Visit the The Cyprus Homepage Mirror on HR-Net Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 02-10-20

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Σημίτης: ''Η Ελλάδα είναι πιο ισχυρή από ποτέ''
  • [02] Καραμανλής: ''Νικήτρια η Τοπική Αυτοδιοίκηση και η Ν.Δ.''
  • [03] Παπουτσής: ''Θα συμβάλλουμε στο έργο για το δήμο''
  • [04] Γ. Τζαννετάκος: ''Φεύγω με το κεφάλι ψηλά''
  • [05] Μπακογιάννη: ''Ξημερώνει νέα ημέρα για την Αθήνα''
  • [06] Τα τελικά exit polls
  • [07] Τα χρώματα του αυτοδιοικητικού χάρτη
  • [08] Για έναν καλύτερο Πειραιά μίλησε ο Χ. Αγραπίδης
  • [09] Έβερτ: ''Ο χάρτης βάφτηκε μπλε''
  • [10] Συγχαρητήρια Αβραμόπουλου σε Μπακογιάννη-Γεννηματά
  • [11] Παπανδρέου: Αισιόδοξα τα μηνύματα για το ΠΑΣΟΚ
  • [12] Κωνσταντόπουλος: θετικές οι εκτιμήσεις για τον ΣΥΝ
  • [13] Παπαρήγα: ''Οι απώλειες του ΠΑΣΟΚ πέρασαν στη ΝΔ''
  • [14] Εγκρίθηκε η συνεργασία SPD-Πρασίνων στη Γερμανία
  • [15] Ακύρωσαν οι ΗΠΑ τη συμφωνία με τη Β. Κορέα για τα πυρηνικά
  • [16] Ζητείται άνδρας πιστός, ευαίσθητος και... άπειρος στον έρωτα!

    [01] Σημίτης: ''Η Ελλάδα είναι πιο ισχυρή από ποτέ''

    20/10/2002 10:24:00 μμ

    Τα συγχαρητήρια του στους νέους δημάρχους και νομάρχες που εξελέγησαν έδωσε ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης, επισημαίνοντας ότι το ΠΑΣΟΚ θα τους στηρίξει ανεξάρτητα από την κομματική τους προέλευση. Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι οι εκλογές ολοκληρώθηκαν ομαλά και εφαρμόστηκε με επιτυχία η νέα εκλογική διαδικασία στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, με την οποία περιορίζονται οι δαπάνες, γίνεται αποτελεσματικότερη η λειτουργία των ΟΤΑ, και φέρνει τη χώρα μας στο ίδιο επίπεδο με τις άλλες χώρες μέλη της ΕΕ.

    Οι εκλογές δεν αποτελούν δημοψήφισμα για την κυβέρνηση

    Δεν υπάρχουν νικητές και ηττημένοι σε αυτές τις εκλογές, η Ελλάδα είναι πιο ισχυρή από ποτέ, είπε ο κ. Σημίτης και κάλεσε τους νέους δημάρχους και νομάρχες να αγωνιστούν για να δικαιώσουν τις προσδοκίες των πολιτών και να αναβαθμίσουν την ποιότητα ζωής μέσω του εκσυγχρονισμού των υπηρεσιών και την ανάπτυξη των δήμων και κοινοτήτων.

    Επίσης, τόνισε ότι τα αποτελέσματα των εκλογών έδειξαν ότι οι πολίτες ψήφισαν για τις τοπικές κοινωνίες και δεν ήταν δημοψήφισμα υπέρ ή κατά της κυβέρνησης.

    Ηταν μια ηχηρή απάντηση σε όσους θέλησαν να αλλοιώσουν τον χαρακτήρα των εκλογών και ήταν αποτυχημένη απόπειρα όσων προσπάθησαν να κομματικοποιήσουν τις εκλογές, υπογράμμισε και πρόσθεσε ότι η χώρα και η δημοκρατία έχει ανάγκη από καθαρές θέσεις στην πολιτική αντιπαράθεση.

    Ο κ. Σημίτης επεσήμανε ότι το ΠΑΣΟΚ κάλεσε τους ψηφοφόρους να επιλέξουν προοδευτικούς υποψηφίους για την ανάπτυξη των ΟΤΑ και τόνισε ότι σέβεται την ετυμηγορία των πολιτών.

    Χρέος όλων μας, είπε, είναι να κρίνουμε τα αποτελέσματα σε κάθε περιοχή ξεχωριστά και τα συμπεράσματα και να εκτιμήσουμε τα θετικά και τα αρνητικά της κυβερνητικής πολιτικής.

    Στόχοι της κυβέρνησης ανέφερε ότι είναι η ένταξη της Κύπρου, η επιτυχία της ελληνικής προεδρίας στην ΕΕ, η οικονομική ανάπτυξη, η προώθηση της απασχόλησης, η ενίσχυση του κοινωνικού κράτους, η μείωση των κοινωνικών ανισοτήτων και η προώθηση του Πολιτισμού με αφορμή και τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004.

    [02] Καραμανλής: ''Νικήτρια η Τοπική Αυτοδιοίκηση και η Ν.Δ.''

    20/10/2002 11:10:00 μμ

    Τους νεοεκλεγέντες δημάρχους και νομάρχες συνεχάρη ο πρόεδρος της Νέας δημοκρατίας κ. Κώστας Καραμανλής, που τόνισε ότι το κόμμα του θα συνεργαστεί μαζί τους σήμερα ως αντιπολίτευση και αύριο ως κυβέρνηση της χώρας. Ο κ. Καραμανλής ευχαρίστησε όλους τους υποψηφίους που στήριξε η Ν.Δ. σε αυτές τις εκλογές και πρόσθεσε ότι σήμερα κέρδισε η Τοπική Αυτοδιοίκηση και η Ν.Δ., που με δύναμη ευθύνης και σιγουριάς θα προχωρήσει με αποφασιστικότητα στην υπηρεσία των πολιτών. Ο πρόεδρος της αξιωματικής αντιπολίτευσης υποστήριξε ότι σε αυτές τις εκλογές κυριάρχησαν οι αντιλήψεις του κόμματός του, εναντίον καθεστωτικών θέσεων και αντιλήψεων. Ο κ. Καραμανλής σημείωσε ότι αντιλαμβάνεται την απαίτηση της κοινωνίας η Ν.Δ. να είναι η επόμενη κυβέρνηση και το κόμμα του θα αξιοποιήσει τα αποτελέσματα των εκλογών.

    [03] Παπουτσής: ''Θα συμβάλλουμε στο έργο για το δήμο''

    20/10/2002 10:36:00 μμ

    "Ο λαός της Αθήνας αποφάσισε και εμείς θα σεβαστούμε την ετυμηγορία του", δήλωσε ο υποψήφιος για το δήμο της Αθήνας, κ. Χρήστος Παπουτσής, που συνεχάρη την κ. Μπακογιάννη, στην οποία ευχήθηκε καλή επιτυχία στο έργο της, στο οποίο θα συμβάλλει με όλες του τις δυνάμεις. Ο κ. Παπουτσής ευχαρίστησε τόσο τους πολίτες που τον εμπιστεύθηκαν με την ψήφο τους, όσο και τους συνεργάτες τους για τον αγώνα που έδωσαν επί επτά μήνες. Ο κ. Παπουτσής δήλωσε υπερήφανος για τον τίμιο και με συνέπεια, όπως τον χαρακτήρισε, αγώνα που έδωσαν και πρόσθεσε ότι θα συνεχίσουν τις προσπάθειές τους, προκειμένου να μείνουν συνεπείς στις δεσμεύσεις τους.

    [04] Γ. Τζαννετάκος: ''Φεύγω με το κεφάλι ψηλά''

    20/10/2002 10:33:00 μμ

    Το σεβασμό του στην ετυμηγορία των πολιτών του λεκανοπεδίου εξέφρασε ο υποψήφιος της Νέας Δημοκρατίας για την υπερνομαρχία Αθηνών- Πειραιά Γιάννης Τζαννετάκος. Ο κ. Τζαννετάκος συνεχάρη την υποψήφια του ΠΑΣΟΚ Φώφη Γεννηματά δηλώνοντας ότι ''δεν φέρει καμία ευθύνη για τις αθλιότητες του καθεστωτικού ΠΑΣΟΚ που έγιναν ερήμην της'', ενώ πρόσθεσε ότι ''θα τη στηρίξουμε σε όλα τα θετικά της βήματα, με στόχο μια ισχυρή νομαρχιακή αυτοδιοίκηση και θα μας βρει απέναντι της αν υποταγεί στην αλαζονική και συγκεντρωτική κεντρική εξουσία''. Επίσης, ο κ. Τζαννετάκος ανέφερε ότι φεύγει από τη μάχη με το κεφάλι ψηλά, ότι ο συνδυασμός του έδωσε ένα ωραίο και ευγενή αγώνα, χωρίς φόβο και πάθη, ότι είπε την αλήθεια, δεν έριξε λάσπη, ενώ οι άλλοι έριξαν, δεν συκοφάντησε ενώ οι άλλοι συκοφάντησαν, ότι μίλησε με όρους πολιτικής, σε αντίθεση με τους αντιπάλους του, που χρησιμοποίησαν όρους παραπολιτικής.

    ''Δώσαμε έναν ωραίο αγώνα χωρίς φόβο και πάθος''

    Ευχαρίστησε, εξάλλου, τους ψηφοφόρους για το υψηλό ποσοστό που έδωσαν στο συνδυασμό του, ''παρά το αρνητικό και κατευθυνόμενο κλίμα''. Ακόμα ευχαρίστησε τη Νέα Δημοκρατία που τον επέλεξε ως υποψήφιο και πρόσθεσε ότι ''αποδείχθηκε ότι η ΝΔ είναι η παράταξη που τολμά να κάνει πράξη την σύνθεση, αντιστέκεται έμπρακτα και σθεναρά στις προσπάθειες διχασμού, στον παλαιοκομματισμό και στην πόλωση''.

    Εξέφρασε επίσης τη λύπη του διότι η λυσσαλέα-όπως τη χαρακτήρισε- επίθεση εναντίον του στερεί το λεκανοπέδιο από τη παρουσία των Θάνου Βεζυριάνη, υποψήφιου νομάρχη Αθηνών και της Μαίρης Τσανάκη υποψήφιας νομάρχη Πειραιά.

    Μετά τις δηλώσεις του κ. Τζαννετάκου επισκέφθηκε το εκλογικό κέντρο του και ο πρόεδρος της ΝΔ Κ. Καραμανλής.

    [05] Μπακογιάννη: ''Ξημερώνει νέα ημέρα για την Αθήνα''

    20/10/2002 9:14:00 μμ

    Εκπληκτικό χαρακτήρισε το ποσοστό που συγκέντρωσε ο συνδυασμός "Αθήνα αύριο" σύμφωνα με τα exit polls, η κ. Ντόρα Μπακογιάννη καθώς επίσης ευχαρίστησε τόσο τους ψηφοφόρους της, όσο και τους συνεργάτες της που την στήριξαν σε όλη την προεκλογική περίοδο. Η κ. Μπακογιάννη τόνισε ότι σε αυτές τις εκλογές έλαβε μήνυμα ενότητας και αγάπης, ενώ επεσήμανε ότι όσα εξήγγειλε στην προεκλογική περίοδο αποτελούν για αυτή συμβόλαιο τιμής. Η κ. Μπακογιάννη σημείωσε ότι αύριο ξημερώνει μία νέα ημέρα με κέφι, ζωντάνια και πίστη για να υλοποιήσουν το σχέδιο τους για την πόλη.

    Συγχαρητήρια από Κ. Μητσοτάκη και Κ. Καραμανλή

    Ευχαρίστησε όλους τους συνεργάτες της και τους δημοτικούς συμβούλους καθώς επίσης και όσους δεν την ψήφισαν, λέγοντας ότι "θέλουμε να τους πούμε ότι από αύριο μαζί θα δουλέψουμε για την πόλη, ενωμένοι, δυνατοί".

    Λίγο αργότερα, το εκλογικό κέντρο της κ. Μπακογιάννη επισκέφθηκε ο επίτιμος πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κωνσταντίνος Μητσοτάκης, ο οποίος δήλωσε ότι: ''Ολοι μας, η οικογένεια, είμαστε πολύ ευτυχείς για τη μεγάλη νίκη της Ντόρας σε προσωπική βάση''.

    Σε ερώτηση εάν ανέμεναν αυτή τη νίκη, ο κ. Μητσοτάκης απάντησε ότι την ανέμεναν, "αλλά ξεπέρασε το αποτέλεσμα και τις προσδοκίες μας''.

    Το εκλογικό κέντρο της κ. Μπακογιάννη επισκέφθηκε περίπου στις 9 το βράδυ, ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας. Ο κ. Καραμανλής, αφού αγκάλιασε και φίλησε την κ. Μπακογιάννη, συζήτησε μαζί της περίπου για δέκα λεπτά και αποχώρησε από το εκλογικό κέντρο.

    [06] Τα τελικά exit polls

    20/10/2002 8:45:00 μμ

    Τα τελικά exit polls της Kappa Research τείνουν να επιβεβαιώσουν τα προγνωστικά για το β΄ γύρο των εκλογών, στις περιφέρειες όπου εστιάζεται το πολιτικό ενδιαφέρον. Σύμφωνα με τα exit polls, η Ν. Μπακογιάννη θα είναι η πρώτη γυναίκα που εκλέγεται δήμαρχος Αθηναίων, ενώ η Φ. Γεννηματά κερδίζει την μάχη για την υπερνομαρχία Αθηνών-Πειραιά. Στον Πειραιά ο Αγραπίδης επανεκλέγεται με ποσοστό που ίσως προσεγγίσει το 57%. Nτέρμπι προβλέπεται στο Περιστέρι μεταξύ των κ.κ Παχατουρίδη και Λαλένη. Στην Πάτρα η κατάσταση ξεκαθαρίζει καθώς προβάδισμα παίρνει ο Α. Καράβολας.

    Στην γλώσσα των αριθμών

    Στην Υπερνομαρχία Αθηνών-Πειραιώς η Φώφη Γεννηματά αναμένεται να λάβει ποσοστό 54-57% ενώ ο Γιάννης Τζαννετάκος ποσοστό 43-46%.

    Στην νομαρχία Αχαΐας το τελικό exit poll δίνει προβάδισμα στον Δημήτρη Κατσικόπουλο με ποσοστό 57-60% και στον Βασίλη Μπεκίρη ποσοστό 40-43%.

    Στο δήμο Αθήνας η Ντόρα Μπακογιάννη αναμένεται να συγκεντρώσει ποσοστό 58-61% και ο Χρήστος Παπουτσής 39-42%.

    Στον δήμο Πειραιά ο Χρήστος Αγραπίδης λαμβάνει 54-57% και ο Μανώλης Μπεντενιώτης αναμένεται να λάβει 43-46%.

    Στο δήμο Περιστερίου ο Κώστας Λαλένης και ο Ανδρέας Παχατουρίδης κονταροχτυπιούνται καθώς και οι δύο συγκεντρώνουν το ίδιο ποσοστό 50%.

    Στο δήμο Πάτρας το τελικό exit poll δίνει στον Ανδρέα Καράβολα ποσοστό 50,50-53,50% ενώ στον Ευάγγελο Φλωράτο ποσοστό 46,50-49,50%.

    [07] Τα χρώματα του αυτοδιοικητικού χάρτη

    20/10/2002 10:54:00 μμ

    Θέμα λίγων ωρών είναι πλέον η ολοκλήρωση της εικόνας του νέου αυτοδιοικητικού χάρτη της χώρας, καθώς στα εκλογικά τμήματα έχει ξεκινήσει, ήδη, η καταμέτρηση των ψηφοδελτίων. Ομως, ο χάρτης με τους νομάρχες που προηγούνται σε ολόκληρη την Ελλάδα έχει αρχίσει να παίρνει. . . χρώμα με βάση την κομματική υποστήριξη. Το πολιτικό μήνυμα που λαμβάνουν κόμματα και πολίτες δεν είναι το ίδιο σ όλες τις περιπτώσεις, καθώς αναλύεται από διαφορετικές οπτικές γωνίες ανάλογα με τον τρόπο που τα κόμματα θέλουν να ερμηνεύσουν τα αποτελέσματα των εκλογών. Το μόνο κοινά αποδεκτό, πάντως, είναι ότι όλοι οι νέοι δήμαρχοι και νομάρχες έχουν πολλή δουλειά μπροστά τους από την στιγμή που θα αναλάβουν καθήκοντα.

    Καταμετρήσεις στις νομαρχίες

    Ετσι με αλφαβητική σειρά:

    - με συμμετοχή 22% στο νομό Αργολίδος, προηγείται ο νομάρχης που υποστηρίζεται από το ΠΑΣΟΚ κ. Σαλεσιώτης

    - στο 16,9% του νομού Αρκαδίας προηγείται ο Κωνσταντόπουλος της ΝΔ

    - στο 23,6% νομού Αρτας προηγείται ο Ρίζος (ΝΔ)

    - στο 52,9% της Ζακύνθου προηγείται ο Γάσπαρος, ανεξάρτητος, υποστηριζόμενος από ΝΔ και ΔΗΚΚΙ

    - στο 13,5% του νομού Καρδίτσας, προηγείται ο Αναγνωστόπουλος της ΝΔ

    - στο 15% της Κεφαλλονιάς το προβάδισμα έχει ο Λευκαδίτης, ανεξάρτητος χωρίς κομματική υποστήριξη

    - στο 17% της Λακωνίας προηγείται ο Αργειτάκος, ανεξάρτητος της ΝΔ

    - στο 19,7% του νομού Πέλλας προηγείται ο Σιδένας της ΝΔ

    - στο 14% νομού Σάμου προηγείται ο Κάρλας υποστηριζόμενος από ΠΑΣΟΚ και ΣΥΝ

    - στο 16% του νομού Τρικάλων προηγείται ο Βλαχογιάννης (ΝΔ)

    - στο 37% της Φωκίδας προηγείται ο Ανδρίτσος της ΝΔ

    - στο 18,2% του νομού Χανίων προηγείται ο Κατσανεβάκης, ανεξάρτητος, υποστηριζόμενος από τον ΣΥΝ

    Χαμένοι και κερδισμένοι δήμοι

    Σύμφωνα με τη μέχρι τώρα καταμέτρηση ψήφων:

    - στο 37,2% του δήμου Μεσολογγίου προηγείται ο Πρεβεζάνος (ΝΔ),

    - στο 36,2% του δήμου της Τρίπολης προηγείται ο Σωτηρόπουλος (ΝΔ),

    - στο 10,6% του δήμου Αγίας Παρασκευής (Αττική) προηγείται ο Σιδέρης (ΝΔ),

    - στο 18,8% της Φιλοθέης προηγείται ο Οικονομίδης,

    - στο 9% του Χαλανδρίου προηγείται ο Ζαφειρόπουλος (ΝΔ),

    - στο 52,9% δήμου Ραφήνας προηγείται ο Κεχαγιόγλου (ΠΑΣΟΚ),

    - στο 97,8% του δήμου Γρεβενών προηγείται ο Ζιώγας (ΠΑΣΟΚ-ΣΥΝ),

    - στο 100% του δήμου Βίνιανης προηγείται ο Καράνης,

    - στο 86% του δήμου Καρπενησίου ο Καραμπάς (ΠΑΣΟΚ),

    - στο 29,7% του δήμου Ζακύνθου προηγείται ο Τσαγγαρόπουλος, ανεξάρτητος υποστηριζόμενος από τη ΝΔ και το ΔΗΚΚΙ,

    - στο 47% της Καστοριάς προηγείται ο Παπουλίδης (ΠΑΣΟΚ),

    - στο 37,9% του δήμου Αργοστολίου προηγείται ο Φορτές (ΠΑΣΟΚ),

    - στο 23,7% του δήμου Κορίνθου προηγείται ο Θωμαϊδης (ΝΔ-ΣΥΝ),

    - στο 29,4% του δήμου Σητείας προβάδισμα έχει ο Κορουπάκης (ανεξάρτητος ΠΑΣΟΚ),

    - στο 63,4% του δήμου Καλαμάτας προηγείται ο Κουτσούλης (ΠΑΣΟΚ)

    - και στο 51,1% του δήμου Χανίων προηγείται ο Βιρβιδάκης (ΝΔ)

    Συνοπτικά

    Σύμφωνα με τα μέχρι τώρα αποτελέσματα που αφορούν δήμους με πληθυσμό άνω των 20.000 κατοίκων, εκλέγονται

    - 21 δήμαρχοι της Νέας Δημοκρατίας (από την πρώτη Κυριακή έχουν ήδη εκλεγεί άλλοι 11),

    - 15 δήμαρχοι του ΠΑΣΟΚ (εννέα πρώτη Κυριακή),

    - εφτά δήμαρχοι ΠΑΣΟΚ-ΣΥΝ, (και τρεις από την πρώτη Κυριακή),

    - πέντε χωρίς κατηγορία,

    - τέσσερις ανεξάρτητοι της ΝΔ,

    - τρεις του ΣΥΝ,

    - δύο ανεξάρτητοι υποστηριζόμενοι από τον Συνασπισμό,

    - δύο του ΣΥΝ και του ΠΑΣΟΚ,

    - δύο ανεξάρτητοι υποστηριζόμενοι από τη ΝΔ,

    - ένας ανεξάρτητος υποστηριζόμενος από το ΠΑΣΟΚ,

    - ένας ανεξάρτητος από το ΠΑΣΟΚ και το ΣΥΝ,

    - ένας υποψήφιος ΝΔ-ΣΥΝ,

    - ένας ανεξάρτητος ΝΔ-ΣΥΝ,

    - ένας ανεξάρτητος ΝΔ-ΔΗΚΚΙ ,

    - ένας ΠΑΣΟΚ υποστηριζόμενος από ΣΥΝ,

    - ενώ εκλέγεται δήμαρχος από την πρώτη Κυριακή υποψήφιος υποστηριζόμενος από το ΚΚΕ και τη ΝΔ.

    Από αύριο τα συμπεράσματα λέει ο Χ. Πρωτόπαπας

    Το κεντρικό ζήτημα για τη ΝΔ ήταν να δημιουργήσει κλίμα αστάθειας και αποσταθεροποίησης. Αυτό όμως αποφεύχθη, δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Χρήστος Πρωτόπαπας, κατά την επίσκεψή του στο κέντρο τύπου των εκλογών.

    Σύμφωνα με τις δηλώσεις του κ. Πρωτόπαπα, θα εξαχθούν συμπεράσματα, θα γίνει ανάλυση από όλους και όλα αυτά θα τα δούμε νηφάλια από αύριο. Αποδείχθηκε, συμπλήρωσε, ότι το ΠΑΣΟΚ αντέχει. Ακυρώθηκε η κομματικοποίηση που επιχείρησε η ΝΔ, κατέληξε.

    [08] Για έναν καλύτερο Πειραιά μίλησε ο Χ. Αγραπίδης

    20/10/2002 10:22:00 μμ

    ''Χέρι βοηθείας'' για τον Πειραιά και το μέλλον του ζήτησε από τον Μ. Μπεντενιώτη αλλά και τους υπόλοιπους αντιπάλους του ο Χρήστος Αγραπίδης που αργά το βράδυ παρουσία 1.000 περίπου ψηφοφόρων του απηύθυνε τον καθιερωμένο νικητήριο λόγο του. Συγκεκριμένα ο Χρήστος Αγραπίδης που πλαισιώνονταν από την οικογένειά του και τους στενούς του συνεργάτες και αφού πρώτα ευχαρίστησε όλους τους Πειραιώτες τόνισε τα εξής: ''Η σημερινή νίκη είναι νίκη όλου του Πειραϊκού λαού και δικαιώνει τη μεγάλη προσπάθεια που πριν τέσσερα χρόνια ξεκινήσαμε με τους συνεργάτες μου για να αλλάξουμε την εικόνα της πόλης. Δεσμευόμαστε ότι κάθε μέρα που περνάει ο Πειραιάς μας θα γίνεται καλύτερος.''

    Κάλεσμα για συνεργασία

    Στην συνέχεια ο κ. Αγραπίδης ευχαρίστησε όλους τους συνυποψηφίους του για τον ήπιο και πολιτισμένο αγώνα που διεξήχθηκε στον Πειραιά και τους κάλεσε να συνεργαστούν μαζί του, ενώ αναφερόμενος στον Μανώλη Μπεντενιώτη τόνισε ότι η ''πόρτα του γραφείου του θα είναι ανοιχτή για τις προτάσεις και τις ιδέες τόσο τις δικές του όσο και των υπολοίπων αντιπάλων του από τον πρώτο γύρο''.

    Τον Χρήστο Αγραπίδη συνεχάρη για τη νίκη του και ο πρόεδρος της ΝΔ Κώστας Καραμανλής που το βράδυ έφτασε στον Πειραιά.

    [09] Έβερτ: ''Ο χάρτης βάφτηκε μπλε''

    20/10/2002 9:54:00 μμ

    Το χάρτη της Ελλάδος επικαλέστηκε ο πρώην πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας κ. Μιλτιάδης Έβερτ, καθώς όπως υποστήριξε το 90% του χάρτη έχει μπλε χρώμα και έτσι δεν χρειάζεται η γνώμη των πολιτικών για το πόσο καλά πήγε η Ν.Δ. στις εκλογές. Ο κ. Έβερτ τόνισε ότι ο χάρτης δείχνει χαρακτηριστικά τη μεγάλη νίκη της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

    [10] Συγχαρητήρια Αβραμόπουλου σε Μπακογιάννη-Γεννηματά

    20/10/2002 9:19:00 μμ

    Έμπειρη και δοκιμασμένη χαρακτήρισε την Ντόρα Μπακογιάννη ο δήμαρχος Αθηναίων Δημήτρης Αβραμόπουλος, ευχόμενος ταυτόχρονα καλή επιτυχία για το δημαρχιακό έργο το οποίο θα αναλάβει. Ο κ. Αβραμόπουλος ευχήθηκε επίσης ολόψυχα στην κ. Γεννηματά να πετύχει στο έργο της. Σε δηλώσεις του, ο κ. Αβραμόπουλος κάλεσε τις κυρίες Μπακογιάννη και Γεννηματά να αναπτύξουν σχέσεις συνεργασίας μεταξύ τους, για το καλό των Αθηνών, μέχρι να έρθει η ώρα να υιοθετηθεί η πρόταση του δήμου Αθηναίων για μητροπολιτική διοίκηση του λεκανοπεδίου, όπως έχει γίνει σε όλες τις μεγάλες πόλεις του κόσμου. Ο κ. Αβραμόπουλος εξέφρασε την ικανοποίηση του για την παρουσία σημαντικών προσωπικοτήτων από τον ευρύτερο πολιτικό κόσμο στο νέο δημοτικό συμβούλιο, το οποίο με τη συμμετοχή τους αναβαθμίζεται.

    Εκλογικά συμπεράσματα από το Δ. Αβραμόπουλο

    Για πόλωση που επικράτησε σε αυτές τις εκλογές έκανε λόγο ο κ. Αβραμόπουλος, αναφέροντας χαρακτηριστικά πως η πόλωση αυτή οδήγησε συχνά την προεκλογική εκστρατεία σε λάθος κατεύθυνση και αρκετούς από τους υποψηφίους σε συμπεριφορές που κάθε άλλο παρά συνοδεύονταν από σύγχρονα δημόσια ήθη, τα οποία υποχώρησαν κάτω από την πίεση των σκοπιμοτήτων, δοκιμάζοντας χαρακτήρες και αντιλήψεις.

    Για εκλογικά συμπεράσματα μίλησε επίσης ο κ. Αβραμόπουλος, λέγοντας χαρακτηριστικά, ότι αναδεικνύεται ως καθοριστικός παράγοντας για την πολιτική πορεία του τόπου ο φιλελεύθερος μεσαίος χώρος, ο χώρος του διαλόγου, της σύνθεσης και του μέτρου, ο οποίος κάτω από τις σημερινές συνθήκες του σκληρού δικομματισμού, δεν μπορεί να υπάρξει ως αυτόνομη πολιτική πρόταση, πάντα όμως θα υπάρχει ως καθοριστική για την πορεία της κοινωνίας τάση στη διαμόρφωση των πολιτικών και κοινωνικών πλειοψηφιών.

    [11] Παπανδρέου: Αισιόδοξα τα μηνύματα για το ΠΑΣΟΚ

    20/10/2002 8:22:00 μμ

    Αισιόδοξα χαρακτήρισε τα μέχρι τώρα αποτελέσματα, η υπουργός ΠΕΧΩΔΕ κ. Βάσω Παπανδρέου, τόσο για το ΠΑΣΟΚ, όσο και για την Τοπική Αυτοδιοίκηση. Η κ. Παπανδρέου τόνισε ότι η Νέα Δημοκρατία απέτυχε να δώσει το μήνυμα που ήθελε, ενώ πρόσθεσε ότι από αύριο θα πρέπει όλα τα πολιτικά κόμματα να κάτσουν και να αναλύσουν τα μηνύματα που έστειλαν οι πολίτες σε όλη την επικράτεια.

    [12] Κωνσταντόπουλος: θετικές οι εκτιμήσεις για τον ΣΥΝ

    20/10/2002 11:08:00 μμ

    "Και τα σημερινά αποτελέσματα στον Β΄ γύρο των Δημοτικών και Νομαρχιακών εκλογών είναι εξαιρετικά θετικά για τους υποψήφιους Δημάρχους και Νομάρχες, που υποστήριξε ο ΣΥΝ" δήλωσε απόψε ο Νίκος Κωνσταντόπουλος. Ο πρόεδρος του ΣΥΝ έκανε την διαπίστωση ότι οι πολίτες δεν στοιχήθηκαν άκριτα πίσω από κομματικές γραμμές αλλά έκαναν επιλογές με πολλαπλά κριτήρια και έδειξαν αξιοσημείωτη ανεξαρτησία, ενώ ενοχλήθηκαν από την κραυγαλέα διαφήμιση εμπορικού τύπου και τις προκλητικές προεκλογικές δαπάνες.

    Κατά του δικομματισμού

    Ο ΣΥΝ θα εξακολουθήσει να πιστεύει ότι η αυτοδιοίκηση, δήμοι και νομαρχίες, δεν είναι παράρτημα κανενός κόμματος ούτε υποκαταστήματα του δικομματισμού, δήλωσε ο Νίκος Κωνσταντόπουλος.

    "Ο ΣΥΝ θα εξακολουθήσει να αγωνίζεται με βασικό στόχο να αλλάξουν οι πολιτικές που μεγαλώνουν τα κοινωνικά ελλείμματα και οι συσχετισμοί που ανακυκλώνουν τα θεσμικά αδιέξοδα, παράγοντας πόλωση, αυταρέσκεια κι αναξιοπιστία στην λειτουργία της πολιτικής μας ζωής", είπε χαρακτηριστικά.

    [13] Παπαρήγα: ''Οι απώλειες του ΠΑΣΟΚ πέρασαν στη ΝΔ''

    20/10/2002 10:58:00 μμ

    "Οι απώλειες του ΠΑ.ΣΟ.Κ πέρασαν στη Ν.Δ, ωστόσο δεν επιτεύχθηκε ρήγμα στα δύο μεγάλα κόμματα", δήλωσε η γγ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα, επίσης εξέφρασε την άποψη ότι ο λαός θα αντιμετωπίσει την αδιαφορία των δήμων και των νομαρχών που δεν θα εφαρμόσουν τα ''ιλουστρασιόν προγράμματά τους''. Το ΚΚΕ, σύμφωνα με τη γραμματέα του ΚΚΕ, θα μελετήσει τα εκλογικά αποτελέσματα και η διαδικασία αυτή θα ολοκληρωθεί τον προσεχή Νοέμβριο.

    Η κ. Παπαρήγα επεσήμανε ότι το ΚΚΕ θα συνεχίσει με ένταση τη δράση του για την οργάνωση του λαού και στο χώρο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και στο μαζικό κίνημα με στόχο τη συμπαράταξη ευρύτερων δυνάμεων, αλλά "μακρυά από τους γυρολόγους των συνεργασιών'', όπως είπε χαρακτηριστικά, οι οποίοι στηρίζουν άμεσα ή έμμεσα τον δικομματισμό.

    "Το ΚΚΕ θα αγωνιστεί για την ανάπτυξη ενός έντονου διεκδικητικού κινήματος στο χώρο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, παράλληλα με τον αγώνα του κατά της κυβερνητικής πολιτικής", τόνισε η κ. Παπαρήγα.

    [14] Εγκρίθηκε η συνεργασία SPD-Πρασίνων στη Γερμανία

    20/10/2002 9:33:00 μμ

    Γκέρχαρντ Σρέντερ

    Ομόφωνα σχεδόν, με μία μόνον αρνητική ψήφο και μία αποχή, ενέκρινε το έκτακτο συνέδριο του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος (SPD) τη συμφωνία κυβερνητικής συνεργασίας με τους Πράσινους, επισφραγίζοντας έτσι και τυπικά τη βούληση της ανανέωσης του ''κοκκινοπράσινου'' κυβερνητικού συνασπισμού. Η απόφαση αυτή πάρθηκε δύο εικοσιτετράωρα πριν από την αποφασιστική ψηφοφορία της Τρίτης, 22 Οκτωβρίου, στο νέο κοινοβούλιο ("Μπούντεσταγκ") για την επανεκλογή του Γκέρχαρντ Σρέντερ στο αξίωμα του καγκελαρίου.

    Εμμένει στο ''όχι'' για στρατιωτική επιχείρηση στο Ιράκ

    Ταυτόχρονα το συνέδριο επικύρωσε με μεγάλη πλειοψηφία, της τάξης του 91,3 %, την ανάληψη των καθηκόντων του Γενικού Γραμματέα του κόμματος από τον εκλεκτό του καγκελαρίου, Ολαφ Σολτς, σε αντικατάσταση του Φραντς Μιντεφέριγκ, ο οποίος ανέλαβε την προεδρία της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του κόμματος.

    Ο Γκέρχαρντ Σρέντερ στην ομιλία του προειδοποίησε για το ότι τα επόμενα τέσσερα χρόνια θα είναι "δύσκολα", υπεραμύνθηκε των προβλεπόμενων περικοπών στις κοινωνικές παροχές και απέκλεισε κάθε πρόσθετη φορολογική ελάφρυνση. Κατά τη διάρκεια της ομιλίας του, που διήρκεσε σχεδόν μία ώρα, δεν αναφέρθηκε ούτε μία φορά τους Πράσινους, χάρις στους οποίους στάθηκε δυνατή η ανανέωση της θητείας του "κοκκινοπράσινου" κυβερνητικού συνασπισμού.

    Αναφορικά με το Ιράκ, ο Σρέντερ επέμεινε στο "όχι" της κυβέρνησής του για συμμετοχή της Γερμανίας σε έναν πόλεμο, παραπέμποντας στο δικαίωμα της διαφωνίας μεταξύ φίλων και της διατύπωσής της "χωρίς υπέρμετρο ζήλο και έπαρση".

    Σημείωσε ωστόσο, ότι οι δεσμοί μεταξύ των ΗΠΑ και της Γερμανίας είναι "βαθείς και στέρεοι" και κανείς δεν μπορεί να προσάψει στη Γερμανία ότι δεν ανταποκρίνεται στις διεθνείς της υποχρεώσεις, όταν μέσα σε τέσσερα χρόνια, από το 1998 στο 2002, αύξησε τα κονδύλια για ειρηνευτικές στρατιωτικές επιχειρήσεις από 170 εκατομμύρα ευρώ σε δύο δισ. και όταν αυτή τη στιγμή 10.000 άνδρες και γυναίκες της "Μπούντεσβερ" μετέχουν σε ειρηνευτικές αποστολές, από τα Βαλκάνια μέχρι το Αφγανιστάν.

    [15] Ακύρωσαν οι ΗΠΑ τη συμφωνία με τη Β. Κορέα για τα πυρηνικά

    20/10/2002 8:15:00 μμ

    Την ακύρωση της συμφωνίας του 1994 για το πάγωμα του προγράμματος πυρηνικών όπλων με την Βόρεια Κορέα ανακοίνωσε ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Κόλιν Πάουελ, μετά την παραδοχή της Πονγιάνγκ ότι παραβίασε τη συνθήκη αυτή. "Οταν είπαμε στη Βόρεια Κορέα ότι γνωρίζουμε τι κάνουν, επανήλθαν την επόμενη ημέρα, το παραδέχτηκαν και κατηγόρησαν εμάς για τις πράξεις τους και μετά δήλωσαν πως θεωρούν ότι αυτή η συμφωνία είναι άκυρη", τόνισε ο Πάουελ, μιλώντας στην εκπομπή του NBC "Meet the Press".

    Απαντώντας σε ερώτηση αν οι ΗΠΑ θα διακόψουν τώρα την οικονομική βοήθεια προς τη Βόρεια Κορέα, που προβλεπόταν με την υπογραφή της συνθήκης, ο Αμερικανός υπουργός απάντησε: "Τώρα εξετάζουμε ποιές μπορεί να είναι οι επιπτώσεις της ενέργειας τους και θα ενεργήσουμε, βήμα-βήμα, αφού θα έχουμε την ευκαιρία να συζητήσουμε με τους φίλους και συμμάχους μας".

    [16] Ζητείται άνδρας πιστός, ευαίσθητος και... άπειρος στον έρωτα!

    20/10/2002 9:05:00 μμ

    Είστε ψηλός, μελαχρινός, σωματώδης, γοητευτικός, με γεμάτο πορτοφόλι; Θεωρείτε ότι οι γυναίκες είναι για να σας διασκεδάζουν και βρίσκεστε στην Ινδία; Χάσατε, γιατί οι Ινδές ψάχνουν για έναν άνδρα που να τις καταλαβαίνει, να είναι πιστός και υπεύθυνος και, κυρίως, να μην πίνει πολύ. Ίσως σας βοηθήσει να βρείτε νύφη στην Ινδία εάν έχετε κάποια από τα παρακάτω, ουκ ολίγα προσόντα, και, πολύ περισσότερο, εάν τα έχετε όλα: να μεταχειρίζεστε τις γυναίκες σαν ίσος προς ίσον, να είστε έξυπνος, έμπιστος, καλός οικογενειάρχης και υπόδειγμα πατέρα.

    Κατάρριψη του μύθου των συνεσταλμένων γυναικών

    Επιπλέον, να μην έχετε βίαιο χαρακτήρα, να μην μιλάτε απαξιωτικά για τις εκπροσώπους του φύλου τους, και το κυριότερο, για το 75% των γυναικών, να είστε καλός στις... προσωπικές σας στιγμές! Τέλος, το 51% από αυτές θεωρεί "δώρο Θεού", ο υποψήφιος σύζυγος να είναι παρθένος ή τουλάχιστον σχεδόν άπειρος στο κρεβάτι!

    Σε σχετική σφυγμομέτρηση που έγινε από το περιοδικό "Outlook" για τη σκιαγράφηση του ιδανικού άνδρα για τις Ινδές, ρωτήθηκαν 2.150 γυναίκες σε ηλικία γάμου από 18 έως 40 χρόνων, από 10 επαρχίες της χώρας και σύμφωνα με τους εμπνευστές της σφυγμομέτρησης, το δείγμα είναι απολύτως αντιπροσωπευτικό.

    "Δεν είναι τα χρήματα, η περιουσία, η καριέρα, ούτε η καλή εμφάνιση και το υπέροχο σώμα που έλκει τις Ινδές. Αυτές θέλουν το έτερον ήμισυ να τις ακούει, να τις μεταχειρίζεται σωστά και ισότιμα και να είναι πιστός", αναφέρεται στο σχετικό άρθρο του περιοδικού. Ο αλκοολισμός είναι το χειρότερο μειονέκτημα ενός άνδρα, για όλες τις γυναίκες, ανεξάρτητα από ηλικία, θρησκευτική τοποθέτηση και κοινωνική θέση.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Sunday, 20 October 2002 - 20:53:47 UTC