Visit the Foundation for Hellenic Studies (FHS) Homepage Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 02-12-02

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Κύμα κακοκαιρίας πλήττει την Ελλάδα
  • [02] Επαφές Σαμπάϊο στην Ελλάδα
  • [03] Στην Αγκυρα την Τετάρτη ο Γ. Παπανδρέου
  • [04] Μειώνεται η θητεία στο στρατό
  • [05] Σε θερμό κλίμα η συνάντηση Πούτιν-Ζεμίν
  • [06] Ανοίγει ο δρόμος για την πρωθυπουργία Ερντογάν;
  • [07] Βομβιστική επίθεση στη Βομβάη
  • [08] Δημοψήφισμα στην Ουγγαρία για ένταξη στην ΕΕ
  • [09] Διάσκεψη για το Αφγανιστάν στη Γερμανία
  • [10] Απέλαση Σουηδών διπλωματών από τη Ρωσία
  • [11] Νέο πρόγραμμα σταθερότητας και ανάπτυξης
  • [12] Σύσφιξη ελληνοτουρκικών, επιχειρηματικών σχέσεων
  • [13] Παπαρήγα: Εις βάρος των μικρομεσαίων το φορολογικό
  • [14] Χωριστά στα ράφια τα αγνά γαλοκτομικά
  • [15] Απαγορεύονται οι διαφημίσεις τσιγάρων στην ΕΕ
  • [16] Δείτε την ολική έκλειψη Ηλίου στο Internet
  • [17] ''Πονηρά'' μπλουζάκια

    [01] Κύμα κακοκαιρίας πλήττει την Ελλάδα

    2/12/2002 6:20:00 μμ

    Σφοδρό κύμα κακοκαιρίας με καταιγίδες και θυελλώδεις ανέμους πλήττει από χθες τη νύχτα τη χώρα, καθώς και την Αττική. Στην Αθήνα, μετά τις απογευματινές έντονες βροχοπτώσεις, που αναμένεται να συνεχιστούν και τις επόμενες ώρες, η στάθμη του Κηφισού πλησίασε τα όρια επιφυλακής και η Γ.Γ. Πολιτικής Προστασίας διέκοψε για προληπτικούς λόγους την κυκλοφορία των οχημάτων στην Πειραιώς στο ύψος του Ρέντη, καθώς και σε άλλους δρόμους γύρω από το ποτάμι. Επιπλέον δεν εκτελούνται τα δρομολόγια του ηλεκτρικού από τον Ταύρο έως τον Πειραιά. Ύφεση της κακοκαιρίας αναμένεται από το βράδυ.

    Θυελλώδεις άνεμοι και καταιγίδες

    Στη Θεσσαλονίκη η Πυροσβεστική δέχθηκε δεκάδες κλήσεις για κοπή ετοιμόρροπων δένδρων.

    Στην παραλία της Κατερίνης πλημμύρισαν καταστήματα ενώ στον Αγιοκαμπο της Λάρισας τα κύματα ξεπέρασαν τα οκτώ μέτρα.

    Επίσης στο τμήμα Πλαταμώνα -Λεπτοκαρυάς διεκόπησαν τα δρομολόγια του ΟΣΕ λόγω υπερχείλισης χειμάρρων η οποία προκλήθηκε από ακραία καιρικά φαινόμενα στο νομό Πιερίας. Οι επιβάτες των τρένων που σταματούν στην περιοχή μεταφέρονται στον προορισμό τους με πούλμαν.

    Στην περιφέρεια του Νευροκοπίου Δράμας, αλλά και σε ορισμένες άλλες περιοχές της Βορειοανατολικής Ελλάδας έπεσαν λίγα χιόνια στα ορεινά, ενώ η θερμοκρασία σε ολόκληρη την Ανατολική Μακεδονία και Θράκη κυμαινόταν σε χαμηλά επίπεδα και συγκεκριμένα από 7 έως 12 και 13 βαθμούς.

    Στα πελάγη πνέουν θυελλώδεις άνεμοι έως 9 μποφόρ και το Κεντρικό Λιμεναρχείο Πειραιά είχε απαγορεύσει τον απόπλου των πλοίων προς τα νησιά του Ικάριου και του Νοτιοανατολικού Αιγαίου. Από τις 11 το πρωί πάντως επετράπη ο απόπλους.

    Οι νέες βροχοπτώσεις επιδείνωσαν, ευτυχώς, σε μικρό βαθμό, την κατάσταση στον κάμπο των Φιλίππων Καβάλας, που είχε πλημμυρίσει πριν περίπου τρεις εβδομάδες από σφοδρή βροχόπτωση.

    [02] Επαφές Σαμπάϊο στην Ελλάδα

    2/12/2002 4:17:00 μμ

    Η συνεργασία στην Ευρωπαϊκή Ενωση αλλά και τα θέματα που τίθενται σε αυτήν, όπως η συνέλευση για το μέλλον και το Σύμφωνο Σταθερότητας, απασχόλησαν τη συνάντηση που είχε ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης, με τον Πρόεδρο της Πορτογαλίας κ. Χόρχε Σαμπάϊο, ο οποίος πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη στη χώρα μας. Νωρίτερα ο πρόεδρος της Πορτογαλίας, συναντήθηκε με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κωνσταντίνο Στεφανόπουλο, όπου υπήρξε ταύτιση απόψεων για τις εξελίξεις σχετικά με τη διεύρυνση της ΕΕ, ενώ ο κ. Σαμπάϊο, τόνισε ότι η χώρα του δεν συνδέει την ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ένωση με την επίλυση του Κυπριακού.

    Το Κυπριακό επί τάπητος

    Τη θέση του για το Κυπριακό επανέλαβε ο Πρόεδρος της Πορτογαλίας και κατά την συνάντησή του με τον κ. Σημίτη επισημαίνοντας ότι η Πορτογαλία τάσσεται υπέρ της ένταξης της Κύπρου στη Ευρωπαϊκή Ενωση, παρά την ενδεχόμενη μη επίλυση του προβλήματος.

    Αναφερόμενος στο Σύμφωνο Σταθερότητας ο κ. Σαμπάϊο τόνισε πως πρέπει να δοθεί νέα ώθηση σε όλες τις οικονομίες των χωρών-μελών της Ευρωπαϊκής Ενωσης, ενώ πρόσθεσε ότι η Ευρώπη πρέπει να προωθήσει την ανάπτυξη της εξωτερικής και της πολιτικής της ασφάλειας.

    Ο κ. Σαμπάϊο αναφέρθηκε και στο πρόσφατο ναυτικό ατύχημα του πλοίου Πρεστίζ, σημειώνοντας ότι η ασφάλεια των πλοίων είναι ένα θέμα που πρέπει να εξεταστεί.

    Μετά τη συνάντηση ακολούθησε γεύμα που παρέθεσε προς τιμήν του ο κ. Σημίτης.

    Στις επτά ο Πρόεδρος της Πορτογαλίας, θα υπογράψει στο υπουργείο Εσωτερικών το κείμενο της Ολυμπιακής Εκεχειρίας.

    [03] Στην Αγκυρα την Τετάρτη ο Γ. Παπανδρέου

    2/12/2002 3:04:00 μμ

    Οι εξελίξεις στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, το Κυπριακό και η ευρωπαϊκή πορεία της Τουρκίας θα βρεθούν στο επίκεντρο των διμερών συναντήσεων που θα έχει στην Αγκυρα την Τετάρτη ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Παπανδρέου. Όπως ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος Τύπου του υπουργείου Εξωτερικών Παναγιώτης Μπεγλίτης, ήδη έχουν προγραμματιστεί συναντήσεις με τον πρωθυπουργό Αμπντουλάχ Γκιουλ, τον Ρετζέπ Ερντογάν και τον Ντενίς Μπαϊκάλ. Ο κ. Παπανδρέου θα έχει επίσης την ευκαιρία να συναντηθεί στην Αγκυρα και με τον υφυπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ Μαρκ Γκρόσμαν, του οποίου η επίσκεψη συμπίπτει χρονικά με αυτήν του κ. Παπανδρέου.

    Η υγεία του Ντενκτάς περιορίζει το περιθώριο των διαπραγματεύσεων

    Ο υπουργός Εξωτερικών θα έχει την ευκαιρία να αξιολογήσει με τους συνομιλητές του την πορεία των ελληνοτουρκικών σχέσεων και να τονίσει την ανάγκη να ενισχυθούν περαιτέρω, την ιδιαίτερα σημαντική αυτή περίοδο, στη βάση των συμφωνιών που έχουν υπογραφεί.

    Παράλληλα, θα έχει ανταλλαγή απόψεων για την πορεία των ελληνοτουρκικών σχέσεων στην προοπτική της Διεύρυνσης, καθώς επίσης και της αναμονής από την Αγκυρα του καθορισμού μιας ημερομηνίας για την έναρξη διαπραγματεύσεων με την ΕΕ.

    Οπως τόνισε ο κ. Μπεγλίτης η ελληνική πλευρά προσδίδει ιδιαίτερη σημασία στην επίσκεψη αυτή, ενώ επιθυμεί οι ''15'' να μπορέσουν να στείλουν ένα θετικό μήνυμα στην Αγκυρα και να αποτυπωθεί με καθαρό τρόπο στα συμπεράσματα του Συμβουλίου της Κοπεγχάγης ότι ο στόχος παραμένει η επίλυση του πολιτικού προβλήματος της Κύπρου και μετά τη Σύνοδο Κορυφής.

    Ο κ. Μπεγλίτης ανέφερε ότι το χρονικό διάστημα που απομένει ως την Κοπεγχάγη περιορίζεται λόγω και της αδυναμίας του Ραούφ Ντενκτάς, μιας αδυναμίας που, όπως είπε, είναι αντικειμενική πραγματικότητα. ''Πρέπει όλοι να συμβάλουμε στη δημιουργία των απαραίτητων συνθηκών για τη συνέχιση της διαδικασίας και μετά τις 12 Δεκεμβρίου", ανέφερε ο εκπρόσωπος.

    Τα θέματα αυτά θα συζητηθούν αύριο στη διάρκεια σύσκεψης που θα πραγματοποιηθεί στο Μέγαρο Μαξίμου με την ευκαιρία της επίσκεψης του Δανού υπουργού Εξωτερικών Μέλερ, ο οποίος πραγματοποιεί το γύρο των ευρωπαϊκών πρωτευουσών λίγες μέρες πριν από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο.

    Πρωτόπαπας: Κλείνουν τα περιθώρια

    Η διεύρυνση περνά μέσα από την ένταξη της Κύπρου στο πρώτο κύμα των υποψήφιων χωρών, επανέλαβε και σήμερα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

    Ο κ. Πρωτόπαπας επισήμανε ότι τα χρονικά όρια είναι πλέον ασφυκτικά και ότι πρέπει να διατηρηθεί και στη συνέχεια η δυναμική διαλόγου.

    Εκτίμησε ωστόσο, ότι δεν διαφαίνεται η πιθανότητα να υπάρξει μια συμφωνία βάσης για το πολιτικό πρόβλημα πριν από την Κοπεγχάγη.

    [04] Μειώνεται η θητεία στο στρατό

    2/12/2002 2:19:00 μμ

    Μειώνεται από την 1η Ιανουαρίου η στρατιωτική θητεία, όπως ανακοίνωσε σήμερα ο υπουργός Εθνικής Αμυνας Γιάννος Παπαντωνίου. Συγκεκριμένα, μειώνεται στους 12 μήνες για το Στρατό Ξηράς, στους 14 μήνες για την Πολεμική Αεροπορία και στους 15 για το Πολεμικό Ναυτικό. Επιπλέον μειώνεται ο χρόνος υποχρεωτικής παραμονής στα σύνορα από τους εννέα στους έξι μήνες. Οι μειώσεις αυτές είναι πλέον εφικτές μετά την πρόσληψη χιλιάδων επαγγελματιών οπλιτών. Σύμφωνα με τις νέες ρυθμίσεις, όλοι οι στρατεύσιμοι στο Στρατό Ξηράς θα τοποθετούνται για έξι μήνες σε μονάδες της Θράκης, των νησιών του Ανατολικού Αιγαίου και της Δωδεκανήσου και στη συνέχεια θα μετατίθενται σε μονάδες εκτός των περιοχών αυτών με βάση τα μόρια που έχουν.

    Οι ειδικές ρυθμίσεις

    Οι στρατεύσιμοι θα μπορούν, επίσης, να τοποθετούνται απ' ευθείας σε μονάδες της Μακεδονίας, της Ηπείρου και της Θεσσαλίας, πάλι για τουλάχιστον έξι μήνες και στη συνέχεια θα μετατίθενται σε μονάδες της Θράκης, των νησιών του Αιγαίου και της Ηπείρου και σε μονάδες του εσωτερικού με βάση τα μόρια που συγκεντρώνουν.

    Ειδική ρύθμιση προβλέπεται για όσους δεν μετατίθενται κοντά στον τόπο διαμονής τους βάσει της οποίας θα τους χορηγείται επιπλέον τιμητική άδεια.

    Διπλάσιος ο αριθμός των προσλήψεων επαγγελματιών οπλιτών

    Εντυπωσιακή προσέλευση διαπιστώθηκε στο διαγωνισμό για την πρόσληψη 2.849 οπλιτών. Συνολικά έγιναν 11.500 χιλιάδες αιτήσεις με αποτέλεσμα, όπως ανακοίνωσε ο Γιάννος Παπαντωνίου, να προσληφθεί τελικά διπλάσιος αριθμός και συγκεκριμένα 5.700 επαγγελματίες οπλίτες.

    Ο κ.Παπαντωνίου ανακοίνωσε ότι το 2004 θα προσληφθούν άλλοι οκτώ χιλιάδες επαγγελματίες οπλίτες και άλλοι 8.150 το 2005, ώστε να διαμορφωθεί το επίπεδο των επαγγελματιών οπλιτών στο 50%.

    Από την 1η Ιανουαρίου του 2003 η θητεία θα γίνει 12 μήνες, επανέλαβε ο κ. Παπαντωνίου, ο οποίος είπε ότι μετά το 2005 θα υπάρξει και νέα μείωση της θητείας.

    [05] Σε θερμό κλίμα η συνάντηση Πούτιν-Ζεμίν

    2/12/2002 7:17:00 μμ

    Στο παρελθόν ανήκει η ψυχρότητα που υπήρχε στις σχέσεις Ρωσίας και Κίνας. Ο Πρόεδρος της Κίνας Ζιαν Ζεμίν επιφύλαξε θερμή υποδοχή στο Ρώσο ομόλογό του Βλαντιμίρ Πούτιν στο Πεκίνο. Οι δύο άνδρες, με το τέλος των συνομιλιών τους, υπέγραψαν κοινή ανακοίνωση 13 σελίδων στην οποία καλούν τη Βόρεια Κορέα να σταματήσει τον πυρηνικό εξοπλισμό της, επικαλούμενοι τη σταθερότητα και την ειρήνη στη βορειοανατολική Ασία. Οι κ.κ. Ζιαμίν και Πούτιν τάχθηκαν υπέρ της ειρηνικής διευθέτησης του ζητήματος στο Ιράκ, τονίζοντας για μία ακόμη φορά την αντίθεσή τους στα σχέδια των Ηνωμένων Πολιτειών. Οι δύο Πρόεδροι είχαν, επίσης, την ευκαιρία να συζητήσουν θέματα που αφορούν την ενέργεια και τις εμπορικές συναλλαγές.

    [06] Ανοίγει ο δρόμος για την πρωθυπουργία Ερντογάν;

    2/12/2002 5:28:00 μμ

    Στις 2 Φεβρουαρίου του 2003, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν θα πάρει, αν όλα εξελιχθούν ομαλά, "το εισιτήριο" για να αναλάβει πρωθυπουργός, αφού η Ανώτατη Εκλογική Επιτροπή ανακοίνωσε σήμερα ότι ακυρώνονται οι εκλογές στην εκλογική περιφέρεια Σίιρτ, μετά από σχετική προσφυγή του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης.

    Η απόφαση της Εκλογικής Επιτροπής θα ισχύσει από αύριο, μόλις δηλαδή δημοσιευτεί στην εφημερίδα της κυβερνήσεως, ενώ οι λεπτομέρειες της απόφασης θα ανακοινωθούν την ίδια ημέρα, όπως δήλωσε ο αντιπρόεδρός της, Αχμέτ Χαμντί Ουνλού.

    Πρέπει να γίνει άμεσα αναθεώρηση του Συντάγματος

    Οι επαναληπτικές εκλογές στο Σίιρτ, όπως αναφέρει ο σχετικός νόμος, θα πρέπει να πραγματοποιηθούν μετά από 60 ημέρες, αφού δημοσιευθεί η ακυρωτική απόφαση, δηλαδή στις 2 Φεβρουαρίου.

    Το σενάριο της επανάληψης των εκλογών σε κάποια εκλογική περιφέρεια ήταν ένα από αυτά που είχε υπόψη του το Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης, προκειμένου να αναλάβει την πρωθυπουργία ο Ερντογάν.

    Η επιλογή του νομού Σίιρτ εκ μέρους του ΚΔΑ, έχει δύο διαστάσεις. Πρώτον με την ακύρωση των εκλογών, ο εκλεγείς ανεξάρτητος βουλευτής Φαντίλ Ακγκιουντουζ, χάνει τη βουλευτική του ασυλία, καθώς καταζητείται με ερυθρό δελτίο εκ μέρους της Ιντερπόλ και έχει καταδικαστεί στην Τουρκία για κατάχρηση και παραβίαση του νόμου περί Χρηματιστηρίου. Δεύτερον, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έχει την ευκαιρία να διορθώσει το "λάθος" που έκανε τότε με την ομιλία του στο Σίιρτ, για την οποία καταδικάστηκε σε φυλάκιση.

    Ωστόσο, το Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης πρέπει να προχωρήσει σε άμεση αναθεώρηση του Συντάγματος, για να μπορέσει ο Ερντογάν να θέσει και πάλι υποψηφιότητα ως βουλευτής, καθώς αυτή τη στιγμή δεν μπορεί λόγω της καταδίκης του. Αυτό θα γίνει με την αναθεώρηση του άρθρου 76 που καθορίζει τις εν λόγω προϋποθέσεις.

    [07] Βομβιστική επίθεση στη Βομβάη

    2/12/2002 6:55:00 μμ

    Φωτό Αρχείου

    Τουλάχιστον τρεις άνθρωποι σκοτώθηκαν και 27 τραυματίστηκαν, από έκρηξη βόμβας δίπλα από ένα άδειο λεωφορείο κοντά στο οικονομικό κέντρο της Βομβάης, στην Ινδία. Πάνω από 250 άτομα έχουν σκοτωθεί στην Ινδία από το 1993, με τις αρχές να κατηγορούν ως υπαίτιους συμμορίες ανθρώπων του υπόκοσμου. Η αστυνομία διεξάγει έρευνες.

    [08] Δημοψήφισμα στην Ουγγαρία για ένταξη στην ΕΕ

    2/12/2002 6:04:00 μμ

    Πέτερ Μεντγκιέσι

    Την διεξαγωγή δημοψηφίσματος στις 12 Απριλίου για την ένταξη της Ουγγαρίας στην Ευρωπαϊκή Ενωση αποφάσισαν σήμερα τα κυριότερα πολιτικά κόμματα της χώρας και ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός της χώρας Πέτερ Μεντγκιέσι. Η απόφαση ελήφθη μετά την συμφωνία των τεσσάρων κομμάτων που εκπροσωπούνται στην ουγγρική βουλή για τις συνταγματικές μεταρρυθμίσεις που χρειάζονται για να ανοίξει ο δρόμος προς την ΕΕ. Επίσης συμφώνησαν στη διατύπωση της ερώτησης του δημοψηφίσματος, η οποία θα είναι: ''Συμφωνείτε να γίνει η Ουγγρική Δημοκρατία μέλος της Ευρωπαϊκής Ενωσης;''. Η Ουγγαρία έχει το μεγαλύτερο ποσοστό υποστήριξης από τους κατοίκους της για την ένταξή της στην ΕΕ σε σχέση με τις υπόλοιπες εννιά υποψήφιες χώρες που αναμένεται να ενταχθούν στα μέσα του 2004.

    [09] Διάσκεψη για το Αφγανιστάν στη Γερμανία

    2/12/2002 3:34:00 μμ

    Ενα χρόνο μετά την πτώση του καθεστώτος των Ταλιμπάν, στο ίδιο μέρος όπου υπογράφηκε πέρυσι, στις 5 Δεκεμβρίου του 2001, η ιστορική συμφωνία μεταξύ των αφγανικών παρατάξεων, ο Γερμανός καγκελάριος Γκέρχαρντ Σρέντερ κήρυξε σήμερα στη Βόννη την έναρξη των εργασιών της δεύτερης διεθνούς διάσκεψης για την ειρήνη και τη σταθερότητα στο Αφγανιστάν. Η έναρξη έγινε παρουσία του προέδρου της χώρας Χαμίντ Καρζάι και εκπροσώπων από 32 χώρες και διεθνείς οργανισμούς, με βασικό στόχο να επανεξετάσει και να ενισχύσει τις προσπάθειες ανοικοδόμησης της χώρας.

    Η πορεία της χώρας στο επίκεντρο

    "Η διάσκεψη αρχίζει με την ελπίδα και την προοπτική για μια καλύτερη ζωή με ειρήνη και ελευθερία στο Αφγανιστάν", τόνισε ο Σρέντερ.

    Η διάσκεψη, στην οποία συμμετέχει και ο ειδικός απεσταλμένος του ΟΗΕ στο Αφγανιστάν Λαχτάρ Μπραχίμι, αναμένεται να εκδώσει εντός της ημέρας τελικό ανακοινωθέν για το μέλλον της διαδικασίας μεταρρυθμίσεων στη χώρα, για την πολιτική ασφαλείας και για τη διεθνή δύναμη αρωγής και ασφαλείας στο Αφγανιστάν (Isaf).

    [10] Απέλαση Σουηδών διπλωματών από τη Ρωσία

    2/12/2002 11:37:00 πμ

    Το διπλωματικό θρίλερ στις σχέσεις Ρωσίας Σουηδίας, συνεχίζεται. Πριν από λίγο, η Ρωσία, αποφάσισε να απελάσει δυο Σουηδούς διπλωμάτες, οι οποίοι πιστεύεται ότι εμπλέκονται σε σκάνδαλο εμπορικής κατασκοπείας. Το υπουργείο Εξωτερικών της Ρωσίας, ανακοίνωσε ότι οι δυο διπλωμάτες θα απελαθούν, αρνήθηκε ωστοσο να δικαιολογήσει την κίνηση της Μόσχας.

    [11] Νέο πρόγραμμα σταθερότητας και ανάπτυξης

    2/12/2002 4:50:00 μμ

    Ρυθμούς ανάπτυξης κατά μέσο όρο 3,8% μέχρι το 2006 και τη ραγδαία μείωση του δημοσίου χρέους κατά 4 έως 5 ποσοστιαίες μονάδες του ΑΕΠ το χρόνο, προβλέπει το νέο αναθεωρημένο πρόγραμμα σταθερότητας και ανάπτυξης που υπέβαλε η κυβέρνηση σήμερα στην Ευρωπαϊκή Ενωση. Στο πρόγραμμα προβλέπεται επίσης πλεονασματικός προϋπολογισμός από το 2005, ενώ ο πληθωρισμός αναμένεται να παραμείνει κοντά στο 3% καθ' όλη τη διάρκεια του προγράμματος.

    Πραγματικές αυξήσεις μισθών από το 2004

    Ανάλογα με τον πληθωρισμό θα διαμορφωθούν και οι αυξήσεις στους μισθούς την επόμενη τετραετία.

    Το πρόγραμμα προβλέπει πραγματικές αυξήσεις στους μισθούς (δηλαδή πάνω από τον πληθωρισμό) κατά 2,3% κατά μέσο όρο στο διάστημα από το 2003 μέχρι και το 2006.

    Επίσης από τα έσοδα που θα εισπραχθούν από το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων και ενδεχομένως από νέες αποκρατικοποιήσεις που θα κάνει το οικονομικό επιτελείο κατά τη διάρκεια των επόμενων ετών, προβλέπεται μείωση του δημόσιου χρέους.

    Στο πρόγραμμα προβλέπεται ακόμη και ένα δεύτερο, εναλλακτικό σενάριο για το ρυθμό ανάπτυξης στην περίπτωση που οι εξελίξεις στην παγκόσμια οικονομία προσλάβουν δυσμενέστερη τροπή. Αυτό το λιγότερο αισιόδοξο σενάριο προβλέπει μέσο ρυθμό οικονομικής μεγέθυνσης 3,1% μέχρι και το 2006.

    [12] Σύσφιξη ελληνοτουρκικών, επιχειρηματικών σχέσεων

    2/12/2002 12:20:00 μμ

    Τις χρήσιμες επαφές τους, συνεχίζουν Έλληνες και Τούρκοι επιχειρηματίες για την περαιτέρω ανάπτυξη των οικονομικών και εμπορικών σχέσεων των δύο χωρών. Το Συμβούλιο Ελληνοτουρκικής Επιχειρηματικής Συνεργασίας, οργανώνει στην Αθήνα, το 6ο συνέδριό του με θέμα τις προοπτικές προσέγγισης Ελλάδος-Τουρκίας, υπό την αιγίδα του υπουργείου Εξωτερικών και επιχειρηματικών φορέων

    Ευρωπαϊκός προσανατολισμός

    Κατά τη διάρκεια των εργασιών του συνεδρίου ο υπουργός Ανάπτυξης, Ακης Τσοχατζόπουλος αναφέρθηκε στις οικονομικές σχέσεις Ελλάδος-Τουρκίας καθώς και στην διεύρυνση της μεγάλης ευρωπαϊκής οικογένειας, εν' όψει της Συνόδου της Κοπεγχάγης.

    Από την πλευρά του, ο Τούρκος υπουργός προεδρίας Κιουρσάτ Τουσμέν, αναφέρθηκε στα σημαντικά οικονομικά βήματα που έχουν γίνει στην χώρα του τα τελευταία χρόνια, καθώς και στο καλό κλίμα συνεργασίας Ελλάδας-Τουρκίας. Παράλληλα τόνισε ότι οι γείτονες και σύμμαχοι πρέπει να παίξουν ενεργό ρόλο στην πορεία της Τουρκίας προς την Ευρώπη.

    [13] Παπαρήγα: Εις βάρος των μικρομεσαίων το φορολογικό

    2/12/2002 6:45:00 μμ

    Δίκαιη θεωρεί την αντίθεση της ΓΣΕΒΕΕ στο φορολογικό νομοσχέδιο της κυβέρνησης η γενική γραμματέας του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα. Οπως δήλωσε μετά τη συνάντηση που είχε με αντιπροσωπεία της ΓΣΕΒΕΕ στον Περισσό, το φορολογικό νομοσχέδιο όχι μόνο δεν μειώνει τα βάρη που σηκώνουν οι μικρομεσαίοι τα τελευταία χρόνια, αλλά τους προσθέτει και νέα με τους έμμεσους φόρους, αλλά και με τις απαλλαγές που κάνει στο μεγάλο κεφάλαιο. Το ζήτημα των επαγγελματοβιομηχανιών και εμπόρων είναι ένα γενικό πολιτικό ζήτημα, σύμφωνα με την κ. Παπαρήγα.

    [14] Χωριστά στα ράφια τα αγνά γαλοκτομικά

    Πηγή: ΝΕΤ 2/12/2002 7:38:00 μμ

    Σε ξεχωριστά ράφια και χωρίς ονομασίες που περιέχουν τις λέξεις τυρί, γιαούρτι, ή γαλακτοκομικό προϊόν θα πρέπει να πωλούνται από τις 14 Δεκεμβρίου τα παρασκευάσματα από σκόνη γάλακτος, ή άλλες προσμίξεις, σύμφωνα με απόφαση των υπουργείων Οικονομίας, Γεωργίας και Ανάπτυξης που εκδόθηκε με βάση κοινοτικό κανονισμό του 1987. Με την απόφαση αυτή οι συναρμόδιοι υπουργοί Γεωργίας, Οικονομίας και Ανάπτυξης ξεχωρίζουν τα γνήσια γαλακτοκομικά προϊόντα από τις χιλιάδες τύπους βιομηχανικών παρασκευασμάτων από προσμείξεις σκόνης γάλακτος με διάφορες ουσίες.

    Τσουχτερά τα πρόστιμα για τους παραβάτες

    Οι επιστήμονες διαβεβαιώνουν ότι αυτά τα προϊόντα δεν είναι σε καμία περίπτωση επικίνδυνα για την υγεία, όμως κάτω από τον τίτλο "αγνά γαλακτοκομικά προϊόντα" παραπλανούν τους καταναλωτές που τα αγοράζουν ως φρέσκα.

    Πρόκειται για γάλατα, τυριά, γιαούρτια, επιδόρπια γιαούρτης, πίτες, πίτσες, τυρόπιτες, κατεψυγμένα έτοιμα γεύματα προς ψήσιμο, ακόμα και "πιάτα" σε εστιατόρια τα οποία έχουν αντικαταστήσει ένα από τα βασικά συστατικά του γάλακτος (λίπος ή πρωτείνη) από αντίστοιχα φυτικής προέλευσης.

    Το μέτρο ισχύει και για τα αρτοσκευάσματα που πωλούνται ή καταναλώνονται σε χώρους ομαδικής εστίασης όπως είναι φούρνοι, καταστήματα μικρογευμάτων και σνακ μπαρ.

    Τσουχτερά αναμένεται να είναι και τα πρόστιμα σε όσους δεν ξεχωρίσουν τα παρασκευάσματα από τα γνήσια γαλακτοκομικά, που θα ξεκινούν από 30.000 ευρώ και θα φτάνουν το 10% του ετήσιου τζίρου της βιομηχανίας παραγωγής ή του καταστήματος πώλησης.

    Ήδη αρκετά σούπερ μάρκετ έχουν αρχίσει να συμμορφώνονται με την υπουργική απόφαση και κάνουν στα ράφια τους τον διαχωρισμό των προϊόντων

    [15] Απαγορεύονται οι διαφημίσεις τσιγάρων στην ΕΕ

    2/12/2002 3:31:00 μμ

    Αυστηρά μέτρα θέσπισαν οι υπουργοί Υγείας της Ευρωπαϊκής Ένωσης όσον αφορά τη διαφήμιση τσιγάρων στο ραδιόφωνο, τον έντυπο Τύπο και το Internet. Η Ευρωπαϊκή Ένωση απαγορεύει ήδη τη διαφήμιση τσιγάρων στην τηλεόραση και οι περισσότερες χώρες- μέλη έχουν θεσπίσει σχετικούς αυστηρούς περιορισμούς. Ο νέος νόμος θέτει κοινές βάσεις στις διαφορετικές νομοθεσίες των 15 κρατών- μελών, θεσπίζοντας παράλληλα συγκεκριμένους περιορισμούς σε διάφορα μέσα.

    Οι αποφάσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης

    Ο νόμος ψηφίστηκε από την πλειοψηφία των υπουργών και θα αρχίσει να ισχύει από τη στιγμή που θα δημοσιευτεί στην επίσημη εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

    Ωστόσο, ορισμένοι τομείς δεν επηρεάζονται από τα προτεινόμενα μέτρα, όπως οι αφίσες, οι κινηματογράφοι και οι έμμεσες διαφημίσεις, όπως οι λογότυποι στα ρούχα, αλλά με το νόμο επιτρέπεται στα κράτη-μέλη να θέτουν κανονισμούς για τους τομείς αυτούς εφόσον το επιθυμούν. Από τον προτεινόμενο νόμο δεν επηρεάζονται επίσης τα περιοδικά που τυπώνονται εκτός ΕΕ και διανέμονται στα κράτη-μέλη. Η έγκριση της προτεινόμενης απαγόρευσης, που πρόκειται να τεθεί σε ισχύ απο το 2005, προχώρησε παρά την εναντίωση της Γερμανίας και της Βρετανίας.

    [16] Δείτε την ολική έκλειψη Ηλίου στο Internet

    Αννίτα Πασχαλινού 2/12/2002 4:35:00 μμ

    Θέλετε να δείτε την ολική έκλειψη Ηλίου που θα γίνει την Τετάρτη, στις 4/12/2002 αλλά δεν έχετε χρήματα για ένα εισιτήριο μέχρι τη Νότιο Αφρική; Eίστε λάτρεις τέτοιου είδους φυσικών φαινομένων και πιστεύετε στις δυνατότητες της τεχνολογίας; Αν ναι, το Internet προσφέρει για σας μια λύση που αναμφισβήτητα υπόσχεται μοναδικές συγκινήσεις. Στο δικτυακό τόπο του AllAfrica.com οι χρήστες του Διαδικτύου, μπορούν να παρακολουθήσουν σε απευθείας σύνδεση το φαινόμενο, δυστυχώς όχι δωρεάν, αλλά έναντι μικρού σχετικά αντιτίμου...Κάτι λιγότερο από 10 δολάρια.

    Κάτω από το φως του φεγγαριού...για 9.90 δολάρια

    Η Live Eclipse Cam, του site εγκατεστημένη στο βόρειο τμήμα της Νοτίου Αφρικής θα παρακολουθήσει το φαινόμενο από τις 5.50 GMT και ενώ αυτό θα εκτυλίσσεται πάνω από τη Ζάμπια Ναμίμπια, Ζιμπάμπουε, Νότιο Αφρική και Μοζαμβίκη ενώ θα καλύπτουν επίσης όλη τη διαδρομή από τον Ινδικό Ωκεανό μέχρι τις ακτές της Δυτικής Αυστραλίας.

    Με το «εισιτήριο» των 9.90 δολαρίων, οι χρήστες θα έχουν πρόσβαση όχι μόνο στο event αυτό καθεαυτό της έκλειψης αλλά και σε κάποιες άλλες υπηρεσίες αποκλειστικά για τους συνδρομητές

    Αξίζει να σημειωθεί ότι η εικόνα της έκλειψης θα ανανεώνεται διαρκώς και δεν θα είναι σε μορφή video stream

    Στις επιπλέον υπηρεσίες συγκαταλέγονται μεταξύ άλλων, μία ταινία που μπορούμε να κατεβάσουμε στο PC μας με το event της έκλειψης, ένα βίντεο με συνέντευξη ενός διάσημου Αστροφυσικού, πακέτο φωτογραφιών υψηλής resolution που μπορούμε να κατεβάσουμε, utilities, wallpapers, screensavers και posters, με φωτογραφίες του φαινομένου.

    [17] ''Πονηρά'' μπλουζάκια

    2/12/2002 11:00:00 πμ

    Οι "ερωτικές περιπτύξεις" του Οσάμα Μπιν Λάντεν με τον αμερικανό πρόεδρο Τζορτζ Μπους φαίνεται ότι σκανδάλισαν αρκετούς πελάτες στην αγορά του Κουίνσλαντ, όπου εμφανίστηκαν μπλουζάκια με τις εν λόγω στάμπες. Μετά από παράπονα πολλών πελατών, η αστυνομία της Αυστραλίας προέβη στην κατάσχεσή τους. "Ακούσαμε ότι τα συγκεκριμένα μπλουζάκια είχαν εισαχθεί από το Μπαλί της Ινδονησίας αλλά δεν είμαστε σίγουροι" δήλωσε ο εκπρόσωπος της αστυνομίας. Μπλουζάκια με το διαβόητο τρομοκράτη έχουν κάνει την εμφάνισή τους σε πολλές αγορές στην ανατολική Ασία μετά την επίθεση της 11ης Σεπτεμβρίου στην Αμερική.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Monday, 2 December 2002 - 17:55:19 UTC