Read the European Union Resolutions on The Cyprus Problem Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 03-01-11

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Νέα επιδείνωση του καιρού
  • [02] ΔΗΣΥ: Υπέρ της υποψηφιότητας Κληρίδη
  • [03] Οριστικοί τίτλοι για πολλούς διεκδικητές με νομοσχέδιο Δρυ
  • [04] Νέος εκλογικός νόμος με βάση το γερμανικό μοντέλο
  • [05] Πτώση αιωρόπτερου κοντά στη Θήβα
  • [06] Νέος έλεγχος για τα ολυμπιακά έργα από τον Ρογκ
  • [07] Συνάντηση Κ. Στεφανόπουλου με ξένους δημοσιογράφους
  • [08] Χριστοδουλάκης: Το 2003 έτος διαρθρωτικών αλλαγών
  • [09] Αντίθεση ΚΚΕ στις ελληνικές προτεραιότητες
  • [10] Απειλές Β. Κορέας για βαλλιστικές δοκιμές
  • [11] Σύλληψη υπόπτων για συμμετοχή στην Αλ Κάϊντα
  • [12] Κατεστραμμένο βρέθηκε το περουβιανό αεροπλάνο
  • [13] Γκουαντάναμο: Ένας χρόνος μετά. . .
  • [14] Οι αγώνες της 14ης ημέρας του πρωταθλήματος
  • [15] Δρακόντεια μέτρα ασφαλείας στο ντέρμπι
  • [16] Συνάντηση Βενιζέλου-ΠΑΕ ΠΑΟΚ
  • [17] Βόλεϊ: Ηττα για την εθνική Παίδων στη Σλοβακία
  • [18] Ανέκδοτα τραγούδια των Μπητλς παραλίγο στην μαύρη αγορά
  • [19] ''Τρεντ Λοτ''- Καφές με γάλα σε χωριστά φλυτζάνια
  • [20] ''Ο Χίτλερ ήταν ομοφυλόφιλος''. . . σε ντοκιμαντέρ

    [01] Νέα επιδείνωση του καιρού

    11/1/2003 7:26:00 μμ

    Κακοκαιρία με ισχυρές βροχές, καταιγίδες, έντονες χιονοπτώσεις στα ηπειρωτικά και πολύ θυελλώδεις άνεμους εντάσεως έως και 10 μποφόρ προβλέπουν οι μετεωρολόγοι. Απαγορεύτηκε από το πρωί του Σαββάτου ο απόπλους από τα λιμάνια του Πειραιά και της Ραφήνας για Αιγαίο, Κρήτη και Δωδεκάνησα ενώ έκλεισαν και τα πορθμεία Καβάλας-Θάσου και Πρίνου-Κεραμωτής. Την Κυριακή, τα έντονα καιρικά φαινόμενα βαθμιαία θα περιοριστούν στη Μακεδονία, τη Θράκη και τα νησιά του βόρειου Αιγαίου και στη συνεχεία θα εξασθενήσουν.

    Στην... ''κατάψυξη'' η Β. Ελλάδα

    Στο Μέτσοβο, η θερμοκρασία έχει πέσει αισθητά και αναμένεται να φτάσει τη νύχτα στους -7 βαθμούς Κελσίου.

    Στη Φλώρινα, σύμφωνα με τους μετεωρολόγους, η θερμοκρασία θα πέσει τα ξημερώματα της Κυριακής στους -8 βαθμούς Κελσίου.

    Τσουχτερό κρύο κάνει από το πρωί του Σαββάτου και στην Καστοριά με το θερμόμετρο να δείχνει 0 βαθμούς Κελσίου. Τη νύχτα θα πέσει ακόμα 5 βαθμούς.

    Στο Νευροκόπι το Σάββατο ξεκίνησε με βροχές και το θερμόμετρο να δείχνει 5 βαθμούς Κελσίου, αλλά σύντομα θα χιονίσει καθώς η θερμοκρασία κατά τη διάρκεια της νύχτας θα πέσει στους -5 βαθμούς Κελσίου.

    Στο Καρπενήσι, η θερμοκρασία αναμένεται να πέσει στους 2 βαθμούς και το πρωί της Κυριακής αναμένεται να φτάσει τους -3.

    [02] ΔΗΣΥ: Υπέρ της υποψηφιότητας Κληρίδη

    11/1/2003 4:34:00 μμ

    Ύστερα από θυελλώδη συζήτηση που κράτησε σχεδόν πέντε ώρες, το Ανώτατο Συμβούλιο του Δημοκρατικού Συναγερμού τάχθηκε με συντριπτική πλειοψηφία υπέρ της υποψηφιότητας του νυν προέδρου της Δημοκρατίας Γλαύκου Κληρίδη για τις προεδρικές εκλογές. Την ανάγκη να επιτευχθεί λύση του Κυπριακού έως τα τέλη Φεβρουαρίου, με στόχο την ένταξη μιας ενωμένης Κύπρου στην Ε.Ε. στις 16 Απριλίου υπογράμμισε ο ειδικός απεσταλμένος του γ.γ. του ΟΗΕ Αλβαρο ντε Σότο από την Αγκυρα. Επόμενοι σταθμοί του κ. Ντε Σότο είναι η Αθήνα και η Λευκωσία. Αμετακίνητος ο Ντενκτάς, παρά τις πιέσεις που δέχεται από την Τουρκία.

    Κληρίδης: Περίοδος κρίσιμων εξελίξεων και αποφάσεων

    Από τους 277 συνέδρους που πήραν μέρος στην ψηφοφορία, οι 242, δηλαδή ποσοστό 97,36%, τάχθηκαν υπέρ της υποψηφιότητας του Γλαύκου Κληρίδη, 21 ψήφισαν εναντίον και 14 τήρησαν αποχή. Με την απόφασή του, το Ανώτατο Συμβούλιο του ΔΗΣΥ ενεργοποίησε την τελική παράγραφο προηγούμενης απόφασής του υπέρ της υποψηφιότητας Γιαννάκη Ομήρου, που προνοούσε αναθεώρησή της σε περίπτωση κρίσιμων εξελίξεων στο Κυπριακό.

    Ο πρόεδρος Κληρίδης ανακοίνωσε ότι θα είναι υποψήφιος και ότι θα παραμείνει στην προεδρία για 16 μήνες, επικαλούμενος τις αναμενόμενες εξελίξεις και τις κρίσιμες αποφάσεις που πρέπει να ληφθούν για το εθνικό θέμα τους επόμενους μήνες, αλλά και την επιτυχή ολοκλήρωση της ενταξιακής διαδικασίας.

    Η συνεδρία άρχισε με εισηγητική ομιλία του προέδρου του ΔΗΣΥ Νίκου Αναστασιάδη, ο οποίος επισήμανε μεταξύ άλλων ότι "η στήριξη της υποψηφιότητας του Γλαύκου Κληρίδη αποτελεί μονόδρομο για τον Δημοκρατικό Συναγερμό, καθώς τώρα είναι η ώρα του εθνικού χρέους και όχι των προσωπικών φιλοδοξιών".

    Από την πλευρά του πάντως, ο γενικός εισαγγελέας Αλέκος Μαρκίδης δήλωσε ότι δεν υπάρχει περίπτωση να αποσύρει την υποψηφιότητα του για τις προεδρικές εκλογές.

    Δυσαρέσκεια προκαλεί ο ανένδοτος Ντενκτάς

    Ο Ντενκτάς, σε συνέντευξη στο BBC, επανέλαβε την άποψη του ότι το ειρηνευτικό σχέδιο του ΟΗΕ δεν θα επιτρέψει στους Τουρκοκύπριους να έχουν ίση εκπροσώπηση στην κυβέρνηση της χώρας.

    Επιπλέον, χαρακτηρίζει πλήρως απαράδεκτους τους όρους του σχεδίου Ανάν, υποστηρίζει ότι δεν είναι εύκολο να διευθετηθεί το Κυπριακό και αναφέρει ότι στην αρχή της διαδικασίας πολλοί θεωρούσαν πως η διευθέτηση του Κυπριακού θα ήταν εύκολη υπόθεση εάν ο ίδιος υποχωρούσε, κατά την έκφρασή του, σε ορισμένα σημεία. Τώρα, προσθέτει, καταλαβαίνουν ότι δεν είναι και τόσο εύκολο.

    Ο Ραούφ Ντενκτάς τονίζει ότι έχει αντιρρήσεις στις προτάσεις για το εδαφικό και το συνταγματικό και χαρακτηρίζει απαράδεκτη την πρόνοια για επιστροφή Ελληνοκυπρίων στην υπό τουρκοκυπριακή διοίκηση περιοχή, αναφέροντας ότι σε αυτούς θα παραχωρηθεί δικαίωμα ψήφου, με αποτέλεσμα οι Τουρκοκύπριοι να απολέσουν την ίση εκπροσώπησή τους στη Γερουσία.

    Την έντονη δυσαρέσκειά της για τη στάση που τήρησε ο Τουρκοκύπριος ηγέτης κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων έχει εκφράσει η κυβέρνηση της Τουρκίας. Ο αρχηγός του κυβερνώντος κόμματος στη Τουρκία Ρετσέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε ότι είναι ώρα για στοχασμό στη βόρεια Κύπρο. "Ο κ. Ερντογάν δεν είναι ακόμα μέλος της κυβέρνησης, είναι ηγέτης κόμματος", είπε ο Ντενκτάς.

    Ωστόσο, η πλειοψηφία των Τουρκοκυπρίων δεν ασπάζεται τις απόψεις του ηγέτη του ψευδοκράτους, διαδηλώνοντας μαζικά εναντίον της πολιτικής του. Όμως, ούτε οι εσωτερικές πιέσεις ούτε η αρνητική κριτική που δέχεται από το εξωτερικό φαίνεται να είναι δυνατό να μεταβάλουν τις απόψεις του.

    Παρερμηνεύτηκαν οι δηλώσεις περί αλλαγής πλεύσης της Αγκυρας

    Εν τω μεταξύ, για παρερμηνεία των δηλώσεων του εκπροσώπου του υπουργείου εξωτερικών της Τουρκίας περί αλλαγής της πολιτικής της Αγκυρας στο Κυπριακό, έκαναν λόγο Τούρκοι διπλωμάτες. Ενημερώνοντας τους δημοσιογράφους σχετικά με την επίσκεψη κοινοβουλευτικής αντιπροσωπείας στα κατεχόμενα, ανέφεραν ότι η κρατική πολιτική δεν μπορεί να μεταβληθεί σε μια συνέντευξη Τύπου.

    Παράλληλα, συνέστησαν στους Τούρκους βουλευτές να είναι πολύ προσεκτικοί όταν συναντώνται με εκπροσώπους τουρκοκυπριακών οργανώσεων επειδή, όπως είπαν, μπορεί να υπάρξουν προκλήσεις.

    [03] Οριστικοί τίτλοι για πολλούς διεκδικητές με νομοσχέδιο Δρυ

    11/1/2003 3:05:00 μμ

    Την παραχώρηση τίτλων σε πολλές κατηγορίες διεκδικητών προβλέπει νομοσχέδιο που προωθεί το υπουργείο Γεωργίας. Σύμφωνα με το νομοσχέδιο, αναμένεται να αποκτήσουν τίτλους ιδιοκτησίας γης περισσότεροι από 1.500.000 Ελληνες. Όπως δήλωσε ο υπουργός Γεωργίας Γιώργος Δρυς στη ΝΕΤ 105,8 και στην εκπομπή "21ος Αιώνας" του Προκόπη Δούκα "στόχος είναι να τονωθεί το αγροτικό δυναμικό της χώρας, αλλά και να τακτοποιηθούν οι εκκρεμμότητες με χιλιάδες εκτάσεις που ανήκουν στο δημόσιο, αλλά έχουν παραχωρηθεί στους αγρότες, χωρίς το δημόσιο να έχει φροντίσει τη έκδοση τίτλων".

    Δρυς: Δεν πρόκειται για προεκλογικές παροχές

    Ταυτοχρόνως, θα διευκολυνθεί η καταγραφή των εκτάσεων αυτών και η επιτυχής ολοκλήρωση του Κτηματολογίου, προσέθεσε ο υπουργός και τόνισε ότι "η υποβολή προς ψήφιση του νομοσχεδίου δεν έχει καμμία σχέση με το αποτέλεσμα των δημοτικών και νομαρχιακών εκλογών".

    Σε ερώτηση αν θα επιβραβευθούν οι καταπατητές, ο κ. Δρυς διαβεβαίωσε οτι θα υπάρχουν κριτήρια, που θα διαμορφωθούν μετά από τις παρατηρήσεις των συναρμοδίων υπουργών, ενώ για το ενδεχόμενο αντιρρήσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ο κ. Δρυς απέκλεισε τέτοιο ζήτημα.

    Ρυθμίσεις για πληθώρα προβλημάτων

    Σύμφωνα με το νομοσχέδιο που ετοίμασε ο υπουργός Γεωργίας και έχει ήδη σταλεί προς υπογραφή στους δέκα συναρμόδιους υπουργούς, επιχειρείται:

    η επίλυση μιας χαώδους κατάστασης που επικρατεί στην ύπαιθρο μετά το 1922 (με την άφιξη προσφύγων μετά την Μικρασιατική Καταστροφή), να δοθεί τίτλος ιδιοκτησίας σε όσους κατέχουν οικόπεδο ή χωράφι δίχως τα απαραίτητα έγγραφα και να διευκολυνθεί η σύνταξη του Εθνικού Κτηματολογίου.

    Επιπλέον, προβλέπονται ρυθμίσεις για τη συγκρότηση συμβουλίου αλιείας και τη δημιουργία συνεταιρισμού για νέους αγρότες.

    Αναφορικά με τις ρυθμίσεις που αφορούν τα θέματα αγροτικής γης, για κάθε παραχώρηση γεωργικού οικοπεδικού κλήρου προβλέπεται ότι οφείλεται τίμημα ίσο με το ένα τρίτο της αγοραίας αξίας κατά στρέμμα, εξόφληση σε πέντε ετήσιες δόσεις.

    Όσοι έχουν κτίσει σπίτι, η παραχωρούμενη έκταση σε περίπτωση που βρίσκεται εντός ορίων οικισμού δεν μπορεί να υπερβαίνει το εμβαδόν ενός άρτιου οικοπέδου. Στην αντίθετη περίπτωση, δεν μπορεί να υπερβαίνει την έκταση του κτίσματος μαζί με την αναγκαία για τη λειτουργία αυτού έκταση.

    Επίσης, η εξαγορά εκτάσεων επί των οποίων έχουν ανεγερθεί αυθαίρετα κτίσματα επιτρέπεται κατά παρέκκλιση των κείμενων διατάξεων, η εξαγορά όμως αυτή δεν νομιμοποιεί τα αυθαίρετα κτίσματα.

    [04] Νέος εκλογικός νόμος με βάση το γερμανικό μοντέλο

    11/1/2003 3:39:00 μμ

    Με το νέο εκλογικό νόμο που έχει ήδη επεξεργαστεί η κυβέρνηση υιοθετείται το γερμανικό μοντέλο με μεικτό σύστημα ανάδειξης των βουλευτών (λίστα και σταυρός), καταργείται το "συν 1" στο εκλογικό μέτρο με στόχο το σύστημα να καταστεί αναλογικότερο, μειώνεται το πλαφόν από 3 σε 2 για την είσοδο των κομμάτων στην Βουλή και οριοθετούνται εκ νέου οι τρεις από τις πέντε εκλογικές περιφέρειες της Αττικής. Σύμφωνα με σημερινό δημοσίευμα, οι βασικές ρυθμίσεις του νέου εκλογικού νόμου είναι εις γνώσιν του πρωθυπουργού, ο οποίος έχει δώσει και το "πράσινο φως" στον καθ' ύλην αρμόδιο υπουργό. Ο Κώστας Σκανδαλίδης θα ξεκινήσει διαβουλεύσεις με κόμματα και βουλευτές ώστε να ισχύσουν ορισμένες ρυθμίσεις από τις προσεχείς βουλευτικές εκλογές.

    Οι βασικοί άξονες του σχεδίου

    Όπως αναφέρεται στο δημοσίευμα, οι νέες ρυθμίσεις καλύπτουν όλο το εύρος του εκλογικού χάρτη:

    Υιοθετείται σε γενικές γραμμές το "γερμανικό μοντέλο" που δίνει τη δυνατότητα για ένα μεικτό σύστημα εκλογής το οποίο βασίζεται τόσο στη λίστα όσο και στον σταυρό προτίμησης. Έτσι οι 240 από τους 300 βουλευτές θα αναδεικνύονται με σταυρό προτίμησης στις εκλογικές περιφέρειες της χώρας και οι 60 στην επικράτεια με λίστα. Ωστόσο, οι ψηφοφόροι θα ρίχνουν στην κάλπη δύο ψηφοδέλτια: ένα για την εκλογή βουλευτών και ένα στο κόμμα της αρεσκείας τους. Καταργείται το "συν1" στο εκλογικό μέτρο με στόχο να καταστεί το εκλογικό σύστημα αναλογικότερο. Στο εξής ως εκλογική δύναμη στην εκλογική περιφέρεια θα λογίζονται οι ψήφοι λαμβάνει κάθε υποψήφιος και όχι οι συνδυασμοί των κομμάτων, οι ψήφοι των οποίων θα προσμετρούνται σε ολόκληρη την επικράτεια. Το εκλογικό μέτρο δηλαδή θα προκύπτει από τη διαίρεση του συνόλου των έγκυρων ψηφοδελτίων της εκλογικής περιφέρειας με τον αριθμό των εδρών. Προϋπόθεση για την εκλογή βουλευτή από κάθε κόμμα θα είναι να συγκεντρώνει στην επικράτεια ποσοστό μεγαλύτερο από 2% αντί του 3% που είναι σήμερα. Η κυβέρνηση σκοπεύει να προχωρήσει σε ανακατανομή των εκλογικών περιφερειών στην Αττική, γεγονός που θα επηρεάσει συνολικά τον εκλογικό χάρτη όλης της χώρας. Ήδη εξετάζεται το ενδεχόμενο να "σπάσει" η Β' Αθηνών, που μετά την τελευταία απογραφή αναδείχθηκε περιφέρεια-γίγας. Η ηγεσία του υπουργείου Εσωτερικών έχει αποφασίσει να προχωρήσει σε επανακαθορισμό όλων σχεδόν των εκλογικών περιφερειών της Αττικής, με βάση τη νέα διοικητική διαίρεση της χώρας.

    [05] Πτώση αιωρόπτερου κοντά στη Θήβα

    11/1/2003 1:38:00 μμ

    Φωτο αρχείου

    Στη μία και μισή το μεσημέρι, ένα μηχανοκίνητο αιωρόπτερο, λίγα δευτερόλεπτα μετά την απογείωση του, κατέπεσε σε αγροτική έκταση της Κοπαϊδας στη Βοιωτία. Οι δύο χειριστές, Γιάννης Γιελεγενίδης, έμπορος, κάτοικος Κηφισιάς, και Διονύσης Φιτσιώρος, ιδιωτικός υπάλληλος, κάτοικος Περιστερίου (42 και 40 ετών αντίστοιχα) μεταφέρθηκαν με κατάγματα και μώλωπες αμέσως στο νοσοκομείο της Θήβας και βρίσκονται εκτός κινδύνου. Το ατύχημα συνέβη κατά τη διάρκεια αγώνων αιωροπτέρων της Αερολέσχης Κοπαϊδας.

    Οι ισχυροί άνεμοι έριξαν το αιωρόπτερο

    Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, το αιωρόπτερο έπεσε λόγω των ισχυρών ανέμων που έπνεαν στην περιοχή.

    Τα αιωρόπτερα είναι μικρά ανεμοπλάνα με μικρό κινητήρα για "υποτυπώδη" προώθηση, ενώ η πτήση τους στηρίζεται στα μεγάλα φτερά που έχουν.

    Η Επιτροπή Διερεύνησης Αεροπορικών Ατυχημάτων του υπουργείου Μεταφορών ανέλαβε την έρευνα για τα αίτια της πτώσης.

    [06] Νέος έλεγχος για τα ολυμπιακά έργα από τον Ρογκ

    11/1/2003 1:11:00 μμ

    Στην τελική φάση της εισέρχεται από τη Δευτέρα η Ολυμπιακή προετοιμασία, με την επικείμενη επίσκεψη του προέδρου της ΔΟΕ Ζακ Ρογκ. Πρόκειται για την πρώτη επίσημη επίσκεψη του κ. Ρογκ με αυτή την ιδιότητα. Συνοδευόμενος από τον πρόεδρο της Συντονιστικής Επιτροπής της ΔΟΕ Ντένις Όσβαλντ και το γενικό διευθυντή αθλημάτων Ζιλμπέρ Φελί, ο κ. Ρογκ θα ενημερωθεί για την πρόοδο της Ολυμπιακής προετοιμασίας, ενώ μαζί με την πρόεδρο της Οργανωτικής Επιτροπής "Αθήνα 2004" Γιάννα Αγγελοπούλου θα κάνει μία βόλτα με ελικόπτερο πάνω από τα ολυμπιακά έργα ώστε να έχει μία συνολική εικόνα.

    Ειδική τελετή για τη Δάδα του 2004 παρουσία Ρογκ

    Το απόγευμα της Δευτέρας ο κ. Ρογκ θα έχει συνάντηση με τον πρωθυπουργό Κώστα Σημίτη, ενώ το μεσημέρι της Τρίτης θα παραχωρήσει συνέντευξη Τύπου. Σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλείται το Α.Π.Ε., ο πρόεδρος της ΔΟΕ θα μιλήσει και πάλι με λόγια αισιοδοξίας για την επιτυχή έκβαση των Ολυμπιακών Αγώνων της Αθήνας, θα σταθεί ωστόσο και στην ασφυκτική πίεση του χρόνου, τις ανελαστικές ημερομηνίες και κυρίως στην απαραίτητη συμμετοχή όλων των Ελλήνων στο μεγάλο εθνικό γεγονός. Ο κ. Ρογκ θα σταθεί στον εθελοντισμό, καθώς παρατηρείται καθυστέρηση στη σχετική επικοινωνιακή εκστρατεία, στην παρουσία των Ελλήνων φιλάθλων στα στάδια, αλλά και στους τρόπους με τους οποίους μπορούν οι Αθηναίοι να διευκολύνουν τη λειτουργία της πόλης κατά τη διάρκεια των Αγώνων.

    Ο πρόεδρος της ΔΟΕ θα συναντηθεί για πρώτη φορά με τον πρόεδρο της ΝΔ Κώστα Καραμανλή, καθώς και με τη νέα δήμαρχο Αθηναίων Ντόρα Μπακογιάννη.

    Ο κ. Ρογκ θα είναι επίσης παρών σε ένα ιδιαίτερα σημαντικό γεγονός, αυτό της παρουσίασης της Ολυμπιακής Δάδας των Αγώνων, την ερχόμενη Τετάρτη. Στην ειδική τελετή, θα δούμε τη Δάδα, που μαζί με την Ολυμπιακή Φλόγα θα αντιπροσωπεύσουν τους Αγώνες της Αθήνας στις πέντε ηπείρους.

    Η πρώτη για το 2003 Διυπουργική για τους Αγώνες

    Την ερχόμενη Δευτέρα αναμένεται επίσης να συνεδριάσει -για πρώτη φορά το νέο χρόνο- η Διυπουργική Επιτροπή για τους Ολυμπιακούς Αγώνες, με βασικό θέμα το πρόγραμμα «Ελλάδα 2004».

    Εισηγητής θα είναι ο υπουργός Πολιτισμού Ευάγγελος Βενιζέλος, ο οποίος θα παρουσιάσει την πορεία του συγκεκριμένου περιφερειακού αναπτυξιακού προγράμματος που βρίσκεται σε εξέλιξη και στο οποίο δίνει ιδιαίτερη βαρύτητα ο Πρωθυπουργός.

    Ήδη σε εξέλιξη βρίσκονται 40 έργα, προϋπολογισμού 80 δισ. δρχ., ενώ άλλα 74 έργα αθλητικών υποδομών ολοκληρώνονται εντός του επόμενου διαστήματος.

    [07] Συνάντηση Κ. Στεφανόπουλου με ξένους δημοσιογράφους

    11/1/2003 6:58:00 μμ

    Τη βεβαιότητα ότι η ελληνική προεδρία στην Ευρωπαϊκή Ένωση θα είναι επιτυχής, εξέφρασε ο πρόεδρος της Δημοκρατίας Κωνσταντίνος Στεφανόπουλος σε μεγάλη ομάδα δημοσιογράφων διαφόρων χωρών, διαπιστευμένων στις Βρυξέλλες για θέματα ΕΕ, τους οποίους δέχθηκε το μεσημέρι του Σαββάτου. Ο κ. Στεφανόπουλος αντάλλαξε απόψεις και απάντησε σε όλες τις ερωτήσεις που αφορούσαν θέματα της ελληνικής Προεδρίας, αλλά και γενικότερου ενδιαφέροντος.

    Καλό το επίπεδο των ελληνοτουρκικών σχέσεων

    Αναφερόμενος στις ελληνοτουρκικές σχέσεις ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας επεσήμανε ότι στην παρούσα φάση οι σχέσεις των δυο χωρών είναι πολύ καλές και τόνισε ότι η Τουρκία θα πρέπει να δείξει στην πράξη ότι θέλει να ενταχθεί στην Ε.Ε.

    Ο ίδιος δεν παρέλειψε να επιρρίψει ευθύνες στην τουρκοκυπριακή πλευρά για τη στασιμότητα που παρατηρείται σε ό,τι αφορά το διακοινοτικό διάλογο.

    Ο κ. Στεφανόπουλος υποστήριξε ότι υπάρχουν ακόμα περιθώρια να αποτραπεί η πολεμική σύρραξη στο Ιράκ, αν και παρατήρησε ότι το πρόβλημα είναι ''πολύ δύσκολο'' να επιλυθεί.

    Τους ξένους δημοσιογράφους, που επισκέπτονται τη χώρα προς ενημέρωση επί των θεμάτων της ελληνικής προεδρίας της ΕΕ, συνόδευαν ο υπουργός Τύπου και ΜΜΕ Χρ. Πρωτόπαπας και ο Γενικός Γραμματέας Τύπου κ. Δημ. Γέρου.

    [08] Χριστοδουλάκης: Το 2003 έτος διαρθρωτικών αλλαγών

    11/1/2003 4:05:00 μμ

    Η ανάπτυξη και η απασχόληση στην Ευρωπαϊκή Ενωση αποτελούν βασικούς στόχους της ελληνικής Pροεδρίας. Ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας Νίκος Χριστοδουλάκης, μιλώντας το πρωί σε Ευρωπαίους δημοσιογράφους, οι οποίοι είναι προσκεκλημένοι του Υπουργείου Τύπου, επισήμανε ότι το 2002 σημειώθηκαν μικροί ρυθμοί ανάπτυξης, με αποτέλεσμα να δημιουργηθούν σοβαρά προβλήματα στην απασχόληση, αφού χάθηκαν θέσεις εργασίας. Ο κύριος Χριστοδουλάκης τόνισε ότι το 2003 πρέπει να είναι έτος διαρθρωτικών αλλαγών, για να γίνει η ευρωπαϊκή οικονομία περισσότερο ανταγωνιστική.

    [09] Αντίθεση ΚΚΕ στις ελληνικές προτεραιότητες

    11/1/2003 4:04:00 μμ

    Την εναντίωσή της στην ατζέντα της ελληνικής προεδρίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, εκφράζει η Κεντρική Επιτροπή του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδας σε απόφασή της, στην οποία τονίζει ότι "ο ελληνικός λαός, η εργατική τάξη και τα λαϊκά στρώματα, δεν πρέπει να έχουν αυταπάτες και να περιμένουν τίποτα καλό από την ελληνική προεδρία, σε αντίθεση με το κεφάλαιο που θα είναι ωφελημένο". Σύμφωνα με το ΚΚΕ, η ελληνική κυβέρνηση καλείται να διαχειριστεί στο εξάμηνο της προεδρίας μέτρα που έχουν αποφασιστεί για λογαριασμό των ευρωπαϊκών μονοπωλίων.

    [10] Απειλές Β. Κορέας για βαλλιστικές δοκιμές

    11/1/2003 2:52:00 μμ

    Η Βόρειος Κορέα προειδοποιεί ότι είναι πιθανό να ξαναρχίσει τις βαλλιστικές δοκιμές. Ο πρέσβης της Βορείου Κορέας στην Κίνα κατηγόρησε τις ΗΠΑ, λέγοντας ότι με την τακτική της η Ουάσιγκτον συνέβαλε στην απόφαση αυτή και ακύρωσε όλες τις συμφωνίες που είχαν επιτευχθεί μεταξύ των δύο χωρών. Νωρίτερα, ένα εκατομμύριο άνθρωποι έλαβαν μέρος σε διαδήλωση στη Πιονγκ Γιανγκ, εκφράζοντας τη στήριξη τους στην απόφαση της κυβέρνησης να αποχωρήσει από τη τη Συνθήκη για τη Μη Εξάπλωση των Πυρηνικών Όπλων. Ομιλητές στη διαδήλωση είπαν ότι η απόφαση αυτή της Βορείου Κορέας, η οποία επικρίθηκε από τις ΗΠΑ, συνιστά κίνηση αυτοάμυνας.

    Στη Νότια Κορέα ευχές για ειρήνευση

    Την ίδια ώρα στη Νότιο Κορέα, δεκάδες χιλιάδες κάτοικοι της Σεούλ προσευχήθηκαν για ειρήνευση στην Κορεατική χερσόνησο. Υπάρχει έκδηλη ανησυχία για τα πυρηνικά εργοστάσια της Πιονγκ Γιανγκ μετά την ανακοίνωση της τον περασμένο μήνα για την επαναλειτουργία ενός πυρηνικού εργοστάσιου και την απομάκρυνση των επιθεωρητών όπλων του ΟΗΕ.

    Εάν ξαναρχίσουν οι βαλλιστικές δοκιμές, θα είναι οι πρώτες μετά το 1998, οπότε η Βόρειος Κορέα εκτόξευσε ένα πύραυλο πάνω από την Ιαπωνία προς τον Ειρηνικό. Ένα χρόνο αργότερα ανακοίνωνε το πάγωμα των δοκιμών.

    [11] Σύλληψη υπόπτων για συμμετοχή στην Αλ Κάϊντα

    11/1/2003 12:14:00 μμ

    Mετά από αίτημα των Ηνωμένων Πολιτειών, η Γερμανική αστυνομία συνέλαβε δύο άνδρες από την Υεμένη ως υπόπτους για διασυνδέσεις με το δίκτυο της Αλ Καίντα. Οι συλληφθέντες συνδέονται με την Αλ Καίντα, αλλά όχι άμεσα με τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου σύμφωνα με αξιωματούχο της γερμανικής Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας. Ο ένας από τους δύο θεωρείται μάλιστα σημαντικός καθώς- σύμφωνα με τη γερμανική εφημερίδα Σουντόιτσε Τσάιτουγκ- ο ένας από τους συλληφθέντες διαχειριζόταν τα οικονομικά του Οσάμα μπιν Λάντεν.

    Η εφημερίδα έγραψε ότι οι δύο άνδρες συνελήφθησαν στο αεροδρόμιο της Φραγκφούρτης στις 10.30 το πρωί τοπική ώρα.

    Τρεις από τους τέσσερις πιλότους που έκαναν τις αεροπειρατείες των αεροσκαφών που χρησιμοποιήθηκαν για τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου ζούσαν στο Αμβούργο.

    Παράλληλα συνεχίζεται η δίκη του Μαροκινού φοιτητή Μουνίρ Ελ Μοτασαντέκ, που κατηγορείται ότι είναι μέλος της Αλ Κάϊντα.

    [12] Κατεστραμμένο βρέθηκε το περουβιανό αεροπλάνο

    11/1/2003 3:55:00 μμ

    Το περουβιανό αεροπλάνο που είχε εξαφανιστεί την Πέμπτη στην περιοχή του Αμαζονίου στο Περού με 46 επιβαίνοντες, εντοπίστηκε σήμερα από τα ελικόπτερα του στρατού είναι κατεστραμμένο και προφανώς δεν υπάρχουν επιζώντες, όπως ανακοίνωσε σήμερα ο συνταγματάρχης Χουάν Ροντρίγκες, επικεφαλής των δυνάμεων διάσωσης της πολεμικής αεροπορίας. Το αεροσκάφος εντοπίστηκε κοντά στο Γκολόρκι, 16 χλμ βόρεια της Σασαπόγιας, και είναι κατεστραμμένο, σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, διευκρίνισε ο Ροντρίγκες.

    Το αεροπλάνο ένα Fokker F-28 της αεροπορικής εταιρείας TANS, που είχε απογειωθεί από τη Λίμα και είχε κάνει ενδιάμεσο σταθμό στο Σικλάγιο σε απόσταση 700 χλμ βόρεια της πρωτεύουσας, εφέρετο ως αγνοούμενο από την Πέμπτη το πρωί, ενώ κατευθυνόταν προς την Σασαπόγιας, πρωτεύουσα της περουβιανής επαρχίας Αμαζόνας, η οποία βρίσκεται σε απόσταση 900 χλμ (βορειανατολικά) της Λίμα.

    Στο αεροσκάφος βρίσκονταν 42 επιβάτες-ανάμεσα τους oκτώ παιδιά, πέντε αλλοδαποί, δυο Βέλγοι, ένας Ολλανδός, ένας Ισπανός και ένας Κουβανός- και τέσσερα μέλη του πληρώματος.

    [13] Γκουαντάναμο: Ένας χρόνος μετά. . .

    11/1/2003 3:04:00 μμ

    Ένας χρόνος συμπληρώνεται από τον εγκλεισμό των πρώτων κρατουμένων στη αμερικανική βάση του Γκουαντάναμο στην Κούβα και η Διεθνής Αμνηστία ζητά τη λήψη μιας άμεσης απόφασης για την τύχη αυτών των ανθρώπων. Η οργάνωση ζητάει είτε να απαγγελθούν οι κατηγορίες στους κρατουμένους, είτε να απελευθερωθούν. Περίπου 600 άτομα, που θεωρούνται μαχητές της Αλ Κάιντα και των Ταλιμπάν, κρατούνται στην αμερικανική βάση, κάτω από το καθεστώς που η Διεθνής Αμνηστία περιγράφει "νομική μαύρη τρύπα". Οι κρατούμενοι- που προέρχονται από 40 διαφορετικές χώρες- χαρακτηρίστηκαν από τις ΗΠΑ "παράνομοι πολεμιστές". Η αμερικανική κυβέρνηση αποφάσισε ότι δεν είναι κρατούμενοι πολέμου, δεν έχουν δικαίωμα νομικής εκπροσώπησης και δεν μπορούν να δεχθούν επισκέψεις από τους συγγενείς τους.

    Απόπειρες αυτοκτονίας

    Από την ημέρα που οι κρατούμενοι μεταφέρθηκαν στη βάση του Γκουαντάναμο, οι οργανώσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων έχουν επανειλημμένα διαμαρτυρηθεί για τη μεταχείριση των φυλακισμένων.

    "Δεν έχουν πρόσβαση σε δικαστήρια, δικηγόρους και συγγενείς. Η προοπτική της επ' άπειρον κράτησης σε μικρά κελιά 24 ώρες την ημέρα, η πιθανότητα δίκης από εκτελεστικές στρατιωτικές επιτροπές που έχουν τη δυνατότητα να επιβάλουν τη θανατική ποινή χωρίς το δικαίωμα, δείχνουν τον τρόπο με τον οποίο οι ΗΠΑ υπερασπίζονται τα ανθρώπινα δικαιώματα και το νόμο".

    Μόνο πέντε άνδρες-οι οποίοι δεν θεωρήθηκαν επικίνδυνοι-αφέθηκαν ελεύθεροι.

    Πολλοί από τους κρατούμενους έχουν επιχειρήσει να δώσουν τέλος στη ζωή τους.

    Η Ουάσιγκτον παραδέχεται ότι κάποιοι από τους κρατούμενους ίσως να είναι αθώοι, αλλά προς το παρόν δεν υπάρχουν σχέδια για την απελευθέρωση τους.

    ΠΗΓΗ BBC

    [14] Οι αγώνες της 14ης ημέρας του πρωταθλήματος

    11/1/2003 1:53:00 μμ

    Το μεγάλο ντέρμπι των «αιωνίων αντιπάλων» στο γήπεδο της Λεωφόρου, μεταξύ του Παναθηναϊκού και Ολυμπιακού δεσπόζει στο πρόγραμμα της 14ης ημέρας του πρωταθλήματος της Α εθνικής κατηγορίας και μονοπωλεί το ενδιαφέρον των φιλάθλων. Από εκεί και πέρα η ΑΕΚ θα έχει (λογικά) εύκολο έργο, αφού υποδέχεται στη Φιλαδέλφεια την Παναχαϊκή, ενώ και ο ΠΑΟΚ δεν αναμένεται να αντιμετωπίσει μεγάλα προβλήματα στην Τούμπα κόντρα στο Αιγάλεω. Ο Ηρακλής θα παίξει στην Αθήνα και συγκεκριμένα στην έδρα της Καλλιθέας, ενώ δύσκολη αποστολή θα έχει στη Νίκαια ο Αρης κόντρα στον πάντα επικίνδυνο Ιωνικό.

    Αναλυτικά το πρόγραμμα της αγωνιστικής:

    ΣΑΒΒΑΤΟ

    17:00 (Καλλιθέα) Καλλιθέα-Ηρακλής

    17:00 (Ιωαννίνα) Γιάννινα-Ακράτητος

    ΚΥΡΙΑΚΗ

    15:00 (Νίκος Γκούμας) ΑΕΚ-Παναχαϊκή

    15:00 (Νίκαια) Προοδευτική-Πανιώνιος

    16:45 (Ξάνθη) Ξάνθη-ΟΦΗ

    16:45 (Τούμπα) ΠΑΟΚ-Αιγάλεω

    17:00 (Νεάπολη) Ιωνικός-Αρης

    19:00 (Α. Νικολαΐδης) Παναθηναϊκός-Ολυμπιακός

    [15] Δρακόντεια μέτρα ασφαλείας στο ντέρμπι

    11/1/2003 12:43:00 μμ

    Ενα καπνογόνο πέταξαν άγνωστοι τα ξημερώματα στα γραφεία του Ολυμπιακού στην οδό Υμηττού και Πύρρου στο Παγκράτι, στην Αθήνα. Το καπνογόνο έσπασε τα τζάμια κι έπεσε στο εσωτερικό των γραφείων όπου προξένησε μικρές υλικές ζημιές. Και αυτό συνέβη μόλις ένα 24ωρο πριν από το μεγάλο ντέρμπι ανάμεσα στον Παναθηναϊκό και τον Ολυμπιακό στο "Απόστολος Νικολαϊδης", όπου έχει αποφασιστεί να ληφθούν δρακόντεια μέτρα ασφαλείας, ανάλογα με αυτά που είχε πάρει η αστυνομία στον αγώνα του Παναθηναϊκού με την Φενερμπαχτσέ.

    Υπό το άγρυπνο βλέμμα των αστυνομικών

    Δύο χιλιάδες αστυνομικοί θα υπάρχουν στο γήπεδο ενώ θα δημιουργηθούν τρεις ζώνες ελέγχου για όσους πηγαίνουν στο γήπεδο. Η πρώτη ζώνη θα είναι περίπου τρία με τέσσερα στενά γύρω από το γήπεδο, η δεύτερη περιμετρικά του γηπέδου και η τρίτη ζώνη στις θύρες εισόδου του γηπέδου για να μην περάσει κανείς χωρίς εισιτήριο, ή με επικίνδυνα αντικείμενα που μπορεί να χρησιμοποιηθούν μέσα στον αγωνιστικό χώρο.

    Οι φίλαθλοι του Ολυμπιακού θα μεταβούν συνοδεία αστυνομικών στο γήπεδο, ενώ δυνάμεις των ΜΑΤ θα υπάρχουν στο μετρό, στη Λεωφόρο Αλεξάνδρας, στην οδό Πανόρμου και στο Σύνταγμα καθώς και στο σταθμό του ηλεκτρικού στην πλατεία Βικτωρίας και θα υπάρχει επιτήρηση και στους υπόλοιπους ενδιάμεσους σταθμούς.

    Οι δρόμοι γύρω από το γήπεδο θα κλείσουν από νωρίς, ενώ θα υπάρχει διακοπή της κυκλοφορίας και στη Λεωφόρο Αλεξάνδρας, ανάλογα με τις ανάγκες που θα δημιουργηθούν.

    Διαιτητής στον αγώνα θα είναι ο κ. Βασάρας.

    [16] Συνάντηση Βενιζέλου-ΠΑΕ ΠΑΟΚ

    Πηγή: ΑΠΕ 11/1/2003 6:56:00 μμ

    Τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η ΠΑΕ ΠΑΟΚ ήταν το θέμα της σημερινής συνάντησης του υπουργού Πολιτισμού, Ευάγγελου Βενιζέλου, με αντιπροσωπεία παραγόντων του ΠΑΟΚ, τον πρόεδρο του ΑΣ κ. Κατσαρή και εκπροσώπους των Συνδέσμων οπαδών. Στη συνάντηση αυτή, που έγινε στο Γραφείο του κ.Βενιζέλου, στη Θεσσαλονίκη, παραβρέθηκαν ακόμα ο ειδικός σύμβουλος του υπουργού Πολιτισμού σε θέματα αθλητισμού, Στέλιος Αγγελούδης, ο πρώην πρόεδρος της ΠΑΕ ΠΑΟΚ Γιώργος Καλύβας και ο νομικός και εκπρόσωπος των βετεράνων ποδοσφαιριστών του δικέφαλου, Δημήτρης Μόκκας.

    Διαφάνεια και βιωσιμότητα

    Οι εκπρόσωποι του ΠΑΟΚ ζήτησαν από τον κ.Βενιζέλο την θεσμική παρέμβαση της Πολιτείας, ώστε να ερευνηθούν τυχόν ατασθαλίες στον τρόπο λειτουργίας της ΠΑΕ ΠΑΟΚ, αλλά και η διαφάνεια της μετοχικής σύνθεσης της ΠΑΕ σε συνδυασμό με την βιωσιμότητα της.

    Αμέσως μετά από την συνάντηση αυτή ο υπουργός Πολιτισμού, τόνισε σε δηλώσεις του: "Τα προβλήματα αυτά είναι ανάλογα και των άλλων ΠΑΕ. Ο διάλογος ήταν πολύ καλός και εποικοδομητικός. Το νομοθετικό πλαίσιο είναι σαφές και δίνει λύσεις σε διάφορα θέματα. Την επόμενη εβδομάδα θα γίνει η συγκρότηση σε σώμα της Επιτροπής Επαγγελματικού Αθλητισμού, που θα αντικαταστήσει το Ελεγκτικό Συμβούλιο. Συνέστησα σε όλους ψυχραιμία και να ακολουθήσουν το παράδειγμα των παραγόντων του Αρη, εφ΄ όσον αποδειχτεί ό,τι η παρούσα διοίκηση της ΠΑΕ δεν μπορεί να ανταποκριθεί στα καθήκοντα της".

    [17] Βόλεϊ: Ηττα για την εθνική Παίδων στη Σλοβακία

    11/1/2003 7:48:00 μμ

    Την πρώτη της ήττα στον προκριματικό όμιλο του ευρωπαϊκού πρωταθλήματος που διεξάγεται στην πόλη Νίτρα της Σλοβακίας γνώρισε σήμερα η εθνική Παίδων του βόλεϊ. Το αντιπροσωπευτικό συγκρότημα ηττήθηκε με 3-2 σετ από το Ισραήλ και θα παίξει την πρόκριση στο αυριανό παιχνίδι με τη διοργανώτρια Σλοβακία.

    Τα σετ: 25-13, 21-25, 19-25, 25-20, 15-10.

    Για την Ελλάδα αγωνίστηκαν οι Σταυρόπουλος, Μπουτάσης, Κιτσαντάς, Παντακίδης, Παπαδημητρίου Θόδωρος, Γκόρτσανιουκ Ανδρέας, Παπαδημητρίου Θεοδόσης (λ), Γκόρτσανιουκ Ε., Τασούλας, Καπίρης, Δημητρούδης.

    [18] Ανέκδοτα τραγούδια των Μπητλς παραλίγο στην μαύρη αγορά

    11/1/2003 3:30:00 μμ

    Μετά από κοινή επιχείρηση της Ολλανδικής και Βρετανικής αστυνομίας, εξαρθρώθηκε δίκτυο πειρατείας που δρούσε στις δύο χώρες. Αποτέλεσμα να βρεθούν 500 αυθεντικές εγγραφές των "Σκαθαριών", στις οποίες περιλαμβάνονται και ακυκλοφόρητα τραγούδια τους. Η βρετανική αστυνομία έκανε λόγο για εγγραφές "ανεκτίμητης αξίας", διευκρινίζοντας ωστόσο ότι κάποια από τα τραγούδια που περιέχονται σε αυτές έχουν κυκλοφορήσει στη μαύρη αγορά.

    Χαράς ευαγγέλια για τους φίλους τoυς

    Στις κασέτες υπάρχουν εγγραφές από συναντήσεις των "Σκαθαριών" με τον τίτλο "Get Back", που επρόκειτο να κυκλοφορήσουν σε άλμπουμ το 1969, κάτι όμως που τελικά δεν έγινε. Οι κασέτες είχαν εξαφανιστεί λίγο μετά την ολοκλήρωση αυτού του κύκλου συναντήσεων.

    Κάποια από τα τραγούδια που ηχογραφήθηκαν στις συναντήσεις αυτές συμπεριλήφθηκαν στο άλμπουμ "Let It Be".

    Στα κλοπιμαία περιλαμβάνονται δεκάδες ολοκληρωμένες εγγραφές τραγουδιών, καθώς και προσχέδια τραγουδιών που απορρίφθηκαν μετά τις πρώτες πρόβες.

    Ο εκπρόσωπος της ολλανδικής Εισαγγελίας, Ρόμπερτ Μιούλενμπρεκ δήλωσε ότι γίνονται έρευνες για να πιστοποιηθεί η αυθεντικότητα των κασετών, διευκρινίζοντας πάντως ότι είναι σχεδόν βέβαιο.

    [19] ''Τρεντ Λοτ''- Καφές με γάλα σε χωριστά φλυτζάνια

    11/1/2003 2:33:00 μμ

    Το βιβλιοπωλείο και καφέ ''Kramerbooks and Afterwords Cafe'' στην Ουάσινγκτον σερβίρει στους πελάτες του ένα ξεχωριστό ρόφημα, θέλοντας να καλαμπουρίσει με μια αστοχία ενός Αμερικανού πρώην κορυφαίου γερουσιαστή. Το ρόφημα υπάρχει στον κατάλογο του καταστήματος ως ''Τρεντ Λοτ'', καθώς πήρε το όνομά του από τον πρώην επικεφαλής της πλειοψηφίας των ρεπουμπλικάνων στη Γερουσία Τρεντ Λοτ, που αναγκάστηκε να παραιτηθεί από τη θέση του το Δεκέμβριο, εξαιτίας ρατσιστικών δηλώσεών του. Στον κατάλογο το ρόφημα περιγράφεται ως ''χωριστός αλλά ισομερής καφές και γάλα''. Ο μπάρμαν Μαρκ Κάτσερ δήλωσε στην εφημερίδα ''Ουάσινγκτον Ποστ'' ότι το μαγαζί του σερβίρει το ''Τρεντ Λοτ'', που είναι καφές και αφρόγαλα σε χωριστά φλυτζάνια και εναπόκειται στους πελάτες να τα ''ενοποιήσουν''.

    Το ρόφημα προσφέρεται αντί 3,25 δολαρίων αρκετές εβδομάδες μετά την παραίτηση του γερουσιαστή της Πολιτείας Μισισίπι που δεν δίστασε να πλέξει το εγκώμιο του ρεπουμπλικάνου παλαίμαχου συναδέλφου του και υπέρμαχου των φυλετικών διακρίσεων Στορμ Θέρμοντ, με την ευκαιρία της γιορτής για τα 100ά γενέθλιά του.

    Ο Θέρμοντ, υποψήφιος στις προεδρικές εκλογές του 1948, στήριξε την προεκλογική του εκστρατεία στην αρχή ότι μαύροι και λευκοί πρέπει να είναι διαχωρισμένοι στην κοινωνία, όπως στα σχολεία, στα εστιατόρια, στο στρατό, στα λεωφορεία και στα τρένα.

    Δικαστικές αποφάσεις πριν από το κίνημα για τα ανθρώπινα δικαιώματα τη δεκαετία του 1960 προώθησαν την πολιτική του ''χωριστός αλλά ίσος'' ως συνταγματική.

    [20] ''Ο Χίτλερ ήταν ομοφυλόφιλος''. . . σε ντοκιμαντέρ

    11/1/2003 3:10:00 μμ

    Το αμερικανικό καλωδιακό τηλεοπτικό δίκτυο HBO ετοιμάζει ένα ντοκιμαντέρ βασισμένο σε βιβλίο γερμανού ιστορικού που αναφέρει ότι ο Αδόλφος Χίτλερ ήταν ομοφυλόφιλος. Το ντοκιμαντέρ πρόκειται να προβληθεί την επόμενη χρονιά, όπως γράφει η ''Hollywood Reporter''. Βασισμένο στο επίμαχο βιβλίο που τιτλοφορείται ''Ο Κρυφός Χίτλερ'' του γερμανού καθηγητή Ιστορίας Λόταρ Μάχταν, μια επίτομη έκδοση του ντοκιμαντέρ, που φέρει τον τίτλο ''Ηταν ο Χίτλερ ομοφυλόφιλος;'', προβάλλεται ήδη από το Κανάλι 5 στη Βρετανία.

    ''Ο Ροζ Φύρερ''

    Η προσαρμογή του για την αμερικανική τηλεόραση, διάρκειας 75 λεπτών, δεν έχει ακόμη τιτλοφορηθεί. Εξετάζεται πάντως η περίπτωση να ονομαστεί ''Ο Ροζ Φύρερ''.

    Το βιβλίο του Μάχταν έχει δεχτεί επικρίσεις από ιστορικούς που αμφισβητούν τους ισχυρισμούς του συγγραφέα. Ενας υπότροφος που έγραψε κριτική για το βιβλίο στην εφημερίδα ''Ουάσινγκτον Ποστ'' τόνισε πως ''φτάνουμε να καταλήξουμε ότι για το Ολοκαύτωμα ευθύνεται η υποτιθέμενη σεξουαλικότητα του Χίτλερ''.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Saturday, 11 January 2003 - 17:52:53 UTC