Visit our archive of Documents on Greece & the Former Yugoslav Republic of Macedonia (FYROM) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Saturday, 20 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 02-11-18

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Κοινή στρατηγική ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ
  • [02] Ποινική δίωξη σε μέλος της ''Χρυσής Αυγής''
  • [03] To... καυσαέριο ήταν η αιτία του καυγά
  • [04] Νέες γραμμές τρόλεϋ στην Αθήνα
  • [05] Σχηματίστηκε η νέα κυβέρνηση της Τουρκίας
  • [06] Μαθητές-όμηροι σε σχολείο της Ισπανίας
  • [07] Την 1η Μαΐου 2004 η διεύρυνση της Ε.Ε
  • [08] Μεγαλώνει η πετρελαιοκηλίδα στην Ισπανία
  • [09] Στη Βαγδάτη οι επιθεωρητές του ΟΗΕ
  • [10] Συνελήφθη ο επίδοξος αεροπειρατής της ''El Al''
  • [11] Αύριο ο προϋπολογισμός στη Βουλή
  • [12] Μπάσκετ: Νίκες για ΑΕΚ και Μαρούσι
  • [13] Μάχη αστέρων για τίτλο του ποδοσφαιριστή της χρονιάς
  • [14] Κυπριακός πολιτισμός στις Βρυξέλλες
  • [15] Τσιγαρόβηχας: Μία κρυφή ασθένεια
  • [16] Όχι στις ''αδιάκριτες'' εταιρείες
  • [17] Φαντασμαγορικό show στον ουρανό

    [01] Κοινή στρατηγική ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ

    18/11/2002 6:45:00 μμ

    Φωτογραφία Αρχείου

    Τη συγκρότηση ενός κοινού οργάνου με τίτλο "Εθνικό συνδικαλιστικό συμβούλιο" αποφάσισαν σήμερα τα προεδρεία της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ που συμφώνησαν επίσης για ένα πενταετές χρονοδιάγραμμα ενοποίησης των δύο μεγάλων τριτοβάθμιων εργατικών οργανώσεων. Το Εθνικό Συνδικαλιστικό Συμβούλιο θα συγκροτηθεί στις αρχές του 2003 και στόχος του θα είναι η διαμόρφωση ενιαίας στρατηγικής των δύο οργανώσεων σε εθνικό και διεθνές επίπεδο στα ζητήματα της απασχόλησης, της κοινωνικής πολιτικής, της ανάπτυξης και του περιβάλλοντος.

    Τα προεδρεία της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ αποφάσισαν να προωθήσουν άμεσα την κοινή λειτουργία των γραμματειών εργασιακών σχέσεων απασχόλησης, ανάπτυξης, κοινωνικής πολιτικής, πολιτισμού και αθλητισμού, αλλά και να ενισχύσουν τη συνεργασία τα πλαίσια του Ινστιτούτο Εργασίας, με την καλύτερη στελέχωση και αναδιοργάνωσή του.

    Συμφώνησαν επίσης να συνεργαστούν στη συμμετοχή τους στα κινήματα ειρήνης και τα διεθνή αντιπολεμικά κινήματα, αλλά και στην παρέμβαση στις εργασίες της συνόδου κορυφής της Ε.Ε. στη Θεσσαλονίκη τον Ιούνιο του 2003.

    Τα ζητήματα αυτά θα τεθούν ασφαλώς στο έκτακτο οργανωτικό συνέδριο που αρχίζει την ερχόμενη Παρασκευή στον Αστέρα της Βουλιαγμένης. Ανάμεσα στα θέματα που θα συζητηθούν είναι και η αλλαγή του ονόματος της ΓΣΣΕ, όπου υπάρχουν προτάσεις να γίνει συνομοσπονδία εργατοϋπαλλήλων ή εργαζομένων στη θέση των εργατών που υπάρχει μέχρι σήμερα.

    Σχετικά με την προοπτική σταδιακής ενοποίησης των δύο μεγάλων συνδικάτων, ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ Χρήστος Πολυζωγόπουλος τόνισε ότι πρόκειται για μια σημαντική πρωτοβουλία που προωθεί την κοινή δράση και ενισχύει την παρέμβαση των συνδικάτων και αυτό θα έχει σημαντικά οφέλη για τους εργαζόμενους.

    Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της ΑΔΕΔΥ Σπύρος Παπασπύρος σημείωσε ότι το νέο εγχείρημα θα κριθεί από τη βούληση των δύο συνδικάτων και χαρακτήρισε σημαντικό βήμα τη συγκρότηση του Εθνικού Συνδικαλιστικού Συμβουλίου.

    [02] Ποινική δίωξη σε μέλος της ''Χρυσής Αυγής''

    18/11/2002 5:53:00 μμ

    Ποινική δίωξη σε βαθμό πλημμελήματος για επικίνδυνη και απλή σωματική βλάβη άσκησε η εισαγγελία εναντίον του 27χρονου Θεόδωρου Μαγκώτσου, ο οποίος συνελήφθη για την επίθεση ομάδας μελών της "Χρυσής Αυγής" εναντίον του 20χρονου φοιτητή Πάρη Χρυσού. Ο Μαγκώτσος αφέθηκε ελεύθερος, αφού ορίσθηκε ρητή δικάσιμος. Τις ίδιες κατηγορίες έχει απαγγείλει ο Εισαγγελέας εις βάρος των Χαράλαμπου Κουσουμβρή και Δημήτρη Παπαγεωργίου, οι οποίοι αναζητούνται για το ίδιο συμβάν.

    [03] To... καυσαέριο ήταν η αιτία του καυγά

    18/11/2002 6:59:00 μμ

    Μια απλή παρατήρηση επειδή μιά μοτοσικλέτα εξέπεμπε υπερβολικό καυσαέριο από την εξάτμιση της, έγινε αιτία για να καταλήξουν τρία άτομα στο νομαρχιακό νοσοκομείο Σερρών.

    Συγκεκριμένα ο Βασίλης Τσαουσίδης 36 χρόνων έκανε παρατήρηση στον 40χρονο Κώστα Σαμαρά, λέγοντάς του πως η εξάτμιση της μοτοσικλέτας του εκπέμπει πολύ καυσαέριο. Ο 40χρονος παρεξηγήθηκε, ακολούθησε λογομαχία μεταξύ των δύο ανδρών και στη συνέχεια ο Σαμαράς έβγαλε μαχαίρι και τραυμάτισε στην κοιλιακή χώρα τον Τσαουσίδη.

    Βλέποντας τον φίλο του να δέχεται επίθεση ο Θεοφάνης Νταλαθανασάρας, 38 χρόνων βγήκε από το αυτοκίνητο του Τσαουσίδη, άρπαξε μια πέτρα και την εκσφενδόνισε στο κεφάλι του Σαμαρά, τραυματίζοντάς τον. Στη συνέχεια, οι δύο τραυματίες μεταφέρθηκαν για νοσηλεία στο νοσοκομείο Σερρών και η Αστυνομία της περιοχής διενεργεί προανάκριση για τη διαλεύκανση του επεισοδίου.

    [04] Νέες γραμμές τρόλεϋ στην Αθήνα

    18/11/2002 1:50:00 μμ

    Δύο νέες γραμμές τρόλεϋ, στα δυτικά προάστια της Αθήνας, εγκαινίασε σήμερα στη μία το μεσημέρι ο υπουργός Μεταφορών Χρήστος Βερελής.

    Τα τρόλεϋ που θα έχουν τους αριθμούς 24 και 25, θα ξεκινούν από την πλατεία Καραϊσκάκη και θα συνδέουν, η πρώτη, το Ίλιον με την Πετρούπολη και η δεύτερη, το Ίλιον με το Καματερό.

    [05] Σχηματίστηκε η νέα κυβέρνηση της Τουρκίας

    18/11/2002 6:12:00 μμ

    Την σύνθεση του νέου υπουργικού συμβουλίου της Τουρκίας παρουσίασε λίγο μετά τις 15:30 στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Αχμέτ Νετζντέτ Σεζέρ, ο εντολοδόχος πρωθυπουργός Αμπντουλάχ Γκιουλ. Υπουργός Εξωτερικών αναλαμβάνει ο αντιπρόεδρος του κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης, Γιασάρ Γιακίς και υπουργός Αμυνας, ο Βεζντί Γκιονούλ. Η νέα 25μελής κυβέρνηση περιλαμβάνει τρεις αντιπροέδρους, τέσσερις υπουργούς άνευ χαρτοφυλακίου και 17 υπουργεία, ενώ υπάρχει και μια γυναίκα, η υπουργός Τουρισμού Γκιουλντάλ Ακσίτ. Η προηγούμενη κυβέρνηση της χώρας αποτελείτο από 35 υπουργεία.

    Οι νέοι υπουργοί Εξωτερικών και Αμυνας

    Ο Γιασάρ Γιακίς είναι ο πρώτος από το 1987 υπουργός Εξωτερικών που προέρχεται από το διπλωματικό σώμα και εξελέγη βουλευτής για πρώτη φορά στις εκλογές της 3ης Νοεμβρίου. Το 1962 άρχισε να εργάζεται στο τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών και αποχώρησε από το τουρκικό διπλωματικό σώμα το 2001, είναι έγγαμος και γνωρίζει τη γαλλική, την αγγλική και την αραβική.

    Ο νέος υπουργός Αμυνας, Βεζντί Γκιονούλ αποφοίτησε το 1960 από τη Σχολή Πολιτικών Επιστημών του Πανεπιστημίου της Aγκυρας και στη συνέχεια άρχισε να εργάζεται στο υπουργείο Εσωτερικών, αναλαμβάνοντας διάφορα διοικητικά καθήκοντα. Το 1976 ανέλαβε νομάρχης Κοτζάελι (Νικομήδεια). Στις εκλογές του 1999 εξελέγη βουλευτής του Κόμματος Αρετής. Το 2001 εντάχθηκε στο Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης.

    Η σύνθεση της νέας κυβέρνησης

    Πρωθυπουργός: Αμπντουλάχ Γκιουλ

    Αντιπρόεδρος κυβέρνησης: Αμπντουλατίφ Σενέρ

    Αντιπρόεδρος κυβέρνησης: Μεχμέτ Αλί Σαχίν

    Αντιπρόεδρος κυβέρνησης: Ερτουγρούλ Γιαλτσίνμπαγιρ

    Υπουργός άνευ χαρτοφυλακίου: Μεχμέτ Αϊντίν

    Υπουργός άνευ χαρτοφυλακίου: Μπεσίρ Αταλάϊ

    Υπουργός άνευ χαρτοφυλακίου: Αλί Μπαμπατζάν

    Υπουργός άνευ χαρτοφυλακίου: Κουρσάτ Τουζμέν

    Υπουργός Αμυνας: Βεζντί Γκιονούλ

    Υπουργός Εσωτερικών: Αμπντουλκαντίρ Aκσου

    Υπουργός Εξωτερικών: Γιασάρ Γιακίς

    Υπουργός Δικαιοσύνης: Τζεμίλ Τσιτσέκ

    Υπουργός Οικονομικών: Κεμάλ Ούνακιταν

    Υπουργός Παιδείας: Ερκάν Μουμτζού

    Υπουργός Δημοσίων Εργων: Ζεκί Έργκεζεν

    Υπουργός Υγείας: Ρετζέπ Aκνταγ

    Υπουργός Μεταφορών: Μπιναλί Γιλντιρίμ

    Υπουργός Γεωργίας: Σαμί Γκιουτσλού

    Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων: Μουράτ Μπασεσγκίογλου

    Υπουργός Βιομηχανίας και Εμπορίου: Αλί Τζοσκούν

    Υπουργός Ενέργειας και Φυσικών Πόρων: Χιλμί Γκιουλέρ

    Υπουργός Πολιτισμού: Χουσεΐν Τσελίκ

    Υπουργός Τουρισμού: Γκιουλντάλ Ακσίτ

    Υπουργός Δασών: Οσμάν Πεπέ

    Υπουργός Περιβάλλοντος: Ιμντάτ Σουτλούογλου

    [06] Μαθητές-όμηροι σε σχολείο της Ισπανίας

    18/11/2002 6:39:00 μμ

    Αγνωστος άνδρας εισέβαλε στο σχολείο Casal del' Angel, της πόλης L' Hospitalet de Llobregat, κοντά στη Βαρκελώνη, γύρω στις 17: 00 ώρα Ελλάδας, και με την απειλή μαχαιριού, κρατάει όμηρους 25 μαθητές της έκτης δημοτικού και μία δασκάλα τους. Σύμφωνα με τις ισπανικές αρχές, ο δράστης είναι νεαρός και ζητάει λύτρα 1.000.000 ευρώ. Η αστυνομία έχει ήδη αποκλείσει το σχολείο, ενώ ο δήμαρχος της πόλης και ο αστυνομικός διοικητής διαπραγματεύονται ήδη με τον άγνωστο για την απελευθέρωση των μαθητών. Μέχρι στιγμής δεν έχει αναφερθεί κανένας τραυματισμός, ενώ ορισμένοι γονείς που έχουν υποστεί ισχυρό σοκ, δέχονται τις πρώτες βοήθειες από ειδικά συνεργεία. Οι υπόλοιποι μαθητές του σχολείου, το οποίο περιλάμβανει όλες τις τάξεις από νηπιαγωγείο μέχρι Λύκειο, έχουν μεταφερθεί σε ασφαλή χώρο.

    [07] Την 1η Μαΐου 2004 η διεύρυνση της Ε.Ε

    18/11/2002 6:39:00 μμ

    Στην τελική ευθεία για την διεύρυνσή της εισέρχεται από αυτή την εβδομάδα η Ε.Ε, καθώς στις Βρυξέλλες συνεδριάζουν οι υπουργοί Εξωτερικών της Ε.Ε και στο Στρασβούργο το Ευρωκοινοβούλιο. Οι υπουργοί Εξωτερικών της Ε.Ε, παρουσιάζουν στους ομολόγους τους των υπό ένταξη κρατών τις οικονομικές προσφορές των 15 αναφορικά με τη διεύρυνση,δηλαδή το ύψος των ενισχύσεων που θα λάβουν οι 10 μετά την προσχώρησή τους στην ΕΕ. Στο Στρασβούργο, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο έχει καλέσει 214 βουλευτές από τις 13 υποψήφιες χώρες για να λάβουν μέρος σε μια άτυπη συνεδρίαση που - ουσιαστικά - έχει το χαρακτήρα "πρόβας τζενεράλε" των συνόδων της ευρωβουλής μετά τη διεύρυνση.

    Το Κυπριακό στη σύνοδο των Βρυξελλών

    Στη σύνοδο των Βρυξελλών, όπου από ελληνικής πλευράς μετέχει προς το παρόν ο Τ. Γιαννίτσης, δεδομένου ότι ο Γ. Παπανδρέου παρέμεινε το πρωί στην Αθήνα λόγω της επίσκεψης Ερντογάν, οι υπουργοί Εξωτερικών καλούνται να διαμορφώσουν το πρώτο σχέδιο της ημερήσιας διάταξης των εργασιών της Συνόδου Κορυφής της Κοπεγχάγης, αλλά και να προσδιορίσουν την ακριβή ημερομηνία επίσημης ένταξης των νέων κρατών στην ΕΕ. Οπως είναι γνωστό, η Συνθήκη προσχώρησης αναμένεται να υπογραφεί τον Απρίλιο του 2003 στην Αθήνα, η δε επίσημη προσχώρηση αναμένεται να γίνει την 1η Μαΐου 2004, ημερομηνία που από θεσμικής πλευράς συμφέρει τους 15 και από οικονομικής πλευράς τους 10.

    Το θέμα που κυριάρχησε στην πρωινή συνεδρίαση αφορούσε την οικονομική πτυχή της διεύρυνσης. Οι 15 κατέστησαν σαφές ότι το "οικονομικό πακέτο" στο οποίο συμφώνησαν οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων της ΕΕ προ ημερών στις Βρυξέλλες είναι μη διαπραγματεύσιμο, κυρίως δε σε σχέση με τις αγροτικές δαπάνες. Η θέση των "15" κάθε άλλο παρά ικανοποίησε τις υποψήφιες χώρες, συμπεριλαμβανομένης και της Κύπρου. Ο υπουργός Εξωτερικών της Κύπρου Ι. Κασουλίδης στην παρέμβασή του αναφέρθηκε τόσο στον γεωργικό τομέα, όσο και στο ζήτημα της συνεισφοράς της Κύπρου στον κοινοτικό προϋπολογισμό.

    Οι "15" αναμένεται επίσης να ασχοληθούν σήμερα και με την αναμόρφωση του τρόπου λειτουργίας του Συμβουλίου της ΕΕ, συμπεριλαμβανομένης της εκ περιτροπής άσκησης της προεδρίας, αλλά και του αριθμού των επισήμων γλωσσών που θα χρησιμοποιούνται κατά τη διάρκεια των συνεδριάσεων.

    Οι εξελίξεις στο κυπριακό αναμένεται επίσης να συζητηθούν στο Συμβούλιο, (αλλά στο δείπνο και όχι κατά την επίσημη συνεδρίαση), ενώ δεν αναμένεται να υπάρξει κάποια επίσημη ανακοίνωση των "15", ή κάποια ανακοίνωση που να προσθέτει νέα στοιχεία στο ζήτημα της Κύπρου. Πάντως κατά τη διάρκεια του δείπνου αναμένεται να υπάρξει ενημέρωση του Συμβουλίου από πλευράς του υπουργού Εξωτερικών Γ. Παπανδρέου, ο οποίος θα αναφερθεί στις προτάσεις Αναν αλλά και στις ελληνικές θέσεις, τις οποίες όμως - σε γενικές γραμμές - έχει προδιαγράψει, μέσω της επιστολής του προς τους κοινοτικούς ομολόγους του.

    Εξάλλου, αύριο θα συνέλθουν στις Βρυξέλλες και οι υπουργοί Αμυνας των "15", υπό την προεδρία του Γ. Παπαντωνίου. Μεταξύ των θεμάτων που θα συζητηθούν είναι και το ζήτημα του λεγόμενου "ευρωστρατού", επί του οποίου δεν υπάρχουν - προς το παρόν - νεότερα στοιχεία από την πλευρά της Αγκυρας, στην οποία άλλωστε δεν έχει ακόμα ορκιστεί η νέα κυβέρνηση.

    Τέλος, σήμερα το βράδυ θα συναντηθεί με τον ύπατο εκπρόσωπο της ΕΕ για τα αμυντικά ζητήματα τόσο ο Γ. Παπαντωνίου, όσο και ο Ι. Κασουλίδης από κυπριακής πλευράς.

    [08] Μεγαλώνει η πετρελαιοκηλίδα στην Ισπανία

    18/11/2002 6:43:00 μμ

    Νέα διαρροή πετρελαίου από το δεξαμενόπλοιο MS Prestige ανακοινώθηκε από το τοπικό ραδιόφωνο, καθώς μια επιπλέον δεξαμενή του με καύσιμα, η τρίτη κατά σειρά, υπέστη ρήγμα. Ειδικοί επιστήμονες και τεχνικοί που πραγματοποιούν από αέρος περιπολίες είδαν τη νέα πετρελαιοκηλίδα, μήκους τριών χιλιομέτρων και πλάτους ενός μιλίου, ενώ διάσπαρτες πετρελαιοκηλίδες έχουν ήδη από την περασμένη Τετάρτη ρυπάνει περίπου 200 χιλιόμετρα ακτής.

    Πετρελαιοκηλίδα μήκους πέντε χιλιομέτρων έχει σχηματιστεί κοντά στο τάνκερ, καθώς έχουν ήδη χυθεί στη θάλασσα 3.000 τόνοι καύσιμου πετρελαίου. Ανδρες των σωστικών συνεργείων προσπαθούν ν' αποτρέψουν μια πολύ μεγαλύτερη καταστροφή σε περίπτωση που το τάνκερ σπάσει στα δύο και χυθούν στη θάλασσα οι 75.000 τόνοι καύσιμου πετρελαίου που υπάρχουν ακόμη στις δεξαμενές του.

    Το πλοίο που από χθες βρίσκεται σε απόσταση 72 ναυτικών μιλίων ανοικτά της Γαλικίας, στη βορειοδυτική Ισπανία, είναι προσδεμένο σε δύο ισπανικά ρυμουλκά τα οποία προσπαθούν να το απομακρύνουν από την ακτή, ανακοινώθηκε από τη νομαρχία της Γαλικίας. Ο Έλληνας καπετάνιος του τάνκερ, Απόστολος Μαγκούρας κρατείται από τις αρχές καθώς κατηγορείται από την ισπανική δικαιοσύνη για οικολογικό έγκλημα και ανυπακοή στις αρχές.

    Η Γαλλία, επίσης, δηλώνει έτοιμη ν' αντιμετωπίσει πιθανή ρύπανση, αν η πετρελαιοκηλίδα φτάσει στις ακτές της. Όπως ανακοίνωσε σήμερα ο υφυπουργός Μεταφορών Ντομινίκ Μπισερό, ''όλα είναι έτοιμα ώστε να καταπολεμηθεί η ρύπανση". Γι' αυτό το λόγο έχουν τεθεί προληπτικά σε ισχύ τα μέσα για την προστασία της παράκτιας ζώνης στο σύνολο των γαλλικών ακτών.

    [09] Στη Βαγδάτη οι επιθεωρητές του ΟΗΕ

    18/11/2002 3:24:00 μμ

    Επέστρεψαν στη Βαγδάτη για να επιθεωρήσουν τον αφοπλισμό του ιρακινού οπλοστασίου, οι επιθεωρητές των Ηνωμένων Εθνών. Σαφώς ενισχυμένοι από το ψήφισμα 1441 του Οργανισμού, οι απεσταλμένοι του ΟΗΕ, θα ξεκινήσουν τις εργασίες τους την επόμενη εβδομάδα και θα έχουν τα αποτελέσματα των επιθεωρήσεων τους επόμενους έξι μήνες. Στην αντίπερα όχθη, οι ΗΠΑ, σύμφωνα με σημερινό δημοσίευμα των New York Times, συνεχίζουν τις προετοιμασίες τους για έναν ενδεχόμενο πόλεμο κατά του Ιράκ.

    Νέα ευκαιρία για ειρήνη

    " Νέα ευκαιρία "χαρακτήρισε την άφιξη των επιθεωρητών, ο επικεφαλής της αποστολής του ΟΗΕ, Σουηδός Χανς Μπλιξ, ο οποίος έφθασε στη Βαγδάτη το μεσημέρι μαζί με τον Αιγύπτιο Μοχάμεντ Ελ Μπαραντέι.

    Από την πλευρά του, ο πρεσβευτής του Ιράκ στον ΟΗΕ δήλωσε ότι η χώρα του θα συνεργαστεί πλήρως με τους επιθεωρητές, ώστε να μην υπάρξουν δικαιολογίες για μία στρατιωτική επίθεση των ΗΠΑ.

    «Οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοι τους, δεν πρόκειται να ενοχλήσουν τους στρατιωτικούς του Ιράκ, που δεν ανήκουν στην κλίκα του Σαντάμ Χουσείν» υπογράμμισε με σημερινές του δηλώσεις ο Αμερικανός υπουργός Αμυνας, Ντόναλντ Ράμσφελντ.

    [10] Συνελήφθη ο επίδοξος αεροπειρατής της ''El Al''

    18/11/2002 6:55:00 μμ

    Ο Ταουφίκ Φούκρα

    Να αντιγράψει τις τρομοκρατικές επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου στις Ηνωμένες Πολιτείες ήθελε ο Ισραηλινός, αραβικής καταγωγής, ο οποίος προσπάθησε χθες να πραγματοποιήσει αεροπειρατεία σε αεροσκάφος της ισραηλινής εταιρίας "El Al". Ο 23χρονος σπουδαστής Ταουφίκ Φούκρα ήθελε να ρίξει το αεροσκάφος σε ένα από τα δημόσια κτίρια του Τελ Αβίβ, δήλωσαν σήμερα αξιωματούχοι της τουρκικής αστυνομίας, σύμφωνα με το πρακτορείο Ανατολή. Αυτόπτες μάρτυρες ανέφεραν πως ο Φούκρα ακινητοποίησε με σουγιά μια αεροσυνοδό και προσπάθησε να εισβάλει στο πιλοτήριο. Ομως δύο άντρες ασφαλείας που επέβαιναν στο αεροσκάφος, το οποίο εκτελούσε την πτήση Τελ Αβίβ-Κωνσταντινούπολη με 170 επιβάτες, κατάφεραν να τον αφοπλίσουν.

    Ηθελε να αντιγράψει τις τρομοκρατικές επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου

    ''Η πράξη του αυτή είχε αποκλειστικό σκοπό να ακουστεί η φωνή του παλαιστινιακού λαού'', τόνισε αξιωματούχος της τουρκικής αστυνομίας και πρόσθεσε πως ο δράστης, ο οποίος θα παρουσιαστεί αργότερα σήμερα ενώπιον δικαστηρίου της Κωνσταντινούπολης, είπε πως φανταζόταν ότι θα πραγματοποιήσει μια αεροπειρατεία όπως αυτές της 11ης Σεπτεμβρίου.

    Σύμφωνα με το τουρκικό τηλεοπτικό δίκτυο NTV, ο Φούκρα δήλωσε στους αστυνομικούς ότι ήθελε να αναγκάσει το πλήρωμα να οδηγήσει το αεροσκάφος πάνω σε ένα δημόσιο κτίριο του Τελ Αβίβ, χωρίς όμως να αποκαλύψει σε ποιό.

    Πάντως, η τουρκική αστυνομία, η οποία ανακρίνει τον δράστη από χθες το βράδυ, ανακοίνωσε πως δεν ανήκει σε καμιά πολιτική ή άλλη οργάνωση. Αξιωματούχοι της πρεσβείας του Ισραήλ στην Αγκυρα συνεργάζονται πλήρως με τις τουρκικές αρχές, ωστόσο δεν έχει διευκρινιστεί ακόμα αν ο Φούκρα θα παραδοθεί τελικά στις ισραηλινές αρχές.

    [11] Αύριο ο προϋπολογισμός στη Βουλή

    18/11/2002 11:47:00 πμ

    Προσαρμοσμένα στα μέτρα της Γιούροστατ είναι τα μεγέθη του νέου προϋπολογισμού που κατατίθεται αύριο στη Βουλή, αφού προηγηθεί η έγκρισή του από το υπουργικό συμβούλιο. Οι προβλέψεις για το μακροοικονομικό ισοζύγιο και το δημόσιο χρέος έχουν αναθεωρηθεί προς τα κάτω σε σχέση με το προσχέδιο, ενώ ο ρυθμός ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας το 2003 υπολογίζεται στο 3,8%, ακόμα χαμηλότερα δηλαδή και από την πρόβλεψη που αναφέρει στην έκθεσή της η ευρωπαϊκή επιτροπή.

    [12] Μπάσκετ: Νίκες για ΑΕΚ και Μαρούσι

    18/11/2002 7:37:00 μμ

    Ασταμάτητη παραμένει στο ελληνικό πρωτάθλημα η ΑΕΚ, που ξεπέρασε και το εμπόδιο της Νήαρ Ηστ, επικρατώντας 75-70 σε αγώνα για την 4η ημέρα της Α1, στο κλειστό της Καισαριανής. Πλέον, η ομάδα του Ντράγκαν Σάκοτα ισοβαθμεί με τον Παναθηναϊκό και τον Μακεδονικό στην πρώτη θέση της βαθμολογίας. Πρώτος σκόρερ των πρωταθλητών, ο Μιχάλης Κακιούζης που σημείωσε 14 πόντους. Εν τω μεταξύ, το Μαρούσι σταμάτησε το αήττητο σερί του Ιωνικού ΝΦ στο κλειστό του Αγίου Θωμά, αφού κέρδισε με 74-67. Πρώτος σκόρερ των γηπεδούχων αναδείχθηκε ο Κένιον Τζόουνς που σημείωσε 23 πόντους, έχοντας στο ενεργητικό του και 13 ριμπάουντ.

    [13] Μάχη αστέρων για τίτλο του ποδοσφαιριστή της χρονιάς

    18/11/2002 7:24:00 μμ

    Δύο ποδοσφαιριστές που ξεχώρισαν στο Μουντιάλ της Ασίας και ο άνθρωπος που οδήγησε την Ρεάλ Μαδρίτης στην κατάκτηση του Τσάμπιονς Λιγκ, πετυχαίνοντας κατά γενική ομολογία ένα από τα εντυπωσιακότερα γκολ όλων των εποχών, είναι οι υποψήφιοι για τον τίτλο του κορυφαίου ποδοσφαιριστή για το 2002. Όπως ανακοινώθηκε από την FIFA, την τιμητική αυτή διάκριση, θα διεκδικήσουν ο Ζινεντίν Ζιντάν, ο Ολιβερ Καν που ήταν από τους πρωταγωνιστές της Γερμανίας στο Μουντιάλ και ο Ρονάλντο που σημείωσε τα δύο γκολ της Βραζιλίας στον τελικό με τα "πάντσερ", οδηγώντας την ομάδα του στην κατάκτηση του Παγκοσμίου κυπέλλου.

    Το όνομα του κορυφαίου ποδοσφαιριστή της χρονιάς, ο οποίος θα διαδεχθεί τον Λουίς Φίγκο, θα ανακοινωθεί στις 17 Δεκεμβρίου, κατά την διάρκεια της σχετικής εκδήλωσης που θα γίνει σε Συνεδριακό Κέντρο της Μαδρίτης.

    Ο Καν, που αναδείχθηκε κορυφαίος παίκτης του Μουντιάλ, είναι ο πρώτος τερματοφύλακας που περιλαμβάνεται στην τριάδα των υποψηφίων, από το 1991 οπότε και θεσπίστηκε η σχετική διάκριση από την διεθνή ομοσπονδία.

    [14] Κυπριακός πολιτισμός στις Βρυξέλλες

    18/11/2002 7:10:00 μμ

    Ξεκινούν αύριο στις Βρυξέλλες, οι εκδηλώσεις για την προβολή του Κυπριακού πολιτισμού στις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες, ενόψει της ένταξης της Κύπρου στην Ε.Ε.Οι εκδηλώσεις διοργανώνονται από την Ελληνική και Κυπριακή Ομογένεια, με την αρωγή του Ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών και του υπουργείου Πολιτισμού της Κύπρου.

    Ο υφυπουργός εξωτερικών Γιάννης Μαγκριώτης, ο οποίος αναχωρεί αύριο για τις Βρυξέλλες, προκειμένου να παρευρεθεί στις εκδηλώσεις δήλωσε: «Με την πρωτοβουλία αυτή,θέλουμε να καταδείξουμε στην παρούσα χρονική συγκυρία, όπου συζητείται η ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ και η επίλυση του πολιτικού της προβλήματος, πως ο κυπριακός πολιτισμός είναι ο ευρωπαϊκός πολιτισμός και πως η ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ φέρνει στους κόλπους της Ευρώπης ένα δικό της κομμάτι".

    Μεταξύ των εκδηλώσεων που θα πραγματοποιηθούν στις Βρυξέλλες θα γίνει και συναυλία των Μάριου Τόκα και Πασχάλη Τερζή, στο Cirque Royal. Πρόκειται για την πρώτη εκ των τριών συναυλιών που διοργανώνονται στο πλαίσιο του προγράμματος προβολής του κυπριακού πολιτισμού στις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες, εν όψει της ένταξης της Κύπρου στην ΕΕ. Η δεύτερη, με τη συμμετοχή του Γ. Νταλάρα, θα διεξαχθεί στο Λονδίνο την 1η και η τρίτη στην Κοπεγχάγη στις 3 Δεκεμβρίου.

    [15] Τσιγαρόβηχας: Μία κρυφή ασθένεια

    18/11/2002 6:30:00 μμ

    Ο τσιγαρόβηχας μπορεί να υποκρύπτει μια σοβαρή νόσο των πνευμόνων, τη χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια. Περίπου ένα εκατομμύριο Έλληνες υποφέρουν από τη συγκεκριμένη πάθηση, η οποία παλιότερα ονομαζόταν και χρόνια βρογχίτιδα, όμως πολλοί από αυτούς δεν το γνωρίζουν.

    Τα συμπτώματα της ασθένειας, σύμφωνα με τον πνευμονολόγο κ. Παναγιώτη Μπεχράκη, είναι ο βήχας, η δύσκολη αναπνοή, η πτύελα και τα συχνά κρυολογήματα. Αν κάποιος έχει αυτά τα συμπτώματα και καπνίζει, τότε είναι πολύ πιθανό να έχει ήδη χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια. Ακόμα όμως και όσοι δεν έχουν κανένα σύμπτωμα, αν είναι χρόνιοι καπνιστές, μπορεί να πάσχουν από την ασθένεια.

    Οι σημαντικότεροι μέθοδοι πρόληψης είναι η διακοπή του καπνίσματος και η έγκαιρη εξέταση από πνευμονολόγο. Όσον αφορά στην Ελλάδα, η νόσος έχει εντοπιστεί σε μεγάλη έκταση στους πληθυσμούς της υπαίθρου, καθώς εκτιμάται ότι πολλοί βαρείς καπνιστές συγχρωτίζονται στο παραδοσιακό ελληνικό καφενείο του χωριού με αποτέλεσμα ακόμη και όσοι δεν καπνίζουν, να εμφανίζουν τη νόσο εξ αιτίας του παθητικού καπνίσματος

    [16] Όχι στις ''αδιάκριτες'' εταιρείες

    18/11/2002 6:18:00 μμ

    Οι εργαζόμενοι ξανακερδίζουν το δικαίωμά τους στην προστασία της ιδιωτικής τους ζωής στο χώρο εργασίας, καθώς οι κανόνες σχετικά με τον έλεγχο των e-mail από τους εργοδότες γίνονται πολύ αυστηρότεροι. Ο νόμος Προστασίας Πληροφοριών ορίζει σε ποιες περιπτώσεις μπορεί να γίνει ο έλεγχος και το πώς μπορούν να χρησιμοποιηθούν οι πληροφορίες που έχουν συγκεντρωθεί.

    Ο Επίτροπος Πληροφοριών στη Μεγάλη Βρετανία προειδοποιεί τις εταιρίες που δεν υπακούουν τους νέους νόμους, ότι θα διώκονται σύμφωνα με τον Νόμο για την Προστασία των Πληροφοριών. Νομικοί προειδοποιούν τις επιχειρήσεις να μην αψηφήσουν τις νέες ρυθμίσεις, καθώς θα αντιμετωπίσουν σοβαρές ποινές αν οι παραβιάσεις αυτές καταλήξουν στο δικαστήριο.

    Πολλές εταιρίες ελέγχουν τα e-mail και τα sites που επισκέπτονται οι εργαζόμενοι προκειμένου να προστατεύσουν τα συστήματά τους από ιούς και junk e-mails. Πολλές εταιρίες, μάλιστα, που προσφέρουν χρηματοοικονομικές υπηρεσίες συνηθίζουν να ελέγχουν την επικοινωνία των υπαλλήλων τους για να τους βοηθήσουν να συμμορφωθούν με τους κανονισμούς της επιχείρησης.

    Ο Επίτροπος, όμως, τονίζει ότι οι εταιρίες δεν είναι υπεράνω των νόμων και ότι δεν μπορούν να αγνοούν τους κανόνες προστασίας δεδομένων. "Υπάρχουν επιχειρήσεις που δεν έχουν συμμορφωθεί με τους νόμους", υπογράμμισε ο εκπρόσωπος της Επιτροπής Πληροφοριών και συνέχισε: "Ο νόμος είναι πολύ απλός. Οι εταιρίες πρέπει να συγκεκριμενοποιήσουν τον έλεγχο και να θυμίζουν καθημερινά στους εργαζόμενους ότι τους ελέγχουν".

    [17] Φαντασμαγορικό show στον ουρανό

    18/11/2002 5:15:00 μμ

    Ένα μοναδικό θέαμα θα παρακολουθήσουν όσοι κοιτάξουν τον ουρανό αύριο τα χαράματα καθώς ο κομήτης Τεμπλ - Τατλ, περνώντας κοντά από τον ήλιο, θα αφήσει πίσω του μία καταιγίδα από αστρικά θραύσματα. Σύμφωνα με τους επιστήμονες, αν ο ουρανός είναι καθαρός, θα δούμε να πέφτουν μέχρι και τρεις μετεωρίτες το λεπτό.

    Οι αστρονόμοι προειδοποιούν ότι είναι η τελευταία φορά ως το 2033 που θα έχουμε τη δυνατότητα να απολαύσουμε ένα τέτοιο θέαμα. Γι' αυτό το λόγο όσοι θέλουν να δουν τους μετεωρίτες πρέπει να απομακρυνθούν από τα έντονα φώτα της πόλης, να πάνε σε κάποιο σκοτεινό σημείο και να κοιτούν συνέχεια ένα συγκεκριμένο κομμάτι του ουρανού.

    Το φαινόμενο αυτό αναμένεται να είναι πολύ ορατό από το βόρειο ημισφαίριο από τις 3 έως τις 5 π.μ. Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι τα περισσότερα αστέρια θα πέσουν γύρω στις 2 π.μ. και το φαινόμενο θα είναι ιδιαίτερα έντονο για τις επόμενες δύο ώρες. Ωστόσο, δεν απορρίπτουν το ενδεχόμενο μιας ξαφνικής έκρηξης, όπως έγινε πριν μερικά χρόνια.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Monday, 18 November 2002 - 17:52:24 UTC