Browse through our Interesting Nodes of Greek Associations & Organizations Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 16 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 03-01-14

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Σημίτης: Θα εργαστούμε για αποφυγή του πολέμου στο Ιράκ
  • [02] Η νέα ευρωπαϊκή στρατηγική για την απασχόληση
  • [03] Βενεζουέλα: Τραγωδία από έκρηξη δεξαμενής καυσίμων
  • [04] Η ''Ελένη'' του Β. Παπαβασιλείου στη συμπρωτεύουσα
  • [05] Το Τεστ Παπ σώζει ζωές!
  • [06] Βραδιά αφιερωμένη στους βραβευθέντες της ΕΡΤ

    [01] Σημίτης: Θα εργαστούμε για αποφυγή του πολέμου στο Ιράκ

    14/1/2003 8:27:00 μμ

    Τη σαφή τοποθέτηση του Έλληνα πρωθυπουργού Κώστα Σημίτη, ο οποίος τάχθηκε κατά μιας πολεμικής σύρραξης στο Ιράκ, δίνοντας έμφαση στην ανάγκη εξεύρεσης ειρηνικής λύσης καταχειροκρότησε σήμερα η Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Κατά τη διάρκεια της συζήτησης που ακολούθησε όλοι οι ομιλητές υποστήριξαν τη θέση αυτή της ελληνικής προεδρίας ζητώντας της να συμβάλει ώστε ν' ακουστεί η φωνή της Ευρώπης μέσω των τεσσάρων κρατών που μετέχουν αυτό το διάστημα στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, ενώ και ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ρομάνο Πρόντι, τόνισε ότι ''ο πόλεμος μπορεί να αποτελέσει, μόνον, την έσχατη λύση''.

    ''Να ακουστεί η φωνή της Ευρώπης στο θέμα του Ιράκ''

    ''Η ευρωπαϊκή κοινή γνώμη είναι συγκλονισμένη αλλά και ανήσυχη με ό,τι προδιαγράφεται στον ορίζοντα'' αυτή την ώρα, επισήμανε ο Πρόντι που δήλωσε επίσης ότι ''εμείς συμφωνούμε με την επιλογή για ειρήνη που τίθεται από την ελληνική προεδρία της ΕΕ''.

    ''Το φάντασμα του πολέμου πρέπει να απομακρυνθεί, κάτι που καμία σχέση δεν έχει με την ευρωπαϊκή αποφασιστικότητα να καταπολεμηθεί η τρομοκρατία" υπογράμμισε ο κ. Πρόντι.

    Νωρίτερα, κατά τη διάρκεια της παρουσίασης των προτεραιοτήτων της ελληνικής προεδρίας στην ΕΕ, ο κ. Σημίτης είχε πει χαρακτηριστικά ότι ''μέσα στους μήνες που έχουμε μπροστά μας μπορεί ν' αντιμετωπίσουμε μία πολεμική σύγκρουση στο Ιράκ. Το απευχόμαστε. Εργαζόμαστε ώστε οι προσπάθειες του ΟΗΕ να καταλήξουν σ' ένα θετικό αποτέλεσμα και να αποφευχθεί ο πόλεμος''.

    Iδιαίτερα εντυπωσιακή υπήρξε η παρέμβαση στο θέμα του Ιράκ του Γαλλογερμανού ευρωβουλευτή των Πρασίνων Ντανιέλ Κον-Μπεντίτ, ο οποίος ζήτησε από τον κ. Σημίτη να ακολουθήσει το παράδειγμα των προγόνων και να συμπεριφερθεί συγχρόνως ως Σωκράτης και Πλάτωνας: Του ζήτησε να συγκεντρώσει γύρω από ένα τραπέζι τους αρχηγούς των τεσσάρων κρατών που μετέχουν αυτήν την περίοδο στο Συμβούλιο Ασφαλείας (Γαλλία, Μ. Βρετανία, Γερμανία και Ισπανία) και να τους πείσει να καθορίσουν μία κοινή θέση.

    Να πουν από κοινού ''όχι'' σε μία επέμβαση επιβλαβή η οποία δεν είναι ικανή να φέρει την οποιαδήποτε λύση. Δεν θα πρέπει να κρυβόμαστε πίσω από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, είπε μεταξύ άλλων ο ευρωβουλευτής.

    Για την επίτευξη μιας κοινής ευρωπαϊκής θέσης με στόχο την αποφυγή μιας σύρραξης στο Ιράκ μίλησε και ο αρχηγός των χριστιανοδημοκρατών κ. Πέτερινγκ.

    Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και ο πρόεδρος των ευρωσοσιαλιστών κ. Κρέσπο λέγοντας ότι θα πρέπει να αποφευχθεί ο πόλεμος και ότι η Ευρώπη θα πρέπει να μιλάει με μια φωνή.

    [02] Η νέα ευρωπαϊκή στρατηγική για την απασχόληση

    14/1/2003 11:24:00 μμ

    Εχοντας ως στόχο την προώθηση της ποιότητας και της παραγωγικότητας στην εργασία, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενέκρινε σήμερα, με πρωτοβουλία της αρμόδιας επιτρόπου Αννας Διαμαντοπούλου, τους βασικούς άξονες μιας νέας πιο λειτουργικής ευρωπαϊκής στρατηγικής για την απασχόληση. Το έγγραφο της Επιτροπής, που θα υποβληθεί στο Εαρινό Συμβούλιο Κορυφής τον Μάρτιο, προτείνει τρεις βασικούς στόχους για τη στρατηγική απασχόλησης σύμφωνα με τις αποφάσεις της Συνόδου Κορυφής της Λισαβόνας: την πλήρη απασχόληση, την προώθηση της ποιότητας και της παραγωγικότητας στην εργασία και την ενίσχυση της συνοχής καθώς και μιας αγοράς εργασίας χωρίς αποκλεισμούς.

    Ανάγκη για πιο λειτουργικές κατευθυντήριες γραμμές - 'Εμφαση σε καίρια σημεία

    Η Επιτροπή υποστηρίζει ότι στις ειδικές προτεραιότητες που θα πρέπει να υποστηριχθούν, όπου είναι δυνατόν, με ποσοτικοποιημένους στόχους, θα πρέπει να περιλαμβάνονται, μεταξύ άλλων, η επανένταξη των γυναικών στην εργασία, η παροχή βοήθειας στους εργαζόμενους μεγαλύτερης ηλικίας για την παράταση της παραμονής τους στην εργασία και την ανταμοιβή της εργασίας.

    Η Επιτροπή προτείνει επίσης την καλύτερη διαχείριση της στρατηγικής, ιδίως μέσω της αύξησης της εμπλοκής των κοινωνικών εταίρων και της κοινωνίας των πολιτών και της εναρμόνισης της στρατηγικής με τις άλλες διαδικασίες της πολιτικής συντονισμού της ΕΕ, όπως είναι οι γενικοί προσανατολισμοί της οικονομικής πολιτικής.

    Σχολιάζοντας την ανακοίνωση της Επιτροπής η κα Διαμαντοπούλου δήλωσε: ''Η απασχόληση καταλαμβάνει πάντα μία από τις πρώτες θέσεις στον κατάλογο των προτεραιοτήτων που αναφέρουν οι πολίτες της ΕΕ όταν τους τίθεται το ερώτημα σχετικά με τις προσδοκίες τους από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Η υφιστάμενη στρατηγική απασχόλησης της ΕΕ μας εξυπηρέτησε καλά μέχρι τώρα. Ωστόσο, στο σημερινό κλίμα οικονομικής αβεβαιότητας και ριζικής οικονομικής και κοινωνικής αλλαγής, αυτό που χρειαζόμαστε είναι μια νέα και πιο λειτουργική στρατηγική για τη συντονισμένη διαχείριση αυτής της αλλαγής. Αυτές είναι οι γενικές γραμμές της νέας στρατηγικής''.

    Η Επιτροπή, ανταποκρινόμενη στα αιτήματα της συνόδου κορυφής της Βαρκελώνης για πιο απλές και πιο αποδοτικές κατευθυντήριες γραμμές και σύμφωνα με την ανάγκη για εναρμόνιση των διαφόρων διαδικασιών συντονισμού της πολιτικής της ΕΕ, προτείνει οι κατευθυντήριες γραμμές να καθοριστούν με χρονικό ορίζοντα το 2010 και να παραμείνουν σταθερές έως ότου πραγματοποιηθεί η μεσοπρόθεσμη αναθεώρηση το 2006.

    Ειδικότερα, σύμφωνα με την Επιτροπή, έμφαση θα πρέπει να δοθεί στην παροχή βοήθειας στους ανέργους για την εξεύρεση θέσης εργασίας και την ανταμοιβή της εργασίας, στην ανάπτυξη του επιχειρηματικού πνεύματος για τη δημιουργία περισσότερων και καλύτερων θέσεων εργασίας και στην καταπολέμηση της λαθραίας εργασίας. Επίσης, θα προωθηθεί η παράταση του επαγγελματικού βίου, η ρύθμιση της μετανάστευσης, η ικανότητα προσαρμογής στην αγορά εργασίας και η επένδυση στο ανθρώπινο κεφάλαιο και τη διά βίου μάθηση. Τέλος, ειδικό βάρος θα δοθεί στην ισότητα μεταξύ των φύλων, στην υποστήριξη της ένταξης και της καταπολέμησης των διακρίσεων στην αγορά εργασίας για άτομα που βρίσκονται σε μειονεκτική θέση και στην παροχή βοήθειας για την αντιμετώπιση των περιφερειακών ανισοτήτων στην απασχόληση.

    [03] Βενεζουέλα: Τραγωδία από έκρηξη δεξαμενής καυσίμων

    14/1/2003 11:13:00 μμ

    Φωτο αρχείου

    Επτά άνθρωποι, μεταξύ των οποίων και τέσσερα παιδιά, σκοτώθηκαν και άλλοι τέσσερις τραυματίστηκαν από έκρηξη που σημειώθηκε σε παράνομη δεξαμενή καυσίμων στη Μέριδα, που απέχει 500 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά του Καράκας. Σύμφωνα με τον αρχηγό της πυροσβεστικής υπηρεσίας της περιοχής, ένας σπινθήρας προκάλεσε την έκρηξη στη δεξαμένη, που ήταν εγκατεστημένη σε ένα σπίτι της Μέριδα με σκοπό να προωθηθούν τα καύσιμα στη μαύρη αγορά, καθώς στη χώρα παρατηρείται έλλειψη λόγω της απεργίας που κήρυξε η αντιπολίτευση στις 2 Δεκεμβρίου ζητώντας την απομάκρυνση του προέδρου Ούγκο Τσάβες. Οι δύο από τους τραυματίες νοσηλεύονται σε σοβαρή κατάσταση.

    [04] Η ''Ελένη'' του Β. Παπαβασιλείου στη συμπρωτεύουσα

    14/1/2003 9:06:00 μμ

    Από την τελετή απονομής του

    βραβείου στον Β.Παπαβασιλείου

    Η "Ελένη" του Γιάννη Ρίτσου -η παράσταση που τιμήθηκε πέρσι από την Ενωση Ελλήνων Κριτικών με το βραβείο καλύτερης ανδρικής ερμηνείας "Κάρολος Κουν" (στον Βασίλη Παπαβασιλείου που την σκηνοθέτησε και πρωταγωνιστεί)- μετά το θέατρο Τέχνης των Αθηνών, παρουσιάζεται από μεθαύριο Πέμπτη και στη Θεσσαλονίκη. Η παράσταση που αποτελεί συμπαραγωγή των ΔΗΠΕΘΕ Αγρινίου και Λάρισας, της ΕΤ1 και του Πανεπιστημίου Αθηνών θα παρουσιάζεται για 22 συνολικά παραστάσεις στο Δημοτικό Θέατρο της Καλαμαριάς στη Θεσσαλονίκη.

    Το σχέδιο της "Ελένης" έχει τις ρίζες του στη θεατρική βραδιά που παρουσιάστηκε το καλοκαίρι του 1999 στην Πνύκα, στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Αθηνών, με τίτλο "Ο κύριος Γιάννης Ρίτσος".

    Σε μια προσπάθεια ανθολόγησης του έργου του ποιητή συντέθηκε ένα είδος σκηνικής προσωπογραφίας του. Στη σύνθεση αυτή που έχει χαρακτήρα θεατρικού αναλόγιου περιλήφθηκε και ένα μεγάλο απόσπασμα από την "Ελένη" που της έδωσε και τον "τίτλο". "Στους Μονόλογους του Ρίτσου" -σημειώνει ο Β. Παπαβασιλείου- "οι κατά συνθήκη ονομασίες Αίας, Ορέστης, Ελένη κλπ. δε σηματοδοτούν ατομικές οντότητες, αλλά κόμπους του μύθου. Σήμερα με αφορμή τη συμπλήρωση 12 χρόνων από το θάνατο του ποιητή, αναπτύσσουμε πιο συστηματικά τη δοκιμή μας εκείνη με την ελπίδα ότι συμβάλλουμε έτσι στην αναψηλάφηση του θεατρικού τουλάχιστον Ρίτσου που παραμένει για μας μια υπόθεση ερεθιστικά ανοιχτή, όπως και το σύνολο του έργου του".

    Ο ηθοποιός και σκηνοθέτης Βασίλης Παπαβασιλείου που είναι και ο μοναδικός ερμηνευτής της παράστασης-θεατρικού αναλογίου, διετέλεσε στην περίοδο 1994-1998 διευθυντής του Κρατικού Θεάτρου Βόρειας Ελλάδας.

    [05] Το Τεστ Παπ σώζει ζωές!

    14/1/2003 8:25:00 μμ

    Χιλιάδες γυναίκες "έσωσε" το τεστ Παπανικολάου τα τελευταία χρόνια καθώς με την ευρεία εφαρμογή του στις αναπτυγμένες τουλάχιστον χώρες μειώθηκε σημαντικότατα η συχνότητα εμφάνισης του καρκίνου στον τράχηλο της μήτρας. Αντίθετα ανησυχητική αύξηση παρουσιάζει η συχνότητα εμφάνισης του καρκίνου του ενδομητρίου καθώς και του καρκίνου των ωοθηκών.

    ''Η γυναίκα μετά τα σαράντα''

    Οι νεοπλασίες του γυναικείου γεννητικού συστήματος είναι ένα από τα κύρια θέματα του Πανελληνίου Συνεδρίου "Η γυναίκα μετά τα σαράντα", που οργανώνεται από τη Δ΄Μαιευτική και Γυναικολογική Κλινική του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και θα πραγματοποιηθεί το ερχόμενο Σαββατοκύριακο (18 και 19 Ιανουαρίου) στην αίθουσα τελετών του ΑΠΘ.

    Σύμφωνα με τον διευθυντή της Δ' Μαιευτικής και Γυναικολογικής Κλινικής και πρόεδρο της οργανωτικής επιτροπής του συνεδρίου αναπληρωτή καθηγητή Γεώργιο Μακέδο, τα περισσότερα προβλήματα υγείας της γυναίκας, σχετικά με το γεννητικό της σύστημα, εμφανίζονται μετά την ηλικία των 40 ετών.

    Η σεξουαλικότητα της γυναίκας μετά τα σαράντα και ιδίως μετά την εμμηνόπαυση, περίοδο κατά την οποία το σεξ εξακολουθεί να παίζει σημαντικό ρόλο στη ζωή των γυναικών, είναι ένα ακόμη θέμα του συνεδρίου. Όπως επισημάνθηκε στη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου οι γυναίκες έχουν έντονη σεξουαλική ζωή μετά την εμμηνόπαυση για μια τουλάχιστον πενταετία. Οι ορμονικές όμως μεταβολές μειώνουν σημαντικά τη σεξουαλική επιθυμία στο ένα τρίτο των γυναικών μετά την ηλικία των πενήντα.

    Πρόσφατη έρευνα στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης έδειξε ότι 8 στις 10 γυναίκες υποστηρίζουν πως η διατήρηση της σεξουαλικής τους ζωής σε ικανοποιητικό επίπεδο παίζει πολύ σημαντικό ρόλο γι' αυτές, ενώ σε ποσοστό μεγαλύτερο του 75% θεωρούν ότι το σεξ αποτελεί σημαντική πτυχή της σχέσης τους με το σύντροφό τους.

    Σύμφωνα με τους ειδικούς απ' τα συμπτώματα της κλιμακτηρίου συχνότερο είναι η κατάθλιψη και ακολουθεί η μειωμένη σεξουαλική επιθυμία- πρόβλημα που επιλύεται με ειδική φαρμακευτική αγωγή.

    Στο συνέδριο θα συζητηθεί επίσης η αναπαραγωγή μετά τα σαράντα. Σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία η συντριπτική πλειονότητα των γυναικών που τεκνοποιούν για πρώτη φορά μετά τα σαράντα συλλαμβάνουν με τεχνητή γονιμοποίηση.

    [06] Βραδιά αφιερωμένη στους βραβευθέντες της ΕΡΤ

    14/1/2003 9:25:00 μμ

    Τους βραβευθέντες, με τα τηλεοπτικά βραβεία "Πρόσωπα 2002" συνεργάτες της Δημόσιας Τηλεόρασης τίμησε, χθες βράδυ, ο Πρόεδρος-Διευθύνων Σύμβουλος της ΕΡΤ Αγγελος Στάγκος σε δείπνο που παρέθεσε στο γνωστό restaurant "Ερμού και Ασωμάτων". Ο κ. Στάγκος συνεχάρη τους διακριθέντες, οι οποίοι, όπως είπε, με την αξιόλογη δουλειά τους τίμησαν την ΕΡΤ με αποτέλεσμα να αποσπάσει σημαντικά βραβεία. Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν, μεταξύ άλλων, ο υπουργός Τύπου Χρήστος Πρωτόπαπας και ο υφυπουργός Τύπου Τηλέμαχος Χυτήρης.

    Μια βραδιά με λαμπρές παρουσίες

    Σε μια πολύ φιλική ατμόσφαιρα, οι βραβευθέντες και οι άλλοι προσκεκλημένοι είχαν την ευκαιρία να ανταλλάξουν απόψεις με την διοίκηση και τα στελέχη της ΕΡΤ για τα μελλοντικά τους σχέδια αλλά και για τη σημερινή τηλεοπτική πραγματικότητα.

    Τη βραδιά τίμησαν με την παρουσία τους ο υπουργός Τύπου Χρήστος Πρωτόπαπας, ο υφυπουργός Τύπου Τηλέμαχος Χυτήρης, ο γενικός γραμματέας Ενημέρωσης Δημήτρης Γέρου, η γενική γραμματέας Τύπου και ΜΜΕ Δήμητρα Σπηλιωπούλου, τα μέλη του Δ.Σ. της ΕΡΤ Χαράλαμπος Κεφάλας και Γιάννης Παπαγιαννόπουλος, ο εντεταλμένος σύμβουλος της ΕΡΤ Γιώργος Χουλιάρας, ο εντεταλμένος σύμβουλος της ΕΡΤ για Ολυμπιακά θέματα Κώστας Κέκης, ο γενικός διευθυντής Τηλεόρασης Τζώνη Καλημέρης, ο γενικός διευθυντής Ενημέρωσης Βασίλης Θωμόπουλος, ο γενικός διευθυντής Διοικητικών και Οικονομικών Υπηρεσιών Αναστάσιος Σαλεσιώτης, ο γενικός διευθυντής Τεχνικών Υπηρεσιών Κωνσταντίνος Τσακίρης, ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΕΥΣΗΜΟΝ Νίκος Κωνσταντόπουλος, πολλά στελέχη της ΕΡΤ και άλλοι.

    Από τους βραβευθέντες παραβρέθηκαν οι: Αντώνης Πανούτσος και Αντώνης Καρπετόπουλος, βραβείο καλύτερης αθλητικής εκπομπής για την εκπομπή "Tora, Tora, Tora" , ο Γιώργος Παπαστεφάνου, βραβείο καλύτερης μουσικής εκπομπής για την εκπομπή "Οι Φίλοι Μου", η Σεμίνα Διγενή, βραβείο καλύτερης ψυχαγωγικής εκπομπής για τους "Αταίριαστους" και η Μαρία Χούκλη αγαπημένη παρουσιάστρια Ειδήσεων.

    Επίσης ο σκηνοθέτης και παραγωγός της βραβευμένης ελληνικής σειράς της ΕΤ-1 "Τα Χαϊδεμένα Παιδιά" Γιάννης Σμαραγδής, οι σκηνοθέτες της εκπομπής "Έλληνες" Παναγιώτης Κακαβιάς και Γιώργος Σιούλας (Βραβείο καλύτερης κοινωνικής εκπομπής), δημοσιογράφοι της Γενικής Διεύθυνσης Ειδήσεων, για το βραβευμένο ρεπορτάζ της ΝΕΤ "Χιόνια στην Αθήνα", οι παρουσιάστριες της βραδιάς της απονομής των βραβείων Ρίκα Βαγιάννη και Πόπη Τσαπανίδου, οι παραγωγοί Γιάννης Μπασίμπαγλης και Σούλης Αθανασίου, σκηνοθέτες, παραγωγοί και πολλοί άλλοι.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Tuesday, 14 January 2003 - 21:53:39 UTC