Browse through our Interesting Nodes on Tourism & Recreation in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 02-11-11

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Νέες πληροφορίες για το σχέδιο Ανάν
  • [02] Μέτρα για τη φυσική λειτουργία του Κηφισού
  • [03] Στη Χίο ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας
  • [04] Ιράκ: Πρόταση για απόρριψη απόφασης 1441 του ΟΗΕ
  • [05] Συνάντηση Σολάνα με Ερντογάν
  • [06] Θετικό κλίμα για την επιστροφή των μαρμάρων

    [01] Νέες πληροφορίες για το σχέδιο Ανάν

    Πηγή: NET 105,8 fm 11/11/2002 9:57:00 μμ

    Σύμφωνα με πληροφορίες της ΝΕΤ 105,8, ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Κόφι Ανάν προτείνει την Ελβετία ως παράδειγμα για το μοντέλο διακυβέρνησης του κράτους με το όνομα Κύπρος. Στο σχέδιο δεν αναφέρεται η φράση περί ύπαρξης δύο κρατών αλλά περί δύο συστατικών πολιτειών και κοινοτήτων. Επίσης, δεν γίνεται λόγος για ιδρυτική πράξη νέου κράτους, γεγονός που η Αθήνα ερμηνεύει ως συνέχεια της ύπαρξης της Κυπριακής Δημοκρατίας. Επιπρόσθετα, προβλέπεται χρονοδιάγραμμα για την αποστρατικοποίηση του νησιού.

    Μία ιθαγένεια-μία διεθνής εκπροσώπηση

    Στις 137 σελίδες της πρότασης Ανάν γίνεται λόγος για μία ιθαγένεια, την κυπριακή, μία διεθνή ενιαία εκπροσώπηση και μία κυριαρχία. Προτείνεται η συγκρότηση Ανω Βουλής με ίσα ποσοστά εκπροσώπησης από τις δύο πλευρές και η συγκρότηση πλειοψηφικής Κάτω Βουλής.

    Ο κ. Ανάν δεν αναφέρεται σε διεθνή συμφωνία αλλά σε συμφωνία των ηγεσιών των δύο κοινοτήτων, τις οποίες και καλεί σε καταρχήν αποδοχή του σχεδίου και συμφωνία βάσης για την έναρξη διαπραγματεύσεων, πριν από την ευρωπαϊκή σύνοδο κορυφής της Κοπεγχάγης το Δεκέμβριο.

    Σε ότι αφορά το εδαφικό, η ελληνοκυπριακή πλευρά θα έχει την ευθύνη και τον έλεγχο του 72% της νήσου και οι Μόρφου και Αμμόχωστος επιστρέφουν στην ελληνοκυπριακή διοίκηση.

    Σημειώνεται ότι κατά το ελβετικό μοντέλο διακυβέρνησης, συγκροτείται ένα πανίσχυρο μικρό υπουργικό συμβούλιο, στο οποίο κάθε εποχή θα προεδρεύει ένας εκ των συμμετεχόντων, με αναλογία συμμετοχής και εκπροσώπησης δύο προς ένα για την κάθε πλευρά. Δεν προβλέπεται θέση αντιπροέδρου και τη χώρα θα εκπροσωπεί διεθνώς ο προεδρεύων του υπουργικού συμβουλίου, ο τίτλος του οποίου είναι στα υπό συζήτηση θέματα.

    [02] Μέτρα για τη φυσική λειτουργία του Κηφισού

    Πηγή: NET 105,8 fm 11/11/2002 11:37:00 μμ

    Προϋποθέσεις για να διασφαλιστεί η φυσική λειτουργία του Κηφισού και να αποφευχθούν φαινόμενα πλημμυρών θέτει σε πρακτικό του το Συμβούλιο της Επικρατείας, με αφορμή την νομιμοποίηση σχεδίου προεδρικού διατάγματος, που προβλέπει τη σύσταση νέου φορέα διαχείρισης και ανάπλασης του ποταμού. Συγκεκριμένα, στο σχετικό πρακτικό επισημαίνεται ότι πρέπει να αποφευχθεί η στεγανοποίηση του Κηφισού, να δημιουργηθούν ζώνες πρασίνου, να προβλεφθούν διέξοδοι κατά μήκος του ποταμού με παράλληλη διατήρηση των φυσικών περιοχών πλημμύρας και να διασφαλιστεί η απορροή των υδάτων του.

    Εν τω μεταξύ, ολοκληρωμένο πρόγραμμα αντιπλημμυρικής προστασίας στο Λεκανοπέδιο με άμεση εφαρμογή και πλήρη αποζημίωση των πληγέντων, ζήτησε η ΓΓ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα, με επίκαιρη ερώτηση που κατέθεσε προς τον πρωθυπουργό στη Βουλή.

    [03] Στη Χίο ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας

    11/11/2002 9:09:00 μμ

    Τις εορταστικές εκδηλώσεις για την επέτειο των 90 χρόνων της απελευθέρωσης της Χίου από τήν τουρκική κατοχή, τίμησε με την παρουσία του ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας. Ο Κωνσταντίνος Στεφανοπουλος δήλωσε ότι ο πατριωτισμός εκείνης της εποχής θα μας ειναι σήμερα απαραίτητος. Ο κ. Στεφανόπουλος παρακολούθησε τη μαθητική και στρατιωτική παρέλαση, παρέστη στη δοξολογία που τελέστηκε στο Μητροπολιτικό Ναό από το Μητροπολίτη Χίου, Ψαρών και Οινουσσών κ. Διονύσιο, ενώ κατέθεσε στεφάνι στο ηρώο των πεσόντων. Την κυβέρνηση στις εορταστικές εκδηλώσεις εκπροσώπησε η υφυπουργός Υγείας Ελπίδα Τσουρή.

    Ακουσε τα παράπονα των συνταξιούχων του ΤΕΒΕ και των ναυτικών

    Μετά την παρέλαση, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και κατά το χαιρετισμό των αναπήρων πολέμου, άκουσε τα παράπονα των συνταξιούχων του ΤΕΒΕ, που όπως είπαν, δια του προέδρου τους, σε αντίθεση με τους συναδέλφους τους στο δημόσιο τομέα ή τους ναυτικούς "δεν έχουν πάρει ούτε ένα ποτήρι κρύο νερό".

    Στη συνέχεια, παρέλαβε κείμενο με τα αιτήματα ναυτικών της Χίου, που με πανό απέναντι από την εξέδρα των επισήμων ζητούσαν επαναφορά της έκπτωσης στα ακτοπλοϊκά εισιτήρια σε όλες τις θέσεις των πλοίων και όχι μόνο στην οικονομική.

    Την ίδια ώρα ογδόντα οικογένειες από τις λαϊκές κατοικίες Χριστού Λιβαδίων Χίου πραγματοποίησαν συγκέντρωση ζητώντας να τους παραχωρηθούν δωρεάν τα σπίτια που έλαβαν πριν από 15 χρόνια και τώρα καλούνται από την πρώτη του νέου χρονου να καταβάλουν, όπως είπαν, δόσεις αποπληρωμής.

    Ο κ. Στεφανόπουλος, στη συνέχεια, ξεναγήθηκε σε χώρους εκθέσεων του υπουργείου Αιγαίου με θέμα "Το Αιγαίο των βαλκανικών πολέμων 1912-13" και "Χίος, 11 Νοεμβρίου- 21 Δεκεμβρίου 1912. Οι σαράντα μέρες των μαχών της Απελευθέρωσης".

    Οι δύο αυτές εκθέσεις εγκαινιάστηκαν το βράδυ της Κυριακής από τον υπουργό Αιγαίου Νίκο Σήφουνάκη. Στις εκθέσεις ξεναγήθηκαν ο κ. Σηφουνάκης, η υφυπουργός Υγείας Ελπίδα Τσουρή, ο βουλευτής της ΝΔ Θανάσης Βαρίνος και ο νομάρχης Γιάννης Γαϊσίδης μαζί με τους δημάρχους του νησιού.

    [04] Ιράκ: Πρόταση για απόρριψη απόφασης 1441 του ΟΗΕ

    11/11/2002 10:19:00 μμ

    Αύριο Τρίτη θα συνεχίσουν οι Ιρακινοί βουλευτές τη συζήτηση της πρότασης της κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων, να απορριφθεί η πρόσφατη απόφαση 1441 του Συμβουλίου Ασφάλειας του ΟΗΕ για τον αφοπλισμό του Ιράκ. Ειδική συνεδρίαση της Βουλής συγκάλεσε σήμερα ο Ιρακινός πρόεδρος Σαντάμ Χουσείν, προκειμένου να αποφασισθεί η στάση της χώρας όσον αφορά την επανάληψη των επιθεωρήσεων στο ιρακινό οπλοστάσιο. Για κακόβουλες προθέσεις του σχεδίου ΟΗΕ κάνει λόγο ο πρόεδρος του ιρακινού κοινοβουλίου.

    Τελική απόφαση από Χουσεΐν

    Η Επιτροπή Εξωτερικών Σχέσεων σύστησε την απόρριψη της απόφασης 1441 του Συμβουλίου Ασφαλείας και την μη έγκριση της σύμφωνα με τη γνώμη του λαού μας που έχει εμπιστοσύνη στους εκπροσώπους του.

    Επίσης, ο πρόεδρος της συγκεκριμένης Επιτροπής, Σαλεμ αλ Κομπάισι, πρότεινε στο κοινοβούλιο να παραπέμψει την τελική απόφαση στο Συμβούλιο Διοίκησης της Επανάστασης, του οποίου προεδρεύει ο Σαντάμ Χουσεΐν, για να λάβει την αρμόζουσα απόφαση για να υπερασπιστεί το λαό του Ιράκ, την ανεξαρτησία και την αξιοπρέπεια του.

    Ο πρόεδρος του κοινοβουλίου δήλωσε ότι οι βουλευτές της συγκεκριμένης επιτροπής πρότειναν στην ολομέλεια να απορριφθεί η πρόταση ''επειδή εκφράζουν το αίσθημα του ιρακινού λαού για την απόφαση του ΟΗΕ αλλά και τη στάση του απέναντι σε όλες τις κακόβουλες προθέσεις της''.

    Ο ίδιος πρόσθεσε ότι οι βουλευτές θα συμπαραταχθούν με τον πρόεδρο της χώρας, "όποια απόφαση και αν εγκρίνει''.

    Θετικά σημάδια

    Το Ιράκ, έχει προθεσμία μέχρι τις 15 Νοεμβρίου για να αποδεχτεί την απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας και στις 18 Νοεμβρίου αναμένονται στη Βαγδάτη οι επιθεωρητές του ΟΗΕ.

    Κατά τη σύνοδο των υπουργών Εξωτερικών του Αραβικού Συνδέσμου στο Κάιρο, ασκήθηκαν πιέσεις προς το Ιράκ, να αποδεχτεί τους όρους του ΟΗΕ, καθώς εκφράζονται φόβοι ότι το ενδεχόμενο πολέμου θα μπορούσε να προκαλέσει λαϊκές αντιδράσεις στο εσωτερικό τους.

    " Η Βαγδάτη, θα αδράξει την ευκαιρία για να βγει από το σκοτεινό τούνελ", εκτίμησε ο επικεφαλής των επιθεωρητών όπλων των Ηνωμένων Εθνών , Χανς Μπλιξ.

    Ενώ από την πλευρά του ο Αιγύπτιος υπουργός Εξωτερικών, Αχμεντ Μάχερ εμφανίζεται αρκετά αισιόδοξος.

    "Οι ενδείξεις είναι θετικές και υπάρχει μια γενική αίσθηση ότι η συνεργασία του Ιράκ με τους επιθεωρητές θα είναι οργανική για την αποτροπή οιασδήποτε στρατιωτικής επιχείρησης'', τόνισε ο Μάχερ, μετά το τέλος της συνόδου των υπουργών Εξωτερικών του Αραβικού Συνδέσμου στο Κάιρο.

    Χαρακτηριστική της θετικής στάσης ως προς την θέση του ΟΗΕ και η απόφαση της Συρίας η οποία, απροσδόκητα αποφάσισε τελικά να ταυτιστεί με τις γραμμές του συμβουλίου ασφαλείας του ΟΗΕ.

    Σύμφωνα με την Καρολίν Χόλει, ανταποκρίτρια του ΒΒC στη Βαγδάτη, στην πλειοψηφία τους οι Ιρακινοί θεωρούν ταπεινωτικούς τους όρους που θέτει ο ΟΗΕ.

    Παρόλα αυτά, γνωρίζουν ότι δεν υπάρχει περιθώριο άλλης επιλογής

    Μηδενική η ανοχή των Αμερικανών

    Μηδενική θα είναι η ανοχή των ΗΠΑ για το ιρακινό καθεστώς αυτή τη φορά δήλωσε η σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας του Τζορτζ Μπους, Κοντολίζα Ράις, καθιστώντας σαφές το μήνυμα της Ουάσινγκτον προς τον Ιρακινό πρόεδρο.

    '' Η επόμενη ουσιαστική παράβαση του Σαντάμ Χουσέιν θα πρέπει να έχει σοβαρές συνέπειες. Νομίζω ότι είναι αρκετά σαφές τι μπορεί να σημαίνει αυτό '', δήλωσε η Ράις υπογραμμίζοντας ότι ο Αμερικανός πρόεδρος θα χρησιμοποιήσει βία αν οι Ιρακινοί δε συμμορφωθούν με άλλους τρόπους.

    Αποφασισμένοι για στρατιωτική επέμβαση εναντίον του Ιράκ, αν δεν συμμορφωθεί με την απόφαση του ΟΗΕ εμφανίζονται οι Αμερικανοί.

    '' Ο ΟΗΕ μπορεί να συγκληθεί και να συζητήσει, αλλά εμείς δεν έχουμε ανάγκη την άδειά του '', δήλωσε ο Γενικός Γραμματέας του Λευκού Οίκου, Αντριου Καρντ.

    Η διάθεση της Ουάσινγκτον διαφαίνεται και μέσα από το σαββατιάτικο δημοσίευμα της ηλεκτρονικής έκδοσης των Νew York Times, το οποίο αναφέρεται στα πολεμικά σχέδια του Τζορτζ Μπους.

    Το σχέδιο επίθεσης κατά του Ιράκ, θα βασιστεί σε μια δύναμη 200.000 ως 250.000 ανδρών και θα ξεκινήσει με μια αρκετά σύντομη αεροπορική εκστρατεία, ενώ στη συνέχεια θα δημιουργηθούν διάφορα προγεφυρώματα στη χώρα για να απομονωθούν όσο το δυνατόν ταχύτερα οι ηγέτες της Βαγδάτης.

    Αυστηρή προειδοποίηση απηύθυνε προς τον Ιρακινό πρόεδρο απηύθυνε και ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας, Κόλιν Πάουελ.

    ''Αν ήμουν ο Σαντάμ Χουσέιν, θα το έπαιρνα στα σοβαρά και θα είχα καταλάβει ότι δεν πρόκειται για μια απειλή στον αέρα από τις ΗΠΑ'', τόνισε ο Πάουελ.

    Διορίες για τα επόμενα βήματα

    15 Νοεμβρίου 2002:

    Τελευταία προθεσμία για την ιρακινή κυβέρνηση για να δηλώσει αν αποδέχεται ''την τελική προσφορά να συμμορφωθεί στις υποχρεώσεις της στον τομέα του αφοπλισμού''.

    8 Δεκεμβρίου 2002:

    Τελευταία προθεσμία για την ιρακινή κυβέρνηση να παρουσιάσει μία ''πλήρως ενημερωμένη δήλωση, ακριβή και πλήρη, για όλες τις πτυχές των ιρακινών προγραμμάτων τελειοποίησης χημικών, βιολογικών και πυρηνικών όπλων, των βαλλιστικών πυραύλων, αλλά και άλλων μέσων όπως μη επανδρωμένων αεροπλάνων και συστημάτων διασποράς των όπλων''. Το Ιράκ σύμφωνα με διατυπώσεις της απόφασης του συμβουλίου ασφαλείας έχει 30ήμερη διορία για να συμμορφωθεί.

    23 Δεκεμβρίου του 2002:

    Τελευταία προθεσμία για την Επιτροπή Ελέγχου, Επαλήθευσης και Επιθεώρησης του ΟΗΕ (COCOVINU) και την Διεθνή Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας (ΑΙΕΑ) να έχουν ξεκινήσει τις επιθεωρήσεις (η διορία των 45 ημερών στο κείμενο της απόφασης του Σ.Α.).

    21 Φεβρουαρίου του 2003:

    Τελευταία προθεσμία για την COCOVINU και την AIEA να ενημερώσουν για το περιεχόμενο των αποστολών τους το Συμβούλιο Ασφάλειας του ΟΗΕ, δηλαδή 60 μέρες μετά την έναρξη των επιθεωρήσεών τους.

    Στις 60 αυτές μέρες, τόσο η COCOVINU όσο και η AIEA πρέπει να καταρτίσουν ένα πρόγραμμα εργασίας που να τύχει της έγκρισης του Συμβουλίου Ασφαλείας, αλλά δεν μπορεί να εκτιμηθεί εκ των προτέρων ο ακριβής χρόνος υλοποίησης του προγράμματος εργασίας.

    Αν το Ιράκ δε συμμορφωθεί...

    Ψευδείς δηλώσεις ή παραλείψεις του Ιράκ και η μη πλήρης συμμόρφωση με τις υποχρεώσεις στον τομέα του αφοπλισμού αποτελεί κατά το κείμενο της απόφασης ''ουσιώδη παραβίαση στις υποχρεώσεις'' του Ιράκ.

    Σ' αυτή την περίπτωση το Συμβούλιο Ασφαλείας συνεδριάζει ευθύς αμέσως και πιθανώς οι ΗΠΑ θα του ζητήσουν να επιτραπεί σε άλλα κράτη-μέλη του ΟΗΕ να συμμετάσχουν σε στρατιωτική επιχείρηση κατά του Ιράκ.

    Στην περίπτωση κατά την οποία τηρείται το πρόγραμμα των επιθεωρήσεων, οι επικεφαλής τόσο της COCOVINU όσο και της AIEA θα ενημερώνουν γραπτώς το Συμβούλιο Ασφαλείας κάθε 120 μέρες.

    [05] Συνάντηση Σολάνα με Ερντογάν

    11/11/2002 10:51:00 μμ

    Χαβιέ Σολάνα

    Ο ύπατος εκπρόσωπος της ΕΕ αρμόδιος για τις εξωτερικές σχέσεις και την αμυντική πολιτική, Χαβιέ Σολάνα, αναμένεται να μεταβεί στην Αγκυρα στις 14 Νοεμβρίου, όπως μετέδωσε το πρακτορείο "Ανατολή", προσθέτοντας ότι ο κ. Σολάνα θα συναντηθεί με τον ηγέτη του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης Ταγίπ Ερντογάν.

    Σύμφωνα πάντα με το πρακτορείο, στα πλαίσια της προώθησης της ένταξης της Τουρκίας στην ΕΕ, ο Ταγίπ Ερντογάν θα πραγματοποιήσει επισκέψεις σε ευρωπαϊκές πρωτεύουσες, με πρώτο σταθμό τη Ρώμη, στις 13 Νοεμβρίου, όπου θα συναντηθεί με τον πρωθυπουργό της χώρας, Σίλβιο Μπερλουσκόνι. Ακολουθεί στις 18 Νοεμβρίου επίσκεψή του στην Ελλάδα, ενώ στη συνέχεια θα επισκεφθεί την Ισπανία και στις 20 Νοεμβρίου αναμένεται να μεταβεί στις Βρυξέλλες, όπου θα συναντηθεί με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ρομάνο Πρόντι. Ασαφές παραμένει ακόμα αν μετά τις επισκέψεις αυτές, ο Ταγίπ Ερντογάν θα επισκεφθεί την Κύπρο.

    [06] Θετικό κλίμα για την επιστροφή των μαρμάρων

    11/11/2002 8:21:00 μμ

    Θετικά διαμορφώνεται το κλίμα για την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα, με τη μορφή μακροχρόνιου δανεισμού όπως ζητά η ελληνική κυβέρνηση από το Βρετανικό Μουσείο. Την πρώτη επίσημη επαφή του με το Βρετανικό Μουσείο πραγματοποίησε σήμερα ο υπουργός Πολιτισμού Ευάγγελος Βενιζέλος, που βρίσκεται στο Λονδίνο, με αφορμή την αυριανή παρουσίαση των σχεδίων για το νέο μουσείο της Ακρόπολης από τον Ελβετό Αρχιτέκτονα Μπερνάρ Τσουμί. Επίσης, διαψεύδει το Βρετανικό Μουσείο το χθεσινό δημοσίευμα του Ιντιπέντεντ, σύμφωνα με το οποίο φέρεται να εξετάζει το ενδεχόμενο επιστροφής των Γλυπτών του Παρθενώνα στην Αθήνα, σε αντάλλαγμα της φιλοξενίας διαδοχικών εκθέσεων ελληνικών αρχαιοτήτων. Όπως γράφει η εφημερίδα, στόχος μιας τέτοιας ανταλλαγής είναι η μείωση του ελλείμματος των έξι εκατομμυρίων λιρών, που αντιμετωπίζει το μουσείο.

    Υπέρ της επιστροφής των Γλυπτών, Βρετανοί πολίτες

    Μια ώρα κράτησε η συνομιλία του Ελληνα υπουργού με τον νέο διευθυντή του Βρετανικού Μουσείου κ. Νιλ Μακ Γκρέγκορ παρουσία του πρέσβη της Ελλάδας στο Λονδίνο κ. Σάνδη και του προέδρου του οργανισμού για την ανέγερση του νέου μουσείου Ακροπόλεως Καθηγητή Δ. Παντερμαλή.

    ''Ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης συζήτησε το θέμα με τον Βρετανό πρωθυπουργό. Αυτό μας δίνει μια νέα προοπτική για το θέμα που έχουμε σταματήσει εδώ και καιρό να το εξετάζουμε με την τυπική νομική του μορφή αλλά ζητάμε μια ουσιαστική λύση'', δήλωσε αμέσως μετά τη συνάντηση ο Έλληνας υπουργός.

    Ο κ. Βενιζέλος πρότεινε μια έκθεση ενιαία που θα παρουσιάζει ενοποιημένο το μνημείο ή μια έκθεση που θα αναδεικνύει τον διαμελισμό του. Αυτό είναι ένα θέμα το οποίο συζητήθηκε σήμερα χωρίς ωστόσο να υπάρχει και συγκεκριμένη απάντηση από τη Βρετανική πλευρά.

    Ο κ. Βενιζέλος είπε ότι η σημερινή μέρα είναι ιδιαίτερα σημαντική θα ακολουθήσουν επικοινωνιακές και πολιτικές πρωτοβουλίες και δεν δίστασε να εκφράσει την βαθιά του εκτίμηση για την Βρετανική κοινή γνώμη.

    Όπως είναι γνωστό η τελευταία δημοσκόπηση της μεγάλης εταιρείας Μόρι παρουσιάζει ιδιαίτερα θετικό το κλίμα από τους Βρετανούς πολίτες και πάντα υπέρ της επιστροφής των Γλυπτών στην φυσική τους θέση.

    Ο υπουργός Πολιτισμού ξεκίνησε σήμερα σειρά επαφών στην Βρετανική πρωτεύουσα με κύριο αίτημα τον τρόπο που θα επιστρέψουν τα μάρμαρα στην Αθήνα με την ευκαιρία πάντα των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004.

    Βενιζέλος: ''σημαντικές εκθέσεις με αρχαιότητες απ' όλη την ελληνική ιστορία''

    Το μεσημέρι ο Έλληνας υπουργός συναντήθηκε με τα μέλη της Βρετανικής Επιτροπής και συζήτησε μαζί τους τις τελευταίες εξελίξεις για το θέμα της επιστροφής.

    Μια σημαντική πρόταση από την ελληνική πλευρά φαίνεται να εμφανίζεται από σήμερα στις συνομιλίες και αυτή αφορά την δημιουργία παραρτήματος του Βρετανικού Μουσείου μέσα στο νέο μουσείο της Ακρόπολης.

    ''Θα οργανώσουμε σημαντικές εκθέσεις με αρχαιότητες απ' όλη την περίοδο της ελληνικής ιστορίας'' εξήγησε ο κ. Βενιζέλος και επανέλαβε ότι το υπουργείο Πολιτισμού της Ελλάδας σέβεται την αυτονομία του Βρετανικού Μουσείου.

    ''Οποιαδήποτε έκθεση πραγματοποιηθεί θα είναι κοινή δραστηριότητα των δύο μουσείων'', κατέληξε.

    Το πρωί ο Έλληνας υπουργός επισκέφθηκε την πρώτη έδρα ελληνικών σπουδών στο Κινγκς Κόλετζ του Λονδίνου και τη νέα βιβλιοθήκη που βρίσκεται στο Πανεπιστήμιο και την οποία θα εγκαινιάσει την προσεχή Τετάρτη η βασίλισσα της Αγγλίας Ελισάβετ.

    Τον κ. Βενιζέλο συνοδεύουν στο ταξίδι του στο Λονδίνο ο πρόεδρος του Οργανισμού για την ανέγερση του νέου Μουσείου της Ακρόπολης καθηγητής Δημήτρης Παντερμαλής, η διευθύνουσα σύμβουλος της Πολιτιστικής Ολυμπιάδας κ. Μανουέλα Παυλίδου και η έφορος αρχαιοτήτων Ακροπόλεως κ. Αλκηστις Χωρέμη.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Monday, 11 November 2002 - 21:56:20 UTC