Read about The Loizidou vs Turkey Case of the European Court of Human Rights (18 December, 1996) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Saturday, 20 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 02-12-24

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Σφοδρές αντιδράσεις κατά Ντενκτάς στη Β. Κύπρο
  • [02] Στο ζενίθ η κίνηση στην αγορά
  • [03] Νέα τραγωδία με θύματα λαθρομετανάστες
  • [04] Ιράν: Πολύνεκρη συντριβή ουκρανικού αεροπλάνου
  • [05] Κανένα άρμα μάχης στη Βηθλεέμ τα Χριστούγεννα
  • [06] Ελεύθερη διευθύντρια εφημερίδας της Αργεντινής
  • [07] Τέλος στη διπλή αναγραφή τιμών λέει η ΕΕ
  • [08] Οι απονομές χάριτος του Μπους

    [01] Σφοδρές αντιδράσεις κατά Ντενκτάς στη Β. Κύπρο

    24/12/2002 11:04:00 πμ

    Με επιτακτικό τρόπο απαιτούν Τουρκοκύπριοι πολιτικοί την παραίτηση του κατοχικού ηγέτη. Σύμφωνα με πληροφορίες, κόμματα και οργανώσεις έχουν επιδοθεί σε μία άνευ προηγουμένου εκστρατεία με στόχο την όσο το δυνατό μαζικότερη συμμετοχή των Τουρκοκυπρίων στο συλλαλητήριο της Πέμπτης. Την ίδια ώρα στη Λευκωσία, μετατέθηκε για μετά την Πρωτοχρονιά, και αφού πρώτα συνεδριάσει το εθνικό συμβούλιο, η απάντηση Κληρίδη στην τελευταία επιστολή Ανάν για το Κυπριακό.

    Αναμένοντας την απάντηση της Λευκωσίας

    Σήμερα πραγματοποιείται συλλαλητήριο στην κατεχόμενη Μόρφου, ενώ ομάδα Τουρκοκυπρίων αρχίζει απεργία πείνας, ζητώντας λύση του Κυπριακού και ειρήνη στο νησί.

    Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Μιχάλης Παπαπέτρου, ανέφερε ότι στην απαντητική επιστολή Κληρίδη, θα υπογραμμίζεται η προθυμία της ελληνικής κυπριακής πλευράς να εργαστεί εντατικά για εξεύρεση λύσης του Κυπριακού στη βάση του σχεδίου Ανάν, έως τις 28 Φεβρουαρίου.

    Θα υποδεικνύεται ακόμη στον Γενικό Γραμματέα ότι οι δηλώσεις Ντενκτάς με τις οποίες θέτει όρους και προϋποθέσεις για συνέχιση των συνομιλιών, δημιουργούν επιπρόσθετες δυσκολίες.

    Στο μεταξύ, ο υπουργός Εξωτερικών Ιωάννης Κασουλίδης δήλωσε ότι δεν πρόκειται να υπάρξει λύση εάν ο Ντενκτάς συνεχίσει την αδιάλλακτη στάση του. Οι συνεχιζόμενες απαράδεκτες δηλώσεις του αφήνουν ελάχιστα περιθώρια διαπραγμάτευσης, επισήμανε ο κ. Κασουλίδης. Όσον αφορά το ενδεχόμενο διαφοροποίησης της πολιτικής της Τουρκίας στο Κυπριακό, είπε ότι από τις μέχρι τώρα πληροφορίες που φθάνουν από την Αγκυρα, δεν δικαιολογείται αισιοδοξία.

    Ο κατοχικός ηγέτης, από την πλευρά του, δήλωσε ότι επανεξετάζει το σχέδιο του ΟΗΕ για το Κυπριακό και πρόσθεσε ότι θα στείλει επιστολή στον Γ.Γ. του Οργανισμού παρουσιάζοντας τις επιφυλάξεις του.

    Μορφή χιονοστιβάδας παίρνουν οι αντιδράσεις κατά Ντενκτάς

    Ο πρόεδρος του Ρεπουπλικανικού Τουρκικού Κόμματος Μεχμέτ Αλί Ταλάτ, με γραπτή ανακοίνωση, καλεί το Ραούφ Ντενκτάς και το σύμβουλό του Μουμτάζ Σοϋζάλ να παραιτηθούν αμέσως, ώστε να ανοίξει ο δρόμος για τους Τουρκοκυπρίους και την Τουρκία προς το μέλλον. Ο κ. Ταλάτ κατηγορεί τον κατοχικό ηγέτη ότι σέρνει προς την καταστροφή τους Τουρκοκυπρίους και ότι χρησιμοποιεί την ασθένειά του για να υπονομεύσει τις προσπάθειες για λύση στο Κυπριακό, αλλά και την ένταξη της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

    Σε παραίτηση κάλεσε το Ντενκτάς και ο αρχηγός του τουρκοκυπριακού κόμματος ''Ενωμένη Κύπρος'', Ιζέτ Ιστζιάν. Σε ανακοίνωσή του, ο κ. Ιστζιάν καλεί τους Τουρκοκυπρίους να στείλουν το μήνυμα στη διεθνή κοινότητα ότι δεν αναγνωρίζουν το Ραούφ Ντενκτάς ως συνομιλητή στο Κυπριακό και να δώσουν τη μάχη για την απομάκρυνσή του. Κατηγορεί επίσης τον Ντενκτάς ότι, μαζί με το κατεστημένο της Αγκυρας, προσπαθεί να εξαπατήσει τους Τουρκοκυπρίους και να τους κρατήσει μακριά από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

    Προκλητική συνέντευξη Ντενκτάς στη ''Μιλιέτ''

    Στην συνέντευξή του, ο Τουρκοκύπριος ηγέτης έθεσε τρεις όρους για την επίλυση του Κυπριακού έως τις 28 Φεβρουαρίου. Συγκεκριμένα επιθυμεί αλλαγή στους χάρτες, μόνιμη από κοινού άσκηση προεδρικών καθηκόντων ή σύσταση Προεδρικού Συμβουλίου και αυστηρή διζωνικότητα, δίχως επιστροφή των προσφύγων στο Βορρά.

    Ο Ραούφ Ντενκτάς προτείνει, σε περίπτωση που δεν υπάρξει λύση μέχρι τις 28 Φεβρουαρίου, την υπογραφή με την Ε.Ε. ξεχωριστής συμφωνίας ένταξης των κατεχομένων. Σε αντίθετη περίπτωση, θα προτείνει στην Ευρωπαϊκή Ενωση, σχέση μεταξύ Ενωσης και τουρκοκυπριακού συστατικού κράτους και ένταξη του "κράτους" αυτού, μαζί με την Τουρκία.

    Αναφερόμενος στο εδαφικό, ο Ντενκτάς λέει ότι οι χάρτες του σχεδίου Ανάν "είναι απαράδεκτοι" και τονίζει ότι η τουρκική πλευρά μπορεί να παραχωρήσει τα εδάφη κατά μήκος της πράσινης γραμμής που δεν χρησιμοποιούμε.

    Σημειώνεται ότι νέος αρχηγός του τουρκοκυπριακού Δημοκρατικού Κόμματος εξελέγη τη Δευτέρα ο γιος του Ραούφ Ντενκτάς, Σερντάρ, με μικρή πλειοψηφία. Ο Σερντάρ Ντενκτάς εξασφάλισε 560 ψήφους έναντι 532 του Σαλίχ Τζιοσάρ.

    [02] Στο ζενίθ η κίνηση στην αγορά

    24/12/2002 8:16:00 πμ

    Αυξημένη αναμένεται να είναι και σήμερα η κίνηση στην αγορά για τα ψώνια της τελευταίας στιγμής. Τα εμπορικά καταστήματα θα είναι ανοιχτά ως τις 18:00, τα σούπερ μάρκετ και τα κρεοπωλεία έως τις 20:00, ενώ οι φούρνοι θα διαθέτουν ψωμί για τρεις ημέρες. καθώς ανήμερα των Χριστουγέννων οι φούρνοι θα λειτουργήσουν μόνο για το ψήσιμο φαγητού, ενώ στις 26 του μηνός θα παραμείνουν κλειστοί. Σήμερα κορυφώνεται η έξοδος των κατοίκων των αστικών κέντρων. Η Τροχαία έχει προγραμματίσει έκτακτα μέτρα στους κύριους οδικούς άξονες της χώρας και προειδοποιεί ότι οι έλεγχοι αλκοτέστ θα είναι αυστηρότεροι.

    Εντατικοί οι αγορανομικοί έλεγχοι

    Συνεργεία του υπουργείου Ανάπτυξης και του ΣΔΟΕ πραγματοποιούν συνεχείς ελέγχους για την αντιμετώπιση ενδεχόμενων φαινομένων αισχροκέρδειας. Ο υπουργός Ανάπτυξης επισκέφθηκε χθες τη Βαρβάκειο αγορά της Αθήνας και τον πεζόδρομο της Ερμού, ενώ την ερχόμενη Παρασκευή, ο κ. Τσοχατζόπουλος θα βρίσκεται στα γραφεία του Ινστιτούτου Καταναλωτών όπου μέσω του διαδικτύου θα ανοίξει διάλογο με τους καταναλωτές. Τη Βαρβάκειο αγορά επισκέφθηκε επίσης χθες και ο πρόεδρος του Συνασπισμού Νίκος Κωνσταντόπουλος.

    Μειωμένες εμφανίζονται οι τιμές των προϊόντων στην Βαρβάκειο Αγορά που την περασμένη εβδομάδα είχαν σημειώσει άνοδο. Η τιμή της γαλοπούλας κυμαίνεται από 4 έως 6,5 ευρώ, η τιμή του αρνιού και του κατσικιού έχει σταθεροποιηθεί στα 7 ευρώ και του χοιρινού γάλακτος στα 6 ευρώ.

    Από 1 ως 2 ευρώ πιο ακριβά είναι τα κρέατα στα συνοικιακά κρεοπωλεία και τα σούπερ μάρκετ.

    Στη Βαρβάκειο Αγορά, οι ντομάτες πωλούνται από 50 ως 90 λεπτά το κιλό, το λάχανο από 50 ως 60 και τα φρέσκα κρεμμυδάκια 1,5 ευρώ. Ως και 60 λεπτά πιο ακριβές είναι οι ντομάτες στις λαϊκές, τα συνοικιακά μανάβικα και τα σούπερ μάρκετ.

    [03] Νέα τραγωδία με θύματα λαθρομετανάστες

    24/12/2002 8:17:00 πμ

    Φωτό αρχείου

    Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, δύο άνδρες και ένα κοριτσάκι ανασύρθηκαν νεκροί από τη θάλασσα, 15 μέτρα από την ακτή στην Λευκίμη Κέρκυρας, όπου λίγο πριν τα μεσάνυχτα, προσάραξε επιβατηγό-οχηματαγωγό ξύλινο πλοίο μήκους περίπου 20 μέτρων, στο οποίο μετέβαιναν περίπου 160 λαθρομετανάστες, διαφόρων εθνικοτήτων. Με την προσάραξη, η οποία δημιούργησε ρήγμα στο σκάφος, οι λαθρομετανάστες άρχισαν να πηδούν στη θάλασσα προκειμένου να αποφύγουν τη σύλληψη από τους λιμενικούς οι οποίοι επέβαιναν στα σκάφη του Σώματος και που είχαν σπεύσει στην περιοχή μετά από τηλεφώνημα ιδιώτη. Οι έρευνες για τον εντοπισμό τυχόν αγνοουμένων συνεχίζονται.

    Οι λαθροθρομετανάστες αποβιβάστηκαν με τη βοήθεια των ανδρών του λιμενικού σώματος και φιλοξενούνται σε αθλητικές εγκαταστάσεις της περιοχής, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες, αναζητούνται δύο Αλβανοί, ο κυβερνήτης και ο συγκυβερνήτης του σκάφους, που διέφυγαν με φουσκωτή λέμβο.

    Από τη λιμενική αρχή Κέρκυρας διενεργείται προανάκριση για τη διακρίβωση της προέλευσης και του προορισμού των λαθρομεταναστών, καθώς και των ατόμων που ενέχονται στη μεταφορά τους.

    [04] Ιράν: Πολύνεκρη συντριβή ουκρανικού αεροπλάνου

    24/12/2002 9:12:00 πμ

    Σαράντα έξι άτομα, επιβάτες και μέλη του πληρώματος ουκρανικού αεροσκάφους τύπου Αντόνοφ, που κατευθυνόταν από την Τραπεζούντα στο Ισπαχάν, έχασαν χθες βράδυ τη ζωή τους όταν το αεροπλάνο συνετρίβη, λίγο πριν την προσγείωσή του στην ιρανική πόλη. Οι περισσότεροι από τους επιβάτες ήταν Ουκρανοί και Ρώσοι, στελέχη αεροναυπηγικής βιομηχανίας. Πιθανολογείται πως ο κυβερνήτης του Αντόνοφ έχασε τον έλεγχο λόγω της κακής ορατότητας και το αεροσκάφος συνετρίβη στους ορεινούς όγκους. Τη συντριβή του αεροσκάφους επιβεβαίωσαν ο υπουργός Μεταφορών της Ουκρανίας, και η πρεσβεία της χώρας στην Τεχεράνη, η οποία όμως δεν είχε στοιχεία σχετικά με την αεροπορική εταιρεία στην οποία ανήκει το Αντόνοφ, τον αριθμό των θυμάτων και την ακριβή εθνικότητά τους.

    Έχασε την επαφή με τον πύργο ελέγχου

    Το αεροσκάφος συνετρίβη σε απόσταση περίπου 70 χλμ από το Αρντεστάν στην επαρχία του Ισπαχάν, 560 χλμ νοτίως της Τεχεράνης. Το αεροσκάφος έχασε την επαφή με τον πύργο ελέγχου ενώ πλησίαζε προς το αεροδρόμιο του Ισπαχάν. Το Αντόνοφ πραγματοποιούσε πτήση προς το Ισπαχάν, με ενδιάμεση στάση στην Τραπεζούντα, στη βόρειο Τουρκία, για ανεφοδιασμό σε καύσιμα, όπως ανακοίνωσε εκπρόσωπος του αεροδρομίου στην Αγκυρα. Κανένας από τους επιβάτες δεν κατέβηκε στην τουρκική πόλη, ούτε και υπήρξε νέα επιβίβαση κατά τη διάρκεια του ανεφοδιασμού.

    Οι περισσότεροι από τους Ουκρανούς ήσαν ανώτερα στελέχη της αεροπορικής βιομηχανίας, ενώ μαζί τους ταξίδευαν και Ρώσοι σχεδιαστές αεροσκαφών, που μετέβαιναν στο Ισπαχάν επί τη ευκαιρία της σημερινής τελετής για την πρώτη πτήση νέου αεροσκάφους.

    Ο εκπρόσωπος του ιρανικού υπουργείου Εξωτερικών, Χαμίντ Ρεζά Ασεφί έστειλε συλλυπητήρια στις κυβερνήσεις της Ρωσίας και της Ουκρανίας για τον χαμό των αξιωματούχων τους, καθώς και στις οικογένειες των θυμάτων.

    Η Ουκρανία πούλησε στο Ιράν τα δικαιώματα παραγωγής του Αντόνοφ-140, πριν από δύο χρόνια. Έκτοτε υπάρχει συνεργασία ανάμεσα στις δύο χώρες, ως προς την κατασκευή των Αντόνοφ-140 (τα οποία "βαφτίστηκαν" από τους κατασκευαστές τους ως Ιράν-140), προορισμένα να ανανεώσουν τον απαρχαιωμένο ιρανικό στόλο. Μια δημόσια πρώτη επιτυχημένη δοκιμή του εν λόγω τύπου αεροσκάφους είχε γίνει πέρυσι το Φεβρουάριο.

    Ο υπουργός Μεταφορών του Ιράν δήλωσε πως το δυστύχημα αυτό δεν πρόκειται να επηρεάσει τη συνέχεια της συνεργασίας των δυο χωρών σε αυτόν τον τομέα.

    [05] Κανένα άρμα μάχης στη Βηθλεέμ τα Χριστούγεννα

    24/12/2002 10:12:00 πμ

    Στα περίχωρα της Βηθλεέμ απέσυρε τις δυνάμεις του ο ισραηλινός στρατός όπου και θα παραμείνουν όλη την εβδομάδα του εορτασμού των Χριστουγέννων. Την ίδια ώρα, ο Ισραηλινός υπουργός Εξωτερικών Μπένιαμιν Νετανιάχου, σε συνέντευξή του στη ρωσική τηλεόραση, παρομοίασε τον Γιάσερ Αραφάτ με τον Οσάμα μπιν Λάντεν, με τη διαφορά ότι, όπως είπε, ο Παλαιστίνιος ηγέτης διαθέτει ''πολύ καλές δημόσιες σχέσεις''. Ισραηλινός στρατηγός δικαιολόγησε την απόφαση να απαγορευτεί για δεύτερη χρονιά στον Παλαιστίνιο ηγέτη να παρακολουθήσει τη Λειτουργία της Παραμονής των Χριστουγέννων στην εκκλησία της Αγίας Αικατερίνης, λέγοντας ότι αυτός έκανε περισσότερο κακό στους Χριστιανούς, με την εκστρατεία των δολοφονιών και της τρομοκρατίας.

    Νετανάχιου: Τρομοκράτης ο Αραφάτ

    Στη συνέντευξη αυτή, ο Ισραηλινός αξιωματούχος υποστήριξε ότι οι επεμβάσεις του ισραηλινού στρατού στα παλαιστινιακά εδάφη αποκατέστησαν τον έλεγχο σε περιοχές όπου επικρατούσε αναταραχή. Και τόνισε ότι η ειρήνη θα είναι δυνατή μόνον όταν απομακρυνθεί ο Αραφάτ από την ηγεσία της παλαιστινιακής διοίκησης. ''Αυτό που χρειαζόμαστε είναι αλλαγή καθεστώτος. Μιλάω για το τρομοκρατικό καθεστώς του Γιάσερ Αραφάτ. Υπάρχει μεγάλη ομοιότητα με το καθεστώς των Ταλιμπάν'', είπε ο Νετανιάχου, αναφερόμενος στο καθεστώς των φανατικών ισλαμιστών του Αφγανιστάν που ανατράπηκε πριν ένα χρόνο.

    Σύμφωνα με τον ισραηλινό στρατό κανένα άρμα μάχης ή τεθωρακισμένο όχημα δεν θα βρίσκεται την περίοδο αυτή στους δρόμους της πόλης στην οποία γεννήθηκε ο Ιησούς, εφόσον δεν υπάρχουν πληροφορίες για προγραμματισμένες επιθέσεις εναντίον ισραηλινών πολιτών. "Από την τηλεόραση δεν θα δει κανείς μια πολιορκημένη πόλη γιατί θα κάνουμε τα πάντα ώστε οι εορτασμοί να πραγματοποιηθούν ομαλά", δήλωσε Ισραηλινός στρατηγός.

    Σύμφωνα με τον ισραηλινό στρατηγό, τουρίστες και προσκυνητές αποφεύγουν να επισκέπτονται τη Βηθλεέμ "όχι εξαιτίας των ισραηλινών αρμάτων μάχης, αλλά γιατί φοβούνται ότι μπορεί να πέσουν θύματα της (παλαιστινιακής) τρομοκρατίας".

    Ο ισραηλινός στρατός ανακατέλαβε τη Βηθλεέμ το Νοέμβριο ύστερα από παλαιστινιακή επίθεση στην Ιερουσαλήμ.

    [06] Ελεύθερη διευθύντρια εφημερίδας της Αργεντινής

    24/12/2002 11:24:00 πμ

    Το εφετείο του Μπουένος Αϊρες ακύρωσε χθες την πρωτόδικη απόφαση για κατ' οίκον περιορισμό της διευθύντριας της "Κλαρίν", της μεγαλύτερης εφημερίδας της Αργεντινής και γενικότερα της Λατινικής Αμερικής, Ερνεστίνα Ερέρα ντε Νόμπλε. Εναντίον της Νόμπλε διενεργείται δικαστική έρευνα σχετικά με τις συνθήκες υιοθέτησης των δύο παιδιών της. Η 77χρονη γυναίκα συνελήφθη την περασμένη Τρίτη μετά από αγωγή που κατέθεσαν εναντίον της η οργάνωση "Οι Γιαγιάδες της Πλατείας του Μαγιού".

    Οι κατηγορίες εναντίον της Νόμπλε

    Οι "Γιαγιάδες της Πλατείας του Μαγιού" υποπτεύονται πως τα δύο υιοθετημένα παιδιά της Νόμπλε, ο Φελίπε και η Μαρσέλα, ενδέχεται να είναι παιδιά "εξαφανισμένων" στη διάρκεια της δικτατορίας της Αργεντινής. Σκοπός της συγκεκριμένης οργάνωσης μάλιστα είναι η έρευνα και ο εντοπισμός των βιολογικών και νόμιμων γονιών των παιδιών που απήχθησαν κατά τη διάρκεια της δικτατορίας, την περίοδο 1973- 1983.

    Την περίοδο αυτή, η στρατιωτική χούντα είχε δημιουργήσει ένα ευρύτατο δίκτυο υιοθεσίας παιδιών των αντιπάλων του καθεστώτος. Είχε μάλιστα ιδρύσει και ένα μαιευτήριο στη Σχολή Μηχανικών Ναυτικού, όπου διέμεναν οι έγκυες γυναίκες των αντιφρονούντων. Μετά τη γέννα, οι γυναίκες εκτελούνταν και τα παιδιά παραδίδονταν σε στείρες οικογένειες στρατιωτικών ή φίλων του καθεστώτος.

    [07] Τέλος στη διπλή αναγραφή τιμών λέει η ΕΕ

    24/12/2002 11:18:00 πμ

    Σύσταση προς τον κλάδο του λιανικού εμπορίου εξέδωσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, σε συμφωνία με το Eurocommerce, στην οποία καλεί τους καταστηματάρχες να σταματήσουν να εφαρμόζουν τη διπλή αναγραφή των τιμών και να καταργήσουν πλήρως την πρακτική αυτή μέχρι τις 30 Ιουνίου 2003 το αργότερο. Η ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αναφέρει πως "το ενιαίο ευρωπαϊκό νόμισμα έγινε μέρος της καθημερινής ζωής των Ευρωπαίων πολιτών".

    Ένας χρόνος ευρώ: απολογισμός

    Οι περισσότεροι Ευρωπαίοι μάλιστα είναι ικανοποιημένοι με το νέο νόμισμα και δεν αντιμετωπίζουν κανένα πρόβλημα με την χρήση των χαρτονομισμάτων και κερμάτων ευρώ.

    Ενώ όμως το ευρώ χρησιμοποιείται ολοένα και περισσότερο ως μέσο πληρωμής ακόμα και σε χώρες εκτός της ζώνης ευρώ, πολλοί καταστηματάρχες εξακολουθούν να εφαρμόζουν τη διπλή αναγραφή των τιμών.

    Αν και η πρακτική αυτή αποδείχθηκε χρήσιμη για μεγάλο αριθμό πολιτών στη διάρκεια του 2002, η διπλή αναγραφή των τιμών ενδέχεται παράλληλα να καθυστέρησε την "ψυχολογική" μετάβαση στο ευρώ, η οποία αν και είναι υπό εξέλιξη, απέχει ακόμη πολύ από την ολοκλήρωσή της.

    Η επιτροπή μάλιστα επισήμανε ότι πολυάριθμοι πολίτες εξακολουθούν να υπολογίζουν στα παλαιά εθνικά τους νομίσματα, ιδίως όταν πρόκειται για αγορές μεγάλης αξίας. Γι' αυτό το λόγο, εξηγεί η ανακοίνωση της Επιτροπής, κρίθηκε αναγκαία η διακοπή της διπλής αναγραφής.

    [08] Οι απονομές χάριτος του Μπους

    24/12/2002 10:20:00 πμ

    Ενόψει των Χριστουγεννιάτικων εορτών και του Νέου Έτους, ο Αμερικανός πρόεδρος Τζορτζ Μπους απένειμε χάρη σε επτά κατάδικους για μικρά πλημμελήματα, όπως σε έναν ταχυδρόμο που έκλεψε δέκα δολάρια από την αλληλογραφία και έναν παράνομο παραγωγό ουίσκι από το Τενεσί. Η παράδοση αυτή τηρείται κάθε χρόνο στο τέλος του έτους, αλλά αυτή είναι η πρώτη φορά που την ακολουθεί και ο Μπους από τη μέρα που ανέλαβε τα προεδρικά του καθήκοντα.

    Αυστηρός ο Αμερικανός πρόεδρος

    Αλλοι τυχεροί κατάδικοι ήταν ένας άνδρας που έκλεβε σπόρους από τον εργοδότη του, ενώ ένας άλλος είχε κλέψει ένα ρολό χάλκινου σύρματος, αξίας 38,000 δολαρίων.

    "Όλα τα πρόσωπα που απηλλάγησαν διέπραξαν σχετικώς ασήμαντα αδικήματα κι έκτοτε διάγουν υποδειγματικό βίο", τόνισε στέλεχος του αμερικανικού υπουργείου Δικαιοσύνης. Οι χάριτες απονέμονται σε ανθρώπους που έχουν λογοδοτήσει για την πράξη τους κι έχουν εκτίσει ένα μέρος της ποινής τους.

    Ο ίδιος αξιωματούχος αποκάλυψε πως από τότε που ο Μπους ανέλαβε την προεδρία έχει απορρίψει 569 αιτήσεις χάριτος, και 2,104 αιτήσεις για μετατροπή της ποινής. "Κάθε υπόθεση κρίνεται με βάση τη σοβαρότητα που της αξίζει", εξήγησε.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Tuesday, 24 December 2002 - 9:57:53 UTC