Browse through our Interesting Nodes of the Cyprus Government Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 02-12-04

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Nέα αναβολή λόγω της υγείας του Ντενκτάς;
  • [02] Ηλεία: Σοβαρές ζημιές άφησε πίσω του ο Eγκέλαδος
  • [03] Νέα επιδείνωση του καιρού
  • [04] Σημίτης-Β. Παπανδρέου για αντιπλημμυρική θωράκιση
  • [05] Συνεδρίαση για κοινωνική πολιτική στη Ρηγίλλης
  • [06] Ρίχνει τα επιτόκια η Ευρ. Κεντρική Τράπεζα
  • [07] Σήμερα το όνομα του αγοραστή της Ολυμπιακής
  • [08] Σήμερα ο αγώνας ΠΑΟ-Λιουμπλιάνα
  • [09] Συνάντηση Λιάνη με τη διοίκηση της ΕΟΤ
  • [10] Μπάσκετ: Σημαντική πρόκριση για το Περιστέρι
  • [11] Μπάσκετ: Νίκησε ο Αρης το Μαρούσι
  • [12] Κορυφαία ομάδα η Ρεάλ
  • [13] Χάπι κατά της γρίππης
  • [14] Το εξωσυζυγικό σεξ βλάπτει σοβαρά την καρδιά
  • [15] DVD μιας χρήσης
  • [16] Γρήγορα εξοικειωθήκαμε στο νέο τρόπο κλήσεων

    [01] Nέα αναβολή λόγω της υγείας του Ντενκτάς;

    4/12/2002 7:31:00 μμ

    Προβληματισμό προκαλεί η επιδείνωση της υγείας του Ραούφ Ντενκτάς, ο οποίος επρόκειτο να απαντήσει στον ΟΗΕ στις 7 το απόγευμα. Την πληροφορία μετέδωσε το CNN Turk. Με άδεια χέρια αναχώρησε από την Κύπρο ο Αλβάρο Ντε Σότο. Ο Γλαύκος Κληρίδης ζήτησε να γνωρίζει την τουρκοκυπριακή απάντηση, πριν επιδώσει τη δική του. "Να αδράξουν την ευκαιρία του σχεδίου Ανάν" ζητά από τις δύο πλευρές ο Αμερικανός υφυπουργός Εξωτερικών Μαρκ Γκρόσμαν, την ώρα που ο Γ. Παπανδρέου εκτιμά ότι είναι δυνατή η λύση πριν την Κοπεγχάγη.

    Επαφές Παπανδρέου στην Αγκυρα

    Στο πρεσβυτεριανό νοσοκομείο της Νέας Υόρκης, εισήχθη εσπευσμένα ο Ραούφ Ντενκτάς. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Τουρκοκύπριος ηγέτης εμφανίζει συμπτώματα πνευμονικού οιδήματος.

    Νωρίτερα, ολοκληρώθηκαν στην Αγκυρα, οι συνομιλίες του υπουργού Εξωτερικών Γιώργου Παπανδρέου με τον Τούρκο πρωθυπουργό Αμπντουλάχ Γκιούλ και τον ομόλογό του Γιασάρ Γιακίς.

    Σε δηλώσεις τους οι δυο υπουργοί επαναβεβαίωσαν την πρόθεσή τους να συνεχιστεί η ελληνοτουρκική συνεργασία και τόνισαν ότι αν δεν υπάρξει επίλυση του Κυπριακού μέχρι τη Σύνοδο της Κοπεγχάγης θα συνεχίσουν τις προσπάθειες και μετά τη Σύνοδο.

    Από την πλευρά του ο Γ. Γιακίς, απαντώντας σε σχετική ερώτηση για το θέμα της ημερομηνίας που ζητά η Τουρκία από την ΕΕ, είπε ότι η χώρα του επιθυμεί να παραμείνει στην πρώτη ομάδα διεύρυνσης.

    Ζήτησε ωστόσο, αποσύνδεση του θέματος της ημερομηνίας από τα άλλα ζητήματα.

    Σε διευκρινιστικές δηλώσεις του ο εκπρόσωπος του υπ. Εξωτερικών είπε ότι ο κ. Γιακίς λέγοντας 1η ομάδα της διεύρυνσης εννοούσε το 2004 οπότε θα συνεχιστεί η διεύρυνση του πρώτου κύκλου των υπό ένταξη χωρών.

    Σε δηλώσεις του ο κ. Παπανδρέου τόνισε ότι κατά τη διάρκεια των συνομιλιών με τη νέα τουρκική ηγεσία διαπίστωσε τη βούληση της για επίλυση του Κυπριακού και τη διάθεση της Αγκυρας να συνεχιστούν οι προσπάθειες και μετά την Κοπεγχάγη.

    Χθες, μετά τη συνάντηση του με τον Αμερικανό υφ. Εξωτερικών Μ. Γκρόσμαν τόνισε ότι η επίλυση του Κυπριακού θα βοηθήσει ώστε η Κύπρος να αποτελέσει πρότυπο συνεργασίας ανάμεσα σε Ελληνοκύπριους, Τουρκοκύπριους, Ελληνες και Τούρκους.

    Ο Αμερικανός υφυπουργός Εξωτερικών τάχθηκε υπέρ του καθορισμού ημερομηνίας έναρξης διαπραγματεύσεων για την ένταξη της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ενωση και κάλεσε και τις δυο πλευρές να δράξουν την ιστορική ευκαιρία που προσφέρεται στις επόμενες λίγες ημέρες για λύση στο Κυπριακό.

    Σε ερώτηση εάν θα είναι καταστροφικό να μην υπάρξει λύση πριν από την Κοπεγχάγη, απάντησε ότι ο κόσμος δεν θα σταματήσει στις 12 Δεκεμβρίου και ότι με βάση το σχέδιο Ανάν, προβλέπεται η συνέχιση των διαπραγματεύσεων και μετά την Κοπεγχάγη.

    Σήμερα πάντως, ο Μάρκ Γκρόσμαν, επισκέφθηκε τα κατεχόμενα όπου είχε συνομιλίες με ηγέτες τουρκοκυπριακών κομμάτων.

    Στο μεταξύ, αναχώρησε από την Αγκυρα ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών Τζακ Στρο, ο οποίος δήλωσε ότι το σχέδιο Ανάν είναι καλό και ότι θα πρέπει να γίνει αποδεκτό και από τις δυο πλευρές.

    Μάλιστα, ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών σε τηλεφωνική συνομιλία με το Γιώργο Παπανδρέου, μετέφερε τη βούληση της Αγκυρας για την επιτάχυνση των εσωτερικών μεταρρυθμίσεων και την επίλυση του Κυπριακού.

    Ανοιχτό το ενδεχόμενο εκδήλωσης νέων πρωτοβουλιών από πλευράς ΟΗΕ

    Τα χρονικά όρια για επίτευξη συμφωνίας μέχρι την Κοπεγχάγη, είναι περιορισμένα και την ευθύνη για αυτό φέρει η τουρκική και η τουρκοκυπριακή πλευρά.

    Αυτό κατέστησε σήμερα σαφές, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Χρήστος Πρωτόπαπας, υπογραμμίζοντας ότι υπάρχει περίπτωση οι διαπραγματεύσεις να ξεκινήσουν ακόμα και την παραμονή της Συνόδου.

    Ο Χρ. Πρωτόπαπας υπογράμμισε την ανάγκη να συνεχιστούν οι διαπραγματεύσεις και μετά την Κοπεγχάγη.

    Παράλληλα άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να εκδηλωθούν και νέες πρωτοβουλίες επίλυσης από πλευράς Ηνωμένων Εθνών και επανέλαβε ότι η επίλυση του κυπριακού ζητήματος δεν είναι προυπόθεση ένταξης της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

    Επιφυλακτική η Μπακογιάννη

    Η Ελλάδα πρέπει να είναι έτοιμη για δυσάρεστες εξελίξεις αφού υπάρχουν φωνές που συνδέουν τη λύση του Κυπριακού με την ένταξη, δήλωσε η Ντόρα Μπακογιάννη στη ΝΕΤ 105,8.

    [02] Ηλεία: Σοβαρές ζημιές άφησε πίσω του ο Eγκέλαδος

    4/12/2002 6:50:00 μμ

    Στο τελευταίο στάδιο βρίσκεται η καταγραφή των ζημιών στην Ηλεία, μετά τον ισχυρό σεισμό των 5,8 Ρίχτερ της περασμένης Δευτέρας. Μέχρι στιγμής, στο Βαρθολομιό oχτώ σπίτια έχουν κριθεί κατεδαφιστέα, 76 χαρακτηρίστηκαν κίτρινα, δηλαδή επισκευάσιμα, ενώ το 45% των κτιρίων από τα 330 που ελέγχθηκαν κρίθηκαν προσωρινά ακατάλληλα για να κατοικηθούν. Ο υφυπουργός ΠΕΧΩΔΕ Γιάννης Τσακλίδης, δήλωσε ότι θα εφαρμοστούν όλα τα προβλεπόμενα μέτρα αρωγής για τους σεισμοπαθείς και σε πρώτη φάση, θα τους δοθεί το επίδομα των 200.000 δρχ.

    Ξεκίνησαν οι διαδικασίες στεγαστικής αποκατάστασης

    Ήδη νοικιάστηκαν ξενοδοχεία για τη διαμονή των πληγέντων, ενώ έχουν ξεκινήσει διαδικασίες στεγαστικής αποκατάστασής τους.

    Όπως δήλωσε την Τρίτη στη ΝΕΤ 105,8 ο κ. Τσακλίδης, η αντισεισμική πολιτική της χώρας είναι μία από τις καλύτερες, επισημαίνοντας πως όσα κτίρια χτίζονται βάσει των νέων αντισεισμικών κανονισμών του '95 και του 2000 δεν έχουν πρόβλημα.

    Από την πλευρά του, ο καθηγητής του Πολυτεχνείου, Παναγιώτης Καρύδης, τόνισε πως το μέγεθος των ζημιών οφείλεται σε πολλές παραμέτρους, όπως η σαθρότητα του εδάφους, η κακή συντήρηση των σπιτιών και η συνεχής καταπόνηση τους από τη σεισμική δραστηριότητα της περιοχής.

    Την κήρυξη του Βαρθολομιού σε σεισμόπληκτη περιοχή και την άμεση εφαρμογή των δεσμεύσεων της κυβέρνησης ζήτησε σήμερα σε συνέντευξή του ο πρόεδρος του ΣΥΝ Νίκος Κωνσταντόπουλος αμέσως μετά την περιοδεία του στην περιοχή.

    Υπενθυμίζουμε ότι το επίκεντρο του σεισμού εντοπίστηκε στη θαλάσσια περιοχή μεταξύ Ζακύνθου και Κυλλήνης.

    [03] Νέα επιδείνωση του καιρού

    4/12/2002 6:30:00 μμ

    Φωτο Αρχείου

    Νέα επιδείνωση του καιρού με βροχές και καταιγίδες προβλέπει η Μετεωρολογική Υπηρεσία. Τα έντονα καιρικά φαινόμενα που πλήττουν ήδη τη Δυτική Ελλάδα, κατά τη διάρκεια της ημέρας θα επεκταθούν σε ολόκληρη τη χώρα. Η ξαφνική απογευματινή μπόρα δημιούργησε προβλήματα στο κέντρο της πρωτεύουσας. Σε ετοιμότητα βρίσκεται από το πρωί η γ.γ. Πολιτικής Προστασίας, ενώ άνδρες του στρατού, της αστυνομίας και υπάλληλοι του ΥΠΕΧΩΔΕ, πήραν θέσεις γύρω από τον Κηφισό. Η στάθμη του ποταμού έχει φθάσει τα 120 εκατοστά, ενώ το όριο επικινδυνότητας τοποθετείται στα 2 μέτρα και 80 εκατοστά. Η ΕΜΥ προβλέπει ύφεση της κακοκαιρίας στο Λεκανοπέδιο από το πρωί.

    Πολλά προβλήματα σε διάφορες περιοχές της χώρας

    Από το μεσημέρι έχει απαγορευθεί ο απόπλους όλων των πλοίων από το λιμάνι του Πειραιά για τα νησιά του Αιγαίου, την Κρήτη και τα Δωδεκάνησα, καθώς και από το λιμάνι της Ραφήνας για την Ανδρο, την Τήνο και τη Μύκονο, λόγω των ισχυρών ανέμων έντασης 8 με 9 μποφόρ. Για τον Αργοσαρωνικό επιτρέπεται ο απόπλους μόνο των σκαφών κλειστού τύπου.

    Η καταρρακτώδης βροχή που έπεφτε επί οκτώ ώρες στη Χίο, μετέτρεψε σε λίμνη την περιοχή Λήμνου στα Καρδάμυλα, καθώς δεκάδες σπίτια πλημμύρισαν και χρειάστηκε να ανοιχτούν χαντάκια, προκειμένου τα νερά να βρουν διέξοδο στη θάλασσα. Οι άντρες της Πυροσβεστικής μετέφεραν εσπευσμένα στο γηροκομείο δύο ηλικιωμένες γυναίκες από το σπίτι τους, που είχε πλημμυρίσει.

    Σοβαρά προβλήματα προκάλεσε η κακοκαιρία στην Κέρκυρα. Πολλά σπίτια και κεντρικοί δρόμοι πλημμύρησαν, ενώ σημειώθηκαν διακοπές στην ηλεκτροδότηση.

    Στην Καβάλα δεκάδες κατοικίες και υπόγεια σπιτιών πλημμύρισαν από τη χθεσινοβραδινή βροχόπτωση.

    [04] Σημίτης-Β. Παπανδρέου για αντιπλημμυρική θωράκιση

    4/12/2002 6:00:00 μμ

    Διαδοχικές συναντήσεις έχει από το πρωί ο Πρωθυπουργός με κυβερνητικά στελέχη. Ο Κώστας Σημίτης στη συναντήθηκε με την υπουργό ΠΕΧΩΔΕ Βάσω Παπανδρέου με την οποία συζήτησε θέματα που αφορούν τους Ολυμπιακούς Αγώνες, την εξέλιξη των μεγάλων έργων, την αντιπλημμυρική θωράκιση του Λεκανοπεδίου και τα προβλήματα που δημιουργήθηκαν από το πρόσφατο χτύπημα του εγκέλαδου στη Δυτική Ελλάδα. Εξερχόμενη από το Μέγαρο Μαξίμου, η κ. Παπανδρέου ότι συζήτησαν, επίσης, για τις δυνατότητες που δίνονται ενόψει της ελληνικής προεδρίας στην Ε.Ε.

    Στο επίκεντρο η αγροτική πολιτική

    Το πρώτο εξάμηνο του 2003, επί ελληνικής προεδρίας, θα γίνει αναθεώρηση της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής, θέμα για το οποίο ενημέρωσε τον Πρωθυπουργό, ο υπουργός Γεωργίας Γιώργος Δρυς.

    Οι νέες προτάσεις του αρμόδιου κοινοτικού επιτρόπου Φραντς Φίσλερ θα ανακοινωθούν στις 22 Ιανουαρίου και σύμφωνα με τον κ. Δρυ, θα στηρίζονται στο διαχωρισμό παραγωγής και επιδότησης, στοιχείο με το οποίο διαφωνεί η Ελλάδα.

    Εν τω μεταξύ, εκστρατεία για την προώθηση της φέτας εντός και εκτός Ελλάδας αρχίζει το υπουργείο Γεωργίας. Παράλληλα, θα γίνουν πιο εντατικοί οι έλεγχοι στους τομείς παραγωγής και εμπορίας.

    Στους παραβάτες θα επιβάλλονται αυστηρά πρόστιμα που θα φτάνουν μέχρι και την αφαίρεση άδειας για την παραγωγή προϊόντων ονομασίας προέλευσης.

    Συνεργασία Σημίτη-Ευθυμίου

    Ο σχεδιασμός του υπουργείου Παιδείας για τις τρεις βαθμίδες της Εκπαίδευσης και τα θέματα Προεδρίας που θα χειριστεί η Ελλάδα κυριάρχησαν στη συνάντηση του Πρωθυπουργού με τον υπουργό Παιδείας.

    Ο κ. Ευθυμίου δήλωσε ότι η Ελλάδα βρίσκεται στην καρδιά των εξελίξεων και η θέση της είναι ασφαλής στο κοινό ευρωπαϊκό τοπίο.

    Στόχος της Υπερνομαρχίας Αττικής η εξυπηρέτηση του πολίτη

    Θέματα που αφορούν στην Υπερνομαρχία Αθήνα-Πειραιά συζήτησε ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης με τη νεοεκλεγείσα υπερνομάρχη Φώφη Γεννηματά στο Μέγαρο Μαξίμου.

    Σε δηλώσεις της, η κα Γεννηματά είπε πως συζήτησαν με τον Πρωθυπουργό τις προτεραιότητες και τους στόχους της υπερνομαρχίας. Βασικός μας στόχος -είπε η υπερνομάρχης- είναι η εξυπηρέτηση του πολίτη και η φιλική διοίκηση προς του πολίτη

    [05] Συνεδρίαση για κοινωνική πολιτική στη Ρηγίλλης

    4/12/2002 3:31:00 μμ

    Η κοινωνική πολιτική βρέθηκε στο επίκεντρο της συνεδρίασης των Συντονιστών της ΝΔ υπό τον Κώστα Καραμανλή, εν όψει της συζήτησης επί του κρατικού προϋπολογισμού. «Οι κοινωνικές δαπάνες στον προϋπολογισμό είναι ελλειμματικές, δήλωσε μετά τη συνεδρίαση, ο εκπρόσωπος Τύπου Θοδωρής Ρουσσόπουλος, υπογραμμίζοντας ότι περίπου 2.5 εκατομμύρια Έλληνες ζουν σήμερα κάτω από τα όρια της φτώχειας.

    Έντονη κριτική στην κυβέρνηση

    Οι κοινωνικές δαπάνες, φθάνουν το 21% του ΑΕΠ και υπολείπονται του μέσο κοινοτικού όρου κατά 7 ποσοστιαίες μονάδες, ανέφερε ο Θ. Ρουσσόπουλος κάνοντας λόγο για τη σκληρή πραγματικότητα που βιώνει καθημερινά ο Έλληνας πολίτης.

    Από την πλευρά του, ο συντονιστής κοινωνικών υποθέσεων Νικήτας Κακλαμάνης επισήμανε ότι έγινε ομόφωνα αποδεκτή η πρότασή του να περιληφθεί το κοινωνικό πρόγραμμα στο ιδεολογικό και προγραμματικό πλαίσιο της ΝΔ.

    Τελευταία συνεδρίαση για την Ντόρα Μπακογιάννη

    Στη συνεδρίαση παρέστη για τελευταία φορά με τη βουλευτική της ιδιότητα, η Ντόρα Μπακογιάννη.

    Την περασμένη Παρασκευή, η νέα δήμαρχος Αθηναίων, υπέβαλε την παραίτηση της από τη θέση της συντονίστριας λόγω της εκλογής της ως δημάρχου Αθηναίων.

    Ο πρόεδρος και τα στελέχη της ΝΔ της ευχήθηκαν καλή δύναμη ενώ ο Γραμματέας της ΚΟ της ΝΔ, Δημήτρης Σιούφας της χάρισε μια πένα σε πράσινο χρώμα.

    [06] Ρίχνει τα επιτόκια η Ευρ. Κεντρική Τράπεζα

    4/12/2002 4:47:00 μμ

    Τονωτική "ένεση" για την ενίσχυση της οικονομικής δραστηριότητας στην Ευρωζώνη, αποτελεί η κίνηση μείωσης των επιτοκίων που αποφάσισε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Η μείωση εκτιμάται να κυμανθεί από 0,25% -0,5% και αναμένεται να οδηγήσει τα τραπεζικά επιτόκια καταθέσεων και χορηγήσεων στα χαμηλότερα επίπεδα. Αξίζει να σημειωθεί ότι πρόκειται για την πρώρτη μείωση επιτοκίων της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας από το Νοέμβριο του 2001.

    [07] Σήμερα το όνομα του αγοραστή της Ολυμπιακής

    4/12/2002 1:42:00 μμ

    Εντός της ημέρας αναμένεται να γίνει γνωστό το όνομα του επικρατέστερου αγοραστή για τη "Νέα Ολυμπιακή Αεροπορία". Όπως είναι γνωστό, έχουν υποβληθεί δεσμευτικές προσφορές από έξι επιχειρηματικούς ομίλους, οι οποίοι είναι: ο Ομιλος Οlympic Ιnvestors με επικεφαλής τον κ. Κώστα Αλεξάκη, ο Ομιλος Wex Ford, αμερικανικών συμφερόντων, η κοινοπραξία New Wings του Παύλου Βαρδινογιάννη, η Golden Aviation του εφοπλιστή Σταμάτη Ρέστη, η αμερικανική αεροπορική εταιρία Chrysler Aviation του Ελληνοαμερικανού επιχειρηματία Στέλιου Ράππη και η Aegean Arlines του Θεόδωρου Βασιλάκη. Για το θέμα θα ενημερώσει στις 18.30 μ.μ ο υπουργός Μεταφορών Χρίστος Βερελής τον πρωθυπουργό.

    Το Ελληνικό Δημόσιο αποβλέπει τουλάχιστον 150 εκατομμύρια ευρώ για τη "Νέα Ολυμπιακή", η οποία έχει προκύψει από τη συγχώνευση του πτητικού έργου της Ολυμπιακής Αεροπορίας, της Ολυμπιακής Αεροπλοΐας και των Μακεδονικών Αερογραμμών.

    [08] Σήμερα ο αγώνας ΠΑΟ-Λιουμπλιάνα

    4/12/2002 3:30:00 μμ

    Φωτο αρχείου

    "Πάνοπλος" αναχώρησε χθες το πρωί μέσω Μονάχου, για την Λιουμπλιάνα ο Παναθηναϊκός, ενόψει του σημερινού αγώνα μπάσκετ με την Ολίμπια για την 7η αγωνιστική της Ευρωλίγκα. Η προετοιμασία των "πράσινων" για τον αγώνα ξεκίνησε ουσιαστικά το βράδυ της Κυριακής με προπόνηση, από την οποία απουσίασε μόνο ο στρατευμένος Αντώνης Φώτσης. Ο Αμερικανός άσος του Παναθηναϊκού Ντάριλ Μίντλετον δήλωσε ότι "το παιχνίδι με την Ολίμπια είναι δύσκολο, διότι αγωνιζόμαστε στην έδρα της, στην οποία πάντα παίζει πολύ καλά. Οι Σλοβένοι αγωνίζονται με αυτοσυγκέντρωση και αυτοπεποίθηση στην έδρα τους, γι' αυτό και πρέπει να πάρουμε το παιχνίδι πάνω μας από την αρχή."

    [09] Συνάντηση Λιάνη με τη διοίκηση της ΕΟΤ

    4/12/2002 3:26:00 μμ

    Φωτο αρχείου

    Τη στήριξή του στις προσπάθειες που κάνει η ΕΟΤ για την πρόοδο του Τζούντο στη χώρα μας, εξέφρασε ο υφυπουργός Αθλητισμού Γιώργος Λιάνης, στη συνάντηση που είχε με τη διοίκηση της ομοσπονδίας του αθλήματος. Στη συνάντηση με την ηγεσία του Υπουργείου, εκτός από τους παράγοντες και το προεδρείο της ΕΟΤ, μετείχαν οι ομοσπονδιακοί προπονητές Νίκος Ηλιάδης και Βλαδίμηρος Παπαδόπουλος, οι πρωταθλητές Διονύσης και Βασίλης Ηλιάδης, ο Ολυμπιονίκης Χάρης Παπαϊωάννου και η πρωταθλήτρια Μαρία Καραγιαννοπούλου.

    Στη σύσκεψη μεταξύ άλλων αποφασίστηκε:

    Να βοηθήσει η πολιτεία με κάθε τρόπο για την καλύτερη προετοιμασία των αθλητών της Εθνικής ομάδας, ενόψει και των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004. Να προσφέρει οικονομική ενίσχυση (και όχι μόνο), προς της ομοσπονδία για τη δημιουργία προπονητηρίου σε συγκεκριμένο χώρο που έχει βρεθεί στο Δήμο Αργυρούπολης. Να βοηθήσει οικονομικά για την προμήθεια προπονητικού υλικού, μεταξύ των οποίων και στρώματα αγώνων, που λείπουν από τους συλλόγους. Να διεξαχθούν δύο διεθνή τουρνουά μέσα στο 2003, τα οποία θα διοργανώσει η ΕΟΤ στη Λάρισα και το Αμύνταιο. Σε αυτά θα συμμετάσχουν τα κορυφαία ονόματα του παγκόσμιου τζούντο. Να μεριμνήσει το υπουργείο αθλητισμού για τη φιλοξενία των Ελλήνων αθλητών από την περιφέρεια σε διάφορους χώρους (ξενώνες και ξενοδοχεία), όταν βρίσκονται στην πρωτεύουσα για προετοιμασία και για αγωνιστικές υποχρεώσεις.

    Ακόμη, ο κ. Λιάνης τόνισε ότι θα υπάρξει άμεσα ριζική αναπροσαρμογή στα πριμ, ύστερα από διεθνείς επιτυχίες, αναγνωρίζοντας ότι Ελληνες τζουντόκα έπαιρναν μέχρι τώρα ελάχιστα χρήματα σαν πριμ, σε σύγκριση με άλλους αθλητές.

    "Τα αποτελέσματα από τη συνάντηση αυτή ήταν κάτι παραπάνω από ενθαρρυντικά. Ο Υπουργός μας δέχθηκε με ζεστασιά, ανθρωπιά και απλότητα, δίνοντας ουσιαστικά λύση στα προβλήματα που αντιμετωπίζαμε. Θεωρώ τη συνάντηση απόλυτα επιτυχημένη και εγώ προσωπικά σαν πρόεδρος της ΕΟΤ, τον ευχαριστώ για τη στήριξη που προσέφερε στην ομοσπονδία, σε όλους τους τομείς. Τώρα αρχίζει μια νέα εποχή για το Τζούντο στη χώρα μας και οφείλουμε όλοι να εργασθούμε σκληρά, ώστε να πάει το άθλημα μπροστά και οι Ελληνες τζουντόκα να μας φέρουν μεγάλες διακρίσεις στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας", τόνισε ο "ισχυρός" άνδρας της ομοσπονδίας, Νίκος Βασιλάκος, αμέσως μετά τη συνάντηση με την ομοσπονδία.

    [10] Μπάσκετ: Σημαντική πρόκριση για το Περιστέρι

    4/12/2002 2:53:00 μμ

    Φωτο αρχείου

    Το Περιστέρι εξασφάλισε την πρόκριση στην επόμενη φάση του Champions Cup, καθώς νίκησε χθες στο κλειστό "Ανδρέας Παπανδρέου" 93-68 (ημίχρονο 38-36) τη βουλγαρική Γιάμπολγκας. Ο αγώνας ήταν στο πλαίσιο της 8ης ημέρας της Περιφέρειας Νότου. Τα δεκάλεπτα: 19-22, 38-36, 67-51, 93-68. Οι παίκτες του Αργύρη Πεδουλάκη ήταν ιδιαίτερα υποτονικοί στο πρώτο ημίχρονο και επέτρεψαν στους αντιπάλους τους να παραμένουν κοντά στο σκορ και συχνά να βρίσκονται μπροστά στο σκορ.

    Η βουλγαρική ομάδα δεν μπόρεσε να ακολουθήσει, η διαφορά έφτασε μέχρι τους 31 πόντους και το τελικό 93-68 ήρθε φυσιολογικά.

    Οι συνθέσεις των δυο ομάδων:

    ΠΕΡΙΣΤΕΡΙ: Πελεκάνος 16, Παπαμακάριος 15, Κούρτοβιτς 11, ΜακΛίντον 8, Δορκοφίκης 16, Γιοβανόφσκι 9, Μητρόπουλος 6, Γλυνιαδάκης 4, Ιμπέζα 2, Σιμπίλσκι 6

    ΓΙΑΜΠΟΛΓΚΑΣ: Γιοβάνοβιτς 23, Βίτσεντιτς 15, Ζάριτς 9, Βουτσούροβιτς 10, Μπέντσιτς 4, Στεφάνοβιτς 3, Χορόζοφ 2, Ιβάνοφ 2

    [11] Μπάσκετ: Νίκησε ο Αρης το Μαρούσι

    Πηγή: ΑΠΕ 4/12/2002 12:02:00 μμ

    Ο Αρης ήταν ο νικητής του ελληνικού "εμφυλίου" στο Champions Cup. Οι "κιτρινόμαυροι" επικράτησαν στο "Αλεξάνδρειο" του Αμαρουσίου με 87-78 (ημίχρονο 43-35), όμως η αθηναϊκή ομάδα κράτησε το +12 του πρώτου αγώνα κι έτσι η πρόκριση θα κριθεί στις τελευταίες δύο αγωνιστικές του Γ' Ομίλου. Κορυφαίος για τους "κίτρινους" ήταν ο Ράιαν Στακ (σημείωσε 22 πόντους), ενώ άριστος στην οργάνωση του παιχνιδιού ήταν ο Ουίλι Σόλομον, ο οποίος σε κρίσιμα σημεία του αγώνα βοήθησε και επιθετικά, δίνοντας έτσι στον Αρη τη δυνατότητα να φτάσει στην κατάκτηση του ροζ φύλλου.

    Από την άλλη ο Ολιβερ μαζί με τον Τζόουνς ήταν αυτοί που προσπάθησαν να κρατήσουν το Μαρούσι στο παιχνίδι. Στο ξεκίνημα του αγώνα το Μαρούσι ήταν αυτό που είχε το πάνω χέρι.

    Ηταν συνεχώς μπροστά στο σκορ, προηγήθηκε στο 6ο λεπτό 15-7 και έκλεισε το δεκάλεπτο με 22-18. Στο δεύτερο δεκάλεπτο η κατάσταση άλλαξε, κυρίως εξαιτίας της βελτίωσης του Αρη αμυντικά, και φτάσαμε στο ημίχρονο που τελείωσε με 43-35.

    Στην επανάληψη οι γηπεδούχοι συνέχισαν στον ίδιο ρυθμό, ωστόσο το Μαρούσι με κύριο εκφραστή τον Ολιβερ κατάφερε να πλησιάσει απειλητικά δύο φορές τον Αρη (μια στο 28' σε 53-52 και μια στο 38' 74-72).

    Οι "κίτρινοι" όμως κατάφεραν να μείνουν ψύχραιμοι και έφτασαν στο τέλος στη νίκη.

    Δεκάλεπτα: 18-22, 43-35, 59-56, 87-78.

    Οι συνθέσεις των δυο ομάδων:

    ΑΡΗΣ: Σόλομον 17 (1), Ραϊσεβιτς 7 (1), Λάππας 5 (1), Νικολαϊδης 11 (1), Γκαγκαλούδης 2, Χαριτόπουλος, Ανγκέλοφ 6, Λικχολίτοφ 6, Στακ 22 (1), Γκργκατ 11.

    ΜΑΡΟΥΣΙ: Λιακόπουλος, Μανωλόπουλος, Νόλαν 6, Μασλαρινός 13 (2), Σπανούλης 11 (1), Ολιβερ 22 (4), Τζόουνς 16, Τσιάκος 2, Μαρμαρινός 8

    [12] Κορυφαία ομάδα η Ρεάλ

    3/12/2002 2:59:00 μμ

    Η Ρεάλ Μαδρίτης, κατέκτησε το τρίτο Διηπειρωτικό κύπελλο στην ιστορία της, αφού νίκησε 2-0 στη Γιοκοχάμα την πρωταθλήτρια Νότιας Αμερικής, Ολίμπια Ασουνσιόν Παραγουάης, με τέρματα των Ρονάλντο (14') και Γκούτι (84'), παρουσία 64.000 θεατών. Ετσι μετά το 1960 (0-0 και 5-1 την Πενιαρόλ) και το 1998 (2-1 τη Βάσκο ντε Γκάμα), οι Φίγκο, Κάρλος, Ζιντάν, Ραούλ και οι συμπαίκτες τους, χάρισαν στη βασίλισσα της Ευρώπης ένα ακόμη τρόπαιο Διηπειρωτικού κυπέλλου και την κατέστησαν ταυτόχρονα παγκόσμια πρωταθλήτρια.

    [13] Χάπι κατά της γρίππης

    4/12/2002 7:25:00 μμ

    Κυκλοφόρησε και στην ελληνική αγορά το πρώτο φάρμακο που αναστέλλει τη δράση του ιού της γρίππης. Όπως μετέδωσε η ΝΕΤ, χορηγείται από το στόμα, μειώνει τη διάρκεια και τη βαρύτητα των συμπτωμάτων και περιορίζει τον κίνδυνο σοβαρών επιπλοκών. Την ανακοίνωση αυτή έκαναν σήμερα οι κ.κ. Σωτήρης Ράπτης, Καθηγητής Παθολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών, και Ιωάννης Κοσμίδης, Καθηγητής, Λοιμωξιολόγος του Πανεπιστημίου Αθηνών, τονίζοντας ότι το φάρμακο χορηγείται μόνο με ιατρική συνταγή, αφού ο γιατρός διαγνώσει την ασθένεια σε ενήλικες και εφήβους άνω των 13 ετών.

    [14] Το εξωσυζυγικό σεξ βλάπτει σοβαρά την καρδιά

    4/12/2002 3:50:00 μμ

    Οι εξωσυζυγικές σχέσεις δε βλάπτουν σοβαρά μόνο το γάμο σας, αλλά και την καρδιά σας, υποστηρίζουν ερευνητές από το νοσοκομείο St Thomas, στο Λονδίνο. Η σεξουαλική συνεύρεση με κάποιο άλλο πρόσωπο και όχι τον σύντροφό μας αυξάνει σημαντικά, σύμφωνα με τους επιστήμονες, τις πιθανότητες να υποστούμε καρδιακή προσβολή. Μάλιστα οι κίνδυνοι που εγκυμονεί το εξωσυζυγικό σεξ είναι πολύ περισσότεροι, αν υπάρχει μεγάλη διαφορά ηλικίας μεταξύ των εραστών, προειδοποιεί ο καρδιολόγος Graham Jackson.

    Το πρόβλημα της καρδιάς

    Σε γενικές γραμμές, η πίεση που υφίσταται η καρδιά κατά τη διάρκεια του σεξ ισούται με την πίεση που προκαλείται από περπάτημα 20 λεπτών.

    "Ανακαλύψαμε ότι το 75% των αιφνίδιων θανάτων κατά τη διάρκεια σεξουαλικής δραστηριότητας αφορούσε σε άτομα που είχαν εξωσυζυγική σχέση", υπογράμμισε ο Dr. Jackson στο συνέδριο σεξουαλικής υγείας που πραγματοποιήθηκε στο Αμβούργο, στη Γερμανία.

    Οι καρδιακοί παλμοί αυξάνονται σημαντικά κατά τη διάρκεια του σεξ, αλλά ανάμεσα στα ζευγάρια που έχουν μακροχρόνιες σχέσεις "δεν υπάρχει κανένας σχεδόν κίνδυνος ανακοπής".

    [15] DVD μιας χρήσης

    4/12/2002 1:03:00 μμ

    Βαριέστε να επιστρέφετε τα νοικιασμένα DVD στο βίντεο κλαμπ; Δεν είστε οι μόνοι! Γι' αυτό το λόγο δύο αμερικάνικες εταιρίες, οι Flexplay και SpectraDisc, κατασκεύασαν ψηφιακούς δίσκους εικόνας, στους οποίους έχουν ενσωματώσει χημικές ωρολογιακές βόμβες. Αυτές αρχίζουν να μετρούν το χρόνο από τη στιγμή που το κέλυφος ανοιχθεί και τα DVD εκτεθούν στον αέρα. Τα DVD που καταστρέφονται μέσα σε λίγες ώρες ή μέρες είναι ήδη έτοιμα να διατεθούν στην αγορά, αναπτερώνοντας τις ελπίδες όλων για έναν κόσμο χωρίς πρόστιμα καθυστέρησης της επιστροφής.

    Αβέβαιη η εφαρμογή της νέας τεχνολογίας

    Τέτοιου είδους DVD έχουν κυκλοφορήσει η εταιρία Atlantic Records και η MGM Studios με μουσικά βίντεο και αποσπάσματα από τη νέα ταινία "Τζέιμς Μποντ", τα οποία αυτοκαταστράφηκαν σε 36 ώρες.

    Ωστόσο, καμία από τις μεγάλες επιχειρήσεις του χώρου δεν φαίνεται διατεθειμένη να υιοθετήσει αυτή τη νέα τεχνολογία, καθώς ένα μεγάλο μέρος των εσόδων της βιομηχανίας του θεάματος προέρχεται από τις ενοικιάσεις των DVD και τα πρόστιμα καθυστέρησης. Στην περίπτωση πάντως που τα DVD μιας χρήσης διατεθούν στην αγορά, τα βίντεο κλαμπ θα πρέπει να αναθεωρήσουν τις τιμές ενοικίασης των ταινιών.

    Όσον αφορά το πρόβλημα της πειρατείας, τα νέα DVD προσφέρουν μεγαλύτερες δυνατότητες ελέγχου στη διανομή, αλλά δεν μπορούν να αποτρέψουν την παράνομη αντιγραφή, καθώς χρειάζεται μόλις μισή ώρα για τη μεταφορά της ταινίας σε άλλο δίσκο. Οι εταιρίες διανομής έχουν βρει άλλωστε, άλλους τρόπους για να αντιμετωπίσουν αυτό το πρόβλημα.

    Πολλοί πάντως υποστηρίζουν ότι αυτοί οι νέοι δίσκοι θα δημιουργήσουν μεγάλο πρόβλημα στο περιβάλλον και θα αποτελέσουν μία νέα μορφή μόλυνσης.

    Μία έρευνα, που διεξήχθη για λογαριασμό της Φλεξπλέι, αποκάλυψε ότι εάν τα DVD "μίας χρήσης" αποτελούσαν το 10% όλων των ενοικιαζόμενων δίσκων στις ΗΠΑ, θα έπρεπε να πετιούνται 350 εκατομμύρια DVD, δημιουργώντας έτσι 5.600 μετρικούς τόνους απορριμμάτων κάθε χρόνο.

    Πηγές: Informatics, AP

    [16] Γρήγορα εξοικειωθήκαμε στο νέο τρόπο κλήσεων

    4/12/2002 12:06:00 μμ

    Σχετικά εύκολα εξοικειώθηκε το κοινό στο νέο τρόπο κλήσης σταθερών τηλεφώνων, που έγινε πριν από ένα μήνα στο πλαίσιο του νέου Εθνικού Σχεδίου Αριθμοδότησης. Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε η Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων, μετά τις πρώτες 10 μέρες εφαρμογής του νέου τρόπου κλήσης, μόνο 1,5% των κλήσεων πραγματοποιούνταν με τον παλιό τρόπο και οι καλούντες οδηγούνταν σε ηχογραφημένο μήνυμα, με συνεχή πτωτική τάση κατά τη διάρκεια του πρώτου μήνα. Η επιτυχημένη εφαρμογή οφείλεται τόσο στην διαφημιστική εκστρατεία ενημέρωσης που προηγήθηκε, όσο και στην καλή προετοιμασία των τηλεπικοινωνιακών φορέων.

    Από τον Ιανουάριο αλλάζει ο τρόπος κλήσεις στα κινητά

    Η επόμενη και τελική αλλαγή αφορά στον τρόπο κλήσης των κινητών τηλεφώνων που θα ισχύσει από τις 19 Ιανουαρίου 2003. Συγκεκριμένα:

    Για τις κλήσεις σε κινητά: το αρχικό ψηφίο 0 των κινητών τηλεφώνων θα αντικατασταθεί με το ψηφίο 6.

    Για κλήσεις από το εξωτερικό προς κινητό τηλέφωνο στην Ελλάδα: απαιτείται η προσθήκη του ψηφίου 6 αμέσως μετά τον κωδικό χώρας μας, που, ως γνωστόν, είναι το 30.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Wednesday, 4 December 2002 - 17:54:31 UTC