Browse through our Interesting Nodes of Diplomatic Missions in Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 02-11-15

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Διπλωματικός μαραθώνιος για το κυπριακό
  • [02] Προβληματισμός Σημίτη για διεθνή τρομοκρατία
  • [03] Διαξιφισμοί στην Βουλή για αγροτική πολιτική
  • [04] Aπό την αστυνομία πλέον τα διαβατήρια
  • [05] Δίκη Γιάκοβλεφ- σε ηλεκτρισμένη ατμόσφαιρα
  • [06] 17Ν: νέες απειλές για ''απεργία πείνας'' στις φυλακές
  • [07] Πρόταση για την καύση νεκρών
  • [08] Βαριές κατηγορίες κατά ΡΙΚΟΜΕΞ
  • [09] Κόντρα θανάτου στο δρόμο
  • [10] Στη φυλακή πολύτεκνος για 500 ευρώ
  • [11] Σύγκρουση φρεγάτας με φορτηγό πλοίο
  • [12] Σε λάθη και ελλείψεις απέδωσε τις πλημμύρες η Β. Παπανδρέου
  • [13] Κίνδυνος να κοπεί στα δύο το δεξαμενόπλοιο ''Πρεστίζ''
  • [14] Θεομηνία πλήττει την κεντρική Αυστρία
  • [15] Σταματούν οι αποστολές πετρελαίου σε Β. Κορέα
  • [16] Οικονομικοί στόχοι ενόψει ελληνικής προεδρίας
  • [17] Πιο απλές οι ελεγκτικές διαδικασίες στο φορολογικό έλεγχο
  • [18] Οι αντίπαλοι των ελληνικών ομάδων στο ΟΥΕΦΑ
  • [19] Συμφωνία πολιτείας και Ολυμπιακού για Καραϊσκάκη
  • [20] Τσάμπιονς Λιγκ: Σπουδαίες αναμετρήσεις στo Β' Γύρο
  • [21] Οι Nash Ensemble στο Μέγαρο
  • [22] Το AIDS στην Ελλάδα
  • [23] Η παχυσαρκία καταστρέφει τις αρτηρίες
  • [24] Τεστ Παπ κάθε δύο ή τρία χρόνια
  • [25] Το αλκοόλ βλάπτει τα έμβρυα
  • [26] Η Old Sparky στο Μουσείο
  • [27] Τρισδιάστατοι δεινόσαυροι

    [01] Διπλωματικός μαραθώνιος για το κυπριακό

    15/11/2002 6:34:00 μμ

    Με το Κ. Στεφανόπουλο θα

    συναντηθεί ο Γ. Κληρίδης

    Κρίσιμα τα επόμενα 24ωρα για το Κυπριακό. Τηλεφωνική επικοινωνία με τον Πρόεδρο Μπους είχε ο πρωθυπουργός ενόψει της συνόδου της Κοπεγχάγης. Σε καλό κλίμα η συνάντηση Σημίτη-Μπαϊκάλ στη Βαρσοβία. Στην Αθήνα ο Γλαύκος Κληρίδης για συναντήσεις με την πολιτειακή και πολιτική ηγεσία. Λήγει τη Δευτέρα η προθεσμία για απάντηση της ελληνοκυπριακής και τουρκοκυπριακής πλευράς στην αποδοχή ή μη κατ΄αρχήν συμφωνίας στο σχέδιο Ανάν. Ανοιχτό το ενδεχόμενο ολιγοήμερης παράτασης άφησε ο Χ.Πρωτόπαπας.

    Τηλ. επικοινωνία Μπους-Σημίτη

    Μαραθώνιος διπλωματικών διαβουλεύσεων για το Κυπριακό. Τηλεφωνική επικοινωνία με τον Αμερικανό πρόεδρο Τζορτζ Μπους είχε σήμερα απο τη Βαρσοβία οπου βρίσκεται ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης.

    Οπως είπε ο πρωθυπουργός, ο κύριος Μπους ενδιαφερόταν να πληροφορηθεί αν στη σύνοδο Κορυφής της Κοπεγχάγης θα ορισθεί η ημερομηνία ένταξης διαπραγματεύσεων με την Τουρκία ή όχι, επικρότησε τη στάση της χώρας μας η οποία , όπως είπε ο κ.Σημίτης δήλωσε κατ΄αρχήν οτι θα ήθελε να μην κλείσει η πόρτα της ΕΕ για την Τουρκία στη Σύνοδο της Κοπεγχάγης. Ο πρωθυπουργός τόνισε στον Αμερικανό Πρόεδρο οτι η Τουρκία πρέπει να επιβεβαιώσει τη θέση για συνεργασία η οποία περνά μέσα απο την αναγνώριση της προσπάθειας των Ηνωμένων Εθνών και την κατ΄αρχήν αποδοχή του κειμένου Ανάν ως αφετηρία διαπραγμάτευσης.

    Ο κύριος Σημίτης συναντήθηκε το μεσημέρι και με τον αρχηγό της τουρκικής αντιπολίτευσης Ντενίζ Μπαϊκάλ στον οποίο ανέφερε οτι ο καθορισμός της ημερομηνίας έναρξης των διαπραγματεύσεων ΕΕ-Τουρκίας δεν είναι ένα τεχνικό θεμα αλλά απο την πλευρά της Ενωσης θα είναι και μιά πολιτική κίνηση.

    "Για να ορισθεί ημερομηνία έναρξης διαπραγματεύσεων θα πρέπει η Τουρκία να δείξει πώς αντιλαμβάνεται την εφαρμογή των κριτηρίων της Κοπεγχάγης και πώς θα συμβάλλει στην επίλυση των διαφόρων προβλημάτων, μεταξύ των οποίων και το Κυπριακό", υπογράμμισε ο πρωθυπουργός.

    Απο την πλευρά του ο κύριος Μπαϊκάλ δεν πήρε θέση στο θέμα του σχεδίου Ανάν, καθώς όπως είπε δεν το έχει μελετήσει.Ανέφερε πάντως οτι το κόμμα του και ο ίδιος στηρίζουν την ειρηνευτική διαδικασία και εξέφρασε την ελπίδα οτι θα βρεθούν δίαυλοι επικοινωνίας μεταξύ των δύο πλευρών.

    Η προθεσμία που εχει δώσει ο γγ των Ηνωμένων Εθνών στις δυο πλευρές προκειμένου ν΄απαντήσουν στο αν αποδέχονται μιά κατ΄αρχήν συμφωνία του σχεδίου Ανάν, λήγει τη Δευτέρα. Πάντως ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Χρήστος Πρωτόπαπας άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο ολιγοήμερης παράτασης της προθεσμίας .

    Στην Αθήνα ο Γλαύκος Κληρίδης

    Εν τω μεταξύ, στην Αθήνα βρίσκεται απο το απόγευμα ο Κύπριος πρόεδρος Γλαύκος Κληρίδης προκειμένου να έχει συνομιλίες με την πολιτειακή και πολιτική ηγεσία του τόπου. Λίγο πριν αναχωρήσει απο το αεροδρόμιο της Λάρνακας ο κύριος Κληρίδης ανέφερε ότι σκοπός της επίσκεψής του, είναι να ανταλλάξει απόψεις για τη στρατηγική που θα ακολουθήσει οσον αφορά στο σχέδιο Ανάν. Πρόσθεσε μάλιστα πως τα πορίσματα στα οποία θα καταλήξει με τον κύριο Σημίτη θα τα μεταφέρει στο εθνικό συμβούλιο της Κύπρου.

    Ο πρωθυπουργός επιστρέφει απόψε από τη Βαρσοβία και αύριο θα έχει συνομιλίες με τον πρόεδρο της Κύπρου Γλαύκο Κληρίδη, ενώ τη Δευτέρα θα συναντηθεί με το νικητή των πρόσφατων εκλογών στην Τουρκία Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος θα επισκεφθεί τη χώρα μας.

    Ο κ. Κληρίδης κατά την παραμονή του στην Αθήνα θα συναντηθεί επίσης με αρχηγούς κομμάτων, ενώ αύριο το βράδυ αναμένεται να έχει συνομιλίες και με τον ειδικό συντονιστή του Στέιτ Ντιπάρτμεντ για το Κυπριακό Τόμας Γουέστον, ο οποίος στη συνέχεια θα μεταβεί στην Αγκυρα.

    Με τον Τόμας Γουέστον συναντήθηκε το μεσημέρι στη Ρηγίλλης ο Κώστας Καραμανλής."Υπάρχει λίγος χρόνος για να υπάρξει πρόοδος και κάνουμε ο,τι είναι δυνατόν ώστε αυτός ο χρόνος να αξιοποιηθεί σωστά", δήλωσε ο ειδικός μεσολαβητής των ΗΠΑ για το Κυπριακό και πρόσθεσε οτι η 12η Δεκεμβρίου αποτελεί μοναδική ευκαιρία για να επιλυθεί το πρόβλημα.

    Απο την πλευρά του ο κύριος Καραμανλής επανέλαβε την θέση της ΝΔ για την ανάγκη μιας δίκαιης, βιώσιμης και λειτουργικής λύσης του Κυπριακού προβλήματος.

    Μετά το τέλος των εργασιών της πρώτης μέρας της Συνόδου του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού κόμματος, ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης επανέλαβε, ότι η επίλυση του πολιτικού προβλήματος δεν αποτελεί προϋπόθεση για την ένταξη της Κύπρου στην Ε.Ε.

    "Δεν πρέπει να βιαζόμαστε να εκφέρουμε γνώμη", δήλωσε αναφερόμενος στις αντιδράσεις βουλευτών του ΠΑΣΟΚ στο σχέδιο Ανάν και επισήμανε ότι απαιτείται νηφαλιότητα, σοβαρότητα και υπευθυνότητα για να μην ζημιωθεί η υπόθεση, δεδομένου ότι τον πρωτεύοντα ρόλο στις αποφάσεις έχει η κυπριακή κυβέρνηση.

    Νωρίτερα, ο πρωθυπουργός επανέλαβε ότι το σχέδιο Ανάν αποτελεί βάση διαπραγμάτευσης και τόνισε ότι αν η Τουρκία συμφωνήσει, είναι πιθανό να υπάρξει επίλυση του θέματος πριν από τη 12η Δεκεμβρίου.

    Ο κ. Σημίτης διέψευσε με κατηγορηματικό τρόπο τις αναφορές του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών περί μυστικής διπλωματίας μεταξύ Αθηνών και Ερντογάν. "Δεν είχα οποιαδήποτε συνομιλία μαζί του μετά την κατάθεση του σχεδίου Ανάν για το Κυπριακό", τόνισε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε ότι ο Ρετζέπ Ερντογάν, ως νικητής των πρόσφατων εκλογών έχει βαρύνοντα ρόλο στις εξελίξεις.

    Την στήριξη της ΕΕ ζητά ο Γ. Παπανδρέου

    Ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Παπανδρέου με επιστολή του προς τους Ευρωπαίους ομολόγους του ζητά την υποστήριξή τους για τη διαμόρφωση μιας λύσης, συμβατής με το κοινοτικό κεκτημένο λύσης στο Κυπριακό.

    Ο κ. Παπανδρέου, είχε χθες συνάντηση με τον ειδικό συντονιστή του Στέητ Ντιπάρτμεντ για το Κυπριακό Τόμας Γουέστον, στην οποία επισημάνθηκε ότι το σχέδιο Ανάν αποτελεί ευκαιρία για την επίλυση του θέματος.

    "Δεν έχουμε τη λύση αλλά έχουμε την πρόταση του Κόφι Ανάν και ελπίζουμε να καταλήξουμε σύντομα σε λύση", είπε ο υπουργός, ενώ από την πλευρά του ο κ. Γουέστον χαρακτήρισε καλό το σχέδιο Ανάν και πρόσθεσε ότι είναι μια ευκαιρία επίλυσης του Κυπριακού που ίσως να μην υπάρξει στο μέλλον.

    Το σχέδιο Ανάν, το κυπριακό και η συνεργασία στους τομείς της ενέργειας στα Βαλκάνια, συζήτησαν σήμερα το πρωί ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Παπανδρέου και η Επίτροπος για την ενέργεια Λογιόλα Ντε Παλάθιο. Η κοινοτική επίτροπος εξέφρασε την πεποίθηση ότι η Κύπρος θα ενταχθεί στην Ευρωπαϊκή Ενωση και ευχήθηκε σύντομη λύση του Κυπριακού.

    Αφετηρία διαπραγμάτευσης χαρακτήρισε ο υπουργός εθνικής Αμυνας Γιάννος Παπαντωνίου το σχέδιο Ανάν, σε ερώτηση μετά την ορκομωσία των νέων Ευέλπιδων.

    "Αν καταλήξει αυτή η διαπραγμάτευση θετικά ασφαλώς αυτό θα σημάνει μιά ουσιαστική βελτίωση στις ελληνοτουρκικές σχέσεις μακροχρόνια", συνέχισε ο κ. Παπαντωνίου και τόνισε "Είμαστε ακόμα μακριά από τη στιγμή αυτή και χρειάζεται πολύ προσπάθεια ακόμα".

    Μεταξύ των ορκισθέντων νέων σπουδαστών είναι και η πρώτη Κύπρια σπουδάστρια της Σχολής Ευελπίδων καθώς και 34 νέοι Κύπριοι.

    Εκδήλωση με θέμα τις εξελίξεις στο Κυπριακό διοργανώνει απόψε στις 8 το βράδυ στην αίθουσα της ΕΣΗΕΑ το ΔΗΚΚΙ. Στην εκδήλωση θα μιλήσουν ο πρόεδρος του κόμματος Δημήτρης Τσοβόλας, ο πρέσβης επί τιμή Θέμος Στοφορόπουλος, ο καθηγητής του Παντείου Πανεπιστημίου Μάριος Ευρυβιάδης, ενώ τις εργασίες θα συντονίσει ο δημοσιογράφος Γιάννης Διακογιάννης.

    [02] Προβληματισμός Σημίτη για διεθνή τρομοκρατία

    15/11/2002 4:29:00 μμ

    Την ανησυχία του για ενδεχόμενα τρομοκρατικά χτυπήματα τύπου 11ης Σεπτεμβρίου, εφόσον συνεχιστούν οι οικονομικο-κοινωνικές ανισότητες στον κόσμο, εξέφρασε σήμερα ο Κ. Σημίτης, σε ομιλία του στη Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος, με θέμα «Το μέλλον του δημοκρατικού σοσιαλισμού». Ο Πρωθυπουργός μετά τη λήξη των εργασιών, ανέφερε ότι η ευρωπαϊκή σοσιαλδημοκρατία βρίσκεται σε σταυροδρόμι και παρατήρησε ότι το πρόβλημα δεν είναι οι αρχές της, αλλά η εφαρμογή των αρχών σ ένα περιβάλλον που διαρκώς αλλάζει.

    Για την ένταξη της Τουρκίας στην Ε.Ε

    Στη διάρκεια της Σύνοδου του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος τέθηκε και το θέμα της ένταξης της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ενωση.

    Το αίτημα της Τουρκίας, υποστήριξε ο κ. Ντενίζ Μπαϊκάλ βρήκε θετική ανταπόκριση από τους Ευρωπαίους σοσιαλιστές, μεταξύ των οποίων ήταν και ο πρόεδρος του ΚΙΣΟΣ Γιαννάκης Ομήρου.

    Η τρομοκρατία υπό το πρίσμα της ανισότητας

    ''Ακόμα και αν κανείς δεν παραδέχεται την άμεση διασύνδεση μεταξύ παγκοσμιοποίησης και διεθνούς τρομοκρατίας είναι βέβαιο ότι δεν μπορεί να υπάρξει παγκόσμια ασφάλεια χωρίς πρόγραμμα παγκόσμιας ισότητας'' δήλωσε ο Κώστας Σημίτης.

    Ο Πρωθυπουργός ανέφερε ότι πρέπει να βλέπουμε την τρομοκρατία, τα τρομοκρατικά χτυπήματα και τις αντιπαλότητες και υπό το πρίσμα της ανισότητας που υπάρχει στον κόσμο. «Οταν κάποιοι αισθάνονται φτωχοί και περιθωριοποιημένοι θα δράσουν διαφορετικά και γι αυτό πρέπει να προλάβουμε με διαφορετικές πολιτικές τέτοια φαινόμενα» είπε χαρακτηριστικά ο Κώστας Σημίτης.

    Αναφερόμενος στο θέμα της παγκοσμιοποίησης ο Πρωθυπουργός τόνισε ότι είναι αστείο να υποστηρίζει κανείς πως πρέπει να σταματήσουμε τη παγκοσμιοποίηση. Αυτό που πρέπει να γίνει, τόνισε ο κ. Σημίτης, είναι να έχουμε τους μηχανισμούς για να ελέγξουμε τη δράση και τα αποτελέσματά της.

    Σημίτης-Πέρσον για Διεύρυνση και Σύμφωνο Σταθερότητας

    Ο Κώστας Σημίτης είχε σήμερα συνάντηση με τον Σουηδό πρωθυπουργό Γκόραν Πέρσον, με τον οποίο συζήτησαν τρία θέματα:

    σχετικά με τη Διεύρυνση, την προώθηση των αποφάσεων της Λισσαβόνας και το θέμα του Συμφώνου Σταθερότητας.

    Ο κ. Πέρσον έθεσε θέμα σχετικά με το Σύμφωνο Σταθερότητας και τον περιορισμό του 3% στα ελλείμματα, αν και αναγνώρισε ότι σωστά τέθηκε το όριο. Πρόσθεσε όμως ότι χρειάζεται να γίνει μια διαφοροποίηση.

    Ο κ. Σημίτης ανέφερε στον Σουηδό πρωθυπουργό ότι το θέμα αυτό θα τεθεί στις συζητήσεις που θα γίνουν στη διάρκεια της ελληνικής προεδρίας όχι για να αλλάξει, αλλά για να γίνουν κάποιες διευκρινήσεις.

    [03] Διαξιφισμοί στην Βουλή για αγροτική πολιτική

    15/11/2002 7:15:00 μμ

    Ανέβηκαν οι τόνοι στη Βουλή κατά τη διάρκεια συζήτησης επερώτησης της ΝΔ, για την αγροτική πολιτική της κυβέρνησης. Ο πρόεδρος της ΝΔ Κώστας Καραμανλής εξαπέλυσε δριμύτατη επίθεση στην κυβέρνηση, την οποία κατηγόρησε ότι έχασε όλες τις κρίσιμες μάχες για τα αγροτικά μας προϊόντα στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, χαρακτήρισε πλήρως αποτυχημένη την αγροτική πολιτική που εφαρμόζεται και επανέλαβε τις επικρίσεις του στην κυβέρνηση ότι έχει εγκαταλείψει στην τύχη τους αγρότες, τους οποίους εμπαίζει ενώ η πολιτική της οδηγεί στην ερήμωση της περιφέρειας.

    Σκληρή η επίθεση του Γ. Δρυ στον Κ. Καραμανλή

    Στον κ. Καραμανλή απάντησε ο αρμόδιος υπουργός Γεωργίας Γιώργος Δρυς, που τόνισε ότι ο πρόεδρος της ΝΔ ακολούθησε για άλλη μια φορά την ισοπεδωτική πολιτική, επιχειρώντας, ανεπιτυχώς, να κεφαλοποιήσει τα αποτελέσματα των δημοτικών εκλογών.

    Ο κ. Δρυς χαρακτήρισε μύθο τους ισχυρισμούς πως μετά το 2006 και 2008 δεν θα υπάρχει στήριξη της αγροτικής παραγωγής.

    [04] Aπό την αστυνομία πλέον τα διαβατήρια

    15/11/2002 7:09:00 μμ

    Στην αστυνομία μεταφέρεται πλέον η αρμοδιότητα για την έκδοση και χορήγηση των διαβατηρίων, την οποία μέχρι τώρα είχε η νομαρχιακή αυτοδιοίκηση, σύμφωνα με σχέδιο νόμου του υπουργείου Δημόσιας Τάξης. Εξαίρεση αποτελούν τα διπλωματικά και υπηρεσιακά διαβατήρια, τα προσωρινά ταξιδιωτικά έγγραφα επαναπατρισμού Ελλήνων υπηκόων και τα ταξιδιωτικά έγγραφα εκτάκτου ανάγκης, που εξακολουθούν να ανήκουν στο υπουργείο Εξωτερικών.

    Περισσότερες αρμοδιότητες στη Διεύθυνση Εσωτερικών Υποθέσεων

    Με τις διατάξεις του νομοσχεδίου μεταξύ άλλων διευρύνονται οι αρμοδιότητες της Διεύθυνσης Εσωτερικών Υποθέσεων της ΕΛΑΣ, η οποία θα έχει τη δυνατότητα να κάνει έρευνες για τυχόν εγκλήματα που διαπράττονται από συνοριακούς φύλακες και ειδικούς φρουρούς, καθώς και για εγκλήματα δωροδοκίας και εκβιασμού από υπαλλήλους του ευρύτερου δημόσιου τομέα.

    Τέλος, καταργείται η αμοιβή που έπαιρναν οι αστυνομικοί όταν αφαιρούσαν τις πινακίδες από οχήματα που δεν είχαν σε εμφανή σημείο το ειδικό σήμα τελών κυκλοφορίας.

    [05] Δίκη Γιάκοβλεφ- σε ηλεκτρισμένη ατμόσφαιρα

    15/11/2002 5:01:00 μμ

    Με καταθέσεις μαρτύρων συνεχίστηκε, σήμερα, στο Τριμελές εφετείο Θεσσαλονίκης σε β΄ βαθμό, η δίκη για την αεροπορική τραγωδία του Ουκρανικού Γιάκοβλεφ που συνετρίβη στα Πιέρια Ορη, το Δεκέμβριο του 1997. Στο εδώλιο του κατηγορουμένου και πάλι οι δύο ελεγκτές εναέριας κυκλοφορίας του αεροδρομίου "Μακεδονία". Με λόγια οργής οι συγγενείς των θυμάτων απείλησαν για μία ακόμα φορά ότι θα πάρουν το νόμο στα χέρια τους εάν δεν είναι καταδικαστική η απόφαση του εφετείου για τους δύο ελεγκτές.

    Η ώρα της απόδοσης δικαιοσύνης

    Οι δύο ελεγκτές, Ιωάννης Γιαννακόπουλος και Αδαμάντιος Φραγκιαδούλης, που είχαν βάρδια στον πύργο ελέγχου του αεροδρομίου «Μακεδονία» το μοιραίο εκείνο βράδυ της 17ης Δεκεμβρίου του 97, κατηγορούνται για ανθρωποκτονία από αμέλεια κατά συρροή και διατάραξη ασφάλειας πτήσεων αεροσκαφών.

    Πρωτοδίκως είχαν καταδικαστεί τον Δεκέμβριο του 2000 σε φυλάκιση πέντε χρόνων ο καθένας. Παρά την καταδικαστική απόφαση οι Γιανακόπουλος και Φραγκιαδάκης είχαν αφεθεί ελεύθεροι, καθώς η έφεσή τους είχε ανασταλτικό χαρακτήρα.

    [06] 17Ν: νέες απειλές για ''απεργία πείνας'' στις φυλακές

    15/11/2002 6:50:00 μμ

    Κανονικά σιτίζονται μετά τη λήξη της διαμαρτυρίας τους οι κρατούμενοι για την υπόθεση της 17Ν, αλλά απειλούν να ξεκινήσουν άμεσα απεργία πείνας αν δεν μεταβληθούν προς το καλύτερο οι συνθήκες κράτησης. Oπως έγινε γνωστό από τη συνήγορό της, η Αγγελική Σωτηροπούλου κατέθεσε αίτηση αντικατάστασης της προσωρινής κράτησης με περιοριστικά μέτρα, η οποία απερρίφθη από τον εφέτη ανακριτή Λεωνίδα Ζερβομπεάκο. Την ίδια ώρα οι Αρχές λαμβάνουν αυξημένα μέτρα φρούρησης στον Κορυδαλλό όσο διαρκεί ο εορτασμός του Πολυτεχνείου. Η εξωτερική φρουρά ενισχύθηκε με τέσσερις διμοιρίες των ΜΑΤ, ενώ ανοικτή για κάθε ενδεχόμενο θα παραμείνει το Σάββατο και η Εισαγγελία Πειραιά.

    Σε ιατρικές εξετάσεις υποβάλλεται ο Θεολόγος Ψαραδέλης

    Στο Γενικό Κρατικό Νοσοκομείο, με εμφανή μέτρα αστυνόμευσης συνεχίζονται οι εξετάσεις στον Θεολόγο Ψαραδέλη, ο οποίος παρουσίασε αιμορραγία στο δεξί μάτι και δεδομένης της κακής κατάστασης της υγείας του οι γιατροί αναζητούν την κατάλληλη θεραπεία.

    Ο Ψαραδέλης αναμένεται να επιστρέψει σύντομα στις φυλακές Κορυδαλλού και εφόσον απαιτηθεί θα μεταφερθεί εκ νέου στο νοσοκομείο.

    Αναρχικοί στο πλευρό του Γ. Σερίφη

    Με πολυσέλιδη προκήρυξη που έστειλαν στα ΜΜΕ με υπογραφή "Ατομα και Ομάδες του Αναρχικού Χώρου" τονίζουν πως θα συμμετάσχουν στην πορεία για το Πολυτεχνείο με αίτημα την αποφυλάκιση του Γ. Σερίφη, όχι όμως και για συμπαράσταση στους υπόλοιπους προφυλακισμένους για την υπόθεση της 17Ν. Συγκεκριμένα αναφέρουν ότι ". . . η φετινή επέτειος του Πολυτεχνείου σκόπιμα ταυτίζεται με τις συλλήψεις της 17Ν. Η δράση της 17Ν και το "πολιτικό" της στίγμα δεν έχουν καμία σχέση με την εξέγερση των συντρόφων του 73, ούτε φυσικά με τον αναρχικό χώρο ή την άκρα Αριστερά".

    [07] Πρόταση για την καύση νεκρών

    15/11/2002 1:59:00 μμ

    Σύντομα θα υπάρξει ρύθμιση από την κυβέρνηση για το θέμα της καύσης των νεκρών τόνισε στη Βουλή ο υφυπουργός Εσωτερικών Σταύρος Μπένος, κατά τη χθεσινή συζήτηση σχετικών τροπολογιών βουλευτών, οι οποίες όμως δεν έγιναν δεκτές. Υπέρ της αποτέφρωσης των νεκρών προσώπων, που όσο ζούσαν οι θρησκευτικές πεποιθήσεις τους επέτρεπαν τη μετά θάνατο αποτέφρωση, είχαν καταθέσει οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ Μαντέλης, Πάγκαλος και Σγουρίδης, της Νέας Δημοκρατίας Έβερτ και Μπακογιάννη και του Συνασπισμού Δαμανάκη και Κουβέλης. Οι βουλευτές του ΚΚΕ είχαν καταθέσει δική τους τροπολογία που προέβλεπε τη δυνατότητα της καύσης νεκρών ανεξαρτήτως θρησκεύματος, αρκεί να υπήρχε ρητή δήλωση των ενδιαφερομένων προς τούτο.

    [08] Βαριές κατηγορίες κατά ΡΙΚΟΜΕΞ

    15/11/2002 12:02:00 μμ

    Φωτογραφία Αρχείου

    Με την κατηγορία της ανθρωποκτονίας από πρόθεση με ενδεχόμενο δόλο παραπέμπονται έντεκα μέλη του Δ.Σ. της ΡΙΚΟΜΕΞ, αρχιτέκτονες και πολιτικοί μηχανικοί, σύμφωνα με βούλευμά του το Συμβούλιο Εφετών. Η κατηγορία αναφέρεται στον θάνατο 38 εργαζομένων στο εργοστάσιο, στο σεισμό της 7ης Σεπτεμβρίου 1999. Οι δικαστές έκριναν ότι οι υπεύθυνοι της ΡΙΚΟΜΕΞ και οι κατασκευαστές είχαν προβεί σε σωρεία κατασκευαστικών λαθών, που επέδρασαν δυσμενώς στην στατική αντοχή του κτιρίου.

    [09] Κόντρα θανάτου στο δρόμο

    Πηγή: ΑΠΕ 15/11/2002 7:43:00 μμ

    Μία κόντρα με τις μηχανές στοίχισε τη ζωή 17χρονου από τη Χαλάστρα Θεσσαλονίκης. Νεκρός είναι ο ανήλικος Ε.Ζ, ο οποίος βρήκε τραγικό θάνατο όταν η μηχανή που οδηγούσε συγκρούστηκε αργά χθες το βράδυ με αυτοκίνητο που οδηγούσε ο 26χρονος Kostika Pija. Το περιστατικό συνέβη στην περιοχή της Σίνδου, όπου είχαν δώσει ραντεβού μια ομάδα νεαρών για να κάνουν αγώνα ταχύτητας με τις μηχανές τους. Στο σημείο όμως και πριν ξεκινήσει η μεταξύ τους κόντρα έφτασε περιπολικό της αστυνομίας. Ο 17χρονος μόλις αντιλήφθηκε την παρουσία των αστυνομικών προσπάθησε να διαφύγει αναπτύσσοντας ταχύτητα. Πέρασε, όμως, στο αντίθετο ρεύμα κυκλοφορίας και συγκρούστηκε με το αυτοκίνητο του 26χρονου, με αποτέλεσμα να τραυματιστεί θανάσιμα.

    [10] Στη φυλακή πολύτεκνος για 500 ευρώ

    15/11/2002 7:22:00 μμ

    Πολύτεκνος πατέρας από το χωριό Γαζωρός των Σερρών οδηγήθηκε στα κρατητήρια, γιατί οφείλει στο ΤΕΒΕ 500 ευρώ! Συγκεκριμένα πριν τρία χρόνια ο Παντελής Τσαχιρίδης 43 χρόνων είχε ψητοπωλείο, αλλά οι δουλειές του δεν πήγαιναν καλά και τελικά αναγκάστηκε να βάλει λουκέτο στο μαγαζί του. Ο 43χρονος είχε πάρα πολλά οικονομικά προβλήματα να αντιμετωπίσει και έτσι δεν μπόρεσε να ξοφλήσει το χρέος προς το ΤΕΒΕ. Το ΤΕΒΕ επενέβη μέσω της νομικής του υπηρεσίας και ο πολύτεκνος Σερραίος οδηγήθηκε στο Αυτόφωρο για να δικαστεί και μέχρι σήμερα ''φιλοξενείτο'' στα κρατητήρια της αστυνομίας Σερρών.

    Στο πλευρό του η Μητρόπολη Νιγρίτας και Σερρών

    Ο Τσαχιρίδης έχει τέσσερα παιδιά και από τότε που έκλεισε την ψησταριά του εργάζεται όπου βρει για να ζήσει την οικογένειά του.

    Η Μητρόπολη Νιγρίτας και Σερρών κατέβαλε προσπάθειες να συγκεντρώσει τα χρήματα για να τα δώσει στο ΤΕΒΕ και να αφεθεί ελεύθερος ο. . . ''μεγαλοοφειλέτης''.

    [11] Σύγκρουση φρεγάτας με φορτηγό πλοίο

    15/11/2002 1:56:00 μμ

    Πάνω στη φρεγάτα "Έλλη", η οποία βρισκόταν αγκυροβολημένη και φωταγωγημένη ανοιχτά του Όρμου Σπετσών προσέκρουσε ελαφρά στις 2:15 τη νύχτα το μικρό φορτηγό-πλοίο "Καλυψώ", προερχόμενο από Πόρτο Ράφτη και με προορισμό τον Λιμένα Ναυπλίου. Όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας, στα δύο πλοία προκλήθηκαν μόνο ελαφρές υλικές ζημιές και κανείς από τα πληρώματά τους δεν έπαθε τίποτα. Από πηγές του πολεμικού Ναυτικού εκτιμάται ότι οι υπεύθυνοι δεν εβρίσκοντο στη θέση τους.

    [12] Σε λάθη και ελλείψεις απέδωσε τις πλημμύρες η Β. Παπανδρέου

    15/11/2002 12:34:00 μμ

    Στις χρόνιες ελλείψεις κονδυλίων, σε λάθη υλοποίησης του σχεδιασμού, στην τσιμεντοποίηση της Αθήνας και στα μπαζωμένα ρέματα απέδωσε η Βάσω Παπανδρέου τις καταστροφές από τις πλημμύρες στον Κηφισό. Η υπουργός ΠΕΧΩΔΕ υποστήριξε ότι έχουν διατεθεί 1 δισ. ευρώ για προγραμματισμένα έργα που θα ολοκληρωθούν το 2004 και 645 εκ. ευρώ έως το 2008. Από την πλευρά του, ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας Σάββας Τσιτουρίδης κατηγόρησε την κυβέρνηση για άκρατη ανευθυνότητα και αμφισβήτησε ότι όταν ολοκληρωθούν τα έργα θα λυθεί οριστικά το πρόβλημα των πλημμυρών.

    [13] Κίνδυνος να κοπεί στα δύο το δεξαμενόπλοιο ''Πρεστίζ''

    15/11/2002 4:29:00 μμ

    Το δεξαμενόπλοιο ''Πρεστίζ'', στο οποίο την Τετάρτη σημειώθηκε εισροή υδάτων ενώ έπλεε στα ανοικτά των βορειοδυτικών ακτών της Ισπανίας, σταμάτησε, σήμερα, να πλέει με δικά του μέσα και όπως ανέφεραν αξιωματούχοι υπάρχει κίνδυνος να κοπεί στα δύο. Στο σκάφος έχει ανοίξει ρήγμα μήκους 35 μέτρων, αλλά ο κίνδυνος να κοπεί στα δύο δεν είναι άμεσος, δήλωσε σήμερα σε συνέντευξη Τύπου στη Λα Κορούνια ο εκπρόσωπος της ισπανικής κυβέρνησης Αρσένιο Φερνάντεθ Ντε Μέσα.

    Ορατός ο κίνδυνος οικολογικής καταστροφής

    Μέλη του πληρώματος και σωστικών συνεργείων κατόρθωσαν, χθες, να αποκαταστήσουν την ηλεκτροδότηση στο σκάφος, το οποίο όπως αναφέρθηκε προσέκρουσε σε βράχο προχθές και άρχισε η διαρροή στην θάλασσα αργού πετρελαίου.

    Οι τεχνικοί συνέστησαν να σταματήσει η λειτουργία των μηχανών για να περιοριστούν οι δονήσεις στο σκάφος, το οποίο ρυμουλκείται πλέον από πέντε ισπανικά ρυμουλκά και συνοδεύεται από φρεγάτα του Πολεμικού Ναυτικού της Ισπανίας.

    [14] Θεομηνία πλήττει την κεντρική Αυστρία

    15/11/2002 5:08:00 μμ

    Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης κηρύχθηκαν πέντε κοινότητες του Ζάλτσμπουργκ στην κεντρική Αυστρία μετά τη θύελλα που ενέσκηψε στην περιοχή στη διάρκεια της χθεσινής νύχτας, ανακοινώθηκε από την τοπική διοίκηση. Σύμφωνα με την ίδια πηγή η θεομηνία κατέστρεψε εκατοντάδες εκτάρια δασώδους έκτασης, προκάλεσε σοβαρές ζημιές σε κατοικίες και διακοπές ηλεκτρικού ρεύματος, ενώ σε πολλές μεγάλες οδικές αρτηρίες διακόπηκε η κυκλοφορία. Μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν πληροφορίες για ανθρώπινα θύματα.

    [15] Σταματούν οι αποστολές πετρελαίου σε Β. Κορέα

    15/11/2002 1:15:00 μμ

    Οι ΗΠΑ, οι Ευρωπαίοι και οι Ασιάτες σύμμαχοί τους συμφώνησαν, κατά τη συνάντηση που είχαν στη Νέα Υόρκη το βράδυ της Πέμπτης, να σταματήσουν από το Δεκέμβριο τις αποστολές πετρελαίου προς τη Βόρεια Κορέα, μετά την παραδοχή της Πιογιάνγκ ότι διαθέτει ένα πρόγραμμα πυρηνικών όπλων, παραβιάζοντας τις υφιστάμενες από το 1994 διεθνείς συμφωνίες. "Οι μελλοντικές αποστολές θα εξαρτηθούν από την πειστική και αυταπόδεικτη διάθεση της Β. Κορέας να προχωρήσει στην πλήρη διάλυση του προγράμματος εμπλουτισμένου ουρανίου", αναφέρει η ανακοίνωση. Η αποστολή πετρελαίου που είχε προγραμματισθεί να αποσταλεί στη Βόρεια Κορέα εντός των ημερών θα πραγματοποιηθεί κανονικά.

    [16] Οικονομικοί στόχοι ενόψει ελληνικής προεδρίας

    Πηγή: NET 105,8 fm 15/11/2002 3:44:00 μμ

    Την ανάγκη τήρησης του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης υπογράμμισε ο υπουργός εθνικής Οικονομίας Νικος Χριστοδουλάκης κατά την διάρκεια ομιλίας του σε εκδήλωση του Ελληνικού Κέντρου Ευρωπαϊκών Μελετών, με θέμα την ελληνική προεδρία της ΕΕ. Ο Νίκος Χριστοδουλάκης έθεσε ως κεντρικό στόχο της προεδρίας τη διασφάλιση ενός σταθερού οικονομικού περιβάλλοντος και την ανάκτηση της εμπιστοσύνης στις οικονομικές προοπτικές της Ευρώπης. Καλύτερος τρόπος για να επιτευχθεί αυτό ,συμφωνα με τον υπουργό εθνικής οικονομίας, είναι η υιοθέτηση ξεκάθαρων μακρο-οικονομικών πολιτικών και η προώθηση διαρθρωτικών αλλαγών που θα ενισχύσουν τον ανταγωνισμό, θα αυξήσουν την αποτελεσματικότητα και θα ενισχύσουν την κοινωνική συνοχή, κατέληξε ο κύριος Χριστοδουλάκης.

    [17] Πιο απλές οι ελεγκτικές διαδικασίες στο φορολογικό έλεγχο

    15/11/2002 7:45:00 μμ

    Πιο συνοπτικές γίνονται από τις 20 Νοεμβρίου 2002 οι διαδικασίες του φορολογικού ελέγχου στις ανέλεγκτες υποθέσεις των παλαιότερων οικονομικών ετών. Παράλληλα, στο καθεστώς αυτών των ελέγχων εντάσσονται πλέον όλες οι επιχειρήσεις και οι ελεύθεροι επαγγελματίες με βιβλία Α' και Β' κατηγορίας του ΚΒΣ ή που δεν τηρούν βιβλία. Αυτό προβλέπεται σε απόφαση του υφυπουργού Οικονομικών Απόστολου Φωτιάδη, με την οποία επιχειρείται να γίνουν πιο γρήγορες και απλές οι ελεγκτικές διαδικασίες στις ανέλεγκτες υποθέσεις του παρελθόντος.

    [18] Οι αντίπαλοι των ελληνικών ομάδων στο ΟΥΕΦΑ

    15/11/2002 1:49:00 μμ

    Δύο ελληνοτσεχικές μονομαχίες έβγαλε η κλήρωση του κυπέλλου ΟΥΕΦΑ που πραγματοποιήθηκε σήμερα το μεσημέρι στη Γενεύη. Παναθηναϊκός και ΠΑΟΚ θα αντιμετωπίσουν τις Σλόβαν Λίμπερετς και Σλάβια Πράγας, αντίστοιχα. Από την πλευρά της, η ΑΕΚ θα κληθεί να πάρει πίσω το "αίμα" του Ολυμπιακού, καθώς η κληρωτίδα την έβγαλε αντίπαλη με την Μακάμπι Χάιφα, που απέκλεισε τους ερυθρόλευκους στους ομίλους του Τσάμπιονς Λιγκ. Οι πρώτοι αγώνες της Γ' φάσης του Κυπέλλου ΟΥΕΦΑ είναι προγραμματισμένοι για τις 28 Νοεμβρίου και οι επαναληπτικοί για τις 12 Δεκεμβρίου.

    Αναλυτικά τα ζευγάρια της Γ' φάσης του κυπέλλου ΟΥΕΦΑ

    Βίσλα Κρακοβίας (Πολωνία)-Σάλκε (Γερμανία)

    Λάτσιο (Ιταλία)-Στουρμ Γκρατζ (Αυστρία)

    Μπέτις Σεβίλης (Ισπανία)-Οσέρ (Γαλλία)

    Μπεσίκτας (Τουρκία)-Ντιναμό Κιέβου (Ουκρανία)

    Παρί Σαν Ζερμέν (Γαλλία)-Μποαβίστα (Πορτογαλία)

    Μπριζ (Βέλγιο)-Στουτγκάρδη (Γερμανία)

    Λίβερπουλ (Αγγλία)-Φίτεσε Αρνεμ (Ολλανδία)

    Παναθηναϊκός-Σλόβαν Λίμπερετς (Τσεχία)

    Ντενιζλισπορ (Τουρκία)-Λιόν (Γαλλία)

    Μπορντό (Γαλλία)-Αντερλεχτ (Βέλγιο)

    Μάλαγα (Ισπανία)-Λιντς (Αγγλία)

    ΠΑΟΚ-Σλάβια Πράγας (Τσεχία)

    Χέρτα Βερολίνου (Γερμανία)-Φούλαμ (Αγγλία)

    ΑΕΚ-Μακάμπι Χάιφα (Ισραήλ)

    Πόρτο (Πορτογαλία)-Λανς (Γαλλία)

    Σέλτικ (Σκωτία)-Θέλτα (Ισπανία)

    [19] Συμφωνία πολιτείας και Ολυμπιακού για Καραϊσκάκη

    15/11/2002 5:58:00 μμ

    Συμφωνία απόψεων ως προς το θέμα της χρηματοδότησης του σταδίου Καραϊσκάκη διαπιστώθηκε στην σημερινή συνάντηση του υπουργού Πολιτισμού Ευάγγελου Βενιζέλου με τον πρόεδρο του Ολυμπιακού Σωκράτη Κόκκαλη. Οι δύο άνδρες συμφώνησαν στο ότι την χρηματοδότηση θα αναλάβει ο Ολυμπιακός, καθώς και στο ότι δεν θα υπάρχει στίβος. Στόχος είναι το στάδιο Καραϊσκάκη να είναι έτοιμο την άνοιξη του 2004, ώστε να χρησιμοποιηθεί για τις ανάγκες του τουρνουά ποδοσφαίρου των Ολυμπιακών Αγώνων, καθώς αυτή είναι και η επιθυμία της ΔΟΕ. Σε νέα συνάντηση, η ημερομηνία διεξαγωγής της οποίας δεν έχει οριστεί ακόμη, θα ληφθούν οι οριστικές αποφάσεις για την ανακατασκευή του σταδίου.

    Νωρίτερα, ο κ. Βενιζέλος είχε σύσκεψη για το ίδιο θέμα με τον υφυπουργό Αθλητισμού Γιώργου Λιάνη, εκπροσώπους της ΕΟΕ και του Γενικού Γραμματέα Ολυμπιακών Αγώνων, Κώστα Καρτάλη.

    Στη σύσκεψη, συμφωνήθηκε ότι θα πρέπει να ανακατασκευαστεί το Στάδιο Καραϊσκάκη το συντομότερο δυνατό, χωρίς όμως να περιλαμβάνεται σε αυτό στίβος.

    Μετά το τέλος της σύσκεψης, ο κ Βενιζέλος τόνισε ότι λύθηκαν σοβαρά ζητήματα, όπως ο εκσυγχρονισμός και η επαναφορά λειτουργίας του σταδίου, η διασφάλιση μόνιμης έδρας του Ολυμπιακού και η διασφάλιση αναγκαίων υποδομών στίβου στην ευρύτερη περιοχή της Αττικής.

    Ο πρόεδρος της ΕΟΕ Λάμπης Νικολάου, επεσήμανε ότι αν δεν γίνει η συνάντηση της πολιτείας με τον Ολυμπιακό, δεν μπορεί να υπάρξει κάποια απόφαση, ωστόσο διευκρίνισε ότι την τελική απόφαση θα πάρει η ολομέλεια της ΕΟΕ.

    Στο μεταξύ, η βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας Φάνη Πάλλη Πετραλιά υπογράμμισε ότι υπήρξε μια εποικοδομητική συζήτηση, ότι οι τελικοί στόχοι είναι κοινοί και πως θα πρέπει το Στάδιο Καραϊσκάκη να είναι έτοιμο για το 2004.

    [20] Τσάμπιονς Λιγκ: Σπουδαίες αναμετρήσεις στo Β' Γύρο

    15/11/2002 5:01:00 μμ

    Οι ελληνικές ομάδες μπορεί να αποχαιρέτησαν πρόωρα την διοργάνωση του Τσάμπιονς Λιγκ, ωστόσο το ενδιαφέρον των φίλων του ποδοσφαίρου εστιάζεται πλέον στην δεύτερη φάση των ομίλων της διοργάνωσης. Η κλήρωση, που διεξήχθη σήμερα το μεσημέρι στη Γενεύη, έβγαλε αντιμέτωπες ομάδες μεγαθήρια του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου, που για μία ακόμα χρονιά θα διεκδικήσουν το σπουδαιότερο τρόπαιο σε συλλογικό. Οι αγώνες της δεύτερης φάσης θα αρχίσουν στις 26 Νοεμβρίου και θα ολοκληρωθούν στις 18 Μαρτίου.

    Αναλυτικά οι όμιλοι

    Α' ΟΜΙΛΟΣ

    Μπαρτσελόνα (Ισπανία)

    Ιντερ (Ιταλία)

    Μπάγερ Λεβερκούζεν (Γερμανία)

    Νιούκαστλ (Αγγλία)

    Β' ΟΜΙΛΟΣ

    Βαλένθια (Ισπανία)

    Αρσεναλ (Αγγλία)

    Ρόμα (Ιταλία)

    Αγιαξ (Ολλανδία)

    Γ' ΟΜΙΛΟΣ

    Ρεάλ Μαδρίτης (Ισπανία)

    Μίλαν (Ιταλία)

    Μπορούσια Ντόρτμουντ (Γερμανία)

    Λοκομοτίβ Μόσχας (Ρωσία)

    Δ' ΟΜΙΛΟΣ

    Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ (Αγγλία)

    Γιουβέντους (Ιταλία)

    Ντεπορτίβο Λα Κορούνια (Ισπανία)

    Βασιλεία (Ελβετία)

    [21] Οι Nash Ensemble στο Μέγαρο

    15/11/2002 1:10:00 μμ

    Ένα από τα σημαντικότερα σύνολα δωματίου στον κόσμο, οι Nash Enseble θα δώσουν δύο μοναδικές συναυλίες, σήμερα και αύριο, στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών. Οι διάσημοι Βρετανοί θα ερμηνεύσουν μουσικά έργα εκ των οποίων τα περισσότερα έχουν σχέση με τον λόγο, όπως τα "Τρία ποιήματα του Stephane Mallarme", σύνθεση του Claude Debussy. Η μουσική διεύθυνση είναι του Βρετανού αρχιμουσικού, Martyn Brabbins.

    Τα προγράμματα των Nash Ensemble χαρακτηρίζονται πάντα ασυνήθιστα και καινοτόμα, ενώ στο ευρύ ρεπερτόριό τους περιλαμβάνονται τόσο κλασικά όσο και πρωτοποριακά έργα. Έχουν στο ενεργητικό τους περισσότερες από 225 πρεμιέρες, στις οποίες συμπεριλαμβάνονται 85 παραγγελίες έργων ειδικά γραμμένων γι' αυτό. Η βρετανική εφημερίδα Independent θεωρεί την ερμηνεία των Nash Enseble "θησαυρό στην πολυπληθή λονδρέζικη μουσική σκηνή".

    Οι δύο μουσικές εκδηλώσεις ανήκουν στον κύκλο "Μουσικές του 20ού και 21ου αιώνα", ο οποίος είναι αφιερωμένος στη σύγχρονη μουσική δημιουργία.

    Το πρόγραμμα που παρουσιάζουν οι Nash Ensemble έχει ως εξής:

    Παρασκευή, 15 Νοεμβρίου:

    - "Hoquestus Davaid", "Ut Herimita solus", "Η Γυναίκα και ο Λαγός" του Harrison Birtwistle.

    - "Τρία ποιήματα του Stephane Mallarme" (διασκευή Colin Matthews) του Claude Debussy.

    - Σουίτα από την "Ιστορία του Στρατιώτη" για κλαρινέτο, βιολί και πιάνο του Igor Stravinsky.

    - Κοντσερτίνο για πιάνο, φλάουτο, κλαρινέτο και κουαρτέτο εγχόρδων του Γιώργου Κουμεντάκη. Αφηγήτρια η Julia Watson σοπράνο η Claron McFadden και ο Θανάσης Αποστολόπουλος στο πιάνο.

    Σάββατο, 16 Νοεμβρίου:

    - Flying Flowers της Σοφίας Σέργη.

    - "Δύο ποιήματα του Konstantin Balmont" (1912-13) του Igor Stravinsky.

    - "Συμφωνία Δωματίου" (διασκευή A. Webern) του Arnold Schoenberg.

    - "Τρία ποιήματα του Stephane Mallarme" (1913) του Maurice Ravel.

    - Κουιντέτο για πιάνο του Dmitry Shostakovich. Η Claron McFadden σοπράνο και ο Θανάσης Αποστολόπουλος στο πιάνο.

    Στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών το σχήμα Nash εμφανίζεται με τους Ian Brown (πιάνο), Marrianne Thorsen, Elizabeth Wexler (βιολί), Lawrence Power (βιόλα), Paul Watkins (τσέλο), Philippa Davies, Helen Keen (φλάουτο), Richard Hosford, Marie Lloyd (κλαρινέτο) και Simon Limbrick (κρουστά).

    [22] Το AIDS στην Ελλάδα

    15/11/2002 4:57:00 μμ

    Το ένα τρίτο των ασθενών με AIDS σε παγκόσμιο επίπεδο έχει μολυνθεί κατά την ενδοφλέβια χρήση ναρκωτικών ουσιών. Στην Ελλάδα αντίθετα, το ποσοστό αυτό περιορίζεται μόνο στο 3% των ασθενών, τόνισε η καθηγήτρια ιατρικής Χριστίνα Σπυράκη κατά τη διάρκεια του 14ου Πανελλήνιου Συνεδρίου AIDS. Η μόλυνση με τον ιό του AIDS κατά την ενδοφλέβια χρήση, είναι συχνότερη στις γυναίκες σε παγκόσμιο επίπεδο. Σύμφωνα με την κ. Σπυράκη, ο αριθμός των γυναικών που κάνουν ενδοφλέβια χρήση ναρκωτικών ουσιών στην Ελλάδα, είναι πολύ μικρός σε σχέση με τον αντίστοιχο στις υπόλοιπες χώρες.

    Η άποψη των μαθητών

    Η κα. Σπυράκη αναφέρθηκε επίσης στο θέμα των αλληλοεπιδράσεων εξαρτησιογόνων ουσιών και φαρμάκων και κάλεσε τους γιατρούς που έχουν ασθενείς με AIDS- χρήστες ναρκωτικών ουσιών, να είναι πολύ προσεκτικοί καθώς ορισμένες αλληλεπιδράσεις, δημιουργούν τοξικές χημικές ενώσεις και μπορεί να θέσουν σε κίνδυνο ακόμη και τη ζωή του ασθενούς. Επισήμανε μάλιστα, ότι έχουν παρατηρηθεί αλληλεπιδράσεις και μεταξύ φαρμάκων και τροφών δίνοντας ως παράδειγμα την κατανάλωση γκρέιπ- φρουτ, για το οποίο όπως είπε, έχει παρατηρηθεί ότι σε άλλα φάρμακα λειτουργεί πολλαπλασιαστικά της δράσης τους και σε άλλα ανασταλτικά, ενώ παρόμοια συμπεριφορά έχουν και τα κρέατα, τα οποία έχουν μαγειρευτεί στα κάρβουνα.

    Εν τω μεταξύ άλλες έρευνες που είχαν ως αντικείμενο μελέτης την ενημέρωση των νέων, έδειξαν ότι το 78% των μαθητών γυμνασίου, θεωρεί ότι έχει επαρκή ενημέρωση για το AIDS. Οι μαθητές δήλωσαν επίσης ότι θα αποδέχονταν στην παρέα τους ένα άτομο που έχει προσβληθεί από τον ιό.

    Το 65,7% των μαθητών λυκείου δήλωσε ότι η γνώση για το AIDS επηρέασε τη σεξουαλική του συμπεριφορά και τη στάση απέναντι στα θέματα που αφορούν το σεξ. Το 40% δηλώνει πως έχει σεξουαλική επαφή και πως παίρνει μέτρα προφύλαξης. Ακόμη δήλωσαν, σε ποσοστό 81,4%, ότι ένα οροθετικό άτομο επιτρέπεται να πηγαίνει σχολείο, γιατί θεωρούν ότι δεν υπάρχει κίνδυνος μόλυνσης (64%) και ότι το οροθετικό παιδί έχει ίσα δικαιώματα στην εκπαίδευση με τα υπόλοιπα παιδιά (14,7%).

    [23] Η παχυσαρκία καταστρέφει τις αρτηρίες

    15/11/2002 4:12:00 μμ

    Η παχυσαρκία μπορεί να καταστρέψει τις αρτηρίες, ακόμα και αν δεν υπάρχει πρόβλημα υψηλής πίεσης ή άλλοι παράγοντες που προκαλούν αρτηριακά προβλήματα, προειδοποιεί μία νέα έρευνα του Πανεπιστημίου Federico II της Νάπολης, στην Ιταλία.

    Η έρευνα, στην οποία συμμετείχαν μεσήλικες Ιταλίδες, έδειξε ότι η παχυσαρκία συνδέεται άμεσα με τη διόγκωση των αρτηριών στην καρωτίδα, οι οποίες μεταφέρουν το αίμα στον εγκέφαλο. Αυτή η διόγκωση αυξάνει τον κίνδυνο ενός εγκεφαλικού επεισοδίου και αποτελεί σημάδι ασθενειών και άλλων αρτηριών, περιλαμβανομένων και αυτών της καρδιάς.

    "Μέχρι τώρα πιστεύαμε ότι η παχυσαρκία από μόνη της δεν είναι επικίνδυνη για τις αρτηρίες", τονίζε ο Dr. Paolo Rubba, υπεύθυνος της έρευνας και προσθέτει: "Αυτή η έρευνα δείχνει, όμως, ότι η παχυσαρκία και ιδιαίτερα το παραπανίσιο βάρος γύρω από την κοιλιά, σχετίζεται με την καταστροφή των αρτηριών".

    Τα αποτελέσματα της έρευνας δείχνουν, επίσης, ότι "η παχυσαρκία πρέπει να αντιμετωπίζεται δραστικά, προκειμένου να αποφευχθούν καρδιολογικά προβλήματα".

    [24] Τεστ Παπ κάθε δύο ή τρία χρόνια

    15/11/2002 1:54:00 μμ

    Δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος αν αμελήσετε για ένα, ή ακόμα και δύο χρόνια, να κάνετε το τεστ Παπ, ανακοίνωσε χθες η Αμερικανική Οργάνωση για τον Καρκίνο. Σύμφωνα με αυτή, οι περισσότερες γυναίκες άνω των 30 μπορούν να εξετάζονται για καρκίνο του τράχηλου όχι κάθε χρόνο, αλλά κάθε δύο ή και τρία χρόνια.

    Ο λόγος είναι ότι ο καρκίνος του τράχηλου αναπτύσσεται με πολύ αργούς ρυθμούς. Επομένως, οι γυναίκες έχουν αρκετό χρόνο στη διάθεσή τους να εξεταστούν και, αν κριθεί απαραίτητο, να λάβουν την απαραίτητη θεραπεία, συμβουλεύει η οργάνωση.

    "Οι νέες οδηγίες θα έχουν ένα σημαντικό αντίκτυπο στις γυναίκες που εξετάζονται πολύ συχνά και λαμβάνουν υπερβολικές θεραπείες", δήλωσε η Dr. Mary Simmonds, εθελόντρια πρόεδρος της Αμερικανικής Οργάνωσης για τον Καρκίνο. "Η εξέταση, ακόμα και αν γίνεται κάθε δύο ή τρία χρόνια, μπορεί να ανακαλύψει όλα τα προκαρκινικά κύτταρα, ώστε να αφαιρεθούν".

    Από καρκίνο του τράχηλου πάσχουν περίπου 500.000 γυναίκες σε όλο τον κόσμο. Αν ανιχνευθεί έγκαιρα, μπορεί να θεραπευτεί εύκολα. Ωστόσο από αυτή τη νόσο υπολογίζεται ότι κάθε χρόνο πεθαίνουν 300.000 γυναίκες, κυρίως στις αναπτυγμένες χώρες. Στις ΗΠΑ συγκεκριμένα, η οργάνωση εκτιμά ότι 13.000 γυναίκες θα προσβληθούν από την ασθένεια, 4.100 από τις οποίες θα πεθάνουν.

    Η οργάνωση, πάντως, προειδοποιούν ότι οι γυναίκες δεν πρέπει να εφησυχάσουν. "Ο γιατρός μπορεί να προτείνει, σε ορισμένες περιπτώσεις, να γίνεται πιο συχνά το τεστ Παπ, ειδικά αν η γυναίκα εμφανίζει αυξημένους κινδύνους, όπως εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα. Γυναίκες άνω των 70 που είχαν τρία ή περισσότερα φυσιολογικά αποτελέσματα σε τεστ Παπ και δεν είχαν κανένα ανησυχητικό δείγμα τα τελευταία δέκα χρόνια, μπορούν να σταματήσουν να εξετάζονται".

    [25] Το αλκοόλ βλάπτει τα έμβρυα

    15/11/2002 5:39:00 μμ

    Ακόμα και λίγο αλκοόλ κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης μπορεί να προκαλέσει προβλήματα στα παιδιά, υποστηρίζουν τώρα οι επιστήμονες και καλούν τις έγκυες γυναίκες να αποφεύγουν τελείως το ποτό. Όπως ανακάλυψαν ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Μεξικό, ακόμα και οι γυναίκες που καταναλώνουν μικρές ποσότητες αλκοόλ μπορεί να δημιουργήσουν "ανεπαίσθητες, γνωστικές φθορές" στα παιδιά τους.

    "Μία από τις βασικές ανησυχίες των ερευνητών είναι η απάθεια και η δυσπιστία του κοινού αναφορικά με τους κινδύνους του αλκοόλ κατά την εγκυμοσύνη", υπογράμμισε ο Daniel Savage, καθηγητής του Πανεπιστημίου του Μεξικό. Υποστήριξε επίσης ότι τα νέα στοιχεία πρέπει να ξυπνήσουν τις γυναίκες σχετικά με την επικινδυνότητα του αλκοόλ.

    "Κάποιος που πίνει μερικά ποτά το βράδυ της Παρασκευής ή του Σαββάτου, μπορεί να καταναλώνει λιγότερο αλκοόλ από κάποιον που πίνει συστηματικά, αλλά τα αποτελέσματα είναι τα ίδια και για τους δύο", υπογραμμίζει ο καθηγητής Charles Goodlett από την ιατρική σχολή του Πανεπιστημίου της Ιντιάνα και προσθέτει: "Αυτός ο λόγος για τον οποίο είναι δύσκολο να καθορίσουμε κάποια ασφαλή όρια για το ποτό κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης'.

    [26] Η Old Sparky στο Μουσείο

    15/11/2002 2:37:00 μμ

    Η διάσημη ηλεκτρική καρέκλα, στην οποία θανατώθηκαν περισσότεροι από 300 εγκληματίες στο Τέξας των ΗΠΑ, έγινε το κύριο έκθεμα σε μία νέα φυλακή - μουσείο. Η συνταξιοδοτημένη πια καρέκλα, γνωστή με το όνομα Old Sparky, βρίσκεται στο Μουσείο της Φυλακής του Τέξας. Το Μουσείο είναι αφιερωμένο στην ιστορία των φυλακών της πολιτείας τα τελευταία 150 χρόνια.

    Στην κατασκευή του μουσείου, που αποτελεί πανομοιότυπο της φυλακής, εργάστηκαν οι φυλακισμένοι από την κοντινή φυλακή του Huntsville. Στο εσωτερικό εκτίθενται αντικείμενα, όπως οι αλυσίδες που χρησιμοποιούσαν για να ακινητοποιούν τους κρατούμενους, αλλά και πιο πεζά, όπως χειροπέδες, όπλα και εκρηκτικά.

    Ωστόσο, το πιο δημοφιλές στο κοινό έκθεμα είναι η διαβόητη ηλεκτρική καρέκλα. "Για κάποιο λόγο, η καρέκλα προκαλεί ένα είδος νοσταλγίας στους ανθρώπους. Είναι λίγο περίεργο", δήλωσε ο διευθυντής του μουσείου, Weldon Svoboda.

    Η ηλεκτρική καρέκλα ως μέσο τιμωρίας των εγκληματιών υιοθετήθηκε από την Πολιτεία του Τέξας το 1924 και εγκαταλείφθηκε το 1982, όταν η Πολιτεία άρχισε να εκτελεί τους κρατούμενους με θανατηφόρα ένεση.

    Στα εκθέματα περιλαμβάνεται και μία αφίσα εναντίον της θανατικής ποινής, η οποία παρουσιάζει την εικόνα της Karla Tucker, η οποία το 1998 έγινε η πρώτη γυναίκα που εξετελέσθη στο Τέξας.

    "Θέλουμε να δώσουμε στο κοινό την αίσθηση του συστήματος της φυλακής και της εξέλιξής του", δήλωσε η Janice Willett, μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του μουσείου. "Υπάρχει μία πλούσια ιστορία και κουλτούρα".

    Τις τελευταίες δύο δεκαετίες το Τέξας έχει εκτελέσει περισσότερους από 280 κρατούμενους, περισσότερους από οποιαδήποτε άλλη Πολιτεία των ΗΠΑ.

    [27] Τρισδιάστατοι δεινόσαυροι

    15/11/2002 12:25:00 μμ

    Δεινόσαυροι, που έχουν εξαφανιστεί εδώ και εκατομμύρια χρόνια, ξαναζωντάνεψαν σε έκθεση ενός μουσείου υψηλής τεχνολογίας από Αμερικανούς επιστήμονες στο Rhode Island. Συγκεκριμένα, ένας υπολογιστής με γραφικά 3D "γεμίζει" τις μη διατηρημένες λεπτομέρειες ενός απολιθωμένου σκελετού δεινοσαύρου.

    Οι επιστήμονες ελπίζουν ότι με το πρόγραμμα αυτό θα παρουσιάσουν στους επισκέπτες του μουσείου τόσο την εσωτερική όσο την εξωτερική μορφή των δεινοσαύρων. Παράλληλα, επιδιώκουν να αλλάξουν τον παραδοσιακό τρόπο με τον οποίο τα μουσεία εκθέτουν τις συλλογές τους.

    "Σκεφτήκαμε να οργανώσουμε την έκθεση έτσι ώστε να παρουσιάσουμε τις πληροφορίες των μουσείων με έναν πολύ πιο συναρπαστικό τρόπο", υπογράμμισε ο Oliver Bimber από το Κέντρο Fraunhofer για την Έρευνα στα Γραφικά Υπολογιστών. "Αν επισκεφτείτε ένα μουσείο, θα διαπιστώσετε ότι ο τρόπος που παρουσιάζουν τα εκθέματα είναι, πολλές φορές, το ίδιος παλιός όσο και τα ίδια τα εκθέματα", είπε χαρακτηριστικά.

    Η έκθεση, που ονομάζεται Εικονική Βιτρίνα, περιέχει το πραγματικό κρανίο ενός αρπακτικού από την Κρητιδική Εποχή. Οι μαλακοί ιστοί του απολιθώματος δεν έχουν διατηρηθεί και, μέχρι τώρα, οι επιστήμονες απλώς μάντευαν το χρώμα και την εμφάνισή του.

    Η ομάδα των Αμερικανών επιστημόνων, σε συνεργασία με ένα παλαιοντολόγο, κατασκεύασε γραφικά τους μύες, τα μάτια και το δέρμα του αρπακτικού. Στην έκθεση, οι επισκέπτες παρακολουθούν βήμα - βήμα την αναδημιουργία του, ενώ παράλληλα,ακούγονται τα επεξηγηματικά σχόλια του παλαιοντολόγου.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Friday, 15 November 2002 - 17:54:19 UTC