Browse through our Interesting Nodes of Greek Sports & Clubs Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 02-11-06

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Σε τροχιά εξελίξεων το Κυπριακό
  • [02] Αρνήθηκε τις κατηγορίες ο Γιωτόπουλος
  • [03] Κακοκαιρία πλήττει ολόκληρη την χώρα
  • [04] Αθώοι οι κατηγορούμενοι για κατασκοπεία
  • [05] Περιοδεία Σημίτη στην Ευρώπη
  • [06] Προετοιμασία επίσκεψης Ερτογάν στην Αθήνα
  • [07] Χαλκίδα: Δεκτά τα αιτήματα των κρατουμένων
  • [08] Αεροπορικό δυστύχημα στο Λουξεμβούργο
  • [09] Μείωση αμερικανικών επιτοκίων
  • [10] Απαντήσεις για τις καθυστερήσεις ζητά ο Όσβαλντ
  • [11] Ευρωλίγκα: ΑΕΚ-Ορτέζ 71-83
  • [12] Ευρωλίγκα:Παναθηναϊκός-Ταουγκρές 76-75
  • [13] Στην Ελλάδα η επιστολή Έλγιν
  • [14] Οι Ελληνίδες αποφεύγουν τους γυναικολόγους

    [01] Σε τροχιά εξελίξεων το Κυπριακό

    7/11/2002 12:01:00 μμ

    Στην πιο κρίσιμη φάση του, εισέρχεται το Κυπριακό καθώς θέμα ημερών είναι πλέον η υποβολή του σχεδίου επίλυσης του από τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ. Την άμεση υποβολή σχεδίου, ανεξαρτήτως της ασθένειας του Ραούφ Ντενκτάς και της έλλειψης κυβερνητικού σχήματος στην Τουρκία, ζήτησαν, σύμφωνα με το Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο Αμερικανός πρόεδρος Τζορτζ Μπους και οι πρωθυπουργοί Βρετανίας και Ολλανδίας Τόνι Μπλερ και Βιμ Κοκ. Το Κυπριακό βρέθηκε στο επίκεντρο των επαφών που είχε χθες στο Παρίσι ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης.

    Σημίτης: Η επίλυση δεν είναι προϋπόθεση ένταξης στην ΕΕ

    Οι εξελίξεις γύρω από το Κυπριακό, βρέθηκαν στο επίκεντρο των συνομιλιών που είχε χθες βράδυ στο Παρίσι, ο Έλληνας πρωθυπουργός με τον Γάλλο πρόεδρο Ζακ Σιράκ και τον Γάλλο πρωθυπουργό Ραφαρέν.

    Στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε αργότερα ο Κώστας Σημίτης χαρακτήρισε απολύτως θετικές τις συζητήσεις που είχε τόσο για την πορεία επίλυσης του Κυπριακού, όσο και για την ένταξη της Κύπρου στην Ε. Ε.

    Τόνισε, δε, ότι " η ένταξη δεν ανακόπτεται από τίποτα", συμπληρώνοντας ταυτόχρονα ότι οι επαφές του έγιναν σε πολύ φιλικό τμήμα και κατέληξαν σε σύμπλευση απόψεων.

    Ο Έλληνας πρωθυπουργός διευκρίνισε ότι σύμφωνα με τις αποφάσεις του Ελσίνκι, η πολιτική λύση δεν αποτελεί προϋπόθεση για την ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ.

    Ειδικά για την Τουρκία ο Έλληνας πρωθυπουργός δήλωσε διατεθειμένος να δοθεί από την Κοπεγχάγη ένα θετικό μήνυμα προς τη νέα τουρκική κυβέρνηση

    Από την άλλη πλευρά, ο Γάλλος πρόεδρος υπογράμμισε ότι θα πρέπει να γίνει ό,τι είναι δυνατόν μέσα στις επόμενες εβδομάδες πριν από τη σύνοδο της Κοπεγχάγης για να βρεθεί μια πολιτική λύση στο Κυπριακό.

    Κύκλος επαφών για το Κυπριακό

    Από την πλευρά του, ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Παπανδρέου, είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Κόφι Αναν και του επεσήμανε ότι η λύση του Κυπριακού θα πρέπει να συνάδει με τα ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών και το ευρωπαϊκό κεκτημένο.

    Νωρίτερα, σε δηλώσεις του ο πρωθυπουργός επανέλαβε την πάγια θέση Ελλάδας και Κύπρου ότι δεν πρόκειται να αποδεχθούν λύση για το Κυπριακό, η οποία δεν θα είναι συμφέρουσα για τη Μεγαλόνησο, μόνο και μόνο, χάριν της ένταξης της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

    "Τα δύο αυτά θέματα μπορεί να είναι συγγενή, μπορεί να έχουν επιρροή το ένα στο άλλο, αλλά με βάση την απόφαση του Ελσίνκι το καθένα κρίνεται χωριστά και εμείς θα επιμείνουμε σε αυτό", ανέφερε χαρακτηριστικά.

    Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Κύπρου, σε επιστολή που έστειλε στο γγ του ΟΗΕ Κόφι Αναν, τονίζει ότι η όποια λύση για το Κυπριακό θα πρέπει να λαμβάνει υπόψιν τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας και τη βιωσιμότητα του κράτους που θα δημιουργηθεί.

    Στο μεταξύ, ο αντιπρόεδρος του κόμματος του Ερντογάν, Γιασάρ Γιακίς, διευκρίνισε ότι τα μοντέλα του Βελγίου και της Ελβετίας είναι απλώς πηγές έμπνευσης και δεν μπορούν να αντιγραφούν, αφού στην Κύπρο υπάρχουν δύο κράτη με διαφορετικές δυναμικές.

    Επαφές- δηλώσεις- αντιδράσεις

    Διαδοχικές συναντήσεις με τους πρέσβεις στην Αθήνα των χωρών - μονίμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ είχε χθες ο Κώστας Καραμανλής.

    Ο πρόεδρος της ΝΔ, τους επεσήμανε ότι στη σύνοδο της Κοπεγχάγης η Κύπρος πρέπει να ενταχθεί στην ΕΕ ανεξάρτητα από την επίλυση του Κυπριακού και τόνισε ότι δεν θα γίνουν δεκτές από το κόμμα του προϋποθέσεις ή εκβιασμοί της τελευταίας στιγμής.

    Η ΓΓ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα ζήτησε συνάντηση με τον υπουργό Εξωτερικών, ενώ ο πρόεδρος του ΔΗΚΚΙ Δημήτρης Τσοβόλας, υποστήριξε ότι η κυβέρνηση προωθεί στην Κύπρο λύση συνομοσπονδίας.

    " Εάν το σχέδιο επίλυσης του Κυπριακού συμβαδίζει με τα ψηφίσματα του συμβουλίου ασφαλείας κι αν προνοεί για ένα κράτος που θα λειτουργεί στα πλαίσια της ΕΕ, τότε μπορούμε να πούμε ότι η λύση βρίσκεται μπροστά μας" δήλωσε στο ραδιόφωνο της ΝΕΤ ο κυβερνητικός εκπρόσωπος της Κύπρου Μιχάλης Παπαπέτρου.

    " Η όποια λύση, αν και θα είναι συμβιβασμός, πρέπει να είναι σύμφωνη με τα ψηφίσματα του συμβουλίου ασφαλείας και να εγγυάται κρίσιμες λεπτομέρειες, όπως το εδαφικό " δήλωσε στη ΝΕΤ 105,8 η Μαρία Δαμανάκη.

    [02] Αρνήθηκε τις κατηγορίες ο Γιωτόπουλος

    6/11/2002 9:47:00 μμ

    Ο φερόμενος ως αρχηγός της 17Ν Αλέξανδρος Γιωτόπουλος, αρνήθηκε σήμερα τις περίπου 200 κατηγορίες που αντιμετωπίζει, απολογούμενος με υπόμνημα στον εφέτη ειδικό ανακριτή Λεωνίδα Ζερβομπεάκο, μετά τη συμπληρωματική δίωξη που ασκήθηκε σε βάρος του. Το πρωί η σύντροφος του επισκέφθηκε τον κ. Ζερβομπεάκο για να παραλάβει τα βιβλιάρια καταθέσεων της μετά την απόφαση για αποδέσμευση των τραπεζικών της λογαριασμών. Ελεύθερος χωρίς περιοριστικούς όρους αφέθηκε ο Αυγουστίνος Ξηρός, μετά τη σημερινή απολογία του στον εφέτη ειδικό ανακριτή.

    Ενοχλημένοι οι Κουφοντίνας και Τζωρτζάτος

    Επίσης, προσκόμματα στην προετοιμασία της υπεράσπισης των πελατών τους κατήγγειλαν συνήγοροι προφυλακισμένων για την υπόθεση της 17 Νοέμβρη, μετά τον έλεγχο που διενήργησαν στα κελιά τους σωφρονιστικοί υπάλληλοι οι οποίοι, πήραν τις σημειώσεις Κουφοντίνα και Τζωρτζάτου τις οποίες αργότερα επέστρεψαν.

    Κύκλοι του υπουργείου Δικαιοσύνης τονίζουν ότι τέτοιοι έλεγχοι γίνονται σε όλα τα κελιά και σε όλες τις φυλακές, ωστόσο εντονότατη ήταν η αντίδραση συνηγόρων και κατηγορουμένων.

    Ο Δημήτρης Κουφοντίνας διαμαρτυρήθηκε επίμονα στους σωφρονιστικούς υπαλλήλους και αρνήθηκε να λάβει συσσίτιο μέχρι να δοθούν πίσω οι σημειώσεις.

    Επίθεση Μητσοτάκη κατά της κυβέρνησης

    Δριμεία επίθεση κατά της κυβέρνησης και του πρωθυπουργού για την υπόθεση της τρομοκρατίας, εξαπέλυσε χθες από το Mega ο επίτιμος πρόεδρος της ΝΔ Κωνσταντίνος Μητσοτάκης.

    "Τρομοκρατία δεν είναι ο Γιωτόπουλος και δυο οικογένειες" υποστήριξε ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης τονίζοντας ότι η κυβέρνηση δεν προχωρά την έρευνα σε βάθος γιατί φοβάται το πολιτικό κόστος.

    Στην πορεία εξάρθρωσης της τρομοκρατίας αναφέρθηκε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Χρήστος Πρωτόπαπας, σχολιάζοντας χθεσινή συνέντευξη του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη.

    Ο κ.Πρωτοπαπας υπογράμμισε ότι είναι λάθος να επιχειρεί κάποιος να αμφισβητήσει ή να μειώσει μία μεγάλη εθνική επιτυχία

    [03] Κακοκαιρία πλήττει ολόκληρη την χώρα

    6/11/2002 8:26:00 μμ

    Έντονη κακοκαιρία πλήττει από το πρωί ολόκληρη την χώρα. Σε επιφυλακή έχει τεθεί ο κρατικός μηχανισμός για την αντιμετώπιση ενδεχόμενων προβλημάτων από τα επικίνδυνα καιρικά φαινόμενα. Σοβαρά προβλήματα έχει δημιουργήσει η δυνατή βροχή σε πολλούς δρόμους του Λεκανοπεδίου, καθώς αρκετοί σηματοδότες έχουν τεθεί εκτός κυκλοφορίας. Πτώση της θερμοκρασίας κατά διαστήματα και έντονες βροχοπώσεις επικρατούν και στο μεγαλύτερο τμήμα της Ανατολικης Μακεδονίας-Θράκης.

    Στον Κηφισό βρίσκεται ομάδα ανδρών του στρατού αλλά και εταιρίες που εκτελούν έργα στην περιοχή, προκειμένου να διαθέσουν μέσα και προσωπικό εφόσον χρειαστεί.

    Χιόνι έπεφτε νωρίς το βράδυ στην πόλη της Φλώρινας, καθώς σε περιοχές περιφερειακά της Κοζάνης.

    Η θερμοκρασία έχει πέσει αισθητά σ' ολόκληρη τη Βόρεια Ελλάδα, ενώ στη Θεσσαλονίκη δεν ξεπερνά τους 8 βαθμούς Κελσίου και στην Κοζάνη τους 3.

    Στο βόρειο Αιγαίο έπνεαν άνεμοι βορειοι-βορειοανατολικοί έντασης 6 μποφόρ και δεν πραγματοποιήθηκαν τα θαλάσσια δρομολόγια από Καβάλα για Πρίνο Θάσου και αντίστροφα.

    Αντίθετα, εκτελέστηκαν δρομολόγια από την Κεραμωτή Νέστου προς τον Λιμένα Θάσου.

    Σε καραμπόλα 4 αυτοκινήτων που προκλήθηκε εξαιτίας της βροχόπτωσης στην Εθνική Αθηνών-Κορίνθου, τραυματίστηκε σοβαρά ο τροχονόμος Γεώργιος Ταμπαχανιώτης.

    Ο 35χρονος αστυφύλακας της Τροχαίας Κορίνθου που είχε πάει μαζί με άλλους συναδέλφους του στο σημείο του ατυχήματος για να επιληφθούν του προβλήματος, τραυματίσθηκε την ώρα που ρύθμιζε την κυκλοφορία από διερχόμενο αυτοκίνητο.

    Ο τροχονόμος νοσηλεύεται εκτός κινδύνου σε νοσοκομείο της Κορίνθου.

    Τα καιρικά φαινόμενα θα συνεχιστούν

    Ο μετεωρολόγος Κώστας Λαγουβάρδος μιλώντας στη ΝΕΤ 105,8 τόνισε ότι τα καιρικά φαινόμενα θα συνεχιστούν και τις επόμενες μέρες.

    Σύμφωνα με δελτίο της ΕΜΥ που στάλθηκε στο Κεντρικό Λιμεναρχείο Καβάλας, η κακοκαιρία θα συνεχιστεί μέχρι και το Σάββατο, ενώ στο Βορειοανατολικό Αιγαίο και το Θρακικό Πέλαγος, θα πνέουν βόρειοι άνεμοι έντασης 4-5 μποφόρ.

    Τόσο το Κεντρικό Λιμεναρχείο όσο και οι άλλες λιμενικές υπηρεσίες συνέστησαν στους κατόχους μικρών σκαφών να προσφύγουν στα πλησιέστερα λιμάνια ή αλιευτικά καταφύγια για να αποφύγουν την κακοκαιρία.

    [04] Αθώοι οι κατηγορούμενοι για κατασκοπεία

    6/11/2002 11:08:00 μμ

    Δεκατρεις Βρετανοί και Ολλανδοί που δικάστηκαν το τελευταίο διήμερο στην μεσσηνιακή πρωτεύουσα για κατασκοπεία, αθωώθηκαν σήμερα το βράδυ από το Μεταβατικό Εφετείο Καλαμάτας, καθώς το δικαστήριο έκρινε πως δεν αποδείχθηκαν οι κατηγορίες κατά την ακροαματική διαδικασία. Το δικαστήριο δέχτηκε ότι οι 8 από τους κατηγορούμενους θεωρούσαν ότι μπορούν να καταγράφουν στοιχεία αεροσκαφών και κηρύχθηκαν αθώοι λόγω πλάνης. Όσο για τους υπολοίπους 5 δέχθηκε ότι δεν είχαν καμία σχέση με την καταγραφή στοιχείων μαχητικών αεροσκαφών.

    Ο εισαγγελέας Νίκος Παντελής, προηγουμένως είχε ζητήσει από το δικαστήριο την ενοχή των 8 εξ αυτών, για φυσική αυτουργία στο αδίκημα της κτασκοπίας και την αθώωση των υπολοίπων 5 από την κατηγορία της απλής συνέργειας στο αδίκημα της κατασκοπίας, λόγω αμφιβολιών.

    [05] Περιοδεία Σημίτη στην Ευρώπη

    6/11/2002 10:18:00 μμ

    Διαδοχικές συναντήσεις με τον Γάλλο πρόεδρο Ζακ Σιράκ και τον Γάλλο πρωθυπουργό Ζαν Πιερ Ραφαρέν, είχε στο πλαίσιο στης περιοδείας του στην Ευρώπη, ο Κώστας Σημίτης. Στο επίκεντρο των συνομιλιών του βρέθηκαν οι προτεραιότητες της ελληνικής προεδρίας, αλλά και οι εξελίξεις γύρω από το Κυπριακό.

    Ταύτιση απόψεων Σημίτη-Σιράκ για το Κυπριακό

    « Καλωσορίζω την Ελλάδα» είπε υποδεχόμενος τον Έλληνα πρωθυπουργό ο Γάλλος πρόεδρος Ζακ Σιράκ.

    Σύμφωνα με εκπρόσωπο της γαλλικής προεδρίας, στο επίκεντρο των συζητήσεων βρέθηκαν θέματα σχετικά με τη διεύρυνση της ΕΕ και ειδικότερα το Κυπριακό.

    Ο Γάλλος πρόεδρος υπογράμμισε ότι θα πρέπει να γίνει ό,τι είναι δυνατόν μέσα στις επόμενες εβδομάδες πριν από τη σύνοδο της Κοπεγχάγης για να βρεθεί μια πολιτική λύση.

    Από την πλευρά του ο Έλληνας πρωθυπουργός διευκρίνισε ότι σύμφωνα με τις αποφάσεις του Ελσίνκι, η πολιτική λύση δεν αποτελεί προϋπόθεση για την ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ.

    Ειδικά για την Τουρκία ο Ελληνας πρωθυπουργός δήλωσε διατεθειμένος να δοθεί από την Κοπεγχάγη ένα θετικό μήνυμα προς τη νέα τουρκική κυβέρνηση.

    Στις 16 Απριλίου του 2003 υπογραφή του συμφώνου Διεύρυνσης

    Όπως ανέφερε ο πρωθυπουργός σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε μετά τη συνάντηση που είχε με τον Ζακ Σιράκ, στην Αθήνα στις 16 Απριλίου, σε μία πανηγυρική συνεδρίαση με τη συμμετοχή των 15 ηγετών της Ε. Ε, αλλά και των υπό ένταξη χωρών θα υπογραφεί το σύμφωνο της διεύρυνσης.

    Από την πλευρά του, αναφορικά με τη διεύρυνση ο Ζακ Σιράκ, εμφανίσθηκε ικανοποιημένος υπογραμμίζοντας ότι θα πρέπει να γίνει με δίκαιο τρόπο για όλους και μέσα στο πνεύμα της ευρωπαϊκής αλληλεγγύης.

    Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της γαλλικής προεδρίας, ο Ζακ Σιράκ είπε στον Ελληνα πρωθυπουργό ότι βασίζεται στην ελληνική προεδρία για την προώθηση των διαπραγματεύσεων με τη Βουλγαρία και τη Ρουμανία ώστε αυτές να πετύχουν το στόχο ένταξης τους το 2007.

    Ευρωστρατός-Αγροτικό-Λαθρομετανάστες

    Αναφερόμενος στο θέμα του Ευρωστρατού ο Έλληνας πρωθυπουργός δήλωσε χαρακτηριστικά:

    " Η Τουρκία έχει το μπαλάκι και πρέπει να απαντήσει. Εμείς ότι είχαμε να πούμε το είπαμε και ότι είχαμε να κάνουμε το κάναμε".

    Σχετικά με το αγροτικό και τις ενδεχόμενες περικοπές των αγροτικών εισοδημάτων και κοινοτικών επιχορηγήσεων ο κ. Σημίτης σημείωσε ότι η κυβέρνηση ενδιαφέρεται για τους πολλούς και όχι για τους λίγους και πρόσθεσε ότι έχουν εξασφαλιστεί οι σχετικές δαπάνες μέχρι το 2006, χαρακτηρίζοντας, ταυτόχρονα, δημαγωγούς όσους υποστηρίζουν ότι η κυβέρνηση είναι πολέμια των αγροτών.

    Αναφερόμενος, τέλος, στο ζήτημα της λαθρομετανάστευσης σημείωσε ότι Ελλάδα - Γαλλία και Ιταλία συγκροτούν ένα κοινό μέτωπο αντιμετώπισης της παράνομης εισόδου αλλοδαπών.

    [06] Προετοιμασία επίσκεψης Ερτογάν στην Αθήνα

    6/11/2002 8:46:00 μμ

    Συνάντηση είκοσι πέντε λεπτών είχαν σήμερα αργά το απόγευμα στην Αγκυρα με τον Ρετζέπ Ερτογάν, ο διευθυντής του διπλωματικού γραφείου του πρωθυπουργού πρέσβης Θεόδωρος Σωτηρόπουλος, και ο σύμβουλος του υπουργείου Εξωτερικών Χάρης Παμπούκης, προκειμένου να καθορίσουν τις ημερομηνίες για την επίσκεψη του στην Αθήνα.

    Σύντομα στην Αθήνα

    Η ελληνική αντιπροσωπεία συναντήθηκε επίσης με τον κ. Γιακίς, πιθανότερο υπ. Εξωτερικών στη νέα κυβέρνηση και με τον πολιτικό διευθυντή του τουρκικού ΥΠΕΞ κ.Ιλκίν.

    Στη διάρκεια της συζήτησης καθορίστηκε η ατζέντα των συνομιλιών του Ερτογάν στην Αθήνα, η οποία θα είναι εφόλης της ύλης και θα περιλαμβάνει θέματα όπως το Κυπριακό, την ένταξη της Κύπρου, τα ελληνοτουρκικά, τις σχέσεις Τουρκίας-ΕΕ.

    Σύμφωνα με τις πληροφορίες, ο Ρετζέπ Ερτογάν θα επισκεφθεί την Αθήνα την επόμενη εβδομάδα.

    Μέσα στις επόμενες δυο μέρες αναμένεται να ανακοινώσει την ακριβή ημερομηνία επίσκεψης του.

    [07] Χαλκίδα: Δεκτά τα αιτήματα των κρατουμένων

    6/11/2002 10:57:00 μμ

    Έληξε αργά απόψε η στάση των κρατουμένων στις φυλακές Χαλκίδας κατόπιν διαβουλεύσεων με τον διευθυντή του υπουργείου Δικαιοσύνης Στ. Χονδρονάσιο. Οι κρατούμενοι επέστρεψαν στα κελιά τους, σχεδόν όλα τα αιτήματα των κρατουμένων έγιναν δεκτά. Όπως είναι γνωστό οι κρατούμενοι των φυλακών Χαλκίδας σήμερα το μεσημέρι αρνήθηκαν να μπουν στα κελιά τους προβάλλοντας σειρά αιτημάτων μεταξύ των οποίων ήταν η τοποθέτηση νέων καρτοτηλεφώνων, η χορήγηση πενθήμερων αδειών, η απόλυση των αθωωθέντων αλλοδαπών κ.α. Επίσης είχαν ζητήσει να υπάρξει επικοινωνία με το υπουργείο Δικαιοσύνης.

    [08] Αεροπορικό δυστύχημα στο Λουξεμβούργο

    6/11/2002 9:30:00 μμ

    Τραγικός είναι ο απολογισμός της συντριβής του επιβατικού αεροσκάφους της Luxair στις 10:15 (τοπική ώρα), σε δασική περιοχή, κοντά στο αεροδρόμιο του Λουξεμβούργου. Είκοσι άνθρωποι σκοτώθηκαν και δύο νοσηλεύονται σοβαρά τραυματισμένοι. Το αεροπλάνο εκτελούσε πτήση από το Βερολίνο προς το Λουξεμβούργο, με 19 επιβάτες στην πλειοψηφία τους Γερμανοί επιχειρηματίες και τρία μέλη πλήρωμα.

    Στον πύργο ελέγχου δεν ελήφθη σήμα κινδύνου

    Σωστικά συνεργεία έσπευσαν στην περιοχή και προσπάθησαν να απεγκλωβίσουν τον πιλότο δίνοντας τις πρώτες βοήθειες στους τραυματίες, που αρχικά ήταν πέντε, αλλά στη συνέχεια οι τρείς υπέκυψαν στα τραύματα τους.

    Τρία στρατιωτικά ελικόπτερα από το γειτονικό Βέλγιο έφτασαν στην περιοχή και μετέφεραν τους τραυματίες στο νοσοκομείο.

    Το αεροσκάφος ήταν δικηνητήριο, τύπου Fokker 50, και βρισκόταν σε υπηρεσία από το 1991, σύμφωνα με ανακοίνωση της ιδιοκτήτριας εταιρείας.

    Ο εκπρόσωπος της αεροπορικής εταιρείας Πολ Γκρέϊς δήλωσε στο Reuters ότι "ήμασταν σε επαφή με το αεροπλάνο όταν ξαφνικά η επαφή χάθηκε. Στον πύργο ελέγχου δεν ελήφθη σήμα κινδύνου".

    Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο είναι η πρώτη φορά στην 40-χρονη ιστορία της LUXAIR που πέφτει αεροπλάνο της.

    Επίσης, ο Γκρέϊς ανέφερε πως η εταιρεία ακινητοποίησε τα τρία άλλα Fokker που έχει στο στόλο της, ο οποίος αριθμεί 17 αεροσκάφη, προκειμένου να περάσουν από τεχνικό έλεγχο.

    Το αεροδρόμιο του Λουξεμβούργου, έκλεισε για δύο ώρες κατευθύνοντας τις πτήσεις προς τα αεροδρόμια του Βελγίου και της Γερμανίας.

    Να σημειώσουμε ότι το 13% της LUXAIR ανήκει στην γερμανική Lufthansa και το 36,5% στην κυβέρνηση του Λουξεμβούργου. Το υπόλοιπο ανήκει σε ιδιωτικές εταιρείες και στην Luxair Group.

    [09] Μείωση αμερικανικών επιτοκίων

    6/11/2002 11:31:00 μμ

    Η Κεντρική Ομοσπονδιακή Τράπεζα (FED) προχώρησε σήμερα, σε μείωση κατά μισή εκατοστιαία μονάδα βασικών επιτοκίων με δύο στόχους. Μια ''χαλαρότερη'' πιστωτική πολιτική αλλά και την αναθέρμανση πάσει θυσία της αμερικανικής οικονομίας που βρίσκεται εκ νέου αντιμέτωπη με την ύφεση. Πρόκειται για την πρώτη μείωση των βασικών επιτοκίων φέτος. Αναλυτές της αγοράς χαρακτηρίζουν τη μείωση ''επιθετική'', η Γουόλ Στρίτ είχε προεξοφλήσει μείωση 0,25%. Τα βασικά επιτόκια διαμορφώνονται πλέον στο επίπεδο της δεκαετίας του 1950. Η σημερινή απόφαση της FED ελήφθη ομοφώνως.

    [10] Απαντήσεις για τις καθυστερήσεις ζητά ο Όσβαλντ

    6/11/2002 11:37:00 μμ

    "Ο χρόνος παραμένει το πιο κρίσιμο στοιχείο για την προετοιμασία της χώρας μας ενόψει των Ολυμπιακών Αγώνων. Υπάρχει εμπιστοσύνη του στην Οργανωτική Επιτροπή "Αθήνα 2004", τόνισε ο πρόεδρος της Συντονιστικής Επιτροπής της ΔΟΕ, Ντένις Όσβαλντ. Κατά την διάρκεια της σημερινής ενημέρωσής του από την Οργανωτική Επιτροπή για την πορεία της προετοιμασίας των Αγώνων, ο κ. Όσβαλντ επεσήμανε ότι μέχρι την Παρασκευή θέλει να έχει πάρει όλες τις απαραίτητες απαντήσεις για τα "καυτά" ζητήματα και ειδικότερα στα έργα σε Ελληνικό, ΟΑΚΑ, Γουδί και το τραμ, στα οποία υπάρχει καθυστέρηση.

    Αγγελοπούλου: Τα αναγκαία έργα βρίσκονται στην φάση της υλοποίησης

    Η πρόεδρος της "Αθήνα 2004" Γιάννα Αγγελοπούλου υποστήριξε ότι τα 2/3 από τα έργα που είναι αναγκαία για τους Ολυμπιακούς Αγώνες βρίσκονται στην φάση της υλοποίησης.

    Ο εντεταλμένος σύμβουλος Μάρτον Σίμιτσεκ υπογράμμισε σχετικά με τον εθελοντισμό, ότι μέχρι στιγμής έχουν υποβάλλει αίτηση συμμετοχής 45.000 άτομα.

    Όσον αφορά στην φιλοξενία, οι εκπρόσωποι της "Αθήνα 2004" σημείωσαν ότι ως τώρα έχουν εξασφαλιστεί 18.000 δωμάτια για την Ολυμπιακή οικογένεια.

    Ο αρμόδιος υπουργός για τα Ολυμπιακά έργα, Νάσος Αλευράς, διευκρίνισε, ότι δεν έχει κηρυχθεί άγονος ο διαγωνισμός για την β' φάση του περιβάλλοντα χώρου του ΟΑΚΑ.

    Πρόταση συμμετοχής Εκκλησίας στην τελετή έναρξης

    Ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος Χριστόδουλος δέχθηκε σήμερα το απόγευμα στο Αρχιεπισκοπικό Μέγαρο, τον Πρόεδρο της Συντονιστικής Επιτροπής της ΔΟΕ Ντένις Οσβαλντ, συνοδευόμενος από την Πρόεδρο της Οργανωτικής Επιτροπής Ολυμπιακών Αγώνων ''Αθήνα 2004'' Γιάννα Αγγελοπούλου.

    Κατά τη διάρκεια της συνάντησης ο κ. Οσβαλντ αναφέρθηκε στη σημασία, αλλά και στη δυσκολία διοργάνωσης των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004 στη χώρα που γέννησε την ιδέα του Ολυμπισμού, ενώ υπογράμμισε την ανάγκη συστράτευσης όλων των φορέων του τόπου μας προς την κατεύθυνση της επιτυχίας του όλου εγχειρήματος, το οποίο θα αποτελέσει μια μοναδική ευκαιρία προβολής του πολιτισμού μας.

    Επίσης, ο κ. Οσβαλντ ανέφερε την προσφορά της Εκκλησίας της Ελλάδος στην εθνική προσπάθεια, με την οποία, όπως, είπε, η προσοχή όλου του κόσμου θα επικεντρωθεί στην Αθήνα.

    Από την πλευρά του, ο Μακαριώτατος αναφέρθηκε στο σχετικό Μνημόνιο Συνεργασίας και Συναντίληψης, που υπεγράφη μεταξύ της Εκκλησίας της Ελλάδος και της ΟΕΟΑ ''Αθήνα 2004'', υπογραμμίζοντας τη συστηματική εργασία της Εκκλησίας στους τομείς του εθελοντισμού και της φιλοξενίας.

    " Η Εκκλησία θα μεταφέρει με ιδιαίτερη έμφαση, κατά τις ημέρες διεξαγωγής των Ολυμπιακών Αγώνων, μήνυμα ειρήνης και καταλλαγής για όλο τον κόσμο και καταδίκης του φονταμενταλισμού και της τρομοκρατίας", τόνισε ο Αρχιεπίσκοπος Χριστόδουλος.

    Επιπρόσθετα, έθεσε στον κ. Οσβαλντ πρόταση συμμετοχής της Εκκλησίας μας στην τελετή έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων με την παρουσία χορωδίας 2004 νέων.

    "Η επιτυχία των Αγώνων είναι ένα εθνικό ζήτημα για το οποίο πρέπει όλοι να εργασθούμε'', δήλωσε ο Μακαριώτατος.

    Επίθεση Μητσοτάκη κατά Στεφανόπουλου

    Ο Κώστας Μητσοτάκης προέτρεψε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να ακολουθήσει το παράδειγμα του Κωνσταντίνου Καραμανλή και να μην υπογράφει πράξεις νομοθετικού περιεχομένου που του δίνει η κυβέρνηση, εάν δεν έχει τη συμφωνία και της αντιπολίτευσης.

    Του ζήτησε μάλιστα να μη δεχτεί να υπογράψει στο μέλλον άλλη τέτοια πράξη αν δεν έχει τη συμφωνία όλης της Βουλής.

    Η πράξη νομοθετικού περιεχομένου που ήταν η αφορμή για την επίθεση Μητσοτάκη, αφορούσε τους περιβαλλοντικούς όρους και τις αναγκαστικές απαλλοτριώσεις στην εκτέλεση του Ολυμπιακού έργου της Μαραθώνιας διαδρομής, που συζητήθηκε σήμερα από τη Βουλή για να κυρωθεί.

    Επίσης, ο εκπρόσωπος Τύπου Χρήστος Πρωτόπαπας χαρακτήρισε πρωτοφανή και αήθη την επίθεση της αξιωματικής αντιπολίτευσης κατά του Προέδρου της Δημοκρατίας εντός του κοινοβουλίου, αναφερόμενος στις αιχμές του κ. Μητσοτάκη κατά του κ. Στεφανόπουλου.

    "Το γεγονός αυτό αποκαλύπτει το βαθύ αυταρχισμό της ΝΔ και την περιφρόνηση που επιδεικνύει στους θεσμούς", επεσήμανε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, τονίζοντας πως εάν δεν αντιδράσει ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης τότε υιοθετεί την επικίνδυνη αυτή επίθεση.

    "Προφανώς ο κ. Πρωτόπαπας κρίνει εξ' ιδίων τα αλλότρια, ανακαλύπτοντας ανύπαρκτες επιθέσεις κατά του Προέδρου της Δημοκρατίας", απάντησε ο Θοδωρής Ρουσόπουλος.

    Έμμεση απάντηση Στεφανόπουλου στη ΝΔ

    Έμμεση απάντηση στη ΝΔ για τις αναφορές της στην πρακτική της έκδοσης πράξεων νομοθετικού περιεχομένου χωρίς την καθολική συναίνεση της Βουλής, δίνει η Προεδρία της Δημοκρατίας, σε ανακοίνωσή της.

    "Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, σέβεται τις, ενώπιον της Βουλής, αναπτυσσόμενες απόψεις των κυρίων βουλευτών. Δεν ζητεί δε, διευκρινήσεις από τα κόμματα, για την θέση τους επί των απόψεων αυτών. Κατά το Σύνταγμα, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας υπό τους όρους του άρθρου 44 αυτού, μπορεί, ύστερα από πρόταση του Υπουργικού Συμβουλίου να εκδίδει πράξεις νομοθετικού περιεχομένου. Για την έκδοση των Πράξεων αυτών, δεν απαιτείται κατά το Σύνταγμα, έγκριση της αντιπολιτεύσεως", αναφέρεται στην ανακοίνωση.

    "Η αντιπολίτευση, διατυπώνει τις τυχόν αντιρρήσεις της, κατά τη συζήτηση που διεξάγεται στη Βουλή, δια την κύρωση της πράξεως", καταλήγει η Προεδρία της Δημοκρατίας στην ανακοίνωσή της.

    [11] Ευρωλίγκα: ΑΕΚ-Ορτέζ 71-83

    6/11/2002 11:24:00 μμ

    Η κατηφόρα συνεχίζεται για την ΑΕΚ στην Ευρωλίγκα. Η ομάδα του Ντράγκαν Σάκοτα έχασε και από την Ορτέζ στο "Χαλκιοπούλειο" της Λαμίας με 83-71 (ημίχρονο 44-35) σε αγώνα της 5ης ημέρας και παρέμεινε στην τελευταία θέση του Α' ομίλου χωρίς νίκη. Κάτι που σημαίνει ότι ουσιαστικά αποχαιρετά πολύ νωρίς τη διοργάνωση. Έτσι η Ορτέζ έφυγε και αυτή νικήτρια από τη Λαμία με 83-71 και η Ενωση παρέμεινε χωρίς νίκη στην ευρωλίγκα.

    Οι συνθέσεις των δυο ομάδων:

    ΑΕΚ: Μπλάκνεϊ 8 (2), Ζήσης 8, Χατζής 10 (2), Κικίλιας, Ταπούτος 2, Κακιούζης 27, Αντιτς 2, Μπετς 12, Ρίλι 2, Πασχάλης

    ΟΡΤΕΖ: Λουκόφσκι 15 (2), Μ.Πιετρούς 9 (3), Σέλερς 20, Ντρόζντοφ 1, Ζιλιάν 2, Ντιαό 1, Φ.Πιετρούς 13 (1), Φοτού, Χιλ 14 (3), Ντιμπό 8

    [12] Ευρωλίγκα:Παναθηναϊκός-Ταουγκρές 76-75

    6/11/2002 11:23:00 μμ

    Εντυπωσιακή νίκη πέτυχε ο Παναθηναϊκός, με 76-75 επί της Ταουγκρές στην Βιτόρια, στο πλαίσιο της 5ης ημέρας του Β' ομίλου της Ευρωλίγκα. Ηταν η τρίτη νίκη στη διόργάνωση για τους πρωταθλητές Ευρώπης, που πήραν τη νίκη χάρη σε δύο εύστοχες βολές του Αριελ ΜακΝτόναλντ, έξι δευτερόλεπτα πριν το τέλος.

    [13] Στην Ελλάδα η επιστολή Έλγιν

    6/11/2002 8:05:00 μμ

    Στα χέρια ενός Έλληνα, ο οποίος διατηρεί την ανωνυμία του, βρίσκεται από σήμερα η άγνωστη μέχρι στιγμής επιστολή που είχε στείλει το 1811 ο Αγγλος πρέσβης στην Κωνσταντινούπολη, Ρόμπερτ Αντέρ, προς το λόρδο Έλγιν. Το έγγραφο διεκδίκησε και το υπουργείο Πολιτισμού.

    Διεκδικητής το υπουργείο Πολιτισμού

    Η επιστολή, που εκποιήθηκε σε δημοπρασία, αγοράστηκε στην τιμή των 8000 λιρών. Μέχρι ενός ποσού την επιστολή προσπάθησε να αποκτήσει και το υπουργείο Πολιτισμού, προκειμένου να την εκθέσει στο νέο Μουσείο της Ακρόπολης. Μετά το τέλος της δημοπρασίας, εκπρόσωπος της ελληνικής πρεσβείας στο Λονδίνο εξέφρασε την ικανοποίησή του για την αγορά του ιστορικού εγγράφου από Έλληνα και ευχήθηκε ο αγοραστής να το προσφέρει στο Μουσείο.

    Στην επιστολή αυτή, ο Αγγλος πρέσβης τόνιζε στον Έλγιν ότι το τούρκικο φιρμάνι, το οποίο ο λόρδος επικαλέστηκε για να νομιμοποιήσει την κλοπή των Γλυπτών του Παρθενώνα, δεν του έδινε αυτό το δικαίωμα.

    [14] Οι Ελληνίδες αποφεύγουν τους γυναικολόγους

    6/11/2002 8:25:00 μμ

    Οι Ελληνίδες δεν επισκέπτονται συχνά τον γιατρό τους. Αυτό το συμπέρασμα προκύπτει από την πανελλαδική δημοσκόπηση που έκανε η Ελληνική Εταιρία Κλιμακτηρίου και Εμμηνόπαυσης. Σύμφωνα με την ίδια δημοσκόπηση, το μεγαλύτερο ποσοστό γυναικολογικών καρκίνων θα μπορούσε να είχε προληφθεί, αν οι Ελληνίδες προέβαιναν συστηματικά σε προληπτικό έλεγχο.

    Αποτελέσματα έρευνας

    Στόχος των επιστημόνων που συμμετείχαν στην έρευνα ήταν να αποτυπώσουν τις αντιλήψεις και τις γνώσεις των ελλήνων για την εμμηνόπαυση και την επίδραση που έχει στην καθημερινή τους ζωή, καθώς και την πρόθεσή τους να ζητήσουν τη συμβουλή του γιατρού. Τα αποτελέσματα, ωστόσο, είναι μάλλον απογοητευτικά.

    Ο μέσος όρος επίσκεψης στο γιατρό για τις γυναίκες από 45-60 ετών, που βρίσκονται στην ομάδα υψηλού κίνδυνου, είναι τα 3,7 χρόνια, ενώ ενδεικτικό είναι ότι δύο στις τέσσερις γυναίκες επισκέπτονται τον γυναικολόγο τους κάθε 7,5 χρόνια.

    "Οι γυναίκες που βρίσκονται ή είναι κοντά στην εμμηνόπαυση βιώνουν σωματικές αλλαγές , όπως εφιδρώσεις, εξάψεις, πονοκεφάλους, αλλά και ψυχολογικές, όπως εκνευρισμό, ψυχολογικές μεταπτώσεις ακόμα και κατάθλιψη. Δυστυχώς όμως ενημερώνονται από το κοινωνικό και φιλικό τους περιβάλλον και όχι από τον γιατρό τους", επισημαίνει ο πρόεδρος της εταιρίας και καθηγητής του Πανεπιστημίου Πατρών κ.Βασίλης Τζιγγούνης. "Τον περασμένο αιώνα ελάχιστες γυναίκες ζούσαν περισσότερο από τα 45 χρόνια. Σήμερα το προσδόκιμο επιβίωσης για τις γυναίκες των ανεπτυγμένων χωρών είναι τα 80 χρόνια. Το 1/3 επομένως, της ζωής τους αποτελεί περίοδο μετεμμηνοπαυσιακή. Είναι λοιπόν πολύ σημαντικό να είναι ενημερωμένες και ευαισθητοποιημένες", εξηγεί ο κ. Τζιγγούνης.

    Αξιοσημείωτο είναι ότι το 22% του ελληνικού πληθυσμού είναι γυναίκες άνω των 45 ετών και μέχρι το 2002 το ποσοστό αυτό θα έχει αυξηθεί στα 2,8 εκατομμύρια γυναίκες και θα αποτελεί το 26,6% του συνόλου του πληθυσμού.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Wednesday, 6 November 2002 - 21:54:39 UTC