Download Greek Fonts & Instructions for your computer Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 03-01-14

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Χειρόγραφο δίνει νέα τροπή στην υπόθεση 17Ν
  • [02] Σε ύφεση η κακοκαιρία
  • [03] Εσωκομματικές εκλογές στη ΝΔ
  • [04] Επίσημη πρώτη της Ελληνικής Προεδρίας στην Ευρώπη
  • [05] Τουρκία: Τον Μάρτιο η επαναληπτική ψηφοφορία
  • [06] Ο Βραζιλιάνος πρόεδρος στο Φόρουμ του Νταβός
  • [07] Ανάσα για την αγορά οι εκπτώσεις
  • [08] Νομοσχέδια για τον εκσυγχρονισμό του ΧΑΑ
  • [09] Υποπτος για παιδική πορνογραφία ο κιθαρίστας των ''The Who''

    [01] Χειρόγραφο δίνει νέα τροπή στην υπόθεση 17Ν

    14/1/2003 11:05:00 πμ

    Το ιδιόχειρο σημείωμα, που φέρεται να έχει συντάξει ο δολοφονηθείς από τη 17Ν βιομήχανος Δημήτρης Αγγελόπουλος και στο οποίο περιγράφονται οι συναντήσεις του με τον εκδότη Γρηγόρη Μιχαλόπουλο, δημοσιεύει σήμερα η εφημερίδα "Καθημερινή". Η συνάντηση, όπως αναφέρεται, έγινε προκειμένου να διαγραφεί το όνομα του Αγγελόπουλου από τη λίστα προγραφών της τρομοκρατικής οργάνωσης.

    Παρέμβαση Εισαγγελέα

    Το σημείωμα παρέδωσαν στα τέλη Ιουλίου του 2002 στον πρωθυπουργό Κώστα Σημίτη ο Θόδωρος και η Γιάννα Αγγελοπούλου, όταν είδαν στα τηλεοπτικά κανάλια τον Μιχαλόπουλο να δηλώνει, ότι γνώριζε και συναντούσε τον φερόμενο ως αρχηγό της 17Ν Αλέξανδρο Γιωτόπουλο.

    Ο Δημήτρης Αγγελόπουλος στο επίμαχο σημείωμα, στο ημερολόγιο του αναφέρει, ότι τον επισκέφθηκε ο Γρηγόρης Μιχαλόπουλος και του εμπιστεύθηκε ότι είναι το επόμενο θύμα της 17Ν και πως αυτός παρενέβη και "διεγράφη από τον κατάλογο των εκτελέσεων", στον οποίο περιλαμβανόταν και ο κ. Βαρδής Βαρδινογιάννης λέγοντας, ότι στο εξής δεν υπάρχει κίνδυνος.

    Στην υποσημείωση, που γράφτηκε πέντε ημέρες μετά, ο Αγγελόπουλος αναφέρει, ότι "ο κ.Μιχαλόπουλος μου έφερε σημείωμα περί διαγραφής από τον κατάλογον (μυστήριον)". Πάντως ουδέποτε ενημερώθηκαν οι διωκτικές αρχές.

    Χθες εξάλλου διατάχθηκε από την Εισαγγελία Πρωτοδικών η διενέργεια κατεπείγουσας προκαταρκτικής εξέτασης, προκειμένου να διερευνηθούνοι οι πληροφορίες περί εκβιασμών σε επιφανείς επιχειρηματίες για "προστασία" από την 17Ν. Σε περίπτωση, που διαπιστωθεί σύνδεση μεταξύ των δραστών με την οργάνωση 17Ν η δικογραφία θα διαβιβαστεί στην Εισαγγελία Εφετών.

    Παράλληλα ο Εισαγγελέας με έγγραφό του προς την Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία αλλά και στην Ασφάλεια ζητά την άμεση υποβολή σ' αυτόν κάθε στοιχείου, που ενδεχομένως διαθέτουν για το θέμα.

    Ο εκδότης πάντως αρνείται οποιαδήποτε ανάμιξη και απειλεί με μηνύσεις. Στο μεταξύ, ο Αλέξανδρος Γιωτόπουλος, με γραπτή του δήλωση, ισχυρίζεται, ότι ουδέποτε συνάντησε τον Γρηγόρη Μιχαλόπουλο, ούτε αγόρασε ποτέ βιβλία του, όπως υποστήριξε πρόσφατα ο εκδότης.

    Στον Κορυδαλλό ο 19ος κατηγορούμενος

    Στις φυλακές Κορυδαλλού οδηγήθηκε, μετά την απολογία του, ο 19ος κατηγορούμενος για την υπόθεση της 17Ν Ανέστης Παπαναστασίου, ο οποίος αρνείται οποιαδήποτε συμμετοχή στην οργάνωση και υποστηρίζει ότι έπεσε θύμα συμπτώσεων.

    Ο 40χρόνος τραπεζικός μέσω τετρασέλιδου απολογητικού υπομνήματος αντέκρουσε τις κατηγορίες, που του αποδίδονται.

    [02] Σε ύφεση η κακοκαιρία

    Πηγή: NET 105,8 fm 14/1/2003 8:23:00 πμ

    Υποχωρούν σταδιακά τα έντονα καιρικά φαινόμενα στη Βόρεια Ελλάδα, ωστόσο τα προβλήματα παραμένουν. Σύμφωνα με την ΕΜΥ σήμερα θα επικρατήσουν χαμηλές θερμοκρασίες κυρίως στα κεντρικά και βόρεια, ενώ στη Μακεδονία και τη Θράκη θα υπάρξουν ασθενείς χιονοπτώσεις. Σε συναγερμό έχουν τεθεί η Πυροσβεστική, ο στρατός και άλλες αρμόδιες υπηρεσίες στις παρόχθιες περιοχές του Έβρου. Η στάθμη των υδάτων του ποταμού είναι ένα μέτρο κάτω από τα όρια υπερχείλισης.

    Αποκλεισμένα πολλά χωριά στους νομούς Ροδόπης και Εβρου

    Οπως δήλωσε ο αντινομάρχης Εβρου Μιχάλης Κουγιουμτζής, στη ΝΕΤ 105,8, η κατάσταση ελέγχεται, αφού από τη Βουλγαρία η ροή συγκρατείται -μέχρι στιγμής- από τα φράγματα.

    Χιλιάδες στρέμματα πλημμύρισαν λόγω υπερχείλισης του Αξιού, στο Πολύκαστρο Κιλκίς όπου αχρηστεύθηκαν τα συστήματα ύδρευσης και άρδευσης.

    Η κίνηση των οχημάτων στο μεγαλύτερο μέρος του επαρχιακού οδικού δικτύου και μεγάλα τμήματα του εθνικού οδικού δικτύου της Μακεδονίας και της Θράκης διεξάγεται με αλυσίδες, ενώ περίπου 45 χωριά έχουν αποκλειστεί από τα χιόνια στους νομούς Ροδόπης και Έβρου.

    Κλειστά θα παραμείνουν και σήμερα τα σχολεία στο νομό Κιλκίς, ενώ στο νομό Φλώρινας θα λειτουργήσουν από τις 9.30 το πρωί.

    Εν τω μεταξύ, λόγω καθίζησης του οδοστρώματος στο 49ο χιλιόμετρο της εθνικής οδού Τρίπολης- Καλαμάτας, η κυκλοφορία διεξάγεται από την παλαιά εθνική, ενώ εκτιμάται πως η ζημιά θα έχει αποκατασταθεί στα τέλη του μήνα.

    Φονικό ψύχος

    Στο δριμύ ψύχος αποδίδεται ο θάνατος ενός 63χρονου κτηνοτρόφου και ενός 16χρονου Αλβανού λαθρομετανάστη, στο νομό Καστοριάς, ενώ άκαρπες παραμένουν οι έρευνες στις εκβολές του Γαλλικού ποταμού για τον εντοπισμό του 49χρονου κυνηγού Νίκου Καράνη, που αγνοείται από το μεσημέρι της Κυριακής.

    Επίσης, σύμφωνα με πληροφορίες της αλβανικής αστυνομίας, άλλοι τέσσερις λαθρομετανάστες φέρονται, εδώ και μέρες, ως αγνοούμενοι στον Γράμμο.

    [03] Εσωκομματικές εκλογές στη ΝΔ

    14/1/2003 9:29:00 πμ

    Φωτό Αρχείου

    Διεξάγονται το μεσημέρι στα γραφεία της Νέας Δημοκρατίας στη Βουλή, οι εσωκομματικές εκλογές για την ανάδειξη του Συντονιστή Εξωτερικών και Αμυνας και του Τομεάρχη Μεταφορών και Επικοινωνιών. Οι θέσεις είναι κενές μετά την παραίτηση της Ντόρας Μπακογιάννη, λόγω της εκλογής της στο δήμο Αθηναίων και της παραίτησης του κ. Αθανασίου Χειμάρα, ο οποίος εξελέγη νομάρχης Φθιώτιδας. Στη συνέχεια θα συνεδριάσει η ομάδα Συντονιστών του κόμματος με θέμα την κατάσταση στον αγροτικό τομέα.

    [04] Επίσημη πρώτη της Ελληνικής Προεδρίας στην Ευρώπη

    14/1/2003 9:32:00 πμ

    Την επίσημη πρεμιέρα της στην Ευρώπη κάνει σήμερα η Ελληνική Προεδρία. Κατά τη διάρκεια της πρώτης συνεδρίασης της Ολομέλειας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για το 2003 στο Στρασβούργο, ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης μαζί με τον αναπληρωτή υπουργό Εξωτερικών Τάσο Γιαννίτση, στις 3 το απόγευμα θα παρουσιάσουν στους ευρωβουλευτές τις προτεραιότητες της Ελληνικής Προεδρίας. Θα ακολουθήσει ευρεία συζήτηση κατά την οποία αναμένεται να λάβουν το λόγο όλοι οι επικεφαλής των πολιτικών ομάδων του Κοινοβουλίου καθώς και πολλοί ευρωβουλευτές.

    Κοινό ψήφισμα

    Η συζήτηση θα ολοκληρωθεί αύριο, με την έγκριση κοινού ψηφίσματος, στο οποίο το Σώμα θα εκφράζει τις απόψεις του, όπως επίσης και τις παραινέσεις του προς την Ελληνική Προεδρία σχετικά με την προώθηση των μεγάλων και επειγόντων κοινοτικών θεμάτων.

    Εξάλλου, αύριο, το πρωί, ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Παπανδρέου θα προβεί σε δηλώσεις εκ μέρους του Συμβουλίου σχετικά με την κατάσταση στο Αφγανιστάν, ένα έτος μετά τη συμφωνία της Βόννης.

    Ωστόσο, είναι πιθανόν οι δηλώσεις του Έλληνα υπουργού να αφορούν και για την κατάσταση στο Ιράκ ή και τη Βόρειο Κορέα.

    [05] Τουρκία: Τον Μάρτιο η επαναληπτική ψηφοφορία

    14/1/2003 9:46:00 πμ

    Η εκλογική επιτροπή της Τουρκίας αποφάσισε να μεταθέσει κατά ένα μήνα την επαναληπτική ψηφοφορία που εκκρεμεί στην επαρχία Σιίρτ και αναμένεται να ανοίξει την πόρτα της πρωθυπουργίας στον ηγέτη του κυβερνώντος κόμματος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. ''Η επιτροπή μας αποφάσισε να μεταθέσει στις 9 Μαρτίου την επαναληπτική εκλογή στη Σιίρτ που είχε ορισθεί για τις 9 Φεβρουαρίου, όταν πληροφορήθηκε ότι πολλοί νόμοι άλλαξαν'', ανακοίνωσε η επιτροπή σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Ανατολή. Η επιτροπή δεν προέβαλε άλλους λόγους για τη μετάθεση της ημερομηνίας.

    Ο πρόεδρος της επιτροπής Τουφάν Αλγκάν είχε δηλώσει προ ημερών ότι οι δυσμενείς καιρικές συνθήκες που επικρατούν στην ανατολική αυτή επαρχία το μήνα Φεβρουάριο ενδέχεται να έχουν ως αποτέλεσμα τη μεγάλη αποχή των ψηφοφόρων.

    [06] Ο Βραζιλιάνος πρόεδρος στο Φόρουμ του Νταβός

    14/1/2003 9:36:00 πμ

    O Λούλα ντα Σίλβα

    Ο πρώτος εκλεγμένος αριστερός πρόεδρος στη Βραζιλία, Λουίζ Ινάσιου Λούλα ντα Σίλβα, θα συμμετέχει στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ στο Νταβός στα τέλη Ιανουαρίου, όπως ανακοινώθηκε χθες από εκπρόσωπό του. Θα είναι το πρώτο ταξίδι του Λούλα στην Ευρώπη μετά την εκλογική του επιτυχία τον περασμένο Οκτώβριο, η οποία χαιρετήθηκε από την Αριστερά ως απόρριψη της πολιτικής της ελεύθερης αγοράς, που το ίδιο το Φόρουμ του Νταβός υποθάλπει.

    Συναντήσεις Ντα Σίλβα με Σρέντερ και Σιράκ

    Πριν τη μετάβασή του στην Ελβετία, ο Λούλα θα μιλήσει στις 24 Ιανουαρίου στο Παγκόσμιο Κοινωνικό Φόρουμ, μία διοργάνωση με αριστερές οργανώσεις και κοινωνικές ομάδες που αντιτίθενται στην παγκοσμιοποίηση και στόχο έχει να αντισταθμίσει το Φόρουμ του Νταβός, στο οποίο συγκεντρώνονται οι σημαντικότερες προσωπικότητες και φορείς του παγκόσμιου οικονομικού γίγνεσθαι.

    Ο Λούλα θα μιλήσει στο Νταβός στις 26 Ιανουαρίου και κατόπιν θα μεταβεί στο Βερολίνο και στο Παρίσι, όπου θα έχει συναντήσεις αντίστοιχα με τον καγκελάριο Γκέρχαρντ Σρέντερ και τον Γάλλο πρόεδρο Ζακ Σιράκ.

    Ο Λούλα, ''ως πρόεδρος της δημοκρατίας, έχει καθήκον να συμμετέχει σε όλα τα φόρα όπου μπορεί να προωθήσει, πάνω απ' όλα, τα συμφέροντα της Βραζιλίας και στα οποία μπορεί να εκφράσει τις απόψεις του για τα οικονομικά και κοινωνικά σχέδια, που φιλοδοξούν να γεφυρώσουν το χάσμα ανάμεσα στις πλούσιες και στις φτωχές χώρες'', δήλωσε ο εκπρόσωπό του Αντρέ Σίνγκερ.

    [07] Ανάσα για την αγορά οι εκπτώσεις

    Πηγή: NET 105,8 fm 14/1/2003 9:53:00 πμ

    Ικανοποιημένοι εμφανίζονται οι έμποροι από την αγοραστική κίνηση της χθεσινής πρώτης των εκπτώσεων, οι οποίες θα διαρκέσουν μέχρι τα τέλη Φεβρουαρίου. Ο υφυπουργός Ανάπτυξης Χρήστος Θεοδώρου, διαβεβαίωσε ότι θα γίνουν όλοι οι απαραίτητοι έλεγχοι ώστε να μην υπάρξουν φαινόμενα αισχροκέρδειας. Εν τω μεταξύ, την απελευθέρωση του ωραρίου των καταστημάτων μέσα στο 2003 εξετάζει η κυβέρνηση, σύμφωνα με δηλώσεις του υφυπουργού Εργασίας Λευτέρη Τζιόλα στη ΝΕΤ 105,8, ο οποίος άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο λειτουργίας τους και τις Κυριακές, χωρίς να θιγούν τα εργασιακά δικαιώματα.

    Εντείνονται οι έλεγχοι στην αγορά καυσίμων

    Εξάλλου, από την ερχόμενη εβδομάδα τα νέα κινητά συνεργεία του Υπουργείου Ανάπτυξης, θα αρχίσουν ελέγχους και στην αγορά καυσίμων, δήλωσε στη ΝΕΤ 105,8, ο γγ του υπουργείου Γιώργος Αγραφιώτης.

    Ο κ. Αγραφιώτης επεσήμανε ότι από τον Σεπτέμβριο που εφαρμόζεται το σύστημα απογραφής στα πρατήρια, διαπιστώθηκε ότι οι τιμές των καυσίμων στη χώρα μας ανεβαίνουν λιγότερο σε σχέση με την άνοδο των τιμών του αργού πετρελαίου διεθνώς.

    [08] Νομοσχέδια για τον εκσυγχρονισμό του ΧΑΑ

    14/1/2003 10:23:00 πμ

    Με τρία νομοσχέδια του υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών, εκσυγχρονίζεται το πλαίσιο λειτουργίας του Χρηματιστηρίου, αναβαθμίζονται οι έλεγχοι των οικονομικών καταστάσεων των επιχειρήσεων και, παράλληλα, ενισχύεται η ρευστότητα των επιχειρήσεων με την έκδοση ομολογιακών δανείων και εταιρικών ομολόγων, ενώ "τιτλοποιούνται" και οι απαιτήσεις των επιχειρήσεων. Και τα τρία νομοσχέδια αναμένεται να προωθηθούν άμεσα για κατάθεση στη Βουλή.

    Ανώνυμη εταιρεία το ΧΑΑ

    Σε ότι αφορά το νομοσχέδιο για το διαχωρισμό των αρμοδιοτήτων της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς και της Διοίκησης του Χρηματιστηρίου, θα προβλέπεται ότι η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς θα έχει αυξημένες αρμοδιότητες σχετικά με τον έλεγχο των επιχειρήσεων, ενώ το κράτος αποσύρεται πλήρως από το Χρηματιστήριο Αξιών, το οποίο θα μετατραπεί σε Ανώνυμη Εταιρεία.

    [09] Υποπτος για παιδική πορνογραφία ο κιθαρίστας των ''The Who''

    14/1/2003 12:05:00 πμ

    Ύποπτος για παραγωγή πορνογραφικών εικόνων με πρωταγωνιστές μικρά παιδιά είναι ο κιθαρίστας του βρετανικού συγκροτήματος ροκ "The Who", Πιτ Τάουνσεντ, που συνελήφθη απόψε και κρατείται σε αστυνομικό τμήμα του νοτιοδυτικού Λονδίνου. Ο 57χρονος Τάουνσεντ, ένα από τα είδωλα της δεκαετίας του '60, συνελήφθη από τη Σκότλαντ Γιάρντ, στο πλαίσιο αστυνομικής έρευνας για την εξάρθρωση δικτύου παιδικής πορνογραφίας. Προηγουμένως η αστυνομία είχε πραγματοποιήσει πολύωρη έρευνα στην κατοικία του διάσημου κιθαρίστα, παρουσία του ιδίου και με την έγκρισή του. Ο Τάουνσεντ, που δηλώνει αθώος και "βαθύτατα πληγωμένος" από τις υποψίες που τον βαραίνουν, τονίζει ότι δεν είναι παιδεραστής, σε ανακοίνωση που εστάλη στα μέσα μαζικής ενημέρωσης.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Tuesday, 14 January 2003 - 9:55:42 UTC