Visit the Foundation for Hellenic Studies (FHS) Homepage Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 16 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 02-12-22

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Επέτειος της Α' Εθνοσυνέλευσης των Ελλήνων
  • [02] Προβλήματα στο οδικό δίκτυο λόγω παγετού
  • [03] Εντοπίστηκαν νεκροί άλλοι 9 λαθρομετανάστες
  • [04] Απάντηση Χριστόδουλου στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο
  • [05] Νέες προκλήσεις δια στόματος Ντενκτάς
  • [06] Βενεζουέλα: Συνεχίζεται η σκληρή αντιπαράθεση
  • [07] Στο στόχαστρο το πυρηνικό πρόγραμμα της Β.Κορέας
  • [08] Αυστραλία: Πύρινη λαίλαπα σαρώνει τη Βικτώρια
  • [09] Προεδρικές εκλογές στο Μαυροβούνιο
  • [10] Απών για πρώτη φορά από τη Βουλή ο Κάστρο
  • [11] Ισπανία:Απόδραση συλληφθέντα-μέλους της ΕΤΑ
  • [12] Στις κάλπες οι Λιθουανοί
  • [13] Ιορδανία: Επίδοξοι βομβιστές, χωρίς εκρηκτικά
  • [14] Σήμερα η ψήφιση του προϋπολογισμού
  • [15] Πρόστιμο 1,5 εκατ. ευρώ από την ΕΕΤΤ στον ΟΤΕ
  • [16] Βουλευτές ζητούν έκδοση χαρτονομισμάτων 1 ευρώ
  • [17] Η Fiat ''αποχώρησε'' από την General Motors
  • [18] Η ''γηραιά κυρία'' κέρδισε πόντο στο καμπιονάτο
  • [19] Εν αναμονή της Wi-Fi ''πραγματικότητας''

    [01] Επέτειος της Α' Εθνοσυνέλευσης των Ελλήνων

    22/12/2002 7:38:00 μμ

    Εκατόν ογδόντα ένα χρόνια συμπληρώθηκαν σήμερα από την πρώτη εθνοσυνέλευση των Ελλήνων, στην Επίδαυρο. Τις εορταστικές εκδηλώσεις του δήμου Επιδαύρου τίμησε με την παρουσία του ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας. Ο κ. Στεφανόπουλος στην ομιλία του έκανε ιστορική αναφορά στα γεγονότα της Α' Εθνοσυνέλευσης και στην πορεία του δημοκρατικού πολιτεύματος μέχρι σήμερα. Ερωτηθείς για την ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση και την πορεία επίλυσης του Κυπριακού, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας αρκέστηκε να εκφράσει την αισιοδοξία του.

    Ο κ. Στεφανόπουλος, σε ειδική τελετή που έγινε στο δημαρχείο ανακηρύχθηκε επίτιμος δημότης Επιδαύρου.

    [02] Προβλήματα στο οδικό δίκτυο λόγω παγετού

    22/12/2002 7:25:00 μμ

    Ηλιος... με δόντια σήμερα, καθώς ο παγετός και οι χαμηλές θερμοκρασίες ήταν το κύριο χαρακτηριστικό στις περισσότερες περιοχές της χώρας. Πολλά προβλήματα δημιουργήθηκαν λόγω του παγετού σε μεγάλα τμήματα του επαρχιακού δικτύου της Κεντρικής και Βόρειας Ελλάδας. H κίνηση στις εθνικές οδούς τις απογευματινές ώρες ήταν μειωμένη. Η ΕΜΥ για αύριο προβλέπει ασθενείς τοπικές βροχές, ενώ αναμένεται μικρή άνοδο της θερμοκρασίας.

    Κανονικά πραγματοποιούνται τα δρομολόγια από τα λιμάνια του Πειραιά και της Ραφήνας, αλλά και τα πορθμεία, λόγω εξασθένησης των θυελλωδών ανέμων, ωστόσο οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να επικοινωνούν προηγουμένως τηλεφωνικά με τα κατά τόπους λιμεναρχεία.

    Κανονικά εκτελούνται και τα δρομολόγια στο Ρίο - Αντίρριο, αφού ανέστειλαν μέχρι και αύριο τις κινητοποιήσεις τους οι αξιωματικοί των πλοίων της γραμμής.

    Για αύριο Δευτέρα σε όλη τη χώρα προβλέπονται λίγες νεφώσεις που στα δυτικά και βόρεια θα είναι πρόσκαιρα αυξημένες και είναι πιθανόν να σημειωθούν τοπικές βροχές μικρής διάρκειας κυρίως στα βόρεια. Οι άνεμοι θα πνέουν από δυτικές διευθύνσεις ασθενείς έως μέτριοι και στα νότια πελάγη ισχυροί. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στα βόρεια από μείον 3 έως 9 βαθμούς, στα υπόλοιπα ηπειρωτικά από μείον 1 έως 13 βαθμούς και στα νησιά από 1 έως 14 βαθμούς Κελσίου.

    [03] Εντοπίστηκαν νεκροί άλλοι 9 λαθρομετανάστες

    22/12/2002 4:32:00 μμ

    Την τραγική τύχη άλλων οκτώ αγνοουμένων λαθρομεταναστών αποκάλυψαν σήμερα οι έρευνες των λιμενικών αρχών, στη θαλάσσια περιοχή της Χιλιαδούς, ενώ χθες σκάφος του Λιμενικού περισυνέλεξε στη θαλάσσια περιοχή Μετόχι, Εύβοιας το πτώμα ενός ακόμα Αφγανού λαθρομετανάστη, περίπου 40 χρόνων, ο οποίος, σύμφωνα με μαρτυρίες των διασωθέντων, επέβαινε και αυτός στο μοιραίο καΐκι, που προερχόταν από τη Σμύρνη. Στο μεταξύ, με αμείωτο ρυθμό συνεχίζονται οι έρευνες για τον εντοπισμό και διάσωση τυχόν άλλων επιζώντων του ναυαγίου.

    Οι εννέα σοροί θα μεταφερθούν αύριο στο νεκροτομείο Αθηνών για νεκροψία-νεκροτομή.

    Το ναυάγιο του δουλεμπορικού σκάφους σημειώθηκε στη Βόρεια Ευβοια την περασμένη Παρασκευή. Μέχρι στιγής τον θάνατο στα παγωμένα νερά έχουν βρει συνολικά 13 άνθρωποι. Αλλοι 70 έχουν διασωθεί.

    Το Τριμελές Πλημμελειοδικείο Χαλκίδας επέβαλε με απόφασή του ποινή φυλάκισης 10 ετών και χρηματική ποινή 150.000 ευρώ στον καθένα από τους δύο Τούρκους διακινητές οι οποίοι συνελήφθησαν την περασμένη Πέμπτη στη Χιλιαδού Ευβοίας.

    Σήμερα στη θαλάσσια περιοχή της Κω εντοπίσθηκε επτάμετρο καΐκι, στο οποίο επέβαιναν πέντε λαθρομετανάστες. Το δουλεμπορικό παρέλαβε σκάφος της τουρκικής ακτοφυλακής, που ειδοποιήθηκε από το σκάφος του Λιμενικού.

    [04] Απάντηση Χριστόδουλου στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο

    22/12/2002 4:59:00 μμ

    Η Εκκλησία δεν προσέφυγε στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, δήλωσε ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών Χριστόδουλος, σχετικά με την απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, σύμφωνα με την οποία απερρίφθη η προσφυγή Κληρικών και καθηγητών Πανεπιστημίου για την αναγραφή του θρησκεύματος στις ταυτότητες. Ο κ. Χριστόδουλος πρόσθεσε με έμφαση ότι η Εκκλησία απευθύνθηκε στο λαό και ο λαός έδωσε ξεκάθαρη την απάντησή του.

    [05] Νέες προκλήσεις δια στόματος Ντενκτάς

    22/12/2002 3:44:00 μμ

    Αδιάλλακτος και προκλητικός σε ότι αφορά το πολιτικό πρόβλημα της Κύπρου εμφανίζεται για μία ακόμη φορά με συνέντευξή του στην τουρκική εφημερίδα "Μιλιέτ" ο Ραούφ Ντενκτάς. Ο Τουρκοκύπριος ηγέτης θέτει τρεις όρους για την επίλυση του Κυπριακού έως τις 28 Φεβρουαρίου, οι οποίοι είναι η αλλαγή στους χάρτες, η μόνιμη από κοινού άσκηση προεδρικών καθηκόντων ή σύσταση Προεδρικού Συμβουλίου και η αυστηρή διζωνικότητα, δίχως επιστροφή των προσφύγων στο Βορρά. Ο Ραούφ Ντενκτάς προτείνει, σε περίπτωση που δεν υπάρξει λύση μέχρι τις 28 Φεβρουαρίου, την υπογραφή με την Ε.Ε. ξεχωριστής συμφωνίας ένταξης των κατεχομένων.

    Απαράδεκτοι για τον Ντενκτάς οι χάρτες του σχεδίου Ανάν

    Σε αντίθετη περίπτωση, θα προτείνει στην Ευρωπαϊκή Ενωση, σχέση μεταξύ Ενωσης και τουρκοκυπριακού συστατικού κράτους και ένταξη του "κράτους" αυτού, μαζί με την Τουρκία.

    Απαντώντας ο Ραούφ Ντενκτάς στο ερώτημα αν υπάρχουν ακόμη ελπίδες για την επίλυση του Κυπριακού τονίζει ότι υπάρχουν. "Εάν έχουν καλές προθέσεις, μπορούμε μέχρι τις 28 Φεβρουαρίου να καταλήξουμε σε μια κοινή λύση. Αλλά αυτή πρέπει να είναι μια δίκαιη λύση που θα προστατεύει τα δικαιώματα και της τουρκικής πλευράς. Είναι δυνατόν να καταλήξουμε σε κάποιο αποτέλεσμα, εργαζόμενοι πάνω στο σχέδιο Ανάν".

    Αναφερόμενος στο εδαφικό, ο Ντενκτάς λέει ότι οι χάρτες του σχεδίου Ανάν "είναι απαράδεκτοι" και τονίζει ότι η τουρκική πλευρά μπορεί να παραχωρήσει τα εδάφη κατά μήκος της πράσινης γραμμής που δεν χρησιμοποιούμε.

    Την ίδια στιγμή στη Βόρεια Κύπρο πυκνώνουν οι αντιδράσεις των κομμάτων της αντιπολίτευσης, αλλά και των Τουρκοκυπρίων με αίτημα την παραίτηση Ντενκτάς και την αλλαγή πορείας σε σχέση με την επίλυση του πολιτικού ζητήματος και την ένταξη στην Ε.Ε.

    [06] Βενεζουέλα: Συνεχίζεται η σκληρή αντιπαράθεση

    22/12/2002 4:51:00 μμ

    Έκρυθμη παραμένει η κατάσταση στη Βενεζουέλα. Ο υπουργός Αμυνας της χώρας ανακοίνωσε ότι ο στρατός θα ενεργήσει ώστε να επαναληφθούν οι εργασίες στον πετρελαϊκό τομέα, ο οποίος έχει παραλύσει από γενική απεργία και ήδη το πολεμικό ναυτικό έθεσε υπό τον έλεγχο του τουλάχιστον τρία δεξαμενόπλοια που είχαν ακινητοποιηθεί. Εν τω μεταξύ, όπως έγινε γνωστό δύο από τους κυριότερους ηγέτες της αντιπολίτευσης κατόρθωσαν να διαφύγουν απόπειρα σύλληψης τους από την αστυνομία σε ξενοδοχείο του Καράκας.

    Αποτυχημένη απόπειρα

    Ο Κάρλος Φερνάντες, πρόεδρος της ομοσπονδίας εργοδοτών Φεντερακάμας και ο Κάρλος Ορτέγκα, ηγέτης της συνομοσπονδίας εργαζομένων της Βενεζουέλας διέφυγαν αφού ενημερώθηκαν ότι αστυνομικοί ετοιμάζονταν να τους συλλάβουν, είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο εκπρόσωπος της αντιπολίτευσης Ουίλιαμ Νταβίλα.

    Οι Φερνάντες και Ορτέγκα έφυγαν από την πίσω πόρτα που βγάζει στο πάρκινγκ του ξενοδοχείου όπου ενημερώνουν καθημερινά τους δημοσιογράφους για τις εξελίξεις όσον αφορά τη γενική απεργία η οποία το Σάββατο μπήκε στην 20η μέρα.

    Με κυρώσεις απειλεί η κυβέρνηση τους απεργούς

    Στο μεταξύ, τα υπουργεία Αμυνας, Υποδομής και Ενέργειας θέτουν σε εφαρμογή μια απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου που καλεί τους απεργούς του πετρελαϊκού τομέα να επαναλάβουν τις εργασίες τους, αλλιώς θα τους επιβληθούν κυρώσεις, δήλωσε ο υπουργός σε ανακοίνωση που αναγνώσθηκε από την τηλεόραση και το ραδιόφωνο κατά την 20η ημέρα της γενικής απεργίας.

    Λόγω της απεργίας η οποία έχει ξεκινήσει από τις 2 Δεκεμβρίου έχει ουσιαστικά σταματήσει τις εξαγωγές αργού της Βενεζουέλας, 5ης χώρας σε εξαγωγές και 8ης σε παραγωγή πετρελαίου παγκοσμίως.

    Έπειτα από απόφαση της κυβέρνησης, ο στρατός έχει ήδη καταλάβει τις τελευταίες ημέρες τις κύριες πετρελαϊκές εγκαταστάσεις, αλλά δεν κατάφερε να σπάσει την απεργία.

    Τέλος, το πολεμικό ναυτικό κατέλαβε τουλάχιστον τρία ακινητοποιημένα από την απεργίαδεξαμενόπλοια. Ο πλοίαρχος ενός εκ των δύο πλοίων ανέφερε ότι τα μέλη των πληρωμάτων ''φυλακίστηκαν προκειμένου να προσαχθούν σε δίκη''.

    [07] Στο στόχαστρο το πυρηνικό πρόγραμμα της Β.Κορέας

    22/12/2002 2:15:00 μμ

    Πυρηνικό αντιδραστήρα, αποφάσισε να θέσει ξανά σε λειτουργία η Βόρεια Κορέα. Το εργοστάσιο έχει κλείσει το 1994 στο πλαίσιο συμφωνίας που προωθούσαν οι ΗΠΑ προκειμένου να σταματήσουν το πρόγραμμα ανάπτυξης πυρηνικών όπλων, που όπως πιστεύουν διαθέτει η Βόρεια Κορέα. Τότε είχαν τοποθετηθεί στις εγκαταστάσεις του εργοστασίου από την αρμόδια υπηρεσία του ΟΗΕ, συσκευές παρακολούθησης, τις οποίες οι αρχές της χώρας έθεσαν, το Σάββατο, εκτός λειτουργίας. Ο ΟΗΕ εξέφρασε την ανησυχία του για το γεγονός, ωστόσο η Πιονγιάνγκ είχε πει ότι θα έθετε σε λειτουργία εκ νέου τον αντιδραστήρα, με σκοπό την παραγωγή ενέργειας, μετά την απόφαση των ΗΠΑ να διακόψουν τις αποστολές πετρελαίου στη χώρα.

    Ανησυχεί για ενδεχόμενη παραγωγή πλουτωνίου ο ΟΗΕ

    Για τον εν λόγω αντιδραστήρα των πέντε μεγαβάτ στο Νιονγκμπιόνγκ, ο ΟΗΕ πιστεύει ότι είχε χρησιμοποιηθεί για να παραχθεί πλουτώνιο εμπλουτισμένο ώστε να μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε πυρηνικές κεφαλές. Ο σταθμός αυτός είχε κλείσει με μια συμφωνία του 1994.

    Η Διεθνής Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ) του ΟΗΕ έχει επανειλημμένα καλέσει την Πιονγιάνγκ να συνεχίσει να τηρεί τη συμφωνία του 1994 και έχει εκφράσει τη λύπη της για την επιμονή της Βόρειας Κορέας, ότι έχει δικαίωμα να αναπτύξει πυρηνικά όπλα.

    Ο εκπρόσωπος της ΙΑΕΑ Μαρκ Γκβοζντέτσκι δήλωσε προς το Ρόιτερ ότι η Βόρεια Κορέα επενέβη στο οπτικό πεδίο των καμερών στον αντιδραστήρα για να εμποδίσει την ΙΑΕΑ να παρακολουθεί τις δραστηριότητες στην εγκατάσταση. Ο επικεφαλής της ΙΑΕΑ Μοχάμεντ Ελ Μπαραντέι κάλεσε, επίσης, τη Βόρεια Κορέα να μην προβεί σε άλλες μονομερείς ενέργειες.

    Αμεση ανάγκη η χορήγηση ανθρωπιστικής βοήθειας

    Εν τω μεταξύ η Βόρειος Κορέα κατηγόρησε τις ΗΠΑ και τις συμμάχους της ότι χρησιμοποιούν τα πολιτικά θέματα, μεταξύ αυτών και του πυρηνικού προγράμματος της Πιονγκιάνγκ, που υποπτεύονται πως χρησιμοποιείται για κατασκευή όπλων, προκειμένου να τις αρνηθούν την πολυπόθητη ανθρωπιστική βοήθεια.

    Νωρίτερα εντός του μηνός τα Ηνωμένα Εθνη έκαναν έκκληση για βοήθεια ύψους 201 εκατ. δολαρίων προκειμένου να τραφούν 6.4 εκατ. Βορειοκορεάτες το ερχόμενο έτος, δεδομένης της μικρής προσφοράς από τις δωρήτριες χώρες και των δυσθεώρητων αυξήσεων που επέβαλε στις τιμές το κομμουνιστικό καθεστώς.

    Στελέχη των οργανισμών ανθρωπιστικής βοήθειας εκτιμούν πως πάνω από 2 εκατ. Βορειοκορεάτες έχουν πεθάνει από το 1995 λόγω της ασιτίας κι άλλες συναφείς ασθένειες, ενώ η σιτοδεία έχει αναγκάσει δεκάδες χιλιάδες κατοίκους να διασχίσουν τα σύνορα με τη βόρειο Κίνα, ενώ άλλοι -λιγότεροι αριθμητικά - στρέφονται προς τη Νότιο Κορέα.

    Τον προηγούμενο μήνα οι ΗΠΑ, η μεγαλύτερη συμβάλλουσα στο Παγκόσμιο Πρόγραμμα Τροφίμων (WFP) του ΟΗΕ, δήλωσε πως δεν πρόκειται να στείλει άλλη βοήθεια στο απομονωτικό καθεστώς της Βορείου Κορέας. Το ίδιο αμέτοχη θα μείνει και η άλλη μεγάλη δωρήτρια του προγράμματος, Ιαπωνία.

    [08] Αυστραλία: Πύρινη λαίλαπα σαρώνει τη Βικτώρια

    22/12/2002 11:09:00 πμ

    Εκατοντάδες πυροσβέστες καταβάλουν υπεράνθρωπες προσπάθειες για να θέσουν υπό έλεγχο τη μεγαλύτερη πυρκαγιά, για τα τελευταία 20 χρόνια, που μαίνεται στη βορειοδυτική Βικτώρια και έχει αποτεφρώσει δύο σπίτια και πάνω από 130.000 εκτάρια δασικής και θαμνώδους έκτασης. Ήδη μια τεράστια έκταση έχει καλυφθεί από μαύρους καπνούς και στάχτη. Η κατάσταση περιγράφεται ως αφόρητη, αφού το Σάββατο η θερμοκρασία στην περιοχή είχε φτάσει τους 41 βαθμούς και έπνεαν ισχυροί άνεμοι. Στο μεταξύ φαίνεται πως τέθηκαν υπό έλεγχο οι φωτιές κοντά στo Πέρθ όπου έκαψαν μεγάλες δασικές εκτάσεις και δυο σπίτια.

    [09] Προεδρικές εκλογές στο Μαυροβούνιο

    22/12/2002 12:01:00 μμ

    Στις κάλπες καλούνται σήμερα οι κάτοικοι του Μαυροβουνίου προκειμένου να εκλέξουν το νέο πρόεδρο τους, σε μια ψηφοφορία που μποϊκοτάρεται από την αντιπολίτευση και κινδυνεύει να ακυρωθεί στην περίπτωση που η συμμετοχή των εκλογέων δεν ξεπεράσει το 50%. Σύμφωνα με τις πιο αισιόδοξες δημοσκοπήσεις, μόνο το 46% των περίπου 450.000 ψηφοφόρων σκοπεύει να ασκήσει το εκλογικό του δικαίωμα.

    Μετ' εμποδίων

    Οι υποψήφιοι για τη θέση του προέδρου είναι έντεκα, μόνο ένας όμως προέρχεται σαφώς από τον πολιτικό χώρο, ο πρόεδρος του κοινοβουλίου Φίλιπ Βουγιάνοβιτς, 48 ετών.

    Ο Βουγιάνοβιτς είναι μέλος του Δημοκρατικού Σοσιαλιστικού Κόμματος (DPS) και στενός συνεργάτης του ισχυρού άνδρα του Μαυροβουνίου, Μίλο Τζουκάνοβιτς, ο οποίος μετακινήθηκε πρόσφατα από την προεδρία στην πρωθυπουργία αυτής της γιουγκοσλαβικής δημοκρατίας.

    Το αντιπολιτευόμενο Λαϊκό Σοσιαλιστικό Κόμμα (SNP) του Πρέντραγκ Μπουλάτοβιτς, που ελέγχει περίπου το 30% του εκλογικού σώματος, έχει καλέσει τους οπαδούς του να απέχουν από την ψηφοφορία αφού αποφάσισε να μην έχει δικό του υποψήφιο.

    Εάν οι εκλογές ακυρωθούν, θα οριστεί νέα ημερομηνία για τη διεξαγωγή τους. Στην περίπτωση που η συμμετοχή ξεπεράσει το 50% πρόεδρος θα εκλεγεί ο υποψήφιος που θα λάβει ποσοστό μεγαλύτερο του 50%. Εάν κανείς δεν πιάσει το στόχο αυτό θα υπάρξει και δεύτερος γύρος στις 5 Ιανουαρίου. Οι κάλπες θα κλείσουν στις 21:00 (22:00 ώρα Ελλάδας).

    Τα πρώτα αποτελέσματα αναμένεται να γίνουν γνωστά μία ώρα αργότερα.

    [10] Απών για πρώτη φορά από τη Βουλή ο Κάστρο

    22/12/2002 4:32:00 μμ

    Ενα "ελαφρύ τραύμα" στο αριστερό πόδι υποχρέωσε τον Κουβανό ηγέτη, Φιντέλ Κάστρο να απουσιάσει από τη συνεδρίαση του κοινοβουλίου, όπου συζητήθηκε ο οικονομικός προγραμματισμός και ο προϋπολογισμός του επόμενου έτους. Είναι η πρώτη φορά ύστερα από 25 χρόνια, που απουσιάζει ο 76χρονος Φιντέλ Κάστρο από μία συνεδρίαση του Λαϊκού Κογκρέσου.

    Οπως ανακοίνωσε ο πρόεδρος του Λαϊκού Κογκρέσου, Ροκάρντο Αλαρκόν, το "ελαφρύ τραύμα" στο πόδι θα υποχρεώσει τον Κάστρο να παραμείνει κλινήρης για τρεις ή τέσσερις ημέρες, ώστε να αναρρώσει πλήρως.

    Στη διάρκεια της συνεδρίασης του Λαϊκού Κογκρέσου, ο υπουργός Οικονομίας, Χοσέ Λουίς Ροντρίγκες ανακοίνωσε στους 527 βουλευτές που ήταν παρόντες ότι ο ρυθμός οικονομικής ανάπτυξης της Κούβας, στη διάρκεια του 2002, ήταν 1,1%, ενώ ο στόχος ήταν 3%.

    Η κατάσταση της παγκόσμιας οικονομίας έπληξε την τουριστική βιομηχανία της Κούβας και πίεσε τις τιμές της ζάχαρης, που είναι το βασικό προϊόν που εξάγει η χώρα. Επιπλέον η κουβανική οικονομία υπέστη πλήγμα από δύο τροπικές καταιγίδες που χτύπησαν το νησί.

    [11] Ισπανία:Απόδραση συλληφθέντα-μέλους της ΕΤΑ

    22/12/2002 1:32:00 μμ

    Φωτο αρχείου

    Σημαντικό μέλος της αυτονομιστικής βασκικής οργάνωσης ΕΤΑ, ο Ιμπον Φερντάντες Ιράντι, που συνελήφθη την Πέμπτη το πρωί στη Γαλλία, δραπέτευσε στη διάρκεια της νύχτας του Σαββάτου προς Κυριακή από το κεντρικό αστυνομικό τμήμα της Μπαγιόν όπου εκρατείτο. Ο 30χρονος άνδρας, έχει χαρακτηριστεί από τις ισπανικές μυστικές υπηρεσίες ως "ο ανώτερος αξιωματούχος της ΕΤΑ στον τομέα της στρατολόγησης και εκπαίδευσης νέων μελών". Δραπέτευσε γύρω στις 03.00 ώρα Ελλάδας σήμερα, δήλωσαν αστυνομικές πηγές χωρίς όμως να δώσουν άλλες λεπτομέρειες για τις συνθήκες της απόδρασης του.

    [12] Στις κάλπες οι Λιθουανοί

    22/12/2002 12:03:00 μμ

    Στις κάλπες προσέρχονται σήμερα οι πολίτες της Λιθουανίας για να εκλέξουν τον πρόεδρο της χώρας, αλλά και τους τοπικούς αντιπροσώπους τους. Οι τελευταίες δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι νικητής των προεδρικών εκλογών και μάλιστα με μεγάλη διαφορά, θα είναι ο νυν πρόεδρος, Βάλντας Αντάμκους.

    Ωστόσο είναι δύσκολο να εκτιμηθεί εάν ο Αντάμκους θα επανεκλεγεί από τον πρώτο γύρο, καθώς οι υποψήφιοι για την προεδρία είναι 17 και μπορεί ο νυν πρόεδρος να μην εξασφαλίσει από την πρώτη Κυριακή την απόλυτη πλειοψηφία.

    Εάν χρειασθούν επαναληπτικές εκλογές, θα γίνουν στις 5 Ιανουαρίου. Οι περίπου 2,6 εκατομμύρια Λιθουανοί ψηφοφόροι θα αναδείξουν επίσης τους νέους αντιπροσώπους τους, μεταξύ των υποψηφίων από 26 κόμματα.

    Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν πως το προβάδισμα έχουν οι Σοσιαλδημοκράτες, που κυβερνούν.

    Τα αποτελέσματα των εκλογών αναμένονται το πρωί της Δευτέρας.

    [13] Ιορδανία: Επίδοξοι βομβιστές, χωρίς εκρηκτικά

    22/12/2002 12:10:00 μμ

    Δύο άνδρες Λίβυοι συνελήφθησαν από τις αστυνομικές αρχές της Ιορδανίας αφού ισχυρίστηκαν ότι είχαν βάλει βόμβα σε αεροσκάφος των Βασιλικών Αερογραμμών (RJA) που πραγματοποιούσε το δρομολόγιο από το Αμάν στο Αμπου Ντάμπι των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, μετέδωσε το αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο CNN. Επικαλούμενο αξιωματούχους της αεροπορικής εταιρείας και των αεροδρομίων, το CNN ανέφερε ότι από την εξονυχιστική έρευνα που πραγματοποιήθηκε δεν βρέθηκε εκρηκτικός μηχανισμός. Οι ύποπτοι, ηλικίας περίπου 20 ετών ο ένας και 30 ο άλλος, είπαν ότι θα προκαλούσαν έκρηξη στο αεροπλάνο, ένα Airbus A-340. Το αεροσκάφος προσγειώθηκε στο αεροδρόμιο του Αμπου Ντάμπι.

    [14] Σήμερα η ψήφιση του προϋπολογισμού

    22/12/2002 6:54:00 μμ

    Με τις ομιλίες του πρωθυπουργού Κώστα Σημίτη, του αρχηγού της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης Κώστα Καραμανλή και των άλλων αρχηγών των κομμάτων ολοκληρώνεται απόψε στη Βουλή η συζήτηση για τον προϋολογισμό. Τα μεσάνυχτα θα διεξαχθεί ονομαστική ψηφοφορία, η οποία και θεωρείται ως ψήφος εμπιστοσύνης προς την κυβέρνηση.

    Παπαθεμελής: Ιδιαίτερα σημαντικό πρόβλημα το δημογραφικό

    Μπακογιάννη: Προληπτικός έλεγχος στα οικονομικά των Δήμων

    Στο δημογραφικό πρόβλημα που αντιμετωπίζει η Ελλάδα αναφέρθηκε εκτενώς κατά την ομιλία του επί του προϋπολογισμού ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Στέλιος Παπαθεμελής, χαρακτηρίζοντάς το σαν το σημαντικότερο πρόβλημα που αντιμετωπίζει η χώρα μας μαζί με την ανεργία.

    Ο κ. Παπαθεμελής ανέφερε ότι είναι πλασματικά τα στοιχεία που δίνει η Εθνική Στατιστική Υπηρεσία για 1,3% ποσοστό γεννήσεων στη δεκαετία 1990-2000, επισημαίνοντας ότι από τον αριθμό αυτό μόνο το 70% είναι Ελληνόπουλα, ενώ τα υπόλοιπα είναι παιδιά αλλοδαπών.

    Επίσης, είπε ότι προκύπτει πρόβλημα εθνικής ασφάλειας και κοινωνικής ασφάλισης, που τίθενται σε κίνδυνο από αυτή την εξέλιξη και κάλεσε την κυβέρνηση να αναδιατάξει τις προτεραιότητές της, προτείνοντας μάλιστα να τριπλασιαστεί το σημερινό επίδομα για το τρίτο παιδί και για το τέταρτο παιδί να δίδεται δια βίου επίδομα, αλλιώς, όπως προειδοποίησε υπάρχει κίνδυνος ''η συρρίκνωση μας να οδηγήσει στην καταστροφή μας''.

    Πλήρη καθιέρωση προληπτικού και κατασταλτικού ελέγχου στα οικονομικά των Δήμων ζήτησε η βουλευτής της ΝΔ Ντόρα Μπακογιάννη, μιλώντας στην τελευταία της ομιλία στη Βουλή, πριν αναλάβει τα δημαρχιακά καθήκοντα της. Η κ. Μπακογιάννη είπε ότι ο έλεγχος είναι απαραίτητος, καθώς το ζήτημα της διαφάνειας στη διαχείριση των δήμων είναι ακανθώδες θέμα και είναι γνωστά τα φαινόμενα διαφθοράς αυθαιρεσίας και κατασπατάλησης που ανθούν στις υπηρεσίες των δήμων.

    [15] Πρόστιμο 1,5 εκατ. ευρώ από την ΕΕΤΤ στον ΟΤΕ

    22/12/2002 2:46:00 μμ

    Πρόστιμο 1,5 εκατ. ευρώ, περίπου μισό δισ. δραχμές, επέβαλε η Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων (ΕΕΤΤ) στον ΟΤΕ, για παρατυπίες που αφορούν το καθεστώς των μισθωμένων γραμμών. Το πρόστιμο επιβλήθηκε επειδή ο ΟΤΕ παραβιάζει την τηλεπικοινωνιακή νομοθεσία και τη νομοθεσία περί ανταγωνισμού, δεδομένου ότι δεν παρέχει τιμολόγια μισθωμένων γραμμών, από τα οποία να διαφαίνεται το ακριβές κόστος και δεν παρέχει τιμές χονδρικής στους τηλεπικοινωνιακούς παρόχους. Ο ΟΤΕ θα καταφύγει σε κάθε νόμιμη ενέργεια για να αντικρούσει την απόφαση και να εξαλείψει το πρόστιμο, δήλωσε ο υπεύθυνος του ΟΤΕ.

    Κατά την άποψη της ΕΕΤΤ η έλλειψη κοστολογημένης χονδρικής τιμής επηρεάζει αρνητικά το κόστος παραγωγής των υπόλοιπων τηλεπικοινωνιακών επιχειρήσεων και δυσχεραίνει την ανάπτυξή τους, η οποία θα έχει ως συνέπεια την ενίσχυση του ανταγωνισμού.

    Παράλληλα περιορίζεται η δυνατότητα των παρόχων να προσφέρουν στους καταναλωτές ανταγωνιστικές τιμές, με αρνητικές επιπτώσεις για τους καταναλωτές.

    Από την πλευρά του ΟΤΕ ο αρμόδιος διευθυντής επί ρυθμιστικών θεμάτων Λάζαρος Αγγέλου δήλωσε στο ΑΠΕ ότι οι υπηρεσίες του Οργανισμού θα μελετήσουν με προσοχή την απόφαση της ΕΕΤΤ και, αφού καταλήξουν στην τακτική που θα ακολουθήσουν, θα καταφύγουν σε κάθε νόμιμη ενέργεια για να αντικρούσουν την απόφαση και να εξαλείψουν το πρόστιμο. Πρόσθεσε επίσης ότι εντός ευλόγου χρονικού διαστήματος ο ΟΤΕ θα είναι έτοιμος να προσφύγει στο Συμβούλιο Επικρατείας.

    [16] Βουλευτές ζητούν έκδοση χαρτονομισμάτων 1 ευρώ

    22/12/2002 1:05:00 μμ

    Την έκδοση τραπεζογραμματίων ενός και δύο ευρώ σε αντικατάσταση των κυκλοφορούντων σήμερα νομισμάτων, καθώς και την αύξηση της κυκλοφορίας των τραπεζογραμματίων πέντε και δέκα ευρώ με ισοδύναμη μείωση της κυκλοφορίας των τραπεζογραμματίων των 50 ευρώ εισηγούνται με πρότασή τους 33 βουλευτές του ΠΑΣΟΚ. Οι βουλευτές υποστηρίζουν ότι οι αλλαγές αυτές θα δώσουν την αίσθηση μεγαλύτερης αξίας στο νόμισμα, και θα είναι περισσότερο συμβατές με την νομισματική και συναλλακτική παράδοση των Ελλήνων καταναλωτών.

    Παράλληλα αναφέρουν, ότι στην Ελλάδα ο πληθωρισμός σήμερα βρίσκεται σε υψηλότερα επίπεδα από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο και αποτελεί ένα ειδικό πρόβλημα που απειλεί να ξαναγίνει κρίσιμο, περιορίζοντας την αναπτυξιακή δυναμική της Ελλάδας και ροκανίζοντας την ανταγωνιστικότητα των ελληνικών προϊόντων στο εξωτερικό, αποδίδοντάς το εν μέρει στο ότι ''οι συναλλαγές με την εισαγωγή του νέου νομίσματος έχουν γίνει ευκολότερες μεν με την παραδοχή ότι κάθε μέρα αποσύρουμε ή αφήνουμε σπίτι έναν αριθμό κερμάτων ως μη εύχρηστων. Ετσι πληθωρίζουμε στο μυαλό μας τα χρήματα που κρατάμε πάνω μας και δυστυχώς αυτή η ψυχολογική αντίδραση έχει σαν αποτέλεσμα απολύτως πραγματικές πληθωριστικές πιέσεις σε όλη την γκάμα των συναλλαγών''.

    [17] Η Fiat ''αποχώρησε'' από την General Motors

    22/12/2002 12:06:00 μμ

    Ο ιταλικός όμιλος Fiat πούλησε τη συμμετοχή του στην αμερικανική αυτοκινητοβιομηχανία General Motors (GM), έναντι 1,16 δισεκατομμυρίων δολαρίων, σε μια σημαντική τράπεζα επενδύσεων. Η πώληση αυτή των 32,05 εκατομμυρίων μετοχών θα αποτελέσει το σύνολο της συμμετοχής της Fiat στην GM, σύμφωνα με την ανακοίνωση της Fiat που εκδόθηκε στο Τορίνο. Η συναλλαγή αυτή δεν θα επηρεάσει τις βιομηχανικές σχέσεις και τις συμφωνίες ανάμεσα στη Fiat και στην General Motors, διευκρινίζεται στην επίσημη ανακοίνωση.

    [18] Η ''γηραιά κυρία'' κέρδισε πόντο στο καμπιονάτο

    22/12/2002 6:19:00 μμ

    Η Γιουβέντους ήταν η μεγάλη κερδισμένη της 15ης ημέρας του ιταλικού πρωταθλήματος. Η "γηραιά κυρία" επικράτησε εκτός έδρας της Περούτζια με 1-0 χάρη σε γκολ του Καμορανέζι στο 89' και μείωσε τη διαφορά από τους πρωτοπόρους. Αντίθετα, Λάτσιο και Μίλαν παραχώρησαν εντός έδρας ισοπαλίες στη Μπολόνια και τη Μπρέσια με 1-1 και 0-0 αντίστοιχα. Κερδισμένη όμως ήταν και η Κίεβο, η οποία συνεχίζει τις καλές τις εμφανίσεις αφού επικράτησε με 2-0 και της Κόμο.

    ΤΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ:

    Μόντενα-Ουντινέζε 0-1

    Τορίνο-Ρόμα 0-1

    Αταλάντα-Εμπολι 2-2

    Κίεβο-Κόμο 2-0

    Λάτσιο-Μπολόνια 1-1

    Μίλαν-Μπρέσια 0-0

    Περούτζια-Γιουβέντους 0-1

    Ρετζίνα-Πιατσέντζα 3-1

    Πάρμα-Ιντερ Εναρξη 21.30

    Η ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ:

    Μίλαν 33

    Λάτσιο 32

    Ιντερ 30-14αγ.

    Κιέβο 29

    Γιουβέντους 29

    Μπολόνια 27

    Ουντινέζε 25

    Ρόμα 23

    Πάρμα 22-14αγ.

    [19] Εν αναμονή της Wi-Fi ''πραγματικότητας''

    22/12/2002 2:29:00 μμ

    Ξεχάστε τα καλώδια. Μπείτε στο διαδίκτυο καθήμενοι αναπαυτικά στον καναπέ σας, πίνοντας καφέ στο δρόμο, ή σε μια αίθουσα συνεδρίων. Η ασύρματη πρόσβαση στο ίντερνετ είναι τώρα δυνατή με τη χρήση της τεχνολογίας Wi-Fi. Κάτι σε Hi-Fi δεν σας φέρνει; Έχετε δίκιο. Από την υψηλή πιστότητα (high fidelity) των στερεοφωνικών μας, πηγαίνουμε ολοταχώς στην ασύρματη πιστότητα (wireless fidelity), μόνο που στη σύγχρονη εκδοχή, αυτό σημαίνει δυνατότητα διασύνδεσης μεταξύ υπολογιστών και δικτύων, παρόμοια με αυτή που συνδέει τα κινητά τηλέφωνα μεταξύ τους. Οι υπολογιστές με δυνατότητες Wi-Fi μπορούν να στείλουν και να λάβουν δεδομένα, είτε βρίσκονται σε εσωτερικούς χώρους είτε σε εξωτερικούς. Οπουδήποτε δηλαδή, αρκεί να βρίσκονται στην ακτίνα δράσης ενός σταθμού βάσης. Το καλύτερο νέο όμως, είναι οι ταχύτητες πρόσβασης, που ξεπερνούν κατά πολύ αυτές των συνδέσεων μέσω μόντεμ.

    Μα γίνονται αυτά στην Ελλάδα; Καλή ερώτηση. Προς το παρόν, ο μόνος χώρος που επιτρέπει ασύρματη σύνδεση, και μάλιστα δωρεάν τον πρώτο καιρό, είναι το διεθνές αεροδρόμιο "Ελευθέριος Βενιζέλος".

    Για να δούμε όμως πως εφαρμόζεται η νέα τεχνολογία στις ΗΠΑ. Καταρχήν, για να μπορέσει να συνδεθεί ένα υπολογιστής ασύρματα, πρέπει να διαθέτει έναν ραδιοπομποδέκτη, που μπορεί να έχει τη μορφή κάρτας Η/Υ. Μια τέτοια συσκευή επιτρέπει τη διασύνδεση σε οποιοδήποτε χώρο με άλλους υπολογιστές ή δίκτυα, δηλαδή, στο σπίτι, στο γραφείο, στο πανεπιστήμιο, στα αεροδρόμια, στα ξενοδοχεία, στις καφετέριες, ή σε άλλους δημόσιους χώρους που είναι εφοδιασμένοι με σταθμούς βάσης για πρόσβαση στο Wi-Fi.

    Τι μπορεί να κάνει κάποιος με το Wi-Fi;

    Δεν θέλει και πολλή φαντασία..

    Μπορεί να χρησιμοποιήσει τον φορητό υπολογιστή του για την αποστολή και λήψη αλληλογραφίας από οποιοδήποτε σημείο του σπιτιού.

    Μπορεί να συνδεθεί με το δίκτυο της επιχείρησής του ακόμα και αν βρίσκεται στην καφετέρια ή στο αεροδρόμιο.

    Μπορεί να περιηγείται στο διαδίκτυο ή να στέλνει σύντομα μηνύματα στους συναδέλφους του.

    Κι όλα αυτά χωρίς να χρειάζεται να αναζητά κάποια ..τηλεφωνική πρίζα ή άλλη ενσύρματη πρόσβαση..

    Στις ΗΠΑ, τα δίκτυα του Wi-Fi χρησιμοποιούν την τεχνολογία ραδιοσυχνοτήτων IEEE 802.11b ή 802.11a που παρέχει ασφαλή, αξιόπιστη, γρήγορη και ασύρματη σύνδεση.

    Ένα δίκτυο Wi-Fi μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να συνδέσει υπολογιστές μεταξύ τους, στο διαδίκτυο και σε ασύρματα δίκτυα (που χρησιμοποιούν IEEE 802.3 ή Ethernet). Τα δίκτυα Wi-Fi λειτουργούν στις δέσμες συχνοτήτων 2,4 και 5GHz, ώστε να παράσχουν απόδοση, παρόμοια με αυτή των βασικών ενσύρματων δικτύων Ethernet (10BaseT) που χρησιμοποιούνται σε πολλά γραφεία.

    Για ποιον είναι το Wi-Fi;

    Όλοι μπορούν να χρησιμοποιήσουν το Wi-Fi, σε οποιοδήποτε σημείο του κόσμου. Τα οικιακά δίκτυα Wi-Fi μπορούν να συνδέσουν πολλαπλούς υπολογιστές μεταξύ τους, σε περιφερειακά δίκτυα ή στο διαδίκτυο.

    Ένα δίκτυο Wi-Fi μπορεί να συνδέσει τους υπολογιστές μιας οικογένειας ώστε να μοιράζονται μηχανήματα ή λογισμικό όπως εκτυπωτές και το διαδίκτυο. Αυτό σημαίνει ότι το κάθε μέλος της οικογένειας μπορεί να μοιραστεί αρχεία, φωτογραφίες και έγγραφα καθώς και να τα εκτυπώσει σε έναν εκτυπωτή που είναι συνδεδεμένος σε κάποιον επιτραπέζιο υπολογιστή - και όλα αυτά χωρίς καλώδια που θα έπρεπε να περαστούν σ' ολόκληρο το σπίτι. Το ίδιο βεβαίως, μπορεί να συμβεί και σε περιβάλλοντα μικρών ή μεγάλων επιχειρήσεων, σε δημόσιους χώρους όπως οι καφετέριες, τα ξενοδοχεία, τα αεροδρόμια κλπ.

    Από τη στιγμή λοιπόν που κάποιος χώρος εξοπλιστεί με σταθμό βάσης Wi-Fi ο κάθε κάτοχος υπολογιστή, δεν θα έχει παρά να ενεργοποιήσει την ειδική κάρτα ή τη σύνδεση USB και να μπει στο διαδίκτυο.

    Και ποιος ξέρει, εάν κάποια στιγμή δείτε ένα νεαρό να έχει ακουμπισμένη την πλάτη στον εξωτερικό τοίχο μιας μεγάλης επιχείρησης και έχει ανοιχτό τον υπολογιστή του, ίσως "εκμεταλλεύεται" το τοπικό Wi-Fi και ...απλώς σερφάρει στο ίντερνετ...


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Monday, 23 December 2002 - 11:31:53 UTC