Read the Treaty of Lausanne (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 02-12-12

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Σημίτης: Ένταξη Κύπρου χωρίς προϋποθέσεις
  • [02] Κοπεγχάγη: Ζυμώσεις μέχρι τελευταία στιγμή
  • [03] Ακατάλληλο το πόσιμο νερό σε Κατερίνη και Λάρισα
  • [04] Εορταστικό ωράριο από σήμερα
  • [05] Κλειστή η Πανεπιστημίου λόγω πορείας
  • [06] Φάρσα για βόμβα στο Μετρό
  • [07] Νέα επιδείνωση του καιρού από το βράδυ
  • [08] Στην κυκλοφορία τον Ιανουάριο τμήμα της Αττικής οδού
  • [09] Στο Ισραήλ ο Αμερικανός υφ. Αμυνας
  • [10] Πολύνεκρη έκρηξη σε αγορά της Αλγερίας
  • [11] Αυστηροί έλεγχοι όλων των έργων
  • [12] Επιπτώσεις για πλαστές φορολογικές δηλώσεις
  • [13] Την Δευτέρα το ντέρμπι Ηρακλής-ΑΕΚ
  • [14] Χάλκινο μετάλλιο ο Οικονόμου στην κολύμβηση
  • [15] Μετάλλια για την Εθνική κολύμβησης ατόμων με αναπηρίες
  • [16] Παρουσίαση Ολυμπιακών Αθλημάτων
  • [17] Επικίνδυνα τα μύδια της Κεραμωτής
  • [18] Ενημέρωση δημοσίων υπαλλήλων για τα μέτρα κατά του καπνίσματος
  • [19] Arrobe: το @ -''παπάκι''- στα γαλλικά
  • [20] Ανατινάχτηκε ο ευρωπαϊκός πύραυλος Ariane 5

    [01] Σημίτης: Ένταξη Κύπρου χωρίς προϋποθέσεις

    12/12/2002 6:17:00 μμ

    Οι τρεις στόχοι της ελληνικής κυβέρνησης, η ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ, η επίλυση του πολιτικού ζητήματος αλλά και η ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας, αναλύθηκαν στη συνέντευξη Τύπου, που παραχώρησε ο Έλληνας πρωθυπουργός στην Κοπεγχάγη. Ο Κ. Σημίτης επανέλαβε εκ νέου την θέση της ελληνικής κυβέρνησης ότι η επίλυση του πολιτικού ζητήματος είναι ανεξάρτητη της ένταξης, εκτίμησε ωστόσο ότι στην πρωτεύουσα της Δανίας, δεν θα υπάρξει λύση, λόγω της ασθένειας του Ρ. Ντενκτάς.

    Σκληρός ο αγώνας της ελληνικής κυβέρνησης για ομαλή κατάληξη

    Μετά από μία σύντομη ιστορική αναδρομή και αναφορά του στις ελληνικές κινήσεις και πρωτοβουλίες, ο Έλληνας πρωθυπουργός αναφέρθηκε στους τρεις στόχους της ελληνικής κυβέρνησης, την ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ, την επίλυση του πολιτικού ζητήματος και την ενίσχυση του ευρωπαϊκού προφίλ της Τουρκίας.

    Όπως υπογράμμισε, η πορεία προς την ένταξη, δεν έγινε δίχως προβλήματα.

    Αντίθετα, το γεγονός ότι δεν εκφράστηκαν ανοιχτά αντιρρήσεις οφείλεται στη μεγάλη προσπάθεια της ελληνικής κυβέρνησης και στα αποτελέσματα των πολλών επαφών που είχαν τόσο ο ίδιος όσο και ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Παπανδρέου για "ομαλή κατάληξη".

    Αναφερόμενος στην ένταξη της Κύπρου στην Ε.Ε. δήλωσε ότι αποτελεί μέσο σταθερότητας και ειρήνης για την περιοχή και για τις σχέσεις Ελλάδος Τουρκίας και ότι θα βελτιώσει τις συνθήκες για την επίλυση του πολιτικού ζητήματος.

    Υπογράμμισε όμως ότι θα πρέπει να πραγματοποιηθεί δίχως προϋποθέσεις.

    Η Ελλάδα υπέρ του ευρωπαϊκου προφίλ της Τουρκίας

    Σε ότι αφορά τον ευρωπαϊκό προσανατολισμό της Τουρκίας, ο Έλληνας πρωθυπουργός επανέλαβε την πάγια θέση της χώρας μας για έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων το 2004, χωρίς ωστόσο να διευκρινίσει ακριβή ημερομηνία.

    Όπως υπογράμμισε, η Ε.Ε. θα πρέπει να απαντήσει θετικά στο αίτημα της Τουρκίας για "ημερομηνία ενταξιακών διαπραγματεύσεων", γεγονός, που όπως υπογράμμισε, θα ενισχύσει την αίσθηση σταθερότητας και ειρήνης στην περιοχή.

    Ωστόσο, ο Κ. Σημίτης ζήτησε και από την Τουρκία ένα θετικό μήνυμα, ενώ παράλληλα τόνισε ότι θα πρέπει να γίνουν βήματα ώστε η γειτονική χώρα να πληροί τα κριτήρια της Κοπεγχάγης.

    Το περιεχόμενο των πρωινών συναντήσεων

    Αναφέρθηκε επίσης και στο περιεχόμενο των συναντήσεων που είχε νωρίτερα σήμερα, με τους Γλαύκο Κληρίδη, Αμπντουλάχ Γκιούλ και Ταγίπ Ερντογάν.

    Όπως είπε ο πρωθυπουργός, ο Τούρκος ομόλογός του, τού ζήτησε η επίλυση του Κυπριακού να γίνει μετά την ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ.

    Ο Κώστας Σημίτης, του επισήμανε ότι εκκρεμή προβλήματα όπως το Κυπριακό θα πρέπει να επιλυθούν πριν από την ένταξη.

    [02] Κοπεγχάγη: Ζυμώσεις μέχρι τελευταία στιγμή

    12/12/2002 7:48:00 μμ

    Ξεκίνησαν οι εργασίες της Συνόδου Κορυφής της Κοπεγχάγης. Κρίσιμη συνάντηση με τους Τ. Ερντογάν και Α. Γκιούλ, είχε ο Κ. Σημίτης. Ο Έλληνας πρωθυπουργός ζήτησε την επίλυση του Κυπριακού, τονίζοντας ότι οι διαπραγματεύσεις για την ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ, μπορούν να αρχίσουν το 2004. "Βλέπουμε θετικά την επίλυση του Κυπριακού. Ζητάμε, όμως από την ΕΕ ημερομηνία ενταξιακών διαπραγματεύσεων" δήλωσε ο Τούρκος πρωθυπουργός. Νωρίτερα, ο Ρ. Ντενκτάς διέψευσε τις κατηγορίες Ερντογάν ότι αρνείται να συμμετάσχει στις διαπραγματεύσεις.

    Εντατικές διαβουλεύσεις

    Ειλικρινή προσπάθεια για λύση του Κυπριακού το ταχύτερο δυνατόν, έθεσε ως στόχο ο Ελληνας πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης.

    "Επανέλαβα στους Ρετζέπ Ερνντογάν και Αμπντουλάχ Γκιουλ ότι είναι αναγκαίο να λύσουμε το κυπριακό γιατί επηρεάζει τις σχέσεις της Τουρκίας με την Ελλάδα και την Ευρώπη, δεν πρέπει να υπάρχει σύγκρουση και διαφωνία γιατί η συνεργασία που επιθυμούμε δεν μπορεί να λειτουργήσει" είπε χαρακτηριστικά, ο Κώστας Σημίτης.

    Βέβαιος για την ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ χωρίς αστερίσκους και υποσημειώσεις, εμφανίζεται ο Γ. Παπανδρέου.

    Ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών, σημειώνει πως η επίλυση του πολιτικού ζητήματος θα επιδιωχθεί αλλά τίποτε δεν μπορεί να προδικαστεί λόγω των ελιγμών Ντενκτάς.

    "Για την τουρκοκυπριακή πλευρά δεν υπάρχει κάποιο κείμενο που να έχει φθάσει στο στάδιο για να το υπογράψει" δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών του ψευδοκράτους, Ταχσίν Ερτουγρούρογλου, ο οποίος θα εκπροσωπήσει στην Κοπεγχάγη τον Ραούφ Ντενκτάς.

    Οι ελιγμοί Ντενκτάς συνεχίζονται

    "Λυπούμεθα γιατί δεν έχουμε χρόνο για διαπραγματεύσεις. Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν δεχόμαστε το σχέδιο. Εκείνο που θέλουμε είναι να γίνουν διαπραγματεύσεις" δήλωσε σήμερα ο Ρ. Ντενκτάς στο τηλεοπτικό δίκτυο NTV, απαντώντας στις κατηγορίες Ερντογάν και διαψεύδοντας το γεγονός ότι αρνείται να συμμετάσχει στις διαπραγματεύσεις.

    Αναφέρθηκε επίσης και στις σχέσεις του με την νέα ηγεσία της Τουρκίας, υπογραμμίζοντας ότι η πολιτική του ψευδοκράτους βρίσκεται στην ίδια γραμμή με αυτήν της Αγκυρας.

    Σε ότι αφορά την ημερομηνία έναρξης ενταξιακών διαπραγματεύσεων, υπογράμμισε ότι κάνουν λάθος όσοι πιστεύουν ότι το Κυπριακό αποτελεί εμπόδιο για την ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ. Επέμεινε δε, ότι η Κύπρος θα πρέπει να περιμένει να ενταχθεί και η Τουρκία στην ΕΕ.

    "Αν η Ε.Ε. θα δεχθεί τους Ελληνοκυπρίους , στη συνέχεια θα καταλάβει ότι έχει ανάγκη και τους Τουρκοκυπρίους" είπε χαρακτηριστικά.

    Την ίδια ώρα, η "διπλωματική ασθένεια" Ντενκτάς, συνεχίζεται.

    "Ο Τουρκοκύπριος ηγέτης θα παραμείνει στο νοσοκομείο, λόγω μετεγχειρητικής κόπωσης, αναιμίας και κάποιων προβλημάτων στο σημείο της χειρουργικής επέμβασης" δήλωσε ο πρύτανης του πανεπιστημιακού, νοσοκομείου Ιμπν Σινά, στο οποίο νοσηλεύεται ο Ρ. Ντενκτάς.

    Πιέζουν οι Αμερικανοί

    Έντονη η αντίδραση της Γαλλίας

    Την ίδια ώρα, οι ΗΠΑ, συνεχίζουν να ασκούν πιέσεις για να δοθεί ημερομηνία ενταξιακών διαπραγματεύσεων στην Τουρκία.

    Τηλεφωνική επικοινωνία με τον Στινγκ Μέλερ, το Δανό ομόλογό του, είχε σήμερα ο Κόλιν Πάουελ, υπογραμμίζοντας του το ενδιαφέρον των ΗΠΑ για την ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας.

    Χθες σε τηλεφωνική του επικοινωνία με τον Δανό πρωθυπουργό και το Γάλλο πρόεδρο Ζακ Σιράκ, ο Αμερικανός πρόεδρος Τζορτζ Μπους ζήτησε από την ΕΕ να στείλει ένα καθαρό και θετικό μήνυμα προς την Τουρκία σε σχέση με την ευρωπαϊκή προοπτική της.

    Και οι δυο απέρριψαν το αίτημα του.

    Στο πλευρό των Αμερικανών και οι Ιταλοί.

    "Οι διαπραγματεύσεις για την ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ μπορεί να ξεκινήσουν, την 1η Ιανουαρίου του 2004" δήλωσε σήμερα ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι.

    Ο Ιταλός πρωθυπουργός, ανέφερε επίσης ότι τη θέση αυτή ασπάζονται και άλλες χώρες στην ΕΕ, η Βρετανία, η Ισπανία, η Ελλάδα, το Βέλγιο και η Πορτογαλία.

    Στις αμερικανικές πιέσεις έντονα αντιδρά η Γαλλία.

    Νωρίτερα σήμερα, η υπουργός Βιομηχανίας της Γαλλίας, Νικόλ Φοντέν, ζήτησε από τον Τζορτζ Μπους να σταματήσει να ασκεί πιέσεις υπέρ της ένταξης της Τουρκίας στην ΕΕ επειδή "δεν είναι δική του δουλειά".

    Στο ίδιο μήκος κύματος ήταν και οι δηλώσεις του Γάλλου επιτρόπου εμπορίου, Πασκάλ Λαμί, ο οποίος αναρωτήθηκε:

    " Πως θα αισθανόταν ο Μπους αν η Ευρώπη, ζητούσε από τις ΗΠΑ να καταργήσει τα σύνορά της με το Μεξικό;"

    Αισιόδοξος ο Ντε Σότο και ο Τόμας Γουέστον

    Το πρωί, συνάντηση με τον Αλβάρο Ντε Σότο είχε ο Γλαύκος Κληρίδης.

    Ο ειδικός απεσταλμένος του Κόφι Ανάν για το Κυπριακό, δήλωσε ότι διατηρεί την ελπίδα του για επίλυση του πολιτικού ζητήματος μέχρι την τελευταία στιγμή. Αισιόδοξος για το ενδεχόμενο επίλυσης του Κυπριακού στην Κοπεγχάγη, εμφανίσθηκε και ο απεσταλμένος των ΗΠΑ για το Κυπριακό, Τομ Γουέστον.

    Αντίθετα, απαισιόδοξος για επίλυση του πολιτικού ζητήματος εμφανίζεται ο Δημ. Χριστόφιας. Με δηλώσεις του στη ΝΕΤ 105,8 ο πρόεδρος της Κυπριακής Βουλής, τόνισε ότι δεν βλέπει πρόοδο στην επίλυση του Κυπριακού μέσα στις επόμενες ημέρες.

    Νωρίτερα, ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας συναντήθηκε με τον Κύπριο πρόεδρο Γλαύκο Κληρίδη και τον πρόεδρο του "Συναγερμού" Νίκο Αναστασιάδη.

    «Προέχει η ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ ακόμα και χωρίς επίλυση, χωρίς όρους και προϋποθέσεις» δήλωσε ο Κώστας Καραμανλής, μετά από συνάντηση με τον Κύπριο πρόεδρο Γλαύκο Κληρίδη και τον πρόεδρο του Συναγερμού, Νίκο Αναστασιάδη.

    [03] Ακατάλληλο το πόσιμο νερό σε Κατερίνη και Λάρισα

    12/12/2002 1:27:00 μμ

    Τελικά οι φόβοι για μόλυνση του συστήματος ύδρευσης της Κατερίνης επαληθεύθηκαν. Οι εξετάσεις του χημείου έδειξαν ότι στο νερό υπάρχουν βακτήρια, τα οποία προέρχονται από τις πλημμύρες που έπληξαν την περιοχή την περασμένη εβδομάδα. Με επίσημη δημοτική οδηγία απαγορεύεται η πόση του νερού της βρύσης έως ότου ολοκληρωθούν οι διαδικασίες καθαρισμού. Πρόβλημα με την ύδρευση αντιμετωπίζουν και οι κάτοικοι του Δήμου Πλατυκάμπου στη Λάρισα, αφού το πόσιμο νερό της περιοχής κρίθηκε ακατάλληλο, ύστερα από αναλύσεις. Στο δίκτυο ύδρευσης παρουσιάζεται αυξημένη ποσότητα βακτηριδίων, που, όπως εκτιμούν οι ειδικοί, προήλθε από το πρόσφατο κύμα κακοκαιρίας και τις βλάβες στο δίκτυο. Προβλήματα υγείας στους κατοίκους δεν έχουν παρουσιαστεί, ενώ η καταλληλότητα του νερού θα επανέλθει σταδιακά τις επόμενες μέρες.

    [04] Εορταστικό ωράριο από σήμερα

    12/12/2002 10:54:00 πμ

    Σε εορταστικούς ρυθμούς μπαίνουν από σήμερα μέχρι και τις 31 Δεκεμβρίου τα καταστήματα, τα οποία θα παραμένουν ανοικτά από τις 8 το πρωί μέχρι τις 8 το βράδυ, ενώ στις 14, 21 και 28 Δεκεμβρίου θα είναι ανοικτά από τις 8 το πρωί μέχρι και τις 6 το απόγευμα.

    Την Κυριακή 22 Δεκεμβρίου θα είναι ανοικτά από τις 10 το πρωί μέχρι και τις 6 το απόγευμα, ενώ την Τρίτη, 24 Δεκεμβρίου (παραμονή Χριστουγέννων) θα λειτουργήσουν από τις 8 το πρωί μέχρι τις 6 το απόγευμα και την Τρίτη 31 Δεκεμβρίου (παραμονή Πρωτοχρονιάς) από τις 8 το πρωί μέχρι τις 5 το απόγευμα.

    Την Πέμπτη, 21 Ιανουαρίου τα καταστήματα θα παραμείνουν κλειστά, ενώ από την Παρασκευή 3 Ιανουαρίου τίθεται σε ισχύ το κανονικό ωράριο.

    Ελεγχοι του ΣΔΟΕ στην αγορά

    Συντονισμένους ελέγχους ενόψει των εορτών αρχίζουν συνεργεία του υπουργείου Ανάπτυξης στην αγορά και συνεργεία του ΣΔΟΕ στα εμπορικά καταστήματα. Σήμερα, συνεργεία του ΣΔΟΕ πραγματοποίησαν ελέγχους στην Ερμού, στις σακούλες των καταναλωτών, οι οποίοι όμως δεν κινδυνεύουν με πρόστιμα. Στόχος της ηγεσίας του υπουργείου Οικονομίας είναι η πάταξη της φοροδιαφυγής.

    Για το 2003, το ΣΔΟΕ έχει προγραμματίσει 88.684 ελέγχους, ενώ από τις αρχές του χρόνου έως και σήμερα έχουν πραγματοποιηθεί 65.630 έλεγχοι.

    [05] Κλειστή η Πανεπιστημίου λόγω πορείας

    12/12/2002 6:50:00 μμ

    Φωτο Αρχείου

    Συγκέντρωση στα Προπύλαια και πορεία προς τα γραφεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην Αθήνα πραγματοποιούν αυτή την ώρα περίπου 1.500 άτομα από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Φόρουμ, τη "Γένοβα 2001", συνδικαλιστικές παρατάξεις του ΚΚΕ και κινήσεις ειρήνης, σε ένδειξη αλληλεγγύης προς τους διαδηλωτές της Κοπεγχάγης, οι οποίοι από αύριο θα κυκλώσουν το κτίριο στο οποίο θα συνεδριάζουν οι ηγέτες της Ε.Ε.

    [06] Φάρσα για βόμβα στο Μετρό

    12/12/2002 1:51:00 μμ

    Αποκαταστάθηκαν τα δρομολόγια του ΜΕΤΡΟ που είχαν διακοπεί για περίπου μία ώρα στο τμήμα από Ευαγγελισμό μέχρι Πανεπιστήμιο, καθώς διαπιστώθηκε ότι δεν υπάρχει βόμβα στο σταθμό του ΜΕΤΡΟ του Συντάγματος. Αγνωστος είχε τηλεφωνήσει στις 12.10 στην εφημερίδα Ελευθεροτυπία και είχε ισχυριστεί ότι υπάρχει βόμβα στην περιοχή που θα εκραγεί σε μια ώρα, κάτι που αποδείχθηκε φάρσα.

    [07] Νέα επιδείνωση του καιρού από το βράδυ

    12/12/2002 1:28:00 μμ

    Παρά τη μικρή άνοδο της θερμοκρασίας και την εξασθένηση των ανέμων το κρύο είναι και πάλι αισθητό σε όλη σχεδόν τη χώρα. Σύμφωνα πάντως με προβλέψεις της μετερεωλογικής υπηρεσίας νέα επιδείνωση του καιρού αναμένεται από σήμερα το βράδυ. Εν τω μεταξύ, σήμερα, ο υφυπουργός Γεωργίας Βαγγέλης Αργύρης επισκέφθηκε τις περιοχές του νομού Πιερίας που επλήγησαν από την κακοκαιρία, συνοδευόμενος από κλιμάκιο του ΕΛΓΑ. Ο υφυπουργός Γεωργίας τόνισε ότι είναι νωρίς για να υπάρχει σαφής εικόνα του μεγέθους των ζημιών. Οπου πέρασε το νερό έχει προκληθεί ολική καταστροφή και σε πολλές περιπτώσεις υπάρχουν σημαντικές ζημιές ζωικού κεφαλαίου και αποθηκευμένων προϊόντων, επισήμανε ο κ. Αργύρης.

    [08] Στην κυκλοφορία τον Ιανουάριο τμήμα της Αττικής οδού

    12/12/2002 1:08:00 μμ

    Μέχρι το τέλος Ιανουαρίου θα παραδοθεί στην κυκλοφορία το τμήμα της Αττικής οδού από το ύψος της Μεταμόρφωσης μέχρι το Γέρακα, με πέντε ενδιάμεσους σταθμούς διοδίων, ανακοίνωσε η υπουργός ΠΕΧΩΔΕ. Το καλοκαίρι θα δοθεί επίσης στην κυκλοφορία η δυτική περιφερειακή Υμηττού. Η τιμή των διοδίων της Αττικής οδού μετά την παράδοση και του τμήματος από το Γέρακα ως την εθνική οδό, πιθανολογείται να αυξηθεί στα 2 ευρώ από 1,20 που είναι σήμερα.

    [09] Στο Ισραήλ ο Αμερικανός υφ. Αμυνας

    12/12/2002 4:24:00 μμ

    Συνάντηση με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Αριέλ Σαρόν θα έχει σήμερα ο Aμερικανός υφυπουργός Αμυνας Ντάγκλας Φέιθ, ο οποίος έφθασε χθες το βράδυ στην Ιερουσαλήμ. Οι δύο άνδρες πρόκειται να συζητήσουν στρατιωτικά θέματα επικαιρότητας και το θέμα του Ιράκ, όπως ανακοινώθηκε από τη πρεσβεία των Ηνωμένων Πολιτειών. Οι ισραηλινές δυνάμεις στη Λωρίδα της Γάζας σκότωσαν πέντε άοπλους Παλαιστίνιους, για τους οποίους πίστευαν ότι σχεδίαζαν να αναρριχηθούν σε συνοριακό φράχτη και να εισέλθουν παράνομα στο ισραηλινό έδαφος, ανακοίνωσε σήμερα ισραηλινή στρατιωτική πηγή.

    Κοινές στρατιωτικές ασκήσεις

    Στη συνέχεια, ο Αμερικανός αξιωματούχος θα μεταβεί στο Τελ Αβίβ για να συναντηθεί με τον υπουργό Αμυνας Σαούλ Μοφάζ. Ο εκπρόσωπος της αμερικανικής πρεσβείας Πολ Πάτεν, ανέφερε ότι ο κ. Φέιθ, που θα παραμείνει 24 ώρες στο Ισραήλ, θα συζητήσει και για τη στρατιωτική συνεργασία μεταξύ Ηνωμένων Πολιτειών και Ισραήλ.

    Οι κοινές στρατιωτικές ασκήσεις τον Ιανουάριο θα αποτελέσουν επίσης θέμα των επαφών του Ντάγκλας Φέιθ.

    Χθες βράδυ, το κρατικό ραδιόφωνο μετέδωσε ότι δύο συστοιχίες πυραύλων αέρος-αέρος Πάτριοτ είχαν φθάσει στο λιμάνι Ασντόντ στο νότιο Ισραήλ, ενώ ανακοίνωσε τη διεξαγωγή ισραηλινο-αμερικανικών στρατιωτικών γυμνασίων τον Ιανουάριο.

    Πλοία του αμερικανικού πολεμικού ναυτικού θα λάβουν μέρος στις ασκήσεις, με το πέρας των οποίων το Ισραήλ θα κρατήσει τους αμερικανικής κατασκευής πυραύλους Πάτριοτ, σύμφωνα πάντα με το κρατικό ραδιόφωνο, που δεν διευκρίνισε αν πρόκειται για στρατιωτικά γυμνάσια ρουτίνας ή ειδικές στρατιωτικές ασκήσεις. Το Ιράκ είχε εξαπολύσει 39 πυραύλους Σκουντ κατά του Ισραήλ στη διάρκεια του πολέμου του Κόλπου το 1991.

    [10] Πολύνεκρη έκρηξη σε αγορά της Αλγερίας

    12/12/2002 3:42:00 μμ

    Τέσσερις άνθρωποι σκοτώθηκαν και 16 τραυματίστηκαν από έκρηξη βόμβας σε αγορά στην Δυτική Αλγερία, σύμφωνα με το αλγερινό πρακτορείο ειδήσεων APS. Η βομβιστική επίθεση έγινε σε υπαίθρια αγορά στη μικρή πόλη Μπουκαντίρ, 170 χλμ δυτικά της πρωτεύουσας. Σύμφωνα με το πρακτορείο, πρόκειται για τρομοκρατική επίθεση, δίχως να δίνονται περισσότερες πληροφορίες. Από το 1992, όταν οι αρχές ακύρωσαν αποτέλεσμα βουλευτικών εκλογών, η χώρα συγκλονίζεται από βίαιες συγκρούσεις, κατά τις οποίες, περισσότεροι από 100.000 ανθρώποι έχουν σκοτωθεί.

    [11] Αυστηροί έλεγχοι όλων των έργων

    12/12/2002 2:41:00 μμ

    Σύστημα εσωτερικού ελέγχου όλων των έργων, ενεργειών και δράσεων του Κοινοτικού Πλαισίου Στήριξης καθιερώνεται από την 1η Ιανουαρίου 2003, με αναδρομική ισχύ για όλα τα έργα που έχουν γίνει έως τώρα. Το σύστημα αυτό θα προβλέπει αυστηρούς ελέγχους προκειμένου να εντοπίζονται εγκαίρως τυχόν αστοχίες που μπορεί να οδηγήσουν σε απώλεια πόρων. Στο πλαίσιο λειτουργίας του νέου συστήματος θα προβλέπονται αυστηρά πρόστιμα και περικοπή των χρηματοδοτήσεων.

    Πάχτας: Επώνυμη η κακοδιαχείριση

    Όπως δήλωσε ο υφυπουργός Οικονομίας και Οικονομικών Χρήστος Πάχτας, οι έλεγχοι που θα γίνουν από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για το Γ' ΚΠΣ θα είναι συνεχείς και ευρύτατοι και για το λόγο αυτό καθιερώνεται η νέα Αρχή Ελέγχου.

    "Η κακοδιαχείριση θα έχει ονοματεπώνυμο, κανένα έργο δεν έχει ασυλία" είπε ο κ. Πάχτας και πρόσθεσε ότι τα ονόματα των υπευθύνων θα δημοσιοποιούνται.

    Ο υφυπουργός απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις για το θέμα των ελέγχων είπε ότι η πολιτική ευθύνη ανήκει βεβαίως στην κυβέρνηση, αλλά επισήμανε ότι ευθύνη φέρουν και οι ευρωβουλευτές των άλλων κομμάτων, οι οποίοι με απανωτές ερωτήσεις τους προς τους Επιτρόπους, τους ''προκαλούν'' για ελέγχους.

    Σύμφωνα με τον αρμόδιο υφυπουργό, το υπουργείο δεν θα επιτρέψει να υπάρξουν άλλα κτηματολόγια.

    [12] Επιπτώσεις για πλαστές φορολογικές δηλώσεις

    12/12/2002 3:05:00 μμ

    Δέσμευση του 50% των τραπεζικών τους λογαριασμών, άρση του τραπεζικού απορρήτου και μπλοκάρισμα των μεταβιβάσεων των περιουσιακών τους στοιχείων συνεπάγεται εφεξής η έκδοση ή η λήψη πλαστών και εικονικών φορολογικών στοιχείων. Αυτό προβλέπεται σε εγκύκλιο του υφυπουργού Οικονομικών, Απόστολου Φωτιάδη, και αφορά εκδότες ή λήπτες φορολογικών στοιχείων η αξία των οποίων υπερβαίνει τα 150.000 ευρώ.

    Στην ίδια εγκύκλιο προβλέπεται ακόμα η απλούστευση της διαδικασίας για τις βεβαιώσεις ηλεκτροδότησης οικοδομών που εκχωρεί η εφορία. Οι εφορίες θα προβαίνουν στον οποιοδήποτε έλεγχο απαιτείται ως προς το κόστος κατασκευής της οικοδομής, μετά τη χορήγηση της βεβαίωσης.

    [13] Την Δευτέρα το ντέρμπι Ηρακλής-ΑΕΚ

    12/12/2002 7:29:00 μμ

    Για την Δευτέρα 16 Δεκεμβρίου μετέθεσε ο υφυπουργός Αθλητισμού, Γιώργος Λιάνης, το ντέρμπι Ηρακλή-ΑΕΚ, για την 11η ημέρα του Πρωταθλήματος Ποδοσφαίρου, κάνοντας έτσι δεκτό το σχετικό αίτημα της Αστυνομίας. Αρχικά, η ΕΠΑΕ είχε ορίσει τον αγώνα αυτό, που θα γίνει στο γήπεδο της Νέας Ευκαρπίας, για την Κυριακή στις 17.00. Η Αστυνομία, όμως, είχε ζητήσει να διεξαχθεί το ματς την Δευτέρα, καθώς την Κυριακή υπάρχει και το ντέρμπι Αρη-ΠΑΟΚ. Παράλληλα, η ΕΠΑΕ δεν έχει ορίσει μέχρι αυτή την στιγμή την ώρα έναρξης του παιχνιδιού. Το πιθανότερο, πάντως, είναι να ξεκινήσει στις 17.00.

    [14] Χάλκινο μετάλλιο ο Οικονόμου στην κολύμβηση

    12/12/2002 7:28:00 μμ

    Εντυπωσιακή εμφάνιση, που συνδυάστηκε από χάλκινο μετάλλιο και νέο πανελλήνιο ρεκόρ 3.44.68 πραγματοποίησε ο Ακης Οικονόμου στον τελικό των 400 μέτρων ελεύθερο του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος σε 25αρα πισίνα, που διεξάγεται στη Ριέσα της Γερμανίας. Στην ίδια κούρσα ο Γιαννιώτης περιορίστηκε στην 8η θέση με 3.52.01, προσφέροντας όμως στη χώρας μία ακόμη συμμετοχή σε τελικό αγώνισμα. Νικητής της κούρσας ήταν ο Ιταλός Εμιλιάνο Μπρεμπίλα με 3.40.60 και δεύτερος ο Ρώσος Γιούρι Πριλουκόφ με 3.41.90. "Ήταν κάτι πολύ σπουδαίο αυτό το μετάλλιο για μένα που ήρθε μετά το αντίστοιχο του Βερολίνου στη σκυταλοδρομία. Ήταν κάτι στο οποίο πίστευα και τα κατάφερα", δήλωσε μετά το τέλος της κούρσας ο Ακης Οικονόμου.

    [15] Μετάλλια για την Εθνική κολύμβησης ατόμων με αναπηρίες

    12/12/2002 4:06:00 μμ

    Τρία ασημένια μετάλλια ήταν ο απολογισμός της Εθνικής μας ομάδας κολύμβησης Ατόμων με Αναπηρίες, στις δύο πρώτες ημέρες του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος που διεξάγεται στην Αργεντινή, υπό την αιγίδα της Διεθνούς Παραολυμπιακής Επιτροπής. Οι τρεις αθλητές που ανέβηκαν στο βάθρο ήταν οι Μαρία Καλπακίδου (κατηγορία S2), Χρήστος Ταμπαξής (κατηγορία S1), και Ευφημία Γαϊτανίδου (κατηγορία S1).

    Τα αποτελέσματα των Ελλήνων αθλητών:

    Μαρία Καλπακίδου S2 50μ. ελεύθερο Ασημένιο Μετάλλιο Χρήστος Ταμπαξής S1 50μ. ελεύθερο Ασημένιο Μετάλλιο Ευφημία Γαϊτανίδου S1 50μ. ελεύθερο Ασημένιο Μετάλλιο Αλέξανδρος Ταξιλδάρης S1 50μ. ελεύθερο 4η θέση Κωνσταντίνος Φύκας S8 100μ. ελεύθερο 4η θέση Νικόλαος Καπλάνης S2 50μ. ελεύθερο 7η θέση Αντώνης Κυμούνδρης S2 50μ. ελεύθερο 8η θέση.

    [16] Παρουσίαση Ολυμπιακών Αθλημάτων

    12/12/2002 4:48:00 μμ

    Απόλυτα επιτυχημένη ήταν η παρουσίαση της επιτραπέζιας αντισφαίρισης και του ταε-κβο-ντο στους δημοσιογράφους, που έγινε στο πλαίσιο του 13ου Κύκλου Ολυμπιακής Ενημέρωσης, στις εγκαταστάσεις του Πανελληνίου. Η παρουσίαση περιελάμβανε, μεταξύ άλλων και επίδειξη από αθλητές και αθλήτριες των εθνικών ομάδων που έχουν επιλεγεί στα προολυμπιακά κλιμάκια του 2004. Χαιρετισμό απηύθυναν ο πρόεδρος της ΕΦΟΕΠΑ και μέλος της ΕΟΕ, Χρήστος Χριστοδουλάτος και ο Γενικός Διευθυντής της Διεύθυνσης Αθλημάτων της ΑΘΗΝΑ 2004, Μάκης Ασημακόπουλος.

    Στη συνέχεια την παρουσίαση των δύο Ολυμπιακών αθλημάτων έκαναν οι Διευθυντές Τομέα, Γιώργος Σεληνιωτάκης (πινγκ-πονγκ) και Μιχάλης Φυσεντζίδης (ταε-κβο-ντο), ενώ ακολούθησε επίδειξη από τους πρωταθλητές Γιώργο Ιωνά και Παναγιώτη Σοφιανό με τη βοήθεια της διεθνούς διαιτητού Μαρίας Μερκούρη (ταε-κβο-ντο) και από τους πρωταθλητές Ντανιέλ Τσιόκα και Γιάννη Βλοτινό (άνδρες), καθώς και τις Αρχοντούλα Βολακάκη, Χριστίνα Φίλη (γυναίκες), που εντυπωσίασαν με την ακρίβεια, την αγωνιστικότητα και το υψηλό επίπεδο τεχνικής, ενώ παρών ήταν και ο εθνικός προπονητής της επιτραπέζιας αντισφαίρισης, Νίκος Κωστόπουλος.

    Οι δημοσιογράφοι που παρακολούθησαν την παρουσίαση υπέβαλαν ερωτήσεις γύρω από τους κανονισμούς, την εξέλιξη των δύο αθλημάτων, το ολυμπιακό πρόγραμμα του 2004, καθώς και τις αθλητικές εγκαταστάσεις.

    [17] Επικίνδυνα τα μύδια της Κεραμωτής

    12/12/2002 4:21:00 μμ

    Επικίνδυνη ουσία (διαρροϊκή βιοτοξίνη τύπου DSP) ανιχνεύθηκε και πάλι, για δεύτερη συνεχή φορά, σε ποσότητες μυδιών που καλλιεργούνται στην περιοχή της Κεραμωτής Νέστου. Με απόφαση του νομάρχη Καβάλας ανεστάλη για αόριστο χρονικό διάστημα η αλιεία, η διακίνηση, η εμπορία και η κατανάλωση μυδιών από την Κεραμωτή ενώ εντατικοποιήθηκαν οι δειγματοληπτικοί έλεγχοι. Υπενθυμίζεται ότι λόγω εμφάνισης της ίδιας βιοτοξίνης έχει απαγορευθεί από τις 14 Νοεμβρίου η αλιεία και διάθεση μυδιών από την περιοχή του Αγιάσματος Νέστου Καβάλας

    [18] Ενημέρωση δημοσίων υπαλλήλων για τα μέτρα κατά του καπνίσματος

    12/12/2002 1:53:00 μμ

    Την ηγεσία του υπουργείου Υγείας και αντιπροσωπεία της ΑΔΕΔΥ δέχθηκε σήμερα στο υπουργείο Δημόσιας Διοίκησης, ο Κώστας Σκανδαλίδης για να ενημερώσουν τους υπαλλήλους του υπουργείου για τα νέα μέτρα κατά του καπνίσματος στο Δημόσιο. Ο υπουργός Υγείας Κώστας Στεφανής, κάλεσε τους υπαλλήλους που είχαν συγκεντρωθεί, να συναισθανθούν τους κινδύνους που προκαλεί το κάπνισμα, καθώς, όπως προκύπτει από έρευνες, μειώνει ως και 15 χρόνια τη ζωή των καπνιστών. Αλλά ακόμη και όταν δεν συντομεύει τη ζωή τους, προκαλεί σοβαρές ασθένειες, όπως η αποφρακτική πνευμονοπάθεια, ενώ δημιουργεί προβλήματα στην καρδιά και τα αγγεία.

    Ο καπνιστής δεν πρέπει να είναι υπό διωγμό

    Η Ελλάδα, όπως είπε ο κ. Στεφανής, πρωταγωνιστεί στο κάπνισμα και κατατάσσεται ως προς αυτό το θέμα, στις τριτοκοσμικές χώρες.

    Ωστόσο, δεν πρέπει να ληφθούν αστυνομικά μέτρα, αλλά και όσα ληφθούν δεν θα πρέπει να παραβιάζουν τα βασικά ατομικά δικαιώματα. Ενα από τα μέτρα που έχουν ληφθεί, σε συνεργασία με την ΕΕ, είναι η απαγόρευση διαφημίσεων προϊόντων καπνού από τα ΜΜΕ και αυτό είναι ήδη ευρωπαϊκός νόμος.

    Ο καπνιστής δεν πρέπει να είναι υπό διωγμό, αλλά να του διασφαλίζεται κατάλληλος χώρος για να καπνίζει, συνέχισε ο υπουργός.

    Στις ΗΠΑ που ο νόμος είναι αυστηρός σ' αυτό το θέμα, καπνίζει σήμερα ένας στους οκτώ, ενώ πριν ληφθούν τα μέτρα ήταν ένας στους δύο.

    Ο πρόεδρος της ΑΔΕΔΥ Σπύρος Παπασπύρος, δήλωσε πως η προσπάθεια είναι σημαντική και πως οι υπάλληλοι συμφωνούν με τα μέτρα, ενώ δήλωσε χαριτολογώντας ότι προτίθεται να κόψει το τσιγάρο όταν θα εφαρμοστεί το νέο μισθολόγιο.

    Τέλος, ο κ. Σκανδαλίδης είπε πως το υπουργείο Δημόσιας Διοίκησης θα βρίσκεται στην πρώτη γραμμή αυτού του αγώνα και θα συμβάλλει με όλες του τις δυνάμεις.

    [19] Arrobe: το @ -''παπάκι''- στα γαλλικά

    12/12/2002 2:42:00 μμ

    Ποικίλες αντιδράσεις προκάλεσε στη Γαλλία η απόφαση των γλωσσολογικών αρχών να ονομάσουν το σύμβολο @ "arrobe", μία λέξη που κανένας Γάλλος δεν έχει ακουστά. Μέχρι σήμερα οι Γάλλοι για το σύμβολο @ χρησιμοποιούσαν τη λέξη "arobase", μία αρκετά δημοφιλή λέξη που προέρχεται από τα Ισπανικά και την αγγλική "at". Η Γενική Επιτροπή Ορολογίας και Νεολογισμών, το κυβερνητικό σώμα υπεύθυνο για τη δημιουργία νέων γαλλικών λέξεων, αποφάσισε όμως πως καμία από αυτές τις δύο δεν είναι κατάλληλη.

    Οι άλλες ονομασίες

    Κανένας πάντως δεν μπορεί να εγγυηθεί πως η νέα ονομασία θα αντικαταστήσει τις άλλες. "Κανένας δε χρησιμοποιεί τη λέξη arrobe", λέει χαρακτηριστικά η Christine Ouvrard, λεξικολόγος στον εκδοτικό οίκο Larousse, που παράγει τα ομώνυμα λεξικά. Σύμφωνα με την ίδια, η λέξη arrobe δεν πρόκειται να αναγραφεί στα λεξικά Larousse, αν δεν χρησιμοποιηθεί σε ευρεία κλίμακα.

    Αν και οι γαλλικές αρχές έχουν καταφέρει να μεταφράσουν με επιτυχία τις αγγλικές λέξεις για τον ηλεκτρονικό υπολογιστή, το λογισμικό και τους χρήστες του Internet, δεν έχουν καταφέρει να επιβάλουν μία γαλλική λέξη για το e-mail.

    Στο σύμβολο @, το γνωστό μας παπάκι, έχουν δοθεί πολλά, ευφάνταστα ονόματα.

    Οι Τσέχοι το ονομάζουν zavinac -παστή ρέγγα, οι Ρώσοι sobachka- μικρός σκύλος, οι Ιταλοί Chiocciola- μικρό σαλιγκάρι και οι Εβραίοι strudel- το γνωστό αυστριακό γλυκό.

    [20] Ανατινάχτηκε ο ευρωπαϊκός πύραυλος Ariane 5

    12/12/2002 12:09:00 μμ

    Η παρθενική πτήση του νέου πυραύλου της Ευρώπης απέτυχε. Ο πύραυλος Ariane 5-ESCA εκτοξεύτηκε από το ειδικό αεροδρόμιο Kourou της Γαλλικής Γουϊνέας στις 10:21 μμ και ανατινάχτηκε τρία λεπτά αργότερα πάνω από τον Ατλαντικό. Σύμφωνα με όσους παρακολούθησαν από κοντά το γεγονός, η αποτυχία εκτόξευσης του πυραύλου ήταν βέβαιη, καθώς η επίδοση της κύριας μηχανής Vulcain-2, είχε μειωθεί δραματικά.

    Τα αίτια της αποτυχίας

    Μετά το διαχωρισμό των δύο προωστικών πυραύλων εκτόξευσης από τον κύριο πύραυλο, η πίεση των υγρών καυσίμων, που εισήλθαν στο θάλαμο ανάφλεξης της μηχανής, ήταν μικρότερη από την αναμενόμενη. Σε κανονικές συνθήκες, η μηχανή Vulcain-2 πρέπει να τροφοδοτεί τον πύραυλο με ενέργεια για τα πρώτα εννέα λεπτά της πτήσης.

    Το γεγονός αυτό έγινε αντιληπτό τρία λεπτά μετά την εκτόξευση, όταν ήταν πια φανερό ότι ο Ariane 5 δεν έπαιρνε το απαραίτητο ύψος και την αναγκαία ταχύτητα.

    Λίγα δευτερόλεπτα αργότερα ενεργοποιήθηκε ο αυτοκαταστροφικός μηχανισμός του πυραύλου. Τα συντρίμμια του πυραύλου έπεσαν στον ωκεανό.

    Αυτή ήταν η δεύτερη απόπειρα εκτόξευσης του πυραύλου Ariane 5-ESCA. Η πρώτη προσπάθεια στις 28 Νοεμβρίου απέτυχε εξαιτίας ενός ξαφνικού προβλήματος στον υπολογιστή. Συνολικά, έχουν καταστραφεί τρεις πύραυλοι Ariane 5 σε 14 αποστολές από το 1996.

    Η νέα αυτή αποτυχία προκαλεί μεγάλα ερωτήματα για την επιτυχία της αποστολής Rosetta, της οποίας στόχος είναι η τοποθέτηση παρατηρητή στον κομήτη Wirtanen. Η Rosetta πρέπει να περιστραφεί μία φορά γύρω από τον Αρη και δύο γύρω από τη Γη. Το ταξίδι αυτό θα διαρκέσει συνολικά οχτώ χρόνια. Σε περίπτωση που η εκτόξευση δε γίνει σωστά, ο πύραυλος θα πρέπει να προσγειωθεί σε κάποιο άλλο κομήτη.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Thursday, 12 December 2002 - 18:54:51 UTC