Read the CSCE Helsinki Act (1 August 1975) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 02-12-14

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Σημίτης: ''Πετύχαμε καθαρή ένταξη της Κύπρου''
  • [02] Κολομβία: Έκρηξη βόμβας σε εστιατόριο
  • [03] Έκρηξη βόμβας σε αυτοκίνητο στο Κόσοβο

    [01] Σημίτης: ''Πετύχαμε καθαρή ένταξη της Κύπρου''

    14/12/2002 10:50:00 πμ

    Ιστορική για την Ευρώπη αλλά και για την Ελλάδα και την Τουρκία, χαρακτήρισε την σημερινή ημέρα ο Πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης, που τόνισε ότι ξεπεράστηκαν οι διαχωρισμοί του παρελθόντος και πλέον η Ευρώπη θα είναι ενιαία. Ο κ. Σημίτης υποστήριξε ότι η Ελλάδα πέτυχε δύο σημαντικούς στόχους στην Σύνοδο Κορυφής της Κοπεγχάγης. Πρώτον την καθαρή ένταξη της Κύπρου στην Ε.Ε., χωρίς όρους και προϋποθέσεις, και δεύτερον τη διατήρηση της δυναμικής για επίλυση του Κυπριακού.

    Ιστορική ημέρα για την Κύπρο

    Απόλυτα ικανοποιημένος εμφανίστηκε ο Πρωθυπουργός για την εξέλιξη όλων των διαδικασιών και των διαπραγματεύσεων για την ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ένωση, μετά τη λήξη των εργασιών της Συνόδου Κορυφής της Κοπεγχάγης.

    Ο κ. Σημίτης τόνισε ότι στην Κοπεγχάγη πετύχαμε την ένταξη της Κύπρου στην Ε.Ε., χωρίς όρους και προϋποθέσεις, όπως υποστήριζαν και διέδιδαν κάποιοι τους προηγούμενους μήνες.

    Ο Πρωθυπουργός δεν παρέλειψε να απονέμει τα εύσημα στον υπουργό Εξωτερικών Γιώργο Παπανδρέου για την πολιτική που ακολούθησε στο θέμα της ένταξης της Κύπρου και τις προσπάθειες επίλυσης του Κυπριακού.

    Ο κ. Σημίτης ανέφερε πως στο κείμενο των συμπερασμάτων θα ανασταλεί η εφαρμογή του κοινοτικού κεκτημένου στο βόρειο τμήμα της Κύπρου, όσο αυτό παραμένει εκτός Ε.Ε., ενώ εκφράζεται η ελπίδα ότι μέχρι τις 28 Φεβρουαρίου του 2003 θα υπάρξει συμφωνία επίλυσης του Κυπριακού, ώστε να επιτευχθεί η εισδοχή της επανενωμένης Κύπρου.

    Ταυτόχρονα η Ένωση προωθεί μέτρα οικονομικής ενίσχυσης του βορείου τμήματος της Κύπρου.

    Ο Έλληνας Πρωθυπουργός τόνισε ότι αυτή την ιστορική ημέρα θα πρέπει όλοι να θυμηθούμε τον Γιάννο Κρανιδιώτη, ο οποίος ήταν ο πρωταγωνιστής της ιδέας ότι η ένταξη της Κύπρου στην Ε.Ε. θα δημιουργήσει νέες συνθήκες για την επίλυση του Κυπριακού.

    Σήμερα αποδεικνύεται πόσο δίκιο είχε ο Γιάννος Κρανιδιώτης, αλλά και πόσο βαρύς είναι τελικά ο άδικος χαμός του, ανέφερε ο Πρωθυπουργός.

    Στόχος πλέον η επίλυση του Κυπριακού

    Σχετικά με την επίλυση του πολιτικού προβλήματος, ο κ. Σημίτης τόνισε ότι το αναθεωρημένο σχέδιο Ανάν συνεχίζει να αποτελεί τη βάση των διαπραγματεύσεων, την οποία χαρακτήρισε ρεαλιστική και ικανή να συμβάλει στην ανατροπή της διχαστικής πραγματικότητας στο νησί.

    Ο Πρωθυπουργός επέρριψε τις ευθύνες για τη μη επίτευξη λύσης στο Κυπριακό στην Τουρκοκυπριακή πλευρά, την οποία κάλεσε να αλλάξει στάση και να βοηθήσει στην επίτευξη λύσης, ενώ κάλεσε την Τουρκία να συνειδητοποιήσει και εκείνη ότι συμβάλλοντας στη λύση, ενισχύει την ευρωπαϊκή της πορεία.

    Η επίλυση του Κυπριακού προβλήματος, όπως τόνισε ο πρωθυπουργός, αποτελεί πλέον στόχο για την Ελλάδα ισοδύναμο με αυτό της ένταξης και κάλεσε όλους τους Έλληνες να βαδίσουν ενωμένοι χωρίς μεμψιμοιρίες και κομματισμούς προς την επίτευξη και αυτού του στόχου.

    Νέα εποχή για την Ευρώπη

    Την ιστορική μέρα της διεύρυνσης της Ε.Ε. χαιρέτισε ο πρωθυπουργός με τη λήξη των εργασιών της συνόδου Κορυφής της Κοπεγχάγης. Ο κ. Σημίτης υποστήριξε ότι σήμερα αποχαιρετίσαμε τους διαχωρισμούς του παρελθόντος, όταν υπήρχε η Ευρώπη της Δύσης και η άλλη της Ανατολής.

    Ο Πρωθυπουργός έκανε λόγο για μια νέα εποχή και μια νέα πραγματικότητα, στα δεδομένα της οποίας πρέπει πλέον να προσαρμοστεί η Ευρώπη, σημειώνοντας ότι η διεύρυνση συνιστά ένα δυνατό μοχλό ανάπτυξης, ευημερίας και συνεργασίας.

    Συγχαρητήρια Καραμανλή στους Κυπρίους για την ένταξη στην Ε.Ε.

    Ως σημαντικό και θετικό γεγονός, χαρακτήρισε την ένταξη της Κύπρου και των εννέα νέων μελών στην Ε.Ε., ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κώστας Καραμανλής, που συνεχάρη τον Κυπριακό λαό και την ηγεσία του για τις προσπάθειες που κατέβαλαν ώστε να εκπληρώσουν όλα τα κριτήρια της ένταξης.

    Ο κ. Καραμανλής υπενθύμισε ότι από το 1990 η Ν.Δ. στήριξε με όλες της τις δυνάμεις την ενταξιακή στρατηγική ανεξάρτητα από τη λύση ως μείζονα εθνικό στόχο.

    Ωστόσο, ο πρόεδρος της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης εξέφρασε ορισμένες επιφυλάξεις γιατί, όπως είπε, η διατύπωση των συμπερασμάτων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Κορυφής δημιουργεί προβληματισμό, καθώς παραπέμπει σε ρητή δέσμευση για λύση μέχρι τις 28 Φεβρουαρίου του 2003 στη βάση του σχεδίου Ανάν.

    Ο πρόεδρος της Ν.Δ. επισήμανε ότι το κόμμα του θα είναι πάντα δίπλα στους Κυπρίους στην προσπάθεια για το καλύτερο αποτέλεσμα και την πλήρη αξιοποίηση των ευκαιριών που προσφέρει η ευρωπαϊκή προοπτική, υπογραμμίζοντας ότι η ελληνική προεδρία που αρχίζει σε λίγες ημέρες θα πρέπει να συμβάλλει ουσιαστικά προς αυτή την κατεύθυνση.

    [02] Κολομβία: Έκρηξη βόμβας σε εστιατόριο

    14/12/2002 11:41:00 πμ

    Τουλάχιστον 30 άνθρωποι τραυματίστηκαν στην Κολομβία, εκ των οποίων οι τρεις σοβαρά, από την έκρηξη ενός παγιδευμένου δέματος το βράδυ της Παρασκευής στο εστιατόριο ενός ξενοδοχείου στο κέντρο της Μπογκοτά. Η επίθεση σημειώθηκε στο εστιατόριο που στεγάζεται στον 30ο όροφο του ξενοδοχείου Τεκουεντάμα, όπως ανακοίνωσε η αστυνομία. Το παγιδευμένο δέμα το είχε αφήσει εκεί λίγο νωρίτερα ένας από τους πελάτες. Αυτό που συνέβη στο εστιατόριο "είναι πραγματικά πολύ σοβαρό" δήλωσε η υπουργός Αμυνας Μάρτα Λουσία Ραμίρες, που πρόσθεσε ότι "περνάμε μια πολύ δύσκολη στιγμή επειδή προσπαθούν να μας τρομοκρατήσουν". Να σημειώσουμε ότι πρόκειται για την τρίτη βομβιστική επίθεση που σημειώνεται μέσα σε 24 ώρες στην Μπογκοτά.

    [03] Έκρηξη βόμβας σε αυτοκίνητο στο Κόσοβο

    14/12/2002 11:37:00 πμ

    Φωτο Αρχείου

    Παγιδευμένο αυτοκίνητο εξερράγη έξω από εστιατόριο στην πρωτεύουσα του Κοσόβου, Πρίστινα, με αποτέλεσμα να τραυματιστούν τουλάχιστον 20 άνθρωποι, όπως ανακοίνωσε η διοίκηση του ΟΗΕ και οι διεθνές δυνάμεις υπό την εποπτεία των οποίων βρίσκεται η περιοχή. "Στο προάστιο Νταρντάνια, στη λεωφόρο Μπιλ Κλίντον, εξερράγη βόμβα σε αυτοκίνητο, τραυματίζοντας πολλούς ανθρώπους μπροστά από ένα γνωστό εστιατόριο", δήλωσε ο Μπάρι Φλέτσερ, εκπρόσωπος της διοίκησης του ΟΗΕ. Στο κέντρο πρώτων βοηθειών του νοσοκομείου της Πρίστινα έχουν έρθει 32 άνθρωποι για τις πρώτες βοήθειες, επτά από τους οποίους είναι σοβαρά τραυματίες, δήλωσε ο γιατρός Ζέκι Ζέκα.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Saturday, 14 December 2002 - 9:51:35 UTC