Subscribe to our Personal NewsPaper-Online (Free Custom News Service) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 16 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 02-12-13

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Σημίτης: Ένταξη χωρίς προϋποθέσεις
  • [02] Γ.Κρανιδιώτης, ο μεγάλος απών από την Κοπεγχάγη
  • [03] Χωρίς ταξί την Δευτέρα η Θεσσαλονίκη
  • [04] Κατεδαφίσεις αυθαιρέτων
  • [05] Συνεχίζεται η απεργία των νοσοκομειακών γιατρών
  • [06] Ικανοποιημένο το Ιράκ από τις επιθεωρήσεις του ΟΗΕ
  • [07] Νέος οικονομικός σύμβουλος του Μπους
  • [08] ΗΠΑ: Πυρηνικές εγκαταστάσεις ετοιμάζει το Ιράν
  • [09] Ευρωλίγκα: Νίκη του Ολυμπιακού επί της Σλασκ
  • [10] Ανακαλύφθηκε η αιτία των πρόωρων γεννήσεων
  • [11] Τα βαθύτερα αίτια των διατροφικών διαταραχών
  • [12] Η παχυσαρκία προκαλεί εγκεφαλικά
  • [13] Ανθρωπος δαγκώνει... κροκόδειλο!
  • [14] Νέες αποκαλύψεις για την Σέρι Μπλέρ

    [01] Σημίτης: Ένταξη χωρίς προϋποθέσεις

    13/12/2002 11:00:00 πμ

    Αναλυτικός ήταν ο Πρωθυπουργός, στην συνέντευξη τύπου, μετά το δείπνο των 15 ηγετών. Ο κ. Σημίτης παρουσίασε τα συμπεράσματα για τα τρία θέματα που απασχόλησαν τους ευρωπαίους ηγέτες: Διεύρυνση της Ένωσης χωρίς οικονομικές παραχωρήσεις στις υποψήφιες χώρες, ένταξη της Κύπρου ανεξαρτήτως της επίλυσης και ορισμό ημερομηνίας για την Τουρκία τον Δεκέμβριο του 2004, εφόσον πληροί τα πολιτικά κριτήρια. "Δεν υπάρχει θέληση από την άλλη πλευρά για τη λύση του Κυπριακού, πρέπει να βρεθούν τρόποι να παραταθεί η δυναμική", παρατήρησε ο κ. Σημίτης. Νέα συνάντηση Κληρίδη-ντε Σότο.

    Ντε Σότο: ''Σε απόσταση βολής'' από τη λύση

    Συνομιλίες έχουν αυτή την ώρα οι κ.κ. Σημίτης και Παπανδρέου με την Κυπριακή αντιπροσωπεία. Σήμερα το πρωί, συναντήθηκε ο πρόεδρος Κληρίδης με τον Αλβάρο ντε Σότο. Όπως μετέδωσε από την Κοπεγχάγη ο απεσταλμένος της ΕΡΤ Τίτος Κοντόπουλος, ο ειδικός απεσταλμένος του ΟΗΕ δήλωσε στον κ. Κληρίδη ότι η Τουρκία είναι έτοιμη να υπογράψει.

    Ο κ. ντε Σότο είπε σήμερα ότι τα δύο μέρη βρίσκονται σε "απόσταση βολής" από τη λύση. Μιλώντας μετά από συνάντησή του με τον υφυπουργό Εξωτερικών της Τουρκίας, Ουγούρ Ζιγιάλ, ανέφερε ότι ίσως τα μέρη χρειαστεί να πάρουν τη δύσκολη απόφαση να καταλήξουν στη λύση του Κυπριακού. Ο ίδιος διατηρεί την ελπίδα ότι θα υπάρξουν αποτελέσματα μέχρι να λήξει η Σύνοδος Κορυφής σήμερα το βράδυ και πρόσθεσε ότι οι διαβουλεύσεις του με τα ενδιαφερόμενα μέρη συνεχίζονται.

    Νωρίτερα, ο Αλβαρο Ντε Σότο είχε μακρά συνάντηση με τον λεγόμενο υπουργό εξωτερικών του ψευδοκράτους, Ταχσίν Ερτουγρούλογλου. Ο ντε Σότο απέφυγε να απαντήσει σε ερωτήσεις αναφορικά με το περιεχόμενο της συνομιλίας τους.

    Στο μεταξύ, εξέρχεται σήμερα από το νοσοκομείο ο Τουρκοκύπριος ηγέτης, αλλά δεν θα είναι σε θέση να ταξιδέψει για μια εβδομάδα, όπως δήλωσε ο θεράπων ιατρός του, γεγονός που αποκλείει ένα ταξίδι στην Κοπεγχάγη έστω και την τελευταία στιγμή. Σύμφωνα με τον γιατρό του Ντενκτάς, οι σημερινές εξετάσεις έδειξαν ότι δεν υπάρχει λοίμωξη του αναπνευστικού.

    ''Τελευταία ευκαιρία'' μέχρι τις 16.30 για το Κυπριακό

    Δύο εναλλακτικές προτάσεις θα παρουσιάσει σήμερα η Δανική Προεδρία για το ένταξη της Κύπρου, όπως ανέφερε ο Έλληνας Πρωθυπουργός. Η μία θα αναφέρεται στην ένταξή της, λαμβάνοντας υπ' όψιν ενδεχόμενη πρόοδο στις προσπάθειες για επίλυση του Κυπριακού, και η άλλη στην ένταξη χωρίς επίλυση του προβλήματος, οπότε το κοινοτικό κεκτημένο θα εφαρμοστεί μόνο στα ελληνοκυπριακά εδάφη.

    Ο Δανός πρωθυπουργός Αντερς Ράσμουσεν διευκρίνισε πως η διαδικασία αυτή υιοθετήθηκε ύστερα από συνομιλία του με τον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ ο οποίος τον ενημέρωσε ότι, μέχρι εκείνη την ώρα, θα διεξαχθεί εκ του σύνεγγυς διαπραγμάτευση μεταξύ Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων, με τον Αλβάρο ντε Σότο, με στόχο την επίτευξη συμφωνίας.

    Εάν δεν υπάρξει συμφωνία για την επίλυση του Κυπριακού μέχρι τις 16.30, η Κύπρος θα ενταχθεί κανονικά στην Ένωση, χωρίς να εφαρμόζεται το κοινοτικό κεκτημένο στα Κατεχόμενα.

    ''Ημερομηνία για την ημερομηνία'' με προϋποθέσεις

    Το Δεκέμβριο του 2004 το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θα κρίνει εάν η Τουρκία πληροί τα κριτήρια της Κοπεγχάγης. Εάν η απόφαση είναι θετική τότε οι διαπραγματεύσεις μπορούν να αρχίσουν άμεσα.

    Στη Σύνοδο διατυπώθηκαν τρεις προτάσεις:

    Η πρώτη ομάδα των χωρών, όπως η Ιταλία, η Βρετανία και η Ελλάδα πρότειναν να δοθεί ημερομηνία έναρξης διαπραγματεύσεων με την Τουρκία μέσα στο 2004. Οι Σκανδιναβικές χώρες ζήτησαν να μην δοθεί καμμία ημερομηνία στην Τουρκία. Η τρίτη πρόταση, που τελικά προκρίθηκε ήταν της Γαλλίας και της Γερμανίας.

    ''Αποτιμούμε την απόφαση ως μία απόφαση με καλές προθέσεις. Η ημερομηνία δεν είναι μακρυνή και δεν πρόκειται για κακή απόφαση. Μπορεί να θεωρηθεί ως μεταβατική απόφαση και είναι ελαστική, εξακολουθεί να επιδέχεται αλλαγές αύριο'', δήλωσε συνεργάτης του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν που θέλησε να κρατήσει την ανωνυμία του, σύμφωνα με το ΑΠΕ.

    Τα οικονομικά προβλήματα της διεύρυνσης

    Αναφορικά με το θέμα της ένταξης των δέκα χωρών του πρώτου κύματος της διεύρυνσης, όπως δήλωσε ο πρωθυπουργός, υπήρξαν κάποια προβλήματα, καθώς ορισμένες από αυτές τις χώρες θεωρούν ότι οι όροι που περιλαμβάνουν προτάσεις της προεδρίας δεν είναι ικανοποιητικοί και ζητούν αλλαγές και κυρίως πρόσθετη οικονομική ενίσχυση και νέες ρυθμίσεις για τα αγροτικά προϊόντα.

    Οι ''15'' όπως ανέφερε ο κ. Σημίτης, απέρριψαν το ενδεχόμενος νέας διαπραγμάτευσης και σήμερα το πρωί στις 10:00 η προεδρία θα ενημερώσει τις ενδιαφερόμενες χώρες για την απόφαση του Συμβουλίου.

    Το Συμβούλιο ενέκρινε τις μικρές υπερβάσεις που έκανε η προεδρία, προκειμένου να ικανοποιήσει μέρος των αιτημάτων των υπό ένταξη χωρών.

    Στο τραπέζι και ο ευρωστρατός

    Στο δείπνο των Υπουργών Εξωτερικών συζητήθηκε το θέμα του ευρωστρατού, όπου η ελληνική πλευρά ως προεδρεύουσα κατέθεσε νέες προτάσεις και σήμερα ο Χαβιέρ Σολάνα θα έχει επαφές με το ΝΑΤΟ προκειμένου να κλείσει το θέμα του ευρωστρατού.

    Ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Παπανδρέου τόνισε ότι ελπίζουμε σε θετική ανταπόκριση από το ΝΑΤΟ, προσθέτοντας ότι με τη ρύθμιση που προτείνεται κατοχυρώνεται και η παρουσία της Κύπρου και της Μάλτας που δεν είναι μέλη του ΝΑΤΟ και δεν συμμετέχουν στον Οργανισμό της Συνεργασίας για την ειρήνη.

    Οι δύο χώρες δεν θα συμμετέχουν σε στρατιωτικές επιχειρήσεις καθώς δεν έχουν στρατό, ενώ όπως διευκρίνισε ο πρωθυπουργός δεν αποκλείεται η χρήση του εδάφους της Κύπρου από τον ''ευρωστρατό''.

    Η Κύπρος και η Μάλτα τόνισε μετέχουν στο πολιτικό σκέλος, κάτι το οποίο θεώρησε εξαιρετικά σημαντικό.

    [02] Γ.Κρανιδιώτης, ο μεγάλος απών από την Κοπεγχάγη

    13/12/2002 1:10:00 πμ

    Ο πρωτεργάτης του Ευρωπαϊκού ονείρου της Κυπριακής Δημοκρατίας, ο άνθρωπος που εμπνεύσθηκε και ξεκίνησε την υλοποίηση της μεγάλης αυτής προσπάθειας, ο Γιάννος Κρανιδιώτης θα χαμογελάει από την αιωνιότητα. Δικαιωμένος από την κατάληξη, αφού πίστευε πως η Ευρωπαϊκή Ενωση ήταν η μόνη πορεία και η μόνη διαδικασία που θα μπορούσε να "γεννήσει" τη λύση του Κυπριακού. Ο συνιδρυτής του Σοσιαλιστικού κόμματος ΕΔΕΚ του θείου του Βάσου Λυσσαρίδη, δεν είχε διεκδικήσει ποτέ την ψήφο του Κυπριακού λαού, ήταν προσωπικός φίλος του Γλαύκου Κληρίδη και ένθερμος υποστηρικτής της ευρωπαϊκής πορείας της μεγαλονήσου. Κύπριος, Ελλαδίτης και ευρωπαίος, κράμα του σύγχρονου έλληνα, με ευρεία αντίληψη χωρίς αγκυλώσεις και δεσμεύσεις.

    Δίδυμο με τον Θεόδωρο Πάγκαλο το 1981 δημιούργησαν τα περίφημα Μεσογειακά Ολοκληρωμένα Προγράμματα, και στην πρώτη ελληνική προεδρεία είχε αποσπάσει τα εύσημα.

    Όπως και για τη συνθήκη του Μάαστριχτ του Αμστερνταμ και την ατζέντα 2000.

    Στην πτήση από το Βουκουρέστι προς την Αθήνα, στις 14 Σεπτεμβρίου 1999, ο Γιάννος Κρανιδιώτης έχασε την ζωή του μαζί με τον γιο του Νικόλα και με τους δημοσιογράφους και τους τεχνικούς της ΝΕΤ, μέσα στο πρωθυπουργικό "Φάλκον".

    [03] Χωρίς ταξί την Δευτέρα η Θεσσαλονίκη

    13/12/2002 10:50:00 πμ

    Κινητοποιήσεις ξεκινούν οι οδηγοί ταξί, οι οποίοι εξήγγειλαν 24ωρη απεργία αντιδρώντας στον αποκλεισμό των οχημάτων τους από τις λεωφορειολωρίδες.

    [04] Κατεδαφίσεις αυθαιρέτων

    13/12/2002 9:34:00 πμ

    Στην κατεδάφιση 65 αυθαίρετων κτισμάτων στην Αττική, για τα οποία υπάρχουν τελεσίδικες αποφάσεις, προχωρά το ΥΠΕΧΩΔΕ, ενώ εκκρεμούν άλλες 35 υποθέσεις στα πολεοδομικά γραφεία. Ήδη, χθες, άρχισε η κατεδάφιση κτισμάτων κατασκευαστικής εταιρείας στον Κηφισό, στο ρέμα της Χελιδονούς, και θα συνεχισθεί με αυθαίρετα στην παραλία του Σχοινιά.

    [05] Συνεχίζεται η απεργία των νοσοκομειακών γιατρών

    13/12/2002 8:36:00 πμ

    Μόνο τα έκτακτα περιστατικά θα εξυπηρετηθούν και σήμερα στα δημόσια νοσοκομεία, εξαιτίας της 48ωρης απεργίας που πραγματοποιούν από χθες οι γιατροί, ζητώντας την ικανοποίηση οικονομικών και θεσμικών αιτημάτων.

    [06] Ικανοποιημένο το Ιράκ από τις επιθεωρήσεις του ΟΗΕ

    13/12/2002 8:17:00 πμ

    Οι επιθεωρητές δείχνουν σεβασμό στις ισλαμικές παραδόσεις της χώρας, δηλώνει η Βαγδάτη. Από την πλευρά του, ο εκπρόσωπος της αποστολής του ΟΗΕ στο Ιράκ ανακοίνωσε ότι από την έναρξη των νέων επιθεωρήσεων έχουν ήδη ελεγχθεί 58 ύποπτες περιοχές και ότι οι έλεγχοι θα συνεχιστούν κανονικά από σήμερα αφού τελείωσαν οι ισλαμικές εορτές. Το αμερικανικό αεροπλανοφόρο ''Τζορτζ Ουάσινγκτον'' και τα πλοία συνοδείας του άρχισαν το ταξίδι της επιστροφής στην ανατολική ακτή των ΗΠΑ, ανακοίνωσε το Πολεμικό Ναυτικό. Η κίνηση αυτή απομακρύνει το ενδεχόμενο για μεγάλης κλίμακας επίθεση στο Ιράκ στο άμεσο μέλλον, εκτιμούν αναλυτές. "Ένας πιθανός πόλεμος εναντίον του Ιράκ θα δημιουργήσει γόνιμο έδαφος για την τρομοκρατία", τονίζει ο Σύρος πρόεδρος.

    Φόβοι για γενικότερη αστάθεια

    "Η ικανοποίησή μας για την τακτική των επιθεωρητών βασίζεται πρώτον στο γεγονός ότι είναι εξαιρετικά επαγγελματίες και δεύτερον ότι σέβονται τα έθιμα και τις ισλαμικές παραδόσεις μας'', τόνισε ο διευθυντής του Οργανισμού Ιρακινού Ελέγχου, στρατηγός Χοσάμ Μοχάμαντ Αμιν στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου. "Οι επιθεωρητές δεν έκαναν ελέγχους στη διάρκεια των πρωινών τις Παρασκευές, διαρκούντος του μήνα του Ραμαζανιού, ούτε και τις δύο πρώτες ημέρες της ισλαμικής γιορτής που σηματοδοτούν το τέλος του Ραμαζανιού'', τόνισε ο στρατηγός Αμιν, συνομιλητής από την πλευρά του Ιράκ των ειδικών επιθεωρητών του ΟΗΕ.

    "Οι συνέπειες (μιας πολεμικής σύρραξης) δεν πρόκειται να περιορισθούν στο Ιράκ. Ολόκληρη η περιοχή θα εισέλθει στη φάση του αγνώστου", δήλωσε ο Μπασάρ αλ-Ασαντ στους "Τάιμς" του Λονδίνου, στο πλαίσιο συνέντευξης με την ευκαιρία της επίσκεψης που θα κάνει την επόμενη εβδομάδα στη Βρετανία για συνομιλίες με τον πρωθυπουργό, Τόνι Μπλερ.

    Ο Σύρος ηγέτης μίλησε για μία "μαύρη εικόνα", όταν εκλήθη να περιγράψει τί θα συμβεί εάν η Ουάσινγκτον εξαπολύσει πόλεμο εναντίον της Βαγδάτης.

    Ένας πόλεμος θα δημιουργήσει "γόνιμο έδαφος για την τρομοκρατία", προειδοποίησε ο Μπασάρ αλ-Ασαντ και ερωτηθείς κατά πόσον ο Σαντάμ Χουσεΐν αποτελεί απειλή για την περιοχή, απάντησε: "Εμείς μπορούμε να το κρίνουμε καλύτερα (από τους Αμερικανούς), διότι ζούμε στην περιοχή. Δεν είναι λογικό να αποφασίζουν άλλοι εάν κάτι αποτελεί ή όχι πρόβλημα για την περιοχή".

    [07] Νέος οικονομικός σύμβουλος του Μπους

    13/12/2002 8:15:00 πμ

    Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζόρτζ Μπους διόρισε την Πέμπτη τον Στέφεν Φρίντμαν, πρώην πρόεδρο της τράπεζας επενδύσεων Goldman Sachs, κορυφαίο οικονομικό του σύμβουλο. Ο Φρίντμαν θα αντικαταστήσει τον πρόεδρο του Εθνικού Οικονομικού Συβουλίου Λόρενς Λίνστεϊ, ο οποίος αναγκάσθηκε σε παραίτηση από τον ίδιο τον πρόεδρο Μπους μαζί με τον υπουργό οικονομικών Πολ Ο' Νιλ. " Κατέχει πολύ καλά το σύστημα της ελεύθερης αγοράς και του ανταγωνισμού των επιχειρήσεων. Γνωρίζει πως δουλεύει η οικονομία", δήλωσε ο Μπους στην ειδική τελετή στο Λευκό Οίκο.

    Ορισμένοι συντηρητικοί Ρεπουμπλικάνοι δεν συμπαθούν ιδιαίτερα τον Φρίντμαν εξαιτίας των σχέσεων με κεντρώες οργανώσεις όπως ο Συνασπισμός Κονκορντ, ο οποίος ιδρύθηκε για να προωθήσει την πολιτική του περιορισμού της οικονομικής ύφεσης.

    Ωστόσο, ο Λευκός Οίκος στηρίζει τον Φρίντμαν διαβεβαιώνοντας τους επικριτές του ότι θα αποδειχθεί υπέρμαχος του προγράμματος της κυβέρνησης Μπους για την περιορισμό των φόρων, τόσο ενώπιον του Κογκρέσου όσο και απέναντι στον αμερικανικό λαό.

    [08] ΗΠΑ: Πυρηνικές εγκαταστάσεις ετοιμάζει το Ιράν

    13/12/2002 10:32:00 πμ

    Έντονες ανησυχίες προκάλεσαν στις ΗΠΑ δύο δορυφορικές φωτογραφίες, οι οποίες, σύμφωνα με Αμερικανούς αξιωματούχους, δείχνουν πως το Ιράν οικοδομεί μυστικά 2 πυρηνικές εγκαταστάσεις, που είναι πιθανό να χρησιμοποιηθούν για την ανάπτυξη ατομικών όπλων. Το Ιράν απορρίπτει τους ισχυρισμούς των ΗΠΑ, τονίζοντας ότι ως προς το θέμα των πυρηνικών όπλων, η στάση της χώρας είναι "ξεκάθαρη, διάφανη και σύμφωνη με τις διεθνείς συμβάσεις", όπως δήλωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών, Χαμίντ Ρεζά Ασέφι.

    [09] Ευρωλίγκα: Νίκη του Ολυμπιακού επί της Σλασκ

    13/12/2002 12:28:00 πμ

    Νίκησε ο Ολυμπιακός στο κλειστό του Κορυδαλλού 78-71 (ημίχρονο 43-32) την Σλασκ Βρότσλαβ, σε αγώνα για την 8η ημέρα της Ευρωλίγκα. Το παιχνίδι άρχισε με καθυστέρηση μιας ώρας λόγω προβλήματος στην ηλεκτροδότηση του γηπέδου. Τα δεκάλεπτα: 19-12, 43-32, 65-51, 78-71 Ένα πρόβλημα στον τοπικό υποσταθμό της ΔΕΗ παραλίγο να αναβάλει τη σημερινή αναμέτρηση, καθώς τα φώτα στο κλειστό του Κορυδαλλού, δεν έλεγαν να ανάψουν.

    Οι συνθέσεις των δυο ομάδων:

    ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ: Ντε Μιγκέλ 9, Μάρκοβιτς 16 (3), Εβανς 14, Γιαννουζάκος 2, Τζόνσον 15, Χαρίσης 22 (6), Μπουντούρης, Μοράλες

    ΣΛΑΣΚ: Σκιμπινιέφκι 2, Βιεκιέρα 7 (1), Τόμζικ 16 (3), Ζιελίνσκι 9 (1), Αντομάιτις 5 (1), Μίγκλινιεκς, Κουλ 12, Γκεντράιτις 14 (2), Χόλκομπ, Τζόουνς 6

    [10] Ανακαλύφθηκε η αιτία των πρόωρων γεννήσεων

    13/12/2002 9:12:00 πμ

    Μέχρι σήμερα τα αίτια των πρόωρων γεννήσεων αποτελούσαν ένα ιατρικό μυστήριο. Βρετανοί επιστήμονες ανακάλυψαν τους παράγοντες που προκαλούν πρόωρες γεννήσεις και πιστεύουν ότι η έρευνά τους μπορεί να συμβάλει στη μείωση του αριθμού των πρόωρων μωρών.

    Σύμφωνα με τους επιστήμονες, η πρόωρη μείωση των επιπέδων της πρωτεΐνης GAS είναι η πιθανή αιτία του φαινομένου.

    Υπολογίζεται ότι περίπου 50.000 μωρά γεννιούνται πρόωρα κάθε χρόνο και αντιμετωπίζουν τον κίνδυνο να παρουσιάσουν μακροπρόθεσμα φυσικές ή πνευματικές αναπηρίες.

    Η πρωτεΐνη GAS

    Η πρωτεΐνη GAS κρατά τους μύες της μήτρας χαλαρούς κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, προκειμένου το έμβρυο να μπορεί να μεγαλώσει. Τα επίπεδα της πρωτεΐνης παραμένουν υψηλά καθ' όλη τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και μετά τον τοκετό μειώνονται.

    Οι πρόωροι τοκετοί οφείλονται, σύμφωνα με τους επιστήμονες από το Newcastle, στη μείωση των επιπέδων της συγκεκριμένης πρωτεΐνης στη μητέρα, προτού το έμβρυο αναπτυχθεί πλήρως.

    Οι επιστήμονες υποστηρίζουν ότι, αν ανακαλύψουν τον τρόπο να διατηρήσουν σε υψηλά επίπεδα την πρωτεΐνη GAS, θα μπορέσουν να αποτρέψουν τις πρόωρες γεννήσεις.

    "Προσπαθούμε να καταλάβουμε πώς η μήτρα παραμένει χαλαρή, να δούμε τους μηχανισμούς που προκαλούν αυτή τη χαλάρωση και να καταλάβουμε τον πρόωρο τοκετό", δήλωσε ο Dr Nick Europe-Finner, υπεύθυνος της έρευνας.

    [11] Τα βαθύτερα αίτια των διατροφικών διαταραχών

    13/12/2002 9:08:00 πμ

    Ένα πρόβλημα στο ανοσοποιητικό σύστημα ίσως ευθύνεται για μερικές περιπτώσεις διατροφικών διαταραχών, όπως η ανορεξία και η βουλιμία. Αυτό αποκαλύπτει έρευνα επιστημόνων από τη Στοκχόλμη, οι οποίοι επισημαίνουν πως αυτού του είδους οι διαταραχές είναι πιθανόν αποτέλεσμα προβλημάτων του ανοσοποιητικού συστήματος, παρόμοια με αυτά που προκαλούν σκλήρυνση και ρευματική αρθρίτιδα.

    Ο ρόλος των αντισωμάτων

    Οι ερευνητές από το Ινστιτούτο Karolinska της Στοκχόλμης ανέλυσαν δείγματα αίματος από γυναίκες που πάσχουν από ανορεξία, βουλιμία και συναφείς διαταραχές, προκειμένου να ανακαλύψουν αντισώματα στο ανοσοποιητικό τους σύστημα, τα οποία έχουν καταστραφεί.

    Σε φυσιολογικές συνθήκες, τα αντισώματα είναι η άμυνα του ανθρώπινου σώματος στις μολύνσεις και σε άλλους ξένους οργανισμούς, ωστόσο αυτά μπορεί να καταστρέψουν τους ιστούς του ανθρώπινου οργανισμού.

    Σύμφωνα με τους επιστήμονες, οι περισσότεροι ασθενείς παράγουν αντισώματα που επικολλώνται σε εγκεφαλικά κύτταρα, που ελέγχουν τον ανθρώπινο μεταβολισμό. Αν και δε γνωρίζουν ακόμα πώς τα αντισώματα επηρεάζουν τον εγκέφαλο των γυναικών με διατροφικές διαταραχές, οι ερευνητές πιστεύουν ότι τα αντισώματα μπορούν να καταστρέψουν τα κέντρα του εγκεφάλου που ρυθμίζουν το σωματικό βάρος και τη λήψη τροφής.

    Παρόλα αυτά, τονίζουν ότι εάν υπάρχει πρόβλημα στα αντισώματα δεν σημαίνει ότι σίγουρα θα αποκτήσουμε διατροφικές διαταραχές.

    Οι διαταραχές αυτές μπορεί να είναι αποτέλεσμα σύνθετων αλληλεπιδράσεων βιολογικών, ψυχολογικών και κοινωνικών παραγόντων, σύμφωνα με την Dr Frances Conan, ειδικό στις διατροφικές διαταραχές στην Κλινική Vincent Square στο Λονδίνο.

    "Οι περισσότεροι άνθρωποι συμφωνούν ότι ο συνδυασμός της γενετικής κληρονομιάς και των ψυχολογικών και κοινωνικών εμπειριών κάνει μερικούς ανθρώπους ψυχολογικά και βιολογικά ευάλωτους σε αυτές τις ασθένειες", πρόσθεσε η Dr Conan.

    [12] Η παχυσαρκία προκαλεί εγκεφαλικά

    13/12/2002 9:02:00 πμ

    Τα περιττά κιλά αυξάνουν τον κίνδυνο εγκφαλικού, υποστηρίζει μία νέα έρευνα, η πρώτη μεγάλη μελέτη που έγινε για το θέμα αυτό στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής. Η συμφόρηση μάλιστα είναι η τρίτη κατά σειρά αιτία θανάτου στις ΗΠΑ, μετά τις καρδιοπάθειες και τον καρκίνο και η πρώτη αιτία μακροχρόνιας αναπηρίας, σύμφωνα με Αμερικανούς επιστήμονες από το Νοσοκομείο Γυναικών της Βοστόνης.

    Τα αποτελέσματα της έρευνας

    "Τα συμπεράσματα αυτά δείχνουν ότι οι ιδιώτες και οι γιατροί τους πρέπει να εξετάζουν το ενδεχόμενο του εγκεφαλικού εξαιτίας της παχυσαρκίας", υποστήριξε ο υπεύθυνος της μελέτης Δρ. Τομπίας Κερτ.

    Στη μελέτη συνολικής διάρκειας 12,5 ετών, συμμετείχαν 21.414 άτομα ηλικίας 40 έως 84 ετών που αρχικά ήταν απόλυτα υγιείς. Κατά το χρονικό αυτό διάστημα, οι ερευνητές κατέγραψαν 747 εγκεφαλικά επεισόδια από τα οποία τα 631 οφείλονταν σε ισχαιμία, τα 104 σε αιμορραγία και τα 12 σε ασαφή αίτια.

    Οι επιστήμονες συσχέτισαν το δείκτη μάζας σώματος των ατόμων που παρακολουθούνταν με τη συχνότητα των εγκεφαλικών επεισοδίων. Τα άτομα των οποίων ο δείκτης μάζας σώματος είναι ίσος ή ανώτερος του 30 διέτρεχαν διπλάσιες πιθανότητες να υποστούν εγκεφαλικό, σε σχέση με άτομα που ο δείκτης μάζας σώματος ήταν ίσος ή κατώτερος του 23.

    Ο δείκτης μάζας σώματος υπολογίζεται διαιρώντας το βάρος μας σε κιλά με το ύψος μας στο τετράγωνο. Παχύσαρκο είναι ένα άτομο όταν, σε γενικές γραμμές, ο δείκτης μάζας του σώματός του ξεπερνά το όριο των 30. Το λεγόμενο "επιθυμητό" βάρος είναι μεταξύ 18,5 και 24,9.

    [13] Ανθρωπος δαγκώνει... κροκόδειλο!

    13/12/2002 10:49:00 πμ

    Όταν ένας κροκόδειλος δαγκώνει άνθρωπο είναι συνηθισμένη είδηση. Όταν όμως ο άνθρωπος δαγκώνει κροκόδειλο, τότε η είδηση είναι τουλάχιστον... απροσδόκητη! Ο Μακ Μπόσκο Τσαουίνγκα, επιχειρηματίας 43 ετών, πήγε για κολύμπι σε μία λίμνη, στην Νκχάτα του Μαλάουι. Ο κροκόδειλος παραμόνευε και όταν μυρίστηκε τη λεία του, όρμησε αμέσως βέβαιος πως είχε βρει γευστικό γεύμα. Αρπαξε τον 43χρονο από τον ώμο και προσπάθησε να τον βυθίσει, για να χάσει τις αισθήσεις του. Εκεί λειτούργησε το ανθρώπινο ένστικτο της επιβίωσης. Με μια κίνηση βεβιασμένη και τη μοναδική ίσως για τη σωτηρία του, ο Τσαουίνγκα γύρισε και δάγκωσε τον κροκόδειλο στη μύτη, το ευαίσθητο σημείο του ζώου. Φοβισμένο, άφησε τον άνθρωπο από το στόμα του και τράπηκε σε φυγή. Ο Τσαουίνγκα, βαριά τραυματισμένος, κατάφερε να βγει στην όχθη της λίμνης. Εκεί τον βρήκαν ψαράδες και τον διακόμισαν στον νοσοκομείο, όπου νοσηλεύεται.

    [14] Νέες αποκαλύψεις για την Σέρι Μπλέρ

    13/12/2002 1:44:00 πμ

    Νέα τροπή πήρε το "Σέριγκέητ'', με νέες αποκαλύψεις που φέρνουν σε δύσκολη θέση τη σύζυγο του πρωθυπουργού Τόνι Μπλερ, η οποία φέρεται να έχει διαδραματίσει ένα ρόλο πολύ σημαντικότερο απ' όσο η ίδια υποστηρίζει στη διαδικασία έκδοσης ενός αυστραλού απατεώνα, φίλου μιας καλής της φίλης. Οι πληροφορίες που δημοσιεύονται χθες από την εφημερίδα ''The Scotsman'' αντιφάσκουν με τις δηλώσεις της Ντάουνινγκ Στριτ ότι η Μπλερ δεν είχε επιχειρήσει να αποκτήσει ή να διαβάσει τα έγγραφα έκδοσης του Πίτερ Φόστερ, ενός απατεώνα που είχε καταδικαστεί στη Βρετανία και στις ΗΠΑ επειδή είχε πουλήσει ψεύτικα προϊόντα ομορφιάς.

    Ο Φόστερ, 40 χρόνων, είναι ο σύντροφος μιας από τις καλύτερες φίλες της Σέρι Μπλερ, της Κάρολ Κάπλιν.

    Οι αποκαλύψεις αυτές γίνονται την επομένη μιας παρέμβασης του Μπλερ στη Βουλή των Κοινοτήτων, στη διάρκεια της οποίας διαβεβαίωσε τους βουλευτές πως απαντήσεις δόθηκαν σε όλα τα ερωτήματα που σχετίζονται με την υπόθεση αυτή και αρνήθηκε τη δημιουργία ανεξάρτητης ερευνητικής επιτροπής.

    Η εφημερίδα ''The Scotsman'', η οποία θεωρείται εφημερίδα ποιότητας, κυκλοφόρησε σήμερα στην πρώτη σελίδα τον τίτλο ''Αποκαλύφθηκε ο πραγματικός ρόλος της Σέρι Μπλερ στο σκάνδαλο της έκδοσης του (Πίτερ) Φόστερ''.

    Σύμφωνα με την εφημερίδα, η Σέρι Μπλερ όχι μόνο τηλεφώνησε στους συνηγόρους του Φόστερ για να βεβαιωθεί πως ''η ομαλή διαδικασία ακολουθούσε την πορεία της'', όπως η ίδια είχε επιβεβαιώσει σε μια φορτισμένη συναισθηματικά τηλεοπτική παρέμβασή της το βράδυ της Τρίτης, αλλά είχε ζητήσει και να δει το φάκελό του.

    Οι λεπτομέρειες της διαδικασίας έκδοσης που είχε ξεκινήσει εναντίον του Φόστερ τής εστάλησαν με φαξ στην Ντάουνινγκ Στριτ, συνεχίζει η σκοτσέζικη εφημερίδα, και η Μπλερ τηλεφώνησε τότε στον Φόστερ στην κατοικία του.

    Η ''Scotsman'' προσθέτει πως η Μπλερ συζήτησε με την Κάρολ Κάπλιν και τον Πίτερ Φόστερ σχετικά με τους δικαστές που είχαν αναλάβει την υπόθεση.

    Αντιδρώντας στις πληροφορίες αυτές, η Κάρολ Κάπλιν επιβεβαίωσε χθες το πρωί, πως οι λεπτομέρειες του φακέλου του Φόστερ είχαν πράγματι σταλεί με φαξ, ενώ βρισκόταν στο σπίτι της Μπλερ.

    Τέλος, υποστηρίζει πως η σύζυγος του πρωθυπουργού είχε αρνηθεί να τις διαβάσει.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Friday, 13 December 2002 - 9:53:50 UTC