Browse through our Interesting Nodes on Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 02-11-09

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Υπουργοί Παιδείας της ΕΕ υπογράφουν την Ολυμπιακή Εκεχειρία
  • [02] Εκδήλωση Φυλακισθέντων και Εξορισθέντων Αντιστασιακών
  • [03] Ματαίωση επίσκεψης Ερντογάν στα κατεχόμενα
  • [04] Σε αντιπολεμικό ρυθμό χτυπά η ''καρδιά'' της Φλωρεντίας
  • [05] Πάουελ: ''Τελευταία ευκαιρία για το Ιράκ''
  • [06] Φόβοι για νέα τρομοκρατικά χτυπήματα στη Δύση
  • [07] Σκοτώθηκε ηγετικό στέλεχος της Τζιχάντ
  • [08] Ανεστάλη η απεργία των βενζινοπωλών

    [01] Υπουργοί Παιδείας της ΕΕ υπογράφουν την Ολυμπιακή Εκεχειρία

    9/11/2002 6:00:00 μμ

    Τη Διακήρυξη για την Ολυμπιακή Εκεχειρία υπέγραψαν σήμερα στη Θεσσαλονίκη οι υπουργοί Παιδείας, αρμόδιοι για θέματα νεολαίας, 15 χωρών-μελών του Συμβουλίου της Ευρώπης, παρουσία του υπουργού Εξωτερικών Γιώργου Παπανδρέου. Σε δηλώσεις του, αμέσως μετά, ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών τόνισε, μεταξύ άλλων, ότι η Ολυμπιακή Εκεχειρία αποτελεί σημαντικό εργαλείο και όραμα που συνδέεται με τις ελληνικές και τις ευρωπαϊκές παραδόσεις και έχει τη δυνατότητα να δώσει μια νέα πνοή στο χώρο της διπλωματίας των πολιτών και του πολιτισμού.

    Υπενθυμίζεται ότι τη Διακήρυξη για την Ολυμπιακή Εκεχειρία έχουν υπογράψει έως τώρα πολλοί αρχηγοί κρατών, όπως επίσης και προσωπικότητες με κορυφαίες αυτές του Πάπα, του Μπιλ Κλίντον, του Μπούτρος Γκάλι και άλλων.

    [02] Εκδήλωση Φυλακισθέντων και Εξορισθέντων Αντιστασιακών

    9/11/2002 4:18:00 μμ

    Μιχάλης Βαρδάνης

    Ημέρα μνήμης αλλά κυρίως αποσαφήνισης ήταν αυτή του Συνδέσμου Φυλακισθέντων και Εξορισθέντων Αντιστασιακών (ΣΦΕΑ) στην εκδήλωση που διοργάνωσε σήμερα στο Πνευματικό Κέντρο Δήμου Αθηναίων. Μνήμης για την "ύψιστη πατριωτική πράξη της Αντίστασης κατά της Χούντας" που όλοι οφείλουν να θυμούνται, αλλά και αποσαφήνισης καθώς "σκοτεινές δυνάμεις σήμερα προσπαθούν να την παρουσιάσουν ως θερμοκήπιο της τρομοκρατικής οργάνωσης 17Ν", όπως εξήγησε ο πρόεδρος του Συνδέσμου Μιχάλης Βαρδάνης.

    Διαχωρισμός αντίστασης-τρομοκρατίας

    Μανόλης Γλέζος

    Ο ΣΦΕΑ μέσα από τη σημερινή ημερίδα θέλησε να οριοθετήσει έννοιες και αξίες, αγώνες και δράσεις, και να επιχειρήσει να εξηγήσει τη σύγχυση και τη "ρευστότητα" η οποία επήλθε τόσο μετά από την 11η Σεπτεμβρίου 2001 όσο και έπειτα από τις συλλήψεις των κατηγορούμενων ως μελών της "17 Ν".

    Ο διαχωρισμός ανάμεσα στην αντίσταση και την τρομοκρατική βία υπήρξε κάθετος και σαφής από όλους τους ομιλητές και θα μπορούσε να αποδοθεί με τον καλύτερο τρόπο μέσα από τα λόγια του Μανόλη Γλέζου. Ο τρομοκράτης ο ατομικός θυσιάζει, όπως είπε, τη ζωή του άλλου, ενώ ο τρομοκράτης ο αγωνιστής θυσιάζει τη δική του ζωή.

    Στην ημερίδα συμμετείχαν επίσης η Αννα Σολωμού, ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών Ιωάννης Δρόσος, ο καθηγητής του Παντείου Πανεπιστημίου Γιώργος Ρούσης, οι δημοσιογράφοι Σοφία Βούλτεψη και Νίκος Κιάος και ο επίτιμος πρόεδρος του Παγκοσμίου Συμβουλίου Ειρήνης Ευάγγελος Μαχαίρας.

    Στην εκδήλωση ήταν και ο αντιστασιακός Μιχάλης Αργυράκης, ο οποίος ήρθε, όπως είπε, για να τιμήσει με την παρουσία του τις μνήμες των ανθρώπων που έφυγαν δίνοντας τη ζωή τους για την πατρίδα και την ελευθερία.

    [03] Ματαίωση επίσκεψης Ερντογάν στα κατεχόμενα

    9/11/2002 2:56:00 μμ

    Ακυρώθηκε η προγραμματισμένη για τις 13 Νοεμβρίου επίσκεψη του ηγέτη του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, στα κατεχόμενα της Κύπρου, όπως δήλωσε στο τουρκικό ειδησεογραφικό πρακτορείο "Ανατολή" και αναμετέδωσε το πρακτορείο Reuters, ο αντιπρόεδρος του κόμματος Γιασάρ Γιακίς. Ο Γιακίς τόνισε ότι η επίσκεψη ακυρώθηκε επειδή "εξακολουθεί να ασθενεί" ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Ραούφ Ντενκτάς. Πρώτος σταθμός η Ρώμη. Σύμφωνα με το νέο πρόγραμμα, ο Ερντογάν στις 13 Νοεμβρίου θα επισκεφθεί τη Ρώμη, στις 18 του ίδιου μήνα την Αθήνα και την επομένη τη Μαδρίτη.

    [04] Σε αντιπολεμικό ρυθμό χτυπά η ''καρδιά'' της Φλωρεντίας

    9/11/2002 4:54:00 μμ

    Δεκάδες χιλιάδες διαδηλωτές, ανεμίζοντας σημαίες και φυσώντας σφυρίχτρες, πλημμύρισαν σήμερα τους δρόμους της Φλωρεντίας, σε μια ειρηνική πορεία στους δρόμους της αναγεννησιακής πόλης, η οποία βρίσκεται σε εξέλιξη, για να καταγγείλουν έναν πιθανό πόλεμο από τις ΗΠΑ κατά του Ιράκ. Ωθούμενοι από αντιαμερικανικά αισθήματα και εξοργισμένοι από ένα νέο, αυστηρό ψήφισμα του ΟΗΕ, πολύ περισσότεροι από 150.000 άνθρωποι από ολόκληρη την Ευρώπη μετέχουν στη διαδήλωση, κρατώντας ψηλά μια θάλασσα από πολύχρωμα, πολύγλωσσα πανό. Για την αποφυγή επεισοδίων έχουν κινητοποιηθεί 1.000 άνδρες από την ομοσπονδία μεταλλουργών του CGIL, του κυριότερου ιταλικού συνδικάτου που αριθμεί 5,4 εκ. μέλη, ενώ 6.000 αστυνομικοί έχουν αναλάβει την τήρηση της τάξης.

    Κορυφώνεται το πρώτο Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Φόρουμ

    Δυνατή μουσική από τα μεγάφωνα, μπαλόνια που πετάνε στον ουρανό και ζογκλέρ που διασκεδάζουν τον κόσμο, φέρνουν μιαν ατμόσφαιρα καρναβαλιού σε αυτό που αναμένεται να είναι το μεγαλύτερο αντιπολεμικό συλλαλητήριο που έχει γνωρίσει η Ιταλία εδώ και χρόνια.

    Η πορεία σημαδεύει την κορύφωση του πρώτου Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Φόρουμ το οποίο συγκεντρώνει ακτιβιστές κατά της παγκοσμιοποίησης από ολόκληρη την ήπειρο για τέσσερις ημέρες συζητήσεων και συναυλιών. Επικεντρο των συζητήσεων αποτέλεσαν θέματα όπως οι συγκρούσεις Ισραηλινών-Παλαιστινίων αλλά κυρίως το ζήτημα του Ιράκ.

    Οργανωτές εκτιμούν ότι περίπου 300.000 άνθρωποι μετέχουν στην πορεία διαμαρτυρίας, η οποία ξεκίνησε μία ώρα νωρίτερα από την προγραμματισμένη, λόγω της τεράστιας πίεσης των ανθρώπων που συνωθούνταν στους δρόμους. Από την πλευρά της αστυνομίας, δεν υπάρχουν προς το παρόν εκτιμήσεις για τον αριθμό των διαδηλωτών.

    Εάν οι διαδηλωτές φτάσουν τις 300.000, η συμμετοχή θα είναι αντίστοιχη με αυτήν της διαδήλωσης που είχε οργανωθεί τον Ιούλιο του 2001 στη Γένοβα κατά τη διάρκεια της συνόδου κορυφής των επτά πιο ανεπτυγμένων βιομηχανικά χωρών και της Ρωσίας (G8). Στην περίπτωση εκείνη είχαν σημειωθεί βίαια επεισόδια μεταξύ των διαδηλωτών και της αστυνομίας με αποτέλεσμα να σκοτωθεί ένα άτομο και να τραυματιστούν εκατοντάδες.

    Μέσα στο χρόνο που πέρασε πάντως οι Ιταλοί ακτιβιστές κατά της παγκοσμιοποίησης, που και αυτή τη φορά θα αποτελέσουν τον κύριο όγκο της διαδήλωσης, φαίνεται ότι έμαθαν το μάθημα τους. Για να αποφευχθούν τυχόν επεισόδια η σημερινή διαδήλωση θα περιφρουρείται, κάτι που δεν συνέβη στη Γένοβα.

    [05] Πάουελ: ''Τελευταία ευκαιρία για το Ιράκ''

    9/11/2002 3:30:00 μμ

    Εν αναμονή της αντίδρασης της Βαγδάτης, για την αποδοχή ή μη του ψηφίσματος για την επιστροφή των επιθεωρητών, ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Κόλιν Πάουελ, έκανε σαφές ότι το νέο αυτό ψήφισμα είναι η τελευταία ευκαιρία για το Ιράκ. ''Η διεθνής κοινότητα απέβαλε την απόφαση των Ηνωμένων Πολιτειών για χρήση βίας εναντίον του Ιράκ'', σχολίασε από το Κάιρο, ο Ιρακινός υπουργός Εξωτερικών, Νάτζι Σάμπρι.

    Ο Ανάν ενημέρωσε τη Βαγδάτη

    Χθες το Συμβούλιο Ασφαλείας, ψήφισε ομόφωνα, ( συμπεριλαμβανομένης και της Συρίας, που είναι η μόνη αραβική χώρα μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας), το νέο αναθεωρημένο σχέδιο που παρουσίασαν οι ΗΠΑ που δίνει στη Βαγδάτη μια τελευταία ευκαιρία να καταστρέψει τα όπλα μαζικής καταστροφής ή στην αντίθετη περίπτωση να αντιμετωπίσει σοβαρές συνέπειες.

    Η Συρία, παρά τις αρχικές της επιφυλάξεις, κατέληξε να ψηφίσει στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ το ψήφισμα για τον αφοπλισμό του Ιράκ, δηλώνοντας ότι έλαβε διεθνείς, περιλαμβανομένων και αμερικανικών, ''διαβεβαιώσεις'' που αποκλείουν κάθε μονομερή προσφυγή στη βία εναντίον του Ιράκ.

    Η Βαγδάτη καλείται εντός μίας εβδομάδας να αποδεχθεί τους όρους και να δεσμευθεί να συμμορφωθεί με αυτούς.

    Αμέσως μετά, ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών, Κόφι Ανάν, ενημέρωσε με φαξ την Ιρακινή κυβέρνηση για το ψήφισμα που ενέκρινε το Συμβούλιο Ασφαλείας.

    Μετά την αποστολή του φαξ, η πρώτη από μια σειρά διορίες που έχουν προβλεφθεί στο ψήφισμα, θα εκπνεύσει κατά συνέπεια την Παρασκευή, 15 Νοεμβρίου.

    Σε στάση αναμονής το Ιράκ

    Στην έδρα των Ηνωμένων Εθνών ο απεσταλμένος του Ιράκ δήλωσε ότι στην απόφαση περιλαμβάνονται αιτήματα στα οποία είναι δύσκολο να ανταποκριθεί η Βαγδάτη, απέφυγε όμως να προδικάσει την απόφαση της ιρακινής κυβέρνησης.

    Τη στάση της Βαγδάτης προδιαγράφουν οι δηλώσεις που έκανε ο Iρακινός υπουργός Εξωτερικών, Νάτζι Σάμπρι, φθάνοντας στο Κάιρο και δημοσίευμα της εφημερίδας Βαβέλ, την οποία εκδίδει ο γιος του Σαντάμ Χουσέιν, Ουντάι.

    Ο Νάτζι Σάμπρι εκτίμησε ότι ''η διεθνής κοινότητα απέρριψε την απόφαση των Ηνωμένων Πολιτειών για τη χρήση βίας εναντίον του Ιράκ'', εγκρίνοντας ομόφωνα το ψήφισμα που προβλέπει ότι μόνο το Συμβούλιο Ασφαλείας είναι αρμόδιο για να κρίνει εάν η Βαγδάτη παραβιάζει τις υποχρεώσεις της ως προς το θέμα των επιθεωρήσεων.

    Πάντως με την ίδια απόφαση προβλέπεται επίσης ότι η Ουάσινγκτον έχει το δικαίωμα να επιτεθεί στο Ιράκ χωρίς δεύτερο επίσημο ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας, που θα την εξουσιοδοτεί να κάνει χρήση της στρατιωτικής ισχύος της.

    ''Βρισκόμαστε στη διαδικασία μελέτης της απόφασης και η θέση του Ιράκ θα ανακοινωθεί αργότερα'', δήλωσε στους δημοσιογράφους ο Νάτζι Σάμπρι, φθάνοντας στο Κάιρο, όπου θα συναντηθεί με τον αιγύπτιο ομόλογό του, Αχμεντ Μάχερ.

    ''Η διεθνής κοινότητα δεν βρίσκεται στην ίδια γραμμή με τους Αμερικανούς κακοποιούς'', εκτίμησε ο ιρακινός υπουργός Εξωτερικών. Στη Βαγδάτη, η εφημερίδα Βαβέλ, την οποία εκδίδει ο γιος του Σαντάμ Χουσεϊν, Ουντάι, έγραψε ότι ο Σαντάμ δεν θα δώσει πρόσχημα στις ΗΠΑ για να επιτεθούν.

    ''Το Ιράκ δεν έχει τίποτα να κρύψει και οι επιθεωρητές του οπλοστασίου είναι καλοδεχούμενοι'', έγραψε η Βαβέλ.

    Στο ίδιο άρθρο επισημαίνεται όμως ότι με την απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας δίνεται η δυνατότητα στην κυβέρνηση Μπους να παρεμβαίνει στο έργο των επιθεωρητών του ΟΗΕ, καθώς εξακολουθεί να αναζητά ''πρόσχημα για να εξαπολύσει την επιθετικότητά της εναντίον του Ιράκ''.

    Οι Ηπα δεν περιμένουν να συμμορφωθεί ο Σαντάμ Χουσείν

    ΟΙ ΗΠΑ από την πλευρά τους και από θέση ισχύος όσον αφορά πλέον τις μελλοντικές εξελίξεις, μετά την ψήφιση της απόφασης προειδοποιούν το Ιράκ ότι το νέο ψήφισμα αποτελεί την τελευταία ευκαιρία για το καθεστώς της Βαγδάτης.

    Ο Πάουελ μιλώντας τηλεφωνικά με τον Αιγύπτιο και το Σαουδάραβα υπουργό Εξωτερικών, Aχμεντ Μάχερ και Σαούντ αλ-Φάισαλ αντίστοιχα και το Γενικό Γραμματέα του Αραβικού Συνδέσμου, Αμρ Μούσα, τόνισε ότι όποιoς βρίσκεται σε επαφή με τη Βαγδάτη θα πρέπει να πει στους Ιρακινούς πως το νέο ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ είναι μια τελευταία ευκαιρία.

    Ο Πάουελ απευθύνθηκε επίσης στον αραβικό κόσμο με σύντομες συνεντεύξεις του σε τέσσερις τηλεοπτικούς σταθμούς, το Αλ Τζαζίρα, την τηλεόραση της Μέσης Ανατολής (Middle East Broadcasting), την τηλεόραση του Aμπου Ντάμπι και την τηλεόραση του Λιβάνου (Lebanese Broadcasting), δήλωσαν αξιωματούχοι του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

    Ο Πάουελ στις συνεντεύξεις αυτές δήλωσε πως, με βάση προηγούμενη εμπειρία, οι ΗΠΑ δεν περιμένουν ότι ο Ιρακινός πρόεδρος Σαντάμ Χουσέιν θα συμμορφωθεί με το νέο ψήφισμα, που εγκρίθηκε ομόφωνα χθες, δήλωσε ο αξιωματούχος.

    Ο Αιγύπτιος υπουργός Εξωτερικών, ο οποίος θα συναντηθεί σήμερα με τον Ιρακινό ομόλογό του, δήλωσε στον επικεφαλής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Κόλιν Πάουελ, ότι η Αίγυπτος θα καλέσει το Ιράκ να συμμορφωθεί πλήρως με τις αποφάσεις των Ηνωμένων Εθνών.

    [06] Φόβοι για νέα τρομοκρατικά χτυπήματα στη Δύση

    Πηγή: NET 105,8 fm 9/11/2002 6:42:00 μμ

    Η απειλή για επιθέσεις στη Βρετανία είναι τόσο αυξημένη όσο και τις εβδομάδες που προηγήθηκαν των επιθέσεων της 11ης Σεπτεμβρίου 2001 στις ΗΠΑ, κάτι για το οποίο ο πρωθυπουργός της χώρας, Τόνι Μπλερ, πρόκειται να προειδοποιήσει τους Βρετανούς σε ομιλία του, την Δευτέρα. Αυτά υποστηρίζει σήμερα η εφημερίδα ''Τάιμς'' σε πρωτοσέλιδο άρθρο της. Έρευνα του αμερικανικού υπουργείου Αμυνας με αφορμή τη δημοσιοποίηση φωτογραφιών Αφγανών κρατουμένων, δεμένους και με καλυμμένα τα μάτια, μέσα σε αμερικανικό στρατιωτικό αεροσκάφος. Αδυναμίες στην αντιμετώπιση της τρομοκρατίας διαπιστώνουν οι ΗΠΑ στις χώρες της Νοτιοανατολικής Ασίας.

    Πιθανολογούνται επιθέσεις αυτοκτονίας

    Τόνι Μπλερ

    Σύμφωνα με το δημοσίευμα των "Τάιμς", οι πληροφορίες που έχουν συγκεντρώσει οι υπηρεσίες πληροφοριών της Βρετανίας και των ΗΠΑ αποκαλύπτουν ''ένα επίπεδο δραστηριότητας ατόμων που θεωρούνται ύποπτα για δεσμούς με την οργάνωση Αλ Κάιντα τόσο αυξημένο όσο και κατά τις εβδομάδες πριν από τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου". Στο στόχαστρο βρίσκονται δυτικές χώρες και η Βρετανία περιλαμβάνεται στον κατάλογο.

    Οι φόβοι αυτοί επιτείνονται από την επίθεση που σημειώθηκε στις 12 Οκτωβρίου στο Μπαλί της Ινδονησίας και είχε ως αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους 190 άνθρωποι, στην πλειοψηφία τους ξένοι τουρίστες.

    Η εφημερίδα, που επικαλείται πηγές της υπηρεσίας πληροφοριών, υποστηρίζει ότι ''τη μεγαλύτερη ανησυχία προκαλεί η πιθανή απειλή επιθέσεων αυτοκτονίας''. Για το λόγο αυτό ο Μπλερ έθεσε το θέμα στο επίκεντρο της ομιλίας που πρόκειται να εκφωνήσει την Δευτέρα, προσθέτουν οι ''Τάιμς''.

    Αδύναμη η Ν.Α. Ασία απέναντι στην τρομοκρατία

    Οι χώρες της Νοτιοανατολικής Ασίας εξακολουθούν να μην έχουν τη δυνατότητα να αντιμετωπίσουν την τρομοκρατία, παρόλο που συμμετέχουν στην διεθνή εκστρατεία για την πάταξή της, δήλωσε ο Φράνσις Τέιλορ, επικεφαλής της υπηρεσίας του Στέιτ Ντιπάρτμεντ για θέματα τρομοκρατίας. Η δήλωση έγινε στη Μανίλα, όπου βρίσκεται ο Τέιλορ στο πλαίσιο περιοδείας στην ευρύτερη περιοχή για την προώθηση των αμερικανικών σχεδίων για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας. Ο Αμερικανός αξιωματούχος έχει ήδη επισκεφθεί την Αυστραλία, τη Σιγκαπούρη και την Ινδονησία.

    Ο Αμερικανός αξιωματούχος μιλώντας στους δημοσιογράφους επισήμανε την ανάγκη στενότερης συνεργασίας μεταξύ των χωρών της περιοχής για να σταματήσει η διοχέτευση χρημάτων στις εξτρεμιστικές οργανώσεις, αλλά απέφυγε να κάνει υποδείξεις για το τι πρέπει να πράξουν οι κυβερνήσεις των χωρών για να βελτιώσουν τη δυνατότητα αντιμετώπισης των τρομοκρατών.

    Ο Τέιλορ δήλωσε επίσης ότι οι αμερικανικές υπηρεσίες αντικατασκοπίας έχουν εξακριβώσει ότι υπάρχουν σαφείς διασυνδέσεις μεταξύ της Αλ Κάιντα, της Τζεμάα Ισλαμίγια και του Αμπού Σαγιάφ, που είναι ένα μέτωπο μουσουλμάνων ανταρτών που δρα στο νότιο τμήμα των Φιλιππίνων.

    Έρευνα για τη διαρροή φωτογραφιών Αφγανών κρατουμένων

    Ερευνά ξεκίνησε το αμερικανικό υπουργείο Αμυνας με αφορμή τη δημοσιοποίηση φωτογραφιών που δείχνουν κρατούμενους από το Αφγανιστάν, δεμένους και με καλυμμένα τα μάτια, μέσα σε αμερικανικό στρατιωτικό αεροσκάφος. Το όνομα του ατόμου που τράβηξε τις φωτογραφίες αυτές , οι οποίες μεταδόθηκαν από την ιστοσελίδα www.artbell.com, δεν έγινε γνωστό.

    Στις φωτογραφίες εικονίζονται κρατούμενοι με κουκούλες, μισοξαπλωμένοι στο πάτωμα ενός μεταφορικού αεροσκάφους C-130, που κρατιούνται από λουριά περασμένα κάτω από τα χέρια τους. Φορούν χειροπέδες και τα πόδια τους είναι αλυσοδεμένα ενώ τους φυλούν ένοπλοι Αμερικανοί στρατιώτες.

    Η εκπρόσωπος του Πενταγώνου Βικτόρια Κλαρκ δήλωσε ότι η Κεντρική Διοίκηση και η Αεροπορία ερευνούν την υπόθεση.

    Από τον περασμένο Ιανουάριο εκατοντάδες άνδρες, Ταλιμπάν ή μέλη της οργάνωσης Αλ Κάιντα, έχουν μεταφερθεί από το Αφγανιστάν στην αμερικανική βάση του Γκουαντανάμο στην Κούβα, κάτω από αυστηρότατα μέτρα ασφαλείας. Ένας εκπρόσωπος του στρατού πάντως, ο αντισυνταγματάρχης Ντέιβ Λάπαν, είπε ότι το μεταφορικό αεροσκάφος που απεικονίζεται είναι τύπου C-130 και ότι τέτοια αεροσκάφη δεν χρησιμοποιήθηκαν για τη μεταφορά κρατουμένων στο Γκουαντανάμο, υποστηρίζοντας την υπόθεση ότι πρόκειται για μεταφορά αιχμαλώτων στην περιοχή του Αφγανιστάν. Στις φωτογραφίες οι κρατούμενοι δεν φορούν τις πορτοκαλί στολές που έφεραν όσοι ταξίδεψαν για το Γκουαντανάμο. Σύμφωνα με τον Λάπαν, "τίποτα δεν δείχνει ότι η μεταχείριση των κρατουμένων έρχεται σε αντίθεση με τις επίσημες διαδικασίες. Αυτό που μας ανησυχεί είναι ότι τράβηξαν και μοίρασαν φωτογραφίες".

    Η έρευνα που διεξάγεται έχει ως στόχο να διαπιστωθεί πώς, πότε και από ποιον τραβήχτηκαν οι φωτογραφίες και δεν αφορά την πιθανή κακομεταχείριση των κρατουμένων, κάτι που "δεν πιστοποιείται από πουθενά" πρόσθεσε ο εκπρόσωπος.

    [07] Σκοτώθηκε ηγετικό στέλεχος της Τζιχάντ

    9/11/2002 1:12:00 μμ

    Ο Ιγιάντ Σαουάλα ο επικεφαλής του ένοπλου σκέλους της ριζοσπαστικής παλαιστινιακής οργάνωσης Τζιχάντ στην περιοχή της Τζενίν, στη Δυτική Οχθη, που το όνομά του βρισκόταν πολύ ψηλά στον κατάλογο των καταζητούμενων από το Ισραήλ, σκοτώθηκε σήμερα στη διάρκεια ανταλλαγής πυρών με ισραηλινούς στρατιώτες, όπως έγινε γνωστό από πηγές των παλαιστινιακών υπηρεσιών ασφαλείας. Αυτόπτες μάρτυρες ανέφεραν ότι έγινε ανταλλαγή πυρών και ακούστηκαν πολλές εκρήξεις τα ξημερώματα στην παλιά πόλη της Τζενίν, όπου πιστεύεται ότι κρυβόταν ο Σαουάλα.

    [08] Ανεστάλη η απεργία των βενζινοπωλών

    9/11/2002 12:44:00 μμ

    Σε αναστολή των κινητοποιήσεων τους για δύο εβδομάδες προχώρησε η Ομοσπονδία Βενζινοπωλών Ελλάδας κατά την διάρκεια της σημερινής τους συνέλευσης ως ένδειξη καλής θέλησης για την πρωτοβουλία του Υπουργείου Ανάπτυξης να τεθεί εκ νέου το θέμα των ταμιακών μηχανών στις αντλίες των καυσίμων. Οι βενζινοπώλες που είχαν εξαγγείλει απεργία για την ερχόμενη Δευτέρα, υποχώρησαν μετά την χθεσινή παρέμβαση του υπουργού Ανάπτυξης Ακη Τσοχατζόπουλου, που τους κάλεσε σε διάλογο για την εξεύρεση λύσης.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Saturday, 9 November 2002 - 17:53:11 UTC