Browse through our Interesting Nodes for Entertainment in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 02-11-23

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Αμεση επίλυση του κυπριακού ζητά η Ολλανδία
  • [02] Εντυπωσιακή νίκη της Εθνικής Ελλάδας μπάσκετ

    [01] Αμεση επίλυση του κυπριακού ζητά η Ολλανδία

    23/11/2002 8:30:00 μμ

    Οι κ.κ. Σημίτης, Μπαλκενέντε

    Την επιθυμία της Ολλανδίας για επίλυση του κυπριακού το συντομότερο δυνατό εξέφρασε ο υπηρεσιακός πρωθυπουργός της χώρας Γιαν Πέτερ Μπαλκενέντε, στον Κώστα Σημίτη κατά τη συνάντηση που είχαν στη Χάγη. O Ολλανδός πρωθυπουργός εκτίμησε ότι εάν βρεθεί λύση μέχρι τη Σύνοδο της Κοπεγχάγης θα καταστεί πολύ ευκολότερη η απόφαση για την ένταξη της Κύπρου. Ο Ελληνας πρωθυπουργός επεσήμανε ότι ''επιθυμούμε την επίλυση του Κυπριακού το συντομότερο δυνατό, γιατί επιθυμούμε τη συνεργασία στην περιοχή και γιατί το πρόβλημα του διαμελισμού στην Κύπρο πρέπει επιτέλους να τερματιστεί''.

    Περίοδος κρίσιμων αποφάσεων

    Ο κ. Σημίτης είπε ακόμη ότι βρισκόμαστε μπροστά σε κρίσιμες αποφάσεις για τη διεύρυνση, οι οποίες θα πρέπει να ληφθούν στην Κοπεγχάγη και να επικυρωθούν επί ελληνικής Προεδρίας στις 16 Απριλίου στην Αθήνα. Ακόμη ανέφερε ότι στην εαρινή Σύνοδο στις Βρυξέλλες θα πρέπει να προωθηθούν αποφασιστικά και αποτελεσματικά οι αποφάσεις της Λισσαβόνας, όπως επίσης και τα θέματα της απασχόλησης και της λαθρομετανάστευσης, η οποία, όπως τόνισε, δεν είναι μόνο μεσογειακό πρόβλημα, αλλά αφορά όλη την Ευρώπη.

    Από την πλευρά του, ο κ. Μπαλκενέντε είπε ότι η άποψη της ολλανδικής κυβέρνησης για το Κυπριακό είναι ότι οι ενδιαφερόμενες πλευρές πρέπει να αναλάβουν την ευθύνη και να συζητήσουν μεταξύ τους ώστε να μπορέσουν να βρουν λύση.

    Κατά τη συνάντηση των δύο ανδρών συζητήθηκαν ακόμη οι προτεραιότητες της Ελληνικής Προεδρίας, τα θέματα της συνέλευσης για το μέλλον της Ευρώπης και η κατάσταση στο Ιράκ.

    Υπενθυμίζεται ότι ο Γιαν Πέτερ Μπαλκενέντε παραμένει υπηρεσιακός πρωθυπουργός της Ολλανδίας μέχρι τις 22 Ιανουαρίου, όταν θα διεξαχθούν νέες βουλευτικές εκλογές.

    Ο κυβερνητικός συνασπισμός Χριστιανοδημοκρατών, Φιλελευθέρων και του κόμματος που ίδρυσε ο λαϊκιστής και δολοφονηθείς Πιμ Φορτάϊν, κατέρρευσε πριν ένα μήνα, μετά από λιγότερες από εκατό ημέρες θητείας του, λόγω σοβαρής εσωτερικής διένεξης ανάμεσα σε υπουργούς της κυβέρνησης.

    Μαραθώνιος συνομιλιών του Κ. Σημίτη

    Ο πρωθυπουργός τις προηγούμενες ημέρες στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ, στην Πράγα, είχε αλλεπάλληλες συναντήσεις με τους 25 από τους 27 ηγέτες που ήταν παρόντες στη Σύνοδο, μεταξύ των οποίων, και με τον Αμερικανό πρόεδρο Τζορτζ Μπους. Ο κ. Σημίτης δήλωσε στους συνομιλητές του ότι οι ελληνικές θέσεις στο θέμα ένταξης της Κύπρου στην ΕΕ και της επίλυσης του Κυπριακού είναι σαφείς και ξεκάθαρες, χωρίς αστερίσκους ή οποιεσδήποτε άλλες παρατηρήσεις.

    Η αναβλητική στάση της Τουρκίας, η οποία δημιουργεί δυσκολίες για την επίλυση των προβλημάτων, επισημάνθηκε από όλους του συνομιλητές του Πρωθυπουργού, όπως ο ίδιος δήλωσε στους Έλληνες δημοσιογράφους. Η Ελλάδα, στο πλαίσιο των καθαρών λύσεων, πρόσθεσε ο Πρωθυπουργός, δεν θα δεχθεί διαπραγματεύσεις με όρους και θα χρησιμοποιήσει όλα τα μέσα για να το πετύχει.

    Ο κ. Σημίτης ανακοίνωσε ότι θα συνεχίσει τις επαφές και τα ταξίδια έως τη Σύνοδο της Κοπεγχάγης, τονίζοντας ότι η ένταξη της Κύπρου πρέπει να πραγματοποιηθεί ανεξάρτητα από το πολιτικό πρόβλημα, ενώ υποστήριξε ότι η απάντηση της Ελλάδας στους αστερίσκους και τις υποσημειώσεις είναι οι καθαρές λύσεις.

    Όσον αφορά στο αίτημα της Τουρκίας για ημερομηνία έναρξης ενταξιακών διαπραγματεύσεων, ο πρωθυπουργός είπε ότι η Ε.Ε. πρέπει να δώσει ένα θετικό μήνυμα στην Τουρκία, ωστόσο σημείωσε ότι χρειάζονται θετικά μηνύματα και από πλευράς της Τουρκίας τόσο για το Κυπριακό, όσο και το ευρωπαϊκό κεκτημένο.

    Ο πρωθυπουργός είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον γγ του ΟΗΕ, Κόφι Ανάν, ο οποίος τον πληροφόρησε ότι προτίθεται να ασκήσει την όποια πίεση είναι δυνατόν προς την πλευρά των Τουρκοκυπρίων, ώστε να δώσουν και εκείνοι σύντομα μια απάντηση στο σχέδιό του.

    "Να ασκήσει την επιρροή του προς την Τουρκία προκειμένου η γειτονική χώρα να αλλάξει στάση και να προβεί σε θετικές ενέργειες για Κυπριακό και Ευρωστρατό", ζήτησε ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης από τον Πρόεδρο Μπους κατά τη διάρκεια συνάντησης τους, στο περιθώριο του επίσημου δείπνου, που παρατέθηκε στη Πράγα προς τιμήν των ηγετών των χωρών-μελών του ΝΑΤΟ.

    Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Πρόεδρος Μπους ανέφερε στον κ. Σημίτη ότι τα θέματα αυτά τα συζητά στις επαφές του με την τουρκική πλευρά και το ίδιο θα πράξει και ο υπουργός των Εξωτερικών Κόλιν Πάουελ.

    Συναντήσεις με ομολόγους του είχε ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Παπανδρέου, ο οποίος τη Δευτέρα θα βρίσκεται για συνομιλίες στο Λονδίνο και την Τρίτη στην Ουάσιγκτον.

    Επιστρέφει στην Κύπρο ο Αλβαρο ντε Σότο

    Στην Κύπρο επιστρέφει την Κυριακή, ο ειδικός σύμβουλος του Κόφι Ανάν, Αλβαρο ντε Σότο με στόχο την έναρξη εντατικών διαπραγματεύσεων μεταξύ των δύο πλευρών.

    Ο Αλβαρο ντε Σότο συζήτησε στη Χάγη με το Κόφι Ανάν την κατάσταση όπως διαγράφεται λόγω της κωλυσιεργίας της τουρκικής πλευράς και της συνεχιζόμενης απουσίας του Ραούφ Ντενκτάς στο εξωτερικό.

    Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Γενικός Γραμματέας προτίθεται να εμπλέξει άμεσα στην προσπάθεια αυτή την Ελλάδα και την Τουρκία, τις οποίες και προτίθεται να επισκεφθεί.

    Εν τω μεταξύ, νέα συνάντηση στη Νέα Υόρκη με τον πρόεδρο Κληρίδη και τον Ραούφ Ντενκτάς, προγραμματίζει ο Κόφι Ανάν, για τις 30 Νοεμβρίου, σύμφωνα με την τουρκοκυπριακή εφημερίδα "Κίπρις". Ο σύμβουλος του Ραούφ Ντενκτάς, Εργκούν Ολγκιούν είπε στην ίδια εφημερίδα ότι μέχρι στιγμής δεν τους έχει γίνει οποιαδήποτε νύξη για συνάντηση.

    [02] Εντυπωσιακή νίκη της Εθνικής Ελλάδας μπάσκετ

    23/11/2002 8:52:00 μμ

    Ούτε τα 2.32μ. του Μουρεσάν, δεν εμπόδισαν την εθνική μας ομάδα να συνεχίσει το σερί των επιτυχημένων εμφανίσεων στο Β' όμιλο για την ημιτελική φάση του Ευρωμπάσκετ 2003. Το ελληνικό συγκρότημα, παραδίδοντας μαθήματα μπάσκετ στο μεγαλύτερο μέρος του αγώνα που φιλοξενήθηκε στο κλειστό της Ηλιούπολης, επικράτησε 103-45 της Ρουμανίας και έφτασε τις επτά νίκες σε ισάριθμους αγώνες.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Saturday, 23 November 2002 - 22:00:34 UTC