Read the King-Crane Commission Report of Mandates in Turkey (1919) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 02-11-02

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Ικανοποίηση Στεφανόπουλου για επίσκεψή του στη Ν. Αφρική
  • [02] Συνέδριο Ομοσπονδίας Ορθόδοξων Νεολαιών
  • [03] Ισχυροί μετασεισμοί στην Ιταλία
  • [04] Επίθεση κατά του νέου ηγέτη του ινδικού Κασμίρ
  • [05] Ισχυρός σεισμός έπληξε την Ινδονησία

    [01] Ικανοποίηση Στεφανόπουλου για επίσκεψή του στη Ν. Αφρική

    2/11/2002 11:05:00 πμ

    Ο πρόεδρος της Δημοκρατίας Κωνσταντίνος Στεφανόπουλος επέστρεψε σήμερα το πρωί στην Αθήνα, προερχόμενος απο το Γιοχάνεσμπουργκ, δεύτερο σταθμό της επίσημης επίσκεψης που πραγματοποίησε το προηγούμενο πενθήμερο στη Νότια Αφρική.

    Ο κ. Στεφανόπουλος είχε επίσημες συνομιλίες στο Κέηπ Τάουν, με τον πρόεδρο της Νότιας Αφρικής Πάμπο Πέκι, για διμερή (κυρίως οικονομικά) και διεθνή προβλήματα, ενώ χαιρέτισε τις εργασίες οικονομικού φόρουμ Ελλήνων και Νοτιοαφρικανών επιχειρηματιών, που είχε ως στόχο την περαιτέρω βελτίωση των εμπορικών ανταλλαγών μεταξύ των δύο χωρών.

    Ιδιαίτερα συγκινημένος από τους ομογενείς

    Ο κ. Στεφανόπουλος συναντήθηκε με Ελληνες ομογενείς στο Κέηπ Τάουν, ενώ μιλώντας χθες το βράδυ σε συγκέντρωση ομογενών στο Γιοχάνεσμπουργκ, επανέλαβε την υπερηφάνεια που αισθάνεται η Ελλάδα για την ελληνική ομογένεια του εξωτερικού.

    Ο πρόεδρος της Δημοκρατίας εξέφρασε την ιδιαίτερη συγκίνηση που αισθάνεται όταν βρίσκεται κοντά στα ξενιτεμένα αδέλφια, όπως είπε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε ότι ένιωσε στη μακρινή αυτή ήπειρο, ότι ξαναβρήκε ανθρώπους που ήταν σαν να τους ήξερε χρόνια.

    Θα συντηρήσω, είπε, την ανάμνηση της γνωριμίας σπουδαίων ανθρώπων, που διακατέχονται από ειλικρινή πατριωτισμό και αγάπη προς την Ελλάδα. Σας κερδίζει η Ελλάδα κάθε φορά που την σκέφτεστε, είπε προς τους ομογενείς του Γιοχάνεσμπουργκ ο πρόεδρος της Δημοκρατίας και τόνισε ότι οι ομογενείς αποτελούν ένα πολύτιμο κομμάτι του ελληνισμού.

    Καταλήγοντας ο κ. Στεφανόπουλος αναφέρθηκε τόσο στη Νότια Αφρική και στις θετικές εντυπώσεις που του άφησε, όσο και στην προκοπή, όπως είπε, που έχει σημειωθεί στην Ελλάδα, όπου η δημοκρατία είναι σταθερή και ο τόπος είναι μονιασμένος.

    [02] Συνέδριο Ομοσπονδίας Ορθόδοξων Νεολαιών

    1/11/2002 11:54:00 μμ

    Στο Πανελλήνιο Συνέδριο που διοργάνωσε ο Σύνδεσμος Ελλάδος, μέλος της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Ορθοδόξων Νεολαιών, μίλησε αργά απόψε ο αρχιεπίσκοπος Χριστοδουλος, με θέμα: "Οι προοπτικές του νεανικού έργου της Εκκλησίας σήμερα". Ο κ. Χριστόδουλος αναφέρθηκε στα προβλήματα της νεολαίας σήμερα και τους κινδύνους που διατρέχουν σε μια κοινωνία που μπορεί να μην έχει στόχο της και πυξίδα της την Εκκλησία. Θα φτάσουμε είπε τότε, στο σημείο τα μυστήρια να χάσουν τον χαρακτήρα τους. Το βάπτισμα θα είναι μια απλή ονοματοδοσία, χωρίς να δίδονται καν τα ονόματα Αγίων, ο γάμος θα γίνει μια απλή συμβίωση, επιτρέποντας ακόμη και το γάμο ομοφυλοφίλων, ενώ η κηδεία μπορεί να καταντήσει μια δεξίωση χωρίς το τιμώμενο πρόσωπο. Τέλος επισήμανε για άλλη μια φορά την ανάγκη να κρατήσουμε τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά μας στην Ενωμένη Ευρώπη.

    [03] Ισχυροί μετασεισμοί στην Ιταλία

    2/11/2002 10:35:00 πμ

    Στον εφιάλτη του εγκέλαδου εξακολουθεί να ζει η Νότια Ιταλία. Ισχυροί μετασεισμοί κατά τη διάρκεια της νύχτας μεγέθους 3,7 έως 3,8 Ρίχτερ, σκόρπισαν τον πανικό στους κατοίκους, που πέρασαν άλλη μια νύχτα στην ύπαιθρο. Οι σεισμολόγοι έχουν καταγράψει περισσότερους από εκατό μετασεισμούς, συμπεριλαμβανομένων και μερικών ισχυρών, όπως αυτός των 5,3 βαθμών, χθες το απόγευμα. Η κωμόπολη Σαν Τζουλιάνο εκκενώθηκε, ενώ ολόκληρη η επαρχία της Απουλίας έχει κηρυχθεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Τα σωστικά συνεργεία διέκοψαν τις έρευνες για επιζώντες.

    Τραγικές οι ώρες

    Τραγικός είναι ο απολογισμός από τον φονικό σεισμό, καθώς 30 άνθρωποι έχασαν την ζωή τους, ανάμεσα τους 26 παιδιά και δύο δασκάλες του νηπιαγωγείου που κατέρρευσε. Οι τραυματίες φθάνουν τους 61, ενώ περίπου 3.000 είναι οι άστεγοι.

    Στη πόλη Καμπομπάσο, καθώς και σε άλλες περιοχές της επαρχίας Μολίζε πολλοί κάτοικοι απέφυγαν να κοιμηθούν στα σπίτια τους, μετέδωσε η τηλεόραση.

    Η φονική σεισμική δόνηση της Πέμπτης ήταν η ισχυρότερη που έχει σημειωθεί στην Ιταλία από το 1997. Ο σεισμός χτύπησε το χωριό στις 12.32 ώρα Ελλάδας την Πέμπτη και οι επιχειρήσεις των σωστικών συνεργείων για την ανάσυρση των θυμάτων που είχαν καταπλακωθεί από τα ερείπια διήρκεσαν τριάντα ώρες. Εξήντα δυο άνθρωποι-56 παιδιά, τέσσερις δασκάλες και δυο επιστάτριες-βρίσκονταν την ώρα εκείνη μέσα στο κτίριο του σχολείου που κατέρρευσε από τον σεισμό, τριάντα πέντε από αυτούς διασώθηκαν.

    Καθησυχάζουν οι Ελληνες σεισμολόγοι

    Καθησυχαστικοί εμφανίζονται οι Ελληνες επιστήμονες.

    "Δεν υπάρχει καμία συσχέτιση του σεισμού στην Ιταλία με τη γεωδυναμική του ελλαδικού χώρου", δήλωσε, μιλώντας στη ΝΕΤ 105,8 ο γεωλόγος του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου Αθηνών Αθανάσιος Γκανάς.

    Η σεισμολόγος του Γεωδυναμικού Ιντιστούτου Θεσσαλονίκης Ελένη Παπαδημητρίου, μιλώντας στη ΝΕΤ ανέφερε ότι ο δεύτερος σεισμός της Παρασκευής ήταν κύριος και είχε μέγεθος 5,7 βαθμούς της κλίμακας Ρίχτερ.

    [04] Επίθεση κατά του νέου ηγέτη του ινδικού Κασμίρ

    2/11/2002 11:12:00 πμ

    Αγνωστοι, που πιστεύεται ότι ήταν ισλαμιστές αντάρτες, επιτέθηκαν σήμερα με χειροβομβίδες εναντίον του σπιτιού του Μοχάμαντ Σαγίντ, πρώην υπουργού Εσωτερικών της Ινδίας, λίγες ώρες πριν από την ορκομωσία του ως επικεφαλής της κυβέρνησης στο ινδικό Κασμίρ, ανακοινώθηκε από την αστυνομία. Από την επίθεση τραυματίστηκε ένα άτομο, αλλά ο Σαγίντ που ήταν μέσα στο σπίτι μαζί με την κόρη του δεν έπαθαν τίποτα. Η επίθεση έγινε στα περίχωρα του Μοουγκάμ, κοντά στη πόλη Σριναγκάρ.

    Από το 1989, που άρχισε η εξέγερση κατά της ινδικής διακυβέρνησης έχουν σκοτωθεί περισσότερα από 35.000 άτομα, ενώ οι αυτονομιστές υπολογίζουν τους νεκρούς σε περίπου 80.000. Δώδεκα οργανώσεις μάχονται την ινδική διακυβέρνηση στο Τζαμού και Κασμίρ, το μοναδικό κρατίδιο της Ινδίας, ο πληθυσμός του οποίου είναι στη πλειοψηφία του μουσουλμανικός.

    [05] Ισχυρός σεισμός έπληξε την Ινδονησία

    2/11/2002 10:57:00 πμ

    Τριάντα έξι άνθρωποι τραυματίστηκαν από τον ισχυρό σεισμό που σημειώθηκε νωρίς σήμερα στη βορειοδυτική Ινδονησία. Αμερικανικά και αυστραλιανά ινστιτούτα γεωφυσικής ανακοίνωσαν ότι το μέγεθος του σεισμού ήταν 7,7 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, ενώ από την πλευρά τους ινστιτούτα της Ινδονησίας περιορίζουν το μέγεθός του στους 5,6 βαθμούς. Η δόνηση σημειώθηκε στις 3:30, ώρα Ελλάδας και το επίκεντρό της βρισκόταν στη περιοχή Σινγκέλ, περίπου εκατό χιλιόμετρα από το νησί Σιμεούλου. Οπως ανακοίνωσε γιατρός στο νησί Σιμεούλου, οι τραυματίες έχουν μεταφερθεί σε νοσοκομείο, ενώ η κατάσταση έξι ατόμων είναι σοβαρή.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Saturday, 2 November 2002 - 9:53:03 UTC