Browse through our Interesting Nodes on the Baltic States Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 02-11-03

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Αποκλείει ο ΣΥΝ συνεργασία με το ΠΑΣΟΚ
  • [02] Εληξε η κατάληψη στο ΑΠΘ
  • [03] Απολογείται αύριο ο Αυγουστίνος Ξηρός
  • [04] Μετά το Πάσχα οι αλλαγές στο πολιτικό σύστημα
  • [05] Συνεδριάζει αύριο το Ε.Γ του ΠΑΣΟΚ
  • [06] Κηδεύτηκαν τα θύματα του φονικού σεισμού
  • [07] Επίθεση σε αμερικανικό ελικόπτερο στην Υεμένη
  • [08] Ομηρεία σε νοσοκομείο στην Καμπότζη
  • [09] Διπλωματικές επαφές για το Κυπριακό
  • [10] Διεργασίες για νέα κυβέρνηση στο Ισραήλ
  • [11] Χρυσό η Πουμπουρίδου στο Παγκόσμιο της πάλης
  • [12] Ο Κενυάτης Σάινα έκοψε το νήμα στον 20ο μαραθώνιο
  • [13] Δραματική αύξηση της υπογεννητικότητας

    [01] Αποκλείει ο ΣΥΝ συνεργασία με το ΠΑΣΟΚ

    3/11/2002 3:33:00 μμ

    Τον Συνασπισμό δεν τον απασχολεί κανένα ενδεχόμενο εκλογικής συνεργασίας με το ΠΑΣΟΚ, τόνισε ο πρόεδρος του κόμματος Νίκος Κωνσταντόπουλος, κλείνοντας τις εργασίες της κεντρικής πολιτικής επιτροπής σήμερα.

    Ο κ. Κωνσταντόπουλος έκανε λόγο για "χορωδιακού" τύπου ενασχόληση του ΠΑΣΟΚ με τη συνεργασιολογία, επισημαίνοντας ότι πρόκειται για πανικόβλητη σεναριολογία, στην οποία ο Συνασπισμός δίνει την πιο σαφή πολιτική και κατηγορηματική απάντηση με την ομόφωνη απόφαση της Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής.

    Με ένα κατά και δύο λευκά εγκρίθηκε το σχέδιο πολιτικής απόφασης της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΝ, το οποίο και αποκρούει την επίθεση "φιλίας" κυβερνητικών στελεχών στον Συνασπισμό.

    [02] Εληξε η κατάληψη στο ΑΠΘ

    Πηγή: NET 105,8 fm 3/11/2002 1:50:00 μμ

    Η κατάληψη της φυσικομαθηματικής σχολής του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης από ομάδα νεαρών, έληξε το πρωί. Τα περίπου 300 άτομα, που δήλωσαν αναρχικοί και αντιεξουσιαστές, θέλησαν με αυτό τον τρόπο να συμπαρασταθούν στον προφυλακισμένο για την υπόθεση της 17 Νοέμβρη, Γιάννη Σερίφη. Σύμφωνα με τον Κοσμήτορα της σχολής Ανέστη Φιλιππίδη οι καταληψίες προξένησαν υλικές ζημιές οι οποίες εκτιμάται ότι θα ξεπεράσουν τις 30.000 ευρώ.

    [03] Απολογείται αύριο ο Αυγουστίνος Ξηρός

    3/11/2002 11:56:00 πμ

    Αύριο αναμένεται να απολογηθεί στον εφέτη ειδικό ανακριτή Λεωνίδα Ζερβομπεάκο, ο Αυγουστίνος Ξηρός το τέταρτο μέλος της οικογένειας Ξηρού, για τη συμμετοχή του στη ''17 Νοέμβρη''. Στον Αυγουστίνο Ξηρό ασκήθηκε εναντίον του ποινική δίωξη με τις κατηγορίες της ένταξης και συμμετοχής σε τρομοκρατική οργάνωση και τις διακεκριμένης οπλοκατοχής. Οι κατηγορίες που απαγγέλθηκαν σε βάρος του αφορούν την τακτοποίηση δακτυλικών αποτυπωμάτων του με ευρήματα που είχε συλλέξει η αντιτρομοκρατική υπηρεσία από τις γιάφκες της ''17 Νοέμβρη''.

    Αποτελέσματα εργαστηρίων για τις γιάφκες

    Εν τω μεταξύ, τις επόμενες ημέρες πρόκειται να διαβιβαστεί στον κ. Ζερβομπεάκο το σύνολο των αποτελεσμάτων από τις εργαστηριακές εξετάσεις που διενεργούνται στα πειστήρια που συγκεντρώθηκαν στις γιάφκες της 17Ν στην οδό Δαμάρεως στο Παγκράτι και στην οδό Πάτμου στα Πατήσια.

    Σύμφωνα με πληροφορίες τα αρμόδια τμήματα της ασφάλειας έχουν εξετάσει το 80% των πειστηρίων. Οι βαλλιστικές εξετάσεις έχουν ολοκληρωθεί και ήδη έχουν ταυτιστεί όπλα που βρέθηκαν στα δυο διαμερίσματα με συγκεκριμένες επιθέσεις της οργάνωσης.

    Επίσης, από την ταυτοποίηση των δακτυλικών αποτυπωμάτων και του γενετικού υλικού που συνέλεξαν οι άντρες της αντιτρομοκρατικής στις γιάφκες, καταδεικνύεται η παρουσία στα δυο διαμερίσματα των Αλέξανδρου Γιωτόπουλου, Νίκου Παπαναστασίου, Πάτροκλου Τσελέντη, των τριών προφυλακισμένων αδελφών Ξηρου αλλά και του Αυγουστίνου Ξηρού, του Βασίλη Τζωρτζάτου, του Δημήτρη Κουφοντίνα, του Διονύση Γεωργιάδη, του Κώστα Τέλιου, του Ηρακλή Καρατσώλη και της Αγγελικής Σωτηροπούλου.

    Παράλληλα, έχει ολοκληρωθεί και ο έλεγχος σε γραφομηχανή που βρέθηκε στην οδό Δαμάρεως και έχει προκύψει ότι με αυτήν έχουν γραφεί κάποιες από τις προκηρύξεις της οργάνωσης.

    Επίσης από τις εργαστηριακές εξετάσεις προέκυψε σύμφωνα με πληροφορίες, ότι η συνδεσμολογία της βόμβας που εξερράγη στα χέρια του Σάββα Ξηρού, στον Πειραιά, είναι ίδια με αυτήν που χρησιμοποιήθηκε για την εκτόξευση ρουκετών κατά του ''Μέγκα'' και της κατοικίας του Γερμανού πρέσβη. Παράλληλα, με πρότασή του ο εισαγγελέας εφετών που εποπτεύει τις ανακρίσεις Κυριάκος Καρούτσος ζητά να απορριφθεί το αίτημα για αντικατάσταση της προσωρινής κράτησης που υπέβαλε ο Κώστας Τέλιος. Για την υπόθεση του αιτήματος αναμένεται να αποφανθεί σε λίγες μέρες το Συμβούλιο Εφετών.

    [04] Μετά το Πάσχα οι αλλαγές στο πολιτικό σύστημα

    3/11/2002 3:56:00 μμ

    Οι θεσμικές αλλαγές στο πολιτικό σύστημα θα συζητηθούν μετά το Πάσχα, όπως έχει ήδη προσδιορίσει ο πρωθυπουργός, δήλωσε ο υπουργός Εσωτερικών, Κώστας Σκανδαλίδης, στην εκπομπή της ΝΕΤ "Εβδομη Μέρα". Για τέτοια θέματα, είπε ο κ. Σκανδαλίδης, απαιτείται η μέγιστη δυνατή συναίνεση και έθεσε ως κριτήριο των όποιων αλλαγών τη δυνατότητα σχηματισμού αυτοδύναμης κυβέρνησης. Ο υπουργός Εσωτερικών τάχθηκε υπέρ της συνεργασίας μεταξύ κομμάτων, παρά το γεγονός ότι κάτι τέτοιο δεν προβλέπεται στον ισχύοντα νόμο.

    [05] Συνεδριάζει αύριο το Ε.Γ του ΠΑΣΟΚ

    3/11/2002 1:47:00 μμ

    Οι τρέχουσες πολιτικές εξελίξεις θα βρεθούν αύριο στο επίκεντρο της συνεδρίασης του εκτελεστικού γραφείου του ΠΑΣΟΚ. Τα μέλη του εκτελεστικού θα κάνουν αποτίμηση του αποτελέσματος των δημοτικών και νομαρχιακών εκλογών, ενώ θα συζητήσουν επίσης για το άνοιγμα στην Κεντρο-αριστερά και το Κυπριακό.

    [06] Κηδεύτηκαν τα θύματα του φονικού σεισμού

    3/11/2002 1:20:00 μμ

    Γράφτηκε σήμερα ο τραγικός επίλογος για τα θύματα του φονικού σεισμού που έπληξε την περασμένη Πέμπτη την αγροτική κωμόπολη Σαν Τζουλιάνο της Απουλίας. Παρουσία του προέδρου της Ιταλίας Κάρλο Ατζέλιο Τσάμπι κηδεύτηκαν σήμερα τα 29 θύματα, εκ των οποίων τα 26 είναι παιδιά, ηλικίας 6 και 7 ετών. Στο μεταξύ, οι κάτοικοι της περιοχής πέρασαν και τρίτη νύχτα στην ύπαιθρο, ενώ η ιταλική δικαιοσύνη ξεκίνησε ανακρίσεις για τα αίτια της κατάρρευσης του δημοτικού σχολείου.

    Συνεχίζονται οι μετασεισμικές δονήσεις

    Ο εργολάβος που είχε αναλάβει τις τελευταίες εργασίες στο κτίριο παραδέχθηκε ότι το σχολείο δεν είχε χτιστεί βάσει των αντισεισμικών κανονισμών.

    Την ίδια ώρα, οι αρχές έδωσαν εντολή να παραμείνουν κλειστά μέχρι τις 9 Νοεμβρίου όλα τα σχολεία της Ιταλίας και να επιθεωρηθούν όλα τα κτίρια, προκειμένου να εξακριβωθεί ότι είναι πράγματι αντισεισμικά.

    Κλειστό θα παραμείνει και το δικαστήριο κοντά στην πόλη Λαρίνο καθώς υπάρχουν φόβοι για κατάρρευσή του.

    Επίσης, διέταξαν να απομακρυνθούν οι περίπου 1.200 κάτοικοι του Σαν Τζουλιάνο, καθώς οι μετασεισμικές δονήσεις συνεχίζονται και κατέρρευσε από αυτές το καμπαναριό εκκλησίας κοντά στη πόλη Καμπομπάσο, με περίπου 50.000 πληθυσμό.

    [07] Επίθεση σε αμερικανικό ελικόπτερο στην Υεμένη

    3/11/2002 2:45:00 μμ

    Φωτό Αρχείου

    Ελικόπτερο που ανήκει σε αμερικανική πετρελαϊκή εταιρεία, η οποία εκμεταλλεύεται κοίτασμα στην Υεμένη, δέχθηκε σήμερα πυρά απο το έδαφος, λίγο αφότου απογειώθηκε από ελικοδρόμιο στην περιοχή της πρωτεύουσας Σανάα με κατεύθυνση τις εγκαταστάσεις της εταιρείας. Από την επίθεση τραυματίστηκε ένας από τους επιβαίνοντες, ενώ το ελικόπτερο προσγειώθηκε με ασφάλεια. Οι δράστες της επίθεσης παραμένουν άγνωστοι.

    [08] Ομηρεία σε νοσοκομείο στην Καμπότζη

    3/11/2002 2:32:00 μμ

    Τέσσερις ένοπλοι κρατούν περίπου 10 ομήρους, ανάμεσά τους και παιδιά, σε απομακρυσμένο νοσοκομείο στην επαρχία Μπόντει Μιντσί, στη βορειοδυτική Καμπότζη. Οι τοπικές αρχές ανέφεραν οι απαγωγείς εισήλθαν στο χώρο του επαρχιακού νοσοκομείου προσποιούμενοι τους ασθενείς, ενώ τραυμάτισαν με αυτόματο όπλο, στο πόδι γιατρό του νοσοκομείου. Οι απαγωγείς για να αφήσουν ελεύθερους τους ομήρους ζητούν χρήματα και αυτοκίνητα, διευκρινίζουν οι αρχές.

    [09] Διπλωματικές επαφές για το Κυπριακό

    3/11/2002 1:26:00 μμ

    Εντονη κινητικότητα σχετικά με το Κυπριακό, καθώς φθάνουν αύριο σε Αθήνα και Λευκωσία για συναντήσεις με την πολιτική ηγεσία των δύο χωρών, δύο υψηλόβαθμοι διπλωμάτες των ΗΠΑ. Ο υφυπουργός Εξωτερικών Μαρκ Γκρόσμαν πρόκειται αύριο να έχει συνομιλίες στην Αθήνα με τον υπουργό Εξωτερικών Γιώργο Παπανδρέου, ενώ την ίδια ημέρα φθάνει στην Κύπρο η βοηθός υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, αρμόδια για τις ευρωπαϊκές υποθέσεις, Μπεθ Τζόουνς. Οι Αμερικανοί όπως αναφέρουν σε σχετική ανακοίνωση εκτιμούν ότι υπάρχει μια ιστορική ευκαιρία για εξεύρεση λύσης αυτό το χρόνο.

    Αύριο επίσης, ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Κόφι Ανάν θα συναντηθεί με τον ειδικό του σύμβουλο Αλβάρο ντε Σότο και σύμφωνα με πληροφορίες θα συζητήσουν την επανάληψη των εκ του σύνεγγυς συνομιλιών μεταξύ Κληρίδη-Ντενκτάς.

    Ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Παπανδρέου με συνέντευξή του στο "Βήμα της Κυριακής" δηλώνει ότι η Ελλάδα προσβλέπει στη συγκρότηση σταθερής κυβέρνησης στην Τουρκία και εκφράζει την ελπίδα ότι θα συνεχιστεί η πολιτική της προσέγγισης.

    Χθες ο Κύπριος κυβερνητικός εκπρόσωπος Μιχάλης Παπαπέτρου αναφερόμενος στο Σχέδιο Προσέγγισης με τους Τουρκοκυπρίους, δήλωσε ότι οι προτάσεις αφορούν την ύπαρξη δύο συνθετικών πολιτειών με εύρος εξουσιών και μια κεντρική κυβέρνηση, με εξουσίες που είναι αναγκαίες για την ύπαρξη ενός κράτους.

    Τέλος, ο κ. Παπαπέτρου τόνισε ότι προτεραιότητα της ελληνικής κυπριακής πλευράς είναι η εξεύρεση λύσης έως και τη Σύνοδο Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ενωσης στην Κοπενγχάγη.

    [10] Διεργασίες για νέα κυβέρνηση στο Ισραήλ

    3/11/2002 6:37:00 μμ

    Το ισραηλινό κρατικό ραδιόφωνο μετέδωσε ότι ο τέως πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου αποδέχεται "υπό τον όρο" της διεξαγωγής πρόωρων γενικών εκλογών να εισέλθει στην κυβέρνηση, που επιχειρεί να ανασυνθέσει ο πρωθυπουργός Αριέλ Σαρόν, μετά την αποχώρηση των υπουργών των Εργατικών και να αναλάβει το υπουργείο Εξωτερικών. Κοινοβουλευτικές πηγές ανέφεραν, ότι ειδικά σ' αυτήν την ψηφοφορία η κυβέρνηση Σαρόν, η οποία διαθέτει μετά την αποχώρηση των Εργατικών μόνον 55 έδρες σε σύνολο 120, θα έχει την υποστήριξη των βουλευτών του κόμματος "Ισραήλ-Το Σπίτι μας" και θα "επιβιώσει". Παράλληλα, το αριστερό κόμμα Μερέτζ καταθέτει πρόταση μομφής.

    Αύριο στο κοινοβούλιο (Κνεσέτ) ο πρωθυπουργός Αριέλ Σαρόν θα επιδιώξει να εγκριθεί από τους βουλευτές ο διορισμός του στρατηγού Μοφάζ ως νέου υπουργού Αμυνας.

    [11] Χρυσό η Πουμπουρίδου στο Παγκόσμιο της πάλης

    3/11/2002 7:22:00 μμ

    Στο ψηλότερο σκαλί του βάθρου, στο 15ο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Πάλης γυναικών, που διεξάγεται στη Χαλκίδα, ανέβηκε η Σοφία Πουμπουρίδου. Η Ελληνίδα πρωταθλήτρια, στον τελικό της κατηγορίας των 51 κιλών, επικράτησε 3-0 στην παράταση της Γιαπωνέζας Τσιχάρου Ιτσο και κατέκτησε τον τίτλο της Παγκόσμιας Πρωταθλήτριας. Η θέση αυτή είναι η κορυφαία στην ιστορία της ελληνικής γυναικείας πάλης και φυσικά δίνει την καλύτερη δυνατή απάντηση σε όσους τις τελευταίες ημέρες επιδίδονταν σε έναν άνευ προηγουμένου "πόλεμο" εναντίον της ομοσπονδιακής προπονήτριας, Λίας Νικολάου.

    [12] Ο Κενυάτης Σάινα έκοψε το νήμα στον 20ο μαραθώνιο

    3/11/2002 1:54:00 μμ

    Ολοκληρώθηκε το μεσημέρι ο 20ος μαραθώνιος δρόμος που έγινε στην κλασσική διαδρομή στην Αθήνα, στη μνήμη του Βαλκανιονίκη Γρηγόρη Λαμπράκη. Τρεις δρομείς από την Κένυα, ήταν οι πρώτοι αθλητές που έκοψαν το νήμα του τερματισμού. Νικητής ήταν ο Μαρκ Σάιναν με χρόνο 2:18':17'', και ακολούθησαν οι Τζον Μόιμπεν (2:18':45'') και Ελίας Κορίρ (2:18':56''). Από ελληνικής πλευράς, ο Βασίλης Ζεμπέλης τερμάτισε στην έκτη θέση με 2:20':38'' και ο Νίκος Πολιάς στην έβδομη, με 2:20':47''.

    Στις γυναίκες νικήτρια ήταν η Γερμανίδα Σόνια Ομπερεμ Κρόλικ, με 2:37':29'', ενώ πρώτη Ελληνίδα ήταν η Γεωργία Αμπατζίδου με χρόνο 2:47':22''.

    Επίσης το πρωί πραγματοποιήθηκε στο κέντρο της Αθήνας και ο λαϊκός αγώνας δρόμου 10 χιλιάδων μέτρων.

    [13] Δραματική αύξηση της υπογεννητικότητας

    3/11/2002 6:52:00 μμ

    Εκρηκτικές διαστάσεις παίρνει στη χώρα μας η υπογεννητικότητα και το δημογραφικό, που χαρακτηρίζονται ως το υπ' αριθμόν ένα πρόβλημα της Ελλάδας. Οι θάνατοι είναι πλέον περισσότεροι από τις γεννήσεις, χωριά σταδιακά ερημώνουν, ενώ σε ετήσια βάση βάζουν λουκέτο περίπου 100 σχολεία της υπαίθρου, αφού μειώνεται δραματικά ο αριθμός των μαθητών.

    Η Ελλάδα γίνεται χώρα γερόντων, επεσήμανε ο καθηγητής Μαιευτικής και Γυναικολογίας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων Δημήτρης Λώλης, μιλώντας στο 11ο Παγκρήτιο Ιατρικό Συνέδριο, που πραγματοποιήθηκε στον Καβρό Χανίων.

    Σύμφωνα με τον κ. Λώλη τη δεκαετία του 1950 έως το 1980 είχαμε 150.000 μαθητές στην Α' τάξη των δημοτικών. Από τότε μέχρι σήμερα οι μαθητές μειώθηκαν στους 100.000 εκ των οποίων οι 30.000 είναι παιδιά αλλοδαπών.

    Απογοητευτικά τα στοιχεία

    Το έτος 1996 για πρώτη φορά οι θάνατοι ήταν περισσότεροι από τις γεννήσεις, ενώ το 1998 είχαμε 1700 θανάτους περισσότερους από τις γεννήσεις.

    Ιδιαίτερη αναφορά έκανε ο κ. Λώλης στα τροχαία δυστυχήματα, σημειώνοντας ότι κάθε χρόνο χάνουν τη ζωή τους 2.500 άνθρωποι και τραυματίζονται σοβαρά άλλοι 5.500.

    Από αυτούς η μεγάλη πλειοψηφία είναι νέοι, οι οποίοι μπορούσαν να συμβάλουν στην ανανέωση του πληθυσμού.

    Εμφραγμα-εγκεφαλικό πρώτες αιτίες θανάτου

    Εξάλλου οι μισοί και πλέον θάνατοι στην Ελλάδα, οφείλονται στο έμφραγμα, τα αγγειακά και τα εγκεφαλικά επεισόδια. Την επισήμανση αυτή έκανε ο καθηγητής Ιατρικής του Πανεπιστημίου Αθηνών Θεόδωρος Μουντοκαλάκης. Σύμφωνα με τον καθηγητή η ιατρική επιστήμη έχει αναπτύξει μέτρα πρόληψης αυτών των ασθενειών.

    Ένα από τα μέτρα αυτά είναι να ρυθμίζουμε την πίεση με τη βοήθεια φαρμάκων κατά της υπέρτασης. Ένα άλλο μέτρο είναι η μείωση της χοληστερίνης πάλι με τη χορήγηση ειδικών φαρμάκων, ενώ ένα τρίτο μέσο, είναι οι μικρές δόσεις ασπιρίνης που βοηθούν το τρίχωμα των αγγείων να μην παθαίνει βλάβες.

    Ο κ. Μουντοκαλάκης ήταν πάντως σαφής τονίζοντας ότι "κανείς δεν πρέπει από μόνο τους να κάνει χρήση οποιουδήποτε φαρμάκου. Μπορεί μόνος του να αποφασίσει να χάσει βάρος, να κόψει το τσιγάρο, αλλά για τα φάρμακα πρέπει να συμβουλεύεται το γιατρό του. Η ασπιρίνη είναι μεν πολύ χρήσιμη για την πρόληψη των καρδιαγγειακών νοσημάτων, αλλά δεν παύει να είναι ένα φάρμακο που προκαλεί γαστρορραγία".

    Τρόποι πρόληψης νεοπλασιών

    Σε ποσοστό 20% περίπου είναι δυνατόν να προληφθεί ο καρκίνος με τις σημερινές συνθήκες στην Ελλάδα, ενώ ένα ποσοστό 20% μπορεί να διαγνωστεί έγκαιρα, ώστε να αντιμετωπιστεί καλύτερα κλινικά.

    "Ενα σημαντικό ποσοστό καρκίνου, περίπου τα 2/3 του συνόλου των περιπτώσεων δεν είναι δυνατόν να προληφθεί με τις υπάρχουσες γνώσεις και την τεχνολογία, μπορεί όμως στο μέλλον το ποσοστό αυτό να βελτιωθεί, με την πρόοδο της έρευνας", τόνισε στο συνέδριο ο καθηγητής Υγιεινής και Επιδημιολογίας, του Πανεπιστημίου Αθηνών Δημήτρης Τριχόπουλος.

    Σύμφωνα με τον καθηγητή ο καρκίνος του πνεύμονα είναι δυνατόν να προληφθεί κατά 90% με την αποφυγή του καπνίσματος, το υπόλοιπο ποσοστό του καρκίνου του πνεύμονα μπορεί να προληφθεί με τη βελτίωση των συνθηκών επαγγελματικής υγιεινής.

    Ο καρκίνος του παχέος εντέρου είναι δυνατόν να προληφθεί με την προαγωγή της παραδοσιακής ελληνικής διατροφής και ιδιαίτερα της κρητικής διατροφής.

    Ο καρκίνος του ήπατος μπορεί να προληφθεί σε σημαντικό ποσοστό αν αποφευχθεί χρόνια λοίμωξη με τους ιούς ηπατίτιδας B και C και υπάρχουν τέτοιες δυνατότητες ώστε να αποφευχθεί χρόνια λοίμωξη.

    Η μαστογραφία, η καλή διατροφή, η άσκηση είναι στοιχεία πρόληψης του καρκίνου του μαστού, ενώ για άλλες μορφές καρκίνου όπως του παγκρέατος δεν υπάρχουν πολλές δυνατότητες να προληφθούν, σύμφωνα με τον κ. Τριχόπουλο.

    Στο 11ο Παγκρήτιο Ιατρικό Συνέδριο επισημάνθηκε επίσης ότι η ολοκληρωμένη διατροφή βάση της οποίας είναι η κρητική διατροφή παίζει σημαντικό ρόλο στην πρόληψη διαφόρων μορφών καρκίνου καθώς και καρδιαγγειακών παθήσεων.

    Ανάγκη προγραμμάτων για τα λοιμώδη

    Η πολιτική αντιμετώπισης των λοιμωδών νοσημάτων, δεν είναι μόνο υπόθεση εθνικής αλλά και διεθνούς στρατηγικής, με δεδομένο ότι τα τελευταία χρόνια, έχουμε μεγάλες και σημαντικές μετακινήσεις πληθυσμών.

    Την επισήμανση αυτή έκανε η καθηγήτρια Επιδημιολογίας και Προληπτικής Ιατρικής του Πανεπιστημίου Αθηνών, Βίκυ Καλαποθάκη, μιλώντας στο ιατρικό συνέδριο.

    Οπως χαρακτηριστικά ανέφερε, σήμερα πρέπει όλοι να ξέρουμε ότι μια επιδημία ή οποιοδήποτε ενδημικό νόσημα, πρέπει να θεωρείται υπαρκτός κίνδυνος για όλες τις χώρες του κόσμου, γιατί οι μικροοργανισμοί δεν αναγνωρίζουν εθνικά σύνορα και διασπείρονται ταχύτατα.

    Από τα Χανιά η κα Καλαποθάκη τόνισε ότι θα πρέπει να αναπτυχθούν ισχυρά εθνικά προγράμματα επιτήρησης και ελέγχου των λοιμωδών νοσημάτων σε τοπικό και κεντρικό επίπεδο.

    Θα πρέπει να αναπτυχθούν διεθνή δίκτυα και κέντρα ανταλλαγής πληροφοριών και να υπάρχει αποτελεσματική και διεθνής ετοιμότητα και ταχεία παρέμβαση για νοσήματα και επιδημίες ταχείας εξάπλωσης.

    Σύμφωνα με την κα Καλαποθάκη στην Ελλάδα ο αριθμός των μεταναστών εκτιμάται ότι ξεπερνά το ένα εκατομμύριο άτομα. Αρα είναι εξαιρετικά σημαντική όσον αφορά τη δημόσια υγεία, η προσπάθεια καταγραφής και νομιμοποίησης των μεταναστών, ώστε να αντιμετωπιστούν τα τυχόν δικά τους νοσήματα.

    Πηγή: ΑΠΕ


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Sunday, 3 November 2002 - 17:54:20 UTC