Read the Constitutions of Greece & Neighboring Nations Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 23 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 02-12-11

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Κυπριακό: Η ώρα των αποφάσεων
  • [02] Παραβιάσεις εναέριου χώρου από τουρκικά αεροσκάφη
  • [03] ΗΠΑ: Θα επιστραφούν οι πύραυλοι στην Υεμένη
  • [04] Ακόμη και μέχρι το Μάιο του 2006 η διαρροή του ''Πρεστίζ''
  • [05] Ιράκ: Απειλούν οι ΗΠΑ με όπλα μαζικής καταστροφής
  • [06] Αποζημιώσεις σε 85.000 βαμβακοπαραγωγούς
  • [07] Επιτήδειοι ''χτύπησαν'' το ebay !
  • [08] Ξέσπασε... η Τσέρι Μπλέρ μετά το σκάνδαλο

    [01] Κυπριακό: Η ώρα των αποφάσεων

    11/12/2002 11:43:00 μμ

    Λίγες ώρες πριν την έναρξη των εργασιών της Συνόδου της Κοπεγχάγης, η ελληνική κυβέρνηση εμφανίζεται αισιόδοξη για την απρόσκοπτη ένταξη της Κύπρου, επιφυλακτική όμως όσον αφορά την επίλυση του Κυπριακού. Εκκρεμούν οι απαντήσεις Κληρίδη-Ντενκτάς για το αναθεωρημένο σχέδιο στον Κόφι Ανάν. Συνάντηση Σημίτη-Κληρίδη στην Κοπεγχάγη. " Δεν μπορούμε να υπογράψουμε το σχέδιο Ανάν" δήλωσε την Τετάρτη ο Ραούφ Ντενκτάς, ζητώντας πίστωση χρόνου και αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο για περαιτέρω συνομιλίες μετά την Κοπεγχάγη.

    Συνάντηση Σημίτη-Κληρίδη

    Κατά τη συνάντηση του Έλληνα Πρωθυπουργού με τον Ελληνοκύπριο ηγέτη, που πραγματοποιήθηκε το βράδυ της Τετάρτης, συμφωνήθηκαν οι λεπτοί χειρισμοί των επόμενων ωρών, αναμένοντας μια καθαρή απόφαση για ένταξη. Στη συνάντηση παρευρέθησαν οι υπουργοί Εξωτερικών των δύο χωρών, κ.κ. Παπανδρέου και Κασουλίδης, διπλωμάτες και ο Γενικός Εισαγγελέας της Κύπρου, Αλέκος Μαρκίδης.

    Στα τρία ορόσημα που ενδιαφέρουν πρωτίστως την Ελλάδα, αναφέρθηκε ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Παπανδρέου, μετά τη συνάντηση των κ.κ. Σημίτη και Κληρίδη, σε ξενοδοχείο της Κοπεγχάγης. "Η ένταξη της Κύπρου στο πλαίσιο της διεύρυνσης, η επίλυση του Κυπριακού και η ευρωπαϊκή πορεία της Τουρκίας, είναι τρία ζητήματα που δεν είναι συνδεδεμένα αλλά σχετίζονται και διαμορφώνουν μία κοινή δυναμική", τόνισε ο κ. Παπανδρέου και πρόσθεσε πως η εξέλιξη για τη λύση του Κυπριακού εμφανίζεται δύσκολη εξαιτίας των δηλώσεων της τουρκικής πλευράς.

    Το πρωί της Πέμπτης, ο κ. Σημίτης θα έχει συνομιλίες με το νικητή των πρόσφατων τουρκικών εκλογών, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, με τον Τούρκο Πρωθυπουργό Αμπντουλάχ Γκιούλ και τον υπουργό Εξωτερικών της Τουρκίας Γιασάρ Γιακίς, καθώς επίσης και διαδοχικές επαφές με Eυρωπαίους ομολόγους του.

    Την ίδια ώρα, ο κ. Κληρίδης θα συναντηθεί με τον κ. Καραμανλή, ο οποίος βρίσκεται στηδανική πρωτεύουσα, προκειμένου να παραστεί στη συνεδρίαση του προεδρείου και στη διευρυμένη Σύνοδο Κορυφής του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος.

    Την Τετάρτη, μετά από συνάντηση που είχε με τον πρωθυπουργό, ο Ελληνας υπουργός Εξωτερικών μετέφερε, με δηλώσεις του, το στίγμα των έως τώρα δεδομένων.

    Ο Γιώργος Παπανδρέου εμφανίσθηκε σίγουρος για την ένταξη της Κύπρου χωρίς όρους και υποσημειώσεις, πρόσθεσε όμως ότι δεν έχει την ίδια αισιοδοξία για την επίλυση του Κυπριακού, δεδομένων των ελιγμών του Ραούφ Ντενκτάς. Σε ότι αφορά την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας, επισήμανε ότι, αντίθετα με την ελληνική θέση, στην ΕΕ διαμορφώνεται πλειοψηφία η οποία συμφωνεί με τη γαλλογερμανική πρόταση για να δοθεί ημερομηνία το 2005.

    Ο Ρασμούσεν απορρίπτει αίτημα Μπους

    Διαπραγματεύσεις για την επανένωση της Κύπρου θα γίνουν στην Κοπεγχάγη, παράλληλα με την ευρωπαϊκή σύνοδο κορυφής, ανακοίνωσε σήμερα ο Δανός πρωθυπουργός, Αντερς Φογκ Ράσμουσεν. Ο κ. Ράσμουσεν διευκρίνισε ότι δέχθηκε σήμερα το απόγευμα τηλεφωνική κλήση από τον γ.γ. του ΟΗΕ Κόφι Αναν, ο οποίος του ''ζήτησε να είναι οικοδεσπότης αυτών των διαπραγματεύσεων''.

    Ο Δανός πρωθυπουργός ανακοίνωσε επίσης ότι απέρριψε το αίτημα του Τζορτζ Μπους να καθορίσει η ΕΕ μια ημερομηνία για την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Τουρκία, εξηγώντας ότι ο Αμερικανός πρόεδρος του τηλεφώνησε ο ίδιος για το ζήτημα αυτό.

    Ο κ. Ράσμουσεν είπε πάντως ότι ο Τζορτζ Μπους υπογράμμισε ότι "δεν θα έπρεπε και δεν θα ήθελε να αναμιχθεί στις εσωτερικές υποθέσεις της ΕΕ". Από την πλευρά του, ο Δανός πρωθυπουργός διαβεβαίωσε ότι ''δήλωσε ξεκάθαρα στον κ. Μπους πως για να εξασφαλίσει μια ημερομηνία για την έναρξη των διαπραγματεύσεων με την ΕΕ, η κάθε υποψήφια χώρα θα πρέπει να πληρεί ορισμένες προϋποθέσεις πολύ καθορισμένες, όπως τα κριτήρια της σταθερής δημοκρατίας, του Κράτους δικαίου, του σεβασμού των δικαιωμάτων του ανθρώπου και των μειονοτήτων''.

    ''Την ημέρα που η Τουρκία θα κάνει σεβαστά τα κριτήρια αυτά, θα μπορέσουμε να αρχίσουμε τις διαπραγματεύσεις'', τόνισε ο κ. Ράσμουσεν.

    Στο μεταξύ, επιφυλακτικός ως προς την ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ εμφανίσθηκε με σημερινές του δηλώσεις σε γερμανική εφημερίδα ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ρομάνο Πρόντι.

    Αντιδράσεις επί του αναθεωρημένου σχεδίου

    Μικρά μόνο περιθώρια για τροποποίηση του αναθεωρημένου σχεδίου Ανάν βλέπει ο Γλαυκος Κληρίδης. Ο Κύπριος Πρόεδρος δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο κατά τη Σύνοδο να υπογραφεί συμφωνία και επανέλαβε κατηγορηματικά ότι ένταξη της Κύπρου και λύση είναι δύο διαφορετικά θέματα.

    Ο Γενικός Εισαγγελέας Αλέκος Μαρκίδης δήλωσε ότι έχουν τροποποιηθεί κατά τρόπο θετικό αρκετά σημεία του σχεδίου Ανάν, αλλά υπάρχουν και άλλα που χρειάζονται περαιτέρω ανάλυση.

    Στο αντίπαλο στρατόπεδο, την αντίθεσή του στο αναθεωρημένο σχέδιο εξέφρασε ο Ραούφ Ντενκτάς, ο οποίος αναμένεται από στιγμή σε στιγμή να εισαχθεί σε νοσοκομείο της Αγκυρας, λόγω νέας επιδείνωσης της υγείας του.

    Αντικαταστάτης του στη Σύνοδο ορίστηκε ο υπουργός Εξωτερικών του ψευδοκράτους Ταχσίμ Ερτουρούογλου.

    Ένταξη στη NAFTA ζητά ο Ερντογάν

    Η ασθένεια του Τουρκοκύπριου ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς δεν πρέπει να εμποδίσει τις διαπραγματεύσεις, δήλωσε ο ηγέτης του κόμματος της Δικαιοσύνης και της Ανάπτυξης Ταγίπ Ερντογάν.

    Επίσης, κατά τη διάρκεια ομιλίας του σε Τούρκους στη Νέα Υόρκη, ο Ρετζέπ Ερντογάν, πρότεινε στον Αμερικανό πρόεδρο Τζορτζ Μπους, σε περίπτωση που η Τουρκία δεν γίνει δεκτή στην ΕΕ, να ενταχθεί στην Βορειοαμερικανική Συμφωνία Ελευθέρου Εμπορίου (NAFTA).

    Την ίδια ώρα, το εμπορικό επιμελητήριο της Αγκυρας απηύθυνε έκκληση για μποϊκοτάζ των ευρωπαϊκών προϊόντων στην περίπτωση που η Ευρωπαϊκή Ενωση δεν ορίσει στην Κοπεγχάγη συγκεκριμένη ημερομηνία έναρξης ενταξιακών συνομιλιών για την Τουρκία.

    Επιπλέον, σύμφωνα με τον τουρκικό Τύπο, η τουρκική κυβέρνηση θα απειλήσει με αποκλεισμό των γαλλικών και γερμανικών εταιρειών από μειοδοτικούς διαγωνισμούς στην Τουρκία, κυρίως στον τομέα των στρατιωτικών εξοπλισμών, εάν δεν ικανοποιηθούν τα αιτήματά της στην Κοπεγχάγη.

    Διαδήλωση διαμαρτυρίας κατά του Σχεδίου Ανάν

    Τουλάχιστον 600 άτομα απάντησαν στο κάλεσμα της Πατριωτικής Κίνησης Πολιτών και άλλων σωματείων και οργανώσεων, όπως η Συντονιστική Επιτροπή Υποστήριξης Αγώνα Κύπρου, η Συμπαράσταση Αγώνα Κύπρου, οργανώσεις Κυπρίων Φοιτητών, κινήσεις πολιτών κ.ά., για να φωνάξουν "ένα μεγάλο όχι στο αμερικανοβρετανικής έμπνευσης σχέδιο, το οποίο προωθήθηκε ως σχέδιο Ανάν", την Τετάρτη στα Προπύλαια του Πανεπιστημίου.

    Το μικρόφωνο έλαβαν πολλοί, πρωτοστατούντος του καθηγητή της Παντείου κ. Χριστόδουλου Γιαλουρίδη, τον οποίο διαδέχτηκαν, μεταξύ άλλων, ο Κώστας Ωρολογάς πρόεδρος της Πατριωτικής Κίνησης Πολιτών, ο βουλευτής των Οικολόγων της Κύπρου, Γιώργος Περδίκης, ο εκπρόσωπος στην Ελλάδα του Κόμματος των Νέων Οριζόντων, Λοΐζος Λοΐζος, αλλά και πολιτικοί της Ελλάδας, πρώην υπουργοί και βουλευτές, όπως ο Λευτέρης Βερυβάκης, ο Νικήτας Κακλαμάνης, ο πρόεδρος του ΔΗΚΚΙ, Δημήτρης Τσοβόλας, ο Αχιλλέας Καταρτζής, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ κ.ά.

    Χαιρετισμό στους διαδηλωτές απέστειλαν οι πρώην υπουργοί του ΠΑΣΟΚ, Γεράσιμος Αρσένης και Στέλιος Παπαθεμελής. Το Σχέδιο Ανάν κατάγγειλαν και οι μητέρες και σύζυγοι των αγνοουμένων διότι αυτό αγνοεί τον πόνο τους για τους δικούς τους ανθρώπους. Μαζί τους ήταν και ο Μητροπολίτης Κυρήνειας Παύλος.

    [02] Παραβιάσεις εναέριου χώρου από τουρκικά αεροσκάφη

    Πηγή: NET 105,8 fm 11/12/2002 7:45:00 μμ

    Τριάντα πέντε τουρκικά μαχητικά εισήλθαν διαδοχικά και χωρίς σχέδια πτήσης στο Αιγαίο δημιουργώντας ένταση, την ώρα που ο υπουργός Αμυνας Γιάννος Παπαντωνίου είχε συνάντηση στη Ρώμη με τον τούρκο ομόλογό του. Σε 15 περιπτώσεις τα τουρκικά αεροσκάφη, 1 στα 5 εκ των οποίων ήταν οπλισμένα, έκαναν παραβιάσεις του Εθνικού Εναέριου Χώρου και αναχαιτίστηκαν από ελληνικά μαχητικά. Σε 10 περιπτώσεις οι τούρκοι πιλότοι αντέδρασαν, με αποτέλεσμα να προκληθούν ισάριθμες εικονικές αερομαχίες.

    [03] ΗΠΑ: Θα επιστραφούν οι πύραυλοι στην Υεμένη

    11/12/2002 8:31:00 μμ

    Φωτό αρχείου

    "Το εμπόριο όπλων μεταξύ Υεμένης και Βόρειας Κορέας είναι νόμιμο", δήλωσε ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Αρι Φλάισερ, τονίζοντας πως η Υεμένη δεσμεύτηκε ότι οι πύραυλοι θα παραμείνουν στα χέρια της. Σύμφωνα με το επίσημο πρακτορείο ειδήσεων Σαμπά της Υεμένης, ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Κόλιν Πάουελ, επικοινώνησε τηλεφωνικά με τον Πρόεδρο της χώρας, Αλί Αμπντουλάχ Σάλεχ, γνωστοποιώντας του ότι το πλοίο που εντοπίσθηκε στη θάλασσα του Ομάν να μεταφέρει πυραύλους Σκουντ στην Υεμένη ήδη κατευθύνεται προς την χώρα. Κατά τη διάρκεια νηοψίας που πραγματοποίησαν δύο ισπανικές φρεγάτες, εντοπίσθηκαν 12 πύραυλοι Σκουντ, προερχόμενοι από τη Βόρειο Κορέα. Ο συναγερμός σήμανε καθώς στην Υεμένη θεωρείται ότι βρίσκονται παραφυάδες της τρομοκρατικής οργάνωσης Αλ Κάιντα.

    Αρμιτάζ: Μεγάλος διακινητής όπλων η Β. Κορέα

    Οι δύο ισπανικές φρεγάτες πρώτα έριξαν βολές στον αέρα και κατόπιν έστειλαν ένα μαχητικό ελικόπτερο προτού επιβιβαστεί στο εμπορικό το άγημα που διενήργησε τη νηοψία. Το πλοίο παρακολουθούσαν αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες από τη στιγμή του απόπλου του από τη Βόρειο Κορέα.

    Νωρίτερα, η Υεμένη προέβη σε έντονο διάβημα διαμαρτυρίας προς τις ΗΠΑ και την Ισπανία. Ο υπουργός Εξωτερικών Αμπουμπάκρ αλ Κιρμπι δήλωσε ότι το πλοίο ανήκει στην κυβέρνηση της Υεμένης και το φορτίο του προορίζεται για τις ένοπλες δυνάμεις της χώρας, αποτελώντας τμήμα συμβολαίων που υπεγράφησαν εδώ και αρκετό χρόνο.

    Αιχμηρές ήταν οι δηλώσεις του Αμερικανού υπουργού Αμυνας Ντόναλντ Ράμσφελντ κατά την Βορείου Κορέας πως συνεχίζουν να παράγουν και να εμπορεύονται όπλα που μπορούν να σκοτώσουν εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους.

    Από την πλευρά του, ο Αμερικανός υφυπουργός Εξωτερικών Ρίτσαρντ Αρμιτάζ δήλωσε πως η ανακάλυψη του βορειοκορεατικού πλοίου που μετέφερε πυραύλους Σκουντ στην Αραβική Θάλασσα επιβεβαιώνει τους ισχυρισμούς της Ουάσιγκτον, ότι δηλαδή η Βόρειος Κορέα είναι ένας μεγάλος διακινητής όπλων. Εντούτοις, όπως ο ίδιος τόνισε λίγη ώρα μετά τις σημαντικές συνομιλίες που είχε στο Πεκίνο, μία τέτοιου είδους δραστηριότητα δεν πρόκειται να επηρεάσει την πολιτική των ΗΠΑ έναντι της Βορείου Κορέας, ή τις συνομιλίες της με τη στενή σύμμαχό της την Κίνα.

    Σημειώνεται ότι οι Σκουντ είναι σοβιετικού σχεδιασμού βαλλιστικοί πύραυλοι, οι οποίοι μπορούν να φέρουν πυρηνικές, χημικές ή βιολογικές κεφαλές.

    [04] Ακόμη και μέχρι το Μάιο του 2006 η διαρροή του ''Πρεστίζ''

    Μπέττυ Σαβούρδου 11/12/2002 9:58:00 μμ

    Η διαρροή πετρελαίου θα μπορούσε να συνεχιστεί μέχρι το 2006, προκαλώντας μακροπρόθεσμη ζημιά στην ήδη επιβαρημένη ακτογραμμή της ΒΔ Ισπανίας. Σύμφωνα με τον αναπληρωτή Ισπανό πρωθυπουργό, Μαριάνο Ραχόι, 125 τόνοι καυσίμων διαρρέουν κάθε μέρα στον Ατλαντικό από 9 ρήγματα στην πλώρη και 5 στην πρύμνη. Ο Χοσέ Μαρία Αθνάρ παραδέχεται λάθος χειρισμούς. Οι ισπανικές αρχές μελετούν διάφορες λύσεις για να σταματήσει η διαρροή πετρελαίου από το βυθισμένο δεξαμενόπλοιο, συμπεριλαμβανομένης της ανατίναξής του. Κυριότερο εμπόδιο το βάθος των 3,6 χλμ στο οποίο βρίσκεται βυθισμένο το "Πρεστίζ".

    Τρεις οι πιθανές λύσεις

    Για πρώτη φορά μετά το ναυάγιο, ο πρωθυπουργός της Ισπανίας δήλωσε στο ισπανικό κοινοβούλιο: "Μπορεί να έγιναν και λάθη".

    Το πετρέλαιο χρειάζεται περίπου μία ημέρα για να φθάσει στην επιφάνεια του ωκεανού, κάτι που εξαρτάται από την θερμοκρασία της επιφάνειας της θάλασσας: όσο πιο κρύα είναι, τόσο πιο αργά εξαπλώνονται τα καύσιμα

    Σύμφωνα με τον Εμίλιο Λόρα-Ταμάγιο, επικεφαλής της επιστημονικής επιτροπής που ανέλαβε να αναλύσει τις πληροφορίες για το τάνκερ που παρέχει το γαλλικό μίνι-υποβρύχιο "Ναυτίλος, η επιτροπή εξετάζει διάφορες λύσεις, μεταξύ των οποίων την αποστολή του γαλλικού βαθυσκάφους ''Ναυτίλος'' για να σφραγίσει μερικά από τα ρήγματα στα τοιχώματα του σκάφους. Το βαθυσκάφος που πρόκειται να αρχίσει από σήμερα μία δεύτερη σειρά καταδύσεων για να επιθεωρήσει το ναυάγιο, είναι εφοδιασμένο με ένα ρομπότ.

    Είναι ακόμη πιθανό να επιχειρηθεί η άντληση του πετρελαίου, παρότι κάτι τέτοιο δεν έχει επιχειρηθεί σε τόσο μεγάλο βάθος στο παρελθόν, εξήγησε ο επιστήμονας.

    Η τρίτη επιλογή είναι η ανατίναξη του ''Πρεστίζ'' με πύραυλο, ώστε το πετρέλαιο που περιέχει να περισυλλεγεί από στόλο ειδικά εξοπλισμένων σκαφών που θα βρίσκονται στην επιφάνεια της θάλασσας.

    Μέχρι τώρα, ειδικά πλοία έχουν περισυλλέξει 11.200 τόνους από τη θάλασσα και οι ψαράδες 1.600. Περισσότεροι από 7.000 στρατιώτες, υπάλληλοι του κράτους και εθελοντές συμμετέχουν στον καθαρισμό της ακτογραμμής, όπου περίπου 200 παραλίες έχουν ήδη καλυφθεί από πίσσα.

    Στο μεταξύ, οι ισχυροί άνεμοι που πνέουν σήμερα στην περιοχή ευνοούν την προώθηση προς τις ακτές της Γαλικίας νέων πετρελαιοκηλίδων.

    Υπολογίζεται ότι πριν από την βύθιση του "Πρεστίζ" είχαν ήδη διαρρεύσει στην θάλασσα περίπου 20.000 τόνοι αργού πετρελαίου, με αποτέλεσμα να προκληθεί ρύπανση στις ακτές σε μήκος περίπου 300 χλμ.

    Η Εσθονία επιζητά συμφωνία με της χώρες της Βαλτικής θάλασσας να απαγορευθούν τα τάνκερ τύπου "Πρεστίζ".

    [05] Ιράκ: Απειλούν οι ΗΠΑ με όπλα μαζικής καταστροφής

    11/12/2002 8:38:00 μμ

    Την αξίωση να της δοθεί αντίγραφο της έκθεσης που υπέβαλε το Ιράκ στον ΟΗΕ για τα οπλικά του προγράμματα, διατύπωσε σήμερα η Τεχεράνη, με το επιχείρημα ότι το Ιράν υπήρξε το κατεξοχήν θύμα των χημικών όπλων της Βαγδάτης στη διάρκεια του μεταξύ τους πολέμου (1980-88). Την ίδια ώρα οι ΗΠΑ δηλώνουν έτοιμες να χρησιμοποιήσουν πυρηνικά όπλα εάν χρειαστεί να αντιμετωπίσουν μια επίθεση με όπλα μαζικής καταστροφής, προειδοποιώντας το Ιράκ και άλλες χώρες.

    Η προειδοποίηση αυτή, που υπογραμμίζει την πολιτική της Ουάσινγκτον που αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο χρήσης πυρηνικών όπλων εάν υπάρξει ανάγκη, περιλαμβάνεται σε μια έκθεση της κυβέρνησης του Αμερικανού προέδρου Τζορτζ Μπους για τη στρατηγική των ΗΠΑ κατά των πυρηνικών, χημικών και βιολογικών όπλων.

    Στο εξασέλιδο έγγραφο αναφέρεται ότι η απειλή χρήσης "συντριπτικής δύναμης" είναι βασικό στοιχείο για την προστασία των ΗΠΑ και των συμμάχων της από τα όπλα μαζικής καταστροφής. "Οι Ηνωμένες Πολιτείες θα συνεχίσουν να διευκρινίζουν ότι διατηρούν το δικαίωμα να απαντήσουν με συντριπτική δύναμη περιλαμβανομένης της προσφυγής σε όλες τις επιλογές στη χρήση WMD εναντίον των ΗΠΑ, των δυνάμεων μας στο εξωτερικό, των φίλων και συμμάχων", τονίζεται στο κείμενο.

    Ράμσφελντ: Το Ιράκ δεν θα ''βαλκανοποιηθεί''

    Ο αμερικανός υπουργός Αμυνας Ντόναλντ Ράμσφελντ σε συνεντευξή του που δημοσιεύεται σήμερα αναφέρει ότι η συνεργασία ανάμεσα στις αραβικές χώρες και τις ΗΠΑ στην υπόθεση του Ιράκ είναι ''εξαιρετική'', και δήλωσε ότι η Ουάσινγκτον δεν έχει την πρόθεση να ''βαλκανοποιήσει'' το Ιράκ.

    "Η συνεργασία στην περιοχή αυτή είναι εξαιρετική. Αυτό δεν είναι παράξενο διότι οι Αραβες γνωρίζουν καλά τον Σαντάμ Χουσέιν, που δεν είναι απο τα αγαπητά τους πρόσωπα, διότι έχει απειλήσει πολλά απο τα καθεστώτα τους και προσπαθεί να τα χαρακτηρίσει παράνομα'', αναφέρει ο Ράμσφλεντ στην συνεντευξή του αυτή στο λιβανέζικο τηλεοπτικό κανάλι LBC, η οποία δημοσιεύτηκε απο την αραβόφωνη εφημερίδα ''Αl Hayat''.

    Ερωτηθείς για μια ενδεχόμενη συνεργασία της Σαουδικής Αραβίας σε περίπτωση επίθεσης κατα του Ιράκ, ο Ράμσφελντ απάντησε οτι καλύτερα είναι η κάθε μια απο τις αραβικές χώρες να αποφασίσει τι θέλει να κάνει. ''Είναι κυρίαρχες χώρες και πρέπει να προσδιορίσουν τα μέσα με τα οποία θα βοηθήσουν. Απο την πλευρά μας θέλουμε το μέγιστο'', πρόσθεσε.

    "Ολες οι αραβικές χώρες προτιμούν ο Σαντάμ να εγκαταλείψει το Ιράκ το συντομότερο δυνατό", είπε ακόμη ο Ράμσφελντ σημειώνοντας ότι "ο πόλεμος είναι η τελευταία επιλογή" που θα εξεταστεί.

    Ο ίδιος υπογράμμισε εξάλλου οτι η χώρα του δεν έχει την πρόθεση να "επιβάλει στο Ιράκ ένα καθεστώς ανδρείκελο". "Δεν θα υπάρξει βαλκανοποίηση" απήντησε επίσης σε μια ερώτηση για τους φόβους της περιοχής για μια τέτοια προοπτική. "Είναι μια βασική αρχή", και το ζήτημα αυτό "δεν θα συζητηθεί", πρόσθεσε.

    Διασημότητες εναντίον του πολέμου στο Ιράκ

    Μία επιστολή που συνυπογράφουν 100 διασημότητες, οι οποίοι αντιτίθενται σε μία αμερικανική επίθεση στο Ιράκ, δόθηκε χθες στη δημοσιότητα, με τους συντάκτες του να καλούν τον πρόεδρο Τζορτζ Μπους να αποφύγει μία προληπτική επέμβαση στη χώρα της Μ. Ανατολής. Την ανοιχτή επιστολή συνυπογράφουν πολλοί αστέρες του Χόλιγουντ, όπως οι Ματ Ντέιμον, Κιμ Μπάσιντζερ, Σάμιουελ Τζάκσον, Ιθαν Χοκ, Μάρτιν Σίν. Επίσης υπογράφουν οι Χέλεν Χαντ, Ολυμπία Δουκάκη, η Σούζαν Σάραντον, ο σκηνοθέτης Τζόναθαν Ντέμ, και οι πρωταγωνιστές της σειράς X-Files, Γκίλιαν Αντερσον και Ντέιβιντ Ντουχόβνι. Μέσα στις προσωπικότητες που υπογράφουν βρίσκονται και οι μουσικοί Μάικλ Στάιπ, Πίτερ Γιάροου και Μπόνι Ράιτ. Στην επιστολή υπογραμμίζεται πως ένας πόλεμος στο Ιράκ "θα αυξήσει τις πιθανότητες τρομοκρατικών επιθέσεων, θα βλάψει την οικονομία και την ηθική στον κόσμο".

    Η επιστολή αποτελεί μία πρωτοβουλία του σκηνοθέτη της ταινίας "Steal that movie", Ρόμπερτ Γκρίνγουολντ και τον ηθοποιό του M.A.S.H Μάικ Φάρελ, οι οποίοι μέσω του ηλεκτρονικού ταχυδρομείου ήρθαν σε επαφή με τις υπόλοιπες προσωπικότητες που συνυπέγραψαν το κείμενο. Ο Φάρελ δήλωσε πως επιθυμία του ήταν να δείξει στους Αμερικανούς πολίτες πως είναι θεμιτό να μιλούν ανοιχτά κατά της κυβέρνησης Μπους. "Είναι ανάρμοστο για την κυβέρνηση να στήνει μία υπόθεση στην οποία εμείς θα συρόμαστε σε έναν πόλεμο", πρόσθεσε.

    [06] Αποζημιώσεις σε 85.000 βαμβακοπαραγωγούς

    11/12/2002 9:55:00 μμ

    Επιταχύνονται οι διαδικασίες για την πληρωμή των αποζημιώσεων στους αγρότες. Ο υπουργός Γεωργίας Γιώργος Δρύς δήλωσε ότι από την ερχόμενη Δευτέρα θα πιστωθούν οι λογαριασμοί των βαμβακοπαραγωγών, με την οφειλόμενη από την περσινή σοδειά, ενίσχυση. Δικαιούχοι είναι περίπου 85.000 βαμβακοπαραγωγοί και θα πάρουν 25,2 δρχ. το κιλό για βαμβάκι που παρέδωσαν εντός ΟΣΔΕ (σύστημα ελέγχου). Το συνολικό ποσό ανέρχεται σε 90 εκατ. ευρώ (29 περίπου δισ. δρχ.) Από τον ΕΛΓΑ ανακοινώθηκε ότι στις 18 και 19 Δεκεμβρίου θα καταβληθούν οι αποζημιώσεις για την κορινθιακή σταφίδα (οι ζημιές έγιναν από τις βροχοπτώσεις του περασμένου καλοκαιριού) στους αγρότες των νομών Αχαΐας, Ηλείας, Ζακύνθου και Κορινθίας. Αύριο, ο υφυπουργός Γεωργίας Βαγγέλης Αργύρης θα μεταβεί στην Πιερία με κλιμάκιο του ΕΛΓΑ. Θα συναντηθεί με τοπικούς φορείς σε μια προσπάθεια καταγραφής των ζημιών και καταβολής των αποζημιώσεων.

    [07] Επιτήδειοι ''χτύπησαν'' το ebay !

    Αννίτα Πασχαλινού 11/12/2002 8:25:00 μμ

    Μια πανέξυπνη ιδέα, κρύβεται πίσω από την μεγάλη απάτη, που έστησαν άγνωστοι εις βάρος του ebay.com, ένα από τα μεγαλύτερα και δημοφιλέστερα sites στο Internet στον τομέα των online δημοπρασιών. Επιτήδειοι, βομβάρδισαν με Emails τους πελάτες της εταιρείας, ζητώντας τους να εγγραφούν στο νέο site του ebay, δηλώνοντας εκ νέου τα προσωπικά τους στοιχεία, με ιδιαίτερη προτίμηση φυσικά, στους αριθμούς των πιστωτικών τους καρτών. Η απάτη εντοπίστηκε από το Sans Institute, έναν από τους γνωστούς "ράμπο" του Internet.

    Έκαναν λάθος στη λεπτομέρεια!

    " Η εταιρεία αντιμετωπίζει προβλήματα με τους λογαριασμούς των πελατών της και θα πρέπει να καταχωρίσετε εκ νέου τα στοιχεία σας στο site μας που πλέον βρίσκεται στη διεύθυνση http://www.Ebayupdates.com "

    Αυτό αναφερόταν, μεταξύ άλλων, στο Email που δέχτηκαν 55.000.000 χρήστες - πελάτες του ebay.com. Ευτυχώς, κάνοντας ένα λάθος.

    Γράφοντας το e με κεφαλαία και όχι με πεζά, όπως άλλωστε είναι και ο σωστός τρόπος.

    Μόλις το Sans Institute, αντελήφθη τη δολιοφθορά εναντίον του ebay, έδωσε αμέσως εντολή, να πέσει το σκιώδες με έδρα την Φλόριντα, site του.

    Αγνωστος για την ώρα παραμένει ο αριθμός των θυμάτων της απάτης.

    Ο "σκιώδης" δικτυακός τόπος http://www.ebayupdates.com έκανε την εμφάνιση του στο Internet την προηγούμενη Παρασκευή.

    Η εταιρεία που το «φιλοξενούσε» σταμάτησε να του παρέχει πρόσβαση στο Internet, μόλις σήμερα.

    [08] Ξέσπασε... η Τσέρι Μπλέρ μετά το σκάνδαλο

    Aννα Κούρτη 11/12/2002 9:42:00 μμ

    Η Τσέρι Μπλέρ, κλαίει

    κατά τη διάρκεια

    συνέντευξης Τύπου

    Τα πύρινα δημοσιεύματα του Τύπου και οι πιέσεις της αντιπολίτευσης ανάγκασαν τη σύζυγο του Τόνυ Μπλέρ να δώσει δημοσίως εξηγήσεις για τις οικονομικές συναλλαγές της με Αυστραλό απατεώνα. Η Τσέρι Μπλέρ, ξεσπώντας σε λυγμούς, στην συνέντευξη Τύπου, υποστήριξε ότι θέλησε να συγκαλύψει την υπόθεση για να προστατεύσει την τιμή του συζύγου και των παιδιών της και παραδέχτηκε πως έκανε λάθη. Η κ. Μπλερ βρέθηκε πριν από δέκα ημέρες στο κέντρο ενός σκανδάλου που αφορούσε την αγορά δύο διαμερισμάτων στο Μπρίστολ με τη μεσολάβηση ενός αυστραλού απατεώνα, του Πίτερ Φόστερ, ο οποίος καταζητείται από τις αρχές της χώρας του και εναντίον του υπάρχει διαταγή απέλασης από τη Βρετανία.

    Τσέρι Μπλερ: ''Τώρα συνειδητοποιώ πως έκανα δύο λάθη''

    Ο βρετανός πρωθυπουργός Τόνι Μπλερ δήλωσε σήμερα πως είναι ''πολύ περήφανος'' για τη σύζυγό του Τσέρι και τόνισε πως ''είναι καιρός να ασχοληθούμε με κάτι άλλο'', αναφερόμενος στα καυτά θέματα που απασχολούν αυτή τη στιγμή τη διεθνή κοινότητα.

    ''Το τελευταίο διάστημα ήταν φρικτό'', είπε ο Μπλερ, επικρίνοντας τα δημοσιεύματα εφημερίδων σχετικά με τις δοσοληψίες της συζύγου του με έναν αυστραλό απατεώνα.

    ''Τώρα συνειδητοποιώ πως έκανα δύο λάθη. Το πρώτο ήταν ότι ενστικτωδώς, όταν διάβασα το δημοσίευμα της "Μέιλ οφ Σάντει" προσπάθησα να προστατεύω την ιδιωτική ζωή της οικογένειάς μου και του γιού μου Γιούαν που σπουδάζει στο πανεπιστήμιο του Μπρίστολ. Το δεύτερο λάθος είναι ότι επέτρεψα σε κάποιον που σχεδόν δεν γνώριζα να αναμιχθεί στις οικογενειακές μου υποθέσεις'', επισήμανε η Τσέρι Μπλερ και πρόσθεσε: ''Δεν είμαι σούπεργούμαν!''.

    Χθες, η κ. Μπλερ είπε, κατά τη διάρκεια εκδήλωσης στο Υπουργείο Παιδείας, πως μόλις πριν από λίγες ημέρες έμαθε πως ο Φόστερ, φίλος της συμβούλου της Κάρολ Κάπλιν, είχε εκτίσει ποινές φυλάκισης για απάτες.

    Πηγές: ΑΠΕ-Reuters


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Wednesday, 11 December 2002 - 21:53:42 UTC