Read the Borders, Soveignty & Stability Paper (Hellenic MOD Mirror on HR-Net) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 02-12-09

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Τα εξοπλιστικά προγράμματα στη Βουλή
  • [02] Ο αντιπολιτευτικός ρόλος του ''Όμορφη Πόλη''
  • [03] Σύλληψη φερόμενων μελών της αλ- Κάιντα
  • [04] Βερελής: ''Θα συνεχίσει τη λειτουργία της η Ο.Α.''
  • [05] Το τελευταίο ''αντίο'' στον Πέτρο Καπαγέρωφ
  • [06] Αρνούνται διευθυντές μουσείων επιστροφή εκθεμάτων
  • [07] Πιο κοντά στην κατάθλιψη οι ανύπανδρες μητέρες
  • [08] Το ''αποτύπωμα'' του καρκίνου
  • [09] Οι επιχειρήσεις προτιμούν τα μηνύματα

    [01] Τα εξοπλιστικά προγράμματα στη Βουλή

    Πηγή: NET 105,8 fm 9/12/2002 7:59:00 μμ

    Επίκαιρη επερώτηση κατέθεσαν στη Βουλή 14 βουλευτές της ΝΔ με πρώτο υπογράφοντα τον Σπήλιο Σπηλιωτόπουλο, σχετικά με το θέμα των εξοπλισμών των ενόπλων δυνάμεων. Οι βουλευτές υποστηρίζουν ότι στην υλοποίηση των εξοπλιστικών προγραμμάτων υπάρχει συστηματική παραβίαση των όρων διαφάνειας και νομιμότητας και αναφέρουν ότι όταν η ΝΔ αναλάβει την εξουσία, θα καταργήσει πλην εξαιρετικών περιπτώσεων που ο νόμος προβλέπει, την τακτική των απευθείας αναθέσεων. Οι βουλευτές κάνουν λόγο για "υπερκοστολογημένες απ' ευθείας αναθέσεις, αντί των διαγωνισμών", ενώ εκτιμούν ότι "το ακριβές ύψος του δανεισμού είναι άγνωστο (εκτιμώμενο το 2002 σε 6,8 δις ευρώ), η δε μετακύλιση της εξυπηρέτησής του μετά το 2005, επισημαίνουν ότι θα δημιουργήσει μείζονα προβλήματα στις επόμενες κυβερνήσεις".

    [02] Ο αντιπολιτευτικός ρόλος του ''Όμορφη Πόλη''

    9/12/2002 8:52:00 μμ

    Το στίγμα της πολιτικής που θα ακολουθήσει ο συνδυασμός "Όμορφη Πόλη" ως αντιπολίτευση στο νέο δημοτικό συμβούλιο του δήμου Αθηναίων έδωσε σήμερα ο Χρήστος Παπουτσής, μιλώντας στους δημοτικούς και διαμερισματικούς συμβούλους, που ήταν υποψήφιοι στις πρόσφατες εκλογές. Ο κ. Παπουτσής, τόνισε ότι η "Όμορφη Πόλη" είναι μια παράταξη ευθύνης και δημιουργικής συμμετοχής, που δεν αποδέχεται τη συντηρητική -όπως είπε- αντίληψη ότι αντιπολίτευση σημαίνει στείρα άρνηση των πάντων. Ο επικεφαλής του συνδυασμού υποστήριξε ότι δεν πρόκειται να αντιγράψουν την τακτική και τις μεθόδους της Νέας Δημοκρατίας στη Βουλή και ανακοίνωσε ότι η παράταξή του δεν θα αποδεχθεί θέση αντιδημάρχου, εάν δεν αλλάξει προς το δημοκρατικότερο ο κανονισμός λειτουργίας του δήμου.

    [03] Σύλληψη φερόμενων μελών της αλ- Κάιντα

    9/12/2002 9:39:00 μμ

    Δεκαέξι άνδρες συνελήφθησαν σήμερα στο νοτιανατολικό Αφγανιστάν με την κατηγορία ότι συνδέονται με το δίκτο της αλ- Κάιντα του Οσάμα μπιν Λάντεν. Ο στρατιωτικός διοικητής της επαρχίας, Φαζάλ Μοχάμαντ, στο νοτιανατολικό Αφγανιστάν δήλωσε ότι οι συλλήψεις αυτές έγιναν τις τελευταίες 78 ώρες κοντά στη μεθόριο με το Πακιστάν και στην ευρύτερη περιοχή της πόλης Σπιν Μπολντάκ. Πρόσθεσε ότι οι συλληφθέντες ανήκαν στο "Χεζμπ-ι-Ισλάμι", το ακραίο ισλαμικό κόμμα του Αφγανού πρώην πρωθυπουργού, Γκουλμπουντίν Χεκματιάρ.

    Ο διοικητής σημείωσε ότι τα στοιχεία των κρατούμενων δε θα δημοσιοποιηθούν καθώς ανακρίνονται, ενώ διευκρίνισε ότι μπορεί να έχουν διασυνδέσεις και με το καθεστώς των Ταλιμπάν που κατέρρευσε.

    Οι ΗΠΑ εκτιμούν ότι το "Χεζμπ-ι-Ισλάμι" αποκατέστησε σχέσεις του με τα κατάλοιπα της αλ Κάιντα και των Ταλιμπάν στην περιοχή.

    Ο Γκουλμπουντίν Χεκματιάρ έχει κηρύξει Τζιχάντ κατά του καθεστώτος του προέδρου Χαμίντ Καρζάι και των αμερικανών υποστηρικτών του.

    [04] Βερελής: ''Θα συνεχίσει τη λειτουργία της η Ο.Α.''

    9/12/2002 11:07:00 μμ

    Την πεποίθηση ότι η Ολυμπιακή Αεροπορία θα συνεχίσει οπωσδήποτε να λειτουργεί, εξέφρασε σήμερα ο υπουργός Μεταφορών. Ο κ. Βερελής υποστήριξε ότι αν η απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής επιβάλει στην Ο.Α. να επιστρέψει κάποια ποσά στο ελληνικό δημόσιο, τότε η εταιρεία θα κάνει χρήση του νομίμου δικαιώματός της, σύμφωνα με τους κανονισμούς της Ε.Ε., και θα καταθέσει έφεση εντός 60 ημερών, καθώς και κάθε άλλο ένδικο μέσο. Εν τω μεταξύ, σήμερα άρχισαν οι διαπραγματεύσεις μεταξύ των συμβούλων της κυβέρνησης για την ιδιωτικοποίηση της Ολυμπιακής και της "Golden Aviation", του εφοπλιστή Στ. Ρέστη, που κρίθηκε ο προτιμητέος υποψήφιος.

    Σχετικά με την ιδιωτικοποίηση, ο κ. Βερελής υπογράμμισε ότι εάν οι άλλοι τέσσερις υποψήφιοι φέρουν πλήρεις αποδείξεις ότι διαθέτουν τα απαιτούμενα κεφάλαια, θα υπάρξει η δυνατότητα να προχωρήσουν και σε τρίτη διερεύνηση, σε περίπτωση που δεν ολοκληρωθεί η συμφωνία με κάποιον από τους δύο υποψηφίους, που επέλεξε η κυβέρνηση.

    [05] Το τελευταίο ''αντίο'' στον Πέτρο Καπαγέρωφ

    9/12/2002 7:53:00 μμ

    Το παρατεταμένο χειροκρότημα όλων των παρευρισκομένων σήμερα στο νεκροταφείο του Βύρωνα, ήταν το καλύτερο "αντίο" στον Πέτρο Καπαγέρωφ. Ήταν όλοι τους εκεί για να πουν το ύστατο χαίρε στον πρόεδρο της Ελληνικής Ομοσπονδίας Μπάσκετ, που άφησε την τελευταία του πνοή την Παρασκευή σε ηλικία 61 ετών. Εκατοντάδες ήταν τα στεφάνια που κατατέθηκαν, ενώ πλήθος κόσμου από την αθλητική, πολιτική και κοινωνική ζωή του τόπου έδωσε το παρόν για να "χαιρετήσει" έναν από τους σπουδαιότερους ανθρώπους που πέρασαν από το ελληνικό μπάσκετ.

    Στο νεκροταφείο του Βύρωνα βρέθηκαν, μεταξύ των άλλων, ο υπουργός Παιδείας Πέτρος Ευθυμίου, ο Νομάρχης Αθηνών Γιάννης Σγουρός, ο Γενικός Γραμματέας Αθλητισμού Νίκος Έξαρχος, η βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, Φάνη Πάλλη Πετραλιά, ο Εντεταλμένος Σύμβουλος της ΑΘΗΝΑ 2004, Σπύρος Καπράλος, ο πρόεδρος της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής, Λάμπης Νικολάου, πρόεδροι και εκπρόσωποι απ όλες τις αθλητικές ομοσπονδίες, ο προπονητής της εθνικής ομάδας των ανδρών, Γιάννης Ιωαννίδης, ο Παναγιώτης Γιαννάκης, πολλοί άλλοι προπονητές και μπασκετμπολίστες.

    Ανάμεσα στους πολλούς επικήδειους λόγους, ξεχώρισαν αυτοί του πρόεδρου της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Μπάσκετ, Γιώργου Βασιλακόπουλου και του Γεώργιου Αλέξανδρου Μαγκάκη, συναγωνιστή και συγκρατούμενου του Πέτρου Καπαγέρωφ τα χρόνια της δικτατορίας.

    Ο Πέτρος Καπαγέρωφ, που γεννήθηκε το 1941 στον Πειραιά, πέρασε περίπου 4,5 χρόνια στις φυλακές Αβέρωφ, καθώς είχε καταδικασθεί σε κάθειρξη 18,5 χρόνων από τη χούντα, η οποία τον είχε παραπέμψει σε έκτακτο στρατοδικείο, όταν ήταν ακόμη φοιτητής.

    Από το 1975 ήταν μέλος του Δ.Σ. της ΕΟΚ και παράλληλα θεωρείται θεμελιωτής του αναπτυξιακού προγράμματος της ομοσπονδίας. Από το 1984 ήταν πρόεδρος της επιτροπής εθνικών ομάδων και έζησε από πολύ κοντά το θρίαμβο του 1987. Διαδέχθηκε τον Γιώργο Βασιλακόπουλο στη θέση του πρόεδρου τον Ιούνιο του 2002, ενώ ήταν πρόεδρος της οργανωτικής επιτροπής του Ευρωμπάσκετ Γυναικών του 2003, που θα διεξαχθεί στη χώρα μας.

    Το έπαθλο "Πέτρος Καπαγέρωφ" θα κατακτούν οι νικητές στα Πανελλήνια Πρωταθλήματα Μπάσκετ Λυκείων, όπως ανακοίνωσε σήμερα ο υπουργός Εθνικής Παιδείας Πέτρος Ευθυμίου, ως ελάχιστο φόρο τιμής στον πρόεδρο της Ελληνικής Ομοσπονδίας Μπάσκετ.

    [06] Αρνούνται διευθυντές μουσείων επιστροφή εκθεμάτων

    9/12/2002 6:46:00 μμ

    Δεκαοχτώ από τα μεγαλύτερα μουσεία του κόσμου, ανάμεσά τους το Λούβρο και το Μητροπολιτικό Μουσείο Τέχνης της Νέας Υόρκης, υποστήριξαν σε κοινή ανακοίνωσή τους ότι δε σκοπεύουν να επιστρέψουν τα εκθέματά τους στις χώρες προέλευσής τους. Οι διευθυντές των μουσείων επεσήμαναν ότι οι συλλογές τους αποτελούν "παγκόσμια μουσεία" για το καλό του κόσμου. Σύμφωνα με τους ίδιους, οι άνθρωποι σε όλο τον κόσμο εκτίμησαν τους αρχαίους πολιτισμούς και την τέχνη τους, μέσα από τις αρχαιολογικές και εθνικές εκθέσεις αυτών των μουσείων.

    Η στάση του Βρετανικού Μουσείου

    Η δήλωση αυτή είναι αποτέλεσμα των ολοένα και συχνότερων αιτημάτων για επιστροφή των εκθεμάτων που μεταφέρθηκαν πριν από δεκαετίες ή αιώνες, όπως τα Μάρμαρα του Παρθενώνα, που βρίσκονται στο Βρετανικό Μουσείο. Παρόμοια διαμάχη είχε ξεσπάσει για τα Benin Bronzes που φυλάσσονταν στο Λονδίνο και το Βερολίνο.

    Οι διευθυντές υποστηρίζουν πως "ο παγκόσμιος θαυμασμός των αρχαίων πολιτισμών δε θα ήταν τόσο μεγάλος σήμερα, αν οι συλλογές αυτές δεν εκτίθονταν στα μεγάλα μουσεία". Οι διευθυντές δηλώνουν επίσης ότι ο ελληνικός πολιτισμός δε θα είχε γίνει παγκοσμίως γνωστός, αν δεν είχαν εκθέσει στα μουσεία τους ελληνικά αγάλματα.

    Υπογραμμίζουν μάλιστα πως η απόκτηση αρχαιολογικών αντικειμένων σε περασμένες εποχές δεν μπορεί να ταυτίζεται με τον παράνομο εμπόριο αρχαιοτήτων της σημερινής εποχής.

    Το Βρετανικό Μουσείο δεν έχει υπογράψει ακόμα την ανακοίνωση, αλλά την υποστηρίζει απόλυτα.

    Όσον αφορά μάλιστα τα Μάρμαρα του Παρθενώνα, ο διευθυντής του Μουσείου, Neil McGregor, υποστήριξε ότι "πρέπει να παραμείνουν στην Αγγλία, προκειμένου το Μουσείο να συνεχίσει να πραγματοποιεί το σκοπό του, που δεν είναι άλλος από το να δείχνει τον κόσμο στον κόσμο".

    [07] Πιο κοντά στην κατάθλιψη οι ανύπανδρες μητέρες

    9/12/2002 10:00:00 μμ

    Οι ανύπανδρες μητέρες έχουν περισσότερες πιθανότητες από τις υπόλοιπες γυναίκες να υποφέρουν από κατάθλιψη, επισημαίνει μία νέα έρευνα στις ΗΠΑ. Επιστήμονες από τα πανεπιστήμια του Σικάγο και του Μέριλαντ ανακάλυψαν ότι η απουσία του φυσικού τους πατέρα κατά τη διάρκεια της παιδικής τους ζωής, οδηγεί ορισμένες γυναίκες πιο κοντά στην κατάθλιψη. Τα συμπεράσματα αυτά βασίζονται σε μία εθνική έρευνα, η οποία πραγματοποιήθηκε από το 1979 ως το 1992 και στην οποία συμμετείχαν 1000 γυναίκες. Περίπου μία στις πέντε υπέφεραν από κατάθλιψη κάποια στιγμή της ζωής τους.

    Τα αποτελέσματα της έρευνας

    Οι γυναίκες που έλαβαν μέρος στην έρευνα κλήθηκαν να απαντήσουν σε ερωτήσεις σχετικά με τα συμπτώματα της κατάθλιψης, όπως η χαμηλή αυτοεκτίμηση, η μοναξιά, η απώλεια της όρεξης, ο ανήσυχος ύπνος και τα προβλήματα συγκέντρωσης.

    Όσες γυναίκες απέκτησαν παιδί χωρίς να παντρευτούν και πριν τα είκοσί τους χρόνια, είναι πολύ πιθανό να πάθουν κατάθλιψη μετά τα 27. Σύμφωνα με την ίδια έρευνα, όσες γυναίκες δε ζούσαν με το φυσικό τους πατέρα μέχρι την ηλικία των 14 ετών έχουν μεγαλύτερες πιθανότητες να παρουσιάσουν συμπτώματα κατάθλιψης.

    Οι ερευνητές πάντως δέχονται πως η σχέση ανάμεσα στην κατάθλιψη και την απόκτηση παιδιών εκτός γάμου μπορεί να αλλάξει τα επόμενα χρόνια, καθώς ολοένα και λιγότεροι άνθρωποι παντρεύονται.

    "Τα ευρήματα αυτής της έρευνας μπορούν να βοηθήσουν τους ανθρώπους να αλλάξουν τις ζωές τους και να δημιουργήσουν κοινωνικές σχέσεις, ώστε να μη νιώθουν τόσο απομονωμένοι", δήλωσε η Briony Hallam, διευθύντρια του βρετανικού συνδέσμου για την κατάθλιψη.

    [08] Το ''αποτύπωμα'' του καρκίνου

    9/12/2002 10:53:00 μμ

    Ένα "γενετικό αποτύπωμα" μπορεί να αποκαλύψει το κατά πόσο είναι πιθανό καρκίνοι κοινής μορφής να εξαπλωθούν σε όλο το σώμα, όπως υποστηρίζουν Αμερικανοί επιστήμονες από το Ινστιτούτο Καρκίνου Dana-Farber της Βοστώνης. Αυτό σημαίνει ότι οι γιατροί μπορούν να ανιχνεύσουν πιο γρήγορα τους πιο επιθετικούς καρκίνους να χορηγήσουν στους ασθενείς ισχυρές θεραπείες.

    Καταλληλότερες θεραπείες

    Από τη στιγμή που ο καρκίνος εξαπλωθεί σε όλο το σώμα, είναι πολύ δύσκολο να αντιμετωπιστεί. Οι επιστήμονες, πάντως, ακόμα δεν καταλαβαίνουν τη διαφορά ανάμεσα στον όγκο που θα εξαπλωθεί και σε αυτόν που δε θα εξαπλωθεί.

    Ένας όγκος που κάνει μετάσταση χρειάζεται να περάσει μία σειρά αλλαγών, όπως το να "σπάσει" και να μεταφερθεί μέσω των αρτηριών σε ένα νέο προορισμό. Στο παρελθόν, πολλοί επιστήμονες πίστευαν πως αυτό είναι περισσότερο ένα τυχαίο γεγονός, που ενεργοποιείται από γενετικές αλλαγές στον όγκο, καθώς αυτός αναπτύσσεται.

    Τώρα, οι Αμερικανοί επιστήμονες υποστηρίζουν ότι έχουν ξεκλειδώσει την περίπλοκη υπογραφή των 17 γονιδίων, η οποία μπορεί να αποκαλύψει στους γιατρούς το αν ο όγκος θα εξαπλωθεί ή όχι. Οι γιατροί παίρνουν δείγματα από τον όγκο ενός ασθενή και τα συγκρίνουν με τα συγκεκριμένα 17 γονίδια, προκειμένου να διαπιστώσουν αν ο όγκος έχει πιθανότητες να κάνει μετάσταση.

    Αυτή τη στιγμή διεξάγονται έρευνες για να καθοριστεί η θεραπεία που πρέπει να λάβουν οι ασθενείς, ανάλογα με τις πιθανότητες εξάπλωσης που εμφανίζει ο καρκίνος τους.

    Ο Dr Mohammed El-Tanani από το πανεπιστήμιοQueens University στο Μπέλφαστ τονίζει πάντως ότι είναι απαραίτητο να γίνουν περαιτέρω έρευνες και πειράματα, προκειμένου να εκτιμηθεί σωστά ο ρόλος κάθε γονιδίου στη διάδοση του καρκίνου.

    [09] Οι επιχειρήσεις προτιμούν τα μηνύματα

    9/12/2002 10:56:00 μμ

    Τα μηνύματα μέσω των κινητών δεν αποτελούν πλέον προνόμιο των εφήβων, καθώς μεγάλες εταιρίες έχουν αρχίσει να χρησιμοποιούν ολοένα και περισσότερο αυτή την πτυχή της τεχνολογίας. Το μήνυμα λοιπόν γίνεται ένα θεμελιώδες εργαλείο κάθε επιχείρησης, καθώς το 60% των εταιρειών το χρησιμοποιεί σε καθημερινή βάση, σύμφωνα με μία νέα έρευνα της Mobile Data Association.

    Περίπου το 80% των εργαζομένων σε μεγάλες επιχειρήσεις χρησιμοποιεί τα μηνύματα αντί των e-mail, αν δε βρίσκεται κοντά σε έναν υπολογιστή. Μερικοί μάλιστα προτιμούν τα μηνύματα, ακόμα και να μπορούσαν να αποστείλουν e-mail.

    Στο μέλλον, οι επιχειρήσεις σχεδιάζουν να χρησιμοποιούν τα μηνύματα των κινητών για να έρχονται σε άμεση επαφή με τους πελάτες τους και να διεξάγουν προωθητικές καμπάνιες.

    "Η έρευνα δείχνει ότι οι επιχειρήσεις έχουν καταλάβει ότι τα μηνύματα μπορούν να παίξουν αποφασιστικό ρόλο στις πρακτικές που χρησιμοποιεί κάθε μεγάλος οργανισμός και δεν πρέπει να αγνοείται", δήλωσε ο Mike Short, πρόεδρος της Mobile Data Association. Μερικές πολύ γνωστές και επιτυχημένες επιχειρήσεις στην Αγγλία χρησιμοποιούν ήδη τη συγκεκριμένη υπηρεσία.

    Στη Μεγάλη Βρετανία μόνο υπολογίζεται ότι 50 εκ. μηνύματα αποστέλλονται κάθε μέρα.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Monday, 9 December 2002 - 21:52:50 UTC