Browse through our Interesting Nodes on the Eastern European States Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 02-12-30

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Παραπομπή των 18 - Ελεύθερος ο Γ. Σερίφης
  • [02] Ντενκτάς: Μόνο η Αγκυρα θα με διώξει
  • [03] Ορκίστηκαν Μπακογιάννη-Γεννηματά
  • [04] Επίσκεψη Λάζαρου Λωτίδη στην Αλβανία
  • [05] Αλλαγή αποτελέσματος για τη Δημαρχία Υμηττού
  • [06] Απεβίωσε ο δημοσιογράφος Τάκης Μαμάτσης
  • [07] Πάουελ: Θα ''προστατεύσουμε'' το πετρέλαιο
  • [08] Τους 80 έφθασαν οι νεκροί στο Γκρόζνι
  • [09] Ενας ακόμα Παλαιστίνιος νεκρός στη Δ. Οχθη
  • [10] Στο δρόμο για τη Χάγη ο πρώην πρόεδρος της Σερβίας
  • [11] Οικονομικές προτεραιότητες κατά την Ελληνική Προεδρία
  • [12] Αυξήσεις σε μισθούς και συντάξεις για το 2003
  • [13] Κατάργηση φόρου συναλλαγών στο ΧΑΑ
  • [14] Θεσ/κη: Αλλαγές στα εισιτήρια των αστικών λεωφορείων
  • [15] Συμφωνία ΑΕΚ- ''ALPHA''
  • [16] O Πανιώνιος μπαίνει δυνατά στις μεταγραφές
  • [17] Έφυγε ο μεγάλος φωτορεπόρτερ Μ. Μεγαλοοικονόμου
  • [18] Γενετικές εξετάσεις για την ''κλωνοποιημένη Εύα''

    [01] Παραπομπή των 18 - Ελεύθερος ο Γ. Σερίφης

    30/12/2002 6:28:00 μμ

    Φωτο αρχείου

    Την παραπομπή για σωρεία αδικημάτων σε βαθμό κακουργήματος και των 18 κρατουμένων για την υπόθεση της "17 Noέμβρη", αλλά και την αποφυλάκιση του Γιάννη Σερίφη με περιοριστικούς όρους, διατάσσει με βούλευμά του το Συμβούλιο Εφετών. Μέσω του ίδιου βουλεύματος οι εφέτες αποφαίνονται ότι δεν πρέπει να παραπεμφθεί ο Αυγουστίνος Ξηρός, καθώς δεν προκύπτουν σοβαρές ενδείξεις ενοχής σε βάρος του.

    Αποφυλάκιση με περιοριστικούς όρους

    Με το βούλευμα, το οποίο δημοσιεύθηκε πριν από λίγο, ορίζεται η αντικατάσταση της προσωρινής κράτησης του Γιάννη Σερίφη, χωρίς ωστόσο να παύει η δίωξη εναντίον του, με τους περιοριστικούς όρους της απαγόρευσης εξόδου από τη χώρα, αλλά και από το νομό Αττικής, της εμφάνισης δυο φορές το μήνα σε αστυνομικό τμήμα και της χρηματικής εγγυοδοσίας ύψους 30.000 ευρώ.

    Το δικαστικό συμβούλιο έκρινε, επίσης, ότι πρέπει να παύσει οριστικά η ποινική δίωξη σε βάρος των Αλ. Γιωτόπουλου, Γιάννη Σερίφη, Θ. Ψαραδέλλη, Παύλου Σερίφη, Ν. Παπαναστασίου, Δ. Κουφοντίνα, Χριστόδουλου Ξηρού, Π. Τσελέντη, Β. Τζωρτζάτου, Σάββα Ξηρού, Κ. Καρατσώλη, Ηρ. Κωστάρη, Κ. Τέλλιου, Θωμά Σερίφη και Βασίλη Ξηρού για μερικότερες πράξεις λόγω παραγραφής. Επίσης, παύει προσωρινά η δίωξη σε βάρος των Θ. Ψαραδέλλη, Ν. Παπαναστασίου και Π. Σερίφη για την υπόθεση Τσάντες.

    Το πρωί, στον εισαγγελέα Πρωτοδικών κατατέθηκε μήνυση από τον πληρεξούσιο δικηγόρο του Βασίλη Τζωρτζάτου κατά παντός υπευθύνου, υποστηρίζοντας ότι κακοποιήθηκε και δέχθηκε απειλές στην Ασφάλεια για να προχωρήσει στην ομολογία του.

    Πορεία προς τον Κορυδαλλό

    Φωτο αρχείου

    Εν τω μεταξύ, συγκέντρωση στο Πεδίο του Αρεως και πορεία προς τις φυλακές Κορυδαλλού πραγματοποιούν από τις 5 το απόγευμα το Δίκτυο για τα Πολιτικά και Κοινωνικά Δικαιώματα και η Συσπείρωση, σε ένδειξη αλληλεγγύης στην Αγγελική Σωτηροπούλου η οποία συνεχίζει για 20η μέρα την απεργία πείνας.

    Τέλος, να υπενθυμίσουμε ότι ο Σάββας Ξηρός νοσηλεύεται για έκτη ημέρα σήμερα, στο Γενικό Κρατικό Νοσοκομείο Αθηνών.

    [02] Ντενκτάς: Μόνο η Αγκυρα θα με διώξει

    30/12/2002 3:32:00 μμ

    Ο Tουρκοκύπριος ηγέτης απείλησε ότι θα παραιτηθεί σε περίπτωση που η Τουρκία τον πιέσει να αποδεχθεί το σχέδιο του γ.γ. του ΟΗΕ για την επανένωση της Κύπρου. Πάντως, σε δηλώσεις του στην εφημερίδα Χουριέτ, ο Ραούφ Ντενκτάς αναφέρει ότι μέχρι τώρα δεν έχει δεχθεί τέτοιες πιέσεις από την Αγκυρα. Στο μεταξύ, απαγορεύτηκε χθες από τον Ντενκτάς, αμέσως μετά την άφιξή του στα κατεχόμενα, η εκδήλωση της νεολαίας της Τουρκοκυπριακής αριστεράς στο κατεχόμενο τμήμα της Λευκωσίας, ενώ διατυπώθηκαν και απροκάλυπτες απειλές εναντίον όσων θα τολμούσαν να λάβουν μέρος σε μια τέτοια εκδήλωση. Ο Κύπριος υπουργός Αμυνας Σωκράτης Χάσικος τόνισε ότι λαμβάνονται μέτρα να μην μεταφερθεί στις ελεύθερες περιοχές η κρίση που έχει ξεσπάσει στα κατεχόμενα.

    Σκληρές απειλές και απαγορεύσεις

    ''Δεν σκέφτομαι να παραιτηθώ. Εάν η Τουρκία επιμείνει σε ένα έγγραφο το οποίο δεν μπορούμε να δεχθούμε, θα φύγω. Όμως μέχρι τώρα δεν έχω δει τέτοια πίεση από την κυβέρνηση'', δήλωσε στη Χουριέτ ο Ραούφ Ντενκτάς. Το πρακτορείο Ρόιτερ επισημαίνει ότι η Τουρκία αντιμετωπίζει τον κίνδυνο σοβαρής κρίσης στις σχέσεις της με την Ευρωπαϊκή Ένωση δεν βρεθεί πολιτική λύση στο Κυπριακό.

    Ο Ραούφ Ντενκτάς, από την πρώτη στιγμή της επιστροφής του στα κατεχόμενα, έδειξε τις προθέσεις του, απαγορεύοντας την εκδήλωση επαναπροσέγγισης που επρόκειτο να πραγματοποιήσουν Τουρκοκύπριοι χθες το απόγευμα νέοι, στο κατεχόμενο τμήμα της Λευκωσίας. Το κατοχικό καθεστώς εκτόξευσε απειλές εναντίον όσων σκόπευαν να συμμετάσχουν.

    Έτσι, ενώ αρχικά είχε προγραμματιστεί να γίνει από την ΕΔΟΝ και την νεολαία του Ρεπουμπλικανικού Τουρκικού Κόμματος μεγάλη κοινή δικοινοτική εκδήλωση, το πρόγραμμα αναθεωρήθηκε λόγω της απαγόρευσης. Αποτέλεσμα ήταν να γίνουν χωριστές, αλλά παράλληλες εκδηλώσεις στις δύο πλευρές του οδοφράγματος του Λήδρα Πάλας.

    Στην ελεύθερη Λευκωσία, μέλη της ΕΔΟΝ συγκεντρώθηκαν νωρίς χθες το απόγευμα στην πλατεία Ελευθερίας και βάδισαν προς το οδόφραγμα όπου πραγματοποιήθηκε πολιτικό-καλλιτεχνική εκδήλωση με τίτλο ''Ελπίδα- Αγώνας''. Η εκδήλωση σκοπό είχε να εκφράσει αλληλεγγύη προς τους Τουρκοκυπρίους, οι οποίοι με τις κινητοποιήσεις τους απαιτούν επανένωση της Κύπρου και εξεύρεση λύσης του Κυπριακού.

    Ο Ντενκτάς επέστρεψε χθες στην Κύπρο ύστερα από μακρά απουσία λόγω των προβλημάτων υγείας που αντιμετωπίζει. Τις τελευταίες εβδομάδες βρισκόταν στην Αγκυρα, όπου είχε τακτικές επαφές με την τουρκική κυβέρνηση και την ηγεσία του στρατεύματος.

    Να σημειωθεί εξάλλου ότι ο Ραούφ Ντενκτάς χθες, πριν αναχωρήσει προς τα κατεχόμενα από το αεροδρόμιο της Αγκυρας, δήλωσε πως μπορεί να υπάρξει συμφωνία για το Κυπριακό μέσα στο Μάρτιο του 2003.

    Αισιοδοξία Φερχόιγκεν για υπογραφή συμφωνίας

    Ο αρμόδιος για τη διεύρυνση Κοινοτικός Επίτροπος, Γκιούντερ Φερχόιγκεν, σε συνέντευξή του σε Κυριακάτικη εφημερίδα εκφράζει την εκτίμηση πως είναι δυνατόν να υπογραφεί συμφωνία συνολικής διευθέτησης του Κυπριακού προβλήματος μέσα στις επόμενες 62 ημέρες, δηλαδή μέχρι το χρονοδιάγραμμα της 28ης Φεβρουαρίου.

    Ο Γερμανός Επίτροπος, αν και αποφεύγει να μπει σε λεπτομέρειες, αναφέρει πως το σχέδιο Ανάν είναι γενικά συμβατό με τις προϋποθέσεις που έθεσε το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο της Σεβίλλης αναφορικά με τους όρους συμφωνίας του Κυπριακού προβλήματος.

    "Αν δεν λυθεί το Κυπριακό, οι πρόσφατες κινητοποιήσεις των Τουρκοκυπρίων θα πάρουν διαστάσεις" εκτίμησε χθες, ο αρχηγός του κυβερνώντος κόμματος στην Τουρκία Ταγίπ Ερντογάν, σύμφωνα με την τουρκοκυπριακή εφημερίδα "Κίπρις". Τόνισε επίσης, ότι είναι εφικτή η επίτευξη λύσης έως τις 28 Φεβρουαρίου, αρκεί να εγκαταλειφθεί η ρητορική των τελευταίων 40 χρόνων.

    [03] Ορκίστηκαν Μπακογιάννη-Γεννηματά

    30/12/2002 3:15:00 μμ

    Ορκίστηκε, σήμερα, στο Πολεμικό Μουσείο, η νέα υπερνομάρχης Φώφη Γεννηματά, καθώς και οι νομάρχες Αθήνας και Πειραιά, Γιάννης Σγουρός και Γιάννης Μίχας. Νωρίτερα ορκίστηκε στο μέγαρο της πλατείας Κοτζιά η νέα δήμαρχος Αθηναίων Ντόρα Μπακογιάννη, μαζί με 41 δημοτικούς και 175 διαμερισματικούς συμβούλους. Ο απερχόμενος Δήμαρχος Δημήτρης Αβραμόπουλος θα παραδώσει στην κ. Μπακογιάννη την Δημαρχία, την Τετάρτη το μεσημέρι στο Δημαρχιακό μέγαρο, όπου θα υπογραφούν τα επίσημα έγγραφα. Η κ. Μπακογιάννη θα παραλάβει και την Ολυμπιακή Σημαία των αγώνων του 2004.

    Δυναμικά ξεκινήματα

    Η νέα υπερνομάρχης Αθήνας και Πειραιά δήλωσε έτοιμη να συνεργασθεί με τη δήμαρχο Αθηναίων Ντόρα Μπακογιάννη, τόσο για την αναβάθμιση της ποιότητας ζωής των πολιτών, όσο και για την προετοιμασία των Ολυμπιακών Αγώνων.

    Οι βασικοί τομείς στους οποίους θα επικεντρωθεί το έργο της Υπερνομαρχίας τόνισε η κ. Γεννηματά είναι ο διοικητικός εκσυγχρονισμός των Νομαρχιών, η δυνατότητα εύρυθμης λειτουργίας του Λεκανοπεδίου, ο συνδυασμός της αμεσότητας της Τοπικής Αυτοδιοίκησης με τον σχεδιασμό και τον έλεγχο, καθώς και θέματα χωροταξίας, πρασίνου, κυκλοφοριακού, ανάπτυξης, δημόσιας υγείας, εργασίας και μεταναστευτικής πολιτικής. Για αυτό το έργο επιθυμούμε να κριθούμε, ανέφερε η κ. Γεννηματά, η οποία ολοκλήρωσε την ομιλία της, λέγοντας πως τα παραπάνω είναι τομείς διεκδίκησης, αλλά και σύγκρουσης αν αυτό κριθεί αναγκαίο.

    Η νομαρχία θα είναι ανοιχτή σε όλους τους πολίτες του Πειραιά, δήλωσε στη ΝΕΤ 105,8 ο νομάρχης Γιάννης Μίχας και συνέχισε λέγοντας: "Θα βελτιώσουμε τη σχέση με τον πολίτη, δεν θα χρειάζεται πια να βάζει το χέρι στην τσέπη, θα πατάξουμε τη διαφθορά".

    Η κ. Ντόρα Μπακογιάννη συγκινημένη και συναισθανόμενη όπως είπε το μέγεθος της ευθύνης που εναποτέθηκε στους ώμους της από τους Αθηναίους και τις Αθηναίες υποσχέθηκε σκληρή δουλειά ώστε να ανταποκριθεί στην πρόκληση χωρίς να απογοητεύσει κανέναν.

    "Αρχίζει μια νέα περίοδος για την Αθήνα, την πόλη-μητέρα των Ολυμπιακών Αγώνων. Όλοι μας θα δουλέψουμε σκληρά για να ανταποκριθούμε στην πρόκληση και να κάνουμε την πόλη μας σύγχρονη και με κοινωνική συνοχή'', δήλωσε η νέα δήμαρχος Αθηναίων.

    Τρία ΚΕΠ ...''δώρο'' στην Υπερνομαρχία

    Η υπαγωγή του Κέντρου Εξυπηρέτησης Πολιτών (ΚΕΠ) της Πλατείας Συντάγματος στις αρμοδιότητες της Υπερνομαρχίας Αθηνών-Πειραιώς, καθώς και η υπαγωγή δύο ακόμα Κέντρων που θα λειτουργήσουν σε Αθήνα και Πειραιά στις αντίστοιχες Νομαρχίες, αποτελούν τα ''πρωτοχρονιάτικα δώρα'' της κυβέρνησης στους αιρετούς άρχοντες της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Αθηνών-Πειραιώς.

    Η υπαγωγή των αρμοδιοτήτων αυτών ανακοινώθηκε από τον υπουργό Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης, Κώστα Σκανδαλίδη και σηματοδοτεί, όπως τόνισε ο ίδιος, ''την νέα φάση στην οποία εισέρχεται ο θεσμός της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης, οι αρμοδιότητες του οποίου πρέπει να ενισχυθούν και να θωρακισθούν''.

    Ο υπουργός Εσωτερικών, επίσης, αφού υπογράμμισε ότι το υπουργείο θα είναι αρωγός στην προσπάθεια της νομαρχίας να ανταποκριθεί στο δύσκολο έργο της, δεν παρέλειψε να τονίσει την άψογη συνεργασία του υπουργείου με τον απερχόμενο υπερνομάρχη και πρόεδρο της Ενωσης Νομαρχιακών Αυτοδιοικήσεων Ελλάδας, Θεόδωρο Κατριβάνο.

    [04] Επίσκεψη Λάζαρου Λωτίδη στην Αλβανία

    30/12/2002 7:20:00 μμ

    Τη βούληση της Ελλάδας να προωθήσει τη βαλκανική διάσταση της ευρωπαϊκής πολιτικής, στη διάρκεια της προεδρίας της στην ΕΕ, επισήμανε ο υφυπουργός Εθνικής Αμυνας Λάζαρος Λωτίδης, στις επαφές του με την πολιτική ηγεσία της Αλβανίας, στο πλαίσιο της διήμερης επίσκεψής του στη γειτονική χώρα, η οποία ολοκληρώθηκε σήμερα. Παράλληλα, επανέλαβε την ετοιμότητα της χώρας μας να ενεργοποιήσει-από τις αρχές του νέου έτους-το Σχήμα ''2+2'', ώστε από κοινού με την Τουρκία να συμβάλλουν αποφασιστικά στην προώθηση των αναγκαίων προσαρμογών της Αλβανίας και της ΠΓΔΜ προκειμένου να ενσωματωθούν στις ευρωατλαντικές δομές. Από την πλευρά του ο Αλβανός υπουργός Αμυνας Παντελί Μάικο, αφού ευχαρίστησε την Ελλάδα για τη συμβολή της Ελληνικής Δύναμης Αλβανίας στην ανασυγκρότηση της χώρας του, δήλωσε ότι προσβλέπει στην αποτελεσματική βοήθεια της Ελλάδας για την ένταξη της Αλβανίας στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ. Σε διμερές επίπεδο υπεγράφησαν δύο συμφωνίες που αφορούν τη στρατιωτική συνεργασία το 2003 και την ανακατασκευή της Ναυτικής Βάσης του Δυρραχίου συνολικού κόστους 5,5 εκατ. ευρώ, έργο που θα χρηματοδοτηθεί από το ελληνικό υπουργείο Αμυνας.

    Συνάντηση Λωτίδη-Αναστάσιου

    Την Κυριακή ο κ. Λωτίδης είχε συνάντηση με τον Αρχιεπίσκοπο Αλβανίας κ. Αναστάσιο.

    Ο υφυπουργός Αμυνας επαίνεσε την προσπάθεια του κ. Αναστασίου για τη συνύπαρξη διαφορετικών θρησκειών και τη συναδέλφωση των λαών της Βαλκανικής. Η συναδέλφωση και η καλλιέργεια της αμοιβαίας εμπιστοσύνης είναι αποτέλεσμα καθημερινών πράξεων και έργων που πρέπει να απευθύνονται σε όσους έχουν ανάγκη ανεξαρτήτως του θρησκεύματός τους, τόνισε ο Αρχιεπίσκοπος Αλβανίας.

    Χθες το βράδυ ο κ. Λωτίδης παρέστη στην εκδήλωση που διοργάνωσαν οι άνδρες της ΕΛΔΑΛ στο στρατόπεδο Plepa του Δυρραχίου με την ευκαιρία των εορτών.

    [05] Αλλαγή αποτελέσματος για τη Δημαρχία Υμηττού

    30/12/2002 4:55:00 μμ

    Τέσσερις ψήφοι έκαναν τη διαφορά στο Δήμο Υμηττού. Το διοικητικό Πρωτοδικείο Αθηνών με απόφασή του έκανε δεκτή την ένσταση του υποψήφιου δήμαρχου Υμηττού Δημήτρη Αργιανά ο οποίος υποστηρίχθηκε από το ΠΑΣΟΚ. Η ένσταση στρεφόταν κατά του συνυποψηφίου του Αρη Ματθαίου ο οποίος υποστηρίχθηκε από τη ΝΔ. Σύμφωνα με την απόφαση του Πρωτοδικείου ο Δημήτρης Αργιανάς λαμβάνει 3.401 ψήφους (αρχικώς είχε λάβει 3.404) και ο Ματθαίου λαμβάνει 3.397 ψήφους (αρχικώς είχε λάβει 3.408).

    [06] Απεβίωσε ο δημοσιογράφος Τάκης Μαμάτσης

    30/12/2002 7:27:00 μμ

    Σε ηλικία 77 ετών πέθανε χθες ο παλαίμαχος δημοσιογράφος Τάκης Μαμάτσης. Η κηδεία του θα γίνει αύριο στη 1 μ.μ. στη γενέτειρά του, Ραψάνη Λάρισας. "Ο Τάκης Μαμάτσης υπήρξε αγωνιστής της ελευθερίας και της δημοκρατίας, στέλεχος του ΚΚΕ, με ήθος και συνέπεια στις απόψεις του και στάθηκε πάντοτε καλός συνάδελφος, που βοηθούσε και ενίσχυε τις προσπάθειες των νέων δημοσιογράφων", σημειώνεται σε σχετική ανακοίνωση της ΕΣΗΕΑ.

    Ο Τάκης Μαμάτσης ξεκίνησε τη δημοσιογραφική του σταδιοδρομία σε πολύ νεαρή ηλικία, κατά τη διάρκεια της κατοχής, οπότε εργάστηκε στον παράνομο Τύπο του Τυρνάβου. Μετά την απελευθέρωση εργάστηκε, από τον Οκτώβριο του 1944 έως το καλοκαίρι του 1946, στην "Αλήθεια" της Λάρισας. Στη συνέχεια πήρε το δρόμο της αναγκαστικής ξενιτιάς και αφού πέρασε από τη Ρουμανία, κατέληξε στην τότε Ανατολική Γερμανία.

    Στο εξωτερικό εργάστηκε ως δημοσιογράφος σε εφημερίδες των Ελλήνων πολιτικών προσφύγων. Μετά τον επαναπατρισμό του το 1975 εργάστηκε στο "Ριζοσπάστη", όπου διετέλεσε και διευθυντής, μέχρι τη συνταξιοδότησή του. Ήταν πτυχιούχος της Σχολής Ιστορίας του Πανεπιστημίου του Κλουζ (Ρουμανία).

    Έγραψε δύο εγχειρίδια ελληνικής ιστορίας και μιλούσε ρουμανικά, γαλλικά και ρωσικά. Κατά τη διάρκεια της δικτατορίας ήταν μέλος του Αντιφασιστικού Συνδέσμου Ελλήνων Δημοσιογράφων ενώ διετέλεσε επίσης μέλος του Πανελληνίου Συνδέσμου Δημοσιογράφων Αγωνιστών Εθνικής Αντίστασης '41-'44.

    [07] Πάουελ: Θα ''προστατεύσουμε'' το πετρέλαιο

    30/12/2002 7:29:00 μμ

    Δίνοντας τροφή σε όσους ισχυρίζονται ότι ένας από τους στόχους της ενδεχόμενης στρατιωτικής επέμβασης στο Ιράκ είναι και ο έλεγχος των πετρελαίων της Βαγδάτης, ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Κόλιν Πάουελ, δήλωσε ότι σε περίπτωση στρατιωτικής εισβολής στην περιοχή, η χώρα του στοχεύει να εξασφαλίσει τις πετρελαιοπηγές. Επίσης τόνισε ότι εξετάζει τη δυνατότητα να αυξηθεί η παραγωγή πετρελαίου, πέρα από το σημερινό του όριο, ώστε να εξευρεθούν πόροι γαι τη μελλοντική ανασυγκρότηση του Ιράκ.

    Ενισχύονται οι αμερικανικές δυνάμεις

    Ο κ. Πάουελ έκανε αυτές τις δηλώσεις την ώρα που το αμερικανικό Πεντάγωνο ενισχύει την στρατιωτική του παρουσία στην περιοχή του Περσικού με επιπλέον πολεμικά αεροσκάφη, στρατιώτες και πολεμικά πλοία. Η ανάπτυξη των επιπλέον δυνάμεων αναμένεται να κορυφωθεί μέσα στον Ιανουάριο.

    Σύμφωνα με δημοσιεύματα βρετανικών μέσων ενημέρωσης, η επίθεση κατά της Βαγδάτης θα αρχίσει τα μεσάνυχτα της 21ης Φεβρουαρίου. Σήμερα η εφημερίδα Βαβέλ, που ανήκει στον μεγαλύτερο γιο του ιρακινού προέδρου, απευθύνει έκκληση στις αραβικές και μουσουλμανικές χώρες να υποστηρίξουν τη Βαγδάτη με αποτελεσματικό τρόπο, σε περίπτωση επίθεσης.

    Αμερικανοί αξιωματούχοι δήλωσαν πως η Σαουδική Αραβία συμφώνησε να επιτρέψει στην Ουάσιγκτον να χρησιμοποιήσει τις αεροπορικές της βάσεις σε περίπτωση πολέμου. Παρά την προετοιμασία Ουάσιγκτον και Λονδίνου, που παίρνουν μαζί τις αποφάσεις για το Ιράκ, ο κ. Πάουελ επέμεινε ότι δεν έχει ληφθεί απόφαση επίθεσης. Τόνισε με νόημα, πάντως, ότι τελευταία παρατηρείται κάποια αντίσταση από την πλευρά του Ιράκ, σε σχέση με τις επιθεωρήσεις που διεξάγονται στο έδαφός του από ειδικούς του ΟΗΕ.

    Το Ιράκ, οφείλει, με βάση την τελευταία απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας να παράσχει κάθε βοήθεια και πρόσβαση στους επιθεωρητές του ΟΗΕ που ελέγχουν το οπλοστάσιό του για όπλα μαζικής καταστροφής. Από την περασμένη εβδομάδα, μάλιστα, συνομιλούν και με Ιρακινούς επιστήμονες που θα μπορούσαν να δώσουν περισσότερα στοιχεία για τα προγράμματα όπλων του Ιράκ. Με βάση το ίδιο ψήφισμα, σε περίπτωση που κριθεί ότι η Βαγδάτη δεν συνεργάζεται, όλα τα ενδεχόμενα παραμένουν ανοιχτά.

    Την ίδια ώρα διαψεύδει κατηγορηματικά τις φήμες η Τεχεράνη για χορήγηση ασύλου στον Ιρακινό πρόεδρο Σαντάμ Χουσέιν, σε περίπτωση αμερικανικής επίθεσης. Η ιρανική ηγεσία, πάντως, έχει εκφράσει την κατηγορηματική αντίθεσή της στο ενδεχόμενο πολέμου εναντίον του Ιράκ.

    Εν τω μεταξύ, στην Κρήτη στάθμευσε το αεροπλανοφόρο "Τρούμαν" με κατεύθυνση τον Περσικό.

    Ρεκόρ διετίας για την τιμή του πετρελαίου

    Η ενδεχόμενη στρατιωτική επέμβαση στο Ιράκ που, όπως όλα δείχνουν, απέχει μερικές εβδομάδες καθώς και οι απεργιακές κινητοποιήσεις στη Βενεζουέλα, εκτίναξαν την τιμή του αργού πετρελαίου, σε επίπεδα ρεκόρ διετίας. Η τιμή του συμβολαίου Φεβρουαρίου στο Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης έκανε άλμα μέχρι και 1,4% στα 33,17 δολάρια, το υψηλότερο επίπεδο από την 1η Δεκεμβρίου του 2000.

    Συνεχίζονται οι έλεγχοι των επιθεωρητών

    Επτά ύποπτες εγκαταστάσεις, που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για την παραγωγή όπλων μαζικής καταστροφής, επισκέφθηκαν σήμερα οι επιθεωρητές των Ηνωμένων Εθνών στη Βαγδάτη. Μεταξύ αυτών ένα τηλεπικοινωνιακό κέντρο κοντά στα σύνορα με το Ιράν.

    Οι εμπειρογνώμονες του ΟΗΕ, που επέστρεψαν στο Ιράκ ύστερα από τέσσερα χρόνια, εργάζονται ασταμάτητα από τις 27 Νοεμβρίου για να ελέγξουν κατά πόσον είναι ειλικρινείς οι διαβεβαιώσεις της Βαγδάτης ότι δεν διαθέτει απαγορευμένα όπλα. Στο Ιράκ βρίσκονται 110 επιθεωρητές της Διεθνούς Επιτροπής Ατομικής Ενέργειας και της Επιτροπής Επιθεωρήσεων των Ηνωμένων Εθνών.

    [08] Τους 80 έφθασαν οι νεκροί στο Γκρόζνι

    30/12/2002 1:22:00 μμ

    Ογδόντα νεκροί είναι ο μέχρι τώρα απολογισμός της επίθεσης, που πραγματοποίησαν δύο καμικάζι την Παρασκευή στο Γκρόζνι της Τσετσενίας. Στο μεταξύ ακόμα 15 τραυματίες βρίσκονται σε κρίσιμη κατάσταση. Καταφανή τρομοκρατική επίθεση χαρακτήρισαν οι Ηνωμένες Πολιτείες την πολύνεκρη επίθεση, ενώ η ανησυχία μεγαλώνει στη Ρωσία μετά το νέο χτύπημα των Τσετσένων ανταρτών λίγους μήνες μετά την εισβολή τους σε κεντρικό θέατρο της Μόσχας. Ρώσοι πολιτικοί συμφώνησαν προχθες να ασκήσουν πιέσεις στον πρόεδρο Πούτιν για εκπόνηση κι εφαρμογή ενός ειρηνευτικού σχεδίου για την Τσετσενία.

    ''Δεύτερη Παλαιστίνη'' η Τσετσενία

    Ο αυτονομιστής πρόεδρος της Τσετσενίας Ασλάν Μασχάντοφ ανακοίνωσε προχθές πως ''κατανοεί'' τους δράστες της πολύνεκρης επίθεσης αυτοκτονίας στο Γκρόζνι, όμως ''δεν μπορεί να τους υποστηρίξει'', καθώς το Κρεμλίνο δράττεται της ευκαιρίας να χρησιμοποιήσει τέτοιου είδους ενέργειες για να κατηγορήσει τους Τσετσένους αντάρτες ότι διατηρούν δεσμούς με τη διεθνή τρομοκρατία.

    Σε μία "δεύτερη Παλαιστίνη" κινδυνεύει να μετατραπεί η Τσετσενία με τις τρομοκρατικές επιθέσεις αυτοκτονίας, τόνισε ο Αχμεντ Ζακάγεφ, εκπρόσωπος του αυτονομιστή προέδρου της καυκάσιας δημοκρατίας Ασλάν Μασχάντοφ. Η επίθεση αυτή "αποτελεί την καλύτερη απόδειξη πως ούτε ο (φιλορώσος κυβερνήτης) Αχμαντ Καντίροφ, ούτε οι ρωσικές ομοσπονδιακές δυνάμεις μπορούν να ελέγξουν την κατάσταση μέσα στη δημοκρατία", τόνισε σε συνέντευξή του στον ραδιοφωνικό σταθμό Ηχώ της Μόσχας ο Ζακάγεφ.

    Η Μόσχα αξιώνει από τη Βρετανία να εκδώσει τον Ζακάγεφ, κατηγορώντας τον για συμμετοχή σε μία σειρά από "τρομοκρατικές πράξεις", οι οποίες στην πλειονότητά τους διαπράχθηκαν στη διάρκεια του πρώτου πολέμου στην Τσετσενία.

    Τα συλλυπητήρια του για την επίθεση στην έδρα της φιλορωσικής διοίκησης στην Τσετσενία, εξέφρασε χθες στο Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν ο πρόεδρος της Κίνας, Τζιανγκ Ζεμίν. Ο Κινέζος πρόεδρος πρόσθεσε ότι η χώρα του "υποστηρίζει τις προσπάθειες της Ρωσίας να πατάξει τους τρομοκράτες και τους αυτονομιστές στην Τσετσενία". Σημειώνεται ότι η Κίνα και η Ρωσία έχουν συστήσει τον Οργανισμό Συνεργασίας της Σαγκάης, στον οποίο συμμετέχουν και τέσσερις χώρες της κεντρικής Ασίας, με σκοπό την πάταξη των αυτονομιστικών και ισλαμιστικών κινημάτων.

    Υπενθυμίζουμε ότι η επίθεση έγινε την Παρασκευή, όταν δύο καμικάζι που επέβαιναν σε ένα φορτηγό κι ένα τζιπ με εκρηκτικά τα οδήγησαν στην είσοδο του κυβερνείου και τα πυροδότησαν.

    [09] Ενας ακόμα Παλαιστίνιος νεκρός στη Δ. Οχθη

    30/12/2002 5:08:00 μμ

    Οπως ανακοινώθηκε από ισραηλινές στρατιωτικές πηγές στην Ιερουσαλήμ ένας Παλαιστίνιος σκοτώθηκε σήμερα από Ισραηλινούς στρατιώτες, οι οποίοι άνοιξαν πυρ εναντίον του όταν το αυτοκίνητο το οποίο οδηγούσε συγκρούστηκε με δικό τους τζιπ. Το περιστατικό σημειώθηκε στα περίχωρα του εβραϊκού καταυλισμού Γκανίμ, περίπου 3 χιλιόμετρα ανατολικά της Τζενίν. Από την σύγκρουση των δύο οχημάτων τραυματίστηκε ελαφρά ένας αξιωματικός, όπως ανέφεραν οι ίδιες πηγές. Ενας από τους στρατιωτικούς που επέβαιναν στο τζιπ δήλωσε ότι ο οδηγός του αυτοκινήτου απείλησε με όπλο, αλλά αργότερα επιβεβαιώθηκε ότι δεν οπλοφορούσε

    [10] Στο δρόμο για τη Χάγη ο πρώην πρόεδρος της Σερβίας

    30/12/2002 4:12:00 μμ

    Η Σερβία ανακοίνωσε σήμερα πως ο πρώην πρόεδρός της, ο οποίος αντιμετωπίζει κατηγορίες για εγκλήματα πολέμου, θα προσαχθεί ενώπιον σερβικού δικαστηρίου κατά το πρώτο στάδιο μιας διαδικασίας που πιθανόν να οδηγήσει στην έκδοσή του στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο του ΟΗΕ. Η θητεία του Μίλαν Μιλουτίνοβιτς έληξε τα μεσάνυχτα της Κυριακής και αμέσως ήρθη η ασυλία του. Η διαδικασία για την έκδοσή του ή για τη μεταφορά του στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο στη Χάγη πρόκειται να αρχίσει μέσα σε μερικές ημέρες.

    Καλείται να λογοδοτήσει για εγκλήματα πολέμου στο Κόσοβο

    Ο Μιλουτίνοβιτς κατηγορείται, μαζί με τον πρώην πρόεδρο της Γιουγκοσλαβίας Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς και τρεις άλλους αξιωματούχους, για εγκλήματα πολέμου εναντίον της αλβανικής μειονότητας στο Κόσοβο το 1999.

    Η Γιουγκοσλαβία είχε προηγουμένως αρνηθεί να στείλει τον Μιλουτίνοβιτς στο δικαστήριο επειδή είχε ασυλία ως πρόεδρος.

    ''(Ο Μιλουτίνοβιτς) είναι τώρα ένας απλός πολίτης και το δικαστήριό μας θα πρέπει να ασχοληθεί μαζί του σύμφωνα με το γιουγκοσλαβικό νόμο περί συνεργασίας με το δικαστήριο της Χάγης'', δήλωσε προς το πρακτορείο Ρόιτερ ο Σέρβος υπουργός Δικαιοσύνης Βλάνταν Μπάτιτς.

    Ο νόμος για τη συνεργασία της Γιουγκοσλαβίας με το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο δεν διευκρινίζει πόσο καιρό μπορεί να διαρκέσει η διαδικασία της έκδοσης, αλλά λαμβάνοντας υπόψη την προθεσμία για την έφεση και το χρόνο που απαιτείται για την έκδοση μιας ετυμηγορίας από το σερβικό δικαστήριο, η διάρκεια της όλης διαδικασίας δεν θα πρέπει να είναι μεγαλύτερη από ένα μήνα.

    [11] Οικονομικές προτεραιότητες κατά την Ελληνική Προεδρία

    30/12/2002 2:33:00 μμ

    Η διασφάλιση ενός σταθερού οικονομικού περιβάλλοντος και η ενίσχυση της εμπιστοσύνης των Ευρωπαίων πολιτών στις οικονομικές προοπτικές και δυνατότητες της Ευρωπαϊκής Ένωσης αποτελούν τον κεντρικό άξονα των οικονομικών προτεραιοτήτων της ελληνικής προεδρίας για το πρώτο εξάμηνο του 2003, που παρουσίασε σήμερα ο υπουργός Οικονομίας, Νίκος Χριστοδουλάκης. Σύμφωνα με τον υπουργό, αυτές οι πολιτικές θα αποτελέσουν το μοχλό για την αντιμετώπιση της αβεβαιότητας που προκαλούν τα πολεμικά σενάρια για επικείμενη σύρραξη στον Περσικό και την ενδεχόμενη καθυστέρηση της ανάκαμψης της ευρωπαϊκής οικονομίας.

    Ο κ. Χριστοδουλάκης παρουσίασε ως προτεραιότητες:

    την προώθηση των οικονομικών, πολιτικών και διαρθρωτικών αλλαγών, ειδικότερα στο μακροοικονομικό πεδίο, τη διασφάλιση της μακροοικονομικής σταθερότητας, την ενοποίηση των αγορών, την προώθηση της ατζέντας της Λισσαβόνας για βιώσιμη ανάπτυξη και κοινωνική συνοχή, θέματα προώθησης της επιχειρηματικότητας και των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, διασύνδεση των αγορών ενέργειας - μεταφορών - επικοινωνιών, δημιουργία θέσεων απασχόλησης και προώθηση της νέας περιφερειακής πολιτικής και των διαρθρωτικών ταμείων.

    [12] Αυξήσεις σε μισθούς και συντάξεις για το 2003

    Πηγή: NET 105,8 fm 30/12/2002 12:17:00 μμ

    Αυξήσεις 2,5 - 4,5% στους μισθούς και τις συντάξεις προβλέπονται το 2003 από τον προϋπολογισμό και την Εθνική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας. Τις μεγαλύτερες αυξήσεις θα λάβουν οι χαμηλοσυνταξιούχοι, καθώς οι συντάξεις έως 300 Ευρώ αναμένεται να αυξηθούν άνω του 4%.

    Οι μισθοί στον ιδιωτικό τομέα σύμφωνα με όσα προβλέπει η Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας, θα προσαρμοστούν από την αρχή του χρόνου κοντά στο 3,6%, ενώ για τον δημόσιο τομέα δεν έχει ακόμη ανακοινωθεί η μισθοδοτική πολιτική.

    Σύμφωνα με τον προϋπολογισμό, οι μισθοί στο δημόσιο θα αυξηθούν κατά 2,5%. Πάντως ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ διεκδικούν διορθωτικά ποσά για το 2003 σε περίπτωση απωλειών από τον πληθωρισμό Η εισοδηματική πολιτική για τις συντάξεις, θα καθοριστεί μέχρι τις 15 Ιανουαρίου.

    Σε κάθε περίπτωση οι αυξήσεις θα καλύπτουν τον πληθωρισμό, δήλωσε στη ΝΕΤ 105,8 ο υφυπουργός Κοινωνικών Ασφαλίσεων Ροβέρτος Σπυρόπουλος. Όσον αφορά στο ΤΕΒΕ, όπως είπε ο υφυπουργός, με ομόφωνη απόφαση της η διοίκηση προχωρά σε αναβάθμιση των συντάξεων, μέσω της αύξησης των εισφορών.

    [13] Κατάργηση φόρου συναλλαγών στο ΧΑΑ

    30/12/2002 5:36:00 μμ

    Χωρίς τον φόρο του 0,3% θα γίνονται οι χρηματιστηριακές πωλήσεις μετοχών από τους ειδικούς διαπραγματευτές. Στο εξής, βάσει νόμου, ο εν λόγω φόρος χρηματιστηριακής πώλησης μετοχών εισηγμένων στο Χρηματιστήριο Αθηνών, δεν επιβάλλεται στις πωλήσεις, στο πλαίσιο συγκεκριμένων φορολογικών εξαιρέσεων, που εκτιμάται ότι συμβάλλουν προς την ενίσχυση της λειτουργίας του θεσμού της Ειδικής Διαπραγμάτευσης τόσο στις αγορές αξιών όσο και στις αγορές παραγώγων του Χρηματιστηρίου, ώστε ο εν λόγω θεσμός να συνδράμει περαιτέρω στην ενίσχυση της ρευστότητας και την ανάπτυξη των αγορών αυτών.

    Ετσι, ο παραπάνω φόρος, δεν επιβάλλεται στις πωλήσεις που διενεργούνται από:

    τους Ειδικούς Διαπραγματευτές Τύπου Β της Κύριας Αγοράς, της Παράλληλης Αγοράς και της Νέας Χρηματιστηριακής Αγοράς (ΝΕΧΑ) του Χρηματιστηρίου Αθηνών, στο πλαίσιο της αναλαμβανόμενης, κατά περίπτωση, ειδικής διαπραγμάτευσης, εφόσον οι πωλήσεις αυτές εκκαθαρίζονται μέσω ειδικού κωδικού που τηρείται για λογαριασμό τους από το Κεντρικό Αποθετήριο Αξιών (ΚΑΑ). τους Ειδικούς Διαπραγματευτές της αγοράς παραγώγων του Χρηματιστηρίου Αθηνών, για την κάλυψη των κινδύνων που προκύπτουν από την εκτέλεση των υποχρεώσεων ειδικής διαπραγμάτευσης, εφόσον οι πωλήσεις αυτές εκκαθαρίζονται μέσω ειδικού κωδικού που τηρείται για λογαριασμό τους από το Κεντρικό Αποθετήριο Αξιών.

    [14] Θεσ/κη: Αλλαγές στα εισιτήρια των αστικών λεωφορείων

    30/12/2002 5:44:00 μμ

    Αλλάζουν οι τιμές των εισιτηρίων των αστικών λεωφορείων της Θεσσαλονίκης καθώς από 1 Ιανουαρίου γίνεται στρογγυλοποίηση, μετά από κοινή απόφαση των υπουργών Οικονομικών και Μεταφορών. Συγκεκριμένα, το βασικό κόμιστρο στρογγυλοποιείται στα 0,45 ευρώ από 0,44, το μειωμένο εισιτήριο για πολύτεκνους, φοιτητές και μαθητές γίνεται 0,20 ευρώ από 0,23 και οι μηνιαίες, εξαμηνιαίες και ετήσιες κάρτες απεριορίστων διαδρομών διατηρούνται σταθερές.

    Το αυξημένης τιμής εισιτήριο που μπορεί να προμηθευτεί το επιβατικό κοινό εντός των λεωφορείων από εκδοτικά μηχανήματα ορίσθηκε σε 0,50 ευρώ για το κανονικό εισιτήριο από 0,59 ευρώ και 0,25 ευρώ για το μειωμένο, ενώ τα εισιτήρια των 0,44 ευρώ ή 0,23 ευρώ ισχύουν και θα μπορούν να χρησιμοποιηθούν έως και τις 31 Δεκεμβρίου του 2003.

    [15] Συμφωνία ΑΕΚ- ''ALPHA''

    Πηγή: ΑΠΕ 30/12/2002 6:34:00 μμ

    Το τηλεοπτικό τοπίο στο ελληνικό ποδόσφαιρο είναι από σήμερα πλήρες, καθώς η ΑΕΚ, η οποία ήταν η μόνη "άστεγη" τηλεοπτικά ΠΑΕ, συμφώνησε με τον τηλεοπτικό σταθμό ALPHA. Οπως αναφέρεται, μεταξύ άλλων, σε σχετική ανακοίνωση που φιλοξενείται στην επίσημη ιστοσελίδα της ΠΑΕ ΑΕΚ, "η φιλία μεταξύ των δύο ισχυρών ανδρών, του κ. Δημήτρη Κοντομηνά της τηλεόρασης του ALPHA και του κ. Μάκη Ψωμιάδη της ΑΕΚ ΠΑΕ, έγινε ισχυρότερη μετά την υπογραφή της σύμβασης παραχώρησης των ραδιοτηλεοπτικών δικαιωμάτων της ΑΕΚ στον ALPHA. Έτσι, ο ALPHA ενισχύεται σημαντικά με την προσθήκη της ΑΕΚ στον κατάλογο των ομάδων, των οποίων διαθέτει τα τηλεοπτικά δικαιώματα".

    [16] O Πανιώνιος μπαίνει δυνατά στις μεταγραφές

    30/12/2002 6:30:00 μμ

    Με την απόκτηση του Βραζιλιάνου Χοσέ Kαλίλ Μανσούρ και του Πολωνού, Μπλαζεφ Γιανκόφσκι, άνοιξε ο Πανιώνιος την αυλαία των μεταγραφών του για την χειμερινή περίοδο. Οι δύο ξένοι υπέγραψαν σήμερα συμβόλαιο έξι μηνών, με προοπτική διετούς ανανέωσης. Στο μεταξύ, η επόμενη μεταγραφή θα είναι - όπως όλα δείχνουν - ο Σέρβος μέσος, Ντάρκο Ανιτς (αναμένεται την Πέμπτη στην Αθήνα), καθώς ο προπονητής των "κυανέρυθρων", Γιόζεφ Μπουμπένκο, έχει "ανάψει το πράσινο φως".

    Από την άλλη πλευρά, όμως, θα συνεχιστούν οι δοκιμές του Σκοπιανού Γιουρίκα Σιλικανόσκι, του Νιγηριανού Φούρο Γένεμι και του Βραζιλιάνου Ντα Σίλβα.

    Ο Γιόζεφ Μπουμπένκο δεν μπόρεσε να βγάλει τα συμπεράσματα που ήθελε για την αξία τους στο χθεσινό φιλικό με τον Ατρόμητο, το οποίο έγινε σε ένα πολύ βαρύ αγωνιστικό χώρο, λόγω της δυνατής βροχής.

    Ο τεχνικός του Πανιωνίου πρόκειται να κάνει τις τελικές εισηγήσεις του στην διοίκηση της ΠΑΕ την επόμενη εβδομάδα.

    [17] Έφυγε ο μεγάλος φωτορεπόρτερ Μ. Μεγαλοοικονόμου

    30/12/2002 12:35:00 μμ

    Πλήρης ημερών έφυγε χθες ο Μανώλης Μεγαλοοικονόμου, πρωτοπόρος του φωτορεπορτάζ, με πλούσια και πολυκύμαντη ζωή και καλλιτεχνική δραστηριότητα. Γεννημένος στη Σμύρνη, ήρθε στην Ελλάδα μετά την καταστροφή του 1922 και κατέγραψε με τον φακό του τους μεγάλους σταθμούς της νεώτερης ελληνικής ιστορίας. Προσωπικός φωτογράφος του Ελευθέριου Βενιζέλου, απαθανάτισε τη δράση του Εθνάρχη και όλες τις σημαντικές συμφωνίες. Στο Αλβανικό μέτωπο, στο οποίο συμμετείχε εθελοντικά, ίδρυσε με τον Φιλοποίμενα Φίνο και τον Γιάννη Δριμαρόπουλο την κινηματογραφική υπηρεσία στρατού, που εξέδιδε τα κινηματογραφικά επίκαιρα. Τα φωτογραφικά ντοκουμέντα του Μανώλη Μεγαλοοικονόμου από την κατοχή παρουσιάστηκαν στην πρώτη διάσκεψη του ΟΗΕ, το 1945 στο Σαν Φρανσίσκο. Μαζί με τα αδέλφια του Κώστα και Χαράλαμπο ίδρυσαν αργότερα το φωτογραφικό πρακτορείο, που έφερε το όνομά τους, ενώ ο ίδιος ασχολήθηκε και με την παραγωγή ταινιών. Η κηδεία του θα γίνει αύριο στις 10:30, από το Νεκροταφείο Νέας Σμύρνης.

    [18] Γενετικές εξετάσεις για την ''κλωνοποιημένη Εύα''

    30/12/2002 6:17:00 μμ

    Η μικρή ''Εύα'', που φέρεται ότι είναι το πρώτο κλωνοποιημένο βρέφος στον κόσμο, αναμένεται να φτάσει στις ΗΠΑ για γενετικές εξετάσεις, οι οποίες θα μπορούσαν να δείξουν αν ευσταθεί η ανακοίνωση της αίρεσης των Ραελιανών ότι το βρέφος αποτελεί κλώνο της μητέρας του. Η Μπριζίτ Μπουασελιέ, μέλος της αίρεσης των Ραελιανών και διευθύντρια της Clonaid, επιστημονικής εταιρείας που υποστηρίζει η αίρεση αυτή, ανακοίνωσε τη γέννηση ενός κλωνοποιημένου κοριτσιού την περασμένη Παρασκευή. Ομως δεν κατονόμασε το παιδί, το οποίο αποκαλέστηκε ''Εύα'' και είπε μόνον ότι η μητέρα είναι μια 31χρονη Αμερικανίδα. Οι επιστήμονες ανά τον κόσμο δέχθηκαν με σκεπτικισμό την ανακοίνωση της αίρεσης των Ραελιανών ότι γεννήθηκε το πρώτο κλωνοποιημένο βρέφος.

    Ερχονται και άλλοι κλώνοι;

    Η Clonaid έχει παράρτημα στις Μπαχάμες, αν και ακόμη δεν έχει γίνει γνωστό αν η ''Εύα'' γεννήθηκε στο νησί αυτό. Σύμφωνα με την Μπουασελιέ, τα αποτελέσματά των εξετάσεων της "Εύας" θα μπορούν να γίνουν γνωστά ως το τέλος της εβδομάδας ή στις αρχές της επόμενης.

    Η Μπουασελιέ, η οποία δεν έχει παρουσιάσει φωτογραφίες του βρέφους, υποστηρίζει ότι οι γενετικές εξετάσεις που θα γίνουν από ανεξάρτητο ειδικό μόλις το κοριτσάκι φτάσει στις ΗΠΑ, θα προσφέρουν τις απαραίτητες αποδείξεις για τον ισχυρισμό της. Η Μπουασελιέ είχε ανακοινώσει επίσης ότι ένα δεύτερο κλωνοποιημένο βρέφος αναμένεται να γεννηθεί ως το τέλος αυτής της εβδομάδας από ζεύγος λεσβιών στη βόρεια Ευρώπη και ότι αναμένεται επίσης η γέννηση τριών ακόμα κλωνοποιημένων βρεφών στα τέλη Ιανουαρίου.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Monday, 30 December 2002 - 17:52:39 UTC