Read The Treatment of the Armenians in the Ottoman Empire (Part 1) (by Viscount Bryce) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 02-10-24

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Ο υφυπουργός Εξωτερικών στην Αλβανία
  • [02] Οικονομική ενίσχυση επαγγελματιών οπλιτών
  • [03] Συνάντηση υπ. Δικαιοσύνης και Εκλησίας για κλωνοποίηση
  • [04] Τραυματισμός νεαρού από αστυνομικό
  • [05] Σύνοδος Κορυφής των ''15''
  • [06] ΗΠΑ: Συνελήφθη ο ελεύθερος σκοπευτής;
  • [07] Πρώτη ήττα για τον Παναθηναϊκο
  • [08] Στο Λονδίνο η Αγγελοπούλου
  • [09] Φωτεινή ανάδειξη μνημείων της Αθήνας

    [01] Ο υφυπουργός Εξωτερικών στην Αλβανία

    24/10/2002 7:54:00 μμ

    Θερμή υποδοχή επιφύλαξαν οι Βορειοηπειρώτες στον υφυπουργό Εξωτερικών Γιάννη Μαγκριώτη, ο οποίος περιόδευσε σήμερα σε χωριά της ελληνικής μειονότητας. Κατά την επίσκεψή του στο ελληνόφωνο χωριό Βουλιαράτι του νομού Αργυροκάστρου, ο Γ. Μαγκριώτης παρέστη σε μνημόσυνο που τελέστηκε στο νεκροταφείο Ελλήνων στρατιωτών οι οποίοι έπεσαν κατά τη διάρκεια του ελληνοϊταλικού πολέμου το 1940. Σε δηλώσεις του, ο κ. Μαγκριώτης αναφέρθηκε στον ξεχωριστό χαρακτήρα της σημερινής εκδήλωσης στο νεκροταφείο των Ελλήνων στρατιωτών, η οποία συμπίπτει με τον εορτασμό της επετείου της 28ης Οκτωβρίου.

    Στήριξη της ελληνικής μειονότητας υπόσχεται ο Μαγριώτης

    Εξάλλου, σε συνάντηση που είχε με παράγοντες της ελληνικής μειονότητας στο χωρίο Αλήκο του νομού Αγίων Σαράντα, ο υφυπουργός Εξωτερικών είχε την ευκαιρία να ακούσει τα προβλήματα της μειονότητας. Τόσο ο πρόεδρος της ''Ομόνοιας'' Βαγγέλι Ντούλες όσο και ο έπαρχος Χρήστος Καΐσης περιέγραψαν τις δυσκολίες και πρότειναν λύσεις.

    Ο Γιάννης Μαγκριώτης ανέφερε ότι η Ελλάδα θα εντείνει τις προσπάθειές της με στόχο τη στήριξη των μελών της ελληνικής μειονότητας στην περιοχή και τη βελτίωση του επιπέδου διαβίωσής τους.

    Αργά το απόγευμα ο κ. Μαγκριώτης μετέβη στα Τίρανα, όπου αύριο θα συμμετάσχει στη σύνοδο των υπουργών Εξωτερικών του Οργανισμού Συνεργασίας Ευξείνου Πόντου. Επίσης, κατά την παραμονή του στα Τίρανα ο Ελληνας υφυπουργός Εξωτερικών θα έχει συναντήσεις με τον Αλβανό πρωθυπουργό Φατος Νάνο, τον υπουργό Εξωτερικών Ιλίρ Μέτα και τον πρόεδρο της αλβανικής βουλής Σερβέτ Πελούμπι.

    [02] Οικονομική ενίσχυση επαγγελματιών οπλιτών

    24/10/2002 7:44:00 μμ

    Πρόσθετα οικονομικά κίνητρα για τους επαγγελματίες οπλίτες προβλέπει απόφαση του υπουργού Εθνικής Αμυνας Γιάννου Παπαντωνίου, στο πλαίσιο της μισθολογικής τους εξομοίωσης με τα υπόλοιπα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων. Η απόφαση προβλέπει ότι οι επαγγελματίες οπλίτες θα λαμβάνουν στο εξής την αποζημίωση των τεσσάρων ημερών ανά μήνα, καθώς και το επίδομα επιχειρησιακής ετοιμότητας. Η ενίσχυση αυτή, η οποία μεταφράζεται μέχρι και 325 ευρώ μηνιαίως (80.000 δρχ.), θα χορηγείται ανάλογα με την περιοχή που υπηρετούν οι επαγγελματίες οπλίτες. Οι δικαιούχοι θα λάβουν τα ποσά αυτά αναδρομικά από τη μέρα που πήγαν στις μονάδες που υπηρετούν. Να σημειωθεί ότι βρίσκεται σε εξέλιξη νέος διαγωνισμός του σχετικού βελτιωμένου θεσμού, ο οποίος προβλέπει την πρόσληψη 2.849 επαγγελματιών στον Στρατό Ξηράς και 187 στο Πολεμικό Ναυτικό. Η διαδικασία υποβολής αιτήσεων για πρόσληψη έχει ήδη ξεκινήσει και το ενδιαφέρον, σύμφωνα με πηγές της Στρατολογίας, είναι ιδιαίτερο μεγάλο.

    [03] Συνάντηση υπ. Δικαιοσύνης και Εκλησίας για κλωνοποίηση

    24/10/2002 11:35:00 μμ

    Το νομοσχέδιο για την ιατρική υποβοήθηση στην ανθρώπινη αναπαραγωγή (κλωνοποίηση), που έχει κατατεθεί στην Βουλή, ήταν το αντικείμενο της σημερινής συνάντησης που είχε ο υπουργός Δικαιοσύνης Φίλιππος Πετσάλνικος με εκπρόσωπο της Εκκλησίας της Ελλάδος. Στην συνάντηση, που παραβρέθηκαν και παράγοντες του υπουργείου, δεν διαπιστώθηκαν εκ διαμέτρου αντίθετες απόψεις επί του περιεχόμενου του νομοσχεδίου. Από την πλευρά του υπουργείου Δικαιοσύνης παρασχέθηκαν οι αναγκαίες διευκρινήσεις, ενώ μέσα στην ερχόμενη εβδομάδα η Εκκλησία θα στείλει στο υπουργείο τις σαφείς θέσεις της επί του περιεχομένου του νομοσχεδίου. Όπως είναι γνωστό η Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας έχει διαφωνήσει σε τρία σημεία του επίμαχου νομοσχεδίου.

    [04] Τραυματισμός νεαρού από αστυνομικό

    Πηγή: NET 105,8 fm 24/10/2002 10:41:00 μμ

    Ανθυπαστυνόμος πυροβόλησε και τραυμάτισε σοβαρά στο κεφάλι νεαρό, αγνώστων μέχρι στιγμής στοιχείων, ο οποίος μαζί με άλλους τρεις συνεργούς του επιχείρησαν να σπάσουν το τζάμι Ι.Χ. αυτοκινήτου και να κλέψουν την τσάντα της γυναίκας που οδηγούσε. Το περιστατικό συνέβη στις 8.30 απόψε στην πλατεία Γλυφάδας. Ο τραυματίας μεταφέρθηκε σε κρίσιμη κατάσταση στο Ασκληπιείο Βούλας.

    [05] Σύνοδος Κορυφής των ''15''

    24/10/2002 9:55:00 μμ

    Πρόκριμα για τη σύνοδο κορυφής της Κοπεγχάγης τον ερχόμενο Δεκέμβριο, αποτελεί η διήμερη άτυπη σύνοδος της ΕΕ, που ξεκίνησε σήμερα στις Βρυξέλλες, με βασικά προς εξέταση αντικείμενα τη διεύρυνση της Κοινότητας και την αναθεώρηση της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής. Βασικός στόχος του πρωθυπουργού Κώστα Σημίτη που μετέχει στο άτυπο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Κορυφής στις Βρυξέλλες είναι η ομαλή ένταξη της Κύπρου. Ο πρωθυπουργός βρίσκεται ήδη στην Βελγική πρωτεύουσα και ρίχνει το βάρος των προσπαθειών στην ένταξη της Κύπρου και στην Κοινή Αγροτική Πολιτική.

    Αισιοδοξία για ένταξη Κύπρου

    Οι 15 ηγέτες προβληματίζονται για τα 40 δισεκατομμύρια ευρώ που θα κοστίσει η εισδοχή των νέων μελών, το διάστημα 2004-2006, ενώ ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκή Επιτροπή Ρομάνο Πρόντι δήλωσε ότι δεν θα δοθεί ημερομηνία έναρξης ενταξιακών διαπραγματεύσεων για την Τουρκία κατά τη σύνοδο της Κοπεγχάγης.

    Ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης είχε το βράδυ στις Βρυξέλλες προπαρασκευαστική συνάντηση με τον ύπατο αρμοστή για θέματα κοινής εξωτερικής πολιτικής και Αμυνας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Χαβιέ Σολάνα, ο οποίος νωρίτερα εμφανίστηκε αισιόδοξος για την εμπλοκή που προέκυψε με το θέμα του λεγόμενου ευρωστρατού. Εν αναμονή της συνάντησής του με τον Έλληνα πρωθυπουργό ο κοινοτικός αξιωματούχος είχε αναφέρει ότι βρισκόμαστε κοντά σε λύση.

    Ο κ. Σολάνα απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις δημοσιογράφων επιβεβαίωσε την ύπαρξη σχεδίου για το Κυπριακό και είπε ότι τις τελευταίες μέρες είχε συνομιλίες με το γενικό γραμματέα του ΟΗΕ Κόφι Ανάν, ο οποίος θα καταβάλει κάθε προσπάθεια για επίλυση του προβλήματος. Αναγνώρισε πάντως ότι είναι πολύ δύσκολο και τόνισε ότι η Κύπρος θα θεωρηθεί χώρα υπό ένταξη ακόμα κι αν δεν βρεθεί λύση.

    Σχετικά με την υποψηφιότητα της Τουρκίας είπε ότι εκεί έχουν εκλογές στις 3 Νοεμβρίου και πρέπει οι Βρυξέλες να δώσουν ένα αισιόδοξο μήνυμα, απέφυγε ωστόσο να δώσει διευκρινίσεις για το αν θα δοθεί ημερομηνία ενταξιακών διαπραγματεύσεων για την Τουρκία στη σύνοδο της Κοπεγχάγης.

    Αυτήν την ώρα ο Κώστας Σημίτης παρακάθεται στο δείπνο των 15 ηγετών, όπου συζητείται η χρηματοδότηση της διεύρυνσης, ζήτημα που θα έχει άμεση επίδραση στην κοινή αγροτική πολιτική

    Συμφωνία καίριας σημασίας Γερμανίας-Γαλλίας

    Τόσο ο καγκελάριος της Γερμανίας Γκέρχαρντ Σρέντερ, όσο και ο πρόεδρος της Γαλλίας Ζακ Σιράκ κατέληξαν σήμερα στις Βρυξέλλες--στο πλαίσιο της άτυπης συνόδου κορυφής της ΕΕ--σε μία κατ' αρχήν διμερή συμφωνία για την ανώτατη χρηματοδότηση του γεωργικού τομέα μετά το πέρας του έτους 2006.

    Τη γαλλογερμανική συμφωνία, που κρίνεται από τους κοινοτικούς αναλυτές ''καίρια'' ιδίως ενόψει της σχεδιαζόμενης "προς Ανατολάς" διεύρυνσης της Ευρωπαϊκής Ένωσης(ΕΕ) επιβεβαίωσαν στη διάρκεια συνέντευξης τύπου στη βελγική πρωτεύουσα και οι δύο ηγέτες. Συμφωνήθηκε, όπως διευκρινίστηκε, στον γεωργικό τομέα τα πράγματα να μείνουν ακριβώς ως έχουν από την άποψη των επιδοτήσεων μέχρι το τέλος του έτους 2006--στο πλαίσιο αυτό και σε εφαρμογή της ''Κοινής Αγροτικής Πολιτικής'', ακολούθως δε (μετά την Πρωτοχρονιά του 2007) να ξεκινήσει η δημόσια συζήτηση για τυχόν νέα αύξηση.

    Κατ' αρχάς, το Βερολίνο ζήτησε περικοπές των τωρινών αγροτικών δαπανών, όμως μετά τη γαλλική εναντίωση--το Παρίσι επωφελείται περισσότερο από τις ισχύουσες αγροτικές επιδοτήσεις--συμφωνήθηκε τίποτε απολύτως να μην αλλάξει μέχρι και τον Δεκέμβριο του 2006, οπότε και θα μπορέσει να ξεκινήσει η δημόσια συζήτηση για τις όποιες ενδεχόμενες αλλαγές στη χρηματοδότηση των αγροτικών θεσμών και επιμέρους αγροτικών αγορών της διευρυνόμενης ως το τέλος του 2006 ΕΕ.

    Η γερμανική πλευρά κατέστησε σαφές οτι δεν επιθυμεί αυξήσεις στις επιδοτήσεις των αγροτικών προϊόντων ανώτερες του ετήσιου πληθωρισμού μέχρι και το 2013. Τονίζεται, πάντως, ότι η κατά την πρώτη ημέρα του άτυπου Συμβουλίου κορυφής της ΕΕ, στις Βρυξέλλες, γαλλογερμανική συμφωνία σε ζητήματα κοινοτικής αγροτικής πολιτικής απομένει να επικυρωθεί, μέχρι το τέλος των εργασιών της συνόδου, από τους ηγέτες και άλλων κρατών μελών της ΕΕ. Στο τρέχον επίπεδό τους, οι αγροτικές δαπάνες στην ΕΕ αντιπροσωπεύουν σχεδόν το ήμισυ του ετήσιου προϋπολογισμού των 95 δισεκατομμυρίων ευρώ της ΕΕ.

    [06] ΗΠΑ: Συνελήφθη ο ελεύθερος σκοπευτής;

    24/10/2002 11:48:00 μμ

    Την πεποίθηση ότι ο ελεύθερος σκοπευτής δεν είναι πλέον ελεύθερος εξέφρασε ο εισαγγελέας της κομητείας του Μοντγκόμερι Ντάγκλας Γκένσλερ, μετά τη σύλληψη των δύο υπόπτων κοντά στην Ουάσινγκτον. Την ίδια ώρα, η αστυνομία δεν έχει ανακοινώσει τίποτα σχετικό, που να επιβεβαιώνει τις δηλώσεις του Γκένσλερ. Το όπλο που βρέθηκε στην κατοχή των δύο ανδρών μπορεί να ρίξει σφαίρες ιδίου διαμετρήματος με αυτό του ελεύθερου σκοπευτή, σύμφωνα με τηλεοπτικό σταθμό.

    Ο εισαγγελέας της κομητείας του Μοντγκόμερι, μιλώντας στο ραδιοσταθμό WTOP, υποστήριξε ότι οι άνθρωποι συνδέονται με τους φόνους του ελεύθερου σκοπευτή, που έχει σκορπίσει τον πανικό από τις 2 Οκτωβρίου στην περιοχή της Ουάσινγκτον.

    Ωστόσο, η αστυνομία δεν έχει μέχρι στιγμής ανακοινώσει τίποτα για το αν οι δύο άνδρες συνδέονται με την υπόθεση αυτή και αν θα τους απαγγελθούν κατηγορίες.

    Να σημειώσουμε ότι οι δύο άνδρες συνελήφθησαν χθες την ώρα που κοιμόντουσαν σε αυτοκίνητο σε ένα πάρκινγκ εθνικής οδού του Μέριλαντ. Πρόκειται για τον 42χρονο Τζον Αλεν Μοχάμαντ, γνωστό ως Τζον Αλεν Γουίλιαμς, και για τον 17χρονο θετό γιος του, Τζον Λι Μάλβο.

    Όπως ανακοίνωσε ανώτατος αξιωματούχος του υπουργείου Άμυνας, ο Μοχάμαντ που κρατείται από την αστυνομία και κατηγορείται για τις δολοφονίες στην ευρύτερη περιοχή της Ουάσινγκτον ήταν έμπειρος σκοπευτής και είχε υπηρετήσει ως μάχιμος μηχανικός στον πόλεμο του Κόλπου το 1991.

    Ο ίδιος αξιωματικός σημείωσε ότι ο Μουχάμαντ είχε τιμηθεί με αρκετές διακρίσεις και αριστεία, μεταξύ των οποίων και του εξαίρετου και έμπειρου σκοπευτή με στρατιωτικό όπλο Μ16.

    Παράλληλα, όπως μετέδωσε το καλωδιακό τηλεοπτικό δίκτυο MSNBC, οι αστυνομικοί βρήκαν σήμερα στο πορτ-μπαγκάζ του αυτοκινήτου των δύο υπόπτων ένα όπλο που μπορεί να ρίξει σφαίρες του ιδίου διαμετρήματος με το όπλο με το οποίο δολοφονήθηκαν τα θύματα του ελεύθερου σκοπευτή. Πρόκειται για ένα ημιαυτόματο τουφέκι τύπου Bushmaster, το οποίο ρίχνει σφαίρες διαμετρήματος 5 χιλιοστών, σύμφωνα με το κανάλι.

    Ο εκπρόσωπος της αστυνομίας της κομητείας του Μοντγκόμερι, Ρομπ Μαρόνεϊ τόνισε ότι δεν μπορεί να επιβεβαιώσει ή να διαψεύσει την πληροφορία αυτή, καθώς δεν γνωρίζει τίποτα σχετικό.

    [07] Πρώτη ήττα για τον Παναθηναϊκο

    24/10/2002 11:23:00 μμ

    Την πρώτη του φετινή ήττα υπέστη απόψε ο Παναθηναϊκός, καθώς έχασε 77-64 στο κατάμεστο κλειστό του Σπόρτιγκ από την Μακάμπι Τελ Αβίβ, σε αγώνα για την 3η ημέρα του Β' Ομίλου της ευρωλίγκα. Ο Παναθηναϊκός ξεκίνησε το παιχνίδι πιέζοντας ασφυκτικά στην άμυνα και υποχρέωσε τους Ισραηλινούς σε συνεχή λάθη, όμως τα άσχημα ποσοστά ευστοχίας δεν του επέτρεψαν να ξεφύγει στο σκορ. Στη δεύτερη περίοδο η Μακάμπι πήρε τα ηνία του αγώνα και αύξανε συνεχώς το προβάδισμα, κλείνοντας το ημίχρονο με 41-31. Οι Ισραηλινοί κατάφεραν να κρατήσουν το προβάδισμα στο σκορ μέχρι το τέλος του αγώνα, παίρνοντας μια άτυπη ρεβάνς για την ήττα τους στον ημιτελικό του φάιναλ-φορ της Μπολόνια πριν λίγους μήνες. Με την ήττα αυτή η ομάδα του Ζέλικο Ομπράντοβιτς έπεσε από την κορυφή της βαθμολογίας του ομίλου.

    [08] Στο Λονδίνο η Αγγελοπούλου

    24/10/2002 10:00:00 μμ

    ''Οι Ολυμπιακοί Αγώνες της Αθήνας αποτελούν τη μοναδική ευκαιρία για να προβάλλει η Ελλάδα το σύγχρονο πρόσωπό της σε όλο τον κόσμο. Ευκαιρία, που με κανένα άλλο τρόπο δεν θα μπορούσε να έχει η χώρα μας''. Αυτά τόνισε η πρόεδρος της ΑΘΗΝΑ 2004 Γιάννα Αγγελοπούλου- Δασκαλάκη, κατά την εισαγωγική της ομιλία στη συνέντεξυ Τύπου που παραχώρησε πριν από λίγη ώρα στο Μουσείο ''Βικτώριας και Αλβέρτου'' στο πλαίσιο της εκδήλωσης για τους Ολυμπιακούς Αγώνες, που γίνεται με πρωτοβουλία της Ενωσης Ανταποκριτών Ξένου Τύπου του Λονδίνου.

    Εμφαση στην ασφάλεια των Ολυμπιακών

    Εξάλλου, υπέρ της επιστροφής των Μαρμάρων του Παρθενώνα τάχθηκε η κ. Γιάννα Αγγελοπούλου, ενώ απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου δήλωσε ότι "θέλουμε να διοργανώσουμε πλήρεις αγώνες και θέλουμε να είναι πλήρης και ο Παρθενώνας".

    Η κ. Αγγελοπούλου μίλησε ενώπιον ακροατηρίου που απαρτιζόταν από 150 ανταπροκριτές Διεθνών ΜΜΕ και πάνω από 150 προσωπικότητες της πολιτικής, της οικονομίας, του αθλητισμού και του πολιτισμού. Σκοπός της παρουσίας της προέδρου της ΑΘΗΝΑ 2004 στο Λονδίνο, είναι όπως και λίγες ημέρες πριν στο Παρίσι, η διεθνής προβολή της Ελλάδας μέσω των Ολυμπιακών Αγώνων της Αθήνας.

    Ιδιαίτερη έμφαση έδωσε η κ. Αγγελοπούλου στα θέματα ασφαλείας των Αγώνων του 2004, τονίζοντας μεταξύ άλλων: ''Η ασφάλεια είναι και παραμένει η πρώτη μας προτεραιότητα. Σε συνεργασία με ειδικούς από 22 χώρες, με ένα πρόγραμμα 600 εκατομμυρίων δολαρίων και μία δύναμη 45.000 επαγγελματιών, δεσμευόμαστε να φιλοξενήσουμε ασφαλείς Ολυμπιακούς Αγώνες''.

    Σε άλλο σημείο της ομιλίας της, η πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής επανέλαβε ότι η προετοιμασία της Αθήνας για την διοργάνωση των Αγώνων βρίσκεται εντός των χρονοδιαγραμμάτων, ενώ πρόσθεσε:''Ηδη έχουμε περάσει από το σχεδιασμό στην υλοποίηση των προγραμμάτων, με πρώτο στόχο τον λειτουργικό σχεδιασμό των Αγώνων. Φιλοξενήσαμε με επιτυχία τον περασμένο Αύγουστο την πρώτη αγωνιστική δοκιμασία εν όψει του 2004, ενώ το ίδιο θα κάνουμε και με όλες τις επόμενες''.

    Όσον αφορά στην υποψηφιότητα του Λονδίνου για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2012, η κ. Αγγελοπούλου επισήμανε τα πολλαπλά οφέλη που μπορούν να προκύψουν σε οποιαδήποτε πόλη από την προετοιμασία για τη διοργάνωση των Αγώνων, ενώ ευχήθηκε καλή τύχη στην προσπάθεια που θα καταβάλει το Λονδίνο για τη διεκδίκηση της υποψηφιότητας.

    [09] Φωτεινή ανάδειξη μνημείων της Αθήνας

    24/10/2002 7:46:00 μμ

    Έτοιμη είναι πλέον η μελέτη για το φωτισμό των σημαντικότερων μνημείων της Αθήνας ως τους Ολυμπιακούς του 2004, πραγματοποιώντας ένα μεγάλο όνειρο του Μιχάλη Κακογιάννη. Ο διάσημος Έλληνας σκηνοθέτης έχει αναθέσει το έργο αυτό στο Γάλλο φωτιστή Πιερ Μπιντώ ο οποίος έχει μεγαλουργήσει με το έργο του, στον πύργο του Αϊφελ. Ο τελευταίος, μάλιστα, θα καταθέσει σύντομα προς έγκριση τη μελέτη που εκπόνησε στο υπουργείο Πολιτισμού και στο Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο.

    Σκοπός του Γάλλου φωτιστή είναι ''να μην κολακεύσει απλώς τα μνημεία με το φως αλλά να τα κάνει να εξωτερικευτούν''. Λένε ''πως το φως μας κάνει να βλέπουμε αλλά και να σκεφτόμαστε.

    Εδώ αυτό ισχύει ακόμα περισσότερο απ' ότι αλλού'' ισχυρίζεται ο Πιερ Μπιντώ, που εναρμονιζόμενος με την επιθυμία του Μιχάλη Κακογιάννη, υπόσχεται όχι ''θεαματικά εφέ'' και μας πληροφορεί ότι η μελέτη που έχει ο ίδιος εκπονήσει συνίσταται στο ''να ξεπηδήσει ένα έντονο, ζεστό φως σαν τη φλόγα από το εσωτερικό των κτισμάτων, σαν να ήταν εκεί οι φιλόσοφοι, οι μαθηματικοί, οι αρχιτέκτονες και προσπαθούσαν να μας μεταδώσουν τη γνώση τους μέσω του φωτός''.

    Το Σωματείο ''Οι Φίλοι της Αθήνας'' το οποίο έχει ιδρύσει ο Μιχάλης Κακογιάννης για τη χρηματοδότηση της μελέτης αυτής, οργανώνει για τους σκοπούς του Σωματείου σε αθηναϊκό κινηματογράφο την πρεμιέρα της ταινίας ''Τόσκα'' βασισμένης στην ομώνυμη όπερα του Πουτσίνι και πρωταγωνίστρια την Αντζελα Γκεοργκίου, που βρίσκεται αυτές τις ημέρες ξανά στη χώρα μας ενόψει της πρεμιέρας της ταινίας.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Thursday, 24 October 2002 - 20:55:29 UTC