Check our bulletin board of Hellenic Conferences Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 02-12-25

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Καλά Χριστούγεννα!
  • [02] Πώς βαθμολογούν οι Έλληνες το 2002;
  • [03] Νέο ναυάγιο με λαθρομετανάστες στη Χίο
  • [04] Σε στρατιωτικό κλοιό τα Χριστούγεννα στη Βηθλεέμ
  • [05] Συντριβή ελικόπτερου στην Βοσνία
  • [06] Φονική κακοκαιρία σε ΗΠΑ και Κίνα
  • [07] Ιράν: Σεισμός 5,3 Ρίχτερ
  • [08] Γερμανία: Επιτράπηκε η εισαγωγή βλαστοκυττάρων

    [01] Καλά Χριστούγεννα!

    25/12/2002 10:14:00 πμ

    Εκατομμύρια πιστοί σε όλο τον κόσμο γιορτάζουν σήμερα τη Γέννηση του Θεανθρώπου. Μηνύματα ελπίδας για έναν καλύτερο κόσμο αλλά και αγωνίας για τα δεινά που συμβαίνουν σε πολλές γωνιές του πλανήτη, έστειλαν οι προκαθήμενοι της Ορθόδοξης και Ρωμαιοκαθολικής εκκλησίας. Τα καθιερωμένα γεύματα αγάπης διανέμει ο Ερυθρός Σταυρός στους άπορους συμπολίτες μας, στο κτίριο της οδού Γ' Σεπτεμβρίου 21. Λευκά Χριστούγεννα προβλέπει η ΕΜΥ. Στο μεταξύ, η Τροχαία έχει λάβει μέτρα για την όσο το δυνατό ασφαλέστερη μετακίνηση των εκδρομέων τις ημέρες των εορτών.

    Μυνήματα Αγάπης και Ειρήνης

    Χαρμόσυνα για τη γέννηση του Θεανθρώπου, αλλά και με αρκετές αναφορές στη σημερινή παγκόσμια κατάσταση, είναι τα μηνύματα των θρησκευτικών ηγετών με την ευκαιρία των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς.

    O Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος επικεντρώθηκε στον πανανθρώπινο πόθο για την αλήθεια και τους κόπους που καταβάλει η ανθρωπότητα για να την προσεγγίσει, δίχως πάντα να ακολουθεί την ορθή οδό: «η γέννηση του Κυρίου ημών Ιησού Χριστού, την οποίαν πανηγυρικώς εορτάζομεν σήμερα, ''ανέτειλε τω κόσμω το φως το της γνώσεως''».

    "Ο νεογέννητος Χριστός είναι ένα παιδί άστεγο σε έναν αφιλόξενο τόπο παγερής αδιαφορίας, με μοναδική ανθρώπινη θαλπωρή την τρυφερότητα της αγίας Μητέρας Του και το στοργικό ενδιαφέρον του Ιωσήφ", αναφέρει στο μύνημά του ο Αρχιεπίσκοπος Τιράνων, Δυρραχίου και πάσης Αλβανίας Αναστάσιος. "Ο πνευματικός πυρήνας της σημερινής γιορτής καλεί σε μια νηφάλια επανεξέταση της συμπεριφοράς μας και σε αυτοκριτική του ρυθμού της ζωής μας. Σε μια στροφή προς τη λιτή ζωή, που ζητεί την ελευθερία της από το παθιασμένο κυνήγι υλικού πλούτου, πλασματικών αναγκών και περιττών ανέσεων. Φωτίζει με ένα ιδιαίτερο τρόπο την αξία του κάθε ανθρώπου που για ποικίλους λόγους ζει στην ανέχεια", τονίζει ο ίδιος και μας καλεί να συνδράδουμε τους συνανθρώπους μας που βρίσκονται σε ανάγκη.

    Από την πλευρά του, ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος Χριστόδουλος αναφέρεται στον σκοπό της θείας ενανθρώπησης. "Το μυστήριο της θείας αγάπης αδυνατεί βέβαια να κατανοήσει ο ανθρώπινος νούς. Την εξήγηση όμως του σκοπού του την αποκωδικοποιεί η φράση αυτή. Γιατί ο Χριστός γεννιέται ως άνθρωπος; Για να οδηγήσει τον άνθρωπο από την πτώση στην ανόρθωση. Σήμερα ο λόγος αυτός ακούγεται νοσταλγικά. Ο κόσμος γύρω μας χαλάει. Ο άνθρωπος εξαχρειώθηκε και παραπατάει. Μπροστά μας είναι ή το χάος ή η σωτηρία. Η Εκκλησία προσφέρει θαλπωρή κι ελπίδα. Γιατί η Εκκλησία δεν επιτελεί την αποστολή Της με όσα πράττει ή λέγει. Αλλά με ο,τι είναι. Καθένας που καταφεύγει σ΄ Αυτήν γεύεται την εστιότητα της ασφάλειας , τη βεβαιότητα της νίκης, την παρηγορία στις θλίψεις, την ενίσχυση στον αγώνα".

    Ο Πατριάρχης Ιεροσολύμων Ειρηναίος σημειώνει μεταξύ άλλων: "Εορτάζοντας και πάλι την υπερφυά γέννησιν του Υιού και Λόγου του Θεού Πατρός, οδηγούμεθα υπό του ανεσπέρου Αστέρος εις το Σπήλαιον της υπό πολεμικών συρράξεων σπαρασσόμενης Βηθλεέμ. Ταπεινοί προσκυνηταί ως και οι εξ' Ανατολών Μάγοι αναζητούμεν την αλήθειαν και δικαιοσύνην του δι' ημάς τους ανθρώπους και δια την ημετέραν σωτηρίαν εκ των ουρανών κατελθόντος και εκ Πνεύματος Αγίου και Μαρίας της Παρθένου ενανθρωπήσαντος. Η Αγία Πόλις Βηθλεέμ, η ''ουδαμώς ελαχίστη'' γίνεται το κέντρον των οραματισμών ημών. Το Θεοδέγμον Σπήλαιον αναπτεροί τας ελπίδας και οριοθετεί την πορείαν ημών".

    Στο Βατικανό ο 82χρονος Πάπας Ιωάννης-Παύλος Β' αν και φανερά καταβεβλημένος, στάθηκε πιστός στην παραδοσιακή μεσονύκτια λειτουργία των Καθολικών για τα Χριστούγεννα, στη Βασιλική του Αγίου Πέτρου. Τόνισε πως το μήνυμα του Ιησού παραμένει η μόνη ελπίδα στα χρόνια του πολέμου και κάλεσε ''τους υπευθύνους των εθνών και των διεθνών οργανώσεων'' να καταβάλουν κάθε προσπάθεια προς χάριν της ειρήνης, ''ιδίως στην πολύπαθη γη της Μέσης Ανατολής''.

    Σταδιακή επιδείνωση του καιρού

    Ήδη άρχισε σήμερα από τα δυτικά η επιδείνωση του καιρού, η οποία κατά τη διάρκεια της ημέρας θα επεκταθεί σε όλη τη χώρα. Κύριο χαρακτηριστικό είναι οι βροχές, οι χιονοπτώσεις στα ορεινά, οι θυελλώδεις άνεμοι και η πτώση της θερμοκρασίας. Το βράδυ αναμένεται να χιονίσει και στα ορεινά της Αττικής.

    Υπενθυμίζεται ότι σήμερα οι φούρνοι, θα είναι ανοιχτοί μόνο για το ψήσιμο φαγητών, ενώ αύριο δεν θα λειτουργήσουν.

    [02] Πώς βαθμολογούν οι Έλληνες το 2002;

    25/12/2002 11:39:00 πμ

    Θετικά αξιολογεί η πλειοψηφία την κυβερνητική πολιτική στα θέματα της τρομοκρατίας, τη Σύνοδο της Κοπεγχάγης, καθώς και το θέμα της διαμάχης με τον τέως, ενώ η οικονομία αποτελεί την αχίλλειο πτέρνα της κυβερνητικής πολιτικής, για το 2002. Αυτά είναι τα αποτελέσματα της δημοσκόπησης την οποία διενήργησε η εταιρεία Κάπα Research για λογαριασμό του "Βήματος", της οποίας το τρίτο και τελευταίο μέρος δημοσιεύεται σήμερα. Ειδικότερα, μόλις το 10,1% δηλώνει ότι το εισόδημά του αυξήθηκε, ενώ το 72,6% θεωρεί ότι υπήρξαν πρωτοφανείς ανατιμήσεις στην αγορά. Ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης είναι ο πολιτικός αρχηγός που ξεχώρισε τη χρονιά που φεύγει και η Ντόρα Μπακογιάννη θεωρείται η πλέον δημοφιλής πολιτικός.

    Έντονη η πολιτική κινητικότητα κατά το περασμένο έτος

    Ως ένα από τα σημαντικότερα γεγονότα θεωρείται η εξάρθρωση της "17Ν" με ποσοστό 25,6%. Το 66,3% θεωρεί ότι τα πράγματα στην καταπολέμηση της τρομοκρατίας πήγαν καλύτερα. Εντούτοις, το 76,6 % της κοινής γνώμης πιστεύει ότι υψηλόβαθμα στελέχη της οργάνωσης δεν έχουν συλληφθεί, κάτι που μέχρι ένα βαθμό ερμηνεύεται από τον μύθο της οργάνωσης που επί πολλά χρόνια καλλιεργήθηκε. Το 61,2% τάσσεται υπέρ της τηλεοπτική κάλυψης της δίκης.

    Μεγάλη επιτυχία της χώρας θεωρεί η πλειοψηφία τη Σύνοδο της Κοπεγχάγης. Το 75,6% θεωρεί την ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ένωση επιτυχία της ελληνικής πλευράς, το 68,2 % εκτιμά ότι μετά της Σύνοδο η Ελλάδα βρίσκεται σε πλεονεκτική θέση έναντι της Τουρκίας, ενώ το 58,5% αξιολογεί ότι η ένταξη θα επηρεάσει την επίλυση υπέρ της ελληνοκυπριακής πλευράς. Ωστόσο, μόλις το 14,4% θεωρεί ότι στο σχέδιο Ανάν είναι ευνοϊκό για την ελληνοκυπριακή πλευρά.

    Βασική στάση τη κοινής γνώμης απέναντι στο τέως είναι η αδιαφορία (42,6%), ενώ ένα 40,7 % δικαιώνει την κυβέρνηση για την όλη αντιπαράθεση.

    Προβληματισμοί επικρατούν αναφορικά με την οικονομική κατάσταση. Ακόμη και ένα χρόνο μετά την είσοδο του ευρώ, η συντριπτική πλειοψηφία (92,4 %) το αντιμετωπίζει επιφυλακτικά και του καταλογίζει ευθύνες για της ανατιμήσεις.

    Συνοψίζοντας μπορούμε να μιλήσουμε για μια χρονιά έντονης πολιτική κινητικότητας, με την κυβέρνηση να βγαίνει ενισχυμένη σε σχέση με το 2001.

    [03] Νέο ναυάγιο με λαθρομετανάστες στη Χίο

    25/12/2002 11:08:00 πμ

    Φωτό αρχείου

    Στα παγωμένα νερά του Αιγαίου, ανοιχτά της νησίδας ''Βενέτικο'' Χίου, άφησαν την τελευταία τους πνοή τα ξημερώματα τρεις άνδρες λαθρομετανάστες, αγνώστων λοιπών στοιχείων, οι οποίοι μαζί με άλλους 21 επέβαιναν σε επτάμετρο φουσκωτό, προερχόμενο πιθανόν από τα απέναντι τουρκικά παράλια. Τη νέα τραγωδία ανήμερα των Χριστουγέννων, γνωστοποίησε λίγο μετά τις 05:00 τα ξημερώματα στο θάλαμο επιχειρήσεων του ΥΕΝ άγνωστος άνδρας ο οποίος, χρησιμοποιώντας πιθανόν κινητό τηλέφωνο, έδωσε ακόμα και το στίγμα όπου βυθιζόταν το δουλεμπορικό φουσκωτό.

    Αμέσως, όλα τα διαθέσιμα σκάφη του Λιμενικού Σώματος, μία πυραυλάκατος του Πολεμικού Ναυτικού και το Σούπερ Πούμα, έφτασαν στην περιοχή όπου και περισυνέλεξαν σώους 14 λαθρομετανάστες μεταξύ των οποίων και έναν σε κρίσιμη κατάσταση, ο οποίος και μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο. Οι έρευνες για τον εντοπισμό επιζόντων συνεχίζονται.

    Πάντως αξίζει να σημειωθεί ότι μεταξύ των διασωθέντων, είναι και ο 42χρονος Έλληνας Νίκος Παναγόπουλος, ο οποίος φέρεται να είναι ο κυβερνήτης του σκάφους αλλά και ο διακινητής

    [04] Σε στρατιωτικό κλοιό τα Χριστούγεννα στη Βηθλεέμ

    25/12/2002 10:49:00 πμ

    Η Γέννηση του Χριστού γιορτάστηκε και στη Βηθλεέμ όπου ο ισραηλινός στρατός έχει αποσύρει τις δυνάμεις του στα περίχωρα. Για μία ακόμη χρονιά, ο ισραηλινός στρατός απαγόρευσε στον Παλαιστίνιο ηγέτη Γιασέρ Αραφάτ να παρακολουθήσει τη λειτουργία της παραμονής των Χριστουγέννων στην εκκλησία της Αγίας Αικατερίνης. Ο Λατίνος πατριάρχης της Ιερουσαλήμ Μισέλ Σαμπάχ, ο οποίος παρέστη στη λειτουργία του εορτασμού της Γέννησης του Θεανθρώπου στη Βηθλεέμ, ζήτησε να υπάρξει νέα ηγεσία στις εμπόλεμες πλευρές στη Μέση Ανατολή.

    Αλλαγή φρουράς και στις δύο πλευρές

    Μιλώντας στους δημοσιογράφους, λίγο πριν την έναρξη της μεσονύχτιας λειτουργίας, ο Μισέλ Σαμπάχ δήλωσε πως ήλθε η στιγμή ''να αντικατασταθούν οι ηγεσίες και των δύο λαών, των Παλαιστινίων και των Ισραηλινών, καθώς πρόκειται για αποτυχημένους που δεν κατάφεραν να πετύχουν να προωθήσουν τις αλλαγές που επιθυμούν οι δύο λαοί''.

    Οι δηλώσεις του Σαμπάχ μεταδόθηκαν κι από την ισραηλινή κρατική ραδιοφωνία.

    Στο μεταξύ, ένας Παλαιστίνιος του ισλαμιστικού κινήματος Χαμάς σκοτώθηκε και ένας τραυματίστηκε σε ανταλλαγή πυρών, σήμερα, από ισραηλινούς στρατιώτες στη Νάμπλους της Δυτικής Οχθης.

    [05] Συντριβή ελικόπτερου στην Βοσνία

    25/12/2002 10:51:00 πμ

    Φωτό αρχείου

    Τρείς στρατιωτικοί της σλοβακικής στρατιωτικής δύναμης που συμμετέχει στη σταθεροποιητική δύναμη του ΝΑΤΟ στη Βοσνία (SFOR) τραυματίστηκαν κατά την συντριβή του ελικοπτέρου τους στα περίχωρα του Τράβνικ, 70 χλμ ΒΔ από το Σαράγεβο, όπως επιβεβαιώθηκε απο τη SFOR. Σύμφωνα με το πρακτορείο Ρόιτερ, που επικαλέστηκε τον εκπρόσωπο της SFOR Ιβ Βανιέ, η κατάσταση των δύο από τους τραυματίες είναι κρίσιμη. Οι δύο τραυματίες διακομίστηκαν και νοσηλεύονται στο στρατιωτικό νοσοκομείο του Σαράγεβο. Από αυτούς, ο ένας είναι σοβαρά τραυματισμένος στην περιοχή της σπονδυλικής στήλης, ενώ ο δεύτερος φέρει βαριά κρανιοεγκεφαλική κάκωση. Αγνωστοι παραμένουν οι λόγοι της συντριβής του ελικοπτέρου που συνέβη το βράδυ της Τρίτης.

    [06] Φονική κακοκαιρία σε ΗΠΑ και Κίνα

    25/12/2002 10:30:00 πμ

    Χιονοθύελλες πλήττουν τις κεντρικές και νότιες Πολιτείες της Αμερικής και πολλές οδικές αρτηρίες παραμένουν κλειστές. Δεκαπέντε άτομα έχασαν τη ζωή τους, κυρίως από τα τροχαία δυστυχήματα στους παγωμένους δρόμους του κάμπου του Όζαρκ, που εκτείνεται σε Αρκανσο, Μιζούρι, Οκλαχόμα και Νέο Μεξικό. Εξάλλου, 26 άτομα έχασαν τη ζωή τους και άλλα 100 τραυματίστηκαν λόγω της κακοκαιρίας η οποία σάρωσε την επαρχία της νότιας Κίνας Γουάνγκ-ντογκ. Περισσότεροι από 200.000 κάτοικοι επλήγησαν από τις δριμείες καιρικές συνθήκες.

    [07] Ιράν: Σεισμός 5,3 Ρίχτερ

    25/12/2002 10:39:00 πμ

    Σεισμική δόνηση μεγέθους 5,3 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ σημειώθηκε στο δυτικό Ιράν, στα σύνορα με το Ιράκ, με αποτέλεσμα να τραυματιστούν τέσσερις άνθρωποι, όπως μετέδωσε το επίσημο ειδησεογραφικό πρακτορείο IRNA. Ο σεισμός σημειώθηκε στην επαρχία Κερμανσάχ, στα όρη Ζάγκρος. Τον περασμένο Ιούνιο, από σεισμό μεγέθους 6,3 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ στο βόρειο Ιράν σκοτώθηκαν τουλάχιστον 229 άνθρωποι και τραυματίστηκαν περισσότεροι από 1.000.

    [08] Γερμανία: Επιτράπηκε η εισαγωγή βλαστοκυττάρων

    25/12/2002 11:48:00 πμ

    Η γερμανική κυβέρνηση ενέκρινε την εισαγωγή από το Ισραήλ βλαστοκυττάρων που θα χρησιμοποιηθούν σε ιατρικές έρευνες, όπως ανακοινώθηκε τη Δευτέρα από το Ινστιτούτο Ερευνών Ρόμπερτ Κόχ. Τα κύτταρα αυτά θα παραδοθούν στον Ολιβερ Μπούστερ, ο οποίος ασχολείται με έρευνες στον εγκέφαλο. Ο ίδιος δήλωσε πως αισθάνεται ανακουφισμένος για την απόφαση αυτή και πως πολύ σύντομα θα αρχίσει τα πειράματα. Στην ανακοίνωση του ινστιτούτου διευκρινίζεται πως εκκρεμούν δύο ακόμα αιτήσεις του για εισαγωγές εμβρυονικών κυττάρων. Τον περασμένο Ιανουάριο, έπειτα από δύο χρόνια έντονων συζητήσεων και διαφωνιών, η γερμανική βουλή με μικρή πλειοψηφία αποφάσισε να επιτρέψει την εισαγωγή βλαστοκυττάρων κάτω από αυστηρό κυβερνητικό έλεγχο.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Wednesday, 25 December 2002 - 9:52:29 UTC