Visit our archive of Documents on The Cyprus Problem Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 16 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 03-01-13

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Προβλήματα από την κακοκαιρία
  • [02] Διαπραγματεύσεων συνέχεια
  • [03] Στην Αθήνα ο Ζακ Ρογκ
  • [04] Στον ανακριτή σήμερα ο Ανέστης Παπαναστασίου
  • [05] Το πρόγραμμα της Ελληνικής Προεδρίας στο Ευρωκοινοβούλιο
  • [06] Αύριο η εκλογή του νέου Ευρωπαίου Διαμεσολαβητή
  • [07] Χρειάζονται ένα χρόνο οι επιθεωρητές στο Ιρακ
  • [08] Φονικές βροχοπτώσεις στην Βραζιλία
  • [09] Πέθανε ένα από τα σκοτεινά σύμβολα της Αργεντινής
  • [10] Συσκευή ευθανασίας στο εμπόριο;
  • [11] Εκπτώσεις από σήμερα
  • [12] Υπό παραίτηση ο πρόεδρος της AOL
  • [13] Διεθνής Εκθεση τηλεκάρτας και νομισμάτων
  • [14] Αποχαιρετίστε τους τηλεφωνικούς θαλάμους...

    [01] Προβλήματα από την κακοκαιρία

    13/1/2003 11:35:00 πμ

    Σταδιακή ύφεση της κακοκαιρίας, προβλέπει η ΕΜΥ, αν και η θερμοκρασία θα παραμείνει σε χαμηλά επίπεδα. Προβλήματα προκάλεσαν οι καταιγίδες που έπληξαν χθες τα δυτικά και οι χιονοπτώσεις τα βόρεια της χώρας. Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης έχουν τεθεί οι νομοί Έβρου και Ροδόπης, ενώ η στάθμη του ποταμού Έβρου έχει ξεπεράσει το όριο ασφαλείας κατά 80 εκατοστά.

    Η κίνηση των οχημάτων, στο μεγαλύτερο τμήμα του οδικού δικτύου της Μακεδονίας, της Θράκης και της Θεσσαλίας, διεξάγεται με αλυσίδες, ενώ δεκάδες χωριά έχουν αποκλειστεί από τα χιόνια.

    Αρκετά σπίτια και καταστήματα, εξ άλλου, πλημμύρισαν στο Βόλο, λόγω των έντονων βροχοπτώσεων.

    Επίσης, η κυκλοφορία στην εθνική οδό Τρίπολης- Καλαμάτας από το 44ο χλμ έως το 54ο, γίνεται από παρακαμπτήριους δρόμους, εξαιτίας καθίζησης που υπέστη το οδόστρωμα λόγω των έντονων βροχοπτώσεων.

    Σήμερα, λόγω του χιονιού, δεν θα λειτουργήσουν τα σχολεία στους νομούς Κιλκίς, Κοζάνης και Φλώρινας, ενώ κλειστές λόγω των θυελλωδών ανέμων παραμένουν οι πορθμειακές γραμμές Αιγίου-Αγ. Νκολάου, Θάσου-Κεραμωτής και Πρίνου-Καβάλας.

    Στο μεταξύ, νεκρός κατά πάσα πιθανότητα από το δριμύ ψύχος βρέθηκε, στην περιοχή Φουντουκλή της Καστοριάς ο 63χρονος Νίκος Λιάπας, ο οποίος είχε χαθεί από χθες.

    [02] Διαπραγματεύσεων συνέχεια

    13/1/2003 8:51:00 πμ

    Στη Λευκωσία αναμένεται σήμερα, προερχόμενος από την Αγκυρα, ο ειδικός σύμβουλος του γ.γ. του ΟΗΕ για το Κυπριακό, Αλβάρο Ντε Σότο, στο πλαίσιο της προσπάθειας για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων, με βάση το σχέδιο Ανάν. Στις 16 του μήνα, θα μεταβεί στην Αθήνα. Την ίδια ώρα, συνεχίζονται οι αντιδράσεις στα κατεχόμενα απέναντι στην αδιάλλακτη στάση του Ραούφ Ντεκτάς, με τις προετοιμασίες για το μεγάλο αυριανό συλλαλητήριο.

    Και πάλι προκλητικός

    Σε νέα τεχνάσματα προβαίνει ο Ρ. Ντενκτάς: ζητάει δημοψήφισμα για την αποδοχή του σχεδίου Ανάν ως βάση διαπραγμάτευσης, στο οποίο θα έχουν δικαίωμα να συμμετάσχουν και οι έποικοι.

    Ο Τουρκοκύπριος ηγέτης ζητάει να γίνει η ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ όταν επιτευχθεί οικονομική ισότητα μεταξύ των δύο συστατικών πλευρών.

    Εξ άλλου, στο έγγραφο που παρουσίασε ο Ραούφ Ντενκτάς στους πολιτικούς ηγέτες στα κατεχόμενα προβάλλεται η θέση ότι τις συμφωνίες θα πρέπει να υπογράψουν οι πρόεδροι των δύο συστατικών κρατών και όχι οι ηγέτες των δύο κοινοτήτων, όπως προτείνεται στο σχέδιο Ανάν.

    Εμμένει επίσης στην ονομασία "Νήσος Κύπρος" ή στο "Εταιρικό Κράτος της Κύπρου" ώστε να αποτρέψει το ενδεχόμενο να θεωρηθεί το νέο κράτος ως συνέχεια της Κυπριακής Δημοκρατίας.

    Tη Δευτέρα αντιπροσωπεία της τουρκικής εθνοσυνέλευσης θα συναντηθεί με τον Ντενκτάς στα κατεχόμενα, ενώ την πλήρη υποστήριξή του στον κατοχικό ηγέτη εξέφρασε από την Κωνσταντινούπολη ο Μπουλέντ Ετσεβίτ.

    Δημοσκοπήσεις και σενάρια

    Προβάδισμα σε Γλαύκο Κληρίδη και Τάσσο Παπαδόπουλο δίδουν δύο δημοσκοπήσεις που δημοσιεύονται σήμερα, από τις οποίες προκύπτει ότι δεν θα αναδειχθεί πρόεδρος από τον πρώτο γύρο των εκλογών στις 16 Φεβρουαρίου. Οι δημοσκοπήσεις έγιναν μετά την εξαγγελία της πρόθεσης του Προέδρου Γλαύκου Κληρίδη να διεκδικήσει την προεδρία για περιορισμένη θητεία 16 μηνών, αλλά πριν από την απόφαση του Ανωτάτου Συμβουλίου του ΔΗΣΥ υπέρ της υποψηφιότητάς του.

    Δημοσκόπηση της εταιρείας Ες-Αρ-Αϊ Λίμιτεδ, που έγινε για λογαριασμό της εφημερίδας '' Πολίτης '', δίδει στον Τάσσο Παπαδόπουλο 36%, στο Γλαύκο Κληρίδη 27%, στον Αλέκο Μαρκίδη 14%, στο Γιαννάκη Ομήρου 4% και στον Νίκο Κουτσού 3%. Ενα σημαντικό ποσοστό 16% απάντησαν ότι δεν ξέρουν ή δεν απαντούν.

    Στο σενάριο, αν στο δεύτερο γύρο υποψήφιοι θα είναι ο Γλαύκος Κληρίδης και ο Τάσσος Παπαδόπουλος, ο Γλαύκος Κληρίδης λαμβάνει 43% και ο Τάσσος Παπαδόπουλος 42%, ενώ ποσοστό 15% δεν ξέρει ή δεν απαντά.

    Στο δεύτερο σενάριο, με υποψηφίους τον Αλέκο Μαρκίδη και τον Τάσσο Παπαδόπουλο, θα έπαιρναν από 41% ο καθένας αντίστοιχα, ενώ 18% απάντησαν ότι δεν ξέρουν η δεν απαντούν.

    Η δεύτερη δημοσκόπηση έγινε από την ελλαδική εταιρεία '' Πρίμους Κόλ '' και το δικαίωμα παρουσίασης των αποτελεσμάτων εξασφάλισε η εφημερίδα ''Αλήθεια ''. Με βάση την έρευνα αυτή, στην πρόθεση ψήφου προηγείται ο Τάσσος Παπαδόπουλος με 32,9% ο Γλαύκος Κληρίδης 30,3% και ο Αλέκος Μαρκίδης 14,7%. Ο Γιαννάκης Ομήρου παίρνει 3% και ο Νίκος Κουτσού 1,6%. Οι αναποφάσιστοι ανέρχονται σε 9,8%, ενώ 7,6% των ερωτηθέντων δηλώνουν ότι δεν θα ψηφίσει κανένα από τους υποψηφίους.

    [03] Στην Αθήνα ο Ζακ Ρογκ

    13/1/2003 8:57:00 πμ

    Συναντήσεις με τον πρωθυπουργό Κώστα Σημίτη και τον πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας, Κώστα Καραμανλή, θα έχει ο πρόεδρος της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής, Ζακ Ρογκ, που αναμένεται το απόγευμα στην Αθήνα, για την πρόοδο της ολυμπιακής προετοιμασίας. Θα συνοδεύεται από τον πρόεδρο της Συντονιστικής Επιτροπής Ντένις Οσβαλντ. Στο μεταξύ το μεσημέρι συνεδριάζει η Διυπουργική Επιτροπή για τους Ολυμπιακούς Αγώνες.

    Η πρώτη Διυπουργική για τους Αγώνες το 2003

    Συνεδριάζει σήμερα --πρώτη φορά για το 2003--η Διυπουργική Επιτροπή για τους Ολυμπιακούς Αγώνες, με βασικό θέμα το πρόγραμμα "Ελλάδα 2004".

    Εισηγητής θα είναι ο υπουργός Πολιτισμού Ευάγγελος Βενιζέλος, ο οποίος θα παρουσιάσει την πορεία του συγκεκριμένου περιφερειακού αναπτυξιακού προγράμματος που βρίσκεται σε εξέλιξη και στο οποίο δίνει ιδιαίτερη βαρύτητα ο Πρωθυπουργός.

    Ήδη σε εξέλιξη βρίσκονται 40 έργα, προϋπολογισμού 80 δισ. δρχ., ενώ άλλα 74 έργα αθλητικών υποδομών ολοκληρώνονται εντός του επόμενου διαστήματος.

    Ειδική τελετή για τη Δάδα του 2004

    Το μεσημέρι της Τρίτης ο κ. Ρογκ θα παραχωρήσει συνέντευξη Τύπου. Σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλείται το Α.Π.Ε., ο πρόεδρος της ΔΟΕ θα μιλήσει και πάλι με λόγια αισιοδοξίας για την επιτυχή έκβαση των Ολυμπιακών Αγώνων της Αθήνας, θα σταθεί ωστόσο και στην ασφυκτική πίεση του χρόνου, τις ανελαστικές ημερομηνίες και κυρίως στην απαραίτητη συμμετοχή όλων των Ελλήνων στο μεγάλο εθνικό γεγονός. Ο κ. Ρογκ θα σταθεί στον εθελοντισμό, καθώς παρατηρείται καθυστέρηση στη σχετική επικοινωνιακή εκστρατεία, στην παρουσία των Ελλήνων φιλάθλων στα στάδια, αλλά και στους τρόπους με τους οποίους μπορούν οι Αθηναίοι να διευκολύνουν τη λειτουργία της πόλης κατά τη διάρκεια των Αγώνων.

    Ο πρόεδρος της ΔΟΕ θα συναντηθεί για πρώτη φορά με τη νέα δήμαρχο Αθηναίων Ντόρα Μπακογιάννη.

    Ο κ. Ρογκ θα είναι επίσης παρών σε ένα ιδιαίτερα σημαντικό γεγονός, αυτό της παρουσίασης της Ολυμπιακής Δάδας των Αγώνων, την ερχόμενη Τετάρτη. Στην ειδική τελετή, θα δούμε τη Δάδα, που μαζί με την Ολυμπιακή Φλόγα θα αντιπροσωπεύσουν τους Αγώνες της Αθήνας στις πέντε ηπείρους

    [04] Στον ανακριτή σήμερα ο Ανέστης Παπαναστασίου

    13/1/2003 9:02:00 πμ

    Απολογείται σήμερα στον ανακριτή ο Ανέστης Παπαναστασίου, ο δέκατος ένατος κατηγορούμενος στην υπόθεση της "17 Νοέμβρη". Στο μεταξύ, ο Αλέξανδρος Γιωτόπουλος, με γραπτή του δήλωση, χθες βράδυ, ισχυρίζεται ότι ουδέποτε συνάντησε τον Γρηγόρη Μιχαλόπουλο, ούτε αγόρασε ποτέ βιβλία του, όπως υποστήριξε πρόσφατα ο εκδότης.

    Αρνείται τις κατηγορίες

    Νίκος Παπαναστασίου

    Ο τραπεζικός υπάλληλος από τη Θεσσαλονίκη έπεσε στα χέρια των διωκτικών Aρχών μετά τον εντοπισμό αποτυπωμάτων του σε ένα σχεδιάγραμμα στρατοπέδου και δυο σημειώματα που βρέθηκαν στις γιάφκες της 17Ν.

    Ο κατηγορούμενος, εξάδελφος του Νίκου Παπαναστασίου που είναι ήδη προφυλακισμένοος με την κατηγορία του συνιδρυτή της 17Ν, αρνείται οποιαδήποτε εμπλοκή του στην υπόθεση, επικαλούμενος την ριζική αντίθεσή του με την ιδεολογία και την πρακτική των τρομοκρατών.

    Αρχές Μαρτίου ξεκινά η δίκη

    Η δικαστική διαδικασία θα ξεκινήσει στις 3 Μαρτίου, επανέλαβε, μιλώντας στη ΝΕΤ 105,8, ο υπουργός Δικαιοσύνης. Επίσης σημείωσε ότι, σύμφωνα και με τα πορίσματα των αρμοδίων φορέων, οι προφυλακισμένοι για την υπόθεση της "17 Νοέμβρη" απολαμβάνουν τα ίδια δικαιώματα και υποχρεώσεις με τους άλλους κρατούμενους, όπως προβλέπονται από τον σωφρονιστικό κώδικα.

    [05] Το πρόγραμμα της Ελληνικής Προεδρίας στο Ευρωκοινοβούλιο

    13/1/2003 9:59:00 πμ

    Στην πρώτη συνεδρίαση της Ολομέλειας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για το 2003, ξεκινά ουσιαστικά και επίσημα τις εργασίες της η Ελληνική Προεδρία στην Ευρωπαϊκή Ένωση κατά το πρώτο εξάμηνο του τρέχοντος έτους. Ο Πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης μεταβαίνει για αυτόν ακριβώς το λόγο στο Στρασβούργο, όπου την Τρίτη, 14 Ιανουαρίου, στις 3 το απόγευμα ενώπιον των Ευρωβουλευτών θα παρουσιάσει προτεραιότητες της Ελληνικής Προεδρίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

    Θα ακολουθήσει συζήτηση και έκδοση κοινού ψηφίσματος

    Θα ακολουθήσει ευρεία συζήτηση κατά την οποία αναμένεται να λάβουν το λόγο όλοι οι επικεφαλής των πολιτικών ομάδων του Κοινοβουλίου καθώς και πολλοί βουλευτές.

    Η συζήτηση θα περατωθεί την Τετάρτη, 15 Ιανουαρίου, με την έγκριση κοινού ψηφίσματος, στο οποίο το Σώμα θα εκφράζει τις απόψεις του, όπως επίσης και τις παραινέσεις του προς την Ελληνική Προεδρία σχετικά με την προώθηση των μεγάλων και επειγόντων κοινοτικών θεμάτων.

    Θα πρέπει να αναφερθεί εδώ ότι, η Ελληνική κυβέρνηση και προσωπικά ο Πρωθυπουργός κ. Σημίτης ενημέρωσαν διεξοδικά τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και τους Προέδρους των Πολιτικών Ομάδων κατά τις επισκέψεις τους στην Αθήνα, τον περασμένο Δεκέμβριο, όπως επίσης και τις διάφορες κοινοβουλευτικές αντιπροσωπείες του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου που επισκέφθηκαν για το λόγο αυτό το τελευταίο διάστημα την Αθήνα.

    Σημειώνεται, εξάλλου, ότι την επομένη ημέρα, Τετάρτη 15 Ιανουαρίου, το πρωί, ο Έλληνας Υπουργός Εξωτερικών κ. Γεώργιος Παπανδρέου θα προβεί σε δηλώσεις εκ μέρους του Συμβουλίου σχετικά με την κατάσταση στο Αφγανιστάν ένα έτος μετά τη συμφωνία της Βόννης. Ωστόσο, είναι πιθανόν οι δηλώσεις του Έλληνα ΥΠΕΞ να αφορούν και για την κατάσταση στο Ιράκ ή και τη Βόρειο Κορέα.

    [06] Αύριο η εκλογή του νέου Ευρωπαίου Διαμεσολαβητή

    13/1/2003 10:54:00 πμ

    Ιδιαίτερο ελληνικό ενδιαφέρον έχει και αυτή τη φορά η εκλογή του Ευρωπαίου Διαμεσολαβητή (Συνηγόρου του Ευρωπαίου Πολίτη) για το λόγο ότι μεταξύ των υποψηφίων για το αξίωμα αυτό είναι και ο Έλληνας Συνήγορος του Πολίτη, καθ. Νικηφόρος Διαμαντούρος. Η πρώτη ψηφοφορία θα διεξαχθεί την Τρίτη, 14 Ιανουαρίου, στις 12 το μεσημέρι. Η υποψηφιότητα του κ. Διαμαντούρου υποστηρίζεται από τους βουλευτές του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος.

    Εφόσον κανένας από τους υποψηφίους δεν συγκεντρώσει την απόλυτη πλειοψηφία των ψηφισάντων θα διενεργηθεί και δεύτερος γύρος μεταξύ των δύο σχετικώς πλειοψηφισάντων υποψηφίων την Τετάρτη, 15 Ιανουαρίου, στις 12 το μεσημέρι.

    Ο νέος Ευρωπαίος Διαμεσολαβητής θα καταλάβει τη θέση του Φινλανδού Jacob Soderman που αποχωρεί λόγω ηλικίας. Μέχρι στιγμής έχουν γίνει γνωστές άλλες πέντε υποψηφιότητες: του Βρετανού κ. Perry που υποστηρίζεται από την Ομάδα του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος/Ευρωπαίων Δημοκρατών, του Γάλλου κ. Monette, του Ισπανού κ. Markiegi, του Ιταλού κ. Fortunato και του Βέλγου κ. Wuyts.

    [07] Χρειάζονται ένα χρόνο οι επιθεωρητές στο Ιρακ

    13/1/2003 11:06:00 πμ

    Σε ένα χρόνο θα έχει ολοκληρωθεί ο έλεγχος του ιρακινού οπλοστασίου, σύμφωνα με τη Διεθνή Επιτροπή Ατομικής Ενεργείας. "Αξίζει η αναμονή για να αποτραπεί ο πόλεμος" τονίζεται στην ανακοίνωση, που βασίζεται σε εκτιμήσεις των επικεφαλής της Επιτροπής Μοχάμεντ Ελ Μπαραντέι και του επιθεωρητή του ΟΗΕ, Χανς Μπλίξ.

    Ενισχύουν τις δυνάμεις τους οι ΗΠΑ

    Η κυβέρνηση Μπους διέταξε την αποστολή ακόμη 27.000 στρατιωτών στον Περσικό Κόλπο, τμήμα της ταχύτατα αναπτυσσόμενης αμερικανικής δύναμης στην περιοχή, γράφουν στο φύλλο του Σαββάτου οι οι New York Times.

    Υψηλόβαθμος αξιωματούχος του αμερικανικού Πενταγώνου δήλωσε στο BBC ότι ο υπουργός Αμυνας των ΗΠΑ Ντόναλντ Ράμσφελντ υπέγραψε και δεύτερη εντολή μετά την αρχική απόφαση να μεταβούν στον Περσικό Κόλπο 35.000 στρατιώτες.

    Αυτό σημαίνει ότι το αργότερο μέχρι το τέλος του μήνα, περισσότεροι από 150.000 Αμερικανοί στρατιώτες θα βρίσκονται στον Περσικό Κόλπο. Ανάμεσα στους στρατιώτες είναι και πολλοί πεζοναύτες, οι οποίοι σε περίπτωση πολέμου θα ξεκινήσουν την επιχείρηση απόβασης.

    Και ενώ οι αμερικανικές και βρετανικές δυνάμεις ενισχύονται στον Περσικό Κόλπο, προτάσεις για ειρηνική επίλυση της κρίσης ετοίμασε η Σαουδική Αραβία. Την ίδια ώρα η Ιορδανία, δια στόματος του βασιλιά Αμπντάλα προειδοποιεί για τις καταστροφικές συνέπειες ενός πολέμου όχι μόνο για το Ιράκ αλλά και για την ευρύτερη περιοχή.

    Διαδηλώσεις κατά του πολέμου

    Ο διάσημος Αμερικανός ηθοποιός, Μάρτιν Σιν ήταν επικεφαλής διαδήλωσης που πραγματοποιήθηκε στο Λος Αντζελες με τη συμμετοχή περίπου 5.000 ατόμων, το Σάββατο. Οι διαδηλωτές εξέφρασαν την αντίθεση τους σε μια ενδεχόμενη στρατιωτική επίθεση στο Ιράκ.

    "Λέμε στον κόσμο ότι είμαστε Αμερικανοί πατριώτες αλλά δεν είμαστε υπέρ ενός πολέμου κατά του Ιράκ" δήλωσε ο χολιγουντιανός ηθοποιός, ο οποίος παίζει τον πρόεδρο των ΗΠΑ στην τηλεοπτική σειρά "Στον Λευκό Οίκο" (The West Wing).

    Με συνθήματα όπως "Όχι αίμα για το πετρέλαιο" και "Σταματήστε τον Μπους τώρα", οι διαδηλωτές έκαναν αισθητή την παρουσία τους, ενώ κατά διαστήματα ακούγονταν τραγούδια του Τζάκσον Μπράουν και του συγκροτήματος Guns 'N' Roses.

    Ακόμη μία διαδήλωση πρόκειται να γίνει στο τέλος της επόμενης εβδομάδας στο Σαν Φρανσίσκο. Τον προηγούμενο μήνα ο Μάρτιν Σιν μαζί με άλλες διασημότητες του Χόλιγουντ, όπως η Κιμ Μπάσιντζερ, ο Ματ Ντέιμον και η Αντζέλικα Χιούστον ζήτησαν από την κυβέρνηση Μπους να μην επιτεθεί στο Ιράκ.

    [08] Φονικές βροχοπτώσεις στην Βραζιλία

    13/1/2003 10:12:00 πμ

    Τουλάχιστον 17 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους από τις σφοδρές βροχοπτώσεις και τις μεγάλες κατολισθήσεις πλήττουν το Ρίο ντε Τζανέιρο. Οι νέες αυτές απώλειες ανεβάζουν στους 72 τον αριθμό των νεκρών από τον περασμένο Δεκέμβριο, ενώ περίπου 1.000 άνθρωποι έχουν μείνει άστεγοι. Στο μεταξύ μεγάλη είναι η πιθανότητα να σημειωθούν και νέες σφοδρές βροχοπτώσεις και κατολισθήσεις.

    Ξεκληρίστηκε ολόκληρη οικογένεια

    Μεταξύ των νεκρών είναι και δέκα μέλη μίας οικογένειας, μόνο ένα μέλος της οποίας κατόρθωσε να διασωθεί. Η τραγική οικογένεια ξεκληρίστηκε όταν τόνοι νερού και λάσπης έθαψαν την κατοικία της, νωρίς το πρωί του Σαββάτου, στην φτωχή ορεινή περιοχή του Ρίο.

    [09] Πέθανε ένα από τα σκοτεινά σύμβολα της Αργεντινής

    13/1/2003 11:45:00 πμ

    Ο Λεοπόλντο Γκαλτιέρι

    Ο πρώην δικτάτορας της Αργεντινής Λεοπόλντο Γκαλτιέρι, γνωστός για τις σοβαρότατες παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων που έγιναν επί εξουσίας του, αλλά και για την εμπλοκή της Αργεντινής σε πόλεμο με την Βρετανία, μετά από διαταγή του για εισβολή στα νησιά Φόκλαντ, απεβίωσε σε ηλικία 76 ετών, σε κεντρικό στρατιωτικό νοσοκομείο του Μπουένος Αϊρες. Ο Γκαλτιέρι υπέφερε από καρκίνο στο πάγκρεας, ωστόσο η καρδιακή ανεπάρκεια στάθηκε η αιτία για το θάνατο του.

    Ο πρώην στρατηγός που κυβέρνησε τη χώρα το 1981 και 1982. Ο Γκαλτιέρι, σύμβολο ενός καθεστώτος που άφησε πίσω του 30.000 νεκρούς και αγνοούμενους, δικάστηκε το 1985 για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας, φυλακίστηκε όμως το 1986 μετά από μια άλλη δίκη για την "ανικανότητα" που είχε επιδείξει, τέσσερα χρόνια νωρίτερα, στον πόλεμο για τα νησιά Φόκλαντ ή αλλιώς Μαλβίνες, όπως ονομάζονται στη χώρα του.

    Το 1990 ο πρόεδρος Κάρλος Μένεμ του απένειμε χάρη και ο Γκαλτιέρι βγήκε από τις φυλακές. Δεν μπόρεσε όπως ποτέ να εγκαταλείψει την Αργεντινή λόγω των πολλών σε βάρος του αγωγών που είχαν υποβληθεί στο εξωτερικό για σοβαρές παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων την εποχή που ήταν στρατιωτικός διοικητής της περιοχής Ροζάριο (310 χλμ βόρεια του Μπουένος Αϊρες).

    [10] Συσκευή ευθανασίας στο εμπόριο;

    13/1/2003 10:11:00 πμ

    O Φίλιπ Νίτσκε

    Την πρόθεση του να κυκλοφορήσει στο εμπόριο τον "μηχανισμό θανάτου" που εφηύρε ο ίδιος, εξέφρασε ο Αυστραλός γιατρός Φίλιπ Νίτσκε, γνωστός υπέρμαχος της πρακτικής της ευθανασίας. Συμμετέχοντας σε σχετικό συνέδριο στο Σαν Ντιέγκο των ΗΠΑ, ο Δρ Νίτσκε, έκανε μία παρουσίαση της επίμαχης φορητής συσκευής, που επιτρέπει την αυτοκτονία δια της εισπνοής μονοξειδίου του άνθρακα, ενός θανάσιμου αερίου.

    Νόμιμη, αποτελεσματική και φθηνή....

    ''Είναι αποτελεσματικό, φθηνό, και προσφέρει έναν ήρεμο θάνατο μέσα σε τέσσερα έως επτά λεπτά'', τόνισε ο Δρ Νίτσκε, στους 200 συνέδρους στην εκδήλωση που οργάνωσε η Hemlock Society, μία οργάνωση η οποία υποστηρίζει το δικαίωμα σε έναν αξιοπρεπή θάνατο.

    Η συσκευή, που βαπτίσθηκε CoGen, μπορεί να χρησιμοποιηθεί από τον ίδιον τον ασθενή, αντικαθιστώντας το οξυγόνο που εισπνέει με μονοξείδιο του άνθρακα.

    ''Είναι νόμιμη, επειδή η μηχανή μπορεί επίσης να παράγει και οξυγόνο'', δουλεύοντας αντίστροφα, εξηγεί ο εφευρέτης της.

    Ο γιατρός δήλωσε πως ελπίζει ότι το προϊόν του θα κυκλοφορήσει στο εμπόριο σε μία τιμή που θα κυμαίνεται από 30 έως 100 δολάρια. Ο ίδιος δήλωσε πρόθυμος να διαθέσει τα έσοδα σε οργανισμούς που μάχονται υπέρ της ευθανασίας.

    Την περασμένη Παρασκευή όμως το τελωνείο του Σίδνεϊ κατέσχεσε ''τη μηχανή θανάτου'' όταν ο Δρ Νίτσκε ετοιμαζόταν να αναχωρήσει για το Σαν Ντιέγκο, πληροφορώντας τον πως μηχανήματα που προορίζονται για αυτοκτονίες απαγορευόνται με βάση τη νέα νομοθεσία.

    Ο Δρ Νίτσκε, που αντιμετωπίζει δικαστικές διώξεις επειδή είχε βοηθήσει πολλούς ανίατα ασθενείς να τελευτήσουν με αξιοπρέπεια, δήλωσε σε συνέντευξή του σε ραδιοφωνικό δίκτυο της Αυστραλίας πως θα προσπαθήσει να εξασφαλίσει νομική βοήθεια ώστε να εφεσιβάλει την απόφαση αυτή.

    [11] Εκπτώσεις από σήμερα

    13/1/2003 9:37:00 πμ

    Αρχίζουν σήμερα οι χειμερινές εκπτώσεις οι οποίες θα διαρκέσουν μέχρι τις 28 Φεβρουαρίου. Σε όλα τα προϊόντα είναι υποχρεωτική η αναγραφή της τιμής τους πριν και μετά την έκπτωση, καθώς και το ποσοστό της. Kλιμάκια υπαλλήλων του υπουργείου Ανάπτυξης από την περασμένη Τρίτη καταγράφουν τις τιμές των εμπορικών καταστημάτων, ώστε να μπορέσουν να συγκρίνουν κατά τη διάρκεια των εκπτώσεων κατά πόσον οι νέες τιμές αντιστοιχούν στα αναγραφόμενα ποσοστά μείωσής τους.

    Μέχρι και 40% φθηνότερα

    Ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου της Αθήνας κ. Παναγής Καρέλας κάνει γνωστό ότι τις πρώτες ημέρες των εκπτώσεων:

    - οι τιμές στα ρούχα θα πέσουν σε ποσοστά μεταξύ του 30 και του 40%,

    - τα παπούτσια θα πωλούνται φθηνότερα κατά 15-25%

    - και τα είδη οικιακής χρήσης από 25-30%.

    [12] Υπό παραίτηση ο πρόεδρος της AOL

    13/1/2003 10:25:00 πμ

    Έτοιμος να παραιτηθεί είναι ο πρόεδρος της America-On-Line Στιβ Κέις, αρχιτέκτονας της φιλόδοξης συγχώνευσης με την Time Warner, υπό το βάρος της απογοήτευσης από τα αποτελέσματα της δημιουργίας της μεγαλύτερης εταιρίας Μέσων Μαζικής Επικοινωνίας παγκοσμίως.

    Steve Case

    Ο Στιβ Κέις, που θεωρείται ο αρχιτέκτονας της μεγάλης συγχώνευσης των εταιριών America Online και Time Warner, σε ανακοίνωσή του αναφέρει ότι ο ρόλος του ως προέδρου, προκαλεί προβλήματα στην μεγαλύτερη εταιρία Μέσων Μαζικής Επικοινωνίας στον κόσμο, με δεδομένη την απογοήτευση για τα αποτελέσματα που ακολούθησαν τη συγχώνευση.

    Η εταιρία ανακοίνωσε ότι ο Στιβ Κέις ενημέρωσε τον Εκτελεστικό Διευθυντή, Ντικ Πάρσονς και το συμβούλιο των διευθυντών για την απόφασή του, αλλά θα παραμείνει μέλος του συμβουλίου αυτού και θα συμπροεδρεύει της επιτροπής που χαράσσει τη στρατηγική της AOL.

    [13] Διεθνής Εκθεση τηλεκάρτας και νομισμάτων

    13/1/2003 10:31:00 πμ

    Ανανεωμένη και με τη μεγαλύτερη, μέχρι σήμερα, συμμετοχή εκθετών από την Ελλάδα και το εξωτερικό, διεξάγεται φέτος, για 9η χρονιά η Διεθνής Έκθεση Τηλεκάρτας και Νομισμάτων ''Card Collect &amp; Coin Expo 2003'', στο ξενοδοχείο Mediterranean Pallas της Θεσσαλονίκης. Στην έκθεση που διοργανώνεται 18 με 19 Ιανουαρίου οι φίλοι των συλλογών θα μπορούν να θαυμάσουν χιλιάδες δείγματα από τον κόσμο των τηλεκαρτών, νομισμάτων και χαρτονομισμάτων καθώς και γραμματόσημα, παλιές καρτποστάλ, συλλεκτικά παιχνίδια kinder και άλλα συλλεκτικά είδη.

    Για συλλέκτες και όχι μόνο

    Με αφορμή την έκθεση θα εκδοθεί σειρά τριών συλλεκτικών τηλεκαρτών σε 1000 αντίτυπα και αναμνηστικό ασημένιο μετάλλιο 1000 αντιτύπων, σε πολυτελή θήκη η οποία θα περιλαμβάνει και όλα τα ελληνικά ευρωνομίσματα.

    Σε ειδικά σταντ θα εκτίθενται όλες οι συλλεκτικές τηλεκάρτες της Card Collect, των προηγούμενων ετών, όλα τα διαφορετικά ευρωνομίσματα της κάθε χώρας, καθώς και οι προπληρωμένες τηλεκάρτες που έχουν κυκλοφορήσει στην Ελλάδα.

    Σημειώνεται ότι από το 1992 έως σήμερα, ο ΟΤΕ έθεσε στην κυκλοφορία περισσότερες από 1600 τηλεκάρτες, οι οποίες -όπως και στις άλλες χώρες- απέκτησαν μετά τη χρηστική και μια δεύτερη διάσταση, τη συλλεκτική. To 2000 ο ΟΤΕ κυκλοφόρησε και τις ''Χρονοκάρτες'', δημιουργώντας ένα νέο είδος προς συλλογή. Μέχρι σήμερα εκδόθηκαν περισσότερες από 50 χρονοκάρτες, με τιράζ που κυμαίνεται από 4.000 μέχρι 500.000 κομμάτια.

    Ενδεικτικά, η τιμή μιας τηλεκάρτας ξεκινά από τα 0.29 ευρώ, για τις κάρτες που κυκλοφορούν σε 200.000 αντίτυπα και πάνω και μπορεί να φθάσει έως τα 590 ευρώ, ποσό που απαιτείται για τις κάρτες Πάτμο και Μετέωρα, που έχουν κυκλοφορήσει σε μόλις 2000 αντίτυπα η κάθε μία.

    [14] Αποχαιρετίστε τους τηλεφωνικούς θαλάμους...

    13/1/2003 10:07:00 πμ

    Στις ΗΠΑ, τουλάχιστον, οι δημόσιες τηλεφωνικές συσκευές έχουν αρχίσει να εξαφανίζονται σύμφωνα με την εφημερίδα Ουάσινγκτον Ποστ. Η εξάπλωση των κινητών τηλεφώνων οδήγησε τις τηλεφωνικές εταιρείες να μειώσουν τον αριθμό των συσκευών δημόσιας χρήσης από τις 2,7 εκατομμύρια, που ήταν στα μέσα της δεκαετίας του 1990, στις 1,9 εκατομμύρια σήμερα.

    Τα δημόσια τηλέφωνα είναι ζημιογόνα σε πολλές περιοχές, παραμένουν όμως κερδοφόρα στις φτωχότερες γειτονιές μιας πόλης, είπε ο Τέρι Ρέινι, που είναι πρόεδρος του Αμερικανικού Συμβουλίου Δημοσίων Επικοινωνιών, μιας εταιρείας που εκπροσωπεί ανεξάρτητους παροχείς υπηρεσιών δημόσιας τηλεφωνίας. Υ

    πάρχουν αρκετοί άνθρωποι στη χώρα που δεν έχουν τηλέφωνο, είπε ο Ρέινι.

    Στις ΗΠΑ, το 4-5% του πληθυσμού δεν έχουν τηλέφωνο, ποσοστό μεγαλύτερο του 1-2% των κατοίκων που δεν έχουν τηλεόραση!

    Πηγή: Benton Compolicy / Washington Post


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Monday, 13 January 2003 - 10:01:23 UTC