Browse through our Interesting Nodes on Transportation in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 02-11-05

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Συνάντηση Σημίτη-Στεφανόπουλου για εξελίξεις στην Ε.Ε.
  • [02] Απεργιακές κινητοποιήσεις των νοσοκομειακών γιατρών
  • [03] Καταγγελίες υποδίκων της 17Ν
  • [04] Στην Αθήνα ο γ.γ της Ευρωπαϊκής Επιτροπής
  • [05] Απεργία βενζινοπωλών για τις ταμειακές μηχανές
  • [06] Στάση εργασίας των τεχνικών της Ολυμπιακής
  • [07] Ασκηση δίωξης για βιντεοσκόπηση συλληφθέντων
  • [08] Αλλαγή σελίδας στην ιστορία της Τουρκίας
  • [09] Συγκρούσεις σε Ράφα και Λωρίδα της Γάζας
  • [10] Πολύνεκρη καραμπόλα αυτοκινήτων στη Γαλλία
  • [11] Περού: Συγκρούσεις μεταξύ αστυνομίας και καταστηματαρχών
  • [12] Χρεωμένη η Ελλάδα στο Ευρωπαϊκό Γεωργικό Ταμείο
  • [13] ΝΔ: Δύσκολη η οικονομική σύγκλιση με την ΕΕ
  • [14] Διάψευση Μπάγεβιτς περί άρνησης Νικολαϊδη να αγωνιστεί
  • [15] Επίσκεψη της Συντονιστικής Επιτροπής της ΔΟΕ στην Αθήνα
  • [16] Τσάμπιονς Καπ: Αναμέτρηση Μπνέι Χασαρόν-Αρη
  • [17] Η ΕΡΤ στηρίζει τον Πολιτισμό
  • [18] Το Μαύρο Θέατρο έρχεται στην Αθήνα
  • [19] Μεταβυζαντινή Έκθεση στη Νέα Υόρκη
  • [20] Κλεοπάτρα Μουρσελά: Τα χρώματα των ανθρώπινων σχέσεων
  • [21] Κανόνες και πρόστιμα για συνταγές φαρμάκων
  • [22] Νέο όπλο ενάντια στον καρκίνο
  • [23] Βακτήριο 11000 ετών

    [01] Συνάντηση Σημίτη-Στεφανόπουλου για εξελίξεις στην Ε.Ε.

    5/11/2002 6:41:00 μμ

    "Δεν να αποδεχτούμε κάποια λύση για το Κυπριακό, η οποία δεν εγγυάται τις αποφάσεις του Συμβουλίου της Ασφαλείας", τόνισε ο Πρωθυπουργός, αμέσως μετά τη συνάντηση που είχε σήμερα με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας στο Προεδρικό Μέγαρο. Ο κ. Στεφανόπουλος ενημερώθηκε για τις εξελίξεις στην Ευρωπαϊκή Ένωση, την απόφαση για τον ευρωστρατό και τις εξελίξεις σχετικά με την ενταξιακή πορεία της Κύπρου. Ο κ. Σημίτης θα συναντηθεί αύριο με τον Γάλλο Πρόεδρο, Ζακ Σιράκ, ενώ την Παρασκευή θα μεταβεί στο Βερολίνο για συνομιλίες με τον Γερμανό καγκελάριο Γκέρχαρντ Σρέντερ, στο πλαίσιο των επισκέψεων του, ενόψει της ελληνικής προεδρίας στην Ε.Ε.

    Στις δηλώσεις του, ο κ. Σημίτης τόνισε ότι η ελληνική κυβέρνηση δεν θα συμφωνήσει σε όποια λύση για το Κυπριακό μόνο και μόνο για να ενταχθεί η Κύπρος στην Ε.Ε. και επανέλαβε ότι τα δύο αυτά θέματα μπορεί να είναι συγγενή, αλλά το καθένα κρίνεται χωριστά και ότι η κυβέρνηση θα επιμείνει σε αυτό.

    Όσον αφορά στην ενταξιακή πορεία της Κύπρου, ο Πρωθυπουργός τόνισε ότι αυτή προχωρεί ομαλά και πρόσθεσε ότι η λύση του πολιτικού προβλήματος δεν αποτελεί προϋπόθεση της ένταξης.

    Εξάλλου, αποκαλυπτικός ήταν ο διάλογος που είχε ο πρωθυπουργός με τον πρόεδρο της Δημοκρατίας ενώπιον των δημοσιογράφων, λίγο πριν ξεκινήσει η ιδιαίτερη συνομιλία τους.

    Ο κ. Σημίτης επιβεβαίωσε ότι είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον νικητή των τουρκικών εκλογών κ. Ερντογάν ο οποίος του εξέφρασε την επιθυμία του να επισκεφθεί πολλές χώρες και πρώτα την Ελλάδα.

    Ο κ. Στεφανόπουλος σχολίασε ότι αυτό δείχνει ότι ήταν βέβαιος για την εκλογή του και δεν διαψεύστηκε, ενώ ο Πρωθυπουργός σημείωσε ότι τις επόμενες μέρες στελέχη του υπουργείου Εξωτερικών θα επισκεφθούν την Αγκυρα για να προετοιμάσουν την επίσκεψη.

    Οι δύο άνδρες εξέφρασαν, τέλος, τον προβληματισμό τους, σχετικά με την ιδιότητα με την οποία θα έρθει στην χώρα μας ο κ. Ερντογάν, καθώς δεν μπορεί να εκλεγεί πρωθυπουργός της Τουρκίας, εξαιτίας καταδικαστικής εναντίον του δικαστικής απόφασης.

    [02] Απεργιακές κινητοποιήσεις των νοσοκομειακών γιατρών

    5/11/2002 4:18:00 μμ

    Πενθήμερη απεργία αποφάσισαν να πραγματοποιήσουν οι νοσοκομειακοί γιατροί σε όλη τη χώρα από τις 18 έως και τις 22 Νοεμβρίου με τρίωρες στάσεις εργασίας καθημερινά, και μία 48ωρη απεργία για τις 28 και 29 Νοεμβρίου. H Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδος, σε ανακοίνωσή της επισημαίνει ότι τα κυριότερα αιτήματα είναι η αύξηση των δαπανών για την υγεία στον προϋπολογισμό του 2003, ώστε να γίνουν επιπλέον προσλήψεις κυρίως σε επαρχιακά νοσοκομεία, να αυξηθεί το κονδύλι των εφημεριών κατά 13,4% και να απορροφηθούν τα κονδύλια του Γ' Κοινοτικού Πλαισίου Στήριξης.

    Οικονομικά τα αιτήματα

    Οι γιατροί επίσης ζητούν να αρχίσει άμεσα ο διάλογος για το νέο ιατρικό μισθολόγιο και να τους δοθεί το συντομότερο δυνατόν το επίδομα των 176 ευρώ που δίδεται σε άλλους δημόσιους υπαλλήλους από 1/1/2002.

    Επίσης ένα από τα βασικά αιτήματα των γιατρών έχει να κάνει με την εφαρμογή του 35ώρου εργασίας εβδομαδιαίως.

    Τα αιτήματα και τις θέσεις τους θα αναπτύξουν οι εκπρόσωποι της ΟΕΝΓΕ σε γενικές συνελεύσεις των μελών τους που θα γίνουν σε όλη τη χώρα, προκειμένου να προετοιμαστούν και οι Ενώσεις για τις απεργιακές κινητοποιήσεις που αποφασίστηκαν.

    [03] Καταγγελίες υποδίκων της 17Ν

    5/11/2002 2:56:00 μμ

    Αναστάτωση προκλήθηκε στις φυλακές Κορυδαλλού, όταν σωφρονιστικοί υπάλληλοι μπήκαν χτες το βράδυ στα κελιά των Γιωτόπουλου, Ψαραδέλη, Παπαναστασίου, Κουφοντίνα, Τζωρτζάτου και Σωτηροπούλου, για να κάνουν, όπως υποστήριξαν τυπικό έλεγχο και σύμφωνα με καταγγελίες των συνηγόρων των υποδίκων απέσπασαν παράνομα χειρόγραφες σημειώσεις, που είχαν κρατήσει οι φερόμενοι ως μέλη της 17Ν, με σκοπό να τις παραδώσουν στους συνηγόρους τους.

    Όπως έγινε γνωστό από πηγές τόσο της Εισαγγελίας όσο και του υπουργείου Δημόσιας Τάξης η ενέργεια αυτή εντάσσεται στους τακτικούς ελέγχους που γίνονται βάση των διατάξεων του σωφρονιστικού κώδικα σε όλα τα κελιά, όλων των κρατουμένων και σε όλες τις φυλακές της χώρας.

    Οι έλεγχοι αυτοί γίνονται σε τακτά χρονικά διαστήματα και χωρίς προηγούμενη ειδοποίηση.

    Κατά την έρευνα κατασχέθηκαν πράγματι χειρόγραφες σημειώσεις των εν λόγω κρατουμένων, οι οποίες παραδόθηκαν από τους σωφρονιστικούς υπαλλήλους στον εποπτεύοντα στις φυλακές Κορυδαλλού Εισαγγελέα Αριστείδη Φραγκιαδάκη, ο οποίος αφού τις έλεγξε, τις επέστρεψε στους κατόχους τους.

    Συνεχίζονται οι έρευνες και οι ανακρίσεις

    Αυγουστίνος Ξηρός

    Η κα Κούρτοβικ, συνήγορος του Δημήτρη Κουφοντίνα υποστήριξε ότι ο εντολέας της αρνείται σε ένδειξη διαμαρτυρίας το συσσίτιο, ενώ αναφερόμενη στο περιστατικό, έκανε λόγο για "άρση απορρήτου των σκέψεων των κρατουμένων".

    Ο συνήγορος του Αλέξανδρου Γιωτόπουλου κ. Γιάννης Ραχιώτης, τόνισε στις δηλώσεις του ότι ''δεν μπορούμε να πάμε σε δίκαιη δίκη όταν η προδικασία είναι άδικη''.

    Οι δύο δικηγόροι έκαναν τις δηλώσεις από τα δικαστήρια της Ευελπίδων, καθώς σήμερα συζητείται ενώπιον του Μονομελούς Πρωτοδικείου αίτηση ασφαλιστικών μέτρων των ΕΛΤΑ, με την οποία ζητούν τη συντηρητική κατάσχεση των περιουσιακών στοιχείων των Αγγελικής Σωτηροπούλου, Αλίθια Ρομέρο Κορτέζ και Μαρί Τερέζ Πεϊνό, μέχρι του ποσού των 385 εκατ. δραχμών για τη ζημιά που υπέστησαν από τις ληστείες της 17Ν.

    Εξάλλου συνεχίζεται η ανακριτική διαδικασία, με το τέταρτο μέλος της οικογένειας Ξηρού τον Αυγουστίνο να απολογείται αύριο ενώπιον του ειδικού εφέτη ανακριτή Λεωνίδα Ζερβομεπάκου.

    Ο Αυγουστίνος Ξηρός κατηγορείται για τα αδικήματα της ένταξης και συμμετοχής σε εγκληματική οργάνωση και της διακεκριμένης περίπτωσης οπλοκατοχής. Η δίωξη σε βάρος του ασκήθηκε μετά την ταυτοποίηση των δακτυλικών αποτυπωμάτων του με ευρήματα από μη σταθερά σημεία που εντοπίστηκαν στην γιάφκα της οδού Πάτμου. Ο Αυγουστίνος Ξηρός πάντως δήλωσε ότι δεν έχει καμία σχέση με τη 17Ν.

    Στο μεταξύ απορρίφθηκε η αίτηση αποφυλάκισης, που είχε υποβάλλει ο Κώστας Τέλιος, επικαλούμενος σοβαρά ψυχολογικά προβλήματα, ενώ την αποφυλάκιση του Γιάννη Σερίφη ζήτησαν με κοινή δήλωσή τους έντεκα συνδικαλιστές πρωτοβάθμιων και δευτεροβάθμιων οργανώσεων.

    Εξετάστηκε το 80% των πειστηρίων

    Η γιάφκα της Πάτμου

    Τις επόμενες ημέρες πρόκειται να διαβιβαστεί στον κ. Ζερβομπεάκο το σύνολο των αποτελεσμάτων από τις εργαστηριακές εξετάσεις που διενεργούνται στα πειστήρια που συγκεντρώθηκαν στις γιάφκες της 17Ν στην οδό Δαμάρεως στο Παγκράτι και στην οδό Πάτμου στα Πατήσια.

    Σύμφωνα με πληροφορίες τα αρμόδια τμήματα της ασφάλειας έχουν εξετάσει το 80% των πειστηρίων. Οι βαλλιστικές εξετάσεις έχουν ολοκληρωθεί και ήδη έχουν ταυτιστεί όπλα που βρέθηκαν στα δυο διαμερίσματα με συγκεκριμένες επιθέσεις της οργάνωσης.

    Επίσης, από την ταυτοποίηση των δακτυλικών αποτυπωμάτων και του γενετικού υλικού που συνέλεξαν οι άντρες της αντιτρομοκρατικής στις γιάφκες, καταδεικνύεται η παρουσία στα δυο διαμερίσματα των Αλέξανδρου Γιωτόπουλου, Νίκου Παπαναστασίου, Πάτροκλου Τσελέντη, των τριών προφυλακισμένων αδελφών Ξηρού αλλά και του Αυγουστίνου Ξηρού, του Βασίλη Τζωρτζάτου, του Δημήτρη Κουφοντίνα, του Διονύση Γεωργιάδη, του Κώστα Τέλιου, του Ηρακλή Καρατσώλη και της Αγγελικής Σωτηροπούλου.

    Παράλληλα, έχει ολοκληρωθεί και ο έλεγχος σε γραφομηχανή που βρέθηκε στην οδό Δαμάρεως και έχει προκύψει ότι με αυτήν έχουν γραφεί κάποιες από τις προκηρύξεις της οργάνωσης.

    Επίσης από τις εργαστηριακές εξετάσεις προέκυψε σύμφωνα με πληροφορίες, ότι η συνδεσμολογία της βόμβας που εξερράγη στα χέρια του Σάββα Ξηρού, στον Πειραιά, είναι ίδια με αυτήν που χρησιμοποιήθηκε για την εκτόξευση ρουκετών κατά του ''Μέγκα Τσάνελ'' και της κατοικίας του Γερμανού πρέσβη. Παράλληλα, με πρότασή του ο εισαγγελέας εφετών που εποπτεύει τις ανακρίσεις Κυριάκος Καρούτσος ζητά να απορριφθεί το αίτημα για αντικατάσταση της προσωρινής κράτησης που υπέβαλε ο Κώστας Τέλιος. Για την υπόθεση του αιτήματος αναμένεται να αποφανθεί σε λίγες μέρες το Συμβούλιο Εφετών.

    [04] Στην Αθήνα ο γ.γ της Ευρωπαϊκής Επιτροπής

    5/11/2002 5:43:00 μμ

    Με μέλη της ελληνικής κυβέρνησης θα συναντηθεί ο γενικός γραμματέας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ντέιβιντ Ο' Σάλιβαν, καθώς θα επισκεφθεί την Αθήνα την Πέμπτη, στο πλαίσιο της προετοιμασίας των θεμάτων της ελληνικής προεδρίας. Σημειώνεται ότι είναι η πρώτη φορά που ο γενικός γραμματέας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής επισκέπτεται την Ελλάδα. Με την ευκαιρία της παρουσίας του στην Αθήνα, ο κ. Ο' Σάλιβαν θα έχει ενημερωτική συνάντηση με τους πρέσβεις των κρατών-μελών και των υποψήφιων προς ένταξη χωρών.

    [05] Απεργία βενζινοπωλών για τις ταμειακές μηχανές

    5/11/2002 4:53:00 μμ

    Απεργιακή κινητοποίηση για τις 11 Νοεμβρίου έχουν προγραμματίσει οι βενζινοπώλες, σε ένδειξη διαμαρτυρίας στην απόφαση του υπουργείου Οικονομικών να επιβληθούν ταμειακές μηχανές στις αντλίες του πετρελαίου κίνησης. Το 75% στην τιμή του πετρελαίου είναι οι φόροι, όπως υποστήριξαν στη σημερινή συνέντευξη Τύπου οι εκπρόσωποι της Ομοσπονδίας Βενζινοπωλών Ελλάδος, που τόνισαν ότι συνολικά οι φόροι των υγρών καυσίμων αποτελούν 12% του ΑΕΠ. Όσον αφορά στην χρήση ταμειακής μηχανής οι βενζινοπώλες υποστήριξαν ότι το κόστος για την εγκατάστασή τους ανέρχεται σε 1,5-2 εκ. δρχ., το οποίο τριπλασιάζεται στις διπλές αντλίες.

    Ένα ακόμη πρόβλημα που εξέφρασαν οι βενζινοπώλες είναι και αυτό των παράνομων δεξαμενών, καθώς σύμφωνα με τους υπολογισμούς του κλάδου, ο αριθμός τους φτάνει τις 2.000, ενώ το υπουργείο Οικονομικών έχει εντοπίσει 450 παράνομες δεξαμενές, για τις οποίες δεν αναφέρεται η γεωγραφική τους θέση.

    Επίσης, η ομοσπονδία εκτιμά ότι στη λίστα του υπουργείου Ανάπτυξης με τις τιμές των υγρών καυσίμων υπάρχουν και λαθρέμποροι, ενώ το 5% των πρατηρίων πιστεύεται ότι πωλούν παράνομα καύσιμα.

    Να σημειώσουμε, τέλος, ότι στις 11 Νοεμβρίου η Ομοσπονδία Βενζινοπωλών Ελλάδος θα αποφασίσει για την περαιτέρω στάση του κλάδου.

    [06] Στάση εργασίας των τεχνικών της Ολυμπιακής

    5/11/2002 4:30:00 μμ

    Αναστάτωση αναμένεται να δημιουργηθεί τις επόμενες δύο ημέρες στα δρομολόγια της Ολυμπιακής Αεροπορίας. Οι πτυχιούχοι τεχνικοί της εταιρείας εξήγγειλαν τρίωρη στάση εργασίας (8π.μ.-11π.μ.) για αύριο και μεθαύριο, αντιδρώντας έτσι στην διακοπή του δρομολογίου της Ο.Α. προς και από Αυστραλία.

    [07] Ασκηση δίωξης για βιντεοσκόπηση συλληφθέντων

    5/11/2002 2:36:00 μμ

    φωρό Αρχείου

    Ποινική δίωξη με κατηγορίες για παράβαση του νόμου περί βιντεοσκόπησης, άσκησε ο Εισαγγελέας σε βάρος των υπευθύνων αλλά και τεχνικών του τηλεοπτικού σταθμού ALTER, σχετικά με τη μετάδοση χθες της σύλληψης Νιγηριανών, οι οποίοι κατηγορούνται για πλαστά CD. Ο Εισαγγελέας απήγγειλε την ίδια κατηγορία και σε βάρος 11 αστυνομικών, οι οποίοι διευκόλυναν την βιντεοσκόπηση της σύλληψης και διέταξε την διενέργεια προανάκρισης για την υπόθεση, ώστε να εντοπιστούν οι τεχνικοί και οι υπεύθυνοι του σταθμού.

    [08] Αλλαγή σελίδας στην ιστορία της Τουρκίας

    5/11/2002 7:06:00 μμ

    Το όνομα του νέου πρωθυπουργού είναι πλέον το ζητούμενο στην Τουρκία μετά την εκλογή του ισλαμικού κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης του Ρετζέπ Ερντογάν. Ο μεγάλος νικητής των τουρκικών εκλογών θα παραδώσει την Πέμπτη στον πρόεδρο της χώρας, πρόταση για το πρόσωπο του πρωθυπουργού και τη σύνθεση της νέας κυβέρνησης, η οποία θα πρέπει να λάβει ψήφο εμπιστοσύνης ως τις 10 Δεκεμβρίου.

    Αμπντουλάχ Γκιουλ ο επικρατέστερος για την πρωθυπουργία

    Ο Ρετζέμπ Ερντογάν, δεν μπορεί να αναλάβει ο ίδιος την πρωθυπουργία της γειτονικής χώρας, λόγω προηγούμενης δικαστικής απόφασης.

    Σε περίπτωση που δεν βρεθεί τρόπος να γίνει ο ίδιος πρωθυπουργός ή αντιπρόεδρος, ο Ερντογάν, άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο ακόμα και να αναλάβει πρόεδρος δημοκρατίας το 2005.

    Την ίδια ώρα, επικρατέστερος σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις για το αξίωμα του πρωθυπουργού, είναι ο αντιπρόεδρος του κόμματος Αμπντουλάχ Γκιουλ, ο οποίος τάχθηκε κατά μίας ενδεχόμενης επίθεσης των ΗΠΑ εναντίον του Ιράκ.

    Αντίθετα, ο πρώην υπουργός Εξωτερικών, Ιλτέρ Τουρκμέν, δήλωσε ότι η χώρα του πιθανώς θα στηρίξει μια επίθεση των ΗΠΑ κατά του Ιράκ.

    Περιοδεία Ερντογάν στην Ευρώπη με πρώτο σταθμό την Αθήνα

    Πάντως, εντός των επόμενων ημερών, ξεκινά η περιοδεία του Ρετζέπ Ερντογάν στην Ευρώπη, με πρώτη σταθμό την Αθήνα.

    Όπως δήλωσε χθες σε δημοσιογράφους, ο ηγέτης του ΑΚΡ, ο Έλληνας πρωθυπουργός, ήταν ο πρώτος που του τηλεφώνησε για να τον συγχαρεί.

    Ο κ. Ερντογάν, είπε στον Κώστα Σημίτη, ότι θέλει να έχουν μία πολύ καλή συνεργασία και εξέφρασε την επιθυμία να τον δει σύντομα από κοντά και να συζητήσουν θέματα σχετικά με την Ευρωπαϊκή Ενωση.

    Συγχαρητήρια επιστολή στον ηγέτη του ΑΚΡ απέστειλε και ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κώστας Καραμανλής.

    Από την πλευρά του, ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Παπανδρέου σε ομιλία του στο Ελληνοαμερικανικό Επιμελητήριο τόνισε ότι είναι δεδομένη η βούληση της Ελλάδας για την ανάπτυξη των ελληνοτουρκικών σχέσεων και χαρακτήρισε πολύ θετική την πρώτη τηλεφωνική επαφή του πρωθυπουργού με το νικητή των τουρκικών εκλογών.

    Στις ΗΠΑ ο αρχηγός των τουρκικών ενόπλων δυνάμων

    Με τους Αμερικανούς υπουργούς Εξωτερικών Κόλιν Πάουελ, και Αμυνας Ντόναλντ Ράμσφελντ συναντάται αύριο στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ και το Πεντάγωνο, ο αρχηγός του Γενικού Επιτελείου των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων στρατηγός Χιλμί Οζκόκ.

    Στο πλαίσιο της επίσκεψης του στις ΗΠΑ, ο κ. Οζκόκ θα συναντηθεί με τον αντιπρόεδρο των ΗΠΑ Ντικ Τσέινι και τη Σύμβουλο του Αμερικανού προέδρου για θέματα ασφάλειας Κοντολίζα Ράις.

    Οι συνομιλίες θα επικεντρωθούν στην προετοιμασία της ενδεχόμενης επιχείρησης κατά της Βαγδάτης αλλά και στις τελευταίες εξελίξεις στην Τουρκία και την πολιτική σταθερότητα στο εσωτερικό της χώρας.

    Σύμφωνα με πληροφορίες, θα θιγεί και το Κυπριακό καθώς και αυτό έχει εισέλθει σε κρίσιμη καμπή, όπως επιβεβαιώνει και η χθεσινή συνάντηση του Κόφι Ανάν με τον Αμερικανό πρέσβη στον ΟΗΕ Τζον Νεγκροπόντε και τον μεσολαβητή Τομ Γουέστον.

    Κατά την παραμονή του στην Ουάσιγκτον ο κ. Οζκόκ θα παρακαθίσει σε δείπνο που παραθέτει προς τιμήν του ο Αμερικανός ομόλογός του πτέραρχος Μάιερς, ενώ θα έχει επίσης λεπτομερείς συζητήσεις με τον αναπληρωτή υπουργός Αμυνας Πολ Γούλφοβιτς και στελέχη άλλων υπηρεσιών που ασχολούνται με την περιοχή.

    Την Πέμπτη θα μεταβεί στην Τάμπα της Φλόριντα όπου θα επισκεφθεί την έδρα της Κεντρικής Διοίκησης επιχειρήσεων υπό τον στρατηγό Τόμι Φρανκς.

    [09] Συγκρούσεις σε Ράφα και Λωρίδα της Γάζας

    5/11/2002 5:29:00 μμ

    Αιματηρά επεισόδια σημειώθηκαν σήμερα στη Ράφα και τη Λωρίδα της Γάζας. Σύμφωνα με τον Αλι Μούσα διευθυντή νοσοκομείου στη Ράφα, ένας Παλαιστίνιος σκοτώθηκε, τρεις τραυματίστηκαν σοβαρά και άλλοι επτά ελαφρά, από πυρά Ισραηλινών στρατιωτών. Νωρίτερα, επτά Παλαιστίνιοι, μεταξύ των οποίων ένα οκτάχρονο αγόρι, τραυματίστηκαν όταν δύο ισραηλινά άρματα μάχης άνοιξαν πυρ εναντίον ομάδας νεαρών που πετούσε πέτρες εναντίον τους στην ίδια πόλη. Εξάλλου συνελήφθησαν σήμερα επτά Παλαιστίνιοι από Ισραηλινούς στρατιώτες σε φυλάκιο ελέγχου κοντά στον εβραϊκό οικισμό Κφαρ Ντάρομ, 10 χιλιόμετρα βόρεια της Ράφα, ανέφεραν παλαιστινιακές πηγές ασφαλείας.

    [10] Πολύνεκρη καραμπόλα αυτοκινήτων στη Γαλλία

    5/11/2002 5:07:00 μμ

    Τουλάχιστον 6 νεκροί και 37 τραυματίες, έξι από τους οποίους σοβαρά, είναι ο μέχρι στιγμής απολογισμός καραμπόλας 40 περίπου αυτοκινήτων που σημειώθηκε σήμερα το πρωί σε αυτοκινητόδρομο κοντά στην πόλη Πουατιέ της κεντρικής Γαλλίας. Μεταξύ των αυτοκινήτων που συγκρούστηκαν είναι και επτά φορτηγά, από τα οποία τα τρία άρπαξαν φωτιά, με αποτέλεσμα να τυλιχθούν στις φλόγες και τουλάχιστον τρία επιβατικά αυτοκίνητα. Το δυστύχημα πιθανόν να οφείλεται στην ομίχλη αλλά και στον πυκνό μαύρο καπνό που έβγαινε από γειτονικό εργοστάσιο, που είχε ως αποτέλεσμα η ορατότητα στον αυτοκινητόδρομο να είναι εξαιρετικά περιορισμένη.

    [11] Περού: Συγκρούσεις μεταξύ αστυνομίας και καταστηματαρχών

    5/11/2002 4:18:00 μμ

    Φωτογραφία Αρχείου

    Συγκρούσεις μεταξύ δυνάμεων της αστυνομίας και ιδιοκτήτες καταστημάτων σημειώθηκαν σήμερα στο Περού. Τα επεισόδια ξεκίνησαν όταν οι άνδρες της αστυνομίας θέλησαν να πραγματοποιήσουν έλεγχο στα καταστήματά τους, επειδή θεωρούνται ύποπτοι για λαθρεμπόριο ρούχων και διακίνηση πειρατικών μουσικών κασετών. Οι καταστηματάρχες συνεπλάκησαν με τους αστυνομικούς, πετούσαν πέτρες εναντίον τους και έβαλαν φωτιές στις εισόδους των καταστημάτων τους, με αποτέλεσμα να καταστραφούν αρκετά από αυτά. Κατά την διάρκεια των επεισοδίων τραυματίστηκαν 18 αστυνομικοί, ενώ συνελήφθησαν 15 καταστηματάρχες. Την επιχείρηση είχε οργανώσει η τελωνειακή υπηρεσία της χώρας και σε αυτήν μετείχαν 1.800 αστυνομικοί.

    [12] Χρεωμένη η Ελλάδα στο Ευρωπαϊκό Γεωργικό Ταμείο

    5/11/2002 4:33:00 μμ

    Το ποσό των 36,7 εκατ. ευρώ θα πρέπει να επιστρέψει η Ελλάδα στο Ευρωπαϊκό Γεωργικό Ταμείο (FEOGA) για χρηματοδοτήσεις που δεν έγιναν σύμφωνα με τις κοινοτικές προδιαγραφές. Συνολικά, εννέα κράτη- μέλη θα πρέπει να επιστρέψουν στα κοινοτικά ταμεία 86,36 εκατ. ευρώ για παρατυπίες σε γεωργικές δαπάνες. Από αυτά τα 48,4 εκατ. ευρώ αφορούν τις επιδοτήσεις για τα ζώα και τα 15,7 εκατ. ευρώ το ελαιόλαδο.

    Αδικαιολόγητες οι χρηματοδοτήσεις

    Οπως ανακοινώθηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, από τους ελέγχους που έγιναν για τις δαπάνες της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής, προκύπτει ότι για τις ενισχύσεις που έλαβε η Ελλάδα από το Ευρωπαϊκό Γεωργικό Ταμείο, δεν έχει δικαιολογήσει 36,7 εκατ. ευρώ, τα οποία και θα πρέπει να επιστρέψει στον κοινοτικό προϋπολογισμό. Την Ελλάδα ακολουθεί η Ισπανία με 27,4 εκατ. ευρώ και η Γαλλία με 14,1 εκατ. ευρώ.

    Για τις αδικαιολόγητες χρηματοδοτήσεις η Ελλάδα είναι υποχρεωμένη να επιστρέψει 34,3 εκατ. ευρώ για μη ικανοποιητικούς ελέγχους στον τομέα των επιδοτήσεων στα ζώα και 2,4 εκατ. ευρώ για ανεπαρκείς ελέγχους στον τομέα των οπωροκηπευτικών.

    Σημειώνεται ότι η απόφαση για εκκαθάριση των λογαριασμών στις γεωργικές ενισχύσεις είναι η τρίτη για το 2002. Μέχρι στιγμής τα "15" κράτη- μέλη πρέπει να επιστρέψουν 295,9 εκατ. ευρώ στα κοινοτικά ταμεία από τα οποία 142,2 εκατ. ευρώ θα πρέπει να επιστρέψει η Ελλάδα.

    [13] ΝΔ: Δύσκολη η οικονομική σύγκλιση με την ΕΕ

    Πηγή: NET 105,8 fm 5/11/2002 3:11:00 μμ

    Το πρόβλημα της ελληνικής οικονομίας είναι πολιτικό για αυτό χρειάζεται μια άλλη κυβέρνηση με τόλμη και όραμα, υπογράμμισε ο πρόεδρος της ΝΔ, αμέσως μετά τη συνεδρίαση των συντονιστών του κόμματος. "Χρόνια τώρα η κυβέρνηση ψεύδεται και παραπλανά για τα μεγέθη της οικονομίας και με αυτή την πλασματική εικόνα τραυμάτισε την αξιοπιστία της χώρας, επεσήμανε ο Κώστας Καραμανλής. Σύμφωνα με την αξιωματική αντιπολίτευση, για την πραγματική οικονομική σύγκλιση με την ΕΕ θα χρειαστούν 80 χρόνια. Ο κ. Καραμανλής μίλησε για υπερχρεωμένη οικονομία και τόνισε ότι το Δημόσιο χρέος που φθάνει το 105% του ΑΕΠ αποτελεί καθοριστικό παράγοντα για την πορεία της Οικονομίας στο μέλλον.

    [14] Διάψευση Μπάγεβιτς περί άρνησης Νικολαϊδη να αγωνιστεί

    5/11/2002 7:06:00 μμ

    Ο Ντούσαν Μπάγεβιτς διέψευσε σημερινά δημοσιεύματα μερίδας του Τύπου, σύμφωνα με τα οποία ο Ντέμης Νικολαϊδης του ζήτησε να μην τον υπολογίζει για τα προσεχή παιχνίδια της ΑΕΚ. Ο Σερβοέλληνας τεχνικός επεσήμανε στην ιστοσελίδα του συλλόγου, πως δεν υπάρχει κανένα τέτοιο θέμα, τονίζοντας χαρακτηριστικά ότι ουδέποτε ο Νικολαϊδης του είπε ότι έχει κάποιο πρόβλημα και δεν θέλει να αγωνιστεί στα παιχνίδια με τον Ολυμπιακό και τη Ρόμα. Εκπληκτος εμφανίστηκε για το συγκεκριμένο θέμα ο διεθνής επιθετικός, ο οποίος μαζί με τους Ζαγοράκη, Ιβιτς και Κωστυένογλου δεν θα δώσουν το παρόν στον αυριανό επαναληπτικό αγώνα κυπέλλου με τη Χαλκηδόνα στη Νεάπολη.

    [15] Επίσκεψη της Συντονιστικής Επιτροπής της ΔΟΕ στην Αθήνα

    5/11/2002 6:54:00 μμ

    Τα έργα στο Ελληνικό και το ΟΑΚΑ, η πορεία κατασκευής του προαστιακού και του τραμ, καθώς και η πρόοδος των οδικών έργων, θα βρεθούν στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος της Συντονιστικής Επιτροπής της ΔΟΕ, η οποία, με επικεφαλής τον πρόεδρό της Ντένις Οσβαλντ, επισκέπτεται από αύριο το πρωί την Αθήνα. Τέσσερις μήνες μετά από την τελευταία επίσκεψη κλιμακίου της στην χώρα μας, η Συντονιστική Επιτροπή θα διαπιστώσει την πρόοδο που έχει σημειωθεί στο διάστημα αυτό. Η κυβέρνηση δεν ανησυχεί για τις καθυστερήσεις που υπάρχουν στα έργα στο Ελληνικό και στο ΟΑΚΑ και εκτιμά ότι όλα θα είναι εγκαίρως έτοιμα.

    Η κυβέρνηση αισιοδοξεί ότι το ίδιο θα συμβεί τόσο με τον προαστιακό, όσο και με το τραμ, που βρίσκονται σε οριακό σημείο, μετά τις δυσκολίες που προέκυψαν λόγω των προβλημάτων που αφορούν στο περιβάλλον και σε μνημεία της Αθήνας.

    Κατά την επίσκεψή της, η Συντονιστική Επιτροπή θα εξετάσει και την πρόοδο του προγράμματος της φιλοξενίας, λειτουργικά ζητήματα, την εικόνα της πόλης στην διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων, καθώς και το πολύκροτο θέμα του γηπέδου διεξαγωγής του τελικού του Ολυμπιακού τουρνουά ποδοσφαίρου.

    Ο Ντένις Οσβαλντ και η πρόεδρος της "Αθήνα 2004" Γιάννα Αγγελοπούλου θα παραχωρήσουν κοινή συνέντευξη Τύπου, την Παρασκευή, μετά την ολοκλήρωση της επίσκεψης της Συντονιστικής Επιτροπής.

    Γεύμα Παπανδρέου-Αγγελοπούλου

    Εν τω μεταξύ, γεύμα εργασίας είχαν σήμερα η υπουργός ΠΕΧΩΔΕ Βάσω Παπανδρέου και η πρόεδρος της Συντονιστικής Επιτροπής "Αθήνα 2004", ενόψει και της αυριανής άφιξης του κλιμακίου της ΔΟΕ.

    Οι δύο κυρίες εξέτασαν, μέσα σε πολύ καλό κλίμα, όλα τα προβλήματα που υπάρχουν στα έργα ευθύνης του ΥΠΕΧΩΔΕ και κυρίως στο Συγκρότημα του Ελληνικού, όπου υπάρχει μία καθυστέρηση στα χρονοδιαγράμματα εξαιτίας της προσφυγής που έχει κατατεθεί στο Συμβούλιο της Επικρατείας από κατασκευαστική εταιρία.

    Αμέσως μετά το γεύμα η κ. Παπανδρέου τόνισε ότι, η καθυστέρηση στο Ελληνικό θα καλυφθεί μόλις δοθεί το πράσινο φως από το ΣτΕ και το έργο θα προχωρήσει με ιδιαιτέρως γρήγορους ρυθμούς, καθώς έχουν γίνει οι πρόδρομες εργασίες. Η υπουργός ΠΕΧΩΔΕ υποστήριξε ότι όλα τα ζητήματα των έργων προχωρούν ικανοποιητικά.

    Η κ. Αγγελοπούλου συμφώνησε με τις δηλώσεις της υπουργού, ενώ σχετικά με τις χθεσινές δηλώσεις Οσβαλντ για καθυστερήσεις στο Ελληνικό που θα εμποδίσουν τη διεξαγωγή του test event, σημείωσε ότι θα μιλήσει μετά το τέλος του ελέγχου από το κλιμάκιο της ΔΟΕ την ερχόμενη Παρασκευή.

    [16] Τσάμπιονς Καπ: Αναμέτρηση Μπνέι Χασαρόν-Αρη

    5/11/2002 12:14:00 μμ

    Την αήττητη μέχρι τώρα στο Τσάμπιονς Καπ, Μπνέι Χασαρόν, αντιμετωπίζει σήμερα στο Ισραήλ ο Αρης, απέναντι στην οποία θέλει μόνο τη νίκη, με την επίτευξη της οποίας θα έρθει αγκαλιά με την πρόκριση στην επόμενη φάση του θεσμού. Ο Βαγγέλης Αλεξανδρής και οι παίκτες του έχουν πλήρη γνώση της δυσκολίας του έργου που τους περιμένει, ωστόσο αισιοδοξούν ότι θα καταφέρουν να πετύχουν το στόχο τους. "Το γεγονός ότι η Χασαρόν έχει μόνο νίκες δείχνει ότι είναι καλή ομάδα και θα χρειαστεί να υπερβάλουμε εαυτούς για την κερδίσουμε μέσα στην έδρα της" είναι τα λόγια του τεχνικού των "κίτρινων".

    [17] Η ΕΡΤ στηρίζει τον Πολιτισμό

    5/11/2002 4:21:00 μμ

    Τις δράσεις της Δημόσιας Ραδιοτηλεόρασης αλλά και τις νέες πρωτοβουλίες στον τομέα του Πολιτισμού παρουσίασε ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της ΕΡΤ Aγγελος Στάγκος σε ειδική εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στο Βυζαντινό Μουσείο, παρουσία του Υπουργού Τύπου και ΜΜΕ Χρήστου Πρωτόπαπα, του υφυπουργού Τύπου Τηλέμαχου Χυτήρη, προσωπικοτήτων του πνεύματος, της τέχνης αλλά και του επιχειρηματικού κόσμου. Ο κ. Στάγγος τόνισε ότι η Δημόσια Ραδιοτηλεόραση αναπτύσσει ένα πλέγμα δραστηριοτήτων που κατατείνουν στη στήριξη του ίδιου του εθνικού μας πολιτισμού.

    Αξιόπιστη ενημέρωση - ποιοτική ψυχαγωγία

    Χαιρετίζοντας την εκδήλωση, ο υπουργός Τύπου, αναφέρθηκε στον βαρύνοντα ρόλο της ΕΡΤ στην ποιοτική αναβάθμιση του τηλεοπτικού τοπίου, τονίζοντας ότι "η ΕΡΤ, απαλλαγμένη σε μεγάλο βαθμό από την πίεση του ανταγωνισμού, μπορεί να αποβλέπει απρόσκοπτα στην παροχή αξιόπιστης ενημέρωσης και ποιοτικής ψυχαγωγίας, αλλά και να στηρίζει πολιτιστικές δραστηριότητες, ως παραγωγός ή χορηγός".

    Αναφερόμενος στην προετοιμασία για την άρτια διεξαγωγή των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004, ο υπουργός επισήμανε ότι οι άνθρωποι της ΕΡΤ καταβάλλουν συνεχείς και συνεπείς προσπάθειες, στοχεύοντας στην ανάδειξη του Ολυμπιακού Πνεύματος και στην αποτελεσματική επικοινωνία της προετοιμασίας για το κορυφαίο αυτό γεγονός.

    Ο κ. Πρωτόπαπας υπογράμμισε το "ποιοτικό άλμα που έκανε η ΕΡΤ το τελευταίο διάστημα, κάτι που αποδεικνύεται και από την αύξηση τηλεθέασης και ακροαματικότητας μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα". Επίσης, εξέφρασε τη δέσμευση της Πολιτείας για συνέχεια στην προσπάθεια ριζικής αναδιάρθρωσης στη δομή, τη φιλοσοφία και το ρόλο της Δημόσιας Ραδιοτηλεόρασης, ιδίως στην κάλυψη των Ολυμπιακών Αγώνων, καθώς και στην ενίσχυση του δορυφορικού της προγράμματος.

    Σε αυτήν την κατεύθυνση ο υπουργός ζήτησε τη σύμπραξη όλων των πολιτικών δυνάμεων, ώστε να εξασφαλιστούν οι κατάλληλες προϋποθέσεις και οι πόροι για την αναβάθμιση της ΕΡΤ.

    Ο πρόεδρος της ΕΡΤ αναφερόμενος στις προσπάθειες για πρόσβαση και συμμετοχή του ευρύτερου κοινού στα πολιτιστικά πράγματα του τόπου μας, τόνισε ότι η Δημόσια Ραδιοτηλεόραση κινείται στο πλαίσιο αυτό όχι μόνον λόγω του Δημόσιου χαρακτήρα της αλλά και γιατί συνιστά η ίδια "εργαλείο" και "Μέσο" διάχυσης πληροφορίας, επικοινωνίας και πολιτισμού.

    Η ΕΡΤ, με τα Μέσα που διαθέτει, υπογράμμισε ο Πρόεδρος, δεν περιορίζεται στην επικοινωνιακή ή και οικονομική στήριξη πολιτιστικών δράσεων, αλλά αναπτύσσει η ίδια πλέγμα δραστηριοτήτων που κατατείνουν στη στήριξη του ίδιου του εθνικού μας πολιτισμού.

    Νέες πρωτοβουλίες

    Η ΕΡΤ κατά το περασμένο έτος ανέλαβε τη χορηγία επικοινωνίας 125 πολιτιστικών δράσεων στην Αθήνα και την Περιφέρεια, ενώ υποστήριξε επικοινωνιακά και οικονομικά προσπάθειες φορέων που εξυπηρετούν πολιτιστικά οράματα.

    Ιδιαίτερη μνεία έκανε ο κ. Στάγκος στην πολύπλευρη στήριξη της εθνικής κινηματογραφίας, για την οποία η ΕΡΤ έχει διαθέσει περισσότερο από ένα δισεκατομμύριο δραχμές, μέσω των κοινών με το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου προγραμμάτων αλλά και μέσω αμιγώς δικών της πρωτοβουλιών, όπως το πρόγραμμα παραγωγής ταινιών μικρού μήκους "μικροφίλμ".

    Εξίσου σημαντικά, τόνισε ο κ. Στάγκος, είναι και τα ποσά που διαθέτει η ΕΡΤ για την παραγωγή, ανάθεση και αγορά ελληνικών και ξένων ντοκιμαντέρ που προβάλλονται κυρίως από τη ΝΕΤ αλλά και από την ΕΤ-1.

    Κλείνοντας τον απολογισμό των δράσεων της Δημόσιας ραδιοτηλεόρασης στον τομέα του Πολιτισμού ο Πρόεδρος της ΕΡΤ υπογράμμισε την ανάληψη από την εταιρεία της ιδιότητας του Μεγάλου Χορηγού των Ολυμπιακών Αγώνων Αθήνα 2004, στο πλαίσιο της οποίας η ΕΡΤ θέτει σταδιακά όλα τα Μέσα που διαθέτει για την επιτυχή έκβαση του μεγάλου εθνικού εγχειρήματος.

    Επίσης, ανακοίνωσε σειρά νέων πρωτοβουλιών της ΕΡΤ στην κατεύθυνση της στήριξης του Πολιτισμού της χώρας μας, πρωτοβουλίες που συνίστανται:

    στην προμήθεια από την ΕΡΤ του αναγκαίου για τη μετατροπή του βίντεο σε φιλμ εξοπλισμού, προμήθεια που θα βοηθήσει σημαντικά την ελληνική κινηματογραφία στη συνεργασία με το Υπουργείο Πολιτισμού που έχει ως αντικείμενο την τεχνική διόρθωση και μεταγραφή σε ψηφιακή μορφή οπτικοακουστικών έργων των οποίων παραγωγός είναι το Υπουργείο στο νέο κύκλο εκδόσεων από την Ελληνική Ραδιοφωνία cd από το πολύτιμο αρχείο της.

    Στο πλαίσιο αυτό, σύντομα θα εκδοθούν ανέκδοτα έργα του Μάνου Χατζιδάκι από ζωντανές ηχογραφήσεις, αλλά και παραμύθια που ερμηνεύουν μερικοί από τους σημαντικότερους Ελληνες καλλιτέχνες, όπως ο Δημήτρης Χορν.

    [18] Το Μαύρο Θέατρο έρχεται στην Αθήνα

    5/11/2002 1:11:00 μμ

    Το σκηνικό είναι από μαύρο βελούδο. Οι ηθοποιοί είναι ντυμένοι από την κορυφή μέχρι τα νύχια με κατάμαυρα ρούχα και δε θα τους βλέπετε. Πολύχρωμα αντικείμενα θα αιωρούνται στον αέρα σα να έχουν δική τους ανεξάρτητη βούληση και ζωή, ενώ υπεριώδεις φωτισμοί θα σας μεταφέρουν στον κόσμο της φαντασίας και της μαγείας. Αυτό είναι το μαύρο θέατρο που έχει ενθουσιάσει και καταπλήξει εκατομμύρια θεατών σε ολόκληρο τον κόσμο και από την Παρασκευή θα μαγεύει και το ελληνικό κοινό.

    Οι παραστάσεις

    Η ιδρυτική ομάδα του Half Note Jazz Club και της Megafon Live Activities σε συνεργασία με τη δημιουργική ομάδα του θεάτρου Coronet, ξεκινά από φέτος την παρουσίαση διεθνών θιάσων Μαύρου Θεάτρου, physical theatre και κωμωδίας. Σε αυτό το πλαίσιο εκδηλώσεων εντάσσεται και το Φεστιβάλ Μαύρου Θεάτρου στο Coronet που θα ξεκινήσει στις 8 Νοεμβρίου 2002 και θα ολοκληρωθεί στις 2 Φεβρουαρίου 2003.

    Το Φεστιβάλ θα φιλοξενήσει τους 3 πιο αντιπροσωπευτικούς θιάσους της τεχνικής του Μαύρου Θεάτρου και ο καθένας από αυτούς θα παρουσιάσει από 2 παραγωγές του. Η αυλαία θα ανοίξει με το διάσημο Image Theater της Πράγας, το οποίο θα παρουσιάσει το έργο "Fiction". Αστέρια που λαμπυρίζουν στο σύμπαν, αστεροειδείς που πέφτουν, ένα διαστημόπλοιο, δυο τρελοί αστροναύτες, ένα πολυπόδαρο καμπιοειδές πρασινοκόκκινο τέρας, πολύχρωμοι ποπ-αρτ βάτραχοι, μπλε εξωγήινοι με χέρια φυσούνες και τεράστια αυτιά αντένες, σαπουνόφουσκες, τεράστια πολύχρωμα μπαλόνια είναι μερικά μόνο από τα στοιχεία αυτής της μοναδικής παράστασης, που θα έχουμε ευκαιρία να απολαύσουμε μέχρι τις 21 Νοεμβρίου.

    Όπως, άλλωστε, λένε και οι ίδιοι οι Image "Αν πετύχουμε να σας κάνουμε να γελάσετε, τότε πράγματι αγγίξαμε το βασικό μας στόχο. Επειδή ο αγέλαστος άνθρωπος για μας είναι ένας σκοτεινός άνθρωπος, εμείς προσπαθούμε να τον φωτίσουμε. Με τη φαντασία και το όνειρο".

    Οι τιμές των εισιτηρίων κυμαίνονται από 15 ευρώ (τα φοιτητικά) έως 80 ευρώ στα τεσσάρων ατόμων θεωρεία της πλατείας με καναπέ και τραπέζι.

    [19] Μεταβυζαντινή Έκθεση στη Νέα Υόρκη

    5/11/2002 1:07:00 μμ

    Με στόχο να γίνει γνωστή και στο εξωτερικό μια περίοδος "που προσυπογράφει τον ελληνισμό" ξεκινά αύριο Τετάρτη η Έκθεση "Μεταβυζαντινή περίοδος - Η Ελληνική Αναγέννηση" στο Ωνάσειο Πολιτιστικό Κέντρο των ΗΠΑ, στη Νέα Υόρκη. Σε συνέντευξη τύπου που δόθηκε στα αμερικανικά ΜΜΕ ο Στέλιος Παπαδημητρίου, πρόεδρος του Ωνάσειου Ιδρύματος, χαρακτήρισε πολύτιμη τη συμβολή του υπουργείου Πολιτισμού και του Βυζαντινού Μουσείου στην πραγματοποίηση της Έκθεσης.

    Στην ίδια συνέντευξη τονίστηκε η συνεισφορά του Ωνάσειου Πολιτιστικού Κέντρου ως προς την φιλοξενία και τη χρηματοδότηση της έκθεσης και επισημάνθηκε η σημασία αυτού του πολιτιστικού χώρου, που υποδέχεται το ευρύ κοινό της αμερικανικής μεγαλούπολης.

    Εκτός από το Στέλιο Παπαδημητρίου, στη συνέντευξη συμμετείχαν ο διευθυντής του Βυζαντινού και Χριστιανικού Μουσείου της Αθήνας, Δημήτρης Κωνστάντιος και η αναπληρώτρια διευθύντρια του μουσείου και έφορος της έκθεσης, Ευγενία Χαλκιά, οι οποίοι, μεταξύ άλλων, αναφέρθηκαν στο περιεχόμενο της έκθεσης, που αφορά τη μεταβυζαντινή περίοδο, από την πτώση της Κωνσταντινούπολης ως το 19ο αιώνα.

    "Προκλητικό" χαρακτήρισαν τον τίτλο της Έκθεσης ο κ. Κωνστάντιος και η κυρία Χαλκιά, καθώς "επιχειρεί να αναδείξει την αντίφαση ανάμεσα στη διάλυση του βυζαντινού κράτους και τη συνέχιση της καλλιτεχνικής δημιουργίας".

    Η Έκθεση θα είναι ανοιχτή για το κοινό μέχρι τις 8 Φεβρουαρίου 2003.

    [20] Κλεοπάτρα Μουρσελά: Τα χρώματα των ανθρώπινων σχέσεων

    5/11/2002 5:13:00 μμ

    Η ζωγραφική για την Κλεοπάτρα Μουρσελά, ξεκινά από την ανάγκη της αφήγησης, από την σφοδρή επιθυμία να μιλήσει με εικόνες τόσο για τον ευατό της όσο και για τον κόσμο. Αγαπά την ένταση των χρωμάτων, την σκιαγράφηση των ανθρωπίνων σχέσεων. Οι μορφές της έχουν αποδεχθεί την πραγματικότητα, ολοζώντανες υπερασπίζονται τη θέση και την ψυχή τους. Βλέπουν τα πάντα ακόμη και το έγκλημα αλλά δεν μιλούν, βουβές διάγουν το βίο τους. Οι πίνακες της είναι παράθυρα που συναντούν τα βλέμματα με τους απ' εξω. Η ζωγραφικής της θέλει να υπάρξει και πέρα από την πρώτη εντύπωση, την γοητεία και να λειτουργήσει τελικά σ' ενα αφηρημένο επίπεδο... Τα ζωγραφικά έγα της Κλεοπάτρας Μουρσελά παρουσιάζονται από την αίθουσα τέχνης "Diana Gallery Down Town" από 11 έως 7 Δεκεμβρίου 2002.

    Η Κλεοπάτρα Μουρσελά γεννήθηκε στην Αθήνα το 1967. Φοίτησε στη σχολή Βακαλό την περίοδο 1984-1987. Σπούδασε στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών της Αθήνας την περίοδο 1987-1993 με δασκάλους τον Παναγιώτη Τέτση και την Ρένα Παπασπύρου. Έχει παρακολουθήσει μαθήματα ζωγραφικής και χαρακτικής με υποτροφία (ERASMUS), στη Σχολή Καλών Τεχνών του Εδιμβούργου. Έχει στο ενεργητικό της δύο ατομικές και επτά ομαδικές εκθέσεις. Επίσης έχει ασχοληθεί με εικονογραφήσεις βιβλίων όπως τα "βαμμένα κόκκινα μαλλιά" του Κώστα Μουρσελά.

    Η αίθουσα τέχνης "Diana Gallery Down Town" βρίσκεται στην οδό Aρμοδίου 10, Bαρβάκειος Πλ.-Αθήνα (Τηλ: 010 3249626)

    Ώρες λειτουργίας: Τρίτη και Παρασκευή 12.00 - 20.00μ.μ. Τετάρτη και Πέμπτη 17.00 20.00μ.μ. Σάββατο 11.00 - 16.00μ.μ.

    [21] Κανόνες και πρόστιμα για συνταγές φαρμάκων

    Πηγή: NET 105,8 fm 5/11/2002 2:24:00 μμ

    Τάξη στο χάος της αγοράς φαρμάκων, που επικρατεί στη χώρα μας επιχειρεί να βάλει ο Σύνδεσμος Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδος, ο οποίος προχώρησε στη θέσπιση του Κώδικα Δεοντολογίας για την προώθηση των συνταγογραφούμενων φαρμακευτικών προϊόντων.

    Μεταξύ άλλων, ο κώδικας προβλέπει ότι ένα φαρμακευτικό προϊόν πρέπει να παρουσιάζεται στο κοινό με τρόπο αντικειμενικό, ενώ θα απαγορεύεται στο πλαίσιο προώθησης των φαρμάκων η προσφορά δώρου ή χρηματικού ποσού στους γιατρούς.

    Η μη τήρηση του Κώδικα Δεοντολογίας από την πλευρά των φαρμακευτικών επιχειρήσεων θα έχει ως συνέπεια την επιβολή προστίμων ύψους έως 15.000 ευρώ και ενδεχομένως διαγραφή από το σύνδεσμο.

    [22] Νέο όπλο ενάντια στον καρκίνο

    5/11/2002 11:31:00 πμ

    Αμερικανοί επιστήμονες υποστηρίζουν ότι έχουν δημιουργήσει ένα αποτελεσματικό εμβόλιο εναντίον του καρκίνου, το οποίο σκοτώνει τους καρκινικούς όγκους στερώντας τους τα θρεπτικά στοιχεία που χρειάζονται για να αναπτυχθούν. Μέχρι στιγμής το εμβόλιο, που παράχθηκε στο Ερευνητικό Κέντρο Scripps της Καλιφόρνια, χρησιμοποιείται μόνο εργαστηριακά, αλλά εκφράζονται ελπίδες ότι σύντομα θα χρησιμοποιηθεί και σε ανθρώπους.

    Βάση για τη δημιουργία άλλων θεραπειών της ασθένειας

    Το εμβόλιο μπορεί επίσης να αποτελέσει, σύμφωνα με τους επιστήμονες, βάση για τη δημιουργία άλλων θεραπειών εναντίον της ασθένειας. Η διαφορά του από προηγούμενες θεραπείες είναι ότι στοχεύει στα κύτταρα γύρω από τον όγκο και όχι στον ίδιο τον όγκο.

    Συγκεκριμένα, οι καθηγητές Ralph Reisfled και Dr Andreas Niethammer προσπαθούν να σταματήσουν την ανάπτυξη του όγκου από τα πρώτα στάδια της ασθένειας εμποδίζοντας τα καρκινικά κύτταρα να λάβουν το απαραίτητο για την επιβίωσή τους αίμα και οξυγόνο.

    Τα μέχρι τώρα εργαστηριακά πειράματα δείχνουν ότι το εμβόλιο, το οποίο χρησιμοποιεί το DNA για να βοηθήσει το σώμα να ταυτοποιήσει και να επιτεθεί σε αυτά τα κύτταρα, είναι αποτελεσματικό. Παρόλα αυτά, είναι απαραίτητο να γίνουν περαιτέρω έρευνες προτού το εμβόλιο χρησιμοποιηθεί σε ασθενείς.

    [23] Βακτήριο 11000 ετών

    5/11/2002 11:01:00 πμ

    Το ελικοβακτηρίδιο του πυλωρού, ένα πολύ γνωστό βακτήριο του στομάχου, που ενοχοποιείται για την πρόκληση διαφόρων μορφών έλκους και καρκίνο του στομάχου, συμβιώνει με τον άνθρωπο εδώ και τουλάχιστον 11.000 χρόνια, ανακοίνωσαν σήμερα Αμερικανοί ερευνητές. Το ελικοβακτηρίδιο είναι ιδιαίτερα γνωστό στην Ανατολική Ασία και λιγότερο στην Ευρώπη.

    Η προέλευσή του

    Πριν 20 χρόνια οι επιστήμονες ανακάλυψαν ότι το συγκεκριμένο βακτήριο και όχι τα πικάντικα φαγητά ή το άγχος, ευθύνεται για τα περισσότερα κρούσματα καρκίνου του στομάχου. Έκτοτε οι έρευνες για το ελικοβακτηρίδιο εντάθηκαν. Η γενετική έρευνα, μάλιστα, δείχνει ότι το μικρόβιο αυτό δεν είναι κάτι νέο, αλλά έχει καταφέρει να επιβιώνει στο στομάχι των ανθρώπων τα τελευταία 11.000 χρόνια.

    Ο δρ. Μάρτιν Μπλέιζερ και οι συνάδελφοί του στο πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης εξέτασαν Ερυθρόδερμους ζητώντας απαντήσεις σε ορισμένα ερωτήματά τους. "Ξέρουμε ότι οι πρόγονοι των σημερινών Ινδιανών της Αμερικής μετανάστευσαν από την Ανατολική Ασία προς το Νέο Κόσμο πριν από τουλάχιστον 11.000 χρόνια", δήλωσε ο Μπλέιζερ. "Χρησιμοποιήσαμε αυτό το ιστορικό γεγονός για να κατανοήσουμε επί πόσο χρόνο το βακτηρίδιο υπάρχει στους ανθρώπινους πληθυσμούς".

    Οι επιστήμονες ερεύνησαν γηγενείς Ινδιάνους της Βενεζουέλας και κατοίκους της χώρας από ανάμικτους ευρωπαίους προγόνους.

    Νωρίτερα, η ίδια ομάδα είχε ανακαλύψει ότι το ελικοβακτηρίδιο του πυλωρού έχει ειδικές γενετικές παραλλαγές. Μια μετάλλαξή του βρίσκεται μόνο στους Ανατολικοασιάτες. Οι Ινδιάνοι της Βενεζουέλας, απόγονοι μεταναστών από την Ανατολική Ασία που έφθασαν στην αμερικανική ήπειρο πριν από τουλάχιστον 11.000 χρόνια, μετέφεραν το βακτήριο με την ανατολικοασιατική μετάλλαξη. Οι Μεστίσο, που είναι επιμειξία Ευρωπαίων-Ινδιάνων, μετέφεραν μικρόβια με ένα πιο γενικό γενετικό δείγμα, κατέληξε η ομάδα του δρα Μπλέιζερ.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Tuesday, 5 November 2002 - 17:58:47 UTC