4:38:00 μμ

    Νομικά δεσμευτικό κείμενο θα πρέπει να είναι η Χάρτα των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, που έχει εγκρίνει η Ευρωπαϊκή Ένωση, και που σήμερα έχει απλά το χαρακτήρα διακύρηξης, δήλωσε σήμερα το πρωί από το Στρασβούργο ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης, κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Τον Έλληνα πρωθυπουργό υποδέχθηκαν ο πρόεδρος του Δικαστηρίου κ. Λούζιους Βιλντχάμπερ, καθώς και ο Έλληνας δικαστής καθηγητής Χρήστος Ροζάκης.

    Ιδιαίτερη η σημασία για την Ελληνική Προεδρία

    Ο κ. Σημίτης ενημερώθηκε για τις λειτουργίες και τις δραστηριότητες του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου από τον πρόεδρο του Σώματος και άλλους δικαστές και κατά την αποχώρησή του από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο δήλωσε: ''Η επίσκεψή μου σήμερα στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων αποτελεί απόδειξη της ιδιαίτερης σημασίας που δίδει η Ελλάδα, αλλά και η Ελληνική Προεδρία, στην προστασία των δικαιωμάτων του ανθρώπου και του Πολίτη. Η Ελλάδα θεωρεί ότι η Χάρτα των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων της Ε.Ε θα πρέπει να είναι κείμενο δεσμευτικού χαρακτήρα και γι' αυτό θα πρέπει να ενσωματωθεί στο υπό διαμόρφωση Σύνταγμα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Έτσι, θα έχουμε ένα πρόσθετο όπλο απέναντι σε συντηρητισμούς, απέναντι σε καταπιεστικές πολιτικές, απέναντι σε εκείνους οι οποίοι δεν προσδίδουν την προσήκουσα σημασία στα δικαιώματα του Ανθρώπου και του Πολίτη''.

    Ο κ. Σημίτης χαρακτήρισε θετικό βήμα την απόφαση της Τουρκίας να υπογράψει τη Συνθήκη του Συμβουλίου της Ευρώπης για την κατάργηση της θανατικής ποινής, επισημαίνοντας, παράλληλα ότι η Τουρκία τα τελευταία χρόνια έχει κάνει πολλά βήματα προς την κατεύθυνση του Κράτους Δικαίου.

    Ο Πρωθυπουργός ανέφερε επίσης ότι η Τουρκία πρέπει να κάνει και άλλα βήματα και επισήμανε ότι η διαδικασία εκδημοκρατισμού της Τουρκίας αποδεικνύει ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή την εξαναγκάζει τόσο την ίδια όσο και άλλες χώρες να ακολουθήσουν τους γενικά αποδεκτούς κανόνες, που ισχύουν στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

    [14] Στα Σαράγιεβο ο Παπανδρέου

    15/1/2003 2:25:00 μμ

    Στο Σαράγιεβο, στην πρωτεύουσα της Βοσνίας - Ερζεγοβίνης, βρίσκεται σήμερα ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Παπανδρέου στο πλαίσιο της βαλκανικής περιοδείας του, με την ιδιότητα του προεδρεύοντος του Συμβουλίου Υπουργών της Ε.Ε. Ο κ. Παπανδρέου παρέστη στην επίσημη τελετή ανάληψης των καθηκόντων της νέας ευρωπαϊκής αστυνομικής δύναμης στη Βοσνία, που έρχεται να αντικαταστήσει τη Νατοϊκή Δύναμη. Στην τελετή θα παραβρέθηκε και ο ύπατος αρμοστής για την κοινή εξωτερική πολιτική και πολιτική άμυνας και ασφάλειας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Χαβιέ Σολάνα.

    ''Να γίνει σεβαστή η Ευρωπαϊκή Αστυνομική Δύναμη''

    Η Ευρωπαϊκή Αστυνομική Δύναμη αποτελείται από συνολικά 900 μέλη, που προέρχονται από 33 ευρωπαϊκές χώρες, 18 εκ των οποίων δεν ανήκουν στην Ε.Ε ενώ η ελληνική συμμετοχή φθάνει 10 άτομα. Στη ΕΑΔ παίρνουν μέρος και Κύπριοι. Η θητεία τους διαρκεί τρία χρόνων έως το 2005 και θα διαδεχθούν τη διεθνή δύναμη του ΟΗΕ στην περιοχή.

    Την τελετή χαιρέτισε πρώτος ο Χαβιέρ Σολάνα ο οποίος εξέφρασε τη συγκίνησή του που βρίσκεται στο Σαράγεβο σε περίοδο ειρήνης. "Σήμερα η ΕΑΔ εγκαθίσταται στη Βοσνία - Ερζεγοβίνη, σε πλήρη συνεργασία με την ΕΕ αποδεικνύοντας έτσι την ευρωπαϊκή δέσμευση στην περιοχή. Ολοι πρέπει να κάνουμε το χρέος μας για να υπάρξει κοινή πορεία, ο νόμος και η τάξη πρέπει να επικρατήσουν στη Βοσνία, που πρέπει να αναλάβει τις ευθύνες της με τη βοήθεια της ΕΕ".

    Ο κ. Παπανδρέου από την πλευρά του έκανε λόγο για την ανάγκη να υπάρξει σεβασμός από τους Βόσνιους προς την Ευρωπαϊκή Αστυνομική Δύναμη, που αποτελείται από 900 άτομα,

    Ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών, επισήμανε με τη σειρά του ότι η ημερομηνία της ανάληψης καθηκόντων της ΕΑΔ συμπίπτει με την έναρξη της Ελληνικής Προεδρίας, μόνον που η ΕΑΔ θα θητεύσει μεχρι το 2005.

    "Η ΕΑΔ", τόνισε ότι "είναι η πιό ισχυρή απόδειξη της δέσμευσης της Ε.Ε στα δυτικά Βαλκάνια, για τα οποία η Ελλάδα τρέφει ιδιαίτερο ενδιαφέρον. Το ζήτημα δεν είναι αν η Βοσνία - Ερζεγοβίνη είναι θεμελιώδες κομμάτι της Ευρώπης, αλλά τί είδους ευρωπαϊκό κράτος θα γίνει η Βοσνία, που εξεδήλωσε ήδη την πρόθεσή της να ανήκει στην Ευρώπη μέσω της διαδικασίας για τη συμφωνία σύνδεσης και σταθεροποίησης αλλά και της αποδοχής της ΕΑΔ".

    Ο κ. Παπανδρέου, αφού καταδίκασε απερίφραστα την τρομοκρατία και τη βία, είτε είναι εθνική, πολιτική ή εγκληματική, διαβεβαίωσε οτι η Ελληνική Προεδρία θα στηρίξει την ΕΑΔ ενώ αυτή θα πρέπει να συμβάλει στην ανάπτυξη της δομής και στο συντονισμό της τοπικής αστυνομίας.

    Νωρίτερα το πρωί ο κ. Παπανδρέου, μετά τη συνάντηση, που είχε με το Σέρβο Πρόεδρο του Συλλογικού Προεδρείου κ. Σάροβιτς, δήλωσε οτι πρόκειται για μια ιστορική στιγμή για την Ευρώπη.

    Ωστόσο, διευκρίνισε ο κ. Παπανδρέου, υπάρχουν ορισμένα ζητήματα ουσίας καθώς πρέπει να δώσουμε έμφαση στη διαδικασία και τη δυναμική των μεταρρυθμίσεων. "Ειδικότερα υπάρχουν τέσσερα σημεία που θα εδραιώσουν τη διαδικασία σταθεροποίησης στη Βοσνία και είναι η ενδυνάμωση της ανεξαρτησίας της αστυνομίας, η καταπολέμηση του οργανωμένου εγκλήματος, η υποστήριξη της υπηρεσίας πληροφοριών και το ενιαίο σύστημα φορολόγησης και δασμολόγησης", κατέληξε ο κ. Παπανδρέου.

    Ο Υπατος Αρμοστής της ΚΕΠΠΑ Χαβιέ Σολάνα τόνισε, οτι "έχουμε να κάνουμε με ικανοποιητικές εξελίξεις στο Σαράγεβο, η Ε.Ε θα βοηθήσει και θα αναλάβει ευθύνες στην περιοχή". Ο κ. Σολάνα ξεχώρισε δύο σημαντικά ζητήματα, το θέμα της φορολογίας λέγοντας, πως πρέπει να υπάρξει εναρμόνιση των διαφορετικών φορολογικών συστημάτων στη Βοσνία με την ύπαρξη ενός κεντρικού συστήματος, που θα εγκαταστήσει το Φεβρουάριο ο κ. Ασντάουν και δεύτερον, οτι κανείς δεν μπορεί πλέον να φανταστεί οτι τα σύνορα θα αλλάξουν. Αυτό ανήκει στο παρελθόν, είπε χαρακτηριστικά.

    Το απόγευμα ο κ. Παπανδρέου θα μεταβεί στην Πρίστινα όπου θα έχει συναντήσεις με πολιτικούς.

    [15] Προτεραιότητες της Ελληνικής Προεδρίας για την Υγεία

    15/1/2003 11:37:00 πμ

    Δύο βασικά θέματα στον τομέα της υγείας θα προωθήσει η Ελληνική Προεδρία: την αναθεώρηση της νομοθεσίας για τα φαρμακευτικά προϊόντα και νέες ρυθμίσεις για την ποιότητα και την ασφάλεια στο χειρισμό των ανθρωπίνων ιστών και κυττάρων. Η αναθεώρηση της κοινοτικής νομοθεσίας για τα φαρμακευτικά προϊόντα αποτελείται από έναν Κανονισμό, που αφορά το νομοθετικό πλαίσιο για τα φαρμακευτικά προϊόντα και μια Οδηγία για τα φάρμακα, που προορίζονται για τα ζώα.

    Απαραίτητη η καθιέρωση προδιαγραφών

    Το πακέτο, που στοχεύει στη διασφάλιση καλύτερων όρων προστασίας της δημόσιας υγείας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, καθώς και στην ολοκλήρωση της εσωτερικής αγοράς για τα φαρμακευτικά προϊόντα, θα προωθηθεί το τρέχον εξάμηνο.

    Η Ελληνική Προεδρία επιθυμεί να δοθεί ''ειδική προσοχή'' στην καθιέρωση προδιαγραφών ποιότητας και ασφαλείας στον χειρισμό ανθρωπίνων ιστών και κυττάρων.

    Πρόκειται για πρόταση Οδηγίας που κατετέθη από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή τον περασμένο Ιούνιο, για τον καθορισμό προδιαγραφών ποιότητας και ασφάλειας για τη δωρεά, απόκτηση, δοκιμή, επεξεργασία, αποθήκευση και διανομή ανθρωπίνων ιστών και κυττάρων. Μια άλλη πρόταση για Οδηγία επί της παραγωγής προϊόντων από ανθρώπινους ιστούς και κύτταρα θα παρουσιασθεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή επί Ιταλικής Προεδρίας.

    Διχασμένοι οι ''15''

    Οι βιομηχανίες έχουν προειδοποιήσει, πως χρειάζεται επιτάχυνση των διαδικασιών και ολοκλήρωσή τους πριν από την είσοδο των νέων χωρών στην Ενωση, προκειμένου να υπάρχει ενιαία αντιμετώπιση μεταξύ των χωρών αλλά και καλύτερη πρόσβαση όλων των Ευρωπαίων ασθενών στα κατάλληλα φάρμακα.

    Επιπλέον, είναι διαδικασίες απαραίτητες για την ενθάρρυνση των επενδύσεων στην έρευνα και την τεχνολογία, που αποτελεί και στόχο της Λισσαβόνας.

    "Στόχος μας είναι να καταφέρουμε μέσα στο εξάμηνο της Προεδρίας μας να πετύχουμε έναν συμβιβασμό για τη διαδικασία έγκρισης των νέων ουσιών, εάν θα είναι, δηλαδή, κεντρική, για όλη την Ένωση, ή θα υπάρχει και παράλληλη εθνική", δήλωσε ο υπουργός Υγείας Κώστας Στεφανής αναφερόμενος στις προτεραιότητες της Ελληνικής Προεδρίας και τονίζει ότι οι "15" είναι διχασμένοι επί του θέματος εδώ και αρκετές προεδρίες".

    Βρετανία, Ισπανία, Ολλανδία, Γερμανία και Σουηδία τάσσονται κατά της κεντρικής έγκρισης των νέων φαρμάκων και σκευασμάτων. Οι άλλες χώρες, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα, υποστηρίζουν την κεντρική διαδικασία, θεωρώντας, πως διασφαλίζει καλύτερα την προστασία των καταναλωτών.

    [16] Αποτελεσματική αντιμετώπιση της ανεργίας ζητούν οι Ευρωπαίοι

    14/1/2003 1:54:00 μμ

    Το 90% των Ευρωπαίων πολιτών κατά μέσο όρο και το 94% των Ελλήνων θεωρούν ότι η καταπολέμηση της ανεργίας θα πρέπει να αποτελεί προτεραιότητα της ΕΕ, σύμφωνα με ειδική έρευνα του Ευρωβαρόμετρου. Το υψηλό αυτό ποσοστό, σχεδόν ομοιογενές για όλες τις κοινωνικές και επαγγελματικές κατηγορίες, τοποθετεί την επίτευξη του στόχου αυτού σε ''πρώτη γραμμή'' δίπλα στη διασφάλιση της ειρήνης και της ασφάλειας της Ευρώπης και τη μάχη κατά της τρομοκρατίας.

    Τα προβλήματα τον τομέα της απασχόλησης μέσα από τα μάτια των πολιτών

    Σε ερώτηση για πιθανή αύξηση της ανεργίας ενόψει της οικοδόμησης της Ευρώπης, το 65% των Ευρωπαίων κατά μέσο όρο απαντά ότι φοβάται ένα τέτοιο ενδεχόμενο. Η ανησυχία αυτή είναι πιο έντονη στην Ελλάδα, όπου το αντίστοιχο ποσοστό φθάνει το 78% και μικρότερη στη Δανία που περιορίζεται στο 39%.

    Ειδικότερα το 41% των Ευρωπαίων και το 53% των Ελλήνων συνδέει άμεσα την ανεργία με τη διεύρυνση, θεωρώντας ότι όσο περισσότερα μέλη εντάσσονται στην ΕΕ τόσο θα αυξάνει η ανεργία σε όλη την Ενωση.

    Οσον αφορά την αποτελεσματικότητα της ΕΕ στην καταπολέμηση της ανεργίας, οι γνώμες διχάζονται.

    Το 43% των Ευρωπαίων κατά μέσον όρο θεωρεί αποτελεσματική τη δράση της ΕΕ σ' αυτόν τον τομέα, ενώ το ποσοστό φθάνει το 50% για τους Ελληνες.

    Διαφορετικές είναι εξάλλου οι άπόψεις που εκφράζουν οι διάφορες χώρες αναφορικά με τα μέτρα που προκρίνουν για την αντιμετώπιση της ανεργίας: Η Βόρεια Ευρώπη, οι Κάτω Χώρες και η Βρετανία προτιμούν μέτρα σε εθνικό επίπεδο, ενώ οι Μεσογειακές χώρες ευνοούν περισσότερο μέτρα σε ευρωπαϊκό επίπεδο και αποφάσεις στους κόλπους της ΕΕ.

    Οι Ελληνες προτιμούν κοινοτικά μέτρα για την ανεργία σε ποσοστό 62%, ενώ οι Ευρωπαίοι κατά μέσον όρο ευνοούν τις αποφάσεις σε ευρωπαϊκό επίπεδο κατά 50%.

    [17] ''Τελειώνει ο χρόνος σας κ. Χουσεΐν'' λέει ο Μπους

    15/1/2003 1:26:00 μμ

    Κουρασμένος και αηδιασμένος από τον τρόπο αντιμετώπισης του ιρακινού καθεστώτος δήλωσε χθες ο πρόεδρος Μπους, ενώ παράλληλα προειδοποίησε ότι ο χρόνος εξαντλείται για τον Σαντάμ Χουσεΐν. Ο κ. Μπους που τόνισε ότι δεν έχει δει αποδείξεις ότι το Ιράκ έχει αφοπλιστεί, εμφανίστηκε να σκληραίνει και πάλι την στάση του δυσφορώντας μάλιστα για το χρονοδιάγραμμα των επιθεωρήσεων του ιρακινού οπλοστασίου από τα Ηνωμένα Έθνη.

    Ανάν: Περισσότερο χρόνο χρειάζονται οι επιθεωρητές

    Αντιδρώντας έμμεσα στη δήλωση του Αμερικανού προέδρου, ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών Κόφι Αναν υπογράμμισε σήμερα ότι οι επιθεωρητές του ΟΗΕ χρειάζονται περισσότερο χρόνο πριν εξετάσει το Συμβούλιο Ασφαλείας το ενδεχόμενο ανάληψης στρατιωτικής δράσης κατά του Ιράκ. Ο κ. Ανάν δήλωσε μάλιστα αισιόδοξος ότι το Ιράκ θα μπορούσε να αφοπλιστεί με ειρηνικό τρόπο και χωρίς να υπάρξει προσφυγή στον πόλεμο.

    Στο μεταξύ, η σύμβουλος του προέδρου Μπους για θέματα Εθνικής Ασφαλείας Κοντολίζα Ράϊς συνάντησε χθες τον επικεφαλής των επιθεωρητών Χανς Μπλιξ και του ζήτησε να ασκήσει πίεση στις αρχές της Βαγδάτης προκειμένου να επιτρέψουν σε ιρακινούς επιστήμονες να εξεταστούν στο εξωτερικό σχετικά με την ύπαρξη ενδεχόμενων όπλων μαζικής καταστροφής στο Ιράκ.

    Σήμερα, οι επιθεωρήσεις του ΟΗΕ που μπήκαν στην όγδοη εβδομάδα τους, άρχισαν με τους επιθεωρητές να επισκέπτονται και να ελέγχουν ένα προεδρικό μέγαρο στη Βαγδάτη.

    [18] Παραδοχή προβλημάτων στο ΙΚΑ

    15/1/2003 1:52:00 μμ

    Προβλήματα στην εξυπηρέτηση των ασφαλισμένων του ΙΚΑ κυρίως ως προς την απόδοση των συντάξεων και τη θεώρηση των βιβλιαρίων υγείας για τις οικιακές βοηθούς και τους αλλοδαπούς παραδέχεται ο διευθυντής του Ιδρύματος Μιλτιάδης Νεκτάριος. Ωστόσο καταγράφει την καλύτερη εξυπηρέτηση των εργαζόμενων από τα ιατρεία του ΙΚΑ μέσω του συστήματος των τηλεφωνικών ραντεβού και την πάταξη της φοροδιαφυγής για το 2002. Σε σημερινή συνέντευξη τύπου ο κ. Νεκτάριος δεσμεύτηκε ότι την άνοιξη ο χρόνος έκδοσης των συντάξεων θα περιοριστεί στους δύο μήνες.

    [19] Ανοιχτή ρήξη Ντέμη-Ψωμιάδη

    15/1/2003 7:52:00 μμ

    Μπροστά σε μία υπόθεση, πρωτοφανή στην Ιστορία του ελληνικού ποδοσφαίρου, βρίσκεται η φίλαθλη κοινή γνώμη. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Ντέμης Νικολαΐδης υποστηρίζει ότι χθες το βράδυ δέχτηκε απειλές κατά της ζωής του από τον Μάκη Ψωμιάδη. Ο Νικολαΐδης σήμερα το πρωί έκανε καταγγελία στο αστυνομικό τμήμα της Φιλοθέης για το γεγονός, ενώ δεν κατέθεσε μήνυση. Ο διεθνής επιθετικός έστειλε εξώδικο στην ΠΑΕ ΑΕΚ και δεν έλαβε μέρος στην σημερινή προπόνηση. Σύμφωνα με ανακοίνωση της ΠΑΕ ο Ντέμης Νικολαϊδης θα κληθεί σε απολογία για την απουσία του από τη σημερινή προπόνηση της ομάδας.

    Ραγδαίες οι εξελίξεις

    Σύμφωνα με πληροφορίες της ΝΕΤ, ο Νικολαΐδης δέχθηκε χθες την "επίσκεψη" του Μάκη Ψωμιάδη με την συνοδία ορισμένων "εύσωμων κυρίων" στα πλαίσια ελέγχου της εξωγηπεδικής ζωής των παικτών. Μετά από έντονο διάλογο, ο εκπρόσωπος της ΑΕΚ τον απείλησε ευθέως ότι σε περίπτωση που δεν συμμορφωθεί (άγνωστο σε τι) θα "του σπάσουν και τα δύο πόδια".

    Οι εξελίξεις μετά το γεγονός αναμένονται ραγδαίες, ενώ ο Ντέμης Νικολαίδης φέρεται να έχει κάνει και προσφυγή για λύση του συμβολαίου του, όχι για οικονομικές οφειλές, αλλά για ηθική βλάβη.

    Σε ανακοίνωσή της, η ΠΑΕ ΑΕΚ αναφέρει ότι ο Νικολαΐδης δέχτηκε την επίσκεψη εκπροσώπου της ομάδας, προκειμένου να διαπιστωθεί η τήρηση του ωραρίου, σύμφωνα με τον εσωτερικό κανονισμό της ομάδας.

    Ο Νικολαΐδης έξω από την οικία του αντέδρασε ενοχλημένος στον εκπρόσωπο της ΑΕΚ, ο οποίος του εξήγησε ότι είναι επαγγελματίας ποδοσφαιριστής κι όπως οι συνάδελφοί του είναι υποχρεωμένος να δεχθεί τον έλεγχο της εκπλήρωσης των συμβατικών έξω-αγωνιστικών του υποχρεώσεων, όπως αντίστοιχα κι η ΑΕΚ ΠΑΕ έχει εκπληρώσει εμπρόθεσμα, έως σήμερα όλες τις οικονομικές της υποχρεώσεις προς αυτόν στο ακέραιο.

    Με δηλώσεις του στην ERTonline, ο εκ των ιδρυτών της μεγαλύτερης οργάνωσης φιλάθλων της ΑΕΚ ORIGINAL, Δημήτρης Χατζηχρήστος, τόνισε ότι οι φίλαθλοι της ΑΕΚ, θα πρέπει να προβληματιστούν και να πάρουν θέση.

    [20] Ακάθεκτη η Δανιηλίδου στο Οπεν Αυστραλίας

    15/1/2003 1:10:00 μμ

    Η Λένα Δανιηλίδου επιβεβαίωσε τόσο τα προγνωστικά, όσο και τις μεγάλες δυνατότητες της, καταφέρνοντας να πάρει, την πρόκριση στο δεύτερο γύρο του αυστραλιανού όπεν. Η 20χρονη πρωταθλήτρια του τένις, που φιγουράρει στην πρώτη εικοσάδα της παγκόσμιας κατάταξης, νίκησε την Αμερικανίδα Μαρίσα Ιρβάιν νούμερο 79 στον κόσμο με 2-0 (7-6, 6-3) και στο πλαίσιο του δεύτερου γύρου της διοργάνωσης αύριο θα αντιμετωπίσει την Αμερικανίδα Εϊμι Φρέιζερ που είναι στο νούμερο 40 της παγκόσμιας κατάταξης.

    Η Αμερικανίδα τενίστρια, στον πρώτο γύρο της διοργάνωσης επικράτησε με σχετική ευκολία 6-0, 6-1 της Ισπανίδας Κοντσίτα Μαρτίνεθ Γκρανάδος, σε αγώνα που κράτησε λιγότερο από 45 λεπτά. Η 31χρονη Φρέιζερ, το 1992 είχε φτάσει μέχρι τα προημιτελικά του Αυστραλιανού Οπεν, ενώ να σημειωθεί ότι στην καριέρα της έχει "αγγίξει" και το Νο-13 της παγκόσμιας κατάταξης.

    Η Δανιηλίδου που είναι Νο-18 στο κυρίως ταμπλό, σε περίπτωση πρόκρισης θα αντιμετωπίσει τη νικήτρια της συνάντησης Ντάγια Μπεντάνοβα (Τσεχία)-Ναταλί Ντεσί (Γαλλία).

    Να προσθέσουμε ότι στο δεύτερο γύρο του αυστραλιανού όπεν προκρίθηκε και η διάσημη Σερένα Ουίλαμς, η οποία νίκησε πολύ δύσκολα 2-1 (3-6, 7-6, 7-5) τη Γαλλίδα Εμίλ Λόιτ.

    Αποκλείστηκαν Καπριάτι, Κουρνίκοβα και Μόγια

    Από τις μεγάλες εκπλήξεις του θεσμού θεωρείται ο αποκλεισμός της Τζένιφερ Καπριάτι από τον πρώτο γύρο της διοργάνωσης.

    Μετά τον αποκλεισμό της Τζένιφερ Καπριάτι στον α' γύρο, ήταν η σειρά του Κάρλος Μόγια να πει πρόωρο αντίο στο πρώτο από τα τέσσερα γκραν σλαμ του 2003.

    Ο Ισπανός τενίστας (Νο-5 στον κόσμο), στο β' γύρο, ηττήθηκε 3-6, 7-6, 7-4, 4-6, 6-2 από τον Αμερικανό Μάρντι Φις (Νο-77) και αποκλείστηκε από τη συνέχεια, σε αντίθεση με τον συμπατριώτη του, Αλμπέρτ Κόστα (Νο-8), ο οποίος επιβλήθηκε 6-4, 6-7, 6-2, 6-3 του Αυστραλού Σκοτ Ντράπερ.

    Στο μεταξύ, οι πολυάριθμοι θαυμαστές της Αννα Κουρνίκοβα θα πρέπει να τα έβαψαν... μαύρα, στο άκουσμα της είδησης ότι δεν θα μπορέσουν να την απολαύσουν στο γ' γύρο του Αυστραλιανού Οπεν, καθώς η τελευταία δεν μπόρεσε να προσπεράσει τον "σκόπελο" της Τζάστιν Χένιν-Χαρντέν.

    Η Ρωσίδα τενίστρια, η οποία κάνει μεγάλη καριέρα στο χώρο της μόδας, γνώρισε την ήττα 6-0, 6-1 από την Τζάστιν Χένιν-Χαρντέν (Νο-5) στο β' γύρο και αποκλείστηκε.

    Αντίθετα, η Αμερικανίδα Βένους Ουίλιαμς (Νο-2) νίκησε 6-3, 6-0 τη συμπατριώτισσά της, Ανσλεϊ Καργκίλ, και πήρε το "εισιτήριο", όπως και η Σλοβάκα Ντανιέλα Χαντούτσοβα (Νο-8), η οποία νίκησε 7-6, 7-6 την Ιταλίδα Αντριάνα Σέρα Ζανέτι.

    Οσον αφορά στους άνδρες το "παρών" στο γ' γύρο της διοργάνωσης θα δώσουν οι Αντρέ Αγκάσι (Νο-2), Χουάν Κάρλος Φερέρο (Νο-4), καθώς και ο "δικός" μας Μαρκ Φιλιππούσης.

    Ο Ελληνοαυστραλός τενίστας (Νο-104) νίκησε 3-6, 6-1, 1-6, 7-5, 6-3 τον Ταϊλανδό Παραντόρν Σριτσαπάν (Νο-14) και πήρε το "εισιτήριο" για τον γ' γύρο.

    Οσον αφορά τον Αγκάσι, επικράτησε άνετα 6-1, 6-0, 6-0 του Κορεάτη Χιούνγκ-Τάικ Λι και ο Φερέρο 6-0, 6-4, 6-2 του Γάλλου Ζαν-Ρενέ Λισνάρντ.

    [21] Ανθίζουν οι νεοελληνικές σπουδές στη Μαδρίτη

    15/1/2003 12:54:00 μμ

    Ύστερα από πολύμηνες προσπάθειες του γραφείου Τύπου της Μαδρίτης, ξεκίνησε στις 13 Ιανουαρίου στο Τμήμα Κλασσικής Φιλολογίας του Αυτόνομου Πανεπιστημίου της Μαδρίτης κύκλος Νεοελληνικών Σπουδών, ο οποίος εγκαθιδρύθηκε με τη στήριξη της Ειδικής Γραμματείας Διαπολιτισμικής Εκπαίδευσης του ελληνικού υπουργείου Παιδείας. Είναι η πρώτη φορά, που ιδρύεται στην Ισπανία κύκλος αφιερωμένος στις νεοελληνικές σπουδές με στόχο να προσφέρει ευρεία γνώση των κυρίων χαρακτηριστικών του σύγχρονου ελληνικού κόσμου και ο οποίος θα έχει ως επιστέγασμα τη χορήγηση από το Αυτόνομο Πανεπιστήμιο της Μαδρίτης του τίτλου του ''Ειδικού στη γλώσσα και στο πολιτισμό της σύγχρονης Ελλάδας''.

    Στο άμεσο μέλλον διάφορα άλλα Πανεπιστήμια της Ισπανίας, που διδάσκονται ήδη τα νεοελληνικά με τη στήριξη της Ειδικής Γραμματείας Διαπολιτισμικής Εκπαίδευσης του υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων, θα ενσωματωθούν στην όλη προσπάθεια με στόχο τη δημιουργία ειδικού γνωστικού πεδίου νεοελληνικών σπουδών και τη χορήγηση του ανάλογου αναγνωρισμένου σε εθνικό επίπεδο πανεπιστημιακού τίτλου.

    [22] Βραβείο βιοϊατρικής σε 'Ελληνα επιστήμονα

    15/1/2003 12:19:00 μμ

    Τρεις ερευνητές μεταξύ αυτών και ένας Ελληνας μοιράστηκαν φέτος το βραβείο Ιατρικής Louis-Jeantet που απονέμεται κάθε χρόνο σε επιστήμονες της προηγμένης βιοϊατρικής έρευνας. Οι τρεις αποδέκτες είναι ο Έλληνας Νίκος Λογοθέτης, ο Γερμανός Βόλφγκανγκ Μπάουμαϊστερ και η Φινλανδή Ρίιτα Χάρι, οι οποίοι διακρίθηκαν για τις σχετικές με τον ανθρώπινο εγκέφαλο έρευνες τους. Ο κ. Λογοθέτης, που είναι διευθυντής του Ινστιτούτου Μαξ-Πλανκ στη Γερμανία, επικέντρωσε τις δικές του μελέτες στον τρόπο με τον οποίο ο εγκέφαλος αντιδρά στα οπτικά ερεθίσματα.

    Ξεδιπλώνοντας τα μυστήρια του ανθρώπινου εγκεφάλου

    Οι τρεις ερευνητές έλαβαν από το Ίδρυμα Ιατρικής Louis-Jeanet και το συνολικό χρηματικό βραβείο του 1,2 εκατομμυρίου ευρώ για τη χρηματοδότηση των ερευνών τους.

    Ο καθένας χωριστά έλαβε επίσης το ποσό των 75.000 ευρώ.

    Ο Μπάουμαϊστερ, 57 ετών, διευθυντής του τμήματος Βιοχημείας του Ινστιτούτου Μαξ-Πλανκ στο Μάρτινσριντ της Γερμανίας βραβεύτηκε για τις εργασίες του στην "αρχιτεκτονική" του κυττάρου. Μαζί με την ομάδα του εφάρμοσε μια τεχνική, την τομογραφία με ηλεκτρονική κρυομικροσκοπία, η οποία επιτρέπει την τρισδιάστατη παρατήρηση του κυττάρου. Έως σήμερα, οι επιστήμονες μπορούσαν να δουν το κύτταρο σε δύο διαστάσεις. Ο ίδιος προτίθεται να βελτιώσει περισσότερο την τομογραφία του και να μελετήσει την τρισδιάστατη αρχιτεκτονική των μοριακών συνόλων που αποτελούν τις συνάψεις (συνδέσεις των νευρικών απολήξεων των νευρώνων) των νευρικών κυττάρων.

    Η 55χρονη Ρίιτα Χάρι του Πανεπιστημίου Τεχνολογίας του Ελσίνκι αφιερώνει τις εργασίες της στην ανάλυση των μαγνητικών πεδίων που δημιουργούνται από τις ηλεκτρικές εκκενώσεις των κυττάρων του εγκεφάλου. Η μέθοδος ονομάζεται μαγνητοεγκεφαλογραφία και επιτρέπει τη μελέτη των αισθητήριων, κινητικών και γνωστικών λειτουργιών του εγκεφάλου.

    Οι έρευνες του Έλληνα Νίκου Λογοθέτη, 53 ετών, διευθυντή του Ινστιτούτου Μαξ-Πλανκ στη Βιολογική Κυβερνητική στο Τίμπινγκεν της Γερμανίας αφορούν κυρίως τον τρόπο με τον οποίο ο εγκέφαλος αντιδρά στα οπτικά ερεθίσματα. Ενα από τα κεντρικά ερωτήματα στα οποία ο επιστήμονας ήθελε να απαντήσει ήταν να καθορίσει πότε και πού ένα οπτικό ερέθισμα εισδύει στη συνείδηση.

    Το Ίδρυμα Ιατρικής Λουί-Ζαντέ συστάθηκε σύμφωνα με την επιθυμία του Λουί Ζαντέ, ενός πλούσιου γάλλου επιχειρηματία που πέθανε στη Γενεύη το 1981. Το Ίδρυμα ξεκίνησε τις δραστηριότητές του το 1983.

    Από το 1986, το βραβείο έχει απονεμηθεί σε 56 προσωπικότητες στον τομέα της έρευνας: 17 από τη Βρετανία, 12 από την Ελβετία, εννέα από τη Γαλλία, εννέα από τη Γερμανία, τρεις από τη Σουηδία, δύο από το Βέλγιο, δύο από την Ολλανδία, έναν από την Αυστρία, και έναν από την Φινλανδία.

    [23] Aπρόσεκτη οδηγός η Queen Latifah

    15/1/2003 2:41:00 μμ

    Η διάσημη τραγουδίστρια-ηθοποιός Queen Latifah παραδέχθηκε στο δικαστήριο ότι οδηγούσε απερίσκεπτα για να αποφύγει την παραπομπή σε δίκη με την κατηγορία ότι οδηγούσε υπο την επήρεια αλκόολ. Το δικαστήριο αποφάσισε να της επιβληθεί χρηματικό πρόστιμο 300 δολαρίων, να τεθεί τρία χρόνια υπό μη επίσημη επιτήρηση και να παρακολουθήσει 12 ώρες σεμινάρια, για τις βλαβερές συνέπειες του αλκόολ. Η Latifah, το πραγματικό όνομα της οποίας είναι Dana Elaine Owens, είχε συλληφθεί το Νοέμβριο στο Λος Αντζελες, γιατί έκανε μια επικίνδυνη αλλαγή λωρίδας, ανακοίνωσε η αστυνομία.

    Η 32χρονη σταρ, που είναι υποψήφια για τη Χρυσή Σφαίρα για το ρόλο της στην ταινία-μιούζικαλ "Chicago", δεν παρέστη στο δικαστήριο.

    Η Latifah είχε υποβληθεί σε αλκοτέστ όταν την είχαν σταματήσει στην περιοχή του βόρειου Χόλιγουντ και κατηγορήθηκε ότι οδηγούσε μεθυσμένη.

    Με την αποδοχή όμως του κατηγορητηρίου απέφυγε την παραπομπή σε δίκη. Η Latifah έγινε γνωστή το 1989 με το φεμινιστικό ραπ άλμπουμ ''All Hail the Queen'' και το 1995 κέρδισε το βραβείο Grammy για το τραγούδι της U.N.I.T.Y.

    Εκτός από το χώρο της μουσικής έχει σημειώσει και αξιόλογες κινηματογραφικές εμφανίσεις στις ταινίες ''Jungle Fever'', '' Συλλέκτης Οστών'' και ''Σικάγο''

    [24] Θα χορέψουν γυμνές για να... βρέξει

    15/1/2003 11:50:00 πμ

    Η συνεχιζόμενη ανομβρία δεν έχει οδηγήσει μόνο πολλούς Αυστραλούς γεωργούς στην απελπισία, αλλά και σε πολλές πρωτότυπες ιδέες. Για παράδειγμα οι κάτοικοι του Ouyen στην προσπάθεια τους να ξεπεράσουν το πρόβλημα της ανομβρίας οργανώνουν ένα μεγάλο χορό στον οποίο θα λάβουν μέρος γυναίκες οι οποίες μάλιστα θα χορέψουν γυμνές για να προκαλέσουν... βροχή. Την ιδέα την αντέγραψαν από τις γυμνές χορεύτριες της βροχής του Νεπάλ. Έτσι οι γυναίκες του Ouyen αποφάσισαν να τις μιμηθούν και τον Μάρτιο θα χορέψουν γυμνές για να βρέξει. Μέχρι τώρα έχουν δηλώσει συμμετοχή πάνω από 70 γυναίκες της περιοχής και 100 από άλλα μέρη της Αυστραλίας και την εκδήλωση υποστηρίζει η Δημαρχία και οι επιχειρηματίες της περιοχής. Ήδη μεγάλο ενδιαφέρον έχουν δείξει τα μέσα ενημέρωσης όχι μόνο από την Αυστραλία, αλλά και από το εξωτερικό.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Wednesday, 15 January 2003 - 17:55:21 UTC