Visit the Hellenic Society of Virology (HSV) Homepage Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 02-12-23

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Αναβάλλεται η απάντηση της Λευκωσίας
  • [02] Εύβοια: Εξανεμίζονται οι ελπίδες
  • [03] Ασθενής σεισμός στην Πρέβεζα
  • [04] ''Στο κενό'' η έκκληση Σαντάμ!
  • [05] Διήμερη επίσκεψη Ερντογάν στη Μοσχα
  • [06] Βραζιλία: Κατολισθήσεις λάσπης με 13 νεκρούς
  • [07] Εκατοντάδες οι πυρκαγιές στην Αυστραλία
  • [08] Ακυρες οι εκλογές στο Μαυροβούνιο
  • [09] Έντονη η ''εορταστική'' κίνηση
  • [10] Μείωση μηνιαίας παρακράτησης φόρου
  • [11] Απεργούν οι εφοριακοί
  • [12] Νέο όπλο κατά του καρκίνου
  • [13] Η μικρότερη σύριγγα του κόσμου
  • [14] Στη φυλακή η ''Μαντόνα'' του Μεξικού
  • [15] Για δέκατη χρονιά συνεχίζονται ''Τα φιλαράκια''

    [01] Αναβάλλεται η απάντηση της Λευκωσίας

    23/12/2002 11:41:00 πμ

    Δεν αναμένεται να διαβιβασθεί τελικά σήμερα η απάντηση της Λευκωσίας στην τελευταία επιστολή του γ.γ. του ΟΗΕ, Κόφι Ανάν. Η καθυστέρηση στην επίδοση της απάντησης, όπως εικάζεται, δεν είναι άσχετη με τις τελευταίες δηλώσεις του Ραούφ Ντενκτάς, ο οποίος ουσιαστικά απορρίπτει το σχέδιο Ανάν, αφού δεν αποδέχεται βασικές ρυθμίσεις του, όπως η επιστροφή των προσφύγων και το σύστημα διακυβέρνησης. Ο Κόφι Ανάν ζητούσε με την επιστολή του, από τα μέρη, να συστηματοποιήσουν κατά συγκεκριμένο τρόπο τις προσπάθειές τους για λύση του Κυπριακού, έως τις 28 Φεβρουαρίου.

    Οι όροι του Ντενκτάς

    Προκλητικός σε ότι αφορά το πολιτικό πρόβλημα της Κύπρου εμφανίστηκε χθες για μία ακόμη φορά με συνέντευξή του στην τουρκική εφημερίδα "Μιλιέτ" ο Ραούφ Ντενκτάς.

    Ο Τουρκοκύπριος ηγέτης έθεσε τρεις όρους για την επίλυση του Κυπριακού έως τις 28 Φεβρουαρίου. Συγκεκριμένα επιθυμεί αλλαγή στους χάρτες, μόνιμη από κοινού άσκηση προεδρικών καθηκόντων, ή σύσταση Προεδρικού Συμβουλίου και αυστηρή διζωνικότητα, δίχως επιστροφή των προσφύγων στο Βορρά.

    Ο Ραούφ Ντενκτάς προτείνει, σε περίπτωση που δεν υπάρξει λύση μέχρι τις 28 Φεβρουαρίου, την υπογραφή με την Ε.Ε. ξεχωριστής συμφωνίας ένταξης των κατεχομένων. Σε αντίθετη περίπτωση, θα προτείνει στην Ευρωπαϊκή Ενωση, σχέση μεταξύ Ενωσης και τουρκοκυπριακού συστατικού κράτους και ένταξη του "κράτους" αυτού, μαζί με την Τουρκία.

    Απαντώντας ο Ραούφ Ντενκτάς στο ερώτημα αν υπάρχουν ακόμη ελπίδες για την επίλυση του Κυπριακού τονίζει ότι υπάρχουν. "Εάν έχουν καλές προθέσεις, μπορούμε μέχρι τις 28 Φεβρουαρίου να καταλήξουμε σε μια κοινή λύση. Αλλά αυτή πρέπει να είναι μια δίκαιη λύση που θα προστατεύει τα δικαιώματα και της τουρκικής πλευράς. Είναι δυνατόν να καταλήξουμε σε κάποιο αποτέλεσμα, εργαζόμενοι πάνω στο σχέδιο Ανάν".

    Αναφερόμενος στο εδαφικό, ο Ντενκτάς λέει ότι οι χάρτες του σχεδίου Ανάν "είναι απαράδεκτοι" και τονίζει ότι η τουρκική πλευρά μπορεί να παραχωρήσει τα εδάφη κατά μήκος της πράσινης γραμμής που δεν χρησιμοποιούμε.

    Την ίδια στιγμή στη Βόρεια Κύπρο πυκνώνουν οι αντιδράσεις των κομμάτων της αντιπολίτευσης, αλλά και των Τουρκοκυπρίων με αίτημα την παραίτηση Ντενκτάς και την αλλαγή πορείας σε σχέση με την επίλυση του πολιτικού ζητήματος και την ένταξη στην Ε.Ε.

    [02] Εύβοια: Εξανεμίζονται οι ελπίδες

    23/12/2002 8:20:00 πμ

    φωτο αρχείου

    Συνεχίζονται οι έρευνες στη θαλάσσια περιοχή της Χιλιαδούς, στην Εύβοια, για τον εντοπισμό τυχόν αγνοουμένων λαθρομεταναστών από τα δύο ναυάγια της περασμένης Πέμπτης, ενώ χθες, εντοπίστηκαν άλλα οκτώ πτώματα, ανεβάζοντας τον αριθμό των νεκρών σε 13. Δύο Τούρκοι δουλέμποροι καταδικάστηκαν σε δέκα χρόνια κάθειρξη, ενώ αναζητούνται τρεις Έλληνες συνεργάτες τους.

    Το ναυάγιο του δουλεμπορικού σκάφους σημειώθηκε την περασμένη Παρασκευή, ενώ μέχρι στιγμής έχουν διασωθεί 70 άτομα.

    Το Τριμελές Πλημμελειοδικείο Χαλκίδας επέβαλε με απόφασή του ποινή φυλάκισης 10 ετών και χρηματική ποινή 150.000 ευρώ στον καθένα από τους δύο Τούρκους διακινητές οι οποίοι συνελήφθησαν την περασμένη Πέμπτη στη Χιλιαδού Ευβοίας.

    [03] Ασθενής σεισμός στην Πρέβεζα

    Πηγή: ΝΕΤ 23/12/2002 8:18:00 πμ

    Δεν εμπνέει ανησυχία η ασθενής σεισμική δόνηση 4,2 Ρίχτερ που σημειώθηκε στις 6 σήμερα το πρωί στο θαλάσσιο χώρο της Πρέβεζας, διαβεβαιώνει ο σεισμολόγος του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, Δημήτρης Παναγιωτόπουλος.

    [04] ''Στο κενό'' η έκκληση Σαντάμ!

    23/12/2002 11:21:00 πμ

    Εντείνονται οι πολεμικές προετοιμασίες και όλα δείχνουν ότι ένας νέος πόλεμος στον Περσικό δεν θα αποφευχθεί, παρά τη χθεσινή έκκληση του Σαντάμ Χουσεΐν προς τη διεθνή κοινότητα να αποτρέψει ένα στρατιωτικό πλήγμα κατά του Ιράκ. Οι μέχρι τώρα έλεγχοι των επιθεωρητών δεν επαλήθευσαν τις αμερικανικές και βρετανικές κατηγορίες για όπλα μαζικής καταστροφής στο Ιράκ, υποστηρίζει η Βαγδάτη. Τονίζει μάλιστα ότι δεν έχει όπλα μαζικής καταστροφής και προκαλεί τις ΗΠΑ να στείλουν πράκτορες της CIA να ελέγξουν, ενώ τονίζει ότι "απαντάμε σε όποια ερώτηση θέσουν Αμερικανοί και Βρετανοί για τα οπλικά μας συστήματα".

    Πυρετώδεις προετοιμασίες

    Ειδικοί εμπειρογνώμονες των Ηνωμένων Εθνών δεν κατόρθωσαν να επαληθεύσουν τις αμερικανικές κατηγορίες ότι το Ιράκ κατέχει όπλα μαζικής καταστροφής, φέρεται ότι δήλωσε ο ιρακινός πρόεδρος στο πρακτορείο ειδήσεων ΙΝΑ.

    Ωστόσο ο Χουσέιν δήλωσε σε μια αντιπροσωπεία από την Λευκορωσία, που επισκέπτεται τη Βαγδάτη, ότι το Ιράκ είναι "αποφασισμένο να αμυνθεί" εάν υπάρξει αμερικανική επίθεση.

    "Σεβόμενοι τον Κόσμο, ο οποίος μας έλεγε αφήστε τους επιθεωρητές να επιστρέψουν στο Ιράκ, εμείς αποδεχθήκαμε την απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας 1441 παρά τα αρνητικά της στοιχεία", δήλωσε ο Σαντάμ.

    "Οι επιθεωρητές ολοκλήρωσαν το έργο τους μετά από 23 ημέρες από τα σημεία που οι ΗΠΑ και η Βρετανία είχαν υποδείξει, ότι το Ιράκ κατασκευάζει όπλα μαζικής καταστροφής", πρόσθεσε ο Σαντάμ. Οι δηλώσεις Σαντάμ ακολούθησαν εκείνες του εκπροσώπου του Αμερ Αλ Σαάντι νωρίτερα ο οποίος είχε τονίσει ότι το Ιρακ δεν έχει αντίρρηση να στείλει ακόμα και η CIA πράκτορες της για να διερευνήσουν τις κατηγορίες των ΗΠΑ για το οπλοστάσιο του.

    Σύμφωνα πάντως με το δημοσίευμα, της εφημερίδας ''Sunday Telegraph'', τουλάχιστον 40.000 Βρετανοί στρατιώτες, από τους οποίους οι 5.500 πεζοναύτες, θα πολεμήσουν στο πλευρό των Αμερικανών στο Ιράκ.

    Η ταξιαρχία των πεζοναυτών θα ενωθεί με τις αμερικανικές δυνάμεις για να θέσουν υπό τον έλεγχο τους το στρατηγικό λιμάνι της Μπάσρα, στο νότιο Ιράκ. Η ταξιαρχία αυτή υπήρξε η αιχμή του δόρατος των στρατευμάτων που είχαν αποβιβαστεί το 1982 στα Φόκλαντ, στον πόλεμο μεταξύ Βρετανίας και Αργεντινής, όταν η τελευταία κατέλαβε τα νησιά αυτά.

    Ενας αξιωματούχος του υπουργείου Αμυνας δήλωσε στην εφημερίδα ότι η συμμετοχή των πεζοναυτών στον πόλεμο κατά του Ιράκ ήταν αίτημα της Ουάσινγκτον.

    Να υπενθυμίσουμε ότι ο Βρετανός πρωθυπουργός Τόνι Μπλερ ζήτησε την Παρασκευή από τις βρετανικές δυνάμεις να προετοιμαστούν για επίθεση κατά του Ιράκ εάν ο Σαντάμ Χουσέιν δεν υπακούσει στο αίτημα του ΟΗΕ να καταστρέψει τα όπλα μαζικής καταστροφής που διαθέτει.

    Εν τω μεταξύ, η σύμβουλος εθνικής ασφαλείας των ΗΠΑ, Κοντολίζα Ράις, ζήτησε να αυξηθεί ο αριθμός των επιθεωρητών στο Ιράκ από περίπου 100 που είναι, τώρα σε 250 με 300, προκειμένου να υπάρξει εντετικοποίηση των ερευνών τους στο ιρακινό έδαφος.

    Αιχελ: Το Βερολίνο δεν στηρίζει τον πόλεμο

    "Μεγάλος κίνδυνος" για την παγκόσμια ανάπτυξη θα ήταν ένας πόλεμος στο Ιράκ, κατά τον γερμανό υπουργό Οικονομικών, που προειδοποιεί ότι το Βερολίνο δεν θα στηρίξει οικονομικά τον πόλεμο.

    Στη συνέντευξη που δημοσιεύεται σήμερα στην εφημερίδα Bild Zeitung ο κ. Χανς Αιχελ τονίζει ότι κανείς δεν μπορεί να προβλέψει τις συνέπειες ενός τέτοιου πολέμου στην παγκόσμια οικονομία και κατά συνέπεια και στην ίδια τη Γερμανία, ιδιαίτερα ως προς την ανάπτυξη και τις τιμές του πετρελαίου.

    CIA: Ο Σαντάμ θα χρησιμοποιούσε βιολογικά

    Ο Σαντάμ σκόπευε να χρησιμοποιήσει βιολογικά όπλα στον πόλεμο του Περσικού, αλλά τα αναγνωριστικά του αεροσκάφη καταρρίφθηκαν, σύμφωνα με έγγραφο της CIA, που δημοσίευσαν το Σαββατοκύριακο τα Αρχεία Εθνικής Ασφαλείας. Δεν αποκαλύπτεται ωστόσο ποιες τοποθεσίες θα πλήττονταν, ούτε ποιες βιολογικές ουσίες θα χρησιμοποιούνταν.

    [05] Διήμερη επίσκεψη Ερντογάν στη Μοσχα

    23/12/2002 8:31:00 πμ

    Ο ηγέτης του κυβερνώντος Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ) στην Τουρκία Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, φθάνει σήμερα στη Μόσχα για επίσημη διήμερη επίσκεψη. Στη διάρκεια της επίσκεψής του, ο "ισχυρός άνδρας" της Τουρκίας αναμένεται να έχει συνομιλίες με τη ρωσική ηγεσία γύρω από τις προπτικές της ανάπτυξης των διμερών σχέσεων. Επίσης, το θέμα του σχεδίου "Γαλάζιο Ρεύμα", του αγωγού που θε μεταφέρει ρωσικό φυσικό αέριο στην Τουρκία, θα είναι ψηλά στις οικονομικού ενδιαφέροντος συνομιλίες των δύο πλευρών.

    Οι πρώτες παραδόσεις φυσικού αερίου προβλέπονται για τον προσεχή Ιανουάριο, μολαταύτα δεν έχει λυθεί ακόμη το πρόβλημα της φορολόγησης των εταιρειών που συμμετέχουν στο πρόγραμμα.

    Η διαφορά ανέρχεται σε δεκάδες εκατ. δολάρια, και ο υφυπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας, Σεργκέι Ραζόφ, που την προηγουμένη εβδομάδα ήταν στην Αγκυρα, τόνισε στο πρακτορείο "ΙΤΑΡ-ΤΑΣΣ", πως κάλεσε την Τουρκία να τοποθετηθεί και να κλείσει το θέμα, που είναι ζωτικής σημασίας για τη ρωσική πλευρά.

    Ο κατάλογος των θεμάτων στις επαφές του Ερντογάν θα περιλαμβάνει επίσης και συνομιλίες για περιφερειακά ζητήματα κοινού ενδιαφέροντος.

    Τέλος, ο ηγέτης του κυβερνώντος Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ) θα συνοδεύεται από μια διευρυμένη αντιπροσωπεία από επιχειρηματίες και πολιτικά στελέχη της κυβέρνησης.

    [06] Βραζιλία: Κατολισθήσεις λάσπης με 13 νεκρούς

    23/12/2002 8:25:00 πμ

    Φωτο αρχείου

    Τουλάχιστον δεκατρείς άνθρωποι έχασαν την ζωή τους σε μια ορεινή πόλη κοντά στο Ρίο ντε Ζανέιρο, στην Βραζιλία, μετά τις κατολισθήσεις λάσπης που προκλήθηκαν από τις ραγδαίες βροχοπτώσεις, ανακοινώθηκε χθες από το τοπικό γραφείο πολιτικής προστασίας. "Τέσσερα πτώματα βρέθηκαν το απόγευμα (χθες)", δήλωσε εκπρόσωπος του γραφείου, τονίζοντας πως συνολικά βρέθηκαν 13 σωροί και πως τα συνεργεία αρωγής εξακολουθούν να σκάβουν, μήπως βρούν κι άλλους ανθρώπους θαμμένους στις λάσπες. Η γραφική Τερεζόπολις, ένα δημοφιλές θέρετρο στις λοφοσειρές 100 χλμ βορείως του Ρίο ντε Ζανέιρο, επλήγη ιδιαίτερα από τις σφοδρότατες βροχοπτώσεις μέσα στο Σαββατοκύριακο.

    [07] Εκατοντάδες οι πυρκαγιές στην Αυστραλία

    23/12/2002 10:31:00 πμ

    Φωτό αρχείου

    Ρεκόρ πυρκαγιών σημειώθηκαν σήμερα στην Δυτική Αυστραλία αφού, σύμφωνα με τη Πυροσβεστική Υπηρεσία, εξακολουθούν να υπάρχουν 70 εστίες πυρκαγιών στην επαρχιακή πολιτεία ενώ και στο Περθ καταγράφηκαν 200 φωτιές! Οι περισσότερες από τις φωτιές έχουν τεθεί υπό έλεγχο αλλά η κατάσταση ενδέχεται να χειροτερεύσει το επόμενο τριήμερο, καθώς αναμένεται άνοδος της θερμοκρασίας. "Υπάρχουν όμως πολλές πυρκαγιές, ακόμα και μέσα στο Περθ, που δεν είναι υπό έλεγχο", είπε ο συντονιστής της κατάσβεσής τους, Γκάρι Κένεντι. Παρανάλωμα πυρός έχουν γίνει μεγάλες δασικές εκτάσεις και τρία σπίτια στη Δυτική Αυστραλία.

    Στο μεταξύ, λόγω της βελτίωσης των καιρικών συνθηκών, υπό έλεγχο φαίνεται πως είναι η μεγάλη πυρκαγιά στον εθνικό δρυμό του Μπιγκ Ντέζερτ, στην πολιτεία της Βικτώριας, που μαίνεται εδώ και μέρες.

    Πρόκειται για την χειρότερη πυρκαγιά που έχει σημειωθεί τα τελευταία 20 χρόνια στη Βικτώρια και η οποία έχει αποτεφρώσει 178.000 εκτάρια δασικής και θαμνώδους έκτασης, φάρμες και, σαν από θαύμα, μόνο ένα σπίτι! Τέλος, υπό έλεγχο είναι και η φωτιά που σημειώθηκε στον εθνικό δρυμό Γκάουλερ Ρέιτζερς της Νότιας Αυστραλίας, η οποία αποτέφρωσε 16.000 εκτάρια δασικής έκτασης

    [08] Ακυρες οι εκλογές στο Μαυροβούνιο

    23/12/2002 9:37:00 πμ

    Ακυρες αναμένεται να κηρυχθούν οι χθεσινές προεδρικές εκλογές στο Μαυροβούνιο, καθώς η συμμετοχή του εκλογικού σώματος δεν έφτασε το απαιτούμενο ποσοστό του 50%. Το ίδιο είχε γίνει και με τις πρόσφατες εκλογές στη Σερβία.

    Ο Βουγιάνοβιτς το φαβορί

    Το Κέντρο Παρακολούθησης των Εκλογών (CEMI) ανακοίνωσε πως μόνο το 45,7% των ψηφοφόρων είχαν ψηφίσει στις 9 μ.μ. (22.00 ώρα Ελλάδας), όταν έκλεισαν οι κάλπες. Στην ίδια ανακοίνωση αναφέρεται πως ο Φίλιπ Βουγιάνοβιτς, κύριος υποψήφιος του κυβερνώντος Δημοκρατικού Κόμματος των Σοσιαλιστών (DPS) και φαβορί σύμφωνα με τις προεκλογικές δημοσκοπήσεις, υπερψηφίστηκε από το 83,9% των ψηφισάντων, ενώ τις υπόλοιπες ψήφους μοιράστηκαν άλλοι 10 υποψήφιοι.

    Ο εκλογικός νόμος του Μαυροβουνίου απαιτεί επαναληπτική ψηφοφορία με τους ίδιους υποψηφίους, η οποία θα πραγματοποιηθεί τον ερχόμενο μήνα. Αν αποτύχει και πάλι, θα πρέπει να ξεκινήσει μια νέα εκλογική διαδικασία, ενδεχομένως έπειτα από μια τροποποίηση του εκλογικού νόμου.

    [09] Έντονη η ''εορταστική'' κίνηση

    23/12/2002 10:55:00 πμ

    Ιδιαίτερα αυξημένη είναι και σήμερα η κίνηση στην αγορά για την προμήθεια των εορταστικών αγαθών. Την ίδια ώρα εντείνονται οι έλεγχοι για τον περιορισμό των ανατιμήσεων. Μειωμένες εμφανίζονται σήμερα οι τιμές των προϊόντων στην Βαρβάκειο Αγορά που την περασμένη εβδομάδα είχαν σημειώσει άνοδο. Η τιμή της γαλοπούλας κυμαίνεται από 4 έως 6,5 ευρώ, το αρνί και το κατσίκι 7 ευρώ και το χοιρινό γάλακτος 6 ευρώ.

    Το αγοραστικό ενδιαφέρον έχει αυξηθεί, η εικόνα είναι σαφώς βελτιωμένη σε σχέση με τις προηγούμενες ημέρες, δήλωσε στη ΝΕΤ 105,8 ο αντιπρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Αθηνών, Νίκος Γιαννέτος.

    Δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα, από πλευράς τιμών και επάρκειας ανέφερε στη ΝΕΤ 105,8 ο πρόεδρος Κρεοπωλών Βαρβακείου Αγοράς, Ηρακλής Κασμάς, ο οποίος κατήγγειλε παραεμπόριο νωπών κρεάτων, ύποπτης προέλευσης, στην πλατεία Ψυρρή.

    Σήμερα τα εμπορικά καταστήματα και τα Super Market θα είναι ανοιχτά έως τις οκτώ το βράδυ, ενώ αύριο, παραμονή Χριστουγέννων, θα κλείσουν στις έξι το απόγευμα.

    [10] Μείωση μηνιαίας παρακράτησης φόρου

    23/12/2002 11:25:00 πμ

    Μειωμένο ποσό φόρου σε σχέση με σήμερα θα παρακρατείται από τους μισθούς και τις συντάξεις από την 1/1/2003. Η μείωση της μηνιαίας παρακράτησης του φόρου εισοδήματος οφείλεται στην αύξηση του αφορολόγητου ποσού εισοδήματος που θα ισχύσει για τους μισθωτούς και τους συνταξιούχους για τα εισοδήματα που θα αποκτήσουν κατά τη διάρκεια του 2003. Πρόκειται για τα μέτρα που αποφασίστηκαν στο πλαίσιο της φορολογικής μεταρρύθμισης. Το υπουργείο Οικονομικών απέστειλε σήμερα σε όλες τις Εφορίες την εγκύκλιο με τις οδηγίες για τον τρόπο με τον οποίο θα υπολογίζουν την παρακράτηση του φόρου στους μισθούς και στις συντάξεις που θα καταβάλλονται από την 1/1/2003.

    [11] Απεργούν οι εφοριακοί

    23/12/2002 8:59:00 πμ

    Κλειστές θα είναι οι εφορίες στις 27, 30 και 31 Δεκεμβρίου, λόγω των απεργιακών κινητοποιήσεων των εφοριακών, που ζητούν την ανάκληση αποσπάσεων συναδέλφων τους.

    [12] Νέο όπλο κατά του καρκίνου

    23/12/2002 10:31:00 πμ

    Ελπιδοφόρα μηνύματα στη μάχη κατά του καρκίνου, δίνει ένα νέο φάρμακο, το "κρυπτικό εμβόλιο ανοσοθεραπείας", που ανακάλυψε ο καθηγητής Κώστας Κοσματόπουλος, διευθυντής του μεγαλύτερου αντικαρκινικού ινστιτούτου της Ευρώπης στη Γαλλία, του "Institute Gustave Royssy". Σύμφωνα με δημοσίευμα του "Έθνους της Κυριακής", το νέο αυτό φάρμακο δοκιμάζεται σε είκοσι συνολικά καρκινοπαθείς στην Κρήτη και τα μέχρι τώρα αποτελέσματά είναι εντυπωσιακά.

    Εντυπωσιάζει το φάρμακο

    Ήδη το ανοσοποιητικό σύστημα σε δύο από τους είκοσι ασθενείς, οι οποίοι παίρνουν μέρος στο δοκιμαστικό αυτό στάδιο, αντέδρασε θετικά από το ξεκίνημα της θεραπείας. Οι ασθενείς είχαν υποβληθεί στις κλασικές θεραπείες με χειρουργικές επεμβάσεις και χημειοθεραπείες, χωρίς όμως το επιθυμητό αποτέλεσμα, όπως άλλωστε συμβαίνει σε αυτές τις μορφές καρκίνου.

    Ο κ. Κοσματόπουλος, εξηγώντας τη λειτουργία του φαρμάκου, επισήμανε ότι η έρευνα του στράφηκε στην αναζήτηση κοινής θεραπείας για όλες τις μορφές καρκίνου, η οποία θα βασιζόταν στην ενεργοποίηση του ανοσοποιητικού συστήματος. Σύμφωνα πάντα με τα λεγόμενα του, αποδείχθηκε ότι με τη χρήση ενός τροποποιημένου πεπτιδίου (hp57Y1) είναι δυνατή μία "ανοσολογική απάντηση" η οποία στρέφεται στα "άρρωστα κύτταρα" χωρίς να βλάπτονται οι φυσιολογικοί ιστοί.

    [13] Η μικρότερη σύριγγα του κόσμου

    23/12/2002 11:29:00 πμ

    Τέλος στο φόβο -και τον πόνο- της ένεσης. Ιάπωνες επιστήμονες κατασκεύασαν μία μικροσκοπική υποδερμική σύριγγα, το τσίμπημα της οποίας δεν προκαλεί πόνο. Η ανακάλυψη αυτή μπορεί να αποδειχθεί πολύ χρήσιμη για τους ανθρώπους που πάσχουν από ασθένειες, όπως ο διαβήτης, που απαιτεί καθημερινές ενέσεις ινσουλίνης. Η διάμετρος της σύριγγας είναι μόλις 0,2 χιλιοστά.

    Βοήθεια προς τους διαβητικούς

    "Εξαρτάται από το άτομο, αλλά οι περισσότεροι δεν ένιωσαν καθόλου πόνο ή ενόχληση από τη ένεση", υπογράμμισε ο Takako Ogawa, εκπρόσωπος της κατασκευάστριας εταιρείας και συνέχισε: "Η ζήτηση είναι πολύ μεγάλη κυρίως από τους διαβητικούς, που πρέπει να κάνει τέσσερις με πέντε ενέσεις καθημερινά".

    Η εταιρεία εξετάζει μάλιστα το ενδεχόμενο να εξάγει το προϊόν στο εξωτερικό. Σύμφωνα με τον Takako Ogawa, η εταιρεία πιστεύει πως η σύριγγα θα διατεθεί στην αγορά στα επόμενα πέντε με έξι χρόνια.

    Ο Βρετανικός σύλλογος για τον Διαβήτη καλωσόρισε την εφεύρεση της ένεσης, καθώς θα διευκολύνει ιδιαίτερα τις συνθήκες ζωής των ατόμων που πάσχουν από τη συγκεκριμένη ασθένεια.

    [14] Στη φυλακή η ''Μαντόνα'' του Μεξικού

    Πηγή: ΑΠΕ 23/12/2002 11:21:00 πμ

    Έπειτα από τρία χρόνια σε φυλακή της Βραζιλίας, η σταρ της ποπ Γκλόρια Τρέβι, η "Μαντόνα" του Μεξικού όπως την ονομάζουν, επέστρεψε στην πατρίδα της για να αντιμετωπίσει τις κατηγορίες για σεξουαλική εκμετάλλευση νεαρών κοριτσιών. Η Τρέβι έφτασε το βράδυ του Σαββάτου στη βόρεια μεθοριακή πόλη Τσιουάουα, κρατώντας στην αγκαλιά της τον γιο της, Aνχελ Γκάμπριελ.

    Οι κατηγορίες

    Η διάσημη Μεξικάνα τραγουδίστρια οδηγήθηκε κατ' ευθείαν στη φυλακή Ακίλες Σερντάν, στα περίχωρα της Τσιουάουα, όπου θα κρατηθεί με το γιό της σ' ένα κελί 2 επί 3 μέτρων.

    Η Τρέβι, η οποία εμφανίστηκε τα μεσάνυχτα στο δικαστή με το γιο της, αρνήθηκε να απαντήσει στις ερωτήσεις του και επικαλέσθηκε το δικαίωμά της, βάσει της μεξικανικής νομοθεσίας, να απολογηθεί γραπτά και όχι προφορικά για τις κατηγορίες που την βαρύνουν.

    Η γνωστή τραγουδίστρια συνελήφθη στις αρχές του 2000 στο Ρίο ντε Τζανέιρο και από τότε μπαινοβγαίνει στις φυλακές της Βραζιλίας, ενώ το Μεξικό ζητούσε επίμονα την έκδοσή της προκειμένου να δικαστεί εκεί.

    Όλα αυτά τα χρόνια η Τρέβι αρνιόταν επίμονα τις κατηγορίες εναντίον της και χρησιμοποίησε κάθε νομικό μέσο, ώστε να μην εκδοθεί στο Μεξικό. Στα τέλη Νοεμβρίου όμως οι δικηγόροι της ανακοίνωσαν την επιθυμία της να επιστρέψει στο Μεξικό και να αντιμετωπίσει το δικαστήριο.

    Η 34χρονη τραγουδίστρια κατηγορείται ότι έριχνε νεαρά κορίτσια στα νύχια του μάνατζερ και πρώην συζύγου της, του Σέρχιο Αντράντε, ο οποίος τα εκμεταλλευόταν σεξουαλικά. Ένα από αυτά τα κορίτσια, η Καρίνα Γιαπόρ απέκτησε στα 13 της παιδί από τον Αντράντε.

    Ο δικαστής έχει περιθώριο ως το βράδυ της Τρίτης για να αποφασίσει αν θα απαγγείλει κατηγορίες εναντίον της Τρέβι και θα την κρατήσει στη φυλακή.

    Από τις κατηγορίες που αντιμετωπίζει, η μεξικανική νομοθεσία θεωρεί ως σοβαρό έγκλημα μόνο το βιασμό και, αν η Τρέβι αθωωθεί απ' αυτόν, μπορεί να αφεθεί ελεύθερη με εγγύηση, έστω κι αν κριθεί ένοχη για τις υπόλοιπες κατηγορίες.

    Ο Αντράντε παρέμεινε στη Βραζιλία, όπου συνελήφθη τον Ιανουάριο του 2000 μαζί με την Τρέβι και την τραγουδίστρια Μαρία Ρακενέλ Πορτίγιο. Ο ίδιος και η Ρακενέλ δίνουν μάχη κατά της έκδοσής τους.

    [15] Για δέκατη χρονιά συνεχίζονται ''Τα φιλαράκια''

    23/12/2002 11:17:00 πμ

    Η δημοφιλής αμερικάνικη σειρά "Τα φιλαράκια" θα συνεχιστεί και την επόμενη χρονιά -δέκατη κατά σειρά-, ενώ όλοι οι ηθοποιοί θα παραμείνουν στο καστ. Η συμφωνία με το δίκτυο NBC, που επετεύχθη το πρωί του Σαββάτου, δίνει τέλος στις φήμες μηνών αναφορικά με το μέλλον της αγαπημένης σειράς. Μέχρι στιγμής πάντως δεν έχουν ανακοινωθεί οι οικονομικές λεπτομέρειες της συμφωνίας.

    Σύμφωνα όμως με την έγκυρη εφημερίδα Variety, κάθε επεισόδιο θα στοιχίζει περίπου 10 εκατομμύρια δολάρια, ενώ οι πρωταγωνιστές θα πληρώνονται με ένα εκατομμύρια δολάρια για κάθε επεισόδιο.

    Οι φήμες υποστήριζαν ότι οι ηθοποιοί ήθελαν να αποχωρήσουν από τη σειρά μετά τον ένατο χρόνο συνεχούς προβολής της. Συγκεκριμένα, εθεωρείτο ότι η Τζένιφερ Ανιστον ήθελε να μειώσει τις επαγγελματικές της υποχρεώσεις, προκειμένου να αφιερωθεί στο σύζυγό της, Μπραντ Πιτ και να αποκτήσει οικογένεια.

    Τα τελευταία δύο χρόνια, η σειρά βρίσκεται στην κορυφή των προτιμήσεων του κοινού. Φέτος μάλιστα κέρδισε το αμερικάνικο βραβείο Έμμι καλύτερης σειράς, ενώ η Ανιστον κέρδισε το αντίστοιχο βραβείο καλύτερης κωμικής ηθοποιού.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Monday, 23 December 2002 - 9:57:00 UTC